NR SVENSKA EN ERFAREN FRIMÄRKSDEBUTANT.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "NR 2 2008 SVENSKA EN ERFAREN FRIMÄRKSDEBUTANT. www.posten.ax"

Transkript

1 NR SVENSKA EN ERFAREN FRIMÄRKSDEBUTANT

2 Se framåt och i backspegeln I skrivande stund är det en vecka kvar till midsommar, sommarens höjdpunkt på Åland. För mig gäller det dock att tänka framåt i tiden. Då du läser det här är det höst och snart dags att inleda ett nytt, spännande frimärksår. För att få allt att hänga ihop gäller det att ha god framförhållning med tidsramar för planering av frimärken som kanske kommer ut om fem eller tio år. Samtidigt måste man notera vad som händer här och nu. Och inte att glömma, se i backspegeln. Allt detta gör att arbetet med frimärken är så fascinerande, det gäller att vara lyhörd för vad samlarna tycker. Och det viktigaste av allt, att ha bra medarbetare som gör detta möjligt. Anita Häggblom AFFÄRSOMRÅDESCHEF POSTEN ÅLAND FRIMÄRKEN MEDARBETARE Jag skriver texterna till kundmagasinet. KATJA RIKBERG PR & information Jag jobbar som informatör och skriver texterna till kundmagasinet, foldrar och annat marknadsföringsmaterial. Dessutom är jag medlem i Frimärksgruppen, där vi planerar och tar fram alla frimärken. Jag ansvarar också för innehållet och uppdateringarna på hemsidan och för kontakterna med pressen. GUNILLA HÄGGBLOM Kundtjänst, tyska Jag jobbar med kundservice på tyska och engelska. Utöver det översätter jag vårt magasin och annat informationsmaterial till tyska. Det omväxlande arbetet är det bästa med mitt jobb och det är stimulerande att kunna hjälpa kunder i många olika länder. Det omväxlande arbetet är det bästa med mitt jobb.

3 POSTEN ÅLAND FRIMÄRKEN PB 100 AX MARIEHAMN ÅLAND, Finland TELEFON Från Finland: Beställningar från Finland: Från utlandet: Telefontid: mån fre FAX Från Finland: Från utlandet: INTERNET Nordenfrimärken: E-POST BESÖKSADRESS Mariehamns postkontor, Nygatan 6, Ma rie hamn REDAKTION Anita Häggblom Katja Rikberg Heidemarie Eriksson Björn Wennström Cecilia Mattsson TEXT Katja Rikberg LAYOUT Cecilia Mattsson PRODUKTION Posten Åland Ålandstryckeriet OMSLAGSBILD Lucas Eriksson Vi reserverar oss för ändringar i informationen Innehåll Se framåt och i backspegeln 2 Medarbetare 2 Nya juldekorationer 4 Samlarbil 19 4 En ängel runt halsen 5 Krönika: Håkan Axelsson 5 Besök Top of the World 6 Kronprinsessan på frimärke 6 Julfrimärkesportot Tävlingsvinnare 7 Frimärken flyttar 7 Biografverksamheten 100 år 7 Daniel vill väcka känslor 8 Remmare enligt det ryska systemet 14 Mångsidiga författare 16 Märken med klassiska julmotiv 21 Minna 22 Ny gräns, ny tid 26 Förstadagskuvert Utställningskort Specialstämplar Besök hos konstnären Juha 33 Tävling 34 Kalender 35 8 Åland har haft elektricitet i 100 år Ett miniatyrark med ett vindkraftverk utkommer i januari är det dags för en ny serie med frankeringsetiketter. Temat är Remmare. 16 Nästa års frimärkshäfte heter Åländska författare. Det utkommer i mars. 26 Frimärket Ny gräns, ny tid uppmärksammar att det har gått 200 år sedan händelserna 1809.

4 4 ÅLANDSPOSTEN FRIMÄRKEN NYHETER Nya juldekorationer Lagom till julen kommer den fjärde förpackningen med juldekorationer från Posten Åland. Konstnären för juldekorationerna är redan känd för Postens abonnenter. Det är Marianne Häggblom, som även gjorde fjolårets dekorationer och årets julmärken. Henne kan du läsa mera om på sidan 21. Förpackningen är designad av Linda Karlsson. ÄVEN ETT FRIMÄRKE Förpackningen innehåller fyra olika snöflingor, tillverkade i mässing och täckta med 24 karats guld. Samtliga dekorationer är försedda med ett guldsnöre och i förpackningen finns också 2008 års julfrimärke av Eva-Jo Hancock. FRÅN NOVEMBER Förpackningen med juldekorationer kostar 21. Den finns tillgänglig från och med början av november. Samlarbil nr 19 Samlarbil nr 19 utkommer i november. Den här gången är det en svart och gul Chevrolet. Bilen är av årsmodellen 1939 och på sidan finns frimärket OS i Beijing, som utkom 9 maj. På bilens motorhuv finns också konstnären Juha Pykäläinens bild av en spjutkastare, som även fanns på frimärksarket för utgåvan.

5 ÅLANDSPOSTEN FRIMÄRKEN 5 KRÖNIKA Det kittlar att få nya frimärken HÅKAN AXELSSON Landskapsarkivarie och medlem i Postens Frimärksråd En ängel runt halsen Lagom till julen utkommer ett smycke med ängel motiv, specialgjort för Posten Åland. Ängeln är 2 centimeter hög och har ett huvud av åländsk granit och en kropp av silver. Med smycket följer en halskedja som är 45 centimeter lång. Halsbandet levereras i en present ask och kostar 21,90. Beställ änglasmycket redan idag så har du det hos dig i god tid innan du ska börja fundera på julklapparna! UPPLAGAN ÄR 6500 Chevroleten är i skalan 1:45 och upplagan är den här gången 6500 exemplar. Priset på samlar bil nr 19 är 14,70 och den skickas till dig som abonnerar på samlarbilar i december. Du som ännu inte samlar på Postens miniatyrbilar kan när som helst öppna ett abonnemang genom att kontakta Posten Åland Frimärken. JAHA, OCH HUR VILL DU HA stämpeln, frågade damen på andra sidan disken. Hon hade träffat andra samlare förut och förstått att vi alla vill ha det på olika sätt. Mitt på, i nederkant, bara-lite-i-hörnet det finns alla smaker. MIN SAMLING BÖRJADE med Ålands första frimärke. Kul att vara med från början, tänkte jag och kompletterade samlandet av Sverige och Finland med Åland. Sen har det rullat på. SAMLAT HAR JAG GJORT sedan 12 årsåldern med några ordentliga avbrott för andra intressen. Inriktningen har förändrats med tiden men de tre landssamlingarna ligger som en stabil botten. Med tiden har det blivit mer begagnade frimärken, försändelser och exempel på Postens olika tjänster. Den åländska utgivningen är inte större än att man hinner med att betrakta varje märke för sig, läsa på lite i informationsmaterialet och kanske göra en utflykt för att se motivet i verkligheten. Att utgivningen varierar och moderniseras är bara bra. Trekantiga, grusade och hologramförsedda märken livar upp mitt album. SOM JAG SER DET är det alltid lika kul att se vad nytt som kommer. Som liten var det att slå i atlasen och leta i lexikonet för att förstå vad motiven var eller varifrån de kom. Det finns mycket att lära av Ålands frimärken. Fortfarande kittlar det att få nya märken och samtidigt lära sig nya saker. JAG BRUKAR DÅ OCH DÅ ta en tur till några av Postens kontor för att stämpla lite märken och skicka lite försändelser. Det är kanske lika mycket ett svepskäl för en tur runt i landskapet. Att slumpen gav mig möjlighet att flytta till Åland för att jobba här har det med samlandet att göra eller inte? Ingen vet. MITT PÅ TACK, sa jag, och där satt stämpeln.

6 6 ÅLANDSPOSTEN FRIMÄRKEN NYHETER Besök Top of the World Visste du att alla nordiska postverk har en gemensam sida på internet, där du bland annat kan skriva i gästboken och läsa om alla Norden-utgåvor? Sidan hittar du på och där kan du läsa om frimärksnyheter från alla nordiska postverk. Dessutom presenteras fakta om varje land/område. LÄS GÄSTBOKEN Du kan också skriva i gästboken och läsa andra samlares frågor och kommentarer. I samband med varje ny Norden-utgåva presenteras grundlig information om varje motiv. Informationstexterna finns främst på engelska men också på de respektive postverkens språk. Kronprinsessan på frimärke 1 KLASS I mitten av maj gjorde den svenska kronprinsessan Victoria sitt första officiella besök på Åland. Posten Åland ville givetvis uppmärksamma henne på de åländska frimärkena och fick då möjligheten att överräcka ett set med egna frimärken med kronprisessan som motiv. Frimärkena var tillverkade med hjälp av tjänsten Mina frimärken och upplagan var 24 frimärken. Kronprinsessan fick också en frimärksårsbok samt postkort, så hon kunde skicka egna hälsningar från Åland.

7 ÅLANDSPOSTEN FRIMÄRKEN 7 NYHETER Julfrimärkesportot 2008 I förra numret av Ålandsposten Frimärken kunde du läsa om årets julfrimärke. Portot för frimärket är Julpost 08 vilket i år innebär att det kostar 0,55. Frimärket kan användas för att skicka julhälsningar till Åland, Finland och Sverige för det reducerade priset under en begränsad tid i november och december. Tävlingsvinnare I förra numret av Ålandsposten Frimärken fanns det en tävling och av alla inkomna svar har följande vinnare dragits: Kirsti Kulokoski, Palonurmi, Finland Francois Vandevyer, Gent, Belgien Petra Mannerström, Emkarby, Åland Bo Björck, Billesholm, Sverige Ragnvald Hansen, Oslo, Norge Priserna har skickats hem på posten. De rätta svaren var: 1. Kjell Andersén 2. Veteranbilar på Åland 3. Anni Wikberg november Frimärken flyttar I början av 2009 flyttas hela frimärksavdelningens verksamhet från lokalerna i centrala Mariehamn till nybyggda delar av postterminalen i Sviby i Jomala. I och med flytten finns Postens samtliga avdelningar, förutom postkontoren, på ett och samma ställe. Hela personalen på Frimärken ser fram emot att efter flytten till mera ändamålsenliga lokaler kunna betjäna sina kunder ännu bättre och effektivare. Under flyttiden i januari 2009 kan det dock förekomma vissa störningar i telefonoch e-postkontakten med Frimärken och vi ber er ha överseende med detta. Biografverksamheten 100 år Den 6 april utkommer ett frimärke med temat Biografverksamheten 100 år. Konstnär är Jonas Wilén och frimärket uppmärksammar att det 2009 har funnits biografverksamheten i 100 år på Åland. Frimärket skickas ut i abonnemangsleverans 1 och du kan läsa mera om frimärket i Ålandsposten Frimärken

8 8 ÅLANDSPOSTEN FRIMÄRKEN ELEKTRICITETEN 100 ÅR

9 ÅLANDSPOSTEN FRIMÄRKEN 9 DANIEL VILL VÄCKA KÄNSLOR Daniel Eriksson är en ny bekantskap för Ålandssamlarna. Han är tidningsfotografen som vill väcka känslor och som med sina mångsidiga bilder också oftast lyckas. För Posten Åland har han fotograferat motiven för två frimärksutgåvor som utkommer I 20 år har Daniel Eriksson jobbat som fotograf på Tidningen Åland. Jag hamnade på fotografjobbet mest av en slump. Efter studenten fanns det ett ledigt jobb på tidningen och det tog jag. Intresset för fotografi hade kommit redan på högstadiet. Det var släkten och brorsan som fick mig intresserad, det var lite häftigt med kameror. HAR VALT RÄTT YRKE Daniel har inte ångrat att han valde fotografyrket. Jag tycker om kontakten med människor, det personliga. Jag har definitivt valt rätt yrke! Det bästa med fotograferandet är enligt Daniel att få göra betraktaren nöjd.

10 10 ÅLANDSPOSTEN FRIMÄRKEN DANIEL ERIKSSON Det finns 22 vindkraftverk på Åland. På bilden ser vi vindkraftverken på Lilla och Stora båtskär utanför Mariehamn. Jag vill väcka känslor, det kan vara både glädje och förargelse, men det ska vara något annorlunda, något som sticker ut. En bild får inte vara slätstruken. LÄTTARE ATT MANIPULERA Under Daniels fotografkarriär har mycket förändrats. Digitaliseringen har ju kommit under min tid. Och som tidnings fotograf märker jag tydligt av förändringen i informationsflödet. Samtidigt måste man idag vara försiktigare när man bedömer trovärdigheten i bilder. Nu kan man lättare manipulera en bild. Visst gick det också förr, men det var inte lika enkelt. FÖRSTA FRIMÄRKET Miniatyrarket Elektriciteten 100 år är Daniels första frimärke, senare nästa år utkommer ett Öspelsfrimärke som Daniel också står bakom. En av de få saker som jag inte har gjort som fotograf på Åland är att ta fram ett frimärksmotiv. Att utforma miniatyrarket var delvis en utmaning. Det gällde att få med både det historiska i att elen har funnits på Åland 100 år och den del som handlar om att bevara polarregionerna och glaciärerna. Jag funderade länge och konstaterade att jag ville göra ett grafiskt miniatyrark. Effekterna med prägling och Metal FX förstärker bilden ytterligare. SAMLAR INTE FRIMÄRKEN Daniel har inte något önskemotiv för ett frimärke. Men som tidningsmänniska skulle det vara roligt att se frimärken som avbildar historiska händelser, baserat på bilder tagna förr. Någon frimärkssamlare är Daniel inte, han säger sig inte heller samla på någonting annat. Men jag har svårt att kasta saker, så alla är väl samlare på sitt sätt.

11 ÅLANDSPOSTEN FRIMÄRKEN 11 Jag funderade länge och kom fram till att jag ville göra ett grafiskt miniatyrark. EN NY TRYCKPRESS 1 januari 2009 har det funnits elektricitet på Åland i 100 år och det var naturligtvis staden Mariehamn som var först med det. Det var Tidningen Ålands grundare Julius Sundblom som var initiativtagare efter att ha skaffat en toppmodern snällpress till tryckeriet hösten Pressen drevs med elström och därför måste ett elverk installeras. Sundblom lyckades övertala stadsfullmäktige att godkänna ett kontrakt som innebar att hans elverk skulle förse staden med elektrisk belysning från 1 januari Bolaget Ab Mariehamns Elektricitetsverk grundades, men eftersom priset var så högt för den elström som producerades var det få stadsbor som var beredda att satsa pengar i denna nymodighet. DYRT MED EL Efterhand blev de resterande delarna av Åland elektrifierade men det tog sin tid. En orsak till att det gick långsamt var att oljelampan hade gjort sitt intåg på landsbygden och blivit så populär att det ansågs onödigt med annan belysning. Dessutom kostade det att dra elektricitet till byarna. Det var faktiskt först i slutet av 1970-talet som de mest avlägsna skärgårdsöarna hade kopplats till elnätet. UTVECKLANDE VINDKRAFT Idag finns det 22 vindkraftverk på Åland och vindkraft är den energiform som ständigt utvecklas på det tidvis vindpinade Åland. Åland ligger i framkant när det gäller utvecklingen av vindkraft i Finland och eftersom vindkraft är ett klimatvänligt alternativ är planen att en stor del av landskapets elanskaffning ska komma från vindkraften. 28 POSTVERK MEDVERKAR Miniatyrarket Elektriciteten 100 år ingår i samutgivningsserien Preserve the Polar Regions and Glaciers. I samutgivningen deltar 28 postverk från hela världen (antalet är preliminärt och kan öka. DANIEL ERIKSSON Fotografen Daniel Eriksson (f. 1968) är född och uppvuxen på Åland. Han tog studenten och började därefter jobba som fotograf på Tidningen Åland. Intresset för fotografi fick han redan i tonåren och jobbade redan då extra på Tidningen Åland. Daniel jobbar även som frilansare och har gett ut ett antal fotoböcker, bland annat om den åländska sjöfågeljakten ger Posten Åland ut två frimärken av Daniel Eriksson.

12 12 ÅLANDSPOSTEN FRIMÄRKEN Definitivt antal deltagare meddelas i nästa nummer av Ålandsposten Frimärken). De deltagande postverken är: Australien, Belgien, Bulgarien, Kanada, Chile, Kroatien, Tjeckien, Ecuador, Estland, Färöarna, Finland, Frankrike, Grönland, Ungern, Island, Indien, Kazakstan, Lettland, Litauen, Nya Zeeland, Norge, Peru, Rumänien, Slovenien, Sydafrika, Schweiz, Uruguay och Åland. I samutgivningen deltar 28 postverk från hela världen. ISKRISTALL SOM SYMBOL Det är postverken i Finland och Chile som är initiativtagare till samutgivningen som vill uppmärksamma världen på hur viktigt det är att bevara polarregionerna och glaciärerna. På samtliga miniatyrark i samutgivningen finns den speciella symbolen för samarbetet, en iskristall. Miniatyrarken kommer inte att finnas tillgängliga i en gemensam förpackning utan kan köpas från varje postverk. Källor: Från åttio transformatorbolag till ett elandelslag av Ann-Gerd Steinby, Tidningen Åland DANIEL ERIKSSON Fotografen Daniel Eriksson vill inte ta slätstrukna bilder. I den åländska naturen hittar han många spännande fotomotiv.

13 ÅLANDSPOSTEN FRIMÄRKEN 13 Förstadagsstämpeln föreställer ett snurrande vindkraftverk. Stämpel är gjord av Anni Wikberg på Postens marknadsavdelning. 249 ELEKTRICITETEN 100 ÅR UTGIVNINGSDATUM Miniatyrarket avbildar ett vindkraftverk med en blixt i bakgrunden. Dessutom finns symbolen för samutgivningen, en iskristall, i övre vänstra hörnet. Vindkraftverket är präglat medan resten av miniatyrarket är försett med Metal FX. FOTOGRAF Daniel Eriksson UPPLAGA miniatyrark VALÖR 2,00 PRIS FDC (EJ SIGNERAT) 2,55 MINIATYRARKETS STORLEK 120 x 80 mm PERFORERING 13 per 2 cm PAPPER 105 g/m² TRYCKMETOD 4-färgsoffset + Metal FX + prägling TRYCKERI The Lowe Martin Group På förstadagskuvertet ser vi ett vindkraftverk, fotograferat underifrån. Även på baksidan syns vindkraftverk.

14 14 ÅLANDSPOSTEN FRIMÄRKEN REMMARE, RYSKA SYSTEMET UTGIVNINGSDATUM FORMGIVNING Allan Palmer SERIENS VALÖRER 0,65; 0,75; 0,80; 0,90 SERIENS PRIS 3,10 PRIS FDC (EJ SIGNERAT) 3,65 STORLEK 40,00 x 30,34 mm PAPPER Fluorescens, 105 g/m² TRYCKMETOD 5-färgsoffset TRYCKERI Post Danmark På förstadagsstämpeln ser vi en västremmare. ALLAN PALMER Den åländske konstnären Allan Palmer (f. 1955) har tidigare gjort 19 frimärken för Posten Åland. Allan jobbar som skeppare och konstnär och driver det egna företaget A. Palmer Sailing Ab. Han anordnar främst charterseglingar med skonerten Nordboen. Under sommaren 2008 fungerade han också som befälhavare på den nybyggda, svenska briggen Tre Kronor. Förutom den marina verksamheten ägnar han sig åt illustrationsarbeten, layout, teckning, målning och skulptur. På förstadagskuvertet finns en kompass samt remmare enligt det ryska systemet. Korgarna fanns på remmarna för att man också skulle se dem i sämre väder.

15 ÅLANDSPOSTEN FRIMÄRKEN 15 Remmare enligt det ryska systemet 2009 är det dags för en helt ny serie med frankeringsetiketter. Det nya temat är Remmare och den treåriga serien inleds med remmare enligt det gamla, ryska systemet. Konstnär för alla tre frankeringsetiketter är Allan Palmer. Han har tidigare anlitats som konstnär för Posten Åland, senast år 2000 med frimärksutgåvan Hlödver den långe. VISAR FARLIGA GRUND En remmare (även kallad prick) är ett sjömärke som fungerar som navigeringshjälp till sjöss. Traditionellt har det varit viktigast att märka ut inseglingsleder och farliga grund. Idag används remmare främst för att utmärka själva farlederna. LOTSARNA ANSVARADE FÖR REMMARE Fram till 1600-talet var det de kustbelägna socknarna som hade ansvar för att remmarna hölls i skick. Därefter tog lotsstationerna över ansvaret, tillsammans med bönderna längs kuststräckorna. Varje vår, innan sjöfarten hade kommit igång, såg man över och reparerade remmare. Ända fram till 1960-talet tillverkades stängerna av granstammar och korgarna av pärtor (träspån) av kvistfri gran. Idag är det Sjöfartsverket som ansvarar för alla sjömärken. KORGAR VISADE VÄGEN Enligt det ryska systemet låg grynnan på östra sidan av en ostremmare, på norra sidan av en nordremmare och så vidare. Remmarna hade också korgar på toppen, så man lätt kunde se dem även i sämre väder. Korgarna är olika placerade, beroende på hurdan remmare det är. Dessa kan man se på förstadagskuvertet för utgåvan. ALLA LÄNDER HADE OLIKA SYSTEM Finland fick sjömärken enligt det ryska systemet På den tiden hade nästan varje land sitt eget system för att märka ut farleder. Finland behöll det ryska systemet fram till 1980-talet, då man gick över till ett annat system, som fungerar helt tvärtemot det ryska systemet. De nuvarande systemen, kardinalsystemet och lateralsystemet avbildas, på kommande års frankeringsetiketter. Källor: Ur Ålands forntid av Reinhold Hausen, Hans Joelsson, Ålands museum och

16 16 ÅLANDSPOSTEN FRIMÄRKEN Mångsidiga författare Åland har många erkända och duktiga författare. I mars utkommer ett frimärkshäfte där tre åländska författare uppmärksammas och det är Juha Pykäläinen som är konstnären bakom frimärkena. Vintern 2008 anordnade Posten Åland en omröstning på Åland. Målet med omröstningen var att utse vilken åländsk författare som skulle göra de redan utsedda författarna Anni Blomqvist och Ulla-Lena Lundberg sällskap i frimärkshäftet. Omröstningen pågick under februari och väckte stor uppmärksamhet. Det var nu upp till ålänningarna att rösta på sin favoritförfattare. STORT INTRESSE FÖR TÄVLINGEN I lokaltidningarna gick debatten het huruvida en omröstning var ett korrekt sätt att utse den tredje författaren på eller inte. Men intresset var rekordstort med åländska mått mätt, totalt röstade 999 personer. Av dessa ville 475 personer se Valdemar Nyman på det tredje frimärket, och så blir det! Juha Pykäläinen anlitades som konstnär och han har valt att avbilda författarnas porträtt, men också motiv från deras respektive böcker. Anni Blomqvist har skrivit om en skärdgårdskvinnas liv i böckerna om Stormskärs Maja och där har Juha funnit inspiration. Valdemar Nymans lyrikbok Kom Videla kom Vadela och hans samlade citat i Jag är en stenskärva är kopplingen till korna på ängen. Ulla-Lena Lundbergs tredelade svit om segelsjöfart syns på det tredje frimärket. UTGIVNINGEN Frimärkshäftet utkommer lördagen den 21 mars Då arrangeras de årliga Litteraturdagarna i Mariehamns stadsbibliotek. På Litteraturdagarna samlas författare och personer med litterärt intresse, både från Åland och från kringregionerna, kring ett gemensamt tema. Temat för den sjuttonde upplagan av Litteraturdagarna är Kropp.

17 ÅLANDSPOSTEN FRIMÄRKEN 17 På häftespärmen avbildas de tre författarnas autografer. 250 ÅLÄNDSKA FÖRFATTARE UTGIVNINGSDATUM Förstadagsstämpeln föreställer en öppen bok. KONSTNÄR Juha Pykäläinen UPPLAGA häften VALÖR 9 x Europa (9 x 0,80 ) PRIS FDC 2,95 FRIMÄRKENAS STORLEK 53, 57 x 24 mm HÄFTETS STORLEK 53,57 x 176 mm PERFORERING 13 per 2 cm PAPPER 98 g/m² TRYCKMETOD 4-färgsoffset TRYCKERI Posten Sverige JUHA PYKÄLÄINEN Konstnären Juha Pykäläinen är född 1953 i Tammerfors i Finland men bor nu i Sund på Åland. Han är en mångsidig konstnär som jobbar i många olika tekniker såsom akvarell, gouache och olja. Han har även gjort skulpturer, etsningar och grafik. För Posten Åland har han hittills gjort 13 frimärken samt många andra filatelistiska produkter. Även på förstadagskuvertet ser vi författarnas autografer.

18 18 ÅLANDSPOSTEN FRIMÄRKEN Stormen viner runt knutarna. Var det stormen som väckte henne månntro? Men hon borde ha vant sig vid stormen, den som har rasat i fl era dagar utan ringaste andhämtning. ANNI BLOMQVIST utdrag ur boken Stormskärs Maja MICKO KOSKINEN ANNI BLOMQVIST I Anni Blomqvists föräldrarhem fanns inte många böcker. Hon föddes som det första av tio barn och i det lilla skärgårdshemmanet på Simskäla, som hör till Vårdö, hade man bara råd att skaffa de viktigaste böckerna katekesen, psalmboken och postillan. Istället för att läsa böcker berättade man historier för varandra och det var där Anni Blomqvist fick material till sina kommande romaner. ANNI BLOMQVIST Författaren Anni Blomqvist ( ) föddes och levde på skärgårdsön Simskäla, nordost om fasta Åland. Hon gifte sig som 26-åring och fick två barn. Familjen försörjde sig på fraktsegling, småbruk och laxfiske. Hon debuterade som författare 1966 med boken I stormens spår. Boken kom till som ett resultat av sorgen efter att hennes man och ena son hade förolyckats på havet. Debutromanen följdes av ytterligare nio romaner som utkom 1967 till Dessutom gav Anni ut flera självbiografiska böcker och många av hennes verk översattes också till finska. Anni Blomqvist dog i juni Hennes hem på Simkäla är numera museum och författarhem. FEM BÖCKER OM LIVET PÅ STORMSKÄRET Anni deltog under större delen av sitt liv aktivt i samhällsdebatten och skrev många insändare i Tidningen Åland. Hon ordnade kurser och difterivaccineringar och såg till att få elektricitet till Simskäla på och 60-talet. Hennes debutroman I stormens spår (1966) kom till som en väg ut ur sorgen efter att ha förlorat sin man och ena son i en olycka Anni skrev ofta sittandes vid vedlåren i köket, innan den riktiga arbetsdagen började. Efter den första boken ägnade hon sig åt skrivandet på heltid, delvis på grund av att hennes astma gjorde det omöjligt att ha kvar djuren kom boken Vägen till Stormskäret, som var den första av fem böcker som handlade om Stormskärs Maja. LÄMNADE INTE SIMSKÄLA Den första boken om Stormskäret väckte viss uppmärksamhet men det stora intresset för Stormskärs Maja kom med filmen om Maja på 1970-talet. Turister och journalister började vallfärda till författarinnan på Simskäla. Anni lämnade aldrig sitt Simskäla, utom för sjukhusvistelser. Ville man träffa henne fick man komma dit, och det gjorde bland annat de finska presidenterna Urho Kekkonen och Mauno Koivisto. Anni Blomvist dog 1990, hemma på Simskäla.

19 ÅLANDSPOSTEN FRIMÄRKEN 19 STEFAN ÖHBERG VALDEMAR NYMAN Ett blanksvart koöga är en renare livsens brunn än vilket som helst förkromat avgasningsrör. Vi har vuxit upp med kon och mår inte bra av att byta ut kospenen med dess varma mjölkstråle mot plastslangar med syntetiska besprutningsmedel VALDEMAR NYMAN utdrag ur Sanct Olof 1971 VALDEMAR NYMAN Valdemar Nyman debuterade relativt sent, som 40-åring, med boken Som tusen liljor (1944). Valdemar hämtade motiv och inspiration från den åländska naturen och kulturen och många av personerna i boken är hämtade ur åländska bytraditioner, även om de exakta dragen är fiktiva. Många av hans böcker driver också en religiös diskussion och ibland förde han fram impopulära åsikter om kyrkliga digniteter. Författaren Valdemar Nyman ( ) föddes i Österbotten i Finland och flyttade till Åland Han jobbade som kyrkoherde och därefter som landsprost i St Mikaels kyrka i Finström. Valdemar Nyman debuterade som författare 1944 med boken Som tusen liljor, som skildrar 1800-talets Åland. Valdemar Nyman skrev sammanlagt 7 romaner, flera lyrikböcker och många faktaböcker om Åland. I På åländska vägar till lands och till sjöss berättar Valdemar Nyman om sin resa längs den åländska naturen där han tar upp kulturhistoria och natur vetenskap i förening med en stark hembygdskänsla. HISTORISKA ROMANER OCH LYRIKBÖCKER Valdemar Nyman skrev historiska romaner och till de största framgångarna räknas Broder Kilian (1974), som handlar om en katolsk munk på Kökar på 1400-talet och dennes troskamp. Valdemar Nyman har också skrivit ett antal lyrikböcker samt många åländska guideböcker om natur och kultur. Han har även gett ut en brevväxling mellan författaren Anni Blomqvist och hennes vänninna Hildegaard Ostarhild.

20 20 ÅLANDSPOSTEN FRIMÄRKEN Så det gick bra för er? ropar jag tillbaka. Jo du! svarar Carl Gustaf. Tog du med dig en skyffel? Han låtsas att han har rummet fullt med pengar. Men det är andra tider nu än när Erik Petter kom hem med behållningen i ullsäcken. Nu är det mera sällan skepparen ser pengarna som han seglar in. ULLA-LENA LUNDBERG utdrag ur boken Leo ULLA MONTAN ULLA-LENA LUNDBERG Författaren Ulla-Lena Lundberg föddes på Kökar Hon växte upp i Svenskfinland men tillbringade alla sina somrar på Kökar. Sedan länge lever hon som fri författare i Borgå i Finland. Lundberg debuterade som femtonåring 1962 med den lilla diktsamlingen Utgångspunkt (1962). Hennes produktion omfattar radiodramatik, noveller, romaner och dokumentärböcker. Viktiga titlar ur den senare produktionen är, förutom sjötrilogin, Sibirien. Ett självporträtt med vingar (1993), Regn (1997) och Marsipansoldaten (2001). Ulla- Lena Lundbergs böcker är ofta prisbelönta, t.ex. med Runebergspriset i Finland (1998) och Svenska Akademins Finlandspris (1994). Böcker av henne är översatta till finska, danska, tyska, holländska och ryska. ULLA-LENA LUNDBERG Ulla-Lena Lundberg är fortfarande aktiv författare. Hennes mångsidiga författarskap spänner över många genrer och ämnesområden, men Åland återkommer som ett bärande tema. Bäst känd är hon för sin så kallade sjötrilogi, Leo, Stora världen och Allt man kan önska sig ( ). Här skildras den åländska allmogeseglationen, högsjöseglationen och dagens färjetrafik. Det är där ute på vattnet som det avgörs hur vi ska leva på land, sägs det i Leo. GENOMBROTT 1976 Författaren härstammar själv från Granboda i Lemland, den by där mycket av handlingen i sjötrilogin utspelar sig. Kökar, där hon är född, har haft en avgörande betydelse för hennes författarskap. Sitt egentliga genombrott fick hon 1976 med dokumentärboken Kökar, som skildrar skärgårdskommunen genom dess människor. De följdes senare av två romaner med Kökarmotiv, Kungens Anna (1982) och Ingens Anna (1984). MOTIV FRÅN USA OCH SIBIRIEN Kökar bildar en klangbotten för Ulla-Lena Lundbergs hela produktion, även om den unga författaren strax styrde ut mot stora världen efter den tidiga debuten med den lilla diktsamlingen Utgångspunkt (1962). Under sin karriär har hon skrivit böcker med motiv från USA, Japan, Afrika och Sibirien. Källor: Mariehamns stadsbibliotek; och

21 ÅLANDSPOSTEN FRIMÄRKEN 21 Märken med klassiska julmotiv Det är Marianne Häggblom som är konstnär för årets julmärken. På dem ser vi motiv som förknippas med julen: en jultomte, julröda tulpaner, en domherre och en ängel. Dessutom finns det hologram på varje julmärke! Varje år går medel från försäljningen av Postens julmärken till välgörande ändamål. Årets bidragsmottagare är Stall Joy och Mariehamns räddningsverk. JULMÄRKEN 2008 UTGIVNINGSDATUM KONSTNÄR Marianne Häggblom UPPLAGA ark à 20 självhäftande märken PRIS 3,50 MÄRKENAS STORLEK 23 x 26 mm ARKENS STORLEK 146 x 210 mm PAPPER 110 g/m² TRYCKMETOD 4-färgsoffset + hologram TRYCKERI Keab Paper MOTTAGARE Stall Joy anordnar ridterapi på den egna gården i Hammarland. Stall Joy vill använda julmärkesmedlen för att införskaffa en handikapp anpassad vagn, så att även rullstolsburna personer kan delta i ridterapin. Mariehamns räddningsverk vill införskaffa en flytspark för julmärkesmedlen. Flytsparken är utvecklad av ett åländskt företag och är en isbåt som används för säkra turer på is och på vatten. Med hjälp av den kan Mariehamns räddningsverk förbättra sina operativa räddningsinsatser. LOTTERI OCKSÅ I ÅR På baksidan av varje julmärkesark finns ett lottnummer. Den 12 januari 2009 dras vinnarna av många fina priser, bland annat ett resepresentkort på 1000, två helgpaket på hotell Havsvidden i Geta på Åland och fem digitalkameror. Vinnarna presenteras i de åländska lokaltidningarna, på samt i Postens beställningsbroschyr nr På Postens hemsida kan du läsa mera om lotteriet. MARIANNE HÄGGBLOM Marianne är född 1951 och arbetar som grafisk formgivare. I grunden är hon dekoratör och har en påbyggnadsutbildning inom grafisk form. Förutom formgivningen, som är lika mycket ett intresse som ett arbete, är Marianne intresserad av konst, speciellt ikonmåleri, som hon gärna skulle ägna mera tid åt. Marianne har, förutom årets julmärken, formgett juldekorationerna för 2007 och 2008.

22 22 ÅLANDSPOSTEN FRIMÄRKEN minna EN ÅLÄNDSK KLÄDDESIGNER I BÖRJAN AV SIN KARRIÄR Årets utställningskort är gjorda av den åländska kläddesignern Minna Palmqvist. Uppdraget var spännande och inspirerande för Minna och hon vill gärna fortsätta sitt samarbete med Posten Åland.

23 ÅLANDSPOSTEN FRIMÄRKEN 23 Jag önskar att jag hade målat Åländsk bondbrud. Den är fantastisk! Minna Palmqvist är född och uppvuxen i Jomala på Åland. Efter studenten flyttade hon till Åbo i Finland för att studera vid Yrkeshögskolan Sydväst och tog där en kandidatexamen som formgivare i beklädnad Efter det tog jag ett sabbatsår och jobbade som elevassistent och gjorde samtidigt små beställningsjobb. Men planen var hela tiden att jag skulle studera vidare. Året efter började hon på Konstfack i Sveriges huvudstad Stockholm och tog där en magisterexamen i textil VILL FÅ BÄTTRE SYSTEM OCH FLYT Våren 2008 jobbade Minna som designassistent hos kläddesignern Filippa K i Stockholm. Det var väldigt lärorikt och nyttigt att jobba som designassistent. Men tvärtemot vad många tror så är det inget glamouröst jobb. Det var mycket dataarbete, kontroll av prover och kontakter till fabriker. Men att göra den typen av jobb är nödvändigt för att få förståelse för hur branschen fungerar. Den resterande delen av 2008 har Minna fått möjligheten att ägna sig åt sin egen design på heltid. Hon har fått ett arbetsstipendium från Ålands Kulturdelegation. Det gav mig möjlighet att fortsätta jobba med mitt magisterprojekt. Målet är att jag ska få ett bättre system och flyt i mitt

24 24 ÅLANDSPOSTEN FRIMÄRKEN Minna har fått ett arbetsstipendium som ger henne möjlighet att fram till slutet av 2008 jobba med sina egna projekt på heltid. Under den tiden hoppas hon kunna knyta till sig personer och agenter som underlättar hennes arbete i framtiden. Det var spännande att få en specifik uppgift. Ämnet var förutbestämt men ändå relativt fritt. arbete. Jag vill kunna knyta kontakter till mig så jag inte behöver göra allt själv. Att få ha en egen agent vore härligt! SAMLADE BAKGRUNDSINFORMATION Att bli tilldelad uppdraget att göra årets utställningskort var förvånande men roligt för Minna. Det var spännande att få en specifik uppgift. Ämnet var förutbestämt men ändå relativt fritt. För att ta reda på bakgrundsinformation om olika postuniformer använde sig Minna av internet. Jag googlade mycket, ibland var det svårt att hitta rätt på grund av att internetsidorna var på olika språk. Men jag slog upp vissa nyckelord, till exempel post, det hjälpte mig mycket. Dessutom hade Postmuseum i Stockholm mycket bildmaterial. Resultatet blev en samling kort med postkläder från vitt skilda tidsepoker. De gamla dräkterna och uniformerna försökte jag avbilda på ett modernt sätt. Kombinationen med de nyare, regntåliga och färggranna postkläderna gjorde att det blev en bra helhet. HAR INTE RITAT PÅ NÅGRA ÅR Minna ritar och skissar inte så mycket till vardags. Jag har målat tidigare, men inte på några år nu. Jag ritar bara meditativt och för att komma ihåg vad jag har tänkt. Uppdraget från Posten gjorde mig först nervös, jag trodde att min hand inte

25 ÅLANDSPOSTEN FRIMÄRKEN 25 Minnas examensarbete på Konstfack heter Intimately Social och här visar hon upp en väst från den kollektionen. Jag vill själv vara en samlare, men lyckas inte riktigt. kunde göra modebilder eftersom det hade gått två år sedan jag ritade aktivt. Men så småningom kom jag in i det igen. VILL VARA EN SAMLARE Minna samlar inte på frimärken eller andra filateliprodukter. Men jag älskar att folk samlar på saker. Det är den maniska upprepningen som ger en lyckokänsla. Jag vill själv vara en samlare men lyckas inte riktigt. Minna har påbörjat många samlingar, men har ännu inte kommit så långt. Jag har börjat samla på Eiffeltorn i miniatyr och snöglober. Men jag har bara två-tre stycken av varje. Om det inte skulle finnas ekonomiska begränsningar och utrymmesbrist skulle jag samla på provdockor! BONDBRUDEN ÄR FANTASTISK Minna skulle gärna vilja göra andra produkter för Posten Åland och är även öppen för att bli frimärkskonstnär i framtiden. Något drömmotiv har hon inte. Men jag önskar att jag hade målat Åländsk bondbrud. Det är en fantastisk tavla! MINNA PALMQVIST Kläddesignern Minna Palmqvist (f. 1980) är utbildad vid beklädnadslinjen vid Yrkeshögskolan Sydväst i Åbo och har en magister examen i textil från Konstfack i Stockholm. Under sommaren och hösten 2008 har ett arbetsstipendium från Ålands Kulturdelegation gett henne möjlighet att ägna sig åt sin design på heltid. Utställningskorten och -frimärkena är Minnas första jobb för Posten Åland.

26 26 ÅLANDSPOSTEN FRIMÄRKEN 252 NY GRÄNS, NY TID Texten på stämpelbilden är inspirerad av de inristade siffrorna på gränspålen. UTGIVNINGSDATUM FORMGIVNING Cecilia Mattsson UPPLAGA VALÖR Europa (0,80 ) PRIS FDC (EJ SIGNERAT) 1,35 FRIMÄRKETS STORLEK 35 x 35 mm ARKETS STORLEK 2 x 15 märken PERFORERING 14,25 per 2 cm PAPPER 104 g/m² TRYCKMETOD 4-färgsoffset + foliering + prägling TRYCKERI Southern Colour Print ROBERT JANSSON Frimärket är fyrkantigt men placeras på kant, 45 grader, på förstadagskuvertet. På kuvertet ser vi en gammal karta samt Rysslands och Sveriges flaggor. Texten på baksidan kommer från fredsfördraget i Fredrikshamn CECILIA MATTSSON Cecilia Mattsson (f. 1970) jobbar som grafisk formgivare på Posten Ålands marknadsavdelning, där hon bland annat ansvarar för frimärksproduktionen. Cecilia har alltid varit intresserad av text och form och hon är utbildad inom grafisk formgivning och reklam vid RMI Berghs och Ekenäs Handelsinstitut samt till dekoratör vid Vasa Handelsläroverk. Hon har även gått konstlinjen vid Karis folkhögskola. Cecilia har tidigare jobbat på reklambyrå, tryckeri och i fotoaffär. BILD ARK På frimärket ser vi en gränspåle som ursprungligen stod i Ålands hav. Gränspålen är präglad på frimärket. Dessutom är en yta av frimärket folierad med silver. På frimärksarket återkommer gränspålen samt en gammal karta.

27 ÅLANDSPOSTEN FRIMÄRKEN 27 Ny gräns, ny tid Händelserna för 200 år sedan gjorde att Åland blev en del av det ryska imperiet och 22 januari ger Posten ut ett frimärke som uppmärksammar händelserna på Åland 1808 och träffades två av Europas mäktigaste män i staden Tilsit i Preussen. Det var Napoleon av Frankrike och Alexander av Ryssland och de beslutade då hur kontinenten skulle delas upp. Den svenska kungen Gustav IV Adolf, som vid den här tiden också regerade över Finland och Åland, uppmanades av Ryssland och Frankrike att gå med i en blockad mot Storbritannien. Kungen vägrade och därmed fick den ryska tsaren fria händer att anfalla Svea rike. MISSNÖJE HOS ÅLÄNNINGARNA Den 29 mars 1808 kom ryska soldater över isen till Brändö i Ålands östra skärgård. Men på grund av den islossning som väntades fick de 50 soldaterna order om att återgå till Åboland. I samma veva planerade tsar Alexander att anfalla Sveriges fastland via Åland, tack vare öarnas strategiska placering. Den ryska styrkan fick åter order om att besätta Åland och snart steg 840 man i land på Åland, med huvudfäste på Kumlinge. Landstigningen ledde till stort missnöje hos ålänningarna och istället för att lyda ryssarnas order gick den åländska allmogen till anfall. Allmogehärden på 450 frivilliga anlände till Kumlinge 10 maj 1808 och lyckades tvinga ryssarna till kapitulation och de tillfångatog cirka 500 man. EN HÅRD VINTER Efter att de ryska trupperna försvunnit började fältbefästningar byggas för kanoner och ett åländskt lantvärn organiserades. Gustav IV Adolf beslöt i juni att själv ta ledningen över operationen i södra Finland, med Åland som bas. Men efter flera anfallsförsök, följda av motgångar, övergav kungen tankarna på fortsatta expeditioner österut och

28 28 ÅLANDSPOSTEN FRIMÄRKEN Hans Maj:t Konungen af Swerige afstår oåterkalleligen och för altid de Åländske Öarne. återvände till Sverige i mitten av oktober De kvarvarande svenska soldaterna, cirka man, inkvarterades i allmogens gårdar runt om på Åland. Vintern blev dock hård och tusentals soldater drabbades av feberepidemi och avled. Ovan: Gustav IV Adolf, Napoleon av Frankrike och Alexander av Ryssland. Nedan: Kung Gustav IV Adolf ombord på kungajakten Amadis. J. HÄGG. SVENSKARNA RETIRERADE Samma vinter fanns Rysslands överbefälhavare von Knorring med man i Åbo på finska fastlandet. Hans order var att ta över Åland från svenskarna, för att sedan ta sig vidare till det svenska fastlandet. Från Sveriges sida anlände befälhavare von Döbeln med man till Åland. Den 13 mars 1809 avsattes Gustav IV Adolf genom en oblodig statskupp, vilket kunde ha lett till fredsförhandlingar och ett avslut på kriget. Men ovetande om detta satte sig ryssarna samtidigt i rörelse mot Åland ryska soldater trängde sig fram i fem anfallsriktningar. Det svenska försvaret inledde reträtt och 17 mars flydde de över isen mot Grisslehamn på svenska sidan. I början av sommaren fanns en styrka på mer än ryska soldater på Åland och svenskarnas möjligheter till motanfall var nu borta. Åland var definitivt under rysk kontroll. FREDSFÖRDRAG I FREDRIKSHAMN Fredsförhandlingarna inleddes i augusti och fredsfördraget undertecknades den 17 september 1809 i Fredrikshamn. I fördragets artikel IV bekräftas Rysslands kontroll över Åland: Hans Maj:t Konungen af Swerige afstår oåterkalleligen och för altid de Åländske Öarne. AVGÖRANDE FÖR UTVECKLINGEN Anslutningen till det ryska imperiet blev avgörande för Ålands fortsatta utveckling. På 1830-talet påbörjades byggandet av

29 ÅLANDSPOSTEN FRIMÄRKEN 29 AUG. MALMSTRÖM. I mars 1809 närmade sig ryska soldater Åland i fem olika anfallsriktiningar. Det svenska försvaret inledde reträtt och 17 mars flydde de över isen från Eckerö på Åland mot Grisslehamn på svenska sidan. Svenskarna hade förlorat och Åland var nu under rysk kontroll. Bilden föreställer svenskarnas återtåg över isen. fästningen i Bomarsund (fästningen uppmärksammades av Posten Åland bland annat i ett jubileumshäfte från 2004). Vid fredsförhandlingarna i Paris 1856 blev Åland demilitariserat och 1861 grundades staden Mariehamn. Första världskriget blev inledningen på Ålandsrörelsen, som i sin tur ledde fram till dagens självstyrelse. EN GRÄNSPÅLE PÅ FRIMÄRKE Frimärksmotivet visar en gränspåle som 1810 blev placerad på ön Flötjan i Ålands hav, där den nya gränsen mellan Sverige och Ryssland gick. Gränspålen i trä finns nu i Ålands museum och är ett av få föremål som berättar om Ålands och Finlands avskiljande från Sverige. Anslutningen till det ryska imperiet blev avgörande för Ålands fortsatta utveckling. MERA INFORMATION PÅ INTERNET Händelserna för 200 år sedan uppmärkammas på många sätt både i Sverige, på Åland och på finska fastlandet. Om alla evenemang, men även om krigets bakgrund, kan man läsa på och EN GEMENSAM FÖRPACKNING Även Finland och Sverige ger ut frimärken för att uppmärksamma märkesåret Finlands miniatyrark med fyra frimärken utkommer samma dag som det åländska frimärket, 22 januari, medan Sverige har utgivning 26 mars. För att understryka den gemensamma historien som Finland, Sverige och Åland har, kommer en förpackning att ges ut tillsammans. UTKOMMER 26 MARS Förpackningen innehåller ett miniatyrark med fyra frimärken från Finland, ett frimärke från Åland och två frimärken från Sverige. Dessutom finns korta texter på finska, svenska och engelska om händelserna Förpackningen utkommer 26 mars. Den presenteras närmare i Ålandsposten Frimärken Källa: Ålands museums utställning Vi blefvo ryssar, sommaren 2008.

30 30 ÅLANDSPOSTEN FRIMÄRKEN Förstadagskuvert 2008 Helsakskort, Pom, Koka, Tycke, Norden Drottningkleven, OS i Beijing 2008, Julen 2008, Fyrar, Bondros (frankeringsetikett), Europa Brevskrivandet, Mina frimärken Ridsport, Fiskar, Naturmiljöer, Mariehamn, Åländsk bondbrud, Naturmiljöer, Lumparland, Mitt Åland, Marcus Grönholm, Nu kan du köpa årets förpackning med åländska förstadagskuvert. Förutom samtliga årets frimärken ingår årets serie med frankeringsetiketter med bondros samt årets helsaker av Lotta Jansdotter. Årets FDC-förpackning finns tillgänglig från och med den 9 oktober och kostar 30,50.

31 ÅLANDSPOSTEN FRIMÄRKEN 31 Utställningskort 2008 WIPA, Wien, Nordia, Stavanger, Frimærkeforum, Fredericia, Kesfila, Jyväskylä, Int. Briefmarkenmesse, Essen, Int. Briefmarken Börse, Berlin, Frimärksmässa, Helsingfors, Turun Kevät, Åbo, Frimynt, Helsingborg, Frimärkets dag, Stockholm, Int. Briefmarkenbörse, Sindelfingen, Stamp Passion, Hertogenbosch, Förpackningen med utställningskort från 2008 finns till salu från och med 9 november. Temat för årets utställningskort är postkläder och konstnär är Minna Palmqvist. Utställningskorten är frankerade med speciellt framtagna utställningsfrimärken och stämplade med en utställningsstämpel. Årets förpackning kostar 22,20. Du kan även köpa alla årets utställnings frimärken i en förpackning. Den innehåller 12 häften och kostar 67,20.

32 32 ÅLANDSPOSTEN FRIMÄRKEN Specialstämplar Ålands Marthadistrikt 6.6 Fyrar (maximikort) 14.6 Postrodden 6.7 Bondbröllopsmarknad 9.8 Bomarsundsdagarna 10.8 Spelmansstämma på Kökar 19.9 Eckerö Post- och tullhus 180 år 27.9 Getadraget 9.10 Frimärkets dag Varje år uppmärksammas vissa evenemang på Åland med en specialstämpel. I slutet av året utkommer en förpackning med alla specialstämplar. Förpackningen består av kuvert frankerade med åländska frimärken och stämplade med specialstämpeln. Förpackningen kostar i år 11,00 och finns till försäljning från och med 9 oktober.

33 ÅLANDSPOSTEN FRIMÄRKEN 33 EVENEMANG Juha Pykäläinen är en mångsidig konstnär som jobbar i många olika tekniker. I sin ateljé i Strömbolstad i Sund har han dessutom en egen ramverkstad. På bilden demonstrerar Juha för intresserade besökare hur det går till att trycka grafik. De åländska samlarkunderna trivdes på besöket hos Juha Pykäläinen. En av Juhas skulpturer i utställningslokalen. Besök hos konstnären Juha I maj ordnade Posten Åland ett besök hos konstnären Juha Pykäläinen för de åländska samlarkunderna. Juha Pykäläinen har sin ateljé i anslutning till sin bostad i natursköna Strömbolstad i Sund. Besökarna fick träffa Juha och höra honom berätta om sitt arbete som mångsidig konstnär. Under kvällen fanns det också gott om tid för social samvaro och besöket avslutades med att Juha signerade sina senast utkomna frimärksutgåvor.

34 34 ÅLANDSPOSTEN FRIMÄRKEN TÄVLING Tävling Nu kan du delta i Postens spännande tävling. Svaren på tävlingsfrågorna hittar du i gamla nummer av Ålandsposten Frimärken eller i Postens frimärkskatalog. Bland alla som lämnar in rätt svar lottar vi ut tre exemplar av Ålands frimärken berättar Lycka till! 1. Vilket år utkom samlarbilen av märket Morris 1000 Van? 2. Vad var temat för utställningskorten 1999? 3. Vilken konstnär gjorde frimärket Gastronomi? 4. Vilket datum utkom frimärket Spelmansmusik 2003? 5. Vilket djur fanns på samlarbladet som utkom 2 februari 2004? Tävlingskupong NAMN... ADRESS... POSTADRESS... LAND... Skicka in kupongen till: Posten Åland Frimärken, PB 100, AX MARIEHAMN, ÅLAND, Finland innan den 30 januari Kupongen kan kopieras.

35 ÅLANDSPOSTEN FRIMÄRKEN 35 Utgivningar 2009 KALENDER 22 januari Elektriciteten 100 år (Preserve the Polar Regions and Glaciers) Miniatyrark 22 januari Ny gräns, ny tid 1 frimärke 2 februari Remmare, Ryska systemet Frankeringsetikett 21 mars Åländska författare Häfte med 9 frimärken, 3 olika motiv 6 april Biografverksamheten 100 år 1 frimärke 8 maj Europa Astronomi 1 frimärke 8 maj Dykning 1 frimärke 8 maj Åland ölandet 3 helsakskort 1 juni Passagerarfärjor 2 frimärken 1 juni Passagerarfärjor 2 maximikort 27 juni Mina frimärken, Öspelen Självhäftande häfte med 8 frimärken, 1 motiv 16 september Naturmiljöer från Åland, Saltvik och Föglö 2 frimärken 9 oktober Julen frimärken 9 oktober Julen maximikort 9 oktober Julmärken Leveranser och stopptider LEVERANS- NUMMER STOPP FÖR ABOÄNDRING LEVERANS INNEHÅLL mars april Elektriciteten 100 år, Ny gräns, ny tid, frankeringsetikett, Åländska författare (häfte), Biografverksamheten 100 år maj juni Europa, Dykning, helsaker, Passagerarfärjor, 2 maximikort september oktober Mina frimärken (självhäftande häfte), Naturmiljöer Saltvik och Föglö, Julen, 2 maximikort oktober november Årssats, julmärken, förpackningar, juldekorationer, årsblad, Sepacförpackning m.m Övriga abonnemangsleveranser (OBS! PRELIMINÄRA LEVERANSTIDER) PRODUKT LEVERANS PRODUKT LEVERANS Myntförpackning 2009 mars Ålands frimärken berättar november Samlarbil nr 20 april Konsttallrik nr 12 december Frimärksklocka nr 7 juni Samlarbil nr 21 december Konsttallrik nr 11 juni

36 36 ÅLANDSPOSTEN FRIMÄRKEN KALENDER Mässor 2009 Posten Åland deltar i följande mässor under året. Uppgifterna är preliminära och kan komma att ändras. Detta meddelas i så fall i kommande nummer av Ålandsposten Frimärken. NORRPHIL 2009 HONG KONG 2009 TAMFILA FRIMÆRKEFORUM Täby, Sverige, Hong Kong, Kina, Tammerfors, Finland, Fredericia, Danmark, mars maj 9 11 oktober november KEVÄT-ABOEX 2009 NORDIA 2009 ITALIA 2009 Åbo, Finland, Hafnarfjördur, Island, Rom, Italien, 4 5 april maj oktober FRIMYNT Helsingborg, Sverige, 18 april FRIMÄRKETS DAG Stockholm, Sverige, 26 september INT. BRIEFMARKENBÖRSE Sindelfingen, Tyskland, oktober INT. BRIEFMARKENMESSE INT. BRIEFMARKENBÖRSE FRIMÄRKSMÄSSA Essen, Tyskland Berlin, Tyskland, Helsingfors, Finland, 6 10 maj 2 4 oktober oktober På samtliga mässor, förutom i Stockholm, finns ett utställningskort, ett utställningsfrimärke samt en -stämpel. Temat för 2009 är lokala torg och konstnär är Anette Gustafsson. I nästa nummer av Ålandsposten Frimärken kan du läsa mera om både konstnären och utställningskorten samt -frimärkena. Specialstämplar 2009 Följande evenemang har hittills beviljats specialstämplar under 2009: 12.2 RÄDDA BARNEN 50 ÅR 27.6 NATWEST ISLAND GAMES ÅLANDS FRIMÄRKEN 25 ÅR 30.6 NATWEST ISLAND GAMES ÖSTERSJÖFONDEN 20 ÅR 4.7 NATWEST ISLAND GAMES PASSAGERARFÄRJOR (MAXIMIKORT) 9.10 JULEN 2009 (MAXIMIKORT) 13.6 POSTRODDEN 9.10 FRIMÄRKETS DAG Tillägg kan göras under året. Dessa meddelas i så fall i kommande nummer av magasinet samt på På hemsidan kan du också se bilder av specialstämplarna. Helgstängt Posten Åland Frimärken håller stängt följande helgdagar: JULHELGEN NYÅRSDAGEN LÅNGFREDAGEN ANNANDAG PÅSK december januari april 13 april

18 ÅLANDSPOSTEN FRIMÄRKEN

18 ÅLANDSPOSTEN FRIMÄRKEN 18 ÅLANDSPOSTEN FRIMÄRKEN Förr var jag mer slaviskt bunden till hur djuren exakt såg ut men det är skönt att idag kunna frigöra sig och jobba mera enligt fantasin, även om jag lägger stor vikt vid att

Läs mer

Facit (Michel) Pfr Stpl Facit (Michel) Pfr Stpl Facit (Michel) Pfr Stpl STF nr ** o STF nr ** STF nr ** o

Facit (Michel) Pfr Stpl Facit (Michel) Pfr Stpl Facit (Michel) Pfr Stpl STF nr ** o STF nr ** STF nr ** o STF nr ** Allmogebåt, 1984-86 1 ( 1 ) 1:- 1:- 2 ( 2 ) 1:- 1:- 3 ( 3 ) 2:- 2:- 8 ( 8y ) 1:- 1:- 9 ( 9y ) 2:- 2:- 14 ( 14 ) 2:- 2:- Serie/Set/Satz (6) Olika motiv, 1984 4 ( 4 ) 2:- 2:- 5 ( 5 ) 6 ( 6 ) 1

Läs mer

fångar dagen sådde symboliska frön da vinci-metoden

fångar dagen sådde symboliska frön da vinci-metoden Jag tänker inte låta cancern stoppa mig i mitt liv. Jag har inte tid med det, jag har ju så mycket som jag vill göra. Det var tankar som stärkte Håkan Sandberg, konstnären bakom frimärket Blå bandet, när

Läs mer

Möt världen. Bli utbytesstudent. Åk på AFS Skolprogram och välj mellan 50 länder!

Möt världen. Bli utbytesstudent. Åk på AFS Skolprogram och välj mellan 50 länder! Möt världen. Bli utbytesstudent med AFS. Åk på AFS Skolprogram och välj mellan 50 länder! AFS ger dig möjligheten att lära känna dig själv samtidigt som du får vänner från hela världen. Som utbytesstudent

Läs mer

Samla Ålands frimärken

Samla Ålands frimärken Samla Ålands frimärken Åland ett självstyrt örike Innehåll Åland 3 Landskapet Åland är ett självstyrt demilitariserat örike som ligger i Östersjön, mellan Finland och Sverige. Besök oss på internet Här

Läs mer

Inkvarteringsstatistik för hotell 2004

Inkvarteringsstatistik för hotell 2004 Iris Åkerberg, statistiker Inkvartering 2004:15 Tel. 25496 20.1.2005 Inkvarteringsstatistik för hotell 2004 Övernattningarna minskade under året Totala antalet övernattningar för alla hotell under hela

Läs mer

INKVARTERINGSSTATISTIK FÖR ÅLAND

INKVARTERINGSSTATISTIK FÖR ÅLAND www. asub.aland.fi Iris Åkerberg, statistiker STATISTIKMEDDELANDE 22.01.2001 Tel. 25496 Inkvartering 2000:14 INKVARTERINGSSTATISTIK FÖR ÅLAND Hotell December och hela år 2000 Denna sammanställning innehåller

Läs mer

Inkvarteringsstatistik för hotell 2011

Inkvarteringsstatistik för hotell 2011 Christina Lindström, biträdande statistiker Tel. 018-25491 Turism 2011:13 12.01.2012 Inkvarteringsstatistik för hotell 2011 Hotellövernattningarna ökade under året Totala antalet övernattningar för alla

Läs mer

INKVARTERINGSSTATISTIK FÖR ÅLAND

INKVARTERINGSSTATISTIK FÖR ÅLAND www. asub.aland.fi Iris Åkerberg, statistiker STATISTIKMEDDELANDE 23.1.2002 Tel. 25496 Inkvartering 2001:14 INKVARTERINGSSTATISTIK FÖR ÅLAND Hotell December och hela år 2001 Denna sammanställning innehåller

Läs mer

Inkvarteringsstatistik för hotell 2003

Inkvarteringsstatistik för hotell 2003 Iris Åkerberg, statistiker Inkvartering 2003:13 Tel. 25496 20.1.2004 Inkvarteringsstatistik för hotell 2003 Övernattningarna minskade under året Hotellstatistiken för hela 2003 är klar. Totala antalet

Läs mer

Inkvarteringsstatistik för hotell 2005

Inkvarteringsstatistik för hotell 2005 Christina Lindström, bitr. statistiker Inkvartering 2005:13 Tel. 25491 6.2.2006 Inkvarteringsstatistik för hotell 2005 Övernattningarna minskade under året Totala antalet övernattningar för alla hotell

Läs mer

Kära förälder, kära värdfamilj

Kära förälder, kära värdfamilj Kära förälder, kära värdfamilj YFU tror att ett av de bästa sätten att lära känna en kultur, ett språk och ett annat land är genom att bo ett år hos en värdfamilj och att gå i landets skola. Under ett

Läs mer

INKVARTERINGSSTATISTIK FÖR ÅLAND

INKVARTERINGSSTATISTIK FÖR ÅLAND www. asub.aland.fi Iris Åkerberg, statistiker STATISTIKMEDDELANDE 20.1.2003 Tel. 25496 Inkvartering 2002:13 INKVARTERINGSSTATISTIK FÖR ÅLAND Hotell December och hela år 2002 Denna sammanställning innehåller

Läs mer

Stockholms besöksnäring. November 2014

Stockholms besöksnäring. November 2014 Stockholms besöksnäring. November 214 Under november 214 gjordes närmare 951 övernattningar på kommersiella boendeanläggningar i. Det var 44 fler än under november 213, en ökning med 5 %. Under november

Läs mer

Svenska Finska Estniska. Ryska Engelska Koreanska. Franska Tyska Italienska. Grekiska Danska Norska. Isländska Ungerska Spanska

Svenska Finska Estniska. Ryska Engelska Koreanska. Franska Tyska Italienska. Grekiska Danska Norska. Isländska Ungerska Spanska Kapitel 4 - Nationalitet och språk Aktivering 4.1. Vilka språk talar Åsa och Jens? Vi undersöker vilka språk som talas i gruppen och i världen. Material: språkplansch på väggen med olika språk. Affisch

Läs mer

Om läsning. Vad, när, var och hur läser du? Ta med och läs med dem där hemma

Om läsning. Vad, när, var och hur läser du? Ta med och läs med dem där hemma Om läsning Vad, när, var och hur läser du? Ta med och läs med dem där hemma I bokstävernas krumelurer, i deras hopflätning till ord och meningar finns många hemliga rum När man fått tag i läsandet har

Läs mer

Lärarhandledning. Folke och Frida Fridas nya värld Frida Åslund

Lärarhandledning. Folke och Frida Fridas nya värld Frida Åslund Lärarhandledning Folke och Frida Fridas nya värld Frida Åslund www.atriumforlag.se info@atriumforlag.se Innehåll Om boken 2 Om författaren 2 Ingångar till läsningen 3 Analys Berättare Karaktärer Läsdagbok

Läs mer

Stockholms besöksnäring. Januari 2016

Stockholms besöksnäring. Januari 2016 Stockholms besöksnäring. Under januari månad registrerades över 750 tusen gästnätter på kommersiella boendeanläggningar i. Det var en ökning med 1 jämfört med januari månad 2015. Cirka 70 av övernattningarna

Läs mer

Stockholms besöksnäring. September 2014

Stockholms besöksnäring. September 2014 Stockholms besöksnäring. September 214 Under september noterades 1,68 miljoner gästnätter på kommersiella boendeanläggningar i. Det var 95, eller 1 %, fler än under september 213, vilket i sin tur innebär

Läs mer

2. Varför ville både Österrike- Ungern och Ryssland ha kontroll över vad som hände på Balkan?

2. Varför ville både Österrike- Ungern och Ryssland ha kontroll över vad som hände på Balkan? Instuderingsfrågor till : Första världskriget 1. Vilka var orsakerna till kriget? Orsaker till kriget var bl.a. Nationalismen var stor i alla Europas länder Tyskland ville behålla de gränserna de hade

Läs mer

MARTIN LUTHER OCH REFORMATIONEN

MARTIN LUTHER OCH REFORMATIONEN EXPERTKORT VASATIDEN 1. GUSTAV VASA FLYR Koll på vasatiden sid. 10-11 1. Vad är en krönika? 2. Vem bestämde vad som skulle stå i krönikan om hur Gustav Vasa flydde från soldaterna? 3. Vem berättade för

Läs mer

Stockholms besöksnäring. Februari 2016

Stockholms besöksnäring. Februari 2016 Stockholms besöksnäring. Under februari månad registrerades närmare 820 tusen gästnätter på kommersiella boendeanläggningar i. Det var en ökning med 12 jämfört med februari månad 2015. Cirka 70 av övernattningarna

Läs mer

Tabell 1. Valdeltagande på Åland vid riksdagsvalen 2011 och 2015, procent. Löfström vald som den yngsta åländska riksdagsledamoten

Tabell 1. Valdeltagande på Åland vid riksdagsvalen 2011 och 2015, procent. Löfström vald som den yngsta åländska riksdagsledamoten ' Kenth Häggblom, statistikchef, tel. 25497 Sanna Roos, vik. statistiker, tel. 25495 Val 2015:1 29.4.2015 Riksdagsvalet 2015 Högre valdeltagande Valdeltagandet på Åland i årets riksdagsval var 58 procent,

Läs mer

Stockholms besöksnäring. Maj 2015

Stockholms besöksnäring. Maj 2015 Stockholms besöksnäring. Under maj månad registrerades cirka 1 200 000 gästnätter på kommersiella boendeanläggningar i. Det var en ökning med 4 jämfört med maj månad 2014. Över två tredjedelar av övernattningarna

Läs mer

Världskrigens tid

Världskrigens tid Världskrigens tid 1914-1945 Krig är blott en fortsättning på politiken med andra medel. Carl von Clausewitz Tysk general 1780-1831 1:a världskriget Krig mellan åren 1914 och 1918. Kriget stod mellan två

Läs mer

Turism 2015:6 27.7.2015. Christina Lindström, biträdande statistiker Tel. 018-25491. - Ålands officiella statistik - Beskrivning av statistiken

Turism 2015:6 27.7.2015. Christina Lindström, biträdande statistiker Tel. 018-25491. - Ålands officiella statistik - Beskrivning av statistiken Christina Lindström, biträdande statistiker Tel. 018-25491 Turism 2015:6 27.7.2015 Inkvarteringsstatistik för hotell Juni 2015 Många hotellgästnätter i juni Totala antalet övernattningar på hotellen var

Läs mer

Stockholms besöksnäring. September 2016

Stockholms besöksnäring. September 2016 Stockholms besöksnäring. September Under september månad registrerades över 1,2 miljoner gästnätter på kommersiella boendeanläggningar i. Det var en ökning med 2 jämfört med september månad 2015. Cirka

Läs mer

Stockholms besöksnäring. November 2016

Stockholms besöksnäring. November 2016 Stockholms besöksnäring. Under november månad registrerades ca 1,1 miljoner gästnätter på kommersiella boendeanläggningar i. Det var en ökning med 5 jämfört med november 2015. Cirka 74 av övernattningarna

Läs mer

Stockholms besöksnäring. November 2015

Stockholms besöksnäring. November 2015 Stockholms besöksnäring. November 2015 Under november månad registrerades över 1,0 miljoner gästnätter på kommersiella boendeanläggningar i. Det var en ökning med 7 % jämfört med november månad 2014. Cirka

Läs mer

Stockholms besöksnäring. December 2016

Stockholms besöksnäring. December 2016 Stockholms besöksnäring. December 2016 Under december månad registrerades ca 0,9 miljoner gästnätter på kommersiella boendeanläggningar i. Det var en ökning med 12 jämfört med december 2015. Cirka 65 av

Läs mer

NR 2 2009 SVENSKA ALLAN KOMBINERAR TVÅ YRKESROLLER. www.posten.ax

NR 2 2009 SVENSKA ALLAN KOMBINERAR TVÅ YRKESROLLER. www.posten.ax NR 2 2009 SVENSKA ALLAN KOMBINERAR TVÅ YRKESROLLER www.posten.ax Vi syns på mässan! Att vara nära kunden och ge en personlig service. Att känna igen kunden, inte bara till utseendet utan många gånger också

Läs mer

Stockholms besöksnäring. Sommaren 2015

Stockholms besöksnäring. Sommaren 2015 Stockholms besöksnäring. Sommaren 2015 Under de tre sommarmånaderna juni, juli och augusti registrerades över 4,4 miljoner gästnätter på kommersiella boendeanläggningar i. Det var en ökning med 12 jämfört

Läs mer

RALLYFÖRAREN. visar sin bild av Åland. www.posten.ax. 26 I juni utkommer ett häfte med fyra olika fyrar, varav två är graverade!

RALLYFÖRAREN. visar sin bild av Åland. www.posten.ax. 26 I juni utkommer ett häfte med fyra olika fyrar, varav två är graverade! NR 1 2008 SVENSKA 26 I juni utkommer ett häfte med fyra olika fyrar, varav två är graverade! 14 Posten Åland uppmärksammar årets OS i Beijing med ett trekantigt frimärke. RALLYFÖRAREN visar sin bild av

Läs mer

Stockholms besöksnäring. Augusti 2015

Stockholms besöksnäring. Augusti 2015 Stockholms besöksnäring. Under augusti månad registrerades över 1,5 miljoner gästnätter på kommersiella boendeanläggningar i. Det var en ökning med 7 jämfört med augusti månad 2014. Cirka 60 av övernattningarna

Läs mer

Stockholms besöksnäring. Oktober 2015

Stockholms besöksnäring. Oktober 2015 Stockholms besöksnäring. Under oktober månad registrerades över 1,1 miljoner gästnätter på kommersiella boendeanläggningar i. Det var en ökning med 7 jämfört med oktober månad 2014. Cirka 68 av övernattningarna

Läs mer

STOR STOR AMATÖRUTSTÄLLNING 9 16 maj 2009

STOR STOR AMATÖRUTSTÄLLNING 9 16 maj 2009 STOR STOR AMATÖRUTSTÄLLNING 9 16 maj 2009 Viveka Gardahl, Ann Helen Bengtsson, Martina Eriksson, Eva Fresk, Helga Gudding Östman, Hans Karlsson, Sara Karlsson, Gunilla Karlström, Lennart Melin, Anette

Läs mer

Stockholms besöksnäring. Juni 2015

Stockholms besöksnäring. Juni 2015 Stockholms besöksnäring. Under juni månad registrerades över 1 200 000 gästnätter på kommersiella boendeanläggningar i. Det var en ökning med 6 jämfört med juni månad 2014. Cirka 60 av övernattningarna

Läs mer

Turism 2015: Christina Lindström, biträdande statistiker Tel Ålands officiella statistik -

Turism 2015: Christina Lindström, biträdande statistiker Tel Ålands officiella statistik - Christina Lindström, biträdande statistiker Tel. 018-25491 Turism 2015:9 27.10.2015 Inkvarteringsstatistik för hotell September 2015 Även i september ökande hotellgästnätterna Totala antalet övernattningar

Läs mer

Samlarklubben Skilling

Samlarklubben Skilling Priser Auktion April 2012 Nr Pris Nr Pris Nr Pris Nr Pris Nr Pris 1 = 90 36 = 5 71 = 200 106 = 150 141 = 5 2 = 20 37 = - - - 72 = 130 107 = 100 142 = - - - 3 = 15 38 = - - - 73 = 90 108 = 260 143 = 25

Läs mer

Gustav II Adolf. Sveriges regent mellan

Gustav II Adolf. Sveriges regent mellan Gustav II Adolf Sveriges regent mellan 1611-1632 Gustav II Adolf -Ärvde kungakronan från sin far Karl IX som 16 åring. -Hans mamma var en tysk prinsessa - Kristina - Ung men väl förberedd på sin uppgift

Läs mer

Stockholms besöksnäring. Juli 2015

Stockholms besöksnäring. Juli 2015 Stockholms besöksnäring. Under juli månad registrerades över 1,6 miljoner gästnätter på kommersiella boendeanläggningar i. Det var en ökning med 20 jämfört med juli månad 2014. Cirka 60 av övernattningarna

Läs mer

Stockholms besöksnäring. Oktober 2014

Stockholms besöksnäring. Oktober 2014 Stockholms besöksnäring. Oktober 214 För första gången nådde antalet gästnätter på kommersiella boendeanläggningar i över en miljon under oktober månad och redan under oktober har över 1 miljoner övernattningar

Läs mer

Stockholms besöksnäring. April 2015

Stockholms besöksnäring. April 2015 Stockholms besöksnäring. Under april månad registrerades cirka 885 gästnätter på kommersiella boendeanläggningar i. Det var en ökning med 9 jämfört med april månad 214. Över två tredjedelar av övernattningarna

Läs mer

Den vackra konsten. Gåvor

Den vackra konsten. Gåvor Den vackra konsten Grafisk konst (i alla former) är ett exklusivt jobb. Det har jag lärt mig genom åren. Det är ett riktigt hantverk; man kan inte ta hjälp av elektroniken, utan man måste sköta allt med

Läs mer

Sveriges Frimärksungdom Medlemstidning. Nr. 1 FEBRUARI 2018 (39 årgången)

Sveriges Frimärksungdom Medlemstidning. Nr. 1 FEBRUARI 2018 (39 årgången) Sveriges Frimärksungdom Medlemstidning Nr. 1 FEBRUARI 2018 (39 årgången) H aga slott uppfördes genom Gustav IV Adolfs initiativ eftersom Gustav III:s paviljong blivit för trång som bostad åt den växande

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Tillkännagivande i fråga om konventionen den 25 oktober 1980 om de civila aspekterna på internationella bortföranden av barn; SFS 2004:636 Utkom från trycket den 30 juni 2004

Läs mer

Stockholms besöksnäring. December 2014

Stockholms besöksnäring. December 2014 Stockholms besöksnäring. December 214 När 214 summeras överträffas års rekordsiffor för övernattningar på länets kommersiella boendeanläggningar varje månad. Drygt 11,8 miljoner övernattningar under 214

Läs mer

Berlinmuren Frågeställning: Vad är Berlinmuren? Orsaker? (Varför byggde man Berlinmuren?) Konsekvenser? Berlinmurens avskaffande.

Berlinmuren Frågeställning: Vad är Berlinmuren? Orsaker? (Varför byggde man Berlinmuren?) Konsekvenser? Berlinmurens avskaffande. Frågeställning: Vad är Berlinmuren? Orsaker? (Varför byggde man Berlinmuren?) Konsekvenser? Berlinmurens avskaffande. Ämne: Historia Arbetssätt: Läsa in mig på ämnet, både genom böcker(om det går) och

Läs mer

www.posten.ax Andreas Dienert har gjort årets humoristiska julmärken. Även i år kan du delta i ett lotteri i samband med julmärkena!

www.posten.ax Andreas Dienert har gjort årets humoristiska julmärken. Även i år kan du delta i ett lotteri i samband med julmärkena! S V E N S K A www.posten.ax Andreas Dienert har gjort årets humoristiska julmärken. Även i år kan du delta i ett lotteri i samband med julmärkena! SID 6 7 POSTEN ÅLAND FRIMÄRKEN PB 100 AX-22101 MARIEHAMN

Läs mer

Workshop 00:Almestrand Nina Söderström Malin Sörman Maria Hager Under åren 1999 2000 genomförde jag min andra fotografiska workshop på ett behandlingshem för mammor och deras barn. Hemmets uppgift är att

Läs mer

ITIS-rapport Önnestad skola Vt-02. Djuren på bondgården. Lena Johnsson Stina Ljunggren Linda Pålsson

ITIS-rapport Önnestad skola Vt-02. Djuren på bondgården. Lena Johnsson Stina Ljunggren Linda Pålsson ITIS-rapport Önnestad skola Vt-02 Djuren på bondgården Lena Johnsson Stina Ljunggren Linda Pålsson Innehållsförteckning Inledning s.3 Syfte..s.3 Mål s.4 Genomförande..s.4 Resultat.s.6 Diskussion s.8 2

Läs mer

CHANTI. Kvalitetsmycken på nätet spara 25% -70%

CHANTI. Kvalitetsmycken på nätet spara 25% -70% CHANTI Kvalitetsmycken på nätet spara 25% -70% Brilliance by Chanti Inleiding www.chanti.se fördelar och kvalitet i alla led CHANTI grundades 1995 och har från början satsat på kvalitetssmycken. Sedan

Läs mer

Inkvarteringsstatistik för hotell

Inkvarteringsstatistik för hotell Johan Flink, utredare Tel. 018-25580 Turism 2016:6 20.7.2016 Inkvarteringsstatistik för hotell Juni 2016 Minskning av hotellgästnätter i juni, preliminära siffror Antalet övernattningar på hotellen var

Läs mer

Riksdagsvalet 2011. Kenth Häggblom, statistikchef Tel 25497. Val 2011:1 3.5.2011

Riksdagsvalet 2011. Kenth Häggblom, statistikchef Tel 25497. Val 2011:1 3.5.2011 ' Kenth Häggblom, statistikchef Tel 25497 Val 211:1 3.5.211 Riksdagsvalet 211 Lägre valdeltagande Valdeltagandet på Åland i årets riksdagsval var 51 procent, vilket var 6 procentenheter lägre än 27. Kvinnornas

Läs mer

S V E N S K A. Frimärket Emigration visar en litografi av den åländska emigranten Ture Bengtz. SID 6 7. www.posten.ax

S V E N S K A. Frimärket Emigration visar en litografi av den åländska emigranten Ture Bengtz. SID 6 7. www.posten.ax S V E N S K A Frimärket Emigration visar en litografi av den åländska emigranten Ture Bengtz. www.posten.ax SID 6 7 POSTEN ÅLAND FRIMÄRKEN PB 100 AX-22101 MARIEHAMN ÅLAND, Finland Mina frimärken responsgaranti

Läs mer

Han som älskade vinden

Han som älskade vinden Draken är färdig hos smeden Torbjörn Nilsson i Råby. Jörgens lilla blå MG Midget får också vara med på bild. Han som älskade vinden Det var en gång en man som tyckte om det som rörde sig. Han älskade vinden

Läs mer

Fotograferingar Produkter

Fotograferingar Produkter Fotograferingar Produkter Att investera i minnen Jag fotograferar alltid med fokus på känsla. Min bildstil är ljus men något dämpad, lite drömsk och pastelligt färgglad. Jag skapar alla mina bilder med

Läs mer

Privatpersoners användning av datorer och Internet. - i Sverige och övriga Europa

Privatpersoners användning av datorer och Internet. - i Sverige och övriga Europa Privatpersoners användning av datorer och Internet - i Sverige och övriga Europa Undersökningen Görs årligen sedan år Omfattar personer i åldern - år ( och - år) Data samlas in i telefonintervjuer som

Läs mer

Inkvarteringsstatistik för hotell

Inkvarteringsstatistik för hotell Christina Lindström, biträdande statistiker Tel. 018-25491 Turism 2017:6 2.8.2017 Inkvarteringsstatistik för hotell Juni 2017 Flera hotellgästnätter i juni I juni var totala antalet övernattningar på hotellen

Läs mer

Presidentvalet Kenth Häggblom, statistikchef Tel Val 2012:

Presidentvalet Kenth Häggblom, statistikchef Tel Val 2012: ' Kenth Häggblom, statistikchef Tel 25497 Val 2012:1 21.2.2012 Presidentvalet 2012 Valdeltagandet minskade, mest för kvinnor Valdeltagandet på Åland i årets presidentval var 56 procent i båda omgångar,

Läs mer

Berlinmuren Frågeställning: Vad är Berlinmuren? Orsaker? (Varför byggde man Berlinmuren?) Konsekvenser? Berlinmurens avskaffande.

Berlinmuren Frågeställning: Vad är Berlinmuren? Orsaker? (Varför byggde man Berlinmuren?) Konsekvenser? Berlinmurens avskaffande. Frågeställning: Vad är Berlinmuren? Orsaker? (Varför byggde man Berlinmuren?) Konsekvenser? Berlinmurens avskaffande. Ämne: Historia Arbetssätt: Läsa in mig på ämnet, både genom böcker(om det går) och

Läs mer

Information om ansökan per land

Information om ansökan per land Information om ansökan per land OBS! Till ansökan bifogade handlingar skall vara översatta till landets officiella språk, eller, om det är svårt att få till stånd en sådan översättning till engelska eller

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Tillkännagivande i fråga om konventionen den 25 oktober 1980 om de civila aspekterna på internationella bortföranden av barn; SFS 1999:1040 Utkom från trycket den 10 december

Läs mer

Geografi är kunskapen om vår jord. Om hur den ser ut och hur vi lever på jorden. Man brukar skilja mellan naturgeografi och kulturgeografi.

Geografi är kunskapen om vår jord. Om hur den ser ut och hur vi lever på jorden. Man brukar skilja mellan naturgeografi och kulturgeografi. De flesta skolämnen är lätta att förstå vad de handlar om - det hörs ju på namnet (t.ex. historia och engelska), men vad lär man sig om när man läser geografi? Geografi är kunskapen om vår jord. Om hur

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Tillkännagivande i fråga om konventionen den 25 oktober 1980 om de civila aspekterna på internationella bortföranden av barn; SFS 2002:706 Utkom från trycket den 27 augusti 2002

Läs mer

Inkvarteringsstatistik för hotell

Inkvarteringsstatistik för hotell Christina Lindström, biträdande statistiker Tel. 018-25491 Turism 2014:8 19.9.2014 Inkvarteringsstatistik för hotell Augusti 2014 Minskning av hotellgästnätter i augusti Totala antalet övernattningar på

Läs mer

B. Vad skulle man göra för att vara bättre förberedd inför en lektion i det här ämnet?

B. Vad skulle man göra för att vara bättre förberedd inför en lektion i det här ämnet? Studieteknik STUDIEHANDLEDNING Syftet med dessa övningar är att eleverna själva ska fördjupa sig i olika aspekter som kan förbättra deras egen inlärning. arna görs med fördel i grupp eller parvis, och

Läs mer

Stockholms besöksnäring. Oktober 2016

Stockholms besöksnäring. Oktober 2016 Stockholms besöksnäring. Oktober 216 Under oktober månad registrerades ca 1,2 miljoner gästnätter på kommersiella boendeanläggningar i. Det var en ökning med 5 jämfört med oktober 215. Cirka 69 av övernattningarna

Läs mer

Stockholms besöksnäring. Maj 2016

Stockholms besöksnäring. Maj 2016 Stockholms besöksnäring. Under maj månad registrerades över 1,2 miljon gästnätter på kommersiella boendeanläggningar i. Det var en ökning med 4 jämfört med maj månad 2015. Cirka 64 av övernattningarna

Läs mer

SVENSKA FDC SÄLLSKAPET

SVENSKA FDC SÄLLSKAPET NYTT FRÅN NR 9 JULI 2017 SVENSKA FDC SÄLLSKAPET FDC med Magasin Copenhagen vinjett Det stora danska varuhuset Magasin du Nord i Köpenhamn inrättade i mitten av 1940-talet en avdelning för filateli. Inriktningen

Läs mer

Stockholms besöksnäring. Juli 2016

Stockholms besöksnäring. Juli 2016 Stockholms besöksnäring. Under juli månad registrerades över 1,6 miljoner gästnätter på kommersiella boendeanläggningar i. Det var en minskning med 3 jämfört med juli månad 2015. Cirka 57 av övernattningarna

Läs mer

Årsböcker. Vuosikirjat/Year Books/Jahrbücher. 1998 1999 Upplaga/Painos/Issue/Auflage: 6 125. 1996 1997 Upplaga/Painos/Issue/Auflage: 6 240

Årsböcker. Vuosikirjat/Year Books/Jahrbücher. 1998 1999 Upplaga/Painos/Issue/Auflage: 6 125. 1996 1997 Upplaga/Painos/Issue/Auflage: 6 240 Årsböcker Vuosikirjat/Year Books/Jahrbücher 1984 1993 /Issue/Auflage: 7 533 1994 1995 /Issue/Auflage: 6 200 1996 1997 /Issue/Auflage: 6 240 1998 1999 /Issue/Auflage: 6 125 2000 2001 /Issue/Auflage: 5 820

Läs mer

Stockholms besöksnäring. Augusti 2016

Stockholms besöksnäring. Augusti 2016 Stockholms besöksnäring. Under augusti månad registrerades över 1,5 miljoner gästnätter på kommersiella boendeanläggningar i. Det var en ökning med 2 jämfört med augusti månad 2015. Cirka 57 av övernattningarna

Läs mer

Stockholms besöksnäring. April 2016

Stockholms besöksnäring. April 2016 Stockholms besöksnäring. Under april månad registrerades över 1 miljon gästnätter på kommersiella boendeanläggningar i. Det var en ökning med 16 jämfört med april månad 2015. Cirka 70 av övernattningarna

Läs mer

Familjer och hushåll

Familjer och hushåll Kenth Häggblom, statistikchef Tel. 018-25497 Befolkning 2014:2 8.12.2014 Familjer och hushåll 31.12.2013 Den genomsnittliga hushållsstorleken var 2,12 personer år 2013, vilket innebär att den sjönk något

Läs mer

Stockholms besöksnäring. Juni 2016

Stockholms besöksnäring. Juni 2016 Stockholms besöksnäring. Under juni månad registrerades närmare 1,3 miljoner gästnätter på kommersiella boendeanläggningar i. Det var en ökning med 3 jämfört med juni månad 2015. Cirka 58 av övernattningarna

Läs mer

Familjer och hushåll

Familjer och hushåll Kenth Häggblom, statistikchef Tel. 018-25497 Befolkning 2015:2 7.12.2015 Familjer och hushåll 31.12.2014 Statistiken för 2014 visar att den genomsnittliga hushållsstorleken är 2,12 personer, vilket är

Läs mer

Stockholms besöksnäring. Sommaren 2016

Stockholms besöksnäring. Sommaren 2016 Stockholms besöksnäring. Sommaren Under de tre sommarmånaderna juni, juli och augusti registrerades över 4,4 miljoner gästnätter på kommersiella boendeanläggningar i. Det var en ökning med 1 jämfört med

Läs mer

FÖR LÄNGE SEN I SVERIGE

FÖR LÄNGE SEN I SVERIGE ARBETSFRÅGOR FÖR LÄNGE SEN I SVERIGE Sveriges medeltid 1300-1500-tal 1300-TALET s. 5 1. Hur gammal var Magnus Eriksson när han valdes till kung? a) 3 år b) 13 år c) 30 år s. 6 2. Varför blev Tre kronor

Läs mer

Inkvarteringsstatistik för hotell

Inkvarteringsstatistik för hotell Christina Lindström, biträdande statistiker Tel. 018-25491 Turism 2008:10 18.6.2008 Inkvarteringsstatistik för hotell Maj 2008 Övernattningarna ökade i maj Totala antalet övernattningar på hotellen var

Läs mer

Jens. Ahlbom. illustratör, tecknare och barnboksförfattare. en av skaparna av mulle meck

Jens. Ahlbom. illustratör, tecknare och barnboksförfattare. en av skaparna av mulle meck 1 en av skaparna av mulle meck Jens Ahlbom illustratör, tecknare och barnboksförfattare 2 3 inledning Mulle Meck George Johansson/Jens Ahlbom Foto: Monika Franzon I hjärtat av Hudiksvall i norra Sverige

Läs mer

LÄTTLÄSTA NYHETER NORRBOTTEN. Nr 8 Fredag 12 mars 2010. utvecklingschef i Piteå kommun. Vind-snurror ger tusen nya jobb i Piteå

LÄTTLÄSTA NYHETER NORRBOTTEN. Nr 8 Fredag 12 mars 2010. utvecklingschef i Piteå kommun. Vind-snurror ger tusen nya jobb i Piteå LÄTTLÄSTA NYHETER Nr 8 Fredag 12 mars 2010 NORRBOTTEN Vind-snurror ger tusen nya jobb i Piteå Regeringen har sagt ja till att bygga 1 100 vind-kraftverk i Piteå kommun. -Det är ett av världens största

Läs mer

MEDLEMSINFO Västra Göinge Hembygdsförening December 2015/Januari 2016

MEDLEMSINFO Västra Göinge Hembygdsförening December 2015/Januari 2016 MEDLEMSINFO Västra Göinge Hembygdsförening December 2015/Januari 2016 Hänt sedan sist Ja det har hänt en del sedan sist. Det har varit en intensiv höst för styrelsen och inför den nya utställningen Leksaker

Läs mer

PISA 2012 15-åringars kunskaper i matematik, läsförståelse, naturvetenskap och digital problemlösning

PISA 2012 15-åringars kunskaper i matematik, läsförståelse, naturvetenskap och digital problemlösning PISA 2012 15-åringars kunskaper i matematik, läsförståelse, naturvetenskap och digital problemlösning Vad är PISA? OECD:s Programme for International Student Assessment. Matematik, läsförståelse och naturvetenskap,

Läs mer

Joyful_Sommar_2015_Folder_PM.indd 1 2015-04-02 09:14

Joyful_Sommar_2015_Folder_PM.indd 1 2015-04-02 09:14 Joyful_Sommar_2015_Folder_PM.indd 1 2015-04-02 09:14 2 Joyful_Sommar_2015_Folder_PM.indd 2 2015-04-02 09:14 Sommargåvan förstärker relationen, medan julklappen bekräftar den! Maxa din relation med Joyful

Läs mer

ÅLANDSPOSTEN filateli

ÅLANDSPOSTEN filateli ÅLANDSPOSTEN filateli 5 / Å R S V E N S K A www.posten.aland.fi Ny förpackning med juldekorationer! SID 6 7 Tävla med Posten och PAF! Posten på Åland har sedan 1993 givit ut 16 olika julmärkesark. Julmärken

Läs mer

Nordiska museets julgransplundring 2006

Nordiska museets julgransplundring 2006 Nordiska museets julgransplundring 2006 Sånglekar2 När vi sjunger och dansar kring granen håller vi liv i en väldigt gammal tradition som är känd i varje fall från början av 1600-talet. Den äldsta uppgiften

Läs mer

Inkvarteringsstatistik för hotell

Inkvarteringsstatistik för hotell Christina Lindström, bitr. statistiker Tel. 018-25491 Turism 2016:7 25.8.2016 Inkvarteringsstatistik för hotell Juli 2016 Marginell minskning av hotellgästnätter i juli, preliminära siffror Antalet övernattningar

Läs mer

Inkvarteringsstatistik för hotell

Inkvarteringsstatistik för hotell Christina Lindström, bitr. statistiker Tel. 018-25491 Turism 2016:9 19.10.2016 Inkvarteringsstatistik för hotell September 2016 Liten ökning av hotellgästnätterna i september Antalet övernattningar på

Läs mer

Demoenkät Turism Denna enkät är ett referensexemplar. Om du vill arbeta med den - vänligen kontakta ImproveIT Sweden AB, 035-22 70 50

Demoenkät Turism Denna enkät är ett referensexemplar. Om du vill arbeta med den - vänligen kontakta ImproveIT Sweden AB, 035-22 70 50 Demoenkät Turism Denna enkät är ett referensexemplar. Om du vill arbeta med den - vänligen kontakta ImproveIT Sweden AB, 035-22 70 50 1. Av vilken anledning är du i XXX? Åretruntboende Sommarboende Semesterboende

Läs mer

Turism 2015: Christina Lindström, biträdande statistiker Tel Ålands officiella statistik - Inkvarteringsstatistik för hotell

Turism 2015: Christina Lindström, biträdande statistiker Tel Ålands officiella statistik - Inkvarteringsstatistik för hotell Christina Lindström, biträdande statistiker Tel. 018-25491 Turism 2015:7 20.8.2015 Inkvarteringsstatistik för hotell Juli 2015 Ökning av hotellgästnätterna även i juli Totala antalet övernattningar på

Läs mer

ZA6285. Flash Eurobarometer 414 (Preferences of Europeans towards Tourism, 2015) Country Questionnaire Finland (Swedish)

ZA6285. Flash Eurobarometer 414 (Preferences of Europeans towards Tourism, 2015) Country Questionnaire Finland (Swedish) ZA68 Flash Eurobarometer (Preferences of Europeans towards Tourism, 0) Country Questionnaire Finland (Swedish) FL TourismFIS D Hur gammal är ni? (SKRIV NER OM "VÄGRAR" KOD '99') D Kön Man Kvinna (FRÅGA

Läs mer

EN STAD I EVIG FÖRÄNDRING TA DEL AV AKVARELLISTEN PETER CZERNIAK S SENTIMENTALA STOCKHOLMSSKILDRINGAR

EN STAD I EVIG FÖRÄNDRING TA DEL AV AKVARELLISTEN PETER CZERNIAK S SENTIMENTALA STOCKHOLMSSKILDRINGAR EN STAD I EVIG FÖRÄNDRING TA DEL AV AKVARELLISTEN PETER CZERNIAK S SENTIMENTALA STOCKHOLMSSKILDRINGAR 16 februari, 2018 Taggar: AkvarellKonstnärPeterCzerniakSlussenSödermalmStockholm Peter Czerniak föddes

Läs mer

Stockholms besöksnäring

Stockholms besöksnäring Stockholms besöksnäring 9,4 miljoner gästnätter på hotell, vandrarhem, stugbyar och camping För Stockholms hotell, vandrarhem, stugbyar och campingplatser präglades av en svag inledning, ett par riktigt

Läs mer

frimärken Julmärken förenar nytta med nöje sid 4 Inspireras av höstens samlarprodukter nr 3 2015 svenska

frimärken Julmärken förenar nytta med nöje sid 4 Inspireras av höstens samlarprodukter nr 3 2015 svenska frimärken Julmärken förenar nytta med nöje sid 4 nr 3 2015 svenska Inspireras av höstens samlarprodukter frimärken Telefon Från Finland: 018 636 639 Från utlandet: +358 18 636 639 Telefontid (finsk tid):

Läs mer

November 2005. Mänskliga rättigheter. Barnets rättigheter. En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter

November 2005. Mänskliga rättigheter. Barnets rättigheter. En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter Mänskliga rättigheter November 2005 Barnets rättigheter En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter Mänskliga rättigheter Barnets rättigheter En lättläst skrift om konventionen om barnets

Läs mer

Turism 2015:11 19.11.2015. Christina Lindström, biträdande statistiker Tel. 018-25491. - Ålands officiella statistik -

Turism 2015:11 19.11.2015. Christina Lindström, biträdande statistiker Tel. 018-25491. - Ålands officiella statistik - Christina Lindström, biträdande statistiker Tel. 018-25491 Turism 2015:11 19.11.2015 Inkvarteringsstatistik för hotell Oktober 2015 Flera övernattade på hotell i oktober Totala antalet övernattningar på

Läs mer

Agneta Livijn. J Jag älskar de internationella kontakterna. Gästinredare. Gästinredaren

Agneta Livijn. J Jag älskar de internationella kontakterna. Gästinredare. Gästinredaren J Jag älskar de internationella kontakterna i mitt jobb. De är oerhört berikande och den ena kontakten leder ofta till nästa. Ett möte i New York ledde till fabriken i Italien där jag tillverkar en del

Läs mer

ABSOLUT PASSION FÖR DEM SAMMAN

ABSOLUT PASSION FÖR DEM SAMMAN Stockholm, 3 juli 2013 ABSOLUT PASSION FÖR DEM SAMMAN Hängivna fans från hela världen träffades i Stockholm för att hylla ett uppskattat varumärke. Skulle du vara beredd att resa över 1 300 mil fem gånger

Läs mer

Inkvarteringsstatistik för hotell

Inkvarteringsstatistik för hotell Christina Lindström, biträdande statistiker Tel. 018-25491 Turism 2017:5 21.6.2017 Inkvarteringsstatistik för hotell Maj 2017 Färre övernattade på hotellen i maj I maj var totala antalet övernattningar

Läs mer