Annalena Järnberg (S) Anne Horneman (S) Thomas Eklund (V) Ulrika Mellkvist (C) ordförande Tomas Mathiesen (M)

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Annalena Järnberg (S) Anne Horneman (S) Thomas Eklund (V) Ulrika Mellkvist (C) ordförande Tomas Mathiesen (M)"

Transkript

1 1(16) Plats och tid Kommunhuset, Plenisalen, kl ande Ledamöter Annalena Järnberg (S) Anne Horneman (S) Thomas Eklund (V) Ulrika Mellkvist (C) ordförande Tomas Mathiesen (M) Ersättare Kerstin Skogdalen (S) Övriga närvarande Anna-Karin Bergstén, förvaltningschef Eija Kilpala, nämndsekreterare Torbjörn Ström, revisor Press och allmänhet Justerare Tomas Mathiesen Justeringens plats och tid Kommunkontoret torsdag 20/ kl Underskrifter Sekreterare Paragrafer , Eija Kilpala Ordförande Ulrika Mellkvist Justerare Tomas Mathiesen ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Organ Omsorgsnämnden Sammanträdesdatum då anslaget sätts upp då anslaget tas ned Förvaringsplats för protokollet Kommunkontoret Underskrift Eija Kilpala

2 2(16) 154 Val av justerare samt dag för justering. Tomas Mathiesen (M) föreslås att jämte ordförande justera dagens protokoll. 1 Omsorgsnämnden beslutar att utse Tomas Mathiesen (M) att jämte ordförande justera dagens protokoll.

3 3(16) 155 Fastställande av föredragningslistan Punkt 7, Månadsuppföljning augusti, flyttas till beslutsärenden, punkt 9. 1 Omsorgsnämnden beslutar att fastställa föredragningslistan med ovanstående tillägg.

4 4(16) 156 Information om beslut om vitesföreläggande enligt livsmedelslagstiftningen Bergslagens Miljö- och Byggnämnd (BMB) har beslutat att förelägga Hällefors kommun, omsorgsförvaltningen, att inom hemtjänsten upprätta och därefter följa rutiner som tillser att varmhållna livsmedel förvaras och transporteras vid en temperatur av lägst +60 C. Föreläggandet förenas med ett löpande vite om kr per varje påbörjad åttaveckorsperiod som föreläggandet inte följs. Föreläggandet börjar gälla en vecka efter att delgivningskvitto inkommit till BMB och detta sker tidigast i september BMB har genomfört revisioner 19 december 2011 samt 25 januari 2012 och då har bl.a. temperaturkontroller gjorts och även kontroll av rutiner för transport av livsmedel. Matlådorna tillagas, förpackas och transporteras av Bergslagsgården Sävsjön AB. Vissa matlådor höll inte temperaturen vid leveransen från leverantören och ett flertal andra inte heller vid ankomst till brukare. Omsorgsförvaltningen tog fram en åtgärdsplan i mars BMB hade synpunkter på åtgärdsplanen då rutinen för temperaturkontroll var otillräcklig. Omsorgsförvaltningen kompletterade åtgärdsplanen med rutiner för temperaturkontroller och övriga åtgärder för att tillse att livsmedlen håller temperaturen. Livsmedelsavdelningen på BMB har vid olika inspektioner, trots vidtagna åtgärder från omsorgsförvaltningen, vid upprepade tillfällen konstaterat avvikelser gällande varmhållningstemperaturen vid utleverans av matlådor till hemtjänsten samt även brister avseende rutiner och dokumentation. Omsorgsförvaltningen kommer att återapportera till nämnden om vidtagna åtgärder. 1 Omsorgsnämnden lägger informationen till handlingarna. 2 Omsorgsförvaltningen ska återrapportera ärendet till nämnden på sammanträdet i oktober samt redovisa rutinerna för temperaturkontroller.

5 5(16) 157 Information om utskrivningsklara juli 2012 Till och med juli månad hade kommunen 23 patienter som vistades på lasarett, ingen av dessa patienter genererade några betalningsdygn. Totalt har kommunen t o m juli månad haft 47 dygn med betalningsansvar till lasarett till en kostnad av kronor, samtliga dygn avser somatisk slutenvård. Kostnad för ett vård dygn inom den somatiska slutenvården under 2012 är kronor. Kostnad för psykiatrisk vård är kr per vårddygn. Rubriken ej åtgärdade, ej utskrivningsklara kan förklaras med att patienten inte är färdigbehandlad under innevarande månad eller att patienten har flyttat till annan vårdavdelning vilket medför en ny vårdplanering. 1 Omsorgsnämnden lägger informationen till handlingarna.

6 6(16) 158 Behov av vård- och omsorgsboende juli 2012 I juli månad har vi 12 bifall till vård- och omsorgsboende, av dessa 12 ärenden är det 3 personer som fått sina ärenden verkställda. Av ovanstående 12 personer är det 7 personer som under juli månad vistades på Gillersgårdens korttidsboende i väntan på permanent boende, de har behov av somatisk enhet eller demensenhet. 1 person har erbjudits och tackat ja till permanent boende på Gillersgården med kontrakt fr.o.m person har erbjudits och tackat ja till permanent boende på Gillersgården med kontrakt fr.o.m person har erbjudits och tackat ja till permanent boende på Fyrklövern med kontrakt fr.o.m I dagsläget är det svårt att bedöma när övriga 9 personer kommer att kunna erbjudas permanent boende. Väntetiden är varierande, men det är 3 personer som har väntat sedan maj månad på erbjudande om permanent boende. 2 av dessa 3 personer är i behov av demensboende och den tredje är i behov av somatiskt boende på en liten enhet. Under andra kvartalet hade Hällefors Kommun inga rapporteringar gällande ej verkställda beslut till Socialstyrelsen. 1 Omsorgsnämnden lägger informationen till handlingarna.

7 7(16) 159 Sammanställning av avvikelser, fall- och klagomålshantering enligt SoL, LSS och HSL Medicinskt ansvarig sjuksköterska, MAS ansvarar för att patienterna får en säker och ändamålsenlig vård och behandling av god kvalitet inom kommunens ansvarsområde samt att delegering av vårduppgifter är förenliga med säkerhet för patienterna; och att anmälan görs till den nämnd som har ledningen av hälso- och sjukvårdsverksamheten om en patient i samband med vård eller behandling drabbas av eller utsätts för risk att drabbas av allvarlig skada eller sjukdom. Ansvaret avser den vård och behandling som ges samt de krav som ställs på bl.a. läkemedelshantering, dokumentation, anmälan av skador och teknisk säkerhet (SOSFS 1997:10) Avvikelserapporteringen innehåller redogörelser av allvarliga händelser som lett till eller kunnat leda till svåra konsekvenser för den drabbade. Medicinskt ansvarig sjuksköterska noterar att händelser med hot och våld har ökat sista halvåret. Detta är troligen relaterat till att allt fler svårt demenssjuka vårdas på vård- och omsorgsboendena. Åtta av korttidsplatserna finns på två stycken 4-salar och konflikter uppstår lätt när flera demenssjuka vårdas samtidigt. Demens diagnoser kräver högre personalbemanning för att om möjligt kunna bryta oro- och ångestsymtom i tid. 1 Omsorgsnämnden lägger informationen till handlingarna.

8 8(16) 160 Uppdragsförteckning Föreligger en förteckning över uppdrag som omsorgsförvaltningen och omsorgsnämnden har utifrån beslut tagna i omsorgsnämnden. Förteckningen innehåller uppdrag/ärenden som pågår och uppdrag/ärenden som inte åtgärdats. Uppdragsförteckningen kommer att delges nämnden varje kvartal. Ordföranden föreslår att förvaltningen ska sätta datum för när åtgärderna ska vara verkställda samt att uppdragsförteckningen ska tas upp när förvaltningen och nämnden träffas 9 10 oktober. 1 Informationen läggs till handlingarna.

9 9(16) 161 Månadsuppföljning augusti 2012 Sammanfattning Omsorgsförvaltningen har sammanställt omsorgsnämndens månadsuppföljning utifrån de underlag som inkommit från verksamheterna. Redovisningen presenterar en samlad bild över ekonomiska kostnader för drift, investeringar och personal inom förvaltningens totala budgetram. sunderlag Omsorgsnämndens månadsuppföljning augusti 2012, daterad Bilagor 1-3 Ärendet Driftuppföljning Totalt har omsorgsnämnden en driftbudget på tkr. I förhållande till budgeten redovisar förvaltningen en helårsprognos på ,1 tkr och innebär ett förväntat underskott på ,1 tkr för verksamhetsåret 2012 (bilaga 1). I och med att nämnden prognostiserar ett underskott har förvaltningen tagit fram förslag på en åtgärdsplan enligt kommunens riklinjer till verksamhets- och ekonomistyrningspolicyn. Den tidigare beslutade åtgärdsplanen uppgår totalt till tkr och en ny åtgärdsplan ska upp på nämnden i oktober. Anledningen till underskottet är dels att verksamheten för vård och omsorg för äldre inte ställts om efter beslutade resurser. Extra personal har satts in för att klara den ökade vårdtyngd som finns ute i hemtjänsten. Dessutom har kostnaderna för individ och familjeomsorgen vad gäller försörjningsstöd och institutionsplaceringar för barn och ungdom ökat. Även socialpsykiatrins kostnader har ökat på grund av institutionsplaceringar. Lönekostnaderna kommer att öka med ca 1 mkr på grund av att de centrala förhandlingarna med Kommunal gav 2,9 % i lönepåslag. Investeringsuppföljning Omsorgsnämndens tilldelade medel för investeringar för verksamhetsåret 2012 uppgår till 355 tkr där förvaltningens prognos är att fastställd budget förbrukas (bilaga 2) Personaluppföljning Varje månad följer förvaltning upp lönekostnaderna per månad, exklusive popåslag, för att se om det sker några större förändringar och att utfallet blir som planerat. Förvaltningen kan konstatera att lönekostnaderna minskat i förhållande till föregående år inom vård och omsorg för äldre (bilaga 3). Minskningen beror på att Sörgårdens vård och omsorgsboende avvecklats.

10 10(16) Förvaltningens förslag till beslut - Månadsuppföljningen godkänns - Nämndens prognostiserade underskott innebär att nämnden ska upprätta en åtgärdsplan för åren 2012 till 2014 Ordföranden föreslår att förvaltningen får i uppdrag att minska på försörjningsstödet. Ordföranden föreslår också att förvaltningen tittar på personalkostnader och bemanning inom förvaltningen. Detta avseende både tillsvidareanställda och vikarier, och ska redovisas i åtgärdsplanen. 1 Omsorgsnämnden beslutar att godkänna månadsuppföljningen. 2 Omsorgsnämnden beslutar att åtgärdsplan ska upprättas för Omsorgsnämnden beslutar att förvaltningen får i uppdrag att minska på försörjningsstödskostnaderna. 4 Omsorgsnämnden beslutar att förvaltningen ska redovisa personalkostnader och bemanning, avseende både tillsvidareanställda och vikarier, i åtgärdsplanen.

11 11(16) 162 Överenskommelse mellan Örebro läns landsting, kommunerna i Örebro och NSPH avseende samarbete kring personer med psykisk funktionsnedsättning. Bakgrund Den 1 januari 2010 infördes nya paragrafer i Hälso- och sjukvårdslagen (1982:763) och i Socialtjänstlagen (2001:453) som tydliggör kommunernas och landstingens skyldighet att arbeta fram överenskommelser om samarbete för personer med psykiska funktionsnedsättningar. En arbetsgrupp i länet med personer från kommunerna, landstinget och primärvården har arbetat med uppdraget att ta fram ett förslag på överenskommelse. Den politiska samverkansgruppen för hälso- och sjukvård, socialtjänst, elevhälsa och skolhälsovård (Maritgruppen) har vid sammanträde den 28 maj 2012 i 15 beslutat att rekommendera landstinget och kommunerna att anta överenskommelsen sunderlag Förslag till Överenskommelse mellan Örebro läns landsting, kommunerna i Örebro län och NSPH avseende samarbete kring personer med psykiska funktionsnedsättningar. Ärendet Överenskommelsen mellan Örebro läns landsting, kommunerna i Örebro län och NSPH avseende samarbete kring personer med psykiska funktionsnedsättningar, ska fungera som en vägledning för chefer, förtroendevalda, andra beslutsfattare och medarbetare, och som information till anhöriga och brukare. Det handlar om personer med psykisk störning och samtidigt missbruk, barn och unga med psykiska och samtidiga sociala problem, äldre med psykisk funktionsnedsättning och personer dömda till rättspsykiatrisk vård. NSPH (Nationell Samverkan för Psykisk Hälsa) har varit med i arbetet och har ett eget avsnitt i dokumentet. Överenskommelsen innehåller bl.a. huvudmännens gemensamma målsättning och ambition som har sammanfattats i sju punkter. De fem första punkterna har en bred ansats medan de två sista är av uppdragskaraktär. Dokumentet beskriver också de stödjande strukturer som finns för samarbete i Örebro län samt olika metoder/modeller att utveckla och kvalitetssäkra inom samverkansområdet. Förutsättningar för samverkan, samarbete och samordning beskrivs också i överenskommelsen. Överenskommelsen lyfter fram de olika huvudmännens uppdrag. Psykiatrin ska utreda, diagnostisera, behandla, vårda och rehabilitera patienter med psykiska störningar som kräver psykiatrins specialistkompetens och resurser i öppna och slutna vårdformer.

12 12(16) Kommunerna har det yttersta ansvaret, enligt socialtjänstlagen, för att kommuninvånarna får det stöd och den hjälp de behöver. Dessutom ska socialnämnden underlätta för individerna gällande arbete, bostad och utbildning. För att målgruppen ska uppleva stabilitet i sitt boende behövs olika boendeformer och stöd i ordinärt boende. Socialnämnden ska enligt socialtjänstlagen också verka för att personer med funktionshinder får möjlighet att delta i samhällets gemenskap och medverka till att den enskilda får en meningsfull sysselsättning. Genomförandeprocessen av denna överenskommelse ska kontinuerligt följas upp av Vilmergruppen. Uppföljning ska göras en gång per år. Efter två år ska en fördjupad analys/utvärdering göras. Överenskommelsen bygger på att landstinget och alla kommunerna i länet deltar i arbetet. Förvaltningens förslag till beslut Omsorgsnämnden föreslås anta Överenskommelsen mellan Örebro läns landsting, kommunerna i Örebro län och NSPH avseende samarbete kring personer med psykiska funktionsnedsättningar. 1 Omsorgsnämnden beslutar att anta Överenskommelsen mellan Örebro läns landsting, kommunerna i Örebro län och NSPH avseende samarbete kring personer med psykiska funktionsnedsättningar.

13 2(4) 163 Svar till Socialstyrelsen avs. verksamhetstillsyn enligt Socialtjänstlagen Nya Björkhaga/Gamla Björkhaga omedelbar justering Bakgrund Vid inspektionen under 2010 vid nya Björkhaga i samband med Socialstyrelsens utredning av en Lex Maria-anmälan, (Socialstyrelsens dnr: 18715/2010) framkom det att enheterna på boendet var låsta och att demensenheten lämnades obemannad lång tid under natten. Socialstyrelsen beslutade den 7 februari 2011 att nämnden skulle redovisa hur man säkerställer: att det finns rutiner för att fortlöpande kontrollera att det finns den bemanning som krävs för att fullgöra socialtjänstens uppdrag att de boende är skyddade mot frihetsberövande Efter att nämnden lämnade över redovisningen av åtgärder genomförde Socialstyrelsen en uppföljande inspektion avseende nya Björkhaga i juni 2011 och med anledningen av de uppgifter som lämnades vid denna inspektion beslutande Socialstyrelsen att öppna en verksamhetstillsyn för att särskilt granska de boendes trygghet och säkerhet under natten. Socialstyrelsen beslutade att nämnden skulle vidta åtgärder för att säkerställa: Att dörrarna inte låses utan den enskildes samtycke till låsning av dörren. Att den enskilde som av något skäl inte själv kan öppna dörren till sin lägenhet, vid behov och utan dröjsmål får den hjälp som krävs. Att den enskildes möjlighet att röra sig fritt inte begränsas av låsta ytter- eller enhetsdörrar på ett sådant sätt att den enskilde är inlåst. Att den enskilde som av något skäl inte själv kan öppna ytter- eller enhetsdörrar vid behov och utan dröjsmål får den hjälp som är påkallad. Att verksamheten har rutiner för att fortlöpande kontrollera att det finns den bemanning som behövs för att säkerställa att de enskilda omsorgstagarnas individuella behov av omsorg, trygghet och säkerhet tillgodoses. Nämndens redovisning på åtgärder inkom till socialstyrelsen den 13 januari Denna redovisning samt anonyma anmälningar föranledde Socialstyrelsen att göra en oanmäld inspektion vid Nya och Gamla Björkhaga. Socialstyrelsen konstaterade då att verksamheten hade kvarstående brister och tog beslut i ärendet.

14 3(4) Socialstyrelsens beslut Att omsorgsnämnden skall vidta åtgärder på brister som tidigare redovisas efter inspektionen 2010 vid nya Björkhaga men att ärendet har utökats och gäller även Gamla Björkhaga (den del som utgör särskilt boende). sunderlag Omsorgsförvaltningens svar till Socialstyrelsen daterad Förslag på åtgärd Nya Björkhaga Förvaltningen omfördelar så att nattbemanningen blir en personal på vardera enhet på Nya Björkhaga. Vid behov av två vårdpersonal kan förstärkning ske från befintlig nattpersonal på Gamla Björkhaga alt. nattpatrull, detta för att inte lämna någon enhet obemannad. På så sätt kan det garanteras att det alltid finns personal nattetid på samtliga enheter. På detta sätt uppfylls kraven på att den enskilde, som inte kan ge sitt samtycke till låst dörr, vid behov och utan dröjsmål får hjälp med att öppna sin dörr samt att den enskilde får möjlighet att röra sig fritt och inte begränsas av låsta ytter- eller enhetsdörrar på ett sådant sätt så att den enskilde är upplever sig inlåst. Med denna förstärkning säkerställs också möjlighet till att tillgodose de individuella behoven av insatser, trygghet och säkerhet för brukarna på vård- och omsorgsboendet Nya Björkhaga. Gamla Björkhaga (de brukare som bor på beslut ang. SÄBO) Den 1:a mars 2011 omvandlades Björkhaga servicehus till trygghetsboende. Detta innebar att de personer som beviljats särskilt boende enligt SoL bor fortfarande kvar på sitt SoL beslut och betraktas som vård och omsorgstagare. I dagsläget bor 35 personer på SÄBO beslut och 17 personer har flyttat in utan beslut som trygghetsgäster. Allt eftersom lägenheter blir lediga flyttar nya trygghetsgäster in. På så vis omvandlas Gamla Björkhaga successivt till trygghetsboende. I dagsläget finns en person boende på gamla Björkhaga som inte kan ge sitt samtycke till låst dörr och inte heller påkalla (larma) vårdpersonal pga. sin demenssjukdom. För att säkerställa vården hos denna vårdtagare utförs tre fasta tillsynsbesök nattetid, dörrlarm på lägenhetsdörren så att personal kan utan dröjsmål vara behjälplig om personen går ut. Personen har ansökt om och fått beviljat vård- och omsorgsboende. Permanent boende har erbjudits från 1 oktober. Rutiner för att säkerställa bemanningsbehovet Rutiner för att fortlöpande bedöma och kontrollera bemanningsbehovet kontra behovet av omsorg, trygghet och säkerhet är:

15 4(4) - Riskbedömningar för att bedöma den enskildes behov av skydds och aktiveringsåtgärder. - Individuella riskbedömningar enl. rutin i det systematiska arbetsmiljö arbetet. - Rapport mellan omvårdnadspersonal och sjuksköterska sker dagligen. Vid rapport om extrem vårdtyngd kontaktas enhetschef för bedömning om personalförstärkning. - Ärendegenomgångar för uppföljning av dokumentationen genomförs regelbundet enl. rutin. - Sjuksköterska, arbetsterapeut, enhetschef samt omvårdnadspersonal deltar. - Kvalitetsarbetet med avvikelser och klagomål samt fallrapporter. - För att dagligen kontrollera att bemanningen är tillräcklig finns rutiner för vikarietillsättning vid sjukdom och ledigheter. - Rutin för social och medicinsk dokumentation finns. Uppföljning av signaturlistor och månadssammanfattningar sker vid regelbundna ärendegenomgångar. Samtycke Dörren till den egna lägenheten är upplåst om inte den boende själv önskar annat. Dokumentation ang. särskilda önskemål finns i genomförandeplanen. Genomförandeplanen följs upp enl. gällande rutin. Huvudnyckeln finns att använda i nödfall, t.ex. om den boende har låst sin dörr och sedan hamnar i en situation, där den boende behöver tillsyn eller hjälp att låsa upp. Förvaltningens förslag till beslut Omsorgsnämnden föreslås besluta godkänna svaret till Socialstyrelsen. Ulrika Mellkvist (C) föreslår ett tillägg till beslut att förvaltningen lämnar en återrapport på nämndens sammanträde i december. 1 Omsorgsnämnden beslutar att godkänna svaret till Socialstyrelsen. 2 Förvaltningen lämnar en återrapport till nämnden i december. 3 Omsorgsnämnden förklarar paragrafen för omedelbart justerad.

16 13(16) 164 Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete Sammanfattning Socialstyrelsen beslutade om föreskrifter och allmänna råd om ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete, (2011:9). Föreskrifter är bindande regler och allmänna råd innehåller rekommendationer om hur en författning kan eller bör tillämpas och utesluter inte andra sätt att uppnå de mål som avses i författningen. Dessa gäller fr.o.m sunderlag Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (SOSFS) 2011:9 Ärendet Hälso- och sjukvård, socialtjänst och verksamhet enligt LSS är komplexa verksamheter. Därför behövs ett ledningssystem för att systematiskt och fortlöpande kunna utveckla och säkra kvaliteten i verksamheterna. Ledningssystemet är ett system för att fastställa principer för ledning av verksamheten (2 kap. 1 SOSFS 2011:9). Ledningssystemet gör det möjligt för ledningen att styra verksamheten så att rätt sak görs vid rätt tillfälle och på rätt sätt. Ledningssystemet möjliggör ordning och reda i verksamheten. Ledningssystemets struktur utgår utifrån sju områden: Bemötande och tillgänglighet Stöddokument som handlar om tillgänglighet och även dokument vad brukarna kan förvänta sig och vad vi erbjuder samt klagomålshantering. Mål och styrdokument Stöddokument som beskriver omsorgsförvaltningens mål och styrdokument, t ex årshjul. Metoder och arbetssätt Stöddokument som beskriver olika arbetssätt, checklistor av arbetsmiljö, hur man beställer mat, hur vi arbetar om en brukare inte kan nås m.m. Personal försörjning och kompetensutveckling Stöddokument från personalavdelningen, för introduktion av personal, lathund för Time care m.m. Lagar och avtal Stöddokument som beskriver hur vi agerar om vi misstänker Lex Maria eller Lex Sarah. De lagstiftningar och författningar arbetet utgår från.

17 14(16) Dokumentation, handläggning och spårbarhet Stöddokument som beskriver hur vi ska dokumentera avvikelser och sköta dokumentationen enligt HSL, SoL och LSS. Uppföljning, utvärdering och ekonomi Stöddokument för verksamhetstillsyn, metoder för uppföljningar och utvärdering av verksamheter och ekonomi. Förvaltningens förslag till beslut Omsorgsnämnden föreslås besluta att införa ett ledningssystem för kvalitet som motsvarar kraven i Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete (SOSFS 2011:9). Ordföranden yrkar på att förvaltningen lämnar en återrapport avseende tidsplan för införandet av ledningssystem på första nämndsammanträdet Omsorgsnämnden beslutar att införa ett ledningssystem för kvalitet som motsvarar kraven i Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete (SOSFS 2011:9). 2 Omsorgsnämnden beslutar att förvaltningen lämnar en återrapport avseende tidsplan på första nämndsammanträdet 2013.

18 15(16) 165 Delgivning av delegeringsbeslut Föreligger delgivningar av delegationsbeslut Omsorgsnämndens beslut 1 Delgivningarna av delegationsbeslut är delgivna.

19 16(16) 166 Delgivningsärenden för kännedom Föreligger förteckning över skrivelser som delges nämnden. Omsorgsnämndens beslut 1 Delgivningen läggs till handlingarna.

HÖGSBY KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (15 ) Socialutskottet 2015-04-09

HÖGSBY KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (15 ) Socialutskottet 2015-04-09 HÖGSBY KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (15 ) Plats och tid Mogårdens äldreboende 11-12, Kommunhuset kl.13-16, torsdagen den 9 april 2015 Beslutande Marcus Schön (M), ordförande Diana Bergeskans (S), v ordförande

Läs mer

VÅRD- OCH OMSORGSNÄMNDEN PROTOKOLL

VÅRD- OCH OMSORGSNÄMNDEN PROTOKOLL PROTOKOLL Plats och tid 2019-03-12, Visten, klockan 14:00-17:00 Avser paragrafer 15-28 ande Ulrika Rodin (S) Ordförande Anna Maria Nilsson (M) 2:e vice ordförande Annika Jarl Ljungsten (M) Ledamot Esbjörn

Läs mer

Ola Ström, kommunchef Ingrid Holmgren, socialchef Ann-Louise Eriksson, MAS Mathias Brandt, kommunsekreterare

Ola Ström, kommunchef Ingrid Holmgren, socialchef Ann-Louise Eriksson, MAS Mathias Brandt, kommunsekreterare 1(10) Plats och tid Formens hus, kl. 15.00-15.50 Beslutande Ledamöter Se bilagd förteckning Ersättare Thomas Lönn (S), ej tjänstgörande Ronnie Faltin (S), ej tjänstgörande Vivianne Pettersson (M), ej tjänstgörande

Läs mer

Kvalitetssäkring genom avvikelsehantering

Kvalitetssäkring genom avvikelsehantering Bilaga 9, SN 84, 2016-09-07 Kvalitetssäkring genom avvikelsehantering Dokumenttyp: Reviderad riktlinje Diarienummer: 119/2016 Beslutande: Socialnämnden Antagen: 2016-09-07 Gäller fr.o.m.: 2016-10-05 Reviderad:

Läs mer

Christina Johansson (M), ordförande

Christina Johansson (M), ordförande ! SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida! 1(8) KHR/KPR Plats och tid Kommunhuset, Pyramiden Kl. 13.30 16.00 Beslutande Ledamöter Christina Johansson (M), ordförande KHR/KPR: Ann-Marie Hammar, SKPF Jonny Molander,

Läs mer

Arne Rubin ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

Arne Rubin ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Omsorgsnämnden 2008-12-17 1 Plats och tid Plenisalen 2008-12-17, kl. 13.00 15.35 Beslutande Ulrika Mellkvist (c ) Kerstin Skogdalen (s) tjg.ers. Kari Paavonen (s) tjg.ers. Christina Wilhelmsson (s) Sven-Åke

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag.

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(10) Plats och tid Yxningen, kommunhuset kl. 08:30 10:10 Beslutande Ledamöter Thomas Lidberg (S), ordförande Carin Palm (S) för Kenneth Axelsson, (M) Astrid-Marie Jonsson (C)

Läs mer

SOCIALNÄMNDENS ARBETSUTSKOTT Protokoll

SOCIALNÄMNDENS ARBETSUTSKOTT Protokoll 1 (6) Plats och tid, Sammanträdesrummet, socialkontoret, kl 09:00 11:20 Beslutande Åsa Johansson (S) Dennis Byberg (M) Övriga Ersättare Eva Pettersson, sekreterare Monica Hammar, socialchef Eva Alama,

Läs mer

Datum 2011-01-19. Barbro Stein, gruppledare (GL) Tf förvaltningschef Britt-Marie Strandahl Enhetschef Kenth Adamsson 2 Gudrun Carver, enhetschef 3

Datum 2011-01-19. Barbro Stein, gruppledare (GL) Tf förvaltningschef Britt-Marie Strandahl Enhetschef Kenth Adamsson 2 Gudrun Carver, enhetschef 3 1(19) Plats och tid Kommunhuset, Plenisalen, kl. 14.00 16.15 Beslutande Ledamöter Ulrika Mellkvist (C) ordförande Annalena Järnberg (S) Kerstin Skogdalen (S) Riitta Löfström (HOB) Lars Hedkvist (V) Tomas

Läs mer

Plan Ledningssystem för kvalitetsarbete

Plan Ledningssystem för kvalitetsarbete Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Plan Ledningssystem för kvalitetsarbete Arbetslivsnämnden, Individ- och familjeomsorgsnämnden, Sociala omsorgsnämnden och Vård- och äldrenämnden Borås Stads

Läs mer

Christina Johansson (M), ordförande

Christina Johansson (M), ordförande 1(10) KHR/KPR Plats och tid Kommunhuset, Pyramiden Kl. 10.00 12.00 Beslutande Ledamöter Christina Johansson (M), ordförande KHR/KPR: Sylvia Persson, reumatikerföreningen Ann-Marie Hammar, SKPF Ingrid Wase,

Läs mer

Datum Kenth Adamsson Samuel Ericson, gruppledare (V) Sune Ekman, revisor. Underskrifter Sekreterare Paragrafer Eija Kilpala

Datum Kenth Adamsson Samuel Ericson, gruppledare (V) Sune Ekman, revisor. Underskrifter Sekreterare Paragrafer Eija Kilpala 1(23) Plats och tid Kommunhuset, Plenisalen, kl. 13.00 16.20 ande Ledamöter Lilian Stenqvist (S) ordförande Christina Wilhelmsson (S) Kerstin Skogdalen (S) Elin Zetterlund (C) Sven-Åke Lundh (M) Mariam

Läs mer

Sammanställning av oanmäld tillsyn på nationell nivå inom äldreomsorgen med fokus på demensboende

Sammanställning av oanmäld tillsyn på nationell nivå inom äldreomsorgen med fokus på demensboende 2010-11-17 1(5) Sammanställning av oanmäld tillsyn på nationell nivå inom äldreomsorgen med fokus på demensboende Bakgrund och syfte Socialstyrelsen har tillsyn över särskilda boendeformer för äldre enligt

Läs mer

Socialnämnden. Sammanträdesprotokoll 2013-02-19. Plats och tid Lokal Roten, kl. 13.50 16.15 Beslutande. Ej tjänstgörande ersättare

Socialnämnden. Sammanträdesprotokoll 2013-02-19. Plats och tid Lokal Roten, kl. 13.50 16.15 Beslutande. Ej tjänstgörande ersättare Sida 1/11 Plats och tid Lokal Roten, kl. 13.50 16.15 Beslutande Ej tjänstgörande ersättare Krister Olsson (S) Agnetha Persson (C) Pernilla Ekelund (FP), tjänstgörande ersättare för Thomas Löfgren (M) Anneli

Läs mer

Ledningssystem för kvalitet enligt SOSFS 2006:11 och SOSFS 2005:12

Ledningssystem för kvalitet enligt SOSFS 2006:11 och SOSFS 2005:12 1(9) enligt SOSFS 2006:11 och SOSFS 2005:12 Inledning Socialstyrelsen har angett föreskrifter och allmänna råd för hur kommunerna ska inrätta ledningssystem för kvalitet i verksamheter enligt SoL, LVU,

Läs mer

TOMELILLA KOMMUN Vård och omsorgsnämnden

TOMELILLA KOMMUN Vård och omsorgsnämnden : Plats och tid Dagcentralen Byavången, den, kl. 08.30-09.35 Beslutande Övriga närvarande Lars-Ove Hägerroth (M), ordförande Gunnel Andersson (M) Gunvor Olsson (C) Ann Harrysson (SPI) Ida Bornlykke (S)

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(10)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(10) SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(10) Plats och tid Bysjön, kommunhuset kl. 08:30 11:15 Beslutande Ledamöter Kenneth Axelsson, (M), Ordförande Astrid-Marie Jonsson (C) Peder Griph, (S) Marianne Sandberg, (M)

Läs mer

Riktlinje för hälso- och sjukvård i Uppsala kommun

Riktlinje för hälso- och sjukvård i Uppsala kommun Riktlinje för hälso- och sjukvård i Uppsala kommun Ett normerande dokument som Omsorgsnämnden fattade beslut om 30 augusti 2018, och som Äldrenämnden fattade beslut om 27 september 2018 Dokumentnamn Fastställd

Läs mer

Birgitta Schmidt, Nämndsekreterare Jessica Bergman, Socialchef. ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag.

Birgitta Schmidt, Nämndsekreterare Jessica Bergman, Socialchef. ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. 1 (12) Plats och tid Kommunkontoret, Silen, den 7 september kl. 14.00 16.00 Beslutande Övriga närvarande Birger Pettersson Wiik, Ordförande (S) Kerstin Andersson (KD), Jäv 72 Maj-Britt Hedefur (KD) Margareta

Läs mer

Kjell-Åke Nilsson (S) Bo Lundqvist (C) Lars-Gunnar Andersson (S) Robert Lindgren (S) Mari Viberg (C)

Kjell-Åke Nilsson (S) Bo Lundqvist (C) Lars-Gunnar Andersson (S) Robert Lindgren (S) Mari Viberg (C) Kommunstyrelsens socialutskott 2018-02-19 Sida 1 Plats och tid Kommunkontoret 2018-02-19 Beslutande Kjell-Åke Nilsson (S) Bo Lundqvist (C) Lars-Gunnar Andersson (S) Robert Lindgren (S) Mari Viberg (C)

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag 1 (9) Plats och tid Sammanträdesrum Skutan Strömsvik tisdag kl. 08.15 12.15 Beslutande Ulla Wallering Fall (S) Bertil Eklund (NB) 58-61) Hans Jonsson (M) Rune Hallgren (C) Inga Ericsson (S) Helena Johansson

Läs mer

Datum Katarina Strömgren Sandh, förv.chef Press. Underskrifter Sekreterare Paragrafer 1-15 Eija Kilpala

Datum Katarina Strömgren Sandh, förv.chef Press. Underskrifter Sekreterare Paragrafer 1-15 Eija Kilpala 1(15) Plats och tid Kommunhuset, Plenisalen, kl. 13.00 15.20 Beslutande Ledamöter Annalena Järnberg (S) Anne Horneman (S) Margeurite Wase (HOB) Thomas Eklund (V) Ulrika Mellkvist (C) ordförande Tomas Mathiesen

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum s. 1 (22)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum s. 1 (22) Plats Lomma kommunhus, sammanträdesrum Önnerup Tid 2018-03-22, kl. 08:30-12:12 Sammanträdesdatum s. 1 (22) Beslutande Övriga deltagare Sofia Forsgren-Böhmer (M) Britt Hjertqvist (L) Anders Widesjö (M)

Läs mer

Christina Johansson (M), ordförande

Christina Johansson (M), ordförande 1(5) KHR/KPR Plats och tid Kommunhuset, Plenisalen, Kl. 13.00 15.15 Beslutande Ledamöter Christina Johansson (M), ordförande KHR/KPR: Sylvia Persson, Reumatikerföreningen Ann-Mari Hammar, SKPF Jonny Molander,

Läs mer

Överenskommelse mellan kommunerna i Jönköpings län och Region Jönköpings län om samarbete kring personer med psykisk funktionsnedsättning

Överenskommelse mellan kommunerna i Jönköpings län och Region Jönköpings län om samarbete kring personer med psykisk funktionsnedsättning Överenskommelse mellan kommunerna i Jönköpings län och Region Jönköpings län om samarbete kring personer med psykisk funktionsnedsättning Hälso- och sjukvårdslagen (HSL) och Socialtjänstlagen (SoL) föreskriver

Läs mer

Gunnel Orselius-Dahl (FP), ordförande Marie-Louise Löwenbeck (M) vice ordförande Ing-Marie Elfström (S)

Gunnel Orselius-Dahl (FP), ordförande Marie-Louise Löwenbeck (M) vice ordförande Ing-Marie Elfström (S) Socialnämndens arbetsutskott 2010-08-10 Plats och tid för sammanträdet Beslutande Övriga deltagare Frösundarummet, Socialförvaltningen, Tuna torg 15, Vallentuna, tisdagen den 10 augusti kl. 15.00-16.15

Läs mer

Kommunens ansvar för hälso- och sjukvård

Kommunens ansvar för hälso- och sjukvård SOCIALFÖRVALTNINGEN Annika Nilsson, 0554-191 56 annika.nilsson@kil.se 2013-12-06 Kommunens ansvar för hälso- och sjukvård HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSANSVAR Enligt hälso- och sjukvårdslagen (SFS 1982:763) och

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(9)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(9) SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(9) Plats och tid Yxningen, kommunhuset, kl. 08:30 10:25 Beslutande Ledamöter Thomas Lidberg (S), ordförande Peder Griph (S) Astrid-Marie Jonsson, (C) Övriga närvarande Linda

Läs mer

Regita Hedman (KD) ersätter Kerstin Marits (M) Lena Bröms Burman (MP) ersätter Inga Westlund (V)

Regita Hedman (KD) ersätter Kerstin Marits (M) Lena Bröms Burman (MP) ersätter Inga Westlund (V) 1(1) Plats och tid Kommunhuset, Plenisalen, kl 9.00-11.00 Beslutande Ledamöter Kenneth Dahlström (C) ordförande Per Wiman (KD) vice ordförande 1:e vice ordförande Liv Lunde Andersson (S) 2:e vice ordförande

Läs mer

ÖCKERÖ KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Socialnämnden (8)

ÖCKERÖ KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Socialnämnden (8) SAMMANTRÄDES Socialnämnden 2012-02-08 1(8) Plats och tid Kommunhuset, kl 14.00-18.30 ande Kent Lagrell (M), ordförande Jim Adolfsson (M) Stig Ottosson (M) Anders Kjellgren (M) Gun Simonsson (S) (S) Tommy

Läs mer

VU PROTOKOLL

VU PROTOKOLL VU PROTOKOLL 1(12) Plats och tid Tjädernhuset, sammanträdesrum Vargen, kl. 09.00 Beslutande Ledamöter Se närvarolista sidan 2 Tjänstgörande ersättare Se närvarolista sidan 2 Övriga närvarande Ersättare

Läs mer

Gun-Britt Johansson. Ingrid Dahlberg, Ns Marina Antfolk-Samuelsson, s, tjg ers. Margareta Åkerlund. 120-141 (129-141 enskilda ärenden)

Gun-Britt Johansson. Ingrid Dahlberg, Ns Marina Antfolk-Samuelsson, s, tjg ers. Margareta Åkerlund. 120-141 (129-141 enskilda ärenden) PROTOKOLL 1(23) Tid: Kl 8:30-12:00 Plats: Förvaltningsbyggnaden, Lokal: Bäcken Ledamöter: Helena Öhlund, s, ordförande Eva Lundström, s Anette Lundberg, s Lars-Åke Andersson, v Gun-Britt Johansson, c Ingrid

Läs mer

Sammanträdesrum Dalen, Kommunhuset Torsdagen den 22 maj 2014 kl 18:00 19:30

Sammanträdesrum Dalen, Kommunhuset Torsdagen den 22 maj 2014 kl 18:00 19:30 1 (13) Plats och tid ande Övriga närvarande Sammanträdesrum Dalen, Kommunhuset Torsdagen den 22 maj 2014 kl 18:00 19:30 Jessica Ashworth (M), Ordförande Harriet Paulsson (C), 1e vice ordförande Anders

Läs mer

Kvalitetsledningssystem inom vård- och omsorgsförvaltningen

Kvalitetsledningssystem inom vård- och omsorgsförvaltningen STYRDOKUMENT 1 (9) Vår handläggare Jan Nilsson Antaget av vård- och omsorgsnämnden 2012-10-25, 122 Kvalitetsledningssystem inom vård- och omsorgsförvaltningen STYRDOKUMENT 2 (9) Innehållsförteckning Bakgrund...

Läs mer

Uppdragsbeskrivning för Demensteamet

Uppdragsbeskrivning för Demensteamet Dokumentnamn: Uppdragsbeskrivning för Demensteamet Skapad av: Bodil Evertsson, MAR, Christina Taraldsson, handläggare Beslutad av: Robert Brandt, biträdande förvaltningschef Gäller från: 1 januari 2013

Läs mer

Avvikelser, klagomål. och synpunkter inom. Vård- och omsorgsnämnden. verksamheter. Antaget

Avvikelser, klagomål. och synpunkter inom. Vård- och omsorgsnämnden. verksamheter. Antaget RIKTLINJE Avvikelser, klagomål och synpunkter inom vård- och omsorgsnämndens verksamheter Antaget av Vård- och omsorgsnämnden Antaget 2019-02-26 Giltighetstid Dokumentansvarig Tillsvidare, dock längst

Läs mer

Plats och tid: Häradsgårdens samlingssal,

Plats och tid: Häradsgårdens samlingssal, Vård- och omsorgsnämnden Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum 2017-09-26 Plats och tid: Häradsgårdens samlingssal, 13.30 15.10 Beslutande ledamöter: Övriga närvarande: Martina Johansson (C), ordf. Kenneth

Läs mer

PROTOKOLL 2014-04-07

PROTOKOLL 2014-04-07 Tid och plats Beslutande Ledamöter Ersättare Övriga närvarande Ersättare Måndag 7 april 2014 kl. 17.00-18.25 i konferensrum Yngern Nykvarns kommunhus. Björn Håkansson (m), ordförande Jan Linderhielm (np)

Läs mer

Underskrifter Sekreterare Paragrafer Maria Hedström. Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag.

Underskrifter Sekreterare Paragrafer Maria Hedström. Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. 1(10) Plats och tid Sammanträdesrum A, kl. 09:00-11:30 Beslutande Ledamöter Jan-Åke Lindgren (S), Ordförande Anita Wallin (MP) ersättare för Carina Nordqvist (S) Emma Madueme (S) ersättare för Lars Jingåker

Läs mer

ÖCKERÖ KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Socialnämnden 2012-11-21 1(13)

ÖCKERÖ KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Socialnämnden 2012-11-21 1(13) SAMMANTRÄDES Socialnämnden 2012-11-21 1(13) Plats och tid Kommunhuset, kl 16.00-19.10 ande Övriga deltagande Kent Lagrell (M), ordförande Jim Adolfsson (M) Stig Ottosson (M) Anders Kjellgren (M) Claes

Läs mer

2014-03-27 1(13) Omsorgsnämnden. Bente Johansson (M)

2014-03-27 1(13) Omsorgsnämnden. Bente Johansson (M) 1(13) Plats och tid Tingshuset torsdagen den 27 mars 2014 kl. 16.00-18.35 Ajournering kl. 17.20-17.50 Ordförande Beslutande Bente Johansson (M) Elving Johansson (C) 20-22 tjg för Nicolas Bremell (M) Enar

Läs mer

Christina Johansson (M), ordförande

Christina Johansson (M), ordförande 1(5) KHR/KPR Plats och tid Kommunhuset, Plenisalen, Kl. 14.00 16.00 Beslutande Ledamöter Christina Johansson (M), ordförande KHR/KPR: Sylvia Persson, reumatikerföreningen Ann-Mari Hammar, SKPF Ingrid Wase,

Läs mer

EGENVÅRD RIKTLINJE FÖR BEDÖMNING AV EGENVÅRD

EGENVÅRD RIKTLINJE FÖR BEDÖMNING AV EGENVÅRD EGENVÅRD RIKTLINJE FÖR BEDÖMNING AV EGENVÅRD KARLSTADS KOMMUN Beslutad i: Vård- och omsorgsförvaltningen Ansvarig samt giltighetstid: Medicinskt ansvarig sjuksköterska Medicinskt ansvarig för rehabilitering

Läs mer

ON PROTOKOLL

ON PROTOKOLL ON PROTOKOLL 1(16) Plats och tid Tjädernhuset, sammanträdesrum Vargen, kl. 09.00-12.00 Beslutande Ledamöter Se närvarolista sidan 2 Tjänstgörande ersättare Se närvarolista sidan 2 Övriga närvarande Ersättare

Läs mer

Karl-Arne Larsson (C), ordförande Åke Malmqvist (MP) ersättare för Susanne Stambolidou Tellebo (FP) Jan Plantin (M) Kristina Pettersson (S)

Karl-Arne Larsson (C), ordförande Åke Malmqvist (MP) ersättare för Susanne Stambolidou Tellebo (FP) Jan Plantin (M) Kristina Pettersson (S) SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (14) Plats och tid Vård och omsorgsförvaltningen, Heby, kl 12.30 16.00 Beslutande Karl-Arne Larsson (C), ordförande Åke Malmqvist (MP) ersättare för Susanne Stambolidou Tellebo

Läs mer

RIKTLINJE FÖR UTREDNING AV AVVIKELSE inom vård- och omsorgsförvaltningen

RIKTLINJE FÖR UTREDNING AV AVVIKELSE inom vård- och omsorgsförvaltningen RIKTLINJE FÖR UTREDNING AV AVVIKELSE inom vård- och omsorgsförvaltningen Handläggare: Medicinskt ansvarig för rehabilitering (MAR) Beslutsdatum: 2018-10-01 Medicinskt ansvarig sjuksköterska (MAS) Socialt

Läs mer

Handlingsplan för omsorgsförvaltningen

Handlingsplan för omsorgsförvaltningen TJÄNSTESKRIVELSE beslutsärende Datum 2012-10-22 Sida 1(1) Omsorgsförvaltningen Eija Kilpala, 0591-64238 eija.kilpala@hellefors.se Omsorgsnämnden Handlingsplan för omsorgsförvaltningen Sammanfattning Omsorgsförvaltningen

Läs mer

Egenvård, samverkan kommun och landsting i Uppsala län

Egenvård, samverkan kommun och landsting i Uppsala län ViS - Vård i samverkan kommun - landsting Godkänt den: 2016-07-27 Ansvarig: Monica Jonsson Kommun(er): Länets samtliga kommuner Landstingsförvaltning(ar): Alla Fastställt av: Beredningsgrupp (TLK) Egenvård,

Läs mer

ÖCKERÖ KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Socialnämnden 2014-10-22 1(11)

ÖCKERÖ KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Socialnämnden 2014-10-22 1(11) SAMMANTRÄDES Socialnämnden 2014-10-22 1(11) Plats och tid Kommunhuset, klockan 16.00-18.00 ande Tjänstgörande ersättare Övriga deltagande Ersättare Tjänstemän Kent Lagrell (M) ordförande Jim Adolfsson

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum s. 1 (12)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum s. 1 (12) Plats Lomma kommunhus, sammanträdesrum Alnarp Tid 2018-04-03, kl. 18:30-20:25 Sammanträdesdatum s. 1 (12) Beslutande Övriga deltagare Sofia Forsgren-Böhmer (M) Britt Hjertqvist (L) Pia Johnson (S) Krister

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(26) Plats och tid Kommunhuset, Plenisalen, kl. 08.00 10.45 Beslutande Ledamöte Kerstin Skogdalen (s) Anne Horneman (S) Marguerite Wase(HOB) Thomas Eklund (V) Ulrika Mellkvist (C) ordförande Tomas Mathiesen

Läs mer

Verksamheten för personer med psykiska funktionsnedsättningar

Verksamheten för personer med psykiska funktionsnedsättningar 1(8) LSS Verksamheten för personer med psykiska funktionsnedsättningar i Hylte kommun Verksamhetstillsyn genomförd av Arbetsmiljöverket, Länsstyrelsen i Hallands län och Socialstyrelsens regionala tillsynsenhet

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Socialnämnden 2015-08-27 1 (10) Plats och tid Kommunhuset, KS-salen, kl. 9.00-12.00 Vissa personuppgifter kan vara raderade p g a gällande lag Beslutande Mariette Sjölund (S), ordförande Ingvor Regnemer

Läs mer

Riktlinjer och rutin för hälso- och sjukvård, socialtjänst och LSS om Egenvård

Riktlinjer och rutin för hälso- och sjukvård, socialtjänst och LSS om Egenvård BURLÖVS KOMMUN Socialförvaltningen 2014-11-19 Beslutad av 1(6) Ninette Hansson MAS Gunilla Ahlstrand Enhetschef IFO Riktlinjer och rutin för hälso- och sjukvård, socialtjänst och LSS om Egenvård Denna

Läs mer

Samuel Ericsson, gruppledare (v) Lilian Stenqvist, ers. gruppledare (s) Kenth Adamsson, förvaltningschef

Samuel Ericsson, gruppledare (v) Lilian Stenqvist, ers. gruppledare (s) Kenth Adamsson, förvaltningschef 1(26) Plats och tid Kommunhuset, Plenisalen, kl. 13.00 16.30 Beslutande Ledamöter Barbro Stein (S) ordförande Mikael Eriksson (S) Christina Wilhelmsson (S) Ulrika Mellkvist (C) Sven-Åke Lundh (M) Mats

Läs mer

VÅRD- OCH OMSORGSNÄMNDEN PROTOKOLL

VÅRD- OCH OMSORGSNÄMNDEN PROTOKOLL PROTOKOLL Plats och tid 2019-02-19, Visten, klockan 14:00-17:00 Avser paragrafer 15-29 ande Ulrika Rodin (S) Ordförande Lars-Göran Carlsson (C) 1:e vice ordförande Anna Maria Nilsson (M) 2:e vice ordförande

Läs mer

Riktlinje. Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete

Riktlinje. Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete Ingrid Fagerström ingrid.fagerstrom@harnosand.se Riktlinje Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete Dokumentnamn Fastställd/upprättad av Dokumentansvarig/processägare Riktlinje Ledningssystem för

Läs mer

5 mars 2019, kl. 13:00-16:45 i Kommunhuset, Lilla A-salen, Tierp. Åsa Sikberg (M) ordförande Viktoria Söderling (S) vice ordförande Erik Kolm (C)

5 mars 2019, kl. 13:00-16:45 i Kommunhuset, Lilla A-salen, Tierp. Åsa Sikberg (M) ordförande Viktoria Söderling (S) vice ordförande Erik Kolm (C) Tid och plats Paragrafer Utses att justera Beslutande Ledamöter 5 mars 2019, kl. 13:00-16:45 i Kommunhuset, Lilla A-salen, Tierp 14-20 Erik Kolm Åsa Sikberg (M) ordförande Viktoria Söderling (S) vice ordförande

Läs mer

Socialnämnden

Socialnämnden 110 Avvikelserapporter från HSL-verksamheten... 2 111 Redovisning av delegationsbeslut enl. 35 Kommunallagen... 3 112 Budgetuppföljning... 4 113 Rapport avseende ej verkställda beslut... 5 114 Redovisning

Läs mer

Plan Ledningssystem för kvalitetsarbete

Plan Ledningssystem för kvalitetsarbete BESLUT Datum 2017-02-20 Sida 1 (2) Diarienummer 2016/SON0118 700 Anna Thuresson, 033-357301 Kommunstyrelsen Plan Ledningssystem för kvalitetsarbete Arbetslivsnämnden, Individ- och familjeomsorgsnämnden,

Läs mer

Kommunkontoret, klockan 16:00-17:30. Eric Henriksson, S Vanja Persson, FP Åsa Törnkvist, FP Birgit Nilsson, C. Birgitta Johansson, C

Kommunkontoret, klockan 16:00-17:30. Eric Henriksson, S Vanja Persson, FP Åsa Törnkvist, FP Birgit Nilsson, C. Birgitta Johansson, C Socialnämnden 2014-10-14 1(12) Plats och tid Kommunkontoret, klockan 16:00-17:30 Beslutande Ledamöter Eric Henriksson, S Vanja Persson, FP Åsa Törnkvist, FP Birgit Nilsson, C Tjänstgörande ersättare Birgitta

Läs mer

Omsorgsnämndens protokoll

Omsorgsnämndens protokoll Datum: Måndagen den 24 april Tid: 15.30 18.10 Plats: Östra Roten, kommunhuset i Lilla Edet Justeringsdag: Onsdagen den 26, klockan 08.00 Paragrafer: 25-31 Utses att justera: Tommy Nilzén (MP) Underskrifter:

Läs mer

KVALITETS- OCH LEDNINGSSYSTEM ENLIGT SOSFS 2006:11

KVALITETS- OCH LEDNINGSSYSTEM ENLIGT SOSFS 2006:11 SÖDERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING SID 1 (6) SDN 2008-11-27 KVALITETS- OCH LEDNINGSSYSTEM ENLIGT SOSFS 2006:11 Kvalitetssystemet inom Södermalms stadsdelsnämnd omfattar verksamhet enligt socialtjänstlagen

Läs mer

Riktlinjer för hantering av fel och brister, samt allvarliga missförhållanden, Lex Sarah, inom socialförvaltningen, Vaxholms stad

Riktlinjer för hantering av fel och brister, samt allvarliga missförhållanden, Lex Sarah, inom socialförvaltningen, Vaxholms stad 1 SOCIALFÖRVALTNINGEN Bilaga 16 Riktlinjer för hantering av fel och brister, samt allvarliga missförhållanden, Lex Sarah, inom socialförvaltningen, Vaxholms stad Bakgrund och syfte Människor som bor och

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(15) Plats och tid Yxningen, kommunhuset, kl. 08.30-11.00 Beslutande Ledamöter Thomas Lidberg (S) ordförande Mira Wedenberg (M) vice ordförande Sören Söderström (C) Carl Donnér

Läs mer

RIKTLINJE FÖR RAPPORTERING AV AVVIKELSE inom vård- och omsorgsförvaltningen

RIKTLINJE FÖR RAPPORTERING AV AVVIKELSE inom vård- och omsorgsförvaltningen RIKTLINJE FÖR RAPPORTERING AV AVVIKELSE inom vård- och omsorgsförvaltningen Handläggare: Medicinskt ansvarig för rehabilitering (MAR) Beslutsdatum: 2018-10-01 Medicinskt ansvarig sjuksköterska (MAS) Socialt

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(9) Plats och tid Yxningen, kommunhuset, kl. 08.30 11.15 Ledamöter Thomas Lidberg (S) ordförande Mira Wedenberg (M) vice ordförande Sören Söderström (C) Carl Donnér (M) Maria

Läs mer

Underskrifter Sekreterare Paragrafer 1-14 Birgitta Schmidt. Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag.

Underskrifter Sekreterare Paragrafer 1-14 Birgitta Schmidt. Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. 1(16) Plats och tid Kommunkontoret, Silen den 4 februari 2016 kl 14.00-15.45 Beslutande Ledamöter Birger Pettersson-Wiik, ordf, S Kerstin Andersson, KD Maj-Britt Hedefur, KD Margareta Nilsson, M Hans Karlsson,

Läs mer

Vård- och omsorgsnämnden Sammanträdesdatum Sida Vård- och omsorgsnämnden 2008-03-13 1

Vård- och omsorgsnämnden Sammanträdesdatum Sida Vård- och omsorgsnämnden 2008-03-13 1 Vård- och omsorgsnämnden 2008-03-13 1 Plats och Tid sammanträdesrum Norrtull 2008-03-13 kl 08.00-11.00 Beslutande Ewa Arvidsson (s) ordf Anelia Dotcheva (c) Gunnar Dahlstrand (c) Bertil Fryklind (c) ersättare

Läs mer

Verksamhetsplan 2013 för Medicinskt ansvarig sjuksköterska, MAS och Medicinskt ansvarig för rehabilitering, MAR

Verksamhetsplan 2013 för Medicinskt ansvarig sjuksköterska, MAS och Medicinskt ansvarig för rehabilitering, MAR SKÄRHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING OMSORG OM ÄLDRE OCH STÖD TILL PERSONER M ED FUNKTIONSNEDSÄTTNING TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR:1.1./860-2012 SID 1 (6) 2012-12-18 Handläggare: Kristina Ström Telefon: 08 508 23

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(27) Plats och tid Kommunhuset, Plenisalen, kl. 13.00 16.10 Beslutande Ledamöter Annalena Järnberg (S) vice ordförande Anne Horneman (S) Margeurite Wase (HOB) Thomas Eklund (V) Ulrika Mellkvist (C) ordförande

Läs mer

Socialstyrelsens författningssamling. Ledningssystem för kvalitet i verksamhet enligt SoL, LVU, LVM och LSS

Socialstyrelsens författningssamling. Ledningssystem för kvalitet i verksamhet enligt SoL, LVU, LVM och LSS SOSFS 2006:11 (S) och allmänna råd Ledningssystem för kvalitet i verksamhet enligt SoL, LVU, LVM och LSS Socialstyrelsens författningssamling I Socialstyrelsens författningssamling (SOSFS) publiceras verkets

Läs mer

STORUMANS KOMMUN PROTOKOLL 1 (30) Paragrafen, Storuman , kl Ajournering för studiebesök kl

STORUMANS KOMMUN PROTOKOLL 1 (30) Paragrafen, Storuman , kl Ajournering för studiebesök kl STORUMANS KOMMUN PROTOKOLL 1 (30) Plats och tid Paragrafen, Storuman 2017-03-01, kl 09.00 12.10. Ajournering för studiebesök kl 13.15 14.30. Beslutande Patrik Persson (C) ordförande Christer Bergfors (M)

Läs mer

Rutiner för avvikelsehantering och riskhantering

Rutiner för avvikelsehantering och riskhantering Riktlinje 3/Avvikelser Rev. 2018-07-03 Socialkontoret Annicka Pantzar Medicinskt ansvarig sjuksköterska Rutiner för avvikelsehantering och riskhantering Författningar Patientsäkerhetslagen (2010: 659)

Läs mer

Tillämpningsområde. Vård och omsorg. Besöksadress Västra Storgatan 35 Postadress Vård och omsorg Osby

Tillämpningsområde. Vård och omsorg. Besöksadress Västra Storgatan 35 Postadress Vård och omsorg Osby Vård och omsorg 1(5) Riktlinjer för rapportering om missförhållanden eller en påtaglig risk för missförhållande enligt socialtjänstlagen (SoL) och Lagen om särskilt stöd och service (LSS) lex Sarah Syfte

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag 2011-03-16 1(10) Plats och tid Kung Birger, Furuhällshuset, Kungsängen, kl 16.00 17.10 Beslutande Ledamöter Tina Teljstedt (KD), ordf Anders Åkerlind (M) Per Thorsell (M) Lise Lidbeck (FP) Gunvor Hanson

Läs mer

Socialstyrelsens författningssamling. Ansvaret för personer med demenssjukdom och bemanning i särskilda boenden

Socialstyrelsens författningssamling. Ansvaret för personer med demenssjukdom och bemanning i särskilda boenden SOSFS (S) Föreskrifter och allmänna råd Ansvaret för personer med demenssjukdom och bemanning i särskilda boenden Socialstyrelsens författningssamling I Socialstyrelsens författningssamling (SOSFS) publiceras

Läs mer

Kan man vara trygg om natten?

Kan man vara trygg om natten? LÄNSSTYRELSEN KALMAR LÄN INFORMERAR Kan man vara trygg om natten? Nattlig tillsyn av särskilda boenden för äldre i Kalmar län Meddelande 2004:15 Utgiven av: Kan man vara trygg om natten? Meddelande 2004:15

Läs mer

Åsa Sikberg (M) ordförande Viktoria Söderling (S) vice ordförande

Åsa Sikberg (M) ordförande Viktoria Söderling (S) vice ordförande Tid och plats 15 november 2018, kl. 13:00-14:30 i Kommunhuset, Lilla A-salen, Tierp Paragrafer 98-102 Utses att justera Agnetha Andersson (V) Beslutande Ledamöter Åsa Sikberg (M) ordförande Viktoria Söderling

Läs mer

Socialnämndens arbetsutskott

Socialnämndens arbetsutskott Sida 1 Beslutande organ Plats och tid Hovden Stadshuset, kl 08:30-11:00 Beslutande Jan Hallström (L), ordförande Sebastian Clausson (S), vice ordförande Björn Fagerlund (M), ledamot Leif Johansson (S),

Läs mer

Sida PAJALA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(14) Sammanträdesdatum

Sida PAJALA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(14) Sammanträdesdatum PAJALA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(14) Plats och tid Kommunförvaltningen, 2014-09-14, kl 0900-1530 ande Anne Niska, S Inger Karlsson, S Karin Magnström, S Owe Pekkari, S Ann-Sofi Larsson, V Marianne

Läs mer

Övergripande ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete inom vård och omsorg i Malmö stad

Övergripande ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete inom vård och omsorg i Malmö stad Övergripande ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete inom vård och omsorg i Malmö stad Datum: Ansvarig: Förvaltning: Enhet: 2012-06-13 Stadskontoret Stadsområdesförvaltningar/Sociala Resursförvaltningen

Läs mer

Plats och tid Kommunkontoret tisdagen den 24 april 2018 kl. 08:30-11:45

Plats och tid Kommunkontoret tisdagen den 24 april 2018 kl. 08:30-11:45 1(47) Plats och tid Kommunkontoret tisdagen den 24 april 2018 kl. 08:30-11:45 Beslutande Se särskild förteckning sid 2 Övriga Se särskild förteckning sid 2 Utses att justera Justeringens plats och tid

Läs mer

Sida PAJALA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(7) Sammanträdesdatum

Sida PAJALA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(7) Sammanträdesdatum PAJALA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(7) Plats och tid Kommunförvaltningen, 2016-10-19, kl 0900-1435 ande Anna Kumpula Kostet, V Johny Lantto, S Inger Karlsson, S Karin Magnström, S Maria Alldén, V Anita

Läs mer

Medborgarkontoret, Östervåla 9 oktober 2015, kl Sekreterare Paragrafer ANSLAG/BEVIS

Medborgarkontoret, Östervåla 9 oktober 2015, kl Sekreterare Paragrafer ANSLAG/BEVIS SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (12) Sammanträdesdatum Plats och tid Vård- och omsorgsförvaltningen, Heby, kl 09.00-11.30 Beslutande Karl-Arne Larsson (C) ordförande Karin Rydell (M) ersättare för Margaretha Gadde-Jennische

Läs mer

Beslutsunderlag Socialstyrelsens beslut den 20 december 2011 Individ- och omsorgsförvaltningens skrivelse den 28 mars 2012

Beslutsunderlag Socialstyrelsens beslut den 20 december 2011 Individ- och omsorgsförvaltningens skrivelse den 28 mars 2012 2012-03-28 1 (5) Individ- och omsorgsnämnden Förstärkt tillsyn av kommunens insatser till personer med psykisk funktionsnedsättning i Sundbybergs stad enligt socialtjänstlagen och lagen om stöd och service

Läs mer

Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete 2011:9

Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete 2011:9 SID 1 (5) Ansvarig för rutin Medicinskt ansvarig sjuksköterska Cecilia Linde cecilia.linde@solna.se Gäller från 2018-07-02 Reviderad senast 2020-07-02 Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete 2011:9

Läs mer

Riktlinje för bedömning av egenvård

Riktlinje för bedömning av egenvård SOCIALFÖRVALTNINGEN Annika Nilsson, 0554-191 56 annika.nilsson@kil.se 2013-10-23 Riktlinje för bedömning av egenvård BAKGRUND Enligt SOSFS 2009:6 är det den behandlande yrkesutövaren inom hälso- och sjukvården

Läs mer

Margareta Karlsson, Förvaltningschef Cecilia Vestergaard, Områdeschef Thomas Holm, Ekonom Åsa Engberg, Förvaltningssekreterare

Margareta Karlsson, Förvaltningschef Cecilia Vestergaard, Områdeschef Thomas Holm, Ekonom Åsa Engberg, Förvaltningssekreterare SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(14) Plats och tid Sammanträdesrummet våning 2, Marnäsliden, 13:00 14:30 Beslutande ledamöter Åsa Bergkvist (S) Lars Handegard (V) Torbjörn Tomtlund(M) Gunnar Grahn (S) Ann-Katrin

Läs mer

Sammanträdesdatum Sida 1-10

Sammanträdesdatum Sida 1-10 Sammanträdesdatum Sida 1-10 Socialnämnden 2013-01-30 Plats och tid Socialkontoret, konferensrum Älven, kl 08.30-09.45 ande Bernt Persson (S), ordförande Christina Bröms (C) Christiane Djäken (M) Terje

Läs mer

LEDNINGSSYSTEM FÖR SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE, SOSFS 2011:9

LEDNINGSSYSTEM FÖR SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE, SOSFS 2011:9 Socialnämnden LEDNINGSSYSTEM FÖR SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE, SOSFS 2011:9 DEL 1 Handläggare: Befattning: Mikael Daxberg Verksamhetsutvecklare Upprättad: 2014-02-14 Version: 1 Antagen av socialnämnden:

Läs mer

HKF 7321 HUDDINGE KOMMUNS FÖRFATTNINGSSAMLING

HKF 7321 HUDDINGE KOMMUNS FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (7) Antagen av socialnämnden 2017-09-21, 3 Riktlinje för ledning, utförande och uppföljning av verksamhet enligt SoL och LSS inom socialnämndens ansvarsområde 1 Inledning Den här riktlinjen kompletterar

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum s. 1 (8) Kommunhuset i Lomma, sammanträdesrum Fjelie Tid kl

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum s. 1 (8) Kommunhuset i Lomma, sammanträdesrum Fjelie Tid kl Sammanträdesdatum s. 1 (8) Plats Kommunhuset i Lomma, sammanträdesrum Fjelie Tid kl. 08.30 12.05 Beslutande Övriga deltagare Sofia Forsgren-Böhmer (M), ordförande Britt Hjertqvist (L), vice ordförande

Läs mer

VU PROTOKOLL

VU PROTOKOLL VU PROTOKOLL 1(14) Plats och tid Tjädernhuset, sammanträdesrum Vargen, kl. 09.00-12.00 Beslutande Ledamöter Se närvarolista sidan 2 Tjänstgörande ersättare Se närvarolista sidan 2 Övriga närvarande Ersättare

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Omvårdnadsnämnden 2012-04-18 1(13)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Omvårdnadsnämnden 2012-04-18 1(13) Omvårdnadsnämnden 2012-04-18 1(13) Innehållsförteckning Verksamhetsinformation... 3 Anmälan av delegationsbeslut... 4 Omvårdnadsnämndens protokoll... 5 Budgetprognos, mars... 6 Ansökan om Bostad med särskild

Läs mer

Riktlinjer och rutiner för Hälso- och sjukvårds avvikelser och riskhantering inom LSS

Riktlinjer och rutiner för Hälso- och sjukvårds avvikelser och riskhantering inom LSS Riktlinje 2/ Avvikelser LSS Rev. 2017-06-22 Socialkontoret Annicka Pantzar Medicinskt ansvarig sjuksköterska Riktlinjer och rutiner för Hälso- och sjukvårds avvikelser och riskhantering inom LSS Författningar

Läs mer

LAGAR OCH FÖRFATTNINGAR SOM STYR KOMMUNERNAS HÄLSO- OCH SJUKVÅRD, AVSEENDE ANSVARSFÖRHÅLLANDEN MELLAN VÅRDGIVARE (NÄMND), VERKSAMHETSCHEF OCH MAS/MAR

LAGAR OCH FÖRFATTNINGAR SOM STYR KOMMUNERNAS HÄLSO- OCH SJUKVÅRD, AVSEENDE ANSVARSFÖRHÅLLANDEN MELLAN VÅRDGIVARE (NÄMND), VERKSAMHETSCHEF OCH MAS/MAR LAGAR OCH AR SOM STYR KOMMUNERNAS HÄLSO- OCH SJUKVÅRD, AVSEENDE SFÖRHÅLLANDEN MELLAN NÄMND (VÅRDGIVARE), LAGAR OCH AR SOM STYR KOMMUNERNAS HÄLSO- OCH SJUKVÅRD, AVSEENDE SFÖRHÅLLANDEN MELLAN VÅRDGIVARE

Läs mer

Eva Pettersson, nämndsekreterare Monica Hammar, socialchef Lena Larsson, äldreomsorgschef Linda Tolliner, ekonom. Eva Pettersson Sekreterare

Eva Pettersson, nämndsekreterare Monica Hammar, socialchef Lena Larsson, äldreomsorgschef Linda Tolliner, ekonom. Eva Pettersson Sekreterare Socialnämnden 2011-01-24 1 (10) 6-14 PLATS OCH TID Socialkontoret, Hagfors, kl 13.00 15.00 BESLUTANDE Åsa Johansson (S), ordförande Ulla Lundh (S) Margot Carlsson (S) Thomas Pettersson (S) Gunilla Östlund

Läs mer

Socialnämnden. Plats och tid Kommunhuset, Svalöv, kl Ajournering kl Beslutande. Ej tjänstgörande ersättare.

Socialnämnden. Plats och tid Kommunhuset, Svalöv, kl Ajournering kl Beslutande. Ej tjänstgörande ersättare. 1(11) Plats och tid Kommunhuset, Svalöv, kl 15.00-16.15 Ajournering kl. 14.50-15.00 Beslutande Ej tjänstgörande ersättare Övriga deltagare Krister Olsson (S), ordförande Håkan Andersson (C) Thomas Löfgren

Läs mer

kl 13.00-16.15 Arvo Hellman (S) ordförande Bert Roos (S) Gull-Britt Hansson (S) Irena Alm (S) Margit Johansson (M) Stig-Arne Svalö

kl 13.00-16.15 Arvo Hellman (S) ordförande Bert Roos (S) Gull-Britt Hansson (S) Irena Alm (S) Margit Johansson (M) Stig-Arne Svalö 1(15) Plats och tid Almliden, Blosset, Bjuv kl 13.00-16.15 Beslutande Ledamöter Tjänstgörande ersättare Övriga närvarande Tjänstemän Arvo Hellman (S) ordförande Bert Roos (S) Gull-Britt Hansson (S) Irena

Läs mer