Tranbärets månadsbrev november

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Tranbärets månadsbrev november 2014 2014-11-24"

Transkript

1 Tranbärets månadsbrev november Nu börjar julen närma sig. På söndag går vi in i adventstiden och vi tänder lite mer ljus än annars. Mer ljus, är något vi alla behöver när dagarna är gråa, solen inte lyckas skina igenom molnen och snön inte vill falla ner till oss. Vi ser med glädje fram emot det som komma skall! Det ligger längtan och förväntan i luften. Julen är en tid att rå om varandra lite extra, göra roliga saker tillsammans och att njuta! Vi kommer mysa, pyssla och njuta tillsammans här på förskolan under december. November på Tranbäret Det händer mycket på förskolan under dagarna och vi gör vårt bästa för att berätta vad vi gör, visa bilder mm. Här kommer en kavalkad på bilder från verksamheten i november månad. Varje dag har vi en hjälpreda som bla får hjälpa till att duka, och är man inte hjälpreda kan man duka mm i lekköket. Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar självständighet och tillit till sin egen förmåga ur Lpfö 98/10 I köket och ute har det fixats med vattenexperiment (mer eller mindre blött) med spännande resultat. Be barnen berätta om detta hemma. Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar sin förmåga att urskilja, utforska, dokumentera, ställa frågor om och samtala om naturvetenskap ur Lpfö 98/10 Vi skapar med olika material. Vi har bla limmat med pasta i olika former, målat på saltat lim och gjort lera som vi sedan bakat med tillsammans i olika grupper.

2 Förskolan ska sträva efter att varje barn: utvecklar sin skapande förmåga och sin förmåga att förmedla upplevelser, tankar och erfarenheter i många uttrycksformer som lek, bild, rörelse, sång och musik, dans och drama ur Lpfö 98/10 Vi har tränat på siffrorna 1-10 och deras innebörd. Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar sin förmåga att urskilja, uttrycka, undersöka och använda matematiska begrepp och samband mellan begrepp ur Lpfö 98/10 Vi spelar spel och tränar bokstäver. Förskolan ska sträva efter att varje barn: utvecklar sin förståelse för rum, form, läge och riktning och grundläggande egenskaper hos mängder, antal, ordning och talbegrepp samt för mätning, tid och förändring, utvecklar intresse för skriftspråk samt förståelse för symboler och deras kommunikativa funktioner ur Lpfö 98/10 I november har vi också hunnit med ett antal promenader till skogen och ett par besök på återvinningsstationen. Förskolan ska sträva efter att varje barn: Utvecklar intresse och förståelse för naturens olika kretslopp och för hur människor, natur och samhälle påverkar varandra Utvecklar respekt för allt levande och omsorg om sin närmiljö ur Lpfö 98/10 Detta är lite av allt som hänt på Tranbäret under november månad.

3 Personal Efter jul kommer det att ske lite förändringar i personalgruppen. Rikard kommer att sluta hos oss vid jul, och börjar i Vrigstad igen i januari. Jessica Oxelgård som just nu jobbar på Kotten, kommer att ersätta honom vilket vi tycker är en mycket bra lösning. Sussi kommer att sluta hos oss i början av nästa år, för att vara med och starta upp en ny lägenhetsförskola, som senare ska flytta in i förskolan som ska byggas vid förskolan Spången. När Sussi slutar kommer Eva-Marie att komma tillbaka till oss igen, och det är vi mycket glada över. Christina kommer att fortsätta på Tranbäret som tidigare, och Lena kommer även nästa termin att fortsätta hos oss, tre dagar i veckan som resurs. Julkalender och pyssel Nästa vecka är vi inne i december månad, vilket innebär att det har blivit dags att se över det här med julkalender och diverse julpyssel. Precis som förra året så öppnar vi ett brev från tomten som innehåller en matte kluring. Dagens brev från tomten kommer att sitta uppe i hallen vid almanackan, så att ni föräldrar också kan läsa dem. Vi kommer även att göra några enkla julpyssel. Några av dessa julpyssel får alla göra, och några är frivilliga. Kolla gärna fotoramen med jämna mellanrum och låt barnen visa och berätta vad vi pysslat med. Skogen Nu när vi har så mycket annat att pyssla med under december månad så kommer skogen att få vila lite från Tranbärsbarnbesök. Vi återkommer till skogen nästa år igen. En del utflykter lär vi nog göra ändå i december, men då kanske vi väljer att gå till någon lekpark istället. Sporthallen Som vi berättade om på föräldramötet så har vi fått boka två tider i Ljungaskolans sporthall. Dessa tider är: den 3 och den 11 dec kl Det ska bli så roligt att få göra denna utflykt/upptäckt tillsammans med barnen här på Tranbäret. Födelsedagsbarn HIPP HIPP HURRAAAA! I december firar vi Farah som då fyller 4 år. Stort grattis!

4 Lucia tisdag 16 dec kl Just nu pågår förberedelserna inför lucia för fullt (vi började i månd den 24/11). Vi har samlingar där vi bland annat sjunger och övar våra sånger till Lucia. Med detta månadsbrev får ni hem ett papper med texterna. Öva gärna tillsammans med era barn. Uppträdandet äger rum inne på avd Tranbäret. Barnen lämnas färdigklädda i personalrummet bredvid avd Vitsippan. Efteråt serveras glögg, lussekatt och pepparkaka till självkostnadspris 20kr/vuxen. Föräldrar och syskon hälsas VARMT VÄLKOMNA till årets Luciafirande! Förskolan ska sträva efter att varje barn känner delaktighet i sin egen kultur och utvecklar känsla och respekt för andra kulturer. Lpfö 98/10 Kallare väder kräver varmare kläder Som ni redan vet så är vi ute flera gånger varje dag oavsett väder. Tänk på att vi nu går in i en kallare del av året, så se till att barnen har varma kläder, vantar och känger/stövlar på sina hyllor. Rejält med extrakläder är också något som vi har nytta av. Omsorg i jul/nyår Just nu pågår insamling av lappar med omsorgsbehov i jul/nyår (klämdagarna 22 dec- 9jan). Sammanslagning kommer att ske 23 dec-5 jan och det är då förskolan Fantasia som är öppen. Dessa dagar är det alltså stängt på Tranbäret och hela Natur- och Miljöförskolan. Tranbäret öppnar upp igen (efter juluppehållet) onsdag den 7 januari. Glöm inte att lämna in era lappar senast denna veckan (v 48), fred den 28 nov. Vi vill passa på att TACKA er alla för att vi får låna era underbara barn här under dagarna! Det är fantastiskt att få vara en del i deras lärande här på förskolan! Hälsningar Sussi, Rikard, Lena och Christina

5 TRANBÄRETS LUCIASÅNGER 2014 Ute är mörkt och kallt. I alla husen lyser nu överallt, de tända ljusen. Nu kommer någon där, jag vet nog vem det är: Sankta Lucia, Sankta Lucia. Nu kommer någon där, jag vet nog vem det är: Sankta Lucia, Sankta Lucia. Goder afton, goder afton, både herre och fru, vi önskar Eder alla en fröjdefull jul! Goder afton, goder afton, välkommen var gäst, vi önskar Eder alla en fröjdefull fest! En sockerbagare här bor i staden, han bakar kakor mest hela dagen. Han bakar stora, han bakar små, han bakar några med socker på. Och i hans fönster hänga julgranssaker, och hästar, grisar och pepparkakor. Och är du snäller så kan du få, men är du stygger så får du gå! Blinka lilla stjärna där, hur jag undrar vad du är Fjärran lockar du min syn, lik en diamant i skyn Blinka lilla stjärna där, hur jag undrar vad du är I ett hus vid skogens slut, liten tomte tittar ut. Haren skuttar fram så fort, klappar på dess port. Hjälp, ack hjälp, ack hjälp du mig, annars skjuter jägarn mig! Kom, ja kom i stugan in, räck mig handen din. Nu ska vi jobba med väldig fart, väldig fart, väldig fart Barnen skall ha sina klappar snart, klappar snart Alla snälla barn ska få, barn ska få, barn ska få Här går det undan hej och hå, hej och hå Här är Tomte Röd och här är Tomte Grå Tomte Röd han kan vicka, Tomte Grå han kan nicka. Tomte Röd han kan gömma sig, Tomte Grå han kan klämma sig. Här är Tomte Röd och här är Tomte Grå, nu är det dags att gå. Hej då!

6 Bjällerklang, bjällerklang hör dess dingelidång. Flingor som det virvlar om i munter vintersång. Följ oss ut, följ oss ut, Blacken travar på, i hans spår vår släde går, där höga furor stå. Midnatt råder, tyst det är i husen, tyst i husen. Alla sova, släckta äro ljusen, äro ljusen. Tipp, tapp, tipp, tapp, tippe-tippe-tipp-tapp, tipp, tipp, tapp. Se, då krypa tomtar upp ur vrårna, upp ur vårarna, lyssna, speja, trippa fram på tårna, fram på tårna. Tipp... Vi komma, vi komma från pepparkakeland och vägen vi vandrat tillsammans hand i hand Så bruna, så bruna vi äro alla tre, korinter till ögon och hattarna på sné! Tre gubbar, tre gubbar från pepparkakeland. Till julen, till julen vi komma hand i hand. Men tomten och bocken vi lämnat vid vår spis, de ville inte resa från vår pepparkakegris. När nätterna blir långa och kölden sätter in tar Mamma Mus och samlar hela barnaskaran sin Hon visar sen på fällan, Ni aktar er för den så får vi allesammans fira jul igen Hejsan, hoppsan, fallerallera När julen kommer ska varenda unge vara gla. Hejsan, hoppsan, fallerallera När julen kommer ska varenda unge vara gla. Till slut så kommer kvällen som alla väntar på, och Pappa Mus han letar fram en känga utan tå. Den har dom sen till julgran och pryder den så fint med spindelväv i gult och blått och gredelint. Hejsan, hoppsan, fallerallera! osv. Var unge får till julklapp en liten, liten nöt, den gnider dom med kolapapper så att den blir söt. Från skafferiet tar dom en fläskbit eller två, och den får allesammans lov att lukta på. Hejsan, hoppsan, fallerallera! osv

7 Men gamla mormor gäspar och säger liksom så, att julen den är roligast för alla som är små. Om ingen går i fällan och aktar sig för den, ska alla nästa år få fira jul igen. Hejsan, hoppsan, fallerallera! osv. Låt oss alla tända vårt ljus idag, Värme kan vi sprida både du och jag. Ljus behöver den som dyster är i sinn, så lys du där i din vrå så lyser jag i min.

Tranbärets månadsbrev november 2016

Tranbärets månadsbrev november 2016 Tranbärets månadsbrev november 2016 Nu börjar julen närma sig. I söndags gick vi in i adventstiden och vi tänder lite mer ljus än annars. Mer ljus, är något vi alla behöver när dagarna är gråa, solen inte

Läs mer

Tranbärets månadsbrev november

Tranbärets månadsbrev november 2013-12-04 Tranbärets månadsbrev november Snart kommer han med skägget! Det ligger längtan och förväntan i luften. Vi myser, pysslar och firar jul här på förskolan. Julen är också en tid att rå om varandra

Läs mer

LUCIA Luciasången (Natten går tunga fjät) INTRO ¾ (sista raden i REF)

LUCIA Luciasången (Natten går tunga fjät) INTRO ¾ (sista raden i REF) LUIA 2015 1. Luciasången (Natten går tunga fjät) INTRO ¾ (sista raden i RE) G (dd gg-f#f# ) 7 /G-G Natten går tunga fjät, runt gård och stuva. E7 Am 7 /G-G Kring jord som sol n förgät, skuggorna ruva.

Läs mer

Julvisor. Innehållsförteckning. Goder afton. Tre pepparkaksgubbar. Nej, se det snöar

Julvisor. Innehållsförteckning. Goder afton. Tre pepparkaksgubbar. Nej, se det snöar Innehållsförteckning Goder afton... 1 Tre pepparkaksgubbar... 1 Nej, se det snöar... 1 Nu tändas tusen juleljus... 2 I ett hus vid skogens slut... 2 Midnatt råder... 2 Mössens julafton... 3 Nu är det jul

Läs mer

Tranbärets månadsbrev november/december 2015

Tranbärets månadsbrev november/december 2015 Tranbärets månadsbrev november/december 2015 Nu är vi inne i väntans tider. Det ligger längtan och förväntan i luften. Vi myser, pysslar och förbereder oss för jul och Lucia här på förskolan. Julen är

Läs mer

Prismaskolans. Luciahäfte

Prismaskolans. Luciahäfte Prismaskolans Luciahäfte 2018 1. Natten går tunga fjät Natten går tunga fjät, runt gård och stuva. Kring jord som sol n förlät, skuggorna ruva. Då i vårt mörka hus, stiger med tända ljus, Sankta Lucia,

Läs mer

Mössens Julafton Eleverna sjunger. 1. Viken

Mössens Julafton Eleverna sjunger. 1. Viken Mössens Julafton Eleverna sjunger 1. Viken När nätterna blir långa och kölden sätter in tar Mamma Mus och samlar hela barnaskaran sin Hon visar sen på fällan, akta er för den så får vi allesammans fira

Läs mer

Imse vimse spindel. Rockspindeln. Bä, bä, vita lamm. Krokodilen i bilen. Jag hamrar och spikar

Imse vimse spindel. Rockspindeln. Bä, bä, vita lamm. Krokodilen i bilen. Jag hamrar och spikar Imse vimse spindel Imse vimse spindel, klättrar upp för trån Ner faller regnet, spolar spindeln bort Upp stiger solen, torkar bort allt regn Imse vimse spindel klättrar upp igen. Pytte pytte spindel Bamse

Läs mer

Staffan Stalledräng Staffan var en stalledräng, stalledräng, stalledräng. Han vattnade sina fålar fem, fålar fem, fålar fem. Femte fålen appelgrå, app

Staffan Stalledräng Staffan var en stalledräng, stalledräng, stalledräng. Han vattnade sina fålar fem, fålar fem, fålar fem. Femte fålen appelgrå, app Luciasången Natten går tunga fjät runt gård och stuva. Kring jord som soln förgät, skuggorna ruva. //: Då i vårt mörka hus, stiger med tända ljus Natten var stor och stum, nu hör det svingar i alla tysta

Läs mer

3. Hmm Hmm Hmm osv. 2. Se, då krypa tomtar upp ur vrårna, upp ur vrårna Lyssna speja trippa fram på tårna, fram på tårna

3. Hmm Hmm Hmm osv. 2. Se, då krypa tomtar upp ur vrårna, upp ur vrårna Lyssna speja trippa fram på tårna, fram på tårna LUCIASÅNGEN Natten går tunga fjät runt gård och stuva Kring jord som soln förlät, skuggorna ruva Då i vårt mörka hus Stiger med tända ljus Då i vårt mörka hus, stiger med tända ljus Natten var stor och

Läs mer

Sankta Lucia, ljusklara hägring, sprid i vår vinternatt glans av din fägring. Drömmar med vingesus under oss sia, tänd dina vita ljus, Sankta Lucia.

Sankta Lucia, ljusklara hägring, sprid i vår vinternatt glans av din fägring. Drömmar med vingesus under oss sia, tänd dina vita ljus, Sankta Lucia. Sankta Lucia Sankta Lucia, ljusklara hägring, sprid i vår vinternatt glans av din fägring. Drömmar med vingesus under oss sia, tänd dina vita ljus, Sankta Lucia. Kom i din vita skrud, huld med din maning.

Läs mer

Jakten på julen. - en julkalender på 30 min. Manus: Emil Kekonius copyright 2012

Jakten på julen. - en julkalender på 30 min. Manus: Emil Kekonius copyright 2012 Jakten på julen - en julkalender på 30 min Manus: Emil Kekonius copyright 2012 Kontakt Emil Kekonius 0736 28 26 19 emil@emilkekonius.com www.emilkekonius.com Roller: n Jultomten Möss, de fyra ovanstående

Läs mer

Luciasånger. Sankta Lucia. Lusse lelle

Luciasånger. Sankta Lucia. Lusse lelle Luciasånger Sankta Lucia Sankta Lucia, ljusklara hägring, sprid i vår vinternatt glans av din fägring. Drömmar med vingesus under oss sia, tänd dina vita ljus, Sankta Lucia. Kom i din vita skrud, huld

Läs mer

LUCIA. Stigtomta 2013

LUCIA. Stigtomta 2013 LUCIA Stigtomta 2013 Tomte läser: Ni sitta så tysta, vad är det ni väntar? Vem är det som sjunger, vem är det som gläntar i gryningen/skymningen på Eder dörr? Den sången och synen ni minns från förr. Det

Läs mer

Tranbärets månadsbrev december 2016

Tranbärets månadsbrev december 2016 Tranbärets månadsbrev december 2016 Året går fort och det är redan december, om än den allra sista månaden på året så händer det mycket. På Tranbäret är vi i full gång med julpyssel och aktiviteter, samtidigt

Läs mer

Lucia. på Hummelstaskolan Namn:

Lucia. på Hummelstaskolan Namn: Lucia på Hummelstaskolan 2013 Namn: Natten går tunga fjät Natten går tunga fjät, runt gård och stuva. Kring jord som sol n förgät, skuggorna ruva. Då i vårt mörka hus, stiger med tända ljus, Sankta Lucia,

Läs mer

Utdrag från Lpfö 98/10,s9-11.

Utdrag från Lpfö 98/10,s9-11. Vi erbjuder sånger och rörelselekar i vår verksamhet som stimulerar och utmanar barnens lärande och utveckling. Förskolan strävar efter att varje barn: utvecklar sin identitet och känner trygghet i den,

Läs mer

Innehållsförteckning EKORR N SATT I GRANEN... 4 LILLA SNIGEL... 5 BÄ BÄ VITA LAMM... 7 BJÖRNEN SOVER... 8 GUBBEN I LÅDAN... 9

Innehållsförteckning EKORR N SATT I GRANEN... 4 LILLA SNIGEL... 5 BÄ BÄ VITA LAMM... 7 BJÖRNEN SOVER... 8 GUBBEN I LÅDAN... 9 Innehållsförteckning EKORR N SATT I GRANEN... 4 LILLA SNIGEL... 5 BÄ BÄ VITA LAMM... 7 BJÖRNEN SOVER... 8 GUBBEN I LÅDAN... 9 BLINKA LILLA STJÄRNA... 10 LILLE KATT... 11 TIO SMÅ INDIANER... 12 JAG HAMRAR

Läs mer

Tecken som stöd. Det. Språket TECKNET FÖR GEMENSAM

Tecken som stöd. Det. Språket TECKNET FÖR GEMENSAM Tecken som stöd Det TECKNET FÖR GEMENSAM Språket 1 Denna guide är skapad för att kunna användas som ett stöd vid en samling i förskolans verksamhet, där det talade språket ännu inte är fullt utvecklat

Läs mer

Tranbärets månadsbrev maj 2015

Tranbärets månadsbrev maj 2015 Tranbärets månadsbrev maj 2015 Maj månad försvann med en hiskelig fart och även om vi haft en del dagar med sol och värme, så har den ändå varit ganska kall. Vi får trösta oss med att vårblommorna har

Läs mer

Arbetsplan Violen Ht 2013

Arbetsplan Violen Ht 2013 Arbetsplan Violen Ht 2013 Normer och värden: MÅL VAD GÖRA HUR UTVÄRDERA HUR GICK DET Förskolan skall sträva efter att varje barn utvecklar: - öppenhet, respekt, solidaritet och ansvar - förmåga att ta

Läs mer

När luciatåget tågar ut från Lila så fikar vi på respektive avdelning, på lussebullar och pepparkakor som era barn bakat tillsammans!

När luciatåget tågar ut från Lila så fikar vi på respektive avdelning, på lussebullar och pepparkakor som era barn bakat tillsammans! Nu väntar Lucia och julen står för vår dörr! Ni är varmt välkomna att fira lucia hos med oss fredagen den 12 dec. Vi tänker att alla som vill får vara luciaklädda (lämna kläderna redan på morgonen märkta)

Läs mer

Veckobrev v 4 KOM IHÅG

Veckobrev v 4 KOM IHÅG Veckobrev v 4 KOM IHÅG APT på måndag. Förskolan stänger då klockan 16.00. Stjärnan I veckan har barnen bakat. Barnen får själva röra ihop degen och arbeta den. Då vi delade upp degen i mindre bitar fokuserade

Läs mer

Nu är det full rulle i tomtelandet. Klapparna tillverkas både natt och dag. Och alla önskelistor läser vi NOGA!

Nu är det full rulle i tomtelandet. Klapparna tillverkas både natt och dag. Och alla önskelistor läser vi NOGA! Hej alla barn. Nu är det full rulle i tomtelandet. Klapparna tillverkas både natt och dag. Och alla önskelistor läser vi NOGA! Jag har hört att ni barn på denna förskola är jätteduktiga på att arbeta med

Läs mer

Tåget står redo längst bak. Pianointro, sen börjar de sjunga och gå samtidigt. Lucia, tärnor, stjärngossar, övrigt.

Tåget står redo längst bak. Pianointro, sen börjar de sjunga och gå samtidigt. Lucia, tärnor, stjärngossar, övrigt. Luciahäfte Tåget står redo längst bak. Pianointro, sen börjar de sjunga och gå samtidigt. Lucia, tärnor, stjärngossar, övrigt. 1. Sankta Lucia (G, gitarrintro) Natten går tunga fjät, runt gård och stuva.

Läs mer

Uppdaterad. Tisdag v 47. Torsdag v 46. Tisdag v 45. Måndag v 43. Tisdag v 42

Uppdaterad. Tisdag v 47. Torsdag v 46. Tisdag v 45. Måndag v 43. Tisdag v 42 Uppdaterad Vill du vara med från starten, rulla då ner till slutet av dokumentet. Nya inlägg alltid först. Tisdag v 47 Utvärdering Avslutning Torsdag v 46 Vattnets kretslopp Tisdag v 45 Kretslopp Tippen

Läs mer

Månadsbrev december-januari-13

Månadsbrev december-januari-13 Månadsbrev december-januari-13 Det har nu hunnit bli nytt år och ny termin på förskolan. Vi har inte skrivit något månadsbrev sen november men här kommer en sammanfattning av vad vi gjort under december

Läs mer

Mål för Markhedens Förskola Läsåret 2013/2014

Mål för Markhedens Förskola Läsåret 2013/2014 2012-10-15 Sid 1 (7) Mål för Markhedens Förskola Läsåret 2013/2014 V A L B O F Ö R S K O L E O M R Å D E Tfn 026-178000 (vx), www.gavle.se Sid 2 (7) 2.1 NORMER OCH VÄRDEN Mål för likabehandlingsarbetet

Läs mer

Adventssånger 2014 Läxa att läsa på texterna v 47-48!

Adventssånger 2014 Läxa att läsa på texterna v 47-48! Adventssånger 2014 Läxa att läsa på texterna v 47-48 Hur kan ett litet ljus, skina så klart? Ja hur kan det lysa så underbart? Den lilla lågan av eld, Den lilla lågan av eld Bereden väg för Herran, Berg,

Läs mer

Babysång Öppna förskolan Sävsjö

Babysång Öppna förskolan Sävsjö Babysång Öppna förskolan Sävsjö 1. Hej, hej på dej Hej, hej på dej, hej, hej på dej, jag kan klappa händerna hela da n. Hej, hej på dej, hej, hej på dej, jag kan klappa händerna hela da n 2. Jag kan klappa

Läs mer

Arbetsplan. Lillbergetsförskola avd /2015. Barn och utbildning

Arbetsplan. Lillbergetsförskola avd /2015. Barn och utbildning Arbetsplan Lillbergetsförskola avd 5 2014/2015 Barn och utbildning 2.1 NORMER OCH VÄRDEN Mål för likabehandlingsarbetet Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar öppenhet, respekt, solidaritet

Läs mer

Tranbärets månadsbrev januari 2016

Tranbärets månadsbrev januari 2016 Tranbärets månadsbrev januari 2016 Julen har passerat och det har blivit nytt år. Januari har bjudit på varierat väder. Snö, kyla, sol, regn och blåst. Alla har vi våra åsikter om vilket väder vi helst

Läs mer

BLOMMANS GROVPLANERING OCH MÅL VT 2015

BLOMMANS GROVPLANERING OCH MÅL VT 2015 BLOMMANS GROVPLANERING OCH MÅL VT 2015 En vanlig vecka på Blomman: Vi går ut varje morgon efter frukost, kl.9.30 äter vi frukt tillsammans ute. Efter detta går vi in i våra grupper och arbetar till 10.45.

Läs mer

Slutsång. Slut för idag, tack för idag. Vi ska ses på torsdag. och ha det så bra!

Slutsång. Slut för idag, tack för idag. Vi ska ses på torsdag. och ha det så bra! Slutsång Melodi: "Tack ska du ha, Kalle heter jag, vad du heter gör detsamma tack ska du ha!" Slut för idag, tack för idag. Vi ska ses på torsdag och ha det så bra! En liten båt En liten båt blir ofta

Läs mer

Mål för Häcklinge Förskola / Leoparden Läsåret 2013/2014

Mål för Häcklinge Förskola / Leoparden Läsåret 2013/2014 2012-10-15 Sid 1 (7) Mål för Häcklinge Förskola / Leoparden Läsåret 2013/2014 V A L B O F Ö R S K O L E O M R Å D E Tfn 026-178000 (vx), www.gavle.se Sid 2 (7) 2.1 NORMER OCH VÄRDEN Mål för likabehandlingsarbetet

Läs mer

Inomhus vill vi öka den fysiska aktiviteten genom att använda oss av miniröris och sångoch danslekar.

Inomhus vill vi öka den fysiska aktiviteten genom att använda oss av miniröris och sångoch danslekar. Grön Flagg Vi arbetar med tre mål inom temat Livsstil och Hälsa. Arbetet kommer att fortgå under terminerna ht 2013/vt 2015 Grön Flagg handlingsplan 2013-2015 - Tranbäret Utvecklingsområde 1 - Öka de fysiska

Läs mer

Arbetsplan. KILSMYRANS förskola 2014/2015. Barn och utbildning

Arbetsplan. KILSMYRANS förskola 2014/2015. Barn och utbildning Arbetsplan KILSMYRANS förskola 2014/2015 Barn och utbildning 2.1 NORMER OCH VÄRDEN Mål för likabehandlingsarbetet Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar öppenhet, respekt, solidaritet och

Läs mer

Natten går tunga fjät Lucia med tärnor små

Natten går tunga fjät Lucia med tärnor små Natten går tunga fjät Natten går tunga fjät, runt gård och stuva. Kring jord som sol n förlät, skuggorna ruva. //:Då i vårt mörka hus, stiger med tända ljus, Sankta Lucia, Sankta Lucia.:// Natten var stor

Läs mer

Funktionell kvalitet V E R K T Y G F Ö R B E D Ö M N I N G A V F Ö R S K O L A N S M Å L U P P F Y L L E L S E

Funktionell kvalitet V E R K T Y G F Ö R B E D Ö M N I N G A V F Ö R S K O L A N S M Å L U P P F Y L L E L S E Børne- og Undervisningsudvalget 2014-15 BUU Alm.del Bilag 107 Offentligt Funktionell kvalitet V E R K T Y G F Ö R B E D Ö M N I N G A V F Ö R S K O L A N S M Å L U P P F Y L L E L S E Språk och kommunikation

Läs mer

Adventstid När vi har som mörkast känns det fint att tända första ljuset i adventsljusstaken och räkna ner till jul.

Adventstid När vi har som mörkast känns det fint att tända första ljuset i adventsljusstaken och räkna ner till jul. Adventstid När vi har som mörkast känns det fint att tända första ljuset i adventsljusstaken och räkna ner till jul. V 48 Planeringsdag Tor 15/1 januari Då är förskolan stängd! Tänk på kläder efter väder!

Läs mer

Framröstningen av årets Lucia sker på torsdagen den 8e december samt söndagen den 11e december i simhallen!

Framröstningen av årets Lucia sker på torsdagen den 8e december samt söndagen den 11e december i simhallen! Lucia 2016 Torsdagen den 15 december 19:00 i Tyresö Aquarena Det börjar närma sig lucia och alla simmare i tävlingsgrupperna dvs. D-röd E/ES är välkomna att delta i luciatåget. Vi kommer att ha två sångträningstillfällen

Läs mer

UTVÄRDERING SNÖSTORPS FÖRSKOLOR FÖR 2011-2012. Avdelning: Brogårds förskola

UTVÄRDERING SNÖSTORPS FÖRSKOLOR FÖR 2011-2012. Avdelning: Brogårds förskola UTVÄRDERING SNÖSTORPS FÖRSKOLOR FÖR 2011-2012 Avdelning: Brogårds förskola Det systematiska kvalitetsarbetet MÅL för vår verksamhet 2011/2012 Brogårds förskolas verksamhetsidé, som tar stöd i den reviderade

Läs mer

Trevlig helg Monika och Helene

Trevlig helg Monika och Helene Hej! v.47 Den här veckan har vi börjat tänka lite matte, vi har tex 6 kulor i handen och "gömmer" 3 i andra handen hur många finns då kvar? jo 3, vi har också 6 små fyrkanter till hjälp som ligger framför

Läs mer

Kom ihåg ombyteskläder.

Kom ihåg ombyteskläder. Hej v48 Nu har vi börjat med massage, med tända ljus och skön musik masserade barnen varandra medan jag visade i luften vilka rörelser de skulle göra. Först var det lite fnissigt och de hade lite svårt

Läs mer

Lille katt, lille katt, lille söte katta, vet du att, vet du att det blir mörkt om natta

Lille katt, lille katt, lille söte katta, vet du att, vet du att det blir mörkt om natta Heja Bamse, starkast är vår Bamse. Men han tycker inte om att slåss! Dunderhonung, farmors dunderhonung, äter han för att bli stark förstås. Och kommer det en stöddig typ, och ger en liten svag ett nyp,

Läs mer

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för Kotten

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för Kotten Förskoleavdelningen Lokal Arbetsplan för Kotten 2016-2017 Innehållsförteckning: 1. Förskolans värdegrund 3 2. Mål och riktlinjer 4 2.1 Normer och värden 4 2.2 Utveckling och lärande 5-6 2.3 Barns inflytande

Läs mer

Verksamhetsbrev dec -14

Verksamhetsbrev dec -14 Verksamhetsbrev dec -14 Under hösten har vi jobbat i våra grupper med vårt gemensamma projekt Min plats på jorden. Gruppen Prickarna (5-åringarna) har ritat självporträtt där barnen tittat lite närmare

Läs mer

ARBETSPLAN NYCKELPIGAN HT-13

ARBETSPLAN NYCKELPIGAN HT-13 ARBETSPLAN NYCKELPIGAN HT-13 Normer och värden: MÅL VAD GÖRA HUR UTVÄRDERA HUR GICK DET Förskolan skall sträva efter att varje barn utvecklar: - öppenhet, respekt, solidaritet och ansvar - förmåga att

Läs mer

Goder morgon, Goder morgon både herre och fru Vi önska eder alla en fröjdefull jul

Goder morgon, Goder morgon både herre och fru Vi önska eder alla en fröjdefull jul Ute är mörkt och kallt 101 Ute är mörkt och kallt, i alla husen lyser nu överallt det tända ljusen Då kommer någon där, jag vet nog vem det är Sancta Lucia, Sancta Lucia Sjungande fram hon går, vitklädda

Läs mer

Mål för Banvaktens Förskola Läsåret 2013/2014

Mål för Banvaktens Förskola Läsåret 2013/2014 2012-10-15 Sid 1 (7) Mål för Banvaktens Förskola Läsåret 2013/2014 V A L B O F Ö R S K O L E O M R Å D E Tfn 026-178000 (vx), www.gavle.se Sid 2 (7) 2.1 NORMER OCH VÄRDEN Mål för likabehandlingsarbetet

Läs mer

Den lustfyllda resan. Systematisk kvalitetsredovisning 15/16

Den lustfyllda resan. Systematisk kvalitetsredovisning 15/16 Den lustfyllda resan Systematisk kvalitetsredovisning 15/16 Rälsen Är symbolen för vår värdegrund, den är grundpelaren för den lustfyllda resans början. Den är byggd på tanken att ständigt med barnen levandegöra

Läs mer

barnhemmet i muang mai måndag 17 september - söndag 14 oktober

barnhemmet i muang mai måndag 17 september - söndag 14 oktober barnhemmet i muang mai måndag 17 september - söndag 14 oktober Nu har det gått nästan en hel månad sedan vårt förra veckobrev. Detta brev har dröjt så länge helt enkelt för att det har hänt så mycket att

Läs mer

Veronica s. Dikt bok 2

Veronica s. Dikt bok 2 Veronica s Dikt bok 2 Det är bra att ha en syster Min syster betyder så mycket för mig. Jag vet att hon betyder likadant för mig. Om jag vill henne något så vet jag att hon finns där för mig. Jag är glad

Läs mer

Sexårskören 2015 Min vän i Rymden Sångtexter

Sexårskören 2015 Min vän i Rymden Sångtexter Sexårskören 2015 Min vän i Rymden Sångtexter Innehåll Spår på CDn Titel Sidnummer 01 Alla är så ensamma här 2 02 Vi har letat 2 03 Rymdramsa 3 04 Raketbyggarna 4 05 Vi är på väg till rymden 5 06 Rymdvals

Läs mer

~ SÅNGHÄFTE ~ med tecken

~ SÅNGHÄFTE ~ med tecken ~ SÅNGHÄFTE ~ med tecken HEJ! Varje samling börjar med Goddag-sången och att tamburinen skickas runt och så sjunger vi för varje barn. Sen tar vi fram Tittut-påsen och skickar runt den så alla barn får

Läs mer

Fjärilens Arbetsplan HT 2013-VT 2014

Fjärilens Arbetsplan HT 2013-VT 2014 Fjärilens Arbetsplan HT 2013-VT 2014 Arbetsplan Beskrivning av verksamheten Skogsgläntans förskola ingår i Nättraby rektorsområde och består av tre avdelningar Ekorren (1-2 år), Fjärilen (3-4 år) och Igelkotten

Läs mer

GROV-PLANERING VÅRTERMINEN 2013 LILL-MYRAN APRIKOS

GROV-PLANERING VÅRTERMINEN 2013 LILL-MYRAN APRIKOS GROV-PLANERING VÅRTERMINEN 2013 LILL-MYRAN APRIKOS GROVPLANERING - APRIKOS AVDELNING VT 2013 Vi är fyra pedagoger som arbetar på avdelning Aprikos på Lill-Myran. Vår barngrupp består av ca: 23 barn. Majoriteten

Läs mer

VÅGA VILJAS MÅNADSBREV. December 2013

VÅGA VILJAS MÅNADSBREV. December 2013 VÅGA VILJAS MÅNADSBREV December 2013 Tänk vad ett år kan gå fort. Vi har redan hunnit med massor av lärorika, spännande, roliga, och entreprenöriella aktiviteter i vår verksamhet. Under november månad

Läs mer

SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE

SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE Sankt Pauli förskola 2016-2017 Planering och genomförande: Genomgång av barngruppens sammansättning och behov Läroplanens mål grunden för planeringen av den pedagogiska verksamheten.

Läs mer

Språket Vi använder oss av språklekar, sagoberättande, rim och ramsor m.m. Dessa har vi anpassat till det aktuella temats innehåll.

Språket Vi använder oss av språklekar, sagoberättande, rim och ramsor m.m. Dessa har vi anpassat till det aktuella temats innehåll. Vårt tema När vi planerar det aktuella temat följer vi Läroplanen för förskolan 2010. De mål som vi på förskolan ska sträva mot kan sammanfattas i följande punkter: Värdegrundsfrågor Under en dag på förskolan

Läs mer

ARBETSPLAN FÖRSKOLAN EKBACKEN

ARBETSPLAN FÖRSKOLAN EKBACKEN ARBETSPLAN FÖRSKOLAN EKBACKEN Inledning Förskolan regleras i skollagen och har Skolverket som tillsynsmyndighet. Sedan 1 augusti, 1998, finns en läroplan för förskolan, Lpfö 98. Läroplanen är utformad

Läs mer

Kattens Janssons månadsbrev

Kattens Janssons månadsbrev Kattens Janssons månadsbrev Okt-14 Hej föräldrar! Vi har fortfarande ett fokus på skogen och naturens härliga lekplats, dock är våra utflykter lite beroende på väder och vilka kläder barnen haft på sig

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2016

VERKSAMHETSPLAN 2016 VERKSAMHETSPLAN 2016 Presentation Lilla Solen, pedagogisk omsorg, kommer att erbjuda barn från 1-5 år en flexibel och stimulerande verksamhet. Lilla Solens hemvist är en lokal på Domarvägen i Huddinge

Läs mer

Lpfö98/rev2016 och Spana på mellanmål!

Lpfö98/rev2016 och Spana på mellanmål! 1 Innehåll Lpfö98/rev2016 och Spana på mellanmål!... 3 Ur 1. Förskolans värdegrund och uppdrag... 3 Grundläggande värden... 3 Saklighet och allsidighet... 3 Förskolans uppdrag... 3 Ur 2. Mål och riktlinjer...

Läs mer

Handlingsplan för. Trollgårdens förskola 2013/2014

Handlingsplan för. Trollgårdens förskola 2013/2014 2012-10-15 Sid 1 (12) Handlingsplan för Trollgårdens förskola 2013/2014 X X X X F Ö R S K O L E O M R Å D E Tfn 026-178000 (vx), 026-17 (dir) www.gavle.se Sid 2 (12) 2.1 NORMER OCH VÄRDEN Mål för likabehandlingsarbetet

Läs mer

Vill du vara med från starten, rulla då ner till slutet av dokumentet. Nya inlägg alltid först.

Vill du vara med från starten, rulla då ner till slutet av dokumentet. Nya inlägg alltid först. Uppdaterad Vill du vara med från starten, rulla då ner till slutet av dokumentet. Nya inlägg alltid först. Måndag v 43 Masken Pelle Jöns Nyfikna på maskar Tisdag v 42 Starten v 42 Syfte Masken Pelle Jöns

Läs mer

Handlingsplan För Gröna. Markhedens förskola 2014/2015

Handlingsplan För Gröna. Markhedens förskola 2014/2015 2012-10-15 Sid 1 (12) Handlingsplan För Gröna Markhedens förskola 2014/2015 X X X X F Ö R S K O L E O M R Å D E Tfn 026-178000 (vx), 026-17 (dir) www.gavle.se Sid 2 (12) 2.1 NORMER OCH VÄRDEN Mål för likabehandlingsarbetet

Läs mer

TallgårdenNytt. I huvudet på Linda. Alla vi på Tallgården

TallgårdenNytt. I huvudet på Linda. Alla vi på Tallgården TallgårdenNytt Månadsbrev mars-april månad 2012. Finns även att hämta på förskolans hemsida, www.mjolby.se Redaktör Pia Adlertz, pia.adlertz@mjolby.se I huvudet på Linda Hej alla föräldrar Äntligen börjar

Läs mer

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert Ökpojken Mitt i natten så vaknar Hubert han är kall och fryser. Han märker att ingen av familjen är där. Han blir rädd och går upp och kollar ifall någon av dom är utanför. Men ingen är där. - Hallå är

Läs mer

Verksamhetsplan 2015-2016

Verksamhetsplan 2015-2016 Verksamhetsplan 2015-2016 Innehåll: Profil och Vision Koppling till styrdokument Koppling till värdegrunden Äventyrpedagogiken integrerad i verksamheten Verksamhetsplanen är gjord av: Marlene Curan Lena

Läs mer

Luciasången (natten går tunga fjät)

Luciasången (natten går tunga fjät) Luciasången (natten går tunga fjät) Natten går tunga fjät runt gård och stuva. Kring jord som soln förgät, skuggorna ruva. II: Då i vårt mörka hus, stiger med tända ljus Sankta Lucia, Sankta Lucia :II

Läs mer

VATTEN LJUD RÖRELSE LUFT LJUS PROGRAMMERING

VATTEN LJUD RÖRELSE LUFT LJUS PROGRAMMERING SYFTE OCH MÅL för att varje barn i förskolan ska: Lpfö 98 rev.2016 utvecklar sin nyfikenhet och sin lust samt förmåga att leka och lära, utvecklar självständighet och tillit till sin egen förmåga, utvecklar

Läs mer

FOKUS: ÄVENTYRSPEDAGOGIK. Verksamhetsplan Lövskatans förskola

FOKUS: ÄVENTYRSPEDAGOGIK. Verksamhetsplan Lövskatans förskola FOKUS: ÄVENTYRSPEDAGOGIK Verksamhetsplan Lövskatans förskola 2014-2015 Innehåll: Profil och Vision Koppling till styrdokument Koppling till värdegrunden Äventyrpedagogiken integrerad i verksamheten Verksamhetsplanen

Läs mer

Handlingsplan för. Guldsmedens förskola 2014/2015. Lådbilen Grön

Handlingsplan för. Guldsmedens förskola 2014/2015. Lådbilen Grön 2014-06-05 Sid 1 (10) Handlingsplan för Guldsmedens förskola 2014/2015 Lådbilen Grön X X X X F Ö R S K O L E O M R Å D E Tfn 026-178000 (vx), 026-17 (dir) www.gavle.se Sid 2 (10) 2.1 NORMER OCH VÄRDEN

Läs mer

Sånger och ramsor Öppna förskolan Sävsjö

Sånger och ramsor Öppna förskolan Sävsjö Sånger och ramsor Öppna förskolan Sävsjö 1. När man sjunger så blir man så glad När man sjunger så blir man så glad. När man sjunger så blir man så glad. Så det vill man göra varendaste dag, ja, det vill

Läs mer

Babumba. Hei-e Hei-ej, Hei-e, Hei-ej Babumba, babumba, babumba i-e. Hei-e Hei-ej, Hei-e Hei-ej, Babumba, babumba, babumba i-e.

Babumba. Hei-e Hei-ej, Hei-e, Hei-ej Babumba, babumba, babumba i-e. Hei-e Hei-ej, Hei-e Hei-ej, Babumba, babumba, babumba i-e. TVÅORNAS KÖR 2019 Babumba Vi är i Östersund Nya vänner möts i toner Åh, vilken macka Alla barn Vintervitt Julmix Chokolat Vill bara dansa Tjalla balla tjing tjing Tvåornas kör Babumba Text & Musik: Malin

Läs mer

Arbetsplan. Lillbergets förskola avdelning /2016. Barn och utbildning

Arbetsplan. Lillbergets förskola avdelning /2016. Barn och utbildning Arbetsplan Lillbergets förskola avdelning 1 2015/2016 Barn och utbildning 2.1 NORMER OCH VÄRDEN Mål för likabehandlingsarbetet utvecklar öppenhet, respekt, solidaritet och ansvar, förmåga att ta hänsyn

Läs mer

Arbetsplan. Lillbergets förskola Avd /2016

Arbetsplan. Lillbergets förskola Avd /2016 Arbetsplan Lillbergets förskola Avd 4 2015/2016 INLEDNING Vi på avdelning 4 har valt att främst arbeta med målen Språk och kommunikation samt med Utveckling och lärande. På avdelningen går barn i åldrarna

Läs mer

Handlingsplan för. Tallåsgårdens förskola 2012/2013

Handlingsplan för. Tallåsgårdens förskola 2012/2013 2012-06-27 Sid 1 (10) Handlingsplan för Tallåsgårdens förskola 2012/2013 I detta dokument kan du som besökare eller vårdnadshavare läsa om hur hela Tallåsgården tillsammans arbetar för att säkerställa

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2013/14. Förskolan Bullerbyn. Avdelning Svanen

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2013/14. Förskolan Bullerbyn. Avdelning Svanen Barn och Utbildning Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2013/14 Förskolan Bullerbyn Avdelning Svanen Normer och värden Förskolan ska aktivt och medvetet påverka och stimulera barnen

Läs mer

Funktionell kvalitet VERKTYG FÖR BEDÖMNING AV FÖRSKOLANS MÅLUPPFYLLELSE OCH PEDAGOGISKA PROCESSER

Funktionell kvalitet VERKTYG FÖR BEDÖMNING AV FÖRSKOLANS MÅLUPPFYLLELSE OCH PEDAGOGISKA PROCESSER Funktionell kvalitet VERKTYG FÖR BEDÖMNING AV FÖRSKOLANS MÅLUPPFYLLELSE OCH PEDAGOGISKA PROCESSER GENERELL KARAKTÄR FÖRSKOLANS MÅLUPPFYLLELSE MÅL Målen anger inriktningen på förskolans arbete och därmed

Läs mer

BLOMMANS GROVPLANERING OCH MÅL VT 2016

BLOMMANS GROVPLANERING OCH MÅL VT 2016 BLOMMANS GROVPLANERING OCH MÅL VT 2016 En vanlig vecka på Blomman: Efter frukost delar vi upp barnen antingen inne på avdelningen för fri lek en stund eller så går halva gruppen ut och resten stannar inne.

Läs mer

- Höstterminen 2012 började med ett gemensamt tema på hela förskolan, Djur och natur i vår närmiljö.

- Höstterminen 2012 började med ett gemensamt tema på hela förskolan, Djur och natur i vår närmiljö. - Höstterminen 2012 började med ett gemensamt tema på hela förskolan, Djur och natur i vår närmiljö. Vår grupp var ny, med 3-åringar som kom från olika förskolor och med olika erfarenheter. Vi började

Läs mer

En diktbok av klass 3b på Grimstakolan i Vällingby Höstterminen 2014

En diktbok av klass 3b på Grimstakolan i Vällingby Höstterminen 2014 Dikter 3b En diktbok av klass 3b på Grimstakolan i Vällingby Höstterminen 2014 I mina drömmars stad I mina drömmars stad är det varmt. I mina drömmars stad bor det kändisar och fotbollsspelare. I mina

Läs mer

Nästa vecka: Fredag: Gymnastik! Kom ihåg ombyteskläder, skor, handduk, tvål och egen hårborste om man vill ha det.

Nästa vecka: Fredag: Gymnastik! Kom ihåg ombyteskläder, skor, handduk, tvål och egen hårborste om man vill ha det. Veckobrev v. 3 Hej! Äntligen är vi tillbaka i vardagen och rutinerna igen. Nog för att det kan vara väldigt skönt med lite ledigt och göra det som faller en in, så är det ändå skönt när det väl är dags

Läs mer

Arbetsplan för Pedagogisk Omsorg och Familjedaghem

Arbetsplan för Pedagogisk Omsorg och Familjedaghem Arbetsplan för Pedagogisk Omsorg och Familjedaghem Gruppens sammansättning Vi har 8 barn. 7 flickor och 1 pojke 3 barn födda 12 1 barn födda 11 3 barn födda 10 1 barn födda 09 Personal Liselott Karlsson

Läs mer

Månadsbrev mars-13. men inte skymmer andra och man kan inte prata hela tiden även om man vill. (förskolan ska

Månadsbrev mars-13. men inte skymmer andra och man kan inte prata hela tiden även om man vill. (förskolan ska Månadsbrev mars-13 Mars månad har präglats av flera roliga utflykter och påskpyssel. Vi har besökt biblioteket två gånger. Första gången var det Filiokus Fredrik som trollade för oss och andra gången var

Läs mer

Bumbibjörnssången. Hipp Hurra för här kommer BB, Studsar fram igenom sagorna, För vi får följa med.

Bumbibjörnssången. Hipp Hurra för här kommer BB, Studsar fram igenom sagorna, För vi får följa med. Bumbibjörnssången Snälla och rara, helt underbara. Och deras saga berättats igen. Först deras sånger för många gånger, Djupt inne i skogen lever dem än Hipp Hurra för här kommer BB, Studsar fram igenom

Läs mer

Öppen förskola. Kontakt : Öppna Förskolan KULAN Fäladstorget 1 226 44 Lund telefon: 046 35 64 38. E-mail : kulansoppnaforskola@live.

Öppen förskola. Kontakt : Öppna Förskolan KULAN Fäladstorget 1 226 44 Lund telefon: 046 35 64 38. E-mail : kulansoppnaforskola@live. Öppen förskola Kontakt : Öppna Förskolan KULAN Fäladstorget 1 226 44 Lund telefon: 046 35 64 38 E-mail : kulansoppnaforskola@live.se Blogg : www.kulanbloggen.se Facebook: www.facebook.com/kulansoppnaforskola

Läs mer

Handlingsplan för. Valbo förskoleenhet. Förskola Markheden. Avdelning solen 2013/2014

Handlingsplan för. Valbo förskoleenhet. Förskola Markheden. Avdelning solen 2013/2014 2011-10-31 Sid 1 (11) Handlingsplan för Valbo förskoleenhet Förskola Markheden Avdelning solen 2013/2014 X X X F Ö R S K O L E E N H E T Tfn 026-178000 (vx), 026-17 (dir) www.gavle.se Sid 2 (11) 2.1 NORMER

Läs mer

Humlans månadsbrev januari 2014

Humlans månadsbrev januari 2014 Humlans månadsbrev januari 2014 Välkomna till en ny och händelserik termin, den sista innan era/våra barn tar steget in i skolans värld. Vi har tillsammans med personal från förskoleklass och fritidshem

Läs mer

Tranbärets månadsbrev september 2015

Tranbärets månadsbrev september 2015 Tranbärets månadsbrev september 2015 Vilken höst vi har! Sol och värme växlas med regn och rusk, men september ser ut att avslutas med sol och det gillar vi. Naturen bjuder på underbara färgkombinationer

Läs mer

Handlingsplan för Ulvsätersgårdens förskola, läsåret: 2016/2017.

Handlingsplan för Ulvsätersgårdens förskola, läsåret: 2016/2017. Handlingsplan för Ulvsätersgårdens förskola, läsåret: 2016/2017. 2.1 NORMER OCH VÄRDEN Mål för likabehandlingsarbetet utvecklar: öppenhet, respekt, solidaritet och ansvar, förmåga att ta hänsyn till och

Läs mer

Grovplanering HT 2014

Grovplanering HT 2014 Grovplanering HT 2014 Viktigt!!! Detta är en preliminär planering och inget som är huggit i sten vi kan ibland behöva ändra lite i planeringen. Vi tänker gå på sagostunder men programmet är inte klart

Läs mer

Familjedaghemmet Dagmamma i Brunna 2014ht- 2015vt

Familjedaghemmet Dagmamma i Brunna 2014ht- 2015vt Familjedaghemmet Dagmamma i Brunna 2014ht- 2015vt PROJEKT ARBETET MÄNNISKOKROPPEN Period: HT 2014- VT 2015 Vi har arbetat mycket med projekt människokroppen som barnen har visat ett stort intresse för.

Läs mer

Arbetsplan. Lillbergets förskola avd /2016. Barn och utbildning

Arbetsplan. Lillbergets förskola avd /2016. Barn och utbildning Arbetsplan Lillbergets förskola avd 5 2015/2016 Barn och utbildning 2.2 UTVECKLING OCH LÄRANDE Mål språk och kommunikation Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar sin förmåga att lyssna, reflektera

Läs mer

Från gurkprickar till ljus och skugga! En pedagogistaberättelse

Från gurkprickar till ljus och skugga! En pedagogistaberättelse Från gurkprickar till ljus och skugga! En pedagogistaberättelse Vilka tankar hade pedagogerna i början? Vilka frågor kan man ställa i insamlandet för att få syn på barns nyfikenhet och intresse? Vad ser

Läs mer

Tåget står redo längst bak. Gitarrintro, sen börjar de sjunga och gå samtidigt. Lucia, tärnor, stjärngossar, övrigt.

Tåget står redo längst bak. Gitarrintro, sen börjar de sjunga och gå samtidigt. Lucia, tärnor, stjärngossar, övrigt. Luciahäfte Tåget står redo längst bak. Gitarrintro, sen börjar de sjunga och gå samtidigt. Lucia, tärnor, stjärngossar, övrigt. 1. Sankta Lucia (G, gitarrintro) Natten går tunga fjät, runt gård och stuva.

Läs mer

Luciasånger Älvsjö AIK F06-13 december 2015

Luciasånger Älvsjö AIK F06-13 december 2015 Luciasånger Älvsjö AIK F06-13 december 2015 1. Natten går tunga fjät 2. Midnatt råder 3. Staffan var en stalledräng 4. Mössens julafton 5. Tre pepparkaksgubbar 6. Raska fötter springa tripp tripp tripp..

Läs mer

Lärande & utveckling. En kvalitetsanalys inom det systematiska kvalitetsarbetet Läsåret 2015/2016 Förskolan Trollet Barn- och utbildningsförvaltningen

Lärande & utveckling. En kvalitetsanalys inom det systematiska kvalitetsarbetet Läsåret 2015/2016 Förskolan Trollet Barn- och utbildningsförvaltningen Lärande & utveckling En kvalitetsanalys inom det systematiska kvalitetsarbetet Läsåret 2015/2016 Förskolan Trollet Barn- och utbildningsförvaltningen www.karlskoga.se Läroplansmål (i sammanfattning) Förskolan

Läs mer