TNSL05, Optimering, Modellering och Planering 6 hp, HT2-2011

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "TNSL05, Optimering, Modellering och Planering 6 hp, HT2-2011"

Transkript

1 ITN/KTS Stefan Engevall/Joakim Ekström Kursinformation TNSL05, Optimering, Modellering och Planering, HT2011 TNSL05, Optimering, Modellering och Planering 6 hp, HT Kursmål & innehåll 1.1 Mål med kursen Kursen skall ge kunskaper i optimeringslära, och speciellt optimering av linjära problem, problem med nätverksstruktur samt heltalsproblem. Speciellt vikt läggs på analys av modeller med koppling till planering av logistiktjänster. Studenten ska efter avslutad kurs kunna: Analysera och formulera optimeringsmodeller inom ekonomiska tillämpningsområden. Hantera den grundläggande matematiska teorin på vilken modeller och algoritmer bygger. Använda och dra slutsatser från optimeringsmetoder för linjära och heltaliga optimeringsproblem så som simplexmetoden, metoder för optimeringsproblem formulerade i termer av grafer samt plansnittning, och trädsökningsalgoritmer för problem med heltalskrav. Analysera och klassificera optimeringsmodeller med avseende på komplexitet. Lösa små optimeringsproblem manuellt och hantera större problem med hjälp av dator samt att analysera resultat från optimeringsprogram. 1.2 Förkunskaper Grundkurser i analys i en variabel, algebra samt logistik 1.3 Påbyggnadskurser Kvantitativ logistik, Planering av räddningssystem 1.4 Kursinnehållet Kursinnehållet definieras av kapitelhänvisningarna i undervisningsplanen nedan. Varje avsnitts vikt framgår av den undervisningstid som det ägnas. Kursen omfattar följande moment: En introduktion till matematiska modeller Introduktion till optimerande algoritmer Problemklassificering Optimalitetsvillkor Modellering av linjära problem Metoder för linjära problem (baslösningsbegreppet) Känslighetsanalys Nätverksmodellering Enklare typfall och typmetoder för nätverksproblem Heltalsmodellering Metoder för diskreta problem (plansnittning och trädsökning) 1(5)

2 2 Administration & Organisation Kursinformation TNSL05, Optimering, Modellering och Planering, HT Kurshemsida It s Learning Välj TNSL Lärare/Föreläsare Stefan Engevall Joakim Ekström Roya Elyasi-Pour Martin Heljedal Anna Gustafsson Nicole Koorn för kursinfo för senaste info, kursmaterial, mm Examinator Kursansvarig, Föreläsningar, Lektioner (SL), Kontaktinformation: e-post: joaek@itn.liu.se; Telefon: Rum: SP 8212 Lektioner (FTL) Kontaktinformation: e-post: roya.elyasi-pour@liu.se; Telefon: Rum: SP 7206 Huvudansvarig för datorlektioner och miniprojekt Kontaktinformation: e-post: martin.heljedal@liu.se; Telefon: Rum: SP 7206 Datorlektioner och miniprojekt Kontaktinformation: e-post: anngu@itn.liu.se; Telefon: Rum: SP 6214 Datorlektioner 2.3 Disposition Föreläsningar 24 h Lektioner 22 h Laborationer 14 h (+för- och efterarbete) Totalt 60 h 2.4 Organisation Kursen bedrivs i form av föreläsningar, lektioner, gruppuppgifter samt laborationer. Momenten beskrivs utförligare nedan Föreläsningar Föreläsningarna ägnas, förutom till introduktion och sammanfattning av kursen, åt teorigenomgång och för tillämpningar av teorin i form av lärarledda räkneövningar och liknande. Föreläsningar är frivilliga. 2(5)

3 2.4.2 Lektioner Lektionerna används för lärarledda och egna räkneövningar. Lektionerna är frivilliga Gruppuppgifter Under kursen skall 2 gruppuppgifter genomföras. Gruppuppgifterna skall lösas i grupper om två studenter. EN grupp om tre studenter, eller EN ensam student, kan tillåtas. Om en grupp om tre studenter bildas, kommer den gruppen att få två extrauppgifter. Gruppuppgifterna kommer att presenteras och läggas upp på It s Learning, under kursens gång. För hantering av ofullständiga eller sent inlämnade gruppuppgifter se avsnitt 2.6. Godkända gruppuppgifter ger 2 hp. Väl utförda gruppuppgifter kan ev. användas för att höja kursbetyget från 3 till 4 eller från 4 till 5. Se avsnitt Laborationer Tre datorlektioner skall genomföras i kursen. Till varje datorlektion finns förberedelseuppgifter som ska vara gjorda före lektionen startar. Datorlektionerna är obligatoriska och till varje datorlektion finns ett antal uppgifter som ska lösas. Om uppgifterna inte löses under det schemalagda tillfället måste tid för redovisning bokas hos Martin Heljedal. I datorlektion 1 ges en introduktion till modelleringsspråket AMPL. I datorlektion 2 övas Simplex genom att något större problem löses med hjälp av datorn. I datorlektion 3 används Excel och problemlösaren i Excel, för att lösa och analysera linjära och heltaliga optimeringsproblem. Två miniprojekt ska genomföras under kursen. I Miniprojekt 1 används modelleringsspråket AMPL, som introducerades i datorlektion 1, för att formulera, lösa och analysera ett optimeringsproblem med verklighetsanknytning. Rapporten skall inlämnas senast 27 november. Miniprojekt 2 syftar till övning av formulering, lösning och analys av ett nätverksproblem. En programvara som löser minkostnadsflödesproblem används som hjälpmedel för att lösa problemet. Rapporten skall inlämnas senast 12 december. För varje miniprojekt finns två handledningstillfällen schemalagda. Ett i lektionssal för att få hjälp med modelleringen, samt ett i datorsal för att få hjälp med AMPL. Det finns dessutom en reservtid bokad i anslutning till miniprojekt 1 och 2, då datorsalar är reserverade, men ingen lärare kommer att närvara. Miniprojekten skall utföras i grupper om två studenter. EN ensam student kan tillåtas. Grupper om tre studenter är inte tillåtet. Instruktioner för miniprojekten läggs upp på It s Learning och miniprojekten ska redovisas med en rapport. För miniprojekten gäller att det är tillåtet att diskutera uppgifterna mellan grupperna, men allt närmare samarbete mellan grupperna och plagiering av lösningar är otillåtet. Vid tveksamhet om vilken grad av samarbete som förekommit, kan den skriftliga redovisningen behöva kompletteras med en muntlig redogörelse. Notera att miniprojekten förväntas att ta ca 30h i anspråk utanför schemalagd tid. 3(5)

4 Godkända datorlektioner och miniprojekt ger tillsammans 2 hp. Väl utförda miniprojektrapporter kan ev. användas för att höja kursbetyget från 3 till 4 eller från 4 till 5. Se avsnitt Halvklassindelning Lektionerna är uppdelade på tre grupper: SL, FTL A, FTL B. Det är viktigt att endast går på sitt eget pass, annars tas tid från övriga studenter. Gruppindelning i FTL A och B görs i samband med att kursen startar. För varje datorlektion finns anmälningslistor. Några pass ligger efter kl 17, och om du vill undvika dessa tillfällen är det bra om du är ute i god tid och anmäler dig. För varje miniprojekt finns anmälningslistor till handledningstillfällena. 2.5 Litteratur Lundgren, Rönnqvist och Värbrand: Optimeringslära, Studentlitteratur, ISBN Henningsson, Lundgren, Rönnqvist, Värbrand Optimeringslära: övningsbok, Studentlitteratur, ISBN: Dessutom: Kompletterande material (Lektionshandleningar, Laborationshandledningar, Kompletterande övningar, OH-bilder mm) som kan hämtas från It s Learning 2.6 Examination Kursen har följande tre examinationsmoment: Moment Kurspoäng (hp) Laborationer 2 Gruppuppgifter 2 Tentamen 2 Tentamen är skriftlig och omfattar maximalt 40 poäng. För godkänt på tentan krävs normalt 21 poäng, för fyra på tentan krävs normalt 27 poäng, och för femma på tentan krävs normalt 33 poäng. Tillåtna hjälpmedel vid tentamen är kursboken. Första tentamenstillfället är 20 december 2011, De gemensamma gruppuppgifterna poängsätts och ger 1, 1½ eller 2 poäng per styck (dvs totalt max 4 p). För godkänt på momentet Gruppuppgifter måste båda omgångarna gruppuppgifter vara godkända. Gruppuppgiftsmomenten betygssätts inte separat, men poängen kan användas för att eventuellt höja kursbetyget. För godkänt på momentet Laborationer måste redovisningen för datorlektion 1, 2 och 3 vara godkända, samt projektrapporterna för miniprojekt 1 och 2 vara godkända. Uppgifter kopplade till datorlektioner redovisas i första hand i samband med det schemalagda tillfället. För studenter som inte redovisat i samband med det schemalagda tillfället finns ett datum angivet för varje datorlektion då tid för redovisning senast ska ha bokats. Efter detta datum hänvisas till omtentamensperioderna. 4(5)

5 Rapporterna från miniprojekten poängsätts och ger 1, 1½ eller 2 poäng per styck (dvs totalt max 4p). Bedömningen sker enligt följande: För 1 poäng och godkänt krävs att rapporten är godkänd. För 1½ poäng krävs att rapporten, förutom att den är godkänd, också har en välstrukturerad lösning utan större principiella fel. För 2 poäng krävs att rapporten, förutom att den är godkänd, också är en välformulerad rapport, och att lösningen inte innehåller mer än enstaka mindre fel. För rapporter inlämnad efter sista inlämningsdatum ges max 1 poäng. Miniprojekten betygssätts inte separat, men poängen kan användas för att eventuellt höja kursbetyget. Examination av Gruppuppgifter och Laborationer sker endast i samband med ordinarie inlämningstillfällen samt i samband med omtentamen. Studenter som inte har godkänt på delar av dessa moment hänvisas till nästa tillfälle. Notera att möjligheten att tillgodoräkna sig genomförda delar av dessa moment endast garanteras tills kursen ges nästa gång. Kursen är godkänd när samtliga kursmoment som ger kurspoäng är godkända. Kursbetyget blir aldrig lägre än tentabetyget, det kan dock bli högre, om en sammanräkning av samtliga poäng, dvs. från både godkänd tenta, gruppuppgifter och laborationer genererar högre nivåer enligt nedan. Poäng från laboration och projektuppgift garanteras endast för de tre närmsta tentorna. Därefter kan kursbetygssystemet komma att revideras, och eventuella gruppuppgifts- och laborationspoäng att bli ogiltiga. Summa poäng Kursbetyg 25-30½ ½ max{tentabetyg, 4} 38- max{tentabetyg, 5} 5(5)

TNSL05, Optimering, Modellering och Planering 6 hp, HT2-2010

TNSL05, Optimering, Modellering och Planering 6 hp, HT2-2010 ITN/KTS Stefan Engevall/Joakim Ekström Kursinformation TNSL05, Optimering, Modellering och Planering, HT2010 TNSL05, Optimering, Modellering och Planering 6 hp, HT2-2010 1 Kursmål & innehåll 1.1 Mål med

Läs mer

TNSL05 Optimering, Modellering och Planering. Föreläsning 1

TNSL05 Optimering, Modellering och Planering. Föreläsning 1 TNSL05 Optimering, Modellering och Planering Föreläsning 1 2018-11-05 2 Föreläsning 1, dagordning Kursadministration Lärare Mål Kurshemsida Kursmoment Gruppindelningar Examination Litteratur Optimering

Läs mer

TNSL08, Produktion och distribution 6 hp, VT1-2013

TNSL08, Produktion och distribution 6 hp, VT1-2013 ITN/KTS ver nr 2 14 januari 2013 Fredrik Persson 1 Kursmål & innehåll TNSL08, Produktion och distribution 6 hp, VT1-2013 1.1 Mål med kursen Kursen skall ge kunskaper i hur ett företag planerar och styr

Läs mer

TNSL05 Optimering, Modellering och Planering. Föreläsning 2: Forts. introduktion till matematisk modellering

TNSL05 Optimering, Modellering och Planering. Föreläsning 2: Forts. introduktion till matematisk modellering TNSL05 Optimering, Modellering och Planering Föreläsning 2: Forts. introduktion till matematisk modellering 2017-11-01 2 Dagordning Matematisk modellering, Linjära Problem (LP) Terminologi Målfunktion

Läs mer

Optimering inom logistik

Optimering inom logistik DNR LIU-2017-00432 1(9) Optimering inom logistik Programkurs 6 hp Optimization in logistics TNSL17 Gäller från: 2017 VT Fastställd av Programnämnden för Industriell ekonomi och logistik, IL Fastställandedatum

Läs mer

BML131, Matematik I för tekniskt/naturvetenskapligt basår

BML131, Matematik I för tekniskt/naturvetenskapligt basår BML131 ht 2013 1 BML131, Matematik I för tekniskt/naturvetenskapligt basår Syfte och organisation Matematiken på basåret läses i två obligatoriska kurser; under första halvan av hösten BML131 (Matematik

Läs mer

TNSL05 Optimering, Modellering och Planering. Föreläsning 4

TNSL05 Optimering, Modellering och Planering. Föreläsning 4 TNSL05 Optimering, Modellering och Planering Föreläsning 4 2018-11-14 2 Kursmål: idag Studenten ska efter avslutad kurs kunna: Analysera och formulera optimeringsmodeller inom ekonomiska tillämpningsområden

Läs mer

Optimering och systemanalys

Optimering och systemanalys DNR LIU-2018-02499 1(9) Optimering och systemanalys Programkurs 6 hp Optimization and System Analysis TNK047 Gäller från: 2019 VT Fastställd av Programnämnden för Industriell ekonomi och logistik, IL Fastställandedatum

Läs mer

TNK049 Optimeringslära

TNK049 Optimeringslära TNK049 Optimeringslära Clas Rydergren, ITN Föreläsning 1 Kursintroduktion Ämnesintroduktion Terminologi Tillämpningar Agenda Vilka personer medverkar i kursen? Kursupplägg Lärobok Laborationer Återkoppling

Läs mer

KURSPROGRAM MODELLERING AV DYNAMISKA SYSTEM, 5hp, period 4

KURSPROGRAM MODELLERING AV DYNAMISKA SYSTEM, 5hp, period 4 AVDELNINGEN FÖR SYSTEMTEKNIK UPPSALA UNIVERSITET Bengt Carlsson March 16, 2012 KURSPROGRAM MODELLERING AV DYNAMISKA SYSTEM, 5hp, period 4 Lärare Namn: Hus Rum: Tel: Kursmoment: Bengt Carlsson 2 2211 4713119

Läs mer

KURSPROGRAM Kommunal och industriell avloppsvattenrening

KURSPROGRAM Kommunal och industriell avloppsvattenrening Avd f SYSTEMTEKNIK Inst f INFORMATIONSTEKNOLOGI UPPSALA UNIVERSITET Bengt Carlsson, version September 8, 2014 KURSPROGRAM Kommunal och industriell avloppsvattenrening Lärare Namn: Hus Rum: Tel: Kursmoment:

Läs mer

EP1100, Matematik och informationssystem, 7,5 högskolepoäng Mathematics and Information Systems, 7.5 higher education credits

EP1100, Matematik och informationssystem, 7,5 högskolepoäng Mathematics and Information Systems, 7.5 higher education credits HANDELSHÖGSKOLANS FAKULTETSNÄMND EP1100, Matematik och informationssystem, 7,5 högskolepoäng Mathematics and Information Systems, 7.5 higher education credits Grundnivå/First Cycle 1. Fastställande Kursplanen

Läs mer

TNSL05 Optimering, Modellering och Planering. Föreläsning 6

TNSL05 Optimering, Modellering och Planering. Föreläsning 6 TNSL05 Optimering, Modellering och Planering Föreläsning 6 Agenda Kursens status Tolkning av utdata Intro lösningsmetoder Linjära optimeringsproblem (LP) på standardform Algebraisk formulering av LP Konveitet

Läs mer

Optimering för ingenjörer

Optimering för ingenjörer DNR LIU-2018-02499 1(9) Optimering för ingenjörer Programkurs 6 hp Engineering Optimization TAOP88 Gäller från: 2019 VT Fastställd av Programnämnden för maskinteknik och design, MD Fastställandedatum 2018-08-31

Läs mer

TNA005 Kursinformation VT 2013

TNA005 Kursinformation VT 2013 Institutionen för teknik och naturvetenskap Michael Hörnquist, 7 januari 2013 TNA005 Kursinformation VT 2013 Tillämpad matematik i teknik och naturvetenskap TNA005 Mål och innehåll I den här kursen är

Läs mer

TNA005: Tillämpad matematik i teknik och naturvetenskap. Kursinformation VT 2015

TNA005: Tillämpad matematik i teknik och naturvetenskap. Kursinformation VT 2015 TNA005: Tillämpad matematik i teknik och naturvetenskap Kursinformation VT 2015 1 Mål och innehåll I den här kursen är avsikten att du skall få tillämpa dina kunskaper i linjär algebra och begynnande kunskaper

Läs mer

Studiehandledning S0001M Matematisk statistik Läsperiod 2, HT 2017

Studiehandledning S0001M Matematisk statistik Läsperiod 2, HT 2017 Studiehandledning S0001M Matematisk statistik Läsperiod 2, HT 2017 Innehåll 1 Kursöversikt, mål och litteratur 2 2 Kursupplägg 3 2.1 Lektionsundervisning i samarbetsgrupper........... 3 2.2 Webbuppgifter..........................

Läs mer

Studiehandledning S0001M Matematisk statistik Läsperiod 4, VT 2017

Studiehandledning S0001M Matematisk statistik Läsperiod 4, VT 2017 Studiehandledning S0001M Matematisk statistik Läsperiod 4, VT 2017 Innehåll 1 Kursöversikt, mål och litteratur 2 2 Kursupplägg 3 2.1 Lektionsundervisning i samarbetsgrupper........... 3 2.2 Webbuppgifter..........................

Läs mer

Studiehandbok 1FE196 Introduktion till ekonomistyrning, 7,5

Studiehandbok 1FE196 Introduktion till ekonomistyrning, 7,5 Studiehandbok 1FE196 Introduktion till ekonomistyrning, 7,5 högskolepoäng Inledning Introduktion till ekonomistyrning är den första av fyra kurser i ekonomistyrning. Mål och innehåll utgörs av tre områden:

Läs mer

Studiehandledning S0001M Matematisk statistik Läsperiod 2, Ht 2013

Studiehandledning S0001M Matematisk statistik Läsperiod 2, Ht 2013 Studiehandledning S0001M Matematisk statistik Läsperiod 2, Ht 2013 Innehåll 1 Kursöversikt, mål och litteratur 2 2 Kursupplägg 3 2.1 Lektionsundervisning i samarbetsgrupper........... 3 2.2 Webbuppgifter..........................

Läs mer

TMV166/186 Linjär Algebra M/TD 2009/2010

TMV166/186 Linjär Algebra M/TD 2009/2010 TMV166/186 Linjär Algebra M/TD 2009/2010 Examinator och föreläsare Carl-Henrik Fant E-post: carl-henrik.fant@chalmers.se Tel: 772 3557, kontor: Matematik L 3037 Övningsledare: ML11: Staffan Hägglund ML12:

Läs mer

TNIU66: Statistik och sannolikhetslära

TNIU66: Statistik och sannolikhetslära Institutionen för teknik och naturvetenskap TNIU66: Statistik och sannolikhetslära Kursinformation 2015 Kursens mål och förväntade läranderesultat Kursens mål är att ge en introduktion till matematisk

Läs mer

Optimering av försörjningskedjor

Optimering av försörjningskedjor DNR LIU-2018-02499 1(6) Optimering av försörjningskedjor Programkurs 6 hp Supply Chain Optimization TAOP18 Gäller från: 2019 VT Fastställd av Programnämnden för Industriell ekonomi och logistik, IL Fastställandedatum

Läs mer

Tekniska högskolan vid Linköpings universitet Uppdaterad 2010-01-22 ITN DT2/ELE2/BI3. Kursinformation. TNIU03 Industriella styrsystem, 6 hp VT1 2010

Tekniska högskolan vid Linköpings universitet Uppdaterad 2010-01-22 ITN DT2/ELE2/BI3. Kursinformation. TNIU03 Industriella styrsystem, 6 hp VT1 2010 Tekniska högskolan vid Linköpings universitet Uppdaterad 2010-01-22 ITN DT2//BI3 Kursinformation TNIU03 Industriella styrsystem, 6 hp VT1 2010 Mål Kursen skall ge grundläggande kunskaper i styrteknik och

Läs mer

Kursinformation och lektionsplanering BML402

Kursinformation och lektionsplanering BML402 Kursinformation och lektionsplanering Matematik specialisering för basår, 7 hp. Syfte och organisation Kursen är valbar och bygger vidare på tidigare matematikkurser på basåret. Syftet är att ge en god

Läs mer

Introduktion till kursen och MATLAB

Introduktion till kursen och MATLAB Introduktion till kursen och MATLAB TNA005: Tillämpad matematik i teknik och naturvetenskap för ED1, KTS1, och MT1 vårterminen 2018 Berkant Savas Kommunikations- och transportsystem Institutionen för teknik

Läs mer

Kursinformation Tets 37 HT -2013

Kursinformation Tets 37 HT -2013 Linköpings universitet IEI- Institutionen för ekonomisk och industriell utveckling 2013-08-25 Logistik Ekdahl/KD Kursinformation Tets 37 HT -2013 Välkommen till kursen Grundläggande Logistik. Kursen innehåller

Läs mer

Kursinformation, TNIU19 Matematisk grundkurs fo r byggnadsingenjo rer, 6 hp

Kursinformation, TNIU19 Matematisk grundkurs fo r byggnadsingenjo rer, 6 hp Kursinformation, TNIU19 Matematisk grundkurs fo r byggnadsingenjo rer, 6 hp Grundläggande matematik för ingenjörsstudenter vid Byggnadsteknisk utbildning en förberedande matematikkurs inför kursen Envariabelanalys

Läs mer

Matematik I. hösttermin Jennifer Chamberlain Kurskoordinator

Matematik I. hösttermin Jennifer Chamberlain Kurskoordinator Matematik I hösttermin 2017 Jennifer Chamberlain Kurskoordinator matematik-i@math.su.se 08-16 45 16 Allmänt om kursen Uppdelad i algebra och analys Halvfart: algebra under termin 1 analys under termin

Läs mer

Riktlinjer och mallar för betygskriterier inom grundutbildningen i biologi (beslutat av BIG: s styrelse den 13 juni 2007)

Riktlinjer och mallar för betygskriterier inom grundutbildningen i biologi (beslutat av BIG: s styrelse den 13 juni 2007) Riktlinjer och mallar för betygskriterier inom grundutbildningen i biologi (beslutat av BIG: s styrelse den 13 juni 2007) Rektors och fakultetens riktlinjer Rektor utfärdade i juni 2006 riktlinjer för

Läs mer

Föreläsning 1: Introduktion till kursen

Föreläsning 1: Introduktion till kursen (18 januari 2015 F1.1 ) Föreläsning 1: Introduktion till kursen Lärare: Anna, Carl, Johan, Tom och ca 20 assistenter Registrering / avregistrering Undervisningsformer: föreläsningar och laborationer Kursmaterial

Läs mer

Finansiell optimering

Finansiell optimering DNR LIU-2018-02499 1(8) Finansiell optimering Programkurs 6 hp Financial Optimization TPPE61 Gäller från: 2019 VT Fastställd av Programnämnden för Industriell ekonomi och logistik, IL Fastställandedatum

Läs mer

STOCKHOLMS UNIVERSITET HT 2011 Statistiska institutionen Bertil Wegmann

STOCKHOLMS UNIVERSITET HT 2011 Statistiska institutionen Bertil Wegmann STOCKHOLMS UNIVERSITET HT 2011 Statistiska institutionen Bertil Wegmann KURSBESKRIVNING FÖR FINANSIELL STATISTIK, 7.5 HÖGSKOLEPOÄNG. KURSEN BESTÅR AV TVÅ MOMENT: Teori, skriftlig tentamen, 6 högskolepoäng

Läs mer

Ekonomisk analys: Ekonomisk teori

Ekonomisk analys: Ekonomisk teori 1(8) Ekonomisk analys: Ekonomisk teori Programkurs 4 hp Economic Analysis: Economic Theory TPPE98 Gäller från: 2018 VT Fastställd av Programnämnden för Industriell ekonomi och logistik, IL Fastställandedatum

Läs mer

ENDIMENSIONELL ANALYS FÖR C, D OCH BME HT 2013, DELKURS A2, 5 HP

ENDIMENSIONELL ANALYS FÖR C, D OCH BME HT 2013, DELKURS A2, 5 HP LUNDS UNIVERSITET MATEMATISKA INSTITUTIONEN Magnus Aspenberg ENDIMENSIONELL ANALYS FÖR C, D OCH BME HT 2013, DELKURS A2, 5 HP Kurskod: FMAA01 Kurschef: Magnus Aspenberg, rum 343 Matematiska Institutionen.

Läs mer

Kursinformation och studiehandledning, M0038M Matematik I Differentialkalkyl, Lp I 2013.

Kursinformation och studiehandledning, M0038M Matematik I Differentialkalkyl, Lp I 2013. Kursinformation och studiehandledning, M0038M Matematik I Differentialkalkyl, Lp I 2013. Kursansvarig och examinator: Staffan Lundberg, TVM. Telefon: 0920-49 18 69. Rum: E 882. E-post: lund@ltu.se Lärare

Läs mer

Beslutsmodeller. Programkurs 6 hp Decision Models TNSL18 Gäller från: 2019 VT. Fastställd av. Fastställandedatum

Beslutsmodeller. Programkurs 6 hp Decision Models TNSL18 Gäller från: 2019 VT. Fastställd av. Fastställandedatum DNR LIU-2018-02499 1(8) Beslutsmodeller Programkurs 6 hp Decision Models TNSL18 Gäller från: 2019 VT Fastställd av Programnämnden för Industriell ekonomi och logistik, IL Fastställandedatum 2018-08-31

Läs mer

TPPE98 Ekonomisk analys: Ekonomisk teori 4 hp

TPPE98 Ekonomisk analys: Ekonomisk teori 4 hp LINKÖPINGS UNIVERSITET HELENE LIDESTAM IEI JANUARI 2017 Produktionsekonomi TPPE98 Ekonomisk analys: Ekonomisk teori 4 hp Mål: Efter fullgjord kurs ska teknologen. ha kunskap om de grundläggande ekonomiska

Läs mer

Föreläsning 1: Introduktion till kursen

Föreläsning 1: Introduktion till kursen (16 januari 2016 F1.1 ) Föreläsning 1: Introduktion till kursen Lärare: Anna Eckerdal och Tom Smedsaas samt ca 20 assistenter Registrering / avregistrering Undervisningsformer: föreläsningar och laborationer

Läs mer

ENDIMENSIONELL ANALYS FÖR C, D OCH N HT 2014, DELKURS A1, 5 HP

ENDIMENSIONELL ANALYS FÖR C, D OCH N HT 2014, DELKURS A1, 5 HP LUNDS UNIVERSITET MATEMATISKA INSTITUTIONEN Magnus Aspenberg ENDIMENSIONELL ANALYS FÖR C, D OCH N HT 2014, DELKURS A1, 5 HP Kurskod: FMAA01 Kurschef: Magnus Aspenberg, rum 343 Matematiska Institutionen.

Läs mer

Kursprogram. Byggnadsmekanik VSMA05 HT 2016

Kursprogram. Byggnadsmekanik VSMA05 HT 2016 Byggnadsmekanik VSMA05 HT 2016 Kursprogram Allmänt Kursen Byggnadsmekanik omfattar 8 hp och ges under läsperiod 2. Kursen syftar till att ge en introduktion till byggnadsmekanik tillämpad på konstruktionstyper

Läs mer

Kvantfysikaliska koncept

Kvantfysikaliska koncept FAFA 55, Ht2016 Kvantfysikaliska koncept Heiner Linke, heiner.linke@ftf.lth.se Kvantfysik: Vad handlar kursen om? Kursprogram: inlärningsmål, betygsättning etc. Kvant -fysik: Alla former av energi och

Läs mer

Prima G. Antal besvarade kursvärderingsenkäter 56% 27 (av 48) Kursens namn Introduktion till IT-design. Hp 7.5. Kurskod ISGA90

Prima G. Antal besvarade kursvärderingsenkäter 56% 27 (av 48) Kursens namn Introduktion till IT-design. Hp 7.5. Kurskod ISGA90 Reflektion och åtgärder efter genomförd kurs OBS! För kurser inom lärarutbildningen och lärarlyftet används speciellt framtagna enkäter som administreras av lärarutbildningen kansli. Kursens namn Introduktion

Läs mer

KURSPROGRAM Kommunal och industriell avloppsvattenrening

KURSPROGRAM Kommunal och industriell avloppsvattenrening AVDELNINGEN FÖR SYSTEMTEKNIK UPPSALA UNIVERSITET Bengt Carlsson, version September 6, 2010 KURSPROGRAM Kommunal och industriell avloppsvattenrening Lärare Namn: Hus Rum: Tel: Kursmoment: Bengt Carlsson

Läs mer

1. Hur många timmar per vecka har du i genomsnitt lagt ner på kursen (inklusive schemalagd tid)?

1. Hur många timmar per vecka har du i genomsnitt lagt ner på kursen (inklusive schemalagd tid)? Skogsekonomisk grundkurs SH0093, 20181.1011 13 Hp Studietakt = 90% Nivå och djup = Grund A Kursledare = Ola Carlén Värderingsresultat Värderingsperiod: 2011-02-11-2011-02-18 Antal svar 40 Studentantal

Läs mer

Optimering och Simulering (MIO310) Kursinformation HT 2016

Optimering och Simulering (MIO310) Kursinformation HT 2016 INSTITUTIONEN FÖR TEKNISK EKONOMI OCH LOGISTIK AVDELNINGEN FÖR PRODUKTIONSEKONOMI www.pm.lth.se Optimering och Simulering (MIO310) Kursinformation HT 2016 AVD F PRODUKTIONSEKONOMI GATUADRESS: TELEN: HEMSIDA:

Läs mer

Grundläggande logistikalgoritmer

Grundläggande logistikalgoritmer 1(8) Grundläggande logistikalgoritmer Programkurs 6 hp Basic Logistics Algorithms TNSL20 Gäller från: 2018 VT Fastställd av Programnämnden för Industriell ekonomi och logistik, IL Fastställandedatum LINKÖPINGS

Läs mer

Logistik (723G48), 7,5 hp Kursinformation VT -2016

Logistik (723G48), 7,5 hp Kursinformation VT -2016 Linköpings universitet IEI- Institutionen för ekonomisk och industriell utveckling 2016-04-25 Logistik- och kvalitetsutveckling Bengt Ekdahl/KD Logistik (723G48), 7,5 hp Kursinformation VT -2016 Välkommen

Läs mer

Matematik I - vårtermin Anu Kokkarinen Kurskoordinator

Matematik I - vårtermin Anu Kokkarinen Kurskoordinator Matematik I - vårtermin 2015 Anu Kokkarinen Kurskoordinator anuk@math.su.se 08-16 45 26 Allmänt om kursen Uppdelad i algebra och analys Halvfart: algebra under termin 1 analys under termin 2. Helfart:

Läs mer

Utgivare Datum Ersätter X intranät/utbildning _ intranät/forskn. o fo.utb Patrik Cannmo / EcGu 2014-10-30 2014-08-13 _ intranät/anställd

Utgivare Datum Ersätter X intranät/utbildning _ intranät/forskn. o fo.utb Patrik Cannmo / EcGu 2014-10-30 2014-08-13 _ intranät/anställd HÖGSKOLAN i JÖNKÖPING INSTRUKTION I-JTH-10-025I _ webb/student 1 (6) Examination 1. Regelbakgrund HJ-gemensamma regler Denna instruktion gäller för Tekniska Högskolans olika former av examination och bygger

Läs mer

KURSPROGRAM HT-18 MATEMATISK STATISTIK FÖR B, K, N, BME OCH KEMISTER, FMSF70 & MASB02

KURSPROGRAM HT-18 MATEMATISK STATISTIK FÖR B, K, N, BME OCH KEMISTER, FMSF70 & MASB02 LUNDS TEKNISKA HÖGSKOLA MATEMATIKCENTRUM MATEMATISK STATISTIK KURSPROGRAM HT-18 MATEMATISK STATISTIK FÖR B, K, N, BME OCH KEMISTER, FMSF70 & MASB02 Allmänt Kursen ger 7.5hp och omfattar 26 timmar föreläsning,

Läs mer

Kursinformation NBIA26, 92BI32 och 93BI32

Kursinformation NBIA26, 92BI32 och 93BI32 Kursinformation NBIA26, 92BI32 och 93BI32 I det här dokumentet ska du kunna hitta all nödvändig information till kursen Evolution NBIA26, samt för kurserna 92BI32 och 93BI32. De allra flesta frågor bör

Läs mer

Kursinformation och studiehandledning, M0038M Matematik I Differentialkalkyl, Lp I 2012.

Kursinformation och studiehandledning, M0038M Matematik I Differentialkalkyl, Lp I 2012. Kursinformation och studiehandledning, M0038M Matematik I Differentialkalkyl, Lp I 2012. Kursansvarig och examinator: Staffan Lundberg, TVM. Telefon: 0920-49 18 69. Rum: E 882. E-post: lund@ltu.se Lärare

Läs mer

Matematik I - höstermin Anu Kokkarinen Kurskoordinator

Matematik I - höstermin Anu Kokkarinen Kurskoordinator Matematik I - höstermin 2015 Anu Kokkarinen Kurskoordinator anuk@math.su.se 08-16 45 16 Allmänt om kursen Uppdelad i algebra och analys Halvfart: algebra under termin 1 analys under termin 2. Helfart:

Läs mer

MA2047 Algebra och diskret matematik

MA2047 Algebra och diskret matematik MA2047 Algebra och diskret matematik Kursintroduktion Mikael Hindgren 4 september 2019 Allmän information Genväg till kursplatsen i Blackboard: tinyurl.com/ma2047ht19 Senaste kursplatsen är alltid öppen

Läs mer

Studiehandledning S0008M Sannolikhetslära och statistik Läsperiod 1, HT 2017

Studiehandledning S0008M Sannolikhetslära och statistik Läsperiod 1, HT 2017 Studiehandledning S0008M Sannolikhetslära och statistik Läsperiod 1, HT 2017 Innehåll 1 Kursöversikt, mål och litteratur 2 2 Kursupplägg 3 2.1 Lektionsundervisning i samarbetsgrupper........... 3 2.2 Webbuppgifter..........................

Läs mer

INDUSTRIELL EKONOMI FK

INDUSTRIELL EKONOMI FK 1 AVDELNINGEN FÖR PRODUKTIONSEKONOMI LUNDS TEKNISKA HÖGSKOLA MIO040 INDUSTRIELL EKONOMI FK Kursprogram VT1 2016(Jan-Mars) Kursansvarig: Peter Berling 2 Förkunskapskrav Industriell ekonomi, grundkurs. Godkänd

Läs mer

Programutvecklingsmetodik, teori

Programutvecklingsmetodik, teori 1 (5) TDDC93- Programutvecklingsmetodik, teori Sändlista Inger Klein Annalena Kindgren Siv Söderlund Magdalena Smeds Kristian Sandahl Tommy Färnqvist Kurskod TDDC93 Examinator Kristian Sandahl Kursen gavs

Läs mer

Matematik 4 för basår, 8 högskolepoäng Föreläsnings- och lektionsplanering

Matematik 4 för basår, 8 högskolepoäng Föreläsnings- och lektionsplanering Matematik 4 för basår, 8 högskolepoäng Föreläsnings- och lektionsplanering Kursboken innehåller uppgifter på tre nivåer, a, b och c, i stigande svårighetsgrad. Efter varje kapitel finns en bra sammanfattning,

Läs mer

Tekniska beräkningar för Elektroteknik Åk 2, ht 2002

Tekniska beräkningar för Elektroteknik Åk 2, ht 2002 UPPSALA UNIVERSITET Inst. för informationsteknologi Avd. för teknisk databehandling Jonas Nilsson Tekniska beräkningar för Elektroteknik Åk 2, ht 2002 Ansvarig institution Institutionen för informationsteknologi

Läs mer

Kursinformation och lektionsplanering BML402

Kursinformation och lektionsplanering BML402 Kursinformation och lektionsplanering Matematik specialisering för basår, 7 hp. Syfte och organisation Kursen är valbar och bygger vidare på tidigare matematikkurser på basåret. Syftet är att ge en god

Läs mer

Webbdesign med multimedia, 5p Kurskod Kurstillfälle Hösten 2007 Kursansvarig lärare Ulf Larsson, Rum 3047 ulf.larsson@sh.

Webbdesign med multimedia, 5p Kurskod Kurstillfälle Hösten 2007 Kursansvarig lärare Ulf Larsson, Rum 3047 ulf.larsson@sh. Delkursbeskrivning: Webbdesign med multimedia, 5 poäng (Interactive Multimedia for the Web, 7.5 ECTS Credits) Kurs Webbdesign med multimedia, 5p Kurskod Kurstillfälle Kursansvarig lärare Ulf Larsson, Rum

Läs mer

Kursprogram Strukturmekanik FME602

Kursprogram Strukturmekanik FME602 Kursprogram Strukturmekanik FME602 Allmänt Kursen Strukturmekanik omfattar 6 hp och ges under läsperiod 2. Kursen syftar till att ge en introduktion till byggnadsmekanik tillämpad på konstruktionstyper

Läs mer

EL1000/1120/1110 Reglerteknik AK

EL1000/1120/1110 Reglerteknik AK EL1000/1120/1110 Reglerteknik AK Kursansvarig: Henrik Sandberg hsan@kth.se Reglerteknik EES Osquldas v. 10 Dagens program: Kursinformation Reglerteknik konsten att styra Inledande exempel och begrepp Kursinformation

Läs mer

TTIT02-Matematisk Grundkurs

TTIT02-Matematisk Grundkurs 1 (6) TTIT02-Matematisk Grundkurs Sändlista Inger Klein Tea Nygren Siv Söderlund Magdalena Smeds Joakim Arnlind Göran Forsling Kurskod TTIT02 Examinator Joakim Arnlind Kursen gavs Årskurs 1 Termin HT Kursens

Läs mer

Optimering och Simulering (MIOF30) Kursinformation HT 2019

Optimering och Simulering (MIOF30) Kursinformation HT 2019 INSTITUTIONEN FÖR TEKNISK EKONOMI OCH LOGISTIK AVDELNINGEN FÖR PRODUKTIONSEKONOMI www.pm.lth.se Optimering och Simulering (MIOF30) Kursinformation HT 2019 AVD F PRODUKTIONSEKONOMI GATUADRESS: TELEFON:

Läs mer

Hållbar utveckling och företagande

Hållbar utveckling och företagande 1(5) Hållbar utveckling och företagande Programkurs 6 hp Corporate Sustainability Management TKMJ51 Gäller från: Fastställd av Programnämnden för Industriell ekonomi och logistik, IL Fastställandedatum

Läs mer

Inköp. Programkurs 6 hp Purchasing TETS23 Gäller från: 2017 VT. Fastställd av. Fastställandedatum

Inköp. Programkurs 6 hp Purchasing TETS23 Gäller från: 2017 VT. Fastställd av. Fastställandedatum DNR LIU-2017-00432 1(8) Inköp Programkurs 6 hp Purchasing TETS23 Gäller från: 2017 VT Fastställd av Programnämnden för Industriell ekonomi och logistik, IL Fastställandedatum 2017-01-25 2(8) Huvudområde

Läs mer

VSMF10 Byggnadskonstruktion - Kursprogram 2019

VSMF10 Byggnadskonstruktion - Kursprogram 2019 VSM10 Byggnadskonstruktion - Kursprogram 2019 Allmänt Kursen Byggnadskonstruktion omfattar 9 hp och ges under läsperiod 3-4. Kursen behandlar hur den bärande stommen i byggnader skall utformas för att

Läs mer

ENDIMENSIONELL ANALYS FÖR C, D OCH BI HT 2015, DELKURS B1, 8 HP

ENDIMENSIONELL ANALYS FÖR C, D OCH BI HT 2015, DELKURS B1, 8 HP LUNDS UNIVERSITET MATEMATISKA INSTITUTIONEN ENDIMENSIONELL ANALYS FÖR C, D OCH BI HT 2015, DELKURS B1, 8 HP Kurskod: FMAA05 Kurschef:, rum 545 Matematiska Institutionen. Tel. 046-222 0553. Email: magnusa@maths.lth.se

Läs mer

Bakgrundsinformation Kursens namn: Biomedicinsk laboratorievetenskap: Introduktion

Bakgrundsinformation Kursens namn: Biomedicinsk laboratorievetenskap: Introduktion Kursrapport Bakgrundsinformation Kursens namn: Biomedicinsk laboratorievetenskap: Introduktion Termin: HT-2014 Termin1 Ladokkod: BA111C Kursansvarig: Ravi Danielsson Antal registrerade studenter: 65 Antal

Läs mer

Introduktion till galaxer och kosmologi (AS 3001)

Introduktion till galaxer och kosmologi (AS 3001) Institutionen för astronomi VT-13 Allmänt Introduktion till galaxer och kosmologi (AS 3001) VT-13 Kursbeskrivning Kursen Introduktion till galaxer och kosmologi har målet att du som student ska få en introduktion

Läs mer

Linjär algebra och geometri I

Linjär algebra och geometri I UPPSALA UNIVERSITET MATEMATISKA INSTITUTIONEN Anders Johansson Linjär algebra och geometri I för Energi, Ma-kand., Frist. Höstterminen 2010 Kurslitteratur H. Anton, C. Rorres, Elementary Linear Algebra

Läs mer

Problemlösning och programmering

Problemlösning och programmering 1(8) Problemlösning och programmering Programkurs 6 hp Programming with Applications in Engineering TDDD44 Gäller från: 2018 VT Fastställd av Programnämnden för maskinteknik och design, MD Fastställandedatum

Läs mer

Formulär för kursansvarig. Kursanalysen utförs under kursens gång. Nomenklatur: F föreläsning, Ö övning, R räknestuga, L laboration, S seminarium)

Formulär för kursansvarig. Kursanalysen utförs under kursens gång. Nomenklatur: F föreläsning, Ö övning, R räknestuga, L laboration, S seminarium) Kursanalys KTH 1 Formulär för kursansvarig. Kursanalysen utförs under kursens gång. Nomenklatur: F föreläsning, Ö övning, R räknestuga, L laboration, S seminarium) KURSDATA Obligatorisk del 2 Kursens namn

Läs mer

Formulär för kursansvarig. Kursanalysen utförs under kursens gång. Nomenklatur: F föreläsning, Ö övning, R räknestuga, L laboration, S seminarium)

Formulär för kursansvarig. Kursanalysen utförs under kursens gång. Nomenklatur: F föreläsning, Ö övning, R räknestuga, L laboration, S seminarium) Kursanalys - KTH 1 Formulär för kursansvarig. Kursanalysen utförs under kursens gång. Nomenklatur: F föreläsning, Ö övning, R räknestuga, L laboration, S seminarium) KURSDATA Obligatorisk del 2 Kursens

Läs mer

Lärandemål 2; uppnås genom litteraturseminarier, övningar och en vetenskaplig projektrapport som genomförs i form av en skriftlig tentamen.

Lärandemål 2; uppnås genom litteraturseminarier, övningar och en vetenskaplig projektrapport som genomförs i form av en skriftlig tentamen. HANDELSHÖGSKOLANS FAKULTETSNÄMND FEG200, Företagsekonomi 2, 30,0 högskolepoäng Business Administration 2, Intermediate Course, 30.0 higher education credits Grundnivå/First Cycle 1. Fastställande Kursplanen

Läs mer

Envariabelanalys II. Programkurs 6 hp Calculus in One Variable II TNIU23 Gäller från: 2019 VT. Fastställd av. Fastställandedatum

Envariabelanalys II. Programkurs 6 hp Calculus in One Variable II TNIU23 Gäller från: 2019 VT. Fastställd av. Fastställandedatum DNR LIU-2018-02499 1(9) Envariabelanalys II Programkurs 6 hp Calculus in One Variable II TNIU23 Gäller från: 2019 VT Fastställd av Programnämnden för maskinteknik och design, MD Fastställandedatum 2018-08-31

Läs mer

Kursprogram VT Konstruktionsteknik VBKF15 (9hp)

Kursprogram VT Konstruktionsteknik VBKF15 (9hp) Bygg och Miljöteknologi Avdelningen för Konstruktionsteknik Kursprogram VT 2018 Konstruktionsteknik VBKF15 (9hp) Avdelningen för Konstruktionsteknik ingår i institutionen för Bygg- och Miljöteknologi vid

Läs mer

Sannolikhet och statistik 1MS005

Sannolikhet och statistik 1MS005 UPPSALA UNIVERSITET Matematiska institutionen Jesper Rydén Matematisk statistik Sannolikhet och statistik 1MS005 2013 08 28 Sannolikhet och statistik 1MS005 Kurshemsida: http://www2.math.uu.se/ jesper/sos13.html

Läs mer

ENDIMENSIONELL ANALYS FÖR C OCH D HT 2016, DELKURS B1, 8 HP

ENDIMENSIONELL ANALYS FÖR C OCH D HT 2016, DELKURS B1, 8 HP LUNDS UNIVERSITET MATEMATISKA INSTITUTIONEN Magnus Aspenberg ENDIMENSIONELL ANALYS FÖR C OCH D HT 2016, DELKURS B1, 8 HP Kurskod: FMAA05 Kurschef: Magnus Aspenberg, rum 545 Matematiska Institutionen. Tel.

Läs mer

Kursanalys, Fakulteten för teknik- och naturvetenskap

Kursanalys, Fakulteten för teknik- och naturvetenskap Kursanalys, Fakulteten för teknik- och naturvetenskap Bil.4 Kurs Kurskod BMGBI0 Immunologi och transfusionmedicin Program Biovetenskapligt program X programkurs fristående kurs uppdragsutbildning Kursdatum

Läs mer

Studieteknik och nya tentamensformatet Tips för att lyckas i kursen Endimensionell Analys

Studieteknik och nya tentamensformatet Tips för att lyckas i kursen Endimensionell Analys Studieteknik och nya tentamensformatet Tips för att lyckas i kursen Endimensionell Analys Sara Maad Sasane Matematikcentrum Lunds universitet 3 oktober 2018 För att få godkänt på kursen i endimensionell

Läs mer

STOCKHOLMS UNIVERSITET HT 2010 Statistiska institutionen Linda Wänström (moment 1 och 2) Jörgen Säve-Söderbergh (moment 3 och 4)

STOCKHOLMS UNIVERSITET HT 2010 Statistiska institutionen Linda Wänström (moment 1 och 2) Jörgen Säve-Söderbergh (moment 3 och 4) STOCKHOLMS UNIVERSITET HT 2010 Statistiska institutionen Linda Wänström (moment 1 och 2) Jörgen Säve-Söderbergh (moment 3 och 4) KURSBESKRIVNING FÖR REGRESSIONSANALYS OCH UNDERSÖKNINGSMETODIK, 15 HÖGSKOLEPOÄNG.

Läs mer

5B1147 Envariabelanalys, 5 poäng, för E1 ht 2006.

5B1147 Envariabelanalys, 5 poäng, för E1 ht 2006. Institutionen för Matematik, KTH, Olle Stormark. 5B1147 Envariabelanalys, 5 poäng, för E1 ht 2006. Detta är en grundläggande kurs i differential - och integralkalkyl för funktioner av en variabel. Enligt

Läs mer

Kursinformation Grundkurs i programmering med Python

Kursinformation Grundkurs i programmering med Python Hösten 2009 Två kurser i en 5DV105 - Programmeringsteknik med Python och MATLAB Programmeringsteori Föreläsningar om Python Färdighetsövning Laborationer i Python 5DV106 - Programmering i Python Praktisk

Läs mer

Kursbeskrivning för Statistikens grunder, 15 högskolepoäng, ST111G

Kursbeskrivning för Statistikens grunder, 15 högskolepoäng, ST111G STOCKHOLMS UNIVERSITET Statistiska institutionen Vårterminen 2019 Jolanta Pielaszkiewicz 2018-12-17 (uppdaterad 2019-01-11) Kursbeskrivning för Statistikens grunder, 15 högskolepoäng, ST111G KURSENS INNEHÅLL

Läs mer

Kursprogram Strukturmekanik VSMA20

Kursprogram Strukturmekanik VSMA20 Kursprogram Strukturmekanik VSMA20 Allmänt Kursen Strukturmekanik omfattar 6 hp och ges under läsperiod 2. Kursen syftar till att ge en introduktion till byggnadsmekanik tillämpad på konstruktionstyper

Läs mer

FÖRETAGSEKONOMISKA INSTITUTIONEN

FÖRETAGSEKONOMISKA INSTITUTIONEN FÖRETAGSEKONOMISKA INSTITUTIONEN FEG220 Logistiska informationssystem, 15 högskolepoäng Logistics and Information Systems, 15 higher Fastställande Kursplanen är fastställd av Handelshögskolans fakultetsnämnd

Läs mer

G1N, Grundnivå, har endast gymnasiala förkunskapskrav

G1N, Grundnivå, har endast gymnasiala förkunskapskrav Samhällsvetenskapliga fakulteten SGEG20, GIS: Geografiska Informationssystem för samhällsvetenskap - introduktion med tillämpningar, 30 högskolepoäng GIS: Geographical Information System for the Social

Läs mer

Produktionsteknik. Programkurs 6 hp Production Engineering TMMI70 Gäller från: 2017 VT. Fastställd av. Fastställandedatum

Produktionsteknik. Programkurs 6 hp Production Engineering TMMI70 Gäller från: 2017 VT. Fastställd av. Fastställandedatum DNR LIU-2016-01391 1(8) Produktionsteknik Programkurs 6 hp Production Engineering TMMI70 Gäller från: 2017 VT Fastställd av Programnämnden för maskinteknik och design, MD Fastställandedatum 2017-01-25

Läs mer

KURSPROGRAM HT-18 MATEMATISK STATISTIK AK FÖR D, I OCH PI, FMSF45 & MASB03

KURSPROGRAM HT-18 MATEMATISK STATISTIK AK FÖR D, I OCH PI, FMSF45 & MASB03 LUNDS TEKNISKA HÖGSKOLA MATEMATIKCENTRUM MATEMATISK STATISTIK KURSPROGRAM HT-18 MATEMATISK STATISTIK AK FÖR D, I OCH PI, FMSF45 & MASB03 Allmänt Kursen ger 9hp och omfattar 36 timmar föreläsning, 28 timmar

Läs mer

Matematik: Beräkningsmatematik (91-97,5 hp)

Matematik: Beräkningsmatematik (91-97,5 hp) DNR LIU-2012-00260 1(5) Matematik: Beräkningsmatematik (91-97,5 hp) Programkurs 7.5 hp Mathematics: Numerical Methods (91-97,5 cr) 9AMA01 Gäller från: 2017 VT Fastställd av Grundutbildningsnämnden Fastställandedatum

Läs mer

Kursprogram VSMF10 Byggnadskonstruktion

Kursprogram VSMF10 Byggnadskonstruktion Avdelningen för byggnadsmekanik, LTH 2018 Kursprogram VSM10 Byggnadskonstruktion Allmänt Kursen Byggnadskonstruktion omfattar 9 hp och ges under läsperiod 3-4. Kursen behandlar hur den bärande stommen

Läs mer

INFC50, Informatik: Content Management Systems, 7,5 högskolepoäng Informatics: Content Management Systems, 7.5 credits Grundnivå / First Cycle

INFC50, Informatik: Content Management Systems, 7,5 högskolepoäng Informatics: Content Management Systems, 7.5 credits Grundnivå / First Cycle Ekonomihögskolan INFC50, Informatik: Content Management Systems, 7,5 högskolepoäng Informatics: Content Management Systems, 7.5 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av

Läs mer

Statistik för farmaceuter 3 hp

Statistik för farmaceuter 3 hp Matematik och matematisk statistik 5MS031 Statistik för farmaceuter Lina Schelin Studiehandledning 2012-09-20 Sid 1 (7) STUDIEHANDLEDNING Statistik för farmaceuter 3 hp Sid 2 (7) Välkommen till kursen

Läs mer

EH2030 (7,5p) Verksamhetsutveckling & kvalitet

EH2030 (7,5p) Verksamhetsutveckling & kvalitet Industriella informations och styrsystem EH2030 (7,5p) Verksamhetsutveckling & kvalitet Kurs-PM hösten 2007 Kursledning Torsten Cegrell torsten.cegrell@ ics.kth.se 790 68 21 Examinator Judith Westerlund

Läs mer

TNSL05 Optimering, Modellering och Planering. Föreläsning 5

TNSL05 Optimering, Modellering och Planering. Föreläsning 5 TNSL5 Optimering, Modellering och Planering Föreläsning 5 Dagordning Kort repetition Graf/nätverk: Begrepp Representation Exempel: Minkostnadsflödeproblem Billigastevägproblem 28--5 4 Hittills Föreläsning

Läs mer

Religionskunskap 1 15 hp, delkurs 1 Religionshistorisk introduktion (7,5 hp)

Religionskunskap 1 15 hp, delkurs 1 Religionshistorisk introduktion (7,5 hp) Linköpings Universitet Institutionen för kultur och kommunikation IKK Religionsvetenskaplig grundkurs 790G01 Religionskunskap 1 15 hp, delkurs 1 Religionshistorisk introduktion (7,5 hp) Studiehandledning

Läs mer

Kursprogram VSMF10 Byggnadskonstruktion

Kursprogram VSMF10 Byggnadskonstruktion Byggvetenskaper - LTH-Campus Helsingborg 2017 Kursprogram VSM10 Byggnadskonstruktion Allmänt Kursen Byggnadskonstruktion omfattar 9 hp och ges under läsperiod 3-4. Kursen behandlar hur den bärande stommen

Läs mer