HEMTANDVÅRD KARTLÄGGNING AV ANVISNINGAR FÖR OCH FÖRÄNDRINGAR AV ANVISNINGAR (2011) AV OVE SJÖSTRÖM, LEG. TANDLÄKARE, SENIOR ADVISOR ORAL CARE.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "HEMTANDVÅRD KARTLÄGGNING AV ANVISNINGAR FÖR OCH FÖRÄNDRINGAR AV ANVISNINGAR (2011) AV OVE SJÖSTRÖM, LEG. TANDLÄKARE, SENIOR ADVISOR ORAL CARE."

Transkript

1 HEMTANDVÅRD KARTLÄGGNING AV ANVISNINGAR FÖR OCH FÖRÄNDRINGAR AV ANVISNINGAR FÖR - NÖDVÄNDIG TANDVÅRD OCH MOBIL TANDVÅRD 2011 OCH (2011) AV OVE SJÖSTRÖM, LEG. TANDLÄKARE, SENIOR ADVISOR ORAL CARE.

2 Sida 2 av 15 Innehållsförteckning Sid Sammanfattning 3 Inledning 5 Uppdrag/avsikt 6 Resultat 6 Nödvändig tandvård 7 Hemtandvård 10 Ändringar i regelverket Ändringar i regelverket efter 30 juni Källförteckning, referenser 13 Bilaga 1 15 Kartläggningen är genomförd för att förtydliga förutsättningarna för nödvändig tandvård i Sverige på uppdrag av Oral Care som är en av de största aktörerna inom nödvändig tandvård till äldre.

3 Sida 3 av 15 Sammanfattning År 1999 genomfördes en tandvårdsreform som innebar att landstingen fick skyldighet att medverka till att speciella grupper, främst äldre och handikappade, skulle erbjudas s k uppsökande verksamhet och nödvändig tandvård.uppsökande verksamhet sköts av en utsedd vårdgivare. I den nödvändiga tandvården, en ibland med tanke på patientens (medicinska) tillstånd - något förenklad tandvård, har patienterna rätt att själv välja vårdgivare. Olika metoder för mobil tandvård utvecklats. Det har t ex kunnat röra sig om bussar eller släpvagnar som utrustats med tandvårdsutrustning och som transporterats till platser där tandvårdsefterfrågan förelegat. En variant har varit att hela tandvårdsutrustningen monterats på en kärra som kunnat tas med in till den plats där patienten bor och där vården således kunnat utföras i hemmet. Landstingen utformar regler för nödvändig tandvård och för ersättningen. Avsikten här har varit att kartlägga och jämföra hur landstingen har utformat sina anvisningar, sina regelsystem för nödvändig tandvård. En särskild uppmärksamhet ägnas åt landstingens regler och anvisningar för hemtandvård. Resultat Landstingen anger i sina anvisningar vad de anser kan ingå i nödvändig tandvård, alltså vad som kan ersättas inom reformen. Dessutom finns i alla landsting och ett system för förhandsgranskningar, alltså där vårdgivaren ska skicka in ansökan där man förklarar vilka olika åtgärder som ska göras och varför Landstingen gör ofta listor över åtgärder som accepteras inom den nödvändiga tandvården, t ex bastandvård, oralmedicinska åtgärder, temporär protes, proteslagning och rebasering, plattprotetik mm. Landstingen anger också åtgärder som aldrig, eller endast under vissa förutsättningar (t ex godkänd förhandsbedömning, jfr nedan) ersätts, t ex absoluta gränser för antal åtgärder för undersökningar, förebyggande åtgärder mfl, om protetisk ersättning är aktuell så ska det vara avtagbar, restriktivitet till fast protetik och ersättning vid borttappad protes Landstingen använder olika typer av krav på förhandsbedömningar (FHB) för att styra och kontrollera vårdutbudet inom den nödvändiga tandvården. Sådana regler finns för antal undersökningar per år, mängd förebyggande vård, sjukdomsbehandlande åtgärder, protetik och som kostnadsram. Vad t ex gäller förebyggande åtgärder har olika landsting satt gräns vid 2 ggr/år, 4 ggr/år, 6 ggr/år, om kostnaden överstiger ett givet belopp, om tidsåtgången överstiger ett givet antal minuter samt olika kombinationer av dessa. Kostnadsramen varierar från 7000 per år till kr år.

4 Sida 4 av 15 Landstingen fastställer den ersättning som vårdgivarna erhåller för den nödvändiga tandvården. Det vanligaste är att folktandvårdens taxa ska gälla men det finns landsting som tillämpar folktandvårdstaxan + 15%, folktandvårdstaxan + 20% och folktandvårdstaxan + 25%. Olika landsting har därtill lagt till särregler, t ex om narkos är nödvändig. Hemtandvård Landstingen har reagerat olika när det gäller inställning till hemtandvård. Några har inte givit några ytterligare regler än de som redan gäller för nödvändig tandvård. Andra landsting har dock lagt in regler. De är då generellt restriktiva. De motarbetar hemtandvård t ex genom att på olika sätt förbjuda den/delar av den eller genom att försvårad den t ex med ökade krav på förhandsprövningar. I anvisningarna för FHB står t ex När en tandläkare gör hembesök (ej uppsökande verksamhet) krävs intyg om behov av tandvård utfärdat av patientansvarig sjuksköterska. Reglerna är ibland icke odontologiska : Önskemål från kommunens personal om bedside dentistry av praktiska skäl är inte godtagbart motiv, Även regler informationen finns: Nödvändig tandvård ska erbjudas personligen till den berättigade, eller till nära anhörig eller personal. Kollektivt erbjudande i form av erbjudande till ansvariga för ett enskilt kommunalt boende eller privat boende är ej tillåtet. Ändringar i regelverken efter 30 juni 2011 Under denna höst har landsting beslutat (alt förbereder beslut) om nya regelverk. Vårdutbudet begränsas här till undersökningar, profylax, temporära och/eller enytsfyllningar och avtagbar protetik. I det därpå följande regelverket för förhandsbedömningar begränsas utbudet än mer, avseende antal undersökningsåtgärder per år, antal profylaxinsatser osv. En konsekvens av förslagen/besluten är att vårdutbudet till personer som är bundna till hemmet eller har svårigheter att lämna det kommer att begränsas starkt. starkt.

5 Sida 5 av 15 Inledning Tandvård har av tradition bedrivits i speciellt avsedda tandvårdsmottagningar. Det har gjort det möjligt att anpassa utrustning mm till uppgiften så att rationalitet, arbetsmiljö, hygien och säkerhet har kunnat ges ändamålsenliga lösningar. Ett problem har dock varit att personer/patienter som har svårigheter att förflytta sig (ev varit fullständigt omöjligt) till en tandvårdsmottagning ej fått tandvård. Av flera skäl, bl a de ovan angivna, har olika metoder för mobil tandvård utvecklats. Det har t ex kunnat röra sig om bussar eller släpvagnar som utrustats med tandvårdsutrustning och som transporterats till platser där tandvårdsefterfrågan förelegat. En än mer utvecklad lösning har varit att hela tandvårdsutrustningen monterats på en kärra som kunnat tas med in till den plats där patienten bor och där vården således kunnat utföras i hemmet, med patienten i en stol eller säng. Denna lösning har naturligtvis varit mycket ändamålsenlig för de vårdsökande års tandvårdsreform År 1999 genomfördes en tandvårdsreform som innebar att landstingen fick skyldighet att medverka till att speciella grupper, främst äldre och handikappade, skulle erbjudas s k uppsökande verksamhet och nödvändig tandvård. I reformen fastlades att den uppsökande verksamheten skulle göras i personernas hem av en kontrakterad vårdgivare. I den nödvändiga tandvården, en ibland med tanke på patientens (medicinska) tillstånd - något förenklad tandvård, har patienterna rätt att själv välja vårdgivare. Flera har då valt att fortsätta få tandvård hos sin tidigare vårdgivare. Andra har önskat sig en annan lösning för sin tandvård. Det kan ha funnits flera olika orsaker. Ett vanligt skäl har varit att man inte haft någon tandvårdskontakt sedan lång tid, en annan att man har haft svårt, ev helt omöjligt, att lämna hemmet/sängen, en tredje att det varit förenat med många starka olägenheter att ta sig till en stationär mottagning: färdtjänst, personal ska följa med, ev premedicinering osv. För många av dessa har mobil tandvård, utförd i hemmet, varit en lösning på problemen. Benämningar Denna form av vård har flera olika benämningar; mobil tandvård, hemtandvård, bedside dentistry m m. I fortsättningen används här begreppet hemtandvård. Tandvård utförd i tandvårdsmottagningar benämns konventionell(-t utförd) tandvård. När begreppen landsting och landstingen används inkluderas även regionerna.

6 Sida 6 av 15 Uppdrag/avsikt Avsikten har varit att kartlägga hur landstingen har utformat sina anvisningar, sina regelsystem för nödvändig tandvård och att göra en jämförelse med utformningen tidigare, i första hand år En särskild uppmärksamhet ägnas åt landstingens regler och anvisningar för hemtandvård. Arbetssätt Samtliga landsting (deras tandvårdsbeställare enligt SKL:s sammanställning) har kontaktats via mail och uppmanats att skicka sina anvisningar till undersökningsledaren (bil 1). Svar Samtliga landsting har besvarat enkäten. Svaren har gällt situationen vid halvårsskiftet Vissa landsting har genomför, eller planerar att genomföra ändringar i regelverket för hemtandvård efter halvårsskiftet. En sammanställning av dessa ändringar finns i slutet av denna rapport. Resultat Allmänt kan sägas att anvisningarna för nödvändig tandvård ofta är likartat utformade. De bygger naturligtvis på riksdagsbeslut och anvisningar från Socialstyrelsen. Nio landsting hänvisar direkt till riksdagsbeslut, elva till meddelandeblad från Socialstyrelsen. De flesta har inte ändrats så mycket under de tre undersökta åren.

7 Sida 7 av 15 Nödvändig tandvård Landstingen anger i sina anvisningar vad de anser kan ingå i nödvändig tandvård, alltså vad som kan ersättas inom reformen. Det normala är att man anger (exempel på) vad som kan ingå i nödvändig tandvård, begränsningar och absoluta nej till vissa åtgärder. Dessutom finns i alla landsting och ett system för förhandsgranskningar, alltså där vårdgivaren ska skicka in ansökan där man förklarar vilka olika åtgärder som ska göras och varför. Landstinget har då bedömningstandläkare som godkänner eller avslår framställan. Åtgärder som ingår i nödvändig tandvård i olika landsting Landstingen gör ofta listor över åtgärder som accepteras inom den nödvändiga tandvården. Bastandvård ingår förstås, ofta dock med begränsningar. Nedan följer en sammanställning av andra områden som i olika anvisningar pekas ut speciellt. Oralmedicinska åtgärder Temporär protes, proteslagning och rebasering, plattprotetik Bettfysiologi/bettskena Rotbehandling, ej bakom position 5. Ofta tilläggs att kontraindikationer är vanliga. Begränsningar Landstingen anger också åtgärder som aldrig, eller endast under vissa förutsättningar (t ex godkänd förhandsbedömning, jfr nedan) ersätts. Absoluta gränser för antal åtgärder för undersökningar, förebyggande åtgärder m fl. Om protetisk ersättning är aktuell så ska det vara avtagbar. Restriktivitet till fast protetik Stark restriktivitet till implantat I Kronoberg kan fast protetik och implantat tillåtas (restriktivt) men då får patienten betala hela avgiften själv. Borttappad protes: - ny protes ersätts endast en gång - ny protes ersätts en gång (om personen bor i särskilt boende), - ny protes en gång om personen tillhör grp N1. Förhandsbedömningar Landstingen använder i stor omfattning olika typer av krav på förhandsbedömningar (FHB) för att styra, kontrollera och begränsa vårdutbudet inom den nödvändiga tandvården. Nedan följer en sammanställning av FHB-krav i olika landsting ovanför olika nivåer.

8 Sida 8 av 15 Antal undersökningar m m per år, FHB krävs om Fler är en undersökning/år 1 landsting Fler är två undersökning per år 1 landsting 104 (Akut el kompletterande tandl), alltid 2 landsting 104, fler än en gång per år 1 landsting 104, fler än två gånger per år 1 landsting 105 (samma, av hygienist) fler än en gång per år 3 landsting 105, fler är två gånger per år 1 landsting Förebyggande vård, FHB krävs om Fler än 2 ggr per år 1 landsting Fler än 4 ggr per år 3 landsting Fler än 6 ggr per år (ofta kopplat till krav på paroddiagnos) 3 landsting Över kr 1 landsting Mer än 240 min 1 landsting Olika kombinationer av ovanstående 2 landsting Sjukdomsbehandlande åtgärder Åtgärd landsting Protetik, FHB krävs vid Fast protetik (obs, begränsningar finns redan ovan) 10 landsting All protetik 8 landsting Annat, FHB krävs vid Tidsdebitering 4 landsting Tandreglering 5 landsting Kostnadsram, FHB krävs om kostnaden överstiger kr 2 landsting kr 9 landsting kr 2 landsting kr 4 landsting Två landsting påpekar att vårdgivarna inte får ta ut mellanskillnad mellan landstingens ersättning och den egna prislistan. Ekonomisk ersättning

9 Sida 9 av 15 Landstingen fastställer den ersättning som vårdgivarna erhåller för den nödvändiga tandvården. Patienterna betalar enligt landstingets hälso- och sjukvårdstaxa direkt till vårdgivaren. Vårdgivaren debiterar därefter landstinget för mellanskillnaden. Det vanligaste är att landstinget fastställt att folktandvårdens tandvårdstaxa ska gälla vid nödvändig tandvård (det kan tilläggas att folktandvårdstaxan inte är enhetlig över landet). Ett antal landsting har dock beslutat att ersättningen skall överstiga folktandvårdstaxan. Vårdgivarna själva har förstås en egen tandvårdstaxa för sin verksamhet. Om den överstiger den av landstinget fastställda Nödvändig tandvårdstaxan så får vårdgivarna inte kräva patienterna på mellanskillnaden. Ersättning för nödvändig tandvård Enligt landstingets folktandvårdstaxa Folktandvårdstaxan + 15% Folktandvårdstaxan + 20% Folktandvårdstaxan + 25% 16 landsting 1 landsting 1 landsting 3 landsting Olika landsting har därtill lagt till särregler, t ex om narkos är nödvändig.

10 Sida 10 av 15 Hemtandvård Landstingen har reagerat olika när det gäller inställning till hemtandvård. Några har inte givit några ytterligare regler än de som redan gäller för nödvändig tandvård. Det innebär då att det inte finns några tillkommande regler eller begränsningar. Andra landsting har dock lagt in regler. De är då generellt restriktiva. De motarbetar hemtandvård t ex genom att: på olika sätt förbjuda den/delar av den, genom att försvårad den t ex med ökade krav på förhandsprövningar. Nedan följer exempel på specialregler för hemtandvård i fem olika landsting. Exempel 1 Tandvård utförd i ordinärt boendet ersätts i undantagsfall. Om hemtandvård ska godtas krävs FHB med bl a följande: Intyg från medicinskt ansvarig sjuksköterska eller områdesansvarig sjuksköterska, som styrker att patienten av medicinska skäl inte kan förflyttas utan hjälp av ambulans eller bårbil och därför önskar nödvändig tandvård i det ordinära boendet. Exempel 2 Ambulerande tandvård d v s då en tandläkare uppsöker ett boende med sin mobila utrustning och utför tandvård, kan i undantagsfall vara befogat t ex för sängliggande personer. Generellt gäller att kravet på patientsäkerhet skall följas. I detta kan inräknas t ex att vården i yttersta undantagsfall sker på annat sätt än i behandlingsrum anpassat för tandvård. Den mobila tandvården eller behandlingen skall utföras i en lokal där vårdtagarens och medföljande persons integritet värnas och där vårdpersonalen kan arbeta ostört. Vidare skall vårdgivaren leva upp till samma hygieniska villkor för den mobila tandvården som för den vård som ges på kliniken. Kan inte en godtagbar teknisk behandlingskvalitet upprätthållas, skall insatsen inte genomföras. Mobil tandvård skall alltid förhandsbedömas hos Beställarfunktionen för tandvård. I anvisningarna för FHB står bl a När en tandläkare gör hembesök (ej uppsökande verksamhet) krävs intyg om behov av tandvård utfärdat av patientansvarig sjuksköterska. Exempel 3 Tandvård skall utföras i stationär mottagning alternativt mobil mottagning med motsvarande utrustning och behandlingsmöjligheter som stationär mottagning. Endast i undantag, om

11 Sida 11 av 15 patientens allmäntillstånd så kräver kan behandling med mobil utrustning i patientens boende utföras. Exempel 4 All nödvändig tandvård ska präglas av kvalitet utifrån patientens behov. Kvalitets- och patientsäkerhetsarbetet ska baseras på Socialstyrelsens föreskrifter SOSFS 2005:12. Vården ska bedrivas patientsäkert och uppfylla miljökraven i SFS 2001:1063 och SOSFS 2005:26 (M), samt de ev övriga miljökrav som respektive kommun ställer på denna verksamhet. Nödvändig tandvård ska erbjudas och genomföras vid stationär tandvårdsmottagning alternativt vid mobil mottagning som har undersöknings- och behandlingsmöjligheter (inklusive röntgen och salivsug i slutet system) motsvarande en konventionell stationär klinik. Planerad nödvändig tandvård utanför stationär klinik eller mobil klinik enligt ovan kommer inte att ersättas. Undantag från detta kan vara om det i enstaka fall finns särskilda/medicinska skäl att inte flytta patienten från dennes rum/lägenhet. Enklare tandvård kan då utföras som s k bedside dentistry. Detta undantag ska motiveras, journalföras och förhandsbedömas. Med bedside dentistry avses tandvård som genomförs utanför stationär tandvårdsmottagning eller mobil mottagning beskriven ovan. Nödvändig tandvård ska erbjudas personligen till den berättigade, eller till nära anhörig eller personal. Kollektivt erbjudande i form av erbjudande till ansvariga för ett enskilt kommunalt boende eller privat boende är ej tillåtet. I regelverket för förhandsprövning står sedan: Önskemål från kommunens personal om bedside dentistry av praktiska skäl är inte godtagbart motiv.

12 Sida 12 av 15 Ändringar i regelverket Det har gjorts ändringar i regelverken för nödvändig tandvård under de senaste åren. Det är framför allt ändringar som syftat till att minska och försvåra för vårdgivare att erbjuda och genomföra hemtandvård men även ändringar av reglerna allmän har gjorts. Nedan följer exempel på ändringar som genomförts de senaste tre åren. Minskad profylax Det förekommer att man drar ner på profylaxen, normalt genom att man snävar in kraven när man ska förhandsgranska. För profylaxbehandlingar ersätts upp till 2 ggr/år när behov föreligger. År 2007 ersattes i detta landsting upp till 4 profylaxbehandlingar/år. Ändringar i ersättningssystemen Den också ändringar som man inte ser i regelverket. Exempel på sådana ändringar är att i ett landsting, där ersättningen för fyllningar över fler än en yta tagits bort, alla fyllningar ersätts som om de är enytsfyllningar. Hemtandvård De mest begränsande ändringarna har gjorts inom regelverken för hemtandvård. De regler som nämns som exempel 3 och 4 ovan är regler som lagts in under 2010 dessförinnan fanns inga sådana begränsningar. Ändringar i regelverken efter 30 juni 2011 Under denna höst har landsting beslutat (alt förbereder beslut) om nya regelverk. Vårdutbudet begränsas här till undersökningar profylax temporära och/eller enytsfyllningar avtagbar protetik I det därpå följande regelverket för förhandsbedömningar begränsas utbudet än mer, avseende antal undersökningsåtgärder per år, antal profylaxinsatser osv. En konsekvens av förslagen/besluten är att vårdutbudet till personer som är bundna till hemmet eller har svårigheter att lämna det kommer att begränsas starkt. starkt.

13 Sida 13 av 15 Källförteckning, referenser Prop 1997/98:112 Reformerat tandvårdsstöd SFS 1982:763 Hälso- och sjukvårdslagen SFS 1985:125 Tandvårdslagen SFS 1988:1338 Tandvårdsförordningen SFS 1993:387 Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade Socialstyrelsen (2004) Meddelandeblad: Vägledning för landstingens särskilda tandvårdsstöd enligt tandvårdslag och tandvårdsförordning samt samverkan mellan kommuner, primärvård och tandvård Landstingens råd och anvisningar enligt lämnade svar Stockholms läns landsting, HSN 0901-Tandvård med öppenvårdsavgift, avsnitt Nödvändig tandvård Landstinget i Uppsala län, HSS Anvisningar för landstingets tandvårdsstöd Landstinget Sörmland, Nödvändig tandvård Landstinget i Östergötland, PM Anvisning för landstingets tandvårdsstöd inom Nödvändig tandvård till vissa äldre och funktionshindrade Jönköpings län, Praktiska instruktioner för den del av tandvårdsreformen som avser tandvård för äldre och funktionshindrade Landstinget Kronoberg, Tandvårdshandboken, 1.2 Nödvändig tandvård i samband med munhälsobedömning Landstinget Kalmar län, Regler och riktlinjer för tandvård som ingår i hälso- och sjukvårdens avgiftssystem, April 2009 Blekinge läns landsting, Anvisningar för nödvändig tandvård, Personligt meddelande Region Skåne, Tandvårdsstöd, Råd och anvisningar 2010 Region Halland, Nödvändig tandvård, reviderad Västa Götalandsregionen, Nödvändig tandvård, Tandvårdsenheten

14 Sida 14 av 15 Landstinget i Värmland, Anvisningar, Nödvändig tandvård Örebro läns landsting, Nödvändig tandvård Landstinget Västmanland, Tandvårdsstöd Gäller fr o m Landstinget Dalarna, Lokala anvisningar för landstingets tandvårdsstöd Landstinget Gävleborg, Tandvård med vårdavgifter som för öppen hälso- och sjukvård Landstinget Västernorrland, Tandvårdsreform 1999 Råd och anvisningar Uppsökande verksamhet, nödvändig tandvård och tandvård som led i sjukdomsbehandling Jämtlands läns landsting, Reformerat tandvårdsstöd till äldre och funktionshindrade samt tandvård som led i sjukdomsbehandling under begränsad tid, Reviderade anvisningar fr o m den 1 april 2010 Västerbottens läns landsting, Landstingets tandvårdsstöd Anvisningar 2010:2 Norrbottens läns landsting 2010, Landstingens särskilda tandvårdsstöd enligt 1999 års tandvårdsreform Allmänna råd Gotlands kommun, Åtgärder inom nödvändig tandvård och tandvård som led i en sjukdomsbehandling

15 Sida 15 av 15 Bilaga 1 Mail till tandvårdshandläggare/-beställare på landstingen resp regionerna. Anvisningar om nödvändig tandvård Ove Sjöström Skickat: den 9 juni :50 Till: Jag önskar få översänt den senaste versionen av de instruktioner/anvisningar/motsv som finns i landstinget/regionen gällande nödvändig tandvård, särskilt tandvårdsstöd. Begäran gäller såväl instruktioner allmänt som eventuella speciella villkor/motsv som är kopplade till ersättningssystemet. Om det har skett några förändringar i dokumenten de senaste tre åren så önskar jag även få de tidigare dokumenten. Materialet kan sändas per mail till ove.sjostrom@oralcare.se eller per brev till Oral Care AB, att Ove Sjöström, Drottninggatan 13, Göteborg. Med vänlig hälsning Ove Sjöström Oral Care AB

NÖDVÄNDIG TANDVÅRD OCH HEMTANDVÅRD 2012

NÖDVÄNDIG TANDVÅRD OCH HEMTANDVÅRD 2012 NÖDVÄNDIG TANDVÅRD OCH HEMTANDVÅRD 2012 KARTLÄGGNING AV ANVISNINGAR FÖR OCH FÖRÄNDRINGAR AV ANVISNINGAR FÖR - NÖDVÄNDIG TANDVÅRD OCH MOBIL TANDVÅRD 2011-2012. (2012 NOV) AV OVE SJÖSTRÖM, LEG. TANDLÄKARE,

Läs mer

Hemtandvård För Omsorgsberoende

Hemtandvård För Omsorgsberoende Hemtandvård För Omsorgsberoende En Kartläggning av Landstingens Regelverk för Nödvändig Tandvård och Hemtandvård Ove Sjöström, Petteri Sjögren Oral Care AB, december 2013 2011 2012 2013 Inga särskilda

Läs mer

ANVISNINGAR NÖDVÄNDIG TANDVÅRD

ANVISNINGAR NÖDVÄNDIG TANDVÅRD ANVISNINGAR NÖDVÄNDIG TANDVÅRD 1 INNEHÅLL NÖDVÄNDIG TANDVÅRD...3 PERSONKRETS...3 VÅRDENS OMFATTNING...3 KOMMENTARER OCH FÖRTYDLIGANDEN...4 Vårdens omfattning...4 Ersättning...5 Garanti...5 FÖRHANDSBEDÖMNING...6

Läs mer

Nödvändig tandvård (N)

Nödvändig tandvård (N) 2019-01-04 1(5) Nödvändig tandvård (N) Tandvårdsstödet Nödvändig tandvård, innebär att de personer som omfattas av tandvårdsstödet, kan få tandvård för en patientavgift, som motsvaras av patientavgiften

Läs mer

REKO Folkhälsa och sjukvård/bedömning tandvård

REKO Folkhälsa och sjukvård/bedömning tandvård REKO 2016-03-09 Tandvård för personer med stort omvårdnadsbehov i dagliga livet N-tandvård För att få rätt till N-tandvård krävs ett Intyg om nödvändig tandvård Samtliga personer med Intyg om nödvändig

Läs mer

Anvisningar Nödvändig tandvård

Anvisningar Nödvändig tandvård Dokumenttyp Ansvarig verksamhet Version Antal sidor Rutin Hälso- och sjukvårdens ledningsstöd 2 5 Dokumentägare Fastställare Giltig fr.o.m. Giltig t.o.m. Agne Nihlson Cheftandläkare Lars Gohde Enhetschef

Läs mer

Organisation och debitering Inger Wårdh, avd för Gerodonti

Organisation och debitering Inger Wårdh, avd för Gerodonti Organisation och debitering Inger Wårdh, avd för Gerodonti Tandvård för äldre och funktionshindrade Från landsting till kommun Tandvårdsförsäkringen 1974 gav patienter på s k långvårdskliniker kostnadsfri

Läs mer

har du råd med höjd bensinskatt? har du råd med höjd bensinskatt?

har du råd med höjd bensinskatt? har du råd med höjd bensinskatt? 82 535 000 kronor dyrare med bensin för invånarna här i Blekinge län. 82 535 000 kronor dyrare med bensin för invånarna här i Blekinge län. 82 535 000 kronor dyrare med bensin för invånarna här i Blekinge

Läs mer

Anvisningar 2013-01-01. Sidan 1 av 7

Anvisningar 2013-01-01. Sidan 1 av 7 Anvisningar N 2013-01-01 Landstingets tandvårdsstöd Nödvändig tandvård (N-tandvård) Sidan 1 av 7 Tandvårdsgruppen Anvisningar för landstingets tandvårdsstöd avseende nödvändig tandvård till vissa äldre

Läs mer

Leif Klingensjö. Sektionen för äldreomsorg och sjukvård

Leif Klingensjö. Sektionen för äldreomsorg och sjukvård Cirkulärnr: 1998:209 Diarienr: 1998/3172 Handläggare: Sektion/Enhet: Datum: 1998-12-21 Mottagare: Rubrik: Ersätter: 1998:165- Bilagor: Gabriella Kollander Fållby Leif Klingensjö Sektionen för Socialtjänst

Läs mer

Uppsökande och nödvändig tandvård Inger Wårdh, avd för Gerodonti

Uppsökande och nödvändig tandvård Inger Wårdh, avd för Gerodonti Uppsökande och nödvändig tandvård Inger Wårdh, avd för Gerodonti Skilda världar Det finns en lång tradition av att separera tandvård från övrig hälso- och sjukvård i Sverige Olika ekonomiska förutsättningar

Läs mer

Tandvårdslag (1985:125)

Tandvårdslag (1985:125) Tandvårdslag (1985:125) SFS nr: 1985:125 Departement/myndighet: Socialdepartementet Utfärdad: 1985-03-14 Ändrad: t.o.m. SFS 2008:346 Inledande bestämmelse 1 Med tandvård avses i denna lag åtgärder för

Läs mer

Göran Friman Leg. Tandläkare Karolinska Institutet Karlstads universitet

Göran Friman Leg. Tandläkare Karolinska Institutet Karlstads universitet Göran Friman Leg. Tandläkare Karolinska Institutet Karlstads universitet Mobil klinik komplett vårdutbud Mobil utrustning komplett vårdutbud Bärbar utrustning begränsat vårdutbud 2013-03-21 Göran Friman

Läs mer

Äldretandvårdens organisation Inger Wårdh, avd för Gerodonti

Äldretandvårdens organisation Inger Wårdh, avd för Gerodonti Äldretandvårdens organisation Inger Wårdh, avd för Gerodonti Tandvårdens utveckling i Sverige 1974 kom en allmän tandvårdsförsäkring som idag är en av förklaringarna till The heavy metal generation Tandvården

Läs mer

Antal anmälda dödsfall i arbetsolyckor efter län, där arbetsstället har sin postadress

Antal anmälda dödsfall i arbetsolyckor efter län, där arbetsstället har sin postadress Antal anmälda dödsfall i arbetsolyckor efter län, där arbetsstället har sin postadress 2015 1 01 Stockholm 4-1 - - - 5-03 Uppsala - - - - - - - - 04 Södermanland 1 - - - - - 1-05 Östergötland 2 - - - -

Läs mer

Lagar, förordningar och föreskrifter

Lagar, förordningar och föreskrifter Vad är tandvård? Lagar, förordningar och föreskrifter Tandvårdslagen Tandvårdsförordningen Lag om statligt tandvårdsstöd Förordning om statligt tandvårdsstöd Föreskrifter (Försäkringskassan, TLV, Socialstyrelsen)

Läs mer

Kammarkollegiet 2013-02-27 Bilaga 2 Statens inköpscentral Prislista Personaluthyrning Dnr 96-107-2011:010

Kammarkollegiet 2013-02-27 Bilaga 2 Statens inköpscentral Prislista Personaluthyrning Dnr 96-107-2011:010 Kammarkollegiet 2013-02-27 Bilaga 2 Statens inköpscentral Region: 1 Län: Norrbottens län Västerbottens län Enheten för upphandling av Varor och Tjänster Region: 2 Län: Västernorrlands län Jämtlands län

Läs mer

Landstingsstyrelsens beslut

Landstingsstyrelsens beslut Landstingsstyrelsen PROTOKOLL DATUM DIARIENR 2006-05-15 LS-LED06-159 47 Rätten till ersättning för kostnader för vård i annat EES-land - En översyn. Remissvar Landstingsstyrelsens beslut 1. Landstingsstyrelsen

Läs mer

Användningen av amalgam inom folktandvården m.m.

Användningen av amalgam inom folktandvården m.m. 2002-10-18 Dnr 53-9407-2002 1(13) Användningen av inom folktandvården m.m. Enkät om antalet utförda inom folktandvårdens vuxentandvård år 1998 Socialstyrelsen tillskrev i början av år 1999 landets tandvårdschefer/tandvårdsdirektörer

Läs mer

Särskilt tandvårdsstöd Augusti 2017

Särskilt tandvårdsstöd Augusti 2017 Särskilt tandvårdsstöd Augusti 217 Tandvårdsenheten Vårdval 2 Regionens särskilda tandvårdsstöd Bakgrund Regionens särskilda tandvårdsstödtandvårdsstöd omfattar tre olika delar; Tandvård till personer

Läs mer

Privata läkare och sjukgymnaster i öppen vård med ersättning enligt nationell taxa 2002

Privata läkare och sjukgymnaster i öppen vård med ersättning enligt nationell taxa 2002 Privata läkare och sjukgymnaster i öppen vård med ersättning enligt nationell taxa 2002 Sammanställning av uppgifter avseende läkare och sjukgymnaster med ersättning enligt lag om läkarvårdsersättning

Läs mer

Särskilt tandvårdsstöd Juli Tandvårdsenheten Vårdval

Särskilt tandvårdsstöd Juli Tandvårdsenheten Vårdval Särskilt tandvårdsstöd Juli 216 Tandvårdsenheten Vårdval 2 Landstingets särskilda tandvårdsstöd Bakgrund Den 1 januari 213 infördes det så kallade Tredje steget som medförde att nya grupper erhåller stöd,

Läs mer

Levnadsvanor diskuteras i samband med besök i primärvården

Levnadsvanor diskuteras i samband med besök i primärvården 1 Alkoholvanor diskuterades Ålder 44 år eller yngre 24 22,7-24,7 18 17,3-18,5 20 19,1-20,1 45-64 år 29 * 28,4-29,8 17 16,6-17,5 22 * 21,2-22,1 65-74 år 25 23,8-25,3 14 * 13,6-14,7 19 18,3-19,2 75 år och

Läs mer

Uppsökande verksamhet Nödvändig tandvård

Uppsökande verksamhet Nödvändig tandvård LANDSTINGET BLEKINGE Uppsökande verksamhet Nödvändig tandvård Information för sjukvårds- och omvårdnadspersonal Bedömningsenheten Blekinge 2018-06-18 Informationen innehåller riktlinjer om: Personkretsen,

Läs mer

Praktiska instruktioner för den del av tandvårdsreformen som avser tandvård för personer med stort omvårdnadsbehov i dagliga livet

Praktiska instruktioner för den del av tandvårdsreformen som avser tandvård för personer med stort omvårdnadsbehov i dagliga livet 1 Praktiska instruktioner för den del av tandvårdsreformen som avser tandvård för personer med stort omvårdnadsbehov i dagliga livet Inledning Den 1 januari 1999 trädde ett reformerat tandvårdsstöd i kraft.

Läs mer

Landstingens uppsökande verksamhet och nödvändig tandvård

Landstingens uppsökande verksamhet och nödvändig tandvård INFORMATION 1(5) 6 februari 2006 hs 2005/0005 Landstingens uppsökande verksamhet och nödvändig tandvård Landstingens uppsökande verksamhet och nödvändig tandvård...1 Bakgrund...1 Pressmeddelande...1 Tandvård

Läs mer

Tandvårdsstöd Förändringar 1 januari 2013

Tandvårdsstöd Förändringar 1 januari 2013 Tandvårdsstöd Förändringar 1 januari 2013 Tredje steget i tandvårdsreformen Patient- och Medborgarservice/Tandvård cheftandläkare Tandvårdsstöden Gäller från 2013 Alla som bor i Sverige har rätt till ett

Läs mer

Noomi Näsström Områdeschef Medicinsk tandvård. YTTRANDE 2011-02-11 1 (6) Ds 2010:42. Allmänna synpunkter

Noomi Näsström Områdeschef Medicinsk tandvård. YTTRANDE 2011-02-11 1 (6) Ds 2010:42. Allmänna synpunkter 1 Landstingsstyrelsens förvaltning Noomi Näsström Områdeschef Medicinsk tandvård YTTRANDE 2011-02-11 1 (6) Ds 2010:42 Yttrande över departementspromemorian Friskare tänder till rimliga kostnader även för

Läs mer

Samtliga 21 landsting och regioner

Samtliga 21 landsting och regioner Samtliga 21 landsting och regioner Antal timmar övertid/mertid/fyllnadstid under 2016, samt vad det kostar och motsvarar i tjänster Övertidstimmar: 2 741 964 Snittkostnad/timme 333,19 kronor Totalkostnad:

Läs mer

REMISS/BETALNINGSFÖRBINDELSE Riks-, region- och mellanlänsavtal

REMISS/BETALNINGSFÖRBINDELSE Riks-, region- och mellanlänsavtal 406 202 (S-108) - - Copyright SKL SKL Kommentus 2014-12 2011-01 1 406 202 (S-108) - - Copyright SKL SKL Kommentus 2014-12 2011-01 2 Riksavtalets regler om remiss Kapitel 2 reglerar när hemlandstinget initierar

Läs mer

40% 35% 30% 25% 20% 15% 10% Kalmar. Östergötland Sverige. Kronoberg. Norrbotten. Stockholm. Halland Jämtland. Uppsala. Blekinge.

40% 35% 30% 25% 20% 15% 10% Kalmar. Östergötland Sverige. Kronoberg. Norrbotten. Stockholm. Halland Jämtland. Uppsala. Blekinge. 4 35% 3 25% 15% 1 5% bussföretag (*för att bli NTF-godkänd krävs en trafiksäkerhetspolicy, godkänd hastighetsregulator, två eller trepunktsbälte på samtliga platser, alkolås, information om trafiksäkerhet

Läs mer

Vilken är din dröm? Redovisning av fråga 1 per län

Vilken är din dröm? Redovisning av fråga 1 per län Vilken är din dröm? Redovisning av fråga 1 per län Vilken är din dröm? - Blekinge 16 3 1 29 18 1 4 Blekinge Bas: Boende i aktuellt län 0 intervjuer per län TNS SIFO 09 1 Vilken är din dröm? - Dalarna 3

Läs mer

Privata läkare och sjukgymnaster i. öppen vård som verkar enligt lag om läkarvårdsersättning respektive lag om. ersättning för sjukgymnastik 2012

Privata läkare och sjukgymnaster i. öppen vård som verkar enligt lag om läkarvårdsersättning respektive lag om. ersättning för sjukgymnastik 2012 öppen vård som verkar enligt lag om läkarvårdsersättning respektive lag om 1 Innehåll Sammanfattning... 3 Läkare... 3 Sjukgymnaster... 3 Inledning... 4 Redovisningens innehåll och syfte... 4 Bakgrund...

Läs mer

Riktlinjer för uppsökande tandvård i Region Skåne

Riktlinjer för uppsökande tandvård i Region Skåne 2005-04-12 Riktlinjer för uppsökande tandvård i Region Skåne Dessa riktlinjer föreslås komplettera cirkulär 1998:209, Svenska kommunförbundet/landstingsförbundet och ligga till grund för lokala överenskommelser,

Läs mer

Privata läkare och sjukgymnaster i öppen vård med ersättning enligt

Privata läkare och sjukgymnaster i öppen vård med ersättning enligt Privata läkare och sjukgymnaster i öppen vård med ersättning enligt 1 Innehåll Sammanfattning... 3 Läkare... 3 Sjukgymnaster... 3 Inledning... 4 Redovisningens innehåll och syfte... 4 Bakgrund... 4 Redovisning...

Läs mer

Landstingets tandvårdsstöd enligt 1999 års tandvårdsreform. Utdrag gällande F-tandvård. Version 2013 01 01

Landstingets tandvårdsstöd enligt 1999 års tandvårdsreform. Utdrag gällande F-tandvård. Version 2013 01 01 Landstingets tandvårdsstöd enligt 1999 års tandvårdsreform Version 2013 01 01 Utdrag gällande F-tandvård Landstingets tandvårdsstöd, anvisningar, 2013 1 Allmänt 4 Vuxentandvård som finansieras av landstinget

Läs mer

Utfärdarinstruktion för

Utfärdarinstruktion för Box 1024 551 11 Jönköping Utfärdarinstruktion för Intyg om nödvändig tandvård Anna-Karin Wixe, sektionschef/tandhygienist Tfn 010-242 41 96 Ing-Marie Karlsson, administrativ assistent E-post: anna-karin.wixe@rjl.se

Läs mer

Överenskommelse mellan Stockholms läns landsting och kommunerna i Stockholms län angående uppsökande verksamhet för vissa äldre och funktionshindrade

Överenskommelse mellan Stockholms läns landsting och kommunerna i Stockholms län angående uppsökande verksamhet för vissa äldre och funktionshindrade Överenskommelse mellan Stockholms läns landsting och kommunerna i Stockholms län angående uppsökande verksamhet för vissa äldre och funktionshindrade PARTER: Stockholms läns landsting genom Hälso- och

Läs mer

Överenskommelse mellan Stockholms läns landsting och kommunerna i Stockholms län angående uppsökande verksamhet för vissa äldre och funktionshindrade.

Överenskommelse mellan Stockholms läns landsting och kommunerna i Stockholms län angående uppsökande verksamhet för vissa äldre och funktionshindrade. Överenskommelse mellan Stockholms läns landsting och kommunerna i Stockholms län angående uppsökande verksamhet för vissa äldre och funktionshindrade. PARTER: Stockholms läns landsting genom Hälso- och

Läs mer

Individuell löneutveckling landsting

Individuell löneutveckling landsting Individuell löneutveckling landsting Definitionen av individuell löneutveckling är att medlemmen båda åren registreras på samma befattning, befattningsnivå samt i samma region. Tabellen är sorterad enligt

Läs mer

Överbeläggningar och utlokaliseringar augusti 2013

Överbeläggningar och utlokaliseringar augusti 2013 Överbeläggningar och utlokaliseringar augusti 2013 Mätning av överbeläggningar och utlokaliserade patienter Sedan hösten 2012 använder alla landsting och regioner en gemensam metod för att mäta överbeläggningar

Läs mer

Dnr 09/ (9)

Dnr 09/ (9) 2009-09-21 Dnr 09/3962 1 (9) Avdelningen för vård och omsorg Sektionen för vård och socialtjänst Bertil Koch, konsult Uppsökande verksamhet och nödvändig tandvård åt äldre och funktionshindrade samt tandvård

Läs mer

I landsting, kommuner och hos privata vårdgivare

I landsting, kommuner och hos privata vårdgivare AKADEMISK SPECIALISTTJÄNSTGÖRING FÖR SJUKSKÖTERSKOR I landsting, kommuner och hos privata vårdgivare 2015-02-26 Lisbeth Löpare Johansson Sandra Zetterman Innehållsförteckning 1 Brist på specialist... 3

Läs mer

Ersätt med din rubrik... Fel! Bokmärket är inte definierat.

Ersätt med din rubrik... Fel! Bokmärket är inte definierat. Ersätt med din rubrik... Fel! Bokmärket är inte definierat. Innehåll Villkor för landstingsfinansierad tandvård... 3 Bakgrund... 3 Metod... 3 Sammanfattning... 4 Slutsats... 4 Organisationsform... 4 Hur

Läs mer

Överbeläggningar och utlokaliseringar juni 2013

Överbeläggningar och utlokaliseringar juni 2013 Överbeläggningar och utlokaliseringar juni 2013 Mätning av överbeläggningar och utlokaliserade patienter Sedan hösten 2012 använder alla landsting och regioner en gemensam metod för att mäta överbeläggningar

Läs mer

Överbeläggningar och utlokaliseringar juli 2013

Överbeläggningar och utlokaliseringar juli 2013 Överbeläggningar och utlokaliseringar juli 2013 Mätning av överbeläggningar och utlokaliserade patienter Sedan hösten 2012 använder alla landsting och regioner en gemensam metod för att mäta överbeläggningar

Läs mer

Kömiljarden resultatet. Socialdepartementet

Kömiljarden resultatet. Socialdepartementet Kömiljarden 2009 - resultatet Kömiljarden 2009 - bakgrund Lanserades i Budgetpropositionen i september 2008 450 miljoner att dela på för de landsting som klarar att erbjuda 80 procent av patienterna besök

Läs mer

Tandvårdsstöd och Förhandsbedömning. Maria Holmgren

Tandvårdsstöd och Förhandsbedömning. Maria Holmgren Tandvårdsstöd och Förhandsbedömning Maria Holmgren 2016-01-14 Tandvårdsstöden lathund för vårdpersonal Tandvårdsstöd och Förhandsbedömning Regionens tandvårdsstöd regleras av: Tandvårdslagen(1985:125)

Läs mer

Sjukfrånvaro i offentlig och privat vård 2009. Hela Sverige

Sjukfrånvaro i offentlig och privat vård 2009. Hela Sverige Sjukfrånvaro i offentlig och privat vård 2009 Hela Sverige Fakta om analysen Analysen bygger på statistik för 2009 från SCB, för sjukfrånvaron i privat och offentlig vård, för sjukperioderna 15-89 dagar

Läs mer

Kvinnors andel av sjukpenningtalet

Kvinnors andel av sjukpenningtalet Vägen till ett sjukpenningtal på 9,0 Kvinnors andel av sjukpenningtalet Redovisning 2016-12-27 Sid 1 December 2016 Vägen till 9,0 Kvinnors andel av sjp-talet 6,5 6,2 7,3 8,3 7,9 7,3 6,8 6,8 6,8 6,8 8,3

Läs mer

MAS riktlinje Munhälsa och tandvård

MAS riktlinje Munhälsa och tandvård MAS riktlinje Munhälsa och tandvård 1 Bakgrund Landstingen har genom det lagstadgade tandvårdsstödet ansvar att organisera och finansiera viss tandvård till äldre och personer med funktionsnedsättning.

Läs mer

Pressmeddelande för Västerbotten. juli 2015

Pressmeddelande för Västerbotten. juli 2015 Pressmeddelande för Västerbotten juli 2015 Uppsala Halland Gotland Norrbotten Stockholm Jönköping Dalarna Västerbotten Västra Götaland Kalmar Jämtland Värmland Örebro Kronoberg Västernorrland Östergötland

Läs mer

22.03.2011 09:26 QuestBack export - Smärtvården 2011

22.03.2011 09:26 QuestBack export - Smärtvården 2011 Smärtvården 2011 Publicerad från 21.02.2011 till 25.03.2011 813 respondenter (749 unika) 1. Kön? 1 Kvinna 72,4 % 583 2 Man 27,6 % 222 Totalt 805 1 2. Ålder? 1 Under 19 år 0,4 % 3 2 20-29 år 1,9 % 15 3

Läs mer

Individuell löneutveckling landsting

Individuell löneutveckling landsting Individuell löneutveckling landsting Definitionen av individuell löneutveckling är att medlemmen båda åren registreras på samma befattning, befattningsnivå samt i samma region. Tabellen är sorterad enligt

Läs mer

Syfte En god munhälsa betyder mycket för välbefinnandet. I samband med sjukdom och funktionshinder ökar risken för skador i munnen.

Syfte En god munhälsa betyder mycket för välbefinnandet. I samband med sjukdom och funktionshinder ökar risken för skador i munnen. 20130101 Uppsökande verksamhet och Nödvändig tandvård Bakgrund Ett ekonomiskt stöd för tandvård i samband med sjukdom och funktionshinder infördes den 1 januari 1999. Detta stöd administreras av landstinget.

Läs mer

Årsrapport regionens tandvårdsstöd 2017

Årsrapport regionens tandvårdsstöd 2017 Redovisande dokument Rapport Sida 1 (5 Årsrapport regionens tandvårdsstöd 2017 Sida 2 (5) Innehållsförteckning Bakgrund... 3 Uppsökande verksamhet... 3 Tandvårdsstöd... 4 Nödvändig tandvård, N-tandvård...

Läs mer

Mätning av överbeläggningar och utlokaliserade patienter september 2013

Mätning av överbeläggningar och utlokaliserade patienter september 2013 Mätning av överbeläggningar och utlokaliserade patienter september 2013 Mätning av överbeläggningar och utlokaliserade patienter Sedan hösten 2012 använder alla landsting och regioner en gemensam metod

Läs mer

Lönestatistik 2014 Individuell löneutveckling landsting

Lönestatistik 2014 Individuell löneutveckling landsting Lönestatistik Individuell löneutveckling landsting Definitionen av individuell löneutveckling är att medlemmen båda åren registreras på samma befattning, befattningsnivå samt i samma region. Tabellen är

Läs mer

Uppsökande verksamhet, nödvändig tandvård för vissa äldre och funktionshindrade

Uppsökande verksamhet, nödvändig tandvård för vissa äldre och funktionshindrade B 1 (10) Avdelningen för särskilda vårdfrågor Tandvårdsenheten Uppsökande verksamhet, nödvändig tandvård för vissa äldre och funktionshindrade Anvisningar för kommunens personal Uppdaterad januari 2014

Läs mer

Linneas munhälsa. Anneli Schippert Leg. Tandhygienist, Folktandvården Tingsryd Ulrika Tegsved Leg. Tandhygienist, Folktandvården Alvesta

Linneas munhälsa. Anneli Schippert Leg. Tandhygienist, Folktandvården Tingsryd Ulrika Tegsved Leg. Tandhygienist, Folktandvården Alvesta Linneas munhälsa Anneli Schippert Leg. Tandhygienist, Folktandvården Tingsryd Ulrika Tegsved Leg. Tandhygienist, Folktandvården Alvesta Förbättringsarbete Linnea 5 1. Bakgrund Den 1 januari 1999 infördes

Läs mer

Tandvårdsstödens utveckling sedan 1974

Tandvårdsstödens utveckling sedan 1974 Tandvårdsstödens utveckling sedan 1974 15 oktober 2014 Bertil Koch Tommy Johansson Före 1974? Privattandvården Fri prissättning, oftast åtgärdstaxa(styckepriser) men även viss tidsdebitering Folktandvården

Läs mer

Patientsäkerhetssatsning 2012 uppföljning och samlad bedömning av utfall

Patientsäkerhetssatsning 2012 uppföljning och samlad bedömning av utfall 2012-11-09 Dnr 5.2-42980/2012 1(6) Patientsäkerhetssatsning 2012 uppföljning och samlad bedömning av utfall Bakgrund Staten och Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) har träffat en överenskommelse, Patientsäkerhetssatsning

Läs mer

För ytterligare information: Stefan Håkansson, pressekreterare Svenska kyrkan, E post:

För ytterligare information: Stefan Håkansson, pressekreterare Svenska kyrkan, E post: Andel som känner sig mycket eller ganska stressad inför julen. Andel som får lite eller mycket sämre humör i julruschen Gotland 22 Stockholm 30 Stockholm 21 Södermanland 30 Uppsala 21 Västernorrland 30

Läs mer

Kömiljard 1 (jan., feb., mars) 2010: ersättning per landsting

Kömiljard 1 (jan., feb., mars) 2010: ersättning per landsting Kömiljard 1 (jan., feb., mars) 2010: ersättning per landsting Besök Behandling/operation Total Rangording kömiljard kömiljard Resultat per Resultat per per Landsting 1 Halland 96% 4 816 269 16 97% 4 684

Läs mer

Tycker du att du har fått fel vård eller behandling? Är du inte nöjd med den förklaring du får av vårdpersonalen?

Tycker du att du har fått fel vård eller behandling? Är du inte nöjd med den förklaring du får av vårdpersonalen? 2014-02-27 1(9) Klaga på vården Om du har klagomål på vården kan du både som patient och närstående framföra dina synpunkter. På så sätt bidrar du till att göra vården säkrare. Det finns flera instanser

Läs mer

Sammanställning av patientnämndernas statistik till IVO 2014

Sammanställning av patientnämndernas statistik till IVO 2014 Bilaga 1 Sammanställning av patientnämndernas statistik till IVO 2014 Uppdraget och material Enligt lag (1998:1656) om patientnämndsverksamhet m.m. ska nämnderna senast den sista februari varje år lämna

Läs mer

Privata läkare och sjukgymnaster i öppen vård med ersättning enligt nationell taxa 2006

Privata läkare och sjukgymnaster i öppen vård med ersättning enligt nationell taxa 2006 Privata läkare och sjukgymnaster i öppen vård med ersättning enligt nationell taxa 2006 Sammanställning av uppgifter avseende läkare och sjukgymnaster med ersättning enligt lag om läkarvårdsersättning

Läs mer

Uppsökande verksamhet och Nödvändig tandvård

Uppsökande verksamhet och Nödvändig tandvård Reviderad 20120102 Uppsökande verksamhet och Nödvändig tandvård Bakgrund Ett ekonomiskt stöd för tandvård i samband med sjukdom och funktionshinder infördes den 1 januari 1999. Detta stöd administreras

Läs mer

Tandvårdslag (1985:125)

Tandvårdslag (1985:125) SFS 1985:125 Källa: Rixlex Utfärdad: 1985-03-14 Uppdaterad: t.o.m. SFS 2006:193 Tandvårdslag (1985:125) [Fakta & Historik] Inledande bestämmelse 1 Med tandvård avses i denna lag åtgärder för att förebygga,

Läs mer

REGEL FÖR HÄLSO OCH SJUKVÅRD I SÄRSKILT BOENDE OCH DAGLIG VERKSAMHET ENLIGT LSS. MUNHÄLSOVÅRD

REGEL FÖR HÄLSO OCH SJUKVÅRD I SÄRSKILT BOENDE OCH DAGLIG VERKSAMHET ENLIGT LSS. MUNHÄLSOVÅRD Region Stockholm Innerstad Sida 1 (6) 2014-05-16 Sjuksköterskor REGEL FÖR HÄLSO OCH SJUKVÅRD I SÄRSKILT BOENDE OCH DAGLIG VERKSAMHET ENLIGT LSS. Sida 2 (6) INNEHÅLLSFÖRTECKNING REGEL FÖR HÄLSO OCH SJUKVÅRD

Läs mer

Munhälsovård inklusive uppsökande verksamhet och nödvändig tandvård

Munhälsovård inklusive uppsökande verksamhet och nödvändig tandvård Sida 1 (7) 2017-06-16 Munhälsovård inklusive uppsökande verksamhet och nödvändig tandvård MAS/MAR stadsdelsförvaltningarna Kungsholmen, Norrmalm, Södermalm och Östermalm. www.stockholm.se/masmarinnerstaden

Läs mer

Klaga på vården. Tycker du att du har fått fel vård eller behandling? Är du inte nöjd med den förklaring du får av vårdpersonalen?

Klaga på vården. Tycker du att du har fått fel vård eller behandling? Är du inte nöjd med den förklaring du får av vårdpersonalen? 2013-08-16 1(9) Klaga på vården Om du har klagomål på vården kan du både som patient och närstående framföra dina synpunkter. På så sätt bidrar du till att göra vården säkrare. Det finns flera instanser

Läs mer

Ändring av övergångsbestämmelserna till lagen (2008:145) om statligt tandvårdsstöd

Ändring av övergångsbestämmelserna till lagen (2008:145) om statligt tandvårdsstöd Ds 2010:2 Ändring av övergångsbestämmelserna till lagen (2008:145) om statligt tandvårdsstöd Socialdepartementet SOU och Ds kan köpas från Fritzes kundtjänst. För remissutsändningar av SOU och Ds svarar

Läs mer

Uppsökande verksamhet och nödvändig tandvård åt äldre och funktionshindrade samt tandvård som ett led i en sjukdomsbehandling

Uppsökande verksamhet och nödvändig tandvård åt äldre och funktionshindrade samt tandvård som ett led i en sjukdomsbehandling Rapport Dnr 2006/1488 1(9) Maj 06 Avd för vård och omsorg Bertil Koch Uppsökande verksamhet och nödvändig tandvård åt äldre och funktionshindrade samt tandvård som ett led i en sjukdomsbehandling Uppföljning

Läs mer

Patientsäkerhetssatsning 2013 uppföljning och samlad bedömning av utfall

Patientsäkerhetssatsning 2013 uppföljning och samlad bedömning av utfall 2013-11-12 Dnr 5.3-16761/2013 1(6) Avdelningen för utvärdering och analys Anna-Karin Alvén anna-karin.alven@socialstyrelsen.se Patientsäkerhetssatsning 2013 uppföljning och samlad bedömning av utfall Bakgrund

Läs mer

Landstingens riktlinjer för vård till papperslösa - en sammanfattning av regionala riktlinjer och anvisningar

Landstingens riktlinjer för vård till papperslösa - en sammanfattning av regionala riktlinjer och anvisningar Landstingens riktlinjer för vård till papperslösa - en sammanfattning av regionala riktlinjer och anvisningar Erika Sigvardsdotter Doktorand Kulturgeografiska institutionen Uppsala Universitet Erika.sigvardsdotter@kultgeog.uu.se

Läs mer

Uppsökande verksamhet, nödvändig tandvård för vissa äldre och funktionshindrade

Uppsökande verksamhet, nödvändig tandvård för vissa äldre och funktionshindrade 1 (10) Avdelningen för särskilda vårdfrågor Tandvårdsenheten Uppsökande verksamhet, nödvändig tandvård för vissa äldre och funktionshindrade Anvisningar för kommunens personal mars 2009 2 (10) Innehåll

Läs mer

Transportolycksfall med fordon företrädesvis avsedda för vägtrafik

Transportolycksfall med fordon företrädesvis avsedda för vägtrafik Appendix 1 till rapporten Statistik över skador bland barn i Sverige avsiktliga och oavsiktliga. Socialstyrelsen, Epidemiologiskt Centrum, februari 2007 Barn, 0-17 år, som vårdats inskrivna på sjukhus

Läs mer

Tillgång till prov för forskning

Tillgång till prov för forskning Tillgång till prov för forskning Provsamlingar för forskning Alla prov tagna inom vården för vård eller forskning tillhör sjukvårdshuvudmannens ansvarsområde Prov måste alltid inrättas/registreras i någon

Läs mer

Förslag om justerade egenavgifter, kostnadsersättningar och högkostnadsskydd för sjukresor i de fyra nordligaste regionerna

Förslag om justerade egenavgifter, kostnadsersättningar och högkostnadsskydd för sjukresor i de fyra nordligaste regionerna Förslag om justerade egenavgifter, kostnadsersättningar och högkostnadsskydd för sjukresor i de fyra nordligaste regionerna Norra sjukvårdsregionförbundet, den 1 oktober 2019 Henric Fuchs Kollektivtrafik-

Läs mer

Sjukfrånvaro i offentlig kontra privat sjukvård

Sjukfrånvaro i offentlig kontra privat sjukvård Sjukfrånvaro i offentlig kontra privat sjukvård Metod Analysen baseras på data från SCB Definitionen kortidssjukskrivna= 1-89 dagar Defintionen långtidssjukskrivna= 90 eller fler dagar Data finns tillgänglig

Läs mer

Överenskommelse mellan staten och Sveriges Kommuner och Landsting om professionsmiljarden

Överenskommelse mellan staten och Sveriges Kommuner och Landsting om professionsmiljarden MEDDELANDE FRÅN STYRELSEN NR 2/2018 Vårt ärendenr: 18/00003 2018-01-26 Landstingsstyrelserna/regionstyrelserna Överenskommelse mellan staten och Sveriges Kommuner och Landsting om professionsmiljarden

Läs mer

Remiss - Förslag till föreskrifter och allmänna råd om tandvård för personer med vissa sjukdomar eller funktionsnedsättningar

Remiss - Förslag till föreskrifter och allmänna råd om tandvård för personer med vissa sjukdomar eller funktionsnedsättningar 2012-06-26 Dnr: 22501/2011 1(6) Avdelningen för regler och tillstånd Mariana Näslund Blixt mariana.blixt@socialstyrelsen.se Enligt sändlista Remiss - Förslag till föreskrifter och allmänna råd om tandvård

Läs mer

Landstingets tandvårdsstöd - Tillämpningsanvisningar

Landstingets tandvårdsstöd - Tillämpningsanvisningar Landstingets tandvårdsstöd - Tillämpningsanvisningar F-tandvård 2016-08-18 - Tandvård till personer med stora behov på grund av långvarig sjukdom eller funktionsnedsättning Tandvård till personer med stora

Läs mer

Företagarpanelen om el och energi Januari 2016

Företagarpanelen om el och energi Januari 2016 Företagarpanelen om el och energi Januari 2016 Är det viktigt för ditt företag med el till konkurrenskraftiga priser? 100, 90, 80, 70, 60, 50, 40, 30, 2 3 20, 10, 0, Ja, det har en avgörande betydelse

Läs mer

PUNKTPREVALENSMÄTNING AV TRYCKSÅR 2018

PUNKTPREVALENSMÄTNING AV TRYCKSÅR 2018 PUNKTPREVALENSMÄTNING AV TRYCKSÅR 2018 Exkl. rättspsykiatrisk vård Data från vissa lokala mätningar som genomförts i egen regi ingår Endast patienter 18 år och äldre ingår Andel riskpatienter Riket (14302)

Läs mer

RIKTLINJE FÖR TANDVÅRDSSTÖD I ÖREBRO KOMMUN.

RIKTLINJE FÖR TANDVÅRDSSTÖD I ÖREBRO KOMMUN. PROGRAM POLICY STRATEGI HANDLINGSPLAN RIKTLINJER Process Riktlinje för tandvårdsstöd i Örebro kommun Version 2 Giltig fr.o.m. 2015-11 Ersätter Diarienummer Processägare Processledare / ansvarig för revidering

Läs mer

Socialdepartementet. Vårdval i Sverige Tobias Nilsson, politiskt sakkunnig Glesbygdsmedicin Hemavan

Socialdepartementet. Vårdval i Sverige Tobias Nilsson, politiskt sakkunnig Glesbygdsmedicin Hemavan Vårdval i Sverige Tobias Nilsson, politiskt sakkunnig Glesbygdsmedicin Hemavan 090424 Jag vill att alla i vårt land ska erbjudas en behovsanpassad, tillgänglig och effektiv vård av god kvalitet. Vi ska

Läs mer

Riksförsäkringsverkets allmänna råd (RAR 2001:5) om tandvårdsförsäkringen

Riksförsäkringsverkets allmänna råd (RAR 2001:5) om tandvårdsförsäkringen Aktuell lydelse Riksförsäkringsverkets allmänna råd (RAR 2001:5) om tandvårdsförsäkringen Till förordningen (1998:1337) om tandvårdstaxa 4 andra stycket Tandvårdsersättning lämnas till vårdgivaren med

Läs mer

Landstingens tandvårdstaxor

Landstingens tandvårdstaxor ANALYSERAR 2001:13 Landstingens tandvårdstaxor 1 september 2001 En undersökning av prisutvecklingen från 1 januari 1999 och en jämförelse mellan olika landstingsområden I serien RFV ANALYSERAR publicerar

Läs mer

Uppsökande - Mobil hemtandvård på Gotland

Uppsökande - Mobil hemtandvård på Gotland Ärendenr HSN 2012/102 1 (6) Handlingstyp Tjänsteskrivelse Datum 2012-03-26 Hälso- och sjukvårdsnämnden Uppsökande - Mobil hemtandvård på Gotland Ett pilotprojekt inom Folktandvården och privattandvården

Läs mer

Barn-och ungdomstandvård och övriga tandvårdsstöd för vuxna administreras via landsting och regioner

Barn-och ungdomstandvård och övriga tandvårdsstöd för vuxna administreras via landsting och regioner Sveriges Tandvårdsstöd 2014 Inger Wårdh, ötdl och docent i Gerodonti vid institutionen för odontologi, Karolinska institutet Alla som bor i Sverige har rätt till ett statligt tandvårdsstöd från och med

Läs mer

Mätning av överbeläggningar och utlokaliserade patienter november 2014

Mätning av överbeläggningar och utlokaliserade patienter november 2014 Mätning av överbeläggningar och utlokaliserade patienter november 2014 Mätning av överbeläggningar och utlokaliserade patienter Sedan hösten 2012 använder alla landsting och regioner en gemensam metod

Läs mer

Riktlinje för tandvårdsreformen

Riktlinje för tandvårdsreformen SOCIALFÖRVALTNINGEN Medicinskt ansvarig sjuksköterska Annika Nilsson annika.nilsson@kil.se 2013-02-25 Riktlinje för tandvårdsreformen BAKGRUND 1999 infördes ett nytt tandvårdsstöd som vänder sig till funktionshindrade

Läs mer

Riktlinje Nödvändig tandvård samt uppsökande verksamhet

Riktlinje Nödvändig tandvård samt uppsökande verksamhet Ansvarig för riktlinje Verksamhetschef HSL Reviderad (av vem och datum) Sara Olander MAS 2014-11-05 Beslutad (datum och av vem): Socialförvaltningens ledningsgrupp Dnr Process: HSL Giltig till och med:

Läs mer

Kömiljard - utveckling under 2012 samt statsbidrag per landsting

Kömiljard - utveckling under 2012 samt statsbidrag per landsting Kömiljard - utveckling under 2012 samt statsbidrag per landsting Andel väntande inom 60 dagar Kömiljard besök andel väntande inom 60 dagar 100 90 80 70 60 2012 2011 2010 50 40 30 Jan Feb Mar Apr Maj Jun

Läs mer

MAS riktlinje. 1 Bakgrund VÄRMDÖ KOMMUN

MAS riktlinje. 1 Bakgrund VÄRMDÖ KOMMUN MAS riktlinjer för hälso- och 9ukvård Detta styrdokument beslutades av Finansierlngsnämnden för äldreomsorg 2011 09 07 63 Dnr 11 FNÄ/131 MAS riktlinje Munhälsa oc tandvård 1 Bakgrund Landstingen har genom

Läs mer

Det tredje steget i tandvårdsreformen. Mariana Näslund Blixt Socialstyrelsen Anna-Lena Rosendahl Försäkringskassan

Det tredje steget i tandvårdsreformen. Mariana Näslund Blixt Socialstyrelsen Anna-Lena Rosendahl Försäkringskassan Det tredje steget i tandvårdsreformen Mariana Näslund Blixt Socialstyrelsen Anna-Lena Rosendahl Försäkringskassan Nytt tandvårdsstöd för personer med vissa sjukdomar eller funktionsnedsättningar Bakgrund

Läs mer

:50. Kategori Verksamhetsområde Ja Nej Vet ej Totalt Andel ja Andel nej

:50. Kategori Verksamhetsområde Ja Nej Vet ej Totalt Andel ja Andel nej Fråga: 9a Kan ni tänka er att erbjuda praktik/arbetsträning till en person med funktionsnedsättning? Kategori Verksamhetsområde Ja Nej Vet Andel ja Andel nej K Kommun 2 0 0 2 100,0% 0,0% 0,0% 100,0% K

Läs mer

Tandvård med landstingsansvar

Tandvård med landstingsansvar Lednings- och verksamhetsstöd HANDLÄGGARE DATUM FLIK 24 Avgiftshandboken 2008-07-01 Tandvård med landstingsansvar Innehåll Allmänt sidan 2 Personkrets för det särskilda tandvårdsstödet sidan 2 Intyg för

Läs mer