Handlingar till hälso- och sjukvårdsutskottets sammanträde i Vänersborg den 28 mars 2012

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Handlingar till hälso- och sjukvårdsutskottets sammanträde i Vänersborg den 28 mars 2012"

Transkript

1 Handlingar till hälso- och sjukvårdsutskottets sammanträde i Vänersborg den 28 mars 2012

2 FÖREDRAGNINGSLISTA Sammanträde med hälso- och sjukvårdsutskottet den 28 mars 2012 Plats: Sessionssalen, residenset, Vänersborg Tid: Kl 9.00 Val av protokolljusterare Informationer 1. Dialog med regeringens vårdvalssamordnare Roger Molin 2. Information från hälso- och sjukvårdsdirektören Beslut 3. Uppföljning av regionala riktlinjer för externa rehabiliteringsprogram, dnr RS /Ingrid Nielsen, Brittmari Ekfjorden 4. Förtydligande av regiongemensamma riktlinjer för ersättning vid inställd operation, dnr RS /Ingrid Nielsen 5. Yttrande över motion av Thomas Åvall och Patrik Ehn (SD) om offentliga hjärtstartare i Västra Götaland, dnr RS / 6. Yttrande över motion av Helena Holmberg (FP) om verklig närsjukvård i Angereds närsjukhus, dnr RS Återremiss HSU , 11, bordlagt HSU / 7. Anmälningsärenden, dnr RS Eventuella tillkommande ärenden Efter sammanträdet: VG-Primärvårdsseminarium POSTADRESS: Regionens hus Skövde BESÖKSADRESS: Hertig Johans gata 6 TELEFON: HEMSIDA:

3 Ärende 3

4 Ärende 3 Datum Diarienummer RS Hälso- och sjukvårdsavdelningen Handläggare Ingrid Nielsen Hälso- och sjukvårdsutskottet Uppföljning av regionala riktlinjer för externa rehabiliteringsprogram Riktlinjer för rehabiliteringsvistelser/klimatvård i Sverige och utomlands upprättades i Västra Götalandregionen Förslag till reviderade regionala riktlinjer för externa rehabiliteringsprogram i Sverige och utomlands samt anvisningar för lägerverksamhet och anpassningskurser fastställdes i hälso- och sjukvårdsutskottet, juni Riktlinjerna trädde i kraft 1 juli 2009 med undantag för konduktiv pedagogik som trädde i kraft 1 april En uppföljning av de förändringar som skedde i riktlinjerna är genomförd av hälso- och sjukvårdsavdelningen tillsammans med remitteringssekretariaten. Uppföljningen pekar på att en del förändringar varit framgångsrika medan en del behöver utvecklas och förtydligas. Vissa utvalda målgrupper och rehabiliteringsprogram som finns att tillgå är inte förenliga med varandra enligt evidens och beprövad erfarenhet. Anvisningar för lägerverksamhet och anpassningskurser fungerar väl. I samband med revideringen skedde ingen förändring av de ekonomiska ramarna. En förnyad revidering av vissa delar i riktlinjerna behöver ske. Förslag till beslut Hälso- och sjukvårdsutskottet föreslås besluta att ge hälso- och sjukvårdsdirektören i uppdrag att göra en översyn av regionala riktlinjer för externa rehabiliteringsprogram i Sverige, och utomlands i enlighet med riktlinjer för att utarbeta regionala riktlinjer och vårdprogram. HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSAVDELNINGEN Ann Söderström Hälso- och sjukvårdsdirektör Lars-Göran Moberg Kanslichef POSTADRESS: Regionens Hus Skövde BESÖKSADRESS: Regionens Hus Hertig Johans gata 6, Skövde TELEFON: HEMSIDA:

5 Ärende 4

6 Ärende 4 Datum Diarienummer RS Hälso- och sjukvårdsavdelningen Handläggare Ingrid Nielsen Hälso- och sjukvårdsutskottet Förtydligande av regiongemensamma riktlinjer för ersättning vid inställd operation Hälso- och sjukvårdsutskottet beslutade den 24 oktober 2007 om riktlinjer för ersättning vid inställd operation. I samband med tillämpningen av de regiongemensamma riktlinjerna har ett antal frågeställningar aktualiserats under de år som gått sedan hälso- och sjukvårdsutskottets beslut. För att klargöra hur riktlinjerna ska tillämpas föreligger ett förslag till förtydligande av riktlinjerna. Förslaget är kommunicerat med sjukhusen som lämnat sina synpunkter. Inkomna svar ger positiv återkoppling på förtydligandet och välkomnar ett klargörande i de punkter som lyfts. En förvaltning anser att en diskussion bör föras om det omvända, att ta ut motsvarande avgift från patient som utan giltigt skäl uteblir från planerad operation utan att meddela sig. Förtydligandet innehåller inte något förslag i denna del. Förslag till beslut Hälso- och sjukvårdsutskottet föreslås besluta att godkänna förtydligandet av regiongemensamma riktlinjer för ersättning vid inställd operation. HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSAVDELNINGEN Ann Söderström Hälso- och sjukvårdsdirektör Lars-Göran Moberg Kanslichef POSTADRESS: Regionens Hus Skövde BESÖKSADRESS: Regionens Hus Hertig Johans gata 6, Skövde TELEFON: HEMSIDA:

7 Del av ärende 4 Referens Datum Diarienummer Ingrid Nielsen RS Förtydligande av regiongemensamma riktlinjer för ersättning vid inställd operation Bakgrund Hälso- och sjukvårdsutskottet beslutade den 24 oktober 2007 om regiongemensamma riktlinjer för ersättning vid inställd operation. Följande riktlinjer gäller för att en patient eller anhörig ska erhålla ekonomisk ersättning vid planerade operationer som ställs in sent av andra skäl än medicinska: ersättning utges endast till invånare som är folkbokförda i Västra Götaland, ersättning utges om operationen ställs in på sjukhusets initiativ, ersättning utges om besked om att operationen ställts in lämnats till patienten mindre än 24 timmar före planerat operationstillfälle, ersättning kan utges till anhörig eller ledsagare istället för till patient, ersättning utges inte om inställandet av operationen beror på patientens hälsotillstånd eller handlande, ersättning utges med ett schablonbelopp på kronor, vårdgivaren är skyldig att informera patienten eller anhörig/ledsagare om rätten till ersättning och bistå vederbörande med att inge ansökan, ansökan och utbetalning av ersättning för sent inställd operation ska administreras av vårdgivaren, ersättning utgår inte om operationen ställs in som följd av nödvändig omprioritering för att sjukhuset ska klara akut uppkommen händelse, exempelvis omfattande traumavård eller transplantation med organ från avlidna. Frågeställningar I samband med tillämpningen av de regiongemensamma riktlinjerna har ett antal frågeställningar aktualiserats.

8 j 2(2) Dessa avser vad som är att betrakta som en operation vad som gäller för personer som inte går miste om någon inkomst i samband med inställd operation till exempel studerande, pensionärer och personer som är sjukskrivna tolkning av begreppet uppkommen akut händelse vad som gäller vid sjukresor skyldigheten att informera patienten om rätten till ersättning Förtydliganden En operation är ett kirurgiskt ingrepp som kräver att patienten måste vara ledig från jobbet under minst en hel dag för att ingreppet ska kunna genomföras. För att få rätt till ersättning måste patient eller anhörig ha gått miste om någon inkomst. Uppkommen akut händelse avser större extrema händelser som traumavård eller organtransplantation. Att operatören blir sjuk eller att behov av akuta operationer, som inte innefattas av ovanstående begrepp, uppstår räknas inte som uppkommen akut händelse. Ersättning för sjukresa är inte inkluderad i den ersättning som kan betalas ut vid inställd operation. Om besked om en inställd operation ges så sent att en bokad sjukresa inte går att avboka eller redan genomförts bekostas resan av sjukreseenheten som därefter debiterar den aktuella kliniken. Vårdgivaren är skyldig att ge både skriftlig och muntlig information om rätten till ersättning. Vårdgivaren ska förse patienten med en blankett som fylls i för att ersättning ska kunna betalas ut. HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSAVDELNINGEN Ann Söderström Hälso- och sjukvårdsdirektör

9 Ärende 5

10 Ärende 5 Referens Datum Diarienummer RS Regionstyrelsen Yttrande över motion av Thomas Åvall och Patrik Ehn (SD) om offentliga hjärtstartare i Västra Götaland Ärendet Thomas Åvall och Patrik Ehn har i en motion föreslagit regionfullmäktige besluta - att fler hjärtstartare placeras ut i offentliga miljöer - att hjärtstartare är lättillgängliga och att bruksanvisning är tydlig - att en informationssatsning görs då hjärtstartare placeras ut - att samarbete söks med kommunerna i Västra Götalands län Beredning Regionstyrelsen har remitterat motionen till hälso- och sjukvårdsutskottet för yttrande. Bedömning I det följande redogörs för ett antal olika aspekter som bör beaktas inför ett ställningstagande. Hjärtstartare kan rädda liv om de används tidigt i förloppet vid plötsligt blodcirkulationsstopp på grund av hjärtkammarflimmer. Åtminstone 30 % av plötsliga blodcirkulationsstopp utanför sjukhus - på sjukhus finns såväl hjärtstartare som personal utbildad att använda dem och dessutom med utbildning i hjärt-lungräddning - beräknas uppstå på grund av hjärtkammarflimmer. Övriga plötsliga blodcirkulationsstopp uppstår av andra orsaker där hjärtstartare saknar effekt. Sannolikheten för att ett blodcirkulationsstopp uppträder på en viss plats ska enligt vissa beräkningar vara större än 1 fall per 5 år för att det ska löna sig att ha tillgång till hjärtstartare på själva platsen. I praktiken innebär detta att endast platser med stor genomströmning av människor, t.ex. frekvent utnyttjade flygplatser, är aktuella. Det har visats att det kan löna sig att ge s k first responders (= personal utbildade i hjärt-lungräddning) tillgång till hjärtstartare. Det har däremot inte visats löna sig att ge andra än first responders, t ex allmänheten, tillgång till hjärtstartare.

11 Sida 2(2) Datum Diarienummer RS SALSA-projektet (SALSA är ett samverkansprojekt mellan olika aktörer inkluderande hälso- och sjukvården, räddningstjänsten och SOS Alarm AB) i Stockholms läns landsting har indikerat att överlevnaden kan ökas om Räddningstjänstens personal - utlarmas samtidigt som ambulanspersonal - har tillgång till defibrillatorer och - är utbildade i hjärt-lungräddning SALSA-projektet har inte utformats så att det kan visas att det lönar sig att enbart placera ut hjärtstartare i offentliga miljöer utan adderade åtgärder i form av utbildning av first responders i hjärt-lungräddning. Hjärtstartare är tekniska apparater som kostar cirka SEK. För att deras funktionalitet ska vara garanterad i det ögonblick de kan behöva användas fordras att de förvaras så att de, eller väsentliga delar av dem såsom batterier, inte kan stjälas eller bli utsatta för sabotage eller annan åverkan. Möjligen är risken för att så ska ske liten, men data avseende detta saknas. Batterierna har vidare begränsad livslängd och efter användning måste batteribyte regelmässigt ske, vilket fordrar tillgång till en servicefunktion som också görs uppmärksam på när en defibrillator använts. Ett stort antal hjärtstartare finns redan utplacerade genom privata initiativ och privat finansiering i Västra Götalandsregionen. Dessa kan lokaliseras i Hjärtstartarregistret Underhåll av dessa hjärtstartare sker också via privata initiativ. Sammantaget medför ovanstående att det i dagsläget saknas evidens för att hjärtstartare ska utplaceras i offentliga miljöer om det inte samtidigt finns möjlighet att larma ut first responders utbildade i hjärt-lungräddning och att det också finns system för tekniskt underhåll av apparaterna. Det bör därför i dagsläget inte rekommenderas att Västra Götalandsregionen som hälso- och sjukvårdshuvudman tar ekonomiskt, drifts- och underhållsansvar för att fler hjärtstartare placeras ut i sådana miljöer utan att värdet av detta beräknas och ställs i relation till andra satsningar. Förslag till beslut Regionstyrelsens beslut till regionfullmäktiges beslut: Motionen avslås. HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSUTSKOTTET Helén Eliasson Ordförande Ann Söderström Hälso- och sjukvårdsdirektör

12

13 Ärende 6

14 Referens Datum Diarienummer RS Ärende 6 Bordlagt HSU Regionstyrelsen Yttrande över motion av Helena Holmberg (FP) - Verklig närsjukvård i Angereds närsjukhus Ärendet Helena Holmberg har i en motion föreslagit att regionstyrelsen får i uppdrag att förändra Angereds närsjukhus reglemente för att göra det möjligt för sjukhuset att etablera sig som primärvårdsaktör inom VG primärvård med lokalisering i den egna sjukhusbyggnaden. Beredning Regionstyrelsen har remitterat motionen till styrelsen för Angereds närsjukhus, hälso- och sjukvårdsnämnd 12 i Göteborg och styrelsen för primärvård i Göteborg för yttrande. Hälso- och sjukvårdsutskottet svarar för remissammanställning och en samlad bedömning. Vid HSU , 11, återremitterades ärendet. Styrelsen för Angereds närsjukhus I svaret anges att man i och för sig kan sympatisera med idén, men anser inte att det med nuvarande lagstiftning och regelverk i Västra Götalandsregionen är möjligt att driva vårdcentral i egen regi. Hälso- och sjukvårdsnämnd 12 i Göteborg Nämnden ställer sig positiv till att pröva frågan om Angereds närsjukhus får bedriva vårdcentral i sjukhusets regi. Styrelsen för primärvården Göteborg Styrelsen för primärvården i Göteborg har i sitt yttrande pekat på de skillnader i uppdrag som gäller för en vårdcentral i VG Primärvård respektive Angereds närsjukhus. Vårdcentralen har ansvar på primärvårdsnivån för de invånare som valt att lista sig på vårdenheten oavsett om de bor i närområdet eller i andra delar av regionen. Angereds närsjukhus ska tillgodose behovet av öppen specialiserad länssjukvård inom ett angivet närområde. Det senare innebär att sjukhuset producentneutralt ska tillhandahålla de specialistresurser som invånarna i HSN 12-området har behov av.

15 Sida 2(3) Datum Diarienummer RS Vidare framhålls att regionfullmäktige beslutat att ansvaret för den offentligt drivna primärvården ska fördelas på två styrelser från 2012; en styrelse med ansvar för VG Primärvårdsverksamheterna och en styrelse som ansvarar för de producentneutrala verksamheterna. Styrelsen anser inte att reglementet för Angereds närsjukhus bör förändras som föreslås i motionen. En samlad bedömning och klarläggande av förutsättningar Det finns olika aspekter som bör beaktas inför ett ställningstagande. Vårdvalssystemet VG Primärvård verkar inom ramen för Lagen om valfrihetssystem (LOV). Alla landsting/regioner är skyldiga att tillhandahålla vårdvalssystem för primärvård from 1 januari Några av grundprinciperna för vårdval är att ersättningen följer patientens val, att inga volymer kan garanteras, att det råder fri etablering för de som uppfyller krav och villkor för uppdraget som beskrivs i förfrågningsunderlaget (Kravoch kvalitetsboken för VG Primärvård). Det är inte möjligt att ställa krav på geografisk lokalisering. Att bedriva vårdverksamhet enligt LOV innebär ett förändrat sätt at styra vården i syfte att ge invånare större inflytande över vården bland annat genom ökade valmöjligheter. Närsjukvård bör vara en funktionell samverkan inom ett geografiskt område ett sk närsjukvårdsområde. De enheter som bedriver specialiserad hälso- och sjukvård inom ett närsjukvårdsområde bör erbjuda hälso- och sjukvård till alla invånare där oavsett var de är listade och vilken driftform de olika vårdcentralerna i området har. I det befolkningsområde som Angereds närsjukhus betjänar finns idag minst sju vårdcentraler som närsjukhuset och övrig specialistsjukvård i området behöver samarbeta med utifrån invånarnas olika behov av insatser. För närvarande är det framför allt VC Lövgärdet, VC Angered, Angereds Läkarhus, VC Lärjedalen, Nötkärnan Kortedala VC och BVC, Nötkärnan Bergsjön VC och BVC samt Nya VC Kortedala torg som berörs i närområdet. Specialiserad hälso- och sjukvård och primärvård bör tillsammans erbjuda samma service och utbud till invånarna oavsett om invånarna valt en vårdcentral nära eller under samma tak som närsjukhuset eller en som ligger i ytterkanten av området. Om ett närsjukhus upphandlas enligt LOU med krav att det även ska kunna erbjuda vårdcentralsverksamhet enligt LOV och Krav- och kvalitetsboken finns risk att den specialiserade vården på ett närsjukhus bygger upp särskilda samband och service på den egna vårdcentralen som skiljer sig från den service som invånare ges som valt att lista sig på annan vårdcentral. Regionen bör främja att invånare ges en likvärdig vård oberoende av var de bor och deras val av vårdgivare som bedriver offentligt finansierad hälsooch sjukvård. Om närsjukvård ska utgå från ett sjukhus med specialistsjukvård finns risk att den nära hälso- och sjukvården inklusive primärvården centraliseras till närsjukhuset inom närsjukvårdsområdet.

16 Sida 3(3) Datum Diarienummer RS I ett längre perspektiv kan detta innebära att fler invånare listar sig på vårdcentraler på närsjukhus som då växer till stora vårdcentraler som konkurrerar ut de andra vårdcentralerna som ligger utanför närsjukhuset. I idéskissen för VG Primärvård - Vägen till medborgarnas primärvård som beslutades februari 2008 tydliggörs att Primärvården är basen i närsjukvården i Västra Götalandsregionen. Den ansvarar för att samarbeta med andra aktörer i vård och behandlingskedjan så att medborgarens behov tillgodoses på bästa möjliga sätt. Ambitionen bör vara att 80 % av alla vårdkontakter i de öppna vårdformerna sker i primärvårdens regi. Genom införandet av VG Primärvård har en utveckling påbörjats i denna riktning. Om denna utveckling ska fortsätta bör den specialistsjukvård som ingår i den nära och ofta förekommande vården närsjukvården utgöra ett komplement till primärvården och inte tvärtom. Regionfullmäktige beslutade 2011 att samla all offentlig VG Primärvårdsverksamhet under en styrelse. Förslaget om att Angereds närsjukhus ska ges möjlighet att bedriva primärvård ligger inte i linje med detta beslut. I en förlängning kan förväntas att fler sk närsjukvårdssjukhus har samma önskemål. Om detta sker finns inte längre en sammanhållen organisation/ledning för VG Primärvårdsverksamhet i offentlig regi. Om ett närsjukhus ska upphandlas enligt LOU med möjlighet att även bedriva vårdcentralsverksamhet enligt LOV (VG Primärvård) finns risk att särskilda konkurrensfördelar ges till dessa vårdgivare på ett sätt som åsidosätter konkurrensen i området. Förslag till beslut Regionstyrelsens beslut till regionfullmäktiges beslut: Motionen avslås. HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSUTSKOTTET Helén Eliasson Ordförande Ann Söderström Hälso- och sjukvårdsdirektör

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27 Ärende 7

28 Sida 1(1) Ärende 7 Datum Diarienummer RS Hälso- och sjukvårdsavdelningen Handläggare Sonja Gillving Anmälningsärende vid sammanträde med hälso- och sjukvårdsutskottet den 28 mars 2012 Samverkansnämnden 1. Protokoll fört vid Samverkansnämndens sammanträde Under sammanträdet finns handlingen tillgänglig hos sekreteraren. POSTADRESS: Regionens Hus Skövde BESÖKSADRESS: Regionens Hus Hertig Johans gata 6 TELEFON: HEMSIDA:

Reviderat samverkansavtal för Västra sjukvårdsregionen

Reviderat samverkansavtal för Västra sjukvårdsregionen Västra Götalandsregionen 1 (2) Tjänsteutlåtande Datum 2015-01-27 Diarienummer HS 113-2015 Ärende 5 Västra Götalandsregionen Hälso- och sjukvårdsavdelningen Handläggare: Johan Flarup Telefon: 0709-10 31

Läs mer

Översyn av regelverk för avgifter inom delar av hälsovårdsområdet

Översyn av regelverk för avgifter inom delar av hälsovårdsområdet 1 (5) Tjänsteutlåtande Datum 2015-03-16 Ärende 9 Västra Götalandsregionen Hälso- och sjukvårdsavdelningen Handläggare: Margareta Axelson Tel: 010-441 13 73 E-post: margareta.f.axelson@vgregion.se Handläggare:

Läs mer

Protokoll fört vid sammanträde med hälso- och sjukvårdsutskottet den 2 december 2009, kl , Sessionssalen, Residenset, Vänersborg

Protokoll fört vid sammanträde med hälso- och sjukvårdsutskottet den 2 december 2009, kl , Sessionssalen, Residenset, Vänersborg Protokoll fört vid sammanträde med hälso- och sjukvårdsutskottet den 2 december 2009, kl 09.15 14.25, Sessionssalen, Residenset, Vänersborg Paragrafer 249-259 Närvarande ledamöter: Jonas Andersson, ordförande

Läs mer

Västra Götalandsregionen 1 (3) Yttrande Datum 2015-01-14 Diarienummer RS 1705 2014 Ärende 4 och HS 150-2015 Regionstyrelsen Yttrande över motion av Linn Brandström m.fl. (M) om mödrahälsovård och gynekologi

Läs mer

Handlingar till hälso- och sjukvårdsutskottets sammanträde i Vänersborg den 5 juni 2013

Handlingar till hälso- och sjukvårdsutskottets sammanträde i Vänersborg den 5 juni 2013 Handlingar till hälso- och sjukvårdsutskottets sammanträde i Vänersborg den 5 juni 2013 FÖREDRAGNINGSLISTA Sammanträde med hälso- och sjukvårdsutskottet den 5 juni 2013 Plats: Sessionssalen, residenset,

Läs mer

Dagordning på hälso- och sjukvårdsnämndens sammanträde 31 augusti 2015

Dagordning på hälso- och sjukvårdsnämndens sammanträde 31 augusti 2015 Här redogörs kortfattat för hälso- och sjukvårdsnämndens beslut i de ärenden som behandlades vid sammanträdet den 31 augusti 2015. Hälso- och sjukvårdsnämndens uppdrag är att ansvara för bedömningen av

Läs mer

att utse Martin Andreasson att jämte ordföranden justera protokollet från dagens sammanträde.

att utse Martin Andreasson att jämte ordföranden justera protokollet från dagens sammanträde. Protokoll fört vid sammanträde med hälso- och sjukvårdsutskottet den 9 januari 2008, kl 09.00 12.20, Sessionssalen, Residenset, Vänersborg Paragrafer 1-11 Närvarande Ledamöter Jonas Andersson, ordförande

Läs mer

Utredning av de lokala förutsättningarna för utveckling av närsjukvårdscentrum vid tio lokalsjukhus i Västra Götalandsregionen

Utredning av de lokala förutsättningarna för utveckling av närsjukvårdscentrum vid tio lokalsjukhus i Västra Götalandsregionen 1 2013-01-18 Jan Carlström Hälso- och sjukvårdsavdelningen Regionkansliet Utredning av de lokala förutsättningarna för utveckling av närsjukvårdscentrum vid tio lokalsjukhus i Västra Götalandsregionen

Läs mer

Ungdomsmottagningar i Västra Götalandsregionen

Ungdomsmottagningar i Västra Götalandsregionen 1 (2) Tjänsteutlåtande Datum 2015-03-20 Diarienummer RS 2535-2012 Regionkansliet/administrativa avdelningen Handläggare: Frida Bjurström Telefon: 010-441 01 46 E-post: frida.bjurstrom@vgregion.se Till

Läs mer

Bakgrundsinformation VG Primärvård. En del av det goda livet

Bakgrundsinformation VG Primärvård. En del av det goda livet Bakgrundsinformation VG Primärvård En del av det goda livet Innehåll: Primärvården... 3 Framtidens vårdbehov... 3 Nytt vårdvalssystem i Sverige... 3 Nytt vårdvalssystem i Västra Götaland VG Primärvård...

Läs mer

Förslag till justering av Krav- och kvalitetsbok 2013 VG PV. 29 maj 2012

Förslag till justering av Krav- och kvalitetsbok 2013 VG PV. 29 maj 2012 Förslag till justering av Krav- och kvalitetsbok 2013 VG PV 29 maj 2012 Justering av Krav- och kvalitetsbok 2013 Inriktning Vidareutveckla modellen efter beslutade mål för primärvården (Idéskissen medborgarens

Läs mer

att utse Monica Selin att jämte ordföranden justera protokollet från dagens sammanträde.

att utse Monica Selin att jämte ordföranden justera protokollet från dagens sammanträde. Protokoll fört vid sammanträde med hälso- och sjukvårdsutskottet den 1 december 2010, kl 09.00 14.00, Scandic Opalen, Göteborg. Paragrafer 202-219 Närvarande ledamöter: Helén Eliasson (S), ordförande Jonas

Läs mer

Mötesbok: Psykiatriberedningen ( ) psykiatriberedningen Datum: Plats: Angereds Närsjukhus Kommentar:

Mötesbok: Psykiatriberedningen ( ) psykiatriberedningen Datum: Plats: Angereds Närsjukhus Kommentar: Mötesbok: Psykiatriberedningen (2017-06-16) psykiatriberedningen Datum: 2017-06-16 Plats: Angereds Närsjukhus Kommentar: Dagordning Kallelse Kallelse psykiatriberedningen 2017-06-16 3 Beslutsärenden 23

Läs mer

Facit till utbildningsmaterial vårdgaranti UPPLAGA 3/2012

Facit till utbildningsmaterial vårdgaranti UPPLAGA 3/2012 Facit till utbildningsmaterial vårdgaranti UPPLAGA 3/2012 1A Grunderna i vårdgarantin - Vårdgarantins tidsangivelser Svar: Att korta köerna och ge patienterna vård i rätt tid. Syftet är också att öka patientsäkerheten

Läs mer

Uppföljning januari-mars 2009 inklusive fördjupning av produktionsuppföljning och tillgänglighet

Uppföljning januari-mars 2009 inklusive fördjupning av produktionsuppföljning och tillgänglighet Denna information redogör kortfattat för beslut i de ärenden som behandlades vid vårdproduktionsberedningens sammanträde den 27 april 2009. För mer information om olika ärenden, besök www.skane.se under

Läs mer

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård DAGORDNING Datum 2016-11-21 1 (12) Sammanträde i beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Ledamöter och ersättare i beredningen för primärvård,

Läs mer

att utse Martin Andreasson att jämte ordföranden justera protokollet från dagens sammanträde.

att utse Martin Andreasson att jämte ordföranden justera protokollet från dagens sammanträde. Protokoll fört vid sammanträde med hälso- och sjukvårdsutskottet den 26 augusti 2009, kl 09.15 13.45, konferensrummet Visionen, Regionens Hus, Vänersborg Paragrafer 180-193 Närvarande ledamöter: Närvarande

Läs mer

Vårdval Rehab

Vårdval Rehab Vårdval Rehab 150121 Bakgrund Rapport 2010 02 18 Utgångspunkter Beskriva former och omfattning av hur sjukgymnastik och arbetsterapi kan ingå i ett valfrihetssystem för primärvård. Rapport 2010 06 30 Riskanalys

Läs mer

Protokoll från psykiatriberedningen den 5 oktober 2017

Protokoll från psykiatriberedningen den 5 oktober 2017 1 (9) Protokoll från Västra Götalandsregionen Protokoll från psykiatriberedningen den 5 oktober 2017 Tid: 09:30 11:30 Plats: Imperial Hotel, Köpenhamn Närvarande Beslutande Monica Selin, ordförande (KD)

Läs mer

24 Tolkersättning i hälso- och sjukvården i Region Halland RS160307

24 Tolkersättning i hälso- och sjukvården i Region Halland RS160307 24 Tolkersättning i hälso- och sjukvården i Region Halland RS160307 Ärendet Region Hallands ersättning för kostnader för hälso- och sjukvård samt tandvård till asylsökande består i huvudsak av ett visst

Läs mer

Tjänsteskrivelse. 2007-01-23 Ls 070034-1. Överenskommelse om utomlänsersättningar 2007 för sjukvård inom Västra sjukvårdsregionen

Tjänsteskrivelse. 2007-01-23 Ls 070034-1. Överenskommelse om utomlänsersättningar 2007 för sjukvård inom Västra sjukvårdsregionen G Landstinget Halland Landstingskontoret Göran Jonsson, finansdirektör Ekonomiavdelningen Tfn 035-13 48 67 G ora n.l.j o nsson @ Ith al l an d. se Tjänsteskrivelse Datum Diarienummer 2007-01-23 Ls 070034-1

Läs mer

RAPPORT FÖLJSAMHET TILL LEDNINGSSYSTEMET FÖR SJUKSKRIVNINGSPROCESSEN I VÄSTRA GÖTALANDSREGIONEN APRIL Webbplats:

RAPPORT FÖLJSAMHET TILL LEDNINGSSYSTEMET FÖR SJUKSKRIVNINGSPROCESSEN I VÄSTRA GÖTALANDSREGIONEN APRIL Webbplats: APRIL 2014 RAPPORT FÖLJSAMHET TILL LEDNINGSSYSTEMET FÖR SJUKSKRIVNINGSPROCESSEN I VÄSTRA GÖTALANDSREGIONEN Postadress: Regionens Hus 462 80 Vänersborg Besöksadress: Östergatan 1 Vänersborg Telefon: 010-441

Läs mer

Regionens verksamhetsram

Regionens verksamhetsram Regionens verksamhetsram Detta ska jag prata om Övergripande om Västra Götalandsregionens styrning av verksamheten Styrelsers och nämnders roller, framför allt i styrningen av hälso- och sjukvården Uppgifter

Läs mer

Sammanträde med norra hälso- och sjukvårdsnämnden den 28 oktober 2016

Sammanträde med norra hälso- och sjukvårdsnämnden den 28 oktober 2016 1 (5) Kallelse/Föredragningslista Sammanträde med norra hälso- och sjukvårdsnämnden den 28 oktober 2016 Plats: Bohusläns museum, Museigatan 1, Uddevalla Tid: Kl. 09:00 15:00 (Kaffe från kl. 08:30) Om du

Läs mer

Konkurrensneutralitet m.m. i VG Primärvård - Landvetter

Konkurrensneutralitet m.m. i VG Primärvård - Landvetter KKV1000, v1.1, 2009-06-18 BESLUT 2009-12-02 Dnr 446/2009 1 (7) Hälsans Hus Landvetter AB Milstensvägen 2 438 35 Landvetter Konkurrensneutralitet m.m. i VG Primärvård - Landvetter Beslut Konkurrensverket

Läs mer

Så vill vi utveckla närsjukvården

Så vill vi utveckla närsjukvården Västra Götalandsregionen Vänersborg 2011-03-16 Så vill vi utveckla närsjukvården Fyrbodal 2 (9) Innehållsförteckning Närsjukvård Norra Bohuslän och Dalsland... 3 Vad vill socialdemokraterna?... 3 Lokala

Läs mer

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård DAGORDNING Datum 2015-03-09 1 (7) Sammanträde i beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Ledamöter och ersättare i beredningen för primärvård,

Läs mer

Personalutskottets sammanträde den 12 oktober 2016

Personalutskottets sammanträde den 12 oktober 2016 1 (1) Föredragningslista 2016-10-12 Personalutskottets sammanträde den 12 oktober 2016 Plats: Sessionssalen, Residenset, Vänersborg Tid: Kl. 9.15-11.30 Inledande formalia Hålltid kl. 09.15-09.20 Mötets

Läs mer

Västra Götalandsregionen Vårdval Rehab

Västra Götalandsregionen Vårdval Rehab KKV1015, v1.4, 2013-01-18 BESLUT 2014-12-12 Dnr 333/2014 1 (5) Västra Götalandsregionen Regionens Hus 462 80 Vänersborg Västra Götalandsregionen Vårdval Rehab Konkurrensverkets beslut Västra Götalandsregionen

Läs mer

8 Tolkersättning i hälso- och sjukvården i Region Halland

8 Tolkersättning i hälso- och sjukvården i Region Halland 8 Tolkersättning i hälso- och sjukvården i Region Halland Regionstyrelsen - Utdrag ur protokoll Sammanträdesdatum 2016-06-01 112 Tolkersättning i hälso- och sjukvården i Region Halland RS160307 Beslut

Läs mer

Landstingsfullmäktiges föredragningslista

Landstingsfullmäktiges föredragningslista Landstingsfullmäktiges föredragningslista Sammanträdet den 16-17 november 2011 Tid: 16 november kl 10.00 17 november kl 09.00 Lokal: Landstingshuset, sessionssalen Sammanträdet öppnas...3 Anmälan om ny

Läs mer

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård DAGORDNING Datum 2016-10-19 1 (7) Sammanträde i beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Ledamöter och ersättare i beredningen för primärvård,

Läs mer

Upphandling av geriatrisk öppen- och slutenvård enligt LOU samt inrättande av vårdval inom geriatrisk öppen- och slutenvård enligt LOV

Upphandling av geriatrisk öppen- och slutenvård enligt LOU samt inrättande av vårdval inom geriatrisk öppen- och slutenvård enligt LOV Hälso- och sjukvårdsnämnden TJÄNSTEUTLÅTANDE HSN 2018-0370 Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Allmänmedicin och geriatrik Camilla Westin 1 (5) Hälso- och sjukvårdsnämnden 2018-04-10 Upphandling av geriatrisk

Läs mer

Protokoll från psykiatriberedningen den 17 maj 2018

Protokoll från psykiatriberedningen den 17 maj 2018 1 (14) Protokoll från Västra Götalandsregionen Protokoll från psykiatriberedningen den 17 maj 2018 Tid: 09:30-14:15 Plats: Psykiatrimottagning utmattningssyndrom, Viktor Rydbergsgatan 12, Göteborg Närvarande

Läs mer

Regionstyrelsen. Region Östergötland har beretts möjlighet att yttra sig över betänkandet För kvalitet Med gemensamt ansvar (SOU-2015:17).

Regionstyrelsen. Region Östergötland har beretts möjlighet att yttra sig över betänkandet För kvalitet Med gemensamt ansvar (SOU-2015:17). BESLUTSUNDERLAG 1/2 2015-05-15 Dnr: RS 2015-354 Regionstyrelsen Remissvar För kvalitet Med gemensamt ansvar har beretts möjlighet att yttra sig över betänkandet För kvalitet Med gemensamt ansvar (SOU-2015:17).

Läs mer

Region Halland förfrågan angående valfrihetssystem

Region Halland förfrågan angående valfrihetssystem KKV1015, v1.4, 2013-01-18 BESLUT 2014-10-15 Dnr 416/2014 1 (5) Region Halland Box 517 301 80 Halmstad Region Halland förfrågan angående valfrihetssystem Konkurrensverkets beslut Kravet på anslutning som

Läs mer

Förtydligande av kap. 3 Uppföljning i Regelbok för auktorisation, Vårdval Primärvård i Östergötland 2017

Förtydligande av kap. 3 Uppföljning i Regelbok för auktorisation, Vårdval Primärvård i Östergötland 2017 BESLUTSUNDERLAG 1/2 Ledningsstaben Charlotte Sand 2017-03-20 Dnr: HSN 2016-470 Hälso- och sjukvårdsnämnden Förtydligande av kap. 3 Uppföljning i Regelbok för auktorisation, Vårdval Primärvård i Östergötland

Läs mer

Protokoll från psykiatriberedningen den 19 oktober 2018

Protokoll från psykiatriberedningen den 19 oktober 2018 1 (9) Protokoll från Västra Götalandsregionen Protokoll från psykiatriberedningen den 19 oktober 2018 Tid: 10:30-13:50 Plats: Skaraborgs sjukhus, Skövde Närvarande Beslutande Monica Selin, ordförande (KD)

Läs mer

Handlingar till personalutskottets sammanträde i Vänersborg den 15 januari 2013

Handlingar till personalutskottets sammanträde i Vänersborg den 15 januari 2013 Handlingar till personalutskottets sammanträde i Vänersborg den 15 januari 2013 FÖREDRAGNINGSLISTA Sammanträde med personalutskottet 15 januari 2013 Plats: Blå salongen, residenset, Vänersborg Tid: Kl.

Läs mer

Från Regionkansliet 2009 10 27 15:00

Från Regionkansliet 2009 10 27 15:00 Pressmeddelande Från Regionkansliet 2009 10 27 15:00 Beslut i regionstyrelsen 27 oktober Fullmäktigeärenden Västra Götalandsregionen vill sälja 31 fastigheter Västra Götalandsregionen ska enligt ett förslag

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden

Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsnämnden Maria Antonsson-Anderberg Enhetschef 040-675 32 22 Maria.Antonsson-Anderberg@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2014-02-21 Dnr 1400196 1 (6) Hälso- och sjukvårdsnämnden Budget justeringar

Läs mer

Hälsoval Region Jämtland Härjedalen Bilaga 1 Listningsregler 2016. Dnr: VVN 11/2015. Bilaga Listningsregler

Hälsoval Region Jämtland Härjedalen Bilaga 1 Listningsregler 2016. Dnr: VVN 11/2015. Bilaga Listningsregler Bilaga Listningsregler Hälsoval Region Jämtland Härjedalen 2016 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 LISTNINGSREGLER 3 1.1 MEDBORGARENS ÅTAGANDE 3 1.2 PRINCIPER FÖR MEDBORGARENS VAL 3 1.2.1 Särskilt boende 3 1.2.2 Rätt

Läs mer

Information till vårdgivare från VG Primärvårdskontoret

Information till vårdgivare från VG Primärvårdskontoret Information till vårdgivare från VG Primärvårdskontoret 2012-05-25 Glasögonbidrag upp till 16 år Västra Götalandsregionen höjer åldersgränsen för glasögonbidrag väsentligt. Från och med 1 juni kan barn

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden

Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsnämnden Maria Melin Hälso- och sjukvårdsstrateg 040-675 31 39 Maria.Melin@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2017-10-24 Dnr 1702495 1 (6) Hälso- och sjukvårdsnämnden Initiativärende. Korta

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden

Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsnämnden DAGORDNING Datum 2014-08-15 1 (8) Sammanträde i hälso- och sjukvårdsnämnden Ledamöter och ersättare i hälso- och sjukvårdsnämnden kallas till sammanträde. Tid: 2014-08-22 09.30

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden

Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsnämnden Maria Melin Hälso- och sjukvårdsstrateg 040-675 31 39 Maria.Melin@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2018-01-11 Dnr 1703363 1 (5) Hälso- och sjukvårdsnämnden Återrapportering av

Läs mer

godkänna hälso- och sjukvårdsdirektörens föreslag till huvudinriktning i utredningen om hur Vårdval seniorvård ska utformas

godkänna hälso- och sjukvårdsdirektörens föreslag till huvudinriktning i utredningen om hur Vårdval seniorvård ska utformas Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Handläggare: Peter Lundqvist TJÄNSTEUTLÅTANDE 2017-09-01 Hälso- och sjukvårdsnämnden 2017-09-28 1 (3) HSN 2017-0969 Förslag till huvudinriktning för utredningen av Vårdval

Läs mer

Motion - Ambulanssituationen i Jönköpings län

Motion - Ambulanssituationen i Jönköpings län YTTRANDE 1(2) 2012-01-26 LK11-0480 Hälso- och sjukvårdsutskottet Höglandet Landstingsfullmäktige Motion - Ambulanssituationen i Jönköpings län Inledning I en till landstingsfullmäktige inlämnad motion

Läs mer

Protokoll fört vid sammanträde med hälso- och sjukvårdsutskottet den 13 februari 2008, kl , Sessionssalen, Residenset, Vänersborg

Protokoll fört vid sammanträde med hälso- och sjukvårdsutskottet den 13 februari 2008, kl , Sessionssalen, Residenset, Vänersborg Protokoll fört vid sammanträde med hälso- och sjukvårdsutskottet den 13 februari 2008, kl 09.00 15.10, Sessionssalen, Residenset, Vänersborg Paragrafer 21-36 Närvarande Ledamöter Jonas Andersson, ordförande

Läs mer

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård DAGORDNING Datum 2018-05-07 1 (7) Sammanträde i beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Ledamöter och ersättare i beredningen för primärvård,

Läs mer

3 Anmälan av inkomna och utgående skrivelser, protokoll m m

3 Anmälan av inkomna och utgående skrivelser, protokoll m m Föredragningslista Sammanträdesdatum Hälso- och sjukvårdsstyrelsen Tid Måndagen den 25 juni 2012, kl. 09:00 Plats Regionens hus Södra Vägen, Halmstad Sammanträdeslokal Borgsalen 1 Justering Förslag till

Läs mer

Sammanträde med norra hälso- och sjukvårdsnämnden den 2 februari 2017

Sammanträde med norra hälso- och sjukvårdsnämnden den 2 februari 2017 1 (7) Kallelse/Föredragningslista Sammanträde med norra hälso- och sjukvårdsnämnden den 2 februari 2017 Plats: Aulan, Vintergatan 8, Uddevalla Tid: Kl. 09:00-16:00 Om du inte har möjlighet att närvara

Läs mer

Vårdproduktionsutskottet/- beredningen

Vårdproduktionsutskottet/- beredningen Vårdproduktionsutskottet/- beredningen DAGORDNING Datum 2013-10-03 1 (6) Sammanträde i vårdproduktionsutskottet/- beredningen Ledamöter och ersättare i vårdproduktionsutskottet/-beredningen kallas till

Läs mer

Larm med sjukvårdsåtgärd i väntan på ambulans (IVPA = I Väntan På Ambulans)

Larm med sjukvårdsåtgärd i väntan på ambulans (IVPA = I Väntan På Ambulans) Hälso- och sjukvård DIVISION MEDICINSK SERVICE DATUM DIARIENR Kerstin Hansson 2007-05-28 Till Hälso- och sjukvårdsnämnden Larm med sjukvårdsåtgärd i väntan på ambulans (IVPA = I Väntan På Ambulans) Bakgrund

Läs mer

Förlängning/ingående av avtal om tjänster inom klinisk laboratoriemedicin

Förlängning/ingående av avtal om tjänster inom klinisk laboratoriemedicin Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2015-04-27 1 (5) HSN 1504-0518 Handläggare: Alexandra Solivy Hälso- och sjukvårdsnämnden, 2015-06-02, p 14 Förlängning/ingående av avtal om tjänster inom

Läs mer

Förfrågningsunderlag för vårdval av tjänster inom klinisk neurofysiologi

Förfrågningsunderlag för vårdval av tjänster inom klinisk neurofysiologi Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2013-10-22 1 (5) HSN 1112-1505 Handläggare: Pernilla Andersson Hälso- och sjukvårdsnämnden 2013-11-19, p 4 Förfrågningsunderlag för vårdval av tjänster

Läs mer

Samtal och enkät om tillgänglighet med mera på vårdcentralerna

Samtal och enkät om tillgänglighet med mera på vårdcentralerna Hälso- och sjukvårdsnämnden Trestad Medborgardialog Samtal och enkät om tillgänglighet med mera på vårdcentralerna Tid: Maj 2013 Plats: Vid vårdcentraler i nämndsområdet Hälso- och sjukvårdsnämnden Trestad

Läs mer

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård DAGORDNING Datum 2018-01-22 1 (6) Sammanträde i beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Ledamöter och ersättare i beredningen för primärvård,

Läs mer

Box med. system som. tem mellan. tion, heten, förutsättningar: I:3. Telefonväxel Stockholm

Box med. system som. tem mellan. tion, heten, förutsättningar: I:3. Telefonväxel Stockholm Socialdepartementet Regeringsbeslut 2012-03-22 Kammarkollegiet Box 2218 103 15 Stockholm I:3 S2011/9881/ /FS (delvis) S2012/2424/ /FS (delvis) Uppdrag att utbetala bidrag för utveckling av vårdvalssystemm

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden

Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsnämnden Christina Ståhl Enhetschef 040-675 31 34 christina.stahl@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2016-03-02 Dnr 1600425 1 (5) Hälso- och sjukvårdsnämnden Initiativärende till Hälso- och

Läs mer

Förslag att upphandla basgeriatrisk vård

Förslag att upphandla basgeriatrisk vård HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSNÄMNDEN 2012-11-13 p 11 1 (5) Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Handläggare: Catharina Johansson Marite Sandström Förslag att upphandla basgeriatrisk vård Ärendebeskrivning Ärendet

Läs mer

Förlängning av avtal fortsatt försöksverksamhet med rehabilitering vid stressrelaterad psykisk ohälsa

Förlängning av avtal fortsatt försöksverksamhet med rehabilitering vid stressrelaterad psykisk ohälsa HSN 2010-01-26 P 16 1 (5) Hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning 2009-12-01 Handläggare: Elisabet Erwall Gunnel Andersson Förlängning av avtal fortsatt försöksverksamhet med rehabilitering vid stressrelaterad

Läs mer

15 Yttrande över motion 2019:27 av Jonas Lindberg (V) om att inrätta utbildning till avancerad klinisk sjuksköterska HSN

15 Yttrande över motion 2019:27 av Jonas Lindberg (V) om att inrätta utbildning till avancerad klinisk sjuksköterska HSN 15 Yttrande över motion 2019:27 av Jonas Lindberg (V) om att inrätta utbildning till avancerad klinisk sjuksköterska HSN 2019-1314 Hälso- och sjukvårdsnämnden TJÄNSTEUTLÅTANDE HSN 2019-1314 Hälso- och

Läs mer

Sammanträde med norra hälso- och sjukvårdsnämnden den 28 juni 2016

Sammanträde med norra hälso- och sjukvårdsnämnden den 28 juni 2016 1 (5) Kallelse/Föredragningslista Sammanträde med norra hälso- och sjukvårdsnämnden den 28 juni 2016 Plats: Lokal Aulan, Plan 1, Regionens Hus, Vintergatan 8, Uddevalla Tid: Kl. 09:00 16:00 (fika från

Läs mer

Protokoll från psykiatriberedningen den 9 december 2015

Protokoll från psykiatriberedningen den 9 december 2015 1 (7) Protokoll från Västra Götalandsregionen Protokoll från psykiatriberedningen den 9 december 2015 Tid: 09.30-13.45 Plats: Lokal Perrongen, Gullbergsvass, Bergslagsgatan 2, Göteborg Närvarande Beslutande

Läs mer

Program för uppföljning och insyn av verksamhet som utförs av privata utförare på uppdrag av Region Kronoberg

Program för uppföljning och insyn av verksamhet som utförs av privata utförare på uppdrag av Region Kronoberg Plan Process: Planering, ledning Giltig fr.o.m: 2015-07-0109-30 Giltig t.o.m: 2018-12-31 Program för uppföljning och insyn av verksamhet som utförs av privata utförare på uppdrag av Region Kronoberg 1

Läs mer

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Christina Ståhl Enhetschef 040-675 31 34 christina.stahl@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2015-03-31 Dnr 1300977 1 (5) Beredningen för primärvård, psykiatri

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden

Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsnämnden Charlotta Gyland Enhetschef 040-675 36 93 charlotta.gyland@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2011-04-04 1 (7) Införande av valfrihetssystem för behandling av grå starr i Skåne Ordförandens

Läs mer

Presidium Nämnd för Folkhälsa och sjukvård 56-66

Presidium Nämnd för Folkhälsa och sjukvård 56-66 PROTOKOLL 1(9) Diarienummer Plats: Närvarande: Sal C, Regionens hus ande: Maria Frisk (KD), ordförande Helena Stålhammar (C) Marcus Eskdahl (S) Övriga: Mats Bojestig, hälso- och sjukvårdsdirektör Kristina

Läs mer

Enhetstaxa inom vården

Enhetstaxa inom vården BESLUTSUNDERLAG 1/2 Kada Karlsson 2016-10-03 Dnr: RS 2016-694 Regionstyrelsen Enhetstaxa inom vården Bakgrund Enhetstaxa praktiseras redan idag av flera landsting och regioner, exempelvis Kalmar, Värmland

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden

Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsnämnden BESLUTSFÖRSLAG Datum 2018-06-18 Dnr 1801085 1 (5) Hälso- och sjukvårdsnämnden Inriktningsbeslut för vårdvalen 2019 Ordförandens förslag 1. Hälso- och sjukvårdsnämnden fastställer

Läs mer

Yttrande över motion av Lena-Maj Anding m f l (mp) angående kiropraktorer och naprapater

Yttrande över motion av Lena-Maj Anding m f l (mp) angående kiropraktorer och naprapater HSN 2008-09-02 p 13 1 (3) Hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning Hälso- och sjukvårdsdirektören 2008-07-25 HSN 0807-0913 LS 0804-0372 Handläggare: Bengt Haglund Yttrande över motion av Lena-Maj Anding

Läs mer

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård DAGORDNING Datum 2015-10-30 1 (9) Sammanträde i beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Ledamöter och ersättare i beredningen för primärvård,

Läs mer

Motion Ambulanssituationen i Jönköpings län

Motion Ambulanssituationen i Jönköpings län ÄRENDE 9 2012-03-07 Motion Ambulanssituationen i Jönköpings län Handlingar i ärendet: Landstingsstyrelsens skrivelse till landstingsfullmäktige Motion från Kristina Winberg, Sverigedemokraterna Yttrande

Läs mer

Närsjukvårdsberedningen

Närsjukvårdsberedningen Närsjukvårdsberedningen Bim Soerich Hälso- och sjukvårdsstrateg 040-675 31 27 bim.soerich@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2014-10-13 Dnr 1402153 1 (5) Närsjukvårdsberedningen Delaktighet, inflytande och

Läs mer

Likvärdiga villkor för utförare inom vårdvalssystem i Landstinget i Värmland

Likvärdiga villkor för utförare inom vårdvalssystem i Landstinget i Värmland Likvärdiga villkor för utförare inom vårdvalssystem i Landstinget i Värmland LK/140453 Upprättad av Vårdvalsenhet och Ekonomistab Landstinget i Värmland 1 1 Innehållsförteckning 1 Innehållsförteckning...

Läs mer

Nyheter i korthet: Vårdcentralerna Stattena och Tågaborg slås samman

Nyheter i korthet: Vårdcentralerna Stattena och Tågaborg slås samman Denna information redogör kortfattat för Vårdproduktionsutskottet/- beredningens beslut i de ärenden som behandlades vid sammanträdet den 4 oktober 2013. Vårdproduktionsutskottet-/beredningen bereder och

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden

Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsnämnden DAGORDNING Datum 2019-02-14 1 (8) Sammanträde i hälso- och sjukvårdsnämnden Ledamöter och ersättare i hälso- och sjukvårdsnämnden kallas till sammanträde. Tid: 2019-02-14 kl.

Läs mer

Fortsatt utveckling av privata driftsformer inom vuxenpsykiatrisk vård

Fortsatt utveckling av privata driftsformer inom vuxenpsykiatrisk vård Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2015-03-25 1 (6) HSN 1503-0333 Handläggare: Conny Gabrielsson Hälso- och sjukvårdsnämnden 2015-04-28, p 5 Fortsatt utveckling av privata driftsformer

Läs mer

Nyheter i korthet: Sjukhusnära vårdcentral avlastar akuten i Malmö Ny vårdcentral öppnar på sjukhusområdet i Lund Region Skåne

Nyheter i korthet: Sjukhusnära vårdcentral avlastar akuten i Malmö Ny vårdcentral öppnar på sjukhusområdet i Lund  Region Skåne Denna information redogör kortfattat för Vårdproduktionsutskottet/- beredningens beslut i de ärenden som behandlades vid sammanträdet den 28 oktober 2013. Vårdproduktionsutskottet-/beredningen bereder

Läs mer

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård DAGORDNING Datum 2017-01-23 1 (5) Sammanträde i beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Ledamöter och ersättare i beredningen för primärvård,

Läs mer

Närsjukvårdsberedningen

Närsjukvårdsberedningen DAGORDNING Datum 2014-04-14 1 (7) Sammanträde i närsjukvårdsberedningen Ledamöter och ersättare i närsjukvårdsberedningen kallas till sammanträde. Tid: 2014-04-16 kl.09.30-ca.13.00 (inkl. lunch) Plats:

Läs mer

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård DAGORDNING Datum 2015-09-11 1 (6) Sammanträde i beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Ledamöter och ersättare i beredningen för primärvård,

Läs mer

Överenskommelse mellan Västra Götalands kommuner och Västra Götalandsregionen om samverkan vid in- och utskrivning från sluten hälso- och sjukvård

Överenskommelse mellan Västra Götalands kommuner och Västra Götalandsregionen om samverkan vid in- och utskrivning från sluten hälso- och sjukvård Överenskommelse mellan Västra Götalands kommuner och Västra Götalandsregionen om samverkan vid in- och utskrivning från sluten hälso- och sjukvård Innehållsförteckning 1. Allmänt om överenskommelse om

Läs mer

Regionstyrelsens arbetsutskott

Regionstyrelsens arbetsutskott PROTOKOLL UTDRAG Regionstyrelsens arbetsutskott 193-217 Tid: 2016-12-12, kl: 10:00-16:40 Plats: Regionens Hus, sal A 198 Regionfullmäktiges program för uppföljning och insyn av verksamhet som utförs av

Läs mer

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård DAGORDNING Datum 2018-02-15 1 (9) Sammanträde i beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Ledamöter och ersättare i beredningen för primärvård,

Läs mer

Regionens uppföljning av externa utförare inom primärvården

Regionens uppföljning av externa utförare inom primärvården Regionens uppföljning av externa utförare inom primärvården Dnr: Rev 34-2011 Genomförd av: Revisionsenheten Vilhelm Rundquist Behandlad av Revisorskollegiet den 14 december 2011 Regionens uppföljning av

Läs mer

Fritt val i vård och omsorg LOV

Fritt val i vård och omsorg LOV Fritt val i vård och omsorg LOV Bakgrund till LOV Två modeller Entreprenadmodellen valfrihetsmodellen Så byggs ett valfrihetssystem Exempel på valfrihetssystem Utveckling i andra länder Bakgrund LOV Politiskt

Läs mer

Handlingar. till mötet med styrelsen för NU-sjukvården

Handlingar. till mötet med styrelsen för NU-sjukvården Handlingar till mötet med styrelsen för Kompletterande handlingar Ärende 1 - Rapport juli 2015 Ärende 7 - TU Yttrande över remiss förslag till reglemente Ärende11 - Anmälningsärende 26 augusti 2015 Ärende

Läs mer

Sammanträde med regionstyrelsen den 25 mars 2014

Sammanträde med regionstyrelsen den 25 mars 2014 1 (5) Föredragningslista Sammanträde med regionstyrelsen den 25 mars 2014 Plats: Sessionssalen, Residenset, Vänersborg Tid: Kl. 9.30 (Presskonferens kl. 13.30) Inledande formalia Mötets öppnande Upprop

Läs mer

Koncernkontoret Avdelningen för hälso- och sjukvårdsstyrning

Koncernkontoret Avdelningen för hälso- och sjukvårdsstyrning Koncernkontoret Avdelningen för hälso- och sjukvårdsstyrning Datum 2017-04-03 1 (8) Utredning - Initiativärende En möjlighet att förbättra tillgängligheten till primärvård för boende i Staffanstorp Inledning

Läs mer

13 Svar på skrivelse från Socialdemokraterna om hjärtsjukvården i Södertälje HSN

13 Svar på skrivelse från Socialdemokraterna om hjärtsjukvården i Södertälje HSN 13 Svar på skrivelse från Socialdemokraterna om hjärtsjukvården i Södertälje HSN 2018-0329 Hälso- och sjukvårdsnämnden TJÄNSTEUTLÅTANDE HSN 2018-0329 Hälso- och sjukvårdsförvaltningen 2018-04-26 Planeringsenhet

Läs mer

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård DAGORDNING Datum 2015-04-13 1 (5) Sammanträde i beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Ledamöter och ersättare i beredningen för primärvård,

Läs mer

Datum Dnr Förändringar i Region Skånes bestämmelser om ekonomiska förmåner för förtroendevalda

Datum Dnr Förändringar i Region Skånes bestämmelser om ekonomiska förmåner för förtroendevalda Regionstyrelsen Gustaf Hallqvist Utredare 044-309 31 65 gustaf.hallqvist@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2014-11-26 Dnr 1402448 1 (5) Regionstyrelsen Förändringar i s bestämmelser om ekonomiska förmåner

Läs mer

Handlingar till mötet i Vänersborg med regionstyrelsen för Västra Götalandsregionen. 8 april 2014

Handlingar till mötet i Vänersborg med regionstyrelsen för Västra Götalandsregionen. 8 april 2014 Handlingar till mötet i Vänersborg med regionstyrelsen för Västra Götalandsregionen 8 april 2014 1 (1) Föredragningslista Sammanträde med regionstyrelsen den 8 april 2014 Plats: Sessionssalen, Residenset,

Läs mer

Strategi tas fram för Region Skånes arbete med kultur och hälsa

Strategi tas fram för Region Skånes arbete med kultur och hälsa Denna information redogör kortfattat för hälso- och sjukvårdsnämndens beslut i de ärenden som behandlades vid sammanträdet den 20 juni 2013. Hälso- och sjukvårdsnämndens uppdrag är att ansvara för bedömningen

Läs mer

Jan Alexandersson (v) utses att tillsammans med ordföranden justera protokollet. Protokollet kommer att justeras senast den 14 juni.

Jan Alexandersson (v) utses att tillsammans med ordföranden justera protokollet. Protokollet kommer att justeras senast den 14 juni. PROTOKOLL 2005-05-31 Sammanträde med Hälso- och sjukvårdsnämnden i norra Bohuslän den 30 maj 2005 kl 09.00-17.00 och den 31 maj 2005 kl 08.30-12.00 på Konferensanläggningen Skottarn, Gullholmen 58-70 NÄRVARANDE

Läs mer

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård DAGORDNING Datum 2018-06-18 1 (8) Sammanträde i beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Ledamöter och ersättare i beredningen för primärvård,

Läs mer

Kommittédirektiv. Patientens rätt i vården. Dir. 2007:90. Beslut vid regeringssammanträde den 20 juni 2007

Kommittédirektiv. Patientens rätt i vården. Dir. 2007:90. Beslut vid regeringssammanträde den 20 juni 2007 Kommittédirektiv Patientens rätt i vården Dir. 2007:90 Beslut vid regeringssammanträde den 20 juni 2007 Sammanfattning av uppdraget Utredaren skall lämna förslag på hur patientens ställning och inflytande

Läs mer

Handlingar till personalutskottets sammanträde den 18 mars 2015 i Vänersborg

Handlingar till personalutskottets sammanträde den 18 mars 2015 i Vänersborg Handlingar till personalutskottets sammanträde den 18 mars 2015 i Vänersborg 1 (2) Föredragningslista Sammanträde med personalutskottet den 18 mars 2015 Plats: Sessionssalen, Residenset, Vänersborg Tid:

Läs mer