Allt du behöver veta om studietiden på Helsjön

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Allt du behöver veta om studietiden på Helsjön"

Transkript

1 Allt du behöver veta om studietiden på Helsjön (låt den ligga framme på skrivbordet) Läsåret Under arbete

2 1 Telefonnummer och adress Skolans expedition sjukanmälan, se Närvaro öppen vardagar kl (oftast), stängt för lunch Faxnummer E-post Hemsida Skolans adress Helsjön folkhögskola, Horred Skolans konto Bankgiro Andra telefonnummer Husmorsexp öppen vardagar kl , stängt för lunch Vaktmästeri Almeberg internat Bergshällan skapande Huvudbyggnad - internat Rektor Lise-Lotte Wallin Tallbacken internat Lindebarnet Studietid* Höstterminen tisdag 20 augusti onsdag 18 december Vårterminen onsdag 8 januari tisdag 27 maj Lov vecka 44, 7 och 16 *SKG distans har annan kurstid 3 Dagliga hålltider Frukost 8.45 Morgonbön måndag, tisdag, onsdag, torsdag (Mässa) och fredag 9.10 Lektionerna börjar Fikarast tisdagar Storforum Middag och Lektionsslut (kan vara båda tiderna) Kvällsmat Aftonbön måndag, tisdag (Mässa) onsdag (efter samkvämet), torsdag Samkväm onsdagar (oftast i aulan)

3 4 Avgifter Mat och hyra höstterminen 2013 vårterminen kr kr (varav hyra 9 320) (varav hyra ) Gäller rum hela kurstiden och mat måndag frukost t o m fredag middag (klockan 12.45). Rummet återlämnas i samma skick som det var när du flyttade in. Uppsägningstid, om du flyttar ut från internatet men fortfarande studerar här är 2 (två) veckor och skall vara skriftlig. Externatstuderande betalar för förmiddagsfika klockan och middag måndag fredag kr för höstterminen och kr för vårterminen. Vill du någon gång äta frukost eller kvällsmat (eller middag på helgen) köps matkuponger i Lilla Boden, kontant eller mot faktura. Frukost kostar 40:-, middag 60:- och kvällsmat 40:-. Vill du äta alla måltiderna under en helg kostar det 220 kr. Som externatstuderande har du möjlighet att sova över vid enstaka tillfällen. Bor du hos kompis kostar det 60 kr inkl frukost och på eget rum 100 kr inkl frukost. Anmäls hos Karin Hugert. Dessutom betalar alla 300:-/termin för studieresor, teaterbesök, kopiering och datautskrifter av studiematerial. Kostnader för kost och logi och eventuella matkuponger betalas mot faktura. Du får faktura, i ditt skåp, och förfallodagar är 14 september, 1 oktober, 31 oktober och 30 november. För vårterminen 31 januari, 28 februari, 2 april och 30 april. I slutet av terminen betalas resterande kostnader för helgmat, böcker och annat material. Förfallodag och dröjsmålsränta framgår av fakturan. Du betalar till skolans bankgiro Det går också att betala med bankkort i Lilla Boden eller kontant på expeditionen om du har med dig fakturan som du ska betala för. Om fakturan inte betalas i tid får du betalningspåminnelse. Då utgår en avgift på 75 kr och ränta. Alla räkningar ska vara betalda innan du kan få ut ditt studieintyg. Avdrag för matkostnader som ingår i terminsavgiften beviljas: - om frånvaron gäller linjeresor, studiebesök, praktik eller sökning till högskola och universitet - om frånvaron gäller deltagande i idrottsturneringar på andra folkhögskolor - vid sjukfrånvaro i minst 4 dagar i följd. Avdrag beviljas då från och med den 4:e dagen.

4 All frånvaro ska skriftligen bestyrkas av linjeledare för att ersättning ska kunnas betalas ut. Avdrag beviljas inte om skolan erbjuder mat på annat sätt. Avdraget är för frukost 40:-, middag 60:- och kvällsmat 40:- och görs på närmast följande faktura. 5 Alkohol och narkotika får inte förvaras eller användas på skolan! Alla former av narkotika är förbjudna och för alkohol går gränsen vid lättöl, vanlig cider eller annan dryck med max 2,25% vol. Gäller även vid skolresor! Vi har ansvar för varandra! Ingen vet den andres svagheter på dessa områden och ofta söker sig människor till Helsjön just för att här är en drogfri miljö. Tänk på vad smygpåverkan kan ställa till med för den som försöker bli kvitt ett beroende. Den som inte vill acceptera och följa detta riskerar att omedelbart få lämna internatet! Skolan vill försöka hjälpa dem som behöver stöd i detta. Detta kräver ärlighet och solidaritet! 6 Allergi Av respekt för allergikänsliga är alla rum sanerade och husdjur är förbjudna på skolan. I ett av internaten är vi dock villiga att göra ett undantag. Tänk också på att om du doftar alltför starkt är det ett problem för allergiker. 7 Arkivregler Din ansökan och skolans närvaroanteckningar sparas i skolans arkiv i 5 år och slängs sedan. Kopia på utfärdade intyg bevaras för överskådlig tid. 8 Bibliotek Hjärtat i skolbyggnaden. Du kan inte missa det! Du får lånenummer och pin-kod i ditt skåp i början av terminen, sen är det bara att låna. (Kommunbiblioteket i Horred har öppet måndag 10-19, tisdag och torsdag 16-19). 9 Brandlarmet Är synnerligen effektivt. Testa det inte! Larm orsakat av slarv kostar minst 4000:- för den som orsakat det. 10 Bok och materialkostnader Skolan köper in böcker och material som du kan köpa här. Vi lägger på 5% av inköpspriset i administrationsavgift. De böcker som du tar emot i

5 början av terminen betalas mot faktura. Därefter betalas litteratur kontant hos Lena på expeditionen. Eventuella kurskompendier betalas också av dig. En del böcker/kompendier hyrs ut. 11 Datorer Skolans datorutrustning är till för skolarbete. Egen utrustning får inte anslutas utan tillstånd. Egna trådlösa nätverk får inte upprättas på skolans område utan tillstånd. Datorsalarna är öppna för alla studerande med en PIN-kod alla dagar Strömmen till datasalarna slås av 23. Under längre lov och vid vissa gemensamma aktiviteter t ex temadagar och friskvårdsdagar är datorsalarna stängda. Övriga regler för användning av datorerna och Internet framgår av det avtal ni undertecknar för att få användarnamn och lösenord till nätverket. 12 Felanmälan görs till vaktmästarna, muntligt eller via lapp vid vaktmästarnas expedition i huvudbyggnadens källare. 13 Folkbildningsnätet De studerande som vill kan få ett konto i Folkbildningsnätet. En del linjer använder denna kanal som arbetsredskap och för att nå ut med information av olika slag. Det är ett nät som många folkhögskolor är anslutna till och där kan du förutom e-post och olika konferenser även ta del av Utbildningsradions, UR:s, program. 14 Friskvård Friskvård kan vara mycket. En promenad upp till Texelberget med den fantastiska utsikten är oslagbart. Men det kan också vara att läsa en bra bok, idrottsutbyte med andra folkhögskolor, ett gott samtal, bollsport eller gympa i gymnastiksalen, en kram, ett pass i styrketräningen, tre mål mat om dagen, bastu, sjunga, morgon- eller aftonbön i kapellet, film. Kort sagt allt som håller kroppen och själen frisk. Ta chansen att vårda dig själv under tiden på Helsjön! 15 Förmiddagsfikat Det finns kaffe i matsalen på morgonen fram till 9.00 om någon vill ha en kopp. Vill du ha smörgås mm får du köpa frukostkupong. Till förmiddagsfikat kan du köpa mjukt bröd och ost för 5 kronor per smörgås i Lilla Boden.

6 16 Försäkring Skolan har tecknat olycksfallsförsäkring för studerande (försäkringsvillkor finns hos Leif på kontoret). Försäkringen gäller inom Norden under studietiden samt under den direkta färden till och från studierna. Komplettera gärna med en privat olycksfallsförsäkring för din fritid. Skolans försäkring gäller inte kursdeltagarnas egna tillhörigheter och ej för sjukdom. Oftast gäller den egna hemförsäkringen även på skolan. Komplettera annars med egen hemförsäkring. 17 Gymnastiksal Gymnastiksalen kan bokas på den bokningslista som finns på anslagstavlan vid gympasalen. Gymnastiksalen hyrs även av andra kurser på skolan. 18 Husmor Träffas på husmorskontoret (till höger innanför serveringsdisken i matsalen), säkrast vardagar klockan Kapellet Vi firar morgonbön 8.45 och aftonbön varje skoldag (onsdagar efter samkvämets slut). Vi firar mässa på tisdagar och på torsdagar Alla är välkomna att delta och att hålla i andakter. Kapellet är också öppet för möjligheten att kunna dra sig undan och bara vara. För att så många som möjligt ska kunna forma livet i kapellet inbjuds alla till kapellstämma minst en gång per termin. 20 Kopiering Om du vill kopiera något för eget bruk betalar du 2:-/blad. Kopiera helst på eftermiddagen. Betala till Lena eller Marianne. 21 Kränkande särbehandling Är oacceptabelt. Om du utsätts för detta, tag kontakt med Lise-Lotte, Elisabeth K, skolsköterskan eller någon du har förtroende för. Skolan har en policy för hur vi hanterar kränkande särbehandling som finns i Policypärmen i biblioteket. 22 Kurator se Stöd och Studievägledning.

7 23 Kursgården Parallellt med skolverksamheten bedrivs en kursgård med tidvis många gäster, även nattetid. Det kan ibland upplevas som störande från bådas håll, speciellt på nätter och kvällar då skol- och kursverksamhet kan ha helt olika inriktningar vid olika tillfällen. Försök att ha förståelse för detta och visa varandra hänsyn. Nattro gäller 23-07! 24 Lilla Boden på Helsjön Lilla Boden är i regel öppen måndag-fredag och , lördag-söndag I Horred finns en ICA-affär (med post) som har öppet 9-20 alla dagar. På Bilisten kan du hyra film, de har öppet 8-19, söndag Varbergs Sparbank (Swedbank) finns i Horred, öppet 10-15, torsdag Mat Kontakta husmor om du har behov av dietkost, vegetarisk mat eller har matallergier. 26 Miljöprofil Helsjön blev den första folkhögskolan i Sverige som miljödiplomerades enligt Svenska Kyrkans miljövärns kriterier *. Skolan försöker ha ett miljötänkande i all sin verksamhet och i alla beslut. Ett led i detta är att vi källsorterar soporna, värmer upp skolan med biobränsle och har egen avloppsreningsanläggning sk. markbädd. Vi strävar efter att servera så mycket ekologisk och rättvisemärkt mat som möjligt. Det är allas vårt ansvar att tänka på vad vi släpper ut i avloppet och att spara energi genom att släcka lampor, duscha lagom, äta upp maten etc. *se 27 Mobiltelefon Mobiltelefonen kan vara till stor nytta och glädje men samtidigt en marodör och ett gissel vid felaktig användning. Håll telefonen avstängd under lektionstid och helst under måltiderna! 28 Nycklar och larmbricka Skolans nycklar och larmbricka (behövs till afrosalen) är ett värdeföremål. Den representerar det sammanlagda värdet av allt som förvaras i de utrymmen till vilken nyckeln/brickan passar. Därför är du som nyckelinnehavare skyldig: att handha och förvara kvitterad nyckel/bricka på betryggande sätt att omedelbart underrätta Karin vid eventuell förlust av nyckel/bricka att ej låna ut kvitterad nyckel/bricka att ersätta förlorad nyckel med 400 kronor per nyckel, förlorad larm-

8 bricka med 30 kronor att återlämna nycklar och bricka innan du slutar på skolan 29 Närvaro Närvaroplikt gäller på alla lektioner och andra obligatoriska samlingar. Om du inte kan närvara ska du anmäla din frånvaro till skolexpeditionen före 9.00 på telefon Det går bra att lämna ett meddelande på telefonsvararen om ingen svarar. Om du inte kan ringa kan du istället skicka ett SMS på mobilnummer OBS! Det numret gäller bara SMS. SMS:a namn, kurs och anledning till din frånvaro. Du som har specialkost måste även informera köket, telefon , om du inte kommer! Om du önskar ledigt enstaka lektion ska anhållan göras hos respektive lärare. Vid längre ledighet pratar du med linjeledaren. Tänk på att om du har lägre närvaro än 80% riskerar du att inte få ut något studieintyg. Rutiner för uppföljning av bristande närvaro finns i Policypärmen till vänster innanför dörren in till Biblioteket. 30 Offentlighet Helsjöns folkhögskola är ingen offentlig myndighet som är skyldig att lämna ut information om verksamheten till medborgarna. Däremot är vi en skola med en öppen attityd. Det kan till exempel innebära att: - om någon ringer och frågar efter studerande eller personal på skolan så hjälper vi dem till rätta - en katalog med telefon- och adressuppgifter ges till alla på skolan - bilder på skolans studerande och personal kan visas offentligt Därför måste du som inte vill att information ska lämnas ut själv informera skolans expedition om det! 31 Parkera på den stora parkeringen nere vid vägen. Respektera personalens reserverade platser och ställ er inte där! Bilar får endast köras till skolbyggnaderna och internaten i samband med i- och urlastning. Parkeringsförbud för studerande råder på Bolleboplan och personalparkeringen vid traktorgaraget. 32 Post Du kan köpa frimärken och kuvert i Lilla Boden och hos Lena på expeditionen. Brevlåda finns vid busskuren nere vid vägen. Inkommande post delas ut i ditt skåp i skolbyggnaden. Postfilial finns på ICA i Horred.

9 33 Profilerad skola Skolan ägs och drivs av en stiftelse knuten till Svenska kyrkan i Göteborgs stift. Den är profilerad och öppen för alla oavsett livsåskådning. Skolans kristna profil märks bl a genom att vi erbjuder gemensamma morgon- och aftonböner samt andra gudstjänster i kapellet. Den innebär också att samliga studerande någon gång kommer att delta i sammanhang där man möter livsåskådningsfrågor. 34 Rökning får inte ske inomhus och vid rökning utomhus minst 5 meter från ytterdörr (även vid regn!). Fimpar och portionssnus slängs i askkopparna! 35 Samkväm Varje onsdagskväll har vi programkväll. 36 Sjukanmälan Se punkt 29, Närvaro Enligs CSN:s regler om studiemedel ska du som har studiemedel sjukanmäla dig till Försäkringskassan första sjukdagen (gäller dig som är eller fyller 20 år). Vid sjukfrånvaro längre än 8 dagar krävs läkarintyg. 37 Sjukvård Vår skolsköterska Elisabet Hellgren är här i regel varje torsdagseftermiddag. Hennes mottagningsrum finns i skolbyggnaden mitt emot styrketräningsrummet innanför gymnastiksalen. Boka tid hos husmor. Mottagningsrummet fungerar som vilorum övrig tid. Vårdcentral finns i Horred måndag-fredag 8-17 tel Distriktsköterskan tel (Telefontid 8-9, besökstid 9-10). Behöver ni hjälp av oss på skolan kontakta i första hand veckans värd eller husmor Karin så hjälper de er vidare. Telefon till husmors kontor Förbandsmaterial finns i alla pentryn och i gymnastiksalen. Vid behov av mer förbandsmaterial kontakta husmor. Vid behov av råd eller hjälp att få kontakt med sjukhus ring: Sjukvårdsupplysningen 1177 Larm Ambulans tel 112 Icke akutfall

10 Brandkår tel 112 Icke brådskande Polis tel 112 Icke brådskande Krissituation All personal står till ditt förfogande vid behov av samtal. Vid särskilda behov finns en krisgrupp att tillgå på skolan. Om du blir sjuk eller skadas är det bra om vi vet vem som är din närmaste anhörig. Du kommer därför att få en särskild blankett där du fyller i detta. Blanketten förvaras inlåst på kontoret och makuleras vid läsårets slut. 38 Skada på skolans inventarier ersätts av den som vållat skadan. Anmäls till vaktmästare Sture. 39 Skolans demokrati Stiftelsens styrelse, som har ansvaret för verksamheten. Studeranderådet är det forum där ni studerande själva kan ta upp frågor ni vill arbeta med och driva. Studeranderådet har också ansvar för en egen kassa. Kursrådet, som innehåller hälften studerande och hälften personal, ger en möjlighet för många att ta ansvar för skolan. I kursrådet kan allt som rör skolans verksamhet diskuteras, men rådet arbetar också med frågor som rör de icke schemalagda aktiviteterna. Idrottsrådet som ansvarar för friskvårdsaktiviteter är ett annat forum med stort studerandeinflytande. Varje termin inbjuds alla till kapellstämma. 40 Skyddsombud Kursrådet har bestämt att de studerande skall ha ett skyddsombud dit studerande kan anmäla arbetsmiljöproblem. Vid varje kursrådsmöte tas skyddsfrågor upp som särskild punkt. 41 Skåp Varje studerande har ett personligt förvaringsskåp i skolbyggnaden där även post, fakturor och information delas ut. Titta i skåpet lite då och då! 42 Storforum Varje tisdag har studerande och personal gemensamt fika i matsalen. En viktig tid att umgås och få eller ge information om aktuella tilldragelser på skolan.

11 43 Studerandes rättsliga ställning Om du tycker att du blivit fel eller orättvist behandlad av Helsjöns folkhögskola så tala med rektor eller vänd dig till Kursrådet. Om du är missnöjd med skolans beslut kan du också vända dig till Folkhögskolornas studeranderättsliga råd (FSR), 44 Studieintyg Kursdeltagare som deltagit minst 80 % av all undervisning och inte har några skulder till skolan erhåller ett intyg över studietid och studerade ämnen. Studerande på allmän linje får även behörighetsintyg till högskolestudier efter avklarade studier av gymnasiets olika kärnämnen samt ett studieomdöme vid studiernas slut. Studieomdömet innebär att lärarna gemensamt tittar på din insats och personliga förmåga som helhet och gör ett omdöme utifrån fyra kriterier: 1. Kunskaper och färdigheter och utveckling av dessa 2. Förmåga till analys, bearbetning och överblick 3. Ambition, uthållighet och förmåga att organisera studier 4. Social förmåga De studieomdömen som ges är: Utmärkt studieförmåga (4), Mycket god studieförmåga (3), God studieförmåga (2), Mindre god studieförmåga (1). Grundläggande behörighet förutsätter att omfattningskravet är uppfyllt. 45 Stöd och studievägledning Om du känner behov av särskilt stöd och vägledning kan du alltid prata med dina lärare. Var inte blyg, vi finns till för att ge dig det stöd du behöver för att få en trygg och framgångsrik skolgång! Du kan även få stöd av vår kurator Emma. Emma finns på skolan varannan torsdag. Karin ordnar med tider som du kan boka i förväg. 46 Sällskapsrum På andra våning i huvudbyggnaden finns ett stort sällskapsrum med soffor, spel och biljardbord. Detta rum är tillgängligt för alla studerande. 47 Studiemedel Frågor kring detta får du hjälp med av Lena Ståhl på expeditionen. Generellt gäller studerande med ogiltig frånvaro får inte godkänt studieresultat. Detta innebär svårigheter att få studiemedel vid senare studier. Ogiltig frånvaro längre än en vecka rapporteras till CSN vilket medför att studiemedlen stoppas.

12 48 Styrketräningsrum finns bredvid gymnastiksalen. Internatare kommer in med sin rumsnyckel, externatare får be någon att låsa upp. 49 Telefon Telefon finns i alla boenden. De kan användas för samtal till/från det fasta telefonnätet (ej mobiltelefon, utlandssamtal, betalsamtal). Ring korta samtal då det kan vara flera som vill ringa/väntar på samtal. Vid viktiga och långa samtal med myndigheter etc. kan bärbar telefon på skolexpeditionen få användas mot en avgift på 5:-/samtal. 50 Terminsplan I Terminsplanen presenteras gemensamma aktiviteter eller annan information som kan vara bra att veta för alla. Terminsplanen hittar du under rubriken Kalendarium mitt på startsidan 51 Tidtabeller buss och tåg Buss 744 går mellan Horred och Kungsbacka, vår hållplats heter Helsjön och för dig som inte har månadskort så kan du resa med Västtrafiks värdekort som du laddar med pengar i förväg hos t ex Hemköp i Kinna eller Pressbyrån i Kungsbacka. I Lilla butiken finns information om priser och annat, eller se Bussen går alla vardagar från Kungsbacka station mot Horred: 6.32 (7.02), 8.10 (8.40), (13.13), (15.03),16.02 (16.36), (18.18), (19.48), (21.48). Inom parentes = ankomst Helsjön. Ankommer Horred ca 5 minuter senare. Från Helsjön mot Kungsbacka vardagar går bussen: 5.52 (6.27), 7.26 (8.12), 9.02 (9.42), (14.12), (15.57), (17.42), (19.12), (20.42). Inom parentes = ankomst Kungsbacka. Avgår från Horred ca 5 minuter tidigare. Extrainsatt gratis skoltaxi till skolan på morgnarna går från Horreds järnvägsstation klockan Ordinarie Västtrafikbuss nummer 744 går 8.57 från hållplats Ekås. Eventuell resa på lördagar måste man beställa senast fredag klockan 18 på telefon Det går två turer, från Helsjön 9.00 och15.00, från Kungsbacka och OBS! turerna från Kungsbacka på lördagar har bussen nummer 743. På söndagar kör Horredstrafiken en tur mot Kungsbacka, från Horred (från bensinmacken Bilisten) och tillbaka från Kungsbacka (från stationen). Betalas kontant 50:-.

13 Tåg från Borås mot Varberg går vardagar: 6.28 (7.13), 7.28 (8.13), 8.30 (9.14), (10.47), (12.45), (15.43), (16.43), (17.43), (18.43), (20.48), (22.45). Inom parentes = ankomst Horred. Är i Varberg ca 25 minuter senare. Lördagar: 7.00 (7.44), (11.45), (14.42), (17.43) Söndagar: 9.00 (9.44), (13.44), (17.43), (20.48), (22.45). Tåg från Varberg mot Borås går vardagar: 6.12 (6.36), 7.12 (7.37), 8.12 (8.37), 9.50 (10.15), (14.06), (15.06), (16.07), (17.07), (19.06), (20.12), (22.08). Inom parentes = ankomst Horred. Är i Borås ca 50 minuter senare. Lördagar: 8.44 (9.08), (11.08), (13.08), (16.06), (20.12). Söndagar: (12.08), (17.07), (20.12), (22.08). För biljettpriser se Detta är resegarantin Med Västtrafiks resegaranti kan du ta taxi när du bedömer att du, som en följd av att Västtrafik inte fullföljt sina åtaganden, kommer att bli minst 20 minuter försenad till ditt resmål. Där det saknas etablerad taxiverksamhet kan du i stället för taxi ta egen bil eller bli skjutsad i privatbil. Det maximala ersättningsbeloppet för taxi eller resa i privatbil är 300 kronor. Vem avgör om du kan ta taxi? Det är alltid du själv som avgör om du ska ta taxi eller invänta nästa avgång med Västtrafik. Du kan inte kräva att Västtrafiks personal beställer taxi. Gäller resegarantin även om du inte tar taxi? Om du blivit minst 20 minuter sen men inte tagit taxi eller privatbil kan du ändå få viss kompensation eftersom Västtrafik inte uppfyllt sina åtaganden. Vad gäller om taxiresan kostar mer än 300 kronor? När taxiresan kostar mer än 300 kronor måste du själv stå för det överskjutande beloppet. Vi är medvetna om att 300 kronor inte täcker längre taxiresor. En lösning är att ta taxi till närmaste ställe där trafiken fungerar och där du har en anslutning till ditt resmål. Kan du dela taxi? Genom att dela taxi med en eller flera resenärer kan ni resa en längre sträcka eftersom maxbeloppet räknas per person; två personer kan således åka taxi för 600 kronor. Ett villkor är att samtliga medresenärers namn och adress anges på resegarantiblanketten.

14 Taxi från Kungsbacka till Helsjön brukar kosta 500 kronor. Så om ni är två personer eller fler så löser sig hela kostnadsfrågan. Är du ensam får du betala 200 kronor själv. Skulle du inte ha pengar eller ni i taxin tillsammans inte har pengar får ni komma till Lena, Leif eller Lise-Lotte och låna 500 kronor. Dessa blir du/ni skyldiga skolan och skall snarast betala tillbaka. Det är taxiresenärernas, det vill säga ert eget, ansvar att söka resegarantin. 52 Utvärdering Under läsåret har de olika linjerna regelbundet linje-/klassmöten där utvärdering sker av det som händer på linjen och skolan. De som bor på internatet har regelbundna husmöten som leds av internatföreståndare Karin. Lärare och kursråd har ansvar för läsårets utvärdering i folkhögskolornas gemensamma så kallade QA-utvärdering. En enkät som besvaras av lärare och studerande på folkhögskolornas längre kurser vid vårterminens slut. Den syftar till att mäta folkhögskolornas centrala värden. Internatet utvärderas separat vid höst- och vårterminens slut. 53 Veckans värd Varje vecka är en lärare veckans värd. Har du frågor och undringar och inte vet vem du ska vända dig till vänd dig då till Veckans värd! Veckans värd är också behjälplig med samkvämet på onsdagen. Ta kontakt 14 dagar före ert samkväm med den som är veckans värd. Veckans värd presenteras på tisdagarnas storforum. Se även lista utanför matsalen.

Allt du behöver veta om studietiden på Helsjön

Allt du behöver veta om studietiden på Helsjön Allt du behöver veta om studietiden på Helsjön Läsåret 2014-2015 Kan ändras något fram till kursstarten 1 Telefonnummer och adress Skolans expedition 0320 20 58 30 sjukanmälan, se Närvaro öppen vardagar

Läs mer

Allt du behöver veta om studietiden på Helsjön

Allt du behöver veta om studietiden på Helsjön Allt du behöver veta om studietiden på Helsjön Läsåret 2017-2018 (under arbete kan ändras något) 1 Telefonnummer och adress Skolans expedition 0320 20 58 30 sjukanmälan, se Närvaro öppen vardagar kl 9-16.30

Läs mer

Kursplan för Allmän kurs, Rimforsa Läsåret 13/14

Kursplan för Allmän kurs, Rimforsa Läsåret 13/14 Kursplan för Allmän kurs, Rimforsa Läsåret 13/14 Innehållsförteckning 1 BAKGRUND...2 2 ÖVERGRIPANDE MÅL OCH SYFTE...2 3 PEDAGOGIK...2 4 GENOMFÖRANDE...2 4.1 UPPLÄGG OCH PLANERING...2 4.2 ÄMNEN...2 4.3

Läs mer

Kursplan för Allmän kurs, Rimforsa Läsåret 15/16

Kursplan för Allmän kurs, Rimforsa Läsåret 15/16 Kursplan för Allmän kurs, Rimforsa Läsåret 15/16 Innehållsförteckning BAKGRUND... 2 ÖVERGRIPANDE MÅL OCH SYFTE... 2 PEDAGOGIK... 2 GENOMFÖRANDE... 2 4.1 UPPLÄGG OCH PLANERING... 2 4.2 ÄMNEN... 2 4.3 INRIKTNINGAR

Läs mer

VALJEVIKENS FOLKHÖGSKOLA

VALJEVIKENS FOLKHÖGSKOLA 1 av 6 0821 A B C VALJEVIKENS FOLKHÖGSKOLA Ht 20 Vt 2014 2 av 6 0821 Alkohol Arbetsterapi Bad Betalning Bibliotek Biljard s folkhögskola arbetar för en drogfri skolmiljö. Skolan har nolltolerans gällande

Läs mer

Välkommen till vt 2014! I detta häfte har vi samlat lite praktisk information som du ska känna till som studerande på Färnebo folkhögskola i Gävle.

Välkommen till vt 2014! I detta häfte har vi samlat lite praktisk information som du ska känna till som studerande på Färnebo folkhögskola i Gävle. Välkommen till vt 2014! I detta häfte har vi samlat lite praktisk information som du ska känna till som studerande på Färnebo folkhögskola i Gävle. Har du frågor rörande studiemedel och CSN mm kan du ta

Läs mer

Leksands folkhögskolas studeranderättsliga standard 2016

Leksands folkhögskolas studeranderättsliga standard 2016 Leksands folkhögskolas studeranderättsliga standard 2016 Vår studeranderättsliga standard är de dokument där studerande, personal och styrelse finner studerandes rättigheter och skyldigheter beskrivna,

Läs mer

Elevguiden Samlad information från Aspero Göteborg

Elevguiden Samlad information från Aspero Göteborg ASPERO Elevguiden Samlad information från Aspero Göteborg Gäller läsåret 14/15 ASPERO Kontakt Kristina Haeffner rektor 0725 17 77 99 Madeleine Dahlqvist administratör 031 337 89 00 För övrig personal se

Läs mer

Studeranderätt JUNE FOLKHÖGSKOLA

Studeranderätt JUNE FOLKHÖGSKOLA STUDERANDE RÄTT JUNE FOLKHÖGSKOLAS STUDERANDERÄTTSLIGA STANDARD Studeranderätt JUNE FOLKHÖGSKOLA June folkhögskola är en del av vuxenutbildningen och folkbildningen i Sverige. Folkhögskolan en mycket självständig

Läs mer

Komvux Södertälje Västergatan 2. Komvux Södertälje. Grundläggande och gymnasiala kurser

Komvux Södertälje Västergatan 2. Komvux Södertälje. Grundläggande och gymnasiala kurser Komvux Södertälje Västergatan 2 Komvux Södertälje Grundläggande och gymnasiala kurser Välkommen till Vuxenutbildning i Södertälje Komvux är en del av Vuxenutbildningen i Södertälje. Vi erbjuder kurser

Läs mer

Internatsguide för Axxell, Pargas, Vapparvägen 2015-2016

Internatsguide för Axxell, Pargas, Vapparvägen 2015-2016 Internatsguide för Axxell, Pargas, Vapparvägen 2015-2016 Axxell Utbildning Ab Axxells ledningssystem är certifierat enligt standarderna ISO 9001, ISO 14001 och OHSAS 18001 HEJ och välkommen att bo på

Läs mer

I olika ämnen krävs varierande arbetssätt, som arbete i grupp och individuella arbetsprestationer.

I olika ämnen krävs varierande arbetssätt, som arbete i grupp och individuella arbetsprestationer. Hälsa & Idrott väljer du om du söker ett alternativ till andra skolformer, behöver komplettera eller bygga på tidigare studier och vill skaffa dig behörighet för högskola. Tiden på folkhögskola är ofta

Läs mer

Information till dig som vårdnadshavare

Information till dig som vårdnadshavare Dnr 5.3.1-587/2015 Ekonomi och styrning, Sida 1 (5) Planeringsenheten 2015-03-09 Information Information till dig som vårdnadshavare Frågor & svar gällande skolskjuts för fristående skola eller för kommunal

Läs mer

Välkommen till Vuxenutbildningen. Studier i Svenska för invandrare, SFI

Välkommen till Vuxenutbildningen. Studier i Svenska för invandrare, SFI 2016 Välkommen till Vuxenutbildningen Studier i Svenska för invandrare, SFI Välkommen till vår skola! Vi är glada att ha dig här och hoppas att du kommer att lyckas bra med dina studier. För att hjälpa

Läs mer

INFORMATION. ELEVER och FÖRÄLDRAR

INFORMATION. ELEVER och FÖRÄLDRAR MJÖLBY GYMNASIUM DACKESKOLAN INFORMATION till ELEVER och FÖRÄLDRAR LÄSÅRET 2012-2013 MJÖLBY GYMNASIUM. DACKESKOLAN Besöksadress Burensköldsvägen 33 Postadress 595 80 Mjölby Telefon 0142-850 00 (växel)

Läs mer

till dig som är patient och närstående på Vårdavdelning 083-084

till dig som är patient och närstående på Vårdavdelning 083-084 till dig som är patient och närstående på Vårdavdelning 083-084 VÄLKOMMEN TILL VÅRDAVDELNING 083-084 Vi är en ortopedkirurgisk avdelning för främst akuta skador och sjukdomar i skelett, muskler, ledband

Läs mer

rev 2015-05-20 Policy för elevboende Lå 2015-2016

rev 2015-05-20 Policy för elevboende Lå 2015-2016 rev 2015-05-20 Policy för elevboende Lå 2015-2016 Till elever boende på Östan, Torstas elevboende Övergripande information Som elev på Jämtlands Gymnasium Torsta erbjuds du som elev att bo på elevboende.

Läs mer

Dina rättigheter och skyldigheter som studerande på Glokala Folkhögskolan i Malmö.

Dina rättigheter och skyldigheter som studerande på Glokala Folkhögskolan i Malmö. Dina rättigheter och skyldigheter som studerande på Glokala Folkhögskolan i Malmö. 2013-06-19 Glokala Folkhögskolan arbetar efter Statens syfte med Folkbildningen. Statens stöd till folkbildningen skall

Läs mer

STUDERANDE RÄTT JUNE FOLKHÖGSKOLAS STUDERANDERÄTTSLIGA STANDARD

STUDERANDE RÄTT JUNE FOLKHÖGSKOLAS STUDERANDERÄTTSLIGA STANDARD STUDERANDE RÄTT JUNE FOLKHÖGSKOLAS STUDERANDERÄTTSLIGA STANDARD Studeranderätt JUNE FOLKHÖGSKOLA June folkhögskola är en del av vuxenutbildningen och folkbildningen i Sverige. Samtidigt är folkhögskolan

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL EN LITEN GUIDE INFÖR LÄSÅRET 2016/2017

VÄLKOMMEN TILL EN LITEN GUIDE INFÖR LÄSÅRET 2016/2017 VÄLKOMMEN TILL EN LITEN GUIDE INFÖR LÄSÅRET 2016/2017 Vi erbjuder dig en skola där skolledning, lärare och administrativ personal arbetar för att ge dig de bästa kunskaper och förutsättningar inför framtiden.

Läs mer

Elevguiden Samlad information från Aspero Göteborg. Gäller läsåret 15/16

Elevguiden Samlad information från Aspero Göteborg. Gäller läsåret 15/16 Elevguiden Samlad information från Aspero Göteborg Gäller läsåret 15/16 Kontakt Jens Naezer rektor 0725 17 77 99 Steffen Dotter administratör 031 337 89 00 För övrig personal se hemsidan för aktuell information.

Läs mer

Information till hemmen från. Hemsida www.edboskolan.se

Information till hemmen från. Hemsida www.edboskolan.se Information till hemmen från Hemsida www.edboskolan.se Aktuellt under läsåret 2011/2012 EDBOSKOLAN VIKTIGA TELEFONNUMMER Rektor Margareta Grahn 535 354 03 Bitr. rektor F-3, fritidshem Ann-Kristin Källström

Läs mer

VECKOBLADETVECKA022012

VECKOBLADETVECKA022012 Skrivningar, prov och inlämningsuppgifter F2E --- F2N --- F3B --- F3C --- Friluftsaktiviteter På fredag em är det friluftsaktiviteter. Erik W lämnar vidare information. På fm lektioner enl schema. Schemat

Läs mer

STUDERANDERÄTTSLIG STANDARD

STUDERANDERÄTTSLIG STANDARD 1 (5) STUDERANDERÄTTSLIG STANDARD Karlskoga Folkhögskola antagen 2011-08-01 senast reviderad 2 (5) Karlskoga Folkhögskola har anslutit sig till Folkhögskolornas Studeranderättsliga Råd (FSR). FSR är ett

Läs mer

Välkommen till Sommarkursen. Glimåkra folkhögskola. 30 juni - 18 juli 2014. Glimåkra folkhögskola

Välkommen till Sommarkursen. Glimåkra folkhögskola. 30 juni - 18 juli 2014. Glimåkra folkhögskola Välkommen till Sommarkursen Box 115 280 64 Glimåkra E-post: info@glimnet.se tel. 044-448 19, 448 00 För mer information se skolans hemsida www.glimnet.se 30 juni - 18 juli 2014 På Sommarkursen får du;

Läs mer

Du är hjärtligt välkommen till BILDA!

Du är hjärtligt välkommen till BILDA! Vikariehandbok Du är hjärtligt välkommen till BILDA! För oss är du en viktig person och vi är glada över att du valt att vikariera genom oss. Vikariehandboken skall du se som ditt stöd och hjälpmedel i

Läs mer

Välkommen till Vuxenutbildningen i Ulricehamn

Välkommen till Vuxenutbildningen i Ulricehamn Välkommen till Vuxenutbildningen i Ulricehamn Information för dig som är vuxenstuderande ULRICEHAMN N Vuxenutbildningen Vi erbjuder vuxenutbildning på olika nivåer - både grundskole- och gymnasienivå,

Läs mer

Information till hemmen från

Information till hemmen från Information till hemmen från Aktuellt under läsåret 2014/2015 Höstterminen 2014 Börjar onsdagen den 20 augusti Terminsavslutning fredagen den 19 december Höstlov vecka 44, 27-31 oktober Vårterminen 2015

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL EN LITEN GUIDE INFÖR LÄSÅRET 2014/2015

VÄLKOMMEN TILL EN LITEN GUIDE INFÖR LÄSÅRET 2014/2015 VÄLKOMMEN TILL EN LITEN GUIDE INFÖR LÄSÅRET 2014/2015 Vi erbjuder dig en skola där skolledning, lärare och administrativ personal arbetar för att ge dig de bästa kunskaper och förutsättningar inför framtiden.

Läs mer

Information och anmälan Gustav Vasa skolas Fritidsklubb. Gustav Vasa skola. Karlbergsvägen 34 113 27 Stockholm Marika Tiemann 076-12 44 755

Information och anmälan Gustav Vasa skolas Fritidsklubb. Gustav Vasa skola. Karlbergsvägen 34 113 27 Stockholm Marika Tiemann 076-12 44 755 Tel. 070-12 44 755 Gustav Vasa skola Fritidsklubben Information och anmälan Gustav Vasa skolas Fritidsklubb Gustav Vasa skola Karlbergsvägen 34 113 27 Stockholm Marika Tiemann 076-12 44 755 marika.tiemann@stockholm.se

Läs mer

Vuxenutbildningen. i Älvkarleby Kommun. Vårterminen 2011. Reviderad 110107

Vuxenutbildningen. i Älvkarleby Kommun. Vårterminen 2011. Reviderad 110107 Vuxenutbildningen i Älvkarleby Kommun Vårterminen 2011 Reviderad 110107 Välkommen till KunDa (undervisning) och Centralen (vägledning) Vi ordnar utbildningar på olika nivåer. De kan kombineras till hel-

Läs mer

Välkommen till Stockholm Science & Innovation School

Välkommen till Stockholm Science & Innovation School Välkommen till Du som nu börjar dina studier vid är naturligtvis nyfiken på skolan. Det här häftet innehåller viktig information om sådant du behöver veta om skolan. Informationen finns även på skolans

Läs mer

Information till boende. för psykiatrisk vård med kvalitet

Information till boende. för psykiatrisk vård med kvalitet Information till boende för psykiatrisk vård med kvalitet Verksamheten utgår från klienterna och vi arbetar efter en helhetssyn på vård och rehabilitering Välkommen till Mjörnviksholm Vi hälsar dig välkommen

Läs mer

Studieinformation Hösten 2015. Vård och omsorgsutbildning

Studieinformation Hösten 2015. Vård och omsorgsutbildning Studieinformation Hösten 2015 Vård och omsorgsutbildning Kontaktuppgifter Vid allmänna frågor kontakta receptionen i Utbildningens Hus. Telefon: 0322-61 65 60, E-post: vuxenutbildningen@alingsas.se Hemsida:

Läs mer

Röda Korsets folkhögskola Studeranderättslig standard. 1. Information innan den studerande är antagen. 2. Information vid kursstart

Röda Korsets folkhögskola Studeranderättslig standard. 1. Information innan den studerande är antagen. 2. Information vid kursstart Röda Korsets folkhögskola Studeranderättslig standard 1. Information innan den studerande är antagen 2. Information vid kursstart 3. Deltagarinflytande och studeranderätt 4. Avgiftsfri undervisning 5.

Läs mer

TRAINEEGYMNASIET Forum, Norra Industrigatan 1 Tel. 0345-184 10 314 31 Hyltebruk Fax. 0345-712 85. Hemsida: www.traineegymnasiet.se

TRAINEEGYMNASIET Forum, Norra Industrigatan 1 Tel. 0345-184 10 314 31 Hyltebruk Fax. 0345-712 85. Hemsida: www.traineegymnasiet.se TRAINEEGYMNASIET Forum, Norra Industrigatan 1 Tel. 0345-184 10 314 31 Hyltebruk Fax. 0345-712 85 Hemsida: www.traineegymnasiet.se E-post : traineegymnasiet@hylte.se Traineegymnasiet Forum, Norra Industrigatan

Läs mer

SKOLNYTT. Röbroskolan 2013/2014 Vecka 34/35. MATSEDEL vecka 34/35. Måndag Köttfärssoppa, mj. bröd Tisdag Köttbullar, sås, pot

SKOLNYTT. Röbroskolan 2013/2014 Vecka 34/35. MATSEDEL vecka 34/35. Måndag Köttfärssoppa, mj. bröd Tisdag Köttbullar, sås, pot SKOLNYTT Röbroskolan 2013/2014 Vecka 34/35 MATSEDEL vecka 34/35 Måndag LOV Tisdag LOV Onsdag LOV Torsdag Makaroner, korv Fredag Fläskkarré, sås, pot. Måndag Köttfärssoppa, mj. bröd Tisdag Köttbullar, sås,

Läs mer

Studieinformation Våren 2016. Vård och omsorgsutbildning

Studieinformation Våren 2016. Vård och omsorgsutbildning Studieinformation Våren 2016 Vård och omsorgsutbildning Kontaktuppgifter Vid allmänna frågor kontakta receptionen i Utbildningens Hus. Telefon: 0322-61 65 60, E-post: vuxenutbildningen@alingsas.se Hemsida:

Läs mer

Studieinformation fristående gymnasiala kurser (ej vård) Våren 2016

Studieinformation fristående gymnasiala kurser (ej vård) Våren 2016 Studieinformation fristående gymnasiala kurser (ej vård) Våren 2016 Kontaktuppgifter Vid allmänna frågor kontakta receptionen i Utbildningens Hus. Telefon: 0322-61 65 60, E-post: vuxenutbildningen@alingsas.se

Läs mer

Folkhögskolornas studeranderättsliga råd, FSR

Folkhögskolornas studeranderättsliga råd, FSR Folkhögskolornas studeranderättsliga råd, FSR 2010 12 08 Innehåll 1. Riktlinjer för medlemsuppdraget FSR 2. Instruktion för FSR 3. Checklista för skolornas studeranderättsliga standard 4. Överenskommelse

Läs mer

Fornbys studeranderättsliga standard 2013

Fornbys studeranderättsliga standard 2013 Fornbys studeranderättsliga standard 2013 Vår studeranderättsliga standard är de dokument där studerande, personal och styrelse finner studerandes rättigheter och skyldigheter beskrivna, samt den informationsskyldighet

Läs mer

FREINETFÖRSKOLAN EJDERN AB

FREINETFÖRSKOLAN EJDERN AB 1 FREINETFÖRSKOLAN EJDERN AB AVGIFTER OCH FÖRHÅLLNINGSREGLER 2012 FÖRSKOLEAVGIFT 2012 Från den 1 januari 2003 ingår Freinetförskolan, liksom Borås kommun, i maxtaxesystemet. I maxtaxesystemet är barnomsorgsavgiften

Läs mer

Datum Häggetorpsskolan. Tibro. Tibro kommun TIBRO Växel:

Datum Häggetorpsskolan. Tibro. Tibro kommun TIBRO  Växel: Datum 2017-10-04 Häggetorpsskolan Tibro Tibro kommun 543 80 TIBRO www.tibro.se kommun@tibro.se Växel: 0504-180 00 Sida 2 (8) Innehållsförteckning Vision och grundläggande värderingar... 3 Vision: Viljan

Läs mer

Välkommen till fritidshemmen Hajen och Valen!

Välkommen till fritidshemmen Hajen och Valen! 1 ht 2013 vt 2014 2008 Välkommen till fritidshemmen Hajen och Valen! Hajens telefonnummer: 240466 Hajens mobil: 076/7688595 Valens telefonnummer: 240465 Valens mobil: 070/3642466 Venhaga förskola avd.

Läs mer

Utbildning i svenska för invandrare SFI

Utbildning i svenska för invandrare SFI Utbildning i svenska för invandrare SFI Läsåret 2015/2016 Allmän information För dig som har annat hemspråk än svenska och behöver lära dig svenska finns utbildning i svenska för invandrare (Sfi) och därefter

Läs mer

Gästbok. Information till dig som är boende på Patienthotellet

Gästbok. Information till dig som är boende på Patienthotellet Gästbok Information till dig som är boende på Patienthotellet Innehåll 4 Receptionen 5 Hotellrummet 5 Egen medicin 6 In/Utcheckning 6 Hjälpmedel 6 Böcker och tidskrifter 6-7 Telefoni/Trådlöst Internet

Läs mer

Välkommen till Eklundaskolan F 3. Läsåret 2015/2016. Örebro kommun Eklundaskolan orebro.se/eklundaskolan 019-21 10 00

Välkommen till Eklundaskolan F 3. Läsåret 2015/2016. Örebro kommun Eklundaskolan orebro.se/eklundaskolan 019-21 10 00 Välkommen till Eklundaskolan F 3 Läsåret 2015/2016 Örebro kommun Eklundaskolan orebro.se/eklundaskolan 019-21 10 00 Välkommen till oss! Eklundaskolan är en F 3-skola i Ängens skolområde. På Eklundaskolan

Läs mer

Bekräftelse nr 1 2015

Bekräftelse nr 1 2015 Bekräftelse nr 1 2015 Det är en glädje för oss att bekräfta att vi har tagit emot er anmälan och att ni har kommit med till den 26:e upplagan av Piteå Summer Games. Mångfalden av turneringens deltagare

Läs mer

Praktisk information om Rädda Barnens Ungdomsförbunds FÖRBUNDSÅRSMÖTE 2013 & TIOÅRSJUBILEUM!

Praktisk information om Rädda Barnens Ungdomsförbunds FÖRBUNDSÅRSMÖTE 2013 & TIOÅRSJUBILEUM! Praktisk information om Rädda Barnens Ungdomsförbunds FÖRBUNDSÅRSMÖTE 2013 & TIOÅRSJUBILEUM! Datum: 13-15 september, 2013 Plats: Marieborgs folkhögskola, Marieborgsvägen 25 i Norrköping (karta: http://goo.gl/maps/umpuu)

Läs mer

Välkommen till Väskolan

Välkommen till Väskolan Välkommen till Väskolan Arbetslag F-3A 4-6A 7-9A F-3B 4-6B 7-9B Specialpedagoger Läsåret 2014/15 Antal elever Ca 500 Personal Ca 50 Skoltider F-klass må-fr 08.25-13.25 Organisation Väskolan 7 arbetslag

Läs mer

Välkommen till ett nytt läsår 2014/2015. Klastorp-Essinge skolor

Välkommen till ett nytt läsår 2014/2015. Klastorp-Essinge skolor Välkommen till ett nytt läsår 2014/2015 Klastorp-Essinge skolor 1 Förväntansdokument Som elev kan du förvänta dig av oss Att vi strävar mot att du ska få den bästa möjliga inlärningssituationen. Att vi

Läs mer

Praktisk information Komvux Folkuniversitetet Göteborg

Praktisk information Komvux Folkuniversitetet Göteborg Praktisk information Komvux Folkuniversitetet Göteborg Post - och Besöksadress Telefon E-mail Polstjärnegatan 4 D 031-10 65 80 vux.gbg@folkuniversitetet.se 417 56 Göteborg 1 Vart vänder jag mig? Generella

Läs mer

Spelschema för årets fotbollsmästerskap! island tyskland Söndag 14/7 Växjö Arena, Växjö. Söndag 14/7 Kalmar Arena, Kalmar

Spelschema för årets fotbollsmästerskap! island tyskland Söndag 14/7 Växjö Arena, Växjö. Söndag 14/7 Kalmar Arena, Kalmar ! Onsdagen 10/7 Onsdagen 10/7 Torsdag 11/7 Torsdag 11/7, Fredag 12/7 Fredag 12/7 Lördag 13/7 Lördag 13/7 Söndag 14/7 Söndag 14/7 Måndag 15/7 Måndag 15/7 Tisdag 16/7 Tisdag 16/7 Onsdag 17/7 Onsdag 17/7

Läs mer

Tack för att Du / Ni ställer upp som handledare för våra elever.

Tack för att Du / Ni ställer upp som handledare för våra elever. Information till handledare Tack för att Du / Ni ställer upp som handledare för våra elever. Detta blad lämnas direkt till praoplatsen. * Efter avslutad praoperiod, lämnas bladet åter ifyllt till eleven.

Läs mer

Fellingsbro folkhögskolas studeranderättsliga standard

Fellingsbro folkhögskolas studeranderättsliga standard Sidan 1 av 5 Fellingsbro folkhögskolas studeranderättsliga standard Som studerande på Fellingsbro folkhögskola har du rätt till nedanstående. Om du tycker att skolan inte uppfyller sina åtaganden kan ärendet

Läs mer

Elevinformation ESmix Åk 1-4

Elevinformation ESmix Åk 1-4 orpsskol an Gymnasiekontoret Anderstorpsskolan Läsåret 2014/2015 Välkommen till Anderstorpsskolan www.anderstorpsskolan.se Elevinformation ESmix Åk 1-4 På hemsidan, www.anderstorpsskolan.se hittar du aktuell

Läs mer

Allergier Vi har en nöt och mandelfri skola så ingenting som innehåller mandel, sesamfrö eller nötter får medtas eller bjudas på.

Allergier Vi har en nöt och mandelfri skola så ingenting som innehåller mandel, sesamfrö eller nötter får medtas eller bjudas på. Diö skola Diö skola Skolan är en F-6 skola och under läsåret 2015-2016 går det ca 140 elever på skolan. Skolan är uppdelad i arbetslag F-3, 4-6 och fritidshem. Vi tar emot elever från Liatorps skola från

Läs mer

Välkommen till Vuxenutbildningen. Yrkesstudier på gymnasial nivå

Välkommen till Vuxenutbildningen. Yrkesstudier på gymnasial nivå 2018 Välkommen till Vuxenutbildningen Yrkesstudier på gymnasial nivå Välkommen till vår skola! Vi är glada att ha dig här och hoppas att du kommer att lyckas bra med dina studier. För att hjälpa dig har

Läs mer

Viby skola Information till hemmen

Viby skola Information till hemmen Viby skola 2014-2015 Information till hemmen Välkomna till ett nytt läsår på Viby skola! Jag hoppas sommaren har varit bra och jag ser fram emot ett fortsatt gott samarbete med er föräldrar. Nedan följer

Läs mer

MÅNADSBREV JANUARI. -Måndag kl.14.30-15.30 på Söder i klassrum 3 -Tisdag kl.14.10-14.45 i Karins klassrum -Fredag kl.13.45-14.20 i Johannas klassrum

MÅNADSBREV JANUARI. -Måndag kl.14.30-15.30 på Söder i klassrum 3 -Tisdag kl.14.10-14.45 i Karins klassrum -Fredag kl.13.45-14.20 i Johannas klassrum MÅNADSBREV JANUARI 2013 God fortsättning och välkomna till en ny termin hos oss på Midimalen norr. Vi vill börja med att tacka för de goda och fina julklapparna vi fick av er och era barn. Vi blev väldigt

Läs mer

INFÖR LÄSÅR 16/17 FÖR FÖRÄLDRAR/MÅLSMÄN

INFÖR LÄSÅR 16/17 FÖR FÖRÄLDRAR/MÅLSMÄN INFÖR LÄSÅR 16/17 FÖR FÖRÄLDRAR/MÅLSMÄN Foton och filmer i marknadsföring I och med den digitala tekniken finns nu möjlighet att jobba med bild, film och ljud i en helt ny utsträckning än tidigare. Alltmer

Läs mer

2010-08-20 ELEVINFORMATION INDIVIDUELLA PROGRAMMET

2010-08-20 ELEVINFORMATION INDIVIDUELLA PROGRAMMET 2010-08-20 ELEVINFORMATION INDIVIDUELLA PROGRAMMET Läsåret 2010/2011 ÖDESHÖGS GYMNASIESKOLA LÄSÅRET 2010/2011 ELEVINFORMATION Behöver du förstärka ämneskunskaperna för att kunna börja ett nationellt program?

Läs mer

Viktigt att veta FÖR DIG SOM STUDERAR PÅ KOMVUX ESKILSTUNA GENOM EN ANNAN UTBILDARE

Viktigt att veta FÖR DIG SOM STUDERAR PÅ KOMVUX ESKILSTUNA GENOM EN ANNAN UTBILDARE Viktigt att veta FÖR DIG SOM STUDERAR PÅ KOMVUX ESKILSTUNA GENOM EN ANNAN UTBILDARE Version Mars 2014 2 Välkommen till Komvux Eskilstuna! Det här häftet ger dig, som via Komvux i Eskilstuna studerar hos

Läs mer

Information 2015/2016 Ingesunds folkhögskola

Information 2015/2016 Ingesunds folkhögskola Information 2015/2016 Ingesunds folkhögskola Allmänt om skolan Huvudman Ingesunds folkhögskola drivs av Region Värmland som har det ekonomiska ansvaret. Region Värmland arbetar för ett skönare liv i Värmland.

Läs mer

BASKURSEN. www.hogalid.nu. 2015-2016 Högalids Folkhögskola. Ansök och läs mer om BASKURSEN på vår hemsida: Studier, boende och fritid

BASKURSEN. www.hogalid.nu. 2015-2016 Högalids Folkhögskola. Ansök och läs mer om BASKURSEN på vår hemsida: Studier, boende och fritid BASKURSEN 2015-2016 Högalids Folkhögskola Studier, boende och fritid En kurs för dig med lindrig utvecklingsstörning som vill få kunskaper för att blir mer självständig Ansök och läs mer om BASKURSEN på

Läs mer

Sunderby folkhögskola studeranderättsligt dokument 2016/2017

Sunderby folkhögskola studeranderättsligt dokument 2016/2017 Sunderby folkhögskola studeranderättsligt dokument 2016/2017 Innehåll Statens syfte med stöd till folkbildningen... 3 Kurs- och öppettider samt lunch och fika... 4 Kurs- och läsårstider... 4 Öppettider...

Läs mer

Välkomna till ett första möte! Tid: 18.00-19.00

Välkomna till ett första möte! Tid: 18.00-19.00 Välkomna till ett första möte! Tid: 18.00-19.00 Arbetslag Röd År 4 och år 5 Cirka 128 elever Cirka 22 elever/undervisningsgrupp Våra pedagoger Ellinor Ling, SO/Engelska/Svenska ellinor.ling@landskrona.se

Läs mer

GYMNASIESÄRSKOLAN med Fyrisskolans 4-åriga program. Elevinformation. Läsåret 2014/2015

GYMNASIESÄRSKOLAN med Fyrisskolans 4-åriga program. Elevinformation. Läsåret 2014/2015 GYMNASIESÄRSKOLAN med Fyrisskolans 4-åriga program Elevinformation Läsåret 2014/2015 Uppsala kommun FYRISSKOLAN Tel 018-727 97 00, Fax 018-727 97 24 753 75 UPPSALA E-post: info@fyrisskolan.uppsala.se Besöksadress

Läs mer

Imas Hunddagis- där hundar får vara hundar. Innehar F-skattesedel samt Ansvarsförsäkring. Org.nr 820412-8964. Betongvägen 26, 973 45,Luleå

Imas Hunddagis- där hundar får vara hundar. Innehar F-skattesedel samt Ansvarsförsäkring. Org.nr 820412-8964. Betongvägen 26, 973 45,Luleå Imas Hunddagis- där hundar får vara hundar Innehar F-skattesedel samt Ansvarsförsäkring Org.nr 820412-8964 Betongvägen 26, 973 45,Luleå Mail: camilla@imas.nu Telefon:070-379 36 80 Kontrakt Imas Hunddagis

Läs mer

Välkommen. till Elineberg. Uppdaterad 2010-03-17. Design och layout: Marie-Louise Bescher

Välkommen. till Elineberg. Uppdaterad 2010-03-17. Design och layout: Marie-Louise Bescher Välkommen till Elineberg Uppdaterad 2010-03-17 Design och layout: Marie-Louise Bescher I 2000-talets Karlskrona skall äldreomsorgen präglas av valfrihet. Alla skall kunna åldras i trygghet med värdighet.

Läs mer

VIKTIG INFORMATION inför läsåret 2015-2016

VIKTIG INFORMATION inför läsåret 2015-2016 Din väg till gymnasiekompetens på filialen UPPSALA FOLKHÖGSKOLA VIKTIG INFORMATION inför läsåret 2015-2016 Här finns information som är bra att känna till och de arbetsregler som beslutats av kursdeltagare

Läs mer

MJÖLBY GYMNASIUM DACKESKOLAN INFORMATION. till. ELEVER och deras MÅLSMÄN. inför

MJÖLBY GYMNASIUM DACKESKOLAN INFORMATION. till. ELEVER och deras MÅLSMÄN. inför MJÖLBY GYMNASIUM DACKESKOLAN INFORMATION till ELEVER och deras MÅLSMÄN inför LÄSÅRET 2008-2009 MJÖLBY GYMNASIUM. Från och med 1994 bildar de frivilliga skolformerna en egen förvaltning. Utbildningschef

Läs mer

MÅNGKULTURELLA FOLKHÖGSKOLAN en del av Finska folkhögskolan i Göteborg

MÅNGKULTURELLA FOLKHÖGSKOLAN en del av Finska folkhögskolan i Göteborg KURSTIDER...1 STUDIETID...1 NÄRVARO...2 FRÅNVAROANMÄLAN...2 OMDÖME & BEHÖRIGHET...3 Information om klagomålshantering 3 UTVECKLINGSSAMTAL...3 STUDIEFINANSIERING...3 INTYG...4 ANTAGNING TILL FORTSATTA STUDIER...4

Läs mer

VUXENUTBILDNINGEN KRISTIANSTAD. Informationsfolder. Höstterminen 2013

VUXENUTBILDNINGEN KRISTIANSTAD. Informationsfolder. Höstterminen 2013 VUXENUTBILDNINGEN KRISTIANSTAD Informationsfolder Höstterminen 2013 Välkommen att studera på Vuxenutbildningen i Kristianstad! När du fått antagningsbeskedet ska du gå in på vår hemsida: http://www.kristianstad.se/vuxenutbildningen

Läs mer

Nattugglans trivselregler

Nattugglans trivselregler Nattugglans trivselregler 151008 Välkommen till oss på Nattugglan! Nattugglan Backa Förskola Flintlåsgatan 1 271 80 Ystad 0411-577555 Förskolechef Kerstin Lellky 0411-577519 Schema För er som har arbetsschema

Läs mer

Sollefteå kommun Vallaskolan

Sollefteå kommun Vallaskolan Välkomna till ett nytt läsår! Nu har ett nytt läsår börjat och vi känner oss glada över att era barn åter är i skolan. Vi hoppas att ni har haft en fin sommar tillsammans och att ni känner er redo inför

Läs mer

Välkomna till år 4! PERSONAL. Vi som arbetar i år 4 är. Mikael Nyberg 0738-130377 mikael.nyberg@edu.boras.se

Välkomna till år 4! PERSONAL. Vi som arbetar i år 4 är. Mikael Nyberg 0738-130377 mikael.nyberg@edu.boras.se Välkomna till år 4! Vi önskar er välkomna till ett nytt läsår och framförallt önskar vi er välkomna till vår nya skola! Vi har väntat länge och äntligen får vi kliva in de nya lokalerna! Vi ser verkligen

Läs mer

Välkommen till Medborgarskolan!

Välkommen till Medborgarskolan! Välkommen till Medborgarskolan! och vår kommunala vuxenutbildning Medborgarskolans värdegrund Medborgarskolan är ett humanistiskt studieförbund. Vi vänder oss till alla som vill delta i bildnings- och

Läs mer

ANVISNINGAR FÖR FOLKHÖGSKOLORNAS STUDIEOMDÖMEN - att gälla fr. o. m. läsåret 2013/14

ANVISNINGAR FÖR FOLKHÖGSKOLORNAS STUDIEOMDÖMEN - att gälla fr. o. m. läsåret 2013/14 April 2013 ANVISNINGAR FÖR FOLKHÖGSKOLORNAS STUDIEOMDÖMEN - att gälla fr. o. m. läsåret 2013/14 Vad är studieomdöme? Studieomdöme är folkhögskolornas egen form för bedömning av den studerandes förmåga

Läs mer

KLAGSTORP SKOLAS-ABC Läsåret 15/16

KLAGSTORP SKOLAS-ABC Läsåret 15/16 KLAGSTORPS SKOLOMRÅDE TRELLEBORGS KOMMUN KLAGSTORP SKOLAS-ABC Läsåret 15/16 A Allergi I skolan finns det flera elever som har allergi. För att hjälpa dem från att få allergiska reaktioner kan vi anpassa

Läs mer

Kompis med kroppen. 5. Bra för mig bra för miljön

Kompis med kroppen. 5. Bra för mig bra för miljön Kompis med kroppen 5. Bra för mig bra för miljön 5 om dan gör kroppen glad Intervjua kompisen, skolsköterskan, föräldern, syskon, tränare eller någon annan du känner om varför de tycker att man ska äta

Läs mer

INDIVIDUELLT ANPASSAD UTBILDNING OCH SKOLANS INRIKTNING

INDIVIDUELLT ANPASSAD UTBILDNING OCH SKOLANS INRIKTNING STUDERANDE RÄTT Här kan du hitta information som kan vara bra att veta i samband med studier på Mo Gård folkhögskola. INDIVIDUELLT ANPASSAD UTBILDNING OCH SKOLANS INRIKTNING Mo Gård folkhögskola erbjuder

Läs mer

Info Läsåret 2015-2016

Info Läsåret 2015-2016 Info Läsåret 2015-2016 Leksands folkhögskola Box 281 793 26 Leksand Växel: 0247-648 00 E-post: info@leksand.fhsk.se www.leksand.fhsk.se Läsårstider Hösttermin: 2015-08-24 t.o.m. 2015-12-18 Självstudier

Läs mer

Utbildningsförvaltningen Sida 1 (10) Välkommen till. Matteusskolan. Läsåret 2014/2015. stockholm.se

Utbildningsförvaltningen Sida 1 (10) Välkommen till. Matteusskolan. Läsåret 2014/2015. stockholm.se Utbildningsförvaltningen Sida 1 (10) Matteusskolan 2014-08-07 Välkommen till Matteusskolan Läsåret 2014/2015 stockholm.se Sida 2 (10) Innehåll Läsårsdata 2014/2015 4 2014 4 2015 4 Att anslå hemma 5 Sjukanmälan

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL KOMVUX

VÄLKOMMEN TILL KOMVUX 2015/16 VÄLKOMMEN TILL KOMVUX I LUND Anteckningar Välkommen till Komvux i Lund! Vi är en skola som erbjuder många utbildningar. Här studerar elever i olika skolformer: på grundläggande och gymnasial nivå,

Läs mer

Hänsyn Respekt Attityd

Hänsyn Respekt Attityd Lärande- och kulturförvaltningens verksamhetsidé : Barn, unga och vuxna ska känna Jag kan, jag vill, jag vågar Med glädje, engagemang, delaktighet och på vetenskaplig grund öka kunskap, kreativitet, utveckling

Läs mer

VÄLKOMMEN. Syftet med detta häfte är att informera dig om hur det är att bo på Oasen.

VÄLKOMMEN. Syftet med detta häfte är att informera dig om hur det är att bo på Oasen. VÄLKOMMEN Syftet med detta häfte är att informera dig om hur det är att bo på Oasen. Så här fungerar det för ett barn att bo på Oasen Socialtjänsten har bestämt att du ska bo på Oasen under en viss tid.

Läs mer

Information till Skola

Information till Skola Ekonomi och styrning, Planeringsenheten Dnr 5.3.1-587/2015 Sida 1 (6) 2016-04-18 Information Information till Skola Frågor & svar gällande skolskjuts för fristående skola eller för kommunal skola utanför

Läs mer

Välkommen till skolan!

Välkommen till skolan! Till dig som är vårdnadshavare Välkommen till skolan! Ditt barn ska börja i förskoleklassen eller grundskolan. Här får du veta mer om hur skolan i Sverige fungerar. Ju mer du vet, desto mer kan du påverka

Läs mer

Checklista för genomförandeplan SoL

Checklista för genomförandeplan SoL Checklista för genomförandeplan SoL Sektor vård och omsorgs grundläggande värde Vår verksamhet ska kännetecknas av ett gemensamt förhållningssätt som grundar sig på: Trygghet Ansvarskänsla Respektfullt

Läs mer

ELEVHANDBOK. tisdag 20 augusti fredag 20 december Höstlov: v. 44, måndag 28okt fredag 1 november Studiedag/ utvecklingssamtalsdag 6 november

ELEVHANDBOK. tisdag 20 augusti fredag 20 december Höstlov: v. 44, måndag 28okt fredag 1 november Studiedag/ utvecklingssamtalsdag 6 november ELEVHANDBOK Besöksadress: Åsgatan 15, Falun Postadress: Box 127 791 23 Falun Skolans telefonnummer: 023-584 20 Sjukanmälan telefon: 023-584 57 Fax: 023-150 52 E-post: Se respektive mentor Följande ifylles

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL LÄSÅRET 12/13

VÄLKOMMEN TILL LÄSÅRET 12/13 VÄLKOMMEN TILL LÄSÅRET 12/13 Läsårstider Höstterminen 2012 21 augusti Skolstart 29 oktober Studiedag HELA skolan stängd 30 okt 31 okt Studiedagar, fritidsverksamheten öppen 1-2 november Höstlov. Fritidsverksamheten

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL Mimers Hus Vuxenutbildningen. Hösten 2015 VIKTIGT ATT VETA NÄR DU SKA BÖRJA STUDERA VID VUXENUTBILDNINGEN

VÄLKOMMEN TILL Mimers Hus Vuxenutbildningen. Hösten 2015 VIKTIGT ATT VETA NÄR DU SKA BÖRJA STUDERA VID VUXENUTBILDNINGEN VÄLKOMMEN TILL Mimers Hus Vuxenutbildningen Hösten 2015 VIKTIGT ATT VETA NÄR DU SKA BÖRJA STUDERA VID VUXENUTBILDNINGEN Administration 2:a våningen Expeditionen: 0303-23 83 40 Skol-administratör Ann-Britt

Läs mer

STARTSKOLAN SPRÅKINTRODUKTION Läsåret 2016/17

STARTSKOLAN SPRÅKINTRODUKTION Läsåret 2016/17 STARTSKOLAN SPRÅKINTRODUKTION Läsåret 2016/17 Innehållsförteckning Välkommen till Startskolan...4 Språkintroduktion...5 Studieplan, omdömen & betyg...6 Start - Mellan - Fortsättning...7 Studiehandledning...8

Läs mer

Hovslund vårdbostad och hemvård

Hovslund vårdbostad och hemvård Hovslund vårdbostad och hemvård Hovslund vårdbostad och hemvård Omsorgsnämndens vision Vi är OMSORG PÅ VÄG med nöjda omsorgstagare, stolta medarbetare och trygga medborgare. Mål och speciell inriktning

Läs mer

Tack för att Du/Ni ställer upp som handledare för våra elever.

Tack för att Du/Ni ställer upp som handledare för våra elever. Information till handledare Tack för att Du/Ni ställer upp som handledare för våra elever. Detta blad lämnas direkt till PRAOplatsen. * Efter avslutad praoperiod, lämnas bladet åter ifyllt till eleven.

Läs mer

Servicebostad VAD ÄR DET? VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET

Servicebostad VAD ÄR DET? VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET Servicebostad VAD ÄR DET? VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET Vad är en servicebostad? Här får du information om vad en servicebostad är och hur det kan fungera att bo i en servicebostad. Här får du veta vilka rättigheter

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL TESSIN LÄSÅRET 2015 2016

VÄLKOMMEN TILL TESSIN LÄSÅRET 2015 2016 VÄLKOMMEN TILL TESSIN LÄSÅRET 2015 2016 Välkommen till Nyköpings Gymnasium Tessin! Vi önskar dig varmt välkommen till Nyköping Gymnasium Tessin. I detta häfte finns viktig information som är bra att känna

Läs mer

Rutiner för utvecklingssamtal (US) på GFHS

Rutiner för utvecklingssamtal (US) på GFHS Gamleby maj 2009 Rutiner för utvecklingssamtal (US) på GFHS TERMIN 1 Blankett Vad? När? Vem? Hur? A + Intervju Första veckan/ veckorna på Gfhs Kontaktlärare och den studerande Den studerande får blankett

Läs mer

Veckobrev Vecka 48 24/11 28/11

Veckobrev Vecka 48 24/11 28/11 Utbildningsförvaltningen Sid 1 (2) S:t Eriks gymnasium / Scengymnasiet S:t Erik Veckobrev Vecka 48 24/11 28/11 2014 + BILAGOR AKTIVITETER DENNA VECKA SVG Onsdag 26 november kl 08.30-10.30. Plats: Sessionssalen

Läs mer