Audi Q5 Q5 hybrid quattro Audi SQ5 TDI Audi Vorsprung durch Technik

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Audi Q5 Q5 hybrid quattro Audi SQ5 TDI Audi Vorsprung durch Technik"

Transkript

1 Q5 Audi Q5 Q5 hybrid quattro Audi SQ5 TDI Audi Vorsprung durch Technik

2 Sid. Dragningskraft 4 Audi Q5 22 Audi SQ5 TDI Teknik 36 Audi ultra 48 Chassi, Offroad, ESC 38 TFSI 50 Audi drive select 40 TDI 52 MMI Multi Media Interface 42 hybrid 54 Audi connect 46 quattro 56 Hjälpsystem Utrustning Audi QR-koder Upplev Audi ännu kvickare: Ladda ner en QR-app till din smartphone och skanna sedan av QR-koden. Du kan också använda länken i din webbläsare. Övrigt 60 Audi exclusive 82 Utrustnings- och designpaket, innertak 62 Glanspaket svart, Audi exclusive 84 Dekorinlägg 63 Optikpaket Offroad Audi exclusive 86 Belysning och speglar 64 Audi exclusive line 88 Utrustning utvändigt 66 S line 90 Utrustning invändigt 70 Styleguider 94 Infotainment 72 Lacker 97 Hjälpsystem 74 Fälgar/däck 98 Teknik 76 Säten/sätesklädslar 101 Audi tilläggsgaranti 102 Audi Original-tillbehör 112 Innehållsförteckning 106 Tekniska data 120 Fascinerande Audi 110 Mått Utrustningen på de avbildade bilarna hittar du på sid Värden för bränsleförbrukning och CO₂-utsläpp hittar du på sid. 106.

3 Audi Q5 5 Att vilja ha. Att förändra. Ny intelligens. Varje generation har sina egna ideal. Det spelar ingen roll om det handlar om arbetssituation, fritidsaktiviteter eller familjeplanering allt förändras. Och det är bra! För det är endast förändring som leder till nytänkande. Audi har alltid följt denna devis och byggt bilar som blivit till måttstockar för andra. En av dessa bilar är Audi Q5. Den övertalar inte, den övertygar genom att vara bränslesnål utan att göra avkall på körglädjen, och genom att vara sportig utan att vara oförnuftig. Den är en kombination av genomtänkt teknik och traditionella egenskaper som intelligens, komfort och styrka. Upplev det själv ombord på progressiva Audi Q5. Värden för bränsleförbrukning och CO₂-utsläpp hittar du på sid Q5

4 6 Audi Q5 Utan make-up. Uttrycksfull. Nytt utseende. Att Audi Q5 har en vass och utpräglad design är något man märker direkt: De breda baklyktorna ger bilen en stark utstrålning. I kombination med xenon plus-strålkastare (tillval) är baklyktorna av LED-typ och har ett distinkt ljusband. Den genomarbetade diffusorn och de nedtill tillplattade ändrören ger bakpartiet en ännu mer maskulin look. Både praktisk och snygg: den breda bakluckan. Förutom att ge bilen ett utseende det inte går att ta miste på, gör den breda bakluckan det extra bekvämt att lasta i och ur även stora och otympliga saker. En stag- och skarvfri, gnistrande blank takreling med tillhörande avtagbart takräcke ingår i standardutrustningen. Värden för bränsleförbrukning och CO₂-utsläpp hittar du på sid. 106.

5 Markerade linjer, släta ytor, en motorhuv med utpräglat 3-dimensionell utformning Audi Q5 utstrålar både sportighet och elegans. En utstrålning med pondus: Med sin längd på mm och en bredd på mm drar den blickarna till sig. Trots sina mått har den ett av de bästa cw-värdena (luftmotstånds koefficienten) i klassen, bl.a. tack vare sin coupé-liknande taklinje. Och att det handlar om en kraftfull bil framgår också det vid en första anblick: De gjutna 20"-aluminiumfälgarna (tillval) med 5-armsdesign blänker elegant under skärmbreddarna. En mängd olika fälgar, från 17 till 20 tum stora, ger dig massor av möjligheter att ge bilen en personlig prägel. Värden för bränsleförbrukning och CO₂-utsläpp hittar du på sid. 106.

6 10 Audi Q5 En nytolkning av den typiska Audi-fronten: Den noggrant utarbetade single frame-grillen, i högglanspolerad svart lackering och med kromade lameller, dimljusen fram, omringade av kromsargar, luftintagen på sidorna med sina svarta högglanspolerade stag, och de trapetsformade stötfångarna alla bidrar till bilens speciella karaktär. Många andra detaljer förstärker detta intryck: I de elektriskt inställbara ytterbackspeglarna sitter en integrerad LED-blinker. Xenon plus-strålkastarna (tillval) är försedda med LEDvarselljus bestående av lysdioder vars särpräglade, homogena ljusband inte går att ta miste på. Om man så vill, kan xenon plus-strålkastarna även förses med adaptivt kurvljus som följer vägen och lyser upp den brett när man kör in i en kurva. Värden för bränsleförbrukning och CO₂-utsläpp hittar du på sid. 106.

7 Audi Q5 13 Att visa styrka. Att behålla fri rörlighet. Att nå nya mål. Starka men samtidigt snåla: motorerna till Audi Q5. TFSI-motorerna är på samma gång sportiga och komfortabla och har en välkommen låg förbrukning. 2.0 TFSI-motorn är begåvade med ventilstyrningen Audi valvelift som kan bidra till att sänka bränsleförbrukningen. TDI-motorerna är av common rail-typ och karakteriseras av sin mycket jämna och tysta gång och av sina smidiga köregenskaper. Samtliga motorer är som standard utrustade med start/stopp-system och energiåtervinning. Detta betyder: Du tar dig fram effektivare, utan att behöva offra något av körglädjen. Bra utrustning lägger grunden för bra resor. Den standardmonterade elektromekaniska servostyrningen är hastighetsberoende och ger ännu mer precis styrning och ännu bättre bekvämlighet. Dessutom förbrukar den endast energi när den ger aktivt servostöd, och alltså inte när du kör rakt fram. Ännu mer smidighet tillsammans med en helt suverän körkänsla erbjuder den dynamiska styrningen (tillval). För den enastående körstabiliteten svarar å andra sidan det dynamiska chassit. Genom sin förfinade fjädrings-/ dämpnings avstämning kan chassit erbjuda hög åkkomfort i kombination med avkoppling av bästa sort på långfärd med fortsatt hög smidighet. quattro permanent 4-hjulsdrift hjälper dig hålla spåret bättre i kurvor, på snö, på regnvåta vägbanor och i nästan alla typer av terräng. Förutom en manuell växellåda står 2 andra växellådsvarianter till förfogande: S tronic växellådan med dubbla kopplingar och 8-växlade tiptronic. Båda dessa växellådor kan om man så önskar även växlas från tillvalet multifunktionsratt med växlingspaddlar. Genom att S tronic-växellådan är försedd med dubbla kopplingar, ligger nästa växel redan i innan du väljer den. Det här gör att du kan växla både bekvämt och sportigt utan att knappt märka några effektsvackor alls vid växlingarna! Värden för bränsleförbrukning och CO₂-utsläpp hittar du på sid. 106.

8 14 Audi Q5 Släpp vardagen. Behåll kontrollen. Prioritera på nytt sätt. Den ena vägen är inte den andra lik, en del mer utmanande än andra. Bra då att ha en bil som är förberedd på det oförutsedda. Audi Q5 är full av tekniska innovationer som hjälper dig att komma fram till destinationen på ett bättre sätt. Ut i terrängen! Audi Q5 låter dig erövra även krävande terräng. De låsningsfria bromsarna (ABS) innehåller en funktion som gör att bromskraften förbättras så snart du kör offroad. Även den elektroniska stabiliseringskontrollen (ESC) hjälper dig när du lämnat allfarvägen för terrängen: Med en enkel knapptryckning kan t.ex. antispinnsystemet (ASR) förbättra greppet och på så sätt erbjuda bättre körstabilitet. Tillvalet farthållare ser till att hålla den inmatade hastigheten konstant, både på plana vägar och bland bergen i riktigt branta backar tar istället den standardmonterade utförskörningshjälpen hand om detta. Den adaptiva farthållaren (tillval) hjälper föraren att hålla avståndet till framförvarande fordon. Det integrerade systemet Audi braking guard håller koll på omvärlden och varnar föraren med ljud- och ljussignaler om risken för en kollision med ett identifierat hinder är överhängande. Systemet kan t.o.m. gripa in aktivt med en kort inbromsning om så skulle behövas. I hastigheter under 30 km/h kan detta system t.o.m. bromsa ned bilen till stillastående om det finns risk för en kollision. Och det finns fler förarhjälpsystem du kan välja som tillval för din Audi Q5: Filbyteshjälpen Audi side assist och spårhållningsassistenten Audi active lane assist, som i nödfall kan hjälpa till med mjuka ingrepp i styrningen. Audi parkeringshjälp plus informerar föraren om avståndet till framför- och bakomvarande fordon (beroende på körriktning), både på en display och med hjälp av ljudsignaler. Man kan även välja Audi parkeringshjälp plus med backkamera. Värden för bränsleförbrukning och CO₂-utsläpp hittar du på sid. 106.

9 16 Audi Q5 Mer plats. Större krav. Nya möjligheter. Att kunna köra avslappnat och alltid ha full överblick i en Audi Q5 är detta en självklarhet. Det räcker med ett ögonkast för att de överskådligt och ergonomiskt placerade instrumenten ska förse föraren med massor av nyttig information. Förarinformations systemet (tillval) hjälper dig på ett aktivt sätt att spara bränsle genom att visa olika förbrukningsdata och spartips. Till stor hjälp är också den integrerade pauspåminnaren som analyserar körningen och vid längre körningar rekommenderar föraren en paus. MMI Navigation plus (tillval) visar kartorna i 3D och ger dig även direkttillgång till de olika ljudkällorna. I kombination med tillvalet Audi connect inklusive biltelefon får du t.o.m. tillgång till en WLAN-hotspot i bilen. Mer information om detta hittar du på sid. 54 under rubriken Audi connect. Ljudet tål verkligen att lyssna till. Via AUX-IN-ingången (fr.o.m. bilstereo concert) eller tillvalet Audi music interface kan du dessutom spela upp musiken från din ipod eller ett USB-minne. Och för verkliga musikälskare står Bang & Olufsen Sound System till buds. Njut av utsikten i de bekväma sätena med sin förhöjda sittposition mycket avkopplande! Mjuka tyger eller, om man så vill, finaste läder sprider en känsla av välbehag. Ryggstödens lutning bak är ställbar, och de kan också fällas ned från bagageutrymmet med en fjärrutlösare. Tillvalet panoramaglastak erbjuder dig härlig utsikt, verklig rymdkänsla och en praktiskt taget helt dragfri tillförsel av frisk luft. Värden för bränsleförbrukning och CO₂-utsläpp hittar du på sid. 106.

10 18 Audi Q5 Det rymliga bagageutrymmet tycks kunna sluka allt man behöver ha med sig för en avkopplande semester, efter lite seriös shopping eller på den spontana weekend resan. Den låga lasthöjden gör bilen extra lätt att lasta i och ur. Likaså praktisk och bekväm är genomlastningsbredden på mm. Under lastutrymmesgolvet döljer sig ett extra förvaringsutrymme* som om man så önskar kan förses med ett smutstråg*. Med tillvalet baksäte plus, som kan skjutas 100 mm i längdled och är försett med en genomlastningsanordning blir bagageutrymmes volymen ännu större. Fäller man ner ryggstöden bak, kan last utrymmesvolymen utökas ännu mer. Värden för bränsleförbrukning och CO₂-utsläpp hittar du på sid * Gäller ej Q5 hybrid quattro.

11 En resa i Audi Q5 går mot sitt slut. Total komfort och sportighet, avkoppling och dynamik. Audi Q5 övertygar med sin intelligenta teknik och sina många möjligheter till individuell anpassning för det är du själv som bäst kan avgöra vad som är viktigt just för dig. Värden för bränsleförbrukning och CO₂-utsläpp hittar du på sid. 106.

12 22 Audi SQ5 TDI Kraft. Omedelbart. Att göra varenda dag till ett äventyr. En perfekt bil står parat: Audi SQ5 TDI. En SUV som bjuder på sportig S-design, innovativ teknik och är praktisk i vardagen. SQ5 TDI är ett levande bevis på vår devis Vorsprung durch Technik på ett alldeles speciellt sätt: Det här är den första S-modellen någonsin med en dieselmotor under huven. Låt ett fantastiskt äventyr ta sin början! Värden för bränsleförbrukning och CO₂-utsläpp hittar du på sid SQ5 Audi SQ5 TDI

13 24 Audi SQ5 TDI Motoreffekt (kw) 250 Motorvridmoment (Nm) Motoreffekt Vridmoment Motorvarvtal (varv/min) 650 Det speciella med dubbelturbomotorn V6 3.0 TDI: Redan vid låga varvtal har du tillgång till ett mäktigt vridmoment på hela 650 Nm. Motorn utvecklar sin kraft på ett både harmoniskt och dynamiskt sätt över hela varvtalsspektrat. Resultatet är en verkligt imponerande acceleration. Nm Spontan. Väl tilltagna 313 hk gör att Audi SQ5 TDI klarar accelerationen från 0 till 100 km/h på endast 5,1 sekunder. Och eftersom det här handlar om en TDI-motor, sker allt på ett mycket effektivt sätt. Motordynamiken tas om hand och leds på ett intelligent sätt vidare av quattro permanent 4-hjulsdrift. Systemet ser till att exakt så mycket av motorns drivkraft som behövs leds till respektive hjul. Värden för bränsleförbrukning och CO₂-utsläpp hittar du på sid. 107.

14 26 Audi SQ5 TDI Kördynamik. 8-stegad. Snabbare men ändå bränslesnålare 8-stegade tip - tronic gör det möjligt. Det dynamiska växlingsprogrammet (DSP) använder du via växelspaken eller via växlings paddlarna bakom ratten. I automatläget kan du välja mellan programmen D (normal) och S (sport) efter hur du själv vill ha det. Med tillvalet Audi drive select kan du själv bestämma växlingspunkterna och vilken karaktär din bil ska ha. Det utpräglat styva S-chassit hjälper dig köra sportigt. Värden för bränsleförbrukning och CO₂-utsläpp hittar du på sid. 107.

15 28 Audi SQ5 TDI Fascination. Omedelbart.

16 Audi SQ5 TDI 31 Bilkännaren ser direkt att det här är en modell som hör till S-familjen det skvallrar bl.a. de horisontella dubbla kromlisterna i den platinagrå single fram-grillen om, liksom SQ5-märkena på kylargallret och bakpartiet eller de svartlackerade bromsoken fram med sina SQ5- märken som skymtar genom de 20 tum stora fälgarna. De nya kristalleffektlackerna Estoril-blå och pantersvart imponerar med sin lyster. Ytterbackspeglar i aluminiumoptik, xenon plus-strålkastarnas band av LED-varselljus, de ovala dubbla ändrören alla förstärker de den dynamiska utstrålningen ännu mer. Värden för bränsleförbrukning och CO₂-utsläpp hittar du på sid. 107.

17 Audi SQ5 TDI 33 Sportstolarna, klädda i finnappa (tillval) och prydda med SQ5 - prägling i ryggstöden, erbjuder enastående komfort och ger ett utmärkt stöd för kroppen också i kurvorna. Med den läderklädda multifunktionssportratten med 3-ekersdesign har du alltid din Audi SQ5 TDI i ett fast grepp. Den är dekorerad med ett SQ5- emblem, har kontrasterande sömmar och kan om du så önskar fås i en version som är tillplattad nedtill. Alltid i synfältet: displayen till MMI Multi Media Interface. MMI Navigation plus (tillval) visar kartorna i 3D och ger dig även direkttillgång till de olika ljudkällorna. Om du så önskar kan du utrusta din bil med Audi connect inklusive biltelefon liksom med trådlös uppkoppling till Internet via en WLAN-hotspot. Naturligtvis får du då också tillgång till de många tjänster som Audi connect stödjer. Mer information om detta hittar du på sid. 54/55. Kombiinstrumentet har en speciell S-design: grå instrumenttavlor, vita visare och nya visarnav i aluminiumoptik. Även växlingspaddlarna på den läderklädda multifunktionsratten med 3-ekersdesign, pedalerna och fotstöden är utförda i aluminiumoptik. Som standard levereras dekorinläggen i mattborstad aluminium eller, om man så vill, i den nya, sensationella kombinationen aluminium/beaufort-trä i svart. Man kan också få dem i Carbon Atlas eller pianolacksvart. Atmosfär. Värden för bränsleförbrukning och CO₂-utsläpp hittar du på sid Alltid.

18 34 Audi SQ5 TDI Fascination. Om och om igen.

19 36 Audi ultra Med Audi ultra på prispallen: Audi R18 ultra Audi ultra: Tema viktminskning De krav som ställs på dagens bilar står ofta i motsatsförhållande till varandra. Å ena sidan ska bilarna erbjuda mer effekt och bättre komfort, å andra sidan ska de vara bränslesnålare och ännu effektivare. Audi ultra upphäver detta motsatsförhållande. Vi testar varenda liten detalj i provbänk. Krav: Hög funktionalitet vid lägsta möjliga vikt. Resultat: en intelligent mix av olika material som t.o.m. gör det möjligt att göra motorerna mindre. Dessa gör en lättare bil lika pigg som det förr krävdes en större motor för var det t.ex. en R18 TDI bestyckad med en V6-motor som tog hem segern vid det prestigefyllda 24-timmarsloppet på Le Mans året innan svarade den segerrika föregångaren R15 TDI för samma bedrift, men då med en stor V10- motor som drivkälla. Vartenda gram som vikten sänks med gör försprånget större. Audi ultra, vår banbrytande och framtidsinriktade lättviktskonstruktionsteknik, är mer än summan av sina delar. Den kombinerar innovativa material, intelligenta konstruktionsprinciper och resursbesparande tillverkningsprocesser i ett och samma koncept. Många av de viktbesparande åtgärder som ingår i Audi ultra kommer redan i dag till användning i Audi Q5. Det börjar redan med karossen. Stålskalskonstruktionen på Audi Q5 kombinerar låg vikt med hög styvhet. Den skräddarsydda bottenplattan är uppbyggd av olika material kvaliteter med olika styrka. På så sätt används endast precis så mycket material som behövs på varje enskilt ställe. Det flitiga användandet av varm- och kallpressat stål med hög hållfasthet har gjort det möjligt att använda tunnväggig plåt i karossen. Aluminiumkomponenterna på fram- och bakaxeln liksom de lätta gjutna aluminiumfälgarna sänker inte bara vikten utan också den ofjädrade massan vilket i sin tur förbättrar åkkomforten. Även bromsarna är av lättviktskonstruktion vilket sänker vikten ytterligare. Drivteknik som t.ex. turboladdning och direktinsprutning av bränslet har givit Audis motorer allt högre prestanda. De moderna TDI- och TFSImotorerna till Audi Q5 får ut högre effekt ur lägre cylindervolym och är betydligt lättare än motsvarande motorer i tidigare serier. Speciellt imponerande är kombinationen av en 4-cylindrig förbränningsmotor och en hybridmotor. Audi Q5 hybrid quattro är en av de första fullhybriderna som är utrustade med ett litiumjonbatteri. Det är denna typ av batterier som i dag är de lättaste. Alla lättviktskomponenter inverkar dessutom på andra komponenter vars dimensioner också de kan göras mindre. Resultatet är en fortlöpande utvecklingsprocess mot allt lägre vikt och allt högre effektivitet. Uttryckt i siffror drar en bil vars vikt sänkts med 100 kg upp till 0,3 liter mindre per 100 km. Aluminiumplåt Aluminiumprofil Varmpressat stål * Värden för bränsleförbrukning och CO₂-utsläpp hittar du på sid Kallpressat stål

20 38 TFSI Topplock med integrerad avgaskylning Audi valvelift system och dubbel kamaxelinställning Dubbelt FSI/MPI-insprutningssystem Lågfriktionsmotor Helektronisk kylmedelsreglering Lång utvecklingstid. Tusentals testkilometer. Varför allt detta? Efter ett par sekunder kommer du att förstå. 2.0 TFSI-motor (225 hk) Audi Q5 utnyttjar TFSI-teknikens fördelar. Och det fina med denna är att den kombinerar fördelarna med FSI med en turboladdare för ännu högre uteffekt. Tack vare denna kombination av FSI-teknik och överladdning, får bilen inte bara anmärkningsvärt låg förbrukning utan dessutom imponerande dynamik och ännu bättre drag. Det här är något du märker tydligt när du låter den 225 hk starka 2.0-TFSI-motorn visa vad den går för. I kombination med den 8-växlade växellådan tiptronic accelererar den upp bilen från km/h på 7,1 sekunder. Värden för bränsleförbrukning och CO₂-utsläpp hittar du på sid Ännu sportigare acceleration bjuder 3.0 TFSI quattro på. Den innovativa mekaniska överladdningen med sin laddluftkylare gör den 6-cylindriga motorn till ett rent krutpaket som både är högeffektivt och fascinerande sportigt. Motoreffekten på 272 hk talar för sig själv. Och lika imponerande som det maximala vridmomentet, är vridmomentskurvan: Det maximala vridmomentet på 400 Nm uppnås redan vid v/min och finns tillgängligt upp till v/min. Den spontana responsen i kombination med den enastående kraftutvecklingen över hela varvtalsområdet gör denna 6-cylindriga motor perfekt lämpad för extra sportig och dynamisk körning. Det tar bara 5,9 sekunder för Audi Q5 att accelerera upp från 0 till 100 km/h, och då finns det ändå gott om kraftreserver. Alla TFSImotorerna är som standard utrustade med det effektiva start/stopp-systemet och med energiåtervinning.

21 40 TDI Dubbelturbo med variabel turbingeometri Förbättrad laddluftkylare Högtrycksinsprutningssystem bar Avgasturboladdare med förbättrad ställbar turbingeometri Topplock med optimerade insugskanaler, 2-delad kylare Högtrycksinsprutningssystem bar Friktionsminimerad motor TDI Olje- och vattenpumparna anpassade för de ökade kraven Tryckreglerad oljepump Innovativ temperaturhantering med separat kylning av vevhuset/topplocket. Eller om vi uttrycker det på ett annat sätt: Var sitter tanken? 3.0 TDI-motor (313 hk) Varannan Audi som säljs i dag är en diesel. Det som idag är en självklarhet väckte stor uppståndelse för 20 år sedan då Audi revolutionerade marknaden med den första TDImotorn på 2,5 liter. Och under åren som gått har innovationer som t.ex. common rail-tekniken gjort TDI-motorn ännu effektivare. Insprutningsmunstycken finfördelar och doserar bränslet effektivt. Det här har gjort att motorerna blivit ännu bränslesnålare sedan den första TDI-motorn lanserades på marknaden samtidigt har motoreffekten höjts! Därför var det inte mer än logiskt att en dieseldriven bil fick ta steget in i motorsportens värld. Och det med framgång: 2006 vann en Audi R10 TDI det legendariska 24-timmarsloppet på Le Mans och blev därmed den första dieseldrivna bilen i loppets historia att lyckas med denna bravad. Och triumfen har upprepats flera gånger. 150 eller 177 hk stark 2.0 TDI-motorn i Audi Q5 imponerar redan de första metrarna. 2.0 TDI quattro S tronic på 177 hk har ett maximalt vridmoment på 380 Nm redan vid v/min och levererar en jämn drivkraft av imponerande styrka. Det tar bara 9,0 sekunder att komma upp i 100 km/h. Audi Q5 2.0 TDI (177 hk) quattro S tronic är förutom med katalysator och ett standardmonterat dieselpartikelfilter även utrustad med en kväveoxid-/(denox)-katalysator med AdBlue *-tank. I kombination med andra innovationer och den högeffektiva återföringen av avgaserna, sänks utsläppen av kväveoxider. Ännu kraftfullare ångar Audi Q5 fram med en 3.0 TDI-motor under huven. Med sin effekt på 245 hk och ett vridmoment på 580 Nm accelererar den upp bilen från 0 till 100 km/h på 6,5 sekunder. Men den suveräna körkänslan finns där även när du inte ska köra om sportig och utmanande och på samma gång avslappnande och effektiv, eftersom start/stopp-system och energiåtervinning är standard för alla modeller med TDI-motor. Den vassaste dieselmotorn sitter i Audi SQ5 TDI: en dubbelturboladdad 3,0-liters V6-TDI-motor på 313 hk som klarar av accelerationen från 0 till 100 km/h på kvicka 5,1 sekunder. Den här prestandan är något som är typiskt för Audi precis som effektiviteten: massor av intelligenta lösningar och åtgärder, som t.ex. temperaturhantering, lägre friktion, sänkt vikt, energiåtervinningssystem, start/stopp-system, bidrar till sänkt bränsleförbrukning. Det går inte åt mer än 6,8 liter diesel per 100 km, motsvarande utsläpp på 179 g CO₂/km. Dessa värden gör SQ5 TDI till den effektivaste S-modellen från Audi. Det maximala vridmomentet på 650 Nm finns tillgängligt redan från v/min och kraftutvecklingen är jämn och respektingivande. 3.0 TDI-motor (245 hk) * Inregistrerat varumärke för Verbandes der Automobilindustrie e.v. (VDA). Värden för bränsleförbrukning och CO₂-utsläpp hittar du på sid. 106.

22 42 hybrid Fulladdad med framtidsinriktade idéer. Hybrid-kraftelektronik: styr energiflödet mellan högspänningsbatteriet och elmotorn och förser bilen med elektricitet. Tack vare ny teknik säkerställs hög funktionalitet och ett kompakt format. Elmotor: kombinerar effektivitet och dynamik och fungerar beroende på körsituationen och de aktuella kraven endera som drivmotor, generator eller startmotor. Uteffekten ligger på 40 kw och elmotorn levererar ett vridmoment på 210 Nm. Den kompakta och enastående lätta elmotorn är förbunden med vevaxeln via en koppling. Detta parallellhybridkoncept sörjer för en direkt överföring av drivkraften. Resultat: imponerande acceleration och startprestanda i så gott som alla körsituationer. Litiumjonbatteri: bestämmer hybriddrivningens prestanda och räckvidd. Jämfört med konventionella nickelmetallhybrid-batterier (NiMh) erbjuder det två väsentliga fördelar: För det första har de högre effekt tack vare sin höga energidensitet. För det andra är de betydligt lättare tack vare sin kompakta konstruktion. Sist men inte minst innebär det här också fördelar för volymen i bagageutrymmet: I grundmodellen av Q5 är det 460 liter ovanför lastgolvet. Den aktiva batterikylningen ger förbättrad utnyttjandegrad och längre livslängd. Audi Q5 hybrid quattro är en av de första fullhybrid-suv:ar som utrustats med ett litiumjonbatteri. quattro: fördelar kontinuerligt drivkraften till alla de fyra hjulen för bättre grepp och driv. På så sätt kan elmotorns fulla vridmoment på ett imponerande sätt föras ned i vägbanan redan från start. Hybriddrivning. Som den fullhybrid den är kan Audi Q5 hybrid quattro tillfälligt köras helt elektriskt och nästan helt utsläppsfritt. Det är de effektstarka litiumjonbatterier som för första gången används i en SUV-hybrid som gör detta möjligt. Det viktoptimerade konstruktionssättet för samtliga hybridkomponenter gör att du kan köra på ett extra effektivt sätt. Hybridtekniken i Audi Q5 hybrid quattro ger dig möjlighet att välja mellan 3 körprogram. Kör t.ex. helt elektriskt i EV-läget i upp till 100 km/h och nära nog ljudlöst. En helt ny körkänsla! Vid en konstant hastighet på 60 km/h blir räckvidden i detta läge upp till 3 km. Det här ger Q5 hybrid quattro bättre fartresurser och räckvidd än nästan alla andra fullhybrider. När förbränningsmotorn och elmotorn arbetar tillsammans bjuds du dessutom på körglädje av bästa slag. Resultatet är nämligen inte bara betydligt sänkta förbruknings- och utsläppsvärden, utan också bättre körprestanda. Här visar sig Audi Q5 hybrid quattro Performance som en verkligt effektiv kraft. 2.0 TFSI-Motor¹: 5 gånger vald till Engine of the Year ². Tydlig effektivitetsförbättring genom samtidig ökning av vridmomentet med hjälp av det variabla ventilstyrningssystemet Audi valvelift system. I kombination med den likaså vridmomentstarka elmotorn blir därför accelerationerna extra dynamiska. ¹ Värden för bränsleförbrukning och CO₂-utsläpp hittar du på sid ²Den prestigefyllda utmärkelsen International Engine of the Year Awards är ett pris som delas ut av välrenommerade motorjournalister från mer än 30 länder: UKIP Media & Events Ltd. 8-stegad tiptronic: innehåller elmotorn och styr via en koppling förbindelsen med förbränningsmotorn. Förenar växlingskomfort med sportighet och effektivitet. Det dynamiska växlingsprogrammet (DSP) fastställer själv lämplig växlingstidpunkt och anpassar sig efter förarens individuella körstil. Elektromekanisk servostyrning: höjer effekten genom att styrkraften inte hämtas från förbränningsmotorn utan, vid behov, drivs med el. e-klimatanläggning: drivs fristående från förbränningsmotorn via en elektrisk klimatkompressor. Detta gör att klimatanläggningen alltid kan användas även när bilen drivs fram på elektricitet liksom när förbränningsmotorn stängs av när bilen står stilla.

23 44 hybrid 2 stapeldiagram visar i 5-minutersintervall hur mycket bränsle förbränningsmotorn förbrukar (orange) resp. elmotorns återvinningsnivå (grön). Elmotorn assisterar förbränningsmotorn Energiåtervinning Eldrift Boosting Kombinerad drift i hybridläge med förbränningsmotor och elmotor Förbränningsmotor 100 % Gräns för start av förbränningsmotorn i eldriftsläge (EV) QR-kod Eldriftsområde Vill du se Audi Q5 hybrid quattro i full aktion skanna då in den här QR-koden med din smartphone. Du kan också gå in på Bilen körklar Varje bil har sin egen karaktär. Den här har tre. Energiåtervinning vid inbromsning och när bilen rullar fritt laddar batteriet Litiumjonbatteriets laddningsstatus Kraftig inbromsning Tändning avslagen På powermätaren i instrumentinsatsen kan du alltid avläsa det aktuella hybridläget som t.ex. ren eldrift, effektboost, energiåtervinning och hybridsystemets tillgänglighet. Om du sen vill köra extra bränslesnålt eller hellre sportigt det är en fråga om inställning: Välj helt enkelt mellan 3 körlägen för att uppleva hybridsystemet i Audi Q5 hybrid quattro precis som du själv vill ha det. Eldriftsläget är anpassat för ett utvidgat elektriskt körläge och aktiveras med en enkel knapptryckning. Du kan också välja läget D som balanserar förbrukningen och prestandan på ett effektivt sätt. Och i läget S blommar den fulla prestandapotentialen ut i en sportig avstämning av förbränningsmotorn och växellådan ackompanjerat av elmotorns boostfunktion. Värden för bränsleförbrukning och CO₂-utsläpp hittar du på sid. 108.

24 46 quattro Varför bara använda 2 hjul när bilen har 4? quattro permanent 4-hjulsdrift. quattro är en permanent 4-hjulsdrift. Om hjulen på den ena axeln förlorar väggreppet och riskerar att börja slira, leds drivkraften över till den andra axeln automatiskt och kontinuerligt fördelad av den självspärrande mellandifferentialen med sin hjulspecifika momentfördelning*. Grundfördelningen ligger på 40 : 60 d.v.s. 40 % av drivkraften på framhjulen och 60 % på bakhjulen. Fördel: bättre grepp och framdrivning vid acceleration, och mer säkerhet tack vare det imponerande väggreppet. Så mycket vad gäller tekniken, men det som gör quattro så speciell är känslan! Som om bilen ligger klistrad på vägen, säger många kunder. Vi uttrycker det så här: quattro ger föraren mer känsla för vägen och därför också mer säkerhet. quattro-drivlinan i Audi Q5 sörjer för enastående traction och körsäkerhet. * Hjulspecifik momentreglering finns ej för Q5 hybrid quattro. Värden för bränsleförbrukning och CO₂-utsläpp hittar du på sid. 106.

25 48 Chassi, Offroad, ESC Individuell bakhjulsupphängning med trapetslänkar 5-länkad framaxel Dynamisk. Bekväm. Suverän. Chassit visar karaktär. Även en SUV ska kännas sportig och smidig att köra. I Audi Q5 sörjer ett dynamiskt chassi med 5-länkad framaxel och en bakhjulsupphängning med trapetslänkar för just detta. Bägge dessa gör att kraften snabbt kan byggas upp och erbjuder enastående körstabilitet, hög åkkomfort och förträfflig spårstabilitet. Audi SQ5 TDI har ett S-sportchassit som är sänkt med 30 mm. Den speciella S-avstämningen är anpassad efter bilens kraftfulla dynamik. Du kan också välja ett chassi med adaptiv dämparreglering. Den praktiskt taget steglösa dämpningen anpassar sig automatiskt och på bråkdelar av en sekund efter de aktuella körförhållandena. Dämparregleringen upphäver det klassiska motsatsförhållandet mellan sportig och komfortabel fjädring och är speciellt effektiv i en SUV med hög tyngdpunkt och långa fjädervägar. Den elektroniska stabiliseringskontrollen ESC ger intelligent teknisk uppbackning. Naturligtvis är detta fordonsstabiliseringssystem standard. En speciell sensor känner av om du har monterat det medföljande takräcket. Systemet anpassar sig i så fall efter den högre tyngdpunkten till följd av lasten på taket. Lika smart är den standardmonterade elektromekaniska servostyrningen. Denna är hastighetsberoende vilket betyder att den ger en precis styrkänsla i högre hastigheter men gör det också enklare att parkera genom att ge mer stöd i låga hastigheter. Och när du känner för en tur i terrängen: Med en sluttningsvinkel på 25, en rampvinkel på 17,6, en stigförmåga på 31 och en markfrigång på 200 mm är det inte mycket som stoppar en Audi Q5.* ABS med väggreppsoptimering känner av om du kör offroad och optimerar i så fall sina funktioner för detta. Och med en enkel knapp tryckning kan du även ställa in ESCassistansen på offroad. I det här läget ser bl.a. ASR till att väggreppet blir bättre, även om underlaget består av sten eller grus. Utförskörningshjälp är standard och hjälper föraren att hålla den förinställda hastigheten, även i mycket branta backar. Och tillvalet dragkrok från fabrik, inklusive ekipagestabilisering, hjälper till att förhindra att släpet kommer i gungning till följd av t.ex. stark sidvind eller spår i vägbanan. * Uppgifterna gäller ej Q5 hybrid quattro, SQ5 TDI eller Q5 med framhjulsdrift. Värden för bränsleförbrukning och CO₂-utsläpp hittar du på sid. 106.

Audi A6 sedan A6 Avant A6 hybrid A6 allroad quattro Audi S6 sedan S6 Avant Audi Vorsprung durch Technik

Audi A6 sedan A6 Avant A6 hybrid A6 allroad quattro Audi S6 sedan S6 Avant Audi Vorsprung durch Technik A6 Audi A6 sedan A6 Avant A6 hybrid A6 allroad quattro Audi S6 sedan S6 Avant Audi Vorsprung durch Technik Dragningskraft 4 Audi A6 sedan och A6 Avant 22 Audi A6 allroad quattro 18 Audi A6 hybrid 30 Audi

Läs mer

Audi A6 sedan A6 Avant A6 allroad quattro Audi S6 sedan S6 Avant. Vorsprung durch Technik

Audi A6 sedan A6 Avant A6 allroad quattro Audi S6 sedan S6 Avant. Vorsprung durch Technik A6 Audi A6 sedan A6 Avant A6 allroad quattro Audi S6 sedan S6 Avant Audi Vorsprung durch Technik Sid. Dragningskraft 4 Audi A6 sedan och A6 Avant 18 Audi A6 allroad quattro 26 Audi S6 sedan och S6 Avant

Läs mer

C - Klass sedan - och kombimodell

C - Klass sedan - och kombimodell C - Klass sedan - och kombimodell När det gäller körkultur, design och säkerhet är C - Klass en äkta Mercedes. Upplev den själv! Dr Dieter Zetsche Innehåll C - Klass 3 Dynamik 12 Effektivitet 14 Dieselmotorer

Läs mer

BMW M Coupé BMW M Sedan. När du älskar att köra NYA BMW M COUPÉ. NYA BMW M SEDAN.

BMW M Coupé BMW M Sedan. När du älskar att köra NYA BMW M COUPÉ. NYA BMW M SEDAN. BMW M Coupé BMW M Sedan När du älskar att köra NYA BMW M COUPÉ. NYA BMW M SEDAN. HÄR FINNS DET MER ATT HÄMTA. NYA BMW M4 COUPÉ. NYA BMW M3 SEDAN. MÄNNISKA. MASKIN. MAXEFFEKT. DE BESKRIVNA MODELLERNA. BMW

Läs mer

Volvo Trucks. Driving Progress. volvo fh-serien. produktguide för volvo fh och volvo fh16

Volvo Trucks. Driving Progress. volvo fh-serien. produktguide för volvo fh och volvo fh16 Volvo Trucks. Driving Progress volvo fh-serien produktguide för volvo fh och volvo fh16 Nu är framtidens lastbil ännu mer futuristisk. Det sägs att man inte ska ändra på ett vinnande koncept. Ändå är det

Läs mer

December 2014. Nya Passat

December 2014. Nya Passat December 2014 Nya Passat 2 Nya Passat modellbroschyr december 2014 Volkswagen i Sverige Nya Passat. Utmanar det förväntade. De allra första Volkswagenbilarna i Sverige rullade av färjan i Helsingborg den

Läs mer

Inledning Exteriör design Komfort och teknologi Prestanda Säkerhet Bagageutrymme Kombiversion Avantourversion Utrustning och Alternativ

Inledning Exteriör design Komfort och teknologi Prestanda Säkerhet Bagageutrymme Kombiversion Avantourversion Utrustning och Alternativ NISSAN PRIMASTAR SHIFT_ the way you move Everything we touch, we SHIFT_. Och vi förändrar allt till det bättre. Vi konstruerar våra transportbilar för att klara krävande uppgifter genom att hjälpa dig

Läs mer

Nya Atego. för bygg- och anläggningstrafik 7,5 16 ton

Nya Atego. för bygg- och anläggningstrafik 7,5 16 ton Nya Atego för bygg- och anläggningstrafik 7,5 16 ton Nya Atego är ett proffs på bygget Innehåll Värde 6 7 Uppdrag 8 15 Förarhytt, utrustning 10 11 Motorer, växellådor 12 13 Körkomfort, anpassning 14

Läs mer

Nya Actros. Fjärrtrafik 18 26 ton

Nya Actros. Fjärrtrafik 18 26 ton Nya Actros Fjärrtrafik 18 26 ton Innehåll Komfort 7 22 Arbetskomfort 9 12 Relax- och övernattningskomfort 13 20 Förarhyttsjämförelse 21 22 Driftsekonomi 23 34 BlueEfficiency Power 25 Lägre förbrukning

Läs mer

16244.qxp_Layout 1 08/05/14 08:19 Page 1 NYA PEUGEOT 5008

16244.qxp_Layout 1 08/05/14 08:19 Page 1 NYA PEUGEOT 5008 NYA PEUGEOT 5008 UPPTÄCK INSPIRERAS DELA Livet är fyllt med speciella ögonblick och resor som för oss närmare varandra. Nya PEUGEOT 5008 är designad för att vara en källa till inspiration och för att

Läs mer

www.mitsubishimotors.se

www.mitsubishimotors.se www.mitsubishimotors.se PLUGGA IN OCH KÖR LADDAD FRAMTID Vi har laddat sedan 1966 för att nå vårt mål med att fordon ska kunna vara elektriska. Mitsubishi i-miev är ett stort steg framåt. i-miev körs på

Läs mer

PROFIL, Lexus GS ÄR TVÅ BILAR MED MYCKET CREATING AMAZING

PROFIL, Lexus GS ÄR TVÅ BILAR MED MYCKET CREATING AMAZING Lexus GS LEXUS GS CREATING AMAZING EN SNYGG PROFIL, TVÅ SKÖNA BILAR. Lexus GS ÄR TVÅ BILAR MED MYCKET GEMENSAMT. MEN OCKSÅ MED EN STOR SKILLNAD. De är båda synnerligen komfortabla, har härliga köregenskaper

Läs mer

BMW Motorrad. Modellmagasin 2010

BMW Motorrad. Modellmagasin 2010 BMW Motorrad Modellmagasin 2010 årets modeller med fakta och priser storstadsliv mer njutbart med motorcykel abs det livsavgörande systemet bäst utrustning oavsett behov Provkör! Besök din återförsäljare

Läs mer

MOTORCYKLAR MED PASSION SPORT TOURING ROADSTER OFFROAD URBAN MOBILITY

MOTORCYKLAR MED PASSION SPORT TOURING ROADSTER OFFROAD URBAN MOBILITY BMW Motorrad MODELLMAGASIN 2014 När du älskar att köra MOTORCYKLAR MED PASSION SPORT TOURING ROADSTER OFFROAD URBAN MOBILITY ÅRETS MODELLER MED FAKTA OCH PRISER SÅ KÖR DU SÄKRARE PÅ GRUS EUROPAS ROLIGASTE

Läs mer

Volkswagen Tillbehör. Tillbehör för Passat och Passat Variant.

Volkswagen Tillbehör. Tillbehör för Passat och Passat Variant. Volkswagen Tillbehör Tillbehör för Passat och Passat Variant. Volkswagen Original Tillbehör. Testade för din säkerhet. Volkswagen Original Tillbehör Volkswagen ett varumärke som står för kvalitet, säkerhet

Läs mer

Miljömedvetenhet är en statussymbol

Miljömedvetenhet är en statussymbol TJÄNSTEBILEN 2015 SVERIGES STÖRSTA TJÄNSTEBILSTIDNING. FEB/MARS 2015 6 UTMANARE TILL V70 STOR UNDERSÖKNING: ÅRETS BÄSTA BILAR EXPERTEN VARNAR: DET HÄR BERÄTTAR INTE BILHALLEN FÖR DIG MARIE SÖDERQVIST:

Läs mer

Utgåva 3. Nya Caravelle

Utgåva 3. Nya Caravelle Utgåva 3 Nya Caravelle En bekväm ankomst är en bra början på dagen. Caravelle är gjord för persontransporter. Bekvämlighet, åk - komfort och många utrustningsalternativ gör den till ett modernt fordon,

Läs mer

LEON ST ENJOYNEERING

LEON ST ENJOYNEERING LEON ST ENJOYNEERING NYA SEAT LEON ST Kombi LEV LIVET MED STIL Hela Leon-familjen har tagits fram utifrån devisen "teknik att njuta av". Modellen med fem dörrar lanserades först och innehåller den senaste

Läs mer

Snygg på utsidan och rymlig på Ugitia sectur accaerio. insidan. Förfinad in i minsta detalj.

Snygg på utsidan och rymlig på Ugitia sectur accaerio. insidan. Förfinad in i minsta detalj. 1 Modellbroschyr Snygg på utsidan och rymlig på Ugitia sectur accaerio. insidan. Förfinad in i minsta detalj. You re looking at the city car that brings new levels of style and sophistication to the city

Läs mer

Avensis. Design och teknik i framkant från Toyota.

Avensis. Design och teknik i framkant från Toyota. Avensis Avensis. Design och teknik i framkant från Toyota. 2 år Nybilsgaranti 3 Distinkt design Aerodynamiska linjer som andas medvetenhet för en tystare färd och en mer personlig framtoning. Optimal ägarglädje

Läs mer

magasin Nu ställer vi om! DIN NÄSTA BIL ÄR LADDAD MED KÖRGLÄDJE DRÖMKOMBIN PASSAT GTE XL1 VÄRLDENS SNÅLASTE 1 000 KM PÅ EL & BENSIN SUCCÉ I AMSTERDAM

magasin Nu ställer vi om! DIN NÄSTA BIL ÄR LADDAD MED KÖRGLÄDJE DRÖMKOMBIN PASSAT GTE XL1 VÄRLDENS SNÅLASTE 1 000 KM PÅ EL & BENSIN SUCCÉ I AMSTERDAM Specialutgåva OM EN KLIMATSMART FRAMTID & REN BILGLÄDJE 2015 magasin Nu ställer vi om! DIN NÄSTA BIL ÄR LADDAD MED KÖRGLÄDJE DRÖMKOMBIN PASSAT GTE XL1 VÄRLDENS SNÅLASTE 1 000 KM PÅ EL & BENSIN SUCCÉ I

Läs mer

Truma Campingwelt 2015. Bättre komfort på resan

Truma Campingwelt 2015. Bättre komfort på resan Truma Campingwelt 2015 Bättre komfort på resan 20 Camping med högsta komfort Trumas starkaste sidor Husbil Husvagn Innehållsförteckning VÄRMESYSTEM Allmän information 8 Digital manöverenhet Truma CP plus

Läs mer

HÖSTEN 2012. Nya Opel Astra är här. Tävla och vinn med Opel. Gör din bil höstklar. Nu fyller vi 150 år. Rubrik

HÖSTEN 2012. Nya Opel Astra är här. Tävla och vinn med Opel. Gör din bil höstklar. Nu fyller vi 150 år. Rubrik HÖSTEN 2012 MEST FÖR din Opel Nya Opel Astra är här Tävla och vinn med Opel Gör din bil höstklar Nu fyller vi 150 år. Rubrik FRÅN SYMASKINER TILL BILAR. Saker blir inte alltid som man tänkt sig. I vårt

Läs mer

Avensis NYA TOYOTA TOYOTA SAFETY SENSE ÄNNU HÖGRE SÄKERHET SOM STANDARD TOYOTA TOUCH 2 TEKNIKEN SOM GER DIG FULL KONTROLL

Avensis NYA TOYOTA TOYOTA SAFETY SENSE ÄNNU HÖGRE SÄKERHET SOM STANDARD TOYOTA TOUCH 2 TEKNIKEN SOM GER DIG FULL KONTROLL Avensis NYA TOYOTA EN LÄNGE EFTERLÄNGTAD NYHET PREMIÄR I JUNI 2015 TOYOTA SAFETY SENSE ÄNNU HÖGRE SÄKERHET SOM STANDARD TOYOTA TOUCH 2 TEKNIKEN SOM GER DIG FULL KONTROLL DESSUTOM Ny dynamisk design Helt

Läs mer

Storheten sitter i detaljerna.

Storheten sitter i detaljerna. Juni 2013 Sharan Storheten sitter i detaljerna. Sharan är den perfekta följeslagaren för en aktiv livsstil förpackad i elegant design och full av innovationer. Här finns plats för den stora familjen, vännerna,

Läs mer

SE VÄRLDEN MED NYA ÖGON

SE VÄRLDEN MED NYA ÖGON PEUGEOT 2008 SE VÄRLDEN MED NYA ÖGON Med smidiga Peugeot 2008 får ditt bilägande fler möjligheter och du kan uppskatta användandet av bilen på nya sätt. Peugeot 2008 är kompakt och ändå överraskande rymlig

Läs mer

Volvo 9900 Tar dig närmare dina drömmar. Volvo Buses. Driving quality of life

Volvo 9900 Tar dig närmare dina drömmar. Volvo Buses. Driving quality of life Volvo 9900 Tar dig närmare dina drömmar Volvo Buses. Driving quality of life Volvo 9900 en lyxutrustad turistbuss som ger alla ombord en förstklassig upplevelse. Bussens design är ny och välgjord, allt

Läs mer

Laddat för kunskap laddstationer Den kompletta guiden

Laddat för kunskap laddstationer Den kompletta guiden Laddat för kunskap laddstationer Den kompletta guiden 2 Förord Efter en trög start har försäljningen av elfordon och laddhybrider äntligen tagit fart, och det är i samband med det som avsaknaden av laddinfrastruktur

Läs mer

Nya Caddy. Transportbilar

Nya Caddy. Transportbilar Nya Caddy Transportbilar Nya Caddy och Caddy Maxi. Vi har inte sparat någon möda för att åstadkomma ännu bättre transportlösningar med nya Caddy och Caddy Maxi. Allt för att du ska bli effektivare och

Läs mer

2006 Åke Åhsblom och Liber AB

2006 Åke Åhsblom och Liber AB 2006 Åke Åhsblom och Liber AB redaktör: Björn Magnusson omslag: Staffan Johansson och Anna Hild formgivning och layout: Anna Hild och Björn Magnusson omslagsfoto Överst; Göran Gustavsson/Pressens Bild

Läs mer