RAMAVTAL OM BETALNING AV TANDVÅRDSERSÄTTNING TILL SERVICEPRODUCENTEN GENOM DIREKTERSÄTTNINGSFÖRFARANDE

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "RAMAVTAL OM BETALNING AV TANDVÅRDSERSÄTTNING TILL SERVICEPRODUCENTEN GENOM DIREKTERSÄTTNINGSFÖRFARANDE"

Transkript

1 RAMAVTAL OM BETALNING AV TANDVÅRDSERSÄTTNING TILL SERVICEPRODUCENTEN GENOM DIREKTERSÄTTNINGSFÖRFARANDE Genom detta avtal överenskommer Folkpensionsanstalten (nedan FPA) och Finlands Tandläkarförbund rf (nedan Tandläkarförbundet) om hur de ersättningar för tandvårdskostnader som enligt sjukförsäkringslagen tillkommer personer som är försäkrade i Finland ska betalas direkt till serviceproducenterna. Förutom personer som är sjukförsäkrade i Finland (nedan kunder) gäller avtalet sådana persongrupper som enligt FPA:s separata anvisning har rätt till ersättning för sjukvårdskostnader trots att de inte är sjukförsäkrade i Finland. Vad som nedan konstateras om kunder tillämpas också på de ovan nämnda persongrupper som anges särskilt av FPA. Avtalet gäller, med nedan nämnda begränsningar, tandläkararvoden och laboratorieundersökningar och radiologiska undersökningar som hänför sig till tandläkarens kompetensområde samt arvoden för undersökningar och behandlingar som munhygienister utför självständigt. Vid beviljandet av ersättning och handläggningen av ersättningsärenden iakttas gällande bestämmelser, FPA:s anvisningar och förfarandet nedan. ANSLUTNING TILL AVTALET 1.1 Medlemmar i tandläkarförbundet kan ansluta sig till det av intresseorganisationen undertecknade avtalet genom att ingå ett avtal enligt bilaga 1 med det FPAförsäkringsdistrikt där serviceproducentens verksamhetsort finns eller med ett annat särskilt avtalat FPA-försäkringsdistrikt. 1.2 Med serviceproducent avses i detta avtal a) en tandläkare som arbetar som självständig yrkesutövare b) en av Tillstånds- och tillsynsverket för social- och hälsovården eller regionförvaltningsmyndigheten (nedan tillståndsmyndigheten) godkänd verksamhetsenhet som tillhandahåller privata hälso- och sjukvårdstjänster inom området tandläkartjänster samt anknytande undersökningar och munhygienistmottagning, förutsatt att enheten erbjuder sistnämnda tjänster En tandläkare som är självständig yrkesutövare kan ansluta sig till ett avtal som ingåtts av en serviceproducent som innehar tillstånd. Tandläkaren kan då inte ha eget avtal om serviceproduktion inom samma verksamhetsenhet.

2 1.2.2 En munhygienist som är självständig yrkesutövare eller anställd med lön kan ansluta sig till ett avtal som ingåtts av en serviceproducent som innehar tillstånd. Munhygienisten kan då inte ha eget avtal om serviceproduktion inom samma verksamhetsenhet En munhygienist som är anställd med lön hos en tandläkare som är självständig yrkesutövare kan ansluta sig till ett avtal som ingåtts av en tandläkaren. 1.3 Serviceproducenten förbinder sig att vid behov lämna FPA:s försäkringsdistrikt uppgifter om de tandläkare som har mottagning såsom självständiga yrkesutövare och om de munhygienister som har mottagning såsom självständiga yrkesutövare eller är anställda med lön hos serviceproducenten. 1.4 Om verksamheten eller uppgifterna rörande serviceproducenten ändras ska serviceproducenten informera det försäkringsdistrikt med vilket avtalet har ingåtts. 1.5 Om en tandläkare som är självständig yrkesutövare arbetar vid flera än en mottagning ingår tandläkaren avtal endast med ett av FPA:s försäkringsdistrikt. Yrkesutövaren ska för försäkringsdistriktet uppge alla mottagningar där han eller hon tillämpar direktersättningsförfarande. BEGRÄNSNINGAR GÄLLANDE TILLÄMPNINGEN AV AVTALET 2.1 Avtalet gäller inte vård som ersätts enligt trafikförsäkringslagen, lagen om yrkessjukdomar eller lagen om olycksfallsförsäkring när kunden har fått ett beslut om ersättning från försäkringsbolaget. 2.2 Avtalet gäller inte vård som kommunen skaffar av serviceproducenten enligt 4 i lagen om planering av och statsandel för social- och hälsovården. 2.3 Avtalet gäller inte tandläkararvoden för ortodontisk behandling. SERVICEPRODUCENTENS UPPGIFTER OCH SKYLDIGHETER 3.1 Serviceproducenten ska i samband med besök i enlighet med direktersättningsavtalet kontrollera att patienten har ett sjukförsäkringskort (FPA-kort eller identitetskort med sjukförsäkringsuppgifter) som visar att patienten omfattas av sjukförsäkringen och försäkra sig om att en person som är frontveteran eller minröjare har rätt till ersättning I fråga om kunder som inte är sjukförsäkrade i Finland ska serviceproducenten kontrollera kundens rätt till direktersättning i det dokument som FPA har utfärdat för detta ändamål. De dokument som ger rätt till direktersättning fastställs i separata anvisningar av FPA.

3 3.2 Serviceproducenten uppbär skillnaden mellan tandläkararvodet, munhygienistarvodet eller priset på laboratorie- eller röntgenundersökningen och ersättningen enligt sjukförsäkringslagen av den försäkrade. Av kvittot till kunden ska framgå tandläkarens eller munhygienistens namn, det totala priset för tjänsterna, ersättningen enligt sjukförsäkringslagen, kundens självriskandel och betalningsdatum. Dessutom ska kostnader som inte ersätts enligt sjukförsäkringslagen framgå av kvittot. 3.3 Serviceproducenten bestämmer storleken på det arvode kunden ska betala. Vid beräkningen av sjukförsäkringsersättningen tillämpar serviceproducenten gällande taxor som fastställts av FPA. FPA:s försäkringsdistrikt ger serviceproducenten anvisningar om tillämpningen av taxorna och om ersättningsförfarandet. Om ersättningsgrunderna ändras meddelar FPA:s hälsoavdelning serviceproducenten detta så snart som möjligt. 3.4 Ersättningen till serviceproducenten beräknas utgående från det arvode serviceproducenten tagit ut av kunden, dock högst utgående från beloppet enligt taxan. Om serviceproducenten beviljar kunden rabatt, används det nedsatta arvodet som uttaget arvode då ersättningen beräknas. 3.5 Serviceproducenten förbinder sig att inte utnyttja direktersättningsförfarandet som konkurrensmedel så att det främjar skadlig konkurrens. Reklam och annonser ska utvisa totalpriset för tjänsterna. REDOVISNING 4.1 Redovisning ska lämnas inom sex månader från det att vården tillhandahölls. Redovisning på blankett Serviceproducenten lämnar redovisning på blanketter om inte annat har avtalats. Ersättningar för frontveteraners och minröjares tandvårdskostnader redovisas dock alltid på blankett. Ersättning söks på FPA:s blanketter för tandläkararvode, undersöknings-/behandlingsordination och redovisning eller på motsvarande blanketter som godkänts av FPA. Gällande behandling som munhygienist gett självständigt görs ansökan om ersättning på FPA:s blanketter Undersöknings-/behandlingsordination för behandling hos munhygienist och Utredning om munhygienistbehandling och uttagna arvoden eller på motsvarande blanketter som godkänts av FPA. Redovisningen med bilagor inlämnas till det försäkringsdistrikt med vilket serviceproducenten ingått avtalet. På redovisningsblanketten antecknas den dag då självriskandelen betalats eller den dag som är förfallodag för en utgiven giroblankett. Den som har gjort upp redovisningen ska underteckna blanketten. Redovisning i elektronisk form

4 4.1.2 Serviceproducenten kan leverera redovisningsdata i elektronisk form om serviceproducenten använder ett datasystem som har godkänts för elektronisk överföring av uppgifter i samband med direktersättning och man genom testning har försäkrat sig om att förfarandet fungerar i praktiken. Serviceproducenten ska sända redovisningsdata i elektronisk form en gång i veckan om inte annat har avtalats. Samtidigt levererar serviceproducenten de handlingar som enligt FPA:s separata anvisning ska bifogas redovisningen. Serviceproducenten ska se till att redovisningsdata som sänts i elektronisk form vid behov kan sändas på nytt i åtminstone fyra veckors tid. Om oväntade tillfälliga störningar uppträder i systemet kommer FPA:s försäkringsdistrikt och serviceproducenten överens om hur redovisningsdata ska sändas. RÄTTELSE AV FEL I REDOVISNINGAR OCH ERSÄTTNINGAR När ett fel upptäcks innan en redovisning godkänns 5.1 Om serviceproducenten upptäcker ett fel i en redovisning efter att den levererats ska serviceproducenten skriftligen underrätta försäkringsdistriktet om felet. Om man vid försäkringsdistriktet upptäcker ett fel i en redovisning i samband med behandlingen av den ber försäkringsdistriktet serviceproducenten om en utredning rörande felet. På basis av utredningen avgör försäkringsdistriktet den ansökan det gäller och betalar den ersättning som utges enligt sjukförsäkringslagen till serviceproducenten. När ett fel upptäcks efter att ersättning betalats ut 5.2 Om en större ersättning än vad kunden haft rätt till har betalats till serviceproducenten ska denne återbetala det överbetalda beloppet till försäkringsdistriktet. Ifall serviceproducenten inte återbetalar beloppet återkrävs det av kunden. I sådana fall då en person inte är försäkrad enligt sjukförsäkringslagen, även om han visat upp ett sjukförsäkringskort för serviceproducenten, eller då en person inte är berättigad till direktersättning, även om har uppvisat ett FPA-dokument enligt punkt i ramavtalet eller om han inte har rätt till ersättning enligt sjukförsäkringslagen på grund av att han vårdas på en offentlig vårdinrättning eller då en frontveteran eller minröjare inte har rätt till ersättning riktas de rättelseåtgärder som vidtas på grund av den felaktiga utbetalningen mot den person som har fått servicen. Om den ersättning som har betalats till serviceproducenten har varit mindre än vad kunden haft rätt till betalas mellanskillnaden direkt till kunden.

5 BETALNING AV SJUKFÖRSÄKRINGSERSÄTTNING TILL SERVICEPRODUCENTEN 6.1 På basis av serviceproducentens redovisning betalar FPA:s försäkringsdistrikt ersättning för läkararvode eller munhygienistarvode och undersökning och behandling så, att ersättningen finns på det konto serviceproducenten har uppgett senast tre veckor efter att redovisningen inkommit. Till serviceproducenten sänds ett sammandrag över de betalda ersättningarna. 6.2 Om det för någon enskild kunds del inte går att betala ersättning för kostnader som ingår i redovisningen blir serviceproducenten ombedd att lämna in en tilläggsutredning inom en tid som försäkringsdistriktet bestämmer, och ärendet avgörs när utredningen har lämnats in. På basis av tilläggsutredningen betalas ersättning inom tre veckor räknat från dess att utredningen lämnades in. Att tilläggsutredning begärs rörande en enskild ersättningsansökan i redovisningen hindrar inte att de andra ansökningarna behandlas och att dessa ersättningar betalas ut. ARVODE PER BETALNINGSTILLFÄLLE 7. Till serviceproducenter som lämnar redovisning i elektronisk form betalas en ersättning vars storlek avtalas separat mellan FPA och Tandläkarförbundet. BESLUT 8. Inga beslut utfärdas om att ersättning betalas. En kund får ett skriftligt beslut om han särskilt begär ett sådant inom sex månader efter det att vården gavs. Om en ansökan om ersättning avslås helt eller delvis ger försäkringsdistriktet kunden och serviceproducenten ett beslut om detta. LÄMNANDE AV UPPGIFTER TILL FPA 9. FPA:s försäkringsdistrikt har rätt att av serviceproducenten få de uppgifter som behövs för avgörandet av en ansökan, d.v.s. uppgifter för identifiering av kunden och uppgifter om kundens undersöknings- och vårdbesök. SERVICEPRODUCENTENS ANSVAR I FRÅGA OM DET ELEKTRONISKA FÖRFARANDET 10.1 En serviceproducent kan föreslå för FPA:s försäkringsdistrikt att det datasystem som serviceproducenten använder utvärderas och godkänns för elektronisk leverans av redovisningsdata i samband med direktersättningsförfarandet. FPA utvärderar systemet enligt särskilt fastställda kriterier och beslutar om godkännande av systemet tillsammans med Tandläkarförbundet Serviceproducenten ansvarar för att datasystemet fungerar och för att det utvecklas och underhålls. Serviceproducenten förutsätts ha fått garantier av datasystemleverantören för att systemet fungerar också framdeles. Serviceproducenten förbinder sig att iaktta villkoren i depositionsavtalet för källkod. Serviceproducenten ska se till att FPA får uppdaterade beskrivningar av systemet. FPA svarar för sin andel av systemet.

6 Serviceproducenten ansvarar för att systemet fungerar och för att en godkänd och uppdaterad programversion och gällande ersättningsgrunder används. Vidare svarar serviceproducenten för att datautrustningen är sådan att den lämpar sig för användningen av systemet. Serviceproducenten svarar också för utbildningen av den egna personalen och för att systemet används i enlighet med leverantörens anvisningar. Om serviceproducenten byter datasystem måste det nya systemet vid behov testas och serviceproducenten måste ingå ett nytt anslutningsavtal. AVGÖRANDE AV MENINGSSKILJAKTIGHETER 11.1 FPA:s försäkringsdistrikt följer hur avtalet fungerar och utreder eventuella meningsskiljaktigheter rörande tillämpningen av direktersättningsförfarandet genom förhandlingar med serviceproducenten Om man vid förhandlingarna mellan serviceproducenten och försäkringsdistriktet inte når enighet om tolkningen av avtalet och tillämpningen av anvisningarna kan frågan diskuteras vidare med den av FPA:s kretscentraler inom vars område försäkringsdistriktet ligger. Om meningsskiljaktigheterna inte kan redas ut på detta sätt kan någondera avtalsparten föra ärendet vidare till förhandlingar mellan Tandläkarförbundet och FPA:s hälsoavdelning. Meningsskiljaktigheter rörande tillämpningen av direktersättningsförfarandet kan också prövas som förvaltningstvistemål i förvaltningsdomstol. AVTALETS GILTIGHET OCH UPPSÄGNING AV AVTALET 12.1 Detta ramavtal träder i kraft och gäller tills vidare. Detta ramavtal ersätter det ramavtal som undertecknades Avtalet kan skriftligen sägas upp av FPA eller Tandläkarförbundet med tre månaders varsel Ramavtalet kan ändras om de undertecknade parterna skriftligen kommer överens om detta. Det anslutningsavtal som serviceproducenten ingått på basis av detta ramavtal eller det ramavtal som ingicks anses omfatta också ändringarna om inte serviceproducenten inom loppet av två månader från undertecknandet av ramavtalet meddelar FPA:s försäkringsdistrikt att han inte godkänner ändringarna, varvid anslutningsavtalet upphör att gälla Det anslutningsavtal som serviceproducenten ingått på basis av det ramavtal som undertecknades fortsätter att gälla med de villkor som anges i anslutningsavtalet. Bestämmelserna i detta ramavtal tillämpas på anslutningsavtalet från och med den dag då ramavtalet träder i kraft.

7 12.5 Avtalet om direktersättningsförfarande upphör omedelbart att gälla om tillståndsmyndigheten avbryter eller återkallar serviceproducentens tillstånd eller om serviceproducenten upphör med verksamheten eller säljer affärsverksamheten. Avtalet upphör likaså att gälla om yrkesutövaren förlorar rätten att utöva sitt yrke som legitimerad yrkesutbildad person i Finland. Direktersättningsavtalet förfaller också om detta ramavtal sägs upp. Detta avtal har gjorts upp i två (2) likalydande exemplar, ett för vardera parten. Helsingfors den 31 maj 2011 FOLKPENSIONSANSTALTEN Helena Pesola Elise Kivimäki FINLANDS TANDLÄKARFÖRBUND Matti Pöyry Heikki Kuusela

8 ANSLUTNINGSAVTAL Bilaga 1 till ramavtalet om direktersättningsförfarande, ersättning för tandvård AVTAL OM DIREKTERSÄTTNINGS- OCH REDOVISNINGSFÖRFARANDE MELLAN FOLKPENSIONSANSTALTEN OCH SERVICEPRODUCENTEN Folkpensionsanstalten (nedan FPA) och nedannämnda serviceproducent avtalar om betalning av tandvårdsersättningar genom direktersättningsförfarande i enlighet med ramavtalet mellan FPA och Finlands Tandläkarförbund rf (nedan Tandläkarförbundet). Avtalet gäller, med nedan nämnda begränsningar, tandläkararvoden och laboratorieundersökningar och radiologiska undersökningar som hänför sig till tandläkarens kompetensområde samt arvoden för undersökningar och behandlingar som munhygienister ger självständigt. Serviceproducenten levererar redovisningsdata: ( ) på blanketter ( ) i elektronisk form med datasystemet som har godkänts av FPA. FPA:s försäkringsdistrikt eller serviceproducenten kan skriftligen säga upp avtalet med tre månaders varsel. Om försäkringsdistriktet säger upp avtalet ska serviceproducenten först höras skriftligt. Grunderna för uppsägningen måste anföras i försäkringsdistriktets uppsägningsmeddelande. Ramavtalet kan ändras om de parter som undertecknat det skriftligen kommer överens om detta. Det anslutningsavtal som serviceproducenten ingått på basis av ramavtalet anses omfatta också ändringar i det om inte serviceproducenten inom loppet av två månader från undertecknandet av ramavtalet meddelar FPA:s försäkringsdistrikt att serviceproducenten inte godkänner ändringarna, varvid anslutningsavtalet upphör att gälla. Om en serviceproducent genom domstolsbeslut eller på annat tillförlitligt sätt konstateras ha gjort sig skyldig till fusk eller om en serviceproducent eller FPA:s försäkringsdistrikt väsentligt bryter mot villkoren i ramavtalet och givna anvisningar kan avtalet på motpartens skriftliga framställan hävas omedelbart och direktersättningsförfarandet helt avslutas. Om det finns grundade skäl att misstänka fusk kan direktersättningsförfarandet avbrytas för den tid ärendet utreds. Innan avtalet hävs ska försäkringsdistriktet höra serviceproducenten. Om serviceproducenten så önskar ska ärendet diskuteras med Tandläkarförbundet och FPA:s hälsoavdelning innan avtalet hävs.

9 Detta avtal träder i kraft..20 och gäller tills vidare. Avtalet har gjorts upp i två (2) likalydande exemplar, ett för vardera parten. Ort och datum den FPA-byrå/försäkringsdistrikt Försäkringsdistriktets företrädares underskrift Serviceproducent Adress och telefon Serviceproducentens underskrift Identifikationskod för tandläkare som verkar som självständig yrkesutövare Serviceproducentnummer (givet av FPA) Serviceproducentens FO-nummer Numret i tillståndsbeslutet (Valvira/regionförvaltningsverket) till serviceproducenten Kontaktpersoner i fråga om detta avtal: För serviceproducentens räkning tel. För FPA:s försäkringsdistrikt tel. Direktersättningsförfarandet tillämpas vid följande tandläkarmottagningar: Redovisningarna behandlas på följande FPA-byråer inom försäkringsdistriktet: Bilagor: Ramavtal Depositionsavtal för källkod

10 BILAGA RÖRANDE ÄNDRING AV ANSLUTNINGSAVTALET Bilaga 2 till ramavtalet om direktersättningsförfarande, ersättning för tandvård FPA och överenskommer om elektronisk leverans av redovisningsdata. Avtalet träder i kraft..20 och gäller tills vidare. Redovisningsdata levereras med datasystemet som har godkänts av FPA. Vid direktersättningsförfarandet tillämpas i övrigt villkoren i det tidigare ingångna anslutningsavtalet och i ramavtalet. Detta avtal har gjorts upp i två (2) exemplar, ett för vardera parten. Ort och datum den FPA-byrå/försäkringsdistrikt Försäkringsdistriktets företrädares underskrift Serviceproducentens underskrift

RAMAVTAL OM BETALNING AV SJUKVÅRDSERSÄTTNING TILL SERVICEPRODUCENTEN GENOM DIREKTERSÄTTNINGSFÖRFARANDE

RAMAVTAL OM BETALNING AV SJUKVÅRDSERSÄTTNING TILL SERVICEPRODUCENTEN GENOM DIREKTERSÄTTNINGSFÖRFARANDE RAMAVTAL OM BETALNING AV SJUKVÅRDSERSÄTTNING TILL SERVICEPRODUCENTEN GENOM DIREKTERSÄTTNINGSFÖRFARANDE Genom detta avtal överenskommer Folkpensionsanstalten (nedan FPA) och Finlands sjuksköterskeförbund

Läs mer

Ramavtal om betalning av sjukvårdsersättningar till serviceproducenten genom direktersättningsförfarande

Ramavtal om betalning av sjukvårdsersättningar till serviceproducenten genom direktersättningsförfarande Dnr: 11/05/2015 Ramavtal om betalning av sjukvårdsersättningar till serviceproducenten genom direktersättningsförfarande 1 Parter Folkpensionsanstalten (nedan FPA) Erikoishammasteknikkoliitto ry Läkarföretagen

Läs mer

Informationsmöte för privata producenter av företagshälsovårdstjänster

Informationsmöte för privata producenter av företagshälsovårdstjänster Informationsmöte för privata producenter av företagshälsovårdstjänster om redovisningsförfarande i samband med företagshälsovård för företagare 5.9.2017 kl. 13.00 14.30 Skype Kompetenscentret för hälso-

Läs mer

direktersättningsförfarandet

direktersättningsförfarandet Alternativa modeller för yrkesutövning som munhygienist och villkor för anslutning till direktersättningsförfarandet FPA 20 Munhygienisten som självständig yrkesutövare 1/5 Munhygienisten kan arbeta som

Läs mer

AVTAL OM ATT BETALA ERSÄTTNING FÖR FÖRETAGSHÄLSOVÅRD FÖR FÖRETAGARE TILL EN PRIVAT SERVICEPRODUCENT GENOM REDOVISNINGSFÖRFARANDE

AVTAL OM ATT BETALA ERSÄTTNING FÖR FÖRETAGSHÄLSOVÅRD FÖR FÖRETAGARE TILL EN PRIVAT SERVICEPRODUCENT GENOM REDOVISNINGSFÖRFARANDE Avtal xx.xx.20xx AVTAL OM ATT BETALA ERSÄTTNING FÖR FÖRETAGSHÄLSOVÅRD FÖR FÖRETAGARE TILL EN PRIVAT SERVICEPRODUCENT GENOM REDOVISNINGSFÖRFARANDE 1 Avtalsparter Folkpensionsanstalten, försäkringsdistrikt

Läs mer

Tandvård Ersättning från sjukförsäkringen

Tandvård Ersättning från sjukförsäkringen Tandvård Ersättning från sjukförsäkringen Till läsaren Till läsaren I den här anvisningen från Folkpensionsanstalten (FPA) redogörs för hur tandvård ersätts med stöd av sjukförsäkringslagen. Anvisningen

Läs mer

KANSANELÄKELAITOS FOLKPENSIONSANSTALTEN Päivämäärä Datum

KANSANELÄKELAITOS FOLKPENSIONSANSTALTEN Päivämäärä Datum KANSANELÄKELAITOS FOLKPENSIONSANSTALTEN Päivämäärä Datum xx.xx.2010 Dnro Dnr Xxxxxx 1 Bilaga 3 UTKAST Serviceproducentens namn Adress REGISTRERINGSAVTAL OM INDIVIDUELL ORDINÄR FYSIOTERAPI SOM ORDNAS SOM

Läs mer

ANVÄNDARVILLKOR FÖR SKATTEFÖRVALTNINGENS OCH INKOMSTREGISTRETS GRÄNSSNITTSTJÄNSTER

ANVÄNDARVILLKOR FÖR SKATTEFÖRVALTNINGENS OCH INKOMSTREGISTRETS GRÄNSSNITTSTJÄNSTER 1 (5) Har getts 4.10.2018 Diarienummer VH/1890/00.01.02/2018 Giltighet 4.10.2018 - Tills vidare ANVÄNDARVILLKOR FÖR SKATTEFÖRVALTNINGENS OCH INKOMSTREGISTRETS GRÄNSSNITTSTJÄNSTER I II Användarvillkorens

Läs mer

qáää=ä ë~êéå= = = Till läsaren

qáää=ä ë~êéå= = = Till läsaren qáäää ë~êéå Till läsaren Denna handbok innehåller anvisningar om hur tandvårdskostnader ersätts av sjukförsäkringen. Den ersätter handboken Tandvård Ersättning från sjukförsäkringen, som gavs ut 1.1.2007.

Läs mer

Ersättning för behandling som utförs av munhygienist från 1.1.2010

Ersättning för behandling som utförs av munhygienist från 1.1.2010 Ersättning för behandling som utförs av munhygienist från 1.1.2010 Innehåll Bakgrund Lagstiftning Vad ersätts? Undersökning och behandling Resor Hur stor är ersättningen? Hur söker man ersättning? Informationsmaterial

Läs mer

Till läkare, tandläkare och privata producenter av hälso- och sjukvårdstjänster

Till läkare, tandläkare och privata producenter av hälso- och sjukvårdstjänster Folkpensionsanstalten Hälsoavdelningen 28.11.2012 Dnr 16/322/2012 Till läkare, tandläkare och privata producenter av hälso- och sjukvårdstjänster Aktuellt om sjukvårdsersättningar Detta meddelande redogör

Läs mer

Innehåll Sjukförsäkringens principer... 1 Läkararvoden... 7 Resekostnader Direktersättningsförfarande, anvisningar gällande fysioterapi...

Innehåll Sjukförsäkringens principer... 1 Läkararvoden... 7 Resekostnader Direktersättningsförfarande, anvisningar gällande fysioterapi... Till läsaren I den här anvisningen från Folkpensionsanstalten (FPA) redogörs för hur sjukvårdskostnader ersätts med stöd av sjukförsäkringslagen. Anvisningen ersätter anvisningen Fysioterapi Ersättningen

Läs mer

Ansvarsområdet tjänster för äldre producenter 21.4.2011 1(4)

Ansvarsområdet tjänster för äldre producenter 21.4.2011 1(4) 1(4) för serviceboende Bakgrund Lagen om servicesedlar inom social- och hälsovården (569/2009) trädde i kraft 1.9.2009. Användningen av servicesedeln regleras också av lagen om klientavgifter inom social-

Läs mer

Fysioterapi Ersättning från sjukförsäkringen

Fysioterapi Ersättning från sjukförsäkringen Fysioterapi Ersättning från sjukförsäkringen Till läsaren Till läsaren I den här anvisningen från Folkpensionsanstalten (FPA) redogörs för hur sjukvårdskostnader ersätts med stöd av sjukförsäkringslagen.

Läs mer

OM ANVISANDE TILL KOMMUN OCH FRÄMJANDE AV INTEGRATION

OM ANVISANDE TILL KOMMUN OCH FRÄMJANDE AV INTEGRATION AVTAL OM ANVISANDE TILL KOMMUN OCH FRÄMJANDE AV INTEGRATION Nylands närings-, trafik- och miljöcentral (nedan ELY-centralen) och Grankulla stad (nedan staden) avtalar om följande när det gäller anvisande

Läs mer

Vårdval tandvård Västernorrland. Bilaga 2 Ansökan. Allmän barn- och ungdomstandvård. Version 2013-01-15

Vårdval tandvård Västernorrland. Bilaga 2 Ansökan. Allmän barn- och ungdomstandvård. Version 2013-01-15 Vårdval tandvård Västernorrland Bilaga 2 Ansökan Allmän barn- och ungdomstandvård Version 2013-01-15 1 1. Uppgifter om sökande Detta dokument ska besvaras och undertecknas av sökande. Namn på sökande Organisationsnummer:

Läs mer

Avtalsvillkor för Pålitlig Partner-tjänsten

Avtalsvillkor för Pålitlig Partner-tjänsten Avtalsvillkor för Pålitlig Partner-tjänsten Dessa avtalsvillkor tillämpas när Företaget ansluter sig till Pålitlig Partnertjänsten genom att lämna in en fullmakt till Suomen Tilaajavastuu Oy (senare ST).

Läs mer

Till läsaren. Till läsaren

Till läsaren. Till läsaren Till läsaren Till läsaren Den här guiden, som grundar sig på sjukförsäkringslagen (SFL) och lagen om rehabilitering som ordnas av folkpensionsanstalten (FRL), innehåller anvisningar om reseersättning för

Läs mer

Försäkringsvillkor för frivillig OFLA-arbetsskadeförsäkring

Försäkringsvillkor för frivillig OFLA-arbetsskadeförsäkring Försäkringsvillkor för frivillig OFLA-arbetsskadeförsäkring Betryggande välfärd LPA Dessa försäkringsvillkor gäller frivillig arbetsskadeförsäkring enligt 21 1 mom. i lagen om olycksfallsförsäkring för

Läs mer

Försäkringsvillkor för OFLAfritidsolycksfallsförsäkring

Försäkringsvillkor för OFLAfritidsolycksfallsförsäkring Försäkringsvillkor för OFLAfritidsolycksfallsförsäkring Betryggande välfärd LPA Dessa försäkringsvillkor gäller olycksfallsförsäkring för fritiden enligt 21 5 mom. i lagen om olycksfallsförsäkring för

Läs mer

Anslutningsavtal. inom Identitetsfederationen för offentlig sektor. för Leverantör av eid-tjänst

Anslutningsavtal. inom Identitetsfederationen för offentlig sektor. för Leverantör av eid-tjänst 1 (7) Anslutningsavtal för Leverantör av eid-tjänst inom Identitetsfederationen för offentlig sektor 2 (7) 1. Avtalsparter Detta anslutningsavtal ( Avtalet ) har träffats mellan 1. E-legitimationsnämnden,

Läs mer

Elektroniska ansökningar som stöd för samarbetet inom företagshälsovården

Elektroniska ansökningar som stöd för samarbetet inom företagshälsovården Elektroniska ansökningar som stöd för samarbetet inom företagshälsovården Utbildningsturné Hösten 2010 FPA 1 Ansökan om ersättning Arbetsgivare kan ansöka om ersättning för kostnader för ordnande av företagshälsovård.

Läs mer

Ansökan om godkännande som producent av service mot servicesedel inom öppenvårdstjänster för frontveteraner i hemmet; kriterierna för godkännande

Ansökan om godkännande som producent av service mot servicesedel inom öppenvårdstjänster för frontveteraner i hemmet; kriterierna för godkännande 1 (5) Med denna ansökan kan en serviceproducent ansöka om att bli servicesedelproducent för Lovisa och Lappträsk frontveteraners öppenvårdsservice i hemmet. Statskontoret bevilr årligen kommunerna ett

Läs mer

Lag. om ändring av lagen om hemkommun

Lag. om ändring av lagen om hemkommun RIKSDAGENS SVAR 99/2004 rd Regeringens proposition med förslag till lag om ändring av lagen om hemkommun Ärende Regeringen har till riksdagen överlämnat sin proposition med förslag till lag om ändring

Läs mer

Till producenterna av företagshälsovårdsservice

Till producenterna av företagshälsovårdsservice Folkpensionsanstalten Hälsoavdelningen 18.12.2008 Dnr 22/322/2008 Till producenterna av företagshälsovårdsservice Ändringar rörande ersättningarna för företagares företagshälsovård fr.o.m. 1.1.2009 Referens:

Läs mer

Försäkringsvillkor för fritidsolycksfallsförsäkring enligt 21 5 mom. i lagen om olycksfallsförsäkring för lantbruksföretagare

Försäkringsvillkor för fritidsolycksfallsförsäkring enligt 21 5 mom. i lagen om olycksfallsförsäkring för lantbruksföretagare OFLA-VILLKOR fritid 1 (5) Försäkringsvillkor för fritidsolycksfallsförsäkring enligt 21 5 mom. i lagen om olycksfallsförsäkring för lantbruksföretagare Allmänna bestämmelser 1 Försäkringstagare är en i

Läs mer

VEM ANSLUTER SIG TILL KANTA-TJÄNSTERNA Vem ansluter sig till Kanta-tjänsterna. Anvisning för aktörer som ansluter sig till Kanta

VEM ANSLUTER SIG TILL KANTA-TJÄNSTERNA Vem ansluter sig till Kanta-tjänsterna. Anvisning för aktörer som ansluter sig till Kanta Vem ansluter sig till Kanta-tjänsterna Anvisning för aktörer som ansluter sig till Kanta Innehåll 1 Inledning... 1 1.1 Lagstöd för klientuppgifter inom social- och hälsovården... 1 1.2 Lagstöd för elektroniska

Läs mer

SAMLICENSAVTAL FÖR JAKT PÅ HJORTDJUR FÖR JAKTSÄSONGEN /

SAMLICENSAVTAL FÖR JAKT PÅ HJORTDJUR FÖR JAKTSÄSONGEN / SAMLICENSAVTAL FÖR JAKT PÅ HJORTDJUR FÖR JAKTSÄSONGEN / 1. AVTALETS SYFTE Detta avtal är ett privaträttsligt avtal mellan avtalsparterna, i vilket avtalas om ansökan om jaktlicens för hjortdjur, fördelningen

Läs mer

Anvisning. Privata serviceproducenter inom hälso- och sjukvården verksamhetsberättelse för 2014

Anvisning. Privata serviceproducenter inom hälso- och sjukvården verksamhetsberättelse för 2014 1 Privata serviceproducenter inom hälso- och sjukvården verksamhetsberättelse för 2014 Allmänt Enligt 10 (689/2005) i lagen om privat hälso- och sjukvård (152/1990) ska serviceproducenter årligen lämna

Läs mer

Utöver de allmänna leveransvillkoren för Kanta-tjänsterna följs denna tjänstebeskrivning vid leverans och användning av Recept-tjänsten.

Utöver de allmänna leveransvillkoren för Kanta-tjänsterna följs denna tjänstebeskrivning vid leverans och användning av Recept-tjänsten. TJÄNSTEBESKRIVNING 1 (6) är en tjänst som upprätthålls av och utgör en del av Folkpensionsanstaltens (nedan FPA) Kanta-tjänster, som omfattar underhåll av Receptcentret för lagring och expediering av recept

Läs mer

AVTAL OM GRUPPTERAPI, MULTIDISCIPLINÄR GRUPPTERAPI OCH DAGREHABILITERING INOM KRÄVANDE MEDICINSK REHABILITERING ÅREN

AVTAL OM GRUPPTERAPI, MULTIDISCIPLINÄR GRUPPTERAPI OCH DAGREHABILITERING INOM KRÄVANDE MEDICINSK REHABILITERING ÅREN 1 KANSANELÄKELAITOS UTKAST FOLKPENSIONSANSTALTEN Datum Dnr xx.xx.2016 xx/331/2014 Serviceproducentens namn Adress AVTAL OM GRUPPTERAPI, MULTIDISCIPLINÄR GRUPPTERAPI OCH DAGREHABILITERING INOM KRÄVANDE

Läs mer

ANSLUTNINGSVILLKOR FÖR ELPRODUKTION AVP 2014

ANSLUTNINGSVILLKOR FÖR ELPRODUKTION AVP 2014 1(6) ANSLUTNINGSVILLKOR FÖR ELPRODUKTION AVP 2014 Rekommenderade av Finsk Energiindustri rf 1. Tillämpning av anslutningsvillkoren 1.1 Dessa anslutningsvillkor för elproducenter (AVP 2014) bifogas till

Läs mer

Vårdval Västernorrland. Bilaga 1 Ansökan

Vårdval Västernorrland. Bilaga 1 Ansökan Vårdval Västernorrland Bilaga 1 Ansökan Allmän barn- och ungdomstandvård Version 2017 1 1. Uppgifter om sökande Detta dokument ska besvaras och undertecknas av sökande. Namn på Vårdgivare juridisk person

Läs mer

AVTAL OM [ ] TJÄNSTER

AVTAL OM [ ] TJÄNSTER Avtalsvillkor för IT-upphandlingar inom den offentliga förvaltningen (JIT 2007) 1 -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Läs mer

Intressentgruppstestning av inkomstregistret

Intressentgruppstestning av inkomstregistret Inkomstregisterenheten PB 5 00055 Inkomstregistret ANVÄNDARVILLKOR Intressentgruppstestning av inkomstregistret Har getts 13.2.2019 Diarienummer VH/674/02.10.01/2019 Giltighet Tills vidare 1 Allmänt Inkomstregistret

Läs mer

Avtal om anslutning till och användning av Kanta-tjänsterna

Avtal om anslutning till och användning av Kanta-tjänsterna Avtal om anslutning till och användning av Kanta-tjänsterna PB 450, 00056 Kela Kanta-modellavtal 2 (10) Innehåll 1 Inledning... 3 2 Anslutningsförpliktelser och -ansvar... 3 3 Informationssystem som kopplas

Läs mer

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING Tillämpningsanvisningar för kommunalt i Sollentuna Antagna av barn- och ungdomsnämnden 2008-08-26, 79/2008, Dnr 2007/167 BUN Reviderad av barn- och ungdomsnämnden 2012-11-20, 124/2012, Dnr 2012/0222 BUN-1

Läs mer

Sjukvårdsåtgärder Ersättning från sjukförsäkringen

Sjukvårdsåtgärder Ersättning från sjukförsäkringen Sjukvårdsåtgärder Ersättning från sjukförsäkringen Till läsaren I den här anvisningen från Folkpensionsanstalten (FPA) redogörs för hur sjukvårdskostnader ersätts med stöd av sjukförsäkringslagen. Anvisningen

Läs mer

EU:s allmänna dataskyddsförordning

EU:s allmänna dataskyddsförordning Allmänt Beskrivningens namn Personuppgiftsansvarig och kontaktuppgifter I denna beskrivning presenteras i sammanfattad och begriplig form de uppgifter som enligt dataskyddsförordningen ska ges till den

Läs mer

qáää=ä ë~êéå= = = Till läsaren

qáää=ä ë~êéå= = = Till läsaren qáäää ë~êéå Till läsaren Föreliggande handbok är en presentation av hur ersättningar för sjukvårdskostnader enligt sjukförsäkringslagen betalas till försäkringsbolag mot fullmakt av den försäkrade. Anvisningarna

Läs mer

Användningsvillkor för Kelain-tjänsten

Användningsvillkor för Kelain-tjänsten Användningsvillkor för Kelain-tjänsten 1. Allmän beskrivning av Kelain-tjänsten Kelain-tjänstens producent upprätthåller den tjänst som beskrivs nedan. Kunden använder tjänsten med sin egen dataterminal.

Läs mer

PRIVATA SERVICEPRODUCENTER OCH SJÄLVSTÄNDIGA YRKESUTÖVARE INOM HÄLSO- OCH SJUKVÅRDEN VERKSAMHETSBERÄTTELSE FÖR 2014

PRIVATA SERVICEPRODUCENTER OCH SJÄLVSTÄNDIGA YRKESUTÖVARE INOM HÄLSO- OCH SJUKVÅRDEN VERKSAMHETSBERÄTTELSE FÖR 2014 ANVISNING PRIVATA SERVICEPRODUCENTER OCH SJÄLVSTÄNDIGA YRKESUTÖVARE INOM HÄLSO- OCH SJUKVÅRDEN VERKSAMHETSBERÄTTELSE FÖR 2014 ALLMÄNT Enligt 10 i lagen om privat hälso- och sjukvård (689/2005) ska serviceproducenter

Läs mer

Användningsvillkor Datalagret för egna uppgifter på mina Kanta-sidor

Användningsvillkor Datalagret för egna uppgifter på mina Kanta-sidor Användningsvillkor Datalagret för egna uppgifter på mina Kanta-sidor 24.10.2018 FPA, Kanta-tjänster Presentationsblad Utgivare och utgivningsdatum Kela, Kanta-tjänster 24/10/2018 Gjord av FPA, Kanta-tjänster

Läs mer

RAMAVTAL FÖR JURIDISKA TJÄNSTER

RAMAVTAL FÖR JURIDISKA TJÄNSTER Diarienummer 2015/136 RAMAVTAL FÖR JURIDISKA TJÄNSTER Detta ramavtal, ( Ramavtalet ), har träffats mellan Tredje AP-fonden, ( AP3 ) och [firma leverantör] ( Juristbyrån ). 1. Bakgrund 1.1 AP3 har genomfört

Läs mer

Produktvillkor för Frankeringsmaskin

Produktvillkor för Frankeringsmaskin PRODUKTVILLKOR 1 (6) Produktvillkor för Frankeringsmaskin 1.1.2015 PRODUKTVILLKOR 2 (6) Innehållsförteckning 1. Allmänt... 3 2. Införa tjänsten... 3 2.1. Ansvar vid användning av frankeringsmaskin... 3

Läs mer

RP 61/2009 rd. Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lag om ändring av sjukförsäkringslagen PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL

RP 61/2009 rd. Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lag om ändring av sjukförsäkringslagen PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lag om ändring av sjukförsäkringslagen PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I propositionen föreslås att sjukförsäkringslagen ändras så att av en

Läs mer

Ansökan om godkännande som producent av service mot servicesedel inom öppen rehabilitering för frontveteraner; kriterierna för godkännande

Ansökan om godkännande som producent av service mot servicesedel inom öppen rehabilitering för frontveteraner; kriterierna för godkännande 1 (5) Med denna ansökan kan en serviceproducent ansöka om att bli servicesedelproducent för Lovisa och Lappträsk frontveteraners öppen rehabilitering. Verksamhetsformerna inom öppen rehabilitering omfattar

Läs mer

BILAGA AVTALSVILLKOR. Allmänt

BILAGA AVTALSVILLKOR. Allmänt BILAGA AVTALSVILLKOR Allmänt 1 Med kund avses i detta avtal en fastighets ägare eller innehavare eller någon annan som ingår avtal med vattentjänstverket (nedan verket). Den som ansluter sig är en kund

Läs mer

Avtal om fastighetsanslutning

Avtal om fastighetsanslutning 1 Avtal om fastighetsanslutning Avtalet är upprättat mellan Norra Orust Fiber Ekonomisk Förening med organisationsnummer 769628-6918 (i fortsättningen kallad Föreningen) och nedanstående fysiska eller

Läs mer

Innehållsförteckning

Innehållsförteckning Innehållsförteckning ALLMÄNT.2 I FÖRESKRIFTER FÖR OMBUD (UPPHÄVTS).....2 1 Registrering av ombud (upphävts)... 2 2 Anmälan om utnyttjande av etableringsfriheten eller friheten att tillhandahålla tjänster(upphävts)...

Läs mer

Ansö kan öm möderskapsunderstö d

Ansö kan öm möderskapsunderstö d Ansö kan öm möderskapsunderstö d Anvisningar för dig som använder e-tjänsten Du kan lämna in din ansökan elektroniskt i stället för att använda pappersblanketten. Om du sänder en elektronisk ansökan behövs

Läs mer

AVTAL OM [ ] KONSULTATION

AVTAL OM [ ] KONSULTATION Avtalsvillkor för IT-upphandlingar inom den offentliga förvaltningen (JIT 2007) 1 -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Läs mer

ANVISNINGAR. Publicering av uppgifter Rapporten blir synlig ungefär genast då fullmakten är behandlad av Suomen Tilaajavastuu.

ANVISNINGAR. Publicering av uppgifter Rapporten blir synlig ungefär genast då fullmakten är behandlad av Suomen Tilaajavastuu. ANVISNINGAR För att gå med i programmet Luotettava Kumppani bör fullmaktsavtalet fyllas i, undertecknas och skickas in. På basen av avtalet inhämtar tjänsten Tilaajavastuu.fi alla uppgifter som lagen om

Läs mer

SAMMANDRAG AV STADGARNA FÖR VARUBESIKTNING (i kraft från den 1 januari 2015)

SAMMANDRAG AV STADGARNA FÖR VARUBESIKTNING (i kraft från den 1 januari 2015) SAMMANDRAG AV STADGARNA FÖR VARUBESIKTNING (i kraft från den 1 januari 2015) Enligt 7 i stadgarna för varubesiktning ska varubesiktningsmannen ge parterna vid besiktningen för information den del av stadgarna

Läs mer

V I L L KOR. Sida 1 av 5

V I L L KOR. Sida 1 av 5 V I L L KOR S E P A C O R E D I R E C T D E B E T, f ö r B e t a l a r e ( n e d a n k a l l a t S D D C o r e ) f ö r K o n s u m e n t / I c k e - k o n s u m e n t Sida 1 av 5 Villkor för SDD Core utgörs

Läs mer

Så här meddelar arbetsgivare samtycke till elektroniska beslut i e-tjänsten

Så här meddelar arbetsgivare samtycke till elektroniska beslut i e-tjänsten Så här meddelar arbetsgivare samtycke till elektroniska beslut i e-tjänsten Guide till e-tjänsten för arbetsgivare (sjukdagpenning, föräldradagpenning, rehabiliteringspenning och ersättning för familjeledigheter)

Läs mer

Certifikat för flygledarelever och flygledare

Certifikat för flygledarelever och flygledare 1 (5) Utfärdad: 29.1.2013 Träder i kraft: 1.2.2013 Giltighetstid: tills vidare Rättsgrund: Denna luftfartsföreskrift har utfärdats med stöd av 45, 46, 119 och 120 i luftfartslagen (1194/2009) med beaktande

Läs mer

Beslut. Lag. om ändring av lagen om garantipension

Beslut. Lag. om ändring av lagen om garantipension RIKSDAGENS SVAR 42/2011 rd Regeringens proposition med förslag till lagar om ändring av lagen om garantipension, 56 i folkpensionslagen, lagen om bostadsbidrag för pensionstagare och lagen om handikappförmåner

Läs mer

Avtal om kassakravskonto

Avtal om kassakravskonto Avtal 1 (5) Avtal om kassakravskonto Kontohavare: Kontonummer: BIC-kod: XX-bank Ab (IBAN xxx xxx) XXXXXXX 1 Syftet med avtalet 2 Kontovillkor I avtalet definieras de förfaranden och det ansvar enligt vilka

Läs mer

SAMARBETSAVTAL Mall 21.10.2009

SAMARBETSAVTAL Mall 21.10.2009 1 P:\ARK\TEMI\FI-TE\yhteistoimintasopimus.doc SAMARBETSAVTAL Mall 21.10.2009 Avtalsparter: 1) Kommun 2) Företag Syftet med och föremålet för avtalet Med detta avtal har avtalsparterna kommit överens om

Läs mer

Undervisnings- och kulturministeriets ärendehanteringstjänst för statsunderstöd: bruksanvisning för sammanslutningar

Undervisnings- och kulturministeriets ärendehanteringstjänst för statsunderstöd: bruksanvisning för sammanslutningar Undervisnings- och kulturministeriets ärendehanteringstjänst för statsunderstöd: bruksanvisning för sammanslutningar Innehåll 1. Bra att veta innan du börjar använda tjänsten... 2 1.1 Ärendehanteringstjänsten...

Läs mer

Avtal distribution m.m. av trycksaker. Box 27215 102 53 Stockholm

Avtal distribution m.m. av trycksaker. Box 27215 102 53 Stockholm AVTALSUTKAST Dnr Adm 2008/70 Bilaga 1 Avtal distribution m.m. av trycksaker 1. Avtalsparter Statens kulturråd Box 27215 102 53 Stockholm Organisationsnummer 202100-1280 Distributören Organisationsnummer

Läs mer

Allmänna avtalsvillkor för Fastighetsdatatjänsten

Allmänna avtalsvillkor för Fastighetsdatatjänsten Allmänna avtalsvillkor för Fastighetsdatatjänsten 1. Tjänsten som erbjuds Lantmäteriverket upprätthåller Fastighetsdatatjänsten (nedan tjänsten). En beskrivning av tjänsten och de material och produkter

Läs mer

Ersättning för sjukvårdskostnader. Försäkringsbolag

Ersättning för sjukvårdskostnader. Försäkringsbolag Ersättning för sjukvårdskostnader Försäkringsbolag Till läsaren Till läsaren Denna handbok redogör för hur ersättningar för sjukvårdskostnader enligt finsk lagstiftning (sjukförsäkringslagen, lag om gränsöverskridande

Läs mer

Folksams Kundportal för privatkunder

Folksams Kundportal för privatkunder 1 Folksams Kundportal för privatkunder Avtalsvillkor 25.5.2018 1 Allmänt Folksam Skadeförsäkring Ab:s (senare Folksam eller Tjänsteleverantör) webbtjänst för privatkunder (Kundportal) är en elektronisk

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i lagen (1993:1652) om ersättning för sjukgymnastik; SFS 2013:1145 Utkom från trycket den 27 december 2013 utfärdad den 19 december 2013. Enligt riksdagens beslut

Läs mer

Ifyllningsanvisningar för blanketten SV 114 TTHr, utredningarna SV 111 TTHr och SV 113 TTHr samt ansökningsblanketten för företagare SV 110 TTHr

Ifyllningsanvisningar för blanketten SV 114 TTHr, utredningarna SV 111 TTHr och SV 113 TTHr samt ansökningsblanketten för företagare SV 110 TTHr Företagarblanketter för producenter av företagshälsovårdstjänster Ifyllningsanvisningar för blanketten SV 114 TTHr, utredningarna SV 111 TTHr och SV 113 TTHr samt ansökningsblanketten för företagare SV

Läs mer

Avtal om fastighetsanslutning till Virestad Fiber Ekonomisk förening

Avtal om fastighetsanslutning till Virestad Fiber Ekonomisk förening Avtal om fastighetsanslutning till Virestad Fiber Ekonomisk förening Avtalet är upprättat mellan Virestad Fiber Ekonomisk förening med organisationsnummer 769626-1648(i fortsättningen kallad Föreningen)

Läs mer

TILLÄGGSAVTAL om förskottsladdning och medgivande om betalning via Bankgirots autogiro

TILLÄGGSAVTAL om förskottsladdning och medgivande om betalning via Bankgirots autogiro TILLÄGGSAVTAL om förskottsladdning och medgivande om betalning via Bankgirots autogiro Kund (Betalaren) Fullständig firmabeteckning Gata, box e d Postnummer och postort Organisationsnummer Telefonnummer

Läs mer

Datasekretessbeskrivning Informationshanteringstjänsten

Datasekretessbeskrivning Informationshanteringstjänsten 1 Personuppgiftsansvarig Namn Folkpensionsanstalten Postadress PB 450 Postnummer 00056 FPA Telefon 020 634 11 Besöksadress Nordenskiöldsgatan 12, 00250 Helsingfors 2 Person som sköter registerärenden eller

Läs mer

Förfarande med andrahandshyrning av fastigheter inom arrangemanget med ramupphandling av boendeservice inom äldreomsorgen i Karleby

Förfarande med andrahandshyrning av fastigheter inom arrangemanget med ramupphandling av boendeservice inom äldreomsorgen i Karleby Social- och hälsovårdsnämndens svenska sektion 80 16.06.2015 Förfarande med andrahandshyrning av fastigheter inom arrangemanget med ramupphandling av boendeservice inom äldreomsorgen i Karleby 423/02/08/00/04/2013

Läs mer

GENERELLA VILLKOR FÖR LEVERANSER AV EXPRESSEN/GT/KVP

GENERELLA VILLKOR FÖR LEVERANSER AV EXPRESSEN/GT/KVP GENERELLA VILLKOR FÖR LEVERANSER AV EXPRESSEN/GT/KVP Gäller från den 4 april 2010 2 LEVERANSVILLKOR FÖR ÅTERFÖRSÄLJARE 1. ALLMÄNT Nedan stadgas de villkor som gäller för AB Kvällstidningen Expressens (nedan

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om statligt tandvårdsstöd; SFS 2008:145 Utkom från trycket den 22 april 2008 utfärdad den 10 april 2008. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs följande. 1 kap. Inledande

Läs mer

ANSLUTNINGSVILLKOR FÖR ELPRODUKTION PÅ ÅLAND AVP 09

ANSLUTNINGSVILLKOR FÖR ELPRODUKTION PÅ ÅLAND AVP 09 Anslutningsvillkor för elproduktion (AVP 09) Sida 1 av 6 ANSLUTNINGSVILLKOR FÖR ELPRODUKTION PÅ ÅLAND AVP 09 1. Tillämpning av anslutningsvillkoren 1.1 Dessa anslutningsvillkor för elproducenter (AVP 09)

Läs mer

Promemoria om avgifter för vård i serie/11 i förordningen om klientavgifter inom social- och hälsovården/december 2009

Promemoria om avgifter för vård i serie/11 i förordningen om klientavgifter inom social- och hälsovården/december 2009 Promemoria Sinikka Huhtala 5.10.2009 Bilaga till Finlands Kommunförbunds cirkulär 29/80/2009 Promemoria om avgifter för vård i serie/11 i förordningen om klientavgifter inom social- och hälsovården/december

Läs mer

Försäkringsvillkor för försäkringsavtal enligt lagen om pension för företagare (FöPL)

Försäkringsvillkor för försäkringsavtal enligt lagen om pension för företagare (FöPL) Försäkringsvillkor för försäkringsavtal enligt lagen om pension för företagare (FöPL) FöPL-Villkor Försäkringsvillkor för försäkringsavtal enligt lagen om pension för företagare (FöPL) Godkända av social-

Läs mer

REGISTRERINGS- ANVISNING 1 (10) Befolkningsregistercentralen Digitala tjänster. Registreringsanvisning

REGISTRERINGS- ANVISNING 1 (10) Befolkningsregistercentralen Digitala tjänster. Registreringsanvisning 1 (10) Registreringsanvisning 2 (10) Innehållsförteckning 1 Allmänt... 3 2 Registrerarens allmänna uppgifter och skyldigheter... 3 3 Uppgifter som hänför sig till registrering och autentisering i samband

Läs mer

Blanketter inom företagshälsovården tydligare innehåll och utseende

Blanketter inom företagshälsovården tydligare innehåll och utseende Blanketter inom företagshälsovården tydligare innehåll och utseende Lag om ändring av sjukförsäkringslagen (1075/2018), ändring av ersättningspraxis Informationsmöte 21.3.2019 Sirkku Tikkanen Folkpensionsanstalten,

Läs mer

AVTAL OM INKASSOTJÄNSTER

AVTAL OM INKASSOTJÄNSTER 1 Mellan Post- och telestyrelsen org nr 202100-4359 (nedan PTS) och org nr. (nedan Leverantören) har träffats AVTAL OM INKASSOTJÄNSTER Leverantören förbinder sig att utföra betalnings- och inkassotjänster

Läs mer

RP 171/2016 rd. Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lagar om ändring av sjukförsäkringslagen

RP 171/2016 rd. Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lagar om ändring av sjukförsäkringslagen Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lagar om ändring av sjukförsäkringslagen och av 1 och 2 i lagen om ersättning av statens medel för vissa kostnader för lantbruksföretagares företagshälsovård

Läs mer

Försäljningsrätter till bussreklam i Sörmlands län. Kontraktsvillkor

Försäljningsrätter till bussreklam i Sörmlands län. Kontraktsvillkor Offertunderlagets bilaga 3 2014-04-17 Försäljningsrätter till bussreklam i Sörmlands län Kontraktsvillkor KONTRAKT rörande försäljningsrätter till bussreklam i Sörmlands län 1. Köpare Myndigheten Postadress

Läs mer

BESLUT OM OMHÄNDERTAGANDE AV EGENDOM (mentalvårdslagen 22 g )

BESLUT OM OMHÄNDERTAGANDE AV EGENDOM (mentalvårdslagen 22 g ) Blankett fastställd av social- och hälsovårdsministeriet 1 (5) (fyll i på blankettens språk) BESLUT OM OMHÄNDERTAGANDE AV EGENDOM (mentalvårdslagen 22 g ) 1. Patientens personuppgifter Efternamn Förnamn

Läs mer

UPPGIFTER OM SERVICEPRODUCENTEN/SERVICESEDELFÖRETAGAREN. Serviceproducentens namn: Adress: FO-nummer: Kontaktperson: Telefonnummer: E-postadress:

UPPGIFTER OM SERVICEPRODUCENTEN/SERVICESEDELFÖRETAGAREN. Serviceproducentens namn: Adress: FO-nummer: Kontaktperson: Telefonnummer: E-postadress: 1 ANSÖKAN OM ATT BLI GODKÄND SOM SERVICESEDELPRODUCENT FÖR PERSONLIG ASSISTANS, STADEN JAKOBSTAD, SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSVERKETS SAMARBETSOMRÅDE (Jakobstad, Pedersöre, Nykarleby, Larsmo) Mottagare: Ankomstdatum:

Läs mer

IDkollens Användarvillkor

IDkollens Användarvillkor IDkollens Användarvillkor Gäller från och med 2018-05-23 Tack för att du har valt IDkollen och ett extra stort tack för att du tar dig tid att noggrant läsa igenom våra användarvillkor. Vi vill börja med

Läs mer

Anvisningen träder i kraft genast och gäller tills vidare

Anvisningen träder i kraft genast och gäller tills vidare Anvisning 2/2018 1(7) ANVISNINGAR FÖR ANMÄLAN AV ÄNDRINGAR I INFORMATIONSSYSTEM AV KLASS A INOM SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDEN Målgrupper Tillverkare av informationssystem för social- och hälsovården Tillverkare

Läs mer

Beslut. Lag. om ändring av lagen om yrkesutbildade personer inom hälso- och sjukvården

Beslut. Lag. om ändring av lagen om yrkesutbildade personer inom hälso- och sjukvården RIKSDAGENS SVAR 396/2010 rd Regeringens proposition med förslag till lagar om ändring av lagen om yrkesutbildade personer och av vissa andra lagar Ärende Regeringen har till riksdagen överlämnat sin proposition

Läs mer

Avtalsvillkor för IT-upphandlingar inom den offentliga förvaltningen

Avtalsvillkor för IT-upphandlingar inom den offentliga förvaltningen Avtalsvillkor för IT-upphandlingar inom den offentliga förvaltningen SPECIALVILLKOR FÖR BESTÄLLARENS UPPHANDLING AV TILLÄMPNINGSPROGRAM Avtalets datum och nr: Bilaga nr: 1 TILLÄMPNING (1) Dessa specialvillkor

Läs mer

Allmänna avtalsvillkor för försäljning av naturgas till konsument

Allmänna avtalsvillkor för försäljning av naturgas till konsument Allmänna avtalsvillkor för försäljning av naturgas till konsument 2. Leverans av naturgas Leveransåtagande 2.1 För leverans av naturgas gäller vad som anges i naturgaslagen (2005:403), dessa allmänna avtalsvillkor

Läs mer

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL RP 57/2014 rd Regeringens proposition till riksdagen om godkännande av överenskommelsen om samarbete mellan Finland och Sverige på utlandsundervisningens område och med förslag till lag om sättande i kraft

Läs mer

Kollektivavtal för lager- och transportförmän

Kollektivavtal för lager- och transportförmän Denna text är en översättning som nämnden för fastställande av kollektivavtals allmänt bindande verkan har låtit göra av ett finskspråkigt kollektivavtal. Kollektivavtalets parter har inte kommit överens

Läs mer

SYSTEM FÖR KONSTGJORT GRUNDVATTEN I ÅBOREGIONEN LEVERANS AV VATTEN TILL PARGAS STAD AVTAL 1 AVTALSPARTER

SYSTEM FÖR KONSTGJORT GRUNDVATTEN I ÅBOREGIONEN LEVERANS AV VATTEN TILL PARGAS STAD AVTAL 1 AVTALSPARTER (Översättning) SYSTEM FÖR KONSTGJORT GRUNDVATTEN I ÅBOREGIONEN LEVERANS AV VATTEN TILL PARGAS STAD AVTAL 1 AVTALSPARTER Säljare Köpare Turun Seudun Vesi Oy Mariegatan 1 20100 ÅBO FO-nummer 0141915-3 Pargas

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om konsumentskydd vid avtal om tidsdelat boende eller långfristig semesterprodukt; SFS 2011:914 Utkom från trycket den 5 juli 2011 utfärdad den 22 juni 2011. Enligt riksdagens

Läs mer

Bilaga 1 Allmänna villkor för Socialnämnds anslutning till Sammansatt Bastjänst Ekonomiskt Bistånd (SSBTEK)

Bilaga 1 Allmänna villkor för Socialnämnds anslutning till Sammansatt Bastjänst Ekonomiskt Bistånd (SSBTEK) Bilaga 1 Allmänna villkor för Socialnämnds anslutning till Sammansatt Bastjänst Ekonomiskt Bistånd (SSBTEK) 1. Allmänt Dessa Allmänna villkor reglerar Socialnämndens anslutning till Sammansatt Bastjänst

Läs mer

Blankett fastställd av social- och hälsovårdsministeriet 1 (7) 13 (beslut om vård av patient som tagits in av egen vilja)

Blankett fastställd av social- och hälsovårdsministeriet 1 (7) 13 (beslut om vård av patient som tagits in av egen vilja) Blankett fastställd av social- och hälsovårdsministeriet 1 (7) BESLUT OM INTAGNING FÖR VÅRD Blankett M3 (fyll i på blankettens språk) 1. Den undersöktas personuppgifter Efternamn Förnamn Personbeteckning

Läs mer

Försäkringsvillkor för försäkringsavtal enligt lagen om pension för företagare (FöPL)

Försäkringsvillkor för försäkringsavtal enligt lagen om pension för företagare (FöPL) Försäkringsvillkor för försäkringsavtal enligt lagen om pension för företagare (FöPL) Allmänna bestämmelser 1 Dessa försäkringsvillkor tillämpas på avtalsförhållandet mellan företagaren som ingått ett

Läs mer

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgiven i Helsingfors den 31 december 2013 1201/2013 Lag om gränsöverskridande hälso- och sjukvård Utfärdad i Helsingfors den 30 december 2013 I enlighet med riksdagens beslut

Läs mer

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgiven i Helsingfors den 31 december 2014 1354/2014 Lag om ersättning som betalas av statens medel till producenter av skyddshemstjänster Utfärdad i Helsingfors den 30 december

Läs mer

Se bilaga 1. Prislista. Priserna som anges är takpris och Leverantören ska kunna offerera nya system under förutsättning att Cisco producerar dessa.

Se bilaga 1. Prislista. Priserna som anges är takpris och Leverantören ska kunna offerera nya system under förutsättning att Cisco producerar dessa. 1 Ramavtal Detta ramavtal med dnr har träffats mellan Domstolsverket med organisationsnummer 202100-2742 och Företagsnamn med organisationsnummer Organisationsnummer. 2 Omfattning Ramavtalet omfattar Cisco

Läs mer

TILLSTÅND ATT UPPSÖKA VÅRD UTOMLANDS BESTÄMMELSER OCH FÖRFARANDEN I FINLAND FRÅN

TILLSTÅND ATT UPPSÖKA VÅRD UTOMLANDS BESTÄMMELSER OCH FÖRFARANDEN I FINLAND FRÅN Folkpensionsanstalten Hälsoavdelningen Gruppen för sjukvårdsersättningar Anvisning 20.9.2013 Artikel 20 i EU-förordning 883/2004, artikel 26 i EU-förordning 987/2009 och 14 i lag 352/2010 TILLSTÅND ATT

Läs mer

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgiven i Helsingfors den 25 mars 2015 263/2015 Familjevårdslag Utfärdad i Helsingfors den 20 mars 2015 I enlighet med riksdagens beslut föreskrivs: 1 Lagens syfte Syftet med

Läs mer