MolpeborgsPosten. Welcome to Finland N O T E R A. Lägertidning nr läger förut. De har ett liknande system för deras läger i Storbrittanien

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "MolpeborgsPosten. Welcome to Finland N O T E R A. Lägertidning nr 2 4.7.2011. läger förut. De har ett liknande system för deras läger i Storbrittanien"

Transkript

1 Lägertidning nr Welcome to Finland I detta nummer: NiKu 4 presenteras 2 Vem sitter i Kansli? 2 Lägerdeltagarna berättar 3 NiKu 3 presenteras 3 Gamla brandbilars dag 4 In English 5 Insändare 5 Veckans meny 6 Dagens Molpeborgare 6 Kramkalas 6 Svarte Petter hälsar 7 Infödingen berättar 7 Smått och Gott 8 West Midlands FS (Fire Service) anlände inatt till Molpeborg och redaktionen träffade ett sömnigt gäng britter efter lunchen. De var trötta efter flygresan. De hade haft en mycket bra resa till finland, men tidsskillnaden gjorde att de kände sig ännu tröttare än de annars skulle ha varit. Även om de var mycket trötta var det ett glatt gäng vi träffade och alla ansåg Fyll gärna vår postlåda med insändare! H: & N O T E R A de att de trivdes i Finland så här långt. En del av dem ansåg att det var vädret som gjorde Finland så bra, detta tyckte vi på redaktionen att var en aning underligt då vi anser att det är kallt och kyligt utanför dörrarna idag. Ingen från West Midlands FS har varit i Finland tidigare, däremot har dock några av dem varit på Nu har du och dina kamrater chansen att visa vad ni kan. På onsdag ordnas nämligen talangafton. Anmäl ert bidrag till kansliet senast kl på onsdag! Unga som äldre. läger förut. De har ett liknande system för deras läger i Storbrittanien som vi har med våra läger inom FSB. De har läger som fungerar ungefär på samma vis som våra lokalförbunds bundna läger samt nationella läger. En av ungdomarna hälsar: this country is awesome! (detta land är ortoligt)

2 Sida 2 NiKu 4 - Det brinner, det brinner! Redaktionen får veta att det är nu det händer i Grillen. Konfunderad springer reporter iväg för att ta reda på mer. Då hon anländer står Grillen i lågor, eller så skall det föreställa. Hon ser hur två modiga brandmän kommer ut ur Grillen med en man i famnen. Grillmästaren har förlorat medvetandet bland all rök. Åter igen far brandmännen in bland röken för att försöka rädda Oppfinnar-Jockes nyaste oppfinning. Efter en tids letande hittas oppfinningen och brandmännen kan pusta ut. Brandmännen Jan från Ingå FBK och Tobias från Nagu FBK har precis deltagit i Nivå Kurs 4 rökdyknings övning. De anser båda att det var roligt men krävande. Båda två hade tidigare provat rökdyka, men menar att det alltid är lika svårt att gestalta utrymmet man är i. De har varit med på läger förut och tycker att det är roligt att gå NiKu 4 eftersom det är mer praktiskt än tidigare år. De anser båda att de har bra ledare och att de trivs på lägret. Bara ledarna vet vad som kommer att hända näst, vilket hus som brinner ner eller vilket barn som behöver räddas! Kansli I kansliet sitter det nästan alltid någon. Kanske det beror på att det finns i samma rum som Farmor Ankas kiosk eller är det vi på lägertidningen som är så trevliga? Allt som oftast hittar man Svarte Petter (Anders) sittande i kansliet där han arbetar med att få vår lägervistelse att fungera smärtfritt. Han har mycket hjälp av både Musse Pigg (Roger) och Guld- Ivar Flinthjärta (Johan), och om han skulle få tråkigt kan vi på redaktionen hjälpa till med underhållningen. I kansliet hittar man svar på de flesta frågor och det är alltid öppet när någon finns på plats. Några speciella öppethållningstider finns det inte. Det är i kansliet man håller reda på hur många vi är på lägret, vem som går vilken kurs, om någon är allergisk mot någonting. Här sköts även all kopiering och utprintning. Svarte Petter berättar att det alltid är fullt kaos med mycket att göra de tre första lägerdagarna men att det brukar lugna ner sig efter det. På kansliet tappar man inte bort USB-stickor!

3 Sida 3 Intervju med lägerdeltagare Sebastian Bäckström kommer från Evitskog FBK. Han går NiKu 3 och vi fångar upp honom när han står vid kiosken. Sebastian har ännu inte hunnit träffa nya vänner men det kommer han säkert att göra lite längre fram på lägret. Han väljer hellre turkronan än foff-bomber och om han skulle få välja skulle han vara Joakim von Anka. Kristoffer Johansson går NiKu1 och kommer från Tolkis FBK. Han väljer turkronan istället för foff-bomber och skulle vilja vara Kalle Anka för att han är bäst. Ännu har Kristoffer inte hunnit träffa nya vänner men han tror att han kommer att göra det. NiKu 3 - Vad gör dom? NiKu3 är för dagens eftermiddagspass uppdelade i tre mindre grupper. Uppställningen som passet börjar med går lite trögt men förhoppningsvis börjar det löpa bättre så småningom Jag följer med den gruppen som skall ner till stranden för att gå igenom skumklarering. När vi kommer fram så börjar gruppen med utbildning i slanghantering. De får bl.a. öva i att rulla ut slang och rulla ihop den igen. Ungdomarna fick också lära sig olika klareringar innan skumklareringen tog plats. När skumklareringen äntligen skulle ta fart gick motorsprutan sönder, men efter en stunds fixande kunde utbildningen fortsätta som planerat. Kristian Petterson från Nagu FBK har inte så stora förväntningar på kursen men han tycker att kursledarna verkar roliga och bra. Han tycker inte heller att ledarnas dialekt skapar några problem. Kristian har verkar inte ha några problem med utbildningen men de kanske inte är så konstigt eftersom han har gått både grundkurs 1 och 2. Enligt Kristian har dagens utbildning varit riktigt bra och rolig. Kursansvarige ledare Tom Andergård berättar att NiKu 3 är en fördjupning på NiKu 1 och NiKu 2 och trots att det har varit lite oredigt nu den första utbildningsdagen har allting gått smidigt. Endel redskap har de haft med själv och en del lånar de, det verkar inte vara några större problem med det. Eftersom det är en ny kurs för Toms del så har det krävts lite mera förberedelser än tidigare år, t.ex. har de träffats fyra gånger inom ÖNB enbart för att fundera och planera utbildningen och så deltog de i seminariet i Ekenäs. Lägerområdet är lite trångt med tanke på utbildningen och praktiska lösningar men med kompromisser och lite tankeverksamhet så går det mesta att lösa. Tom tycker att gruppen av ungdomar som går kursen verkar lovande och ovanligt lugna, kanske det är en god förutsättning för att de ska lära sig mycket.

4 Sida 4 Gamla Brandbilars Dag i Ekenäs den 2 juli 2011! Gör om det den som kan!!! Denna Herreman har varit med i Ekenäs FBK i 80 år! Anki fångade in denna grupp på bild, det visade sig att det är Svarte Petter utklädd till Anders E. Mannen med de ljusa byxorna är S.T.O.F.I.L.E.H.N utklädd till Johan E. och personen i den vita skjortan torde vara en mycket avlägsen släkting till Svarte Petter och går under flere alias: Sot Nisse alias Mr. Diesel etc, egentligen vet ingen vad han heter på riktigt! Här står S.TO.F.I.L.E.H.N,Guld Ivar Flinthjärta och tar sig ehn funderare! Undrar vad dessa ungdomar från Ystad gjort sig skyldiga till??? I alla fall ser det ut som om Hövdingen håller ett litet tal och nästan alla bugar och bockar : Yes Sir!, No Sir!, Allright Sir! Redaktionens utsända undercover medarbetare rapporterar med ord och bild. Anki Kvacksson

5 Sida 5 Lägertidningen på engelska - Campnews in english In today s issue we tell you about the office and the people who you will find there. Svarte Petter (Black Pete) aka Anders Ehrnsten is the person you will most likely find when you walk in to the office. He can help you with most things concerning camporganization. By his side you can find Musse Pigg (Mickey Mouse) aka Roger Roos and usually also Guld- Ivar Flinthjärta (Flintheart Glomgold) aka Johan Ehn, the big boss. Today s fun fact: There are two prisons close to Duckburg. They are called Ankatraz and Sing-Song in Swedish and you can find the Beagle Boys at Sing-Song every now and then. Welcome to Finland in English Our friends from West Midlands FS arrived to Camp Molpe at 3 am Sunday night. MolpeborgsPosten met with them this afternoon. So far they like Finland. They especially like the weather which for the reporters is hard to believe. Today is a very cold and gray day. None of the juniors we talked to had been in Finland before, which I m certain, makes this an adventure all in its own. When we asked about camps we realized that they do have some kind of similar camps over in the UK, but with the difference that they don t need to have two different camps due to language barriers as we do here in Finland. We didn t know what FS in West Midlands FS stood for so we had to ask. They gladly explained that it meant Fire Service. One of the youths also wanted to take the opportunity to say: This country is awesome! and to this we at the paper can say nothing but thank you! :) Insändare: Johan och Stefan tackar för maten! Hälsningar till Tove! Minderåriga måste få röka måste man så måste man Hej! Vi som är under åriga här på lägret men i behov om att röka, för att vi rökt ett bra tag vill att vi också ska få röka här på lägret. Vår ideè är att vi t.ex.. skulle säga till någon att vi är rökare så dom vet om det. Mvh. Trevliga Ungdomar Jag önskar man får röka,även om jag är 16 år, borde vara okej I rökrutan! Varför kan man inte få röka som 16? Jag tycker lägret har fungerat bra såhär långt men var lönar det sig att göra nästa stöt? Var finns det mycket kosing?

6 Sida 6 Kramas! Ny kram i stan, känner du för att kramas? Kom då till kramrutan utanför grindarna som är öppen 00:00-24:00! Redaktionen har invigt med en björnbusekram som utan problem kommer att överträffas av era! Så kom redan idag för att ge eller få en kram. Redaktionen kramas! Utbildarkursens ungdomar bygger den hjärtformade rutan. Veckans meny Söndag Måndag Tisdag Onsdag Torsdag Fredag Lördag Middag Grillkorv, sallad Lunch Grisköttgryta, nypotatis, sallad Middag Broilersoppa Lunch Korvsås, nypotatis, sallad Middag Köttsoppa Lunch Minestronesoppa Middag Malenköttsås, spaghetti, råkost Lunch Potatis-purjo-morotssoppa med skinka Middag Broilersås, ris, sallad Lunch Chili Con Carne eller italiensk kötträtt, tomat Middag Köttbullar, mos, sallad Lunch Korvsoppa Dagens Molpeborgare: Oliver i sin ursöta släckningshalare.

7 Sida 7 Svarte Petters funderingar på måndag En litet lugnare dag idag efter den hektiska dagen igår. Normal yrsel under den första dagen med alla som kommer ungefär samtidigt på plats. Det blev ändå inga långa köer så leksakerna vi hade reserverat för dem som stod i kö behövdes inte. En massa saker som skall skrivas ut finns alltid första dagen, prislistor till kantin, deltagarlistor för kårerna, kursmaterial och så vidare. Den första ledarträffen hölls också liksom också den första träffen med kursernas huvudutbildare. Alla kursledare har trots långa avstånd lyckas skrapa ihop det material de behöver för kurserna och tack vare gott samarbete ser det ut som allt som behövs för kurserna finns på plats. Vi fick också igår en arvtagare till Redskap-Matte i Redskaps-Kim eftersom Matte inte fick semester i år. Olins pojkin från Karis kommer att tura i redskapsboden när Kim inte är på plats. Efter att vi fått lägertidningen tryckt och upplagd på nätet ( så var det dags att ännu ordna med några handböcker för kursledarna varefter det var dags att borsta tänderna och lägga sig. Måndag morgon var det härligt att ta en mugg kaffe i lugn och ro på kansliets terrass och blicka ut över fjärden. Snart var det dock full rulle igen. Uppdatering av lägerdeltagarna, olympiad lag osv. osv... En sak som jag är litet besviken över är hur Grannen Ohlsson behandlade mig i disken i dag. Han diskade åt alla andra Molpeborgare men när det var dags för min tur gömde han sig i fryscontainern så jag fick diska alldeles själv; tänka JAG Svarte Petter hamnade diska! Vilken vanära... nåja hoppas Ohlsson frös i containern medan jag diskade, jag försökte diska så länge som möjligt. Snart är det igen dags för mat, får se om jag måste diska själv... Nu skall ja plocka en minnepinne från vår pinneförvaring och ta mig över till de MYCKET trevliga och flickorna på tidningen. Kanske vi borde planera några skurkstreck för att hämnas på Grannen Ohlsson Allt från Svarte Petter denna gång. Infödingen berättar! Redaktionen har talat med Thomas Mård, en inföding i Molpe. Vi försökte uträda vad det är man gör i en by som denna. Vi fick reda på att vi, lägret, är upplagt precis i händelsernas centrum. Mård förklarade danspaviljonen som en nöjesmetropol i Molpe. Det är här det händer. Varje sommar ordnas ett flertal danser på paviljongen och hela byn är med och hjälper till. Man kan även spendera tid på stranden i Molpe, eller varför inte åka in till centum och köpa en glass i kiosken. Vem skulle ha trott att det fanns så mycket att göra i lilla Molpe? Mård visste tyvärr inte ifall det fanns ett Molpe FBK men sade att han definitivt skulle vara med i det ifall han hade 30 timmars dygn. Mård visste dock att i Korsnäs finns det en frivillig brandkår. Redaktionen funderade hur Mård ställde sig till att Molpe invaderats av ett hundratal ankeborgare. Han tyckte detta var bara bra. Det ger mer liv i byn ansåg han och även om han inte själv kan delta, p.g.a. ovanstående orsaker tänker han kanske komma och hälsa på. Vi kan ju hoppas att vi får se honom iklädd Sigge McKvacks utstyrsel. Guld-Ivar Flinthjärta förbereder ankomsten av Popeli! Han läser aktivt i Virve uutiset. Notera Kan du vissla baklänges, Prutta med armhålan, imitera sevärt, Dela med dig detta på talangaftonen onsdag kväll. Anmäl bidrag till Kansliet.

8 Sida 8 Smått & Gott Tyvärr ramlade ett av svaren till S.T.O.F.I.L.E.H.N. Guld Ivar Flinthjärtas introduktion bort. Svaret på frågan om hur mångte lägret detta blir för honom lyder som följande: Torde bli mitt 15:e FSB-läger i år. En liten påminnelse till alla ivriga insändar skribenter. Skriv tydligt så att vi kan skriva in dem. Tyvärr kommer redaktionen att gallra bort insändare som är omöjliga att tyda. Ett stort grattis Philip från Ystad som fyller år idag! Under rökdykningsövning: Ledaren: De e viktigt att ni pratar med varandra! Hört i kansliet: här e så myki folk att ja borde ha kölappar 2:a till 1:a: Du sitter på min tumme Tjuvlyssnat: Ni får nog rätta mig när ja har fel, int behöv ni tro på allt ja ljuger Hej, de finns inga knölar under mig... De märks att vi har kommit till plattlandet! Lägerfiilisen idag på en skala 2 till 5: 4,2 detta är ett medeltal Dagens fakta: Det finns två fängelser i Ankeborgs närhet, Ankatraz och Sing- Song. Björnligan har ofta suttit inspärrade på Sing-Song! Kolla in gröngölingarnas blogg på molpe2011.ratata.fi Läs och kommentera! Farmor Ankas kiosk meddelar att det nu finns frukt att köpa!

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert Ökpojken Mitt i natten så vaknar Hubert han är kall och fryser. Han märker att ingen av familjen är där. Han blir rädd och går upp och kollar ifall någon av dom är utanför. Men ingen är där. - Hallå är

Läs mer

Dag Atombladet

Dag Atombladet Atombladet Gomorrn lägret! Idag var det nog många som kände sig lite extra trötta efter gårdagens partajande. Tystnaden var en hel timme senare än normalt så kvällen blev lång för lägret. Väckningen var

Läs mer

Måndag!!! För att kolla på centrallasarettets hemsida, klicka här Hejdå! En bild på centrallasarettet...

Måndag!!! För att kolla på centrallasarettets hemsida, klicka här Hejdå! En bild på centrallasarettet... Måndag!!! Jag har valt att praoa på centrallasarettet på kirurgmottagningen! Dagen började klockan 8 på morgonen. Jag kom till entréhallen där jag blev hämtad av två kvinnor som heter Cecilia och Kerstin.

Läs mer

Join the Quest 3. Fortsätt glänsa i engelska. Be a Star Reader!

Join the Quest 3. Fortsätt glänsa i engelska. Be a Star Reader! Join the Quest 3 Fortsätt glänsa i engelska. Be a Star Reader! PROVLEKTION: A Book Review, Charlie and the Chocolate Factor by Roald Dahl Följande provlektioner är ett utdrag ur Join the Quest åk 3 Textbook

Läs mer

Kom ihåg ombyteskläder.

Kom ihåg ombyteskläder. Hej v48 Nu har vi börjat med massage, med tända ljus och skön musik masserade barnen varandra medan jag visade i luften vilka rörelser de skulle göra. Först var det lite fnissigt och de hade lite svårt

Läs mer

Nordens Nyheter. Nummer 1. Lite info om lägret. Päiväuusi syr igen. Janni gillar läger. Hela tidningen. Sidan 4. Sidan 3. Lördagen den 30.6.

Nordens Nyheter. Nummer 1. Lite info om lägret. Päiväuusi syr igen. Janni gillar läger. Hela tidningen. Sidan 4. Sidan 3. Lördagen den 30.6. Nordens Nyheter Nummer 1 Lördagen den 30.6.2012 Vår kungliga lägerchef Sabina Holopainen aka Drottningen av Åland berättar om sitt första läger och vad hon gör som lägerchef. Dessutom berättar drottningen

Läs mer

Malvina 5B Ht-15. Kapitel 1 Drakägget

Malvina 5B Ht-15. Kapitel 1 Drakägget 1 Kapitel 1 Drakägget Hej jag heter Felicia och är tio år. Jag bor på en gård i södra Sverige och jag har ett syskon som heter Anna. Hon är ett år äldre än mig. Jag har även en bror som är ett år, han

Läs mer

MEDLEMSBLAD 3/2015 JUNI-AUGUSTI

MEDLEMSBLAD 3/2015 JUNI-AUGUSTI MEDLEMSBLAD 3/2015 JUNI-AUGUSTI Eriksgatan 8 IV våningen Verksamhetsledare Miivi Selin-Patel; 050 446 2974 00100 Helsingfors Ordförande Riitta Aarrevuo; 050 4634 4746 Telefon till kansliet; 045 863 7800

Läs mer

KIDNAPPAD. Linus har kommit hem från pizzaresturangen. Han undrar om det är han som har gjort slut på alla pengar.

KIDNAPPAD. Linus har kommit hem från pizzaresturangen. Han undrar om det är han som har gjort slut på alla pengar. innehållsförteckning Kap 1 Byxor s.1 Kap 2 Kidnappad s.2 Kap 3 den stora resan s.3 Kap 4 Hittat honom s.4 kap 5 Ingen tror oss s.5 Kap 6 Äntligen fångade s.6 BYXOR $$ Kap 1 Linus satt en tidig lördagmorgon

Läs mer

Småprat Small talk (stressed vowels are underlined)

Småprat Small talk (stressed vowels are underlined) Småprat Small talk (stressed vowels are underlined) Vad heter du? Varifrån kommer du? Vad har du för modersmål (1 st language)? Vad studerar du? Var bor du? Hur gammal är du? Cyklar du till universitetet?

Läs mer

Trevlig helg Monika och Helene

Trevlig helg Monika och Helene Hej! v.47 Den här veckan har vi börjat tänka lite matte, vi har tex 6 kulor i handen och "gömmer" 3 i andra handen hur många finns då kvar? jo 3, vi har också 6 små fyrkanter till hjälp som ligger framför

Läs mer

PALMBLADET - lägertidningen. I det här nummret:

PALMBLADET - lägertidningen. I det här nummret: PALMBLADET - lägertidningen I det här nummret: Tidningen intervjuar ungdomar och kursledare på NiKu 4. Tidningen följer med Nybörjarkursen på rökdykning. Tidningen träffar Birgitta Forsström i kiosken!

Läs mer

Hjälp min planet Coco håller på att dö ut. Korvgubbarna har startat krig Kom så fort du kan från Tekla

Hjälp min planet Coco håller på att dö ut. Korvgubbarna har startat krig Kom så fort du kan från Tekla Kapitel 1 Hej jag heter Albert och är 8 år. Jag går på Albertskolan i Göteborg. Min fröken heter Inga hon är sträng. Men jag gillar henne ändå. Mina nya klasskompisar sa att det finns en magisk dörr på

Läs mer

onsdag den 21 november 2012 PRONOMEN

onsdag den 21 november 2012 PRONOMEN PRONOMEN DEMONSTRATIVA PRONOMEN Är ord som pekar ut eller visar på någon eller något. Ex. Vill du ha den här bilen? Nej, jag vill ha den där. Finns 4 demonstrativa pronomen på engelska. DEMONSTRATIVA PRONOMEN

Läs mer

FEBRUARI 2013. Kvar i Östersund. den 23 februari 2013. VM stafett. den 15 februari 2013

FEBRUARI 2013. Kvar i Östersund. den 23 februari 2013. VM stafett. den 15 februari 2013 FEBRUARI 2013 Kvar i Östersund den 23 februari 2013 Har nu hunnit vara hemma några dagar efter VM som var en stor upplevelse för min del, tiden hemma har bestått till största delen av vila och återhämtning

Läs mer

Lägeröppning - startskottet

Lägeröppning - startskottet Lägertidning nr 1 3.7.2011 Lägeröppning - startskottet I detta nummer: Redaktionen presenteras 2 Lägerchef -vem? 2 Gröngölingarnas vandring till ankeborg 3 Lägerregler 3 Ystad anländer 4 Smått och gott

Läs mer

Psykosociala föreningen Sympati rf MEDLEMSBLAD 4/2015 SEPTEMBER-OKTBER

Psykosociala föreningen Sympati rf MEDLEMSBLAD 4/2015 SEPTEMBER-OKTBER MEDLEMSBLAD 4/2015 SEPTEMBER-OKTBER Eriksgatan 8 IV våningen Verksamhetsledare Miivi Selin-Patel; 050 446 2974 00100 Helsingfors Ordförande Riitta Aarrevuo; 050 4634 4746 Telefon till kansliet; 045 863

Läs mer

Lärarrummet för lättläst lattlast.se/larare

Lärarrummet för lättläst lattlast.se/larare Kampen mot klockan - funderingsfrågor, diskussion om tid och skrivövning Ämne: Svenska, SVA, Årskurs: 7-9 Lektionstyp: reflektion, diskussion, skrivövning Lektionsåtgång: 2-5 Upp och hoppa! hojtar mamma.

Läs mer

Resa Allmänt. Allmänt - Grundläggande. Allmänt - Konversation. Fråga om hjälp. Fråga om en person talar engelska

Resa Allmänt. Allmänt - Grundläggande. Allmänt - Konversation. Fråga om hjälp. Fråga om en person talar engelska - Grundläggande Kan du vara snäll och hjälpa mig? Fråga om hjälp Talar du engelska? Fråga om en person talar engelska Talar du _[språk]_? Fråga om en person talar ett visst språk Jag talar inte _[språk]_.

Läs mer

Resa Allmänt. Allmänt - Grundläggande. Allmänt - Konversation. Fråga om hjälp. Fråga om en person talar engelska

Resa Allmänt. Allmänt - Grundläggande. Allmänt - Konversation. Fråga om hjälp. Fråga om en person talar engelska - Grundläggande Can you help me, please? Fråga om hjälp Do you speak English? Fråga om en person talar engelska Do you speak _[language]_? Fråga om en person talar ett visst språk I don't speak_[language]_.

Läs mer

Resa Allmänt. Allmänt - Grundläggande. Allmänt - Konversation. Fråga om hjälp. Fråga om en person talar engelska

Resa Allmänt. Allmänt - Grundläggande. Allmänt - Konversation. Fråga om hjälp. Fråga om en person talar engelska - Grundläggande Can you help me, please? Fråga om hjälp Do you speak English? Fråga om en person talar engelska Do you speak _[language]_? Fråga om en person talar ett visst språk I don't speak_[language]_.

Läs mer

V 48. Nästa APT 18 december. 11 dec Lucia på Vargen och Delfinen kl. 15:00. 12 dec Lucia på Fjärilen och Pingvinen kl.9:30.

V 48. Nästa APT 18 december. 11 dec Lucia på Vargen och Delfinen kl. 15:00. 12 dec Lucia på Fjärilen och Pingvinen kl.9:30. Veckan som gått Nu har ännu en vecka gått och vi kan glatt konstatera att vårt senaste öppna hus gett resultat. Vi har fått fler barn i kön, vilket är väldigt roligt! Trevlig helg Lena Rebane, förskolechef

Läs mer

En dag så gick vi runt på skolan och pratade. Då så såg vi en konstig dörr. Den var vit och hade en svart ruta och den luktade inte gott.

En dag så gick vi runt på skolan och pratade. Då så såg vi en konstig dörr. Den var vit och hade en svart ruta och den luktade inte gott. Hej! Hej! Jag heter Peter och jag är tio år. Jag går på Tallbergskolan. Det finns många snälla på våran skola, men våran vaktmästare är jag väldigt rädd för. Han ser sur ut. Jag har en bästis som heter

Läs mer

samhälle Susanna Öhman

samhälle Susanna Öhman Risker i ett heteronormativt samhälle Susanna Öhman 1 Bakgrund Riskhantering och riskforskning har baserats på ett antagande om att befolkningen är homogen Befolkningen har alltid varit heterogen när det

Läs mer

EXTERNAL ASSESSMENT SAMPLE TASKS SWEDISH BREAKTHROUGH LSPSWEB/0Y09

EXTERNAL ASSESSMENT SAMPLE TASKS SWEDISH BREAKTHROUGH LSPSWEB/0Y09 EXTENAL ASSESSENT SAPLE TASKS SWEDISH BEAKTHOUGH LSPSWEB/0Y09 Asset Languages External Assessment Sample Tasks Breakthrough Stage Listening and eading Swedish Contents Page Introduction 2 Listening Sample

Läs mer

Listen to me, please!

Listen to me, please! Till pedagogen är särskilt riktat mot det centrala innehållet Lyssna och läsa i ämnet engelska i Lgr11. Syftet med materialet är att: Eleverna ska ha roligt tillsammans i situationer där eleven är ledare.

Läs mer

TÖI ROLLSPEL F 003 Sidan 1 av 5 Försäkringstolkning

TÖI ROLLSPEL F 003 Sidan 1 av 5 Försäkringstolkning ÖI ROLLSPEL F 003 Sidan 1 av 5 Försäkringstolkning Ordlista stålskena fraktur brott i handleden akuten amputering konvention avtal efterskott omprövning överklaga SJUVÅRD VID ILLFÄLLIG VISELSE UOMLANDS

Läs mer

Denna bok är tillägnad till mina bröder Sindre och Filip

Denna bok är tillägnad till mina bröder Sindre och Filip Kapitel: 1 hej! Sid: 5 Kapitel: 2 brevet Sid: 6 Denna bok är tillägnad till mina bröder Sindre och Filip Kapitel: 3 nycklarna Sid: 7 Kapitel: 4 en annan värld Sid: 9 Kapitel: 5 en annorlunda vän Sid: 10

Läs mer

barnhemmet i muang mai måndag 17 september - söndag 14 oktober

barnhemmet i muang mai måndag 17 september - söndag 14 oktober barnhemmet i muang mai måndag 17 september - söndag 14 oktober Nu har det gått nästan en hel månad sedan vårt förra veckobrev. Detta brev har dröjt så länge helt enkelt för att det har hänt så mycket att

Läs mer

Inplaceringstest A1/A2

Inplaceringstest A1/A2 SVENSKA Inplaceringstest A1/A2 Välj ett ord som passar i meningen. Skriv inte det! Ring in bokstaven med det passande ordet! Exempel: Smöret står i kylskåpet. a) om b) på c) i d) från Svar c) ska ringas

Läs mer

Kap.1 Packning. - Ok, säger Elin nu måste vi sätta fart för båten går om fem timmar!

Kap.1 Packning. - Ok, säger Elin nu måste vi sätta fart för båten går om fem timmar! Kap.1 Packning Hej jag heter Elin. Jag och min pojkvän Jonathan ska till Gotland med våra kompisar Madde och Markus. Vi håller på att packa. Vi hade tänkt att vi skulle tälta och bada sedan ska vi hälsa

Läs mer

BESTÄLLARSKOLAN #4: VEM SKA GÖRA MIN FILM?

BESTÄLLARSKOLAN #4: VEM SKA GÖRA MIN FILM? Sida 1/5 BESTÄLLARSKOLAN #4: VEM SKA GÖRA MIN FILM? I detta avsnitt kommer du upptäcka bland annat: Hur du bäst väljer produktionsbolag Hur du bedömer ett bolags kompetens Hur du undviker att bli lurad

Läs mer

Webbregistrering pa kurs och termin

Webbregistrering pa kurs och termin Webbregistrering pa kurs och termin 1. Du loggar in på www.kth.se via den personliga menyn Under fliken Kurser och under fliken Program finns på höger sida en länk till Studieöversiktssidan. På den sidan

Läs mer

5. Skill # 2 Inviting Prospects to Understand Your Product or Opportunity. Många posers och amatörer gör dessa fel i början när dom ska bjuda in

5. Skill # 2 Inviting Prospects to Understand Your Product or Opportunity. Många posers och amatörer gör dessa fel i början när dom ska bjuda in 5. Skill # 2 Inviting Prospects to Understand Your Product or Opportunity Många posers och amatörer gör dessa fel i början när dom ska bjuda in Jagar folk - bryr sig bara om att få en ny värvning - ifall

Läs mer

Read Texterna består av enkla dialoger mellan två personer A och B. Pedagogen bör presentera texten så att uttalet finns med under bearbetningen.

Read Texterna består av enkla dialoger mellan två personer A och B. Pedagogen bör presentera texten så att uttalet finns med under bearbetningen. ! Materialet vill ge en gemensam bas av användbara fraser för dialoger i klassrummet. skapa dialoger mellan elever på engelska. skapa tydliga roller för två personer, och. presentera meningsfulla fraser

Läs mer

SVENSKA Inplaceringstest A

SVENSKA Inplaceringstest A SVENSKA Inplaceringstest A Välj ett ord som passar i meningen. Använd bara ordet en gång. Exempel: Smöret står i kylskåpet. Det ringer på dörren. Han fick ett brev från mamma. De pratar om vädret. om /

Läs mer

Elevuppgifter till Spöket i trädgården. Frågor. Kap. 1

Elevuppgifter till Spöket i trädgården. Frågor. Kap. 1 Elevuppgifter till Spöket i trädgården Frågor Kap. 1 1. Varför vaknade Maja mitt i natten? 2. Berätta om när du vaknade mitt i natten. Varför vaknade du? Vad tänkte du? Vad gjorde du? Kap 2 1. Varför valde

Läs mer

TRO. Paula Rehn-Sirén. Här nedan finns de tre första scenerna ur pjäsen TRO. Kontakta författaren ifall du vill läsa pjäsen i sin helhet.

TRO. Paula Rehn-Sirén. Här nedan finns de tre första scenerna ur pjäsen TRO. Kontakta författaren ifall du vill läsa pjäsen i sin helhet. Här nedan finns de tre första scenerna ur pjäsen TRO. Kontakta författaren ifall du vill läsa pjäsen i sin helhet. TRO Paula Rehn-Sirén Personer: Tove Robert Olivia DEL 1 (Vi befinner oss i ett trevåningshus.

Läs mer

Discokväll med plättar och korv

Discokväll med plättar och korv Nummer 5 Onsdagen den 4.7.2012 Discokväll med plättar och korv Sista sidan Niku2 Lägertidningen har besökt niku 2, där träffade vi en bunt glada brandkårsungdomar. Vinnarna i limbotävlingen Under discokvällen

Läs mer

GSK P-95 i Barcelona, eller Hur vi försökte ta livet av ledarna..

GSK P-95 i Barcelona, eller Hur vi försökte ta livet av ledarna.. GSK P-95 i Barcelona, eller Hur vi försökte ta livet av ledarna.. Torsdag 16/9 Tidig morgon, väckarklockan står på 03:00. Man hoppade inte precis ut ur sängen. Starten på 95:ornas äventyr i Spanien kunde

Läs mer

Kapitel 1 - Hej Hej! Jag heter Lola. Och jag är 10 år och går på vinbärsskolan som ligger på Gotland. Jag går i skytte och fotboll. Jag älskar min bästa vän som heter Moa. Jag är rädd för våran mattant

Läs mer

JULI 2012. Storsjöyran. den 28 juli 2012

JULI 2012. Storsjöyran. den 28 juli 2012 JULI 2012 Storsjöyran den 28 juli 2012 Nu har det gått några dagar sen sist och jag har haft en vecka med lugnare träning, vilket har varit ganska skönt då det är Yran-vecka i stan och fullt med folk.

Läs mer

B. Vad skulle man göra för att vara bättre förberedd inför en lektion i det här ämnet?

B. Vad skulle man göra för att vara bättre förberedd inför en lektion i det här ämnet? Studieteknik STUDIEHANDLEDNING Syftet med dessa övningar är att eleverna själva ska fördjupa sig i olika aspekter som kan förbättra deras egen inlärning. arna görs med fördel i grupp eller parvis, och

Läs mer

Kapitel 1 Hej! Jag heter Jessica Knutsson och jag går på Storskolan. Jag är nio år. Jag har blont hår och små fräknar. Jag älskar att rida.

Kapitel 1 Hej! Jag heter Jessica Knutsson och jag går på Storskolan. Jag är nio år. Jag har blont hår och små fräknar. Jag älskar att rida. Kapitel 1 Hej! Jag heter Jessica Knutsson och jag går på Storskolan. Jag är nio år. Jag har blont hår och små fräknar. Jag älskar att rida. Min bästa kompis heter Frida. Frida och jag brukar leka ridlektion

Läs mer

Mitt sommarprojek t. Här är min flyer som jag spred reklam med ute i Lindesberg, både i centrum och i villaområden i brevlådor :) Skatedag!

Mitt sommarprojek t. Här är min flyer som jag spred reklam med ute i Lindesberg, både i centrum och i villaområden i brevlådor :) Skatedag! Mitt sommarprojek t av: Rebecca Andersson Här är min flyer som jag spred reklam med ute i Lindesberg, både i centrum och i villaområden i brevlådor :) Skatedag! Ni kids mellan 5 och 13 år är välkommna

Läs mer

BOENDEFORMENS BETYDELSE FÖR ASYLSÖKANDES INTEGRATION Lina Sandström

BOENDEFORMENS BETYDELSE FÖR ASYLSÖKANDES INTEGRATION Lina Sandström BOENDEFORMENS BETYDELSE FÖR ASYLSÖKANDES INTEGRATION Lina Sandström Frågeställningar Kan asylprocessen förstås som en integrationsprocess? Hur fungerar i sådana fall denna process? Skiljer sig asylprocessen

Läs mer

INDISKA BERÄTTELSER DEL 8 MANGOTRÄDET av Lena Gramstrup Olofgörs intervju och berättelse. Medverkande: Arvind Chander Pallavi Chander

INDISKA BERÄTTELSER DEL 8 MANGOTRÄDET av Lena Gramstrup Olofgörs intervju och berättelse. Medverkande: Arvind Chander Pallavi Chander INDISKA BERÄTTELSER DEL 8 MANGOTRÄDET av Lena Gramstrup Olofgörs intervju och berättelse Medverkande: Arvind Chander Pallavi Chander Uppläsning av Cecilia Frode Indiska Berättelser del 8 Hej Jag heter

Läs mer

Huset på gränsen. Roller. Linda Hanna Petra. Dinkanish. Pan Näcken Skogsrå Troll Älva Häxa Vätte Hydra

Huset på gränsen. Roller. Linda Hanna Petra. Dinkanish. Pan Näcken Skogsrå Troll Älva Häxa Vätte Hydra Huset på gränsen Roller Linda Hanna Petra Dinkanish Pan Näcken Skogsrå Troll Älva Häxa Vätte Hydra Scen 1 Linda, Hanna och Petra kommer in och plockar svamp som dom lägger i sina korgar - Kolla! Minst

Läs mer

FEBRUARI 2012. JVM-Distans. den 22 februari 2012

FEBRUARI 2012. JVM-Distans. den 22 februari 2012 FEBRUARI 2012 JVM-Distans den 22 februari 2012 Då var första tävlingen avklarad för oss äldre igår, resultatet från min egen sida var inte alls suveränt, faktiskt inte ens i närheten.. Men med tanke på

Läs mer

Solowheel. Namn: Jesper Edqvist. Klass: TE14A. Datum: 2015-03-09

Solowheel. Namn: Jesper Edqvist. Klass: TE14A. Datum: 2015-03-09 Solowheel Namn: Jesper Edqvist Klass: TE14A Datum: 2015-03-09 Abstract We got an assignment that we should do an essay about something we wanted to dig deeper into. In my case I dug deeper into what a

Läs mer

Tillsammans med Birger, Maria, Helena och Annika fick jag en god kopp kaffe.

Tillsammans med Birger, Maria, Helena och Annika fick jag en god kopp kaffe. Måndag den 9 november 2009 Hej kära dagbok. Jag började min resa tidigt den här dagen. Redan klockan 5.30 blev jag hämtad av Birger och damerna. Birger körde oss så lugnt och säkert till Arlanda. På Arlanda

Läs mer

Berätta om din vecka DAGSTIDNING GRAFIK UPPGIFT SKICKA IN

Berätta om din vecka DAGSTIDNING GRAFIK UPPGIFT SKICKA IN din vecka DAGSTIDNING Dagstidningarna berättar om människor. Bredvid texten finns ofta en bild av personen som man berättar om. Någon journalist som jobbar på dagstidningen har kanske intervjuat en person

Läs mer

Nummer 1-13,15 Lördag 14 maj

Nummer 1-13,15 Lördag 14 maj Nummer 1-13,15 Lördag 14 maj 1 Innehåll Ledare 3 Incheckningen 4 Elins dagbok 5 Caroline - Festivaldrotning 2005 6 Peter - The king is Back(stage) 7 2 Ledare Äntligen har det blivit dags! UKM Regional

Läs mer

VAD SKULLE DU HA VALT PDF

VAD SKULLE DU HA VALT PDF VAD SKULLE DU HA VALT PDF ==> Download: VAD SKULLE DU HA VALT PDF VAD SKULLE DU HA VALT PDF - Are you searching for Vad Skulle Du Ha Valt Books? Now, you will be happy that at this time Vad Skulle Du Ha

Läs mer

Kapitel 1 Hej Hej jag heter Henke. Min bäste vän heter Ludvig, men han kallas Ludde. Vi är lika gamla, vi är 8år. Vi är rädda för städerskan.

Kapitel 1 Hej Hej jag heter Henke. Min bäste vän heter Ludvig, men han kallas Ludde. Vi är lika gamla, vi är 8år. Vi är rädda för städerskan. Av Agaton Kapitel 1 Hej Hej jag heter Henke. Min bäste vän heter Ludvig, men han kallas Ludde. Vi är lika gamla, vi är 8år. Vi är rädda för städerskan. Hon är gammal och hon har stora tänder. Vi går på

Läs mer

The Oak Leaf. Medlemsblad för. Löv nummer 5, december 2012

The Oak Leaf. Medlemsblad för. Löv nummer 5, december 2012 The Oak Leaf Medlemsblad för Löv nummer 5, december 2012 Vi startar terminen med att tillsammans ta farväl av julen eftersom vi aldrig kunde hälsa den välkommen! Alla våra dansare, medlemmar såväl som

Läs mer

Yvonne Perman avslutar beskrivningen

Yvonne Perman avslutar beskrivningen Sammandrag av Beskrivarkursen Ett litet sammandrag från Keeshondringens beskrivarkurs, som startade den 10 april 2010 med anatomi m.m, hos Sigrid Hansson i Ucklum och avslutades den 15 maj 2011 på Hörsjöns

Läs mer

Balen börjar klockan sju. Farmor tycker om att titta på människorna på slottet. Kvinnorna har så vackra klänningar på sig.

Balen börjar klockan sju. Farmor tycker om att titta på människorna på slottet. Kvinnorna har så vackra klänningar på sig. Kapitel 14 Sjuk Aktivering 14.1. Självständighetsmiddag hos farmor, del 1 och 2. Vi lär oss om olika sjukdomar på svenska samt repeterar imperfekt. På väggen finns plansch/affisch med verb samt verbkort.

Läs mer

Information technology Open Document Format for Office Applications (OpenDocument) v1.0 (ISO/IEC 26300:2006, IDT) SWEDISH STANDARDS INSTITUTE

Information technology Open Document Format for Office Applications (OpenDocument) v1.0 (ISO/IEC 26300:2006, IDT) SWEDISH STANDARDS INSTITUTE SVENSK STANDARD SS-ISO/IEC 26300:2008 Fastställd/Approved: 2008-06-17 Publicerad/Published: 2008-08-04 Utgåva/Edition: 1 Språk/Language: engelska/english ICS: 35.240.30 Information technology Open Document

Läs mer

Kapitel 2 -Brevet Två dagar senare. Så såg jag och min BFF ett brev som låg under dörren. På brevet stod det

Kapitel 2 -Brevet Två dagar senare. Så såg jag och min BFF ett brev som låg under dörren. På brevet stod det Kapitel 1 -Hej Hej jag heter Minna. Min skola heter Santaskolan. Jag är 11 år. Min bästa kompis heter Smilla. Hon och jag har länge undrat över en dörr på skolan den tycker vi är märklig. Den ligger i

Läs mer

MAJ 2013. Mallorca. den 22 maj 2013. Mallis nästa. den 17 maj 2013

MAJ 2013. Mallorca. den 22 maj 2013. Mallis nästa. den 17 maj 2013 MAJ 2013 Mallorca den 22 maj 2013 Så har vi anlänt till Mallorca och den lilla byn Soller här på ön, sist jag var här var för 2 år sedan med laget. Denna gång är det bara jag A-K och Bettan men vi har

Läs mer

Tema: 24-timmarsdygnet

Tema: 24-timmarsdygnet Tema: Om våra barn mår bra, rör på sig, har goda mat- och sömnvanor, har de goda förutsättningar att utvecklas på ett positivt sätt och trivas med sig själva. Chansen är även stor att de fortsätter ha

Läs mer

PATRULLTID & PYJAMASBÖN

PATRULLTID & PYJAMASBÖN PATRULLTID & PYJAMASBÖN Till dig ledare Det viktigaste under lägret är kanske samlingen i den lilla gruppen/patrull? Här finns möjligheten att varje morgonen och kväll på ett särskilt sätt se varandra,

Läs mer

Atombladet. Morjens Lägret!

Atombladet. Morjens Lägret! Atombladet Morjens Lägret! Att läsa i Atombladet, 1. Morjens 2. Mini/besök 3. Lägerolympiaden 4. utbildar 5. Info/hälsningar 6. Jippo 7. Nybörjar Pigga och vakna, alla sovit gott? Orden vi får höra av

Läs mer

Nu är det full rulle i tomtelandet. Klapparna tillverkas både natt och dag. Och alla önskelistor läser vi NOGA!

Nu är det full rulle i tomtelandet. Klapparna tillverkas både natt och dag. Och alla önskelistor läser vi NOGA! Hej alla barn. Nu är det full rulle i tomtelandet. Klapparna tillverkas både natt och dag. Och alla önskelistor läser vi NOGA! Jag har hört att ni barn på denna förskola är jätteduktiga på att arbeta med

Läs mer

På resande fot på Cuba och i Mexico

På resande fot på Cuba och i Mexico Sida 1 av 5 Välkommen till Willy o Ingers gästbok På resande fot på Cuba och i Mexico [Skriv nytt] - [Skapa ny gästbok] 72 personer har besökt gästboken som innehåller 17 meddelanden. Senaste meddelandet

Läs mer

2.Brevet! Idag har något konstigt hänt i skolan. Det var ett brev som stack ut i en liten springa i dörren, på. det såhär

2.Brevet! Idag har något konstigt hänt i skolan. Det var ett brev som stack ut i en liten springa i dörren, på. det såhär 1.Hej! Hej jag heter Jakob. Jag är 9 år och går på Havsundaskolan. Jag gillar att spela fotboll och hockey. Jag älskar min t-shirt och mina jeanshorts. Vår lärare heter Kerstin, hon är så snäll. Min allra

Läs mer

Publicerat med tillstånd Tidningsmysteriet Text Martin Widmark Bild Helena Willis Bonnier Carlsen 2005

Publicerat med tillstånd Tidningsmysteriet Text Martin Widmark Bild Helena Willis Bonnier Carlsen 2005 Kapitel 3 är de kommer ut från Pia Penn-Tax rum, frågar Lasse: Varför var Marklund så stressad? Och varför river han i fotografens lådor, säger Maja. De tittar på nästa dörrskylt: Sigge Jansson reporter,

Läs mer

För ett par veckor sedan gick jag grundkursen i Drömmen om det godametodiken.

För ett par veckor sedan gick jag grundkursen i Drömmen om det godametodiken. Vialundskolan: Nystart med Drömmen om det goda i Kumla av Malin Sundin För ett par veckor sedan gick jag grundkursen i Drömmen om det godametodiken. Jag började direkt när jag kom tillbaka till skolan

Läs mer

Writing with context. Att skriva med sammanhang

Writing with context. Att skriva med sammanhang Writing with context Att skriva med sammanhang What makes a piece of writing easy and interesting to read? Discuss in pairs and write down one word (in English or Swedish) to express your opinion http://korta.nu/sust(answer

Läs mer

Utvärdering Biologdesignern grupp 19

Utvärdering Biologdesignern grupp 19 Utvärdering Biologdesignern grupp 19 Biologdesignern har: svara med svar 1-5 1=dåligt, 5=jättebra Poäng Antal 1. Jag är bättre på att förklara vad jag är bra på och vad jag tycker om att göra. 51 15 2.

Läs mer

Kompis med kroppen. 5. Bra för mig bra för miljön

Kompis med kroppen. 5. Bra för mig bra för miljön Kompis med kroppen 5. Bra för mig bra för miljön 5 om dan gör kroppen glad Intervjua kompisen, skolsköterskan, föräldern, syskon, tränare eller någon annan du känner om varför de tycker att man ska äta

Läs mer

Ja jag la bort den sa mamma. Den ligger i mitt rum sa mamma. Kan du vara kvar i luren? En liten stund sa mamma. Men pappa är ju borta i en månad och

Ja jag la bort den sa mamma. Den ligger i mitt rum sa mamma. Kan du vara kvar i luren? En liten stund sa mamma. Men pappa är ju borta i en månad och Jag och min morbror. Jag var hemma själv och satt i soffan. Jag har inget och göra. Vart är tv kontrollen någonstans? Har mamma tagit bort kontrollen? Jag får väl leta sa jag med en suck. Ring ring, är

Läs mer

Varberg 23-30 juli 2011

Varberg 23-30 juli 2011 Veckodag Datum Namn Lördag 23 juli Uppstartsdagen Söndag 24 juli Kunskap- Omvärld- & Demokratidagen (KOD) Måndag 25 juli Skapardagen Tisdag 26 juli Upplevelsedagen Onsdag 27 juli Tävlingsdagen-Mix Torsdag

Läs mer

Spelschema för årets fotbollsmästerskap! island tyskland Söndag 14/7 Växjö Arena, Växjö. Söndag 14/7 Kalmar Arena, Kalmar

Spelschema för årets fotbollsmästerskap! island tyskland Söndag 14/7 Växjö Arena, Växjö. Söndag 14/7 Kalmar Arena, Kalmar ! Onsdagen 10/7 Onsdagen 10/7 Torsdag 11/7 Torsdag 11/7, Fredag 12/7 Fredag 12/7 Lördag 13/7 Lördag 13/7 Söndag 14/7 Söndag 14/7 Måndag 15/7 Måndag 15/7 Tisdag 16/7 Tisdag 16/7 Onsdag 17/7 Onsdag 17/7

Läs mer

Ånhammar Bladet ÅNHAMMARS STÖRSTA & BÄSTA TIDNING!!! INNEHÅLL: Väderprognos sid 8. Recept sid 3 Vem äter var sid 4 Bilder mm.

Ånhammar Bladet ÅNHAMMARS STÖRSTA & BÄSTA TIDNING!!! INNEHÅLL: Väderprognos sid 8. Recept sid 3 Vem äter var sid 4 Bilder mm. ÅNHAMMAR 2002 Nummer 1 2002 Ånhammar Bladet Tidningsredaktionen i slaktboden. Upplaga 11 ex. INNEHÅLL: Väderprognos sid 8 Recept sid 3 Vem äter var sid 4 Bilder mm. sid 5 ÅNHAMMARS STÖRSTA & BÄSTA TIDNING!!!

Läs mer

AYYN. Några dagar tidigare

AYYN. Några dagar tidigare AYYN Ayyn satt vid frukostbordet med sin familj. Hon tittade ut genom fönstret på vädret utanför, som var disigt. För några dagar sedan hade det hänt en underlig sak. Hon hade tänkt på det ett tag men

Läs mer

Nja, man vet inte riktigt hur lång tid det tar men om en stund är det nog din tur! Hur mår du? Vill du ha en tablett eller nåt?!

Nja, man vet inte riktigt hur lång tid det tar men om en stund är det nog din tur! Hur mår du? Vill du ha en tablett eller nåt?! $.87(1 AKUTEN Introduktion: Det här dramat handlar om mannen som låg vid Betesdadammen och väntade på att få hjälp ned i en bassäng. Det var nämligen så att när vattnet kom i rörelse så hade vattnet en

Läs mer

Focus on English 7. PROVLEKTION: the Present Continuous

Focus on English 7. PROVLEKTION: the Present Continuous Focus on English 7 Focus on English är ett nyskrivet läromedel för åk 7 9. Grundtanken är att goda engelskkunskaper är ett av elevernas viktigaste redskap för det livslånga lärandet. Fokus vilar på strategier,

Läs mer

Gjord av Kapitel 1 - Hej! Sid: 4-5

Gjord av Kapitel 1 - Hej! Sid: 4-5 Gjord av Kapitel 1 - Hej! Sid: 4-5 Kapitel 2 - Brevet 6-7 Kapitel 3 - Nycklarna 8-9 Kapitel 4 - En annan värld 10-11 Albin Kapitel 5 - En annorlunda vän 12-13 Kapitel 6 - Mitt uppdrag 14-15 Kapitel 7 -

Läs mer

barnhemmet i muang mai måndag 15 oktober - söndag 18 november

barnhemmet i muang mai måndag 15 oktober - söndag 18 november barnhemmet i muang mai måndag 15 oktober - söndag 18 november Oj, oj oj, nu går tiden fort det har redan gått fem veckor sedan förra veckobrevet! Var tog de fem veckorna vägen? Jo, de försvann i en massa

Läs mer

...Det...finns 13 nationer i Uppsala...De...ligger alla i centrala staden.

...Det...finns 13 nationer i Uppsala...De...ligger alla i centrala staden. 1 Test kapitel 7 FACIT 1. Lucktext Skriv ett ord i varje lucka!...det...finns 13 nationer i Uppsala....De...ligger alla i centrala staden. Studenterna är ofta medlemmar i en nation...som... representerar

Läs mer

Du är klok som en bok, Lina!

Du är klok som en bok, Lina! Du är klok som en bok, Lina! Den här boken handlar om hur det är när man har svårt att vara uppmärksam och har svårt att koncentrera sig. Man kan ha svårt med uppmärksamheten och koncentrationen, men på

Läs mer

MAJ 2012. Sommartider. den 27 maj 2012. Södergarn. den 17 maj 2012

MAJ 2012. Sommartider. den 27 maj 2012. Södergarn. den 17 maj 2012 MAJ 2012 Sommartider den 27 maj 2012 Har hunnit vara hemma en vecka nu och vila upp mig lite från lägret ute på Lidingö, eller vilat och vilat, det har varit tester på schemat den gågna veckan. Men har

Läs mer

Logg fra n A lva. Elevlogg: Hej hopp i lingonskogen!

Logg fra n A lva. Elevlogg: Hej hopp i lingonskogen! Logg fra n A lva Datum: 8/6 Elevloggare: Anne Östholm Personalloggare: Magister Mikael Position: Idskär Segelsättning: Obefintlig Fart: Nada Kurs: Oändligeten och vidare Beräknad ankomst till nästa hamn:

Läs mer

Utvärdering SFI, ht -13

Utvärdering SFI, ht -13 Utvärdering SFI, ht -13 Biblioteksbesöken 3% Ej svarat 3% 26% 68% Jag hoppas att gå till biblioteket en gång två veckor I think its important to come to library but maybe not every week I like because

Läs mer

Hej! Det var allt för denna gång. Ha en trevlig helg! Med vänlig hälsning. Thomas

Hej! Det var allt för denna gång. Ha en trevlig helg! Med vänlig hälsning. Thomas Hej! Denna vecka har jag ägnat en del tid till att lära mig namnen på alla elever i årskurs 4. Det har gått bra, men känner mig inte helt klar. Jag är under inlärning just nu och jag repeterar för fullt.

Läs mer

Första dagen byggde vi upp ett väldigt snyggt lägerområde med spis osv. På kvällen var det orientering. Den vanns klart av Britt och Norman.

Första dagen byggde vi upp ett väldigt snyggt lägerområde med spis osv. På kvällen var det orientering. Den vanns klart av Britt och Norman. På miniorlägret var det ca 15 ungar och nästan lika många ledare. Vi kom ut på lördagen och började med att bygga på en gång. Först reste vi tält med hjälp av ledarna. Spis och sånt var redan klart; men

Läs mer

Berättelsen om Molly Victoria von Bubbelgum

Berättelsen om Molly Victoria von Bubbelgum Berättelsen om Molly Victoria von Bubbelgum Stella Lindbäck Molly Victoria von Bubbelgum vaknade av att det lät som att ett fönster krossades. Hon vågade inte gå ner och kolla. Men hon sprang ner för trappan

Läs mer

Har du saknat mig? Prolog Nu är det 12 år sedan och jag tänker fortfarande på det. Hur mamma skriker på pappa att han ska gå medan han skriker tillbaka, det var då han lämnade oss och tillbaka kom han

Läs mer

Hur det är att vara arbetslös i fina Sverige.

Hur det är att vara arbetslös i fina Sverige. Hur det är att vara arbetslös i fina Sverige. Är det inte meningen att samhället ska hjälpa de som har det mindre bra? Är det inte meningen att man ska få stöd till ett bättre mående och leverne? Är det

Läs mer

Listen to me, please!

Listen to me, please! Till pedagogen Syfte: Eleverna ska ha roligt tillsammans i situationer där eleven är ledare. Eleverna ska träna sig på att läsa och förstå en engelsk text. Eleverna ska lockas att läsa och tala högt på

Läs mer

Drogad. AHHH! skrek Tim. Vad har hänt! skrek jag. Det är någon som har kört av vägen och krockat med ett träd! Men ring 112! Ge mig min mobil da!

Drogad. AHHH! skrek Tim. Vad har hänt! skrek jag. Det är någon som har kört av vägen och krockat med ett träd! Men ring 112! Ge mig min mobil da! Drogad Det var en helt vanlig lördags morgon, klockan var 4:33 det var kallt och snöade ute. Idag skulle jag och min pojkvän åka på skidresa i en vecka i Lindvallen, det är första gången för min pojkvän

Läs mer

Karriärplanering Övning 08: Professionellt nätverkande

Karriärplanering Övning 08: Professionellt nätverkande Karriärplanering Övning 08: Professionellt nätverkande 1. Lär dig från dem som varit i samma situation Ett av de bästa sätten att få värdefulla kontakter är att nätverka med din högskolas alumner. De har

Läs mer

JAG SKRIVER I BLINDO PDF

JAG SKRIVER I BLINDO PDF JAG SKRIVER I BLINDO PDF ==> Download: JAG SKRIVER I BLINDO PDF JAG SKRIVER I BLINDO PDF - Are you searching for Jag Skriver I Blindo Books? Now, you will be happy that at this time Jag Skriver I Blindo

Läs mer

PALMBLADET. lägertidningen. Det här finner ni i dagens nummer:

PALMBLADET. lägertidningen. Det här finner ni i dagens nummer: PALMBLADET lägertidningen Det här finner ni i dagens nummer: NiKu 2 Lära känna lägerdeltagare Möt Roger Roos! Actionkursen fortsättningen Intressant person Hälsningar Morgondagens rätter Morgondagens väder

Läs mer

Min försvunna lillebror

Min försvunna lillebror 3S Ida Norberg Sa1a Min försvunna lillebror Vi hade precis sålt vårt hus och flyttat in i världens finaste hus, det var stort, väldigt stort, det fanns nästan allt där, pool, stor trädgård och stort garage.

Läs mer

Tappa inte bort häftet för det ska du lämna in tillsammans med de skriftliga arbetsuppgifterna. Lycka till! Sofia

Tappa inte bort häftet för det ska du lämna in tillsammans med de skriftliga arbetsuppgifterna. Lycka till! Sofia Namn: Klass: Din uppgift: Ni kommer att arbeta med detta vecka 39 till vecka 43. Ni har svensklektionerna till ert förfogande. Uppgifterna ska lämnas in, allt tillsammans, senast måndag vecka 45. Då blir

Läs mer

10 september. 4 september

10 september. 4 september I AM GREGER PUTTESSON 4 september Hej dumma dagbok jag skriver för att min mormor gav mig den i julklapp! Jag heter Greger förresten, Greger Puttesson. Min mamma och pappa är konstiga, de tror att jag

Läs mer

Kapitel 1 hej Hej jag heter Trulle jag har ett smeknamn de är Bulle. Min skola heter Washinton Capitals jag går i klass 3c de är en ganska bra klass.

Kapitel 1 hej Hej jag heter Trulle jag har ett smeknamn de är Bulle. Min skola heter Washinton Capitals jag går i klass 3c de är en ganska bra klass. Kapitel 1 hej Hej jag heter Trulle jag har ett smeknamn de är Bulle. Min skola heter Washinton Capitals jag går i klass 3c de är en ganska bra klass. Jag har en kompis i min klass han är skit snäll mot

Läs mer