Ansvarsområde: Utvecklingstjänster Ansvarspersoner: Förändrings- och utvecklingsdirektör Risto Nieminen, för hamnen hamndirektör Aki Marjasvaara

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Ansvarsområde: Utvecklingstjänster Ansvarspersoner: Förändrings- och utvecklingsdirektör Risto Nieminen, för hamnen hamndirektör Aki Marjasvaara"

Transkript

1 26 Ansvarsområde: Utvecklingstjänster Ansvarspersoner: Förändrings- och utvecklingsdirektör Risto Nieminen, för hamnen hamndirektör Aki Marjasvaara Verksamhetsidé Ansvarsområdet utvecklingstjänster är en sakkunnigorganisation som verkar som stöd för stadsstyrelsen och stadsdirektören och förenar närings-, turism- och landsbygdsväsendet samt hamnen och det allmänna strategi- och utvecklingsväsendet till en helhet. Ansvarsområdet arbetar som ett team, men indelas administrativt i två enheter: utvecklingsavdelningen och hamnenheten. Till utvecklingsavdelningen hör följande uppgiftsområden: utvecklingsväsendet, näringsväsendet, turismväsendet och landsbygdsväsendet. Utvecklingstjänsterna ansluts till det demokratiska beslutsfattandet och det sker enligt samgångsavtalet så att närings- och utvecklingssektionen är underställd stadsstyrelsen. Sektionen verkar inom ansvarsområdet utvecklingstjänster och uppgifterna omfattar bl.a. utveckling av näringslivet och beredning av valet av tyngdpunktsområden, boendemarknadsföring, att stärka livskraften samt att delta i strategisk linjedragning av markanvändningen. Ekonomiplan Ändringar i verksamhetsförutsättningar och nya utmaningar Ansvarsområdet utvecklingstjänster bereder utarbetandet av stadens strategi, markpolitik och en strategisk delgeneralplan. Målsättningen enligt samgångsavtalet är bl.a. att skapa attraktiva betingelser för befolknings- och arbetsplatsutvecklingen, av den nya kommunen utveckla en aktiv och betydande regional aktör, slopa förvaltningsgränserna m.m. inom markanvändningen och planläggningen samt förenhetliga områdets samhällsstruktur och skapa goda förutsättningar för utveckling av näringslivet. Kommunfusionen medför ändringar i arbetssättet och i organisationen. I samgångsavtalet konstateras att för att kunna möta förändringarna inom näringslivet förutsätts en snabb och vaken organisation samt goda kontakter med näringslivets aktörer. Framtiden för med sig nya utmaningar och många möjligheter inom turismen. Lokalt kommer de största utmaningarna att vara koordineringen av området och en jämlik behandling av olika turismområden och tyngdpunktsområden. Utmaningarna och möjligheterna under de närmaste åren är hur tillgodogöra den nya motorvägen inom turismen samt att beakta ryska turister när det gäller service. En stor utmaning under de kommande åren är att förena de olika landsbygdsväsendena till en fungerande helhet. Enligt samgångsavtalet förenas landsbygdsmyndighetstjänsterna till en helhet som förläggs till Liljendal. Utöver rådgivningen sköter den också utvecklingen av landsbygdsnäringarna. Avbytarservicen sköts med undantag av Strömfors koncentrerat från Liljendal. Avbytarservicen i Strömfors sköts också i fortsättningen från Kouvola.

2 27 Statens beslut att revidera administrationen av jordbruksstödet gör det nödvändigt att söka samarbetspartner i grankommunerna för att kunna bilda en förvaltningsenhet med minst 800 gårdar. Nya Lovisa försöker få status av betalningsverk på det nya samarbetsområdet. Skogindustrianläggningarnas driftstopp och nedkörningar har kraftigt skurit ned på hamnarnas trafikmängder. Kollapsen av den ryska transitotrafiken har även ökat volymen av ledig lager- och kajkapacitet. Bristen på lämpliga lagerutrymmen och -områden har ställt hinder för en ökning av trafiken i Lovisa hamn. De framtida exportvolymerna för skogsindustrin är höljda i dunkel och det är möjligt att den sågvarumängd som transporteras via hamnen kommer att stanna under siffrorna under toppåren. Man måste reagera på förändringen så att hamntrafiken inte minskar. Det sannolika kravet på bolagisering av de tjänster som kommunerna producerar på den öppna marknaden anknyter väsentligt också till organiseringen av hamnhållningen i Lovisa i framtiden. Man har uppskattat att detta sker inom några år och att det också berör de tjänster som produceras via affärsverk. Mål och riktlinjer för verksamheten Mål 1: Garantera utvecklingsförutsättningarna För staden skapas tillräckliga utvecklingsverktyg i enlighet med övergångsperiodens strategi. Lovisa kopplas tätt samman till huvudlederna och motorvägen som skall byggas samtidigt som man säkerställer genomförandet av kustbaneprojektet. Snabbheten och goda kontakter inom utvecklingsväsendet säkerställs genom att grunda ett utvecklingsbolag tillsammans med Lappträsk och de företag som verkar i regionen. I företagskontakter och projekt betonas hamnens mervärde och hamnen utnyttjas i servicehelheterna. Mål 2: Utveckla befolkningsstrukturen Med stöd av markpolitik, generalplanering, bostads- och näringspolitik samt övrig kommunplanering säkerställs att den strategiska planeringen i kommunen är framgångsrik. Mål 3: Utveckla tillvägagångssätten Näringslivssamarbetet förbättras på tyngdpunktsområdena för utveckling. Regionala, riksomfattande och internationella samprojekt genomförs inom dem. Med stöd av regionalt samarbete förbättras resurserna inom företagstjänster. Enskilda tjänster stöds och utvecklas med stöd av konsultering för samprojekt inom offentliga och privata sektorn, marknadsföring, företagsutbildning och företagsledning. Närings- och utvecklingssektionen utvecklar samarbetet med företagare och Lappträsk kommun. Inom turismväsendet bildas arbetsgrupper enligt tyngdpunktsområde med målsättning att åstadkomma en aktiv växelverkan med turismfältet. På detta sätt finner man de rätta handlingssätten och utvecklingslinjerna. Man skapar nya samarbetsmodeller inom landsbygdsväsendet och förenhetligar bl.a. grunderna för arrendering av åkrar och skogsskötsel. Ansökan om status av betalningsverk görs enligt övergångsperiodens strategi.

3 28 Mål 4: Göra Lovisa mera känt Man satsar på marknadsföring och utvecklingssamarbete med turismaktörer inom turismfältet för att få Lovisa känt och öka antalet turister. Tyngdpunktsområdena för turismen i Lovisa under de närmaste åren är båt- och skärgårdsturism, bruks- och herrgårdskultur, småstadsidyll samt marknadsföring av olika evenemang. Man vill göra hamnen mera känd och bilda nätverk som en del av arbetet att göra staden mera känd och utveckla dess image. Mål 5: Utveckla en företagsekonomiskt lönsam hamn Hamnen utreder tillsammans med ansvarsområdet ekonomitjänster förutsättningarna för en bolagisering av hamnen. Samtidigt tryggas hamnens verksamhets- och utvecklingsförutsättningar. Den traditionella skeppningen av styckegods sköts i fortsättningen i mellersta delen av hamnen så att den norra delen av hamnen med sina goda förutsättningar kan utvecklas. På detta sätt kan hamnens verksamhet ordnas bättre och man kan bemöta utrymmesbristen som begränsat utvecklingen och ökningen av hamntrafiken. Hamnens direkta utvecklingsberedskap förbättras och upprätthålls via tillståndsprocesser och utredningar. För utvecklingen av staden väljs följande tyngdpunkter: 1. Energi, vilken inkluderar bl.a. CO 2 -fri energiproduktion, biobränning, vindkraftsproduktion och energiteknologi, som representeras av bl.a. i Lovisa redan befintligt kärnkraftverk. Att denna ansökan om tillstånd för tilläggskapacitet till Fortum Oy:s kärnkraftverk har framgång i statsförvaltningens beslutsfattande främjas på alla tänkbara sätt. Inom samtliga sektorer förbereder man sig på utbyggnad av kärnkraft som en första strategi för utvecklandet av näringslivet och för att garantera en god utveckling inom ekonomin och sysselsättningen i Lovisa samt för att möjliggöra en utbredd användning av utsläppsfri energiproduktion. 2. Havet, som är förknippat med bl.a. skärgård och havsområde, hamnen, havsbyggande, fiske och trålhamnen, turism samt båtar och båtliv. 3. Tillgodogörande av läget, inkluderande farleder, logistik och tomtutbud samt bl.a. strategisk markanvändning, motorvägen med sina portar och projekt, kustbanan samt turism. 4. Tjänster, som inbegriper bl.a. försäljning av idyll, kreativa områden, vård och välfärd, tvåspråkighet samt transport och logistik. 5. Landsbygd, som inbegriper bl.a. bioenergi, samarbetsnät, landsbygds- och miljöturism samt produktion av närmat.

4 29 Budget 2010 Mål för verksamheten De mål för ansvarsområdet som är bindande i förhållande till stadsfullmäktige 2010 Mål för verksamheten Åtgärd/utvecklingsprojekt Säkerställa utvecklingsförutsättningarna - Ett utvecklingsprogram görs upp i samband med strategisk generalplan och näringslivsstrategi - Utvecklingstyngdpunkterna som utgår från stadens strategi förs samman i projektet Grön motorväg, som genomförs enligt godkänt avtal - Ett regionalt utvecklingsbolag grundas som erbjuder företagsrådgivningstjänster och genomför stadens utvecklingsprojekt - En regional näringslivsstrategi görs upp tillsammans med Lappträsk kommun och nejdens företagare. - Stadens skogsbruksplan uppdateras. - En klimatstrategi uppgörs för staden. Utveckling av befolkningsstrukturen - En strategisk generalplan utarbetas för hela regionen. - Ett markpolitiskt program görs upp i samarbete med tekniska centralen. - Ett planläggningsprogram utarbetas i samarbete med tekniska centralen. - Uppgörs ett bostadspolitiskt program. Utveckling av handlingssätten - Gemensamma sammankomster och seminarier för offentliga och privata sektorn ordnas. - Ett regionalt företagsregister görs upp. - Genom marknadsförings söks nya företag - Medverkan i mässor och stöd för marknadsföring av företag. - Medverkan i regionala samprojekt. - Ett nytt samarbetssätt för landsbygdsväsendet skapas. Göra Lovisa mera känt - Ett enhetligt broschyrmaterial utarbetas - Genom turismmarknadsföring görs Lovisa och de på området verksamma tursimföretagens tjänster och sevärdheter kända. - Medverkan i utvecklingsprojekt för skärgårds- och båtturism tillsammans med företagare. - Det i stadens ägo varande Strömfors bruk med närområden utvecklas i samarbete med de företagare och aktörer som är verksamma på området.

5 30 Utveckling av en företagsekonomiskt lönsam hamn - En utredning görs över åtgärder genom vilka hamnverksamheten kunde styras i riktning mot bolag i framtiden - Utrymmesanvändningen i hamnen utvecklas för att organisera verksamheten - Projektet med att utveckla lastservicen främjas i samarbete med hamnoperatören Budgetårets nyckelprestationer och nyckeltal Prestation/nyckeltal Bg 2010 Mål 2012 Avbytta dagar Avbytare som avlagt yrkesexamen Vägbidrag/km Behandlade ansökningar om jordbruksstöd Hamnens varu tn (.1000) Budgetmotiveringar Säkerställa utvecklingsförutsättningarna (Utvecklingsdirektör Risto Nieminen) Utvecklingsprogram Ett utvecklingsprogram utarbetas som en del av dem strategiska generalplanen och näringslivsstrategin. Via programmet kan man planmässigt tillgodogöra stadens stora regionala möjligheter Utvecklingsprogrammet utarbetas huvudsakligen som eget arbete. Arbetet görs under våren Utvecklingstyngdpunkter Grön motorväg är ett av myndigheter och samarbetspartner överenskommet och planerat konceptutvecklingsprojekt. Av det bildas ett brett samarbetsprojekt som utvecklingstjänsterna ansvarar för. Projektet fungerar som bas för verksamheten vid det utvecklingsbolag som grundas sommaren Anslagsuppskattning för det första halvåret för administrering och besittning av projektet är Inkomstbudgeten för början av året är Verksamheten är förlagd till förra hälften av år 2010 och arbetet fortsätter via det utvecklingsbolag som kommer att grundas. Utvecklingsbolag (Tf. näringslivsansvarig Antti Vaittinen och näringslivsansvarig Tiina Keskimäki) Enligt samgångsavtalet kommer det operativa arbetet för utveckling och näringsväsendet att flyttas över till ett utvecklingsbolag som grundas. Grundare av bolaget är Lovisa stad. Lappträsk kommun erbjuds möjlighet att ansluta sig som delägare till bolaget.

6 31 Anslagsbehovet år 2010 inom driftsbudgeten är utöver eventuellt köp av sakkunnigtjänster. För aktiekapitalet reserveras Driftsutgifterna finansieras via sammanslagningsunderstöden. Planeringen inleds i anslutning till TTT-projektet redan på 2009 års sida och bolagets verksamhet inleds sommaren Göra upp en regional näringslivsstrategi (Tf. näringslivsansvarig Antti Vaittinen och näringslivsansvarig Tiina Keskimäki) I enlighet med samgångsavtalet förbereder man sig för att göra upp en regional näringslivsstrategi tillsammans med företagare. År 2010 färdigställs en regional näringslivsstrategi via det gemensamma TTT-projektet för Lovisa stad och Lappträsk kommun. Arbetet utförs som en del av TTT-projektet och separat anslag behövs inte. Arbetet inleds redan år 2009 och strategin blir färdig före sommaren Projekt: Beredning av en klimatstrategi för Lovisa En arbetsgrupp tillsätts och förstärks efter behov med utomstående sakkunniga för att planera en strategi inom vilken Lovisa stads växthusutsläpp kan skäras ned med den procentandel som föreslås för Finland i klimatavtalet i Köpenhamn från nivån år 1990 framåt till år 2020 utan att de centrala funktionerna i kommunen lider. I arbetet utnyttjas Motivas kommunöversikt över förnybar energi, där man kartlägger energiproduktionens och fastighetsbeståndets uppvärmningsenergibalanser inom översiktsområdet och uppskattar de förnybara energiresurserna som finns till förfogande. För uppgörande av översikten ansöks om understöd hos arbets- och näringsministeriet. Sätt för genomförande: Genomförs med egna resurser med stöd av utomstående sakkunniga. Uppdatering av skogsbruksplanen (Ansvarig landsbygdsombud Marina Bergheim-Ahlqvist) De olika kommunernas skogsbruksplaner är av olika åldrar och delvis ouppdaterade. Utgående från anbud beslutar man vem som gör uppdateringen. Uppskattat anslagsbehov för uppdateringen Uppdateringen har planerats ske i två faser åren 2010 och Utveckling av befolkningsstrukturen (Utvecklingsdirektör Risto Nieminen) Strategisk generalplan Strategisk generalplan är ett verktyg för utveckling av kommunen, där kommunens utveckling skisseras upp översiktligt och åskådligt. För hela området utarbetas en strategisk generalplan, där man anvisar utvecklingsmålen för resp. område och reserverar generellt de områden som verksamheterna kräver och presenterar en måltidtabell.

7 32 Finansieras via sammanslagningsunderstöden under punkten 1. Precisering av kommunstrategin, vid behov anlitas sakkunnighjälp. Anslaget tillsammans med allmänt strategiarbete och markpolitiskt program Förra hälften av året. Markpolitiskt program Kommunens markpolitiska program inbegriper de centrala principerna för stadens linjedragningar när det gäller att genomföra markanvändning och planer. Arbetet utförs som eget arbete i samarbete med tekniska centralen. Förra hälften av året och arbetet inleds redan år Planläggningsprogram Planläggningsprogrammet görs upp utgående från den strategiska generalplaneringen. Arbetet utförs som eget arbete i samarbete med tekniska centralen. Vid behov anlitas utomstående hjälp. Anslagsuppskattning tillsammans med allmänt strategiarbete och strategisk generalplanering Förra hälften av året och arbetet inleds redan år Utvecklingsväsendets dispositionsplan inkluderar också reservering för verksamheten vid stadsstyrelsens närings- och utvecklingssektion. Förbättrade verksamhetssätt (Utvecklingsdirektör Risto Nieminen) Företagskontakter (Tf. näringslivsansvarig Antti Vaittinen och näringslivsansvarig Tiina Keskimäki) År 2010 satsar man på att öka växelverkan mellan Lovisa stad och företagen. Representanter för företag och företagare kallas till sammankomster, man kartlägger företagarnas egna utvecklingstankar och projektidéer samt eventuella samarbetsproblem och hinder. En regional näringslivskommission grundas och ett regionalt företagsregister inrättas. Enskilda tjänster stöds och utvecklas genom gemensamma projekt för den offentliga och privata sektorn, marknadsföring, företagsutbildning och konsultering i företagsledning. Samarbetet mellan Lovisa stad och Fortum utvecklas och fördjupas. Lokala Privat Public Partnership-projekt, som startar via företagskontakter , gemensam utbildning för företag och inrättande av ett företagsregister Beträffande företagskontakterna har sammankomsterna startat redan år Sammankomsterna kommer att fortsätta år Det konkreta samarbetet, projekt och företagsutbildning förläggs till senare hälften av planeringsperioden.

8 33 Näringslivsmarknadsföring (Tf. näringslivsansvarig Antti Vaittinen och näringslivsansvarig Tiina Keskimäki) Genom undersökningar söker man nya företag som samarbetspartner åt lokala företag och för att fylla eventuella luckor i det lokala serviceutbudet. Ett enhetligt broschyrmaterial skapas som verktyg för näringslivsmarknadsföringen. Marknadsföringen av spetsprojekt stöds genom medverkan i mässor och genom direktmarknadsföring. Tillsammans med tekniska väsendet undersöker man möjligheterna att effektivera annonseringen vid vägar och att utveckla ett gemensamt varumärke och visuell marknadsföringsprofil för riksväg 6 och riksväg 7 trafikleds-/portmarknadsföringen. Anslagsbehov Utarbetandet av broschyrmaterialet påbörjas under våren. Etableringsundersökningarna inleds sommaren Medverkan i mässor förläggs under året i enlighet med aktivitetskalendrarna för de branscher som representerar spetsprojekt. Planeringen av riksväg 6 och riksväg 7 trafikleds-/portmarknadsföringen inleds vårvintern Regionala samarbetsprojekt (Tf. näringslivsansvarig Antti Vaittinen och näringslivsansvarig Tiina Keskimäki) Näringslivssamarbetet inom den offentliga och privata sektorn förbättras genom utvecklingsprojekt som riktas till strategiskt viktiga tyngdpunktsområden, där Lovisa stad fungerar antingen som verkställare eller projektdeltagare. Samarbetet mellan näringslivs- och utvecklingsväsendena i nya Lovisa och Lappträsk stärks. Samarbetsprojektet TTT (Tahto, Taito ja Tilaisuus) pågår redan. Medverkan i regionala samprojekt bl.a. fiskeriprojektet ESKO och Työpooli. Kostnadskalkylen för de gemensamma projekten är drygt TTT-projektet fortsätter under planeringsperioden till och med slutet av år 2010, ESKO fiskeriprojektet och Työpooli till och med slutet av år Nya samarbetssätt inom landsbygdsväsendet (Ansvarig landsbygdsombud Marina Bergheim-Ahlqvist) Ökad elektronisk kundtjänst för avbytare och företagare på webben. Man utser en ansvarsperson inom landsbygdsväsendet med uppgift att utarbeta de egna webbsidorna och uppdatera dem vid behov. Utförs som eget arbete och medför inga separata kostnader. Under år Göra Lovisa mera känt (Utvecklingsdirektör Risto Nieminen) Turismmarknadsföring (Turistsekreterare Lilian Granberg)

9 34 Vid marknadsföringen lyfter man fram turismtjänsterna och sevärdheterna i nya Lovisa på ett jämlikt sätt. De viktigaste verktygen inom marknadsföringen är Lovisa turistbroschyr och webb-sidorna som berättar om turismen i Lovisa. Nästa år firas Augustin Ehrensvärds 300-årsjubileum, som också beaktas i Lovisa genom att arrangera olika evenemang tillsammans med museiväsendet och historieentusiaster. Regionalt samarbete bedrivs med Borgå stad och Porvoo tours. Med Borgå, Kotka och Fredrikshamn bedrivs samarbete inom båtturism. I nya Lovisa fortsätter man temat för Borgå och Lovisa Jul och utsträcker det att omfatta hela nya Lovisa. Preliminär kostadskalkyl: Anslagsbehovet för marknadsföringen år 2010 är totalt cirka inkluderande allt tryckmaterial och medverkan i mässor. Största delen av marknadsföringsmaterialet görs redan år 2009 och vårvintern I början av år 2010 deltar man i Matka10Resa ja Vene10Båt-mässorna. Julprojektet är under arbete och marknadsförs redan på hösten. Skärgårds- och båtturism (Turistsekreterare Lilian Granberg) Skärgårds- och båtturismen är ett av viktigaste trumfkorten inom turismen i Lovisa. Tjänsterna vid Skeppsbron och Svartholm kommer att effektiveras och utvecklas tillsammans med företagare och de aktörer som är verksamma på området. Bland annat kommer man att göra ett nytt barnäventyr på Svartholm år Gästbåtsverksamheten utvecklas vid Skeppsbron under de närmaste åren genom att bygga ett nytt mottagnings- och servicecenter för hamnen. Anslagsuppskattning ca Lovisa medverkar åren 2010 och 2011 i det av utvecklingsbolaget administrerade Sprit-projektet, som syftar till att stödja bl.a. Skärgårdsmuseet i Rönnäs och utveckla nya turismprodukter på området. Strömfors Bruk (Turistsekreterare Lilian Granberg) Strömfors bruk och Abborfors är viktiga turismområden. Strömfors bruk och dess närområde utvecklas i samarbete med företagarna och aktörerna på området. Turism- och kulturtjänsterna på Strömfors bruks område genomförs tillsammans med museiväsendet. Anslagsuppskattning ca Man planerar att öppna ett sommarinfo i bruket och att ordna guidade rundvandringar under sommaren. Utveckling av en företagsekonomiskt lönsam hamn (Hamndirektör Aki Marjasvaara) Hamnens framtida förvaltningsmodell Hamnen utreder tillsammans med ansvarsområdet ekonomitjänster förutsättningarna för en bolagisering av hamnen bl.a. balansräkningen och verksamheten gällande det kommande bolaget.

10 35 Största delen av arbetet görs som eget utredningsarbete. Utredningen görs före hösten Utrymmesanvändningen i hamnen Lovisa stad reserverade sin andel av sammanslagningsunderstöden för den planerade reparationen av södra ändan av långa kajen och fördjupningen av den år 2011 för organisering av verksamheterna i hamnen. Fördjupandet av långa kajen och anläggandet av vallen i den södra delen av hamnen förutsätter erhållande av miljötillstånd. Tillstånd för dumpning av muddermassorna i Valkom bör inhämtas. Ökning av potentiella lastslag. Styrning av de lediga områdena i hamnen särskilt den s.k. Kinaplanen, att användas för hamntrafik. Anslagsbehovet för år 2010 uppstår enbart av främjandet av ev. tillståndsprocesser De undersökningar som krävs för miljötillstånd har gjorts och ansökningshandlingarna har utarbetats under år År 2010 åtgår troligtvis för behandlingen av tillståndet. Hamnens utvecklingsberedskap Det tilltänkta utvecklingsprojektet med lastservice år 2011 främjas i samarbete med hamnoperatörerna utgående från befintligt intentionsavtal. De möjligheter som uppkommer lyfts fram via marknadsföring och företagskontakter. Samtidigt främjas utvecklingen av hamnen enligt den rapport som utvecklingsarbetsgruppen gjort upp år 2009 så att hamnens verksamhets- och utvecklingsförutsättningar kan tryggas i framtiden. Anslagsbehovet för utvecklingsutredningen år 2010 uppkommer av ansökan om ev. tillstånd för dumpning av muddermassor till havs. Kostnaden är cirka Utvecklingsprojektet skall vara i inledningsskedet år 2011, då tillstånden för byggoch muddringsarbetet troligtvis beviljas. Utvecklingstjänster/Ansvarsområdets riktgivande anslag (externa) Arbetsbudget 1 Budget 2010 Planeringsår 2011 Planeringsår 2012 Utgifter Inkomster Netto

Inga val ordnas år 2010. Riksdagsval ordnas 2011 och presidentval 2012. Utgifter 47 030 27 721,15 Inkomster 0 Netto -47 030-27 721,15 58,9 32 000

Inga val ordnas år 2010. Riksdagsval ordnas 2011 och presidentval 2012. Utgifter 47 030 27 721,15 Inkomster 0 Netto -47 030-27 721,15 58,9 32 000 15 VAL Ansvarsperson: Förvaltningsdirektör Anu Kalliosaari Inga val ordnas år 2010. Riksdagsval ordnas 2011 och presidentval 2012. REVISIONSNÄMNDEN Ansvarsperson: Controller Antti Kärkkäinen OFR:s revision

Läs mer

SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSDIREKTÖR PIA NURME BORGÅ GÖR EN SEPARAT UTREDNING OM PRODUKTIONEN AV SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSTJÄNSTER

SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSDIREKTÖR PIA NURME BORGÅ GÖR EN SEPARAT UTREDNING OM PRODUKTIONEN AV SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSTJÄNSTER SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSDIREKTÖR PIA NURME BORGÅ GÖR EN SEPARAT UTREDNING OM PRODUKTIONEN AV SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSTJÄNSTER DE VIKTIGASTE FÖRÄNDRINGARNA UR KOMMUNERNAS SYNPUNKT NÄR SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDS-

Läs mer

Medlemmar i stadsstyrelsen har tilldelats stadsdirektörens förslag till budget och ekonomiplan för åren

Medlemmar i stadsstyrelsen har tilldelats stadsdirektörens förslag till budget och ekonomiplan för åren Stadsstyrelsen 212 22.10.2013 Stadsstyrelsen 216 23.10.2013 Budget och ekonomiplan 2014-2016 634/02.02.00/2013 STST 212 Beredning: ekonomidirektör Kirsi Kettunen Medlemmar i stadsstyrelsen har tilldelats

Läs mer

Lovisanejden 2015 - näringslivsprogram för Lappträsk och Lovisa

Lovisanejden 2015 - näringslivsprogram för Lappträsk och Lovisa Lovisanejden 2015 TTT projektets ledningsgrupp 4.11.2010 Lovisanejden 2015 - näringslivsprogram för Lappträsk och Lovisa 29.10.2010 Lovisanejden 2015 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 Energibranschen 5 1.1 Målsättning

Läs mer

Centralisering av Borgå stads bostadsegendom och en ny, effektivare förvaltningsmodell. Slutrapport

Centralisering av Borgå stads bostadsegendom och en ny, effektivare förvaltningsmodell. Slutrapport Centralisering av Borgå stads bostadsegendom och en ny, effektivare förvaltningsmodell Slutrapport 19.9.2011 Sida 2 1. Sammanfattning Bakgrund och utredningens mål Borgå stads ledning har på basis av anbuden

Läs mer

Borgås samarbetsbok för turism

Borgås samarbetsbok för turism Borgås samarbetsbok för turism Om det var jag som valde Borgå eller Borgå som valde mig har egentligen ingen betydelse. Här lever jag min dröm, för jag känner igen mig i stadens gamla gränder. Jag förälskar

Läs mer

Landskapsprogram för Österbotten Program för deltagande och bedömning

Landskapsprogram för Österbotten Program för deltagande och bedömning Landskapsprogram för Österbotten 2018 2021 Program för deltagande och bedömning Godkänd av landskapsstyrelsen 30.1.2017 Innehåll 1 Landskapsprogrammets utgångspunkter... 3 2 Landskapsprogrammets syfte

Läs mer

LOVISA STADSSTRATEGIS UPPGIFT OCH STRUKTUR 2020 20.04.2012

LOVISA STADSSTRATEGIS UPPGIFT OCH STRUKTUR 2020 20.04.2012 1 LOVISA STADSSTRATEGIS UPPGIFT OCH STRUKTUR 2020 20.04.2012 Lovisa stadsstrategi Stadsstrategin är det viktigaste dokumentet som styr stadens verksamhet, den innehåller fullmäktiges centrala riktlinjer

Läs mer

FÖRBEREDELSE FÖR ARBETSPLATSHANDLEDARUPPGIFTER 2 sv

FÖRBEREDELSE FÖR ARBETSPLATSHANDLEDARUPPGIFTER 2 sv OPETUSHALLITUS UTBILDNINGSSTYRELSEN BILAGA 1 1/7 FÖRBEREDELSE FÖR ARBETSPLATSHANDLEDARUPPGIFTER 2 sv Mål och centralt innehåll, berömlig nivå Den studerande skall känna till läroplanen och det nationella

Läs mer

NÄRINGSLIVSSTRATEGI STRÖMSUNDS KOMMUN

NÄRINGSLIVSSTRATEGI STRÖMSUNDS KOMMUN SAMMANFATTNING Strömsunds Kommun skall präglas av framtidstro och goda förutsättningar för ett rikt och mångfacetterat näringsliv. NÄRINGSLIVSSTRATEGI Strömsunds kommun 2016 STRÖMSUNDS KOMMUN Innehåll

Läs mer

Lovisa 2010 kommunikationsplan för kommunfusionsprocessen

Lovisa 2010 kommunikationsplan för kommunfusionsprocessen Lovisa 2010 kommunikationsplan för kommunfusionsprocessen Behandlad: i infogruppen 3.9.2008 och 22.9.2008 i beredningsgruppen 23.9.2008 i den interimistiska organisationskommissionen 30.9.2008 Allmän vision

Läs mer

GRUNDERNA FÖR INTERN KONTROLL OCH RISKHANTERING I VASA STAD OCH STADSKONCERN. Godkända av Vasa stadsfullmäktige den 16.12.2013 153

GRUNDERNA FÖR INTERN KONTROLL OCH RISKHANTERING I VASA STAD OCH STADSKONCERN. Godkända av Vasa stadsfullmäktige den 16.12.2013 153 GRUNDERNA FÖR INTERN KONTROLL OCH RISKHANTERING I VASA STAD OCH STADSKONCERN Godkända av Vasa stadsfullmäktige den 16.12.2013 153 GRUNDERNA FÖR INTERN KONTROLL OCH RISKHANTERING I VASA STAD OCH STADSKONCERN

Läs mer

Ingå kommun skapar förutsättningar för att Ingåborna ska ha ett gott liv och erbjuder en konkurrenskraftig verksamhetsmiljö för affärsverksamhet.

Ingå kommun skapar förutsättningar för att Ingåborna ska ha ett gott liv och erbjuder en konkurrenskraftig verksamhetsmiljö för affärsverksamhet. Ingå 2020 18.6.2015 Ingås mission Ingå kommun skapar förutsättningar för att Ingåborna ska ha ett gott liv och erbjuder en konkurrenskraftig verksamhetsmiljö för affärsverksamhet. Kommunen ordnar effektiv

Läs mer

TEKNISKA CENTRALEN Principer för verksamheten Till tekniska centralen hör följande huvudansvarsområden: Tyngdpunkter för verksamheten

TEKNISKA CENTRALEN Principer för verksamheten Till tekniska centralen hör följande huvudansvarsområden: Tyngdpunkter för verksamheten TEKNISKA CENTRALEN Principer för verksamheten Tekniska centralens uppgift är att främja och upprätthålla stadsmiljöns funktionsduglighet, trivsamhet och säkerhet genom att styra och övervaka byggandet

Läs mer

GRUNDERNA FÖR INTERN KONTROLL OCH RISKHANTERING

GRUNDERNA FÖR INTERN KONTROLL OCH RISKHANTERING KARLEBY STAD September 2014 Centralförvaltningen GRUNDERNA FÖR INTERN KONTROLL OCH RISKHANTERING INNEHÅLL 1. ALLMÄNT 2. MÅL, SYFTEN OCH BEGREPP INOM INTERN KONTROLL OCH RISKHANTERING 3. UPPGIFTER OCH ANSVAR

Läs mer

En ny ungdomslag. December 2015 Georg Henrik Wrede

En ny ungdomslag. December 2015 Georg Henrik Wrede En ny ungdomslag Georg Henrik Wrede EN NY UNGDOMSLAG Undervisnings- och kulturministeriet bad om yttranden till arbetsgruppens förslag. Dessa kunde lämnas till och med måndagen den 30 november 2015 via

Läs mer

LOVISA STAD godkänd av stadsfullmäktige 16.12.2010 BUDGET OCH EKONOMIPLAN

LOVISA STAD godkänd av stadsfullmäktige 16.12.2010 BUDGET OCH EKONOMIPLAN 0 LOVISA STAD godkänd av stadsfullmäktige 16.12.2010 BUDGET OCH EKONOMIPLAN 2 0 1 1 2 0 1 3 INTERNETVERSION 1 Stadsdirektörens översikt 1 2 Budgetsammandrag 2 3 Utgångspunkter för ekonomin 7 4 Lovisa-koncernen

Läs mer

Statsrådets förordning

Statsrådets förordning Statsrådets förordning om främjande av idrott I enlighet med statsrådets beslut föreskrivs med stöd av idrottslagen (390/2015): 1 kap. Statens idrottsråd 1 Tillsättande av statens idrottsråd och dess sektioner,

Läs mer

Anvisningar för sökanden

Anvisningar för sökanden HÅLLBAR TILLVÄXT OCH JOBB 2014 2020 FINLANDS STRUKTURFONDSPROGRAM Produktivt och resultatrikt arbetsliv genom samarbete RIKSOMFATTANDE ÖPPEN ANSÖKAN TILL ESF 1.6 15.9.2015 Anvisningar för sökanden Valitse

Läs mer

Kriterier för pilotförsöken med valfrihet

Kriterier för pilotförsöken med valfrihet Kriterier för pilotförsöken med valfrihet 1) Kriterier för deltagande i pilotförsöket med social- och hälsocentraler I projektplanen för den som ansöker om pilotförsök ges det en beskrivning av hur kriterierna

Läs mer

Grunderna för områdesindelningen och social- och hälsovårdsreformens stegmärken

Grunderna för områdesindelningen och social- och hälsovårdsreformens stegmärken Regeringens riktlinjer 7.11.2015 Grunderna för områdesindelningen och social- och hälsovårdsreformens stegmärken I regeringsförhandlingarna beslöt regeringen att de självstyranden områdenas antal ska vara

Läs mer

Drömmarnas Borgå 2030 och 2050

Drömmarnas Borgå 2030 och 2050 Drömmarnas Borgå 2030 och 2050 BORGÅ STADS STRATEGI OCH DELGENERALPLAN FÖR DE CENTRALA DELARNA I BORGÅ DELGENERALPLAN FÖR DE CENTRALA DELARNA PROGRAM FÖR BYSTRUKTUREN Stadsfullmäktige 15.12.2004 (trädde

Läs mer

PRELIMINÄRT FÖRSLAG TILL BORGÅ STADS TJÄNSTEMANNAORGANISATION 2011-

PRELIMINÄRT FÖRSLAG TILL BORGÅ STADS TJÄNSTEMANNAORGANISATION 2011- UTKAST Kaikkien aikojen Porvoo Alla tiders Borgå PRELIMINÄRT FÖRSLAG TILL BORGÅ STADS TJÄNSTEMANNAORGANISATION 2011- Stadsfullmäktige Centralvalnämnden Revisionsnämnden Koncernbolag och -samfund - Borgå

Läs mer

AVSIKTSFÖRKLARING FÖR UTVECKLINGEN AV ÖSTRA NYLANDS TRAFIKSYSTEM 2015 2019

AVSIKTSFÖRKLARING FÖR UTVECKLINGEN AV ÖSTRA NYLANDS TRAFIKSYSTEM 2015 2019 2015 AVSIKTSFÖRKLARING FÖR UTVECKLINGEN AV ÖSTRA NYLANDS TRAFIKSYSTEM 2015 2019 Nylands förbund Foton: Tuula Palaste-Eerola Helsingfors 2015 Uudenmaan liitto // Nylands förbund Uusimaa Regional Council

Läs mer

Markpolitiskt program Kommunfullmäktige 31.1.2011

Markpolitiskt program Kommunfullmäktige 31.1.2011 Godkänt av kommunfullmäktige 31.1.2011 5 Dnr: 99/10.00.00/2011 Markpolitiskt program - Kommunfullmäktige 31.1.2011 INNEHÅLLSFÖRTECKNING - 1. JOHDANTO 3-2. MARKANSKAFFNING 4 Kommunens markinnehav 4 Principer

Läs mer

Strategi Version

Strategi Version Strategi 2020 Version 5.12.2017 Vision Vår turismidentitet grundar sig på naturnära element som annars också kommuniceras från vårt område Naturen, Solen, Lycka, Energi och Internationalitet Visionen formas

Läs mer

Näringslivsstrategi 2009-03-23. Renée Mohlkert Näringslivs- och marknadsdirektör

Näringslivsstrategi 2009-03-23. Renée Mohlkert Näringslivs- och marknadsdirektör Näringslivsstrategi 2009-03-23 Renée Mohlkert Näringslivs- och marknadsdirektör NÄRINGSLIVSSTRATEGI FÖR HELSINGBORGS STAD Utifrån denna strategi ska Helsingborgs stads näringslivsarbete bedrivas. Uppdraget

Läs mer

Stadga för Åbo ungdomsfullmäktige (Ungdomsfullmäktige )

Stadga för Åbo ungdomsfullmäktige (Ungdomsfullmäktige ) Stadga för Åbo ungdomsfullmäktige (Ungdomsfullmäktige 28.1.2014 8) 1 Ungdomsfullmäktiges syfte och mål översättning Verksamhetsidé Ungdomsfullmäktige representerar ungdomarna och är ett sakkunnigorgan

Läs mer

Förslag till inriktning för Nationell maritim strategi vision och åtgärdsområden

Förslag till inriktning för Nationell maritim strategi vision och åtgärdsområden Förslag till inriktning för Nationell maritim strategi vision och åtgärdsområden Foto Charlotte Gawell/Folio Produktion Näringsdepartementet Tryck Elanders Artikelnummer N2015.22 Maritim strategi Inriktning

Läs mer

ANSÖKNINGSMEDDELANDE 1 (5) /2017 ANSÖKNINGSMEDDELANDE 2017

ANSÖKNINGSMEDDELANDE 1 (5) /2017 ANSÖKNINGSMEDDELANDE 2017 ANSÖKNINGSMEDDELANDE 1 (5) ANSÖKNINGSMEDDELANDE 2017 Allmänbildande utbildning Spetsprojekt 1: Programmet Den nya grundskolan Statens specialunderstöd för tutorlärarnas verksamhet och utbildning och utveckling

Läs mer

Förebyggande av våld. i närrelationer och inom familjen 2004 2007. Broschyrer 2004:9

Förebyggande av våld. i närrelationer och inom familjen 2004 2007. Broschyrer 2004:9 Förebyggande av våld i närrelationer och inom familjen 2004 2007 Broschyrer 2004:9 Trygghet är en grundläggande rättighet Trygghet är en grundläggande rättighet för envar och en förutsättning för välbefinnande.

Läs mer

Kårkulla samkommun. Kommunstrategi

Kårkulla samkommun. Kommunstrategi Kårkulla samkommun Kommunstrategi 2018 2020 Godkänd av samkommunens fullmäktige 11.10.2017 Inledning Kårkulla samkommuns verksamhet och ekonomi leds i enlighet med en av fullmäktige godkänd kommunstrategi.

Läs mer

Hur motsvarar planerna lagens mål?

Hur motsvarar planerna lagens mål? 4 Slutsatser Utarbetandet av en plan för stadsregionen enligt ramlagen har huvudsakligen främjat det kommunala samarbetet i regionerna. Även samordningen av markanvändning, boende och trafik på regional

Läs mer

Rapport: Organisationsutveckling för en starkare besöksnäring på Värmdö

Rapport: Organisationsutveckling för en starkare besöksnäring på Värmdö Rapport: Organisationsutveckling för en starkare besöksnäring på Värmdö Uppdrag Se över hur det lokala besöksnäringssamarbetet för Värmdö bör organiseras För att skapa lokalt engagemang och mervärde åt

Läs mer

Vilken landskapsreform och varför?

Vilken landskapsreform och varför? Vilken landskapsreform och varför? 1 Varför en reform och vad är målet med den? En effektivare förvaltning som främjar människors och företags verksamhet Reformen genomförs öppet, kundvänligt och interaktivt

Läs mer

Sibbo Godkänd av fullmäktige

Sibbo Godkänd av fullmäktige Sibbo 2025 Godkänd av fullmäktige 7.10.2013 1 1. Utgångspunkterna för Sibbo Sibbo är en tvåspråkig skärgårdskommun med dragningskraft som kan möta metropolområdets tillväxtutmaningar. Det råder en genuin

Läs mer

Offentliga sektorn står inför reformer

Offentliga sektorn står inför reformer Offentliga sektorn står inför reformer Valkretsstämma i Helsingfors 5.9.2017 Arto Sulonen direktör för juridiska ärenden Finlands Kommunförbund De viktigaste reformprojekten inom offentliga sektorn Vård-

Läs mer

ANSÖKNINGSMEDDELANDE. Ärende ANSÖKNINGSMEDDELANDE 2014 Yrkesutbildning TUTKE2 Genomförande av de reviderade examensgrunderna för grundexamina

ANSÖKNINGSMEDDELANDE. Ärende ANSÖKNINGSMEDDELANDE 2014 Yrkesutbildning TUTKE2 Genomförande av de reviderade examensgrunderna för grundexamina ANSÖKNINGSMEDDELANDE 19.11.2014 60/2014 Ärende ANSÖKNINGSMEDDELANDE 2014 Yrkesutbildning TUTKE2 Genomförande av de reviderade examensgrunderna för grundexamina Bakgrund Författningsgrund Statsunderstödslagen

Läs mer

KOMMUNIKATIONSSTRATEGI

KOMMUNIKATIONSSTRATEGI KOMMUNIKATIONSSTRATEGI 2019 2020 ALLMÄNT 1. Introduktion Församlingsrådet tillsatte 13.6.2018 en arbetsgrupp för att utarbeta en kommunikationsstrategi för Vasa svenska församling. Denna kommunikationsstrategi

Läs mer

LOVISA STADS STRATEGI En granskning av strategin och en sådan uppdatering av strategin som beaktar den nya kommunallagen

LOVISA STADS STRATEGI En granskning av strategin och en sådan uppdatering av strategin som beaktar den nya kommunallagen LOVISA STADS STRATEGI 2017 2022 En granskning av strategin och en sådan uppdatering av strategin som beaktar den nya kommunallagen 1 Syftet med stadens strategi är att svara på kommande förändringar. Strategin

Läs mer

KOKKOLAN KAUPUNKI KARLEBY STAD PLANLÄGGNINGSTJÄNSTER PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING INFÖR DETALJPLANEÄNDRING/ LINNUSPERÄ

KOKKOLAN KAUPUNKI KARLEBY STAD PLANLÄGGNINGSTJÄNSTER PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING INFÖR DETALJPLANEÄNDRING/ LINNUSPERÄ KOKKOLAN KAUPUNKI KARLEBY STAD PLANLÄGGNINGSTJÄNSTER PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING INFÖR DETALJPLANEÄNDRING/ LINNUSPERÄ Initiativtagare är Karleby stad. Staden har köpt ett åkerområde i Linnusperä

Läs mer

LANDSKAPSREFORMENS SITUATION I EGENTLIGA FINLAND. Laura Leppänen förändringsdirektör

LANDSKAPSREFORMENS SITUATION I EGENTLIGA FINLAND. Laura Leppänen förändringsdirektör LANDSKAPSREFORMENS SITUATION I EGENTLIGA FINLAND Laura Leppänen förändringsdirektör 26.1.2017 VAD INNEBÄR DE NYA LANDSKAPEN? 18 landskap grundas i Finland 1.7.2017. Ansvaret för att arrangera service överförs

Läs mer

Korsholmsstrategin Handlingsplan Med fokus på kvalitet

Korsholmsstrategin Handlingsplan Med fokus på kvalitet www.korsholm.fi Korsholmsstrategin Handlingsplan 2011 2015 Med fokus på kvalitet Godkänd av kommunfullmäktige 11.11.2010 Kommunens vision Korsholm kommunen med framtidstro och dragningskraft erbjuder boendemiljöer

Läs mer

www.korsholm.fi Näringslivsstrategi

www.korsholm.fi Näringslivsstrategi www.korsholm.fi Näringslivsstrategi Handlingsplan 2014 2015 Godkänd av utvecklingssektionen 3.12.2014 Vision Med sitt företagsvänliga klimat och ypperliga läge är Korsholm den naturliga kommunen för företag

Läs mer

Regiontillställningen för samservice

Regiontillställningen för samservice Regiontillställningen för samservice Joensuu 20.2.2009 Seinäjoki 26.2.2009 Uleåborg 27.2.2009 Helsingfors 4.3.2009 Åbo 5.3.2009 Tammerfors 6.3.2009 Rovaniemi 9.3.2009 Projektet för att utvidga samservicen

Läs mer

Aktuellt om projektstöden

Aktuellt om projektstöden Aktuellt om projektstöden Programmet för utveckling av landsbygden i Fastlandsfinland 2014-2020 Petri Svanbäck och Sirkku Wacklin 3.11.2016 Positiva beslut om projektstöd 11.10.2016 NTM-centralen Leader

Läs mer

Borgå stads strategi 2010 2013

Borgå stads strategi 2010 2013 Borgå stads strategi 2010 2013 Stadsfullmäktige 31.3.2010 Innehåll 1 Inledning... 1 I bakgrunden till strategin är stadens ekonomiska situation... 1 Välfärd har byggts med lånepengar... 2 Skuldsättning

Läs mer

Minskningen av näringsbelastningen på Östersjön och förbättringen av säkerheten vid sjötransporterna kräver internationellt samarbete.

Minskningen av näringsbelastningen på Östersjön och förbättringen av säkerheten vid sjötransporterna kräver internationellt samarbete. Innehållsförteckning 1. Visionär topputvecklare av Nyland 2. Landskapets utvecklingsmål 3. Mål inom strategiskt partnerskap 4. Mål inom kommunikation och kompetens 5. Viktigaste intressegruppers förväntningar

Läs mer

PRESSKONFERENS 2.10.2013 STADSSTRATEGI FÖR BORGÅ 2013-2017 UTKAST 2.10.2013

PRESSKONFERENS 2.10.2013 STADSSTRATEGI FÖR BORGÅ 2013-2017 UTKAST 2.10.2013 PRESSKONFERENS 2.10.2013 STADSSTRATEGI FÖR BORGÅ 2013-2017 UTKAST 2.10.2013 Strategin betyder att göra val. Vilka är de största utmaningarna för Borgåbornas välfärd åren 2013 2017? STRATEGIN UTARBETADES

Läs mer

NORDENS ENERGIHUVUDSTAD

NORDENS ENERGIHUVUDSTAD NORDENS ENERGIHUVUDSTAD -flöde för ett gott liv Vasa stads strategi 2015 Fg 10.11.2014 VAD BYGGER VI PÅ? Välfärd Vasabornas välfärd tryggas genom högklassig och närbelägen basservice i alla livsskeden.

Läs mer

TILLSAMMANS OCH MED GÖTEBORG ÄR VI STARKARE

TILLSAMMANS OCH MED GÖTEBORG ÄR VI STARKARE TILLSAMMANS OCH MED GÖTEBORG ÄR VI STARKARE Medverkande kommuner: Förstudie framtagen av: BAKGRUND SYFTE Med utgångspunkt från erfarenheterna av samarbetet mellan kommunerna Alingsås, Härryda, Lerum, Mölndal

Läs mer

Den nya verksamhetsmodellen i Tammerfors stad Tuula Martikainen 7.9.2007

Den nya verksamhetsmodellen i Tammerfors stad Tuula Martikainen 7.9.2007 Den nya verksamhetsmodellen i Tammerfors stad Tuula Martikainen 7.9.2007 1 Framtidens utmaningar befolkningen åldras behov av välfärdstjänster växer hela tiden ekonomiska och andra resursser räcker inte

Läs mer

BORGÅS UTREDNING OM BOLAGISERINGAR I SAMBAND MED SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSREFORMEN SAMMANFATTNING AV PROJEKTPLANEN

BORGÅS UTREDNING OM BOLAGISERINGAR I SAMBAND MED SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSREFORMEN SAMMANFATTNING AV PROJEKTPLANEN 6.11.2016 BORGÅS UTREDNING OM BOLAGISERINGAR I SAMBAND MED SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSREFORMEN SAMMANFATTNING AV PROJEKTPLANEN Borgås utlåtande om social- och hälsovårds- och landskapsreformen Stadsstyrelsens

Läs mer

Nylands förbund landskapets utvecklare - Skärgården i landskapsplanen

Nylands förbund landskapets utvecklare - Skärgården i landskapsplanen Nylands förbund landskapets utvecklare - Skärgården i landskapsplanen 9.4.2014 Oskari Orenius\Per-Stefan Nyholm Nylands förbund En lagstadgad samkommun som enligt statsrådets beslut har 26 medlemskommuner

Läs mer

KORSNÄS KOMMUN PLANLÄGGNINGSÖVERSIKT

KORSNÄS KOMMUN PLANLÄGGNINGSÖVERSIKT 1 KORSNÄS KOMMUN PLANLÄGGNINGSÖVERSIKT 2016 2 Innehållsförteckning: INLEDNING 3 PLANLÄGGNINGSNIVÅER.... 3 LANDSKAPSPLANEN.... 3 GENERALPLANERNA... 4 STRANDGENERALPLANEN... 4 DETALJPLANERNA 4 KORSNÄS KOMMUNS

Läs mer

ÄNDRING AV ARRANGEMANGEN FÖR VETERINÄRJOUR FÖR ATT UPPFYLLA KRAVEN I VETERINÄRVÅRDSLAGEN

ÄNDRING AV ARRANGEMANGEN FÖR VETERINÄRJOUR FÖR ATT UPPFYLLA KRAVEN I VETERINÄRVÅRDSLAGEN Social- och hälsovårdsn. 46 22.04.2015 ÄNDRING AV ARRANGEMANGEN FÖR VETERINÄRJOUR FÖR ATT UPPFYLLA KRAVEN I VETERINÄRVÅRDSLAGEN SOHÄN 22.04.2015 46 Beredning: I stadsveterinär-hygieniker Tiina Tiainen,

Läs mer

I dispositionsplanen för år 2015 ingår bl.a.

I dispositionsplanen för år 2015 ingår bl.a. Vård- och omsorgsnämnden 11 29.01.2015 Vård- och omsorgsväsendets dispositionsplan för år 2015 Vård- och omsorgsnämnden 11 Kommunfullmäktige godkände 29.11.2014 128 budgeten för år 2015 och ekonomiplanen

Läs mer

Åtgärdsprogrammet för utvecklingen av undervisnings- och handledningspersonalens kunnande

Åtgärdsprogrammet för utvecklingen av undervisnings- och handledningspersonalens kunnande ANSÖKNINGSMEDDELANDE 1 (5) Anordnare av yrkesutbildning Uppstart av nätverksprojekt kring utveckling av undervisnings- och handledningspersonalens kunnande som stöd för genomförandet av reformen av yrkesutbildningen

Läs mer

BOSTADSLÅNEFONDEN. Resultaträkning

BOSTADSLÅNEFONDEN. Resultaträkning 245 FONDERNA 2011 2014 Fonddelen omfattar de fonder som i bokföringen differentierats som separata balansenheter. Fonderna är Vanda stads bostadslånefond, Marja-Vandafonden, Fonden för social kreditgivning

Läs mer

Samarbete, nätverk, tillgänglighet och åtkomlighet inom museipolitiska program. Överdirektör Riitta Kaivosoja

Samarbete, nätverk, tillgänglighet och åtkomlighet inom museipolitiska program. Överdirektör Riitta Kaivosoja Samarbete, nätverk, tillgänglighet och åtkomlighet inom museipolitiska program Överdirektör Riitta Kaivosoja 10.2.2016 Varför ett museipolitiskt program? Vi behöver en gemensam vision om museiverksamheten

Läs mer

6LEER± )LQODQGVPHVWHIWHUWUDNWDGH 6WUDWHJLQ6LEER

6LEER± )LQODQGVPHVWHIWHUWUDNWDGH 6WUDWHJLQ6LEER 6LEER± )LQODQGVPHVWHIWHUWUDNWDGH 6WUDWHJLQ6LEER 1 9,6,21 6LEER± )LQODQGV PHVW HIWHUWUDNWDGH LQYnQDUH 675$7(*, (QVQDEE SODQPlVVLJ WLOOYl[WI UQ\HOVH RFK XWYHFNOLQJ VRP JHQRPI UV LQQRYDWLYW PHG KMlOS DYQlWYHUNVELOGQLQJ

Läs mer

Tjänsteutlåtande Utfärdat: 2015-01-16 Diarienummer: N137-0033/15

Tjänsteutlåtande Utfärdat: 2015-01-16 Diarienummer: N137-0033/15 Tjänsteutlåtande Utfärdat: 2015-01-16 Diarienummer: N137-0033/15 Utvecklingsavdelningen Lars Olausson Telefon: 366 41 40 E-post: lars.olausson@vastra.goteborg.se Projekt Göteborgs skärgård Förslag till

Läs mer

RP 177/2004 rd. Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lag om ändring av lagen om specialiserad sjukvård

RP 177/2004 rd. Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lag om ändring av lagen om specialiserad sjukvård RP 177/2004 rd Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lag om ändring av lagen om specialiserad sjukvård PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition föreslås att lagen om specialiserad

Läs mer

Utveckling av landsbygden i Nyland 2014 2020

Utveckling av landsbygden i Nyland 2014 2020 Utveckling av landsbygden i Nyland 2014 2020 Maria Konsin-Palva NTM-centralen i Nyland Sivu 1 Landsbygdsprogrammet 2014-2020 Ett delvis EU finansierat utvecklingsprogram, EU andelen betalas ur landsbygdsfonden

Läs mer

Statens tillståndsoch. tillsynsmyndighet (Luova) Grundas

Statens tillståndsoch. tillsynsmyndighet (Luova) Grundas Statens tillståndsoch tillsynsmyndighet (Luova) Grundas 1.1.2021 Vad är det fråga om? 2 3 Arbetsfördelning kommun-landskap-stat Med landskaps- och vårdreformen organiseras den offentliga förvaltningen

Läs mer

Landsbygdsutveckling. Verksamhetsplan 2019

Landsbygdsutveckling. Verksamhetsplan 2019 9.5.2018 Ålands Landsbygdscentrum Verksamhetsplan 2019 Verksamhetsidé Utveckla och bredda näringsverksamheten på landsbygden. Mission Att utveckla en livskraftig landsbygd på Åland. Affärsidé Att koordinera

Läs mer

Nya vindar inom omsorgen

Nya vindar inom omsorgen Nya vindar inom omsorgen Handikappservicen i Svenskfinland en förundersökning ur kommunens synvinkel Ann-Marie Lindqvist politices licentiat Vad? En förundersökning om handikappservice på svenska för personer

Läs mer

Delrapport - På väg mot en besöksnäringsstrategi

Delrapport - På väg mot en besöksnäringsstrategi Delrapport - På väg mot en besöksnäringsstrategi 2017-03-02 2015/KS044872 Gunilla Berg Tyresö kommun / 2017-03-02 2 (6) Innehållsförteckning Inledning Vad är turism och besöksnäring? Varför en lokal strategi?

Läs mer

STRATEGI För hållbara och livskraftiga lösningar inom det sociala området i Svenskfinland

STRATEGI För hållbara och livskraftiga lösningar inom det sociala området i Svenskfinland STRATEGI 2007 2017 För hållbara och livskraftiga lösningar inom det sociala området i Svenskfinland Innehåll 1 Mission...2 2 Vision...2 3 Strategiska verksamhetslinjer 2007-2017...3 3.1 Delta i utvecklandet

Läs mer

LANDSKAPSREFORMENS SITUATION I EGENTLIGA FINLAND. Laura Leppänen förändringsdirektör

LANDSKAPSREFORMENS SITUATION I EGENTLIGA FINLAND. Laura Leppänen förändringsdirektör LANDSKAPSREFORMENS SITUATION I EGENTLIGA FINLAND Laura Leppänen förändringsdirektör 26.1.2017 VAD INNEBÄR DE NYA LANDSKAPEN? 18 landskap grundas i Finland 1.7.2017. Ansvaret för att arrangera service överförs

Läs mer

Landskapsreformen Allmän presentation

Landskapsreformen Allmän presentation Landskapsreformen Allmän presentation 1 Visionen Landskap 2023 Invånarna får smidig service på jämlika villkor Vettiga kostnader och en effektiv offentlig förvaltning Tjänsterna anpassas till helheter

Läs mer

Lag. om ändring av lagen om stödjande av landsbygdens utveckling

Lag. om ändring av lagen om stödjande av landsbygdens utveckling Lag om ändring av lagen om stödjande av landsbygdens utveckling I enlighet med riksdagens beslut upphävs i lagen om stödjande av landsbygdens utveckling (28/2014) 8 3 mom. och 67, ändras 5 24 och 30 punkten

Läs mer

En bildningskommun för alla. Rektorsdagar i Åbo Direktör Terhi Päivärinta

En bildningskommun för alla. Rektorsdagar i Åbo Direktör Terhi Päivärinta En bildningskommun för alla Rektorsdagar i Åbo 25 26.10.2018 Direktör Terhi Päivärinta Twitter: @TerhiPaivarinta terhi.paivarinta@kuntaliitto.fi Vad ska kommunen göra i framtiden? Främjar kompetens och

Läs mer

Regionförvaltningsreformen

Regionförvaltningsreformen Regionförvaltningsreformen Lägesöversikt januari 2016 9.2.2016 1 Juha Sipiläs regeringsprogram Ett separat beslut som förenklar organiseringen av den offentliga regionförvaltningen (staten, regionerna

Läs mer

MED I VARDAGEN. NTM-centralen i Egentliga Finland

MED I VARDAGEN. NTM-centralen i Egentliga Finland MED I VARDAGEN NTM-centralen i Egentliga Finland Samarbete för invånarnas och regionens väl Med kompetent arbetskraft mot framgång En attraktiv omgivning lockar nya invånare och företag En matkedja i utveckling

Läs mer

Hörandetillfälle för medborgarinstituten. Helsingfors Annika Bussman

Hörandetillfälle för medborgarinstituten. Helsingfors Annika Bussman Hörandetillfälle för Helsingfors 22.10.2014 Annika Bussman Förnyandet av strukturer inom andra stadiets utbildning och fri bildning Grundar sig på hållbarhetsunderskottet i den offentliga ekonomin samt

Läs mer

Kaikkien aikojen Porvoo Alla tiders Borgå

Kaikkien aikojen Porvoo Alla tiders Borgå Kaikkien aikojen Porvoo Alla tiders Borgå SPRÅKPROGRAM 31.3.2010 1. SPRÅKPROGRAMMETS BAKGRUND Stadsstyrelsen beslutade 17.12.2007 att för staden utarbetas ett språkprogram; Stadsstyrelsen tillsatte 21.11.2009

Läs mer

PRODUKTUTVECKLING INOM KULTURTURISMEN. Guide för ansökan år 2015

PRODUKTUTVECKLING INOM KULTURTURISMEN. Guide för ansökan år 2015 PRODUKTUTVECKLING INOM KULTURTURISMEN Guide för ansökan år 2015 Undervisnings- och kulturministeriet 2014 Innehåll Förord... 2 1 Allmänna kriterier... 2 2. Bedömningsgrunder... 3 3. Att ansöka om statsunderstöd...

Läs mer

KALLELSESIDA Kommungården i Larsmo, sessionssalen

KALLELSESIDA Kommungården i Larsmo, sessionssalen KALLELSESIDA Utfärdat den 20.05.2009 1 Sammanträdestid Onsdagen den kl. 09.00 Observera tiden!! Sammanträdesplats Kommungården i Larsmo, sessionssalen Ärendets nr Ärende 31 Laglighet och beslutförhet 32

Läs mer

Statsrådets förordning

Statsrådets förordning Statsrådets förordning om internationaliseringsunderstöd för företags gemensamma projekt åren 2016 2020 I enlighet med statsrådets beslut föreskrivs med stöd av 8 i statsunderstödslagen (688/2001) 1 Tillämpningsområde

Läs mer

Sammanfattning av beredningsgruppens förslag

Sammanfattning av beredningsgruppens förslag Sammanfattning av beredningsgruppens förslag De siffror som anges i dokumentet bygger på utvärderingen av de ekonomiska effekterna av Guggenheim Helsingfors-projektet som utförts av Helsingfors stad. FINANSIERING

Läs mer

MÅL ÅTGÄRDER ANSVARSSEKTOR TIDTABELL

MÅL ÅTGÄRDER ANSVARSSEKTOR TIDTABELL ÅTGÄRDSFÖRSLAG 1. FÖREBYGGANDE ARBETE MÅL ÅTGÄRDER ANSVARSSEKTOR TIDTABELL 1.1 Effektivisera det förebyggande arbetet Åtgärderna indelas enligt åldern: 1) Spädbarn, 0 2 år 2) Barn i lekåldern, 3 5 år 3)

Läs mer

Utvecklingsprogrammet för Sydvästra Finlands vattentjänster 2014 2020. Goda vattentjänster

Utvecklingsprogrammet för Sydvästra Finlands vattentjänster 2014 2020. Goda vattentjänster Utvecklingsprogrammet för Sydvästra Finlands vattentjänster 2014 2020 Goda vattentjänster VISION 2020 Invånarna och näringsidkarna är nöjda med vattentjänsterna i Sydvästra Finland Inom utvecklingsprogrammet

Läs mer

Forskarskolornas och doktorandprogrammens organisation och administration

Forskarskolornas och doktorandprogrammens organisation och administration 16.8.2013 Forskarskolornas och doktorandprogrammens organisation och administration Helsingfors universitets styrelse beslutade 24.4.2013 att universitetet i sin doktorsutbildning övergår till en struktur

Läs mer

Social- och hälsovårds- och landskapsreformen

Social- och hälsovårds- och landskapsreformen Social och hälsovårds och landskapsreformen Centrala ändringar i lagstiftningen om social och hälsovårds och landskapsreformen samt om kundens valfrihet 1 Sinikka Salo Social och hälsovårdsreformens mål

Läs mer

ANVISNINGAR FÖR UPPGÖRANDE AV BUDGET 2014 OCH EKONOMIPLAN 2015-2016

ANVISNINGAR FÖR UPPGÖRANDE AV BUDGET 2014 OCH EKONOMIPLAN 2015-2016 ANVISNINGAR FÖR UPPGÖRANDE AV BUDGET 2014 OCH EKONOMIPLAN 2015-2016 Finland och stora delar av Europa är inne i en förlängd recession. Den tillväxt som prognosticeras de kommande åren är långsam. Den tillväxt

Läs mer

LOVISA STAD PROTOKOLL 4/2011 35. Grönberg Merja Heijnsbroek-Wirén Mia medlem. ÖVRIGA Isotalo Arja stst:s ordförande utvecklingsdirektör,föredrag.

LOVISA STAD PROTOKOLL 4/2011 35. Grönberg Merja Heijnsbroek-Wirén Mia medlem. ÖVRIGA Isotalo Arja stst:s ordförande utvecklingsdirektör,föredrag. LOVISA STAD PROTOKOLL 4/2011 35 Närings- och utvecklingssektionen TID 15.06.2011 kl. 17:00-21:03 PLATS Rådhuset, stadsstyrelsens sammanträdesrum NÄRVARANDE Liljestrand Tom ordförande Laitinen Åke viceordförande

Läs mer

Ändring av Östensö delgeneralplan (Norrgård ) Program för deltagande och bedömning (PDB) Plankod: Y2

Ändring av Östensö delgeneralplan (Norrgård ) Program för deltagande och bedömning (PDB) Plankod: Y2 Ändring av Östensö delgeneralplan (Norrgård 599-412-6-46) Program för deltagande och bedömning (PDB) Plankod: 5994122018Y2 2 Innehållsförteckning: 1. PLANOMRÅDET... 3 2. UTGÅNGSPUNKTER OCH MÅLSÄTTNINGAR...

Läs mer

Resumé D.nr: 46/54/94 TILLDELNINGEN AV RESURSER ÅT DET LOKALA POLISVÄSENDET

Resumé D.nr: 46/54/94 TILLDELNINGEN AV RESURSER ÅT DET LOKALA POLISVÄSENDET Resumé D.nr: 46/54/94 TILLDELNINGEN AV RESURSER ÅT DET LOKALA POLISVÄSENDET Den offentliga debatten om polisväsendets resurser har fokuserats på de totala resursernas otillräcklighet; i mindre utsträckning

Läs mer

PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING CYKELVÄGEN LÄNGS MED SUNDET

PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING CYKELVÄGEN LÄNGS MED SUNDET KOKKOLAN KAUPUNKI KARLEBY STAD PLANLÄGGNINGSTJÄNSTER PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING CYKELVÄGEN LÄNGS MED SUNDET Planområde, ungefärligt läge Stadsstyrelsen godkände i sitt möte 9.12.2013 754 Karleby

Läs mer

EGENTLIGA FINLANDS VÅRD- OCH LANDSKAPSREFORM

EGENTLIGA FINLANDS VÅRD- OCH LANDSKAPSREFORM EGENTLIGA FINLANDS VÅRD- OCH LANDSKAPSREFORM VAD INNEBÄR REFORMEN? Finlands förvaltning organiseras i tre nivåer: stat, landskap, kommun. 18 nya landskap bildas i Finland Uppgifter från kommunerna, samkommunerna,

Läs mer

VASA STADS RISKHANTERINGSPOLICY. Godkänd av Vasa stadsfullmäktige den

VASA STADS RISKHANTERINGSPOLICY. Godkänd av Vasa stadsfullmäktige den VASA STADS RISKHANTERINGSPOLICY Godkänd av Vasa stadsfullmäktige den 7.5.2012 60 VASA STADS RISKHANTERINGSPOLICY 1. Målsättningar och principer för riskhantering... 2 2. Begrepp för riskhantering... 2

Läs mer

FULLMÄKTIG HELINÄ SIPINEN M.FL: MOTION OM BEFRÄMJANDE AV VÄLFÄRD OCH HÄLSA. Stfm

FULLMÄKTIG HELINÄ SIPINEN M.FL: MOTION OM BEFRÄMJANDE AV VÄLFÄRD OCH HÄLSA. Stfm FULLMÄKTIG HELINÄ SIPINEN M.FL: MOTION OM BEFRÄMJANDE AV VÄLFÄRD OCH HÄLSA Stfm 16.4.2007 33 Motionen: Bilaga 33 Stadsfullmäktige: Stadsfullmäktige beslutade i enlighet med sin arbetsordning att remittera

Läs mer

AVSIKTSFÖRKLARING OM UTVECKLINGEN AV VÄSTRA NYLANDS TRAFIKSYSTEM ÅREN

AVSIKTSFÖRKLARING OM UTVECKLINGEN AV VÄSTRA NYLANDS TRAFIKSYSTEM ÅREN 2014 AVSIKTSFÖRKLARING OM UTVECKLINGEN AV VÄSTRA NYLANDS TRAFIKSYSTEM ÅREN 2014 2019 Foton: Tuula Palaste-Eerola Helsingfors 2014 Uudenmaan liitto // Nylands förbund Uusimaa Regional Council // Helsinki-Uusimaa

Läs mer

Ändring av Lövö delgeneralplan (Täppo 43:0) Program för deltagande och bedömning (PDB) Plankod: Y5

Ändring av Lövö delgeneralplan (Täppo 43:0) Program för deltagande och bedömning (PDB) Plankod: Y5 Ändring av Lövö delgeneralplan (Täppo 43:0) Program för deltagande och bedömning (PDB) Plankod: 5994092016Y5 2 Innehållsförteckning: 1. PLANOMRÅDET... 3 2. UTGÅNGSPUNKTER OCH MÅLSÄTTNINGAR... 4 3. PLANERINGSSITUATION...

Läs mer

Vad innebär företagande?

Vad innebär företagande? Vad innebär företagande? Företagsamhet är ett sätt att tänka och agera En företagare får sin utkomst genom företagandet Inom många yrken är det vanligt att man är företagare Typisk för en företagare är

Läs mer

Energieffektiva byggnader i sydost. - en satsning på teknik och FoU

Energieffektiva byggnader i sydost. - en satsning på teknik och FoU Energieffektiva byggnader i sydost - en satsning på teknik och FoU VERKSAMHETSIDÉ Energieffektiva byggnader en mötesplats på Växjö Universitet mellan forskningens och marknadens aktörer såsom Fastighetsägare

Läs mer

Kulturskolans roll i samhället Ditte Winqvist Finlands Kommunförbund Sakkunnig i kulturfrågor

Kulturskolans roll i samhället Ditte Winqvist Finlands Kommunförbund Sakkunnig i kulturfrågor Kulturskolans roll i samhället 02.02.2016 Ditte Winqvist Finlands Kommunförbund Sakkunnig i kulturfrågor Grundtanken Kulturen är en del av alla människors vardag och alla har rätt till kulturservice oberoende

Läs mer

Allmänna principer för bidrag till föreningar och andra aktörer

Allmänna principer för bidrag till föreningar och andra aktörer Stadsstyrelsen Allmänna principer för bidrag till föreningar och andra aktörer Anvisningarna är i kraft fr.o.m. 1.1.2017 Innehåll 1 Allmänna principer... 3 2 Bidragsformer och ansökning... 3 2.1 Allmänt

Läs mer

BESKRIVNING AV DETALJPLANEÄNDRING TOMT 14 I KVARTER 1, EN DEL AV KEMIRAVÄGEN OCH EN DEL AV OUTOKUMPUVÄGEN I STADSDEL 43

BESKRIVNING AV DETALJPLANEÄNDRING TOMT 14 I KVARTER 1, EN DEL AV KEMIRAVÄGEN OCH EN DEL AV OUTOKUMPUVÄGEN I STADSDEL 43 KOKKOLAN KAUPUNKI KARLEBY STAD PLANLÄGGNINGSTJÄNSTER BESKRIVNING AV DETALJPLANEÄNDRING TOMT 14 I KVARTER 1, EN DEL AV KEMIRAVÄGEN OCH EN DEL AV OUTOKUMPUVÄGEN I STADSDEL 43 PLANOMRÅDE 1 BAS- OCH IDENTIFIKATIONSUPPGIFTER

Läs mer