ÖREBRO LÄNS LANDSTING. Verksamhetsplan 2014 Område Landstingsfastigheter. En förvaltning sex områden

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "ÖREBRO LÄNS LANDSTING. Verksamhetsplan 2014 Område Landstingsfastigheter. En förvaltning sex områden"

Transkript

1 ÖREBRO LÄNS LANDSTING Verksamhetsplan 2014 Område Landstingsfastigheter En förvaltning sex områden

2 Innehåll 1/40 Begreppsförklaringar... 2 Organisation... 3 Landstingsfastigheters verksamhetspolicy... 4 Struktur på mål och aktiviteter samt strategikarta... 5 område Kvalitet (K)... 7 område Miljö (M)... 9 område Arbetsmiljö (AM) område Ekonomi (E) Processperspektiv - Processvisa mål och aktiviteter Ledning och utveckling och mått Aktiviteter Ta in fastighetsbehov och mått Aktiviteter Ta in kundbehov och mått Aktiviteter Finansiering och Planering och mått Aktiviteter Inhyrning och mått Aktiviteter Köp och Försäljning och mått Aktiviteter Bygg och installation och mått Aktiviteter Drift och mått Utrustning/Konst och mått Aktiviteter Förvaltning och mått Aktiviteter A. Ekonomi och mått Aktiviteter B. Personal och mått Aktiviteter C. Upphandling och mått Aktiviteter D. Fastighetsdokumentation och mått Aktiviteter E. Administration och mått Aktiviteter F. Risk, säkerhet och brand och mått Aktiviteter Stödperspektiv Tillräckliga, främst personella, resurser Engagerad, delaktig och tydlig kultur... 40

3 2/40 Begreppsförklaringar Begreppsförklaringarna är inga generella definitioner utan Landstingsfastigheters tolkningar och specificeringar av nedanstående begrepp: Intressent: En grupp (eller person) som har ett intresse i, eller påverkas av, en organisations verksamhet område: Område inom vilket man vill prestera ett resultat och uppnå mål. Landstingsfastigheters (Kvalitet, Miljö, Arbetsmiljö och Ekonomi) bör ammans täcka in dels behov och krav från viktiga intressenter samt kunna hantera Örebro läns landstings övergripande målformuleringar. (indelade i ) Övergripande mål: Långsiktiga, ofta generellt formulerade (ej mätbara), ej tidsatta mål Specifikt mål: Mätbara och tidsatta mål : Någonting man mäter för att kunna utvärdera tånd eller utveckling. I det här sammanhanget är det synonymt med nyckeltal eller indikator. Utgångsvärde: Det mätvärde måttet (eller nyckeltalet) har vid en mätperiods start värde: Det mätvärde (på måttet) man vill uppnå inom den bestämda tidsperioden Aspekt: Aspekter är underkategorier till a (t.ex. miljöaspekter) som ska vara utvalda på så vis att det innebär en nedbrytning och specificering av målområdet samtidigt som den stora majoriteten av det som är viktigt inom målområdet innefattas. Strategikarta: En grafisk illustration av vilka övergripande mål en organisation vill uppnå samt vad man tror är viktigt att eftersträva för att ge förutsättningar för att uppnå de övergripande målen (en karta av mål som visar vägen till de övergripande målen). Perspektiv: Strategikartan kan delas in i Perspektiv med olika fokus för vilka mål som sätts. I mål- eller intressentperspektivet är organisationens övergripande prestation i fokus. I processperspektivet är fokus vad processerna ska prestera för att kunna uppnå de övergripande målen. I stödperspektiv är fokus vilka förutsättningar som krävs för att processerna ska kunna prestera.

4 3/40 Organisation

5 Vision och värdegrund 4/40 Örebro läns landstings vision är: Hälsa och livskraft genom trygghet, kvalitet och hållbar utveckling Örebro läns landstings värdegrund är: Vi skapar förtroende genom att vara lyhörda, öppna, samspelta och engagerade i en utveckling för människornas bästa. Vi visar respekt för allas lika värde och delaktighet. Vi finns nära medborgarna under hela livet. Vi ser behoven hos varje person. Fyra förutsättningar för landstingets verksamhet Landstingets inriktning för planeringsperioden vilar på fyra förutsättningar - God ekologisk och ekonomisk hushållning - Hög tillgänglighet - God kvalitet och patientsäkerhet - Samverkan Landstingsfastigheters verksamhetspolicy Landstingsfastigheter är ett område inom Lednings- och Verksamhetsstöd (LoVS). Landstingsfastigheter är en modern och effektiv serviceorganisation som bedriver verksamhet inom fastighetsförvaltning, fastighetsdrift och bygg- och installationsprojekt men även inom lokalplanering och konstnärlig utsmyckning. Vår verksamhet ska präglas av hög kvalitet och omtanke om såväl våra kunder som miljön, landstingets ekonomiska resurser och inte minst varandra. Vi jobbar utifrån övergripande mål och policys och våra egna ambitioner genom att ständigt, i väl avvägd balans, försöka förbättra vår prestation inom våra : Kvalitet, Ekonomi, Miljö och Arbetsmiljö. Lagstiftning utgör en miniminivå. Även övriga krav tas om hand. Kvalitet Kvalitet innebär för oss att genom vårt sätt att bedriva verksamhet förse landstingets verksamheter med funktionella, funktionssäkra och hälsosamma men även trivsamma och estetiskt tilltalande lokaler och utemiljöer. Utgångspunkten ligger alltid i att möta verksamheternas behov - inte bara av ett bra slutresultat utan även av bra stöd och dialog på vägen. Ekonomi Landstinget har stora och viktiga uppdrag med begränsade resurser, varför det naturligtvis är viktigt att hushålla med ekonomiska medel. De pengar vi kan spara kan komma vården tillgodo antingen direkt eller långsiktigt (genom lägre hyror). Vi har även ett ansvar att förvalta och därmed behålla värdet på ett fastighetsbestånd som utgör en värdefull och strategisk resurs för landstinget. Miljö Fastigheter har en stor miljöpåverkan genom sin livscykel, inte minst genom energiförbrukning och materialval men även genom t ex lokalisering. Genom vårt arbete har vi stor möjlighet att minska denna långsiktiga miljöpåverkan. Dessutom påverkas miljön direkt av hur vi bedriver vår verksamhet bl a beroende på transportval, val av kemikalier etc. Vår ambition är att i all vår verksamhet minimera och om möjligt förebygga negativ miljöpåverkan och på så vis bidra till en ekologiskt hållbar samhällsutveckling.

6 5/40 Arbetsmiljö För att klara av våra åtaganden behöver vi personal som har rätt kompetens för sina arbetsuppgifter, är effektiva och har en stark känsla för service. En god arbetsmiljö är mycket viktig för vår personal. För oss innebär en god arbetsmiljö att förebygga såväl fysiska arbetsmiljörisker i drift, på byggarbetsplatser, i kontorsmiljö och vid transporter, som att förebygga psykosocial belastning. Landstingsfastigheter ska även vara en attraktiv arbetsgivare med en god arbetsmiljö som förmår att locka till sig och behålla den bästa arbetskraften. Det innebär också att verka för att vi alla är stimulerade, delaktiga, trivs och mår bra. Spelregler LoVS: - Alla får komma till tals - Tillåtande klimat - Sprid det som ska spridas - Alla ska bidra ev. avvikande åsikter ska uttryckas - Effektiva och strukturerade möten - Respektera åsikter - Lojalitet inom gruppen - Stå bakom beslut - Varandras öron - ÖLL-hatt på - Stötta varandra och ha helhetssyn. Det innebär också att verka för att vi alla är stimulerade, delaktiga, trivs och mår bra. Struktur på mål och aktiviteter samt strategikarta Utgångspunkten för de intressentbehov Landstingsfastigheter beaktar är Örebro läns landstings övergripande LoVS övergripande Egen bedömning av intressenter Landstingets övergripande 10 är: Folkhälsa God och patientsäker vård Forskning och högskoleutbildning Regional utveckling Trafik, Kultur och bildning Demokrati och insyn Miljö och hållbarhet Personal och kompetens Information och kommunikation Ekonomi och finansiella förutsättningar För att hantera dessa behov arbetar vi enligt en struktur med 4 som ammans bedöms hantera de viktigaste behoven och kraven från våra intressenter och därmed säkra långsiktig framgång för verksamheten. områdena är: Kvalitet (att erbjuda för ändamålet väl anpassade lokaler är Landstingsfastigheters sätt att bidra till God och patientsäker vård, Forskning och högskoleutbildning, Regional utveckling, Trafik, kultur och bildning, Folkhälsa samt Information och kommunikation). Miljö (motsvarar målområde Miljö och hållbarhet) Arbetsmiljö (hanterar målområde Personal och kompetens samt Folkhälsa) Ekonomi (motsvarar målområde Ekonomi och finansiella förutsättningar)

7 För de som inte hanteras direkt är bedömningen Demokrati och insyn: Landstingsfastigheters arbete präglas av öppenhet genom tydlig information och tillgängliga lokaler för medborgarna. Det bedöms dock inte att det behövs några konkreta mål och åtgärder inom området inom ramen för Landstingsfastigheters eget arbete varför inget eget målområde finns i aktivitetsplanen 6/40 För att uppnå våra mål arbetar vi processorienterat med ständig förbättring. För att processerna ska kunna fungera effektivt och utvecklas krävs dock vissa förutsättningar. Denna logik, som illustreras av vår strategikarta, ger också strukturen i aktivitetsplanen som följaktligen är indelad i tre avsnitt motsvarande perspektiven i strategikartan. et i processperspektivet gäller alla processer (det skulle kunna ritas som en målsättning per process) och syftar till att våra processer måste fungera effektivt och ständigt förbättras och anpassas till nya behov för att kontinuerligt kunna möta målsättningarna i intressentområdet Stödperspektivet visar att processerna inte kan fungera effektivt och utvecklas om det inte finns tillräckliga resurser för att både kunna prestera bra och driva förbättringsarbete samt en kultur av engagemang, delaktighet och dialog och men som ändå innehåller en tydlighet i vad som förväntas och vad som gäller.

8 7/40 / Intressentperspektiv område Kvalitet (K) Övergripande mål Vi ska tillhandahålla ändamålsenliga lokaler och tjänster enligt kundens krav och behov Landstingsfastigheter ska uppfattas som lokalstrategiskt ansvariga Specifika mål Kvalitet Aspekter Utgångsvärde värde Våra fastigheter ska vara handikappanpassade enligt Insatser för funktionshindrade BFS 2003:19 HIN, enligt Funktionshinderpolitiskt program Enkelt avhjälpta hinder ska åtgärdas Tillgänglighet Andel yta med avklarade enkelt avhjälpta punkter i handikappinventering 40 % 100 % 2014 BB MW Projekt startas kontinuerligt (Se även aktivitet Ta in Kundbehov) Förenklad brandskyddsdokumentation framtagen för alla fastigheter Säkerhet Andel fastigheter med framtagen dokumentation 70 % 80 % 2014 BB JB Fastigheter med dygnet-runt-verksamhet (boende) prioriteras Öka antalet inrapporterade avvikelser Samtliga aspekter Antal avvikelser LG AMA LoVS Resultatmål 5

9 8/40 Kvalitet Aspekter Utgångsvärde värde Ökad tillgänglighet till våra tjänster Ökad kundnöjdhet med personalens bemötande inom Landstingsfastigheter. Öka kvalitén i utförda tjänster inom Landstingsfastigheter Kvalitet % 55 % 70 % 2015 LG LoVS LoVS 1 (Drift 63 %, ToP 47,5 % kundenkät 2013) Kvalitet % 73 % 70 % 2015 LG LoVS LoVS 1 (Drift 76,8 %, ToP 70 % kundenkät 2013) Kvalitet % 63,5 % 70 % 2015 LG LoVS LoVS 1 (Drift 72%, ToP 54,4 % kundenkät 2013)

10 9/40 område Miljö (M) Övergripande mål Våra fastigheter ska förvaltas med inriktning mot säkerhet och miljö som är kretsloppsanpassad, resurssnål och hälsosam. Nya byggnader ska utformas så att de inte orsakar hälsoproblem I möjligaste mån ska miljöhänsyn tas och miljöanpassade produkter efterfrågas vid upphandling Verka för att mängden kemiska produkter minskar Specifika mål Miljö Aspekter Utgångsvärde värde I enlighet med landstingets Miljö- och Hållbarhetsprogram ska energikonsumtion kwh/m 2 minska med minst 15 % jämfört med 2010 Miljö/Energi Minskning i kwh/m 2 från 2010 (graddagsjusterat) 198,2 kwh/m ,0 168, JOJ KD Miljö och Hållbarhet LoVS Projekt pågår som planerat i Handlingsplan Landstingsfastígheter I enlighet med landstingets Miljö- och Hållbarhetsprogram ska elkonsumtionen (kwh/m 2 ) ha minskat med minst 10 % jämfört med Miljö/Energi kwh/m 2 99,9 kwh/m ,0 89, JOJ KD Miljö och Hållbarhet kwh/m 2 LoVS Projekt pågår som planerat i Handlingsplan Landstingsfastígheter

11 10/40 Miljö Aspekter Utgångsvärde värde I enlighet med landstingets Miljö- och Hållbarhetsprogram ska Landstingsfastigheter vid nybyggnationer högst hålla nivån 70 kwh/m 2. För rena kontorslokaler ska nivån 50 kwh/m 2 Miljö/Energi kwh/m 2 70 kwh/ m 2 resp. 50 kwh/ m 2 70 kwh/ m 2 resp. 50 kwh/ m ML ML Angivna nivåer är grundvärden i enlighet med BBR. Tillägg i varierande grad beroende på typ av verksamhet tillkommer. Projekt pågår som planerat i Handlingsplan Landstingsfastígheter I enlighet med landstingets Miljö- och Hållbarhetsprogram ska andelen sorterat avfall från landstingets byggentreprenader (även mindre entreprenader) uppgå till minst 90 % Miljö/ Kemikalier/ Byggmtrl. % 90 % 90 % 2014 ML ML Miljö och Hållbarhet LoVS 1.4.1

12 11/40 område Arbetsmiljö (AM) Övergripande mål Eftersträva engagemang och motivation hos personalen Eftersträva goda anställningsförhållanden, friska och harmoniska medarbetare Specifika mål Arbetsmiljö Aspekter Utgångsvärde värde datum värde Kommentar Minst vart 3:dje år ska all personal inom Landstingsfastigheter erbjudas hälsoundersökning genom s k Hälsoprofil Alla AMaspekter % genomförda Hälsoprofiler 100 % 100 % 2014 LG LM Driftavdelningen Hälsoprofil Övriga 2014 Landstingsfastigheter ska vara lika bra eller bättre än ÖLL:s genomsnitt för NMI (Nöjd Medarbetar Index) (ÖLL 2011 = 76) Alla AMaspekter Värde NMIenkäten i jämförelse med hela ÖLL 77 ÖLL 2014 LG LM Medarbetarenkät har genomförts under 2013 och analyseras 2014 LoVS mål Resultatmål 49

13 12/40 område Ekonomi (E) Övergripande mål Verka för långsiktigt låga fastighetskostnader Bibehålla eller öka fastigheternas värde Specifika mål Ekonomi Aspekter Utgångsvärde värde datum värde Kommentar Landstingsfastigheter ska årligen ha en ekonomi i balans Budgetefterlevnad % avvikelse (exkl kapitaltjänst) - +/- 0 % 2014 SL AH Resultatmål 65 ÖLL LoVS Ett uppdämt underhållsbehov måste successivt mötas med en utökad underhållsbudget Bibehålla fastighetsvärdet Summa Mkr/år Ca 43 Mkr/år Ca 55 Mkr/år 2014 SL AH Budget för fastighetsunderhåll är under perioden reducerad med 100 Mkr

14 13/40 Processperspektiv - Processvisa mål och aktiviteter STÖDPROCESSER A. Ekonomistyrning B. Personal C. Upphandling D. Fastighetsdokumentation E. Administration F. Risk, säkerhet och brand

15 14/40 1. Ledning och utveckling och mått Aspekter Utgångsvärde värde Certifiering enligt ISO 9001, ISO och OHSAS Samliga aspekter Certifikat Godkänd certifiering Godkänd certifiering 2014 SL SL Aktiviteter 1. Ledning och utveckling Ursprung Kostnader Bedömd effekt (besparing, miljö etc) Genomförande (ev. hänvisningar till handlingsplan), ev. beslut om resurser (personal, budget, relationer). (K, M, AM,E) Förbättra våra arbetsflöden med stöd av lean Kund LoVS mål Ökad kundnöjdhet Utbilda våra chefer i lean Fortlöpande arbeta med ständiga förbättringar liksom tidigare och analysera enskilda processers arbetsflöde LG 2014 Alla Förbättrat kundbemötande Kund LoVS Kundenkät 2013 Ökad kundnöjdhet Tydliggöra att mottagaren av ärendet ansvarar för hela ärendegången och återkopplar till kund. Inte hänvisar utan erbjuder att kontakta vidare eller ger korrekta kontaktuppgifter LG 2014 Alla Säkerställa funktion på medicinteknisk utrustning God och patientsäker vård LoVS God och patientsäker vård Landstingsfastigheter ammans med Medicinsk teknik utreder och tar fram en generell process för underhåll av patientlyftar i hela landstinget SL/LM Alla Resultatmål 4

16 15/40 1. Ledning och utveckling Ursprung Kostnader Bedömd effekt (besparing, miljö etc) Genomförande (ev. hänvisningar till handlingsplan), ev. beslut om resurser (personal, budget, relationer). (K, M, AM,E) Öka antalet inrapporterade avvikelser Kund LoVS Resultatmål 5 Säkerställa funktioner och status i våra fastigheter Analyser av våra inkommande avvikelser samt ytterligare information till personalen om betydelsen av att anmäla avvikelser i egen verksamhet. Antalet inrapporterade avvikelser som beror på bristande yn/skötsel eller brist på ekonomiska medel ska öka LG 2014 Alla Tider för Avvikelsehantering Kund LoVS Ökad kundnöjdhet Åtgärder vidtagna inom 3 månader. Värdet för 2014 ska vara minst 70 % LG 2014 K Förbättra återkoppling till kund efter utfört arbete vid felanmälan eller vid beställning Kund LoVS mål Kundenkät 2013 Ökad kundnöjdhet Nytt kundformulär till intranätet för felanmälan / beställningar införs Q1 2014, vilket ger bättre möjligheter till återkoppling LM 2014 Alla Beräkna ev. läckage av lustgas vid USÖ Miljö och Hållbarhet Förbättrad miljö och arbetsmiljö Mäta mängden insamlad lustgas och jämföra med den påfyllda volymen JOJ 2014 M, AM LoVS Landstingsfastigheters samtliga avdelningar källsorterar organiskt matavfall Miljö och Hållbarhet LoVS Förbättrad miljö Samtliga avdelningschefer / driftchefer/ sektionschefer ansvarar för att det finns möjlighet att källsortera organiskt matavfall. JOJ Alla Alla medarbetare ska genomgå miljöutbildning Miljö och Hållbarhet LoVS Förbättrad miljö och arbetsmiljö Pågår kontinuerligt som ett krav i certifieringen av vårt ledningssystem. Utbildningen finns på intranätet och kan göras individuellt eller på APT-möte. Genomgången utbildning redovisas i resp. kompetens- och utbildningsmatris under G: JOJ 2014 Alla

17 16/40 1. Ledning och utveckling Ursprung Kostnader Bedömd effekt (besparing, miljö etc) Genomförande (ev. hänvisningar till handlingsplan), ev. beslut om resurser (personal, budget, relationer). (K, M, AM,E) Öka antalet aktiviteter för minskad elanvändning Miljö och Hållbarhet LoVS Förbättrad miljö Miljösamordnare ammans med miljöombud genomför energisparkampanj för att påminna alla medarbetare om effektiva åtgärder i vardagen. JOJ M, E Flera möjligheter till resfria möten införs Miljö och Hållbarhet Förbättrad miljö och arbetsmiljö Chefer och LIT informerar och beställer / tillgängliggör teknik för detta Chefer M, AM, E LoVS Resultatmål 44 Minska användningen av engångsmaterial Miljö och Hållbarhet LoVS Resultatmål 46 Förbättrad miljö Miljöombuden gör en inventering. Vad använder vi och hur använder vi vårt material? (batterier, kopiering/utskrift m m) JOJ Alla Stödja ledningskansliet (LK) i planeringen för att använda lokalt producerad förnybar el i form av ny vindkraft Miljö och Hållbarhet LoVS TMS ö k 1 Förbättrad miljö Utredning färdig och redovisad. Avvaktar vidare uppdrag från Ledningskansliet JOJ 2014 Alla Uppfylla kraven i Miljöoch hållbarhetsprogram Identifiera energibesparingsmöjligheter och årligen redovisa dessa i en sammanställning av genomförda pågående och planerade energieffektiviseringsprojekt Miljö och Hållbarhet LoVS TMS ö k 2 Förbättrad miljö Upprättad lista ska ständigt innehålla besparingsmöjlighet på 8,5 milj kwh (motsvarar 3 % per år) Ca 30 st projekt finns inventerade som energiprojekt. Genomförs i takt med budgeterade medel 198,2 kwh/m 2 år 2010 Kalkylering av CO 2 -besparing samt payoffkalkyl ska tas fram för varje projekt JOJ 2014 Alla

18 17/40 1. Ledning och utveckling Ursprung Kostnader Bedömd effekt (besparing, miljö etc) Genomförande (ev. hänvisningar till handlingsplan), ev. beslut om resurser (personal, budget, relationer). (K, M, AM,E) Upphandling för destruktion av lustgas vid Karlskoga lasarett Miljö och Hållbarhet LoVS TMS ö k 3 Förbättrad miljö och arbetsmiljö Upphandling för destruktion av lustgas vid Karlskoga lasarett JOJ 2014 Alla Inventering av lämpliga placeringar för solelanläggningar i landstingets fastighetsbestånd Miljö och Hållbarhet LoVS TMS ö k 4 Förbättrad miljö Inventering görs och redovisas under året JOJ 2014 M,E Ta fram olika åtgärder för att förenkla och underlätta tillgången till grönytor i anslutning till våra tre sjukhus Miljö och Hållbarhet LoVS TMS ö k 5 Ökad kundnöjdhet och förbättrad arbetsmiljö Förvaltare i samråd med Parkchef tar fram förslag till förbättringar och åtgärder. Kostnadsbedömning och hyresberäkning tas fram och läggs in i investeringsbudget för nästkommande år. BB/ MO 2014 K, M, AM Samarbete och idéutbyte med övriga landsting liksom inom LoVS. Fördjupat samarbete med länets kommuner LoVS Utvecklad verksamhet Pågår i olika konstellationer Aktivt deltagande i Futurloc. Medarbetarna arbetar med att hitta synergieffekter och förenklingar mellan våra områden inom LoVS liksom ökad kunskap om varandras områden LG 2014 Alla Fortsätta med de möten vi sedan tidigare har med länets kommuner, kommunala bolag och landstingets bolag

19 18/40 2. Ta in fastighetsbehov och mått Aspekter Utgångsvärde värde Aktiviteter 2. Ta in Fastighetsbehov Ursprung (ej obl) Genomförande (ev. hänvisningar till handlingsplan), ev. beslut om resurser (personal, budget, relationer). Starta planering för att våra lokaler ska underhållsbesiktigas Bättre bedömning av framtida underhållskostnader 2,0 Mkr/år budgeteras Planering för att genomföra underhållsbesiktningar på fastighetsbeståndet med hjälp av konsult. Underhållsbesiktning genomförs LG 2014 Alla Utföra energieffektiviseringar enligt Landstingsfastigheters handlingsplan energi (30 projekt) Miljö och Hållbarhet LoVS Kostnad ca 50 Mkr. Besparing 9,8 miljoner kwh (el, värme) Förvaltare startar projekt löpande. BB, IKA, OS 2015 E, M Genomförande av två energirevisioner inom driften Miljö och Hållbarhet Optimerad energiförbrukning Revidera att anläggningen körs i enlighet med de parametrar som är satta i driftkorten JOJ /DC 2014 E, M

20 19/40 3. Ta in kundbehov Övergripande mål Landstingsfastigheters information och kommunikation ska vara anpassad, tillgänglig och tydlig för våra kunder och mått Aspekter Utgångsvärde värde Enkelt avhjälpta hinder (HIN) ska åtgärdas Tillgänglighet Antal åtgärdade fastigheter 63 % 90 % 2015 ML MW Aktiviteter 3. Ta in Kundbehov Ursprung (ej obl) Genomförande (ev. hänvisningar till handlingsplan), ev. beslut om resurser (personal, budget, relationer). Händelser med större påverkan på en/flera verksamheter ska informeras om snabbt, tydligt och lättförståeligt till rätt målgrupp/-er Information och Kommunikation LoVS mål 3 Ökad kundnöjdhet och förbättrad arbetsmiljö Driftinformationsportalen på intranätet ska användas Uppdatering av byggprojektsidan på intranätet genom kommunikationschef DC Proj. ledare 2014 Alla

21 20/40 3. Ta in Kundbehov Ursprung (ej obl) Genomförande (ev. hänvisningar till handlingsplan), ev. beslut om resurser (personal, budget, relationer). Enkelt avhjälpta hinder ska åtgärdas. Landstinget verkar för att samtliga fastigheter med landstingsfinansierad verksamhet är både invändigt och utvändigt tillgängliga, anpassade, fungerande och utrustade för personer med funktionsnedsättning. Funktionshinderpolitiskt program Ökad tillgänglighet till landstingets lokaler Inventera vårt fastighetsbestånd och åtgärda enkelt avhjälpta hinder Alla fastigheter utom USÖ inventerade. Adolfsberg VC, Lekebergs VC, Odensbacken VC (startar jan 2014), Älvtomta, Tybble VC (tas med vid omb), Klosterg 26, (tas i samband med omb rec våren 2014). Karlskoga och Lindesberg lasarett är i stort sett klara. MW 2015 K, AM Få förvaltningarnas/ verksamheternas förståelse för våra ekonomiska förutsättningar, processer och processtider Kund (Kundenkät 2013) LoVS Ökad kundnöjdhet Informationsblad om byggprocessen tas fram Kontinuerlig information till kund om byggprocessen. Utförs vid lokalplaneringsmöten Rätt information till rätt person LG 2014 K, AM, E Prislista tas fram inom LoVS Arbete med nytt intranät som främjar intern kommunikation, ska utvecklas för att tas i bruk i samband med den nya regionorganisationen Information och kommunikation LoVS Resultatmål 61 ÖLL Ökad kundnöjdhet och förbättrad arbetsmiljö LoVS redaktörer medverkar till att skapa ett nytt intranät. Arbetet samordnas av Kommunikationschef AMA 2014 K, AM, E

22 21/40 4. Finansiering och Planering och mått Aspekter Utgångsvärde värde Aktiviteter 4. Finansiering och Planering Ursprung (ej obl) Genomförande (ev. hänvisningar till handlingsplan), ev. beslut om resurser (personal, budget, relationer). SKL:s Gränsdragningslista Utrustning/ inredningslista implementeras i alla projekt. Krav från verksamhet om tydligare ansvarsfördelning. utrustning, byggnadsansluten utrustning, MT och inredning Tydligare ansvarsfördelning inom ÖLL PM skrivs fram för beslut om att SKL:s gränsdragningslista ska gälla inom ÖLL Gemensamma träffar med förvaltare, teknik- och produktion Mall klar. 1.Revidera ledningssystemet utifrån listan gränsdragningar. 2 Arbetssätt kopplat till listan. Vem ska informeras och när. Vem bedömer och när bedöms kostnader t ex BB/SL 2014 K, E

23 22/40 5. Inhyrning Övergripande mål Tydliggöra och förbättra processen för in- och utflyttning i externa lokaler och mått Aspekter Utgångsvärde värde Aktiviteter 5. Inhyrning Ursprung (ej obl) Genomförande (ev. hänvisningar till handlingsplan), ev. beslut om resurser (personal, budget, relationer). Processen fungerar inte till 100 % för externa hyresvärdar. Kvalitet på vårdlokalerna riskerar att bli sämre Det kan också tillkomma oförutsedda kostnader beroende på korrigeringar eller oklarheter om vad som ingår. Internrevision Ökad kundnöjdhet och förbättrad arbetsmiljö. Ekonomiska besparingar Arbete sker i separat grupp för utveckling av arbetssätt inkl. implementering i ledningssystemet. Detta arbete innefattar även konst. ANO/ BB 2014 K, AM, E V

24 23/40 6. Köp och Försäljning och mått Aspekter Utgångsvärde värde Aktiviteter 6. Köp och Försäljning Ursprung (ej obl) Genomförande (ev. hänvisningar till handlingsplan), ev. beslut om resurser (personal, budget, relationer).

25 24/40 7. Bygg och installation och mått Aspekter Utgångsvärde värde Aktiviteter 7. Bygg och Installation Ursprung (ej obl) Genomförande (ev. hänvisningar till handlingsplan), ev. beslut om resurser (personal, budget). Standardiserade lösningar, t.ex arbetsplatser och rumstyper Utvecklade processer spar tid och pengar Arbete med PTS (Program för teknisk standard) LG 2016 Alla

26 25/40 8. Drift och mått Aspekter Utgångsvärde värde Minska antalet felanmälningar Drift utan fel Antal felanmälningar/kvm och år ( m 2 ) st =36,7 felanmäln/ m² st = 34 felanmäln/ m 2 ( m 2 ) 2014 LM KD (1 397 st /mån) (1 333 st /mån) (exkl Campus m 2 år 2013) (inkl Campus m 2 år 2014) Aktiviteter 8. Drift Ursprung (ej obl) Genomförande (ev. hänvisningar till handlingsplan), ev. beslut om resurser (personal, budget). Förbättra återkoppling till kund efter utfört arbete vid felanmälan eller vid beställning Kund LoVS mål Kundenkät 2013 Ökad kundnöjdhet Nytt kundformulär till intranätet för felanmälan / beställningar införs Q1 2014, vilket ger bättre möjligheter till återkoppling till kund. LM 2014 Alla

27 26/40 8. Drift Ursprung (ej obl) Genomförande (ev. hänvisningar till handlingsplan), ev. beslut om resurser (personal, budget). Genomföra driftoptimeringar, som ger fortsatt minskning av energiförbrukning i samarbete med energicontroller Miljö och hållbarhet LoVS Spara pengar och miljö Driftchefer ansvarar för sina områden. Centrala miljödirektiv ökar vikten av att ytterligare fokusera på besparing av el. (CO 2 ) LM, DC 2014 E, M Minskning av olika fabrikat avseende kemiska produkter och avveckling av farliga produkter Miljö och hållbarhet LoVS Resultatmål 47 Förbättrad miljö och arbetsmiljö Samordning inom driftgrupperna vid val av typ av produkt. Avveckling av farliga produkter enligt framtagen avvecklingslista Rapportering under 2014 till miljösamordnare LM Alla Generalisera metod för riskanalyser mot specifik utrustning/utrymme. Recertifiering 25-27/ samt intern lagrevision gällande drift byggarbetsplatser 19/ AFS 2006:4 3 Säker arbetsmiljö Kan utgå från KH:s metod med riskanalyser med protokoll (uppdaterat) som finns på plats samt på G:\. Arbeta igenom all utrustning under en lång tid. Output för varje utrustning blir: Informationsmaterial i form av riskanalysen m m Eventuell specifik instruktion Andra specifika åtgärder (eller allmänna åtgärder om så bedöms lämpligt) LM 2014 Alla Detta kan planeras i koppling till att matrisen över särskilt farlig utrustning/ utrymmen mot behörig personal tas fram.

28 27/40 8. Drift Ursprung (ej obl) Genomförande (ev. hänvisningar till handlingsplan), ev. beslut om resurser (personal, budget). Säkerställa transporter av farliga kemikalier inomhus Säker arbetsmiljö Riskanalys görs i samband med uppdatering av Fickhandbok LM 2014 K, M, AM Få driften involverad - utöver drift- och gruppchefer - vid framtagande av verksamhetsplan Internrevision Ledningsprocess Bättre kvalitet, miljö och arbetsmiljö Skapa möjlighet till träffar inom driften. LM 2014 Alla Minska smittorisker Riskanalys Arbetsmiljö Lägre sjuktal Information/utbildning om smittorisker. Kontrollera med sjukhusen ifall de har utbildningar och/eller informations-/åtgärdspaket LM 2014 AM

29 28/40 9. Utrustning/Konst och mått Aspekter Utgångsvärde värde Aktiviteter 9. Utrustning/Konst Ursprung (ej obl) Genomförande (ev. hänvisningar till handlingsplan), ev. beslut om resurser (personal, budget, relationer). Tillgängliggöra landstingets konst Kultur och bildning Uppdrag 48 ÖLL Ökad kundnöjdhet Tillsammans med ledningskansliet/ kultur fortsätta arbetet att tillgängliggöra landstingets konst KR/KJ 2014 K, AM Beställning av lös konst ska kunna ske via intranät och Kundtjänst Hanteringen av lös konst förbättras Pågår arbete med LoVS Kundtjänst och Incit/Kenth Dahlberg KR/KJ 2014 K, AM, E

30 29/ Förvaltning och mått Aspekter Utgångsvärde värde Aktiviteter 10. Förvaltning Ursprung (ej obl) Genomförande (ev. hänvisningar till handlingsplan), ev. beslut om resurser (personal, budget, relationer). Utveckla arbetssätt inom "Bevakning av kontraktstider". Internrevision Kontroll på kontraktstider ger bättre arbetsmiljö och kan spara pengar Rutinbeskrivningen behöver uppdateras och kanske döpas om till "Bevakning av kontraktstider och uppsägning" LH 2014 K, AM, E

31 30/40 A. Ekonomi och mått Aspekter Utgångsvärde värde Aktiviteter A. Ekonomi Ursprung (ej obl) Genomförande (ev. hänvisningar till handlingsplan), ev. beslut om resurser (personal, budget). område Uppgradering/utredning av det ekonomiska datastödet LFKalk Bristande funktion i LFKalk 300 tkr Med hjälp av utvecklingsekonom och LandstingsIT utreda behov och möjligheter LG 2014 K, E Utveckla nyckeltal och produktivitetsmått Organisation och Ekonomi LoVS Ett pågående arbete som fortsätter LG 2014 Alla Utveckla och förklara prissättning samt redovisa antalet kostnadsbesparande åtgärder Organisation och Ekonomi LoVS Med hjälp av fastighetsekonom redovisa prissättning och redovisning av kostnadsbesparingar LG/ AH 2014 E

32 31/40 B. Personal och mått Aspekter Utgångsvärde värde Aktiviteter B. Personal Ursprung (ej obl) Genomförande (ev. hänvisningar till handlingsplan), ev. beslut om resurser (personal, budget). Alla medarbetare ska vara inbjudna till minst en trivselaktivitet/år Stimulera till bra sammanhållning och arbetsklimat Områdesmöte LG 2014 AM

33 32/40 C. Upphandling och mått Aspekter Utgångsvärde värde Aktiviteter C. Upphandling Ursprung (ej obl) Genomförande (ev. hänvisningar till handlingsplan), ev. beslut om resurser (personal, budget). Utveckla vår affärsmässighet vid inköp, uppdrag till leverantörer och uppföljning av avtal Organisation och Ekonomi LoVS mål Bättre kvalitet och ekonomiska besparingar Vid ramavtalsupphandlingar och övriga inköp arbeta med ständiga förbättringar LG 2014 Alla Källsortering av byggavfall även i mindre entreprenader Miljö och hållbarhet LoVS Förbättrad miljö och arbetsmiljö Nytt upphandlat ramavtal ska innehålla krav på källsortering av byggavfall även i mindre entreprenader ML 2014 Alla Förbättra köptroheten mot ramavtal Miljö och Hållbarhet LoVS Följa lagen om LOU Uppföljning av och information om att köptrohet ska efterlevas inom Landstingsfastigheter. Öka kunskapen om upphandlade leverantörer Chefer 2014 Alla

34 33/40 C. Upphandling Ursprung (ej obl) Genomförande (ev. hänvisningar till handlingsplan), ev. beslut om resurser (personal, budget). Andelen miljöbedömda produkter i landstingets verksamhet ska öka Miljö och Hållbarhet Resultatmål 48 LoVS Förbättrad miljö och arbetsmiljö Checklista miljökrav vid direktinköp av utvalda produktgrupper i de fall avtal saknas ska användas. LoVS Upphandling Chefer Alla

35 34/40 D. Fastighetsdokumentation och mått Aspekter Utgångsvärde värde Fastigheternas ritningar ska uppdateras och cad-ritas Kvalitet Andel fastigheter uppdaterade och cad-ritade 45 % 50 % 2014 SL EM Aktiviteter D. Fastighetsdokumentation Ursprung (ej obl) Kostnader, Bedömd effekt Genomförande (ev. hänvisningar till handlingsplan), ev. beslut om resurser (personal, budget). Fastigheternas ritningar ska uppdateras och cad-ritas Enklare ritningshantering och mindre fel i entreprenader Fastigheternas ritningsmodeller såsom VS, el, och mark cad-ritas och uppdateras. Vi upphandlar delvis arbetet av extern konsult EM 2014 K, E Alla FM-avtal skannas in i IncitXpand Tidsbesparande då alla som har IncitXpand kan gå in och granska resp. avtal Arbetet pågår vidare under året KD 2014 K, E

36 35/40 E. Administration och mått Aspekter Utgångsvärde värde Aktiviteter E. Administration Urpsrung (ej obl) Genomförande (ev. hänvisningar till handlingsplan), ev. beslut om resurser (personal, budget).

37 36/40 F. Risk, säkerhet och brand och mått Aspekter Utgångsvärde värde Aktiviteter F. Risk, säkerhet och brand Ursprung (ej obl) Genomförande (ev. hänvisningar till handlingsplan), ev. beslut om resurser (personal, budget). Brandskyddsinventering Bättre patient- och arbetsmiljösäkerhet Inventera brandskyddet på våra fastigheter. Upprätta åtgärdsplaner. Kvarstår gör vc med dagmottagning (ca. 8 st) Lindesbergs lasarett pågår JB 2015 Alla Att säkerställa vattenförsörjning på sjukhusen enligt Socialstyrelsens riktlinjer LoVS TMS ö k 6 Bättre patient- och arbetsmiljösäkerhet Fortsatt utredning om reservvattenförsörjning till landstingets sjukhus JOJ 2014 Alla Eliminera konsekvenser av översvämning på USÖ (Fyllda kulvertar, elfel etc) Övergripande riskanalys Kvalitet, Bättre patient- och arbetsmiljösäkerhet Separat riskanalys med berörda Ny riskutredning från Länsstyrelsen finns JB 2016 Alla

38 37/40 F. Risk, säkerhet och brand Ursprung (ej obl) Genomförande (ev. hänvisningar till handlingsplan), ev. beslut om resurser (personal, budget). Sprinklerutbyggnad i befintliga lokaler för att uppnå motsvarande BBR krav Myndighetsföreläggande finns. Skäligt enligt LSO Bättre patient- och arbetsmiljösäkerhet 200 Mkr Inarbetas i Investeringsbudget JB 2020 Alla

39 38/40 Stödperspektiv Tillräckliga, främst personella, resurser Övergripande mål Säkerställa tillräcklig bemanning för att i en sund arbetsmiljö kunna prestera operativt och arbeta med förbättring Skapa förutsättningar för framtidens bemanning Strävan efter att utveckla vår kompetens och kundfokus för att kunna upprätthålla så hög kvalitet i tjänsterna som möjligt Detaljerade mål Samtliga medarbetares kompetensutvecklingsplan ska beskrivas i en kompetens- och behörighetsmatris Kompetensutveckling % uppdaterade planer Aspekter Utgångsvärde värde 80 % 100 % 2014 LG Chef Aktiviteter Tillräckliga, främst personella, resurser Ursprung (ej obl) Genomförande (ev. hänvisningar till handlingsplan), ev. beslut om resurser (personal, budget). Behålla och utveckla nödvändig kompetens Personal och kompetens Vi ska klara av de uppdrag som vi får Kompetensplan tas fram som ett resultat av medarbetarsamtalet Chefer 2014 K, AM, E LoVS Resultatmål 53

40 39/40 Tillräckliga, främst personella, resurser Ursprung (ej obl) Genomförande (ev. hänvisningar till handlingsplan), ev. beslut om resurser (personal, budget). En årlig kartläggning av det framtida behovet av olika personalkategorier Framförhållning personalbehov Vi ska klara av de uppdrag som vi får Endagsseminarium med Ledningsgruppen för Landstingsfastigheter planeras in under året LG 2014 Alla Synliggöra arbetet med jämställdhet Personal och kompetens LoVS Resultatmål 49 Förbättrad arbetsmiljö Initiera jämställdhetsfrågor på våra APT-möten under punkt 6. i anteckningarna: Diskriminering och lika behandling. Vad är särskilt viktigt för oss att förhålla oss till? Chefer AM

41 40/40 Engagerad, delaktig och tydlig kultur Övergripande mål Eftersträva engagemang och motivation hos personalen Detaljerade mål Aspekter Utgångsvärde värde Aktiviteter Engagerad, delaktig och tydlig kultur Ursprung (ej obl) Kostnader Bedömd effekt (besparing, miljö etc) Genomförande (ev. hänvisningar till handlingsplan), ev. beslut om resurser (personal, budget). Förbättra NMI för nöjda medarbetare Medarbetarenkät 2013 LoVS Resultatmål 49 Förbättrad arbetsmiljö Arbeta med framtagna handlingsplaner vid avdelnings-, grupp- och chefsmöten Chef 2014 K, AM, E Förtydliga personaloch ledningsinformation på intranät, G:\-struktur etc. Information och kommunikation LoVS 3 Ökad delaktighet Öka kunskapen hos personalen var relevant information kan hittas och jobba mer med intranätet LG/ AMA 2014 Alla

Verksamhetsplan 2015 Regionservice

Verksamhetsplan 2015 Regionservice Verksamhetsplan 2015 Regionservice Fastigheter Innehåll 1/44 Begreppsförklaringar... 2 Organisation... 3 Område Fastigheters verksamhetspolicy... 4 Kvalitet (K)... 6 Miljö (M)... 8 Arbetsmiljö (AM)...

Läs mer

Budget 2014 Verksamhetsstöd och service

Budget 2014 Verksamhetsstöd och service Till Landstingsdirektören CIRKULÄR E1213 Budget 2014 Verksamhetsstöd och service Vision För ett bra liv i ett attraktivt län Verksamhetsidé: Vår verksamhetsidé är att genom samverkan tillgänglighet och

Läs mer

Verksamhetsplan med budget

Verksamhetsplan med budget 2014 Verksamhetsplan med budget LoVS verksamhetsplan år 2014 och planering för 2015-2016 1 Vision och värdegrund... 2 2 Nuvarande situation... 3 3 Syfte... 4 4 Framgångsfaktorer... 4 5 Rollen som serviceförvaltning...

Läs mer

2019 Strategisk plan

2019 Strategisk plan 2019 Strategisk plan Styrmodell Styrmodellen beskriver övergripande hur den kommunala verksamheten i kommunen ska styras, följas upp och utvärderas. Syftet är att vi skall nå de mål som kommunfullmäktige

Läs mer

CSR. Hållbarhet på WH Bolagen

CSR. Hållbarhet på WH Bolagen CSR Hållbarhet på WH Bolagen Miljöansvar Vi utbildar medarbetare i vårt miljöansvar. Detta gör vi för att kunna bedriva ett framgångsrikt miljöarbete. Vi skapar på så sätt medvetenhet, sprider kunskap

Läs mer

AFFÄRSPLAN. AB Stora Tunabyggen. 1 Tunabyggen Affärsplan 2010 2013 Tunabyggen Affärsplan 2010 2013. Box 308 781 24 Borlänge www.tunabyggen.

AFFÄRSPLAN. AB Stora Tunabyggen. 1 Tunabyggen Affärsplan 2010 2013 Tunabyggen Affärsplan 2010 2013. Box 308 781 24 Borlänge www.tunabyggen. 2010 AFFÄRSPLAN 2013 AB Stora Tunabyggen Box 308 781 24 Borlänge www.tunabyggen.se BESÖK Vasagatan 27 TEL 0243-733 00 FAX 0243-733 70 E-POST info@tunabyggen.se BANKGIRO 465-2566 POSTGIRO 46 26 58-6 ORG

Läs mer

Riktlinjer gällande arbetet för ett hållbart samhälle.

Riktlinjer gällande arbetet för ett hållbart samhälle. Riktlinjer 1(5) Riktlinjer gällande arbetet för ett hållbart samhälle. Riktlinjerna utgör grunden för arbetet med hållbar utveckling, vårt mål är ett strukturerat arbete där det framgår på ett tydligt

Läs mer

Ett hållbart arbetsliv Till dig som medarbetare/chef i Falkenbergs kommun

Ett hållbart arbetsliv Till dig som medarbetare/chef i Falkenbergs kommun l 2014-04-01 Policy om Ett hållbart arbetsliv Till dig som medarbetare/chef i Falkenbergs kommun Inledning: Du som medarbetare/chef är kommunens viktigaste resurs, tillsammans växer vi för en hållbar framtid!

Läs mer

Utdrag ur AFFÄRSPLAN 2016 Doknr: LOC rev Sida 1 (6) Kvalitetsmål 2016

Utdrag ur AFFÄRSPLAN 2016 Doknr: LOC rev Sida 1 (6) Kvalitetsmål 2016 Sida 1 (6) Kvalitetsmål 2016 Kvalitetsaspekter som är det som har störst påverkan på upplevd kvalitet i det vi levererar till kund har identifierats i områden för mätning av nöjd-kund-index, projektmätning,

Läs mer

Miljöledningssystem FURNITURE CONSULTING AB

Miljöledningssystem FURNITURE CONSULTING AB Miljöledningssystem FURNITURE CONSULTING AB 2008-01-01, reviderad 2011-08-01 Miljöledningssystem FC. AB Organisation och ansvar Ledningsgrupp Verkställande direktör Dan-Henrik Eriksson Ekonomi/ administration

Läs mer

Kvalitetsledningssystem inom vård- och omsorgsförvaltningen

Kvalitetsledningssystem inom vård- och omsorgsförvaltningen STYRDOKUMENT 1 (9) Vår handläggare Jan Nilsson Antaget av vård- och omsorgsnämnden 2012-10-25, 122 Kvalitetsledningssystem inom vård- och omsorgsförvaltningen STYRDOKUMENT 2 (9) Innehållsförteckning Bakgrund...

Läs mer

EN AV SVERIGES BÄSTA FASTIGHETSFÖRVALTARE 2020

EN AV SVERIGES BÄSTA FASTIGHETSFÖRVALTARE 2020 Affärsplan EN AV SVERIGES BÄSTA FASTIGHETSFÖRVALTARE 2020 Locum AB ägs av Stockholms läns landsting (SLL) och är en av Sveriges större fastighetsförvaltare med ett fastighetsbestånd på cirka två miljoner

Läs mer

Verksamhetsplan med budget 2017 Fastigheter

Verksamhetsplan med budget 2017 Fastigheter Verksamhetsplan med budget 2017 Fastigheter Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Vision och värdegrund... 4 3 Regionservice syfte... 5 4 Kärnvärden - Regionservice servicepolicy... 6 5 Rollen som serviceförvaltning...

Läs mer

Miljöledningssystem Sammanfattande punkter

Miljöledningssystem Sammanfattande punkter Miljöledningssystem Sammanfattande punkter 2017-06-12 Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency 2017-06-12 1 1. Miljöutredning Definiera och beskriv verksamhetens omfattning med hänsyn till

Läs mer

Handlingsplan för miljöarbetet vid Malmö högskola 2004-2006

Handlingsplan för miljöarbetet vid Malmö högskola 2004-2006 1 BESLUT 2003-12-18 Handlingsplan för miljöarbetet vid Malmö högskola 2004-2006 Malmö högskolas miljöråd har under hösten tagit fram ett förslag till Handlingsplan för miljöarbetet vid Malmö högskola.

Läs mer

Samma krav gäller som för ISO 14001

Samma krav gäller som för ISO 14001 Förordning (2009:907) om miljöledning i statliga myndigheter Relaterat till motsvarande krav i ISO 14001 och EMAS De krav som ställs på miljöledningssystem enligt EMAS är samma som ingår i ISO 14001. Dessutom

Läs mer

Hälsa && hållbarhet. Om hur vi arbetar långsiktigt med hållbar utveckling på Sophiahemmet

Hälsa && hållbarhet. Om hur vi arbetar långsiktigt med hållbar utveckling på Sophiahemmet Hälsa && hållbarhet Om hur vi arbetar långsiktigt med hållbar utveckling på Sophiahemmet Varför är det viktigt att vi arbetar med hållbar utveckling? I stort sett all vår konsumtion tär på jordens resurser

Läs mer

Riktlinjer för inköp och upphandling inom Värmdö kommun

Riktlinjer för inköp och upphandling inom Värmdö kommun Riktlinjer för inköp och upphandling inom Värmdö kommun Detta dokument beskriver hur professionella inköp och upphandlingar ska göras, vilka generella riktlinjer som finns och hur ansvarsfördelningen ser

Läs mer

Vårt kvalitets- och miljöarbete

Vårt kvalitets- och miljöarbete Vårt kvalitets- och miljöarbete MÅLINRIKTAT KVALITETS- OCH MILJÖARBETE Temporent är miljöcertifierade enligt ISO 14001 och kvalitetscertifierade enligt ISO 9001. Med kunden i fokus arbetar vi målinriktat

Läs mer

Plan för. miljöarbetet. Rehabiliteringspolicy. med riktlinjer och handlingsplan BESLUTAT AV KOMMUNFULLMÄKTIGE

Plan för. miljöarbetet. Rehabiliteringspolicy. med riktlinjer och handlingsplan BESLUTAT AV KOMMUNFULLMÄKTIGE Plan för Rehabiliteringspolicy miljöarbetet med riktlinjer och handlingsplan BESLUTAT AV KOMMUNFULLMÄKTIGE 2010-09-13 1 2 OMSLAGSFOTO: PAUL SUNDELIN. INFORMATIONSAVDELNINGEN NOVEMBER 2010. Plan för miljöarbetet

Läs mer

Svensk Kvalitetsbas kravstandard (2:2019) 1. Utfärdare 2. Revisorer 3. Verksamheter. Antagen den 15 maj 2019

Svensk Kvalitetsbas kravstandard (2:2019) 1. Utfärdare 2. Revisorer 3. Verksamheter. Antagen den 15 maj 2019 Svensk Kvalitetsbas kravstandard (2:2019) 1. Utfärdare 2. Revisorer 3. Verksamheter Antagen den 15 maj 2019 www.svenskkvalitetsbas.se 1 INNEHÅLL INLEDNING... 3 Syfte med standarden... 3 Föreningens ska

Läs mer

Förslag till reviderad mål- och styrmodell för Danderyds kommun

Förslag till reviderad mål- och styrmodell för Danderyds kommun DANDERYDS KOMMUN 1(11) Kommunstyrelsen Förslag till reviderad mål- och styrmodell för Danderyds kommun Intentionen med föreliggande förslag är att utveckla och tydliggöra kommunens mål- och styrmodell.

Läs mer

Förslag till effektmål 2017 för bygg-, miljö- och hälsoskyddsnämndens verksamhet

Förslag till effektmål 2017 för bygg-, miljö- och hälsoskyddsnämndens verksamhet Datum Dnr 2017-02-01 BMK.2017.18 Jelinka Hall jelinka.hall@varmdo.se 08-570 481 49 Avdelningschef Bygg-, miljö- och hälsoskyddsnämnden Tjänsteskrivelse Förslag till effektmål 2017 för bygg-, miljö- och

Läs mer

Uppdaterat mars 2014. Karolinska Universitetssjukhusets. Miljö- och Hållbarhetsprogram 2012-2016

Uppdaterat mars 2014. Karolinska Universitetssjukhusets. Miljö- och Hållbarhetsprogram 2012-2016 Uppdaterat mars 2014 Karolinska Universitetssjukhusets Miljö- och Hållbarhetsprogram 2012-2016 Uppdaterat mars 2014 Miljöpolicy Karolinskas verksamhet ska bedrivas med minsta möjliga miljöpåverkan och

Läs mer

Återrapportering av handlingsplan för utveckling av fastighetsförvaltning

Återrapportering av handlingsplan för utveckling av fastighetsförvaltning DANDERYDS KOMMUN Tjänsteutlåtande 1 (7) Fastighetsnämnden Återrapportering av handlingsplan för utveckling av fastighetsförvaltning Ärende Under vintern/våren 2019 har kontoret tagit fram en handlingsplan

Läs mer

Svensk Miljöbas kravstandard (4:2017)

Svensk Miljöbas kravstandard (4:2017) Svensk Miljöbas kravstandard (4:2017) Krav på: 1. Utfärdare 2. Revisorer 3. Verksamheter Antagen den 2017-04-26 117 41 Stockholm Sida 0 av 11 Innehåll Innehåll... 1 Inledning... 2 Utfärdare... 3 Revisorer...

Läs mer

Balanserat styrkort Regionstyrelsen. Fastställt i Regionstyrelsen Dnr 18RS2137

Balanserat styrkort Regionstyrelsen. Fastställt i Regionstyrelsen Dnr 18RS2137 Balanserat styrkort Regionstyrelsen Fastställt i Regionstyrelsen 2019-08-29 Dnr 18RS2137 Balanserat styrkort Regionstyrelsen Regionstyrelsen är Region Västernorrlands ledande politiska förvaltningsorgan.

Läs mer

Strategisk plan 2013-2016

Strategisk plan 2013-2016 Strategisk plan 2013-2016 1 Förord Detta är IKSU:s strategiska plan för perioden 2013-2016. Planen är IKSU:s överordnade och styrande dokument. Den är antagen av IKSU:s styrelse. Alla i beslutande och

Läs mer

MED GEMENSAM KRAFT LEDAR- OCH MEDARBETARPOLICY

MED GEMENSAM KRAFT LEDAR- OCH MEDARBETARPOLICY MED GEMENSAM KRAFT LEDAR- OCH MEDARBETARPOLICY Med gemensam kraft SKAPAR vi en BRA arbetsmiljö OCH GER samhällsservice med hög kvalitet. VARFÖR EN LEDAR- OCH MEDARBETARPOLICY? Alla vi som arbetar i koncernen

Läs mer

Jämtlands läns landsting. Erfarenheter från miljöledninssystem och certifieringen, registreringen. Jonas Pettersson Miljökoordinator

Jämtlands läns landsting. Erfarenheter från miljöledninssystem och certifieringen, registreringen. Jonas Pettersson Miljökoordinator Jämtlands läns landsting Erfarenheter från miljöledninssystem och certifieringen, registreringen Jonas Pettersson Miljökoordinator Certifiering Första landstinget i Europa att certifieras enligt ISO 14

Läs mer

Balanserat styrkort 2016 Landstingsstyrelsen

Balanserat styrkort 2016 Landstingsstyrelsen Balanserat styrkort 2016 Landstingsstyrelsen Fastställt i Landstingsstyrelsen 2015-05-13 Dnr 15LS1947 BALANSERAT STYRKORT 2016 LANDSTINGSSTYRELSEN Landstinget använder balanserad styrning/balanserat styrkort

Läs mer

Miljöprogram 2013-2016

Miljöprogram 2013-2016 Datum 2012-10-04 Version 12 Upprättare Susanna Andersson, miljöchef Miljöprogram 2013-2016 Miljöpolitiskt måldokument Miljöpolitiskt måldokument för Landstinget Gävleborg Förord Denna skrift utgör ett

Läs mer

Verksamhetsplan Vård och omsorg i egen regi

Verksamhetsplan Vård och omsorg i egen regi Verksamhetsplan 2019 Vård och omsorg i egen regi Innehållsförteckning 1 Inledning...3 2 Verksamhetens ansvar och uppgifter...3 3 Verksamhetens utvecklingsområden...4 4 Mål...4 4.1 Hög kvalitet...4 4.2

Läs mer

2017 Strategisk plan

2017 Strategisk plan 2017 Strategisk plan Styrmodell Styrmodellen beskriver övergripande hur den kommunala verksamheten i kommunen ska styras, följas upp och utvärderas. Syftet är att vi skall nå de mål som kommunfullmäktige

Läs mer

RK 6.2 Organisation och ansvar

RK 6.2 Organisation och ansvar Godkänt den: 2018-10-04 Ansvarig: Marta Fallgren Gäller för: Regionkontoret Syfte Syftet med detta dokument är att klargöra roller, ansvar och befogenheter för miljöarbetet inom Regionkontoret i Region

Läs mer

MED GEMENSAM KRAFT LEDAR- OCH MEDARBETARPOLICY

MED GEMENSAM KRAFT LEDAR- OCH MEDARBETARPOLICY MED GEMENSAM KRAFT LEDAR- OCH MEDARBETARPOLICY MED GEMENSAM KRAFT SKAPAR VI EN BRA ARBETSMILJÖ OCH GER SAMHÄLLSSERVICE MED HÖG KVALITET. VARFÖR EN LEDAR- OCH MEDARBETARPOLICY? Alla vi som arbetar i koncernen

Läs mer

Svensk Kvalitetsbas kravstandard (1:2016)

Svensk Kvalitetsbas kravstandard (1:2016) Svensk Kvalitetsbas kravstandard (1:2016) 1. Utfärdare 2. Revisorer 3. Verksamheter Antagen den 25 augusti 2016 www.svenskkvalitetsbas.se 1 INNEHÅLL Inledning... 3 Syfte med standarden... 3 Föreningens

Läs mer

Kvalitet och verksamhetsutveckling

Kvalitet och verksamhetsutveckling RIKTLINJER Kvalitet och verksamhetsutveckling Fastställd av regiondirektören Framtagen av regionstyrelseförvaltningen Datum 2019-06-18 Gäller 2019-2021 Version 2.0 God kvalitet har aldrig varit så viktigt

Läs mer

STYRDOKUMENT. Personalpolitiskt. styrdokument. för Hudiksvalls kommun

STYRDOKUMENT. Personalpolitiskt. styrdokument. för Hudiksvalls kommun STYRDOKUMENT Personalpolitiskt styrdokument för Hudiksvalls kommun Kommunen Hudiksvalls kommun ska vara en bra kommun att leva och verka i. Därför är det viktigt att vi har en kommunal verksamhet som kännetecknas

Läs mer

LINKÖPINGS PERSONALPOLITISKA PROGRAM

LINKÖPINGS PERSONALPOLITISKA PROGRAM LINKÖPINGS PERSONALPOLITISKA PROGRAM 2 >> Hos oss finns Sveriges viktigaste jobb >> Linköping där idéer blir verklighet Linköpings kommun är en av regionens största arbetsgivare och har en bredd bland

Läs mer

Policys. Vård och omsorg

Policys. Vård och omsorg LEDNINGSSYSTEM FÖR KVALITET Policys Vård och omsorg 2010/2011 Antagen av vård- och omsorgsnämnden 2010-08-26 ( 65) Reviderad av vård- och omsorgsnämnden 2013-12-19 (Policy för insatser och vårdåtgärder)

Läs mer

Vision och mål för landstingets miljöarbete, år 2013

Vision och mål för landstingets miljöarbete, år 2013 2012-10-15 1 (4) Vision och mål för landstingets miljöarbete, år 2013 Landstingets miljövision Landstinget ska medverka till en hållbar utveckling som innebär att östgöten, i nuvarande och kommande generationer,

Läs mer

Gemensam värdegrund för. personalfrågor

Gemensam värdegrund för. personalfrågor Gemensam värdegrund för personalfrågor Det öppna landstinget för jämlik hälsa och levande kultur i en hållbar, livskraftig region Landstingets vision Värdegrunden utgår från Landstinget Sörmlands vision

Läs mer

Medarbetarpolicy i Landstinget

Medarbetarpolicy i Landstinget MISSIV 2012-06-13 LJ2012/690 Förvaltningsnamn Avsändare Landstingsstyrelsen Medarbetarpolicy i Landstinget Bakgrund I samband med att Landstingets chefspolicy omarbetades under 2011 aktualiserades frågan

Läs mer

Information. Utvecklingssamtal. Enköpings kommun

Information. Utvecklingssamtal. Enköpings kommun Information Utvecklingssamtal Enköpings kommun Utvecklingssamtal i Enköpings kommun Till dig som är chef: Medarbetarna är den viktigaste resursen i organisationen. Hur våra verksamheter ser ut och fungerar

Läs mer

2014-11-04. Riktlinjer för systematiskt Arbetsmiljö och Hälsoarbete. Antagen av kommunstyrelsen 2015-01-14 45

2014-11-04. Riktlinjer för systematiskt Arbetsmiljö och Hälsoarbete. Antagen av kommunstyrelsen 2015-01-14 45 Riktlinjer för systematiskt Arbetsmiljö och Hälsoarbete Antagen av kommunstyrelsen 2015-01-14 45 Gra storps kommuns riktlinjer fo r ha lsa, arbetsmiljo och rehabilitering Samverkansavtalet FAS 05 betonar

Läs mer

Budget 2014 Landstingets kansli

Budget 2014 Landstingets kansli Budget 2014 Landstingets kansli Vision För ett bra liv i ett attraktivt län Verksamhetsidé: Genom ledning, stöd och service skapar vi tillsammans förutsättningar för största möjliga välfärd för invånarna.

Läs mer

1(8) Avvikelse- och riskhantering inom SoL, LSS och HSL. Styrdokument

1(8) Avvikelse- och riskhantering inom SoL, LSS och HSL. Styrdokument 1(8) Styrdokument 2(8) Styrdokument Dokumenttyp Riktlinje Beslutad av Kommunstyrelsen 2015-03-10, 51 Dokumentansvarig Medicinskt ansvarig sjuksköterska Reviderad 3(8) Innehållsförteckning 1 Bakgrund...4

Läs mer

Personalpolicy. Laholms kommun

Personalpolicy. Laholms kommun Personalpolicy Laholms kommun Personalenheten Laholms kommun April 2018 Inledning Personalpolicyn är ett kommunövergripande styrdokument som gäller för kommunens samtliga arbetsplatser eftersom Laholms

Läs mer

KVALITETSPOLICY FÖR HÄLSO- OCH SJUKVÅRDEN I LANDSTINGET SÖRMLAND

KVALITETSPOLICY FÖR HÄLSO- OCH SJUKVÅRDEN I LANDSTINGET SÖRMLAND DATUM DIARIENR 1999-03-26 VOS 99223 KVALITETSPOLICY FÖR HÄLSO- OCH SJUKVÅRDEN I LANDSTINGET SÖRMLAND Inledning Denna policy utgör en gemensam grund för att beskriva, följa upp och utveckla kvaliteten,

Läs mer

Miljökurser inom ramen för Miljöledningssystem vid Umeå universitet

Miljökurser inom ramen för Miljöledningssystem vid Umeå universitet UMEÅ UNIVERSITET Miljökurser inom ramen för Miljöledningssystem vid Umeå universitet Innehållsförteckning Miljökurser inom ramen för universitetets miljöledningssystem... 1 Utbildningsplan och målgrupper...

Läs mer

Likabehandlingspolicy för Region Skåne

Likabehandlingspolicy för Region Skåne Likabehandlingspolicy för Region Skåne Ingen är vaccinerad mot diskriminering. Att reagera på det faktum att någon är annorlunda är naturligt. Det är när man börjar agera utifrån en rädsla för det som

Läs mer

Vårt kvalitets- och miljöarbete

Vårt kvalitets- och miljöarbete Vårt kvalitets- och miljöarbete MÅLINRIKTAT KVALITETS- OCH MILJÖARBETE Temporent är miljöcertifierade enligt ISO 14001 och kvalitetscertifierade enligt ISO 9001. Med kunden i fokus arbetar vi målinriktat

Läs mer

Stockholms läns landstings Personalpolicy

Stockholms läns landstings Personalpolicy Stockholms läns landstings Personalpolicy Beslutad av landstingsfullmäktige 2010-06-21 1 2 Anna Holmberg, barnmorska från ord till verklighet Personalpolicyn stödjer landstingets uppdrag att ge god service

Läs mer

Personalpolicy. Antagen av Kommunfullmäktige den 18 november 2015, Kf

Personalpolicy. Antagen av Kommunfullmäktige den 18 november 2015, Kf Antagen av Kommunfullmäktige den 18 november 2015, Kf 129 www.upplands-bro.se Vårt gemensamma uppdrag Vår personalpolicy beskriver våra grundläggande värderingar och samspelet mellan arbetsgivare och medarbetare.

Läs mer

Så gör vi Gävle Gävle kommunkoncerns medarbetarpolicy

Så gör vi Gävle Gävle kommunkoncerns medarbetarpolicy Sid 1 (6) 2018-03-20 Så gör vi Gävle Gävle kommunkoncerns medarbetarpolicy Gävle kommun Kommunledningskontoret 801 84 Gävle Besök Drottninggatan 22 Kundtjänst 026-17 80 00 Fax 026-12 54 56 gavle.kommun@gavle.se

Läs mer

Mål och handlingsplan för miljöarbete

Mål och handlingsplan för miljöarbete UFV 2018/1649 Mål och handlingsplan för miljöarbete 2019-2021 Fastställd av rektor 2019-02-26 Innehållsförteckning Utgångspunkt och syfte 3 Lokalt klimatarbete med långsiktiga utmaningar 3 Utmaningar inom

Läs mer

Optimalt helt enkelt!

Optimalt helt enkelt! KylFab är en av Gotlands främsta totalleverantör av tjänster inom energioptimering, kyla, värmepumpar och luftbehandling. Allt från projektering & installation till service, underhåll. Optimalt helt enkelt!

Läs mer

Miljöhandlingsplan 2012

Miljöhandlingsplan 2012 Miljöhandlingsplan 2012 Institutionen för data- och systemvetenskap Fastställd av DSV:s styrelse 2012-02-14 2 Miljöhandlingsplan 2012 Bakgrund Rektor vid har den 5 mars 2009 beslutat att ska miljöcertifieras

Läs mer

Miljöhandlingsplan 2014. Institutionen för data- och systemvetenskap

Miljöhandlingsplan 2014. Institutionen för data- och systemvetenskap Miljöhandlingsplan 2014 Institutionen för data- och systemvetenskap Fastställd av prefekten 2014 02 17 2 Miljöhandlingsplan 2014 Bakgrund Rektor vid har den 5 mars 2009 beslutat att ska miljöcertifieras

Läs mer

4.2.2 Handlingsplan för Habiliteringen Södra Älvsborg

4.2.2 Handlingsplan för Habiliteringen Södra Älvsborg 4.2.2 Handlingsplan för Habiliteringen Södra Älvsborg Rutinen avser Miljöarbetet, Habiliteringen Södra Älvsborg Utfärdad av: Margareta Jensholm Godkänd av: Rune Johansson Version 1 Sida 1:7 Gäller från:

Läs mer

Huddinge kommuns personal policy beskriver de personalpolitiska ställningstaganden

Huddinge kommuns personal policy beskriver de personalpolitiska ställningstaganden Personalpolicy Huddinge kommuns personal policy beskriver de personalpolitiska ställningstaganden och värderingar som ska prägla arbetet i verksamheten. Personalpolitiken är ett medel för att uppnå Huddinge

Läs mer

1

1 www.lindbytvatten.se 1 Miljö, kvalitet och arbetsmiljö www.lindbytvatten.se 2 I samklang med naturen Miljö och kvalitet Vi vidtar aktivt åtgärder för att förebygga och minimera miljöpåverkan. Samtliga

Läs mer

Kvalitetsledningssystem för Socialnämnden i Timrå kommun Utgångspunkter, ansvar och processer

Kvalitetsledningssystem för Socialnämnden i Timrå kommun Utgångspunkter, ansvar och processer Kvalitetsledningssystem för Socialnämnden i Timrå kommun Utgångspunkter, ansvar och processer Upprättad 2013-12-18 2(5) Kvalitetsledningssystem i Timrå Bakgrund Socialtjänstlagen (SoL) 3 kap 3 säger insatserna

Läs mer

Ledningssystem för god kvalitet

Ledningssystem för god kvalitet RIKTLINJE Ledningssystem för god kvalitet Dokumentet gäller för Socialnämnden och Äldrenämnden Dokumentets syfte och mål Säkerställa att medborgare inom socialnämnden och äldrenämndens ansvarsområden får

Läs mer

Miljöprogram , Region Gävleborg

Miljöprogram , Region Gävleborg Information Diarienr: Ej tillämpligt 1(5) Dokument ID: 07-182749 Fastställandedatum: 2016-03-16 Upprättare: Marie Helene M Molander Giltigt t.o.m.: 2017-03-16 Fastställare: Susanna Andersson Miljöprogram

Läs mer

Uppföljningsplan 2017

Uppföljningsplan 2017 Uppföljningsplan 2017 Styrande för uppföljning i samband med Region Skånes samlade delårsrapport och årsredovisning samt nämndernas verksamhetsberättelser. Beslutad av regionstyrelsen den 8 dec 2016 Inledning

Läs mer

Gemensamma värden för att nå våra mål och sträva mot visionen

Gemensamma värden för att nå våra mål och sträva mot visionen Personalpolicy Huddinge kommuns personal policy beskriver de personalpolitiska ställnings taganden och värderingar som ska prägla arbetet i verksam heten. Personal politiken är ett medel för att uppnå

Läs mer

Budget 2013 Regional utveckling Utbildning

Budget 2013 Regional utveckling Utbildning Budget 2013 Regional utveckling Utbildning Vision För ett bra liv i ett attraktivt län Verksamhetsidé Genom kultur och kunnande, lust och lärande skapa ett rikt liv i en kreativ region Perspektiv med strategiska

Läs mer

Byggnadsfirman Otto Magnussons hållbarhetspolicy

Byggnadsfirman Otto Magnussons hållbarhetspolicy Risk- och möjlighetsanalys Nyckeltals-uppföljning Rätt från mig. Rätt kompetens. Förväntad produktprestanda. Efterleva lagar och krav Ständiga förbättringar Energi- och miljöklassning byggnad Energi- och

Läs mer

Överenskommelsen Värmland

Överenskommelsen Värmland Överenskommelsen Värmland för samverkan inom det sociala området mellan Region Värmland och den idéburna sektorn i Värmland 1 Innehållsförteckning Bakgrund... 3 Vision... 4 Syfte och Mål... 4 Värdegrund...

Läs mer

Bilaga B Satsningar Framtidsvision - Fastighet

Bilaga B Satsningar Framtidsvision - Fastighet Fastighetsnämnden Error! Reference source not found.sida 1 (5) Bilaga B Satsningar 2017-2019 Framtidsvision - Fastighet Kvalitetssäkra energieffektiviseringsarbetet I stadens miljöprogram för perioden

Läs mer

HUFVUDSTADENS UPPFÖRANDEKOD

HUFVUDSTADENS UPPFÖRANDEKOD HUFVUDSTADENS UPPFÖRANDEKOD Om Hufvudstadens uppförandekod. Hufvudstaden har en hundraårig historia. Sedan 1915 har vi utvecklat företaget till att vara ett av Sveriges ledande fastighetsbolag med ett

Läs mer

MEDARBETARSAMTAL. vid miljöförvaltningen

MEDARBETARSAMTAL. vid miljöförvaltningen MEDARBETARSAMTAL vid miljöförvaltningen Medarbetarsamtal vid miljöförvaltningen Vi är alla anställda på miljöförvaltningen för att utföra ett arbete som ska leda till att verksamheten lever upp till målen

Läs mer

Kompetensförsörjningsstrategi för Försäkringskassan.

Kompetensförsörjningsstrategi för Försäkringskassan. STRATEGI 1 (6) Kompetensförsörjningsstrategi för Försäkringskassan. Inledning Försäkringskassan mål är att vara en organisation som har medborgarnas fulla förtroende när det gäller service, bemötande och

Läs mer

Personalpolicy för dig i Ängelholms kommun

Personalpolicy för dig i Ängelholms kommun ÄNGELHOLMS KOMMUN Personalpolicy för dig i Ängelholms kommun Öppenhet Omtanke Handlingskraft Personalpolicy för dig i Ängelholms kommun Personalpolicyn är ett övergripande idé- och styrdokument som gäller

Läs mer

Policy för inköp och upphandling inom Värmdö kommun

Policy för inköp och upphandling inom Värmdö kommun Policy för inköp och upphandling inom Värmdö kommun Värmdö kommuns inköps- och upphandlingspolicy gäller för alla typer av inköp och upphandlingar som görs inom kommunen eller kommunens bolag. 1 Syfte

Läs mer

Riktlinje för medborgardialog

Riktlinje för medborgardialog KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Palmquist Teresa Fällman Therese Datum 2017-05-12 Diarienummer KSN-2017-0239 Kommunstyrelsen Riktlinje för medborgardialog Förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslås

Läs mer

Sahlgrenska Universitets sjukhuset. miljöpolicy

Sahlgrenska Universitets sjukhuset. miljöpolicy Sahlgrenska Universitets sjukhuset miljöpolicy Genom Sahlgrenska Universitetssjukhusets (SU) miljöpolicy visar ledningen sitt engagemang, intentioner och avsikt med SU:s miljöarbete. Vi ska som en del

Läs mer

Vi tror på ansvar. Med vänliga hälsningar, Per Johansson, VD Brinova

Vi tror på ansvar. Med vänliga hälsningar, Per Johansson, VD Brinova 1 Vi tror på ansvar Ansvar är ett centralt begrepp i Brinovas organisation. Det är en viktig del av vår affärsidé och det präglar de kärnvärden vi lever efter och de attityder vi arbetar för att säkerställa

Läs mer

Med engagemang och ansvar ger vi varje dag service med god kvalitet till Malmöborna. Personalpolicy

Med engagemang och ansvar ger vi varje dag service med god kvalitet till Malmöborna. Personalpolicy Med engagemang och ansvar ger vi varje dag service med god kvalitet till Malmöborna. Personalpolicy Med engagemang och ansvar ger vi varje dag service med god kvalitet till Malmöborna. Personalpolicy Innehåll

Läs mer

I OC U m.,,)i~den FÖR VÅRDEN

I OC U m.,,)i~den FÖR VÅRDEN I OC U m.,,)i~den FÖR VÅRDEN 2016-05-11 '2016-06-03 - ÄRENDE 12 BESLUT 1(1 ) Diarienummer LOC 1605-0658 VD stab Vice verkställande direktör Per-Inge Buskas Informationssäkerhetsklass Öppen Styrelsen för

Läs mer

Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete

Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete Datum Socialförvaltningen 2015-10-27 VERKSAMHETSPLAN Diarienummer Diarieplan 2015/95 701 Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete Beslutat av socialnämnden 2013-11-19, 116. Reviderat av socialnämnden

Läs mer

Verksamhetsplan 2013 2014

Verksamhetsplan 2013 2014 Verksamhetsplan 2013 2014 1 ÖVERGRIPANDE MÅL OCH STRATEGIER 2013-2014 IKSU får människor att må bättre! STRATEGIER 2013 2014 Nöjdare medlemmar och kunder - Vi vill ha god kännedom om vad våra medlemmar

Läs mer

Mål och inriktning för Regionservice 2016

Mål och inriktning för Regionservice 2016 1(7) TJÄNSTESKRIVELSE Datum Diarienummer Regionservice 2015-11-04 DNRGS Driftnämnden för Regionservice Mål och inriktning för Regionservice 2016 Förslag till beslut Driftnämnden beslutar om mål och inriktning

Läs mer

Riktlinjer för upphandling

Riktlinjer för upphandling Riktlinjer för upphandling Fastställt av kommunfullmäktige 2006-06-21 143 Ersätter kommunfullmäktiges beslut 1994-10-27 90 Senast förändrat av kommunfullmäktige 2008-08-27, 184 INLEDNING 3 OMFATTNING 3

Läs mer

MILJÖLEDNING VID GÖTEBORGS UNIVERSITET MARIANNE DALBRO, HÅLLBARHETSCONTROLLER

MILJÖLEDNING VID GÖTEBORGS UNIVERSITET MARIANNE DALBRO, HÅLLBARHETSCONTROLLER MILJÖLEDNING VID GÖTEBORGS UNIVERSITET MARIANNE DALBRO, HÅLLBARHETSCONTROLLER Fokus miljö - Metoden Miljöledningssystem Ramverk Systematik Riktiga prioriteringar Kontinuitet Ständiga förbättringar Ledningsstöd

Läs mer

Sammanfattning. GAP-analys för Närservice, Västra Götalandsregionen. Januari 2009

Sammanfattning. GAP-analys för Närservice, Västra Götalandsregionen. Januari 2009 Sammanfattning GAP-analys för Närservice, Västra Götalandsregionen Januari 2009 Inledning Närservice är en del av Regionservice inom Västra Götalandsregionen. Närservice levererar tjänster inom städ och

Läs mer

Beskrivning Ledningssystem Socialförvaltningen

Beskrivning Ledningssystem Socialförvaltningen Dnr: SN 64-2012/5 Beskrivning Ledningssystem Socialförvaltningen Antagen av Socialnämnden 2014-03-26 Dokumentansvarig (tjänstetitel och namn) Förvaltningschef - Ingmar Ångman Dokumentnamn (samma som filnamn)

Läs mer

Strategi för innovation GÄLLER FÖR STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING

Strategi för innovation GÄLLER FÖR STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING Strategi för innovation GÄLLER FÖR STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING Innehåll 1. Syfte... 3 2. Tillämpning... 3 3. Definition... 4 3.1 Avgränsningar... 4 3.2 Beroenden till andra processerv... 4 4. Nuläge... 4

Läs mer

Processledningsmodell för Kungälvs kommun

Processledningsmodell för Kungälvs kommun Processledningsmodell för Kungälvs kommun Anvisning Diarienummer: KS 2016/0898 Dokumentansvarig: Håkan Hambeson Beslutad av: Förvaltningsledning Datum för beslut: 2016-08-29 Giltighetstid: 2019-12-31 Handläggare:

Läs mer

Uppdragsbeskrivning för Utveckling och ledning

Uppdragsbeskrivning för Utveckling och ledning Uppdragsbeskrivning för Utveckling och ledning Uppdragsbeskrivningen är kommunstyrelsens uppdrag till Utveckling och ledning. Här anges verksamhetens inriktning, vad som ska göras och särskilda prioriteringar

Läs mer

Att beställa varor och tjänster i kommunal regi 2012-05-09. Johan Almesjö Inköp Gävleborg. Mikael Hallqvist Gävle Kommun 2012-05-09

Att beställa varor och tjänster i kommunal regi 2012-05-09. Johan Almesjö Inköp Gävleborg. Mikael Hallqvist Gävle Kommun 2012-05-09 Att beställa varor och tjänster i kommunal regi 2012-05-09 Johan Almesjö Inköp Gävleborg Mikael Hallqvist Gävle Kommun 2012-05-09 1 Vision Mål Partnern för den bästa affären Ägare Förtroende Kunder Trogna

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN Våra fem servicelöften. Hörsel Syn Tolk

VERKSAMHETSPLAN Våra fem servicelöften. Hörsel Syn Tolk Hörsel Syn Tolk VERKSAMHETSPLAN 2017-2018 Våra fem servicelöften 1. Det är lätt att få kontakt med oss. Vår information är korrekt och lätt att förstå. 2. Våra väntrum erbjuder möjlighet till personlig

Läs mer

Balanserat styrkort 2017 Landstingsstyrelsen Fastställt i Landstingsstyrelsen

Balanserat styrkort 2017 Landstingsstyrelsen Fastställt i Landstingsstyrelsen Balanserat styrkort 2017 Landstingsstyrelsen Fastställt i Landstingsstyrelsen 2016-05-12 Dnr 16LS3265 BALANSERAT STYRKORT 2017 LANDSTINGSSTYRELSEN Landstingsstyrelsen är Landstinget Västernorrlands ledande

Läs mer

SÖDERSJUKHUSETS PERSONALPOLICY

SÖDERSJUKHUSETS PERSONALPOLICY SÖDERSJUKHUSETS PERSONALPOLICY Man kan se det som att vi alla har två arbeten - ett arbete där vi utför de arbetsuppgifter vi är utbildade för, och ett arbete där vi aktivt bidrar till att utveckla verksamheten.

Läs mer

Affärsplan. Affärsplan AB Industristaden AB Industristaden

Affärsplan. Affärsplan AB Industristaden AB Industristaden Affärsplan 2019 Affärsplan 2019 AB Industristaden AB Industristaden Innehållsförteckning 1. Styrelseordförandes Inledning... 3 2. Vision, affärsidé och värdegrund... 4 2.1 Halmstads kommuns vision... 4

Läs mer

Medarbetar- och ledarskapsprogram

Medarbetar- och ledarskapsprogram Medarbetar- och ledarskapsprogram Antagen av kommunfullmäktige 2018-01-29 Ansvarig förvaltning: Kommunledningskontoret Ansvarig tjänsteman: Personalchef Innehåll Välkommen till Vaggeryds kommun... 3 Vision

Läs mer

MÅNADSRAPPORT MARS 2015 FÖR REGIONAL UTVECKLING

MÅNADSRAPPORT MARS 2015 FÖR REGIONAL UTVECKLING MÅNADSRAPPORT MARS 2015 FÖR REGIONAL UTVECKLING Vårt uppdrag Regional utvecklingsnämnden ansvarar för frågor kopplade till den regionala utvecklingsstrategin. Organisationen har en bred verksamhet med

Läs mer

Verksamhetsplan 2015 för socialnämnden SN-2015/6

Verksamhetsplan 2015 för socialnämnden SN-2015/6 Göran Nilsson Ordförandens förslag Diarienummer Socialnämndens ordförande 2015-02-16 SN-2015/6 Socialnämnden Verksamhetsplan 2015 för socialnämnden SN-2015/6 Förslag till beslut Socialnämnden beslutar

Läs mer