Det handlar om Herrljunga:

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Det handlar om Herrljunga:"

Transkript

1 Herman och Gudrun Humla på picknick i vackra Herrljunga. Det handlar om Herrljunga: Nära till allt. Heliga härliga Herrljunga. Aktiva föreningar och en meningsfull fritid. Kulturlandskap och historia. Den lilla skolans stora betydelse. Företagen i fokus. En fungerande service.

2 Äntligen Herrljunga Gudrun! Vackert är det också. Nära till allt Med tåg tar det 50 minuter från Herrljunga till Göteborg och två och en halv timma till Stockholm om man väljer X Till Landvetters flygplats tar det cirka en timma med bil. Herrljungas centrala placering i Västra Götaland är något som uppskattas av invånarna. Möjligheterna till pendling är mycket goda, och utbudet i Göteborg och flera andra städer, är nära. Till Vara konserthus, med ett varierat utbud av musik och teater, tar det bara 20 minuter från de norra kommundelarna. Lika nära är det till Borås för den som är bosatt i söder. En betagande utsikt över Stensjön från Fluxfallet. Fallet ligger mellan Molla och Od, och är ett utmärkt utflyktsmål i Herrljunga.

3 X 2000 med avgång klockan har precis lämnat Herrljunga. Restiden till Stockholm Central är två timmar och 30 minuter. Västra Stambanan byggdes på 1850-talet och stod helt klar Den innebar att Herrljunga förvandlades från en sömnig liten by till en viktig järnvägsknut. I Herrljunga möter stambanan Älvsborgsbanan, med förbindelser till Borås och Uddevalla. Med Kinnekulletåget reser man direkt till flera destinationer i Skaraborg.

4 Heliga härliga Herrljunga En stunds eftertanke på bokcaféet i Od, ett stopp för shopping på Storegården Country Living i Alboga, en välgörande promenad i Mollungens lummiga bokskog eller ett besök vid minnesmärket för den saligförklarade Elisabeth Hesselblad i Fåglavik. För turisten finns mycket att välja mellan, och golfaren tar sig gärna en runda på golfbanan i Hudene, kanske kombinerat med ett bad i Sämsjön och ett besök vid Guldsmedsgårdens pionodling i Hov, ett unikt utflyktsmål i Västra Götaland. Hembygdsparken gillar jag, en riktig pärla. Vad tycker du Herman? Tre vackra platser att besöka i Herrljunga. Överst till vänster kryddträdgården vid hembygdsparken vid Haraberget, överst till höger Crea Diem Bokcafé i Od, och till vänster Molla bokskog.

5 Maria Elisabeth Hesselblad föddes i Fåglavik i Herrljunga kommun den 4 januari Hon var katolik och verkade för att återföra Birgittaorden till Sverige. I april 2000 saligförklarades Moder Elisabeth av påven Johannes Paulus II vid en stor ceremoni i Rom invigdes ett minnesmärke i Fåglavik, med flera representanter för den katolska kyrkan närvarande.

6 Kulturlandskap och historia Vare sig man färdas med bil, motorcykel, cykel eller till fots så känns historiens vingslag påtagligt i Herrljunga. Längs den ringlande vägen finns gamla stenmurar, lövskogar, en vacker kyrka och så plötsligt ett modernt lantbruk. Herrljunga utsågs 2009 till årets landsbygdskommun av riksorganisationen Hela Sverige ska leva, och det råder ingen tvekan om att här finns en levande landsbygd. Kulturen lever också i högsta grad i Herrljunga kulturhus, kommunens eget vardagsrum, med bibliotek och konsthall. En bibiloteksfilial finns även i Ljung. Magiska miljöer i Herrljunga, till exempel gravfältet Nycklabacken i Fölene eller den vackra Nossan som ringlar genom kommunen. Till höger ses Herrljunga kulturhus med bibliotek och konsthall.

7 Finfina dofter, eller hur Gudrun? Herrljunga har cirka 50 mjölkbönder. Den största gården har drygt 300 mjölkkor, och gårdarna drivs på ett modernt och effektivt sätt, som bidrar till en levande landsbygd. En av mjölkbönderna är Kurt Hårsmar, kommunalråd i Herrljunga.

8 Aktiva föreningar och en meningsfull fritid Herrljunga har cirka 200 aktiva föreningar. Här finns Gymnastikklubben Frivolten, en av Sveriges mest framgångsrika klubbar inom trampolin, Kullings Motorsällskap som ordnar rallytävlingen Kullingstrofén, idrottsföreningen Annelunds IF som årligen arrangerar Mörlanda marknad, samt Revysällskapet Stinsen som ligger bakom Herrljungarevyn. Runt om i kommunen finns även många hembygdsföreningar, bygdegårdsföreningar och byalag, fundamentet i det starka lokala engagemanget för bygden och föreningslivet. Alfhild och Signe är två välkända karaktärer i Herrljungarevyn. Den vackra golfbanan i Hudene är ett populärt utflyktsmål, precis som Gäsene Tingshus i Ljung. Det gamla tingshuset, som byggdes på 1760-talet, sköts av frivilliga krafter.

9 Fast simhallen passar bättre för människor. Såna små sötnosar. Sim- och idrottshallen inrymmer även ett modernt gym. Här finns två bassänger, och i den lilla håller naturligtvis babysimmet till. I den stora bassängen, som är 25 meter lång, finns en vattenrutschkana, hopptorn och svikt. Hallen är populär bland både unga och gamla, och här ordnas många olika friskvårdsaktiviteter.

10 Den lilla skolans stora betydelse I de små byarna på landsbygden är skolan centrum. I Herrljunga finns byskolorna i Eggvena, Hudene, Eriksberg, Od och Molla. Dessutom finns Mörlandaskolan i Annelund och Horsbyskolan i Herrljunga. Från och med sjunde klass går kommunens samtliga elever på Altorpskolan och därefter går de som vill vidare till gymnasieskolan Kunskapskällan. Skolan är Herrljungas stolthet och erbjuder en trygg miljö för lärande och utveckling. Att varje enskild elev blir sedd och uppmuntrad utifrån sina förutsättningar är den lilla skolans stora fördel och betydelse, vare sig det handlar om en byskola på landet eller en modern gymnasieskola. I Herrljunga har den lilla skolan stor betydelse. Överst till vänster ses Eggvena skola och till vänster Hudene skola, som invigdes 2003.

11 Lite större barn i den fina skolan, men det är ju blommorna jag letar efter Gudrun. Kunskapskällan invigdes 1999, och erbjuder både studieförberedande och yrkesinriktade program. Det goda samarbetet med det lokala näringslivet gör det smidigt att hitta praktikplatser. Att skolan bara har 300 elever gör det också lättare för skolledning och lärare att tillgodose speciella behov, målsättningar och ambitioner. Bilden är tagen i samband med den årliga studentbalen.

12 Företagen i fokus Traditionellt har tillverkningsindustrin dominerat Herrljungas näringsliv. Största företaget är Tour & Andersson i Annelund med cirka 500 anställda, som förser världen med ventiler och reglersystem. Här finns också många andra företag med spetskompetens på världsmarknaden, till exempel Mobitec, Ascom, Pipelife, Stjernfjädrar, Strängbetong med flera. Herrljungas mest kända varumärke i Sverige är naturligtvis Herrljunga Cider, som startade sin verksamhet redan Många små och medelstora företag finns också, ett levande affärsliv och ett aktivt näringslivskontor, Fokus Herrljunga. På Svenskt Näringslivs ranking, som ger en bild av företagsklimatet i Sveriges kommuner, har Herrljunga de senaste åren gjort en raketklättring och placerade sig år 2010 på 37:e plats. Gäsene Mejeri i Ljung är ett av Sveriges minsta, men samtidigt mest framgångsrika mejerier. Molins handelsträdgård är ett lokalt företag som bland annat har specialiserat sig på julstjärnor.

13 Okej Herman, näringslivet för mig, det är julstjärnor och pioner. Hotell Clarion Sign vid Norra Bantorget i Stockholm öppnade Fasadelementen som använts i byggnaden har gjutits hos Strängbetong, bland annat i Herrljunga. Strängbetongs beställare var Skanska och arkitekten Gert Wingårdh.

14 En fungerande service Barnomsorg, skola, hemtjänst, vård och omsorg. Det är några av fundamenten i den kommunala servicen, som naturligtvis innefattar så mycket annat, till exempel skötsel av gator och fastigheter, renhållning och vatten, fritid och kultur. Att den kommunala organisationen är till för medborgarna är ett tankesätt som genomsyrar verksamheten, och som alla medarbetare är väl förtrogna med. Det är den bästa garantin för att den kommunala servicen ska fungera. Nära till allt som jag sa. Snart är vi framme. Den som har en fråga som gäller Herrljunga kan alltid få hjälp med ett svar i kommunhusets reception. I kommunen finns två brandstationer, en i Annelund och en i Herrljunga, vilket innebär en hög beredskap. Inom vård och omsorg är fokus på kvalitet centralt i arbetet.

15 Förskolan Ugglan invigdes 2008 och den ligger i det nya bostadsområdet Ugglan, där flera nya villor byggts de senaste åren. Det idylliska området ligger mitt i centrala Herrljunga, med strövområden, affärer, service, vårdcentral och skolor, inklusive gymnasieskolan Kunskapskällan, inom gångavstånd.

16 Till Vara 20 minuter på väg Till Stockholm 2 timmar och 30 minuter med tåg. Till Falköping 20 minuter på väg 181. Till Alingsås 20 minuter på väg 181 och E20. Till Göteborg 50 minuter med tåg. Till Borås 25 minuter på väg 183. HERRLJUNGA KOMMUN Till Ulricehamn 20 minuter på väg 182. Pioner, pioner, pioner. Guldsmedsgårdens pionodling är stället för oss. Herman och Gudrun Humla har ritats av Björn Cederberg, ArtDatabanken, Uppsala. Pionfoto: Eva Olsson. Produktion: Tryck: Prinfo Vårgårda Tryckeri. Herrljunga har cirka invånare och vi finns mitt i Västra Götaland. Vill du veta mera om oss, så besök vår hemsida eller ring oss på telefon Vi hjälper dig med alla frågor som rör Herrljunga.

UPPLEV HERRLJUNGABYGDEN HERRLJUNGA KOMMUN

UPPLEV HERRLJUNGABYGDEN HERRLJUNGA KOMMUN UPPLEV HERRLJUNGABYGDEN HERRLJUNGA KOMMUN Vandra och cykla i en fantastisk miljö I Herrljunga är det lätt att vara aktiv. Det finns gott om vandringsleder och cykelvänliga vägar i Herrljungabygden, mer

Läs mer

ÄLVSJÖ STADEN. En stadsdel i förvandling. 1 500 bostäder Nya butikslokaler Fler förskolor Gröna parker

ÄLVSJÖ STADEN. En stadsdel i förvandling. 1 500 bostäder Nya butikslokaler Fler förskolor Gröna parker ÄLVSJÖ STADEN En stadsdel i förvandling 1 500 bostäder Nya butikslokaler Fler förskolor Gröna parker STADEN FLYTTAR TILL ÄLVSJÖ Med Öster om Älvsjövägen, söder om Solbergaskogen och strax nordväst om Älvsjö

Läs mer

Ranking Göteborg Företagsklimat

Ranking Göteborg Företagsklimat Ranking 2011 Göteborg 2011-05-03 Företagsklimat Varför är företagsklimatet viktigt? Med ett bra företagsklimat blir det lättare att starta, driva och utveckla framgångsrika företag. Definition av företagsklimat

Läs mer

Varför en vision? Och det roliga arbetet börjar nu!

Varför en vision? Och det roliga arbetet börjar nu! Varför en vision? Det finns en sådan stolthet och vilja till utveckling i Hjo, men för att samla våra krafter och få draghjälp av varandra behöver vi också en gemensam målbild en vision som talar om för

Läs mer

Hemlig resa den 21 maj 2012

Hemlig resa den 21 maj 2012 Hemlig resa den 21 maj 2012 SPF Vartofta har varit på hemlig resa på småvägar i Älvsborgs län. Resan startade med den sedvanliga upphämtningsturen Vartofta-Leaby-Falköping varefter resan knegade sig igenom

Läs mer

Lokal plan för Skölvene bygd. Som att bo mitt i ett sommarlov

Lokal plan för Skölvene bygd. Som att bo mitt i ett sommarlov Lokal plan för Skölvene bygd Som att bo mitt i ett sommarlov Innehållsförteckning Sida 1 Syfte med den lokala planen... 3 2 Vem har tagit fram planen och hur... 3 3 Beskrivning av Skölvene bygd...3 4 Vad

Läs mer

Satsa på Eslöv. Kultur - fritid - framtid. Mål för Kultur- och fritidsnämnden t.o.m. 2010

Satsa på Eslöv. Kultur - fritid - framtid. Mål för Kultur- och fritidsnämnden t.o.m. 2010 Satsa på Eslöv Kultur - fritid - framtid Mål för Kultur- och fritidsnämnden t.o.m. 2010 Godkänt av Kultur- och fritidsnämnden 2008-02-07 samt antaget av kommunfullmäktige 2008-04-28 Att välja Eslöv Eslöv

Läs mer

Bygdegårdens roll i bygdeutveckling

Bygdegårdens roll i bygdeutveckling Bygdegårdens roll i bygdeutveckling Redovisning av processarbete den 26 februari 2009 Arrangör: Uppsala Läns Bygdegårdsdistrikt Syfte: Processarbetet utgick från frågeställningarna Vad vill vi åstadkomma?

Läs mer

Brf Takterrassen. Muréngatan, Gävle. Ett unikt trygghetsboende för dig som vill ha ett boende med det lilla extra.

Brf Takterrassen. Muréngatan, Gävle. Ett unikt trygghetsboende för dig som vill ha ett boende med det lilla extra. Brf Takterrassen Muréngatan, Gävle Ett unikt trygghetsboende för dig som vill ha ett boende med det lilla extra. ... skönt att slippa ansvaret för villan... nu är tid för njutning... Jag vill känna att

Läs mer

SKÖVDE SKÖVDE EN STRATEGISK MÖTESPLATS VÄLKOMMEN!

SKÖVDE SKÖVDE EN STRATEGISK MÖTESPLATS VÄLKOMMEN! D E S T I N AT I O N S K Ö V D E SKÖVDE Skövde ligger strategiskt placerat mellan Stockholm och Göteborg. Orten har bra kommunikationsmöjligheter och nås lätt från resten av landet. I staden bor 50 000

Läs mer

Tillsammans skapar vi. Vision 2030 Storfors framtid

Tillsammans skapar vi. Vision 2030 Storfors framtid Tillsammans skapar vi Vision 2030 Storfors framtid VISION? Hur får vi ett bra liv för boende, besökare och företagare i Storfors kommun? Hur tar vi tillvara och utvecklar hela vårt geografiska område?

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL VIMPELN! ETT KÖPCENTER SOM GÖR ALLT FÖR DIG.

VÄLKOMMEN TILL VIMPELN! ETT KÖPCENTER SOM GÖR ALLT FÖR DIG. VÄLKOMMEN TILL VIMPELN! ETT KÖPCENTER SOM GÖR ALLT FÖR DIG. BESÖKARE PER VECKA 67 000 BESÖKARE PER TIMME 840 2018 ÖKADE VI BESÖKSANTALET MED 2% (Vilket motsvarar +61 893 besök!) VIMPELN FÅR BRA BETYG I

Läs mer

HIMLATRAPPAN av Gert Wingårdh. KIVIK ART CENTRE sommaren 2013

HIMLATRAPPAN av Gert Wingårdh. KIVIK ART CENTRE sommaren 2013 HIMLATRAPPAN av Gert Wingårdh KIVIK ART CENTRE sommaren 2013 Himlatrappan Kivik Art Centre har bjudit in Gert Wingårdh, vår internationellt mest uppmärksammade arkitekt, att rita något för landskapet kring

Läs mer

Företagsamheten 2017 Västra Götalands län

Företagsamheten 2017 Västra Götalands län Företagsamheten 2017 Västra Götalands län Om undersökningen Svenskt Näringsliv presenterar varje år ny statistik över företagsamheten i Sverige. Syftet är att visa om antalet personer som har ett juridiskt

Läs mer

GRUMS Kommun i Värmland

GRUMS Kommun i Värmland GRUMS Kommun i Värmland www.grums.se ATT BO I GRUMS Grums är centralt beläget mellan städerna Stockholm, Göteborg och Oslo. Här finns också knutpunkten mellan de båda Europavägarna E 18 och E 45. Vår kommun

Läs mer

Forsåker. central stadsdel omgiven av gammal stadsmiljö. Socialdemokraterna i Mölndal

Forsåker. central stadsdel omgiven av gammal stadsmiljö. Socialdemokraterna i Mölndal Forsåker En ny central stadsdel omgiven av gammal stadsmiljö Socialdemokraterna i Mölndal Inledning Mölndals stad köpte 2009 området där det gamla pappersbruket Papyrus låg. Idag benämns området Forsåkersområdet.

Läs mer

Grästorps kommun Kommunförvaltningen Allmän verksamhet

Grästorps kommun Kommunförvaltningen Allmän verksamhet Projektet Varumärket Grästorp Bakgrund s verksamhetsmål för 2013 är att förbättra profileringen av Grästorp. För att skapa förutsättningar för en framgångsrik marknadsföring krävs att alla som finns och

Läs mer

Dig som är ordförande i den nämnd som beslutar om studieförbundens villkor i Ale

Dig som är ordförande i den nämnd som beslutar om studieförbundens villkor i Ale villkor i Ale Visste du att studieförbunden i Ale förra året genomförde cirka 750 studiecirklar och andra grupper med totalt nästan 5.300 deltagare. Dessutom genomförde de över 1.100 kulturprogram i form

Läs mer

du skulle behöva flytta från Stockholm.

du skulle behöva flytta från Stockholm. Tänk om du skulle behöva flytta från Stockholm. du kunde resa tillbaks på två timmar. Marianne Cordes. du kunde bo i den lilla staden, men ändå dra nytta av storstadens fördelar. du kunde få ett hus i

Läs mer

Lokal plan för Eggvena till framtiden!

Lokal plan för Eggvena till framtiden! Lokal plan för Eggvena till framtiden! 1 Innehållsförteckning 1 Syfte med den lokala planen 2 Vem har tagit fram planen och hur 3 Beskrivning av Eggvena 4 Vad är det bästa med Eggvena? 5 Slogan för Eggvena

Läs mer

Västra Götalands län

Västra Götalands län Västra Götalands län Välfärdstappet Västra Götalands län Inledning Välfärdsutredningen som presenterades i slutet av förra året lanserade ett förslag till vinstbegränsning för välfärdsföretag. I praktiken

Läs mer

Kultur- och utbildningsförvaltningen INFORMERAR. Kulturplan. Kultur lyfter Hallsberg

Kultur- och utbildningsförvaltningen INFORMERAR. Kulturplan. Kultur lyfter Hallsberg Kultur- och utbildningsförvaltningen INFORMERAR Kulturplan Kultur lyfter Hallsberg 2 Kultur och utbildningsnämndens viljeinriktning för kultur och föreningsliv Hallsbergs kommuns inriktningsmål för utbildning,

Läs mer

Arbetsmarknadsdata Västra Götalands län

Arbetsmarknadsdata Västra Götalands län Arbetsmarknadsdata Västra Götalands län Augusti 2014 Jens Sandahl, Analysavdelningen 11 september 2014 Antal nyanmälda platser i Västra Götalands län per månad 2011-2014 Antal nyanmälda platser i Västra

Läs mer

Företagsamheten Västra Götalands län

Företagsamheten Västra Götalands län Företagsamheten 2019 Om undersökningen Svenskt Näringsliv presenterar varje år ny statistik över företagsamheten i Sverige. Syftet är att visa om antalet personer som har ett juridiskt och strategiskt

Läs mer

Mötesplats Varberg I n f o r M a t I o n t I l l d I g s o M ä r n y I n f l y t t a d

Mötesplats Varberg I n f o r M a t I o n t I l l d I g s o M ä r n y I n f l y t t a d Mötesplats Varberg Information till dig som är nyinflyttad 1 Välkommen t Hej! Jag heter Ann-Charlotte Stenkil och är kommunstyrelsens ordförande här i Varberg. Vi är en kommun som växer och du är en av

Läs mer

1. Hur nöjd är du med din kommun i dess helhet som en plats att leva och bo på?

1. Hur nöjd är du med din kommun i dess helhet som en plats att leva och bo på? Enkätsvar från medborgarpanel Sammanfattning Idag ingår 43 personer i medborgarpanelen och av dessa har 32st svarat på utskickad enkät. Trots en relativt liten population så ger svaren en fingervisning

Läs mer

B R F Ä n g s h u s e n

B R F Ä n g s h u s e n BRF Ängshusen en ny sorts ekoby På östra sidan av Tjörn, i Höviksnäs, växer det just nu fram en ekoby. Den kommer att bestå av ett femtiotal lägenheter, där de första bostäderna kommer vara klara för inflyttning

Läs mer

Företagspaket Guld, Silver eller Brons

Företagspaket Guld, Silver eller Brons Företagspaket Guld, Silver eller Brons Välkommen till ett ännu vassare 2013! Vi har haft ett fantastiskt fint golfår! Vår golfbana har aldrig varit i bättre kondition och därför rankats vi som en av de

Läs mer

GL BALA KOMMUNEN 2017

GL BALA KOMMUNEN 2017 GL BALA KOMMUNEN 2017 Vad är Globala Kommunen? Globala Kommunen är ett kommunikationsprojekt där kommuner, lokala organisationer och Sida samarbetar för att öka kunskapen om och intresset för en rättvis

Läs mer

GÖTA KANAL I VRETA KLOSTER,

GÖTA KANAL I VRETA KLOSTER, GÖTA KANAL I VRETA KLOSTER, LJUNGSBRO OCH BERG MED OMNEJD VRETA KLOSTER TURISM - natur och kultur i skön förening UPPLEV GÖTA KANAL! Göta kanal är en av Sveriges största turistattraktioner. Kanalen slingrar

Läs mer

Detta är en lättläst version av Vision Västra Götaland Det goda livet Bearbetningen har gjorts av Centrum för lättläst

Detta är en lättläst version av Vision Västra Götaland Det goda livet Bearbetningen har gjorts av Centrum för lättläst vision västra götaland det goda livet Detta är en lättläst version av Vision Västra Götaland Det goda livet Bearbetningen har gjorts av Centrum för lättläst Visionen gäller för Västra Götaland. Den är

Läs mer

Särskilda boenden för äldre i Alingsås kommun

Särskilda boenden för äldre i Alingsås kommun Särskilda boenden för äldre i Alingsås kommun Särskilda boenden Äldre i Alingsås kommun ska kunna bo tryggt utifrån sina förutsättningar. Trygghet kan vara att bo kvar i sin invanda miljö, att det finns

Läs mer

Inspiration Herrljunga. kulturarv som resurs

Inspiration Herrljunga. kulturarv som resurs Inspiration Herrljunga kulturarv som resurs 1 2 Innehåll Inledning 5 Herrljunga kommun 6 Trollabo Kvarn 8 Gäsene Mejeri 10 Crea Diem Bokcafé 12 Galtholmen 14 Storegården Country Living 16 Eriksbergs kyrkomiljö

Läs mer

Brf Takterrassen. Muréngatan, Gävle. Ett unikt trygghetsboende för dig som vill ha ett boende med det lilla extra.

Brf Takterrassen. Muréngatan, Gävle. Ett unikt trygghetsboende för dig som vill ha ett boende med det lilla extra. Brf Takterrassen Muréngatan, Gävle Ett unikt trygghetsboende för dig som vill ha ett boende med det lilla extra. ... skönt att slippa ansvaret för villan... nu är tid för njutning... Jag vill känna att

Läs mer

Vi har en plan! Samråd 9 mars 6 maj 2010. Förslag till gemensam översiktsplan för Karlskoga och Degerfors kommuner

Vi har en plan! Samråd 9 mars 6 maj 2010. Förslag till gemensam översiktsplan för Karlskoga och Degerfors kommuner Vi har en plan! Förslag till gemensam översiktsplan för Karlskoga och Degerfors kommuner Samråd 9 mars 6 maj 2010 Smakprov Hela översiktsplanen med tillhörande dokument finns på Karlskoga och Degerfors

Läs mer

Kortversion av Budget och verksamhetsplan

Kortversion av Budget och verksamhetsplan Kortversion av Budget och verksamhetsplan 2018-2020 2 Växtkraft 10 000 Våga Vilja Växa 3 Växtkraft 10 000 Våga Vilja Växa är vår vision. Den tar sikte på kommunens framtida utveckling. Våga, vilja och

Läs mer

Planstudie över Gällinge. Upprättad i september 2004 av PLAN & BYGG

Planstudie över Gällinge. Upprättad i september 2004 av PLAN & BYGG Planstudie över Gällinge Upprättad i september 2004 av PLAN & BYGG BAKGRUND I översiktsplanen beskrivs s k serviceorter på landsbygden och Gällinge är en av dem. Tanken är att ny bebyggelse på landsbygden

Läs mer

Boende i Västergarn. En bygd med historiens vingslag bakom sig och framtiden för sig

Boende i Västergarn. En bygd med historiens vingslag bakom sig och framtiden för sig Boende i Västergarn En bygd med historiens vingslag bakom sig och framtiden för sig Västergarn då Västergarn ligger ca 25 km söder om Visby Bygden är rik på historia och fina naturområden. Paviken Norr

Läs mer

Tillsammans skapar vi det goda livet för invånarna i Skara kommun!

Tillsammans skapar vi det goda livet för invånarna i Skara kommun! Vision 2025 Tillsammans skapar vi det goda livet för invånarna i Skara kommun! Vår uppgift som kommun är att skapa förutsättningar för våra invånare att vara nöjda med att leva och bo i Skara. I Skara

Läs mer

Tillsammans skapar vi det goda livet för invånarna i Skara kommun!

Tillsammans skapar vi det goda livet för invånarna i Skara kommun! Vision 2025 Tillsammans skapar vi det goda livet för invånarna i Skara kommun! Vår uppgift som kommun är att skapa förutsättningar för våra invånare att vara nöjda med att leva och bo i Skara. I Skara

Läs mer

LIVSKVALITET KARLSTAD 100 000

LIVSKVALITET KARLSTAD 100 000 Antagen av kommunfullmäktige i januari 2008. Bygger vidare på kommunfullmäktiges utvecklingsprogram från 1998. VISION FÖR KARLSTADS KOMMUN Karlstads kommun, 651 84 Karlstad LIVSKVALITET KARLSTAD 100 000

Läs mer

Kommunstyrelsen, Ekonomi, Information, Näringsliv, IT, Personal, Översiktsplanering, Utredning, Kultur och fritid, Folkhälsa

Kommunstyrelsen, Ekonomi, Information, Näringsliv, IT, Personal, Översiktsplanering, Utredning, Kultur och fritid, Folkhälsa Så styrs kommunen Strömstads kommunfullmäktige, som består av 39 politiker, är kommunens högsta beslutande organ. Där beslutas om de viktigaste frågorna för kommunen till exempel om hur kommunens pengar

Läs mer

Hitta hem till. Huddinge

Hitta hem till. Huddinge Hitta hem till Huddinge Vi satsar på framtiden Huddinge är en modern storstadskommun med drygt 90.000 invånare - och vi blir ständigt fler. Attraktiva boendemiljöer, närheten till Stockholm, bra skolor

Läs mer

ETT GOTT LIV. Aktiviteter och motionslopp 10. VGR-erbjudanden i södra regionen 20. VGR-erbjudanden i göteborgsområdet 30

ETT GOTT LIV. Aktiviteter och motionslopp 10. VGR-erbjudanden i södra regionen 20. VGR-erbjudanden i göteborgsområdet 30 3 ETT GOTT LIV Till alla anställda i Västra Götalandsregionen. Västra Götalandsregionen ska skapa förutsättningar för en god hälsa och ett gott liv. Grunden för en god hälsa är en sund miljö. Den miljö

Läs mer

! 5; HERR~.JUNGA KOMMUN ~ V VALNAMNDEN

! 5; HERR~.JUNGA KOMMUN ~ V VALNAMNDEN ! 5; HERR~.JUNGA KOMMUN ~ V Sammanträdesdatum Sid 1 Plats och tid Herrljunga kommun, Sandsken (B-salen), kl.18.00-19.00 Beslutande Ronnie Rexwall (KV), ordförande Tomas Svennberg (S), vice ordförande Elisabeth

Läs mer

Odensvi en bygd med engagemang

Odensvi en bygd med engagemang Odensvi en bygd med engagemang Välkommmen till Odensvi! Odensviborna har i alla tider värnat sin bygd, vilket också inkluderar förändring i tidens anda. Många minns säkert arbetet med kommunikation under

Läs mer

VALPROGRAM 2014 Ragundacentern

VALPROGRAM 2014 Ragundacentern VALPROGRAM 2014 Ragundacentern Centerpartiet står för närodlad politik. Det betyder att beslut ska fattas av människorna själva eller så nära som möjligt de som berörs. Med människan i centrum arbetar

Läs mer

Raka besked för Strängnäs Kommuns utveckling

Raka besked för Strängnäs Kommuns utveckling Raka besked för Strängnäs Kommuns utveckling sén Fotograf: PO Ro Riksdagen: Rösta på mig Viktiga frågor som jag vill arbeta med är Integration, jämställdhet, utbildning och socialafrågor. Jag tror att

Läs mer

Fagered en pärla i våra hjärtan Välkommen till Fagereds socken en spännande socken att upptäcka på egen hand eller tillsammans med andra.

Fagered en pärla i våra hjärtan Välkommen till Fagereds socken en spännande socken att upptäcka på egen hand eller tillsammans med andra. Fagered en pärla i våra hjärtan Välkommen till Fagereds socken en spännande socken att upptäcka på egen hand eller tillsammans med andra. Fagereds socken kan erbjuda mycket allt ifrån avskildhet, lugn

Läs mer

Enköping Hyresbostäder

Enköping Hyresbostäder Enköping Hyresbostäder Nya lägenheter i kvarteret Älgen Enköping Sveriges närmaste stad AB Enköpings Hyresbostäder Enköping är en expansiv småstad som kan erbjuda ett trivsamt boende för den som söker

Läs mer

Värdegrund. framtidsoch. berättelse Gullspångs kommun

Värdegrund. framtidsoch. berättelse Gullspångs kommun Värdegrund framtidsoch berättelse 2020 Gullspångs kommun INNEHÅLL Inledning Värdegrund Ledord sid 2 3 sid 4 7 Framtidsberättelse Gullspång möjligheternas kommun sid 8 9 Inflytande och ansvar Samhälle och

Läs mer

Mora. 2. Vad med Mora gör oss stolta.. Sammanställt svar. https://deltaonline.identx.se/workshops/print/mora-2015-05-...

Mora. 2. Vad med Mora gör oss stolta.. Sammanställt svar. https://deltaonline.identx.se/workshops/print/mora-2015-05-... Delta Online - Mora (/workshops/list) Mora 2. Vad med Mora gör oss stolta....och en sak som inte gör oss så stolta? Stark tradition Tryggt att bo här - nära det man behöver i livet Stolta över idrottskultur

Läs mer

DINA PENGAR. Kortversion av Härryda kommuns årsredovisning

DINA PENGAR. Kortversion av Härryda kommuns årsredovisning DINA PENGAR 2013 Kortversion av Härryda kommuns årsredovisning Kommunstyrelsens ordförande har ordet Så kan vi lägga 2013 bakom oss och återigen glädjas åt ett positivt resultat. Positiva resultat stärker

Läs mer

FÄRDTJÄNST SKARABORG. 7 jan 2008 tills vidare

FÄRDTJÄNST SKARABORG. 7 jan 2008 tills vidare FÄRDTJÄNST SKARABORG 7 jan 2008 tills vidare Färdtjänsten är en del av kollektivtrafiken som beviljas efter individuell prövning. Du kan få färdtjänst på grund av att du har funktionshinder som gör att

Läs mer

Drömboende i en aktiv miljö

Drömboende i en aktiv miljö Drömboende i en aktiv miljö Nyplanerat villaområde Åda Backar 3 km utanför Trosa Centrum I området Åda Backar 3 km utanför Trosa Centrum kommer 68 fristående villor från Älvsbyhus att uppföras till attraktiva

Läs mer

Landsbygdskommunen, civilsamhället och de äldsta invånarna

Landsbygdskommunen, civilsamhället och de äldsta invånarna Landsbygdskommunen, civilsamhället och de äldsta invånarna Marianne Abramsson Avdelningen åldrande och social förändring (ASC) Institutionen för samhälls- och välfärdsstudier Campus Norrköping, Linköpings

Läs mer

Lokal plan för DALSTORP

Lokal plan för DALSTORP Lokal plan för DALSTORP www.dalstorp.se Innehållsförteckning Sida 1 Syfte med den lokala planen...3 2 Vem har tagit fram planen och hur...3 3 Beskrivning av Dalstorp...4 5 Slogan för Dalstorp...4 6 Trender

Läs mer

Varumärkesplattform Arbetsnamn: Nya Badhuset

Varumärkesplattform Arbetsnamn: Nya Badhuset Varumärkesplattform Arbetsnamn: Nya Badhuset Varumärkesplattform Varumärkesplattformen är ett strategiskt styrdokument som innehåller verksamhetens positionering, varumärkeslöfte, identitet och kärnvärden.

Läs mer

Vision och strategisk plan TRANEMO, kommunen som tolkar tillvaron ur ett barnperspektiv, är familjernas naturliga val av bostadsort.

Vision och strategisk plan TRANEMO, kommunen som tolkar tillvaron ur ett barnperspektiv, är familjernas naturliga val av bostadsort. Vision och strategisk plan TRANEMO, kommunen som tolkar tillvaron ur ett barnperspektiv, är familjernas naturliga val av bostadsort. En väl utbyggd service skapar trygghet och trivsel som i kombination

Läs mer

Kort sammanfattning av brukarundersökning 2010

Kort sammanfattning av brukarundersökning 2010 Kort sammanfattning av brukarundersökning 2010 Brukarundersökningen genomfördes under två veckor i november 2010 inom kultur- och fritidsnämndens verksamhetsområde Undersökningen genomfördes i form av

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL KIL KIL.SE

VÄLKOMMEN TILL KIL KIL.SE VÄLKOMMEN HEM Välkommen HEM VÄLKOMMEN TILL KIL Hem är den plats där du har dina minnen Kanske har du många minnen av Kil sedan tidigare, kanske är det här ett helt oskrivet blad. Hur som helst så lovar

Läs mer

Inkvarteringsstatistik februari 2005

Inkvarteringsstatistik februari 2005 Inkvarteringsstatistik februari 005 Kommunstatistik Från och med januari 005 redovisas gästnattsstatisk för hotell, stugby och vandrarhem för samtliga kommuner i Västsverige genom att Turismens Utredningsinstitut

Läs mer

Gästnattsrapport juli 2014

Gästnattsrapport juli 2014 Gästnattsrapport 2014 Källa: SCB och Tillväxtverket Bearbetat av Västsvenska Turistrådet Kontakt: ann-sofie.stromback@vastsverige.com monika.fleming-glogoza@vastsverige.com Klicka här för att hämta SCB

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL LEDET, ONSALA

VÄLKOMMEN TILL LEDET, ONSALA LEDET ONSALA VÄLKOMMEN TILL LEDET, ONSALA Natursköna Ledet ligger attraktivt med närhet till saltstänk och storstad. Både Göteborg, Varberg och Kungsbacka ligger inom pendlingsavstånd. Det är inte förvånande

Läs mer

Projektet Varumärket Grästorp. Grästorps kommun

Projektet Varumärket Grästorp. Grästorps kommun Projektet Varumärket Grästorp Målet är att öka profileringen av Grästorp. Det första steget är att ta fram Grästorps varumärke. Den första etappen efter projektstart är en nulägesanalys Den andra etappen

Läs mer

SPF 010 alltid på väg!

SPF 010 alltid på väg! 24/5-2/6 Det gemytliga och gästvänliga Tyrolen i Österrike Upplev den romantiska Tyrolen där de vackra dalgångarna slingrar sig fram mellan snöklädda alptoppar. Här njuter vi av Salzkammerguts bedårande

Läs mer

Framtidens arbetskraft hur viktig är transporten?

Framtidens arbetskraft hur viktig är transporten? Framtidens arbetskraft hur viktig är transporten? Anna Matsson Hållbarhetsstrateg, SITE Destination Från Ord till Handling dec 2011 Målet med konferensen var att initiera konkreta lösningar på kort sikt

Läs mer

EXPEDITION FRAMÅT GÅ!

EXPEDITION FRAMÅT GÅ! EXPEDITION FRAMÅT Hej företagare! Vi har ett tillväxtprogram för just er. Programmet heter Expedition Framåt. Ja, vi vet att tillväxt kan kännas som ett ganska uttjatat ord. (En sökning på Google ger 9

Läs mer

Den magiska dörren. By Alfred Persson

Den magiska dörren. By Alfred Persson Den magiska dörren By Alfred Persson 1 Hej Ffcbtgbgfjbfgjb Hej jag heter Benjamin. Jag är 10 år och går på Heliås. Mina ögon är bruna och håret är svart och jag har 5 finnar. Jag gillar att ha matte då

Läs mer

Visionen- vad jag tycker är bra

Visionen- vad jag tycker är bra Visionen- vad jag tycker är bra Utveckling framåtanda- satsning Vacker stad levande centrum, mysigt, bilfritt, Rekreationsmöjligheter parker, planteringar, natur, bad, friluftsliv Boendemiljö byggnader,

Läs mer

Lidköping Framtidskommunen

Lidköping Framtidskommunen 1 Lidköping Framtidskommunen Lidköping är den välkomnande och hållbara kommunen med framtidstro och är ett tillväxtcentrum för Västra Skaraborg med ständigt inflöde av nya medborgare. Lidköpings miljöarbete

Läs mer

Vindeln det är här det händer

Vindeln det är här det händer Det här är Vi. Vindeln det är här det händer Kombinationen av trygg boendemiljö, vacker natur och aktiva och engagerade människor gör Vindeln till en intressant kommun i ständig utveckling. Vi ser oss

Läs mer

Lokal plan för Hudene

Lokal plan för Hudene Lokal plan för Innehållsförteckning 1 Syfte med den lokala planen...3 2 Vem har tagit fram planen och hur...3 3 Beskrivning av...3 4 Vad är det bästa med?...4 5 Slogan för...4 6 Trender...5 7 Naturområden...5

Läs mer

SUNNE KAN BÄTTRE! MODERATERNA I SUNNE 2014

SUNNE KAN BÄTTRE! MODERATERNA I SUNNE 2014 SUNNE KAN BÄTTRE! MODERATERNA I SUNNE 2014 Sunne kan bättre! Vi Moderater i Sunne kommun är beredda att ta ansvar och leda kommunen efter valet 2014. Vi vill bidra till att alla i högre grad ska kunna

Läs mer

Göteborg Hav Västkusten Kust Liseberg Bohuslän Klippor Fisk Räkor Sol

Göteborg Hav Västkusten Kust Liseberg Bohuslän Klippor Fisk Räkor Sol Vad tänker du på när jag säger Västsverige? 1) 2) 3) 4) 5) 6) 7) 8) 9) 10) Göteborg Hav Västkusten Kust Liseberg Bohuslän Klippor Fisk Räkor Sol Nimbus Boats Vem tänker du på när jag säger Västsverige?

Läs mer

Företagsamheten 2018 Västra Götalands län

Företagsamheten 2018 Västra Götalands län Företagsamheten 2018 Västra Götalands län Om undersökningen Svenskt Näringsliv presenterar varje år ny statistik över företagsamheten i Sverige. Syftet är att visa om antalet personer som har ett juridiskt

Läs mer

Fem solklara skäl att etablera ditt företag hos oss

Fem solklara skäl att etablera ditt företag hos oss Fem solklara skäl att etablera ditt företag hos oss Varmt välkommen till Karlstad Business Region Karlstad Business Region är en expansiv region med liv, rörelse och dynamik där det alltid händer intressanta

Läs mer

Odensvi. En småländsk pärla i Västerviks kommun

Odensvi. En småländsk pärla i Västerviks kommun L ANDSBYGDSKO M M UN 2015 ÅRS Odensvi En småländsk pärla i Västerviks kommun Välkommen! Odensviborna har i alla tider värnat sin bygd, vilket också inkluderar förändring i tidens anda. Många minns säkert

Läs mer

Det handlar om dig. Björn Täljsten vd, Sto Scandinavia AB

Det handlar om dig. Björn Täljsten vd, Sto Scandinavia AB Att jobba på Sto Det handlar om dig Björn Täljsten vd, Sto Scandinavia AB Som medarbetare på Sto är det i grunden dig och dina kollegor det handlar om. Utan att förringa vår fina produktportfölj, är det

Läs mer

Kvarteret Bleckslagaren, Sävsjö. Ett grönt CENTRUM boende Moderna lägenheter med närhet till service och handel

Kvarteret Bleckslagaren, Sävsjö. Ett grönt CENTRUM boende Moderna lägenheter med närhet till service och handel Kvarteret Bleckslagaren, Sävsjö Ett grönt CENTRUM boende Moderna lägenheter med närhet till service och handel Vill Du bo mitt i centrum? Sävebo, det kommunala bostadsbolaget, bygger nytt i Sävsjö! Centralt

Läs mer

Tjänsteskrivelse 1 (5)

Tjänsteskrivelse 1 (5) Tjänsteskrivelse 1 (5) 2010-09-08 FRN 2009/82 Fritidnämnden Redovisning av fritidsvanor bland barn och unga från vissa av Nackas särskolor Förslag till beslut Fritidsnämnden noterar informationen till

Läs mer

Du ska kunna lita på Lidköping

Du ska kunna lita på Lidköping Du ska kunna lita på Lidköping Valmanifest 2018 Kristdemokraterna i Lidköping Valmanifest Vi tror på ett Lidköping där familj och föreningsliv har en viktig del, men också på ett samhälle där du tillåts

Läs mer

Yttermalungs skola. - Här har vi plats för fler!

Yttermalungs skola. - Här har vi plats för fler! Yttermalungs skola - Här har vi plats för fler! Dagsläget Yttermalungs skola är sedan hösten 2013 en F-2 skola (beslutsunderlaget ifrågasattes av 369 namnunderskrifter) Förskola 2014 Januari 6 barn Sommar

Läs mer

GENOM HENNES ÖGON. Spelet utgår ifrån: Torget

GENOM HENNES ÖGON. Spelet utgår ifrån: Torget GENOM HENNES ÖGON I detta spel möter du spöket av en ung kvinna som tar dig på en vandring genom de äldre delarna av Staffanstorp. Spelet utgår ifrån: Torget Spelet är skapat tillsammans med Hembygdsföreningen.

Läs mer

Valmanifest. Stenungsund inför valet 2014

Valmanifest. Stenungsund inför valet 2014 Valmanifest inför valet 2014 2 Valmanifest 2015-2018 Jag vill göra det enklare för människor att bygga och underlätta för företag att etablera sig i. För att utvecklas och blomstra som människa krävs även

Läs mer

Lerums Handelsstrategi. för levande centrum

Lerums Handelsstrategi. för levande centrum råbo loda rum Lerums Handelsstrategi för levande centrum Levande centrum i Floda, Gråbo och Lerum! Sedan flera år arbetar kommunen för att utveckla och stärka Lerums, Gråbo och Floda centrum så att de

Läs mer

Kommunen där hjulen snurrar

Kommunen där hjulen snurrar Kommunen där hjulen snurrar Välkommen till Mjölby kommunen där hjulen snurrar. Mitt i hjärtat av Östergötland och centrum av Sverige. En knutpunkt såväl geografiskt som kulturellt. I århundraden har människor

Läs mer

Boende som har allt. Nytt intill affärer och resecentrum i Kinna

Boende som har allt. Nytt intill affärer och resecentrum i Kinna Boende som har allt Nytt intill affärer och resecentrum i Kinna Vi bygger nytt Nära storstaden och naturen Mitt i Kinna, bara ett stenkast från affärscentrumet Mor Kerstins torg bygger Marks Bostads AB

Läs mer

Cultural planning. Haparanda. Uppsala 3 juni 2014. Sophie Nyblom och Christina Hjorth

Cultural planning. Haparanda. Uppsala 3 juni 2014. Sophie Nyblom och Christina Hjorth Cultural planning Haparanda Uppsala 3 juni 2014 Sophie Nyblom och Christina Hjorth Uppdraget Kartlägga kulturella resurser Utveckla de kreativa näringarna Genomförande Oktober 2013 April 2014 Research,

Läs mer

Ökad befolkning i Sotenäs är valets viktigaste fråga!

Ökad befolkning i Sotenäs är valets viktigaste fråga! Ökad befolkning i Sotenäs är valets viktigaste fråga! Mats Abrahamsson Att vända den sedan mitten av 90-talet nedåtgående trenden med minskad befolkning i vår kommun är Sotenäsmoderaternas viktigaste fråga

Läs mer

För en levande kommun. Mariestad

För en levande kommun. Mariestad För en levande kommun Mariestad Handlingsprogram 2011-2014 Vår vision Mariestad ska vara en säker och trygg kommun för alla. Mariestad ska vara en kommun där människor vill leva och bo. Den service kommunen

Läs mer

Snygg villa med imponerande utsikt, unik terrass och separat lägenhet in Monchique

Snygg villa med imponerande utsikt, unik terrass och separat lägenhet in Monchique sida 1/5 sida 2/5 Villor & Gårdar 750.000 Konstruerad (år) 1983 område (län) Tomtarea 2000 m² Stad Konstruktion område 437 m² sida 3/5 Precis ovanför den vackra Spa orten Caldas de har vi denna storslagna

Läs mer

Nu bygger vi Nya Slottsholmen

Nu bygger vi Nya Slottsholmen Nu bygger vi Nya Slottsholmen En unik målpunkt Nu byggstartar Björn Ulvaeus och ALM Equity projektet Slottsholmen med restaurang och konferens i kombination med exklusiva bostadslägenheter, marina och

Läs mer

Hur ser du på din kommun som en plats att bo och leva på?

Hur ser du på din kommun som en plats att bo och leva på? Hur ser du på din kommun som en plats att bo och leva på? Här nedan följer ett antal frågor där vi vill att du betygsätter din kommun som en plats att bo och leva på. Frågorna handlar bl. a. om arbetsmöjligheter,

Läs mer

Att driva en Önskabutik!

Att driva en Önskabutik! Att driva en Önskabutik! Önskakedjan FAKTA OCH SIFFROR Önskakedjan består av 35 butiker med ett 100-tal anställda och omsatte 2014 ca 167 mkr, exklusive moms. Butikerna finns idag i huvudsak i mindre städer

Läs mer

Vad tycker du om din kommun? Medborgarenkät mars 2009

Vad tycker du om din kommun? Medborgarenkät mars 2009 1 NORDANSTIGS KOMMUN Vad tycker du om din kommun? Medborgarenkät mars 2009 Del A. Hur är du med Nordanstigs kommun som en plats att bo och leva på Här nedan följer ett antal frågor där vi vill att du betygsätter

Läs mer

HÄLLEFORS KOMMUN. Hällefors Grythyttan Loka

HÄLLEFORS KOMMUN. Hällefors Grythyttan Loka HÄLLEFORS KOMMUN Hällefors Grythyttan Loka Hällefors kommun Hällefors kommun har ett fantastiskt läge i natursköna Bergslagen. Centralt belägen mellan storstad och landsbygd, omkring 3 timmar ifrån Stockholm,

Läs mer

Dokumentation från elevforum 9 februari 2018

Dokumentation från elevforum 9 februari 2018 Dokumentation från elevforum 9 februari 2018 Vi jobbade med Noras platsvarumärke. Först Nora tio i topp, prio 1 i varje grupp: Föreningslivet Tryggt Sjön Noramarken Ön Sportaktiviteter Sommarstad Natur

Läs mer

VISION MARIESTAD 2020. ENKELT, TRYGGT OCH INSPIRERANDE SJÖSTADEN... TRÄDGÅRDSSTADEN... BO och LEVA-STADEN :-)

VISION MARIESTAD 2020. ENKELT, TRYGGT OCH INSPIRERANDE SJÖSTADEN... TRÄDGÅRDSSTADEN... BO och LEVA-STADEN :-) VISION MARIESTAD 2020 ENKELT, TRYGGT OCH INSPIRERANDE SJÖSTADEN... TRÄDGÅRDSSTADEN... BO och LEVA-STADEN :-) VAD ÄR EN VISION? VISION - ÄR EN GEMENSAM BILD AV FRAMTIDEN - Visionen ska formuleras så att

Läs mer

Västsvenska perspektiv på tillväxt och innovation. Kristina Jonäng, (c) Ledamot av regionstyrelsen

Västsvenska perspektiv på tillväxt och innovation. Kristina Jonäng, (c) Ledamot av regionstyrelsen Västsvenska perspektiv på tillväxt och innovation Kristina Jonäng, (c) Ledamot av regionstyrelsen Västra Sverige på 1990-talet Brokig struktur och behov av samordning Tre små län och tre små landsting

Läs mer