Att klaga eller inte klaga

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Att klaga eller inte klaga"

Transkript

1 Rapport 2011:3 Att klaga eller inte klaga En kartläggning av missnöjda konsumenters agerande

2 Att klaga eller inte klaga En kartläggning av missnöjda konsumenters agerande Konsumentverket (57)

3 3 (57) Förord I december 2009 gav regeringen Konsumentverket ett uppdrag att genomföra en fördjupad studie av olika kvalitetsaspekter hos den kommunala konsumentvägledningen. Tidigt i arbetet bedömde Konsumentverket att det fanns ett behov av att få en bättre förståelse för hur konsumenter agerar när de är missnöjda med sina köp. Med anledning av ett annat regeringsuppdrag, att belysa hur konsumenterna söker information för att göra rationella och hållbara val inom marknader med låg kundrörlighet, kompletterades undersökningen men ytterligare några frågor. Ett forskningsuppdrag formulerades som innebar att studera: var konsumenter söker information hur de agerar då det uppstår problem eller tvister i samband med köp vart de vänder sig för att få hjälp. Undersökningarna har utförts av Högskolan i Borås, Institutionen för data och affärsvetenskap. Projektledare för studien har varit Professor Karin M Ekström. Medarbetare har varit Stavroula Giannakis, Eva Gustafsson, Daniel Hjelmgren, Niclas Salomonsson och Malin Sundström som därmed ansvarar för undersökningens riktighet och innehåll. Undersökningen har försett Konsumentverket med en mycket omfattande dokumentation. För att göra rapporten mer lättläst och därmed lättillgänglig anlitade Konsumentverket skribenten Ann-Marie Gustafsson för att författa föreliggande rapport. De slutsatser som dras i rapporten samt förslagen som läggs är författarens egna. De läsare som vill veta mer om studiens bakgrund, metodmässiga överväganden, arbetsprocessens olika steg och mer tekniska frågor hänvisar vi till den mer omfattande rapportering som Högskolan i Borås sammanställt. Den finns att tillgå hos Konsumentverket och har diarienummer 2009/1627. Konsumentverkets projektledare har varit Cathrin Lundqvist.

4 4 (57) Innehållsförteckning Inledning Om undersökningen Svarsgruppens demografi Ålders- och könsfördelning Geografisk spridning Ekonomisk situation Härkomst Funktionsnedsättning Utbildningsnivå Ansvarsfördelning i hushållet Kommentar till bakgrundsvariablerna i redovisningen Resultatredovisning Konsumentskydd och konsumentfrågor Vart vänder sig konsumenter för att få information? Vart vänder sig konsumenter vid problem? Kännedom om kommunernas konsumentvägledare Konsumenternas missnöje och klagomål Missnöjda konsumenter Klagomål och benägenhet att klaga Klagomål på olika typer av varor och tjänster Vad de klagande var missnöjda med Hur klagar olika grupper av konsumenter? Resultat av klagomålen Varför klagade somliga inte alls? Hur skulle man ha klagat om man haft tid och möjlighet? Företagens och säljarnas roll i sammanhanget Tillit till företag och säljare i samband med missnöjesköpet Bristande information från säljare Svarsgruppens kunskaper i konsumentfrågor Kommentarer kring kunskapsnivån samt rätt och fel svar Sammanfattning av resultat med kommentarer och förslag till fortsatta studier Resultat och tendenser i materialet: Kommentarer till några intressanta resultat utifrån demografi Förslag till fortsatta studier... 56

5 5 (57) Inledning Alla känner vi nog igen situationen. Vi står där med en köpt vara eller tjänst som inte håller måttet och är besvikna eller arga. Men, hur agerar vi då? Går vi vidare och klagar eller ger vi upp och förtränger alltihop? Hur benägna är vi egentligen att kräva rättelse? Och vilka slutsatser drar vi efter ett misslyckat köp? Kanske bestämmer vi oss för att bli försiktigare och ta reda på mer i förväg nästa gång. Den som står mitt i en tvist och tvingas söka stöd i efterhand inser ofta att det hade varit ett bra alternativ. Misslyckade köp kostar i flera olika avseenden. De påverkar vår ekonomi, stjäl tid och har även effekter på miljön. För dem som har små inkomster eller tung försörjningsbörda kan ett misslyckat köp få mycket kännbara konsekvenser och betyda att utgifter och inkomster inte går ihop. Är det fråga om kreditköp riskerar situationen att bli än mer komplicerad. Ett större köp som går fel kan försätta människor i ekonomiskt trångmål under längre tid. Beräkningar pekar på att konsumenternas samlade problem vid köp av varor och tjänster årligen kan uppgå till miljarder kronor*. Vad vet vi då om hur människor agerar när det uppstår problem och tvister i samband med köp? Har det betydelse hur resursstarka de enskilda konsumenterna är i form av utbildning, inkomst och kunskap? Och hur mycket vet de i allmänhet om sina rättigheter? Konsumentverket har låtit Högskolan i Borås undersöka hur konsumenter agerar vid missnöje med varor och tjänster. Var de söker information och vart de vänder sig för att få hjälp vid problem. De svarandes kunskaper på området undersöks också med några testfrågor. Totalt har undersökningen resulterat i en mycket stor mängd data som Konsumentverket kan bygga vidare på och följa upp. I den här rapporten lyfter vi nu fram de viktigaste resultaten och tendenserna, tillför analys, kommentarer, resonemang och slutsatser från verkets håll. Det är vår förhoppning att rapporten på ett lättillgängligt sätt ska kasta ljus över konsumenters agerande vid problem och tvister och bidra med ett underlag som kan komma till nytta vid fortsatt forskning, men också i konsumentpolitiken både lokalt och nationellt.

6 6 (57) 1. Om undersökningen Konsumentverket lät 2009 en grupp forskare från institutionen för data- och affärsvetenskap vid Högskolan i Borås arbeta fram en webbundersökning över klagomålshantering konsumenter och näringsidkare emellan. Arbetet utfördes under ledning av professor Karin Ekström. Webbenkäten skulle omfatta cirka konsumenter mellan 18 och 74 år som var slumpvalsrekryterade och representativa för Sveriges befolkning. Syftet var att få veta hur konsumenter agerar när det uppstår problem och tvister i samband med köp, var de söker information och vart de vänder sig för att få hjälp. Norstat blev leverantör av studiens webbpanel. Företaget har via telefon rekryterat ett slumpmässigt urval hushåll i landet, totalt individer (juni 2009) guldpanelen. Panelmedlemmarna deltar i genomsnitt i 1 2 undersökningar per månad, och inbjudan till en undersökning sänds ut med e-post, dock utan att ämnet nämns. De som vill delta ges en symbolisk ersättning på 5 25 kronor per undersökning beroende på längd, och de svarande kan också välja att låta pengarna gå till välgörenhet. Totalt gjorde Norstat inför Konsumentverkets undersökning ett utskick till individer, varav 2006 personer tackade ja till att delta. Det var en svarsandel på 26 procent, vilket ansågs normalt med tanke på att utskicket skedde under julhelgen då många är bortresta eller upptagna. Av de svarande var det 906 personer som påbörjade, men avbröt enkäten, tre gånger fler än normalt. En förklaring till det var troligen att frågebatteriet var relativt omfattande, men även tidpunkten kan ha spelat roll. Det kan också vara så att de som avbröt inte kunde erinra sig något större missnöje vid köp eller att ämnet inte upplevdes som tillräckligt intressant. På det sättet kan enkätens utformning ha utgjort ett extra filter som sorterat bort personer som faller utanför den grupp som studien avsåg att fokusera, nämligen konsumenter med relativt färsk erfarenhet av missnöje i samband med köp. En i sammanhanget nödvändig förutsättning för att undersöka klagomål och agerande utifrån den situationen. Att de som svarat varit aktiva konsumenter som deltar i hushållets köpbeslut framgår tydligt. Totalt kom respondenter att delta i undersökningen. Det faktum att det var fråga om en webbundersökning, som ju förutsätter datorvana, torde ha påverkat sammansättningen i vissa avseenden. Med metoden nås vanligtvis nätaktiva personer och yngre bättre än med en telefonundersökning, men äldre och lågutbildade tenderar att bli underrepresenterade. Som webbundersökning betraktad kan man dock säga att undersökningen är relativt representativ. I det följande har vi dock den här bakgrunden i minnet när vi tolkar resultaten och resonerar kring slutsatser.

7 7 (57) Totalt sett har undersökningen försett Konsumentverket med ett mycket omfattande material och en stor mängd rådata för analys. De läsare som är specialintresserade av studiens bakgrund, de metodmässiga överväganden som gjordes kring datainsamlingen, arbetsprocessens olika steg och mer tekniska frågor hänvisar vi till den mer omfattande rapportering som Högskolan i Borås sammanställt. Den finns att tillgå hos uppdragsgivaren Konsumentverket och har diarienummer 2009/ Svarsgruppens demografi 2.1 Ålders- och könsfördelning Enkäten besvarades av personer. Fördelningen mellan kvinnor och män, uppdelat på de sex åldersgrupper som ingick, ligger runt genomsnittet 50/50. Åldersfördelningen avviker inte nämnvärt från Sveriges befolknings demografi, undantaget personer äldre än 65 år, som trots ett extra riktat utskick kom att bli underrepresenterade i svarsgruppen. Nämnas skall också att personer över 85 år inte ingick alls i undersökningen och inte heller personer under 18 år, eftersom ungdomar under 18 år inte kan ingå köpeavtal. Åldersgrupp Man % Kvinna % Totalt % Riket % Totalt Tabell: Svarsgruppens ålder och könsfördelning 1 Hämtat på SCB:s hemsida. Sveriges befolkning efter ålder och kön 31 december, Personer under 18 år ( personer eller 21 %) samt äldre än 74 år ( personer eller 8,5 %) ej medräknade. Befolkningen mellan 18 och 74 år består av totalt personer.

8 8 (57) 2.2 Geografisk spridning De personer som besvarade webbenkäten var utspridda på samtliga nitton län. 586 av dem var bosatta i större städer med över invånare, varav cirka hälften i Stockholm, Göteborg och Malmö av respondenterna bodde i mindre städer eller på landsbygden. Vid tiden för undersökningen saknade 26 av landets 290 kommuner helt konsumentvägledning. Drygt 5 procent av de svarande var bosatta i en sådan kommun. Det var samma andel som för befolkningen i riket Eftersom konsumentvägledarna kan vara ett viktigt stöd inför köp och vid konsumentproblem, klagomål och tvister är uppgiften intressant att ha med. 2.3 Ekonomisk situation Den ekonomiska situationen bland respondenterna avviker en del från situationen för befolkningen i stort. Det torde vara en följd av att det är fråga om en webbundersökning. Svarsgruppen har det totalt sett något bättre ställt. Inkomst Man % Kvinna % Totalt % Riket % kr kr kr kr kr kr kr kr kr eller mer Tabell: Vad är hushållets inkomst per år före skatt? Svarsgruppens ekonomiska situation, uppdelat på kvinnor och män Med uppgifter som SCB sammanställt 2 åt Konsumentverket kan vi se att 74 procent av hushållen i Sverige har en samlad årsinkomst som ligger under kronor. I svarsgruppen är det bara cirka 57 procent av hushållen som återfinns i den kategorin. I undersökningen var det dock 301 personer 2 SCB: Uppgifter till Konsumentverket via e-post i februari 2011

9 9 (57) som inte ville uppge hushållets inkomst, 15 procent av respondenterna. Men även om vi leker med tanken och placerar in samtliga dessa i kategorin med en samlad årsinkomst under når vi bara andelen 72 procent i denna lägre inkomstkategori, jämfört alltså med 74 procent i riket. Det mesta talar alltså för att vi ser en viss snedfördelning uppåt i inkomst som vi måste ha i minnet när vi utvärderar och tolkar resultaten. Andelen ensamstående med eller utan barn är 32 procent i svarsgruppen, jämfört med situationen i befolkningen, där 37 procent är ensamstående. Fler kvinnor än män återfinns i gruppen ensamstående med hemmavarande barn, liksom i de lägre inkomstgrupperna generellt. Det ligger i linje med situationen i befolkningen. Bland de respondenter som har en årsinkomst i hushållet under kronor är nästan hälften unga mellan 18 och 24 år, troligen studenter och helt eller delvis unga arbetslösa. 2.4 Härkomst Totalt sett är det drygt nio procent av respondenterna i undersökningen som antingen själva är födda utanför Sverige eller vars båda föräldrar är födda utanför Sverige. Fördelningen är relativt jämn mellan kvinnor och män. I befolkningsstatistiken är andelen personer med utländsk härkomst högre, men då ingår även barn under 18 år, som inte finns med i vår undersökning. Dessutom brukar ofta de som har en sverigefödd och en utlandsfödd förälder räknas in. Det är dock svårt att enkelt utläsa om invandrargruppen som helhet är underrepresenterad eller ej. I samtliga undersökningens åldersgrupper ingår personer med utländsk härkomst, utom bland dem som är 65 år och äldre. Man kan troligen räkna med att det är bland många äldre som exempelvis språkproblem riskerar att utgöra ett hinder i konsumentrollen, varför det är olyckligt att den åldersgruppen inte är representerad alls bland de svarande med utländsk härkomst. 2.5 Funktionsnedsättning Begreppet funktionsnedsättning handlar generellt om människors kroppsliga och själsliga tillstånd och deras förmåga att klara av de krav som vardagen ställer. Konsumentverket har ett övergripande ansvar när det gäller att arbeta mot funktionshinder inom konsumentsektorn. Verket ska öka medvetenheten om de behov som konsumenter med olika typer av funktionsnedsättning har. I uppdraget ingår att undanröja hinder och bistå med kunskap om hur problem kan lösas hos olika aktörer.

10 10 (57) I undersökningen tillfrågades respondenterna om de hade någon långvarig sjukdom, besvär efter olycksfall, någon nedsatt funktion eller annat långvarigt hälsoproblem. 423 personer uppgav att de hade det. Var fjärde ansåg att det i hög grad var ett hinder för dem i vardagen. De som hade hemmavarande barn och/eller en svagare ekonomi upplevde i större utsträckning svårigheter vardagsvis. Andelen människor med någon form av funktionsnedsättning i samhället uppskattas till cirka 23 procent i åldrarna år. 3 I enkätpanelen är andelen cirka 21 procent, och av dessa upplever 20 procent i hög grad hinder i sin vardag, varannan i någon mån. Personer som är 65 år eller äldre är generellt sett underrepresenterade i undersökningen. Sammanfattningsvis är det dock troligt att andelen funktionshindrade bland de svarande är någorlunda representativ. 2.6 Utbildningsnivå Vi kan konstatera att svarsgruppen som helhet är mer välutbildad än befolkningen i övrigt. En direkt jämförelse med tillförlitlig statistik försvåras dock av att den tillgängliga statistiken även omfattar ungdomar i åldern år, en åldersgrupp som lämnats utanför enkätpanelen, eftersom konsumenter som är yngre än 18 år inte har rätt att ingå avtal. Vi kan dock se att personer med enbart folk- eller grundskola är underrepresenterade i undersökningen, de är cirka 8 procent jämfört med cirka 18 procent i befolkningen. Personer med eftergymnasial utbildning, universitet eller högskola är överrepresenterade, de utgör 50 procent, jämfört med cirka 32 procent i samhället. I enkätpanelen är särskilt högutbildade kvinnor överrepresenterade. Utbildning torde vara en viktig faktor att vara uppmärksam på när undersökningens resultat analyseras. Utbildning Man % Kvinna % Totalt % Riket % Grundskola eller motsvarande Gymnasieskola eller motsvarande Universitet eller Högskola Annan eftergymnasial utbildning }32 Tabell: Högsta utbildningsnivå fördelat på kvinnor och män i undersökningen. 3 Folkhälsoinstitutet, rapporten Hälsa på lika villkor?, 2008

11 11 (57) 2.7 Ansvarsfördelning i hushållet I undersökningen inledande del kartläggs även vem i hushållet som tar beslut om att köpa eller teckna avtal för nio olika produktgrupper/tjänster på marknaden. Svarsgruppen har till övervägande del svarat jag själv eller delar lika på alla områden, mer sällan har de svarat att det är make/sambo. Ingen skillnad kan här noteras mellan könen. Det må gälla elavtal, bil- och mc-reparationer med mera, undersökningen visar att svarsgruppen är övervägande jämställd i sitt beslutsfattande kring hushållets inköp. Samråder gör man främst när det gäller semesterresor i cirka 53 procent - och vid boende/hantverkstjänster i cirka 43 procent av fallen, vilket ju inte är förvånande vid den typen av köp. Troligen ser vi här prov på att den relativt högre utbildnings- och inkomstnivån bland respondenterna slår igenom. IT-vanan i gruppen kan också ha spelat roll. Inte vid någon typ av inköp/avtal pekade individerna på maken/ sambon i någon större utsträckning. Sammanfattningsvis torde nog resultaten indikera att enkätpanelen är jämställd i en utsträckning som inte gäller befolkningen generellt. Typ av inköp Tandläkare eller tandhygienist Abonnemang för telefoni, Internet eller tv Jag själv % Make/make/ sambo % Delar lika % Annan % Banktjänster Elavtal Bil- eller motorcykelreparation Försäkringar Hemelektronik ,5 3,5 Hantverkare (boende) Semesterresa Tabell: Vem i hushållet tar i huvudsak beslut om att köpa eller teckna avtal

12 2.8 Kommentar till bakgrundsvariablerna i redovisningen När vi i det följande redovisar resultaten av undersökningen gör vi det utifrån att vissa bakgrundsvariabler tycks spela större roll, andra mindre. Vi lyfter främst fram resultat utifrån de demografiska variabler där vi kan se en intressant skillnad mellan gruppernas svar. I den löpande texten presenterar vi avrundade hela procentsatser. En total genomgång utifrån samtliga bakgrundsvariabler ovan fråga för fråga, skulle bli alltför omfattande och tynga rapporten på ett olyckligt sätt. 12 (57)

13 13 (57) Resultatredovisning 3. Konsumentskydd och konsumentfrågor 3.1 Vart vänder sig konsumenter för att få information? Som konsument underlättar det om man vet sina rättigheter och skyldigheter eller känner till vart man kan vända sig för att få saklig och korrekt information. Var söker man då den? Vilka kanaler används? Respondenterna fick frågan: Var söker du information om dina rättigheter och skyldigheter som konsument? Frågan kunde besvaras i en rad uppställda alternativ med möjlighet att kryssa för flera. Där ingick även alternativen att man själv kände till sina rättigheter och skyldigheter som konsument - eller - att man aldrig hade behövt sådan information. En majoritet söker svar på Internet Internet är - föga förvånande - det vanligaste svaret. 63 procent har uppgett att de går in på nätet. Ingen åldersgrupp ligger under 40 procent när det gäller att använda Internet för att söka den här typen av information. Surfandet är allra mest frekvent mellan 18 och 49 år. Att ett kunskapssökande börjar på Internet är givetvis helt i sin ordning, förutsatt att man över nätet hittar fram till en instans som ger kunniga och korrekta svar. Företag/butik är det näst vanligaste svaret, totalt 37 procent har kryssat för det, ungefär lika stor andel i alla åldrar upp till 74 år. Det är alltså mer än var tredje konsument som förlitar sig på att handeln ska ge korrekt information om deras rättigheter och skyldigheter som konsument. Ungefär lika stor andel vänder sig till släkt och vänner, 35 procent.

14 14 (57) Var tredje vet inte sina rättigheter och skyldigheter eller har aldrig behövt informationen Intressant att notera är också att det är cirka 32 procent som uppger att de antingen själva vet sina rättigheter och skyldigheter eller att de aldrig behövt information om detta. Andelen är ungefär lika stor i alla åldrar upp till 74 år, men större bland män än bland kvinnor. Bland de yngsta är det 19 procent som uppger att de aldrig behövt informationen. Informationskanaler Man % Kvinna % Totalt % Surfar på Internet Från företag/butik Från släkt och vänner Konsumentverket Media i form av tidningar/radio/tv Konsumentvägledning kontakt via besök, telefon, e-post Känner själv till vilka rättigheter och skyldigheter jag har Jag har aldrig behövt den informationen Kommunens webbplats Bibliotek Tabell: Informationskanaler i konsumentfrågor för män respektive kvinnor. Undersökningen visar att det inte är någon större skillnad mellan kvinnor och män i antalet valda svarsalternativ. Fler män än kvinnor har dock angett Konsumentverket som en av de kanaler de vänder sig till för att söka information om rättigheter och skyldigheter. Andelen bland männen är här 25 procent högre än bland kvinnorna. Svarspanelens kvinnor vänder sig istället i större utsträckning till släkt och vänner, 31 procent fler av kvinnorna gör det, jämfört med männen. Även den yngsta åldersgruppen tycks mer benägen att vända sig till släkt och vänner, 58 procent av dem gör det, och de surfar också i högre grad än äldre på Internet när de vill få svar om sina rättigheter och skyldigheter, 67 procent är ute på nätet i det syftet.

15 15 (57) Ålderstrappa till offentliga aktörer En intressant ålderstrappa framkommer ifråga om vilka som söker information hos de offentliga kunskapsgivarna: kommunens konsumentvägledning, kommunens webbplats, biblioteket och Konsumentverket. De yngsta är minst benägna att vända sig dit. Sammantaget 45 procent i åldrarna år inkluderar dem i sina svar, jämfört med 60 procent i gruppen år, 64 procent i gruppen år, 67 procent bland åringarna samt 76 procent i åldersgruppen 65 år och äldre. Offentliga kunskapsgivare 67% 64% 60% 76% 45% Den mest använda informationskanalen är alltså Internet. Den minst använda är biblioteket. Vi ska dock ha i minnet att många bibliotek erbjuder besökarna tillgång till Internet och kanske också viss vägledning i att hantera datorn. Biblioteken kan alltså vara en indirekt kunskapsgivare här, inte minst för mindre resursstarka konsumenter. Biblioteken erbjuder dessutom ofta dagspress och tidskrifter med konsumentinnehåll. I vår enkätpanel är det dock ytterst få som uppger att de vänder sig till biblioteket som kanal för just konsumentfrågor. Den relativt höga utbildnings- och inkomstnivån i enkätpanelen, den utbredda datorvanan samt relativt få personer som är äldre än 65 år kan ha påverkat resultatet. I sammanhanget bör emellertid nämnas att var tionde svensk mellan 16 och 75 år inte har tillgång till Internet i hemmet. De flesta av dessa är äldre, men även bland yngre finns de som saknar tillgång till Internet. 4 4 Enligt en undersökning som gjordes av PTS 2009.

16 16 (57) Informationskällor % % % % 65- % Surfar på Internet Från företag/butik Från släkt och vänner Konsumentverket Media i form av tidningar/radio/tv Konsumentvägledning kontakt via besök, telefon, e-post Känner själv till vilka rättigheter och skyldigheter jag har Jag har aldrig behövt den informationen Kommunens webbplats Bibliotek Tabell: Informationskanaler för konsumentfrågor utifrån åldersgrupp 3.2 Vart vänder sig konsumenter vid problem? Hur mycket vet då konsumenter om var de kan få hjälp när de behöver det? Frågan formulerades: Vilken instans skulle du vända dig till om det uppstår problem i samband med köp av en vara eller tjänst? På den punkten är svaren tämligen spretiga. Allmänna Reklamationsnämnden (ARN) och Konsumentverket kniper förstaplatserna, med 24 respektive 21 procent av respondenternas röster. Adderar man för Konsumentverkets del de som svarat Konsumentombudsmannen, KO, framgår det att totalt 35 procent tror att Konsumentverket/KO är rätt ställe att vända sig till vid problem. Dessa alternativ är heller inte helt felaktiga; statens aktörer på konsumentområdet tillhandahåller god och korrekt information över nätet och kan även agera utifrån viktigare enskilda fall. Men är man en konsument som vill ha personlig rådgivning når man egentligen bara fram till den del av verket som heter Konsument Europa, och som ger råd inför/efter ett köp över gränserna inom EU. ARN behandlar konsumenttvister och ger sin bedömning av hur till synes låsta tvister ska lösas. Man bör alltså känna till att det kanske inte är till ovanstående aktörer man som konsument bör vända sig i första hand. Det som de kan erbjuda den enskilde vid problem och tvister i det korta perspektivet är främst information över nätet. Resurser för snabb individuell rådgivning finns inte i någon större omfattning hos någon av aktörerna. För bedömning och stöd

17 17 (57) vid problem i ett enskilt fall krävs i många fall kontakt och tvåvägskommunikation, inte bara allmänt hållen webbinformation. Okunnighet om konsumentvägledarnas tvistlösning Det ligger dock nära till hands för de flesta idag att söka sig fram via Internet när man vill ha reda på något. Som konsument kan man finna många vägledande svar just hos Konsumentverket/KO och ARN. Och det är aldrig fel att orientera sig och söka fakta webbvägen. Tvärtom. Men om det lokalt finns konsumentvägledning att tillgå är det alternativet generellt sett ett mer korrekt svar på frågan vart man bör vända sig vid problem i samband med köp. Instans vid problem Grundskola % Gymn. skola % Universitet/ högskola % Annan eftergymn. % Totalt % Konsumentverket Vet inte Allmänna reklamationsnämnden Konsumentvägledningen Konsumentombudsmannen Jurist Kommunen Konsumentförening 0 0,2 0,3 0,5 0,3 Säljande företag 0 0,2 0,1 0,5 0,2 Tabell: Vilken instans vänder man sig till vid problem? Utbildning Endast 18 procent av respondenterna svarade dock att de i första hand vänder sig dit. Den äldsta gruppen tycks här mest välinformerad, 27 procent av dem mellan år och 25 procent av dem mellan år ansåg att man i första hand vänder sig till konsumentvägledningen. Men, även det måste trots allt betecknas som en låg siffra i sammanhanget. De yngre mellan år ligger ännu sämre till. Möjligen kan de vana datoranvändare som de oftast är - reflexmässigt ha tolkat formuleringen vänder sig till som att det enbart gäller att inhämta textinformation. Kanske har de tänkt bort behovet av kommunikation och rådgivning vid problem eller också har de tilltro till att även rådgivning ska kunna ske via webben och kanske inkluderat chatt och e-post i möjligheterna.

18 18 (57) Vi ska snart se att det framkommer en annan trolig orsak till den anmärkningsvärt låga andel av respondenterna som vänder sig till konsumentvägledningen vid problem. Genom att samköra data kan vi nämligen kontrollera förekomsten av konsumentvägledning i de svarandes hemkommuner. Det visar sig att nästan hälften av dem som bor i en kommun där kommunal konsumentvägledning finns att tillgå inte vet om det, eller svarar felaktigt att det inte finns någon! Tillgänglighet till och omfattningen av konsumentvägledning är idag högst varierande i landets kommuner. Det torde ha påverkat svaren. (Se även Konsumentverkets rapport med nummer 2010:21) Utbredd förvirring I kommunen kan man få konsumentvägledarens hjälp att lösa en tvist med en butik eller annan näringsidkare och bedöma om saken bör föras vidare till ARN. Vad många inte vet är att dock att de flesta konsumenttvister i samhället löses på konsumentvägledarnivån. Det är därför en god idé att börja med att inhämta råd hos konsumentvägledningen. Har inte kommunen någon egen vägledning, köps numera ofta tjänsten från en närliggande kommun och invånarna kan fritt använda den. Vill man som konsument peka på ett allvarligt och/eller principiellt viktigt problem, anmäla en oseriös näringsidkare och agera både i eget och konsumentkollektivets intresse är KO, Konsumentombudsmannen troligen rätt aktör att vända sig till. KO kan agera rättsligt på olika sätt, och även ta saken vidare för att få den prövad utifrån lagstiftningen på området. Vänder man sig först till konsumentvägledningen kan man få hjälp att avgöra om det är lämpligt att föra saken vidare dit eller om tvisten kan lösas på annat sätt. Många vet inte alls vart de ska vända sig I tabellen ovan framgår att det inte är några stora skillnader i hur konsumenter med olika utbildningsnivå väljer att gå vidare när det uppstår problem. Undersökningen visar dock att en förhållandevis stor andel, 18 procent, inte vet alls vart de ska vända sig! Den andelen varierar något, men inte särskilt mycket med utbildningsgrad. Vet inte svarade 15 procent av de mest välutbildade, 21 procent av dem som har gymnasium och 24 procent av dem med folk- eller grundskola. Ålder tycks dock spela viss roll även här. Ju äldre respondent desto större sannolikhet att man vid problem går vidare till någon av de mer precisa instanserna; Allmänna Reklamationsnämnden, den kommunala konsumentvägledningen eller KO. Det är troligen så att de äldre med stigande ålder

19 19 (57) och erfarenhet blivit mer kunniga om vilka aktörer som kan göra vad för dem. De yngsta är överrepresenterade i gruppen som svarar vet inte. 30 procent av dem mellan 18 och 24 år uppger helt frankt att de inte vet. Sammanfattningsvis måste vi konstatera att förvirringen tycks relativt stor hos konsumenterna på det här området. Instans vid problem % % % % 65- % Konsumentverket , Konsumentombudsmannen ,5 12,5 Konsumentvägledningen Kommunen Allmänna reklamationsnämnden Jurist 3 1, Konsumentförening 0 0 0,5 0 0 Vet inte ,5 12,5 Säljande företag 0 0 0, Tabell: Vilken instans vänder man sig till vid problem? Åldersgrupper 3.3 Kännedom om kommunernas konsumentvägledare Hur mycket känner då konsumenter till om den hjälp de i många fall kan få lokalt? Finns det konsumentvägledning i kommunen där du bor? var den fråga som ställdes här. Det är totalt respondenter som uppger att det finns kommunal konsumentvägledning i hemkommunen, och drygt 9 procent har varit i kontakt med den. Vid en kontrollkörning visar det sig dock att en handfull personer av dessa har tagit fel. Det kan ha flera orsaker, att man vänt sig till en närliggande kommuns rådgivning, att man flyttat eller att man inte kan skilja mellan kommunal konsumentrådgivning och andra rådgivande instanser. Det kan också bero på att man bor i en kommun som dragit in denna service till kommunens invånare utan att man har noterat det. Mera anmärkningsvärt är att en stor andel, 44 procent, uppger att de inte känner till om det finns kommunal konsumentvägledning i hemkommunen eller ej. Mest oinformerade är respondenter mellan 18 och 24 år, där nästan 70 procent uppger att de inte vet.

20 20 (57) Kännedom om konsumentvägledning 70% 60% 54% 43% 42% 31% 29% 25% 11% 12% 2% 4% 4% 5% 5% 6% 64% 17% 17% 3% Ja, har kontaktat Ja, har inte kontaktat Nej Vet inte Diagram: Kännedom om kommunal konsumentvägledare fördelat på åldersgrupp. Finns det konsumentvägledning i kommunen där du bor? Av de sammanlagt 1025 respondenter som uppgav att det fanns konsumentvägledare i deras hemkommun har sammanlagt 37 personer misstagit sig, kanske av de skäl som vi nämnt ovan. Totalt uppger 48 procent av dem som bor i kommuner med kommunal konsumentvägledning antingen att det inte finns någon eller att de inte vet! Det är nedslående. Okunnigheten torde också medverka till att så få av respondenterna uppger att de vänder sig dit vid problem. Men de svarande som väl hittat dit är positiva, visar undersökningen. Av de 179 personer i enkätpanelen som varit i kontakt med konsumentvägledningen uppgav cirka 78 procent att de var nöjda med det mottagande de fått. Ingen demografisk grupp avvek nämnvärt från det medelvärdet. Kunskap om vad konsumentvägledningen kan bistå med Hur spridd är då kunskapen om konsumentvägledarnas verksamhet och service? Frågan löd: Vet du vad man kan få hjälp med hos konsumentvägledningen? Mindre än hälften, 44 procent uppger att de vet vad man kan få hjälp med i denna kommunala verksamhet. Med ålder och erfarenhet tycks dock kunskapen öka. Men faktum kvarstår att mer än hälften av respondenterna uppgav att de inte visste. De yngre, som nyligen avslutat skolan, tycks alltså inte ha fått med sig den kunskapen därifrån. I den här delen av undersökningen märks inget nämnvärt samband med bakgrundsvariabler som utbildning, inkomst eller kön. Med stigande ålder tycks kunskapen öka, även om vi ser en minskande andel som uppger att de vet i gruppen år. Orten kan också ha betydelse. I en storstad som

21 21 (57) Stockholm är det troligt att kunskapen om det finns konsumentvägledning eller ej är låg. Liksom i andra kommuner som dragit in på tjänsten. Nästan 100 årsarbetskrafter i landet har försvunnit under den senaste tioårsperioden till följd av neddragningar. (Se rapport Konsumentverket 2010:7) Frågan är också om inte dagens mediebrus och förändringen i medievanor generellt har gjort det svårare för konsumentvägledare att nå ut med information. Det kan vara en av orsakerna bakom den tilltagande okunnigheten om konsumentvägledningens existens bland de yngre. Kunskap om konsumentvägledningens tjänster 20% 80% 32% 68% 55% 45% 59% 41% 24% 76% 44% 56% Totalt Ja Nej Diagram: Kunskap om kommunernas konsumentvägledning, utifrån ålder. Vet du vad du kan få hjälp med hos konsumentvägledningen? Totalt 883 personer hävdar att de vet vad man kan få hjälp med hos konsumentvägledningen. Dessa har fått markera med vad man kan få hjälp. I genomsnitt har de valt 3,7 svarsalternativ. Potentialen inte känd Tre svarsalternativ är märkbart vanligare än andra: Råd vid problem med handlare, Råd före köp av vara eller tjänst och Hjälp att tyda avtal. Alla fullt korrekta alternativ. Men samtidigt kan man säga att de svarande inte till fullo tycks ha insett konsumentvägledningens potential, eftersom sju svarsalternativ är möjliga. De enda felaktiga svaren är Råd vid problem med Försäkringskassa respektive Råd vid problem med A-kassa.

22 22 (57) Konsumentvägledningens möjlighet till hjälp Totalt % Råd vid problem med handlare 85 Råd före köp av vara eller tjänst 79,5 Hjälp att tyda avtal 75 Information om jämförelsetester av olika varor 42 Information om miljömärkning 37 Medling, hjälper parterna att komma överens 30 Kan agera i mitt ställe och kontakta säljaren 15 Annat 5 Råd vid problem med försäkringskassan 3 Råd vid problem med A-kassan 2,5 Tabell: Vad kan konsumentvägledningen hjälpa till med? Eftersom konsumentvägledning är en kommunal uppgift som politikerna lokalt bestämmer över varierar resurserna för verksamheten avsevärt över landet. Omfattning och kvalitet är en följd av det. Det påverkar i sin tur invånarnas kännedom om verksamheten. Konsumentvägledarnas utbildning, erfarenhet och arbetstid i relation till invånarantalet är viktiga faktorer i sammanhanget. En stark och tillgänglig konsumentvägledning har givetvis bättre förutsättningar att komma invånarna till nytta och göra sig känd. Den som vill fördjupa sina kunskaper om konsumentverksamheten i kommunerna hänvisar vi till Konsumentverkets nyligen avlämnade rapport Kommunernas konsumentvägledning bra men okänd, 2010:21. I den rapporten genomlyses konsumentverksamheten ur en rad olika aspekter. Där har även resultat från den här undersökningen lyfts in, det gäller exempelvis hur konsumenterna i undersökningen söker information före köp, en redovisning som därför till största delen utgår här.

23 23 (57) 4. Konsumenternas missnöje och klagomål 4.1 Missnöjda konsumenter För att fånga in undersökningens målpopulation, missnöjda konsumenter och deras agerande med anledning av missnöjet, ställdes den lite tillspetsade filterfrågan: Har du någon gång de senaste tolv månaderna varit rejält missnöjd med en vara eller tjänst som du köpt? Formuleringen rejält missnöjd avsåg att säkerställa att de svarande skulle ha relativt färsk erfarenhet av att vara uttalat missnöjda med minst ett köp. Detta för att kunna registrera deras agerande i samband med missnöjet. Av respondenterna svarade 447 personer, 23 procent, ja på frågan. 9 procent uppgav att de inte mindes om de varit rejält missnöjda. Därefter ställdes en rad följdfrågor som gällde om de gått vidare och klagat vid det senaste missnöjesköpet och i så fall hur, vad klagomålet gällde för produkt/tjänst, på vilken punkt de var missnöjda, och så vidare. Yngre konsumenter oftare missnöjda än äldre Missnöjet varierar med ålder. Yngre personer är i större utsträckning missnöjda jämfört med äldre, enligt resultaten. I åldersgruppen år uppgav 31 procent att de varit rejält missnöjda med en vara eller tjänst under de senaste tolv månaderna. Även åldersgruppen år ligger över genomsnittet missnöjesmässigt sett, med 26 procent rejält missnöjda. Vad kan då detta bero på? Ungdomar äger och hanterar idag ofta en lång rad tekniskt avancerade och kostsamma produkter, som kan ge upphov till missnöje efter köp. Samtidigt har de yngre begränsad ekonomi. Det kan vara en tänkbar förklaring till att de förefaller vara missnöjda oftare än äldre. Därtill kommer att 19 procent av de yngsta uppger att de inte minns om de varit rejält missnöjda eller ej. Det är alltså de yngsta som tycks ha sämst minne. I vår undersökning förefaller alltså intressant nog minnet öka med åren. Kanske ger sig de äldre mer tid att erinra sig gjorda köp. Det skulle också kunna vara så att en del av de yngre gärna förtränger de dåliga köpen.

24 24 (57) Har varit rejält missnöjd % % % % % Totalt % Ja Nej Minns ej , Tabell: Missnöjda konsumenter utifrån olika åldersgrupper Välutbildade tycks oftare missnöjda Även utbildningsnivån tycks ha viss betydelse för missnöje med köp. Av tabellen framgår att de med universitets-/högskole- eller annan eftergymnasial utbildning i något större utsträckning uppger att de varit rejält missnöjda med en vara eller tjänst under de tolv senaste månaderna. 25 procent respektive 24 procent. I gruppen med enbart folk- eller grundskoleutbildning var det bara 17 procent som varit rejält missnöjda med en vara eller tjänst under samma tid. Har varit rejält missnöjd Ja % Nej % Minns ej % Grundskola eller motsvarande Gymnasieskola eller motsvarande Universitet eller Högskola Annan eftergymnasial utbildning Totalt ,2 0, Tabell: Missnöjda konsumenter utifrån formell utbildning

25 25 (57) Ensamstående utan barn är mer missnöjda än de med barn Familjens sammansättning tycks spela mindre roll, men en skillnad ska dock nämnas. Gruppen ensamstående utan hemmavarande barn tycks oftare missnöjda, 25 procent, medan ensamstående med hemmavarande barn mer sällan tycks missnöjda med sina köp, 15 procent. Det är svårt att veta hur skillnaden ska tolkas. Men eftersom barnfamiljer med en ensamstående förälder är en ekonomiskt sårbar grupp är det viktigt att stanna till och resonera kring saken. I den här gruppen har många familjer under senare år fått minskat konsumtionsutrymme. Har man inte möjlighet att göra så många köp och särskilt inte mer kostsamma torde sannolikheten vara mindre för att man ska hamna i situationen att vara rejält missnöjd efter köp. Ensamstående föräldrar skulle också kunna tänkas vara särskilt angelägna om att göra så bra köp som möjligt just med tanke på barnen. Utifrån siffrorna över missnöje kan det se ut som om de lyckas med det. Ironiskt nog, måste man tillägga, om det är så att detta i själva verket beror på att de lever under knapphetens kalla stjärna. Kanske har somliga av dem en ekonomi som inte tillåter köp av mer än det nödvändigaste? Har varit rejält missnöjd Ja % Nej % Minns ej % Ensamstående med hemmavarande barn Ensamstående utan hemmavarande barn Gift/Sambo med hemmavarande barn Gift/Sambo utan hemmavarande barn Tabell: Missnöjda konsumenter utifrån hushållssammansättning

26 26 (57) 4.2 Klagomål och benägenhet att klaga Vad gör då att missnöjda konsumenter går vidare med klagomål? Går det att säga något om den saken utifrån vilka grupper som klagat? I undersökningen ställdes frågan: Har du någon gång under de senaste tolv månaderna varit så missnöjd med ett köp att du klagat? Det var totalt cirka 63 procent som uppgav att de gjort det. 37 procent hade inte klagat. 37% 63% Rejält missnöjda, har framfört klagomål Rejält missnöjda, har inte framfört klagomål Diagram: Andel rejält missnöjda som har framfört klagomål under de senaste 12 månaderna.

27 27 (57) Vilka var det då som klagade? Man skulle kanske kunna tänka sig att inkomst är en intressant faktor att titta på i sammanhanget. Men faktum är att undersökarna på den här punkten inte kunde se någon direkt koppling till inkomstnivå i svarsgruppen. Andra demografiska faktorer tycks betyda mer. Klagomål fördelat på åldersgrupp Det är intressant att notera att de unga mellan 18 och 24 år är mest representerade bland dem som är missnöjda, men samtidigt är de den grupp som klagar minst. Bara ungefär hälften, 49 procent av de unga, har klagat trots att de uppgett att de minst en gång under året varit rejält missnöjda. Det krävs kurage för att klaga. I undersökningen tycks respondenterna mer benägna att klaga ju äldre de blir. Ökad erfarenhet ger av allt att döma ökad säkerhet. Det är de äldre mellan år som är mest benägna att gå vidare med sitt missnöje.79 procent av de äldre har klagat minst en gång under de senaste tolv månaderna. Ett intressant resultat, även om den åldersgruppen i vår undersökning består av relativt få individer att dra slutsatser från. Vi ska också komma ihåg att de äldre i enkätpanelen måste betraktas som en relativt alert grupp, nätaktiva som de ju är. 79% 49% 51% 64% 66% 66% 36% 34% 34% 21% Har inte klagat Har klagat Diagram: Klagande konsumenter utifrån åldersgrupp

28 28 (57) Klagomål i relation till utbildningsnivå Andelen klagomålsärenden följer ungefär samma mönster som vid missnöje med köp, de välutbildade är mer missnöjda och mer benägna att klaga. Det ligger också i linje med tanken att utbildning torde ge ökad personlig säkerhet. En intressant skillnad är också att gruppen universitets- och högskoleutbildade här skiljer ut sig från dem med annan eftergymnasial utbildning. Av de universitets- och högskoleutbildade hade cirka 70 procent klagat på en vara eller tjänst under de senaste tolv månaderna. Bland dem med annan eftergymnasial utbildning var det färre, 59 procent som hade gjort det, vilket jämställer dessa med gruppen som har minst utbildning; folkskola, grundskola eller gymnasium. 59% 59% 70% 59% 42% 41% 30% 41% Grundskola eller motsvarande Gymnasieskola eller motsvarande Universitet eller Högskola Annan eftergymnasial utbildning Har inte klagat Har klagat Diagram: Klagande konsumenter utifrån utbildning Klagomål i relation till hushållets sammansättning Vi har sett att ensamstående med hemmavarande barn i minst utsträckning var missnöjda med sina köp. Men, när dessa ensamstående föräldrar väl är missnöjda tycks de inte dra sig för att klaga. 74 procent hade gjort det någon gång under de senaste tolv månaderna. Det kan vara fråga om hushåll som har starka ekonomiska skäl att vaka över sin budget och där inga pengar får förspillas. För gruppen ensamstående utan hemmavarande barn var motsvarande siffra 59 procent.

29 29 (57) 74% 59% 65% 64% 26% 41% 35% 37% Ensamstående med hemmavarande barn Ensamstående utan hemmavarande barn Gift/Sambo med hemmavarande barn Gift/Sambo utan hemmavarande barn Har inte klagat Har klagat Diagram: Klagande konsumenter utifrån hushållssammansättning Klagomål i relation till hälsotillstånd Slutligen går det att identifiera en liten skillnad mellan personer med respektive utan någon form av långvarig sjukdom. Medan cirka 70 procent av respondenterna med långvarig sjukdom uppgav att de hade klagat någon gång under de senaste tolv månaderna, uppgav en något mindre andel 62 procent utan långvarig sjukdom att de hade klagat under samma period. Vård- och hälsosektorn fanns också med som ett listat alternativ. Det kan vara ålder som slår igenom här. Sjukdomar kommer ju ofta med åren, och vi har sett att äldre är mer benägna att göra slag i saken och klaga. Men även en sämre ekonomi bland långtidssjuka kan göra det mer angeläget att gå vidare för att få rättelse. 4.3 Klagomål på olika typer av varor och tjänster Vilka varor och tjänster är det då som i störst utsträckning drar på sig klagomål? De respondenter som gått vidare och klagat ombads svara enligt frågan: Av de inköp som du varit rejält missnöjd med de senaste tolv månaderna, välj det som inträffat senast, alltså det missnöje som är mest aktuellt i tid. Svara sedan på frågorna med detta inköp som utgångspunkt. De kategorier som fanns listade var valda utifrån konsumentvägledarnas statistik över vanliga problembranscher. Det blev totalt 393 respondenter som uppgav vilken produkt eller tjänst som de klagat på. Främst var det kategorin telefoni, Internetabonnemang och tv-tjänster som dragit på sig klagomål. Nästan var fjärde hade klagat på det, cirka 24 procent. Därefter kom hemelektronik, tv, dator etc. med cirka 23 procent. Kläder och skor uppgav 22 procent att de klagat på. Det var betydligt

30 30 (57) vanligare än exempelvis mat och dryck med 6 procent samt hem- och hushållsartiklar, möbler med 6 procent. Husköp/lägenhet/fritidshus Egenvård, hygienartiklar och kosmetika Köp av ny eller begagnad bil Bank Annat: Nöjen Försäkring El-, och värme- samt andra boendetjänster Vård och hälsa Reparation av bil, mc eller annat fordon Resor Hantverkstjänster (boende) Hem och hushåll (t ex möbler, gardiner och köksredskap) Mat och dryck Kläder och skor Hemelektronik t. ex. TV, dator, dammsugare Telefoni, Internet och TV-tjänster 1% 1% 1% 2% 2% 2% 2% 3% 3% 4% 5% 5% 6% 6% 12% 23% 24% Diagram: Klagomål på olika typer av varor och tjänster Kvinnor och män klagar på delvis olika saker Säkerligen har undersökningens fråga om rejält missnöje sorterat bort vissa klagomål av lindrigare art. När det gäller till exempel livsmedel är det ofta fråga om lägre prissummor, köpet kan glömmas bort eller bedöms inte kvala in som ett rejält missnöjesköp i det här sammanhanget. Men vi kan se att de som troligtvis oftare står för mat- och klädinköp kvinnorna också oftare än män uppger att de klagat på mat och dryck, 7 procent, jämfört med 4 procent bland männen. Liksom på kläder och skor, 19 procent bland kvinnorna, jämfört med 5 procent bland männen. De senare besvärar sig mer med klagomål i kategorin hemelektronik, 29 procent, jämfört med kvinnorna 17 procent. Lågutbildade mer missnöjda med hemelektronik Vi har sett att välutbildade tycks något mer benägna att klaga när de är missnöjda. Men konsumenter med någon form av universitets/högskoleutbildning tycks dock vara mindre missnöjda med hemelektronik än andra

31 31 (57) grupper, 17 procent, jämfört med dem som hade enbart folk/grundskoleutbildning, 33 procent. Skillnaden kan bero på att de högutbildade blivit mer bevandrade på området genom sitt arbete. Klagomål i olika åldrar Den yngsta gruppen i åldern år, klagar mest på hemelektronik, 33 procent. Mellan 25 och 34 år är det mest telefoni, Internet och tv-tjänster som klagomålen gäller, 31 procent. De äldsta uppger, liksom de yngsta, att det är hemelektronik, tv, dator, dammsugare som de haft anledning att klaga på, 26 procent. Personer mellan 65 och 70 år är de som klagar mest på hantverkstjänster, troligen till följd av att äldre i större utsträckning äger sitt boende/fritidshus. Men som sagt, resultaten från de svarande i den gruppen är mer osäkra, eftersom de utgör ett fåtal i undersökningen. Produktgrupp % % % % % Totalt Hemelektronik t.ex. tv, dator, dammsugare Hantverkstjänster (boende) Telefoni, Internet och tvtjänster Resor Hem och hushåll t. ex. möbler, köksredskap El-, och värme- samt andra boendetjänster ,5 Bank ,5 Reparation av bil, mc eller annat fordon Egenvård, hygienartiklar och kosmetika Försäkring Vård och hälsa Nöjen Mat och dryck Köp av ny eller beg. bil Kläder och skor Husköp/lägenhet/fritidshus ,5 Annat Tabell: Typ av vara eller tjänst som klagomålet handlade om i olika åldersgrupper.

32 32 (57) Generellt sett uppvisar husköp, hantverkstjänster, resor, bilköp färre klagomål än övriga kategorier i undersökningen. Kanske inte så märkligt med tanke på att de är att betrakta mer som sällan-köp i relation till andra inköp. Däremot brukar bostad/hantverkstjänster, motor och resor vara välrepresenterade bland de tvister som förs till Allmänna Reklamationsnämnden, där beloppsgränser finns för vad som kan anmälas. Dessa produkter/tjänster hamnar också som regel högt i konsumentvägledarnas klagomålsstatistik. 4.4 Vad de klagande var missnöjda med Åter till klagomålen över varor och tjänster generellt i undersökningen: Vad var det mer exakt som vållat missnöje och efterföljande klagomål? Vilken typ av brist hade fått respondenterna att ta till orda och klaga? På frågan: Vad var du missnöjd med? kunde de svarande ange flera olika alternativ. Det allra vanligaste var att klagomålet hade gällt kvalitetsproblem, 45 procent. Det näst vanligaste var fel på produkten, 36 procent. Bemötandet från personal/utförare kom på tredje plats med en andel av 25 procent. Kvalitetsproblem Fel på produkten Bemötande från personal/utförare Fel på utförande Information om produkt/tjänst Prissättning Avtal Löftesbrott Leverans Garantier

Konsumenters agerande vid missnöje med varor och tjänster

Konsumenters agerande vid missnöje med varor och tjänster Dnr: 2009/1627 Institutionen för data- och affärsvetenskap Projektledare: Professor Karin M Ekström Medarbetare: Stavroula Giannakis Eva Gustafsson Daniel Hjelmgren Nicklas Salomonsson Malin Sundström

Läs mer

Hälsa och kränkningar

Hälsa och kränkningar Hälsa och kränkningar sammanställning av enkätundersökning från Barnavårdscentralen och Vårdcentralen Camilla Forsberg Åtvidabergs kommun Besöksadress: Adelswärdsgatan 7 Postadress: Box 26, 97 2 Åtvidaberg

Läs mer

Bilden av förorten. så ser medborgare i Hjälbo, Rinkeby och Rosengård på förorten, invandrare och diskriminering

Bilden av förorten. så ser medborgare i Hjälbo, Rinkeby och Rosengård på förorten, invandrare och diskriminering Bilden av förorten så ser medborgare i Hjälbo, Rinkeby och Rosengård på förorten, invandrare och diskriminering Författare: Mats Wingborg Bilden av förorten är skriven på uppdrag av projektet Mediebild

Läs mer

Sammanfattning

Sammanfattning Reklamationsrätt Sammanfattning Fler än tre av fyra bedömer sig ha goda kunskaper om vad öppet köp innebär medan drygt två av tre bedömer sig ha goda kunskaper om vad bytesrätt och garanti innebär. Därutöver

Läs mer

Påverka Mariefreds framtid

Påverka Mariefreds framtid Rapport om 500 invånares syn på kommunens verksamhet och service 1 Inledning 2 Invånarnas syn på att påverka Mariefreds framtid I Strängnäs kommun, som har drygt 33 000 invånare, finns Mariefred, med drygt

Läs mer

Slutrapport En undersökning bland utvalda bibliotek i Halland

Slutrapport En undersökning bland utvalda bibliotek i Halland Slutrapport En undersökning bland utvalda bibliotek i Halland Uppdraget Jema Rådgivning har på uppdrag av Regionbibliotek Halland genomfört en undersökning bland ickeanvändare i fyra olika områden inom

Läs mer

Beslut - enkätundersökningen LUPP 2013

Beslut - enkätundersökningen LUPP 2013 TJÄNSTESKRIVELSE 1 (1) Barn- och utbildningsförvaltningen 2014-03-31 Dnr: 2013/103-UAN-010 Daniel Berr - bh114 E-post: daniel.berr@vasteras.se Kopia till Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden Beslut -

Läs mer

MEDBORGARPANEL Nummer 4 februari 2014 Journal på nätet

MEDBORGARPANEL Nummer 4 februari 2014 Journal på nätet MEDBORGARPANELEN 2014 Rapport 4 Journal på nätet MEDBORGARPANEL Nummer 4 februari 2014 Journal på nätet Enkät nummer fyra är nu slutförd Vilket resultat! Tack alla medborgare för ert engagemang och era

Läs mer

Tonåringarna och deras pengar V

Tonåringarna och deras pengar V Tonåringarna och deras pengar V Maria Ahrengart Institutet för privatekonomi September 2008 Sammanfattning... 3 Månadspeng... 3 Köpkraftsförändring 1998-2008... 4 Sommarjobb... 4 Sammanlagda inkomster...

Läs mer

Inflyttningsstudie och Utflyttningsorsaker för Norrköpings kommun 2012

Inflyttningsstudie och Utflyttningsorsaker för Norrköpings kommun 2012 FS 2013:4 2013-07-25 FOKUS: STATISTIK Inflyttningsstudie och Utflyttningsorsaker för Norrköpings kommun 2012 Tillgång till önskad typ av boende är en av de viktigaste faktorerna för personer som flyttar

Läs mer

Så sparar svenska folket

Så sparar svenska folket Så sparar svenska folket Undersökning om svenska folkets vanor och beteenden när de gäller sparande April 2011 SBAB Bank Box 27308 102 54 Stockholm Tel. 0771 45 30 00 www.sbab.se Inledning SBAB Bank har

Läs mer

Sammanfattning av Socialförsäkringsrapport 2011:09

Sammanfattning av Socialförsäkringsrapport 2011:09 Sammanfattning av Socialförsäkringsrapport 2011:09 Populationen i föreliggande undersökning består av de 5,13 miljoner individer, 20 år och äldre, som besökt tandvården en eller flera gånger under perioden

Läs mer

Kommittédirektiv. Framtidens stöd till konsumenter. Dir. 2011:38. Beslut vid regeringssammanträde den 5 maj 2011

Kommittédirektiv. Framtidens stöd till konsumenter. Dir. 2011:38. Beslut vid regeringssammanträde den 5 maj 2011 Kommittédirektiv Framtidens stöd till konsumenter Dir. 2011:38 Beslut vid regeringssammanträde den 5 maj 2011 Sammanfattning En särskild utredare ska se över det befintliga stödet till konsumenter i form

Läs mer

Nöjd-Kund undersökning Konsumentvägledning 2009

Nöjd-Kund undersökning Konsumentvägledning 2009 1 Nöjd-Kund undersökning Konsumentvägledning 2009 Box 38001, 10068 Stockholm Telefon: 08-508 44 220 Fax: 08-674 43 29 www.sverigeskonsumenter.se 2 Bakgrund Sedan 1 oktober 2008 har KonsumentCentrum tagit

Läs mer

23 Allmänhetens attityder till KFM

23 Allmänhetens attityder till KFM 23 Allmänhetens attityder till KFM 23.1 Inledning Tabell 228. Påstående: Totalt sett: I Sverige har vi ett väl fungerande system för indrivning av obetalda skulder, procent. 1996 1998 2001 2002 Instämmer

Läs mer

Vårdbarometern. Olika befolkningsgruppers uppfattningar om tillgång till hälso- och sjukvård och jämlik vård i Västra Götalandsregionen

Vårdbarometern. Olika befolkningsgruppers uppfattningar om tillgång till hälso- och sjukvård och jämlik vård i Västra Götalandsregionen Kunskapscentrum för jämlik vård Västra Götalandsregionen 2018-02-02 Vårdbarometern Olika befolkningsgruppers uppfattningar om tillgång till hälso- och sjukvård och jämlik vård i Västra Götalandsregionen

Läs mer

PiteåPanelen. Rapport nr 13. Europaförslag. November 2010. Kommunledningskontoret. Eva Andersson

PiteåPanelen. Rapport nr 13. Europaförslag. November 2010. Kommunledningskontoret. Eva Andersson PiteåPanelen Rapport nr 13 Europaförslag November 2010 Eva Andersson Kommunledningskontoret Europaförslag Europaparlamentet vill utöka möjligheten för Europas medborgare att påverka Europeiska unionen.

Läs mer

Postkodlotteriet Nollmätning mångfald & tolerans. För en bättre värld

Postkodlotteriet Nollmätning mångfald & tolerans. För en bättre värld Postkodlotteriet Nollmätning mångfald & tolerans Innehåll Om undersökningen Om respondenterna Resultat i sammandrag Resultat från undersökningen Synen på mångfald och diskriminering Jobb och företagande

Läs mer

Svenskarna och sparande 2012. Resultatrapport

Svenskarna och sparande 2012. Resultatrapport Svenskarna och sparande 2012 Resultatrapport Innehåll Inledning 3 Om undersökningen 4 Sammanfattning av resultaten 5 Svenskarnas sparande idag 8 Svenskarnas attityder till sparande 9 Icke-spararna 13 Spararna

Läs mer

Under rubriken Kommentarer har vi lagt in viktiga påpekanden från volontärerna.

Under rubriken Kommentarer har vi lagt in viktiga påpekanden från volontärerna. 1 Enkätstudie 214 Riktat till volontärer inom IM Vid 214 års enkätstudie har ca 7 personer haft möjlighet att besvara ett stort antal frågor som rör dem som personer, deras syn på stödet från IM samt hur

Läs mer

Privatpersoners kunskap om den inre marknaden

Privatpersoners kunskap om den inre marknaden UTREDNING 2012-03-27 Dnr 5.1.2-2011/01302-28 Privatpersoners kunskap om den inre marknaden Av de 500 privatpersoner som deltog i undersökningen är det 20 procent som handlat på distans, sökt sjukvård,

Läs mer

Om bloggar. InternetExplorers Delrapport 3. Håkan Selg Nationellt IT-användarcentrum NITA. Redovisning av enkätsvar Juni 2008

Om bloggar. InternetExplorers Delrapport 3. Håkan Selg Nationellt IT-användarcentrum NITA. Redovisning av enkätsvar Juni 2008 Delrapport 3 Om bloggar Håkan Selg Redovisning av enkätsvar Juni 2008 Internetanvändare i svenska universitet och högskolor 2007 En framsyn av morgondagens Internetanvändning Ett projekt finansierat av

Läs mer

Kultur Skåne Bibliotek, bildning och media

Kultur Skåne Bibliotek, bildning och media Kultur Skåne Bibliotek, bildning och media Biblioteksundersökning Höör Användare Sammanställning 110106 Jema Kulturundersökningar Bakgrund Jema Kulturundersökningar har på uppdrag av Kultur Skåne under

Läs mer

Ung Företagsamhet Vad hände sedan? Sida 1

Ung Företagsamhet Vad hände sedan? Sida 1 Ung Företagsamhet Vad hände sedan? Sida 1 Sammanfattning 13% av UF-deltagarna har startat eget efter utbildningen. 19% av respondenterna över 28 år har företagarerfarenhet. Andelen med företagarerfarenhet

Läs mer

ATTITYDUNDERSÖKNING I SAF LO-GRUPPEN

ATTITYDUNDERSÖKNING I SAF LO-GRUPPEN ATTITYDUNDERSÖKNING I SAF LO-GRUPPEN EN KVANTITATIV MÅLGRUPPSUDERSÖKNING DECEMBER 2007 Ullrica Belin Jonas Björngård Robert Andersson Scandinavian Research Attitydundersökning SAF LO-gruppen En kvantitativ

Läs mer

10 Tillgång till fritidshus

10 Tillgång till fritidshus Tillgång till fritidshus 201 10 Tillgång till fritidshus Bland de många olika former av rekreation och miljöombyte som finns för befolkningen, är en relativt vanlig form fritidsboende. Vanligast är nog

Läs mer

SKOP Skandinavisk opinion ab

SKOP Skandinavisk opinion ab SKOP,, har på uppdrag av Post & Telestyrelsen intervjuat cirka 1.2 personer bosatta i hela landet i åldern 16 till 69 år. Intervjuerna gjordes mellan den 29 juni och 21 augusti 1999. Undersökningens resultat

Läs mer

Finns det tid att vara sjuk? - En undersökning av arbete vid sjukdom

Finns det tid att vara sjuk? - En undersökning av arbete vid sjukdom Finns det tid att vara sjuk? - En undersökning av arbete vid sjukdom 1 Innehållsförteckning Förord sid 3 Sammanfattning och slutsatser sid 4 Resultat av Unionens undersökning av arbete vid sjukdom sid

Läs mer

Globala målen Telefonundersökning

Globala målen Telefonundersökning Globala målen 2017 1. Telefonundersökning KÄNNEDOM OM DE GLOBALA MÅLEN 2015 antog världens länder 17 globala mål för en ekonomiskt, socialt och miljömässigt hållbar utveckling. För andra året i rad mäts

Läs mer

Sammanfattning. Tillgång till IT i hemmet och skolan. Användning av IT. Datoranvändning i skolan. Internetanvändning i skolan

Sammanfattning. Tillgång till IT i hemmet och skolan. Användning av IT. Datoranvändning i skolan. Internetanvändning i skolan 117 4 Sammanfattning Tillgång till IT i hemmet och skolan Lärare och elever har god tillgång till IT i hemmet. Tillgången till IT-verktyg i hemmet hos lärare, skolledare och elever är hög. Nästan samtliga

Läs mer

VOLVIA BARNSÄKERHET 2018 RAPPORT 22 FEBRUARI 2018

VOLVIA BARNSÄKERHET 2018 RAPPORT 22 FEBRUARI 2018 VOLVIA RAPPORT 22 FEBRUARI 1 METOD Målgruppen för studien har varit individer 20 65 å5 som har tillgång till bil i hushållet som de också regelbundet kör. Deltagarna i studien skall också ha barn i åldern

Läs mer

Enkätundersökning om patienters upplevelser av vården på Bergsjön Vårdcentral

Enkätundersökning om patienters upplevelser av vården på Bergsjön Vårdcentral Enkätundersökning om patienters upplevelser av vården på Bergsjön Vårdcentral Rapportförfattare: Jenny Nordlöw Inledning Denna rapport är en del av Bergsjöns Vårdcentrals arbete för att kartlägga och förbättra

Läs mer

(%) (1 000 respondenter.) (1 000 respondenter.)

(%) (1 000 respondenter.) (1 000 respondenter.) Globala målen 8. Telefonundersökning KÄNNEDOM OM GLOBALA MÅLEN FÖR HÅLLBAR UTVECKLING 5 antog världens länder 7 globala mål för en ekonomiskt, socialt och miljömässigt hållbar utveckling. För andra året

Läs mer

Lokalproducerade livsmedel Konsumentundersökning, våren 2012

Lokalproducerade livsmedel Konsumentundersökning, våren 2012 Lokalproducerade livsmedel Konsumentundersökning, våren 12 Niklas Gustafsson och Yulia Rokotova Innehåll Sammanfattning av resultat 3 Undersökningens syfte och genomförande 4 Vad spelar störst roll när

Läs mer

Kvinnor och män utan barn

Kvinnor och män utan barn 18 och män utan barn Många av dem som ännu inte hade fått något barn räknade med att bli förälder så småningom. Orsaken till att man inte hade fått barn än varierade med respondentens ålder och familjesituation.

Läs mer

s SÅ TYCKER DE ÄLDRE OM ÄLDREOMSORGEN

s SÅ TYCKER DE ÄLDRE OM ÄLDREOMSORGEN Rapport 2018-01-25 VON 230/17 Vård- och omsorgsförvaltningen Enheten för kvalitet- och verksamhetsutveckling s SÅ TYCKER DE ÄLDRE OM ÄLDREOMSORGEN Undersökning av kvaliteten i hemtjänst och särskilt boende

Läs mer

Livsmiljön i Dalarna. En sammanfattning av några viktiga resultat från Region Dalarnas enkätundersökning

Livsmiljön i Dalarna. En sammanfattning av några viktiga resultat från Region Dalarnas enkätundersökning Livsmiljön i Dalarna En sammanfattning av några viktiga resultat från Region Dalarnas enkätundersökning Sammanfattning Region Dalarna har utfört en stor enkätstudie som undersöker hur människor i Dalarna

Läs mer

Målgruppsutvärdering Colour of love

Målgruppsutvärdering Colour of love Målgruppsutvärdering Colour of love 2010 Inledning Under sommaren 2010 gjordes en målgruppsutvärdering av Colour of love. Syftet med utvärderingen var att ta reda på hur personer i Colour of loves målgrupp

Läs mer

En kartläggning av somalisk- och arabisktalande personers tobaksvanor i Västerås. - En del av projekt TOPSOMAR

En kartläggning av somalisk- och arabisktalande personers tobaksvanor i Västerås. - En del av projekt TOPSOMAR En kartläggning av somalisk- och arabisktalande personers tobaksvanor i Västerås - En del av projekt TOPSOMAR December 2009 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Sida 1. BAKGRUND 2 1.1. Invånarstatistik Västmanland 2 2.

Läs mer

EPILEPSIRAPPORT Idag är epilepsivården bristfällig och ojämlik Svenska Epilepsiförbundet

EPILEPSIRAPPORT Idag är epilepsivården bristfällig och ojämlik Svenska Epilepsiförbundet EPILEPSIRAPPORT 2018 Idag är epilepsivården bristfällig och ojämlik Svenska Epilepsiförbundet I DAG ÄR EPILEPSIVÅRDEN BRISTFÄLLIG OCH OJÄMLIK SOCIALSTYRELSEN Denna rapport bygger på en enkätundersökning

Läs mer

Vilka faktorer kan påverka barnafödandet?

Vilka faktorer kan påverka barnafödandet? 29 Vilka faktorer kan påverka barnafödandet? Ålder Kvinnor och män skjuter allt längre på barnafödandet. Kvinnor och män födda 1945 var 23,9 respektive 26,6 år när de fick sitt första barn. Sedan dess

Läs mer

Bibliotekets personalenkät 2012/13

Bibliotekets personalenkät 2012/13 Bibliotekets personalenkät 2012/13 Högskolebiblioteket vid Mälardalens högskola 1 Innehåll Frågorna... 3 1. Jag är (ange den egenskap i vilken du oftast är i kontakt med biblioteket):... 3 2. Jag har använt

Läs mer

Redovisning av brukarenkät inom hemtjänsten (Ä-O) 2006

Redovisning av brukarenkät inom hemtjänsten (Ä-O) 2006 Redovisning av brukarenkät inom hemtjänsten (Ä-O) 2006 Bakgrund I ett av de mål som formulerades i Socialplanen framhölls vikten av att undersöka vad äldreomsorgens brukare tycker om de insatser som ges.

Läs mer

HUSHÅLLS- BAROMETERN. våren 2004

HUSHÅLLS- BAROMETERN. våren 2004 HUSHÅLLS- BAROMETERN våren 2004 Rapport Hushållsbarometern våren 2004 Institutet för Privatekonomi Erika Pahne Maj 2004 Institutet för Privatekonomi 2 Föreningssparbankens HUSHÅLLSBAROMETER Inledning 4

Läs mer

Skånepanelen Medborgarundersökning September 2017 Genomförd av Institutet för kvalitetsindikatorer (Indikator)

Skånepanelen Medborgarundersökning September 2017 Genomförd av Institutet för kvalitetsindikatorer (Indikator) Skånepanelen Medborgarundersökning September 2017 Genomförd av Institutet för kvalitetsindikatorer (Indikator) Innehåll Sammanfattning Om undersökningen Om respondenterna Inställning till vårdtjänster

Läs mer

Nej till sjukpenning Vad hände sen?

Nej till sjukpenning Vad hände sen? Social Insurance Report Nej till sjukpenning Vad hände sen? ISSN 1654-8574 Utgivare Upplysningar Hemsida: Försäkringskassan Försäkringsutveckling Christina Olsson Bohlin 08-786 95 83 christina.olsson.bohlin@forsakringskassan.se

Läs mer

En tredjedel av svenskarna har aldrig bytt försäkringsbolag för sin bilförsäkring

En tredjedel av svenskarna har aldrig bytt försäkringsbolag för sin bilförsäkring En tredjedel av svenskarna har aldrig bytt för sin bilförsäkring Maj 2013 Inledning sid 1 Vad är viktigast för dig när du väljer för din bilförsäkring? sid 2 Har du någon gång jämfört priset på din nuvarande

Läs mer

3 Gäldenärernas attityder till KFM

3 Gäldenärernas attityder till KFM 3 Gäldenärernas attityder till KFM 3.1 Inledning Tabell 5. Påstående: På det hela taget fyller KFM en viktig funktion, procent. Instämmer (4+5) 48 50 Varken eller (3) 23 23 Instämmer inte (1+2) 15 14 Ingen

Läs mer

Kraftfull avslutning på e-handelsåret 2009

Kraftfull avslutning på e-handelsåret 2009 + 15 % e-barometern Q4 2009 Kraftfull avslutning på e-handelsåret 2009 Försäljningen över internet satte återigen full fart under fjärde kvartalet 2009. Lågkonjunkturen lämnade under de tre första kvartalen

Läs mer

2014:3. Jobbhälsobarometern. Delrapport 2014:3 Sveriges Företagshälsor 2014-12-18

2014:3. Jobbhälsobarometern. Delrapport 2014:3 Sveriges Företagshälsor 2014-12-18 2014:3 Jobbhälsobarometern Delrapport 2014:3 Sveriges Företagshälsor 2014-12-18 Innehåll Innehåll... 2 Sammanfattning... 3 Om Jobbhälsobarometern... 4 Om Sveriges Företagshälsor... 5 Höjd pensionsålder

Läs mer

Vem lånar e-böcker från bibliotekens hemsidor? Sammanställning av elibs webbenkät på bibliotekens hemsidor.

Vem lånar e-böcker från bibliotekens hemsidor? Sammanställning av elibs webbenkät på bibliotekens hemsidor. Vem lånar e-böcker från bibliotekens hemsidor? Sammanställning av elibs webbenkät på bibliotekens hemsidor. Bakgrund elib, producent och distributör av e-böcker och leverantör av system för e-boksutlåning,

Läs mer

FöretagarFörbundet analyserar. Småföretagare med utländsk bakgrund

FöretagarFörbundet analyserar. Småföretagare med utländsk bakgrund analyserar Småföretagare med utländsk bakgrund maj 2008 Småföretagare med utländsk bakgrund Sammanfattning FöretagarFörbundet har tillsammans med SEB genomfört en telefonundersökning av företagares bakgrund.

Läs mer

Delgrupper. Uppdelningen görs efter kön, ålder, antal barn i hushållet, utbildningsnivå, födelseland och boregion.

Delgrupper. Uppdelningen görs efter kön, ålder, antal barn i hushållet, utbildningsnivå, födelseland och boregion. Delgrupper I denna bilaga delas de ensamstående upp i delgrupper. Detta görs för att undersöka om den ekonomiska situationen och dess utveckling är densamma i alla sorts ensamförälderhushåll, eller om

Läs mer

Ingen avkoppling. utan uppkoppling. en undersökning om bredband och det viktiga med internet. Februari 2012

Ingen avkoppling. utan uppkoppling. en undersökning om bredband och det viktiga med internet. Februari 2012 Ingen avkoppling utan uppkoppling en undersökning om bredband och det viktiga med internet Februari 2012 Ingen avkoppling utan uppkoppling Internet tillgodoser allt fler av våra behov, oavsett om det handlar

Läs mer

Huvudresultaten redovisas i denna rapport. Undersökningen har i SKOP:s arkiv referensnummer S4DEC18.

Huvudresultaten redovisas i denna rapport. Undersökningen har i SKOP:s arkiv referensnummer S4DEC18. Rapport till Mölndals stad -analys, har på uppdrag av Mölndals stad gjort en varumärkesundersökning bland stadens invånare och bland dem som bor i övriga delar av Storgöteborg. Huvudresultaten redovisas

Läs mer

Hur jämställd är landsbygden? En enkät från Riksorganisationen Hela Sverige ska leva

Hur jämställd är landsbygden? En enkät från Riksorganisationen Hela Sverige ska leva Hur jämställd är landsbygden? En enkät från Riksorganisationen Hela Sverige ska leva Foto: Jörgen Wiklund 1 Innehåll Inledning sid. 3 Resultat sid. 4 Slutord sid. 11 Appendix 1: Frågor och grafer sid.

Läs mer

Den goda kundtjänsten

Den goda kundtjänsten Den goda kundtjänsten Kanalerna som svenskarna föredrar till kundtjänsten 2013 En internationell undersökning om konsumenters attityder till kundtjänsten Interactive Intelligence www.inin.com/se Innehållsförteckning

Läs mer

PTS studie: Vilka använder inte internet - och varför?

PTS studie: Vilka använder inte internet - och varför? PROMEMORIA Datum Vår referens Sida 2012-03-21 PTS-ER-2012:18 1(6) Konsumentmarknadsavdelningen Teresia Widigs Ahlin teresia.widigs-ahlin@pts.se Bilaga 3 PTS studie: Vilka använder inte internet - och varför?

Läs mer

Nöjd kund-undersökning 2012 Konsumentvägledning Hägersten-Liljeholmen, Kungsholmen, Norrmalm, och Södermalms stadsdelar.

Nöjd kund-undersökning 2012 Konsumentvägledning Hägersten-Liljeholmen, Kungsholmen, Norrmalm, och Södermalms stadsdelar. 1 Nöjd kund-undersökning 2012 Konsumentvägledning Hägersten-Liljeholmen, Kungsholmen, Norrmalm, och Södermalms stadsdelar. Box 38001, 10068 Stockholm Telefon: 08-508 44 220 Fax: 08-674 43 29 www.sverigeskonsumenter.se

Läs mer

Familj och arbetsliv på 2000-talet - Deskriptiv rapport

Familj och arbetsliv på 2000-talet - Deskriptiv rapport Familj och arbetsliv på 2-talet - Deskriptiv rapport Denna rapport redovisar utvalda resultat från undersökningen Familj och arbetsliv på 2- talet som genomfördes under 29. Undersökningen har tidigare

Läs mer

Norrtälje kommun. Medborgarpanel Mätning 1. Genomförd av CMA Research AB Maj 2017

Norrtälje kommun. Medborgarpanel Mätning 1. Genomförd av CMA Research AB Maj 2017 Norrtälje kommun Medborgarpanel Mätning 1 Genomförd av CMA Research AB Maj 2017 Norrtälje kommun, Medborgarpanel Mätning 1, sida 2 Innehåll Sammanfattning 3 Fakta om undersökningen 4 Fakta om respondenterna

Läs mer

En undersökning om samhällsservice i tätort

En undersökning om samhällsservice i tätort En undersökning om samhällsservice i tätort och på landsbygden d 20-204 Service för en fungerande vardag En god samhällsservice behövs för att få vardagen att fungera där man bor. TNS Sifo har på uppdrag

Läs mer

Berörda försäkrades kännedom om de nya reglerna i sjukförsäkringen

Berörda försäkrades kännedom om de nya reglerna i sjukförsäkringen 1 (18) Socialdepartementet 103 33 Stockholm Berörda försäkrades kännedom om de nya reglerna i sjukförsäkringen 2 (18) Sammanfattning De nya reglerna inom sjukskrivningsprocessen som trädde i kraft den

Läs mer

Målgruppsutvärdering

Målgruppsutvärdering Målgruppsutvärdering Colour of Love 2011 Inledning Under sommaren 2011 genomfördes en andra målgruppsutvärdering av Colour of Love. Syftet med utvärderingen var att ta reda på hur personer i Colour of

Läs mer

OMNIBUSRAPPORT VG REGIONEN

OMNIBUSRAPPORT VG REGIONEN OMNIBUSRAPPORT VG REGIONEN KAN Energi Juni 2007 Gårdavägen 1 412 50 Göteborg Tel: 031 703 73 70 Fax: 031 703 73 71 www.statistikkonsulterna.se Sammanfattning Statistikkonsulternas Västra Götalands-omnibus

Läs mer

Nöjd kund-undersökning 2014 Konsumentvägledning Hägersten-Liljeholmen, Kungsholmen, Norrmalm, och Södermalms stadsdelar.

Nöjd kund-undersökning 2014 Konsumentvägledning Hägersten-Liljeholmen, Kungsholmen, Norrmalm, och Södermalms stadsdelar. 1 Nöjd kund-undersökning 2014 Konsumentvägledning Hägersten-Liljeholmen, Kungsholmen, Norrmalm, och Södermalms stadsdelar. Box 38001, 10068 Stockholm Telefon: 08-508 44 220 Fax: 08-674 43 29 www.sverigeskonsumenter.se

Läs mer

Avtalsbarometern 2014

Avtalsbarometern 2014 Avtalsbarometern 2014 en årlig undersökning om svenskars inställning till att skriva juridiska avtal En undersökning genomförd av Red Blue Green på uppdrag av Avtal24 Sammanfattning AVTALSBAROMETERN 2014

Läs mer

Stora kunskapsbrister om ånger- och reklamationsrätt bland yngre

Stora kunskapsbrister om ånger- och reklamationsrätt bland yngre PRESSMEDDELANDE Stockholm 14 februari 2012 Stora kunskapsbrister om ånger- och reklamationsrätt bland yngre E-handelscertifieringen TRYGG E-HANDEL har låtit genomföra en undersökning för att ta reda på

Läs mer

Medlemspanelen - om naturkosmetik, hudvård och märkning

Medlemspanelen - om naturkosmetik, hudvård och märkning Medlemspanelen - om naturkosmetik, hudvård och märkning Mars 2009 Konsumentföreningen Stockholm 1 Sammanfattning Konsumentföreningen Stockholm har genomfört en undersökning i den egna Medlemspanelen om

Läs mer

Sida i svenskarnas ögon 2010

Sida i svenskarnas ögon 2010 Sida i svenskarnas ögon 2010 en undersökning bland svenskar över 15 år, bosatta i Sverige om synen på bistånd och Sida Inledning Gullers Grupp har på uppdrag av Sidas kommunikationsavdelning genomfört

Läs mer

1 Regeringens proposition 1996:97:61 s.31, 33, 34 2 FN:s standardregler om delaktighet och jämlikhet för människor med funktionsnedsättning

1 Regeringens proposition 1996:97:61 s.31, 33, 34 2 FN:s standardregler om delaktighet och jämlikhet för människor med funktionsnedsättning Liberaliseringen av den svenska telekommunikationsmarknaden har bidragit till att öka konkurrensen inom branschen. Den ökade konkurrensen har i sin tur inneburit betydande prissänkningar på många teletjänster.

Läs mer

Projekt Varbergstunneln Attitydundersökning Juni 2015 Projektnummer: TRV 2013/45076 Markör

Projekt Varbergstunneln Attitydundersökning Juni 2015 Projektnummer: TRV 2013/45076 Markör Projekt Varbergstunneln Attitydundersökning Juni 215 Projektnummer: TRV 213/4576 Markör Innehåll Bakgrund Syfte, metod och urval Resultat Kännedom Attityder till projektet Kontakter med Trafikverket Information

Läs mer

2013:1. Jobbhälsobarometern. Delrapport 2013:1 Sveriges Företagshälsor 2013-11-03

2013:1. Jobbhälsobarometern. Delrapport 2013:1 Sveriges Företagshälsor 2013-11-03 2013:1 Jobbhälsobarometern Delrapport 2013:1 Sveriges Företagshälsor 2013-11-03 Innehållsförteckning Sammanfattning... 3 Om Jobbhälsobarometern... 4 Om Sveriges Företagshälsor... 4 Bara 2 av 10 kvinnor

Läs mer

Post- och telestyrelsen BEFOLKNINGENS POST- OCH KASSAVANOR 2004 T-25055

Post- och telestyrelsen BEFOLKNINGENS POST- OCH KASSAVANOR 2004 T-25055 PTS-ER-2004:9 Dnr: 03-530/32 Post- och telestyrelsen UNDERSÖKNING AV BEFOLKNINGENS POST- OCH KASSAVANOR 2004 26 JANUARI 2004 T-25055 Kontaktpersoner: Post- och Mathias Henricson, e-post: mathias.henricson@pts.se,

Läs mer

Uddevallas resultat i undersökningen Hälsa på lika villkor 2011

Uddevallas resultat i undersökningen Hälsa på lika villkor 2011 HÄLSA PÅ LIKA VILLKOR 2011 1 (5) HANDLÄGGARE Folkhälsoutvecklare Ylva Bryngelsson TELEFON 0522-69 6148 ylva.bryngelsson@uddevalla.se Uddevallas resultat i undersökningen Hälsa på lika villkor 2011 Bakgrund

Läs mer

Skilda studieförutsättningar En analys av studier, studieekonomi och hälsa utifrån föräldrarnas utbildningsbakgrund

Skilda studieförutsättningar En analys av studier, studieekonomi och hälsa utifrån föräldrarnas utbildningsbakgrund Diarienummer 2014-000-000 Skilda studieförutsättningar En analys av studier, studieekonomi och hälsa utifrån föräldrarnas utbildningsbakgrund CSN, rapport 2014:8 2 Diarienummer 2014-219-6424 Diarienummer

Läs mer

E-handeln 2012- miljarder riskerar gå upp i rök SILENTIUM AB COPYRIGHT WWW.SILENTIUM.SE

E-handeln 2012- miljarder riskerar gå upp i rök SILENTIUM AB COPYRIGHT WWW.SILENTIUM.SE E-handeln 2012- miljarder riskerar gå upp i rök Presentationsupplägg Fakta om undersökningen Sammanfattning Undersökningsresultat FAKTA OM UNDERSÖKNINGEN Denna undersökning är gjord av Silentium 1 7 mars

Läs mer

Sammanställning studentenkät våren 2014

Sammanställning studentenkät våren 2014 2014-10-03 Sammanställning studentenkät våren 2014 Henrik Andersson, Student- och doktorandombudsman, Marika Hämeenniemi, Mångfalsstrateg Denna sammanställning är en kortfattad version som avhandlar studentenkät

Läs mer

Kvalitetsmätning inom äldreboende i Ale kommun 2008

Kvalitetsmätning inom äldreboende i Ale kommun 2008 Kvalitetsmätning inom äldreboende i Ale kommun 2008 November 2008 2 Innehåll Sammanfattning... 4 1 Inledning... 5 2 Metod... 5 3 Redovisning av resultat... 5 4 Resultat... 6 4.1 Svarsfrekvens... 6 4.2

Läs mer

TONÅRINGARNA OCH DERAS PENGAR VI

TONÅRINGARNA OCH DERAS PENGAR VI TONÅRINGARNA OCH DERAS PENGAR VI Madelén Falkenhäll Institutet för Privatekonomi September 2013 Månad År Institutet för Privatekonomi 2 INNEHÅLLSFÖRTECKNING INLEDNING... 4 NÅGRA SLUTSATSER... 5 SAMMANFATTNING...

Läs mer

Göteborgarnas förhållande till Svenska kyrkan har undersökts via SOM-institutet

Göteborgarnas förhållande till Svenska kyrkan har undersökts via SOM-institutet Göteborgarnas relation till kyrka och religion Göteborgarnas relation till kyrka och religion Jan Strid Göteborgarnas förhållande till Svenska kyrkan har undersökts via SOM-institutet sedan 1990-talets

Läs mer

Rapport Uppföljning av broschyren - Om krisen eller kriget kommer MSB

Rapport Uppföljning av broschyren - Om krisen eller kriget kommer MSB Rapport Uppföljning av broschyren - Om krisen eller kriget kommer MSB 2018-06-29 2 Om undersökningen Om undersökningen Syfte Metod Målgrupp Antal intervjuer Vägning Uppföljning av broschyren Om krisen

Läs mer

på julhandeln 2014 2014-11-28

på julhandeln 2014 2014-11-28 PostNord tar tempen på julhandeln 2014 2014-11-28 PostNord tar tempen på julhandeln METOD Denna rapport bygger på en undersökning med 2007 respondenter genomförd den 23-25 november 2014 med ett riksrepresentativt

Läs mer

Södra sjukvårdsregionen

Södra sjukvårdsregionen Södra sjukvårdsregionen Regionalt samarbete Medborgarundersökning Mars 2018 Genomförd av Institutet för kvalitetsindikatorer (Indikator) Innehåll Sammanfattning Om undersökningen Om respondenterna Resultat

Läs mer

Mentorsundersökning Enkät till studenter med mentorsstöd våren 2014

Mentorsundersökning Enkät till studenter med mentorsstöd våren 2014 Mentorsundersökning Enkät till studenter med mentorsstöd våren 14 Lina Collin All 15/236 Särskilt utbildningsstöd Specialpedagogiska skolmyndigheten (SPSM) fördelar särskilt utbildningsstöd till universitet

Läs mer

Barns och ungdomars fysiska aktivitet. Resultat från Medlemspanelen, 14 februari, 2005 Konsumentföreningarna Stockholm, Norrort och Väst

Barns och ungdomars fysiska aktivitet. Resultat från Medlemspanelen, 14 februari, 2005 Konsumentföreningarna Stockholm, Norrort och Väst Barns och ungdomars fysiska aktivitet Resultat från Medlemspanelen, 14 februari, 2005 Konsumentföreningarna Stockholm, Norrort och Väst 0 Bakgrund och syfte Idag är fler barn överviktiga än tidigare och

Läs mer

Delredovisning av regeringsuppdrag

Delredovisning av regeringsuppdrag Bilaga 1. Resultatet av genomförd enkätundersökning om arbetet inom verksamheten ekonomiskt bistånd ur ett jämställdhetsperspektiv med kvalitetsdeklaration Delredovisning av regeringsuppdrag Denna publikation

Läs mer

En undersökning om vad svenskarna tycker om reklam. DR-monitorn. DR-akademien

En undersökning om vad svenskarna tycker om reklam. DR-monitorn. DR-akademien En undersökning om vad svenskarna tycker om reklam DR-monitorn DR-akademien Vi har låtit TNS Sifo genomföra en telefonundersökning om svenskarnas inställning till reklam. Här bjuder vi på ett axplock ur

Läs mer

Hyr ut mer! En undersökning om svenska folkets andrahandsuthyrning av bostäder och fritidshus från SBAB

Hyr ut mer! En undersökning om svenska folkets andrahandsuthyrning av bostäder och fritidshus från SBAB Hyr ut mer! En undersökning om svenska folkets andrahandsuthyrning av bostäder och fritidshus från SBAB Trots ändrade regler som gör andrahandsuthyrning mer lönsamt så är intresset för att hyra ut bostäder

Läs mer

Allmänhetens syn på Vetenskap 2003

Allmänhetens syn på Vetenskap 2003 DIALOGEN FORSKARE ALLMÄNHET VA-rapport 2003:3 Allmänhetens syn på Vetenskap 2003 Förord Framtiden byggs av kunskap och lärande. Vetenskapen genererar ny kunskap. Men kunskap blir inte aktiv utan fotfäste

Läs mer

2011:4 Eskilstunas befolkning, dess ursprung och hur befolkningens sammansättning förändrats.

2011:4 Eskilstunas befolkning, dess ursprung och hur befolkningens sammansättning förändrats. 2011-08-08 Fakta och statistik från Eskilstuna kommun näringsliv visar intressanta statistiska uppgifter i kortform utifrån ett eskilstunaperspektiv. 2011:4 Eskilstunas befolkning, dess ursprung och hur

Läs mer

De viktigaste valen 2010

De viktigaste valen 2010 SKTF undersöker De viktigaste valen 21 - Medborgarnas röstbeteende och åsikter om lokal politisk information i den största kommunen i alla län och regioner Juni 21 Inledning I september i år är det val.

Läs mer

Avancerad sjukvård i hemmet (ASIH)

Avancerad sjukvård i hemmet (ASIH) Avancerad sjukvård i hemmet (ASIH) Resultat från patient- och närståendeenkät 2010 Utvecklingsavdelningen 08-123 132 00 Datum: 2011-08-31 Riitta Sorsa Sammanfattning Patienter inom avancerad sjuvård i

Läs mer

Företagarens vardag 2014

Företagarens vardag 2014 En rapport om de viktigaste frågorna för svenska företagare nu och framöver. Företagarens vardag 2014 3 av 10 Många företagare tycker att det har blivit svårare att driva företag under de senaste fyra

Läs mer

INTRESSET FÖR TRYGGHETSBOSTÄDER I HUDDINGE

INTRESSET FÖR TRYGGHETSBOSTÄDER I HUDDINGE INTRESSET FÖR TRYGGHETSBOSTÄDER I HUDDINGE ENKÄT MED KOMMUNINVÅNARE I ÅLDERN 65 80 ÅR USK AB Hans-Åke Gustavsson 08-508 35 066 2011-06-29 hans-ake.gustavsson@uskab.se Intresse för trygghetsbostäder i Huddinge

Läs mer

Vatten, el eller bredband

Vatten, el eller bredband Vatten, el eller bredband vad är viktigast? Februari 2014 Höga krav på bredbandsleverantörerna men låg kännedom om vad man själv kan påverka Svenskarna har höga förväntningar på sin bredbandsleverantör.

Läs mer

Konsument verket KO. Telefonförsäljning. Regeringen Finansdepartementet Stockholm

Konsument verket KO. Telefonförsäljning. Regeringen Finansdepartementet Stockholm Konsument verket KO Datum 2017-02-03 2017/153 Regeringen Finansdepartementet 103 33 Stockholm Telefonförsäljning Konsumentverket tillskriver regeringen med anledning av att telefonförsäljning fortfarande

Läs mer

Dnr 2000:644. Grupper i förskolan en kartläggning våren 2001

Dnr 2000:644. Grupper i förskolan en kartläggning våren 2001 SKOLVERKET Rapport Grupper i förskolan en kartläggning våren 2001 SKOLVERKET 2 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. SAMMANFATTNING... 3 2. BAKGRUND... 4 3. SYFTE... 4 4. METOD... 4 5. JÄMFÖRELSER MELLAN OFFICIELL STATISTIK

Läs mer