Projektplan: Utveckling av natur- och kulturturism på Kållandsö med omgivande skärgårdar

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Projektplan: Utveckling av natur- och kulturturism på Kållandsö med omgivande skärgårdar"

Transkript

1 Projektplan: Utveckling av natur- och kulturturism på Kållandsö med omgivande skärgårdar 1. Bakgrund till att projektet uppstått Turismens utveckling och potential Det finns en stor potential i att utveckla näringsverksamhet för inhemsk produktion, tjänsteföretag, konsumtion och för export baserad på en regions naturmiljöer, kultur och kulturarv. Bevarat, vårdat och utvecklat natur- och kulturarv samt kultur bidrar till att skapa attraktiva miljöer för såväl boende, besökare som företag. Turistnäringen har kommit att spela en allt viktigare roll för hållbar tillväxt i många regioner. En framgångsrik turistnäring genererar inte bara arbetstillfällen inom turistföretagen, utan leder även till viktig näringslivsutveckling, service och sysselsättning inom andra områden. Turism har särskilt stor betydelse för lands- och glesbygd med stora natur- och kulturvärden. (En nationell strategi för regional konkurrenskraft, entreprenörskap och sysselsättning , Näringsdepartementet) Sommaren 2010 lanserade Svensk Turism i samarbete med en rad andra av besöksnäringens nyckelaktörer Nationell strategi - hållbar utveckling för företag och destinationer i svensk besöksnäring (s Strategi2020). Visionen är att med fokus på hållbarhetsfrågorna fördubbla svensk besöksnäring på tio år är besöksnäringen Sveriges nya basnäring. Resmålet Sverige är ett naturligt förstahandsval för den globala resenären. (Nationell strategi för svensk besöksnäring ). Västra Götalandsregionen har under 2010 antagit ett handlingsprogram för natur- och kulturturism. Av programmet framgår att med rätt investeringar kommer turismen som helhet att kunna sysselsätta fler än människor i Västra Götaland år Det är fler än bilindustrin sysselsatte i regionen före den finansiella krisen Turismen är redan en viktig näring, men har också stor utvecklingspotential. Satsning på turism ger goda förutsättningar för en hållbar regional utveckling. Naturen, kulturen och kulturarvet är de främsta dragarna för att skapa en livskraftig besöksnäring. Natur- och kulturturismen bidrar till attraktiviteten, något som kommer hela befolkningen till del. I februari 2010 antog Skaraborgs Kommunalförbund Skaraborgs Turiststrategi. Målet där är en fördubbling av omsättningen inom besöksnäringen i Skaraborg till år Sammantaget kan det konstateras att aktörer på nationell, regional och delregional nivå är överens om att turismen är en stor potential för regional utveckling och att natur- och kulturturism är en viktig grund för denna utveckling. 1 (13)

2 Naturum Vänerskärgården Victoriahuset Under 2012 ska naturum Vänerskärgården stå färdigt för invigning. Beslutet att bygga ett naturum för vänerskärgårdarna vid Läckö slott kommer att innebära stora möjligheter till landsbygdsutvecklingen i området. Redan idag är Läckös slott kombinerat med Spikens fiskeläge ett av de stora besöksmålen i länet. Enbart Läckö Slott lockar årligen ca besökare och Spiken uppskattningsvis besökare/år. Merparten av besökarna nöjer sig dock med besök vid Läckö och Spiken och återvänder sedan hemåt. Bland företagarna i bygden finns det ett uttalat önskemål om att utveckla besöksmålen och turismnäringen i området och få besökarna att stanna längre. För att möjliggöra en utveckling av småskalig turistverksamhet i området behövs en viss infrastruktur i skärgården. Denna infrastruktur är knappast lönsam för en ensam företagare att utveckla vilket leder till att den önskade utvecklingen uteblir. Den ingår inte heller självklart i den grundservice som stat eller kommun ska bistå med. Den infrastruktur som vi först och främst tänker på inom projektet är vindskydd, bryggor, vandringsleder, toaletter, grillplatser, sittgrupper mm samt anordningar för funktionshindrade. Till detta kommer övergripande informationsmaterial om och skyltning i området. Stora delar av Kållandsö är ett naturvårdsområde, med syfte att värna det rörliga friluftslivet. Detta till trots, så är tillgängligheten till strandlinjen och skärgården mycket låg. Behovet av att utveckla ett system av vandringsleder är stort och har betonats av flera aktörer såsom lokalbefolkningen, lokalpolitiker och Biosfärområdet. I dagsläget finns endast en led på Roparudden väster om Läckö slott med eftersatt underhåll. Biosfärområde Vänerskärgården med Kinnekulle Kållandsö ingår i Biosfärområde Vänerskärgården med Kinnekulle. Vänerskärgården med Kinnekulle utnämndes i juni 2010 till ett biosfärområde av Unesco (FN:s organ för utbildning, vetenskap och kultur). I världen finns det 553 biosfärområden i 107 olika länder. Biosfärområden är föregångare i en tid som kräver omställning mot ökad hållbarhet. Det handlar om att skapa bättre balans i samspelet mellan människan och miljön. Lokal samverkan är grunden! Biosfärområdet ska: Utveckla goda exempel på en långsiktigt hållbar utveckling, Bevara biologisk och kulturell mångfald, ekosystem och landskap, Stödja demonstrationsprojekt, forskning och miljöövervakning. Det utpekade området Vänerskärgården med Kinnekulle har väldigt höga biologiska, ekologiska och kulturmiljövärden. Ett biosfärområde syftar till att värna dessa värden samtidigt som de nyttjas på ett långsiktigt hållbart sätt. Det gäller att ta vara på dessa värden som är potentiella tillgångar för lokalbefolkningen och samhället. Det finns också ett starkt 2 (13)

3 lokalt engagemang för ett fortsatt arbete enligt biosfärtanken, exempelvis genom ett aktivt föreningsliv. Detta innebär att det finns en stark grund att bygga upp Biosfärområdet på. 2. Erfarenheter från och kontakt med andra projekt Projektet baseras på ett antal utredningar som är gjorda de senaste åren. De är t.ex. Förslag till inriktning av verksamheten på naturum Vänerskärgården och Underlag för utbyggnad av det rörliga friluftslivet i Kållands Skärgårdar i. Båda utredningarna visar på behovet av en utbyggd infrastruktur för att skapa tillgänglighet för det rörliga friluftslivet. Regional landskapsstrategi Under genomfördes pilotprojektet regional landskapsstrategi i Biosfärområde Vänerskärgården med Kinnekulle. Ett av delprojekten var Kållandsö ett rikt och levande landskap. Arbetet har byggt på helhetstänkande och lokalförankring. De tre prioriterade områdena för åtgärder som framkom under arbetet var: Tillgänglighet Avtal med markägare för nyttja vägar och anlägga parkeringsplatser Strukturerade vandrings-, cykel- och ridleder Upprättande av fler allmänna badplatser Bebyggelse Fördjupad översiktsplan med hög detaljnivå En landskapsanalys av Kållandsö bör upprättas Aktiv tillsyn av strandskyddade områden Näringsliv Satsa på lokalt producerade och förädlade varor Skapa övernattningsmöjligheter Samordna och gynna lokal turismutveckling Rapporten från delprojektet utgör en grund för föreliggande projekt att bygga vidare på. Ekoturismdestination Biosfärområdet har ambitionen att utvecklas till en ekoturismdestination och bli en förebild när det gäller hållbart resande och hållbar turism. Detta arbete görs delvis med stöd av landsbygdsprogrammet inom projektet Ekoturismdestination Vänerskärgården med Kinnekulle. Inom projektet anläggs vandrings- och cykelleder, men de sträcker sig inte ut på Kållandsö. En annan del i det projektet är ett ekoturismnätverk som utvecklar naturnära och hållbar turism i Biosfärområdet för att möta den medvetne turistens behov och förväntningar. 20 företag och organisationer deltar i dagsläget i ekoturismnätverket. Alla i nätverket arbetar aktivt för att medverka till en hållbar turism. När nu en affärsutveckling görs i anslutning till naturum Vänern kommer den att göras i direkt samverkan med ekoturismnätverket och de utvecklade arbetssätten kommer att tillämpas. 3 (13)

4 Andra projekt Det pågår ytterligare två projekt på Kållandsö, som innefattar anläggning av vandringsleder. Det första är det nystartade Leaderprojektet för att anlägga pilgrimsleder på Kållandsö. Det andra är ett LONA-projekt som anlägger pilgrimsleder på Västra Kållandsö. Kontakt kommer att hållas kontinuerligt med dessa projekt genom att de ingår i projektets referensgrupp. Utöver ovan nämnda projekt kommer erfarenheter hämtas från andra naturum och därutöver t.ex. Lurö Skärgård, Västkuststiftelsen och arbetet med North Sea Trail, Dalsland, Skåneleden, Fulltofta Naturcentrum samt Åbo Skärgård. 3. Vilka ska genomföra projektet? Projektets delägare äger projektet och genomför det i samarbete med Kållandsöföreningen, Stiftelsen Läckö Slott, Statens fastighetsverk, Vänermuseet, Destination Läckö-Kinnekulle, Biosfärområdet samt Länsstyrelsen i Västra Götaland naturvårdsenheten. Projektorganisation Projektet leds av styrgrupp, som består av en representant vardera för, Kållandsöföreningen, Statens fastighetsverk, Vänermuseet, Biosfärområdet och Länsstyrelsen i Västra Götaland. Styrgruppen fattar beslut om och ger projektledaren mandat att genomföra projektet med avseende på ekonomi och plan för genomförande. Alla beslut som gäller milstolpar, avvikelse från tidplan, budget samt projektets omfattning ska tas i styrgruppen. Projektledaren ansvarar för daglig drift av projektet inom de ramar projektgruppen beslutat. Projektledaren ansvarar vidare för att aktivitetsplanen och tidplanen hålls. Projektledaren rapporterar löpande hur projektet fortskrider samt ev. avvikelser från plan till projektgruppen. Ev. konsulter som anlitas för projektet rapporterar till projektledaren. Olika insatsområden i projektet kommer att ledas av olika personer. Dessa personer bildar tillsammans en projektgrupp där samordning och genomförande av driftskaraktär hanteras. Det företagarnätverk som bildas i projektet kommer att fungera som referensgrupp till projektgruppen och kommer att användas för att löpande diskutera och förankra projektet. Ytterligare en referensgrupp bestående av Stiftelsen Läckö Slott, Destination Läckö- Kinnekulle, Skara Stift och pilgrimsprojektet bildas för att säkra förankring gentemot andra pågående projekt och verksamheter. Lokal förankring kommer också att ske kontinuerligt under projektet genom Kållandsöföreningens möten och ev. ytterligare möten för berörda. 4 (13)

5 Ålders- och könsfördelning De personer som kommer att delta direkt i projektet fördelar sig ålders- och könsmässigt enligt tabellen nedan. Under Över män kvinnor män kvinnor män kvinnor Styrgrupp 2 4 Projektgrupp 2 3 Referensgrupp 3 1 Företagarnätverk 5 5 SUMMA Projektets förankring Lokalbefolkning och lokala politiker har sedan tidigare uttalat ett behov av utbyggnad av vandringsleder på Kållandsö. Under arbetet med naturum Vänerskärgården-Victoriahuset har det framkommit behov av att anlägga infrastruktur, som ger möjlighet att besöka den natur som presenteras i naturum. Kållandsöföreningen är en ideell sammanslutning med aktiva företagare och boende på Kållandsö. Föreningen är mycket aktiv och driver frågor som syftar till att stärka lokalsamhället på Kållandsö och samtidigt värna natur- och kulturarvet. Att utveckla fler vandringsleder är en högt prioriterad fråga och man har sedan tidigare tillsatt en egen arbetsgrupp för det arbetet. Att Kållandsöföreningens medlemmar verkar både i och för lokalsamhället borgar för en god förankring och acceptans. 4. Syfte och målgrupp Projektet ska utveckla Kållandsö som besöksmål och skapa anledningar för besökaren att stanna längre och därigenom stärka besöksnäringen. Projektet kommer också att bidra till en attraktiv livsmiljö på Kållandsö. Projektet ska bygga upp en småskalig infrastruktur (system av vandringsleder, bryggor, grillplatser, toaletter, vindskydd, p-platser) för friluftsliv och turism på Kållandsö med omgivande skärgårdar, som ska utgöra en grund för företagsutveckling i närområdet samt kunna nyttjas av närboende och besökare. Kopplat till detta är informationsmaterial, kartor och skyltning. Projektet ska stärka de befintliga företagarna på Kållandsö och stödja dem i sin produktutveckling kopplat till den infrastruktur som skapas i projektet. Projektet ska också stödja nyföretagande. Projektet ska också genom samverkan med naturum Vänerskärgården och lokala aktörer, utveckla säljbara paketresor som ligger i linje med en hållbar natur- och kulturturism. 5 (13)

6 En viktig del i projektet är att redan från början arbeta med hur infrastrukturen ska förvaltas och utvecklas efter projektets slut. Inom projektet kommer ett förvaltarråd att bildas som framöver ska ansvara för långsiktigt underhåll och drift av den småskaliga infrastrukturen likväl som löpande bedömning av hållbarhet. Den föreslagna infrastrukturen kommer att användas av boende och besökare i området. De företagare som primärt gynnas av projektet är de som exempelvis hyr ut kajaker eller anordnar båtutflykter, guidade upplevelseturer och flerdagsturer i skärgården. Men många andra företagare gynnas sekundärt om antalet besökare blir fler och de stannar längre tid i området. Detta gäller t ex stuguthyrare, campingplatser, café- och restaurangägare och butiker. Projektet målgrupp är bred och omfattar både besökare utifrån och lokalbefolkning av alla åldrar. Ålders- och könsfördelning i projektgrupp och företagarnätverk framgår enligt punkt 3 ovan. Därutöver är det svårt att bedöma ålders- och könsfördelning samt andel personer med utländsk bakgrund bland dem som kommer att använda infrastrukturen. Det vi vet om besökaren till Läckö slott är att knappt hälften kommer från Västra Götalands län, resterande utifrån. Andelen utländska gäster är drygt 10% och ökar från år till år. Den traditionella Läcköbesökaren är en kulturintresserad person i åldern 55+. Andelen barnfamiljer har ökat under senaste åren. Det är också intressant i sammanhanget att notera att vandring idag lockar nya målgrupper, t.ex. barnfamiljer, vilket har märkts på bl.a. STF fjällstationer. 5. Projektets mål Det övergripande målet för projektet är att utveckla den hållbara natur- och kulturturismen på Kållandsö. Projektet ska ge effekt i form av: 2 nya arbetstillfällen kopplade till projektet 1 nytt företag kopplade till projektet 500 nya gästnätter kopplade till projektet 10 nya produkter och tjänster Det är svårt att säga något exakt kring jämställdhetsaspekten när det gäller nya arbetstillfällen och företag kopplade till projektet. Men generellt präglas turismen inom Skaraborgsregionen av småföretagande på landsbygd och här återfinns en stor del av kvinnligt företagande. Aktiviteterna i projektet ska ge följande resultat: Framtagen och fastslagen plan för det rörliga friluftslivet på Kållandsö 25 km markerade vandringsleder, vilket inkluderar anpassning för funktionshindrade med direkt tillgång till Vänern och skärgården på två platser 6 (13)

7 Infrastruktur anlagd i form av 2 st bryggor, 5 st toaletter, 10 st grillplatser och 3 vindskydd Grafisk profil för information och skyltning framtagen Informationsmaterial, skyltar och hemsida framtagen 5 nya paketresor med naturum Vänerskärgården Victoriahuset som utgångspunkt framtagna Ett nätverk mellan företagen etablerat som forum för fortsatt näringslivsutveckling. Minst 1 personer deltar i nätverket System för mätning och utvärdering av hållbar turismutveckling etablerat Ett lokalt förvaltarråd bildat, som efter projektets slut tar över ansvaret för underhåll och fortsatt utveckling av infrastrukturen 6. Genomförandeplan med tidplan Projektet genomförs under tiden 1 augusti 2011 till 31 augusti Projektet är indelat i fyra delprojekt: 1. Infrastruktur anläggning av infrastruktur både för de som kommer landvägen och sjövägen till Kållandsö. Detta består av vandringsleder, bryggor, toaletter, grillplatser, p-platser och vindskydd. I delprojektet ingår att så långt det är möjligt genomföra anpassningar för funktionshindrade. Detta delprojekt inleds med framtagning och fastställande av en långsiktig plan för utveckling av friluftslivet. 2. Företags- och produktutveckling - Nätverk mellan företagen för att kunna utveckla gemensamma produkter. Inom nätverket genomförs nätverksträffar, besök hos varandra och workshops kring t.ex. kulturhistoria, naturvärden och värdskap. Delprojektet innefattar också utveckling av befintliga och nya företag genom förmedling av kontakter till organisationer som arbetar med nyföretagande och företagsutveckling samt utveckling och marknadsföring av paket med utgångspunkt i naturum Vänerskärgården Victoriahuset. 3. Utveckling av information och marknadsföring framtagning av grafisk profil, PR, produktion av skyltar, informationsmaterial, kartor och hemsida 4. Planering för framtiden - etablera ett system för utvärdering av hållbar turism, utveckla ett system för finansiering av underhåll och utveckling samt etablera ett förvaltarråd. Aktivitets- och tidplan Infrastrukturutveckling Kållandsö Delprojekt Aktivitet Syfte Deltagande Tidplan Etablera infrastruktur Framtagning och fastställande av plan för utveckling av friluftslivet på Kållandsö med tillhörande skärgårdar (planen kommer att innehålla förslag på Detaljplanera åtgärder även för framtiden och förankra dessa, Länsstyrelsen, Biosfärområdet, Vänermuseet, Kållandsöföreningen (13)

8 Aktivitets- och tidplan Infrastrukturutveckling Kållandsö Delprojekt Aktivitet Syfte Deltagande Tidplan åtgärder utöver detta projekt, t.ex. ett totalt system för vandringsleder och muddring av farleder. Markägarkontakter Projektering av föreslagna åtgärder inkl. bedömning av anpassning för funktionshindrade Förankra föreslagna åtgärder med markägare Förbereda för genomförande av föreslagna åtgärder Kållandsöföreningen, Konsult Inmätning av föreslagna åtgärder på karta Förbereda för genomförande av föreslagna åtgärder Markägaravtal Säkra åtgärdernas laglighet och långsiktighet Ev. bygglov och strandskyddsdispens, samråd enligt Miljöbalken 12:6 Säkra åtgärdernas laglighet 1212 Företags- och produktutveckling Leddragning av ca 25 km vandringsled Anläggning av bryggor, toaletter, grillplatser, p- platser och vindskydd i form av krakar Skapa nätverk av företagare Genomföra nätverksträffar, utbildningar och enskild rådgivning Etablera 25 km vandringsled för att skapa tillgänglighet till naturen Skapa förutsättningar för turismbaserat företagande Stärka de befintliga företagarna på Kållandsö och stödja dem i sin produktutveckling Stärka de befintliga företagarna på Kållandsö och stödja dem i sin produktutveckling Konsult Konsult Konsult 10 företagare med stöd av konsult (13)

9 Aktivitets- och tidplan Infrastrukturutveckling Kållandsö Delprojekt Aktivitet Syfte Deltagande Tidplan Utveckla paketresor med utgångspunkt i naturum Vänerskärgården Victoriahuset Skapa produkter som ökar omsättningen för de deltagande aktörerna Företagare, Destination Läckö- Kinnekulle 1305 Information och marknadsföring Framtagning av grafisk profil, materialval Informationstavlor PR Hemsida Produktion av besöksmålsskyltar, foldrar och kartmaterial Att skapa en enhetlig profil för vandringslederna och god koppling till den lokala miljön Uppdatera övergripande informationstavlor för Kållandsö Arbeta med media för att öka kännedomen om satsningen Beskriva de nya områdena på befintliga hemsidor Skapa informationsmaterial för att säkra tillgängligheten för besökare, Länsstyrelsen, Biosfärområdet, Vänermuseet, Statens fastighetsverk, Destination Läckö- Kinekulle, Kållandsöföreningen, Destination Läckö- Kinnekulle Framtid Marknadsföring Utveckla och implementera mätning och utvärdering av hållbar turismutveckling Ekonomiska kalkyler för underhåll och utveckling Synliggöra nya paket och produkter för att locka besökare att stanna längre i området Tillsammans med lokalsamhället utveckla ett arbetssätt för att långsiktigt kunna följa upp hållbarhet i turismutvecklingen Ta fram ekonomiska underlag för diskussioner kring finansiering av underhåll och utveckling, Länsstyrelsen, Biosfärområdet, konsult, Länsstyrelsen, Biosfärområdet, konsult (13)

10 Aktivitets- och tidplan Infrastrukturutveckling Kållandsö Delprojekt Aktivitet Syfte Deltagande Tidplan Arbeta fram en utvecklingsplan för Navens Fyr Skapa en plan för att öka tillgängligheten till skärgården för allmänheten, Länsstyrelsen, Biosfärområdet, Vänermuseet, Kållandsöföreningen 1212 Etablerande av förvaltarråd Etablera organisation som ska ansvara för framtida förvaltning, underhåll och utveckling av lederna, Länsstyrelsen, Biosfärområdet, konsult Plan för resultatspridning Projektets resultat kommer att spridas genom: Utvecklad information om Kållandsö på temasajten för naturturism på samt Projektdeltagarnas hemsidor Återkommande presentationer inom projektdeltagarnas egna organisationer Kontakter med researrangörer och media, både dagspress och fackmedia Tryckt material Presentation vid olika möten där deltagare ur projektgruppen deltar Kontakt med andra projekt 8. Övergång till ordinarie verksamhet Projektet innehåller arbete med att säkra organisation för underhåll och utveckling av infrastruktur. Företagarnätverket som bildas kommer att dockas mot det befintliga ekoturismnätverket inom Biosfärområdet. 10 (13)

11 9. Kostnadsbudget Projektets beräknade kostnader Kostnader Beskrivning Beräknat belopp, kr Löner Ekonomihantering: 4 h/månad i 24 mån, månadslön kr/h lönebikostnader påslag 43%. Timkostnad: 223 kr Anläggning av naturstig. 160 h. Timkostnad: 257 kr Deltagande av personal från, Länsstyrelsen i Västra Götaland - naturvårdsenheten, Biosfärområdet, Destination Läckö-Kinnekulle, Statens fastighetsverk och Vänermuseet. Se specifikation av lönekostnader i fin. plan nedan Investeringar *) Övergripande informationsskyltar, 3 st á kr Besöksmålsskyltar, 15 st á kr Toaletter, 5 st a kr Grillplatser, 10 st á kr Bryggor, 2 st á kr Vindskydd, 3 st á kr Rastbänkar 20 st á kr Naturstig i direkt anslutning till naturum ca 1 km, anläggning av stig samt åtgärder för att stigen ska kunna användas som en del av utställningsupplevelsen. Stigen är tillgänglighetsanpassad. Vandringsleder (Lövhörnet, ca 8 km nyanläggning/uppskyltning, Roparudden, ca 5 km upprustning, St. Eken, ca 5 km uppskyltning, Naven, ca 1 km stig, Läckö-Spiken, ca 5 km nyanläggning) Spänger 800 m x 300 kr/m Ekstolpar, 400 st x 50 kr/st Ledmarkeringar 1000 st x 20 kr/st Bro vid Spiken kr Fyra plattformar, varav tre som är anpassade för funktionshindrade kr/st Arbete med att bygga leder 2000 tim x 250 kr/h Parkeringsplatser för funktionshindrade Övriga kostnader *) Projektledare 400 h x 800 kr/h(beräknat på ca h/vecka) Projektering och anläggningsansvar av infrastruktur, konsult 250 h x 800 kr/h Inmätning på karta, 200 h x 300 kr/h Omkostnader för företagarnätverk, föreläsararvoden (13)

12 tillfällen x kr/gång, möteskostnader kr Affärsutveckling, enskild rådgivning och framtagning av paketresor. Processledning av utvärdering, mätning och förvaltarråd. Konsult 250 h x 800 kr/h Grafisk profil för information och skyltning, byråarvode Övergripande informationskarta om friluftslivet på Kållandsö, st á 10 kr/st Framtagning av PDF-filer för besöksmål och vandringsslingor, arvode till skribent 40 h x 750 kr/h, byråarvode 40 h x 750 kr/h. Översättning av PDF-filer till engelska och tyska, ord x 2 kr/ord Marknadsföring av nya produkter och paket: annonsering, utskick, visningsresor Omkostnader projektgrupp: utbildning kr, resor för presentation av projekt kr, möteskostnader kr Summa kostnader (13)

13 10. Finansieringsplan Projektets faktiska finansiering Finansiering Beskrivning Belopp, kr Finansiering från Västra Kulturnämnden Götalandsregionen Finansiering från Landsbygdsprogrammet Finansiering från Naturvårdsenheten Länsstyrelsen i Västra Götaland Finansiering från Statens fastighetsverk Finansiering från Lidköpings kommun Sparbanksstiftelsen Lidköping Summa faktisk finansiering Projektets övriga finansiering Finansiering Beskrivning Belopp, kr Offentliga resurser **), 440 h x 268 kr/h Länsstyrelsen i Västra Götaland, 340 h x kr/h Destination Läckö-Kinnekulle, 100 h x kr/h Biosfärområdet, 240 h x 260 kr/h Statens fastighetsverk, 160 h x 350 kr/h Vänermuseet, 160 h x 257 kr/h Summa offentliga resurser *) Projektet bifogar inga offerter på köp av tjänst. Projektet kommer att följa lagen om offentlig upphandling och under projektets genomförande upphandla de inköp som så kräver. Alla kostnader är angivna exklusive moms. **) De offentliga finansiärerna bidrar även med OH-kostnader i form av lokaler, dator, telefon, kontorskostnader till ett värde av ca kr. Dessa har dock inte räknats in i projektets budget. Det finns även deltagare av ideell och privat karaktär som deltar med arbetstid i projektet. Kållandsöföreningens insats i tid är beräknad till ca kr och de privata företagens till ca kr. Dessa är inte heller medräknade i budgeten. 13 (13)

Välkomna till Tankesmedjan för friluftsliv 2014

Välkomna till Tankesmedjan för friluftsliv 2014 Välkomna till Tankesmedjan för friluftsliv 2014 Vägar ut friluftslivets fysiska, rättsliga och känslomässiga förutsättningar. Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency 2014-04-23 1 Johanna

Läs mer

Cykelleder för rekreation och turism. leder på gång

Cykelleder för rekreation och turism. leder på gång Cykelleder för rekreation och turism Nationella Strategin bakgrund kvalitetskriterier mål och utveckling referensgrupp utmärkning övergång & checklista Foto: Sofia Ernerot leder på gång Lena Stävmo VD

Läs mer

Slutrapport för projekt

Slutrapport för projekt Slutrapport för projekt Vänligen notera att slutrapporten och godkännande för att publicera kontaktuppgifterna (sista sidan) ska sändas i original till Länsstyrelsen, dessutom slutrapporten sändas i digital

Läs mer

Information om framtagande av långsiktig inriktning för Västkuststiftelsen. Miljönämnden 18 april 2018 Hanna Jönsson

Information om framtagande av långsiktig inriktning för Västkuststiftelsen. Miljönämnden 18 april 2018 Hanna Jönsson Information om framtagande av långsiktig inriktning för Västkuststiftelsen Miljönämnden 18 april 2018 Hanna Jönsson Upplägg Kort om Västkuststiftelsen Lägesrapport från huvudmännens arbetet med att ta

Läs mer

utvecklar småskaliga livsmedelsföretag

utvecklar småskaliga livsmedelsföretag utvecklar småskaliga livsmedelsföretag Europeiska regionala utvecklingsfonden 450 miljoner kronor för tillväxt och sysselsättning i Västsverige. Programmet omfattar Västra Götalands och Hallands län Det

Läs mer

Verksamhetsplan 2013. Länsturismen. Effektivitet genom samverkan

Verksamhetsplan 2013. Länsturismen. Effektivitet genom samverkan Verksamhetsplan 2013 Länsturismen Effektivitet genom samverkan Verksamhetsplan för Turismfunktionen vid VKL 2013 Bakgrund Turismfunktionen har sedan 2006 arbetat på uppdrag av föreningens medlemmar i nära

Läs mer

Hållbar produktutveckling Om cykelturimens betydelse för besöksnäringens utveckling. Cykelkonferensen 2017 i Jönköping

Hållbar produktutveckling Om cykelturimens betydelse för besöksnäringens utveckling. Cykelkonferensen 2017 i Jönköping Hållbar produktutveckling 2016-19 Om cykelturimens betydelse för besöksnäringens utveckling Cykelkonferensen 2017 i Jönköping Källa: Arena för Tillväxt Besöksnäringen bygger på samverkan mellan aktörer

Läs mer

VISION MÅL STRATEGI FÖR BESÖKSNÄRINGEN I Hemavan Tärnaby. Hemavan Tärnaby skapar lust att landa i de riktiga fjällen

VISION MÅL STRATEGI FÖR BESÖKSNÄRINGEN I Hemavan Tärnaby. Hemavan Tärnaby skapar lust att landa i de riktiga fjällen VISION MÅL STRATEGI FÖR BESÖKSNÄRINGEN I Hemavan Tärnaby Hemavan Tärnaby skapar lust att landa i de riktiga fjällen Vi ger varje gäst ett personligt bemötande Turistföretagen i Hemavan Tärnaby har sedan

Läs mer

Framtagen av Svensk Turism AB i samarbete med aktörer och samarbetsorganisationer i svensk besöksnäring

Framtagen av Svensk Turism AB i samarbete med aktörer och samarbetsorganisationer i svensk besöksnäring Framtagen av Svensk Turism AB i samarbete med aktörer och samarbetsorganisationer i svensk besöksnäring Vad är en nationell strategi för besöksnäringen, vad ska den vara bra för och hur berör den Kalmar

Läs mer

Hållbar produktutveckling Om cykelturimens betydelse för besöksnäringens utveckling. Cykelkonferensen 2017 i Jönköping

Hållbar produktutveckling Om cykelturimens betydelse för besöksnäringens utveckling. Cykelkonferensen 2017 i Jönköping Hållbar produktutveckling 2016-19 Om cykelturimens betydelse för besöksnäringens utveckling Cykelkonferensen 2017 i Jönköping Källa: Arena för Tillväxt Besöksnäringen bygger på samverkan mellan aktörer

Läs mer

Projektplan. Lönsamhet och attityder steg 2

Projektplan. Lönsamhet och attityder steg 2 Projektplan Lönsamhet och attityder steg 2 Projektperiod 1 december 2013 15 november 2014 Lönsamhet och attityder steg 2 Projektperiod 1 december 2013 15 november 2014 Bakgrundsbeskrivning Ideella föreningen

Läs mer

Destination Visit Bollnäs

Destination Visit Bollnäs Destination Visit Bollnäs Bakgrund: I spåren av det arbete som Region Gävleborg initierat via projektet Nu kör vi har vår förening Bollnäsdraget ekonomisk förening beslutat oss för att ta taktpinnen och

Läs mer

Beskrivning av partnerskapets syfte, innehåll, medverkande samt målgrupp

Beskrivning av partnerskapets syfte, innehåll, medverkande samt målgrupp Bilaga 2 Beskrivning av partnerskapets syfte, innehåll, medverkande samt målgrupp Partnerskapets syfte Syftet med samarbetet mellan Västarvet och Hushållningssällskapet är att främja tanken att kulturarvet

Läs mer

Uppdrag Affärsidé Vision Mål Strategier Budskap

Uppdrag Affärsidé Vision Mål Strategier Budskap Uppdrag Affärsidé Vision Mål Strategier Budskap Visit Östergötland - för en Visit Östergötland är det nya namnet på det som tidigare hette Östsvenska turistrådet. Förutom att byta namn har vi även påbörjat

Läs mer

Regional cykelstrategi

Regional cykelstrategi Regional cykelstrategi SATSA II VÄLKOMNA! Syfte och mål Skapa en regional plattform för cykelfrågan i Stockholms län, så att cykeltrafiken kan öka som andel av det totala resandet. Ta fram ett väl underbyggt

Läs mer

Bedömningsgrunder för urvalskriterier och poängbedömning

Bedömningsgrunder för urvalskriterier och poängbedömning Bedömningsgrunder för urvalskriterier och poängbedömning Detta dokument beskriver hur LAG (styrelsen) bedömer projekten vid poängbedömning utifrån urvalskriterierna. Villkor (gäller samtliga projekt) Ja

Läs mer

Verksamhetsplan Länsturismen. Effektivitet genom samverkan

Verksamhetsplan Länsturismen. Effektivitet genom samverkan Verksamhetsplan 2016 Länsturismen Effektivitet genom samverkan 2015-12-17 Verksamhetsplan för Turismfunktionen vid VKL 2016 Bakgrund Turismfunktionen har sedan 2006 arbetat på uppdrag av föreningens medlemmar

Läs mer

Hållbar produktutveckling

Hållbar produktutveckling Hållbar produktutveckling Ulrika Nisser Tillväxtverket Hur utvecklar vi hållbar naturturism Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency 2019-05-20 1 Hållbar produktutveckling med fokus på

Läs mer

28 DestinationHalland beslut om medfinansiering av EU-projekt RS150304

28 DestinationHalland beslut om medfinansiering av EU-projekt RS150304 Ärende 28 RS 2015-09-23 28 DestinationHalland2020 - beslut om medfinansiering av EU-projekt RS150304 Ärende Projektet syfte är att skapa en attraktiv och innovativ samverkansarena för utveckling av den

Läs mer

UTVECKLING AV ÖVERNATTNINGSMÖJLIGHETER FÖR PADDLARE I KÅLLAND OCH EKENS SKÄRGÅRDAR Sammanställning av föreslagna platser.

UTVECKLING AV ÖVERNATTNINGSMÖJLIGHETER FÖR PADDLARE I KÅLLAND OCH EKENS SKÄRGÅRDAR Sammanställning av föreslagna platser. UTVECKLING AV ÖVERNATTNINGSMÖJLIGHETER FÖR PADDLARE I KÅLLAND OCH EKENS SKÄRGÅRDAR Sammanställning av föreslagna platser Rapport 2014:5 BIOSFÄROMRÅDE VÄNERSKÄRGÅRDEN MED KINNEKULLE Ove Ringsby Biosfärkontoret

Läs mer

Tjänsteutlåtande Utfärdat: 2015-01-16 Diarienummer: N137-0033/15

Tjänsteutlåtande Utfärdat: 2015-01-16 Diarienummer: N137-0033/15 Tjänsteutlåtande Utfärdat: 2015-01-16 Diarienummer: N137-0033/15 Utvecklingsavdelningen Lars Olausson Telefon: 366 41 40 E-post: lars.olausson@vastra.goteborg.se Projekt Göteborgs skärgård Förslag till

Läs mer

EKOTURISMDESTINATION EVENTUELL RUBRIK VERSAL 24 PUNKTER

EKOTURISMDESTINATION EVENTUELL RUBRIK VERSAL 24 PUNKTER EVENTUELL RUBRIK VERSAL 24 PUNKTER Vänerskärgården med Kinnekulle Projektpresentation Ove Ringsby 2012-01-17 Bakgrund Besöksnäringen är en av våra stora framtidsbranscher. Självklart skall också den bidra

Läs mer

Abborraleden. Projektplan

Abborraleden. Projektplan Abborraleden Projektplan Örkelljunga september 2013 1 Innehåll Projektnamn... 3 Projektägare... 3 Journalnummer... 3 Kontaktperson... 3 Kontaktuppgifter... 3 Projektidé... 3 Bakgrund... 4 Syfte... 5 Mål...

Läs mer

Destinationsutveckling Sommenbygd. 1 Projektidé

Destinationsutveckling Sommenbygd. 1 Projektidé Tranås den 20 april 2010 Destinationsutveckling Sommenbygd 1 Projektidé Projektet är ett paraplyprojekt som ska utveckla besöksnäringen av Sommenbygd med de tillhörande sex kommunerna i Sommenbygd. Detta

Läs mer

Gör såhär! Bilaga intressanmälan

Gör såhär! Bilaga intressanmälan LOKALT LEDD UTVECKLING LEADER NÄRHETEN Hållbar landsbygdsutveckling och ökad livskvalitet - för alla Gör såhär! Bilaga intressanmälan Innan du börjar med Intresseanmälan - Lokal bilaga ska du läsa igenom

Läs mer

Delrapport - På väg mot en besöksnäringsstrategi

Delrapport - På väg mot en besöksnäringsstrategi Delrapport - På väg mot en besöksnäringsstrategi 2017-03-02 2015/KS044872 Gunilla Berg Tyresö kommun / 2017-03-02 2 (6) Innehållsförteckning Inledning Vad är turism och besöksnäring? Varför en lokal strategi?

Läs mer

Projektansökan 2011-10-20

Projektansökan 2011-10-20 Projektansökan 2011-10-20 Projektidé Vad skall ni göra för vem och varför? Beskriv i en till två meningar. Etablera IFS Rådgivning inom Almi Företagspartner Halland för företagarrådgivning till utlandsfödda

Läs mer

PROJEKTSTÖD - Slutrapport. A. Uppgifter om stödmottagare. B. Uppgifter om kontaktpersonen. C. Sammanfattning av projektet

PROJEKTSTÖD - Slutrapport. A. Uppgifter om stödmottagare. B. Uppgifter om kontaktpersonen. C. Sammanfattning av projektet PROJEKTSTÖD - Slutrapport Du ska använda blanketten för att skriva en slutrapport som beskriver genomförandet och resultatet av projektet. Jordbruksverket kommer att publicera rapporten i databasen för

Läs mer

Lake Vänern Grand Tour

Lake Vänern Grand Tour Lake Vänern Grand Tour Projektplan 2017 2019 Beskrivning av projektet Projektet syftar till att skapa ett system av internationell standard som ökar tillgängligheten till Vänern och underlättar för besökare

Läs mer

Bifogat ser du en sammanfattad projektplan anpassad för markägare. Där framgår hur vi tänkt oss det fortsatta samarbetet.

Bifogat ser du en sammanfattad projektplan anpassad för markägare. Där framgår hur vi tänkt oss det fortsatta samarbetet. INFORMATION TILL MARKÄGARE UTMED KULLALEDEN. Hej alla markägare Vandringsleden runt hela Kullahalvön (Kullaleden) är nu inne i genomförandefasen. Vi i projektgruppen vill därför informera er om vad som

Läs mer

Rapport: Organisationsutveckling för en starkare besöksnäring på Värmdö

Rapport: Organisationsutveckling för en starkare besöksnäring på Värmdö Rapport: Organisationsutveckling för en starkare besöksnäring på Värmdö Uppdrag Se över hur det lokala besöksnäringssamarbetet för Värmdö bör organiseras För att skapa lokalt engagemang och mervärde åt

Läs mer

Projektplanen ska ha följande innehåll (se bilaga, anvisning till projektstöd inom Leader)

Projektplanen ska ha följande innehåll (se bilaga, anvisning till projektstöd inom Leader) Sida 1 / 6 PROJEKTPLAN Projektplanen ska ha följande innehåll (se bilaga, anvisning till projektstöd inom Leader) 1. Basinformation Projektnamn Entreprenörsutveckling utmed cykelled i ALH Sökande / projektägare

Läs mer

Landsbygdsutveckling i strandnära läge

Landsbygdsutveckling i strandnära läge Landsbygdsutveckling i strandnära läge Kristofer Svensson Mariestads kommun Presentation vid seminarium Arbeta smart i planering och byggande 10 februari 2011 Mariestads kommuns tematiska tillägg till

Läs mer

Statligt bidrag till lokala naturvårdsprojekt, Götene kommun.

Statligt bidrag till lokala naturvårdsprojekt, Götene kommun. BESLUT 1(2) Naturvårds- och Fiskeenheten Götene kommun Bygg- och Miljökontoret Att. Birgitta Gärdefors 533 80 Götene Statligt bidrag till lokala naturvårdsprojekt, Götene kommun. BESLUT Beviljade projekt

Läs mer

Parkerna i den framtida besöksnäringen. Pernilla Nordström, Tillväxtverket

Parkerna i den framtida besöksnäringen. Pernilla Nordström, Tillväxtverket Parkerna i den framtida besöksnäringen Pernilla Nordström, Tillväxtverket Besöksnäring, en växande näring - som kan bidra till ett hållbart samhälle Turism Människors aktiviteter när de reser till och

Läs mer

VÄRLDSARVET SÖDRA ÖLANDS ODLINGSLANDSKAP

VÄRLDSARVET SÖDRA ÖLANDS ODLINGSLANDSKAP Världsarvet Södra Öland VÄRLDSARVET SÖDRA ÖLANDS ODLINGSLANDSKAP HANDLINGSPLAN 2015-2016 Foto: Mårten Svensson SÖDRA ÖLAND ODLINGLANDSKAP - ETT VÄRLDSARV! Ett världsarv är ett kultur- eller naturminne

Läs mer

Vi kopplar samman stad och land.

Vi kopplar samman stad och land. Vi kopplar samman stad och land. LAB190 en samverkansplattform LAB190 är en samverkansplattform för att skapa ett modellområde för hållbar utveckling. Vi fokuserar på gröna näringar, hållbar besöksnäring

Läs mer

LANDSBYGDSPROGRAMMETS EFFEKT PÅ TURISTFÖRETAGANDET

LANDSBYGDSPROGRAMMETS EFFEKT PÅ TURISTFÖRETAGANDET LANDSBYGDSPROGRAMMETS EFFEKT PÅ TURISTFÖRETAGANDET LANDSBYGDSPROGRAMMET År 2007 startade det nuvarande nationella Landsbygdsprogrammet och gäller fram till 31 december 2013. Det övergripande målet för

Läs mer

Antingen finns projektets partners/deltagare i Leaderområdet eller så finns ett tydligt samarbete mellan projektet och aktörer i Leaderområdet

Antingen finns projektets partners/deltagare i Leaderområdet eller så finns ett tydligt samarbete mellan projektet och aktörer i Leaderområdet BEDÖMNINGSGRUNDER Följande dokument beskriver hur LAG bedömer era projekt utifrån urvalskriterier och poängsättning. Grundvillkor Dessa villkor bedöms lika för alla projekt och alla fonder. Villkor Projektet

Läs mer

Verksamhetsplan 2014

Verksamhetsplan 2014 Verksamhetsplanen för 2014 utgår från samverkansplanen för biosfärområde Blekinge Arkipelag och beskriver vilka aktiviteter som ska prioriteras. BAKGRUND Biosfärområde Blekinge Arkipelag bildades officiellt

Läs mer

Tillväxtplanering Regionala utvecklingsprogram. Pernilla Nordström Länsstyrelsen i Stockholms län

Tillväxtplanering Regionala utvecklingsprogram. Pernilla Nordström Länsstyrelsen i Stockholms län Tillväxtplanering Regionala utvecklingsprogram Pernilla Nordström Länsstyrelsen i Stockholms län Länsstyrelsen Länsstyrelsens tillväxtuppdrag Kulturen i tillväxtuppdraget Kultur och fysisk planering Länsstyrelsens

Läs mer

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Sökande: Wetlandi event Strandviksvägen 2 294 77 Sölvesborg Kontaktpersoner: Håkan Lorentzson Ägare 0735 314 314 Tobias Delfin Turistsamordnare Bromölla kommun 0709-171 254 Medfinansiär: Wetlandi event,

Läs mer

STRATEGISK PLAN för utveckling av Besöks- och Turismnäringen i Norra Bohuslän - för företagen inom branschen

STRATEGISK PLAN för utveckling av Besöks- och Turismnäringen i Norra Bohuslän - för företagen inom branschen STRATEGISK PLAN för utveckling av Besöks- och Turismnäringen i Norra Bohuslän - för företagen inom branschen INNEHÅLLSFÖRTECKNING Inledning 1 Rollfördelning 2 Vision 4 Vad är en hållbar besöks- och turismdestination

Läs mer

Slutrapport förestudie Ekoturistdestinationen Kristianstad

Slutrapport förestudie Ekoturistdestinationen Kristianstad Slutrapport förestudie Ekoturistdestinationen Kristianstad Sammanfattning Kristianstad Vattenrike är en viktig besöksanledning i nordöstra Skåne och mycket har gjorts när det gäller att tillgängliggöra,

Läs mer

POLICY. Policy för turism- och besöksnäring i Tranemo kommun

POLICY. Policy för turism- och besöksnäring i Tranemo kommun POLICY Policy för turism- och besöksnäring i Tranemo kommun 1 Styrdokument Handlingstyp: policy Diarienummer: KS/2015:93 Beslutas av: kommunfullmäktige Fastställelsedatum: 2015-11-23 161 2 Dokumentansvarig:

Läs mer

INLEDNING... 3 VISION... 3 BUDGET... 3 VERKSAMHETER

INLEDNING... 3 VISION... 3 BUDGET... 3 VERKSAMHETER 1 Innehållsförteckning INLEDNING... 3 VISION... 3 BUDGET... 3 VERKSAMHETER 2014-15... 4 1. STUDIERESA... 4 2. MARKNADSFÖRING... 4 3. KILINVENTERING... 5 4. VANDRINGSLEDER... 5 MÖTESSCHEMA 2014... 6 2 Inledning

Läs mer

Nya målgrupper Åtgärder för att nå nya målgrupper, för integration

Nya målgrupper Åtgärder för att nå nya målgrupper, för integration 2016 Tjänster Utvecklare Skåneleden Projektledare Skåneleden Skåneleden marknadsföring/webb ca 50 % Skåneleden koordinator 75 % på Studentmedarbetare Nya målgrupper Åtgärder för att nå nya målgrupper,

Läs mer

Nominering - Årets Landsbygdsprojekt Med checklista

Nominering - Årets Landsbygdsprojekt Med checklista Nominering - Årets Landsbygdsprojekt Med checklista Härmed nomineras följande förslag till Årets Landsbygdsprojekt. Namn på förslaget: Vandringsturism i Vindelfjällen Journalnummer: 2010-1118 Namn på länsstyrelse

Läs mer

Strategi för besöksnäringen i Ljungandalen Framtagen av Ånge kommun och Destination Ljungandalen

Strategi för besöksnäringen i Ljungandalen Framtagen av Ånge kommun och Destination Ljungandalen Strategi för besöksnäringen i Ljungandalen 2015-2020 Framtagen av Ånge kommun och Destination Ljungandalen Innehåll Inledning Idag och framtiden Bakgrund Byggstenar 1. Varumärke och kommunikation 2. Målgrupper

Läs mer

Informationsmöte om Leaderprojekt Outdoor Weekend. Nyköping 22 december

Informationsmöte om Leaderprojekt Outdoor Weekend. Nyköping 22 december Informationsmöte om Leaderprojekt Outdoor Weekend Nyköping 22 december 2 Outdoor Weekend Ett hållbart produktoch affärsutvecklingsprojekt för aktörer i besöksnäringen verksamma inom området naturturism

Läs mer

Besöksnäringsstrategi

Besöksnäringsstrategi Besöksnäringsstrategi 2019-2030 Tillväxt, Bergs kommun Ketty Engrund 2019-05-31 Strategi för en hållbar besöksnäring i Bergs kommun till år 2030 Inledning Besöksnäringen har fått en allt större ekonomisk

Läs mer

Nominering - Årets landsbygdsföretagare Med checklista

Nominering - Årets landsbygdsföretagare Med checklista Nominering - Årets landsbygdsföretagare Med checklista Härmed nomineras följande förslag till Årets landsbygdsföretagare. Namn på nominerad företagare eller grupp av företagare: Färnas hjärta AB Journalnummer:

Läs mer

Hur ska vi tillsammans utveckla turismen på bästa sätt?

Hur ska vi tillsammans utveckla turismen på bästa sätt? VÄLKOMNA! 18:45 19:00 Välkommen 19:00 19:15 Resultat workshop 19:15 19:30 Studieresa Irland en förebild i 19:30 19:45 Påtår 19:45 20:30 Resultat enkäter/intervjuer 20:30 21:15 Vem gör vad bäst? 21:15 21:25

Läs mer

Västra Götalands län. Fördelning av beslutade medel per insatsområde

Västra Götalands län. Fördelning av beslutade medel per insatsområde Västra Götalands län Introduktion I Västra Götaland är den regionala utvecklingsstrategin vägledande för allt utvecklingsarbete. Tillväxtavtalet, som utgör ett av de viktiga verktygen i denna strategi,

Läs mer

Vilken betydelse har landsbygden för svensk besöksnäring?

Vilken betydelse har landsbygden för svensk besöksnäring? Vilken betydelse har landsbygden för svensk besöksnäring? - Stor! - På vilket sätt? - Besöksnäringsforum - Sammanhållen besöksnäringspolitik Näringsdepartementet Vilken betydelse har landsbygden för svensk

Läs mer

PROJEKT FRAMTID UGGLARP - ETAPP 1 Projektplan

PROJEKT FRAMTID UGGLARP - ETAPP 1 Projektplan PROJEKT FRAMTID UGGLARP - ETAPP 1 Projektplan 2009-09- 09 2009-2730/K09-006 Delprojekt 1 L A R S H I L L E R / F R A M T I D U G G L A R P Innehåll Bakgrund, syfte och mål... 3 Ugglarp... 3 Boende... 4

Läs mer

Verksamhetsplan för samverkan i Rösjökilen 2014 2014-02-11

Verksamhetsplan för samverkan i Rösjökilen 2014 2014-02-11 Verksamhetsplan för samverkan i Rösjökilen 2014 2014-02-11 1 Innehållsförteckning Inledning 3 Visionen 4 Budget 4 Möteschema 4 Verksamheter 2014 5 Studieresa 5 Marknadsföring 6 Vandringsleder 7 Kilinventering

Läs mer

Söderhamns Besöksnäringsstrategi Söderhamn är det naturliga valet som besöksmål

Söderhamns Besöksnäringsstrategi Söderhamn är det naturliga valet som besöksmål Söderhamns Besöksnäringsstrategi 2015-2020 Söderhamn är det naturliga valet som besöksmål Världens största och snabbast växande Besöksnäringen räknas som världens största och snabbast växande näring. Den

Läs mer

Förstudie Vindelälvsdalen

Förstudie Vindelälvsdalen Page 1 of 6 Nyheter från förstudien biosfärområde Vindelälvsdalen View this email in your browser Förstudie Vindelälvsdalen Sedan augusti 2013 pågår en förstudie som undersöker möjligheterna för Vindelälvsdalen

Läs mer

Inriktning i det fortsatta översiktsplanearbetet

Inriktning i det fortsatta översiktsplanearbetet KS 2010-313 212 KOMMUNLEDNINGSKONTORET 2011-09-06 REV. 2011-10-03 ENLIGT KF BESLUT 119/2011 Inriktning i det fortsatta översiktsplanearbetet ANTAGEN AV KOMMUNFULLMÄKTIGE 2011-09-22 Marks kommun Postadress:

Läs mer

Lokal utvecklingsplan för Vadstenas södra kommundel framtagen av Östgöta Dal ekonomisk förening 2012-05-31

Lokal utvecklingsplan för Vadstenas södra kommundel framtagen av Östgöta Dal ekonomisk förening 2012-05-31 Lokal utvecklingsplan för Vadstenas södra kommundel framtagen av Östgöta Dal ekonomisk förening 2012-05-31 Inledning Dals härad är en gammal kulturbygd i Vadstena kommun i västra Östergötland. Den består

Läs mer

Dnr 03/18 HANDLINGSPLAN. Antagen av kommunfullmäktige 2004-06-14, 50

Dnr 03/18 HANDLINGSPLAN. Antagen av kommunfullmäktige 2004-06-14, 50 Dnr 03/18 HANDLINGSPLAN 2004 2007 Antagen av kommunfullmäktige 2004-06-14, 50 INNEHÅLLSFÖRTECKNING INLEDNING... 2 1. Insatsområde: Leva, bo och flytta till... 3 1.1 Boende... 3 1.2 Kommunikationer... 3

Läs mer

Insatsområde 1 Passionerat Entreprenörskap i samverkan. Fond Mål Indikator Målvärde

Insatsområde 1 Passionerat Entreprenörskap i samverkan. Fond Mål Indikator Målvärde Insatsområde Passionerat Entreprenörskap i samverkan Fond Mål Indikator Målvärde Landsbygdsfonden EJFLU Förbättrad konkurrenskraft hos företag genom hållbart användande av humankapital Minskat sjukskrivningstal

Läs mer

Ansökan om bidrag för delprojekt 7 - Mossadammarna

Ansökan om bidrag för delprojekt 7 - Mossadammarna BILAGA 7 2004-09-06 Ansökan om bidrag för delprojekt 7 - Mossadammarna Olofströms Kommun ansöker om bidrag med 24 962 kronor för delprojektet Mossadammarna Projektets namn: Mossadammarna Sökande kommun:

Läs mer

SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH. Christina Lugnet Toppmöte Gällivare 24 november 2011

SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH. Christina Lugnet Toppmöte Gällivare 24 november 2011 Christina Lugnet Toppmöte Gällivare 24 november 2011 1 Tillväxtverkets Besöksnäringsprogram Mål Sverige skall ha en hög attraktionskraft som turistland och en långsiktigt konkurrenskraftig turistnäring,

Läs mer

Verksamhetsplan för samverkan i Rösjökilen 2015. Förslag till verksamhetsplan 2014-11-28

Verksamhetsplan för samverkan i Rösjökilen 2015. Förslag till verksamhetsplan 2014-11-28 Verksamhetsplan för samverkan i Rösjökilen 2015 Förslag till verksamhetsplan 2014-11-28 Innehållsförteckning Inledning 3 Visionen 4 Budget 4 Möteschema 4 Verksamheter 2015 5 Studieresa 5 Marknadsföring

Läs mer

Strategi för Agenda 2030 i Väst,

Strategi för Agenda 2030 i Väst, Partnerskap för genomförande av de Globala målen i Västsverige Detta dokument tar sin utgångspunkt i visionen om ett Västsverige som är i framkant i partnerskap för genomförande av de Globala målen, och

Läs mer

Till dig som arbetar med Leader. Leader till gagn. för landskapsfrågor

Till dig som arbetar med Leader. Leader till gagn. för landskapsfrågor Till dig som arbetar med Leader Leader till gagn för landskapsfrågor 2 Foto omslag: Shutterstock Foto: Catharina Engström Hellström Landskapsperspektiv en väg till samverkan Vi har alla ett förhållningssätt

Läs mer

Projektplan för Utveckla Kilsbergskanten

Projektplan för Utveckla Kilsbergskanten 1 Projektplan för Utveckla Kilsbergskanten 1. Projektnamn Den 1 juni 2009 beslöt LAG Mellansjölandet att bevilja oss ett projektstöd för att arrangera besökshelgen Upplev Kilsbergskanten (LAG:s dnr M2009-0095,

Läs mer

Hållbara platser. Samverkan för regional serviceutveckling

Hållbara platser. Samverkan för regional serviceutveckling Hållbara platser Samverkan för regional serviceutveckling Projektägare: Västra Götalandsregionen, Näringsliv Projekttid: November 2016-30 juni 2019 Budget: 3 Msek Finansiärer: Tillväxtverket, Länsstyrelsen,

Läs mer

Länsnaturträff. Helsingborg 5 oktober Malin Andersson Friluftslivssamordnare

Länsnaturträff. Helsingborg 5 oktober Malin Andersson Friluftslivssamordnare Länsnaturträff Helsingborg 5 oktober 2016 Malin Andersson Friluftslivssamordnare Friluftslivspolitiken & friluftsmålen Länsstyrelsens uppdrag Ledinventering Riksintresse Friluftsliv Vad är friluftsliv?

Läs mer

Kommunikationsplan för LAB

Kommunikationsplan för LAB Rev 20161207 Kommunikationsplan för LAB190 2017 Om planen Denna kommunikationsplan skall fungera som ett gemensamt dokument för alla parter i LAB190. Den skall tydliggöra målbild, rollfördelning och kommunikativa

Läs mer

Turism AB (svb) Affärsplan 2014

Turism AB (svb) Affärsplan 2014 Turism AB (svb) Affärsplan 2014 Övergripande målsättning - fördubbla omsättningen i besöksnäringen i MittSkåne till 1 miljard 2020 Fo k u s b e s ö k s n ä r i n g e n s o m basindustri och samhällsbyggare

Läs mer

Projektbeskrivning. Projektets namn. Sammanfattande projektbeskrivning. Bakgrundsbeskrivning. Lokala servicepunkter på skånska landsbygden

Projektbeskrivning. Projektets namn. Sammanfattande projektbeskrivning. Bakgrundsbeskrivning. Lokala servicepunkter på skånska landsbygden Projektbeskrivning Projektets namn Lokala servicepunkter på skånska landsbygden Sammanfattande projektbeskrivning Syftet med projektet är att genom innovativa metoder och samverkansformer mellan ideell,

Läs mer

SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH. Friluftslivsmål 6. Therese Lindberg, Tillväxtverket

SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH. Friluftslivsmål 6. Therese Lindberg, Tillväxtverket Friluftslivsmål 6 Therese Lindberg, Tillväxtverket 1 I Tillväxtverkets regleringsbrev för 2015 finns ett krav på återrapportering, detta har stämts av med Näringsdepartementet enligt följande: Tillväxtverket

Läs mer

Förslag till långsiktig inriktning för Region Hallands finansiering av Västkuststiftelsen

Förslag till långsiktig inriktning för Region Hallands finansiering av Västkuststiftelsen TJÄNSTESKRIVELSE Datum Diarienummer 2018-09-25 RS180205 Regionkontoret Avdelningen för regional samhällsplanering Sofia Frising Processledare ekologisk hållbarhet Regionstyrelsen Förslag till långsiktig

Läs mer

Remissyttrande; För Sveriges Landsbygder en sammanhållen politik för arbete, hållbar tillväxt och välfärd (SOU 2017:1)

Remissyttrande; För Sveriges Landsbygder en sammanhållen politik för arbete, hållbar tillväxt och välfärd (SOU 2017:1) Remissyttrande; För Sveriges Landsbygder en sammanhållen politik för arbete, hållbar tillväxt och välfärd (SOU 2017:1) (Ert diarienummer N2017/00222/HL) Visita - Svensk besöksnäring är bransch- och arbetsgivarorganisation

Läs mer

LAB190 Vi kopplar samman stad och land

LAB190 Vi kopplar samman stad och land LAB190 Vi kopplar samman stad och land LAB190 är en samverkansplattform för att skapa ett modellområde för hållbar utveckling. Vi fokuserar på gröna näringar, hållbar besöksnäring och infrastruktur för

Läs mer

Framtidens lokala besöksservice

Framtidens lokala besöksservice Framtidens lokala besöksservice Så här arbetar vi i Skaraborg med framtidens lokala besöksservice. Lotta Samuelsson Turistchef i Mariestad och Klara Börjesson Ahlqvist Turistchef i Falköping. Strategiska

Läs mer

Remissyttrande över Ett land att besöka En samlad politik för hållbar turism och växande besöksnäring (SOU 2017:95 )

Remissyttrande över Ett land att besöka En samlad politik för hållbar turism och växande besöksnäring (SOU 2017:95 ) 1 (5) Förslag till remissyttrande Datum 2018-04-05 Diarienummer VA 2018 00037 Ert diarienummer N2017/07438/FF Näringsdepartementet n.registrator@regeringskansliet.se n.remisser.ff@regeringskansliet.se

Läs mer

ANSVARSFÖRDELNING FÖR DELMÅL INOM. Miljöstrategiskt program för Region Skåne 2011 2016

ANSVARSFÖRDELNING FÖR DELMÅL INOM. Miljöstrategiskt program för Region Skåne 2011 2016 ANSVARSFÖRDELNING FÖR DELMÅL INOM Miljöstrategiskt program för Region Skåne 2011 2016 Ansvarsfördelning för delmål inom miljöstrategiskt program för Region Skåne Genomförande och ansvar Att de konkreta

Läs mer

Verksamhetsplan för kompetens- och projektplattformen Hållbart resande väst 2018

Verksamhetsplan för kompetens- och projektplattformen Hållbart resande väst 2018 Verksamhetsplan för kompetens- och projektplattformen Hållbart resande väst 2018 Bakgrund I juni 2015 beslutade kollektivtrafiknämnden att en kompetens- och projektplattform för Hållbart resande Hållbart

Läs mer

Ansökan om bidrag för delprojekt 11 - Agrasjön

Ansökan om bidrag för delprojekt 11 - Agrasjön BILAGA 11 2004-09-06 Ansökan om bidrag för delprojekt 11 - Agrasjön Olofströms Kommun ansöker om bidrag med 68 302 kronor för delprojektet Agrasjön enligt beskrivning nedan. Projektets namn: Agrasjön Sökande

Läs mer

Handlingsplan för besöksnäringen

Handlingsplan för besöksnäringen 2016-12-07 15RK2154 Regional utveckling Handlingsplan för besöksnäringen 2017-2020 En strategi för besöksnäringen i södra Småland 2013-2020 har tagits fram genom aktiv samverkan mellan Regionförbundet

Läs mer

Hästnäringen i Karlshamns kommun Förstudie

Hästnäringen i Karlshamns kommun Förstudie Hästnäringen i Karlshamns kommun Förstudie 2013-01-29 Karlshamns Kommun Marianne Westerberg och Maria Hjelm Nilsson INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Sammanfattning... 2 2. Bakgrund... 2 3. Projektets syfte... 2

Läs mer

Turismsamverkan. Nedre Dalälven vann pris för bästa monter på Vildmarksmässan 2013. 8 933 870 kr

Turismsamverkan. Nedre Dalälven vann pris för bästa monter på Vildmarksmässan 2013. 8 933 870 kr Turismsamverkan Nedre Dalälven vann pris för bästa monter på Vildmarksmässan 2013. Projektägare: Nedre Dalälvens Utvecklings AB Projektledare: Kalle Hedin Kommuner: Hela området Dnr: 30 Jnr: 2009-2129

Läs mer

I Mellerud finns cirka 9 000 invånare och 800 företag. Näringslivsplanen är framtagen för att bidra till ett bra företagsklimat i kommunen.

I Mellerud finns cirka 9 000 invånare och 800 företag. Näringslivsplanen är framtagen för att bidra till ett bra företagsklimat i kommunen. 1 Näringslivsplan för Melleruds Kommun 2015-2018 I Mellerud finns cirka 9 000 invånare och 800 företag. Näringslivsplanen är framtagen för att bidra till ett bra företagsklimat i kommunen. Syfte och mål

Läs mer

Västarvet kunskap, upplevelser och utveckling.

Västarvet kunskap, upplevelser och utveckling. Västarvet kunskap, upplevelser och utveckling. Västarvets regionala tjänster Västarvets museer & besöksmål Europeiska landskapskonventionen Den europeiska landskapskonventionens mål är en rikare livsmiljö

Läs mer

Projekt Tillgängligt Friluftsliv 2009-12/2011-12 Naturligt lönsamt för näring och besökare

Projekt Tillgängligt Friluftsliv 2009-12/2011-12 Naturligt lönsamt för näring och besökare Projekt Tillgängligt Friluftsliv 2009-12/2011-12 Naturligt lönsamt för näring och besökare Delfinansieras av Europeiska Unionen,, Interreg IVA Sverige-Norge 2007-2013. Allmänna uppgifter Delområde: Prioriterat

Läs mer

Vi kopplar samman stad och land.

Vi kopplar samman stad och land. Vi kopplar samman stad och land. LAB190 en samverkansplattform LAB190 är en samverkansplattform för att skapa ett modellområde för hållbar utveckling. Vi fokuserar på gröna näringar, hållbar besöksnäring

Läs mer

ÄT UPPsala län. En handlingsplan för att bidra till en hållbar och konkurrenskraftig livsmedelsproduktion

ÄT UPPsala län. En handlingsplan för att bidra till en hållbar och konkurrenskraftig livsmedelsproduktion ÄT UPPsala län En handlingsplan för att bidra till en hållbar och konkurrenskraftig livsmedelsproduktion Ät Uppsala län - handlingsplan för att bidra till en hållbar och konkurrenskraftig livsmedelsproduktion

Läs mer

Besöksnäringsstrategi Söderhamn 2015-2020

Besöksnäringsstrategi Söderhamn 2015-2020 Besöksnäringsstrategi Söderhamn 2015-2020 Förord Besöksnäringen räknas som världens största och snabbast växande näring. Den turistiska omsättningen i Sverige 2012 närmade sig 300 miljarder. Den turistiska

Läs mer

LAB190. Interkommunal utvecklingsplan LAB190

LAB190. Interkommunal utvecklingsplan LAB190 LAB190 Interkommunal utvecklingsplan LAB190 Underlag för beslut 2015 Inledning Landskapet längs väg 190 skär genom fyra kommuner. Det ingår i en av de gröna kilar som i Strukturbilden för Göteborgsregionen

Läs mer

Nominering - Årets Landsbygdsprojekt Med checklista

Nominering - Årets Landsbygdsprojekt Med checklista Nominering - Årets Landsbygdsprojekt Med checklista Härmed nomineras följande förslag till Årets Landsbygdsprojekt. Namn på förslaget: Vi i Nordingrå Nordingråleden (Världsarvsleden heter den numera) Journalnummer:

Läs mer

Ett enat Bohuslän - avsiktsförklaring kring besöksnäringen

Ett enat Bohuslän - avsiktsförklaring kring besöksnäringen STRÖMSTADS KOMMUN ÄRENDE Sida 4 (15) Kommunfullmäktige Sammanträdesdatum 2014-02-27 Kf Ks 13 Au 34 Dnr Ks/ 2013-0474 Ett enat Bohuslän - avsiktsförklaring kring besöksnäringen Förslag till beslut Kommunfullmäktige

Läs mer

Lokal destinationsutveckling, Case Strängnäs

Lokal destinationsutveckling, Case Strängnäs TJÄNSTEUTLÅTANDE Strängnäs Business Park Handläggare Catarina Berglund Lars Ekström Kommunstyrelsen Dnr KS/2017:282-011 2017-04-19 1/3 Lokal destinationsutveckling, Case Strängnäs Förslag till beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

Regional samverkan för hållbar utveckling och tillväxt var finns hästsektorn? Malin Wildt-Persson, Länsstyrelsen i Skåne

Regional samverkan för hållbar utveckling och tillväxt var finns hästsektorn? Malin Wildt-Persson, Länsstyrelsen i Skåne Regional samverkan för hållbar utveckling och tillväxt var finns hästsektorn? Malin Wildt-Persson, Länsstyrelsen i Skåne Hur är länsstyrelsen involverad i Landsbygden och hästnäringen? God djurhållning

Läs mer

Skärgårdshamnar som nav för tillväxt i Blekinge

Skärgårdshamnar som nav för tillväxt i Blekinge Projektstart 2012-08-01 Projektslut 2014-06-30 Projektansökan ur Regionalt Struktursfondprogram för stärkt konkurrenskraft och sysselsättning 2007 2012 Omfattar, Skåne och Kalmar län Kommunerna Karlskrona,

Läs mer

Rapport från Skärgårdssamarbetets exekutivkommitté 19/ Pernilla Nordström, Länsstyrelsen

Rapport från Skärgårdssamarbetets exekutivkommitté 19/ Pernilla Nordström, Länsstyrelsen Rapport från Skärgårdssamarbetets exekutivkommitté 19/10 2016 Pernilla Nordström, Länsstyrelsen 2016-11-01 Kortrapporter Bredband samordning utbyggnad. Kartläggning mobiltäckning. Lokal service - skärgårdshandlarturné

Läs mer