Telefon

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Telefon 08-44 55 880 info@blackboxab.se www.blackboxab.se"

Transkript

1 Kundreferenser M e d i a K o m m u n i k at i o n I n d u s t r i D e ta l j h a n d e l Telefon

2 McDonald s valde BLACK BOX för signalöverföringen Som ett led i förenklandet av information till sina kunder beslöt McDonald s att införa ett digitalt mediekoncept. Detta innebär att alla menytavlor är flexibla och kan anpassas till olika delar av dagen, säsonger och diverse teman eller events. Bildskärmarna är applicerade över restaurangdisken. Det finns både ekonomiska och miljövänliga vinster att göra med denna typ av lösningar. Digitalt koncept Man använder sig av högupplösta skärmar för att framföra olika budskap som menyer, intern-tv, information och olika erbjudanden. McDonald s anlitade Visual Art för att ta fram själva mediekonceptet med framställning av digitalt material och digitala TV-sändningar etc. Visual Art står även för distribution av all information. När det gäller den tekniska biten med signalöverföringen till bildskärmarna ingick man ett samarbete med Black Box som har stor erfarenhet av denna bit. Flytta mediedatorn Lösningen möjliggör att man kan flytta undan själva mediedatorn från bildskärmarna (och restaurangdisken) för att enklare kunna underhålla den, men även för att den fysiskt inte får plats ute vid restaurangdisken. Signalöverföringen sker med vanlig CATx-kabel. Samtliga McDonald s restauranger i Sverige har nu utrustats med detta digitala mediekoncept. BLACK BOX har installerat flera liknande lösningar inom både industri, sjukvård, försvar och skolväsende. Det finns stora fördelar med att förlänga arbetsplatsen på en PC. PC avger buller och värme En PC avger både buller och värme och kräver dessutom utrymme. Med denna typ av lösningar så slipper användarna att vistas i miljöer med dåligt arbetsklimat, och vid service av PC behöver inte IT-teknikerna ligga på golvet och krypa ute i arbetsmiljön för att uppgradera den. Vidare kan man ersätta dyra och omoderna industri PC. Istället införskaffar man sig en billigare och modernare PC av standardtyp eftersom man kan placera och låsa in den i en skyddad miljö. Vinster Det finns alltså både ekonomiska och miljövänliga vinster att göra med denna typ av lösningar. För att inte tala om skyddet mot sabotage och stöld som man får på köpet.

3 Tekniska Verken Vår referenskund Tekniska Verken i Linköping är ett regionalt företag som verkar för ett väl fungerande och långsiktigt hållbart samhälle. De har totalt cirka privat- och företagskunder som drar nytta av produkter och tjänster gällande el, vatten, fjärrvärme, fjärrkyla, avfallshantering, bredband och biogas. u Gärstadverkets fjärde panna har väckt stor uppmärksamhet. Detta är ett landmärke att fästa blicken på för alla som kör förbi Linköping på E4:an. Black Box var den enda leverantör som kunde tillhandahålla den helhetslösning vi ville ha. Tekniska verken välkänt landmärke. Hållbara lösningar Tekniska Verken är ett utpräglat miljöföretag. Verksamheten bygger på att skapa långsiktigt hållbara lösningar för ett väl fungerande samhälle med minsta möjliga belastning på miljön. Deras anläggningar omfattas av en mängd lagar, tillstånd, villkor och regler. Inom varje affärsområde finns miljöingenjörer som arbetar med att se till att alla lagar och övriga krav följs på ett bra sätt. Tekniska Verken sökte efter en KVM Extender lösning för att från sex operatörsplatser kunna övervaka 20 stycken datorer. Detta för att förbättra arbetsplatserna i operatörsrummet, så man slapp värme och ljud från datorerna. Man valde att flytta ner dessa i ett separat teknikrum. Detta gjorde det även enklare för teknikerna att kunna utföra service och underhåll. På detta sätt så förbättrar man arbetsmiljön både för operatörerna och för datorerna. Detta ger längre livslängd på utrustningen och mindre kylning/värme vilket sparar både pengar och miljö. Övervaka 20 stycken datorer Tekniska Verken sökte efter en KVM Extender lösning för att från sex operatörsplatser kunna övervaka 20 stycken datorer. Detta för att förbättra arbetsplatserna i operatörsrummet, så man slapp värme och ljud från datorerna. Man valde att flytta ner dessa i ett separat teknikrum. Detta gjorde det även enklare för teknikerna att kunna utföra service och underhåll. På detta sätt så förbättrar man arbetsmiljön både för operatörerna och för datorerna. Detta ger längre livslängd på utrustningen och mindre kylning/värme vilket sparar både pengar och miljö.

4 Black Box blev lösningen för SVT Med KVM Extenders förlängs avståndet mellan dator och användarverktyg som tangentbord, skärm och mus. Det innebär bland annat förenklad access till information och arbetsmaterial på ett stort antal servrar eller hårddiskar. SVT valde sina lösningar från Black Box. SVT:s entré Black Box KVMlösningar har genererat i en större flexibilitet för oss och är också en lösning som gör att vi både sparar tid och resurser. Den nya lösningen I oktober 2009 invigde SVT den nya tekniken i lokalerna på Gärdet i Stockholm. Den nya lösningen kommer från Black Box och innebär bland annat en centralisering av tekniken inom ljud, bild och ljussättning och en enklare access till produktionsmaterialet. KVM står för Keyboard, Video och Mouse. Tekniklösningen gör det även enklare för tekniker att kunna utföra service och underhåll. Anders Wallin, Systemdesigner och Joakim Källgren, Projektledare SVT. Flexibla lösningar effektiviserar I SVT:s nya redigeringsrum är det lugnt och tyst. Det enda ljud som hörs är det svaga surret från luftkonditioneringen. Miljön är behaglig och arbetsbordet och rummet inrymmer endast användarverktygen för produktionsarbetet. Under bordet sitter en mottagare fastskruvad och ur väggen vid ena sidan kommer ett par kablar fram, som genom Black Box KVM-förlängning dragits från serverrummet. Långsiktigt billigare samt hållbart Genom Black Box KVM-lösning blir det både långsiktigt billigare samt hållbart ur miljösynpunkt, säger Anders Wallin, systemdesigner SVT. Genom att vi samlat alla datorer och hårddiskar i ett enda rum och sedan förlängt upp det, krävs det ingen extra kylning av datorer i separata rum utan det räcker med kylning i endast ett. På så sätt blir det både mer effektivt och dessutom billigare, eftersom det minskar kostnaderna per redigeringsrum ganska drastiskt. Bättre arbetsmiljö Arbetsmiljön för medarbetarna har dessutom förbättras påtagligt, eftersom både värme och högt ljud från datorerna helt eliminerats. Nu kan vi kolla upp vilken av datorerna som helst på skärmen, eftersom samtliga skärmar är kopplade till växeln där alla datorer och informationsplattformar är samlade.

5 TV4 fick i en lösning flera funktioner för kontrollrummen TV4 är Sveriges största TV-kanal. I TV4-huset i Stockholm sköts utsändningen av TV4 s alla kanaler. ServSwitch Octet har förenklat vår serverdrift samt underlättat uppbyggnaden av de nya programkontrollerna. Kontroll av serverdriften via Octet I hjärtat av serverhallen sitter Serv- Switch Octet och sköter växlingen mellan programkontrollen och servrarna för sändning. Eftersom alla andra servrar också är kopplade till systemet sköter man även kontrollen av serverdriften via Octet systemet. Peter Stridsberg på TV4 säger: Serv- Switch Octet har förenklat vår serverdrift samt underlättat uppbyggnaden av de nya programkontrollerna Installation och drift förenklades när TV4:s kontrollrum byggdes om.

6 C MORE valde en pålitlig partner Betal-TV leverantören C MORE expanderade nyligen. De behövde därför ett nytt system med enklare serverhantering och utrymme att växa. Systemet skulle ge flera användare samtidig åtkomst till både PC och servrar. Lösningen blev KVM teknik. Med Black Box hjälp har systemet som används för inspelning, textning och livesändning blivit smidigare. Black Box lösningen tog bort ljudet och värmen från servrarna på användarstationen, vilket är en nyckelfaktor i studiomiljö. Vi har samarbetat med Black Box i ungefär 14 år och sätter båda kvalitet främst. Lösningen blev KVM teknik för C MORE. Åtkomst för fler användare Betal-TV leverantören C MORE expanderade nyligen. De behövde därför ett nytt system med enklare serverhantering och utrymme att växa. Systemet skulle ge flera användare samtidig åtkomst till både PC och servrar. Lösningen blev KVM teknik. C MORE Entertainment AB är den ledande betal- TV leverantören i Norden. Flexibelt system C MORE Entertainment AB erbjuder högklassig TV under märket CANAL+ och har abonnenter. Det nya systemet skulle vara mer flexibelt och förenkla hanteringen av servrarna som används för inspelning, textning och livesändning. Därför vände de sig till oss, en pålitlig partner. Dygnet-runt support De visste av erfarenhet att vi kunde möta deras höga krav på kvalitet och dygnet runt support. Black Box teamet arbetade nära C Mores egna tekniker för att designa en lösning som är effektiv, lätt att hantera och ekonomisk. I kriterierna ingick att systemet måste ge minst 16 samtidiga användare åtkomst till 200 servrar. Det skulle även ge företaget utrymme att lägga till flera användare och servrar i framtiden när sändningarna utökas ytterligare. KVM teknik Det nya systemet baseras på ServSwitch Octet, en keyboard/video/ mus (KVM) switch med toppmodern serverhantering och med serie samt audiostöd. Alla servrarna flyttades ut ur kontrollrummet. ServSwitch Octet switchar inrättades för att koppla ihop servrarna med en vägg av monitorer och till flera KVM användarstationer för teknikerna i studion. Största utmaningen var att installera det nya systemet utan sändningsavbrott. C More är extremt nöjda.

7 Holmen Paper i Norrköping effektiviserade 150 servrar Holmen Paper I Norrköping har valt Black Box för att effektivt administrera alla deras 150 servar i Norrköping samt i Holmen Paper IT:s datorhall i Braviken. Holmen Paper AB Produktionskapaciteten uppgår till ca 2,0 miljoner ton per år. Omsättningen är ca 10 miljarder kronor. Antalet anställda är ca Man producerar tryckpapper för främst dagstidningar, tidskrifter, veckotidningar, bilagor, reklamtryck och telefonkataloger. Fabriken, Braviken Perfekt IT lösning Black Box har gett oss den perfekta lösningen för att kunna administrera servrarna via IP så det är mycket sällan vi behöver åka ut till fabriken säger Willis Brinkeback. I datahallarna finns Black Box Serv- Switch Octet som är en KVM-switch för upp till 16 samtidiga användare, för att komma åt servrarna i fabriken så använder vi ServSwitch Wizard IP, vi har även en ServSensor Camera samt en PowerSwitch från Black Box säger Ulf Johansson. Startar om med Power Switch På ServSensor Camera finns att antal olika mätgivare för temperatur, luftfuktighet mm. Om vi får ett larm från ServSensor så kan vi via kameran se om det är något vi kan åtgärda själva innan det går ett larm till vår larmoperatör. Med PowerSwitch kan vi starta om servrarna via IP om något har hängt sig totalt. Holmen Paper AB med huvudkontor i Norrköping ingår i Holmenkoncernen. En av Europas ledande tillverkare Holmen Paper är en av Europas ledande tillverkare av trähaltigt tryckpapper med totalt fyra pappersbruk i Norrköping, Hallstavik, Vargön och Madrid. Willis Brinkeback kör remote till... Fabriken, Braviken

8 Arla effektiviserar driften i Götene På Arla i Götene tillverkas ost samt allt smör, Bregott och Lätt & Lagom som säljs i Sverige. När man gjorde om i produktionen så kontaktades Black Box för att hitta en bra extender lösning för att flytta bort alla datorer i fabriken. Black Box ordnade så att alla datorer är samlade i ett rum med kylning. Driftsäkrare lösning Fördelen med detta är datorerna är skyddade från vätskor i fabriksmiljön samt att det blir en driftsäkrare lösning. Nu slipper jag gå ner i produktionshallarna för att stoppa i USB-minnen för att t ex göra uppgraderingar. Lösningen är både tidsoch kostnadsbesparande säger Henrik Persson som är El/Automations Ingenjör på Arla i Götene. Black Box Extender Dual Head Arla i korthet ARLA FOODS är ett globalt mejeriföretag och en kooperativ förening som ägs av danska och svenska mjölkbönder. Vi har produktion i 13 länder, försäljningskontor i ytterligare 20 länder, och mer än medarbetare sammanlagt. Våra produkter säljs under välkända varumärken i mer än 100 länder. Inga datorer i kontrollrummet = Tystare och svalare arbetsmiljö. Kontrollstation för smörtillverkning. Datorrummet med alla datorer kopplade till en ServSwitchClassic och en lokal arbetsplats. Genom konceptet Närmare Naturen har vi åtagit oss att göra våra produkter fria från konstgjorda färg- och smakämnen och att begränsa vår användning av tillsatser. Arla är också världens största producent av ekologiska mejeriprodukter. Lokal manöverplats vid Lätt & Lagom bandet

9 Wenströmska Gymnasiet effektiviserar datoranvändningen På Wenströmska Gymnasiet i Västerås är elevernas PC numera säkrade i ett eget rum. Samtidigt är elevernas arbetsplatser (KVM/USB) placerade i en öppen, gemensam area. Detta skapades med hjälp av 150 st KVM Extenders (ACU4001A). Nu har eleverna fått tillgång till en öppen IT-miljö. Eftersom alla PC är förlängda med Black Box Extenders så har vi fått bättre säkerhet. Vi slipper samtidigt sabotage och stöld. Antalet elever per dator har ökat på Wenströmska gymnasiet. Teknik parallellt med pedagogik Wenströmska är ett av Sveriges största gymnasier. Förändringen har gjorts i samarbete med oss. Den har resulterat i att behovet av specifika klassrum, med låsta dörrar och allt vad det innebär, har försvunnit. Wenströmska utnyttjar därmed det bästa av två världar: BLACK BOX teknik parallellt med sin egen pedagogik. Access hela dagarna Mohammad Vaez är IT-pedagog och har varit inblandad i projektet från början. Han berättar att eleverna nu kan ha access till datorerna hela dagarna. Innan var de tvungna att vänta på ett ledigt klassrum, eller på att en lärare skulle komma och låsa upp ett klassrum. Eftersom även USB-porten förlängts så kan eleverna fortfarande använda sina USB-minnen vid arbetsplatsen precis som de är vana vid. Fler elever per dator Innan förändringen stod många PC tidvis oanvända. Eleverna kom inte åt dem under vissa tider, helt enkelt på grund av att de var inlåsta. Nu har Wenströmska lyckats med att banta ned sin PC-park, samtidigt som antalet timmar när datorerna kan användas fritt har utökats. Antalet elever per dator har således ökat. Sparar pengar Detta sparar både mycket pengar och energi och gör miljön gladare. Dessutom slipper eleverna problemet med värmen och ljudet som PC:ns fläktar genererar. Skolans tekniker kan även arbeta och underhålla en PC utan att störa eleverna ute vid arbetsplatserna. Alla datorerna blir också automatiskt skyddade från både skadegörelse och stöld.

10 Black Box Extender perfekt för KTH! När KTH skulle bygga om en del av sina datorsalar valdes ett nytt koncept. Samtliga datorer flyttades ut från elevsalarna. Därför är det nu möjligt att serva och uppgradera datorerna utan att störa eleverna. Eleverna har gott om plats i skolsalen. En av de viktigaste faktorerna när detta projekt skulle förverkligas var att bildkvalitén inte fick försämras. Minskat värme och fläktljud Inte nog med det! Tack vare den här lösningen har värme och fläktljud i elevsalarna minskats. Dessutom är datorerna säkrade. Byggdes in Alla datorer (över 100 stycken) byggdes in i rackskåp tillsammans med BLACK BOX CATx Extenders, i en så kallad teknikkorridor. Skrivarna placerades utanför elevsalarna. Förlängningen från teknikkorridoren till elevernas arbetsplatser sker via vanlig rak standard CAT5, CAT5e eller CAT6 kablage. BLACK BOX tog hänsyn till detta och levererade en ny typ av extenderlösning med så kallad deskew-teknik. Denna levererar en kristallklar bild, även på stora TFT-skärmar. Ytterligare fördelar Andra fördelar med att flytta ut datorerna är att de nu befinner sig i en dammfri miljö med bra kylning och att eleverna får mer plats vid sina skrivbord. Ur säkerhetsaspekt slipper vi dessutom stöldboxar för varje enskild dator, säger Herwig Horn, systemadministratör och projektledare för projektet. Flödet från teknikkorridoren till elevernas arbetsplats sker via rak standard CAT5, CAT5e eller CAT6- kabage.

11 Problem på Chalmers löstes med CAT 5 kabel Bullrande och platskrävande PC-burkar var ett problem i klassrum på Chalmers Tekniska högskola. När Kemisektionens Dataservice byggde om ville de skapa en ren och ergonomisk miljö. Lösningen kom från Black Box. Med Black Box hjälp löstes våra kabelproblem. Det är praktiskt med denna typ av kabel om man i framtiden önskar flytta utrustningen. Vanlig enkel CAT 5 kabel Vi låste helt enkelt in alla PC (i detta fall 55 stycken) i ett skyddat och låsbart rum. Sedan förlängdes varje uppsättning skärm/mus/tangentbord från PC:n in till klassrummet, med en vanlig enkel CAT 5 kabel. Praktisk kabel Det är mycket praktiskt med denna typ av kabel om högskolan i framtiden önskar flytta utrustningen vidare. Räckvidden är på upp till 300 meter tillsammans medblack BOX KVM Extenders. Mindre värme och buller På detta sätt eliminerades värme och buller. Dessutom sparades plats i klassrummen samtidigt som de värdefulla datorerna skyddades från brand och stöld. Alla kablar på plats. Användandet av CAT 5 kablage gjorde att kabeldragningen blev mycket smidig. En hel del kabel fanns också redan dragen i infrastrukturen. Alla PC är inåsta och skyddade.

12 Black Box Tekniklösning effektiviserar Danderyds Sjukhus På det stora akutsjukhuset tillbringar läkarna många timmar vid datorskärmar i granskningsrum på avdelningen för Klinisk Fysiologi. På sjukhuset har man därför med hjälp av teknik från Black Box låtit samla datorerna på avdelningen i ett enda serverrum och med en KVM- Extenderlösning förlängt avståndet mellan datorerna och användarverktygen. Vi fick möjlighet att både kunna förbättra och förenkla arbetssituationen genom Black Box KVM-lösning. Danderyds sjukhus. Ny tekniklösning från Black Box I samband med en ombyggnad av ett våningsplan installerades samtidigt den nya tekniklösningen från Black Box. - Vi skulle bygga om ett våningsplan där vi utför ultraljudsundersökningar av hjärtat, med fem undersökningsrum samt en granskningsstation där man på bildskärmarna plockar upp bilderna som har genererats i undersökningsrummen, berättar Anders Nygren, avdelningschef Klinisk Fysiologi. Ett tangentbord och två bildskärmar vid varje arbetsstation är målet när allt är fullt utbyggt. samtliga datorer i ett annat rum och bara behålla användarverktygen vid granskningsstationerna. När vi sedan flyttade in i det nya granskningsrummet behövde vi heller inte installera någon luftkonditionering, eftersom det inte längre var nödvändigt i och med att de värmegenererande datorerna kunde avlägsnas, säger Lars-Göran Nordin. Stor skillnad med många fördelar Luften i granskningsrummet är behaglig med enbart vanlig ventilation och det råder djup koncentration bland medarbetarna vid arbetsstationerna i en lugn och behaglig atmosfär. Snett bakom en av skärmarna på arbetsbordet finns en liten svart dosa placerad från vilken ett par kablar försvinner in i ett vägguttag bredvid, som genom Black Box KVM-förlängning dragits från datorerna i det externa datorrummet. Förenklat arbetssituationen - Vi fick då möjlighet att både kunna förbättra och förenkla arbetssituationen genom Black Box KVM-lösning, berättar Lars-Göran Nordin, överläkare Klinisk Fysiologi. Och det vi fick möjlighet till då var att kunna placera Lars-Göran Nordin, överläkare och Anders Nygren avdelningschef.

13 Säkert med dator UTAN dator i operationssalen... På operationssalarna på Arvika sjukhus, finns inga datorer. Men väl tangentbord, mus och skärm. Alla datorer finns i ett väl kylt rum utanför salarna och innebär en billigare, flexiblare och säkrare lösning än att ha en specialanpassad dator i operationssalarna, säger Ove Lundström, medicinteknisk ingenjör på Arvika sjukhus. Själva datorn ligger idag utanför operationssalen. Black Box har levererat en infrastrukturlösning som kommer att stå sig. Specialanpassade datorer I en operationssal behövs datorer bland annat för att sköta all adminsistration under operationen. På så sätt kan en patients operation vara färdigdokumenterad när denne lämnar operationssalen. Dessutom behövs datorerna för att inhämta information. Under operationens gång kan personalen till exempel behöva gå igenom patienthistorik, journaler, digitala röntgenbilder eller PM om rutiner. Problemet med datorer i operationssalar och röntgenavdelningar är att specialanpassade datorer är dyra och ambitionen är att ha så lite teknisk utrustning som möjligt i exempelvis en operationssal. Smidig lösning När landstinget i Värmland byggde om sina fem operationssalar på Arvika sjukhus hittade Ove Lundström med personal på sjukhuset, tillsammans med Black Box en smidig och säker lösning på problemen. Själva datorn ligger idag utanför operationssalen, men är sammankopplad via fiberkabel in till operationssalen där skärm, mus och tangentbord finns. Det gör att datorn avger värme och ljud i ett klimatkontrollerat datorrum där den har perfekt arbetsmiljö och där det är enkelt för it-stödpersonal att arbeta med datorerna. Eftersom en operationssal är tänkt att användas så stor del av dygnet som möjligt, var hon tidigare tvungen att arbeta när det fanns möjlighet, med stillestånd i operationssalen eferåt. Ja, då ska salen saneras och säkras innan en ny operation kan påbörjas. Dessutom är datorer dammsamlare och under särskilt ortopedoperationer måste rummet vara så dammfritt som möjligt, säger hon och konstaterar att den problematiken är ett minne blott. Kylt datorrum Enda problemet är att ha plats för ett kylt datorum. På Arvika sjukhus, med bara fem operationssalar var det inget större problem. Men hade de haft 20 salar hade situationen kanske varit en annan. Fördelarna är stora, både handhavande- mässigt, patientsäkerhetsmässigt och ekonomiskt. med den valda lösningen finns full flexibilitet att välja både datorer, extendrar och all övrig utrustning.

14 Gokart Stockholm Vi gör ett besök på Sveriges största och modernaste gokartanläggning eller kanske hellre aktivitetsanläggning, för här finns mer än bara gokart. Sedan gokarthallen öppnade hösten 2008 har det varit full fart, bokstavligen. Kompletta tävlingsrace Vi får hit många företagsgrupper som kör våra anordnade race, populärast är nog vårt Grand Prix som innehåller ett komplett tävlingsrace och avslutas på prispallen med bucklor berättar Patrik Jansson som är en av ägarna. Femkampsanläggning Sommaren 2009 vidareutvecklades hallen och inrymmer nu även en femkampsanläggning och även den bakomliggande tekniken har moderniserats. Vi ville öka känslan i anläggningen men också servicegraden. Vi hade en idé hur vi ville att det skulle se ut och upplevas men visste inte om det ens var möjligt. Black Box förverkligade idéer Vi fick kontakt med Black Box som faktiskt hade precis det vi behövde för att förverkliga vår idé och plan säger Patrik. Idag inrymmer anläggningen en av Sveriges längsta banor som är 550 meter och banans utformning har fått stor uppmärksamhet bland proffesionella förare. Komplett informationssystem Bilarna har fyrtaktsmotorer på 270 kubik. Nytt tidtagningssystem är installerat och med hjälp av Black Box finns ett komplett informationssystem som består av en VGA Matrisswitch och VGA Extenders där gästerna kan följa alla resultat och kommande race på stora tv-skärmar. Konferensrum, bastu, bar, scen för liveband och en stor femkampshall gör anläggningen till ett nöjespalats för företag, svensexor och kompisgäng.

15 Andra exempel på Black Box lösningar: Flygledartornet, Stockholm Arlanda När det nya flygledartornet på Arlanda planerades bestämde projektledarna på ett tidigt stadium att alla PC-servrar för deras olika applikationer skulle skyddas och låsas in i säkra datarum under jord. På så sätt sparade man plats för personal i tornet. Detta underlättade även för teknikerna vid underhåll. Applikationer för Extenders: Kontorslandskap Industrimiljö TV-/Radiostudios Offentliga miljöer Köpcentrum Larmcentraler Operatörscentraler Extenders löser problem med: Säkerhet Slitage Skadegörelse Ljud Värmeutveckling Service och underhåll Nytt kontrollrum på SSAB i Luleå samt ABB s operatörsstationer på LKAB Black Box har även hjälpt till med applikationer som förbättrar arbetsplatserna inom processindustrin, bland annat det nya kontrollrummet på SSAB i Luleå samt ABB s nya operatörsstationer på LKAB. Att flytta datorerna bort från industrimiljön förbättrar driftsäkerhet och underlättar service. Lättare att växa för Gävle kommun För många företag och organisationer har IT och datorkraft vuxit väldigt fort de senaste åren. Gävle kommun är en av dem som valde att anlita oss. Det resulterade i en investering i en ServSwitch Multilösning. SerwSwitch Multilösning För många företag och organisationer har IT och datorkraft vuxit väldigt fort de senaste åren. Gävle kommun är en av dem som valde att anlita oss. Det resulterade i en investering i en Serv- Switch Multilösning. Per Rosshagen som arbetar med driften på Gävle kommuns IT-avdelning tycker att fördelarna är många: Vi har märkt att vi nu kan integrera samtliga servers i ett system. Det underlättar både övervakning och hantering. Nu är vi också mer flexibla inför framtida utökningar av serverparken. Byggt ut systemet I samarbete med Black Box har vi successivt byggt ut vårt system och anpassat det efter våra behov. Numera har vi en ServSwitch Summit kopplad på toppen av vårt befintliga system. Det förenklar ytterligare anslutningen av nya servrar, säger Per Rosshagen. Den största fördelen är att vi nu kan integrera samtliga servers i ett system.

16 Digitala skyltar i butikerna Vår lösning med Digitala Skyltar i alla butiker har förbättrat driftsäkerheten, samt upplevelsen då vi kan förmedla samma budskap på fler skärmar. Allt som påverkar upplevelsen för kunden positivt ger i längden en ökad försäljning. Vi är mycket nöjda med Lisö samt Black Box lösningen Fredrik Skålander, Etableringschef 3 Black Box har tillsammans med sin samarbetspartner Lisö El & Ljusdesign installerat en smart Digital Signage lösning till 3 s samtliga 49 butiker i Sverige. Informationen som finns lagrad på en central server på 3 s huvudkontor skickas ut till de lokala servrarna butikerna. Från de lokala servrarna distribueras informationen via Black Box VGA-Extenders över vanligt CAT5/6-kablage till bildskärmarna på flera ställen i butikerna. Kontakta Black Box om ni behöver hjälp en Digital Signage lösning i en enskild butik/företag eller ett större projekt. Hoppas att ni har funnit några intressanta idéer i vår referenslista. Vill ni ha ett förslag på en lösning för er verksamhet, vänligen kontakta oss på Black Box Box 4490, Hässelby Telefon

Slutrapport Laddat för kunskap

Slutrapport Laddat för kunskap Slutrapport Laddat för kunskap Slutrapport för projektet Laddat för kunskap, 381111, mars 2015 Om Power Circle. Power Circle är en medlemsorganisation, med syfte att stärka, stödja och främja svensk el

Läs mer

Göteborgs häftigaste kontorslokaler tar form. Blickar österut 4. Arena med många ansikten 7. Stort värde på bevarande 11

Göteborgs häftigaste kontorslokaler tar form. Blickar österut 4. Arena med många ansikten 7. Stort värde på bevarande 11 Blickar österut 4 Arena med många ansikten 7 Stort värde på bevarande 11 Göteborgs häftigaste kontorslokaler tar form En informationstidning från Wikström VVS-Kontroll Samarbete för hållbar utveckling

Läs mer

DEN MÄNSKLIGA SIDAN AV IT. en bok om e-hälsa. Sammanfattning av projektet Syster Gudruns fullskalelabb i Blekinge för IT i vård och omsorg.

DEN MÄNSKLIGA SIDAN AV IT. en bok om e-hälsa. Sammanfattning av projektet Syster Gudruns fullskalelabb i Blekinge för IT i vård och omsorg. DEN MÄNSKLIGA SIDAN AV IT en bok om e-hälsa Sammanfattning av projektet Syster Gudruns fullskalelabb i Blekinge för IT i vård och omsorg. Produktionsår: 2011 Boken är framtagen på uppdrag av Syster Gudruns

Läs mer

Högaktuellt. information till LAYHER AB:s kunder, medarbetare och partners nr 28 Mars 2014. Morgan Lindstam på Lindstams Bygg

Högaktuellt. information till LAYHER AB:s kunder, medarbetare och partners nr 28 Mars 2014. Morgan Lindstam på Lindstams Bygg Högaktuellt information till LAYHER AB:s kunder, medarbetare och partners nr 28 Mars 2014 Lightweight - starkare & lättare allt om fördelarna med det nya systemet sid 3 Morgan Lindstam på Lindstams Bygg

Läs mer

Drift. Implema. Dygnet runt övervakning och drift av hela er SAP-miljö

Drift. Implema. Dygnet runt övervakning och drift av hela er SAP-miljö Drift Implema Dygnet runt övervakning och drift av hela er SAP-miljö Implemas driftsorganisation består av ett tiotal medarbetare som tillsammans delar ansvaret - dygnet runt - för första till tredje linjens

Läs mer

Rodeco. tar leken på allvar med nytt CRM-system

Rodeco. tar leken på allvar med nytt CRM-system ett magasin om produkter, tjänster och lösningar från dustin september 2014 pris 59 kr Rodeco levererar lekmiljöer till kunder i hela världen. Företagets vd, Daniel Lind, berättar hur ett skräddarsytt

Läs mer

Automation. IT i fastighet. redo för framtiden det mesta i huset kommer. på 3 sätt Läs om de riktigt smarta lösningarna.

Automation. IT i fastighet. redo för framtiden det mesta i huset kommer. på 3 sätt Läs om de riktigt smarta lösningarna. TEMA automation IT i fastighet TEMA: 23 extra sidor med nyttig läsning för fastighetsägare redo för framtiden det mesta i huset kommer att vara uppkopplat INNEHÅLL: Nyheter Hyresgästinflytande via mobilen...49

Läs mer

POSTENS MÖTESPLATS För att möta framtidens krav behövde Posten öppna transparanta lokaler som bjuder in till möten och kontakter. Läs mer på sidan 13

POSTENS MÖTESPLATS För att möta framtidens krav behövde Posten öppna transparanta lokaler som bjuder in till möten och kontakter. Läs mer på sidan 13 ANNONS HELA DENNA TEMATIDNING ÄR EN ANNONS FRÅN MEDIAPLANET ANNONS MODERNA KONTORET DIN GUIDE TILL EN SMARTARE KONTORSLÖSNING FOTO:THERESE ALDGÅRD MAJ 2006 Framtiden ställer krav på kreativitet, flexibilitet

Läs mer

Rapport: 2015:03 Finansierad av Avfall Sverige ISSN 1103-4092. Goda exempel på avfallsförebyggande

Rapport: 2015:03 Finansierad av Avfall Sverige ISSN 1103-4092. Goda exempel på avfallsförebyggande Rapport: 2015:03 Finansierad av Avfall Sverige ISSN 1103-4092 Goda exempel på avfallsförebyggande FÖRORD Det finns inget avfall Avfall Sveriges vision säger egentligen allt om var fokus ska ligga inom

Läs mer

Nu säljer vi Miljö-el

Nu säljer vi Miljö-el Lyngby Gård och 10 000 m3 biogödsel KUNDTIDNING FRÅN C4 ENERGI NR 1 MAJ 2015 Nu säljer vi Miljö-el Fjärrvärme & Fjärrkyla växer INNEHÅLL Öppet måndag fredag 8-16 044-780 75 20 C4 Energi Kundservice Vi

Läs mer

Dags att fylla digitaliseringen med innehåll. En miljardsatsning som snabbt kan lyfta skolan

Dags att fylla digitaliseringen med innehåll. En miljardsatsning som snabbt kan lyfta skolan Dags att fylla digitaliseringen med innehåll En miljardsatsning som snabbt kan lyfta skolan 1 Skolan måste digitaliseras Ingen har kunnat undgå att skolan har problem. Ingen har kunnat missa att den svenska

Läs mer

UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN IKT-FUNKTIONEN

UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN IKT-FUNKTIONEN UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN IKT-FUNKTIONEN UTREDNING Projekt: Författare: Version: Elever i behov av särskilt IT-stöd v3.3.017 Förvaltning/avdelning: Godkänd av beställare: Senast ändrad: Utbildningsförvaltningen,

Läs mer

REAL-Portal Öppet dygnet runt!

REAL-Portal Öppet dygnet runt! Spar tid med REAL Fastighetssystemets REAL-Portal Öppet dygnet runt! Med REAL-portalen kan medlemmar/hyresgäster och styrelse/ägare enkelt hämta och redigera infor- mation kring den egna bostadsrättsföreningen

Läs mer

Tack för att du har köpt den här boken om hur du som företagare kan paketera din kunskap, sälja den och tjäna mer pengar.

Tack för att du har köpt den här boken om hur du som företagare kan paketera din kunskap, sälja den och tjäna mer pengar. Tack för att du har köpt den här boken om hur du som företagare kan paketera din kunskap, sälja den och tjäna mer pengar. Jag hoppas att boken ger dig nya perspektiv på hur du på bästa sätt kan ta vara

Läs mer

krav Bravida bidrar till branschutveckling sid 12 Kvalitetsstämpel på vvs-utbildningar sid 18 Arbetsgivardagar vi rapporterar sid 20

krav Bravida bidrar till branschutveckling sid 12 Kvalitetsstämpel på vvs-utbildningar sid 18 Arbetsgivardagar vi rapporterar sid 20 Första nya blickpunkt från oss på Britta Permats Vd, svensk ventilation vill se SKÄRPTA krav sid 12 Bravida bidrar till branschutveckling sid 12 Kvalitetsstämpel på vvs-utbildningar sid 18 Arbetsgivardagar

Läs mer

En bekvämare vardag. Nr 2-2012. Peter och Gunnar, två av alla på Söderhamn NÄRA som arbetar för att göra din vardag bekväm

En bekvämare vardag. Nr 2-2012. Peter och Gunnar, två av alla på Söderhamn NÄRA som arbetar för att göra din vardag bekväm En tidning till alla hushåll i Söderhamn från Söderhamn NÄRA om Söderhamn NÄRA En bekvämare vardag Nr 2-2012 Peter och Gunnar, två av alla på Söderhamn NÄRA som arbetar för att göra din vardag bekväm 2

Läs mer

Framtidens datacenter

Framtidens datacenter nr 1 2013 STORAGE. EMC och NetApp om nästa generations infrastruktur Sidan 8 och 14 Framtidens datacenter I källaren, molnet eller både och? Per Sedihn: Nytt datacenter ny roll för IT Sidan 7 Möt Mats

Läs mer

Varför installera bredband?

Varför installera bredband? Varför installera bredband? så här ser det ut i framtidens kommunikationsnät Släpp inte in vem som helst! Som fastighetsägare sitter du på en tillgång som är mycket åtråvärd för bredbandsoperatörer de

Läs mer

Våra kunder berättar

Våra kunder berättar Våra kunder berättar Implemas kunder består främst av medelstora svenska företag. Företagen verkar inom ett antal branscher med viss tyngdpunkt på tillverkning, livsmedel, läkemedel, handel och grossist.

Läs mer

årsredovisning 2009 zetadisplay ab (publ)

årsredovisning 2009 zetadisplay ab (publ) årsredovisning 2009 zetadisplay ab (publ) digital signage installation hos ica togo i stockholm L AST METER MARKETING NÅGRA AV VÅRA REFERENSER ISLAND NORGE DANMARK SVERIGE FINLAND Shell Select PROTID U

Läs mer

#5 2010 PRIVATISERING SKA GÖRA GÖTEBORGS HAMN EFFEKTIVARE. spårbarhet på ärendena. Sid 10

#5 2010 PRIVATISERING SKA GÖRA GÖTEBORGS HAMN EFFEKTIVARE. spårbarhet på ärendena. Sid 10 #5 2010 ISTONE OCH O NEILL RULLAR VIDARE TILLSAMMANS Sportmodejätten O Neill Europe beslutade hösten 2008 att införa affärssystemet Lawson M3. Lösningen är branschanpassat och utformat för att kunna möta

Läs mer

DIGITALISERAR GOOD WATER MIDROC REKRYTERAR FÖR FRAMTIDEN. Nummer 8. Stor utmaning när Forsmarks kärnkraftverk. Rent vatten i Tanzania med hjälp av

DIGITALISERAR GOOD WATER MIDROC REKRYTERAR FÖR FRAMTIDEN. Nummer 8. Stor utmaning när Forsmarks kärnkraftverk. Rent vatten i Tanzania med hjälp av Nummer 8 Stor utmaning när Forsmarks kärnkraftverk DIGITALISERAR Rent vatten i Tanzania med hjälp av GOOD WATER MIDROC REKRYTERAR FÖR FRAMTIDEN Radarpar med höga mål bygger KOMPLETTA STADSDELAR Innehåll:

Läs mer

tryggt tryck I din butik januari 2011 Modern styrteknik för VA en vinnare på Öckerö [ TEMA Energi]

tryggt tryck I din butik januari 2011 Modern styrteknik för VA en vinnare på Öckerö [ TEMA Energi] B SVERIGE PORTO BETALT EFFEKT STOREL AB 463 83 LILLA EDET I din butik januari 2011 effekt nr 4 2010 ett magasin på elektrikernas sida ett magasin på elektrikernas sida nr 4 2010 10 sätt att få offentliga

Läs mer

Med glädje som drivkraft

Med glädje som drivkraft nr.7 Med glädje som drivkraft > Löddeköpinge: Lucy s Café & Bar är som hämtad ur en tidskapsel från 50-talet. Företaget FunFood som står bakom restaurangen har det bredaste sortimentet i landet med mat,

Läs mer

Nummer 10 SPÄNN BÅGEN. ta sikte på varför. Urtidskrafter skapade EXTRA UTMANING. Midroc är med och driver NORDENS största industriprojekt

Nummer 10 SPÄNN BÅGEN. ta sikte på varför. Urtidskrafter skapade EXTRA UTMANING. Midroc är med och driver NORDENS största industriprojekt Nummer 10 SPÄNN BÅGEN ta sikte på varför Urtidskrafter skapade EXTRA UTMANING Midroc är med och driver NORDENS största industriprojekt Ta sikte på varför Foto: Hans Berggren Ansvarig utgivare Anna Ullenvik

Läs mer

JAG, en ent rep renör?

JAG, en ent rep renör? Ef tersom det vi gjorde var okänt för de flesta så intresserade sig många för vad vi gjorde och blev nyfikna Tove West lund, ShapeUp Club JAG, en ent rep renör? Många inbillar sig att det är SVÅRT att

Läs mer

Business Intelligence

Business Intelligence HELA DENNA TEMATIDNING ÄR EN FRÅN MEDIAPLANET Februari 2008 Business Intelligence Design av BI är A och O MEDFÖLJER SOM TEMATIDNING I DAGENS INDUSTRI FEBRUARI 2008 Ersätter resurskrävande utbildning läs

Läs mer

Minska företagets energikostnader nu!

Minska företagets energikostnader nu! Minska företagets energikostnader nu! energieffektivisering för smart företagande och bättre miljöarbete EMIL 3 Energi & Ekonomi, Miljö, Industri & Långsiktighet Förord Vi vill med denna skrift inspirera

Läs mer

Teknisk översikt av IT-stöd i äldreomsorgen

Teknisk översikt av IT-stöd i äldreomsorgen Delrapport: Teknisk översikt av IT-stöd i äldreomsorgen Författare: Niklas Johansson Isabella Scandurra Lena Eriksson Bengt Sandblad Innehåll 1 FÖRORD... 3 2 INLEDNING... 4 3 PRESENTERADE IT-STÖD... 5

Läs mer

Arbeta i en globaliserad värld

Arbeta i en globaliserad värld Fakulteten för samhälls-och livsvetenskaper Christian Andersson Arbeta i en globaliserad värld Bo och arbeta i ett annat land i ett EU-perspektiv Working in a globalized world Live and work in another

Läs mer