Reseberättelse 2014 Vietnam

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Reseberättelse 2014 Vietnam"

Transkript

1 Reseberättelse 2014 Vietnam

2 Detta blir vår 8:e resa och efter lite funderande så föll valet på Vietnam och reseböcker införskaffades och ögnades igenom. Det första problemet vi stötte på var visum-frågan, ambassaden i Stockholm var föga till hjälp då dom pratade extremt dålig engelska och dom svarade överhuvudtaget inte på mail. Så för att få reda på information så besöktes bla. resesajten reseguiden ( och där hittade vi en del information men tyvärr så var själva priset per vuxen och barn väldigt diffust. Klart var att passen skulle skickas ner och tillbaka med rekommederat brev med kontanter. Och efter mycket jagande så fann vi att priset var 650:-/ person När visat var klart och hemskickat så påbörjades planeringen på vilken resväg vi skulle ta och rutten vi bestämde var: Saigon Da nang Hoi An Nah trang Saigon Phu quoq Saigon. Valet av rutt var helt enkelt lite väderberoende då norra delarna av Vietnam är kall kring jul/nyår, så Hoi an var längst norrut vi ville hamna. Lämpliga flygbiljetter bokades online med flygstolen och vi valde att resa med Vietnam airlines. Totalpriset med två barn blev :- Total sammanställning kommer sedvanligt på slutet av reseberättelsen. Vi tog sedvanligt tåget till Arlanda och då flygtiden var i arla morgonstund så bokades även boende på Rest and Fly, 895:- Nu när resrutten var planerad så påbörjades letande efter det första boendetefter man landat och reser man i Thailand så finnes det bra sajter att söka på men i Vietnam och i Malaysia så var man nödgad att gå via de stora sajterna, agoda ( ) och booking ( ) och då vi hade tidigare erfarenhet av booking så föll valet på denna sajt. Jagkan flika in att det är bra att man direkt loggar ett konto och minns inloggningen, det underlättar vid kontakt med hotellet. Då man kan göra detta via bokningssidan. Tex om man vill ändra något i bokningen. Vi valde först distrikt och valet föll på 1 då det var närmaste gångavstånd till turiststråken och Ben than-marknaden. Sedan gick vi på pris, läge och recensioner från Tripadvisor. Och valet blev Sunland Hotel, pris för 3 nätter blev 1201:- Och eftersom vi nu skulle resa under jul/nyår så bokade vi boendet hemifrån. Vi valde att boka fram till Nah Trang. Vi hittade ett mysigt ställe som hette The Earth Villa i Hoi an (7 nätter 1993 :- ) och vi ville vara nära stranden i Nah trang och valde Galaxy 2 hotel (6 nätter 2112:- ). Alla andra förflyttningar, tåg, taxi mm ordnar vi på plats. Nä, nu tycker jag att planerandet är över och vi tar och reser iväg lite va ; )

3 Som tidigare nämnt så väljer vi tåget istället för bilen och det är så skönt att slippa sitta vid ratten i timmar, både på ner och hemresan, som bekant är man ofta väldigt trött efter den långa flighten. Tågresan tar ca fyra timmar och på plats på Arlanda så checkade vi in på Rest and Fly och tog det lite lugnt på Arlanda och imorgon blir det tidig uppstigning då planet går kl och incheckning någon timme innan. Vi slöt upp med vårat resesällskap och åt gemensam frukost och klev på kärran som skulle ta oss ner till Paris och De Gaulle, flygtiden var ca Väl nere på De Gaulle så visste vi att det kunde vara lite rörigt och svårorienterat men det visade sig vara helt sinnessjukt omöjligt att förstå hur man skulle ta sig vidare, och ingen fanns att fråga.

4 Vi åkte tåg till terminal 2 från terminal 1 och när vi väl hittade en incheckningsdisk så visade det sig att det var Air France som skulle ta oss ner till Vietnam, en liten surprise och det kändes mer safe än att flyga med Vietnam airlines. Nu blev det nytt tåg ut till gate M 43 och jag kan här passa på att flika in att man MÅSTE se till att man har god tid på De Gaulle för det är en helt ologisk flygplats att navigera på. Du småler nu men minns mina ord när du irrar dig runt och förbannar att du inte lyssnat. Ny kärra och den var väldigt fräsch och sedvanligt så fanns det hur mycket film som helst för barnen och vuxna att titta på och maten var helt suverän och längst bak så fanns det en dricka/snacksvagn som bara var att hämta ifrån. Gratis offcourse. En bra sak att nämna här att det fanns en USB ingång också så ta med sladd så att du kan ladda telefonen, då är det nyladdad och fräsch att fota med när du landar. Restiden från Paris till Saigon är ca och det var en härlig känsla att landa i ett nytt land. Vi landade ca kl lokal tid och efter ämtning av ryggsäckar så letade vi oss till den beställda taxin och på denna resa så hade dom stavat mitt namn rätt. Det var bara ca 5 km fågelvägen men resan tog en timme och det var helt ok då det var spännande att sitta och kika ut på det nya resmålet.

5 Tyvärr tog det två timmar att få våra rum men när det dribblet var klart så kastade vi in packningen och sov lite innan det var dags att utforska Saigon till fots. Sunland låg fint bredvid en flod som är en förgrening till den större Saigon River och vi hade bokat utsikt mot floden och hamnade på vån 10. Häftig utsikt. På agendan stod Ben Than-marknaden och är man en helt ny asien-resenär så framstår denna marknad som kaostisk men vi finner den charmig. Försäljarna är naturligtvis påstridiga och vill att man skall handla allt krims krams som finns och det finns lite fynd att göra men vi brukar handla de sista dagarna istället då vi inte har lust att släpa med sakerna i ryggsäckarna under hela resan.

6 Man kan ta tillfället i akt att kika runt och fundera och naturligtvis pruta och se vart det landar, så har man en ungefärlig siffra att börja pruta på sedan. Runt marknaden så finns det hur många butiker som helst, både lyxiga med ac och vanliga där det är majoritet av vietnameser och vid den sistnämnda så är naturligtvis prisläget avsevärt lägre. Vi tyckte dock att allt prat om att Vietnam skulle vara så mycket billigare än Thailand höll vi inte riktigt med om. En lokal måltid på ett lokalt hak för två vuxna och två barn med tex ris och kyckling och två läsk samt två öl kostade ca 90:- SEK, det är klart att det är billigt men det går utmärkt att äta för 7:- SEK/person på gatan i tex Bangkok. I Saigon så når man mycket av sevärdheterna till fots, allt naturligtvis beroende på hur mycket man orkar gå. Bilden nedan från marknaden.

7 Vi höll oss i Distrikt 1 och området mellan Ben than-marknaden och floden, det fanns hur många små gator och gränder att irra in sig på och utforska. Efter några dagar i Saigon är man lite trött på folk så då är det lagom att börja röra på sig och vi skall nu norrut mot staden Hoi an. Vi sökte information om tåg men upptäckte att det bästa alternativet var nattåget men när vi kollade tiderna så visade det sig att tåget skulle starta kl och vara framme dagen därpå kl så det alternativet ratades och vi bokade istället flygbiljetter via receptionen och priset var 435:-/barn och 584:-/vuxen. Det blev soft vid takpoolen resten av dagen och på kvällen så packades det inför flygturen mot Danang.

8 Flygturen tog ca 1 timme och vi högg en stor taxi som körde på taxameter till Hoi an, avståndet är ca 3.5 mil och bra vägar och det gick på Dong (ca 210:- SEK). Vi möttes av Blossom på The Earth Villa som berättade allt om hotellet och hur det fungerade och vi intstallerade oss på rummet. Vi fick ett rum ovanför poolen och detta ställe var jättemysigt och nytt och fräscht. Det blev en kortare tur i Hoi an på kvällen. Poolen och restaurangen På The Earth Villa. Vy från gatan mot hotellet.

9 Lyxigt rum. Hoi an skulle nu utforskas grundligt så sedvanligt på våra resor så ordnade vi motorcyklar och vi frågade först Blossom och hon kunde fixa varsin hoj för Dong/dag (= 37:-) och vi valde den lätta vägen och bokade via henne och vi berättade vad vi ville ha. Dom skulle tåla att åka två på och inga lik. När dom dök upp så inspekterades dom noga och vi kollade så all el funkar och bromsarna naturligtvis, vis av erfarenhet från tidigare resor så sparar man mycket tid här om man är noga än att det ska strulanär vi är på vift på landsbygden. Vi bytte ut en hoj och nästa som kom var betydligt nyare och vi bokade dessa för 6 dagar.

10 Vi letades oss till närmaste bensinmack och fyllde på full tank (6.86:- /liter) och sedan var dagens mål att leta oss till beachen. Vädret häruppe hade inte börjat bli varmt ännu och det kändes som det skulle bli regn och vi hann inte långt utanför Hoi an förrän det började att hällregna. Skrattandes stannade vi och köpte regnponchos på en affär, 3.30:-/st så det var inte dyrt.

11 Färden fortsatte och vi körde på alla småvägar vi hittade, det är mycket roligare att puttra runt på småvägar och se lokalinvånarna än att blåsa i 100 km/h på motorvägen. Vi letade oss fram till Hoi an beach och det var en flera mil lång sandstrand. Närmast Hoi an så var det stora byggnationer på stranden och man hade byggt stora vallar och det var trist att se men blir väl fint när det blir klart. Den riktigt härliga strandkänslan får man om man tar sig några km mot Da nang. Här fanns det små restauranger och barer men nu när det var offseason så var allt stängt. Vi gick en vända på stranden och kikade lite. Vi körde vi fram till stadsgränsen mellan Hoi an och Da nang och vände där och tog oss sedan på smågator fram til en liten udde där vägen helt plötsligt tog slut. Vi hamnade vid en hamn och det var så trångt i gränden att man fick leda hojarna. Locals skrattade och vi också. Vi tyckte det var dags för en paus så barnen fick leka lite och ta en läsk och där det finns folk finns också alltid någonstans att få kalla drycker så här stannade vi en stund och myste. Paus för kalla drycker och kika lite när fiskarna pysslade med nät.

12 Vägen tog slut... Här kan man flika in hur det är med motorcyklar och barn och hur vågar dom. Trafiken i Asien är som bekant oftast intensiv och man kan inte förvänta sig att folk förstår hur man borde bete sig i trafiken. Tar man det bara lugnt, blinkar i god tid och ser till att vara försiktig så är det inte farligare än att köra i trafiken hemma i Sverige. Vi har barnen framför oss på motorcykeln, då har man koll på vad dom gör och dom kan följa med i svängarna och dom ser avsevärt mer och tycker det är roligare än att sitta och hålla fast sig och inte se annat än en förälders rygg. Nu kan man köra och berätta samtidigt som man kör. Naturligtvis har alla hjälm. Jag och Melvin körde en 16 milatur väster om Bangkok och han pratar fortfarande om den dagen. Så var inte rädda att hyra motorcykel, det behövs inget körkort och cyklarna är i bra skick och automatväxlade. Man ser oerhört mycket mer under resan och kan orientera sig mycket bättre och naturligtvis kommer man köra fel men det är bara roligt. Som på bilden nedan, vi kör ut på en väg som leder lååångt ut på ett risfält. Vi stannar och kikar på locals som håller på att fixa på åkern, dom skrattar och vi också och kör vidare. När vi kommer så långt över fälten att vi tror vi skall komma till andra sidan fältet så upphör vägen, med vatten runtomkring. Asgarv och vi fick vända och leta oss tillbaka.

13 På kvällarna så tog vi hojarna till Gamla staden, där parkerade vi vid den stora marknanden och gick och strosade och regnet gjorde så att floden var precis i nivå med kajkanten. Detta visade sig inte råttorna gilla så fort det blev lite mörkt så sprang dessa stora varelser över fötterna på en när man gick nära floden. Och det är inga små djur, mer som mindre katter. Råttor är det ju vanligtvis lite överallt i Asien men denna mängd var lite mer än vad vi är vana vid, barnen tyckte det var både läskigt och roligt. Gamla staden är fri från trafik, och då pratar vi bilar, mopeder och motorcyklar kör precis vartsomhelst och det är bara att acceptera. Trist egentligen men inget som någon bryr sig om. Man kan spankulera i timmar och kika här och det finns mycket affärer, både dyra märkesbutiker och lokala som säljer allt möjligt. Roligast är ändå att handla på marknaden då det finns prutläge som är stort. Oavsett vart man är så drar folk i en och vill att man skall handla just i deras butik. Kan upplevas jobbigt i början men det är bara att le och vänligt säga nej tack, tvekar man det allra minsta så fortsätter dom tills man ger sig.

14 Massage är något som man skall passa på att få och vi hittade ett ställe som såg trevligt ut och det låg mellan vårt hotell och Gamla staden, tyvärr har jag inget namn på den. Priserna är humana: fot och ryggmassage = 153:-, Endast ryggmassage= 65:-, fotmassage med scrub gick på 87:-. Inga superlåga priser om man jämför med vad dom brukar ta på stranden men ovärderligt efter långa promenader och hårda sängar. Vi hade läst om den täckta japanska bron, som skulle finnas i Gamla staden, men efter två dagar så hade vi inte hittat den och nu började det bli lite prestige att hitta bron! Vi letade oss lite längre bortom den Gamla staden och parkerade längre bort och gick emot floden och när vi kom ner mot floden så hittade vi den tillslut. Området runt den täckta bron är lite lugnare och inte så mycket mopder och det var hur mysigt som helst att traska runt i gränderna och stället påminde lite om Gamla stan i Stockholm. Det finns många butiker och cafeer här också att kika på och fika i.

15 Japanska täckta bron. Gågatan efter bron. Nu snart så skall vi förflytta oss igen och vi började kika på hur vi skulle ta oss från Hoi an och vidare till Nah trang. Samtidigt så ville vi vara säkra på att få bra boende på ön Puh quoq så det blev till att ägna lite tid att sitta vid datorn på hotellet och telefonerna och kolla möjligheterna. Efter lite dribblande och sökande så tyckte vi att en tågresa aldrig är fel, dels ser man mycket och det är billigt att åka tåg. Vi försökte boka själva med det var för bökigt då det skulle göras direkt från tågstationen i Da nang så vi använde oss av Blossom på

16 hotellet och hon fixade våra biljetter via telefon och sedan skickade dom biljetterna till hotellet. Så här ser dom ut och det är inga konstigheter att förstå. Priset per vuxen är Dong (=108:-) och barnen kostade Dong (54.50:-). Inte så dyrt för en heldag på tåg. Nu när detta var bestämt så ordnade vi att en stor taxi skulle köra oss till tågstationen och det fixade Blossom också. När det gällde boendet på Phu quoq så bestämde vi att kika på det när vi kom fram till Nah trang, det fanns mycket att välja på än så länge. Nu började det lacka mot jul och vi blev inbjudna på julmiddag på The Earth Villa och det kändes lite kul. Eftersom det är lågsäsong just i detta område så slapp vi nu leta annat ställe att fira julen på. Vädret visade sig nu från den kallare sidan och frukosten intogs med mössa och fleecetröja på och vi skrattade åt alla vietnameser som åkte runt med tjocka dunjackor. Då det inte finns någon värme på rummen eller annan värmekälla så gällde det att klä på sig. Alltså ett observandum om man ska hit kring jul, vi kikade på många vädersajter innan resan och det blev kallare än förutspått. Vi tog hojarna till Gamla staden och gick runt längs floden och spanade in ett bra ställe att inta jullunchen på och till slut så hittade vi en fin takterass som vi boade in oss på. Det var fin utsikt över floden och omgivningen.

17 Det blev lokal mat som vanligt och någon i sällskapet sa att vi borde väl ha en nubbe till maten nu när det är snart är julafton och allt så drinkmenyn togs in och vi hittade Absolut Vodka på listan och den betingade dong (14.50:-). Man fick en liten söt bricka med is och lime och det blev en stänkare till den lokala nudelrätten.

18 Man behöver inte gå hungrig länge. Mat finns överallt. Mysiga gator att shoppa på. Floden nära till hands.

19 Kl lokal tid så startade julmiddagen och de inbjudna var hotellets gäster och vi var strax under tio stycken som gästade middagen. Det var två bröder som drev hotellet och en av brodern välkomnade oss (på overkligt dålig engelska) men han förklarade att han kände sig stolt över att hotellet hade gått bra och han och hans familj välkomnade oss ikväll och det utbringades en skål.

20 Man kan som svensk undra vilken typ av mat det är på ett vietnamesiskt julbord och jag kan direkt säga att detta var det absolut godaste julbord jag ätit. En orgie i smaker och det var buffe och ingenting saknades.

21 2014 års julbild till folket. Efter middagen så blev vi kvar på hotellet och satt och tog det lugnt. Värden delade ut julklappar till varje gäst och även barnen fick varsin. Det var en överraskning och jag fick en lite värmehållare för en kaffekopp. Den var i keramik och man skulle ställa ett värmeljus under. Nu undrar du om den höll hela vägen hem till Alnö...vi får väl se ; ) Våra dagar i Hoi an börjar ta slut och det var dags att förbereda att ge sig av igen och packa ihop våra pinaler och söka sig söderut. Målet är nu närmast kuststaden nah trang. Vi såg fram emot att ta sig ut på alla de öar som ligger utanför nah trang och naturligtvis lite bad då vi ännu ej badat på någon strand och upplevt någon riktig värme. Uppstigning kl och frukost kl för att undvika stress och personalen kom in tidigare och fixade frukost åt oss och vi åt oss proppmätta innan avfärd. Barnen förväntansfulla. Först blev det buss till staden Da nang.

22 Trötta och mätta.. Bro över flod i Da nang. Välframme på tågstationen så var det nån timme kvar innan avresa och det var planerat så att vi kunde fixa lite ätbart under vägen. På tidigare tågresor så har man haft möjligheten att kliva av närsomhelst och fixa mat längs vägen men tydligen är nu vagnarna låsta och endast påstigande kan kliva på och detta kontrollerades noga. Vi ordnade fyllda baugetter och kalla drycker så vi skulle klara resan. Kaffe finns det alltid på tåget.

23 Julgranen var fin. Ungarna får springa av sig lite.

24 Barnen finner sig tillrätta direkt. Den billigaste vagnen.

25 Toaletten ombord, man föredrar att ha skorna på sig.

26 Menyn i restaurangvagnen, kaffe 5.60:-, Heineken burk 33 cl 9.40:-, dyrt för att vara Vietnam.

27 Bäst att passa på att torka lite kläder. Klädlinan och klädnypor följer alltid med på resorna. Att resa med tåg är alltid trevligt, visst kan det vara trångt och vamt men vi tar alltid hytt och då vi reser fyra så får alla varsin slaf att sova i. Man får täcke och kudde och man bäddar själv sin bädd och det är rent och fräscht, i alla fall om man mäter med asien-mått. I Thailand på tågen får man böter om man bäddar själv så kolla vad som gäller innan ni börjar stuva med lakanen. Vi sov och fikade och ljög med lite locals och kl så blev det mörkt ute och då man inte fick kliva av när tåget stannade så stod folk och rökte i alla fönster. De sista två timmarna var sega men det var kul att stå och kika ut när man närmade sig nah trang. Nah trang tågstation.

28 Vi behövde bara kliva ut ut stationen så kom det en taxi som vi knökade in oss i och det tog ca 30 minuter (3.2 km och vi betalade 19:- ) till hotellet. Det var sent på kvällen och alla var trötta efter dagen. Lite middag nära hotellet och sedan ville man stupa i sängen. Vi upptäckte snabbt att det var otroligt mycket ryssar i Nah trang och menyerna var först på Vietnamesiska och sedan ryska och därefter väldigt kortfattat på engelska. Nåväl, hotellet låg bra till och det var prisvärt, rummen desvärre väldigt dåliga men vi fick utsikt mot havet på 5:e våningen och naturligtvis med motorvägen mellan havet och vårt hotell.

29 Stranden i Nah trang. Hela stranden.

30 Vi upptäcker att vädret ännu inte är på vår sida och det blåser så mycket att alla båtturer till alla de öar vi sett fram emot är inställda och vi funderar nu på hur vi skall göra. Ska vi stanna här i alla sex nätter eller ska vi ta oss vidare söderut där det är varmare? Vi sa att vi utforskar staden först och ser vad som finns att göra runtomkring Nah trang sedan tar vi ett beslut. Väldigt nära vårt hotell finns en badanläggning som vi löser in oss på, det är gratis att bada och det fanns tre klasser att välja på: Economy 60 dong (22:-), Standard 100 dong ( 38:- ) och V.I.P för 120 dong (45:- ). Vi slog till stort och körde V.I.P och det inkluderade solstol (bekväm), handduk och wifi (som hade bra fart). Ungarna helnöjda och snart så upptäckte dom att poolen var 3.5 meter djup så det blev till att hålla koll. Vi utforskade området bakom hotellet till fots och det fanns en uppsjö av butiker och restauranger och ännu en gång märker vi att ryssarna är ett otroligt högljutt folk och är väldigt otrevliga, både mot lokalinvånarna och andra turister. Det gick inte att gå en meter utan att lokalinvånarna sa spasiba (hej på ryska) till oss och vi upplevde att dom tycktes ha tagit över nah trang. Vi pratade med en kvinna som sålde frukt på stranden och hon bekräftade det vi sett, hon ville att dom skulle åka hem då dom förstört staden. Nah trang börjar bli besvärande och det är hur krångligt som helst att beställa tex mat då vi inte pratar ryska och all personal vi möter ser helt uppgivna ut och inte ett enda leende på dagarna. Detta i kombination med det dåliga vädret gör att vi nu tar ett omtag på planeringen, det blir inga 6 dagar i Naht trang.

31 Melvin med en kompis. Vi bestämmer nu att börja söka oss vidare och efter mycket sökande på nätet så bestämmer vi att ta tåget till Saigon och stanna där under nyår och därefter ta flyget till ön Phu Quoq. Vi ordnar först med tågbiljetter, vuxen: 280 dong (105:-), barn: 160 dong (60:- ). Vi får hjälp på en resebyrå att fixa detta då det brukar gå fortast. När vi sitter och kikar på flygbiljetter till och från Phu quog så inser vi att dom försvinner ju längre vi väntar så skyndsamt så bokar vi både ditresan och hemresan direkt. Vi bokar direkt på Vietnam airlines sida och den är lättnavigerad och bra. Priserna för flyg: Vuxen: tor o retur 634:-/572:-, barn: 483:-. Vi betalar online med korten och efter vi fått bekräftelse så pustar vi ut och går på stan, hittar ett bra hak i slutet på en gränd, Same same but cheaper och letar efter någonstans att lämna i smutstvätt.

32 Efter lite letande så tar ett massageställe emot tvätten för 25 dong/kg (9.50 :- ) och vi passar på att ta en välbehövlig ryggmassage för 150 dong (56:- ). Nu på kvällen så sätter vi oss ner och letar boendet i Saigon och då kravet är pool så minskar direkt antalet val av hotell och det börjar ju närma sig nyårsafton och det blir snabbt fullbokat. Vi finner tillslut ett fint ställe i distrikt 10, vi ser på kartan att det är en bra bit från Saigon men priset är overkligt billigt då det är lågsäsong. Stället heter Silver Creek Resort och ser på bilderna väldigt lyxigt ut med pool, gym, biljardbord mm. Priset blev totalt 956:- för hela familjen! Vi letar även boende på ön Phu quoq och då detta är en liten ö så väljer vi ett ställe mitt på ön, på västra sidan, vi bestämmer oss för ett ställe som heter Cottage Village. Det finns inga recensioner på detta ställe på Tripadvisor så det är en chansning. Stället ser på bilderna nyöppnat ut men det ligger bra till och nära stranden så vi slår till. Priset för 6 dagar blir 3439:- och då ingår frukostbuffe. Vi checkade ut i förtid och det blev naturligtvis lite strul med att få en kopia på vår Matsercard-slip men efter lite väntade så kunde vi checka ut. Behöver jag säga att det fortfarande inte har varit en enda lokalinvånare som visat oss ett leende?

33 Frukostvy tidigt på morgonen i Nah trang. Vi tar en taxi till tågstationen för 68 dong (25:- ) och sedvanligt i god tid för att handla lite förnödenheter till resan mot Saigon. Visst kändes det lite snopet att lämna Nah trang men samtidigt så jagar vi nu värmen och sol och bad och underbart att slippa Lill-ryssland. I väntan på tåget. Återigen så inhandlar vi fyllda baugetter och kalla drycker. Baugette-stånd finns lite överallt och kalla drycker får man också tag i nära tågstationer. Om man ska vara lite petig så är priserna på själva tågstationen ofta lite högre så det kan löna sig att gå några hundra meter och köpa från nån butik istället. Sniket kan tyckas men det blir ju även en liten upptäcksfärd.

34 Det sedvanliga kaoset när alla skall på. Inga kupeer denna gång och vi blev utspridda i vagnen. Att resa på tågen är ingen tyst upplevelse så öronproppar och en nackkudde och ögonmask är bra saker om man vill vila ett tag. Strömuttag brukar bara finnas ibland i kupeerna så se till att ha solcellsladdare eller fyllda batterier inför resan. Och reser du på högsäsong så ta upp fleecetröjan från packningen då ac kan kyla riktigt ordentligt.

35 Vy från vagnen. Tågresan blev lite tråkig och när vi anlände till saigon så var all mat slut så det blev prio att äta på tågstationen och därefter försöka få en taxi att ta oss till Silver Creel Resort. Tågstationen i Saigon.

36 Mätta och nöjda så jagade vi nu en taxi, Silver Creek låg en bra bit utanför staden så det blev väl en halvtimmes snack med olika chaufförer innan vi fick plats i en taxi. Vi hamnade i de långa köerna ut ur stan men det var kul attt sitta och kika ut genom fönstret. Efter ca 45 minuters körning och 250 dong fattigare (94:- ) så fick vi väcka personalen för att kunna checka in. Anläggningen var väldigt lyxig och priset inte ens 400:-/natt. Nu hoppades vi i alla fall på sol några dagar.

37 Barnen kastade sig i bubbelpoolen direkt. Vi fick bra rum med stora ytor och stort badrum med både dusch och badkar. Vi stannade på resorten och tog det lugnt i solen. Frukosten var overkligt liten till storlek och man fick bara välja mellan tre rätter, allt övrigt kostade extra. Tex en påtår kaffe kostade 20 dong (7:- ) och då pratar vi om pulverkaffe.

38 Men vi var nöjda att lapa lite sol och värme. Äntligen! Nu var det bara nyårsfirande kvar i Saigon sedan bar det vidare mot ön Phu quoq. Vi hade läst mycket om denna lilla ö och förväntningarna var stora. Det börjar dra ihop sig mot nyår och vi klädde oss och tog en taxi i god tid in till Saigon centrum och letade oss ner till en stor matmarknad och åt middag där.

39 Det var helt otroligt mycket folk i rörelse så efter maten så blev vi tvungna att gå för att kunna se fyrverkerierna nere vid älven. Tyvärr så rörde sig folket på gatorna så sakta att vi kom ingenstans och taxi var bara att glömma. Vi fick se fyrverkerierna och känna av stämmningen när tusentals vietnameser tutade och tjoade på tolvslaget. Barnen började nu bli riktigt sega, både av dagens bad och all fotpromenad så vi satte oss på trottoaren och bara softade och försökte å tag i en taxi, det tog ett par timmar men sedan kom vi äntligen in i en och färden hem skedde i tysthet och barnen somnade direkt.

40 Mycket mer än så här på nyårsdagen kan man inte begära. Det blev heldag vid poolen och vi börjar packa ihop så smått för vidare färd mot Phu qoq, vi ser att det är lasersol där och det skall bli skönt att få doppa fötterna i sanden.

41 Janne var en mästare på att under precis hela resan beställa helt fel mat men denna beställning tog priset. Vi skrattade så tårarna sprutade och det blev inte bättre när personalen kom med ytterligare en skål med gräs. Obetalbart. Ny resdag och vi tog oss med taxi en kort sträcka till flygplatsen och vi hann inte mer än att lyfta så sjönk kärran igen och vi var framme på Phu quoq. Det var sent på kvällen och det tog säkert en timme att få taxi och väl i den så trodde vi att det bara var en liten väg till hotellet då ön var liten men det tog en timme innan vi var framme. Vi började nu fundera på hur stor ön var, hade vi missat nåt här...

42 När vi anländer till Cottage village så är stället jättefint! Vi får välja på två olika bungalower och vi väljer standard, den ligger 15 meter från poolen men är mycket större och då vi är en familj så väljer vi detta. Dom ställer in en extrasäng åt oss också så nu har vi gott om plats. Det blir middag på hotellet och imorgon skall vi utforska omgivningarna.

43 Frukostbuffen var helt ljuvlig och man satt här tidigt varje morgon och bara njöt. Något som dock skall inflikas är de extremt hårda stolarna som förföljt oss i hela Vietnam så en trippelvikt handduk är perfekt att sitta på. Hotellet har lånecyklar gratis så vi cyklar ner mot stranden för att kika lite. Stranden Ong lang beach Äntligen lite sol och bad. Vi stannade här hela dagen och åt på ett bra mathak vid stranden som hette Cocopalm Resort. Stranden var ren och fin och det var verkligen skönt att få plaska lite i sand och vatten efter veckor av busväder.

44 Hängmattan som inköptes på Koh Payam, Thailand hängdes upp...gött tills repet gick av... Och när vi nu äntligen har fått komma till värmen så planerades det direkt att utforska ön och vi befann oss mitt på ön och vi kollade med Cottage village om dom kunde fixa motorcyklar och det kunde dom. Priset var inte direkt tilltalande, 10 dollar per cykel, men vi bokade tre stycken och dom levererades och vi hade som plan att åka till gatan vi såg i stan efter flygplatsen så liten karta införskaffades och vi packade hojarna med vatten och barn och gav oss iväg. Det blev en långa resa först till stan (Duong Dong) och där tog vi ut pengar i en bankomat och fortsatte att leta. Kartan som var gratis var lite grovt ritad och hur vi än körde så hittade vi inte dit vi skulle. Vi började köra ner mot flygplatsen och söderut men när det började att mörkna så stannade vi vid några locals och körde teckenspråk och visade på kartan och då visade det sig att vi var helt ute och cyklade. Trippmätaren visade 6.2 mil idag. Vi stannade och sträckte på benen lite.

45 Ny dag och nya möjligheter att utforska ön och nu insåg vi att denna lilla ö inte är så liten och planen idag var att ta oss norrut, upp till den långa stranden Vung Bau Beach. Kartan från igår hängde med och idag hade vi bättre tur med kartläsandet, vi hittade en liten väg strax efter bron innan Cura Can och där svängde vi av och letade oss på grusvägar mot stranden. Det var otroligt skönt att komma in i skuggan från den stekande solen och vi körde länge här till den nu 4 km långa och helt orörda stranden uppenbarade sig framför oss. Det fanns inte en människa här och inga byggnader. Vattnet var klart och allt orört. Vi fortsatte norrut då vi såg på kartan att längst ut på udden så fanns det resorter och hotell. Vi hittade stället Mai Phoung Resort och boade in oss där i deras hängmattor och solstolar. Ett lugnt och trivsamt ställe nästan längst ut på udden. Vi snorklade ut till Fingernail island och där var resans absolut bästa snorkling hittills och barnen var helt lyriska och vi plockade mycket snäckor och sten. Det blev god lokal mat på resorten och vi tog det lugnt här hela dagen innan vi for hemåt.

46 Skönt när det är långrunt. På hemvägen passerade vi små mysiga byar och det var trivsamt att smyga igenom sakta och titta hur folk har det.

47 Nu när vi förstått att ön var så stor så hyrde vi cyklarna ytterligare en dag för nu hade vi upptäckt att det fanns flera vattenfall att kika på. Det gogglades vilt och vi valde tillslut Da ban stream, som skulle ligga ganska nära stan. På vägen dit så passade vi att på att proviantera inför utflykten. Det blev sedvanliga fyllda baugetter. Det finns hur mycket fyllning som helst att välja på men vi valde alltid säkra saker, som stekt ägg. Bättre det är varma färdiga röror som legat i solen länge... Kartan visade sig även denna gång vara så grovt ritad att vi körde fel flera gånger och då engelskan är väldigt dålig så använde vi oss av en tidigare känd metod. Man kör fram till en person och visar kartan, han pekar nedåt, ok åker en bit och frågar nästa, han pekar också nedåt och man fortsätter, sedan pekar nästa person uppåt och då går troligtvis vägen som man ska in på mellan de båda sista vägvisarna. Det brukar funka oss så även denna gång. Nu var vi inne på en röd grusväg och skyltning kunde man bara glömma, det gällde att uppskatta på kartan och geografin runt omkring sig.

48 Efter flera kilometer på grusvägen så ser jag plötsligt att någon klottrat på en bro och det blir tvärnit, kan detta vara rätt väg in? Vi provade och vägen blev nu inte ens farbar med motorcykel. Sällskapet fick kliva av. Vi fortsatte och det blev ömsom kliva av och kliva på tills vi kom fram till några byggnader som först såg att att vara tomma men vi körde in och kikade där. Man kan ju förundras att inte en enda har orkat sätta upp en skylt men men, det gör ju saken bara lite mer spännande.

49 Vi hade hittat rätt och nu kom det personal ut och ville ha betalt för både inträde till parken och parkering av motorcyklar. Det var seriöst och vi fick fina biljetter.

50 Man kan inte säga att priset var högt. Inträdet till parken (blå biljett till vänster) betingade 5 dong (1.93:- ) och parkeringen per motorcykel var 2 dong (strax över en krona). Då betalar man glatt. Nu hade vi ingen aning om hur långt det var men det var en enda stig uppåt längs en liten bäck och vi förstod att detta skulle bli ett äventyr. Bron in var under lagning... Det var lugnt flöde på vattnet och frågan var om vi skulle hitta något vattenfall eller om stream bara betyder rinnande lugnt vatten? Vi fortsatte på stigen och barnen tyckte det var spännande.

51

52 Det fanns ett flertal grillplatser utmed stigen och tydligen är området väl besökt av vietnameser på helgerna och här kan jag redan nu berätta att området var otroligt nedskräpat och jag tror inte ens man kan föreställa sig hur mycket sopor det var i området. Väldigt trist men man märkte snabbt att ju längre upp man kom i bäcken, desto renare blev det så vi fortsatte. Det var inte svårt att hitta och det var bara en stig som ledde uppåt.

53 Det porlar friskt från många bäckar och alla stenformationer och vi letade oss upp till någonstans där vi kunde äta lunch och bada lite för nu började det bli riktigt svettigt. Jag ångrade mitt skoval idag, Foppla-tofflor var lite jobbiga att gå i... Vattnet som porlade var väldigt klart och rent så vi var spända på om vi skulle hitta någon som var stort nog att bada i.

54 Man kan säga att vi gick tills soporna slutade och sedan en bra bit till, där hittade vi en liten klippa och nedanför den en liten mini-sjö som vi badade i och här var det härligt att sitta på solvarma klippor.

55 Barnen kastade sig i och utforskade klipporna under vattnet med snorkel och cyklop. Friskt och klart och kallt vatten, helt ljuvligt när man är helt dyngsvettig. Här blev vi kvar länge och det var skönt att äta fyllda baugetter och dricka en kall öl efter alla bad. Och vi var helt själva hela tiden. En kompis dök upp när vi badade, såg inte helt ofarlig ut...

56 När vi tröttnat på att bada och började bli hungriga så gick vi ner igen och tog hojarna hem till hotellet. På vägen hem så hittade vi gatan efter flygplatsen och vi skrattade gott då vi kört förbi vägen in till den flera gånger. Ingen asien-resa utan en snorkelutflykt med båt så nätet scannades och flera sa att Red River Tours var bra och nu ska man inte förväxla saker här när man börjar läsa om Red River Tours, dom driver tydligen även restaurang på ön och har många andra saker på sin agenda och många har varit besvikna. Nåväl, vi hade fått information om att sikten på norra delen var avsevärt bättre än den södra så vi valde att ta den norra turen. Vi packade ihop all snorkelutrustning och vår familj har egen utrustning och det är smidigt för då slipper man stå och vänta medans folk provar ut lånad utrustning samtidigt som man vet vad man har och vad som funkar. Vi gick ner till stranden där en båt skulle hämta upp oss men det kom ingen båt så vi stannade kvar och till slut kom en ur personalen från Cottage Village och sa att det var tydligen motorproblem idag så resan sköts upp till dagen efter. Vi skulle få mycket bra

57 rabatt på morgondagens resa. Ja, vad göra? Det var bara att gå ut på stranden och idag gick vi längre söderut och hittade en liten udde vi stannade på. Det fanns solstolar där och vi boade in oss. Naturligtvis kom det en solstolskille från ingenstans och ville ha betalt, 20 per stol (7.40 :- ). Vi ser att han går upp till några hus långt upp i skogen så efter lite bad går vi upp och kikar. Det visar sig att han hyr ut små grillar och vi funderar på att äta men han kunde noll engelska så vi köpte lite kalla drycker och satt i skuggan och tog det lugnt lite. När jag går runt och kikar så ser jag att han har en stor hög med hängmattor i ett hörn och jag frågar om dom är till salu. Teckenspråket fungerade inte och till slut kom en av de som hyrt grill och frågar om vi ville något. Jo priset på hängmattorna? 20 dong säger killen och vi tror först att säljaren missförstår frågan då det är samma kurs som solstolarna. Nejdå, priset stämmer och vi får ta med oss dem hem. 20 dong är alltså inte ens 8:- så alla köper varsin hängmatta, även barnen. Billigt!!

58 Hängmatta 7.40:- Efter en dag på stranden så blev det bara att ta det lugnt på hotellet. Middag i deras restaurang och vi behövde tvätta lite kläder och hotellet tog 50 dong / kg och vi tog då och gick vägen ner några hundra meter och hittade ett ställe som tog 30 dong/kg och det blev inlämning där istället. Det känns roligare att stödja den lokala tvättdamen än att leja hotellet. 11:- / kg får räcka för tvätt. Ny dag och idag skulle då det bli snorkelbåt. Kl var det sagt och efter lång frukost så stegade vi åter igen ner till stranden och återigen kom det ingen båt. Och ännu en gång så kom en ur personalen från Cottage och kollade till oss och bara himlade med ögonen när vi sa att det inte syntes någon båt. Febrilt ringande och tillslut så visade det sig att upphämtningsbåten kört till helt fel strand så den fick vända och var nu på väg att hämta oss. Personalen från Cottage skämdes lite men vi bara skrattade och sa att det var helt okay för oss. No worries, vi är ju i Asien, allt kan hända!

59 Pick up boat... Vi hamnade på en större båt och det var lagom mycket folk och väldigt skönt att sitta på däck och lapa solen och känna vinden i ansiktet. Nu var vi på väg och vi var spända på om snorklingen skulle bli bättre än kring Fingernail islands där vi var förr. Det blev stopp på två ställen för lite fiske och alla fick rev och bete och kastade ut. Fisken skulle sedan tillagas till lunch. Jag fick två stycken, små rackare.

60 Efter de två fiskestoppen så blev det stopp för första snorklingen och nu var vi lite längre ut på Fingernail island än vad vi var tidigare och det märktes väl då det var mycket mera ström idag. Men vi har naturligtvis fenor så det gick bra. Snorklingen var magisk och det fanns mycket fisk och korall att se. Vill inflika att detta är långt ifrån det bästa vi har varit på men helt acceptabelt. Det blev ett helt varv motsol runt ön. Det blev nu lite molnigt så sämre sikt på slutet men vi var nöjda. Lunchen ställdes fram och jag kan säga att man inte behövde gå hungrig från bordet. Det blev kyckling och ris och man åt sig totalt proppmätt. Kalla drycker i form av både öl och läsk fanns att plocka ur en kyl och man betalade när man skulle kliva av. Det blev att jäsa maten i en solstol fram tills nästa stopp som var Turtle island utanför stranden Dai beach. Snorklingen här på Turtle islands blev resans absolut bästa, det gick bra att snorkla runt hela ön men det var väldigt grunt ut mot havet så man fick ta stora svängar. Det var bra sikt och mycket att se på så avslutningen i vattnet gjorde resan till en perfekt snorkeltur. Nu följde ett par timmars båtresa tillbaks och vi valde att kliva av i stan istället för vid vår strand. På väg in i hamn skull det betalas och vårt sällskap (6 personer) fick betala `dong (335:- ) och det blev 56:- per person för en heldag på sjön, bra pris.

61 Vi passerade några flytande bostäder på väg in i hamnen. Vi softade i stan lite och hittade ett bra ställe att äta på i utkanten av stan. Det blev ett helt lass med pannkakor till allihopa. Vi gick runt och kikade i närmiljön och tog sedan en taxi hem för 140 dong (52:- ). Vi plockade ut lite ur bankomaten och det blev sedvanliga 3 miljoner dong (1125:- ) per person och detta var maxuttag i bankomaten.

62 Detta var vår sista kväll på Phu quoq och nu väntade tråkig packning och en tidig morgon. Vi hade bokat ett hotell mitt i smeten och nära bra shopping i Saigon, Cap Town hotell. Det blev uppstigning kl för frukost, utcheckning, betalning och vi fick skjuts av hotellet till flygplatsen. Inflygning till Saigon. När vi skulle ta en taxi från flygplatsen i Saigon så började chauffören i vanlig ordning att vilja ta hutlöst betalt, 10 USD (84:- ) men vi stod på oss och krävde taxameter och då fixade han det och notan stannade på 120 dong (45:- ), alltså hälften. Man kan tycka det är otrevligt att locals alltid skall betrakta turister som vandrande plånböcker men har man koll på priserna så är det bara att le ordentligt och stå på sig och det går oftast alltid bra. Kan nämna ett skräckexempel på denna resa. En svensk famil i Saigon frågade oss vad vi betalat för taxi mellan flygplatsen och hotellet vi båda bodde på, mellan 45-60:- SEK sa vi och frugan i sällskapet gapade, dom hade betalat 450:- SEK för sin taxi... Vi smålog.

63 Softa i receptionen på Cap Town hotell. Vi slappade lite på rummet och sedan så blev det en vända på stan för den sista shoppingen. Skönt att göra det på slutet av resan för då slipper man släpa runt på alla sakerna i ryggsäckarna. Ja resan börjar ta slut här och man kan tro att nu är det bara en flygtur hem och så skulle det vara men det visade sig att vi blev kvar på resan lite längre... Den stora korsningen utanför marknaden.

64 Ben Than marknaden på kvällen. Shoppingata nära Ben Than Vi säger adjö av Saigon och tar oss den 9 januari mot flygplatsen och efter boarding så får vi besked om att vi kommer troligtvis bli lite sena till Paris. Vi tänker väl inte just nu så mycket på detta då men efterhand så ser vi att förseningen kan påverka om vi hinner till nästa avgång eller ej. Barnen sover på golvet eller kollar film på plattan framför dem i stolsryggen och resan till Paris och flygplatsen De Gaulle löper på bra. Bra mat och frukost på planet. Tyvärr var det helt otroligt kallt på planet så precis alla täcken och kläder sattes på och man satt och huttrade i mössa. När vi skall kliva av och ser på klockan så inser vi att chansen att hinna till nästa flyg är omöjligt men vi försöker. Här kan kan jag berätta att har du inte tre timmar på dig mellan två flighter så är det nästintill kört att hinna med nästa flight, det är långt emellan alla byggnader och man får

65 både åka tåg och buss för att komma rätt, förutsatt att du vet var du ska och det är inte lätt alla gånger. Vi sprang nästan hela vägen och trots detta så var gaten stängd, vi behövde gå igenom tre säkerthetskontroller och det sinkade mycket då det var minst 25 personer från vårat plan som skulle med anslutande flyg. Jaha, med trötta och hungriga barn så försökte vi nu på kvällen leta efter personal från Air France som kunde hjälpa oss. Dom hänvisade oss till SAS (anslutande flygbolag) men det fanns ingen som visste någonting. Vi gick runt och irrade i två timmar och till slut tröttnade vi och uppsökte Air France-disken då det var deras flight som varit sen. Där var det nu ny personal som undrade varför vi inte kommit till dom direkt... Vi blev bra mottagna där men saker tog tid då det var många andra svenskar i kö i samma ärende. Efter mycket dribbel fick vi restaurang-kuponger att handla mat för och vi fick rum på ett Ibis hotell utanför flygplatsen. Tyvärr så var alla restauranger som kuponegn gällde på stängda så vi panikhandlade dricka och chips i en kiosk på flygplatsen, nu var man så trött att man kunde börja grina när somhelst. Barnen var tålmodiga men dom hade också sovit hela resan. Spännande att åka ett tomt tåg på natten.. Först tåg till terminal 3... Vi trodde vi hittade hotellet men det visade sig vara fel så vi fick leta på en shuttle-buss från stationen Navett Garret och iförd fishermans trousers och foppla-tofflor och kortärmad skjorta så höll man på att frysa ihjäl då det regnade och blåste konstant.

66 Bussen förde oss till ett annat Ibis och där så var det en bokning klar för oss och det var bara att kasta sig i duschen och sedan vid midnatt så kunde allihopa sova gott i nybäddade sängar. Vilken pärs. Det var orolig sömn under natten men otroligt sköna sängar och kl var det uppstigning och vi gick ner och åt en lååång frukost. Vi skrattade åt eländet och nu återstod det att se om vi lyckats få någon flight hem. Vårt betalda hotell Rest and Fly på Arlanda samt tågbiljetterna hem var ju något som fick stryka på foten nu när vi missat anslutande plan. Efter god frukost så tar vi oss samma väg tillbaka till De Gaulle och Airfrance-disken och efter ett par timmars väntan och köande så får vi plats på kl kärran men vi får springa som idioter genom hela De Gaulle och åka rulltrappor och ta långa gångar för att till slut hitta säkerhetskontroll och hinna fram till gaten i tid. Helt svettiga står vi nu där och kan påbörja resan hem mot Arlanda och Sundsvall.

67 Kl sitter jag nu helt plötsligt på Economy-avdelningen på flyget och det var en överraskning. Det blev helt underbar lunch bestående av gravad lax med god röra och kyckling med morötter och god sås, mörkt bröd och en chockladbit till två koppar gott kaffe. Underbart. Resten av familjen fick ost/tonfiskbaugetter som enda mat till lunchen När vi kommer fram till Arlanda så upptäcker vi att våra väskor ej är på plats så det blir en timmes krångel med att fylla i olika blanketter på Arlanda innan vi kan ta oss ur flygplatsen och vi går ner och bokar nya tågbiljetter till hela familjen, det kalaset slutar på 1268:- men nu är vi då äntligen på väg hem mot Sundsvall och Alnö. Och klarade sig min julklapp från Hoi an hela resan? Yes, den står nu i Kuvösen och får värma kaffet kalla dagar The End

68 Vad kostade resan totalt till Vietnam? Visum: 650/pers = 2600:- Flygbiljetter: vuxen: 8719:- (resa 4973:-, skatt: 3746:-), barn: 7461:- (resa: 3784:-, skatt: 3677:- ), konkursskydd: 39:-/person, Avbeställningsskydd: 295:-/person. Totalt: :- Tåg Sundsvall Arlanda, vuxen: 284:-, barn: 40:- Boende Arlanda Rest and fly: 895:- Sunland Hotell, Saigon, tre nätter: 1201:- Flygbiljetter Saigon Danang: 1862:- The Earth Villa, Hoi an. 7 nätter 1993:- Galaxy 2 Hotel, Nah trang, 6 nätter 2112:- Silver Creek Resort: 956:- Cottage Village: 3439:- Cap Town hotell, Saigon: 667:- Extrabiljetter Arlanda Sundsvall: 1268:- Summa totalt: : /4= :-/ 25 dagar = 513:-/dag/person.

ÖREBROS 40-milare 2010-06-05 av Mats Lundgren, Fornåsa

ÖREBROS 40-milare 2010-06-05 av Mats Lundgren, Fornåsa ÖREBROS 40-milare 2010-06-05 av Mats Lundgren, Fornåsa 40 mil på cykel låter himla långt när man börjar fundera på det. Det tycker jag också och bara fram till i fjol så skulle det varit något som vore

Läs mer

Malvina 5B Ht-15. Kapitel 1 Drakägget

Malvina 5B Ht-15. Kapitel 1 Drakägget 1 Kapitel 1 Drakägget Hej jag heter Felicia och är tio år. Jag bor på en gård i södra Sverige och jag har ett syskon som heter Anna. Hon är ett år äldre än mig. Jag har även en bror som är ett år, han

Läs mer

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert Ökpojken Mitt i natten så vaknar Hubert han är kall och fryser. Han märker att ingen av familjen är där. Han blir rädd och går upp och kollar ifall någon av dom är utanför. Men ingen är där. - Hallå är

Läs mer

med mig lite grejer som jag kunde använda till att bygga en hydda med. Jag hittade löv några stockar och träd.

med mig lite grejer som jag kunde använda till att bygga en hydda med. Jag hittade löv några stockar och träd. Kapitel 1 Resan Jag har väntat länge på att göra denna resan. Jag heter Hanna och är 23 år. Jag ska åka båt till en Ön Madagaskar. Jag kommer ha med mig en hel besättning. Vi tog med oss väldigt mycket

Läs mer

Kapitel 1 - skeppet. Jag är en 10 - årig tjej som heter Melissa.

Kapitel 1 - skeppet. Jag är en 10 - årig tjej som heter Melissa. Kapitel 1 - skeppet Jag är en 10 - årig tjej som heter Melissa. Jag och min bästa kompis skulle åka flygplan till Madagaskar, men de flygplanet hade kraschat. Så vi var tvungna att åka med ett skepp, så

Läs mer

TE 3:s RESA TILLL BARCELONA

TE 3:s RESA TILLL BARCELONA TE 3:s RESA TILLL BARCELONA Vart var vi? Vi tillbringade våra fem dagar i Barcelona,Spanien. Vad gjorde vi? Måndag- Bestod mest av att resa. Vi åkte från resecentrum klockan halv två på morgonen, vi flög

Läs mer

FEBRUARI 2012. JVM-Distans. den 22 februari 2012

FEBRUARI 2012. JVM-Distans. den 22 februari 2012 FEBRUARI 2012 JVM-Distans den 22 februari 2012 Då var första tävlingen avklarad för oss äldre igår, resultatet från min egen sida var inte alls suveränt, faktiskt inte ens i närheten.. Men med tanke på

Läs mer

Kap.1 Packning. - Ok, säger Elin nu måste vi sätta fart för båten går om fem timmar!

Kap.1 Packning. - Ok, säger Elin nu måste vi sätta fart för båten går om fem timmar! Kap.1 Packning Hej jag heter Elin. Jag och min pojkvän Jonathan ska till Gotland med våra kompisar Madde och Markus. Vi håller på att packa. Vi hade tänkt att vi skulle tälta och bada sedan ska vi hälsa

Läs mer

POLEN 2011. Jesper Hulterström. V10 s

POLEN 2011. Jesper Hulterström. V10 s POLEN 2011 Jesper Hulterström V10 s 1 Jag heter Jesper Hulterström och Har varit på utlandspraktik 5/5 25/5 i Polen i en stad vid namn Tuchola. Resan varade i 3 veckor och den gjorde jag med John Pettersson

Läs mer

Resebrev från Gran Canaria, Tenneriffa, La Gomera, El Hierro och med besök av Lisa o Sivert, Anette o Kenneth, Monica o Peter o Inger o Hasse

Resebrev från Gran Canaria, Tenneriffa, La Gomera, El Hierro och med besök av Lisa o Sivert, Anette o Kenneth, Monica o Peter o Inger o Hasse Resebrev från Gran Canaria, Tenneriffa, La Gomera, El Hierro och med besök av Lisa o Sivert, Anette o Kenneth, Monica o Peter o Inger o Hasse Under denna period har vi hunnit besöka Gran Canaria, Teneriffa;

Läs mer

Idag ska jag till djurparken! Wow vad kul det ska bli. Det var 2 år sedan jag var där sisst? Hur gammal var Rut då?

Idag ska jag till djurparken! Wow vad kul det ska bli. Det var 2 år sedan jag var där sisst? Hur gammal var Rut då? MATTE PÅ ZOO HEJSAN! Jag heter Mattias och jag är 8 år. Jag kallas Matte, det har jag gjort sedan jag var väldigt liten. Jag har tre syskon. Elin, Matilda och Rut. Elin är två år mindre än mig. Matilda

Läs mer

Jubileumsresan till RIGA 2019

Jubileumsresan till RIGA 2019 Jubileumsresan till RIGA 2019 För att fira att Radio Vikings Supporterklubb hade funnits i 25 år så arrangerades en specialgjord resa till RIGA för våra medlemmar. Vi åkte med M/S Romantika den 29 augusti.

Läs mer

Danielle hängde av sig kläderna och satte på lite musik, gick in i badrummet och började fylla upp vatten i

Danielle hängde av sig kläderna och satte på lite musik, gick in i badrummet och började fylla upp vatten i Ensamhet Danielle hade precis slutat jobbet och var på väg hemåt för en lugn och stilla fredagskväll för sig själv. Hon hade förberett med lite vin och räkor, hade inhandlat doftljus och köpt några bra

Läs mer

Min resa i Japan Min resa börjar på centralen i Malmö där min avdelning samlades (Turning torso). Där sa vi hej då till ens kära familj och bar oss av till Kastrup med tåg. Efter att vi äntligen hade checkat

Läs mer

Hemliga Clowndocka Yara Alsayed

Hemliga Clowndocka Yara Alsayed Hemliga Clowndocka Yara Alsayed - Olivia vakna! Du kommer för sent till skolan, ropade mamma. - Ja jag kommer. Olivia tog på sig sina kläder och åt frukosten snabbt. När hon var klar med allt och står

Läs mer

En kort historia om en Norgeresa som blev Bingo!

En kort historia om en Norgeresa som blev Bingo! En kort historia om en Norgeresa som blev Bingo! Det började för många år sedan när jag och min fd fru, mina föräldrar och min farmor åkte till Oppdal i Norge. Vi skulle besöka farmors syster mm. Farmor

Läs mer

André 5A Ht-15. Kapitel 1 Drakägget

André 5A Ht-15. Kapitel 1 Drakägget 1 Kapitel 1 Drakägget Hej, Jag heter Aragon. Jag och min far bor i en liten stuga i en liten stad kallas sed Wood. Här bor det inte många men vi odlar mat så det räcker till alla. Men vi har inte mycket

Läs mer

Flickan som blir ensam

Flickan som blir ensam Ön Flickan som blir ensam https://c1.staticflickr.com/ 9/8072/ 8429441527_a294b47d2c.jpg http://orig00.deviantart.net/01d6/f/ 2012/030/9/8/ wiz_khalifa_by_qurkiegrl-d4o2c7x.jpg Daniela Jehrlander Kapitel

Läs mer

Reseguide till London

Reseguide till London Reseguide till London Alla nödvändigheter för din London resa Nicholas Harrison Vill du åka till London utan att spendera allt för mycket pengar? Denna guide hjälper dig boka alla nödvändigheter för en

Läs mer

Norgeresa med Hurtigrutten till Lofoten och på Motorcykel hem till Karlstad 2015-06-27 2015-07-07

Norgeresa med Hurtigrutten till Lofoten och på Motorcykel hem till Karlstad 2015-06-27 2015-07-07 Norgeresa med Hurtigrutten till Lofoten och på Motorcykel hem till Karlstad 2015-06-27 2015-07-07 27 Juni Första stopp i Årjäng, fint väder. 13:20 Nu är vi i Kongsberg, mat dags det är 23 grader varmt

Läs mer

Logg från Älva. Elevlogg: Skepp och hoj där hemma i det kalla Sverige! Datum: Elevloggare: Christoffer H. Personalloggare: Frida J

Logg från Älva. Elevlogg: Skepp och hoj där hemma i det kalla Sverige! Datum: Elevloggare: Christoffer H. Personalloggare: Frida J Logg från Älva Datum: 140329 Elevloggare: Christoffer H. Personalloggare: Frida J Position: Hamnen i Agadir Segelsättning: Inga segel alls. Fart: Inget här heller. Kurs: Mot stranden långt bort i fjärran.

Läs mer

Runt sjön Lago Nahuel Huapi

Runt sjön Lago Nahuel Huapi Runt sjön Lago Nahuel Huapi Villa la Angostura är en liten turistort på Lago Nahuel Huapi s norra strand. På riktig spanska uttalas Villa vijja, men här uttalas det vicha. Vi kom dit på nyårsdagen vid

Läs mer

VÅR RESA TILL BOSNIEN 2008

VÅR RESA TILL BOSNIEN 2008 VÅR RESA TILL BOSNIEN 2008 MÅNDAG 15/9 Vi träffades tidigt på morgonen, för att ta tåget till Kastrup. Därifrån flög vi till Budapest, sen vidare till Sarajevo. Kärt återseende med regn. Vi tog taxi till

Läs mer

Shopping resa till Bangkok Ni åker med Thai Airways TG961 från Stockholm Arlanda kl 14.30 (onsdag) Här gäller Arlanda VIP service.

Shopping resa till Bangkok Ni åker med Thai Airways TG961 från Stockholm Arlanda kl 14.30 (onsdag) Här gäller Arlanda VIP service. Shopping resa till Bangkok Ni åker med Thai Airways TG961 från Stockholm Arlanda kl 14.30 (onsdag) Här gäller Arlanda VIP service. Ni möts i anslutning till vår VIP-entré på Arlanda, separat från terminalerna

Läs mer

Stall Flitige Lise. Resan. Boende

Stall Flitige Lise. Resan. Boende Stall Flitige Lise Jag hade min praktik med Klara Winkler, vi åkte ner till Holland, till stall Flitige Lise. Stall Flitige Lise är ett försäljnings och tillridningsstall. De flesta av hästarna ägs av

Läs mer

Kapitel 3. Här är en karta över ön

Kapitel 3. Här är en karta över ön Kap 1 Skeppet Jag var på en färja och jag skulle över till Danmark och spela Champions League finalen som är det bästa man kan vinna i fotbollsvärlden. Jag spelar i FC Liverpool och vi ska möta Bayern

Läs mer

Innehållsförteckning. Kapitel 1

Innehållsförteckning. Kapitel 1 Innehållsförteckning Kapitel 1, Zara: sid 1 Kapitel 2, Jagad: sid 2 Kapitel 3, Slagna: sid 3 Kapitel 4, Killen i kassan: sid 5 Kapitel 5, Frågorna: sid 7 Kapitel 6, Fångade: sid 8 Kapitel 1 Zara Hej, mitt

Läs mer

Min försvunna lillebror

Min försvunna lillebror 3S Ida Norberg Sa1a Min försvunna lillebror Vi hade precis sålt vårt hus och flyttat in i världens finaste hus, det var stort, väldigt stort, det fanns nästan allt där, pool, stor trädgård och stort garage.

Läs mer

Island är ett land som lämnar sina turister alltjämt förvånade och förundrade, hänförda och förtrollade.

Island är ett land som lämnar sina turister alltjämt förvånade och förundrade, hänförda och förtrollade. ISLANDSRESA ISLAND ETT SAGOLIKT LANDSKAP Island är ett land som lämnar sina turister alltjämt förvånade och förundrade, hänförda och förtrollade. Än i dag syns spåren tydligt efter hur naturen har format

Läs mer

JAG LÅG BREDVID DIG EN NATT OCH SÅG DIG ANDAS

JAG LÅG BREDVID DIG EN NATT OCH SÅG DIG ANDAS JAG LÅG BREDVID DIG EN NATT OCH SÅG DIG ANDAS Christoffer Mellgren Roller: 3 kvinnor, 3 män Helsingfors 060401 1. MOTELLET. (Ett fönster står öppet mot natten. Man hör kvinnan dra igen det, och sedan dra

Läs mer

Kapitel 1 - Hej Hej! Jag heter Lola. Och jag är 10 år och går på vinbärsskolan som ligger på Gotland. Jag går i skytte och fotboll. Jag älskar min bästa vän som heter Moa. Jag är rädd för våran mattant

Läs mer

Insekternas värld Jorden i fara, del 1. KG Johansson

Insekternas värld Jorden i fara, del 1. KG Johansson Insekternas värld Jorden i fara, del 1 KG Johansson SMAKPROV Publicerad av Molnfritt Förlag Copyright 2014 Molnfritt Förlag Den fulla boken har ISBN 978-91-87317-31-6 Boken kan laddas ned från nätbutiker

Läs mer

Hälsningar Lisbeth o Lennart Hedberg.

Hälsningar Lisbeth o Lennart Hedberg. Mannheim 2017. Klockan 3:45 ringer klockan. Det är dags att gå upp, ta packning och bil till Frillesås för att åka till marknaden i Mannheim. Det är tionde gången som Kent Johansson med stab anordnar resan,

Läs mer

Resebrev nr 9, 12 juli 11 augusti 2011. Rekresa till Kos o mötet med Emma o Andreas med resp, plus Familjen Sturesson som var på besök i 2 veckor.

Resebrev nr 9, 12 juli 11 augusti 2011. Rekresa till Kos o mötet med Emma o Andreas med resp, plus Familjen Sturesson som var på besök i 2 veckor. Resebrev nr 9, 12 juli 11 augusti 2011. Rekresa till Kos o mötet med Emma o Andreas med resp, plus Familjen Sturesson som var på besök i 2 veckor. Efter att Elin o Larsa lämnat oss så tog vi en seglig

Läs mer

SMÅLAND. Kapitel 1. - Jag har en ide vi kan väl resa genom Sverige, till. - Jaa det är en jätte bra ide men, vad ska vi göra med min

SMÅLAND. Kapitel 1. - Jag har en ide vi kan väl resa genom Sverige, till. - Jaa det är en jätte bra ide men, vad ska vi göra med min Kapitel 1 SMÅLAND Vi är hemma i Malmö hos min kompis Stephanie och vi satt och tittade på tv och så tittade vi på ett program om Sveriges landskap. Sen kom Stephanie på en ide, hon sa - Jag har en ide

Läs mer

runt innan vi blev körda till vårt boende. I Kessel blev vi mötta av Emile Hendrix och hans fru Hilda som hälsade och var jättetrevliga.

runt innan vi blev körda till vårt boende. I Kessel blev vi mötta av Emile Hendrix och hans fru Hilda som hälsade och var jättetrevliga. STAL HENDRIX När jag blev uppkallad bland de andra tjejerna för att höra om vi fått utlandspraktik eller inte var jag väldigt förhoppningsfull men samtidigt nervös. Så fort vi klivit in i rummet fick vi

Läs mer

PRO Kävlinge på rundtur på Gotland augusti 2016

PRO Kävlinge på rundtur på Gotland augusti 2016 PRO Kävlinge på rundtur på Gotland 22-26 augusti 2016 Resan startade tidigt i ottan klockan 05:30 från Furulund och 06:00 från Kävlinge! Reseledaren Per Arne, chauffören Joakim och alla vi andra var på

Läs mer

Londonresan Resan. //Simone. Rundturen. //Gabriel

Londonresan Resan. //Simone. Rundturen. //Gabriel Londonresan 2017 Resan Kl 06.50 stod vi vid skolan och väntade in alla. Sen åkte vi till Älmhults tågstation. Strax innan 8 gick tåget, där satt vi nästan 2 h. Tillslut kom vi fram till Kastrup och checkade

Läs mer

Annie & Pernilla. Made by: Hossai Jeddi

Annie & Pernilla. Made by: Hossai Jeddi Ön Annie & Pernilla Made by: Hossai Jeddi Kapitel 1 Alla passagerare har kommit ombord nu. Jag är väldigt spänd över att åka flygplan med folk för första gången. Allting går som planerat, men det börjar

Läs mer

Sagan om Nallen Nelly

Sagan om Nallen Nelly Sagan om Nallen Nelly Titel Författare Det var en gång en flicka som hette Lisa som bodde i Göteborg. Lisa tog med sig skolans nalle Nelly på resan till mormor som bodde i Kiruna. Lisa åkte tåg med Nelly

Läs mer

Kapitel 1 Resa till Hawaii! Det var fyra personer som heter Alva, Eddie, Emil och Julia. Alla hade föräldrar utom Emil han hade bara en mamma.

Kapitel 1 Resa till Hawaii! Det var fyra personer som heter Alva, Eddie, Emil och Julia. Alla hade föräldrar utom Emil han hade bara en mamma. ! Kapitel 1 Resa till Hawaii! Det var fyra personer som heter Alva, Eddie, Emil och Julia. Alla hade föräldrar utom Emil han hade bara en mamma. Hans pappa dog i en bilolycka för två år sen. Emil kan ej

Läs mer

Lärarrummet för lättläst lattlast.se/larare

Lärarrummet för lättläst lattlast.se/larare Kampen mot klockan - funderingsfrågor, diskussion om tid och skrivövning Ämne: Svenska, SVA, Årskurs: 7-9 Lektionstyp: reflektion, diskussion, skrivövning Lektionsåtgång: 2-5 Upp och hoppa! hojtar mamma.

Läs mer

Innehållsförteckning

Innehållsförteckning Innehållsförteckning 1. Kapitel 1 Sam sida 2 2. Kapitel 2 Två böcker är borta sida 3 3. Kapitel 3 ett brott sida 4 4. Kapitel 4 På sjukhuset sida 5 5. Kapitel 5 Söker efter tjuven sida 6 6. Kapitel 6 Tjuven

Läs mer

Muntliga övningar till: Introducera Ord ISBN:

Muntliga övningar till: Introducera Ord ISBN: Muntliga övningar till: Introducera Ord ISBN: 978-91-47-11782-6 Här finns extra uppgifter till vare kapitel i boken. Alla dessa övningar är muntliga. Gör uppgifterna i par. I uppgifterna övar ni samma

Läs mer

Cinque Terre - fem små byar vid Italienska rivieran

Cinque Terre - fem små byar vid Italienska rivieran Cinque Terre - fem små byar vid Italienska rivieran När vi lämnade Lugano i Schweiz for vi i princip rakt söderut. Vägen var i vår karta märkt som en motorväg, men det var den smalaste och krokigaste motorväg

Läs mer

Kap,1. De nyinflyttade

Kap,1. De nyinflyttade Kap,1 De nyinflyttade Det är mitt i sommaren och Clara sitter i fönstret och tittar ut, hon ser dem nyinflyttade bära in flyttkartonger. Mamma hade sagt att dom hade en tjej som är lika gammal som Clara.

Läs mer

Sagan om Kalle Kanin en Metafor för entreprenörer

Sagan om Kalle Kanin en Metafor för entreprenörer 2009-04-16 Sid: 1 (7) Sagan om Kalle Kanin en Metafor för entreprenörer Det var en gång en kanin som hette Kalle. Han bodde på en grön äng vid en skog, tillsammans med en massa andra kaniner. Kalle hade

Läs mer

Kapitel 1 hej Hej jag heter Trulle jag har ett smeknamn de är Bulle. Min skola heter Washinton Capitals jag går i klass 3c de är en ganska bra klass.

Kapitel 1 hej Hej jag heter Trulle jag har ett smeknamn de är Bulle. Min skola heter Washinton Capitals jag går i klass 3c de är en ganska bra klass. Kapitel 1 hej Hej jag heter Trulle jag har ett smeknamn de är Bulle. Min skola heter Washinton Capitals jag går i klass 3c de är en ganska bra klass. Jag har en kompis i min klass han är skit snäll mot

Läs mer

Kapitel 1 Hej. Jag heter Max. Jag är 10 år gammal. Jag går på Rävskolan. Jag gillar tv och dataspel.

Kapitel 1 Hej. Jag heter Max. Jag är 10 år gammal. Jag går på Rävskolan. Jag gillar tv och dataspel. Kapitel 1 Hej Jag heter Max. Jag är 10 år gammal. Jag går på Rävskolan. Jag gillar tv och dataspel. Kalle är min bästis. Vi går i samma klass. Kalle har massor av coola tv och dataspel. Jag är rädd för

Läs mer

AYYN. Några dagar tidigare

AYYN. Några dagar tidigare AYYN Ayyn satt vid frukostbordet med sin familj. Hon tittade ut genom fönstret på vädret utanför, som var disigt. För några dagar sedan hade det hänt en underlig sak. Hon hade tänkt på det ett tag men

Läs mer

Mamma Mu gungar. Det var en varm dag på sommaren. Solen sken, fåglarna kvittrade och flugorna surrade. Alla korna gick och betade i hagen.

Mamma Mu gungar. Det var en varm dag på sommaren. Solen sken, fåglarna kvittrade och flugorna surrade. Alla korna gick och betade i hagen. 1 Mamma Mu gungar Det var en varm dag på sommaren. Solen sken, fåglarna kvittrade och flugorna surrade. Alla korna gick och betade i hagen. Utom Mamma Mu. Mamma Mu smög iväg och hoppade över staketet.

Läs mer

Resan ORDLISTA HANS PETERSON ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN

Resan ORDLISTA HANS PETERSON ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN HANS PETERSON ORDLISTA sällan (sida 11, rad 17),, inte ofta mullrar (sid 3, rad 1), högt ljud har hand om (sid 3, rad5), passar, tar hand om alperna (sid 4, rad 3), höga berg

Läs mer

Lägerutvärdering FLATÖN 14

Lägerutvärdering FLATÖN 14 Lägerutvärdering FLATÖN 14 Läger 1 (22-28/6) Utvärdering 2014 års VVDS läger 1; 22 juni-28 juni Förmågor före och efter lägret (Skalan är 1-5 där 1 är lägst och 5 högst) Före (37) Efter (32) Självkänsla

Läs mer

En hinderbana står uppställd på scenen. Fullt med rockringar, hopprep, bandyklubbor, bockar, mattor. Hela klassen står framför publiken.

En hinderbana står uppställd på scenen. Fullt med rockringar, hopprep, bandyklubbor, bockar, mattor. Hela klassen står framför publiken. Manusförslag för Eddaskolan årskurs 1 a. Scen 1 En hinderbana står uppställd på scenen. Fullt med rockringar, hopprep, bandyklubbor, bockar, mattor. Hela klassen står framför publiken. Alla människor reser

Läs mer

Avresedatum: 2011-03-02 Ressällskap: Lotta & Bosse Kamperin

Avresedatum: 2011-03-02 Ressällskap: Lotta & Bosse Kamperin Thailand 2011 Avresedatum: 2011-03-02 Ressällskap: Lotta & Bosse Kamperin Onsdag 2 mars Packning in i det sista, allt med. Vår snälle granne Björn körde oss till flyget, äntligen är vi på väg igen! Bytte

Läs mer

Huset på gränsen. Roller. Linda Hanna Petra. Dinkanish. Pan Näcken Skogsrå Troll Älva Häxa Vätte Hydra

Huset på gränsen. Roller. Linda Hanna Petra. Dinkanish. Pan Näcken Skogsrå Troll Älva Häxa Vätte Hydra Huset på gränsen Roller Linda Hanna Petra Dinkanish Pan Näcken Skogsrå Troll Älva Häxa Vätte Hydra Scen 1 Linda, Hanna och Petra kommer in och plockar svamp som dom lägger i sina korgar - Kolla! Minst

Läs mer

Resebrev norra Spanien och en bra bit av Portugal

Resebrev norra Spanien och en bra bit av Portugal Resebrev norra Spanien och en bra bit av Portugal När vi kom till den lilla viken Ria De Cedeira den 18 aug så blev vi liggande många nätter på svaj, vilket är det bästa vi vet (helt gratis och inga grannar

Läs mer

EN SEPTEMBER-REPRIS SFI. Hur är det idag? Får jag låna ditt busskort? Vad vill du ha, kaffe eller te? Vad vill du ha, nötter eller godis?

EN SEPTEMBER-REPRIS SFI. Hur är det idag? Får jag låna ditt busskort? Vad vill du ha, kaffe eller te? Vad vill du ha, nötter eller godis? SFI EN SEPTEMBERREPRIS Hur är det idag? Får jag låna ditt busskort? Vad vill du ha, kaffe eller te? Vad vill du ha, nötter eller godis? Vill du ha lite mer? Kan du hjälpa mig? Oj, förlåt! Tack för lånet!

Läs mer

Resebrev nr 11, 3 oktober 11 november 2011. Resan runt Leros, Kalymnos, Lipsi, o Patmos!

Resebrev nr 11, 3 oktober 11 november 2011. Resan runt Leros, Kalymnos, Lipsi, o Patmos! Resebrev nr 11, 3 oktober 11 november 2011. Resan runt Leros, Kalymnos, Lipsi, o Patmos! Efter att vi lämnat av Torpagojorna o båten Hero på Kos, tog vi en segling ner på södersidan av Kos. Som vanligt

Läs mer

FEBRUARI 2013. Kvar i Östersund. den 23 februari 2013. VM stafett. den 15 februari 2013

FEBRUARI 2013. Kvar i Östersund. den 23 februari 2013. VM stafett. den 15 februari 2013 FEBRUARI 2013 Kvar i Östersund den 23 februari 2013 Har nu hunnit vara hemma några dagar efter VM som var en stor upplevelse för min del, tiden hemma har bestått till största delen av vila och återhämtning

Läs mer

SJÖODJURET. Mamma, vad heter fyren? sa Jack. Jag vet faktiskt inte, Jack, sa Claire, men det bor en i fyren.

SJÖODJURET. Mamma, vad heter fyren? sa Jack. Jag vet faktiskt inte, Jack, sa Claire, men det bor en i fyren. SJÖODJURET Klockan var 10 på förmiddagen en solig dag. Det var en pojke som letade efter stenar på stranden medan mamma solade. Stranden var tom. Vinden kom mot ansiktet. Det var skönt. Pojken hette Jack.

Läs mer

4. Vad tyckte du om kvaliten på ridningen?: mycket bra Kommentar om ridningen: -man fick rida hur mycket som helst, olika slags turer.

4. Vad tyckte du om kvaliten på ridningen?: mycket bra Kommentar om ridningen: -man fick rida hur mycket som helst, olika slags turer. Namn: Andrea Renström Resa: Arizona Datum: 9/3 2014 Kommentar mottagande: - Kommentar boende: -underbar stuga, sängarna är jättesköna. Städning varje dag om man vill. Kommentar maten: Maten är grymt god.

Läs mer

Den magiska dörren. By Alfred Persson

Den magiska dörren. By Alfred Persson Den magiska dörren By Alfred Persson 1 Hej Ffcbtgbgfjbfgjb Hej jag heter Benjamin. Jag är 10 år och går på Heliås. Mina ögon är bruna och håret är svart och jag har 5 finnar. Jag gillar att ha matte då

Läs mer

Norge Resa 2010 3/8-6/8

Norge Resa 2010 3/8-6/8 Norge Resa 2010 3/8-6/8 Min Norge resa påbörjades en solig tisdag morgon, klockan 08 00 styrdes kosan mot föräldrahemmet i Virserum en liten nätt sträcka på 7,5mil. Man har packat och förberett resan i

Läs mer

Malaga here we come. Resans första fikapaus, på Gävle Bro.

Malaga here we come. Resans första fikapaus, på Gävle Bro. Malaga here we come Onsdag 18 september Fyra förväntansfulla tjejer (läs damer) samlades redan 8.30 för att hinna med flyget från Arlanda 13.15. Det gäller att vara ute i tid! Redan i Valbo började önskemål

Läs mer

10 september. 4 september

10 september. 4 september I AM GREGER PUTTESSON 4 september Hej dumma dagbok jag skriver för att min mormor gav mig den i julklapp! Jag heter Greger förresten, Greger Puttesson. Min mamma och pappa är konstiga, de tror att jag

Läs mer

Måndag 8/11-10. 05:05 Avfärd med buss från Söderhamn. 06:25 Byte till tåg i Gävle

Måndag 8/11-10. 05:05 Avfärd med buss från Söderhamn. 06:25 Byte till tåg i Gävle Måndag 8/11-10 05:05 Avfärd med buss från Söderhamn 06:25 Byte till tåg i Gävle 10:00 Avfärd från Arlanda till Frankfurt I Frankfurt spärrades bandet där våra väskor skulle komma av. Det var lite obehagligt

Läs mer

Innehållsförteckning Rudolf sida 1 Welcome to New York sida 2 Mystiska tjejen sida 3 Rymlingen Rebecka sida 4 Passet sida 5 Fångad sida 6

Innehållsförteckning Rudolf sida 1 Welcome to New York sida 2 Mystiska tjejen sida 3 Rymlingen Rebecka sida 4 Passet sida 5 Fångad sida 6 Innehållsförteckning Rudolf sida 1 Welcome to New York sida 2 Mystiska tjejen sida 3 Rymlingen Rebecka sida 4 Passet sida 5 Fångad sida 6 Rudolf Nu ska jag berätta om Rudolf Rudenstam. Rudolf är 38 är

Läs mer

Scandinavian training camp 21-28/4 2007.

Scandinavian training camp 21-28/4 2007. Scandinavian training camp 21-28/4 2007. Inspirerade av Christians historier var vi några som på bussen till Lidingöloppet bestämde oss för att också prova på att åka på träningsläger till Portugal. Här

Läs mer

Havsresan del 1 En dag gick jag och min kompis Mattias ner till hamnen och då såg vi ett stort fartyg. Så vi smög oss på det. Det var ett lastfartyg.

Havsresan del 1 En dag gick jag och min kompis Mattias ner till hamnen och då såg vi ett stort fartyg. Så vi smög oss på det. Det var ett lastfartyg. Havsresan Oliver B Havsresan del 1 En dag gick jag och min kompis Mattias ner till hamnen och då såg vi ett stort fartyg. Så vi smög oss på det. Det var ett lastfartyg. Vi gick upp till kaptenen och frågade

Läs mer

Sara och Sami talar ut Arbetsmaterial för läsaren Författare: Tomas Dömstedt

Sara och Sami talar ut Arbetsmaterial för läsaren Författare: Tomas Dömstedt Sara och Sami talar ut Arbetsmaterial för läsaren Författare: Tomas Dömstedt Om arbetsmaterialet Det här arbetsmaterialet följer sidorna i boken. Till varje sida finns det ordförklaringar och frågor att

Läs mer

MC resa med HIMCC till Tyskland Det var vi som var på Tysklandsresa

MC resa med HIMCC till Tyskland Det var vi som var på Tysklandsresa MC resa med HIMCC till Tyskland 2017 Det var vi som var på Tysklandsresa 2017-05-24 2017-05-30 Resan startar 09:30 från Biltema i Karlstad onsdagen den 24 maj 2017. 24 Maj. Idag leder turen genom Dalsland

Läs mer

Vad har du gjort på semestern?

Vad har du gjort på semestern? Vad har du gjort på semestern? Joanna, vad har du gjort på din semester? Min semester har varit lite ovanlig för vi hade inte så mycket tid att planera den. Vi visste inte riktigt hur det skulle bli med

Läs mer

Glitterälvorna och den magiska ön

Glitterälvorna och den magiska ön Glitterälvorna och den magiska ön 1 Med glittrande kläder flög dom tvärs över ön. Det här är livet! ropade Rebecca med fladdrande hår. Dom två älvorna, Rebecca och Tristan bodde på Glitterön med deras

Läs mer

Kapitel 2 Jag vaknar och ser ut som en stor skog fast mycket coolare. Det är mycket träd och lianer överallt sen ser jag apor som klättrar och

Kapitel 2 Jag vaknar och ser ut som en stor skog fast mycket coolare. Det är mycket träd och lianer överallt sen ser jag apor som klättrar och Ön Teodor Kapitel 1 Jag sitter på planet och är väldigt trött. Sen 10 minuter senare så hör jag att planet skakar lite. Det luktar bränt och alla på planet är oroliga. Därefter tittar jag ut och jag tror

Läs mer

Nja, man vet inte riktigt hur lång tid det tar men om en stund är det nog din tur! Hur mår du? Vill du ha en tablett eller nåt?!

Nja, man vet inte riktigt hur lång tid det tar men om en stund är det nog din tur! Hur mår du? Vill du ha en tablett eller nåt?! $.87(1 AKUTEN Introduktion: Det här dramat handlar om mannen som låg vid Betesdadammen och väntade på att få hjälp ned i en bassäng. Det var nämligen så att när vattnet kom i rörelse så hade vattnet en

Läs mer

Hon går till sitt jobb. Hon går till sitt jobb hon hatar sitt jobb hon känner sig ensam och svag Vad kan väl jag göra då

Hon går till sitt jobb. Hon går till sitt jobb hon hatar sitt jobb hon känner sig ensam och svag Vad kan väl jag göra då Hon går till sitt jobb Hon går till sitt jobb hon hatar sitt jobb hon känner sig ensam och svag Vad kan väl jag göra då mer än att älska henne så, som jag gör Hon går på café och sätter sig ner men ingenting

Läs mer

KENTAURS LÄSARRESA DOMINIKANSKA REPUBLIKEN 1-8/3-2014

KENTAURS LÄSARRESA DOMINIKANSKA REPUBLIKEN 1-8/3-2014 KENTAURS LÄSARRESA DOMINIKANSKA REPUBLIKEN 1-8/3-2014 Alla ryttares och hästälskares dröm besannas på denna resa Galoppera i vattenbrynet omgiven av vita stränder och turkosa dyningar som rullar in. Detta

Läs mer

Kom och tita! Världens enda indiska miniko. 50 cent titen.

Kom och tita! Världens enda indiska miniko. 50 cent titen. En ko i garderoben j! är jag här igen, Malin från Rukubacka. Det har hänt He Det en hel del sedan sist och isynnerhet den här sommaren då vi lärde känna en pianotant. Ingenting av det här skulle ha hänt

Läs mer

Facit Spra kva gen B tester

Facit Spra kva gen B tester Facit Spra kva gen B tester En stressig dag B 1 Pappan (mannen) låser dörren. 2 Han handlar mat efter jobbet. 3 Barnen gråter i affären. 4 Han diskar och tvättar efter maten. 5 Han somnar i soffan. C 1

Läs mer

h ä x folk et magisk a kr after Jo Salmson Illustrationer av Natalia Batista

h ä x folk et magisk a kr after Jo Salmson Illustrationer av Natalia Batista h ä x folk et magisk a kr after Jo Salmson Illustrationer av Natalia Batista Kapitel 1 I full galopp Sol Hästarna galopperade så snabbt att Sol fick tårar i ögonen. Hon hann knappt ducka för ett par lågt

Läs mer

Midsommarorientering på Karelska näset i Ryssland 22-25/6 2017

Midsommarorientering på Karelska näset i Ryssland 22-25/6 2017 Midsommarorientering på Karelska näset i Ryssland 22-25/6 2017 Erik Anderson från OK Österåker och jag hängde på researrangören Suunnisusmatkat som arrangerar resor överallt där det finns orienteringstävlingar

Läs mer

JAG MÅLAR MIN HIMMEL ORANGE

JAG MÅLAR MIN HIMMEL ORANGE JAG MÅLAR MIN HIMMEL ORANGE Sofia Fredén Slutversion December 2012januari 2013 8 år MAMMA KOMPIS 8 år LÄRARE TVÅ ORANGUTANGER I en skola, hemma, i en djungel. Pjäsen är tänkt för 3 skådespelare. 2 1. Leo

Läs mer

Lissabon Porto Santo Madeira 2009 09 16 2009 09 27

Lissabon Porto Santo Madeira 2009 09 16 2009 09 27 Lissabon Porto Santo Madeira 2009 09 16 2009 09 27 Nu var det dags att lämna fastlandet för att segla mellan öar i ca 7 månader framåt. Efter att ha fyllt diesel och sett till att passa in tidvattnet åkte

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2014

Verksamhetsberättelse 2014 Verksamhetsberättelse 2014 Dyslexiförbundet FMLS Ungdomssektionen i Skåne Presentation av ungdomssektionen vid pennan Johan Viebke Ansvarig ledare: Johan Viebke Ledare: Mikael (Mige) Lundahl Ledare: Eva

Läs mer

Efter en god natts sömn så packade vi ihop och drog oss ner mot Färjan i Rödby. Vi åkte rätt tidigt på Torsdag morgon, käkade frukost på båten för vi

Efter en god natts sömn så packade vi ihop och drog oss ner mot Färjan i Rödby. Vi åkte rätt tidigt på Torsdag morgon, käkade frukost på båten för vi MOTOGP 2015 Tänkte berätta om en till resa på 11 dagar som jag och 3 vänner gjorde sommaren 2015. Syftet med resan var at åka till Assen, Holland och kolla på Moto gp. Jag började min resa tisdag morgon

Läs mer

Resebrev nr 5, 2011, 19 maj 3 juni. Från Joniska övärlden o till Golf af Korintk och staden Galaxidi.

Resebrev nr 5, 2011, 19 maj 3 juni. Från Joniska övärlden o till Golf af Korintk och staden Galaxidi. Resebrev nr 5, 2011, 19 maj 3 juni. Från Joniska övärlden o till Golf af Korintk och staden Galaxidi. En överraskning väntade oss när vi låg i Nidri på ön Lefkas, och det var att Sofie Wolff SMS:ade o

Läs mer

1. Låt mej bli riktigt bra

1. Låt mej bli riktigt bra 1. Låt mej bli riktigt bra Rosa, hur ser en vanlig dag i ditt liv ut? Det är många som är nyfikna på hur en världsstjärna har det i vardagen. Det börjar med att min betjänt kommer in med frukost på sängen.

Läs mer

Svenska från början 3

Svenska från början 3 Svenska från början 3 1 Fyll i rätt ord Höger patienten studenten hämta vann hjälp CV Viktigt 1. Här kan du få att sluta röka. 2. Bilar ska köra på sida i Sverige. 3. Det är att ha ett körkort. 4. Läkaren

Läs mer

Gambia tour 5-10 februari 2014. Upplev det bästa av Gambia tillsammans med mig och vår fina personal på One World Village Guesthouse!

Gambia tour 5-10 februari 2014. Upplev det bästa av Gambia tillsammans med mig och vår fina personal på One World Village Guesthouse! Gambia tour 5-10 februari 2014 Upplev det bästa av Gambia tillsammans med mig och vår fina personal på One World Village Guesthouse! Onsdag 5/2 Bakau tour. Vi promenerar i omgivningarna, besöker Crocodile

Läs mer

Nästa vecka: Fredag: Gymnastik! Kom ihåg ombyteskläder, skor, handduk, tvål och egen hårborste om man vill ha det.

Nästa vecka: Fredag: Gymnastik! Kom ihåg ombyteskläder, skor, handduk, tvål och egen hårborste om man vill ha det. Veckobrev v. 3 Hej! Äntligen är vi tillbaka i vardagen och rutinerna igen. Nog för att det kan vara väldigt skönt med lite ledigt och göra det som faller en in, så är det ändå skönt när det väl är dags

Läs mer

1. Ett bord med flera maträtter eller drycker. 2. När man knådar kroppen så att musklerna blir mjukare. 3. Göra så att något blir svagare.

1. Ett bord med flera maträtter eller drycker. 2. När man knådar kroppen så att musklerna blir mjukare. 3. Göra så att något blir svagare. Att förstå ord hjälper dig att förstå text. Vad betyder orden? Skriv siffran vid rätt ord. 5 4 6 3 2 1 kämpa uppmuntran SPA dämpa massage buffé 1. Ett bord med flera maträtter eller drycker. 2. När man

Läs mer

Värmlandstur med Fortum Power Riders tom

Värmlandstur med Fortum Power Riders tom Deltagare: Håkan Andersson, Börje Salonen och Frank Skaufel. I många år har tanken funnits att åka Frykensjöarna runt. I år var det nära, kom till Övre Fryken. 2015-09-11: Dagens datum skapar lite otrevliga

Läs mer

Resedagbok. Studieresa Limousin- och Blondeföreningen

Resedagbok. Studieresa Limousin- och Blondeföreningen Resedagbok Studieresa Limousin- och Blondeföreningen - onsdag 24 juli 2013 07:59 Äntligen på väg! Några hade hoppat på redan i Varberg och resten hoppade på på Erikslund utanför Ängelholm. Totalt är 26

Läs mer

GSK P-95 i Barcelona, eller Hur vi försökte ta livet av ledarna..

GSK P-95 i Barcelona, eller Hur vi försökte ta livet av ledarna.. GSK P-95 i Barcelona, eller Hur vi försökte ta livet av ledarna.. Torsdag 16/9 Tidig morgon, väckarklockan står på 03:00. Man hoppade inte precis ut ur sängen. Starten på 95:ornas äventyr i Spanien kunde

Läs mer

Petter och mamma är i fjällen. De ska åka skidor. Petters kompis Elias brukar alltid vara med. Men nu är bara Petter och mamma här.

Petter och mamma är i fjällen. De ska åka skidor. Petters kompis Elias brukar alltid vara med. Men nu är bara Petter och mamma här. Petter och mamma är i fjällen. De ska åka skidor. Petters kompis Elias brukar alltid vara med. Men nu är bara Petter och mamma här. Det är morgon och fortfarande mörkt ute. Utanför fönstret är det bara

Läs mer

Hotell Två systrar ORD TEXTFÖRSTÅELSEFRÅGOR MARTIN PALMQVIST ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN

Hotell Två systrar ORD TEXTFÖRSTÅELSEFRÅGOR MARTIN PALMQVIST ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN MARTIN PALMQVIST ORD tvillingar (s 5, rad 1), syskon födda samtidigt änkor (s 5, rad 3), gifta kvinnor med döda män. (En änka) En gift man meden död fru är en änkling. pumpas

Läs mer

Elevuppgifter till Spöket i trädgården. Frågor. Kap. 1

Elevuppgifter till Spöket i trädgården. Frågor. Kap. 1 Elevuppgifter till Spöket i trädgården Frågor Kap. 1 1. Varför vaknade Maja mitt i natten? 2. Berätta om när du vaknade mitt i natten. Varför vaknade du? Vad tänkte du? Vad gjorde du? Kap 2 1. Varför valde

Läs mer

barnhemmet i muang mai måndag 15 oktober - söndag 18 november

barnhemmet i muang mai måndag 15 oktober - söndag 18 november barnhemmet i muang mai måndag 15 oktober - söndag 18 november Oj, oj oj, nu går tiden fort det har redan gått fem veckor sedan förra veckobrevet! Var tog de fem veckorna vägen? Jo, de försvann i en massa

Läs mer

Vår första vy över London från planet

Vår första vy över London från planet Slutrapporten Den 25:e oktober åkte vi i Es3 till London. Där utforskade vi staden, såg många olika sevärdheter, gick på museer och upptäckte en del av Londons musikliv. England och Sverige skilde sig

Läs mer