Känner du dig trygg med politikerna?

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Känner du dig trygg med politikerna?"

Transkript

1 Känner du dig trygg med politikerna? Om du gör det, så kan jag bara gratulera. Men för oss andra, så är det nu hög tid att börja fundera på vem vi vill stoppa ner i (LER) valurnan. Det kan ju inte få plats hur många som helst. Även om en och annan Leader cirkulerar omkring i Härjedalen iklädd både Folkpartiet, Centerpartiet, Socialdemokraterna och Vänsterpartiets färger och säger sig vara valda att styra över människorna som finns där i naturen, luften och vattnen. Då är det ju inte så konstigt att man funderar på varför de gör det, när någon i all hast skriker ut att det är regeringen Reinfelds fel, att Sverige har kommit ur balans. Något som jag i och för sig kan förstå ändå tills jag kan konstatera att halva Reinfelds regering sitter även med i det Härjedalska kommunen. Med den vetskapen är det väldigt viktigt att tänka på säkerheten och tryggheten, för att minska stressen när alla ska ner i den politiska kvarnen. För fy tusan om någon hamnar på snedden längst ner i urnan och just (ler) du blir ansvarig för det. Då kan vi nog säga adjö till både helgdagis, ny skola, prisvärda boende, valfritt äldreboende, arbete åt alla, trygga skolor och sjukvård samt konkurrenskraftiga butiker samt rätten att bygga på sin egna mark. Föga hjälper det väll då med en långsiktig planering eller möjligen en feminist som ser överhettad ut. Istället blir det väl att betala för att ta sig ut på loftgången utanför sin dörr. Om man en dag får för sig att vidga sina vyer. Så därför kan man undra vad och vilka partierna är i den Härjedalska historien som ställer upp i höstens val och vilket partiprogram de just för tillfället förespråkar. Här hittade jag några namn i den politiska församlingen. Det verkar som hela familjen är engagerade i den Härjedalska politiken Kan det vara p g a utflyttningen och då blir det som Kajsa Varg sa: Man tager vad man havfer. Det här inlägget publicerades söndag 1 augusti, 2010 Men nu tänkte väl någon fel eller har jag uppfatta det fel? Läste för någon dag sedan i ÖP att centern skyller på a-kasssan dvs att när a-kassan höjdes gick många medlemmar ur. Men var det verkligen a-kassan man gick ur och är alla a-kassor lika?

2 Vad jag kan förstå så är det en väldig stor skillnad på medlemsavgifterna. Jo, så är det. A- kassan och fackförbundsavgiften är två olika medlemsområden. Så därför kan man undra varför en del medlemmar väljer den billigaste alternativet som ger den största avkastningen för stunden? Fast först en liten genomgång så ni hänger med. Det finns idag ett flertal fackliga förbund av skilda slag. Arbetar man inom vården kan (LO) Kommunal vara ett alternativ. Är man däremot akademiker kan det vara idé att ansluta sig till (SACO) Akademikerförbundet. Som journalist så kan (TCO) Svenska Journalistförbundet vara en bra början. I dessa förbund kan man påverka förbundets arbete på riksnivå. Om man inte gillar central myndighetsutövning överhuvudtaget, så kan man istället välja ansluta sig till Sac-syndikalisterna. Ett annat alternativ kan vara ALFA-kassan där man varken är ansluten till ett fackförbund eller intresseorganisation. Där återfinns medlemmar som både är företagare och anställda. Om man nu då inte som företagare föredrar att gå med i Småföretagarnas egna arbetslöshetskassa förstås. De olika förbunden tillhör olika organisationer så som; LO=Landsorganisationer, TCO=Tjänstemännens Centralorganisation, SACO=Sveriges Akademikers Centralorganisation. Den gemensamma nämnaren är att de kämpar för sina nuvarande och kommande medlemmars arbetsrätt på arbetsmarknaden. Även om det finns en viss likhet med politikernas synsätt att kasta skit på varandras uppfattning. Något som emellanåt kan verka rätt så svårbegripligt och minst sagt komplicerat att förstå. Nu när diskrimineringslagen växer sig allt starkare i Sverige. Så medan man grunnar på det, kan jag i alla fall informera er om att i en del fackförbund finns det medlemsförmåner. Så som; - Rabatt på utlandsresor eller stugby. - Rabatt på el. - Inkomstförsäkring som kan höja din a-kasseersättning. - Sjuk- och efterlevnadsförsäkring - Kurser eller utbildning - Rabatt på datorer - Förmånliga billån, bättre inlåningsränta. - Fackligt rättshjälp vid tvist med arbetsgivaren. - Möjlighet till stipendier - Gratis USB-minne Alla dessa förmåner är förstås inte gratis, dessutom varierar de beroende på vilket förbund man är ansluten till. Eftersom ingen har troligtvis den största lust att jobba ideellt hela livet och därför tas det ut en avgift på det fackliga arbetet som innefattar ex

3 - Arbetslöshetsavgift, - Hem- och fritidsförsäkring, - Lokalavdelningen verksamhet, - Central verksamhet. Källa: Kommunalförbundet. Vill du dessutom se hur din lön fördelas i kommunal. Så ska du göra en avstickare hit. Förutom det så tar man en helt annan avgift till a-kassan. Se data från nedanstående bild, troligtvis lite inaktuell just nu, men en fingervisning om läget. Som synes så varierar a-kassans avgift väldigt mycket beroende på i vilket förbund/organisation du är ansluten i. Därför kan man nog inte göra likhetstecken för samtliga a-kassor, utan att först informera om vad de andra avgifterna ligger på. För som alltid är den totala summan ibland minst sagt plågsam. Varav en del tycker att droppen får bägare att rinna över när så någon av avgifterna höjs. Att det är så olika a-kasse avgifter hänvisas vara att vissa arbetsgrupper löper större risk att bli arbetslös och därför har dessa grupper högre a-kassa-avgift.. Rätt så märklig tankegång egentligen för ska de bli straffad för det då, hur arbetsmarknaden ser ut??? Det är också viktigt att förstå att ersättningen från a-kassan inte betalas ut från fackförbunden. Utan det är helt enkelt Arbetslöshetskassornas Samorganisation som står för den biten och beslutar utifrån det riksdagsbeslut som hänvisas. Du kan därför helt själv välja enbart söka medlemskap i a-kassan. Frågan är därför: Varför går man ur när man kan få avkastning i ekonomisk ersättning mm vid arbetslöshet? När jag tänker på det så verkar det fackliga arbetet likväl som det politiska en rätt så komplicerad historia ur norrlandssynpunkt. Därför lämnar jag det här ämnet nu, i varje fall för i natt.

4 Så godnatt och sov gott!! Det här inlägget publicerades onsdag 4 augusti, 2010 LER Ny lag, nu igen??? Det bara sprutar ut nya lagar. Tänk vad enkelt det är att fixa fram några lite då och då. Undrar om inte det skulle vara enklare att ta bort några istället. Fast jag lever nog i fel århundrade för det.. Denna lag berör i allafall de flesta och förväntas bli klar den 2 maj 2011, och det efter att 250 förändringar inlämnas till bearbetning under fyra års tid. Ord nämns som, stärka den enskildes rätt med hänvisning till; - Snabbare byggansökningssvar, högst 10 veckor ska det ta. - Högre byggkontroll - Positivt bygglov = laga kraft = ingen kan överklaga det långt efteråt. - Den enskilde kan kräva av kommun att få ett svar vad som gäller vid ett bygglov, vad jag kan förstå inga undan flyktiga och svävande svar från kommunen. - Skyldig att besvara inom fyra månader, om en detaljplan är aktuellt för ett visst område. - Sopsortering, bredband ska finnas med i byggprövningen. Man ska även beakta klimat- och miljöarbetet samt att grönområde går före parkeringar. Man säger sig nu ha tänkt på rörelsehindrade personer genom att förbättra miljön mm. Ingen bygglov för friggebodar om 15 kvm samt uppsättande av solfångare. Samma sak gäller det om det som kallas Säsongsbyggnader. Vad nu då, det är? Det ska också finnas en kontrollansvarig istället för som nu en kvalitetsansvarig. Dessutom tillkommer en och annan detalj till som kan bättre läsas här. På så vis blir hanteringen förenklad för kommunen. I Skåne har man tagit detta på allvar och inbjuder därför till en endagarskonferens i augusti om den nya bygg- och planlagens nya regler. Nu bor jag för visso inte i Skåne, dessutom är jag inte kommunalanställd. Därför är jag hänvisad till att hålla mig här på Internet istället, både här likväl som där. När det däremot gäller Härjedalens kommun, så verkar det mer vara ute och leta årets Guldstjärnor än att förivra sig in i en massa lagtext. På sätt och vis förstår jag dem. För även den som är bäst, har sina begränsningar. För se på mig. Jag fattar ju knappt vad de snackar om. och vem vet. Det kanske, de inte ens förstår själv.

5 Så ha nu en fortsatt bra helg. Det här inlägget publicerades söndag 8 augusti, 2010 Stödja anhörigvård, om vi vinner valet. Läser jag i en artikel i LT på Internet och den som säger så, är självaste kommunalrådet i Härjedalens kommun i nuvarande sittande styre. Men snälla rara! Jag smäller av! Vilken tajming, precis till ett kommande val. Vet inte om jag ska skratta eller gråta? Ska jag mån tro tolka det som om han trots allt läste den kopia jag sända till honom, i samband med ett utskick via mail för ett år sedan till Socialchefen gällande just detta med anhörigvård? Hetsa nu upp er, för jag vet med all säkerhet vad jag skriver om. För med mina 20-åriga erfarenheter av kommunens handikappspolitik gällande Autismspektrumstörningar/Asperger Syndrom, är det ingen munter historia att berätta, för jag har två och de är precis som jag hela tiden har försökt informera kommunen om att de är olika individer med olika behov. Jag har därför på nära håll följt handläggare, avdelningschefer och enhetschefers ursäktar, i allt större utsträckning. Jag har också sett hur invecklade omstruktureringar får det kommunala arbete att rent sagt brista i rena rappakalja av meningslösheter som bara sprider negativ oreda omkring sig. Där som vanligt de funktionshindrade får betala priset. Från de som ska sägas stötta och hjälpa dem enligt Lagen dvs Lagen om Stöd och Service. Där vanligtvis inga föräldrar eller anhöriga ska behöva lägga sig i, men som tack och lov ännu har styrkan att göra det. För att på så vis slipper de också bli onödigt handikappade av sina funktionshinder p g a styrande inte har något begrepp om verkligheten här och nu. Uppriktigt sagt. Det är för jäkl..t, att högsta ledningen inom kommunen har en så stelbent regi så de inte längre orkar engagera sig på mer än ett vis. Lägga pengarna på struntsaker som ännu fler omändringar som trasar sönder inarbetade system. Cajsa, hon hade banne mig rätt. Det blir att skriva sig en bok, om alla mina erfarenheter i kommunen. För det är en viss skillnad på viljan att förändra sig och inte vilja. Minns hennes värmande ord, om hur mycket de hade lärt sig av vår familj och vi hade ett gott samarbete då. Oj!! Så skönt att någon ändå förstår Men jo, jag vet. Ni är var/är fler som vet och förstår. Ni har varit och är ännu min styrka, min glädje att orka ändå ett litet steg till. Så mången tack!! Ni är guld värld, för det behövs ju trots allt bara så lite. Men just nu. All trötthet, sorg när jag ser bilder från förr över att behöva lämna naturen, friheten, ett flertal minne av glädje som berikade ens liv här och där ibland fjällen, kullarna, sjöarna som får en att skratta och le åt minnena som strömmar förbi som upplevs där jag bott i nästan 30 år. Men så minns jag med ens, den ständiga oron vareviga kväll, att orka för ungdomarnas skull att låtsas vara stark och ännu en gång, ännu ett överklagan, inte bli sjuk, och ännu en oviss väntan,en bävan, en påträngande fråga som om det vore mitt fel att de tolkar lagen på sitt

6 egna vis, så vad har de hitta på nu då, så säg, va?? Har de bytt handläggare nää men avdelningschef, en ny rutin, en bortglömd rutin, någon som inte orka göra ett hembesök, någon som gissade och drog ifrån som denne ville och tiden som gick och sparade pengar som också gick åt, men vad händer när det tar slut. Hur ska det gå? och denna trööööttthet som ständigt gör sig påmind, som gör så man inte kan sova, hjärtat bankar i otakt men inte för dig min speciella vän, utan för oron vad som ska hända, skallebank. Hur ska de gå Sååå trööööttt!!!! Så trööött!! Den liksom hänger sig kvar??? Inte undra på sa någon. Låter som ett 24 timmars pass, myndigheterna måste väl förstå? Medan mina tvivel är starka, eftersom allt tycks ha en förmåga att trilla mellan stolarna så fort det blir semester eller någon finner på en ny lag med märkliga luddiga regler där allt fler faller mellan stolarna som förresten en handläggare fann på så självsäkert en gång för många år sedan, så åtminstone inte det skulle hända. Jo, tjena!! Så om man inte av naturen har för vana att högljudd klaga och kräva sin rätt och skita i de man vårdar. Då kan man hinna med att få sin egna välförtjänta semester, den där lyxen att bara få tänka på sig själv rakt av i många timmar, utan att oroas eller först hinna med det som man inte hann med under sitt tidigare söndertrasade 24-timmarpass som anhörigvårdare? Medan jag hör handläggarens röst långt därborta: Vad väljer du?? Fast jo, i fjol åkte jag bort i hela 6 dagar efter att sparat mina avlastningsdagar 2 dagar i månaden för att bara få träna att slappa så åkte jag en bra bit bort. Gisses vad jag gäspade och gäspade och gäspade, ju längre fram på veckan jag kom och ni må tro jag var upp-passad. Då sade Karin som jag hälsade på: Är du sjuk?? Sedan tillbaka igen till verkligheten, för att jag måste orka fortsätta. För vem ska annars göra det? Orka leva!! Orka jobba!! Orka betala räkningarna!! Orka samtala!! Orka äta rätt! Orka säga rätt ord! Orka sova!! Orka ifrågasätta!! Orka lyssna!! Orka tro på sig själv!! Orka förstå!! Orka minnas!! Orka planera! Orka vara förstående!! ORKA!! ORka!! orka förklara för de som inte vill förstå fast flera år har gott och i egentlig mening borde de nu ha massor av livserfarenhet från verkligheten, men inte?? Jag fattar nada!!! Hur kan de vara så blind, så blind? Vad är det för politik????? Är det verkligen en politik för de människor som lever i kommunens verklighet?? och hur kan samma lag, vara så otydlig beroende på vart man bor och lever? Men ändå ingen lagstiftning kan få en annorlunda hjärna att fungera rätt. För det krävs träning, träning och åter träning i många år och dessutom struktur att få vardagen trygg, så man känner igen sig. Av personal som känner till det neurologiska funktionshindret. Vet ni hur många gånger jag har sagt det till kommunens chefer, medan de har hänvisat att både kockar och sjuksköterskor med psykiatri och personal med egna barn men ingen kunskap allas har dess kunskap och att de lär sig snart. Jag tycker helt klart synd om personalen och om brukarna som inte själv kan protestera, utan att personalen blir skraj!! För med en sådan bakåtsträvande kommunledning, kan man inte utveckla några bra boenden för där finns varken någon Förändringsprocess eller Förnyelseprocess som kan stärka individerna, som också brukarna har rätt till. Ni förstår det heter det 1000 gånger pedagogiken och det gäller inte bara en händelse utan alla händelser var för sig, i det man upplever dag för dag, år efter år under tiden man växer upp. Just detta faktum är det mest svåraste att förstå för den utomstående människan som inte har egna erfarenheter av detta annorlunda funktionshinder. Jepp!! Även för mig, trots mina kunskaper så behöver även jag uppdateras. För det finns så mycket som blir nytt under tiden de tar vägen

7 in mot vuxenlivet i världen runt omkring oss. Samtidigt har jag fått nog. Ska jag behöva omgärdas av detta varje timme på dygnet? En annorlunda hjärna som försöker uppleva en s k normalstörds hjärnas instruktioner. För vänd på det ett par sekunder och tänk tvärt om i jämförelse med det ni menar att brukarna ska förstå. Kan ni det, bara så där dag ut och dag in, timme efter timme, månad efter år hela dygnet. Orkar ni det??? Då förstår ni väl varför de inte frågar varför dörren inte har två lås, när de själv ser det. Men du förstår väl att, det ena är en kod säger jag den dosen har ju knappar. Va!! Kan man använda nyckeln då i nyckelhålet om man har glömt koden menar du? - Hur då? Nyckeln?? Samma nyckel som till min lägenhet. Men varför sade du inget? Jag ler, och tänker var det därför han stod och vänta på att jag skulle ta vägen ut på balkongen och se att han stod i parken eller den där gången när han inte tog med sin jacka hem från skolresan eller den gången när han inte kom ihåg sin egna resväska, som blev placerad i en annan bil som han inte då åkte med. Fast den stanna på samma plats där han klev av eller den gången när kameran försvann spårlöst i huvudstan. Så vad är det som går fel egentligen när hjärnan reflekterar signalerna så där. Varför är det inte självklart att uppfatta rätt, när man en gång har lärt sig det? Därför måste man vara beredd att skratta åt sig själv och inte ta illa vid sig när svaren bara studsar rakt tillbaka fast de emellanåt kan upplevas sårande. Ja, det finns så mycket och det här var bara en bråkdel, taget från våra liv tillsammans under åren som gått. Även om de ändrar sig ja, hela tiden.. som bussen. Som nästan aldrig kan komma i rätt tid till stolpen, fast det står en tid i busstabellen. Något som kan vara fullständigt obegripligt att förstå och kommer inte bussen, så går man hem, fast vänder man sig om så ser man nog att bussen nyss har åkt från stolpen. Så om ingen kan förklara att man måste faktiskt stanna där ett tag och sak samma gå dit en stund i förväg. Så kommer man inte på det själv, så där utan vidare. Vad konstiga människor det finns ändå, sade sonen en dag. Nja!! Kanske inte då, men när han vid en resa upplevde helt andra främmande människor som sade sig vara motståndare mot en sak, men samtidigt gjorde de motsatta strax därpå. Då var han bara tvungen att ringa hem och berätta om detta märkliga om och om igen, utan slut kommer detta än tillbaka ännu flera år efteråt. Medan andra upplevelser liksom glöms bara tvärt bort, som det här med släktskap. För vad hette hon som hade ljust hår och bor en bit bort. Jag svara: Eva, min syster, din moster? Ja, hon var snäll det minns han bestämt, men inte hennes namn och inte ens hennes man eller var hon bodde eller vad hon gjorde och kallades det moster.. Men att prata om strategier rörande Hitler eller Gorbatjov på ett djupare plan långt in på nättern, om och om igen. Det är något helt annat det, och hur i hela världen han kan minnas allt detta? Det är ju helt otroligt i mina ögon och det är minsann ingen rappakalja, som då kommer fram. För även om jag har läst en massa böcker i hela mitt liv, så mins inte jag så där mycket och alla dessa träffsäkra paralleller som då har en viss komisk vinkling. Som får oss med glimten i ögat att skratta. En fantastisk tillgång kan man absolut säga, trots att timme efter timme går ibland genom hela långa natten fram till gryningen. Själv är jag då fullständigt bortkollrad och denna krävande djupgående diskussion som långsamt men säkert mal sönder min hjärna. Det är väl ungefär då, som jag önskar jag vore döv, men bara då. Istället försöker jag tänka att det är bra synd att man inte ännu detta århundrade har uppfunnit detta med Teleportering, så jag kunde sända iväg honom till hans bästa vän (stackars Mariana) Björn För de där två är ju helt otrolig på att snacka på djupet som en hand i en

8 handske Själv är jag mycket tacksam om jag då (skrattar) slipper både två, när de börjar med sina filosofiska utlägg. Men Nix!!! funktionshindret syns inte från utsidan. Det är inget utslag, med en A-märkning eller så. Däremot har den som är funktionshindrad ibland svårt att begränsa allt som de upplever av ett rum, eller av för många människors instruktioner eftersom det blir som tusentals detaljer och deras filtreringssystem fungerar inte då alltid att städa bort eller begränsa intrycken. Därför blir det enormt tröttsamt med dessa upplevelser. Ibland hjälper solglasögon att begränsa upplevelserna men i regel behövs en ostörd vila för att återigen komma i balans. För det är kanske inte så många som känner till att även det tar enormt på deras krafter, att just uppleva andras oberäknelighet eftersom de inte förstår alltid det dubbla budskapen som vi människor ibland använder oss av vid kommunikation. För att hjärnan på något vis av någon märklig anledning fick sig en törn, när ingen såg på. Då kanske det är enklare att förstå för er som läser att om en del av hjärnan ser saker på djupet, då kan man faktiskt glömma att tvätta sig varje dag. Fast ibland kan det vara precis tvärtom. Man kan ex tvätta sig om och om igen och aldrig bli riktigt klar om och om igen. Ja precis som en typ av mani, fast just detta slipper vi. Fast hur då? Vem vet det? Inte jag! Inte du! Inte någon!! Inte ens professor C. Gillberg skulle jag tro, kan med absolut säkerhet förstå. Även om han har en enorm kunskap i ämnet och har tillfört en hel del bra kunskaper i ämnet. Men om jag frågar dem då som bär med sig funktionshindret varje dag. Kanske de kan ge ett svar eller så svarar de inte alls för kanske ett ord blev fel i fel ordning med fel ordföljd. För dem är det viktigt att förstå vad vi säger och varför ska man besvara någon om man inte förstår vad personen i fråga vet vad någon frågade? Trots det, kanske jag kallar det att märka ord. Medan jag undrar vad det var för fel på det jag nu då nyss sade denna gång För det är ju trots allt, mitt fel om de inte förstår om jag tilltalar dem på fel vis. Eller hur? Ändå är jag idag så oerhört tacksam, för att få uppleva glädjen som liksom följer i dessa annorlunda individers liv, dessa enorma förmåga de har att göra saker i detalj bra som ex teckna eller fixa med en dator som så spontant väller fram, när vi är alla tillsammans. Glädjen att få leva i det annorlunda, men också tacksam att vi klarade detta förra svåra år och Tack och lov kunde flytta längre än tänkt, för tyvärr har vi nu sagt Goodbye till Härjedalens permanenta liv, men ändå på återseende. För någonstans där bortom i en dal finns någon. Men då som en tanke, en vind, en känsla att återupplevas som smeker pojkarnas kind som de definitivt aldrig kommer att glömma. Det är därför viktigt att återvända och minnas även nästa gång, när vi är där som turist. Precis som ni i kommunen vill ha det, i det politiska turiststatistiken. Bara för att jag som förälder, inte var beredd att betala priset för anhörigvården. För att jag höll på att gå under, efter alla era avslag som ännu inte alla ännu har fått något svar under det som jag upplever som vara det svåraste i mitt liv i det sorgarbete som dessutom följde dess väg. Ni förstår nog säkert, ni som också kämpar, hur jobbigt det är. Ett sådant pris, ska ingen behöva ge sitt enda ynka liv, för sin familj i en kommun som inte vill förstå. Nej, ingen, med självaktning betalar frivilligt ett så högt pris, år efter år. Så igen Tack och lov, jag ärvde min mammas glada skratt. Det kan jag leva länge på tillsammans med mina ungdomar som ger mig ännu mer skratt, så fort jag orkar återigen börjar reflektera över deras speciella egenskaper. Med hjälp av mina nya och gamla vänner. Därför finns åtminstone nu ett hopp. Ett hopp för att ungdomarna ska fortsätta må bra och växa utifrån sina egna personligheter som de enastående individer de är för att till slut nå sin

9 vuxenhet i ett eget boende, och sedan precis som många hoppas få åldras med respekt som alla gamla absolut är värd oavsett funktionshinder i en normalstörd värld. Så därför fick det räcka för mig att bo med två funktionshindrade enskilda individer i 2 rum och kök utan hopp, trots att utsikten var fantastisk. För jag vägrar bli en Vornedskab, för vi lever faktiskt inte på Tänk nu på det, när ni placerar ut ert valprogram i årets demokrati, ni reprisbenägna politiker med era egna anlitade förvaltningstjänstemän och även så kvinnor som ska stödja årets anhörigvårdare som orkade bli kvar. Jag vet. Nu säger ni säkert att jag har klagat. Men som jag ser det. Med all rätt! Det här inlägget publicerades onsdag 11 augusti, kommentar to Stödja anhörigvård, 1. B-M säger: torsdag 12 augusti, 2010 kl. 18:00 Kan det vara så här?? Samhället är så tolerant, så folket vågar inte säga ifrån. Vad är viktigast? Är det att läsa och lyssna på politikers visioner utifrån vad som är Härjedalens viktigaste frågor utskriven på tidningen LT, eller är det du/jag upplever här och nu? Jag kan då inte låta bli att fantisera så här följer en fri tolkning till det som dessa Härjedalska politiker, hänvisar till från en f.d sann Härjedaling. Jag börjar med de som idag styr och ställer i Härjedalen. Till godo tycker en del och till ondo tycker vissa andra. Själv föredrar jag att inte ta politiker på fullt allvar och det är en överlevnadsgrej. Även om proppen emellanåt tycks allt oftare ramla ut. Vad det beror på får ni själv använda er fantasi till. Men så här ligger det till i min synvinkel; Centerpartister i Härjedalen, de ska alla bygga en Kinesisk mur runt hela länet. (Vad nu övriga kommuner i länet har med Härjedalens kommunpolitik att göra?) Där Varg inte platsar men en halv Björn går bra. Så när hela Jämtlands län är säkrat så kan vi äntligen sjunga: Ingen rädd för vargen här, vargen här Hur det är med de övriga djuren däremot, kan man inte så noga veta. De får därför hålla käft eller emigrera till Frösö Zoo. Däremot kan man tycka att det vore mer idé att ta fasta på varför man rev Berlinmuren Speciellt nu när man i omgångar har fått upplevt oroligheter både i läroverk och äldreboende i kommunen. Fast det är ju klart det är ju nog så positivt att man i dagsläget förstått vikten med att bemöta människorna på ett rätt och riktigt vis, nu när dessutom valmöjligheten föreslås införas i länet hmm kommunen eller skrev de inte länet?

10 PS! Är en människa ett djur? Svar: Björns överdel, kanske vet. Men ändå, blir det inte väldigt dyrt med en mur längs hela Jämtlands län, så säg? Eller vankas det en storkommun?ds! Socialdemokraterna de hänvisar däremot först NU att satsa på de företag som finns kvar i Härjedalen, och det hela ska ske i samförstånd med näringslivskontoret dvs med dem själv. Det som toppar årets vallöfte är däremot att bygga en ny förskola. Något alla barn (tror jag) behöver. Anledningen kan vara att nuvarande 48 eleverna i Funäsdalen och 16 platser i Bruksvallarna har fått förskolan bokstavligen att kollapsa. En annan tänkbar orsak, kan vara att alla turistsatsningarna har fört med sig att storfamiljerna har växt explosionsartad just precis i närheten av centrala Funäsdalen genom satsningar på infrastrukturen där omkring berget. Så detta är en naturlig följd av vad som sker när föräldrarna plötsligt upptäckter att denna härliga natur kräver lön till hyran, maten arbetsresorna och fritiden. Trots det måste vi se framtiden som en möjlighet för kidsen eftersom de blir Härjedalens framtidshopp. (Hur det är med politiker är jag däremot tveksam om). Eftersom det föreligger stora tveksamheter om vad de är. Så därför ska större möjligheter att välja demensboende finnas, dvs inlåst eller upplåst. Som en bonus föreslås också ett ekonomiskt bistånd som tröst till de som vårdar sin nära anhöriga i hemmiljö eftersom politikerna inte har kommit på ett bonussystem där de själv kan medverka som praktikanter och på så vis få en ovärderlig yrkeserfarenhet. PS! Vad du är negativ! Jag vet, men ingen kan byta arbete med någon som inte kan klargöra en arbetsbeskrivning på vad de gör. DS! - Vänsterpartisterna hävdar något liknande att skolorna, sjukvården, livsmedelsaffärerna, restaurangerna, kioskerna, pizzerierna samt de frigående kossorna, getterna, hönorna m fl ska ha en större jämställdhet gentemot varandra där en viktigt del är säkerheten. För ingen vill ju bli jagad runt av någon med stora käftar. Därför är det viktigt att säkerhetsställa verksamheterna i Härjedalen. Fråga bönderna i Härrdal, får ni höra. De börjar bli lika trött och slitna som de anhöriga nu. Eftersom världen tycks sakna respekten för det arbete som både bonden likväl som den anhörige ägnar sig åt dagligdags. Därför ska de äldre bemötas med respekt, i det val som de önskar bo och bli vårdad i. Ex leva på en fäbovall, med sina husdjur. PS! Men vad skrev du nu?? Det märker du, när du flyttar tillbaka på äldre dagar och får tillgång till ditt val! DS! Folkpartiet i kommunen tänker däremot mer på Hede. Där en gång i tiden världsartister som bl a Chuck Berry fick parken att lysa upp i ett magiskt skimmer. Om det var då, eller nu som beslutet om konkurrensfria alternativ såg sitt ljus, är svårt att säga. Däremot kan vi nog konstatera att det finns ju ett alternativ redan. Nämligen den ej kommunägda Hälsocentralen, för där har utvecklingen tagit oss in i dataåldern dvs Mammografi. Med den vetskapen, måste vi därför lära oss vikten hur vi använder oss av skattepengarna på rätt sätt. Så vi i hela kommunen får ta del av en 150 % avkastning i form av mångfald på det man så helhjärtat satsar på ex köra bil tur och retur.

11 Där är minsann Hede en förebild för hela kommunen. PS! Detta budskap kommer direkt från Folkpartiets valprogram som är skrivet på Folkpartiets hmm kansli i Hede eller ja, nått sånt. DS! Så där. Nu vet ni vad dessa fyra partier tänker ägna sin första period åt, och därför önskar jag dem lycka till. För de här är ju trots allt våra nuvarande sittande inarbetade politikergrupp som med beslutsamhet och rättvisa i god tro har styrt Härjedalen med en fast och empatisk hand för ung likväl som gammal. Så varför ska vi då lulla iväg mot ättestupa när vi kan bromsa och ta vägen mot Dalom? En anledning kan ju vara motståndslaget, som också var och en har ett politiskt budskap. Men under tiden som jag klurar på deras budskap, kan ni lyssna på lite svängig musik på YouTube Chuck Berry - Maybelline som avslappning, från denna politiska förvirring. För det här är inte slutet, utan bara en början. Det här inlägget publicerades söndag 15 augusti, 2010 Motståndarna! Då var det dags, att göra en kort historia längre om motståndarlagen i den politiska spelplanen. För så här tror jag det var; Vox Human ser detta val som en möjlighet att förankra en stabil grund för skola, omsorg och vård. Dessutom har de hittat vidvinkeln till att utveckla begreppet turism, så alla kan få ta del av kakan till ett positivt företagsklimat inom kommunens gränser. Där ingen ska få lida för att de är större eller mindre och ligger i de Härjedalska skogarna, fjällen, sjöarna eller de djupa dalarna. PS! Få se! Sveg är väl fortfarande ett Samhälle, eller? Övriga områden kan vi då kalla däromkring. Men Ovaskogsingan då? Var befinner de sig. Däromkring eller runtomkring det stabila Medborgarhuset, i sin väntan på att ta sig in. Hops! du kvinna, har du tagit fel färg? DS! - Moderaterna däremot har nu genom åren i lä, följt alla överklagande på avstånd och därför kommit till insikt om att det behövs kortare handläggningstid och mindre byråkrati, för att kommunen ska bli mer effektiv. Först då kommer den riktiga positiva vindarna blåsa över dess härliga natur i Härjedalen och gränserna mellan byarna vidgas. Alltså en positiv utveckling, där alla företagare törs utveckla sin affärsidéer på ett positivt sätt.

12 Ett bevis på detta kommer att vara skatten som forsar in i kommunen och sparivern kommer att vara ett minne blott. Något som kommer få inte minst politikerna att otvunget glittra med sina ögon på sina poster till glädje för innevånarna, eftersom först då kommer kärnverksamheten positivt påverkas hos de äldre-, unga- och sjukvårdsfolket. Som led i denna utveckling kommer nätverket att effektiviseras (städa bort gammal ludd, så man inte snubblar) på så vis att en kontaktperson stärker sin egna bransch och med de andra kontaktpersonerna bildar nätverk tillsammans med varandra. På så vis kommer man alltid att veta vad man är bra och stark på i Härjedalen. PS! Tänk vilken härlig utveckling! Företag som INTE vill satsa sina slantar på en;-) NEGATIV utveckling. Dessutom ett helt nytt kommunikationstänk i kommunen, Har du 3 tums spik. Nää det är slut. Vem har det då? Vi har, vi har (Någon tänker: fa.n. vad dyrt och googlar vidare). Hops!! Vad har jag nu gjort. Lärt ut yrkes hemligheter!! DS! - Sverigedemokraterna de vill däremot komma åt den statliga markens rikedomar, där det exklusiva fisket och jakten finns, och det i hela Jämtlands län. Äntligen ska vi människor åter få uppleva vildmarkens glädjeämnen och bli nybyggare precis som Karl-Oskar och Kristina i Stillwater var. På så slipper vi för alltid, den långa pågående processen som allvetare från skolbänken orsakat oss. En för alla, alla för en enligt professorn och statsvetarens forskning i USA. PS! Du Oskar! Den där guldådran. Var ligger den någonstans? I Skogen norr om Youkonflodens mynningsdelta. Men va fa här fanns bara fisk på väggen. Så med all respekt Ellinor Ostrom. Fanns det inga renägare i *Dunn Woods som blev hungrig, men en indianpolis då??? Märkligt, hon är också pensionär. Nää inte Indianpolis, det är en delstat i USA, för er som inte det vet. DS!

13 *Dunn Woods är en park som ligger vid Indiana University, India där Ellinor Ostrom studerade, och där måste det ha funnits indianer eller vad han nu då sa, Christofer Columbus. Kristdemokraterna vill däremot införa möjligheten för de äldre att själv välja vilken hemtjänst de vill ha. Med ett annat ord: Värdighetsgaranti. Det ska därför vara mer tydligt vilka exklusiva rättigheter en anhörigvårdare får som tack för 24 timmars daglig vård/support/stöd år ut och år in. Ex en mobil som man kan ringa med, >10 tim/månaden GRATIS avlösning i hemmet mm. Även barnfamiljerna ska ges nya möjligheter. Om de själv tar ställning till vart de vill ha sina barn ska de tilldelas ett vårdnadsbidrag. Vad som händer med sjukvården? Ja, säg det du! PS! Vad betyder > detta tecken. Men kanske någon i partiet vet. Däremot säger partiet. Det här är Värdighetsgarantin. För det finns ju ingen värdighet att flytta till Hede näää Sveg nä blev just fullt..men i Ytterhogdal då??? Va?? Har du ingen bil, Alma. Du som inte ser ut att vara en dag över 60. Hops!! Det menar du inte. 87 igår Det kan man då verkligen inte TRO! DS! Vänsterpartisterna däremot uttrycker bestämt åsikt om en fungerande jämställdhet rörande skydd, säkerhet, mat, sjukvård och utbildning. Bort med alla långa köer och resetid till sjukvården i kommunen. För det krävs en bra skolutbildning, så eleverna på unga år kan lära sig bemöta de äldre med vårdrespekt enligt de äldres önskemål. För Härjedalen behöver mer arbetstillfällen inom el-, tjänste- och turismverksamheter för att på så vis behålla välfärden. PS! Så enkelt alla ska ha tillgång till allting och det samtidigt, precis som på vilda webben. Ni vet Internet? Men hur föder man barn där? ;-) Jo, så här. DS! Källa: Enkätundersökning Men var är Miljöpartiet då? De fick ett inlandskontrakt och åkte mot stadens ljus, och pust väck var de. Ärsch!! Nu orkar jag inte snurra runt i min textmassa något mer. För nu ska här först grillas.. i sommarvärmen och sedan, ja vem vet det. Så på återseende!! Hmm har varit här igen tyckte jag kunde liva upp detta inlägg med en talande bild från Ovanskogsans djupa Vatten Det här inlägget publicerades tisdag 17 augusti, 2010

14 En väg och flera historier! I Östjämtland på båda sidor om Indalsälven, längs väg 87 ligger Stugun, som är en egen liten pärla i Ragundas kommun. Här har människor bott sedan 1200-talet. Men då av anledning att pilgrimmer vandrade förbi på väg mot Nidarodommen i Trondheim/Norge. De behövde helt enkel någonstans att övernatta och få skydd för rövare och liknande. Detta arrangemang kallades då för Själastuga varav namnet Stugun föddes. Precis som många orter i Jämtlands län, har även denna ort två kyrkor, varav en i trä och en i tegel. Den kyrkan jag ser från vägen är en magnifik uppenbarelse. Det är kanske inte så konstigt, med tanke på att självaste ärkebiskopen i Uppsala köpte mark här. Hur många själar det var då, vet jag inte. Men nu sägs det vara 1400 innevånare i Stugun, och där runtomkring. Vårt mål för dagen är däremot inte denna ort, men eftersom det finns en affär här, så passar vi på att köpa mjölk där. Inte så stor affär tänker jag, men blir glatt överraskad. För väl inne uppenbarar sig hyllmeter på hyllmeter och både ordning och reda med en synnerlig trevlig personal, och ett sådant där kylrum som man kan gå in i. Medan jag slås av tanken att något sådant finns inte ens i Funäsdalen, trots positiv infrastruktur och storsatsning på turism. Trevliga de vet vi ju redan att de är, eftersom butiken vann ett storslaget företagspris för sin sociala charm Medan jag och mitt sällskap åker vidare och möts av ett annat enormt företag. Det är en verksamhet som startades 1972 av en entreprenör från Stugun och idag är 130 personer yrkesverksam här bland sågverket, hyveleriet och en pelletsfabrik och ett samarbete med företagare inom avverkning, skogsvård, virkestransport och vägbyggnad mm. Måste vara en stor tillgång för området tänker jag, medans jag kör vidare mot Berglundstorpet och strax därpå igenom den 153 meter långa Stadsbegstunneln för att komma ut väster om Gesunden som ligger där med sitt vågskvalp och glittrar så skönt. Vilka fantastiska vyer det trots allt finns i vårt län, och det sägs att man kan klättra upp på detta Stadsberg och som tack belönas med milsvid utsikt bland sjö, skogslandskap och byar. Det om något vore väl en alldeles utmärkt utflykt! Men vi ska ännu en bit denna dag och det förbi Krångede kraftverk som byggdes och invigdes av självaste kronprinsparet Gustaf Adolf och Louise. Ett vattenkraftverks som under ett 20-tal år var Sveriges största kraftverk. Jag tänker då att egentligen borde här idag frodas av ett bofast liv mm. Men icke, och kanske Krångede Museum vet varför. Strax når vi resans mål, som är ett litet privat paradis för en av våra vänner. Så i avslappnad miljö med prat och skratt blir vi kvar mycket längre än det var tänkt. Men vad gör väl det när vi så kommer åter möts av detta underbara färgspel där nere vid Indalsälvens strand.

15 I och med det önskar jag er en riktigt härlig helg. Det här inlägget publicerades fredag 20 augusti, 2010 Över bron! Hittade ett foto i mina sparade bilder. Året var 2003 och det var juni månad och solen lyste sina välbehagliga värmande strålar över oss. På väg från Östersund till Härjedalen. Fast det förstås, just då befann vi oss inne i bilen och var på väg över Vallsundsbron som har legat där majestätiskt då i 5 år. Fast tiden har en viss förmåga att snabba på ju yngre man blir. Så nu har redan 12 år gott sedan denna bro invigdes. Det står i Wikipedia att bron är den fjärde längsta vägbron. Vad nu då det har för betydelse? Vägverket kanske vet?

16 Bättre då att veta att bron förbinder Frösön som faktiskt är en ö, med andra sia fastlandet där vid Sandviken. Näää inte vid Gävle utan på andra sidan Vallsundet som ligger precis till vänster om Brunfloviken om man står på andra sia och tittar mot Frösön. Sundet och viken som på sätt och vis tillhör Storsjön. Fast nja.jo.. kanske. Är nog egentligen fel person att orda om det här. Det vore nog bättre om någon guide kunde haka på och prata mig till rätta. I varjefall så var det färja som gällde innan, och den åkte jag med min syster flera år innan denna tur över Vallsundsbron. Tro det eller ej. Jag blev alldeles yr.. (LER).. sjösjuka heter det visst. Så någon större sjöfarare blir jag nog aldrig, utan jag får hålla mig till en eka i lugnt vatten eller på torra land. Fast som det har regnat på sistone så kan man nog inte kalla land för torrt förstås, men man kan ju inte säga på andra sidan blöta landet. För då kan ju någon tro att det är ett träsk man menar och dit vill väl knappast någon åka. Men aj då. Klockan är Då ska ordförvirringar som jag, gå och natta. Så natti då, och sov gott och ni.. ha en skön helg. Det här inlägget publicerades lördag 28 augusti, 2010 De två P:na! De två P:na får i detta utlägg symbolisera å ena sidan en tom skorsten från en rivet hus, som nu undrar vad som sker i dess omgivningar.

17 Men okej, en skorsten kan väll inte tänka. Nix!! Det kan den inte, men den kan SE. Därför kan alla människor tillföra historien något värdefullt, eftersom alla kan tillföra livet något nytt. Det vill säga, om vi ges chansen till det. Då någon ropar. Men då får ni engagera er! Jo, det är ju sant. Men ändå ställer jag mig frågan: Släpper du in mig då? Till de som så gärna vill bestämma, den ena regeln efter den andra så att mönstret håller samma värde år efter år? Gör du det?. Näää du ska inte svara än. Du ska istället ta dig en rejäl funderare på vad det var jag hänvisade alldeles nyss till. Men det andra P:et då? Näää inte än, först ska vi fundera mera på skorstensproblematiken, innan vi kopplar ihop det med det andra P:et. Under tiden ni funderar måste jag dessvärre ila iväg en stund. Så på återseende, sa den gamla skorstenen som slutade röka för tja.., 5 år sedan nu. Ååå skit!! Det var en lång stund och Nu har jag ont i halsen och det verkar ha slagit sig på lederna Men å andra sidan så kan ju skorsten se, sade jag väll nyss? Det här inlägget publicerades måndag 30 augusti, 2010

Dagbok från en Skilda världar-grupp

Dagbok från en Skilda världar-grupp Mina föräldrar är skilda. Dagbok från en Skilda världar-grupp Mina föräldrar är skilda. Orden bildar utgångspunkt för de möten med barn som Barbro Andersson och Birgitta Grane beskriver i sin handbok med

Läs mer

Mycket vilar på mig. När en anhörig har hemtjänst. Mymmel Blomberg

Mycket vilar på mig. När en anhörig har hemtjänst. Mymmel Blomberg Mycket vilar på mig När en anhörig har hemtjänst Mymmel Blomberg Mycket vilar på mig När en anhörig har hemtjänst mel Blomberg Mymmel Blomberg FoU SocialCentrum Region Halland FoU-verksamheten på Region

Läs mer

Sothönsgränd 5, 123 49 Farsta, Tel 08-949871, Fax 070-6155185, E-post: mail@bengtelmen.com

Sothönsgränd 5, 123 49 Farsta, Tel 08-949871, Fax 070-6155185, E-post: mail@bengtelmen.com Att klara av en livsomställning 1 ATT BLI PENSIONÄR Kompendium av Bengt Elmén socionom Sothönsgränd 5, 123 49 Farsta, Tel 08-949871, Fax 070-6155185, E-post: mail@bengtelmen.com 2 ATT BLI PENSIONÄR INLEDNING

Läs mer

Copyright 2011 Enköpings kommun

Copyright 2011 Enköpings kommun Utgivare: Enköpings kommun, Vård- och omsorgsförvaltningen Formgivare: Kristina Gyld och Angelica Runqvist, Enköpings kommun Illustration omslag: Charlotta Carlqvist, Charlotta Illustration Foto: se respektive

Läs mer

JAG, en ent rep renör?

JAG, en ent rep renör? Ef tersom det vi gjorde var okänt för de flesta så intresserade sig många för vad vi gjorde och blev nyfikna Tove West lund, ShapeUp Club JAG, en ent rep renör? Många inbillar sig att det är SVÅRT att

Läs mer

Fråga man inget - får man inget veta

Fråga man inget - får man inget veta Fråga man inget - får man inget veta En kvalitativ och kvantitativ intervjustudie med 50 ungdomar De måste sluta tänka på allt med ekonomi och pengar och tänka på vad som är bäst för barnet. Det spelar

Läs mer

VARSEL. Jag säger vi hela tiden! Jag kommer aldrig att komma ifrån det där, vi...

VARSEL. Jag säger vi hela tiden! Jag kommer aldrig att komma ifrån det där, vi... VARSEL Jag säger vi hela tiden! Jag kommer aldrig att komma ifrån det där, vi... Det värsta är nog att se hur familjen påverkas. Min dotter som är sju år har inte rätt att gå på fritids längre. Sånt är

Läs mer

VAR REDO ATT KÄMPA! Asylsökande barn och föräldrar berättar om sin första tid i Sverige

VAR REDO ATT KÄMPA! Asylsökande barn och föräldrar berättar om sin första tid i Sverige VAR REDO ATT KÄMPA! Asylsökande barn och föräldrar berättar om sin första tid i Sverige RÄDDA BARNEN 2014 1 Rädda Barnen kämpar för barns rättigheter. Vi väcker opinion och stöder barn i utsatta situationer

Läs mer

FÖRSVARSMAKTENS GUIDE för. par

FÖRSVARSMAKTENS GUIDE för. par FÖRSVARSMAKTENS GUIDE för par där någon av er ska göra utlandstjänst 1 2 INNEHÅLL Allmän information 3 När man är ifrån varandra... 4 Tiden före insatsen 6 Vad är det som gör att vissa vill åka på insats?

Läs mer

s k a j a g g ö r a?

s k a j a g g ö r a? V a d s k a j a g g ö r a? 31 brev till kvinnojourerna och tjejjourerna 1 Manifest Sverige är ett av världens minst ojämställda länder. Ändå är mäns våld mot kvinnor ett av våra största samhällsproblem.

Läs mer

PÅ VÄG MOT ÅTERHÄMTNING

PÅ VÄG MOT ÅTERHÄMTNING PÅ VÄG MOT ÅTERHÄMTNING Ett studiematerial om att hantera svåra psykiska besvär Tommy Engman Studiematerialet är framtaget av Återhämtningsprojektet, som är ett samarbete mellan Riksförbundet för Social

Läs mer

Den här boken är framtagen i samarbete mellan Svea Ekonomi AB och Editor Media AB.

Den här boken är framtagen i samarbete mellan Svea Ekonomi AB och Editor Media AB. Den här boken är framtagen i samarbete mellan Svea Ekonomi AB och Editor Media AB. Om ni vill komma i kontakt med oss maila till csr@sveaekonomi.se eller ring 08-735 90 00. Att unga människor på väg in

Läs mer

Ibland. finns det inga enkla svar. En bok om självskadebeteende och ätstörningar

Ibland. finns det inga enkla svar. En bok om självskadebeteende och ätstörningar Ibland finns det inga enkla svar En bok om självskadebeteende och ätstörningar 1 Ibland finns det inga enkla svar 3 isbn 978-91-637-2561-6 Föreningen SHEDO/Ego Nova och författarna 2013 Boken ges ut med

Läs mer

Från utmattning till balans. - ett befrielsearbete i vardagen. olle hallgren (ollehallgren@hotmail.com)

Från utmattning till balans. - ett befrielsearbete i vardagen. olle hallgren (ollehallgren@hotmail.com) Från utmattning till balans - ett befrielsearbete i vardagen olle hallgren (ollehallgren@hotmail.com) ord före Följande text är ett försök att sammanfatta mina erfarenheter från hundratals möten med individer

Läs mer

Krister Inde. Se dåligt Må bra. Indenova 1

Krister Inde. Se dåligt Må bra. Indenova 1 Krister Inde Se dåligt Må bra Indenova 1 AB Tidigare utgivna böcker och faktaskrifter med Krister Inde som författare och faktainsamlare: 1975 Synträning med optik (tillsammans med Örjan Bäckman), Liber

Läs mer

Tänk om han också fått chansen att komma hit

Tänk om han också fått chansen att komma hit Åtta män berättar om sig själva och mötet med Manscentrum i Haninge Tänk om han också fått chansen att komma hit En reflektion från en av de intervjuade männen vars kompis satt häktad för misshandel av

Läs mer

TÄNK RÄTT! - bli framgångsrik -

TÄNK RÄTT! - bli framgångsrik - TÄNK RÄTT! - bli framgångsrik - Hur Du tar kontroll över Dina tankar, ökar Din självinsikt och får ett roligare liv! Dax Personalutveckling AB Bagaregatan 37, 611 30 Nyköping. Telefon 0155 210 210. Mobil

Läs mer

MAN INNAS! En handbok för barn och unga som lever med skyddade personuppgifter.

MAN INNAS! En handbok för barn och unga som lever med skyddade personuppgifter. MAN VI U INNAS! En handbok för barn och unga som lever med skyddade personuppgifter. Länsstyrelsen Östergötland Handbok: Man vill ju finnas! En handbok för barn och unga som lever med skyddade personuppgifter.

Läs mer

Till slut tar man slut

Till slut tar man slut Till slut tar man slut En undersökning om hur föräldrar till barn med Aspergers syndrom/ast* påverkas av ett extra utmanande föräldraskap. Den här rapporten är ett led i Attentions arbete för att uppmärksamma

Läs mer

100 sätt att börja Älska sig själv

100 sätt att börja Älska sig själv 100 sätt att börja Älska sig själv Ta inte dig själv på för stort allvar! Det leder aldrig till något bra, haha. Om du kan skratta åt sig själv, är du på god väg. Bli kär i dig själv. Tänk på vad som gör

Läs mer

e n bo k fö r ve m so m he l s t

e n bo k fö r ve m so m he l s t e n bo k fö r ve m so m he l s t 1 sara kerstin emma disa leon jon bertil inez lea siri maj lucas maria rabieh olof iseline william hugo mira 2 e n bo k fö r ve m so m he l s t toffer Ahmad blenda jill

Läs mer

KLIPPET 13. Ett bättre Åtvidaberg. För alla. 25% rabatt på bågen när du köper ett par kompletta glasögon. NYHETERNA är på väg!

KLIPPET 13. Ett bättre Åtvidaberg. För alla. 25% rabatt på bågen när du köper ett par kompletta glasögon. NYHETERNA är på väg! 2014 KLIPPET 13 10 september Klippet i Åtvidaberg AB i samarbete med Åtvidabergs FF ETT GOMÉR & ANDERSSON-FÖRETAG Ska du sälja din bostad i Åtvidaberg? Ring Linda Johansson, 0120-150 00, 0763-98 00 76

Läs mer

När tålamodsburken rinner över

När tålamodsburken rinner över När tålamodsburken rinner över om att ritprata Gunnel Lundkvist När tålamodsburken rinner över om att ritprata Gunnel Lundkvist 1 Specialpedagogiska skolmyndigheten Beställningsadress: Specialpedagogiska

Läs mer

Almedalstal. Anna Kinberg Batra. 3 juli 2015

Almedalstal. Anna Kinberg Batra. 3 juli 2015 Almedalstal Anna Kinberg Batra 3 juli 2015 Anna Kinberg Batra i Almedalen, 3 juli 2015 Det har hunnit bli fredag kväll. Arbetsveckan är slut för de flesta. Det är fortfarande inte så långt sedan lönen

Läs mer

Lyssna på mig. Barnets upplevelse av skilsmässa och föräldrars konflikter

Lyssna på mig. Barnets upplevelse av skilsmässa och föräldrars konflikter 2013 Lyssna på mig Barnets upplevelse av skilsmässa och föräldrars konflikter Snacka aldrig skit om varandra. Aldrig. Det gör så jävla ont. Barn borde få bestämma 50% vid en skilsmässa så de vuxna inte

Läs mer

Rapport 2015:8. Med väntan växer skulden. En fördjupad studie av den kommunala budget- och skuldrådgivningen

Rapport 2015:8. Med väntan växer skulden. En fördjupad studie av den kommunala budget- och skuldrådgivningen Rapport 2015:8 Med väntan växer skulden En fördjupad studie av den kommunala budget- och skuldrådgivningen 131 Bilagor Bilaga 1 Enkät till allmänheten Bilaga 2 från allmänheten Bilaga 3 Enkät till kommunerna

Läs mer

Familjehemsplacerade barns umgänge med sina föräldrar. ur familjehemmets perspektiv

Familjehemsplacerade barns umgänge med sina föräldrar. ur familjehemmets perspektiv Göteborgs Universitet Institutionen för socialt arbete Familjeterapeuterna Korsvägen AB Fortbildning för familjehemssekreterare Med fokus på handledning av familjehem B-uppsats Familjehemsplacerade barns

Läs mer

man känner sig alltid bekymrad

man känner sig alltid bekymrad man känner sig alltid bekymrad en undersökning om anhöriga till unga vuxna med ADHD Denna rapport är ett led i Attentions arbete för att uppmärksamma och förbättra situationen för unga vuxna med ADHD.

Läs mer

Är tv-spel något för seniorer?

Är tv-spel något för seniorer? Är tv-spel något för seniorer? Rapport om projektet PlaymÄker i Södertälje Rapport om projektet PlaymÄker i Södertälje 1 Jag tänker på när pensionärerna först ser mig spela. Då ser de på mig med förvånade

Läs mer