Under åren var Lech Walesa Polens förste folkvalda president.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Under åren 1990-95 var Lech Walesa Polens förste folkvalda president."

Transkript

1 1 Eksjö Schackklubb 100 år 2013 Del talet Ekonomisk globalisering, ekologisk medvetenhet och digital revolution präglade årtiondet - det sista under både århundradet och årtusendet. Nokia och Ericsson lanserade de första digitala mobiltelefonerna. I allt större utsträckning fick privatpersoner också tillgång till persondatorer. Därmed kom e-postanvändningen att öka lavinartat kom den första söktjänsten, vilket kom att betyda mycket för internets popularitet. Många företag satsade hårt på designen av sina webbsidor. I schack var människor i allmänhet överlägsna datorerna fram till mitten av 1990-talet vann ett dataprogram för första gången mot en regerande världsmästare i schack, då Deep Blue besegrade Garri Kasparov med 3½-2½. Under åren var Lech Walesa Polens förste folkvalda president. En serie av krig och väpnade konflikter pågick i Jugoslavien mellan 1991 och Det ledde till att landet upplöstes i ett flertal självständiga republiker. I slutet av 1991 skrev Ryssland, Ukraina och Vitryssland på ett avtal om att bilda unionen Oberoende staters samvälde (OSS), till vilken tolv av de femton före detta sovjetrepublikerna anslöt sig. Att republik efter republik sedan utropade autonomi eller självständighet fick den tilltänkte presidenten Michail Gorbatjov att avgå den 25 december Dagen därpå upplöstes Sovjetunionen officiellt. Sedan dess har Ryska Federationen i praktiken efterträtt Sovjetunionen i internationella rättigheter och förpliktelser, även om Ryska federationen rent tekniskt också var en av Sovjetunionens delstater. Redan i augusti 1991 hade de baltiska staterna Estland, Lettland och Litauen lyckats skaka av sig 50 års sovjetiskt förtryck och förklarat sig självständiga delades Tjeckoslovakien i de båda republikerna Tjeckien och Slovaken. Händelserna i forna Jugoslavien och i forna Sovjetblocket förändrade för all framtid kartböckerna. I ett schackligt perspektiv innebar den nya geografin ett mäktigt tillskott av nya och spelstarka nationer. Schack-OS i Novi Sad 1990 blev Östtysklands sista med förlust i slutronden med 1-3 mot Sverige!

2 2 En katastrof och ett VM-brons blev tillsammans med den rekordhöga arbetslösheten de dominerande inslagen i massmedia. Förlisningen av Estonia 1994, väckte stor förstämning. 800 personer, varav 500 svenskar omkom års fotbolls-vm spelades i USA. Brasilien vann finalen mot Italien på straffar. Sverige blev överraskande trea efter 4-0 mot Bulgarien i bronsmatchen. I början på 1990-talet chockhöjdes den öppna arbetslösheten från 1,5 till 8 % inom loppet av bara några år och förblev sedan på denna höga nivå. En viktig orsak till att arbetslösheten blev så omfattande var att den, om än i olika skeden, kom att påverka i stort sett hela ekonomin. I den femte VM-matchen mellan Karpov och Kasparov spelades den första halvan i New York och den andra i Lyon. Annandag jul 1990 stod det klart att Kasparov lyckats försvara sin titel, 12½-11½. Det som i Tidskrift för schack fick rubriken Den stora oredan handlade om schismen mellan GMA (Grand Master Association), anförda av bl.a. Kasparov, och världsschackförbundet FIDE. Det är omöjligt att reda ut alla konstiga turer, men 1993 fick schackvärlden två parallella världsmästare, Anatolij Karpov och Garri Kasparov! Karpov vann FIDE:s titelmatch mot Jaan Timman, Holland, 12½-8½. Kasparov vann GMA-titelmatchen mot Nigel Short, England 12½-7½. Även på damsidan var läget kaotiskt. 21-åriga kinesiskan Jun Xie bröt en lång sovjetisk dominans genom att på sin födelsedag 1991 vinna VM-titeln efter matchseger mot Maja Tjiburdanidze, 8½-6½. Zsuzsa Polgar, äldst av de tre berömda systrarna från Ungern, vann 1995 VMtiteln från Jun Xie. När det var dags för ungerskan att försvara titeln avstod hon från spel. Det schackpolitiska spelet mynnade då ut i en titelmatch mellan Jun Xie och ryskan Alisa Galliamova. Jun Xie återerövrade VM-titeln genom att vinna matchen med 8½-6½. Landskamp Sverige-Finland i Eksjö Landskampen mot Finland spelades på Eksjö Stadshotell den 8-9 september Att musikdirektör Lennart Samuelsson spelade nationalhymnerna vid invigningen och att kommunalrådet Östen Johnsson talade på banketten gav landskampen en fin inramning. Den dubbelrondiga matchen slutade med svensk utklassningsseger, 13½-2½. Det reservbetonade finska lagets spelare hamnade ofta i ofördelaktiga situationer och inte ens den berömda sisun räddade dem. Det var den 40:e landskampen mellan länderna. Sverige har ett fint facit: 27 segrar, 6 oavgjorda och 7 förluster.

3 3 Stormästarmöte i Kungasalen Som ett led i 80-årsjubileumsfirandet bjöd vi in Sverigeettan Ulf Andersson och Sverigetvåan Ferdinand Hellers till en match på Eksjö Stadshotell under tiden maj Stormästarmöte i Kungasalen på Stadshotellet. Ulf Andersson t.v. mot Ferdinand Hellers. Matchen mellan de båda stormästarna omfattade sex partier. Intresset var glädjande stort med publik på plats och daglig massmediabevakning. Matchen inleddes med ett remiparti, men redan i det andra partiet dyrkade Hellers med de vita pjäserna upp ett av världens mest svårforcerade försvar. Den bravaden gav eko i schack-sverige. De fyra återstående partierna slutade alla remi. Inte någon gång var Hellers i förlustfara. Hans slutseger, 3½-2½, var välförtjänt och mycket meriterande. Eksjö Stadshotells väggar. Här följer ytterligare ett axplock från 1990-talet. I slutet av september 1991 spelades en nordisk 4-landskamp för damer. Danskorna vann. Första helgen i oktober 1992 klarade vi att samtidigt arrangera traditionella Fyrstads och en 4-landskamp för flickor från Danmark, Norge, Tyskland och Sverige. Eksjö vann Fyrstads och tyskorna 4-landskampen. Åsa Larssons andra minnesturnering, som spelades den 3-5 september 1993, vanns av Anna Glarner, Växjö SK. Elitseriens tre avslutande ronder 1997 blev minnesvärda. Våra arrangemang fungerade bra och Eksjö SK knep en fin fjärdeplats. Åsa Larssons tredje minnesturnering spelades den 5-7 september 1997 med Oksana Vovk från Danmark som segrare. Brons i skollag-sm I konkurrens med hela 104 lag i 1991 års skol-sm, högstadieklassen, gick bronset till Prästängsskolan i Eksjö. En lysande prestation! Eksjö Stadshotell schackhotellet Under åren , då vi varje år arrangerade internationella turneringar, blev de svenska elitspelarna familjära med anrika Eksjö Stadshotell. Detta har, i olika tappningar, fortsatt. I denna krönika refereras några viktiga schackhändelser som utspelades inom Prästängsskolans framgångsrika högstadielag 1991, f.v. Thomas Wessman, Håkan Thörnert, Josef Järhult och Johan Nilsson.

4 4 En prisbelönt ungdomsledare Hans Larsson var i många år en omtyckt, kunnig och framgångsrik ungdomsledare i Eksjö SK. Rolf Lekander, t.h. gratulerar Johan Eksmyr till vinsten i partiet och Eksjö SK till seriesegern. Hans Larsson Äras den som äras bör! 1992 utnämndes Hans Larsson till Årets ungdomsledare i Eksjö kommun. Dessutom tilldelades han Lions ungdomsledarstipendium 1996 i samband med nationaldagsfirandet i Eksjö. Hans anställdes som distriktsinstruktör i Smålands Schackförbund Denna befattning upprätthöll han till år I mitten av 1980-talet flyttade Hans till Matchhjälten Johan Eksmyr demonstrerar sitt parti för övriga spelare i laget. På huk f.v. Håkan Rothén, Håkan Tjärnemo och Håkan Åkvist. I bakre raden: Håkan Thörnert, Bernt Andersson, Johan Andersson och Per-Olov Nordström. Aneby. Där fortsatte han sin gärning Eksjö SK spelade i högsta divisionen, som ungdomsledare och de senaste åren gamla division I, säsongen I som ordförande i Aneby SK. avsaknad av storklubbarnas bredd blev sejouren endast ettårig. Den goda lag- Elitserien nästa andan kunde inte längre kompensera Eksjö SK arrangerade slutsammandraget våra brister som spelare. för division I, mellersta den mars Vid ett spelarmöte på Eksjö Camping sensommaren 1994 kom vi överens om Avslutningen blev thrillerbetonad. Före att vår trupp behövde förstärkas inför sista ronden ledde Växjö SK, som hela den kommande säsongens Elitseriespel. säsongen levt högt på tre spelstarka I ett pressmeddelande i augusti 1994 bosniska nyförvärv, med en matchpoäng kunde vi ge ett klart ambitionsbesked: före Eksjö SK. Matchhjälte blev Johan 25-årige stormästaren Ferdinand Eksmyr som lyckades kämpa ner Rolf Hellers, Lund och 30-årige FIDE- Lekander efter nära sex timmars spel. mästaren Franko Lukez, Nybro spelar 4½-3½ och Elitserien nästa! för Eksjö SK i Elitserien

5 5 Elitseriestart Stormästare Efter en bortaförlust mot Schack 08 i Som framgått ovan blev stormästaren Norrköping 1½-6½ utan Hellers - och Ferdinand Hellers spelklar för Eksjö SK en bortavinst mot Malmö SS 5-3 med till Elitseriesäsongen Hellers - var det äntligen dags för vår allra första hemmamatch i Elitserien. Motståndare i rond 3 lördagen den 26 november 1994 var Luleå SK. Av hänsyn till våra långväga gäster var det spelstart först klockan 15. Därför valde vi före detta Hotellträdgårdens lokaler, som flyttats till Eksjö Camping. Några golvplankor knirrade, men i övrigt var det högtidligt tyst i spellokalen. Både Hellers och Lukez vann och deras fina insatser lade grunden till vår seger med 5½-2½. Redan året därpå lämnade han både oss och Sverige för juridikstudier i USA. Hur skulle vi kunna ersätta honom? Stormästaren Harry Schüssler var inte registrad för någon svensk klubb. En kontakt med honom under schack-sm i Borlänge 1995 löste vårt dilemma. Han var villig att överta det tomma toppbordet. Genom att Hellers återkom till Eksjö SK efter sitt studieår i USA dubblerades antalet stormästare säsongen och lagets spelstyrka höjdes väsentligt. Stormästarna Harry Schüssler och Ferdinand Hellers i gemensamma analyser. Inför säsongen tappade vi vår stormästare Ferdinand Hellers, som på grund av anställning på en advokatbyrå i Stockholm väsentligt ville minska sitt tävlande. Det aktualiserade åter frågan: En djupt koncentrerad Fredrik Gustafsson vann Hur skulle vi ersätta honom i laget? också sitt parti och bidrog därmed till segern. Svaret blev något överraskande den I bakgrunden den internationelle domaren Claes svensktalande (!) nyblivne polske stor- R. Nilsheden från Göteborg, som varken verkar mästaren Jacek Gdanski, född 1970, intresserad av sitt uppdrag eller imponerad av Elitseriespelet. Foto: Bernt Andersson gift, två barn och anställd på inrikesministeriet i Warszawa.

6 6 Zacke angreppsspelaren Claes-Göran Zacke Thorngren föddes i Eksjö den 27 oktober blev han medlem i Eksjö SK och tog aktivt del av ungdomsverksamheten. Han tillhörde inte de främsta från början, men han hade fördelen att få växa både som spelare och person i den fantastiska ungdomsschackmiljö klubben erbjöd. Zacke var känd som en glad gamäng och trevlig underhållare i kamratgänget. Som senior blev Zacke framgångsrik som lagspelare - säsongen tog han en inteckning i Bernhards vandringspris. Zacke var en flitig SM-deltagare. I klubbens interna turneringar hade han det svårare, ty vi kände till hans något udda spelöppningsrepertoar och hans förkärlek för angreppsspel. För Zacke var schackets skönhet viktigare än själva resultatet. Säsongen var Zacke vice ordförande och de två följande säsongerna ordförande i Eksjö SK. Efter avlagd studentexamen blev Zacke banktjänsteman på Eksjö Sparbank. Han slutade hösten 1977 för att tillträda en kontorscheftjänst på Föreningsbanken i Älvsbyn. Där väckte han liv i både den avsomnade schackklubben och den illa skötta handbollsföreningen. Han blev ordförande i båda. I januari 1978 startade han med god förebild från Eksjö en schackspalt i Piteå-Tidningen, vilket också bidrog till ökat schackintresse i Norrbotten. I skollag-sm 1966 ingick Zacke i den Eksjökvartett som kvalade in till riksfinalen i Stockholm. Trots att det där blev en jumboplats beskrev han själv tävlingen som det bästa juniorminnet. Claes-Göran Zacke Thorngren ( ) Från Älvsbyn flyttade Zacke tillbaka till Småland som chef för Föreningsbanken i Oskarshamn. Därifrån bar det iväg till Högsby, där han blev ekonomiansvarig i kommunen och fastighetsbolagschef. I slutet av 1992 kom smällen. Läkaren gav Zacke diagnosen hjärntumör. Han flyttade då hem till sina föräldrar i Eksjö. Den långa kampen mot den svåra sjukdomen började. Trots täta lasarettsbesök och sorgen över sjukdomen fann Zacke glädje och styrka i att aktivt engagera sig i både schack och bridge. Vid sekelskiftet gav han upp schacket och några år senare också bridgen. Claes-Göran Zacke Thorngren bodde sina sista år på Mogården i Eksjö. Hans lidande tog slut den 13 november 2010.

7 7 Ryskt parti Spelat i Smålands-DM i mars 1977 Vit: Helge Wademark, Hultsfreds SK Svart: C-G Thorngren, Eksjö SK 1.e4 e5 2.Sf3 Sf6 3.d4 exd4 4.e5 Se4 5.Sxd4(?) Teoriverken behandlar endast 5.Dxd4 d5 6.exd6 e.p. Sxd6. 5 d6 Det är lockande att genast attackera vits centrumbonde, men 5 d5 är mera exakt. 6.Sf3 Sc6 Efter 6 dxe5 7.Dxd8+ Kxd8 8.Sxe5 Le6 uppstår ett remibetonat slutspel. 7.Lb5 Ld7 8.De2 d5 9.c4!? Skapar våldsamma förvecklingar. Det lugnare tycks tillförsäkra vit en liten spelöppningsfördel. 9 Lb4+ 10.Kf1 Konsekvent, eftersom vit bygger hela sitt spel på att Se4 har ett utsatt läge. På 10.Sbd2 klarar sig svart helskinnad med det enkla 10 Sxd2. 10 a6 11.cxd5 Efter 11.La4 Sxe5 12.Lxd7+ Sxd7 13.cxd5 Sdf6 14.Lg5 Le7 är svart i klar fördel. 11 axb5 12.Dxe4 12 Le6! Det vackra och förlösande draget! Paradoxalt nog undviker svart den hotande pjäsförlusten genom att ställa ytterligare en pjäs i slag. 13.Sc3 Säkert ett tungt beslut, men på 13.dxc6 avgör genast 13 Dd1+ 14.Se1 Lc4+ och på 13.dxe6 Dd1+ 14.Se1 Dxc1 15.exf7+ Kf8, är vit hjälplös mot hoten 16 Sxd4 och 16 Dxb2. 13 Lxc3 14.dxe6 Dd1+ 15.Se1 Dxe1+ 16.Dxe1 Lxe1 17.exf7+ Kxf7 18.Kxe1 Sxe5 Den vilda slagväxlingen till trots är ställningen materiellt jämn. Svarts pjäser intar dock ideallägen och slutspelet förs med stor exakthet. 19.f4 Sd3+ 20.Ke2 Tad8! 21.b3 The8+ 22.Kf3 Se1+ 23.Kg3 På 23.Kf2 avgör 23 Td1. 23 Te2 24.Tg1 Td Efter 25.Kg4 Sxg2 är vits kung i ett mattnät. Ett festligt parti! Löparspel Spelat i Eksjö SK, klass A, 5/ Vit: C-G Thorngren Svart: Roger Karlsson 1.e4 e5 Svart hade ännu ej börjat spela Caro-Kann! 2.Sc3 d6 3.Lc4 Sf6 4.d3 h6? 5.f4 Lg4 6.Sf3 Sc Sd4 8.fxe5 Lxf3 9.gxf3 dxe5 10.f4 Lc5 11.fxe5 Sc6+ 12.Kh1 Sxe5 13.Lb3 Dd7 14.Lf4 Sg6 15.Lg3 0-0 Nu får Zacke en chans han aldrig missade. 16.Txf6! gxf6 17.Dh5 Hot 18.Dxg Se5 18.Lxe5 fxe5 19.Dg6+ Kh8 20.Dxh6+ Kg8 21.Sd5 1-0

8 8 www GM Hellers Klubbens hemsida var mycket välbesökt under Den främsta anledningen var webbmastern Bernt Anderssons lysande idé att låta hela världen spela ett parti med ett drag i veckan mot vår stormästare Ferdinand Hellers. Såvitt vi vet var det världspremiär! Hellers vann partiet efter 45 drag. Partiet med kommentarer av Hellers är publicerat i vår jubileumsskrift Eksjö Schackklubb 90 år, men det kommer också återges i bilagan till decemberkrönikan om jubileumsåret. Notiser Hallsbergs juniorturnering 1989/90 vanns av Per Vernersson. Han upprepade därmed Bernt Andersson bravad från 1968/69. Att de båda långt senare blev medlemmar i Eksjö SK förringar inte på något sätt deras prestationer. Efter övertygande insatser i Genua 1989, Las Palmas 1990 och Bern 1992 blev Pia Cramling Sveriges tionde stormästare spelades en match mellan Bobby Fischer och Boris Spasskij i Belgrad. Precis som deras inbördes VM-match i Reykjavik 20 år tidigare vann Fischer. 30 partier spelades. Remierna oräknade blev segersiffrorna års TV-cup blev en tittarframgång under rubriken Snilledrag års SM i korrespondensschack vanns av Franko Lukez. Lars Bäckström, under 23 år Sveriges Schackförbunds skicklige och populäre riksinstruktör, avled 71 år gammal I juni 1994 arrangerades ett träningsläger för De Dövas SF:s VM-lag på Eksjö Camping avgick Håkan Åkvist efter 12 år som svensk förbundskapten, men fick göra ett inhopp i schack-os i Armenien året därpå. För resultatet belönades spelare och kapten med Schack-Gideon. I juli 1995 ansvarade Eksjö SK för ett publikt arrangemang på Eksjö Camping, då ett konsultationsparti spelades på det stora utomhusbrädet. Lennart Bergner/Bernt Andersson Georg Robért/Håkan Thörnert 0-1. Efter 24 års uppehåll gjorde Håkan Åkvist SM-comeback i Lidköping Det blev seger i Mästarklassen med 6½ poäng på de nio ronderna. Samtidigt blev P-O Nordström tvåa i sin klass I-grupp. Eksjöspelaren Ferdinand Hellers visade fantastisk form genom att obesegrad vinna stormästarturneringen i Malmö Sigeman & Co Chess Tournament Det var Hellers tredje och mest övertygande seger i denna turnering. Efter fem år i Elitserien fick Eksjö SK säsongen ta steget ner i division I. Christer Wänéus, Norrköping avgick som ordförande i Sveriges SF i och med utgången av Han hade då varit ordförande nästan 23 år, längst av alla. HÅ, september 2013

Steg 2 plus. 3 Matt i ett / Dubbelschack: A. 4 Matt i ett / Dubbelschack: B. 1) 1. Te8# 2) 1... Tb1# 3) 1... Sg3# 4) 1... Lxc3# 5) 1. Lxd5# 6) 1.

Steg 2 plus. 3 Matt i ett / Dubbelschack: A. 4 Matt i ett / Dubbelschack: B. 1) 1. Te8# 2) 1... Tb1# 3) 1... Sg3# 4) 1... Lxc3# 5) 1. Lxd5# 6) 1. Steg 2 plus 3 Matt i ett / Dubbelschack: A 1) 1. Te8# 2) 1.... Tb1# 3) 1.... Sg3# 4) 1.... Lxc3# 5) 1. Lxd5# 6) 1. d8d# 7) 1. Sf7# 8) 1. Sf8# 9) 1. Sxd6# 10) 1.... exd4# 11) 1. Tc7# 12) 1. Tc4# 4 Matt

Läs mer

Dam-NM Partibulletin. Rond 3. Ställning efter rond 3

Dam-NM Partibulletin. Rond 3. Ställning efter rond 3 Dam-NM 2003 Partibulletin Rond 3 Ställning efter rond 3 1 Ellen Hagesæther NOR 2169 1 1 1 3 Eva Jiretorn SWE 2146 1 1 1 3 3 Sheila Berntsen NOR 2132 1 1 0 2 Silje Bjerke NOR 2093 1 1 0 2 Evgenia Hansen

Läs mer

i 2010-talskrönikan, var i många år klubbens effektive sekreterare och kreative webbmaster.

i 2010-talskrönikan, var i många år klubbens effektive sekreterare och kreative webbmaster. 1 Utvalda partier Många duktiga spelare och en lång rad härliga partier saknas i denna kavalkad. Det svåra valet har egenmäktigt gjorts av undertecknad, så ingen skugga kan falla på någon annan. Ingen

Läs mer

Beska piller i Reykjavik

Beska piller i Reykjavik Beska piller i Reykjavik Efter en vinst i första ronden, därefter förlust mot tämligen välkände stormästaren Sabino Brunello, Italien, samt ytterligare en vinst mot en lägre rankad spelare var det så dags

Läs mer

1 Eksjö Schackklubb 100 år 2013 På sensommaren 1980 startade strejker i Gdansk. Strejkerna, som riktade sig mot socialistregimen i Polen, leddes av Lech Walesa, ledaren för fackföreningsrörelsen Solidaritet.

Läs mer

XABCDEFGHY. xabcdefghy Vit tänker nu spela Td1-d5. Med kort notation skulle det bli T1d5.

XABCDEFGHY. xabcdefghy Vit tänker nu spela Td1-d5. Med kort notation skulle det bli T1d5. Om kort notation När man ska skriva ner schackdrag kan man göra det med hjälp av lång notation, eller kort notation. Vid lång notation skriver man ner från vilken ruta pjäsen flyttar, och till vilken ruta

Läs mer

1 Eksjö Schackklubb 100 år 2013 hel schackvärld förundrades både över skärpan i hans partier och över hans exempellösa turneringssegrar. I en turnering i Buenos Aires 1970, där större delen av världseliten

Läs mer

Sundsvall Open 2006. Sammanfattat av Per Persson

Sundsvall Open 2006. Sammanfattat av Per Persson Sundsvall Open 2006 Sammanfattat av Per Persson Deltagare Spelare Klubb Rating Gunnar Hjorth Njurunda SK 2226 Nils Åke Malmdin Sundsvalls SS 2213 Arne Wahlström Sundsvalls SS 2115 Ruben Fuentes Fagerviks

Läs mer

HSS Klubb Tidning - SchackLaxen Ola Bengtsson, Magnus Eriksson och Magnus Lindhe Nr. 2, December, 14, 1999

HSS Klubb Tidning - SchackLaxen Ola Bengtsson, Magnus Eriksson och Magnus Lindhe Nr. 2, December, 14, 1999 HSS Klubb Tidning - SchackLaxen Ola Bengtsson, Magnus Eriksson och Magnus Lindhe Nr. 2, December, 14, 1999 1 Inledning Det som börjar i moll brukar ofta fortsätta i moll. Detta är kanske sant för många

Läs mer

Helgrapport från Örebro-SM

Helgrapport från Örebro-SM Helgrapport från Örebro-SM I sista ronden av svenska mästerskapens särskilda weekendklass mötte jag den som spelat det bästa schacket, Stephan Kring från Hultsfred. Spelschemat är tätt: fem partier från

Läs mer

Från Hasselbacken Chess Open.

Från Hasselbacken Chess Open. Från Hasselbacken Chess Open. Turneringen som arrangerades av Stockholms Schacksällskap för att fira klubbens 150-årsjubileum hade lockat inte mindre än 49 GM och ett tjogtal IM. Sammanlagt svettades 305

Läs mer

Philidor i Larsens tappning

Philidor i Larsens tappning Matti Svenn: I Kamraternas Internet-KM (2008-2009) hade jag flera intressanta partier men nedanstående var det klart tuffaste. Det var mycket att räkna på hela tiden och massor av varianter och kladdlappar

Läs mer

Infobrev (211) till Täby SK:s medlemmar

Infobrev (211) till Täby SK:s medlemmar Infobrev (211) till Täby SK:s medlemmar www.tabyschack.se TSKs styrelse Ordförande: Jan Engfeldt Kassör: Hans Weström Mötessekreterare: Jan Malmgren : Ledamöter: Roald Berthelsen- Public Relation Annki

Läs mer

TfS CHRISTIN ANDERSSON IM-INTECKNING I REYKJAVIK OPEN

TfS CHRISTIN ANDERSSON IM-INTECKNING I REYKJAVIK OPEN Tidskrift för Schack 3/2006 www.schack.se TfS CHRISTIN ANDERSSON IM-INTECKNING I REYKJAVIK OPEN Peter Svidler visar hur han hade tänkt för vår reporter Ian Rogers. Stort reportage från Morelia-Linares.

Läs mer

Två stormästarremier från Lag-EM för seniorer i Wien

Två stormästarremier från Lag-EM för seniorer i Wien Två stormästarremier från Lag-EM för seniorer i Wien Följande parti spelade jag mot Italiens förstabordsspelare, GM Carlos Garcia Palermo i fjärde ronden. Vi spelade då på bord fem, dvs precis utanför

Läs mer

2012-12-23 God Jul & Gott Nytt År...önskar Oskarshamns Schacksällskap alla medlemmar och alla som stöttat föreningen under det gångna året.

2012-12-23 God Jul & Gott Nytt År...önskar Oskarshamns Schacksällskap alla medlemmar och alla som stöttat föreningen under det gångna året. 2012-12-23 God Jul & Gott Nytt År...önskar Oskarshamns Schacksällskap alla medlemmar och alla som stöttat föreningen under det gångna året. 2012-12-20 KM i blixt Den 20 december var det julavslutning på

Läs mer

BLASKAN # 5. www.lask.se VECKA 43 2013. Sixten tog silver i Skol-SM Tre LASK:are deltog i Bromma. Nordiska Mästerskapen Daniel och Axel åkte till Køge

BLASKAN # 5. www.lask.se VECKA 43 2013. Sixten tog silver i Skol-SM Tre LASK:are deltog i Bromma. Nordiska Mästerskapen Daniel och Axel åkte till Køge BLASKAN # 5 www.lask.se VECKA 43 2013 Nordiska Mästerskapen Daniel och Axel åkte till Køge Sixten tog silver i Skol-SM Tre LASK:are deltog i Bromma Janne med glansparti Schackskoleelever i LASK Open »

Läs mer

Spatt, spader och springarsprång

Spatt, spader och springarsprång Ingemar Johansson: Spatt, spader och springarsprång Ur SchackKamraten 1988:1 (årg. 16) Vad är det som får skäligen mediokra schackspelare som till exempel nedskrivaren av dessa rader att envist hålla fast

Läs mer

SM-BULLETINEN Foto: Stefan Alenius

SM-BULLETINEN Foto: Stefan Alenius SM-BULLETINEN Rond 4 Pris: 10 kr Foto: Stefan Alenius 0-0-0 Nej, det är inte någon lång rockad vi pratar om, utan den regerande svenske mästaren Emanuel Bergs resultat i de tre senaste partierna. För mot

Läs mer

www.schack.se TfS Linus Olsson Gruppvinnare i skol SM och IM inteckning i Danmark Tidskrift för Schack nummer 8/2004, årgång 110

www.schack.se TfS Linus Olsson Gruppvinnare i skol SM och IM inteckning i Danmark Tidskrift för Schack nummer 8/2004, årgång 110 www.schack.se TfS Linus Olsson Gruppvinnare i skol SM och IM inteckning i Danmark Tidskrift för Schack nummer 8/2004, årgång 110 VM matchen i Brissago VM matchen 1935 Europacupen Ralf Åkesson i korr VM

Läs mer

Tiger imponerade i Dresden

Tiger imponerade i Dresden TfS Tidskrift för Schack Nummer 8/2008 Årgång 114 Tiger imponerade i Dresden Lars har följt Skara till eliten Martina vill komma till Globen Sören leder svenskt schacks hjälptrupp s TfS 4 OS i Dr e s d

Läs mer

BLASKAN. www.lask.se. Justus tog sin första pokal! Öppet mästerskap i Køge Bugt. VECKA 41 l 2013

BLASKAN. www.lask.se. Justus tog sin första pokal! Öppet mästerskap i Køge Bugt. VECKA 41 l 2013 BLASKAN www.lask.se #4 VECKA 41 l 2013 Justus tog sin första pokal! Öppet mästerskap i Køge Bugt. » Justus tog bara allt som kom i hans väg och vann. «LASK-NYTT 5 Rekordmånga deltagare i LASK Open UNGA

Läs mer

TfS. Vassili Ivantjuk elitseriesegrare i SK Rockaden. Tidskrift för Schack nummer 3/2004, årgång 110

TfS. Vassili Ivantjuk elitseriesegrare i SK Rockaden. Tidskrift för Schack nummer 3/2004, årgång 110 TfS Vassili Ivantjuk elitseriesegrare i SK Rockaden Tidskrift för Schack nummer 3/2004, årgång 110 Linares Elitserien Recept för direktsändningar på internet Ungdomssidorna SK Rockaden, Sveriges största

Läs mer

Tidskrift för Schack 2/2008 www.schack.se. TfS 4 BOBBY FISCHER HIKARU NAKAMURA. med sekundanter SCHACK4AN. TfS nr 2/2008

Tidskrift för Schack 2/2008 www.schack.se. TfS 4 BOBBY FISCHER HIKARU NAKAMURA. med sekundanter SCHACK4AN. TfS nr 2/2008 Tidskrift för Schack 2/2008 www.schack.se TfS 4 BOBBY FISCHER 52 SCHACK4AN HIKARU NAKAMURA med sekundanter TfS Sveriges Schackförbund Slottsgatan 155 602 20 Norrköping telefon 011-10 74 20 Tidskrift för

Läs mer

Tidskrift för Schack 4/2008 www.schack.se. TfS 28 KINNMARK. TIGER HILLARP PERSSON Vinnare av Sigemanturneringen 62 PHILIDOR

Tidskrift för Schack 4/2008 www.schack.se. TfS 28 KINNMARK. TIGER HILLARP PERSSON Vinnare av Sigemanturneringen 62 PHILIDOR Tidskrift för Schack 4/2008 www.schack.se TfS 28 KINNMARK 62 PHILIDOR TIGER HILLARP PERSSON Vinnare av Sigemanturneringen TfS Sveriges Schackförbund Slottsgatan 155 602 20 Norrköping telefon 011-10 74

Läs mer

Nordiska mästerskap NM. Individuella NM, SM och DM. Nordiska mästerskap NM - har endast i några undantagsfall attraherat Eksjöspelarna.

Nordiska mästerskap NM. Individuella NM, SM och DM. Nordiska mästerskap NM - har endast i några undantagsfall attraherat Eksjöspelarna. 1 Individuella NM, SM och DM Nordiska mästerskap NM - har endast i några undantagsfall attraherat Eksjöspelarna. Däremot har svenska mästerskap eller Sveriges Schackförbunds kongresstävlingar, som de högtidligen

Läs mer

TfS. Alexandra Kosteniuk segrade i dam-em. Pia Cramling rapporterar

TfS. Alexandra Kosteniuk segrade i dam-em. Pia Cramling rapporterar TfS Alexandra Kosteniuk segrade i dam-em Pia Cramling rapporterar Tidskrift för Schack nummer 4/2004, årgång 110 Pinamar Dam-EM i Dresden Reykjavik Cambridge Springs 1904 En helkväll med Ulf Andersson

Läs mer

KORRSCHACK. Stormästare Conny Persson kommenterar. Tony Hedlund: Adolf Anderssen. Sture Olsson: Svensk dubbelseger. Reimhagens tvådragare

KORRSCHACK. Stormästare Conny Persson kommenterar. Tony Hedlund: Adolf Anderssen. Sture Olsson: Svensk dubbelseger. Reimhagens tvådragare KORRSCHACK Nr 1 2007 ÅRGÅNG 55 Tony Hedlund: Adolf Anderssen Sture Olsson: Svensk dubbelseger Reimhagens tvådragare Jonas Eriksson: Jojoturnering i Spanien Stormästare Conny Persson kommenterar SVERIGES

Läs mer

Tidskrift för Schack 6/2007 www.schack.se. TfS. 42 Paul Schmidt EMANUEL BERG. 56 Anatolij Karpov. Nordenmästare

Tidskrift för Schack 6/2007 www.schack.se. TfS. 42 Paul Schmidt EMANUEL BERG. 56 Anatolij Karpov. Nordenmästare Tidskrift för Schack 6/2007 www.schack.se TfS 42 Paul Schmidt 56 Anatolij Karpov EMANUEL BERG Nordenmästare TfS Sveriges Schackförbund Slottsgatan 155 602 20 Norrköping telefon 011-10 74 20 Tidskrift för

Läs mer

HSS Klubb Tidning SchackLaxen Nr. 5, September, 2005

HSS Klubb Tidning SchackLaxen Nr. 5, September, 2005 HSS Klubb Tidning SchackLaxen Nr. 5, September, 2005 HSS har flera tjejer bland juniorerna. Bilden är dock tagen under Lag-EM 2005 som spelades på Svenska Mässan i Göteborg. På bilden syns bl.a. den kommande

Läs mer

TfS. När Judit Polgar gjorde comeback i Wijk aan Zee hamnade världsmästarinnan Antoaneta Stefanova i bakgrunden. www.schack.se

TfS. När Judit Polgar gjorde comeback i Wijk aan Zee hamnade världsmästarinnan Antoaneta Stefanova i bakgrunden. www.schack.se TfS www.schack.se När Judit Polgar gjorde comeback i Wijk aan Zee hamnade världsmästarinnan Antoaneta Stefanova i bakgrunden. Tidskrift för Schack nummer 2/2005, årgång 111 Omslagsfoto: Cathy Rogers Wijk

Läs mer

Tidskrift för Schack 4/ TfS 28 KINNMARK. TIGER HILLARP PERSSON Vinnare av Sigemanturneringen 62 PHILIDOR

Tidskrift för Schack 4/ TfS 28 KINNMARK. TIGER HILLARP PERSSON Vinnare av Sigemanturneringen 62 PHILIDOR Tidskrift för Schack 4/2008 www.schack.se TfS 28 KINNMARK 62 PHILIDOR TIGER HILLARP PERSSON Vinnare av Sigemanturneringen TfS Sveriges Schackförbund Slottsgatan 155 602 20 Norrköping telefon 011-10 74

Läs mer

Juluppehåll Torsdagen den 15 december är sista spelkvällen före jul. Schackskolan har avslutning den 17 december.

Juluppehåll Torsdagen den 15 december är sista spelkvällen före jul. Schackskolan har avslutning den 17 december. 2011-12-23 God Jul & Gott Nytt År...önskar Oskarshamns Schacksällskap alla medlemmar samt övriga som på ett eller annat sätt engagerat sig i föreningen under det gångna året. 2011-12-10 Juluppehåll Torsdagen

Läs mer

BLASKAN # 3. VECKA Den 30 oktober fyller LASK år. Tävling för schackskoledeltagare.

BLASKAN # 3.  VECKA Den 30 oktober fyller LASK år. Tävling för schackskoledeltagare. BLASKAN # 3 www.lask.se VECKA 38 2013 HÄRMAPAN Fungerar det att härma sin motståndare? Den 30 oktober fyller LASK år. Tävling för schackskoledeltagare. »Vad händer om man härmar sin motståndare?«den MYSTISKE

Läs mer

TfS VESELIN TOPALOV. i uppochnervända världen. Tidskrift för Schack 7/2006

TfS VESELIN TOPALOV. i uppochnervända världen. Tidskrift för Schack 7/2006 Tidskrift för Schack 7/2006 www.schack.se TfS VESELIN TOPALOV i uppochnervända världen VM-matchen i Elista Johan Hellsten i Buenos Aires Inbördeskriget i Carlsviks Schackklubb Ungdomssidorna: Örsundsbro

Läs mer

TfS. Världscupvinnaren Levon Aronian fick chansen att vara med i A-gruppen i Corusturneringen. Johan Sigeman rapporterar från Wijk aan Zee

TfS. Världscupvinnaren Levon Aronian fick chansen att vara med i A-gruppen i Corusturneringen. Johan Sigeman rapporterar från Wijk aan Zee Tidskrift för Schack 2/2006 www.schack.se TfS Världscupvinnaren Levon Aronian fick chansen att vara med i A-gruppen i Corusturneringen Johan Sigeman rapporterar från Wijk aan Zee Wijk aan Zee Gibraltar

Läs mer

TfS. Strålande resultat av damlaget i Calvià

TfS. Strålande resultat av damlaget i Calvià www.schack.se TfS Strålande resultat av damlaget i Calvià Tidskrift för Schack nummer 9/2004, årgång 110 OS i Calvià Isle of Man Faaborg Spanska lagmästerskapet Allsvenskan Julpristävlingen Studier Schack4an

Läs mer

1 Eksjö Schackklubb 100 år 2013 Asiens ekonomiska tillväxt och politiska inflytande i världen ökade. Kina och Indien blev ekonomiska supermakter. Märkligt nog blev Kina och Indien på sätt och vis även

Läs mer

Tidskrift för Schack 1/2008 www.schack.se. TfS 30 LITTORIN. Nils Grandelius SK Bara Bönder 47 KARLSSON

Tidskrift för Schack 1/2008 www.schack.se. TfS 30 LITTORIN. Nils Grandelius SK Bara Bönder 47 KARLSSON Tidskrift för Schack 1/2008 www.schack.se TfS 30 LITTORIN 47 KARLSSON Nils Grandelius SK Bara Bönder TfS Sveriges Schackförbund Slottsgatan 155 602 20 Norrköping telefon 011-10 74 20 Tidskrift för Schack

Läs mer

Tidskrift för Schack 6/2007 www.schack.se. TfS. 42 Paul Schmidt EMANUEL BERG. 56 Anatolij Karpov. Nordenmästare

Tidskrift för Schack 6/2007 www.schack.se. TfS. 42 Paul Schmidt EMANUEL BERG. 56 Anatolij Karpov. Nordenmästare Tidskrift för Schack 6/2007 www.schack.se TfS 42 Paul Schmidt 56 Anatolij Karpov EMANUEL BERG Nordenmästare TfS Sveriges Schackförbund Slottsgatan 155 602 20 Norrköping telefon 011-10 74 20 Tidskrift för

Läs mer

Manhem på HUGGET. #1-03, Årgång 40

Manhem på HUGGET. #1-03, Årgång 40 Manhem på HUGGET #1-03, Årgång 40 Innehållsförteckning Ledare...3 Elitserien 2001-2002...4 Schack, lögner och galenskap...21 Joel plockar IM-inteckning...24 The human comedy of chess a grandmaster's chronicles...28

Läs mer

Tidskrift för Schack 1/ TfS 30 LITTORIN. Nils Grandelius SK Bara Bönder 47 KARLSSON

Tidskrift för Schack 1/ TfS 30 LITTORIN. Nils Grandelius SK Bara Bönder 47 KARLSSON Tidskrift för Schack 1/2008 www.schack.se TfS 30 LITTORIN 47 KARLSSON Nils Grandelius SK Bara Bönder TfS Sveriges Schackförbund Slottsgatan 155 602 20 Norrköping telefon 011-10 74 20 Tidskrift för Schack

Läs mer

Tidskrift för Schack 8/2007 www.schack.se. TfS 22 ALJECHIN. Emil Hermansson duellant 45 EKELUND

Tidskrift för Schack 8/2007 www.schack.se. TfS 22 ALJECHIN. Emil Hermansson duellant 45 EKELUND Tidskrift för Schack 8/2007 www.schack.se TfS 22 ALJECHIN 45 EKELUND Emil Hermansson duellant TfS Sveriges Schackförbund Slottsgatan 155 602 20 Norrköping telefon 011-10 74 20 Tidskrift för Schack är officiellt

Läs mer

TfS. Tidskrift för Schack 1/2006

TfS. Tidskrift för Schack 1/2006 Tidskrift för Schack 1/2006 www.schack.se TfS Emanuel Berg besegrade Alexei Shirov i Paul Keres Memorial i Tallinn. Partiet med Bergs kommentarer på sidan 21. Rilton Cup i Stockholm Paul Keres Memorial

Läs mer

SM-BULLETINEN. En oväntad vändning

SM-BULLETINEN. En oväntad vändning SM-BULLETINEN Rond 5 Pris: 10 kr Foto: Stefan Alenius En oväntad vändning Utvecklingen i SM-gruppen fick en oväntad vändning i den femte ronden, då de tre i toppen Jonny Hector, Nils Grandelius och Tiger

Läs mer

Det gick snett på hotellrummet!

Det gick snett på hotellrummet! SM-BULLETINEN Rond 2 Pris: 10 kr Foto: Stefan Alenius Det gick snett på hotellrummet! Jonny Hector fick in en ruggig prepp i det tidiga finalmötet med Emanuel Berg i den andra ronden. När Jesper Hall intervjuade

Läs mer

Tidskrift för Schack 2/2008 www.schack.se. TfS 4 BOBBY FISCHER HIKARU NAKAMURA. med sekundanter SCHACK4AN. TfS nr 2/2008

Tidskrift för Schack 2/2008 www.schack.se. TfS 4 BOBBY FISCHER HIKARU NAKAMURA. med sekundanter SCHACK4AN. TfS nr 2/2008 Tidskrift för Schack 2/2008 www.schack.se TfS 4 BOBBY FISCHER 52 SCHACK4AN HIKARU NAKAMURA med sekundanter TfS Sveriges Schackförbund Slottsgatan 155 602 20 Norrköping telefon 011-10 74 20 Tidskrift för

Läs mer

Cal Nagard. Matt i två drag. En väg till bra schack

Cal Nagard. Matt i två drag. En väg till bra schack Cal Nagard Matt i två drag En väg till bra schack Detta är en bok om spelöppningar i ett önskat urval Boken är skriven för Dig som: - redan lärt dig spela schack (dvs. Du vet hur pjäserna går, kan reglerna

Läs mer

1 Eksjö Schackklubb 100 år 2013 I schackolympiaden i Helsingfors 1952 kom Sovjet till spel för första gången. Deras lag Keres, Smyslov, Bronstein, Geller, Boleslavskij och Kotov - mottogs med jubel vid

Läs mer

TfS Anton Frisk-Kockum Trea i Hallsbergsturneringen Tidskrift för Schack nummer 1/2005, årgång 111 Omslagsfoto: Jonas Eriksson

TfS Anton Frisk-Kockum Trea i Hallsbergsturneringen Tidskrift för Schack nummer 1/2005, årgång 111 Omslagsfoto: Jonas Eriksson www.schack.se TfS Anton Frisk-Kockum Trea i Hallsbergsturneringen Tidskrift för Schack nummer 1/2005, årgång 111 Omslagsfoto: Jonas Eriksson Rilton Cup Mendoza David Janowsky Cala Millor Hallsbergsturneringen

Läs mer

TfS. Sverigemästaren JOHAN HELLSTEN. och flickvännen Alexandra Macías. Tidskrift för Schack 5/2006 www.schack.se

TfS. Sverigemästaren JOHAN HELLSTEN. och flickvännen Alexandra Macías. Tidskrift för Schack 5/2006 www.schack.se Tidskrift för Schack 5/2006 www.schack.se TfS Sverigemästaren JOHAN HELLSTEN och flickvännen Alexandra Macías SM i Göteborg OS i Turin del 2 I korta drag Raymond Weinstein ett tragiskt geni Elo-listan

Läs mer

TfS. PONTUS CARLSSON Förstaplats och GM-inteckning i Soller. 4 Aronian etta i Wijk aan Zee. 26 Schackfestival för alla i Gibraltar

TfS. PONTUS CARLSSON Förstaplats och GM-inteckning i Soller. 4 Aronian etta i Wijk aan Zee. 26 Schackfestival för alla i Gibraltar Tidskrift för Schack 2/2007 www.schack.se TfS 4 Aronian etta i Wijk aan Zee 26 Schackfestival för alla i Gibraltar PONTUS CARLSSON Förstaplats och GM-inteckning i Soller TfS Sveriges Schackförbund Slottsgatan

Läs mer

TfS PONTUS CARLSSON. Ur innehållet: STORMÄSTARINTECKNING I LAG-EM. www.schack.se. Johan Hellsten: Lagtävlingar har sin speciella charm

TfS PONTUS CARLSSON. Ur innehållet: STORMÄSTARINTECKNING I LAG-EM. www.schack.se. Johan Hellsten: Lagtävlingar har sin speciella charm TfS www.schack.se Tidskrift för Schack nummer 6/2005 Ur innehållet: Johan Hellsten: Lagtävlingar har sin speciella charm Emanuel Berg: En modern klassiker PONTUS CARLSSON STORMÄSTARINTECKNING I LAG-EM

Läs mer

KORRSCHACK www.schack.se/sskk

KORRSCHACK www.schack.se/sskk KORRSCHACK Nummer 1 2009 www.schack.se/sskk Två av de viktigaste damflygelbönderna i svensk schackhistoria. Se sidan 8. Winge - Toro Svart drar Stefan Winge med sikte på VM-titeln SSKK Kansli SSKK, Dag

Läs mer

TfS VESELIN TOPALOV. i uppochnervända världen. Tidskrift för Schack 7/2006

TfS VESELIN TOPALOV. i uppochnervända världen. Tidskrift för Schack 7/2006 Tidskrift för Schack 7/2006 www.schack.se TfS VESELIN TOPALOV i uppochnervända världen VM-matchen i Elista Johan Hellsten i Buenos Aires Inbördeskriget i Carlsviks Schackklubb Ungdomssidorna: Örsundsbro

Läs mer

TfS. Tidskrift för Schack 1/2006 www.schack.se

TfS. Tidskrift för Schack 1/2006 www.schack.se Tidskrift för Schack 1/2006 www.schack.se TfS Emanuel Berg besegrade Alexei Shirov i Paul Keres Memorial i Tallinn. Partiet med Bergs kommentarer på sidan 21. Rilton Cup i Stockholm Paul Keres Memorial

Läs mer

Tidskrift för Schack 3/2007 www.schack.se. TfS. 36 På väg mot oändligheten. 48 Ett protokoll från icke-olympiaden

Tidskrift för Schack 3/2007 www.schack.se. TfS. 36 På väg mot oändligheten. 48 Ett protokoll från icke-olympiaden Tidskrift för Schack 3/2007 www.schack.se TfS 36 På väg mot oändligheten 48 Ett protokoll från icke-olympiaden MAGNUS CARLSEN Tvåa i Morelia-Linares TfS Sveriges Schackförbund Slottsgatan 155 602 20 Norrköping

Läs mer

Europamästerskapen 2010 Sverige, Skövde 30/4-2/5 2010

Europamästerskapen 2010 Sverige, Skövde 30/4-2/5 2010 Europamästerskapen 2010 Sverige, Skövde 30/4-2/5 2010 Text: Swavek Dydiszko Foto: Swavek Dydiszko, Jerzy Jedut, Katarzyna Rozwodowska Det 25:e senior och 16:e junior Europamästerskapen i Taekwon-Do ITF

Läs mer

TfS PONTUS CARLSSON. Ur innehållet: STORMÄSTARINTECKNING I LAG-EM. www.schack.se. Johan Hellsten: Lagtävlingar har sin speciella charm

TfS PONTUS CARLSSON. Ur innehållet: STORMÄSTARINTECKNING I LAG-EM. www.schack.se. Johan Hellsten: Lagtävlingar har sin speciella charm TfS www.schack.se Tidskrift för Schack nummer 6/2005 Ur innehållet: Johan Hellsten: Lagtävlingar har sin speciella charm Emanuel Berg: En modern klassiker PONTUS CARLSSON STORMÄSTARINTECKNING I LAG-EM

Läs mer

Tidskrift för Schack 1/ TfS. 43 I Capablancas fotspår. 48 David Bronstein

Tidskrift för Schack 1/ TfS. 43 I Capablancas fotspår. 48 David Bronstein Tidskrift för Schack 1/2007 www.schack.se TfS 43 I Capablancas fotspår 48 David Bronstein 1924 2006 TfS Årgång 113 Sveriges Schackförbund Slottsgatan 155 602 20 Norrköping telefon 011-10 74 20 Tidskrift

Läs mer

TfS. Strålande resultat av damlaget i Calvià

TfS. Strålande resultat av damlaget i Calvià www.schack.se TfS Strålande resultat av damlaget i Calvià Tidskrift för Schack nummer 9/2004, årgång 110 OS i Calvià Isle of Man Faaborg Spanska lagmästerskapet Allsvenskan Julpristävlingen Studier Schack4an

Läs mer

Tidskrift för Schack Nummer 4/2013 Årgång 119. Tronskiftet. Magnus Carlsen överlägsen i VM-matchen

Tidskrift för Schack Nummer 4/2013 Årgång 119. Tronskiftet. Magnus Carlsen överlägsen i VM-matchen TfS Tidskrift för Schack Nummer 4/2013 Årgång 119 Tronskiftet Magnus Carlsen överlägsen i VM-matchen Sveriges SF och Falkenbergs SK i samarbetet med Hallands SF inbjuder till Klassindelning A: födda 1994-1997;

Läs mer

TfS NILS GRANDELIUS. Ur innehållet: FULL POTT I SKOL-SM ÄN EN GÅNG. www.schack.se. Itai Panas: När Karjakin blev servitör

TfS NILS GRANDELIUS. Ur innehållet: FULL POTT I SKOL-SM ÄN EN GÅNG. www.schack.se. Itai Panas: När Karjakin blev servitör TfS www.schack.se Tidskrift för Schack nummer 7/2005 Ur innehållet: Itai Panas: När Karjakin blev servitör Ingemar Johansson skriver om "det odödliga dragtvångspartiet". NILS GRANDELIUS FULL POTT I SKOL-SM

Läs mer

1. INFORMATION SOM BERÖR SAMTLIGA: NYHET! AKTIVA FÖRÄLDRAR HJÄLPER KLUBBEN :D

1. INFORMATION SOM BERÖR SAMTLIGA: NYHET! AKTIVA FÖRÄLDRAR HJÄLPER KLUBBEN :D Stockholms SS Nyhetsbrev November 2011 Kära schackförälder, året går mot sitt slut och det börjar bli dags att avrunda höstterminen med några punkter. Eftersom vi hittills inte hunnit skicka några nyhetsbrev

Läs mer

Tidskrift för Schack 1/2007 www.schack.se. TfS. 43 I Capablancas fotspår. 48 David Bronstein 1924 2006

Tidskrift för Schack 1/2007 www.schack.se. TfS. 43 I Capablancas fotspår. 48 David Bronstein 1924 2006 Tidskrift för Schack 1/2007 www.schack.se TfS 43 I Capablancas fotspår 48 David Bronstein 1924 2006 TfS Årgång 113 Sveriges Schackförbund Slottsgatan 155 602 20 Norrköping telefon 011-10 74 20 Tidskrift

Läs mer

2. Varför ville både Österrike- Ungern och Ryssland ha kontroll över vad som hände på Balkan?

2. Varför ville både Österrike- Ungern och Ryssland ha kontroll över vad som hände på Balkan? Instuderingsfrågor till : Första världskriget 1. Vilka var orsakerna till kriget? Orsaker till kriget var bl.a. Nationalismen var stor i alla Europas länder Tyskland ville behålla de gränserna de hade

Läs mer

TfS. Kezli Ong. Strålande debut i SM-gruppen. SM i Göteborg Förbundsaktuellt Elo-listan Dam-VM i Elista I korta drag Landet runt

TfS. Kezli Ong. Strålande debut i SM-gruppen. SM i Göteborg Förbundsaktuellt Elo-listan Dam-VM i Elista I korta drag Landet runt TfS Kezli Ong Strålande debut i SM-gruppen Tidskrift för Schack nummer 6/2004, årgång 110 SM i Göteborg Förbundsaktuellt Elo-listan Dam-VM i Elista I korta drag Landet runt Damallsvenskan Det blir premiär

Läs mer

TfS ULF ANDERSSON. Tidskrift för Schack 6/2006 www.schack.se. Generationskamp i Amsterdam Intervju med Nigel Short Ralf Åkesson i Tromsø TfS nr 6/2006

TfS ULF ANDERSSON. Tidskrift för Schack 6/2006 www.schack.se. Generationskamp i Amsterdam Intervju med Nigel Short Ralf Åkesson i Tromsø TfS nr 6/2006 Tidskrift för Schack 6/2006 www.schack.se TfS ULF ANDERSSON Generationskamp i Amsterdam Intervju med Nigel Short Ralf Åkesson i Tromsø Landskamp i Beijing Festival i Pardubice Kadettallsvenskan Läsarbrev

Läs mer

TfS CHRISTIN ANDERSSON IM-INTECKNING I REYKJAVIK OPEN

TfS CHRISTIN ANDERSSON IM-INTECKNING I REYKJAVIK OPEN Tidskrift för Schack 3/2006 www.schack.se TfS CHRISTIN ANDERSSON IM-INTECKNING I REYKJAVIK OPEN Peter Svidler visar hur han hade tänkt för vår reporter Ian Rogers. Stort reportage från Morelia-Linares.

Läs mer

(Hemsidan; klicka på röd och sen Senior Championship)

(Hemsidan; klicka på röd och sen Senior Championship) Veteran EM blogg (Hemsidan; klicka på röd och sen Senior Championship) Ett stort innerligt tack till Gösta, som bjöd på denna minnesvärda schacksemester! Ett femstjärnigt hotell lär knappast få ett utrymme

Läs mer

TfS. Jan Timman. Förstaplats i. Sigemanturneringen. Ur innehållet: www.schack.se. Lars Grahn: Sigemanturneringen

TfS. Jan Timman. Förstaplats i. Sigemanturneringen. Ur innehållet: www.schack.se. Lars Grahn: Sigemanturneringen TfS www.schack.se Tidskrift för Schack nummer 4/2005 Ur innehållet: Lars Grahn: Sigemanturneringen Johan Hellsten: Sommarschack i Sydamerika del 2 Jan Timman Förstaplats i Sigemanturneringen Ralf Åkesson:

Läs mer

TfS. Garri Kasparov. Världsettan tar farväl med förstaplats i Linares. Ur innehållet: www.schack.se. Ian Rogers: Kungen abdikerar

TfS. Garri Kasparov. Världsettan tar farväl med förstaplats i Linares. Ur innehållet: www.schack.se. Ian Rogers: Kungen abdikerar TfS www.schack.se Tidskrift för Schack nummer 3/2005 Ur innehållet: Garri Kasparov Världsettan tar farväl med förstaplats i Linares Ian Rogers: Kungen abdikerar Johan Hellsten: Sommarschack I Sydamerika

Läs mer

Infobrev (29) till Täby SK:s medlemmar

Infobrev (29) till Täby SK:s medlemmar Infobrev (29) till Täby SK:s medlemmar Det har varit fullt ös i helgen med spel både lördag och söndag i Allsvenskan och Stockholmsserien. Matchen mot Kungstornet i Allsvenskan begraver vi djupt ner i

Läs mer

Steg 1 extra. 2 Vinna material / Slå en oskyddad pjäs: A. 3 Vinna material / Slå en oskyddad pjäs: B. 1) 1. Dd1xg4. 2) 1. Tf4xb4. 3) 1.

Steg 1 extra. 2 Vinna material / Slå en oskyddad pjäs: A. 3 Vinna material / Slå en oskyddad pjäs: B. 1) 1. Dd1xg4. 2) 1. Tf4xb4. 3) 1. Steg 1 extra 2 Vinna material / Slå en oskyddad pjäs: A 1) 1. Dd1xg4 2) 1. Tf4xb4 3) 1. h3xg4 4) 1. Td1xd7 5) 1.... Sf6xg4 6) 1.... Db2xc3 7) 1.... Dh2xd6 8) 1.... Sc6xb4 9) 1. Tf1xf6 10) 1.... De6xh6

Läs mer

årtiondet då vi slutar tala med varandra.

årtiondet då vi slutar tala med varandra. 1 Eksjö Schackklubb 100 år 2013 Norge är också i schackvärldens fokus, men nu svallar positiva känslor. 22-årige Magnus Carlsen spelar VM-match mot världsmästaren Wiswanathan Anand i dennes hemstad Chennai,

Läs mer

TfS. Pia Cramling får en pokal av. Fide-presidenten Kirsan Iljumsjinov efter andraplatsen i Ataturk Masters - sidan 20

TfS. Pia Cramling får en pokal av. Fide-presidenten Kirsan Iljumsjinov efter andraplatsen i Ataturk Masters - sidan 20 Tidskrift för Schack 3/2008 www.schack.se TfS Pia Cramling får en pokal av Fide-presidenten Kirsan Iljumsjinov efter andraplatsen i Ataturk Masters - sidan 20 TfS Sveriges Schackförbund Slottsgatan 155

Läs mer

TfS. IVAN CHEPARINOV Vinnare av Sigemanturneringen. 4 Tiger Hillarp Persson i Dresden. 47 VM-kandidaten Stefan Winge

TfS. IVAN CHEPARINOV Vinnare av Sigemanturneringen. 4 Tiger Hillarp Persson i Dresden. 47 VM-kandidaten Stefan Winge Tidskrift för Schack 4/2007 www.schack.se TfS 4 Tiger Hillarp Persson i Dresden 47 VM-kandidaten Stefan Winge IVAN CHEPARINOV Vinnare av Sigemanturneringen TfS Sveriges Schackförbund Slottsgatan 155 602

Läs mer

AV DORIAN ROGOZENKO ÖVERSÄTTNING: OLA WINFRIDSSON. kräver mycket noggranna förberedelser,

AV DORIAN ROGOZENKO ÖVERSÄTTNING: OLA WINFRIDSSON. kräver mycket noggranna förberedelser, NU BÖRJAR DRAKVARIANTEN I SICILIANSKT AV DORIAN ROGOZENKO ÖVERSÄTTNING: OLA WINFRIDSSON Det är med stor glädje jag sätter mig ner för att skriva en ny artikelserie för Schacknytt. Denna gång kommer det

Läs mer

Schack4an. - Vad händer sen? Författare: Peter Heidne. Examinatorer: Jesper Hall Lars Holmstrand Pesach Laksman. Lärande och samhälle

Schack4an. - Vad händer sen? Författare: Peter Heidne. Examinatorer: Jesper Hall Lars Holmstrand Pesach Laksman. Lärande och samhälle Lärande och samhälle Schack som pedagogiskt verktyg Schack4an - Vad händer sen? Författare: Peter Heidne Examinatorer: Jesper Hall Lars Holmstrand Pesach Laksman 1 Inledning I mitt deltagande i Nordens

Läs mer

2007 IIHF World Championship spelades i Khodynka Arena i Moskva, och Arena Mytischi i Mytischi, Ryssland, 27 april-13 maj 2007.

2007 IIHF World Championship spelades i Khodynka Arena i Moskva, och Arena Mytischi i Mytischi, Ryssland, 27 april-13 maj 2007. VM I RYSSLAND 2007 2007 IIHF World Championship spelades i Khodynka Arena i Moskva, och Arena Mytischi i Mytischi, Ryssland, 27 april-13 maj 2007. Moskva Moskva Moskva Moskva Khodynka Arena Khodynka Arena

Läs mer

Helsingborgs TK svenska lagmästare H45 utomhus år 2009

Helsingborgs TK svenska lagmästare H45 utomhus år 2009 Helsingborgs TK svenska lagmästare H45 utomhus år 2009 Slutspelet för segrande lag i H45 arrangerades av Ullevi TK. Resultaten i de olika lagmatcherna blev som följer: Semifinal 1 Hallstahammars TK Helsingborgs

Läs mer

Månadsbrev. BK Höllviken Dam/Flickverksamhet

Månadsbrev. BK Höllviken Dam/Flickverksamhet BK Höllviken Dam/Flickverksamhet Syftet med detta månadsbrev är att ge samtliga inom klubben en bättre uppdatering kring vad som händer varje månad. Vill ni bidra med någon information eller matchbilder

Läs mer

Torsdagsträningen för Wasa-juniorerna Mellangruppen - 4 maj Lars OA Hedlund

Torsdagsträningen för Wasa-juniorerna Mellangruppen - 4 maj Lars OA Hedlund Torsdagsträningen för Wasa-juniorerna Mellangruppen - 4 maj 2017 Lars OA Hedlund Teknikövningar - spelöppningsfällor - mattkombinationer Källor: 1001 Deadly Checkmates, John Nunn Spelträning med Evansgambit

Läs mer

Rasbo IK Innebandysektionen Verksamhetsberättelse 2015/16

Rasbo IK Innebandysektionen Verksamhetsberättelse 2015/16 Rasbo IK Innebandysektionen Verksamhetsberättelse 2015/16 1 Inledning... 3 Åretsförening 2014/15... 3 Styrelsen 2015/16... 4 Ekonomi... 4 Information... 5 Kompetensutveckling... 5 Det sportsliga... 5 Studio

Läs mer

Tidskrift för Schack 7/2007 www.schack.se. TfS 38 GM CARLSSON. VISWANATHAN ANAND Världsmästare 41 DUELLEN

Tidskrift för Schack 7/2007 www.schack.se. TfS 38 GM CARLSSON. VISWANATHAN ANAND Världsmästare 41 DUELLEN Tidskrift för Schack 7/2007 www.schack.se TfS 38 GM CARLSSON 41 DUELLEN VISWANATHAN ANAND Världsmästare TfS Sveriges Schackförbund Slottsgatan 155 602 20 Norrköping telefon 011-10 74 20 Tidskrift för Schack

Läs mer

nr 1 2009 årg 46 victors enda överman i gibraltar

nr 1 2009 årg 46 victors enda överman i gibraltar nr 1 2009 årg 46 victors enda överman i gibraltar I MIN LEDARE I FÖRRA numret av Hugget (nr 08/1) belyste jag hur åldersstrukturen i Manhems medlemskader förändrats under den gångna tioårsperioden. Vi

Läs mer

Svenska Brottningsförbundet Swedish Wrestling Federation

Svenska Brottningsförbundet Swedish Wrestling Federation Svenska Brottningsförbundet Swedish Wrestling Federation Fédération Suédoise de Lutte Rapport från Fristilslandslaget tävling och träningsläger i Järvenpää Finland. Fredagen den 14 juni reste fristilslandslaget

Läs mer

Sitter styrkan i håret?

Sitter styrkan i håret? SM-BULLETINEN Rond 3 Pris: 10 kr Foto: Peter Halvarsson Sitter styrkan i håret? Sveriges yngste stormästare, 18-årige Nils Grandelius, klev upp i delad ledning med Jonny Hector på 2½ poäng när den tredje

Läs mer

En återblick. Nedtecknat av Per Åke Björlin

En återblick. Nedtecknat av Per Åke Björlin En återblick Nedtecknat av Per Åke Björlin Som säkert alla Kamrater känner till startades klubben 1920, och har i år kommit till den aktningsvärda åldern av 90 år. Vid klubbens 30 års jubileum 1950 gavs

Läs mer

Tidskrift för Schack Nummer 2/2011 Årgång 117. Riksfinal! 2 500 Schackfyrandeltagare fyllde Globen

Tidskrift för Schack Nummer 2/2011 Årgång 117. Riksfinal! 2 500 Schackfyrandeltagare fyllde Globen Tidskrift för Schack Nummer 2/2011 Årgång 117 Riksfinal! 2 500 Schackfyrandeltagare fyllde Globen 2 TfS 2/2011 Den mest heltäckande guiden till världens främste positionsspelare genom tiderna Tibor Károlyi

Läs mer

Ljungby Volley F15 kom 1:a i Gränsfejden Grön för U15 i Laholm.

Ljungby Volley F15 kom 1:a i Gränsfejden Grön för U15 i Laholm. Ljungby Volley F15 kom 1:a i Gränsfejden Grön för U15 i Laholm. Lördagen den 14/4 spelades Gränsfejden i Laholm. Det var 15 lag som samlats för att spela. Det var en samlad trupp (Linnea Larsson, Vilma

Läs mer

Svenska Taekwondoförbundet / ITF Sektionen

Svenska Taekwondoförbundet / ITF Sektionen JANUARI Svenska Taekwondoförbundet / ITF Sektionen Verksamhetsberättelse år 2002 Preliminär landslagsuttagning 26/1 gjordes den sista av de tre preliminära landslagsuttagningarna. Denna gång var det Uppsala

Läs mer

Resultat Julblixten

Resultat Julblixten 2013-12-19 Jörgen Karlsson, Västervik, vann Julblixten Oskarshamns Schacksällskap avslutade på sedvanligt sätt höstterminen med en 5- minuters blixtturnering där alla mötte varandra. Tävlingen hade 12

Läs mer

TfS. Jonny Hector mot Magnus Carlsen i Sigemanturneringens första rond. Stort turneringsreportage i det här numret

TfS. Jonny Hector mot Magnus Carlsen i Sigemanturneringens första rond. Stort turneringsreportage i det här numret TfS Jonny Hector mot Magnus Carlsen i Sigemanturneringens första rond Stort turneringsreportage i det här numret Tidskrift för Schack nummer 5/2004, årgång 110 Sigemanturneringen Intervju med Magnus Carlsen

Läs mer

Andra världskriget. 9gr HT-16

Andra världskriget. 9gr HT-16 Andra världskriget 9gr HT-16 Orsaker till 2VK Versaillesfreden Dolkstötslegenden Rätt man på rätt plats i rätt tid Hitler kom i precis rätt tid. Lovade råda bot på arbetslöshet och fattigdom. Lyckades.

Läs mer

HSS Klubb Tidning SchackLaxen Nr. 3, April, 16, 2002

HSS Klubb Tidning SchackLaxen Nr. 3, April, 16, 2002 HSS Klubb Tidning SchackLaxen Nr. 3, April, 16, 2002 Redax och tillika oansvariga utgivare: Ola Bengtsson och Magnus Lindhe Detta nummers medskribenter: Mats Johansson Pontus Sjödahl Olof Sjödahl Magnus

Läs mer

TfS Anton Frisk-Kockum Trea i Hallsbergsturneringen Tidskrift för Schack nummer 1/2005, årgång 111 Omslagsfoto: Jonas Eriksson

TfS Anton Frisk-Kockum Trea i Hallsbergsturneringen Tidskrift för Schack nummer 1/2005, årgång 111 Omslagsfoto: Jonas Eriksson www.schack.se TfS Anton Frisk-Kockum Trea i Hallsbergsturneringen Tidskrift för Schack nummer 1/2005, årgång 111 Omslagsfoto: Jonas Eriksson Rilton Cup Mendoza David Janowsky Cala Millor Hallsbergsturneringen

Läs mer

Stormästaren Ulf Andersson

Stormästaren Ulf Andersson SIMULTAN -historik.vaggeryds SK:s simultanmatcher 1949-1999 Stormästaren Ulf Andersson Född 26 juni 1962 1967 blev Ulf tvåa i junior-sm (1.Ornstein) och samma år blev han nordisk juniormästare. SM i Sundsvall

Läs mer

TfS. Tidskrift för Schack nummer 1/2004, årgång 110. Tiger mötte världseliten i Benidorm

TfS. Tidskrift för Schack nummer 1/2004, årgång 110. Tiger mötte världseliten i Benidorm TfS Tidskrift för Schack nummer 1/2004, årgång 110 Tiger mötte världseliten i Benidorm Kasparov och hans värld Rilton Cup i Stockholm Elitserien Bundesliga Elo-listan Menton Benidorm Björkstadsschacket

Läs mer

TfS STELLAN BRYNELL SVERIGEMÄSTARE. Ur innehållet: Vägen till SM-titeln Sverigemästaren kommenterar

TfS STELLAN BRYNELL SVERIGEMÄSTARE. Ur innehållet:   Vägen till SM-titeln Sverigemästaren kommenterar TfS www.schack.se Tidskrift för Schack nummer 5/2005 Ur innehållet: Vägen till SM-titeln Sverigemästaren kommenterar Jonas Eriksson: Superspurt signerad Sagit STELLAN BRYNELL SVERIGEMÄSTARE Evgenij Agrest:

Läs mer