4 Befolkning, skolor, förskolor och äldreomsorg

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "4 Befolkning, skolor, förskolor och äldreomsorg"

Transkript

1 4:1 4 Befolkning, skolor, förskolor och äldreomsorg 4.1 Befolkning och bostäder Vallentunas befolkning uppgick den till personer. Kommunen har idag en relativt ung befolkning med en hög andel barnfamiljer. Bostadsbebyggelsen med ca bostäder består till 67% av småhus och 33 % av flerbostadshus. Av bostäderna utgörs ca 55 % av äganderätter, ca 35 % av bostadsrätter och drygt 10 % av hyresrätter. I Vallentuna bor ca 2,6 personer per bostad vilket kan jämföras med 2,1 för riket. Detta förklaras av den höga andelen barnfamiljer och småhus. 4.2 Scenarier för bostadsbyggande och befolkningsutveckling För att få en uppfattning om vilken befolkningsutveckling som kan väntas för Vallentuna kommun på lång sikt, har fyra olika scenarier tagits fram. Dessa sträcker sig fram till år 2020 och är grova skattningar utifrån antaganden om olika takt och inriktning på bostadsbyggandet inom kommunen. Avsikten med scenarierna är att utgöra en utgångspunkt för diskussioner om vilken befolkningstillväxt och vilket bostadsbyggande som är önskvärt på lång sikt, samt vilken servicenivå som kan komma att efterfrågas. Diagram 4.2.1: Vallentuna kommun, inflyttningsklara bostäder , prognos 02A samt scenarier t o m Nya bostäder Medelvärde Prognos 02A År Scenario C Scenario B Scenario A Scenarierna utgår dels från den idag ökade efterfrågan på bostäder i kommunen och regionen, dels Regionplane- och trafikkontorets prognos om en befolkningsökning med upp till invånare i länet till år Scenario A innebär ett bostadsbyggande om 150 bostäder per år under perioden , scenario B 250 bostäder per år, och scenario C 350 bostäder per år. Scenario CF innebär samma antal bostäder som i scenario C, men med en högre andel nyproducerade flerbostadshus. Scenario A, B och C innebär en nyproduktion med 20 % flerbostadshus och scenario CF innebär en nyproduktion med 35 % flerbostadshus.

2 4:2 Samtliga fyra scenarier förutsätter att Vallentuna kommun på lång sikt kommer att få en större andel av länets nettoinflyttning än kommunens andel av länets befolkning. Tabell Nyproducerade bostäder per år och befolkningsutveckling, enligt olika scenarier för perioden Scenario A Scenario B Scenario C Scenario CF Antal nyproducerade bostäder per år * Antal kommuninvånare totalt 2001** Antal kommuninvånare 2010 och 2020 är avrundade till jämna 1000-tal * 35% flerbostadshus, scenario A, B och C innebär 20 % flerbostadshus ** Källa: SCB Scenario A innebär att andelen barn och ungdomar i åldern 0-15 år och andelen vuxna i åldern år minskar i förhållande till den totala befolkningen. Istället ökar andelen invånare 65 år och äldre. Trots en nyproduktion om 150 bostäder per år åldras befolkningen. Scenario B och C visar att ju större nyproduktionen är av bostäder, desto större blir andelen barn och ungdomar i åldern 0-15 år. Se diagram Diagram 4.2.2: Ålderspyramid, antal invånare per åldersgrupp 2001 och 2020 för scenario A, B och C Diagram 4.2.3: Procentuell åldersfördelning år 2001 och år 2020 vid alternativa scenarier Kvinnor Män 100% 90% % % Ålder A 2020 B 2020 C % 50% 40% % % % Invånare 0% A 2020B 2020C 2020CF I vilken takt befolkningen kommer att öka och hur fördelningen mellan olika åldersgrupper kommer att förändras beror till stor del på vilken typ av bostäder som kommer att byggas fram till år Samtliga tre scenarier, A, B och C, förutsätter en lägre andel nyproducerade lägenheter i flerbostadshus, ca 20 %, än i den befintliga bostadsbebyggelsen (33%). En större andel nyproducerade bostäder i flerbostadshus kan innebära att fler hushåll bl a från 40-talistgenerationen och ungdomar från babyboomen kan välja att bo kvar i kommunen. Detta leder till en snabbare generationsväxling bland befolkningen i befintliga småhus. Samtidigt

3 4:3 medför en större andel lägenheter i flerbostadshus både en långsammare befolkningsökning totalt sett och en lägre andel barn än i scenario A, B respektive C. 4.3 Utgångspunkter för planberedskap Efterfrågan på bostäder är stor i regionen och under senare år har bostadsbyggandet ökat kraftigt i Vallentuna. Många av kommunerna närmare Stockholm anses i huvudsak fullbyggda. Vallentunas läge mellan Arlanda och Stockholm bör bli alltmer intressant. Ökat distansarbete är en faktor som betyder att Vallentuna, med bl.a. fördelar som tillgång till kulturlandskap och grönområden, kan komma att bli alltmer attraktivt för såväl bostäder som företag. Det är därför sannolikt att Vallentunas andel av befolkningsökningen i regionen kommer att öka under planperioden jämfört med Vallentunas nuvarande andel av befolkningen i regionen. Enligt de olika scenarierna kan befolkningen komma att öka under planperioden till intervallet invånare. Scenario A ligger lägre än utvecklingstakten enligt bostadsbyggnadsbyggnadsprognosen för närmaste tioårsperiod. Scenario B är något högre än nuvarande prognos. Detta innebär, med fortsatt god konjunktur för byggande, att invånarantalet troligen kommer att öka under planperioden till intervallet invånare. Grannkommunen Täby hade en mycket kraftig befolkningsutveckling på ca invånare under åren 1950 till mitten av 1980-talet. Därefter har utvecklingen skett i långsammare takt än i Vallentuna. Står Vallentuna inför en motsvarande kraftig utveckling under kommande år eller ska utvecklingen ske i långsammare takt? Översiktsplanen bör minst innehålla en planberedskap för den snabbaste utvecklingen, d.v.s. motsvarande scenario C. Detta innebär planberedskap för ca 6500 nya bostäder. 4.4 Skolor och förskolor Befolkningsutveckling för barn och ungdomar Antalet barn och ungdomar i åldersgruppen 1-5 år och 6-15 år kommer att öka kraftigt under hela 20-årsperioden enligt scenario B och C och CF. I scenario A, 150 bostäder per år, beräknas antalet barn i åldern 1-5 år bli relativt oförändrat med ca Antalet barn och ungdomar i åldern 6-15 år beräknas minska under slutet av perioden. Enligt scenario B och C krävs en utbyggnad av förskola och skola under hela planeringsperioden. Byggs en större andel bostäder i flerbostadshus än i scenario A, B och C så medför detta att antalet barn och ungdomar blir färre. Detta illustreras av scenario CF där andelen flerbostadshus ökats från 20 till 35 %, men med samma antal bostäder som i scenario C.

4 4:4 Tabell Antal barn i åldersgruppen 1-5 år enligt olika scenarier Antal 1-5 år 2010 och 2020 är avrundade till jämna 100-tal Tabell Antal barn och ungdomar i åldersgruppen 6-15 år enligt olika scenarier Antal 6-15 år 2010 och 2020 är avrundade till jämna 100-tal Lokalbehov, markreservationer Utvecklingen av barnantalet har beräknats på basis av de utbyggnadsområden som redovisas i denna översiktsplan. Inom den första tioårsperioden, d.v.s. fram till år 2010, ingår huvudsakligen områden med gällande detaljplaner eller pågående detaljplanering. Förskolor Andelen barn i åldern 1-5 år med förskoleplats var under år 2001 ca 80 %. Efterfrågan på förskoleplats kommer sannolikt att öka med införandet av maxtaxa och allmän förskola för 4-5 åringar. Efterfrågan på förskoleplatser är därför uppskattad till ca 90 % för barn 1-5 år under planeringsperioden. För att täcka den uppskattade efterfrågan på förskoleplatser krävs enligt scenario A en ny förskola (80 platser) till år Detta utöver de platser som tillkommer i Bällstabergsskolan och de som är planerade i Hagaskolan och Uthamra. Enligt scenario B behövs ca 7 nya förskolor (540 pl) och enligt scenario C behövs ca 14 nya förskolor (1100 pl). Enligt scenario CF krävs färre förskolor än enligt scenario C. Behovet av förskoleplatser kommer att vara stort i nya bostadsområden för att så småningom minska när barnen blir äldre och går över till grundskolan. Det verkliga behovet kommer att i hög grad påverkas av vilken utbyggnadsordning som väljes för nya bostadsområden, i vilken omfattning befintliga förskolor behålles i drift, antal dagbarnvårdare m.m. Preliminärt bedöms ca hälften av de nya förskoleplatserna bestå av permanenta lokaler och hälften av lokaler som nyttjas endast under viss tid som förskola. För de permanenta enheterna bör eftersträvas att så långt möjligt få till stånd sammanhållna enheter för skola och förskola, s.k. F-9-enheter. På tätortskartorna redovisas schematiskt lämpliga lägen för markreservat för nya förskolor för beaktande vid kommande planläggning. Syftet med redovisningen är sålunda att skapa markberedskap. Det är alltid svårt att i efterhand, när bostadsområden är planlagda och utbyggda, finna mark för så pass ytkrävande anläggningar som förskolor.

5 4:5 Grundskolor I kommunen finns idag nio grundskolor - Kårsta-, Karby-, Gustav Vasa-, Ormsta-, Ekeby-, Hammarbacks-, Karlbergs-, Hjälmsta- och Lovisedalsskolorna. Utöver Bällstabergsskolan behövs till år 2020 enligt scenario A inga ytterligare skolor. Enligt scenario B behövs ytterligare en ny skola (ca 550 elever) och enligt scenario C behövs 3 nya skolor. Enligt scenario CF behövs 1-2 nya till år Planberedskap bör redovisas, utöver pågående och planerade projekt, för ytterligare nya skolor i Karby/Brottby (Hackstaskolan) och i Ubby (Ubbyskolan) samt för tillbyggnader av Kårsta-, Ekeby- och Hammarbacksskolorna. Gymnasieskolan Gymnasiet har idag 600 elever. Den politiska målsättningen är att Vallentuna gymnasium ska förbli ett medelstort gymnasium med som mest 800 elever. Detta förutsätter samtidigt att fler elever än i dag söker sig till gymnasier i andra kommuner alternativt till fristående gymnasieskolor, och dessutom att Vallentunas elever i hög utsträckning bereds plats på gymnasier i grannkommunerna och i Stockholms stad. På goda grunder kan antas att ungefär samma andel elever som idag också i framtiden kommer att söka till program som saknas i Vallentuna. Däremot är tillgången på gymnasieplatser inte möjlig att överblicka eftersom andra kommuners byggplaner spelar in. Viktigt är också i vilken utsträckning fristående gymnasieskolor väljer att etablera sig i sektorn och länet. Osäkerheten kräver dock att Vallentuna har beredskap för att kunna ta emot de stora gymnasiekullar som dyker upp vid mitten av planperioden. Planberedskap bör därför finnas för en utbyggnad som täcker behovet enligt scenario C, vilket sannolikt innebär ytterligare ett gymnasium. Detta gymnasium kan dock med fördel förläggas i anslutning till befintligt gymnasium, vilket kan innebära vissa samordningsfördelar. En lokalyta på ytterligare ca m2 bör reserveras. Inriktning för fortsatt planering av skolor och förskolor Den befintliga och planerade strukturen för gymnasium, grundskolor och förskolor är en viktig utgångspunkt för fortsatt planering och utbyggnad av bostäder i kommunen. Det gäller att så långt möjligt utnyttja befintliga investeringar och få till stånd en utbyggnad som gör att erforderliga nyinvesteringar i skolor och förskolor begränsas och sker i en takt som anpassas till kommunens ekonomi. Det krävs således en helhetssyn på bostadsbyggande och följdinvesteringar både i tid (utbyggnadstakt, etapper) och rum (geografiskt läge) och det krävs god framförhållning i planeringen. Långsiktighet i planeringen när det gäller skolor och förskolor är också en förutsättning för bästa möjliga lokalisering med hänsyn till kollektivtrafik, trafiksäkerheten både i näromgivningarna och för skolvägarna samt med hänsyn till behovet av närbelägna grönområden.

6 4:6 4.5 Äldreomsorg Befolkningsutveckling för äldre En stor förändring inom befolkningen är, enligt scenarierna A, B C och CF, att antalet pensionärer i kommunen, 65 år och äldre, kommer att öka med ca 50% till år Till år 2020 ökar pensionärerna med procent. Detta beror på att de stora åldersklasserna från 40-talet kommer upp i pensionsåldern. Denna grupp är stor även i Vallentuna beroende på den stora inflyttningen under 70-talet. Hur stor ökningen av antalet pensionärer blir i Vallentuna beror på hur många som kommer att välja att bo kvar i kommunen. Detta beror bl a på utbudet av mindre lägenheter och lägenheter i flerbostadshus i centrala lägen i kommunen. Tabell Förändringen i åldersgruppen 65-W år enligt olika scenarier Antal 65-w år 2010 och 2020 är avrundade till jämna 100-tal Antalet äldre pensionärer, 80 år och äldre, förväntas inte öka i fullt lika snabb takt, %, som antalet pensionärer totalt. De som är födda på 20- och 30-talen är betydligt färre per åldersgrupp än 40-talistgruppen. En beredskap behövs emellertid för ett kraftigt ökat vårdbehov av de äldre, främst efter år Tabell Förändringen i åldersgruppen 80-W år enligt olika scenarier Antal 80-w år 2010 och 2020 är avrundade till jämna 100-tal Bostäder, markreservationer Bostäder med god tillgänglighet För människor över 65 år och för funktionshindrade behöver det byggas bostäder med god tillgänglighet. Viktiga aspekter är hiss i flerbostadshus, bra och rymliga hygienutrymmen och kök samt närhet till affärer och samhällsservice och/eller till allmänna kommunikationer. Det gör det möjligt att, om man så önskar, bo kvar i det vanliga bostadsbeståndet även om man på grund av sjukdom eller handikapp behöver insatser av hemtjänst och hemsjukvård. Seniorbostäder Utbyggnad av sk seniorbostäder, som är avsedda för boende över en viss ålder, ger flera vinster utöver trygghet och möjlighet till gemenskap. Efterhand som boende i ett seniorboende blir äldre och flera behöver hjälpinsatser av hemtjänst och hemsjukvård kan vårdpersonal organisera och samordna sina insatser i huset.

7 4:7 Personal kan arbeta effektivt utan resväg mellan sina uppdrag. Omvårdnaden kan i stort sett bli jämförbar med ett servicehus och flyttning till särskild s.k. vårdbostad kan skjutas upp. Särskilda boendeformer vårdbostäder, sjukhem För vissa grupper äldre och funktionshindrade krävs särskilda bostäder, som beviljas i form av bistånd enligt Socialtjänstlagen eller Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade. Yngre funktionshindrade med behov av gruppbostad är få. Kommunen har friliggande gruppbostäder varför nya bör kunna inrymmas i flerbostadshus i form av smålägenheter inom ett våningsplan eller en trappuppgång. Sjukhem och gruppbostäder för demenssjuka kan lokaliseras som olika enheter inom samma byggnad. Idag finns ca 100 vårdbostäder för äldre (inklusive korttidsbostäder) lokaliserade på fyra adresser. Det innebär att ca 4 % av befolkningen över 65 år idag har behov av och bor i någon form av vårdbostad. Om samma andel av kommunens framtida ålderspensionärer har behov av vårdbostad krävs en utbyggnad med upp till 100 vårdbostäder fram till år På Stendösvägen finns mark reserverad för 30 vårdbostäder. Ytterligare mark behöver reserveras främst i centralorten för 70 platser, samt även i annan basort när behov uppstår. Markbehovet bör fördelas på två olika tomter för att inte enheterna ska bli för stora. Dessa bostäder förutsätts förläggas inom områden som redovisas som planerade bostadsområden i denna översiktsplan.

Befolkningsprognos BFP17A

Befolkningsprognos BFP17A R A PPORT Befolkningsprognos 017-07 BFP17A Innehåll Inledning... 3 Befolkningsförändringar 016... 4 Utfall 016 jämfört med prognos... 6 Prognos 017-07... 8 1. Vallentuna kommun... 8 1.1 Totalbefolkning...

Läs mer

Befolkningsprognos BFP15A

Befolkningsprognos BFP15A R A PPORT Befolkningsprognos 015-05 BFP15A Innehåll Inledning... 3 Befolkningsförändringar 014... 4 Utfall 014 jämfört med prognos... 5 Prognos 015-05... 6 1. Vallentuna kommun... 6 1.1 Totalbefolkning...

Läs mer

Befolkningsprognos BFP16A

Befolkningsprognos BFP16A R A PPORT Befolkningsprognos 016-06 BFP16A Innehåll Inledning... 3 Befolkningsförändringar 015... 4 Utfall 015 jämfört med prognos... 6 Prognos 016-06... 8 1. Vallentuna kommun... 8 1.1 Totalbefolkning...

Läs mer

Befolkningsprognos BFP18A

Befolkningsprognos BFP18A R A PPORT Befolkningsprognos 018-08 BFP18A Innehåll Inledning... 4 Befolkningsförändringar 017... 5 Utfall 017 jämfört med prognos... 7 Prognos 018-08... 9 1. Vallentuna kommun... 9 1.1 Totalbefolkning

Läs mer

Befolkningsprognos 2016

Befolkningsprognos 2016 KS16.712 2016-07-12 Anders Lindgren Innehåll 1 Inledning 5 1.1 Befolkningsprognoser och kommunal planering... 5 1.2 Träffsäkerheten i prognosen... 5 2 Befolkningsförändringar och prognossäkerhet 6 2.1

Läs mer

Befolkningsprognos

Befolkningsprognos Befolkningsprognos 2019-2029 Innehåll: Bild 3-6 utveckling fram till 2018-12-31 Bild 7: Årets prognos jämfört med prognosen från 2018 Bild 8-12: Prognosförutsättningar och antaganden Bild 13: Prognos antal

Läs mer

LÖNSAMT MED TILLGÄNGLIGA BOSTÄDER

LÖNSAMT MED TILLGÄNGLIGA BOSTÄDER Sammanfattning av rapport av SPF Seniorerna och Hissförbundet, november 2015 LÖNSAMT MED TILLGÄNGLIGA BOSTÄDER Inledning Allt fler äldre bor i flerbostadshus med bristande tillgänglighet och riskerar att

Läs mer

Befolkningsprognos 2014

Befolkningsprognos 2014 KS14.707 2014-12-12 Anders Lindgren Innehåll 1 Inledning 5 1.1 Befolkningsprognoser och kommunal planering... 5 1.2 Osäkerhet i prognosen... 5 2 Året som gått 7 2.1 Befolkningsförändring under 2013...

Läs mer

Befolkningsprognos för Lidingö stad 2016

Befolkningsprognos för Lidingö stad 2016 HANDLÄGGARE TEL DIREKT DATUM DNR Christopher Oxelstål Konsult- och servicekontoret 08-731 49 66 2016-08-04 Reviderad 160811 Befolkningsprognos för Lidingö stad 2016 Totalbefolkning Lidingös folkmängd har

Läs mer

BEFOLKNINGSPROGNOS FÖR HÖRBY KOMMUN ENLIGT TVÅ ALTERNATIV.

BEFOLKNINGSPROGNOS FÖR HÖRBY KOMMUN ENLIGT TVÅ ALTERNATIV. BEFOLKNINGSPROGNOS FÖR HÖRBY KOMMUN 2013-2030 ENLIGT TVÅ ALTERNATIV. ENLIGT TVÅ ALTERNATIV. ÅLDERSGRUPP: TOTALT. 22 000 21 000 20 000 19 000 18 000 17 000 16 000 15 000 14 000 Kommunledningskontoret KAAB

Läs mer

Bostadsmarknadsenkäten 2010. Öppet forum för boendeplanering 26 mars 2010

Bostadsmarknadsenkäten 2010. Öppet forum för boendeplanering 26 mars 2010 Bostadsmarknadsenkäten 2010 Öppet forum för boendeplanering 26 mars 2010 Befolkningsökning i Stockholms län 40 000 35 000 30 000 Inflyttningsnetto Födelsenetto 25 000 20 000 15 000 10 000 5 000 0 1991

Läs mer

Bostadsprogram KSU

Bostadsprogram KSU Bostadsprogram 2018-2021 KSU 2017-09-19 Varför ska kommunen ha ett bostadsförsörjningsprogram? Lagkrav att kommunfullmäktige antar riktlinjer för bostadsförsörjningen under varje mandatperiod. Visar kommunens

Läs mer

BEFOLKNINGSPROGNOS FÖR LOMMA KOMMUN med utblick mot år 2030

BEFOLKNINGSPROGNOS FÖR LOMMA KOMMUN med utblick mot år 2030 BEFOLKNINGSPROGNOS FÖR LOMMA KOMMUN 2016-2021 med utblick mot år 2030 Godkänt av Kommunstyrelsen 2016-04-30 Omslagsbilden visar barnaktivitet på Lomma centrumtorget. Fotograf: Jöran Lindkvist 2 Befolkningsprognos

Läs mer

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING 1 Riktlinjer för bostadsförsörjningen i Sollentuna kommun Antagna av fullmäktige 21-6-9, 47 Sammanfattning Sollentuna har ambitionen att tillgodose det behov av bostäder som genereras av den egna befolkningsökningen,

Läs mer

Boendeplan för Skellefteå kommun 2010-2020

Boendeplan för Skellefteå kommun 2010-2020 2010-03-02 Boendeplan för Skellefteå kommun 2010-2020 Kommunledningskontoret Planeringsavdelningen Jens Tjernström Boendeplan för Skellefteå kommun 1 Sammanfattning Skellefteå kommun har en vision som

Läs mer

Befolkningsprognos för Lidingö stad 2017

Befolkningsprognos för Lidingö stad 2017 HANDLÄGGARE TEL DIREKT DATUM DNR Christopher Oxelstål Stadsledningskontoret 08-731 49 66 2017-06-21 KS/2017:254 Befolkningsprognos för Lidingö stad 2017 Totalbefolkning Sedan 1950 har folkmängden i kommunen

Läs mer

Befolkningsprognos för Lidingö stad 2015

Befolkningsprognos för Lidingö stad 2015 HANDLÄGGARE TEL DIREKT DATUM DNR Daniel Bergman Konsult- och servicekontoret 08-731 33 64 2015-05-18 KS/2015:134 Befolkningsprognos för Lidingö stad 2015 Totalbefolkning Precis som 2014 års befolkningsprognos

Läs mer

BEFOLKNINGSPROGNOS NYNÄSHAMNS KOMMUN

BEFOLKNINGSPROGNOS NYNÄSHAMNS KOMMUN 1 BEFOLKNINGSPROGNOS 2016-2025 NYNÄSHAMNS KOMMUN Innehållsförteckning 2 Inledning Nynäshamns kommuns befolkningsförändring under 2015 i siffror Nynäshamns kommuns befolkningsstruktur Antaganden om födda

Läs mer

BEFOLKNINGS- PROGNOS

BEFOLKNINGS- PROGNOS Budget och planer för år 2019-2023 2018-05-17 BEFOLKNINGS- PROGNOS 2018-2027 2 (6) Sektorn för samhällsbyggnad Zeljko Skakic BEFOLKNINGSPROGNOS FÖR ÅREN 2018-2027 Bakgrund Befolkningsprognosen är en del

Läs mer

Sammanställning av bostadsmarknadsenkäten Gävleborgs län

Sammanställning av bostadsmarknadsenkäten Gävleborgs län Sammanställning av bostadsmarknadsenkäten 2010 Gävleborgs län Bostadsmarknadsläge Hur bedöms bostadsmarknadsläget i kommunen för närvarande? Räknar kommunen med några påtagliga förändringar av bostadsmarknadsläget

Läs mer

29 oktober 18 Ansvarig: Tobias Fagerberg. Demografisk bostadsprognos

29 oktober 18 Ansvarig: Tobias Fagerberg. Demografisk bostadsprognos 29 oktober 18 Ansvarig: Tobias Fagerberg Demografisk bostadsprognos 2018-2027 1 Hushållsprognos för Skåne... 3 1.1 Bakgrund... 3 1.2 Metod... 3 Befolkning... 3 Hushållskvoter... 4 Avgångar från befintligt

Läs mer

Mål och riktlinjer för bostadsförsörjningen i Älvkarleby kommun, arbetsutskottets remissversion

Mål och riktlinjer för bostadsförsörjningen i Älvkarleby kommun, arbetsutskottets remissversion 1(10) Mål och riktlinjer för bostadsförsörjningen i Älvkarleby kommun, arbetsutskottets remissversion 1. Inledning Enligt lag (2000:1383) om kommunernas bostadsförsörjningsansvar ska varje kommun med riktlinjer

Läs mer

BEFOLKNINGSPROGNOS FÖR LOMMA KOMMUN med utblick mot år 2030

BEFOLKNINGSPROGNOS FÖR LOMMA KOMMUN med utblick mot år 2030 BEFOLKNINGSPROGNOS FÖR LOMMA KOMMUN 2017-2022 med utblick mot år 2030 Omslagsbilden visar Hamntorget under Lommafesten 2016. Fotograf: Gladys Fuentes Befolkningsprognos för Lomma kommun 2017-2022 2 Befolkningsprognos

Läs mer

BEFOLKNINGS- PROGNOS

BEFOLKNINGS- PROGNOS Budget och planer för år 2018-2022 2017-05-23 BEFOLKNINGS- PROGNOS 2017-2026 2 (6) Sektorn för samhällsbyggnad Zeljko Skakic BEFOLKNINGSPROGNOS FÖR ÅREN 2017-2026 Bakgrund Befolkningsprognosen är en del

Läs mer

BEFOLKNINGS- PROGNOS

BEFOLKNINGS- PROGNOS BEFOLKNINGSPROGNOS 2018 2035 Allmänt Föreliggande rapport är en bedömning av befolkningsutvecklingen i Eslövs kommun åren 2018-2035 baserad en utbyggnad med 180 nya bostäder per år. Det har under en längre

Läs mer

Befolkningsprognos Nynäshamns kommun

Befolkningsprognos Nynäshamns kommun Befolkningsprognos 2019-2028 Nynäshamns kommun Innehållsförteckning Inledning Uppföljning av 2018 års befolkningsprognos Prognosantaganden Prognosresultat Att använda ett prognosresultat Inledning Befolkningsprognosen

Läs mer

Södra Munksjön hur många kommer att bo i området?

Södra Munksjön hur många kommer att bo i området? Södra Munksjön hur många kommer att bo i området? STADSKONTORET l APRIL 2015 Stadskontorets utredningsenhet Andreas Zeidlitz 036-10 57 30 andreas.zeidlitz@jonkoping.se www.jonkoping.se/statistik Innehållsförteckning

Läs mer

Befolkningsprognos 2013

Befolkningsprognos 2013 Underlag för arbete med budget 2015 KS13.745 2013-10-22 Anders Lindgren Innehåll 1 Inledning 5 1.1 Befolkningsprognoser och kommunal planering... 5 1.2 Osäkerhet i prognosen... 5 2 Året som gått 7 2.1

Läs mer

Bostadsbyggnadsprogram

Bostadsbyggnadsprogram Program antaget av Dnr SPN-168/2005 263 Kommunfullmäktige 2007-04-23 Bostadsbyggnadsprogram 2007 för Norrköpings kommun 2(14) Innehållsförteckning 1 Bakgrund... 3 2 Inledning... 4 3 Mål och strategier

Läs mer

Boendeplaneringsprogram 2011-2014

Boendeplaneringsprogram 2011-2014 Boendeplaneringsprogram 2011-2014 2 Innehållsförteckning Inledning... 3 Syfte... 3 Bostadsbyggande och befolkningsutveckling 1985-2010... 4 Bostadssituationen idag... 5 Befolkning... 6 Bostadsmarknad...

Läs mer

Förändrade flyttmönster och målgrupper för nya bostäder

Förändrade flyttmönster och målgrupper för nya bostäder Förändrade flyttmönster och målgrupper för nya bostäder Maria Pleiborn, WSP Analys & Strategi Bostadsmötet 2014-10-01 Svenskarnas flyttningar Vi flyttar ungefär 10 gånger i livet i genomsnitt och varje

Läs mer

Budget och planer för år 2014 2018

Budget och planer för år 2014 2018 Budget och planer för år 2014 2018 Bostadsförsörjningsprogram Fastställd av kommunfullmäktige 2013-11-18 1 BOSTADSFÖRSÖRJNINGSPROGRAM 2014-2018 INNEHÅLLSFÖRTECKNING sid ALLMÄNT 2 Riksdagens bostadspolitiska

Läs mer

BEFOLKNINGSPROGNOS FÖR LOMMA KOMMUN med utblick mot år 2030.

BEFOLKNINGSPROGNOS FÖR LOMMA KOMMUN med utblick mot år 2030. BEFOLKNINGSPROGNOS FÖR LOMMA KOMMUN 2019-2024 med utblick mot år 2030. Godkänd av kommunstyrelsen 2019-05-08 Förutsättningar för prognosen Födda och döda Dödlighet: enligt de senaste åren. Antalet döda

Läs mer

BEFOLKNING I FRAMTIDEN

BEFOLKNING I FRAMTIDEN BEFOLKNING I FRAMTIDEN 52 Översiktsplan Tomelilla kommun - Granskningshandling År 2015 sammanställdes en befolkningsprognos för Tomelilla kommun. Prognosen baseras på bland annat befolkningsutveckling

Läs mer

BEFOLKNINGSPROGNOS KALMAR KOMMUN

BEFOLKNINGSPROGNOS KALMAR KOMMUN BEFOLKNINGS KALMAR KOMMUN 216-225 Befolkningsprognos för Kalmar kommun 216-225 Innehåll Prognosresultat... 3 Närmare 7 2 fler invånare i Kalmar kommun 225 jämfört med idag... 3 Befolkningsförändringar

Läs mer

Befolkningsprognos för Eslövs kommun

Befolkningsprognos för Eslövs kommun Allmänt Föreliggande rapport är en bedömning av befolkningsutvecklingen i Eslövs kommun åren 2019-2035 baserad en utbyggnad med 675 nya bostäder under åren 2019-2022 samt därefter 150 nya bostäder per

Läs mer

RAPPORT BEFOLKNINGSPROGNOS NYNÄSHAMNS KOMMUN 2014-2023 STOCKHOLM 2014-06-15 1 (18)

RAPPORT BEFOLKNINGSPROGNOS NYNÄSHAMNS KOMMUN 2014-2023 STOCKHOLM 2014-06-15 1 (18) BEFOLKNINGSPROGNOS NYNÄSHAMNS KOMMUN 2014-2023 STOCKHOLM 1 (18) S w e co Gjörwellsgatan 22 Box 34044 SE-100 26 Stockholm Telefon +46 (0)8 6956000 www.sweco.se S we c o S tra te g y AB Org.nr 556342-6559

Läs mer

Övergripande planering. Befolkningsprognos. Umeås skolområden

Övergripande planering. Befolkningsprognos. Umeås skolområden Övergripande planering Befolkningsprognos Umeås skolområden 214 Utredningar och rapporter från Övergripande planering, nr 5 214 Innehållsförteckning 1 Inledning 3 2 Skolområden 4 2.1 Hela kommunen 4 2.2

Läs mer

Övergripande plan för utbyggnad av nya förskolor och skolor år

Övergripande plan för utbyggnad av nya förskolor och skolor år Österåkers kommun Skolförvaltningen Datum: 2017 08 09 Skolnämnden Ärende/nr: SKOL15 2017/0169 Övergripande plan för utbyggnad av nya förskolor och skolor år 2018-2028 1. Bakgrund, syfte Denna övergripande

Läs mer

Säkrare befolkningsprognoser för Nackas delområden

Säkrare befolkningsprognoser för Nackas delområden Säkrare befolkningsprognoser för Nackas delområden Pilotprojekt för kommundelen Boo Anna Blomquist och Siv Schéele, Inregia AB december 2002 Innehåll Sammanfattande slutsatser...2 Bakgrund...3 Befolkningsprognoser...3

Läs mer

BOSTADSPOLITISK STRATEGI FÖR VÄSTERVIKS KOMMUN FASTSTÄLLT AV KOMMUNFULLMÄKTIGE 2012-05-28, 94

BOSTADSPOLITISK STRATEGI FÖR VÄSTERVIKS KOMMUN FASTSTÄLLT AV KOMMUNFULLMÄKTIGE 2012-05-28, 94 VÄSTERVIKS KOMMUN FÖRFATTNINGSSAMLING BOSTADSPOLITISK STRATEGI FÖR VÄSTERVIKS KOMMUN FASTSTÄLLT AV KOMMUNFULLMÄKTIGE 2012-05-28, 94 Varför en bostadspolitisk strategi? Tillgången till och utbudet av bostäder

Läs mer

Utbyggnadsplan för Bostadsprogram för Falu kommun

Utbyggnadsplan för Bostadsprogram för Falu kommun Utbyggnadsplan för Bostadsprogram för Falu kommun Godkänd av kommunstyrelsen 2014-08-26 2 BEDÖMNING AV FRAMTIDA BOSTADSBEHOV Till det bostadsprogram som beslutades 2011 för perioden 2012-2014 hör en Utbyggnadsplan

Läs mer

Riktlinjer för bostadsförsörjning 2008-2015 GISLAVEDS KOMMUN

Riktlinjer för bostadsförsörjning 2008-2015 GISLAVEDS KOMMUN Antagna av kommunfullmäktige 2008.08.21 100 Riktlinjer för bostadsförsörjning 2008-2015 GISLAVEDS KOMMUN Antagna av kommunfullmäktige 2008.08.21 Riktlinjer för bostadsbyggande i Gislaveds kommun 2008-2015

Läs mer

BEFOLKNINGSPROGNOS FÖR LOMMA KOMMUN med utblick mot år 2030

BEFOLKNINGSPROGNOS FÖR LOMMA KOMMUN med utblick mot år 2030 BEFOLKNINGSPROGNOS FÖR LOMMA KOMMUN 2018-2023 med utblick mot år 2030 Godkänd av kommunstyrelsen 2018-04-25 Omslagsbilden visar invigningen av planskildheten på Vinstorpsvägen 2017. Fotograf: Gladys Fuentes

Läs mer

Befolknings prognos för Göteborg

Befolknings prognos för Göteborg Statistik och Analys Stadsledningskontoret Befolknings prognos för Göteborg PR 2016 - Kommunprognos för åren 2016-2025 Befolkningsprognos Göteborg 2016-2020 Göteborgs stad publicerar varje år befolkningsprognoser

Läs mer

Framtidens Vallentuna

Framtidens Vallentuna Framtidens Vallentuna Vallentunas vision Med det goda småstadslivet i en nära och högt värderad natur- och kulturbygd bidrar Vallentuna kommun aktivt till en växande och hållbar storstadsregion. 2016-05-31

Läs mer

Boendeplaneringsprogram 2011-2014

Boendeplaneringsprogram 2011-2014 Boendeplaneringsprogram 2011-2014 2 1 Innehållsförteckning 1 Innehållsförteckning.. 2 2 Inledning 3 3 Syfte... 3 4 Bostadsbyggande och befolkningsutveckling 1985-2010. 4 5 Bostadssituationen idag. 5 6

Läs mer

Prognosmetod Stadsledningsförvaltningen Åsa Henriksson Utfallsredovisning befolkningsprognos 2014

Prognosmetod Stadsledningsförvaltningen Åsa Henriksson Utfallsredovisning befolkningsprognos 2014 1(14) Stadsledningsförvaltningen Åsa Henriksson asa.henriksson@molndal.se Sändlista: Lokalberedningen Lokalstyrgruppen Utfallsredovisning befolkningsprognos 2014 Ung socionomstudent år 2015. Studier av

Läs mer

BEFOLKNINGSPROGNOS

BEFOLKNINGSPROGNOS BEFOLKNINGSPROGNOS 2017-2026 KARLSTADS KOMMUN INNEHÅLL BEFOLKNINGSPROGNOS 2017-2026... 3 Utvecklingen den senaste tioårsperioden... 3 Boendetäthet och byggandebehov... 3 Inflyttningen från övriga länet

Läs mer

Inte(GR)erad bostadsplanering med fokus på äldre 2012-05-09

Inte(GR)erad bostadsplanering med fokus på äldre 2012-05-09 Inte(GR)erad bostadsplanering med fokus på äldre 2012-05-09 Samverkansprojekt FoU i Väst/GR Göteborgsregionen (GR) Härryda kommun Ale kommun Kungälv kommun Mölndal kommun Tjörn kommun Pågår maj 2011 maj

Läs mer

Revisionsrapport Granskning av kommunens långsiktiga och strategiska styrning och planering inom äldreomsorgen samt grundskolan

Revisionsrapport Granskning av kommunens långsiktiga och strategiska styrning och planering inom äldreomsorgen samt grundskolan www.pwc.se Revisionsrapport Anders Törnqvist Erik Wottrich Granskning av kommunens långsiktiga och strategiska styrning och planering inom äldreomsorgen samt grundskolan Ekerö kommun Granskning av kommunens

Läs mer

PROGNOS FÖR SOCIALTJÄNSTENS BEHOV AV BOSTÄDER 2015-2030

PROGNOS FÖR SOCIALTJÄNSTENS BEHOV AV BOSTÄDER 2015-2030 RAPPORT PROGNOS FÖR SOCIALTJÄNSTENS BEHOV AV BOSTÄDER 2015-2030 2014-12-01 Lotta Nordkvist SÄN 2014/503-709 POSTADRESS BESÖKSADRESS TELEFON E-POST SMS WEBB ORG.NUMMER Nacka kommun, 131 81 Nacka Stadshuset,

Läs mer

Befolkningsprognos Va xjo kommun

Befolkningsprognos Va xjo kommun 2017 Befolkningsprognos Va xjo kommun 2017-2025 Avstämning befolkningsprognos 2016 Antaganden och ingångsvärden för prognos 2017 Metod Resultat befolkningsprognos 2017 Resonemang Sammanfattning 1 Avstämning

Läs mer

Befolkning, hushåll, sysselsättning och pendling

Befolkning, hushåll, sysselsättning och pendling Befolkning, hushåll, sysselsättning och pendling Kommunstyrelseförvaltningen Ylva Petersson 2016-05-03 Innehåll 1 Inledning 5 2 Befolkningsutveckling 6 3 Befolkningsförändring 7 3.1 Födda... 8 3.1.1 Födda

Läs mer

Underlag till Fördjupad översiktsplan för förbindelse över Fyrisån - Kommunalekonomi

Underlag till Fördjupad översiktsplan för förbindelse över Fyrisån - Kommunalekonomi 1 (7) PM Underlag till Fördjupad översiktsplan för förbindelse över Fyrisån - Kommunalekonomi Stockholm 2013-05-31, reviderad 2013-09-03 WSP Analys & Strategi WSP Analys & Strategi 121 88 Stockholm-Globen

Läs mer

nya bostäder under nästa mandatperiod

nya bostäder under nästa mandatperiod Socialdemokraterna i Stockholm Stockholm 2010-08-10 50 000 nya bostäder under nästa mandatperiod En bostadspolitisk rapport från Socialdemokraterna i Stockholmsregionen 2 (8) Innehållsförteckning Stockholmsregionen

Läs mer

Utbyggnadsplan för Bostadsprogram för Falu kommun

Utbyggnadsplan för Bostadsprogram för Falu kommun Utbyggnadsplan för Bostadsprogram för Falu kommun 2020-2022 Godkänd av miljö- och samhällsbyggnadsnämnden 2019-05-13 2 3 BEDÖMNING AV FRAMTIDA BOSTADSBEHOV Till Bostadsprogram 2018-2021 hör en Utbyggnadsplan.

Läs mer

2015-11-12. Dnr Kst 2015/354 Bostadsförsörjningsprogram för Järfälla kommun 2016-2019 med utblick mot 2030

2015-11-12. Dnr Kst 2015/354 Bostadsförsörjningsprogram för Järfälla kommun 2016-2019 med utblick mot 2030 TJÄNSTESKRIVELSE 1 (5) 2015-11-12 Kommunstyrelsen Dnr Kst 2015/354 Bostadsförsörjningsprogram för Järfälla kommun 2016-2019 med utblick mot 2030 Förslag till beslut Kommunstyrelseförvaltningens förslag

Läs mer

Äldrenämnden Lokalförsörjningsplan ( inklusive specifikation till investeringsplan)

Äldrenämnden Lokalförsörjningsplan ( inklusive specifikation till investeringsplan) Äldrenämnden Lokalförsörjningsplan 2019-2028 ( inklusive specifikation till investeringsplan) 1. Inledning Ett av äldrenämndens viktigaste mål är att Äldrenämndens insatser ska bidra till att äldre personer

Läs mer

BILAGA 1 - UNDERLAG TILL RIKTLINJER FÖR BOSTADSFÖRSÖRJNINGEN

BILAGA 1 - UNDERLAG TILL RIKTLINJER FÖR BOSTADSFÖRSÖRJNINGEN BILAGA 1 - UNDERLAG TILL RIKTLINJER FÖR BOSTADSFÖRSÖRJNINGEN 2019-2030 Ärende: KS19/79 Författare: Thomas Hammarström, Ekerö kommun Framsida: En fotograferad modell särskild framtagen för Ekerö kommun.

Läs mer

Lidingö Stad Medborgarundersökning 2011

Lidingö Stad Medborgarundersökning 2011 Lidingö Stad Medborgarundersökning Genomförande Tredje medborgarundersökningen tidigare och. Totalt genomfördes 1000 telefonintervjuer bland boende i Lidingö Stad i åldrarna 18 84 år. Datainsamlingen pågick

Läs mer

Befolkningsplan 2015-2028. Trelleborgs kommun

Befolkningsplan 2015-2028. Trelleborgs kommun Befolkningsplan 2015-2028 Trelleborgs kommun 2015-02-21 Under de senaste 30 åren har allt fler upptäckt fördelen av att bosätta sig i Trelleborgs kommun. Med början 1985 har befolkningen ökat varje år.

Läs mer

Befolkningsprognos för Jönköpings kommun med utblick mot 2025

Befolkningsprognos för Jönköpings kommun med utblick mot 2025 Befolkningsprognos för Jönköpings kommun 2016-2019 med utblick mot 2025 STADSKONTORET AUGUSTI 2016 Stadskontorets utredningsenhet Utredare Kontakt Webbplats Andreas Zeidlitz andreas.zeidlitz@jonkoping.se

Läs mer

Befolkningsprognos för Sollentuna kommun.

Befolkningsprognos för Sollentuna kommun. Befolkningsprognos 218-227 för Sollentuna kommun www.sollentuna.se Förord På uppdrag av Sollentuna kommun har Sweco Society beräknat en befolkningsprognos för perioden 218-227. Prognosen utgår från den

Läs mer

Bo Plan Fastställd styrelsesammanträde

Bo Plan Fastställd styrelsesammanträde Bo Plan 2018-2020 Fastställd styrelsesammanträde 2017-10-25 72 Profil Bostadssökande Befolkningsutveckling Pågående/planerad nyproduktion Pågående uppdrag planändring Utredning/analys tänkbara bygg projekt

Läs mer

Befolkning och bostadsbyggande i Stockholm prognos år 2030

Befolkning och bostadsbyggande i Stockholm prognos år 2030 ARBETSRAPPORT 2030:3 Strategiska avdelningen FEBRUARI 2004 Befolkning och bostadsbyggande i Stockholm prognos år 2030 2030 S T O C K H O L M Förord Med uppdrag från stadsbyggnadsnämnden har stadsbyggnadskontoret

Läs mer

Bra bostäder och välfärdsteknologi en förutsättning för kvarboende

Bra bostäder och välfärdsteknologi en förutsättning för kvarboende Bra bostäder och välfärdsteknologi en förutsättning för kvarboende 1 Tomas Lagerwall Hjälpmedelsinstitutet tomas.lagerwall@hi.se Tierp 16 januari 2014 Regeringsuppdraget Bo bra på äldre dar Kunskap, kreativitet

Läs mer

Etablering av friskola i Vallentuna kommun

Etablering av friskola i Vallentuna kommun 07-11-14 Etablering av friskola i Vallentuna kommun Policy Ett valbart utbud av skolverksamhet av hög kvalité för barn och ungdomar är en viktig service till kommunens invånare. Utbudet skapas genom en

Läs mer

Foto: Karl Gabor UPPSALA HANDELSKAMMARES ANALYS: BEFOLKNINGSÖKNINGEN UTMANAR UPPSALA

Foto: Karl Gabor UPPSALA HANDELSKAMMARES ANALYS: BEFOLKNINGSÖKNINGEN UTMANAR UPPSALA Foto: Karl Gabor UPPSALA HANDELSKAMMARES ANALYS: 2016-05 BEFOLKNINGSÖKNINGEN UTMANAR UPPSALA 400 000 invånare i Uppsala län inom tio år Sveriges befolkning ökar rekordartat. Nästa år kommer Sverige med

Läs mer

Befolkningsprognos Stenungsunds kommun 2014-2020

Befolkningsprognos Stenungsunds kommun 2014-2020 STENUNGSUNDS Dnr 0276/15 KOMMUN Befolkningsprognos Stenungsunds kommun 2014-2020 Av Helena Franzén och Eva Hammar Inledning Sverige hade en befolkningsökning på 1,1 procent eller ca 102 000 personer under

Läs mer

Befolkningsprognos

Befolkningsprognos 2010-01-19 Befolkningsprognos 2010-2020 Kommunledningskontoret Planeringsavdelningen Jens Tjernström Befolkningsprognos 2010-2020 1 Sammanfattning Under 2008 minskade befolkningen med drygt 200 personer

Läs mer

Strategi» Program Plan Policy Riktlinjer Regler

Strategi» Program Plan Policy Riktlinjer Regler Strategi» Program Plan Policy Riktlinjer Regler Borås Stads Bostadsbyggnadsprogram Bostadsbyggnadsprogram 1 Borås Stads styrdokument» Aktiverande strategi avgörande vägval för att nå målen för Borås program

Läs mer

Utbyggnadsplan för Borlänge kommun

Utbyggnadsplan för Borlänge kommun Utbyggnadsplan för Borlänge kommun Boendeutvecklingsprogrammet anger kommunens riktlinjer för bostadsförsörjningen och förnyas en gång under varje mandatperiod, medan utbyggnadsplanen förnyas årligen.

Läs mer

Bo för att leva seniorbostäder och trygghetsbostäder

Bo för att leva seniorbostäder och trygghetsbostäder Omsorgsförvaltningen 1(5) Datum 2008-02-28 Handläggare Jerry Karlsson Omsorgsnämnden Bo för att leva seniorbostäder och trygghetsbostäder Inledning Regeringskansliet, Socialdepartementet har inbjudit Landskrona

Läs mer

Utöver kommunprognosen görs prognoser för

Utöver kommunprognosen görs prognoser för Perspektiv Göteborg 1-27 Befolkningsprognos PR27 Kommunprognos för Göteborg 27 22 Kommunprognosen avser åren 27 till 22 och utgår från den verkliga befolkningen 26-12-31. Prognosen redovisar trolig befolkningsutveckling

Läs mer

efolkningsprognos Kommunledningskontoret Utveckling Pirjo Kovalainen Mars 2004

efolkningsprognos Kommunledningskontoret Utveckling Pirjo Kovalainen Mars 2004 b efolkningsprognos 2004-2015 Kommunledningskontoret Utveckling Pirjo Kovalainen Mars 2004 Befolkningsprognos 2004-2015 Sammanfattning Inför framtagande av en ny kommunprognos har två huvudalternativ testats.

Läs mer

Befolkningsprognos Vä xjo kommun

Befolkningsprognos Vä xjo kommun Befolkningsprognos Vä xjo kommun 2016-2024 Avstämning befolkningsprognos 2015 Antaganden och ingångsvärden för prognos 2016 Metod Resultat befolkningsprognos 2016 Resonemang Sammanfattning Avstämning befolkningsprognos

Läs mer

Bra bostäder och välfärdsteknologi en förutsättning för kvarboende

Bra bostäder och välfärdsteknologi en förutsättning för kvarboende Bra bostäder och välfärdsteknologi en förutsättning för kvarboende 1 Tomas Lagerwall Hjälpmedelsinstitutet tomas.lagerwall@hi.se Äldreriksdagen, Sigtuna 13 november, 2013 Vad är Hjälpmedelsinstitutet HI?

Läs mer

Lund i siffror. Sammanfattning. juni 2011 1 (8)

Lund i siffror. Sammanfattning. juni 2011 1 (8) juni 211 Kontakt: Daniel.svard@lund.se, 46-35546 1 (8) Sammanfattning Den konjunkturförändring som kunde skönjas under slutet av 21 kan sägas ha fortsätt under 211. Arbetslösheten fortsätter och sjunka

Läs mer

Mål och riktlinjer för bostadsförsörjningen i Bräcke kommun

Mål och riktlinjer för bostadsförsörjningen i Bräcke kommun Mål och riktlinjer för bostadsförsörjningen i Bräcke kommun 2017-2018 Antagna av Kf 168/2016 Innehållsförteckning Inledning... 1 Behov och utmaningar... 1 Mål och riktlinjer för bostadsförsörjningen...

Läs mer

BEFOLKNING OCH SYSSELSÄTTNING I LAHOLMS KOMMUN

BEFOLKNING OCH SYSSELSÄTTNING I LAHOLMS KOMMUN OCH SYSSELSÄTTNING I LAHOLMS KOMMUN PLANERINGSKONTORET JULI 2015 INLEDNING Siffrorna t o m 2014 härrör från Statistiska Centralbyråns statistikdatabas BEFPAK och bygger på kommunens nyckelkodavgränsning.

Läs mer

SEKTOR SAMHÄLLSBYGGNAD. Uppföljning av bostadsplanering och byggande

SEKTOR SAMHÄLLSBYGGNAD. Uppföljning av bostadsplanering och byggande SEKTOR SAMHÄLLSBYGGNAD Uppföljning av bostadsplanering och byggande TERTIAL 2 2018 1 Bygglovansökningar Beviljade bygglov Omfattning av byggloven Tertial 2 2016 Tertial 2 2017 Tertial 2 2018 17 bygglov

Läs mer

Bo bra på äldre dar. Eldre og bolig, Bergen 16 oktober 2013. Tomas Lagerwall Hjälpmedelsinstitutet tomas.lagerwall@hi.se

Bo bra på äldre dar. Eldre og bolig, Bergen 16 oktober 2013. Tomas Lagerwall Hjälpmedelsinstitutet tomas.lagerwall@hi.se Bo bra på äldre dar 1 Eldre og bolig, Bergen 16 oktober 2013 Tomas Lagerwall Hjälpmedelsinstitutet tomas.lagerwall@hi.se Bakgrund 2 Nästan 20% av Sveriges befolkning har fyllt 65 år och antal och andel

Läs mer

Befolkningsprognos för Sollentuna kommun.

Befolkningsprognos för Sollentuna kommun. Befolkningsprognos Foto: Anders Rolfsson 2016-2025 för Sollentuna kommun www.sollentuna.se Förord På uppdrag av Sollentuna kommun har Sweco Society beräknat en befolkningsprognos för perioden 2016-2025.

Läs mer

Befolkning, hushåll, sysselsättning och pendling

Befolkning, hushåll, sysselsättning och pendling Befolkning, hushåll, sysselsättning och pendling Kommunstyrelseförvaltningen Ylva Petersson 217-4-3 Innehåll 1 Inledning 5 2 Befolkningsutveckling 6 3 Befolkningsförändring 7 3.1 Födda... 8 3.1.1 Födda

Läs mer

Hushåll och bostäder

Hushåll och bostäder Hushåll och bostäder Så ligger till! Utredningar och rapporter från Övergripande planering nr 8 16 www.umea.se/kommun Innehållsförteckning Översikt 3 Bostadsbeståndet 4 Andel bostäder efter hustyp 4 Andel

Läs mer

Boende och byggande i Göteborg 2019

Boende och byggande i Göteborg 2019 Boende och byggande i Göteborg 219 Fakta om befolkning, boende samt planering och byggande av bostäder i Göteborg Fastighetskontoret 1 Utgiven av: Fastighetskontoret, september 219 Skriften finns att hämta

Läs mer

PLANERINGSFÖRUTSÄTTNINGAR

PLANERINGSFÖRUTSÄTTNINGAR PLANERINGSFÖRUTSÄTTNINGAR Detta kapitel syftar till att beskriva kommunen samt de förutsättningar som ligger till grund för översiktsplaneringen. Poängteras bör att presentationen är en nulägesbeskrivning

Läs mer

Samhällsmedicin, Region Gävleborg: Rapport 2015:4, Befolkningsprognos 2015.

Samhällsmedicin, Region Gävleborg: Rapport 2015:4, Befolkningsprognos 2015. 1 Inledning Befolkningsprognosen är framtagen av Statistiska Centralbyrån (SCB) och sträcker sig från år 2015 till år 2050. Prognosen är framtagen för Gävleborgs län som helhet, samt för länets samtliga

Läs mer

Befolkningsutveckling i Nacka kommun utfall och prognos

Befolkningsutveckling i Nacka kommun utfall och prognos 214-4-24 1 (9) TJÄNSTESKRIVELSE KFKS 214/347-13 Kommunstyrelsen Befolkningsutveckling i Nacka kommun utfall och prognos Förslag till beslut Kommunstyrelsen noterar informationen till protokollet. Sammanfattning

Läs mer

BEFOLKNINGSPROGNOS NYNÄSHAMNS KOMMUN

BEFOLKNINGSPROGNOS NYNÄSHAMNS KOMMUN 1 BEFOLKNINGSPROGNOS 2015-2024 NYNÄSHAMNS KOMMUN Innehållsförteckning 2 Inledning Nynäshamns kommuns befolkningsförändring under 2014 i siffror Nynäshamns kommuns befolkningsstruktur Antaganden om födda

Läs mer

Kommittédirektiv. En förbättrad bostadssituation för äldre. Dir. 2014:44. Beslut vid regeringssammanträde den 20 mars 2014

Kommittédirektiv. En förbättrad bostadssituation för äldre. Dir. 2014:44. Beslut vid regeringssammanträde den 20 mars 2014 Kommittédirektiv En förbättrad bostadssituation för äldre Dir. 2014:44 Beslut vid regeringssammanträde den 20 mars 2014 Sammanfattning En särskild utredare ska lämna förslag på åtgärder som förbättrar

Läs mer

Bostadsförsörjningsprogram

Bostadsförsörjningsprogram Dnr KS14.339 Bostadsförsörjningsprogram 2016-2025 Förslag 2016-07-08 Sektor samhällsbyggnad Innehåll 1 Bostadsförsörjningsprogrammets syfte och roll 3 2 Mål och inriktningar för bostadsbyggandet 4 3 Dagens

Läs mer

Barnfamiljerna och deras flyttningar

Barnfamiljerna och deras flyttningar Barnfamiljerna och deras flyttningar En registerstudie där vi följt alla barn som föddes i Göteborg under åren 2000-2011, fram till dess att de var 6 år och började i skolan. www.goteborg.se Tre av tio

Läs mer

BEFOLKNINGSPROGNOS FÖR YSTADS KOMMUN

BEFOLKNINGSPROGNOS FÖR YSTADS KOMMUN BEFOLKNINGSPROGNOS FÖR YSTADS KOMMUN 2015-2030. BAKGRUND: BEFOLKNINGSUTVECKLING 1990-2014 Befolkningen i har ökat med 4 010 personer under åren 1990-2014, eller i medeltal med 160 personer per år. År 2014

Läs mer

Bostadsförsörjningsprogram väx med 1 %

Bostadsförsörjningsprogram väx med 1 % Bostadsförsörjningsprogram väx med 1 % Del av utvecklingsstrategin Samrådsversion december 2014 Samråd vår-höst 2015 Antagande KsAU-Ks-KF 2015-12-09 Reglerad i lag Varje kommun ska ha riktlinjer för bostadsförsörjning

Läs mer

Som en följd av de slopade reglerna måste kommunerna nu själva ta ansvar för bostadsförsörjningen och finna former för sin planering.

Som en följd av de slopade reglerna måste kommunerna nu själva ta ansvar för bostadsförsörjningen och finna former för sin planering. FÖRORD Kommunfullmäktiges beredning för samhällsbyggnadsfrågor, samhällsbyggnadsberedningen, har tagit initiativ till att arbeta fram politiska viljeinriktningar för bostadsförsörjningen. Fram till avregleringen

Läs mer

Befolkning, hushåll, sysselsättning och pendling

Befolkning, hushåll, sysselsättning och pendling Befolkning, hushåll, sysselsättning och pendling Kommunstyrelseförvaltningen Ylva Petersson 215-4-27 Innehåll 1 Inledning 5 2 Befolkningsutveckling 6 3 Befolkningsförändring 7 3.1 Födda... 8 3.1.1 Födda

Läs mer

3. ALLMÄNNA INTRESSEN 3.1 Bebyggelseutveckling

3. ALLMÄNNA INTRESSEN 3.1 Bebyggelseutveckling Näringsliv och sysselsättning Näringslivet i kommunen omfattade år 2002 ca 2500 arbetstillfällen. Detta var 15% färre än 1990. Branschvis utveckling och fördelning enligt Statistiska Centralbyrån, SCB,

Läs mer

Samhällsbyggnadskontoret Magnus Lundin. Befolkningsprognos Södertälje kommun 2011-2020

Samhällsbyggnadskontoret Magnus Lundin. Befolkningsprognos Södertälje kommun 2011-2020 Samhällsbyggnadskontoret Magnus Lundin Befolkningsprognos Södertälje kommun 2011-2020 Södertälje kommun, /Befolkningsprognos 2011-2020/ 2 Innehållsförteckning Sida 1. Inledning... 3 2. Metod och antaganden...

Läs mer