Villkor vid en militär insats utomlands

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Villkor vid en militär insats utomlands"

Transkript

1 Villkor vid en militär insats utomlands Inför insatsen - villkor Villkoren under utbildning och tjänstgöring utomlands varierar beroende på vilken personalkategori du tillhör. Det är viktigt att du läser under den rubrik som berör just dig. Under utbildningen inför en insats omfattas du av samtliga kollektivavtal som du normalt har i ditt dagliga arbete i Försvarsmakten. Det innebär bland annat att du behåller din individuella lön och att du är arbetstidsreglerad. Fria hemresor Om du under utbildningen är på tjänsteresa har du efter varje fullgjord arbetsvecka rätt till en hemresa till din ordinarie arbetsort. En sådan hemresa kan du även använda för att åka till en annan ort så länge resan inte blir dyrare. Du kan även välja att ge din resa till en familjemedlem som ska besöka dig och som därmed gör en så kallad omvänd resa. Familjemedlemmen måste då vara folkbokförd på samma adress som du. Värdet av de hemresor du genomför med allmänna kommunikationer betraktas som en inkomst för dig. Detta värde beskattas inte då Försvarsmakten har ett allmänt beslut om skattejämkning för sådana hemresor. Värdet av hemresorna, som framgår av din lönespecifikation, måste du själv yrka avdrag för i din inkomstdeklaration. Arbetsgivare kan bevilja att du använder egen bil i samband med hemresor. Du ersätts med 13 kr per mil och den ersättningen beskattas. Dock är avdragsrätten kr/mil i din inkomstdeklaration. Tillägg för hög tjänstgöringsfrekvens Om uppehållet mellan två insatser är kortare än den föregående insatsens längd och/eller om den nya utlandstjänstgöringen överstiger 15 månader, har du rätt till ett tillägg om kronor per månad. Tillägget gäller inte om tjänstgöringens längd överstiger 15 månader utifrån dina egna önskemål och var känd vid tidpunkten för beslutet. Vakanstillägg Om du med kort varsel får reda på att du ska tjänstgöra i en internationell insats kan du vara berättigad till ett vakanstillägg. Kriteriet är att det är mindre än tre månader från att du blir rekryterad fram till avresedagen, samt att du inte står i insatsberedskap eller är styrd av en ordinarie verksamhetsplan. Ersättningen är 2000 kr multiplicerat med antalet hela månader som insatsen är planerad att pågå och utbetalas som ett engångsbelopp i samband med avresan. Vakanstillägget går inte att kombinera med tillägg för hög tjänstgöringsfrekvens. Boende under utbildningen Under utbildningen erbjuder arbetsgivaren dig ett boende med logementstandard. Om du i samband med utbildningen är tidsbegränsat placerad och får ersättning som vid förrättning, kommer du ersättas med 200 kr/natt för att du accepterar logementsstandarden.

2 I det fall du inte accepterar logementstandard kommer arbetsgivaren erbjuda dig ett annat boende, alternativt att du själv ordnar ett boende som arbetsgivaren betalar åt dig. Kostnaden får uppgå till ett värde som bestäms av ditt förband och du kommer att beskattas för boendekostnaden. Observera att detta inte gäller för personalkategorin GSS/T då de är undantagna ersättningen i utlandsavtalet. GSS/T erbjuds logementsboende, men får ingen ersättning. Under utbildningen inför din internationella insats får du en tidsbegränsad anställning enligt lag (2010:449) om Försvarsmaktens personal vid internationella militära insatser. Det land där du huvudsakligen kommer att tjänstgöra blir ditt tjänstgöringsställe. Under utbildningen omfattas du av samtliga kollektivavtal som finns i Försvarsmakten, men en del undantag gäller med anledning av utlandsavtalet. Läs mer i Försvarsmaktsavtal om villkor vid tjänstgöring i en internationell militär insats, 1 Inledande bestämmelser. Fria hemresor I Sverige är du på förrättning från ditt tjänstgöringsställe. Det innebär att du kommer få traktamente och förrättningstillägg under denna tid. Efter varje fullgjord arbetsvecka har du rätt till en hemresa till din bostadsort. En sådan hemresa kan du även använda för att åka till en annan ort så länge resan inte blir dyrare. Värdet av de hemresor du genomför med allmänna kommunikationer betraktas som en inkomst för dig. Detta värde beskattas inte då Försvarsmakten har ett allmänt beslut om skattejämkning för sådana hemresor. Värdet av hemresorna, som framgår av din lönespecifikation, måste du själv yrka avdrag för i din inkomstdeklaration. Arbetsgivare kan bevilja att du använder egen bil i samband med hemresor. Du ersätts med 13 kr per mil och den ersättningen beskattas. Dock är avdragsrätten kr/mil i din inkomstdeklaration. Boende och kost Under utbildningen erbjuder arbetsgivaren dig ett boende på logement. Du kan välja att bo någon annanstans, men den kostnaden ersätter inte arbetsgivaren. Under utbildningen betalar du din mat själv. Laglig rätt att vara tjänstledig från ordinarie arbetet Av lagen om skydd för anställning vid viss tjänstgöring inom totalförsvaret framgår att du har rätt att vara tjänstledig från din ordinarie arbetsgivare för att tjänstgöra i en internationell militär insats i Försvarsmakten. Lön och tillägg Här beskrivs den lön och de lönetillägg som du får under utlandstjänstgöringen. Din nya i-lön räknas ut enligt formeln (i-lön x 1, kronor) under tiden du tjänstgör

3 utomlands. Resultatet av formeln kallas faktorlön och den kompenserar att du under tjänstgöringen inte är arbetstidsreglerad. Insatstillägg Insatstillägget varierar beroende på vilken insats du tjänstgör i. Beloppet är skattepliktigt och ses över den 1 april varje år. Om du vid denna tidpunkt tjänstgör utomlands får du ta del av en eventuell höjning av tillägget. Om tillägget skulle sänkas behåller du det belopp du hade innan sänkningen. Land Insatstillägg i kronor per månad (2012) Afghanistan (ISAF, UNAMA) Bosnien/Hercegovina (EUFOR) Egypten (UNTSO) Indien (UNMOGIP) Israel (UNTSO) Kongo DRC (MONUSCO) Libanon (UNTSO) Pakistan (UNMOGIP) Serbien/Kosovo (KFOR) Somalia (EU Navfor) Sudan (UNSMIS) Syrien (UNSMIS) Sydkorea (NNSC) Uganda (EUTM) Utlandstillägg Kompenserar för merkostnader som du har för att du inte är hemma. Tillägget är kronor per månad och skattepliktigt. Om du har barn under 18 år (eller under 20 år om de fortfarande studerar på gymnasienivå), har du rätt till ytterligare kronor per månad i utlandstillägg. Utlandstillägget blir då totalt kronor per månad. För att få tillägget vid delad vårdnad måste du eller din partner ha barnet minst 50 procent av tiden. Traktamente En skattefri ersättning som ska täcka merkostnaden för mat och småutgifter. Traktamente betalas ut med 15 procent av aktuellt belopp för det land du tjänstgör i. Eftersom du har fria måltider under insatsen dras resterande 85 procent bort. I de insatser där man inte får sina måltider av Försvarsmakten så utbetalas istället traktamentet med 100 procent. Om du tjänstgör som observatör eller motsvarande och får ett traktamente från Förenta nationerna betalas bara 15 procent av traktamentet från Försvarsmakten ut, eftersom traktamentet från FN bland annat ska täcka kostnaden för dina måltider. Observera att efter 3 månader reduceras det utbetalda traktamentet med 30 procent.

4 Traktamentet från Försvarsmakten bestäms av Skatteverket och kan förändras under pågående insats. Om du är särskilt anställd för att genomföra en insats (direktrekryterad), så är ditt tjänstgöringsställe där förbandet är placerat utomlands. Traktamente utbetalas då enbart när du gör en tjänsteresa från detta ställe. Nedan framgår traktamentet för de länder där Försvarsmakten har pågående insatser: Land 15 procent av traktamente i kronor per dag (2013) Afghanistan 47 Bosnien/Hercegovina 39 Djibouti 40 Egypten 55 Indien 45 Israel 83 Kongo 75 Kosovo 33 Libanon 61 Pakistan 33 Jordanien 92 Sudan 33 Sydkorea 82 Syrien 47 Uganda 36 Övriga förmåner Här beskrivs övriga förmåner vid militär insats utomlands exempelvis ersättning för akut sjukvård, boende, hotellkostnader, beklädnadsersättning för kvinnor samt familjeförmåner. Ersättning för sjukvård Om du behöver sjukvård utomlands sker det utan kostnad, alternativt att Försvarsmakten ersätter dig. Om du uppsöker sjukvården i Sverige ska du alltid kontakta Försvarsmaktens HR Centrum i förväg, såvida det inte är fråga om ett olycksfall. Se till att få ett kvitto på kostnaden. Kom ihåg att även göra en arbetsskadeanmälan. Ersättning för akut tandvård Försvarsmakten står för att åtgärda akut tandvård som går att åtgärda i insatsområdet. I det fall besvären inte är akuta eller kan åtgärdas i Sverige, så står arbetstagaren själv för kostnaden. Beklädnadsersättning för kvinnor Enligt utlandsavtalet har du rätt att köpa underkläder själv, om inte Försvarsmakten kan tillhandahålla underkläder. Försvarsmakten ersätter dig för denna kostnad i efterhand. Om du tjänstgör i en insats utomlands i 6 månader får du handla underkläder för upp till kronor. För varje ytterligare hel månad du tjänstgör utomlands får du handla för 300 kronor till.

5 För att få ersättning måste du kunna visa kvitton som bestyrker inköpen och beloppet. Chef ska även ha bestyrkt att Försvarsmakten inte har kunnat tillhandahålla underkläder. Tillfällig brist är inte en giltig anledning. Boende Under utlandstjänstgöringen har du fri logi. Om du tjänstgör som observatör eller motsvarande och får ett traktamente från FN, betalar Försvarsmakten inte för ditt boende. Traktamentet är bland annat till för att täcka kostnader för just detta. Hemresor och ledighet Under din utlandstjänstgöring har du möjlighet att göra hemresor till Sverige så länge det operativa läget medger det. Resorna ska gå till din hemort i Sverige och åter till tjänstgöringsplatsen utomlands. Av nedanstående tabell framgår hur många resor du kan få. Förbandschefen eller motsvarande har möjlighet att besluta om ytterligare hemresor. Tjänstgöringstid utomlands Antal hemresor till Sverige 3 månader 1 6 månader 2 9 månader 3 12 månader 4 Ledighet (leave) Vid utlandstjänstgöring mer än 6 dagar erhåller du 0,166 dagars ledighet per tjänstgöringsdag. Dessa dagar tas ut i samband med planerad ledighet inom tjänstgöringstiden utomlands. Eventuell återstående ledighet upp till 21 dagar som ryms inom anställningstiden tas ut i samband med hemkomst. Det innebär att om du är direktrekryterad (inkl reservofficer) förlängs inte anställningen med återstående ledighetsdagar, utan de eventuellt återstående dagarna utbetalas kontant efter sista anställningsdag. Dessa ledighetsdagar utbetalas med 3,3 procent per dag. Ledighet avräknas med sju dagar per vecka. Semester Du kan inte ta ut någon semester under pågående utlandstjänstgöring. Din semester förläggs istället efter det att du avslutat din insats utomlands. Hur det sker och vilka val du har varierar beroende på vilken personalkategori du tillhör. Grunden är att du har din ordinarie årssemester. Den del av årssemestern som du tjänar in under tiden utomlands kan ersättas med högre semesterlön i och med att du under den tiden haft faktorlön. Dessa semesterdagar har du rätt att lägga ut i direkt anslutning till hemkomsten. Väljer du att ta ut dagarna vid ett senare tillfälle får du istället din ordinarie lön vid semesterledigheten.

6 Sparad semester Om du tjänstgör utomlands över ett årsskifte och har full semesterbank (35 dagar, dock högst 40 dagar till och med 2015) ska du ta ut de överskjutande dagarna inom två månader efter hemkomst. Om du inte tar ut de överskjutande dagarna i ledighet betalas de ut till dig i pengar. De semesterdagar du tjänar in under utbildningen och utlandstjänstgöringen kommer om möjligt förläggas inom anställningstiden. Resterande dagar betalas ut kontant. Ersättningen grundas på den lön du hade under utlandstjänstgöringen. Tjänstledig Du kan få tjänstledigt vid militär insats utomlands om en nära anhörig blir allvarligt sjuk eller avlider, i samband med eget barns födsel eller av annat privat skäl som beviljas av arbetsgivaren. Trängande familjeskäl Om en nära anhörig till dig skulle bli allvarligt sjuk eller avlida har du möjlighet att få upp till 10 dagars ledighet. Du får även en resa hem till din bostadsort och åter i samband med en sådan tjänstledighet. Dagarna får även användas i samband med en begravning av en nära anhörig. Till nära anhörig räknas make, maka, registrerad partner, sambo, barn, barnbarn, syskon, föräldrar, mor- och farföräldrar, svärföräldrar och fosterföräldrar. När det gäller begravning tillkommer farbror, faster, morbror, moster, syskonbarn, svärson, svärdotter, svåger och svägerska. Utöver ovanstående kan förbandschefen eller motsvarande om det finns särskilda skäl bevilja dig ledighet med bibehållen lön även om det rör andra anhöriga eller närstående. Du kanske till exempel har en moster som enda släkting, som dessutom har uppfostrat dig och alltså fungerat som en förälder. Ledighet i samband med barns födelse Om du under utlandstjänstgöringen skulle bli förälder har du rätt till 10 dagars ledighet med tillfällig föräldrapenning. Under den tiden får du löneavdrag från Försvarsmakten och ska istället begära ersättning från Försäkringskassan. I samband med en sådan händelse får du en betald resa hem till din bostadsort och åter. Annan tjänstledighet Om du utöver ovan redovisade ledigheter har behov av att vara ledig av något privat skäl kan din arbetsgivare bevilja dig tjänstledighet med helt löneavdrag. I samband med en sådan tjänstledighet betalar du själv resan hem till Sverige och tillbaka. Avbryta tjänstgöring Din tjänstgöring utomlands kan avbrytas av ett flertal olika anledningar såsom operationella skäl, omplacering eller uppsägning av personliga skäl, samt att du blir sjuk eller skadad. Medicinska skäl (repatriering) Om du blir sjuk eller skadad under insatsen och inte kan stanna kvar i insatsområdet blir du repatrierad till Sverige. Under tiden i Sverige har du rätt till bibehållna förmåner, vilket

7 innebär att ordinarie i-lön fortsätter utbetalas till sista planerade tjänstgöringsdag utan sjukavdrag. Du behåller också utlandstillägget. Om du fortfarande är sjuk eller skadad vid tidpunkten för den sista planerade tjänstgöringsdagen ska du anmäla dig till försäkringskassan så att du erhåller sjuklön. Försvarsmakten prövar fortlöpande om du kan återgå till i tjänst utomlands för att avsluta insatsen. Om du under tiden skulle tillfriskna så att du kan återgå i tjänst i Sverige, men eventuellt inte utomlands, utbetalas inte utlandstillägget från denna tidpunkt. Den semester som är intjänad under tiden utomlands ersätts inte med den högre semesterlönen (faktorlön), eftersom du inte har möjlighet att förlägga den i direkt anslutning till hemkomst. Eventuellt återstående ledighet (leave) utbetalas kontant. Vid omplacering till Sverige, av andra skäl än medicinska, avslutas din förrättning och du återgår till tjänst vid ditt ordinarie förband. De villkor som gällde i samband med tjänstgöringen utomlands slutar gälla. En sådan omplacering från arbetsgivarens sida ska föregås av ett skriftligt beslut. För dig som har en särskild anställning med stöd av lagen om Försvarsmaktens personal vid internationella militära insatser gäller en ömsesidig uppsägningstid på 3 månader. Om du själv vill säga upp din anställning kan Försvarsmakten gå med på en kortare uppsägningstid. Hemkomstsamtal och återsamling Alla internationella militära insatser avslutas med ett särskilt program när du kommer hem. Under upp till tre dagar kommer du att avrustas, ha ett hemkomstsamtal och få vara med om en medaljceremoni. Hemkomstsamtal När du avslutat en internationell militär insats ska du genomföra ett så kallat hemkomstsamtal. Beroende på insatsens art samt vilken typ av tjänst du har haft genomförs samtalet antingen i grupp eller enskilt. Utöver detta kommer du också efter vissa insatser att få ett kortare, fördjupat, enskilt samtal, så kallad screening. Uppföljning efter hemkomst Tre till sex månader efter det att du kommit hem från din insats utomlands kommer du att kallas till en två dagars uppföljning som är obligatorisk. Du genomför denna verksamhet som en förrättning. Du ska arbetstidsplaneras på vanligt sätt för återsamlingsverksamheten även om den genomförs under en helg. Du behåller din ordinarie individuella lön under dessa dagar. Du är arbetstidsreglerad och har under dessa dagar samma individuella lön som du hade under utbildningen. Försvarsmakten står för resan från din bostadsort och åter.

till Försvarsmaktsavtal om villkor vid tjänstgöring i en internationell militär insats för arbetstagare tillhörande OFR/O FM eller OFR/S

till Försvarsmaktsavtal om villkor vid tjänstgöring i en internationell militär insats för arbetstagare tillhörande OFR/O FM eller OFR/S 2012-10-08 16 115:65478 Sida 1 (3) Förhandlingsprotokoll till Försvarsmaktsavtal om villkor vid tjänstgöring i en internationell militär insats för arbetstagare tillhörande OFR/O FM eller OFR/S 1 Parterna

Läs mer

Försvarsmaktsavtal om villkor vid tjänstgöring i en internationell militär insats för arbetstagare tillhörande OFR/O FM eller OFR/S

Försvarsmaktsavtal om villkor vid tjänstgöring i en internationell militär insats för arbetstagare tillhörande OFR/O FM eller OFR/S 2012-10-08 16 115:65478 Sida 1 (10) Försvarsmaktsavtal om villkor vid tjänstgöring i en internationell militär insats för arbetstagare tillhörande OFR/O FM eller OFR/S 1 Inledande bestämmelser Detta avtal

Läs mer

LEDIGHETER 2. Senast uppdaterad: 13-11-12

LEDIGHETER 2. Senast uppdaterad: 13-11-12 LEDIGHETER 2 FÖRÄLDRALEDIGHET 2 MAMMALEDIGHET 3 PAPPALEDIGHET 3 OMPLACERING VID RISKFYLLDA ARBETSFÖRHÅLLANDEN 3 LEDIGHETENS FÖRLÄGGNING 4 LEDIGHET, ENSKILDA ANGELÄGENHETER (AB 98 31) 5 LEDIGHET FÖR NÄRSTÅENDEVÅRD

Läs mer

Försvarsmaktsavtal om villkor vid tjänstgöring i utlandsstyrkan

Försvarsmaktsavtal om villkor vid tjänstgöring i utlandsstyrkan AVTAL HÖGKVARTERET Datum Sida 1 (10) Bilaga till protokoll bet. 16 115:78859 Försvarsmaktsavtal om villkor vid tjänstgöring i utlandsstyrkan 1 INLEDANDE BESTÄMMELSER Parterna träffar, mot bakgrund av bestämmelserna

Läs mer

Så betalar du för resor i tjänsten Vi tar ditt företagande personligt

Så betalar du för resor i tjänsten Vi tar ditt företagande personligt Löneguide nr 7 för dig som är eller ska bli löneadministratör Så betalar du för resor i tjänsten Vi tar ditt företagande personligt Din guide är Sebastian Bäckström, på konsultfirman Selegu AB. Han är

Läs mer

Totalförsvarets pliktverks författningssamling

Totalförsvarets pliktverks författningssamling Totalförsvarets pliktverks författningssamling Utgivare: Kjell Kastman ISSN 1400-786X Totalförsvarets pliktverks föreskrifter om förmåner till totalförsvarspliktiga under tjänstgöring; Utkom från trycket

Läs mer

Traktamenten och andra kostnadsersättningar

Traktamenten och andra kostnadsersättningar Traktamenten och andra kostnadsersättningar Inkomståret 2004 SKV 354 utgåva 13 Traktamenten och andra kostnadsersättningar är skattepliktiga. Den skattskyldige har rätt till helt schablonavdrag för måltider

Läs mer

PERSONALHANDBOK FAGERSTA KOMMUN Personalkontoret Datum 2014-01-19

PERSONALHANDBOK FAGERSTA KOMMUN Personalkontoret Datum 2014-01-19 1() FÖRÄLDRALEDIGHET Vem har rätt till föräldrapenning De arbetstagare som är föräldrar är rättslig vårdnadshavare och har vård om ett barn har tagit emot ett barn för stadigvarande vård och fostran stadigvarande

Läs mer

PERSONALHANDBOK NORRA VÄSTMANLANDS KOMMUNALTEKNIKFÖRBUND

PERSONALHANDBOK NORRA VÄSTMANLANDS KOMMUNALTEKNIKFÖRBUND 1(5) Vem har rätt till föräldrapenning De arbetstagare som är föräldrar är rättslig vårdnadshavare och har vård om ett barn har tagit emot ett barn för stadigvarande vård och fostran stadigvarande sammanbor

Läs mer

Bilaga 4. Resebestämmelser vid Infranord AB

Bilaga 4. Resebestämmelser vid Infranord AB Bilaga 4. Resebestämmelser vid Infranord AB Rätt till restidsersättning Arbetstagaren har rätt till restidsersättning för resa som företagits på tid som inte är arbetstid om inte arbetstagaren är undantagen

Läs mer

Ansökan om ledighet ska rapporteras i Egenrapporteringen i så god tid som möjligt innan ledigheten börjar eller förlängs.

Ansökan om ledighet ska rapporteras i Egenrapporteringen i så god tid som möjligt innan ledigheten börjar eller förlängs. Innehåll Semester... 2 Antal semesterdagar... 2 Föräldraledighet... 2 Vård av sjukt barn... 3 Vård av sjukt barn från dag 11... 3 Föräldraledighet, föräldrapenning... 3 Föräldraledighet, lägstanivådagar...

Läs mer

Avtalade förmåner för dig som jobbar i Västra Götalandsregionen

Avtalade förmåner för dig som jobbar i Västra Götalandsregionen för dig som jobbar i Västra Götalandsregionen Din anställning i Västra Götalandsregionen regleras av olika lagar och centrala/lokala kollektivavtal. Genom avtalen har du som regionanställd bättre villkor

Läs mer

3 kap. Kostnadsersättningar m.m.

3 kap. Kostnadsersättningar m.m. 1 (9) 3 kap. Kostnadsersättningar m.m. Ersättning vid tjänsteresa och förrättning Vissa definitioner 1 Flerdygnsförrättning Förrättning Förrättningsställe IL Tjänsteresa Tjänsteställe Traktamente Vanliga

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om utlandsstyrkan inom Försvarsmakten; SFS 1999:569 Utkom från trycket den 16 juni 1999 utfärdad den 3 juni 1999. Regeringen föreskriver följande. Inledande bestämmelse

Läs mer

Försvarsmaktens avtal om semester för arbetstagare tillhörande OFR/O FM, OFR/S och SEKO Försvar

Försvarsmaktens avtal om semester för arbetstagare tillhörande OFR/O FM, OFR/S och SEKO Försvar 2015-09-30 FM2015-18293:1 Sida 1 (5) Försvarsmaktens avtal om semester för arbetstagare tillhörande OFR/O FM, OFR/S och SEKO Försvar Allmänt 1 Detta avtal är träffat med stöd av 2 kap. 2 villkorsavtalet

Läs mer

Ändringar och tillägg i avtal om allmänna anställningsvillkor för cirkelledare m fl ledare/lärare

Ändringar och tillägg i avtal om allmänna anställningsvillkor för cirkelledare m fl ledare/lärare Bilaga 2 Ändringar och tillägg i avtal om allmänna anställningsvillkor för cirkelledare m fl ledare/lärare 2 Anställning Mom 1:2:3 Pensionär Momentet utgår. Avtal om personalutveckling 3 Om överenskommelse

Läs mer

Ska du vara föräldraledig?

Ska du vara föräldraledig? Ska du vara föräldraledig? Information om vad man ska tänka på när man ska vara föräldraledig Ska du vara föräldraledig? När du är föräldraledig sänks din medlemsavgift till Handels gäller inte avgiften

Läs mer

Den här presentationen innehåller svaret på frågor som vi ofta får från både medlemmar och er ombud. Tanken är att du här får en lathund med svaren i

Den här presentationen innehåller svaret på frågor som vi ofta får från både medlemmar och er ombud. Tanken är att du här får en lathund med svaren i Den här presentationen innehåller svaret på frågor som vi ofta får från både medlemmar och er ombud. Tanken är att du här får en lathund med svaren i huvuddrag när du får frågor från dina medlemmar på

Läs mer

hårt och mjukt Vad du får då du tjänstgör i Försvarsmakten.

hårt och mjukt Vad du får då du tjänstgör i Försvarsmakten. hårt och mjukt Vad du får då du tjänstgör i Försvarsmakten. S - 2 HÅRT OCH MJUKT Vad du får då du tjänstgör i Försvarsmakten. SUMMAN ÄR STÖRRE ÄN DU TROR Att tjänstgöra i Försvarsmakten är berikande på

Läs mer

Dubbel bosättning och tillfälligt arbete innebär behov av två bostäder

Dubbel bosättning och tillfälligt arbete innebär behov av två bostäder 1 / 5 Dubbelt Hjälper boende dig när du ska köpa, sälja eller byta bostad Dubbelt boende eller tillfälligt arbete innebär att man på grund av sitt arbete har varit tvungen att skaffa nytt boende på en

Läs mer

Försvarsmakten är en Det Finns Flera vägar in till en DeltiDstjänstgöring: information till arbetsgivare:

Försvarsmakten är en Det Finns Flera vägar in till en DeltiDstjänstgöring: information till arbetsgivare: Soldat, sjöman ELLER gruppbefäl PÅ deltid? Nya möjligheter att kombinera din karriär Att tjänstgöra i Försvarsmakten innebär stora möjligheter till utveckling. Du får möjlighet att växa som person samtidigt

Läs mer

Utf datum 2011-04-01. Godkänt av Peter Blomqvist. Reseavtal SJ AB 1

Utf datum 2011-04-01. Godkänt av Peter Blomqvist. Reseavtal SJ AB 1 Utf datum 1(8) 1 Innehållsförteckning: 1 Tillämpningsområde... 1 2 Arbetsgivarbegrepp... 1 3 Vissa definitioner... 2 4 Grundläggande bestämmelser... 2 5 Resplan... 2 6 Resekostnadsersättning... 3 1 mom

Läs mer

Fastigos rekommendationsavtal. Reseavtal GILTIGT FRÅN

Fastigos rekommendationsavtal. Reseavtal GILTIGT FRÅN Fastigos rekommendationsavtal Reseavtal GILTIGT FRÅN 2002-01-01 Reseavtal Rekommendationsavtal 1993 med ändringar till och med 2012 mellan Fastigo, Fastighetsbranschens Arbetsgivarorganisation Fastighetsanställdas

Läs mer

Dagens försäkringssystem

Dagens försäkringssystem Dagens försäkringssystem Ex: Avtal om ersättning vid personskada, PSA. Avtal om statens tjänstegrupplivförsäkring, TGL-S Ex: Socialförsäkringsbalken (sjukpenning, sjukersättning) och lag om arbetsskadeförsäkring

Läs mer

Semester så funkar det

Semester så funkar det Semester så funkar det Information om reglerna i semesterlagen Semesterlagen Alla anställda har rätt till fem veckors semester (25 dagar) per år. Semesterlagen skiljer på betald och obetald semester. Semesteråret,

Läs mer

Ersättningsregler för uppdrag inom Gymnastikförbundet 2011-2012

Ersättningsregler för uppdrag inom Gymnastikförbundet 2011-2012 2011-02-18 Ersättningsregler för uppdrag inom Gymnastikförbundet 2011-2012 Generella bestämmelser... 2 Bilaga 1 Förbundsstyrelsen och kommittéer... 4 Bilaga 2 Nationella tävlingar... 5 Bilaga 3 Internationella

Läs mer

Löneväxling till pension. Gäller från

Löneväxling till pension. Gäller från Löneväxling till pension Gäller från 2017-09-01 Löneväxling till pension Dnr 1-647/2014 INNEHÅLL 1 Vad innebär löneväxling?... 1 2 Vem kan löneväxla till pension?... 1 3 Ersättningar som kan påverkas...

Läs mer

12 Skattetabeller. 12.2 Allmänna skattetabeller

12 Skattetabeller. 12.2 Allmänna skattetabeller Skattetabeller, Avsnitt 12 1 12 Skattetabeller 12.1 Inledning Regler om skattetabeller finns i 12 kap. SFL. I det kapitlet finns bestämmelser om allmänna skattetabeller (12 kap. 2 och 3 SFL), se avsnitt

Läs mer

F ärrnånsavtal. Avtalsperiod. Restidsersättning. Förrättningstillägg m.m. Kollektivavtal. Sida 1 (6)

F ärrnånsavtal. Avtalsperiod. Restidsersättning. Förrättningstillägg m.m. Kollektivavtal. Sida 1 (6) Kollektivavtal Sida 1 (6) F ärrnånsavtal Avtalsperiod 1 Detta avtal om skattepliktiga lönetillägg mm gäller från och med den l augusti 2005 och tillsvidare. Avtalsslutande parter har var och en för sig

Läs mer

Löneväxling till pension. Gäller från

Löneväxling till pension. Gäller från Löneväxling till pension Gäller från 2017-09-01 Löneväxling till pension Dnr 1-647/2014 INNEHÅLL 1 Vad innebär löneväxling?... 1 2 Vem kan löneväxla till pension?... 1 3 Ersättningar som kan påverkas...

Läs mer

En kortfattad sammanställning över vilka försäkringar du har som anställd i Försvarsmakten

En kortfattad sammanställning över vilka försäkringar du har som anställd i Försvarsmakten Sida 1 (5) En kortfattad sammanställning över vilka försäkringar du har som anställd i Försvarsmakten Detta är kort sammanställning över de försäkringar som gäller. I många av försäkringarna finns det

Läs mer

Regler och anvisningar för löneväxling vid Stockholms universitet. Gäller från 2015-08-01.

Regler och anvisningar för löneväxling vid Stockholms universitet. Gäller från 2015-08-01. Regler och anvisningar för löneväxling vid Stockholms universitet Gäller från 2015-08-01. INNEHÅLL 1 Vad innebär löneväxling?... 3 2 Vem kan löneväxla till pension?... 3 3 Ersättningar som kan påverkas...

Läs mer

Frågor och svar angående växling av semesterdagstillägg

Frågor och svar angående växling av semesterdagstillägg Sid 1 (5) Frågor och svar angående växling av semesterdagstillägg mot ledig tid Vad är syftet? Svar: Gävle kommun vill ge sina medarbetare ytterligare ett sätt att få sitt livspussel att gå ihop. Tid är

Läs mer

Regler och anvisningar för löneväxling vid Stockholms universitet

Regler och anvisningar för löneväxling vid Stockholms universitet Regler och anvisningar för löneväxling vid Stockholms universitet Gäller från 2015-08-01. (Uppdaterad 2017-12-12) INNEHÅLL 1 Vad innebär löneväxling?... 3 2 Vem kan löneväxla till pension?... 3 3 Ersättningar

Läs mer

Traktamenten och andra kostnadsersättningar

Traktamenten och andra kostnadsersättningar Traktamenten och andra kostnadsersättningar Från och med inkomståret 2006 SKV 354 utgåva 16 I den här broschyren kan du läsa om traktamenten vid tjänsteresor och andra vanliga kostnadsersättningar som

Läs mer

Ferielön. Beräkning av ferielön

Ferielön. Beräkning av ferielön Ferielön Ferielön är den lön som läraren erhåller under ferieperioderna (sommarlov och jullov). Grunden för ferielön är att en lärare arbetar mer än 40 timmar i veckan under 194 dagar per arbetsår, utan

Läs mer

föreskrifter och allmänna råd om förmåner till totalförsvarspliktiga under tjänstgöring;

föreskrifter och allmänna råd om förmåner till totalförsvarspliktiga under tjänstgöring; Totalförsvarets rekryteringsmyndighets författningssamling Utgivare: Jan Nyquist ISSN 2002-6927 Totalförsvarets rekryteringsmyndighets föreskrifter och allmänna råd om förmåner till totalförsvarspliktiga

Läs mer

TRAKTAMENTE M FL ERSÄTTNINGAR

TRAKTAMENTE M FL ERSÄTTNINGAR TRAKTAMENTE M FL ERSÄTTNINGAR Finansförbundet 8 Kommentar Cirkulär LA-handbok Lagstiftning Skatteverkets råd mm ÖVERSIKT TRAKTAMENTE Tillåtet blanda att resa på räkning resp traktamente under året Traktamente

Läs mer

Avtal mellan Arbetsgivarföreningen KFO och Handelsanställdas förbund Supplement till folkrörelseavtal 1 oktober 2012 30 september 2013.

Avtal mellan Arbetsgivarföreningen KFO och Handelsanställdas förbund Supplement till folkrörelseavtal 1 oktober 2012 30 september 2013. Avtal mellan Arbetsgivarföreningen KFO och Handelsanställdas förbund Supplement till folkrörelseavtal 1 oktober 2012 30 september 2013 Folkets hus och folkparkrörelsens förhandlingsorganisation Avtal 1/10

Läs mer

Försvarsmaktens avtal om semester för arbetstagare tillhörande OFR/O FM, OFR/S och SEKO Försvar

Försvarsmaktens avtal om semester för arbetstagare tillhörande OFR/O FM, OFR/S och SEKO Försvar 2013-06-13 16 115:59094 Sida 1 (5) Försvarsmaktens avtal om semester för arbetstagare tillhörande OFR/O FM, OFR/S och SEKO Försvar Allmänt 1 Detta avtal är träffat med stöd av 2 kap. 2 villkorsavtalet

Läs mer

Löneväxling vid Karolinska Institutet. Gäller från 2014-11-01

Löneväxling vid Karolinska Institutet. Gäller från 2014-11-01 Löneväxling vid Karolinska Institutet Gäller från 2014-11-01 Löneväxling vid Karolinska Institutet Dnr 1-647/2014 INNEHÅLL 1 Vad innebär löneväxling?... 1 2 Vem kan löneväxla till pension?... 1 3 Ersättningar

Läs mer

PERSONALHANDBOK FAGERSTA KOMMUN Personalkontoret Datum 2013-05-01

PERSONALHANDBOK FAGERSTA KOMMUN Personalkontoret Datum 2013-05-01 201-05-01 1(7) SEMESTERLEDIGHET Semesterlagen gäller för alla arbetstagare. Genom lagen garanteras arbetstagaren semesterförmåner i sin anställning. De flesta bestämmelserna är tvingande till arbetstagarnas

Läs mer

Regler och anvisningar för löneväxling vid Stockholms universitet

Regler och anvisningar för löneväxling vid Stockholms universitet Regler och anvisningar för löneväxling vid Stockholms universitet Gäller från 2015-08-01. (Uppdaterad 2017-04-07) INNEHÅLL 1 Vad innebär löneväxling?... 3 2 Vem kan löneväxla till pension?... 3 3 Ersättningar

Läs mer

Intyg från Försäkringskassan ska bifogas tillsammans med kopia på lönespecifikationen. Kontaktperson Tfn/mobil Tfn/växel på företaget

Intyg från Försäkringskassan ska bifogas tillsammans med kopia på lönespecifikationen. Kontaktperson Tfn/mobil Tfn/växel på företaget Ansökan om ersättning för semesterlönegrundande frånvaro enligt 17 Semesterlagen för arbetare inom MEs kollektivavtalsområden ARBETSGIVARE Företagsnamn Intyg från Försäkringskassan ska bifogas tillsammans

Läs mer

Anställningsvillkor. Personalavdelningen

Anställningsvillkor. Personalavdelningen Personalavdelningen Anställningsvillkor Uppdaterad 2011-10-21 Du som är anställd vid Uppsala universitet har kanske många frågor rörande din anställning. Här ges en kort information om det vi tror är mest

Läs mer

FÖRHANDLINGSPROTOKOLL

FÖRHANDLINGSPROTOKOLL FÖRHANDLINGSPROTOKOLL Ärende Överenskommelse om reseavtal mellan SFO och PTK Tid 1990-10-08, 1990-11-13, 1990-11-26, 1991-02-08, 1991-03-04, 1991-03-19 Plats Parter SFO lokaler, Göta Ark-huset, Stockholm

Läs mer

Ersättning vid mötesbesök Löne- och anställningsrekommendationer för pingstförsamlingar

Ersättning vid mötesbesök Löne- och anställningsrekommendationer för pingstförsamlingar Gäller 2013-05-01 till och med 2016-09-30 Sid 1 av 5 Ersättning vid mötesbesök Löne- och anställningsrekommendationer för pingstförsamlingar Inledning Detta är partsgemensamma rekommendationer från Vision,

Läs mer

Mall & Guide inför Semesterberäkning

Mall & Guide inför Semesterberäkning Mall & Guide inför Semesterberäkning Semesterlagen gäller för alla anställda Semesterlagen gäller alla arbetstagare, även medlemmar av arbetsgivarens familj. 25 dagars semester Varje anställd har rätt

Läs mer

Avtal mellan Arbetsgivarföreningen KFO och Handelsanställdas förbund Supplement till folkrörelseavtal 1 oktober september 2017

Avtal mellan Arbetsgivarföreningen KFO och Handelsanställdas förbund Supplement till folkrörelseavtal 1 oktober september 2017 Avtal mellan Arbetsgivarföreningen KFO och Handelsanställdas förbund Supplement till folkrörelseavtal 1 oktober 2016 30 september 2017 Folkets hus och parker Avtal 1/10 2016 30/9 2017 KOLLEKTIVAVTAL mellan

Läs mer

Arvodes- och ersättningsreglemente

Arvodes- och ersättningsreglemente Hörselskadades Riksförbund 1(5) Arvodes- och ersättningsreglemente Gäller för styrelseledamöter och övriga förtroendevalda på förbundsnivå 1. Grundläggande bestämmelser 1.1 Definitioner Med förrättning

Läs mer

Avtal Maskinbefäl -fartyg med passagerarfartygscertifikat

Avtal Maskinbefäl -fartyg med passagerarfartygscertifikat Avtal Maskinbefäl -fartyg med passagerarfartygscertifikat mellan Sjöfartens Arbetsgivareförbund och Ledarna/Sjöbefälsföreningen för maskinbefäl anställda i rederier anslutna till Sjöfartens Arbetsgivareförbund.

Läs mer

UTLANDSKONTRAKT enligt URA (i dess lydelse fr.o.m. den 1 februari 2010)

UTLANDSKONTRAKT enligt URA (i dess lydelse fr.o.m. den 1 februari 2010) UTLANDSKONTRAKT enligt URA (i dess lydelse fr.o.m. den 1 februari 2010) DNR Exempel på skrivningar för redan anställd vid GU som är folkbokförd och betalar skatt i Sverige. Viktigt att observera att skrivningarna

Läs mer

Tillägg till anställningsavtal Reseavtal vid enskild resa

Tillägg till anställningsavtal Reseavtal vid enskild resa Tillägg till anställningsavtal Reseavtal vid enskild resa Mellan (PA), anställd hos Hand i Hand (AG), Och (AB), kund hos Hand i Hand, har idag följande avtal träffats. 1 Avtalet gäller under AB:s resa

Läs mer

Frågor och svar om växling av semesterdagstillägg till ledig tid

Frågor och svar om växling av semesterdagstillägg till ledig tid Frågor och svar om växling av semesterdagstillägg till ledig tid Region Gävleborg vill att alla medarbetare ska ha ett hållbart arbetsliv och en bra balans mellan arbete och fritid. I den mån det är möjligt

Läs mer

Information om din anställning med anledning av konkurs

Information om din anställning med anledning av konkurs Information om din anställning med anledning av konkurs Här följer en kort sammanställning med information om de vanligaste löne- och anställningsfrågorna som kan uppkomma i samband med en konkurs. Experts

Läs mer

15. Ersättning till förtroendevalda 2014

15. Ersättning till förtroendevalda 2014 Förmiddag, station 2 15. Ersättning till förtroendevalda 2014 Valberedningen har tagit fram ett förslag på ersättningar till förtroendevalda. Valberedningens förslag till beslut: Att anta valberedningens

Läs mer

GAME STORES GROUP SWEDEN AB I KONKURS

GAME STORES GROUP SWEDEN AB I KONKURS GAME STORES GROUP SWEDEN AB I KONKURS Information om din anställning med anledning av GAMEs konkurs Uppdatering 2015-06-25 Enligt uppgift från Länsstyreslen ska lönen ha betalts ut på förfallodagen i dag

Läs mer

Arbetsgivarfrågor. Nr 12 Juni 2012. Nya regler om ledighet inom Försvarsmakten

Arbetsgivarfrågor. Nr 12 Juni 2012. Nya regler om ledighet inom Försvarsmakten Arbetsgivarfrågor Nr 12 Juni 2012 Nya regler om ledighet inom Försvarsmakten Den 1 juli 2012 träder en ny lag, lagen (2012:332) om vissa försvarsmaktsanställningar, i kraft. Lagen reglerar frågor om anställning

Läs mer

Traktamenten och andra kostnadsersättningar

Traktamenten och andra kostnadsersättningar Traktamenten och andra kostnadsersättningar Från och med 2005 SKV 354 utgåva 14 I den här broschyren kan du läsa om traktamenten vid tjänsteresor och andra vanliga kostnadsersättningar som arbetsgivare

Läs mer

Avtal om facklig verksamhet inom Green Cargo AB Sammanställt av SEKO Green Cargo

Avtal om facklig verksamhet inom Green Cargo AB Sammanställt av SEKO Green Cargo Green Cargo Avtal om facklig verksamhet inom Green Cargo AB Sammanställt av SEKO Green Cargo 2 1 TILLÄMPNINGSOMRÅDE... 3 2 VISSA DEFINITIONER... 3 3 ANMÄLAN AV FACKLIG FÖRTROENDEMAN... 3 4 BEGREPPEN FACKLIG

Läs mer

8 kap. Lön under föräldraledighet

8 kap. Lön under föräldraledighet . LÄSVERSION 1 (6) 8 kap. Lön under föräldraledighet 8 kap. Lön under föräldraledighet Löneavdrag 1 Vid föräldraledighet görs löneavdrag för varje kalenderdag som föräldraledigheten omfattar med ett belopp

Läs mer

Löneväxling vid Karolinska Institutet

Löneväxling vid Karolinska Institutet Löneväxling vid Karolinska Institutet Gäller från 2014-11-01 Uppdaterad 2017-01-01 Löneväxling vid Karolinska Institutet Dnr 1-647/2014 INNEHÅLL 1 Vad innebär löneväxling?... 1 2 Vem kan löneväxla till

Läs mer

Traktamenten och andra kostnadsersättningar

Traktamenten och andra kostnadsersättningar SKV 354 utgåva 21 Traktamenten och andra kostnadsersättningar Från och med inkomståret 2011 I den här broschyren kan du läsa om traktamenten vid tjänsteresor och andra vanliga kostnadsersättningar som

Läs mer

Överenskommelse om Bestämmelser för studentmedarbetare

Överenskommelse om Bestämmelser för studentmedarbetare Förhandlingsprotokoll 2014-12-11 Överenskommelse om Bestämmelser för studentmedarbetare Parter Sveriges Kommuner och Landsting och Arbetsgivarförbundet Pacta å ena sidan, samt OFRs förbundsområde Allmän

Läs mer

Kronofogdemyndighetens allmänna råd

Kronofogdemyndighetens allmänna råd Kronofogdemyndighetens allmänna råd ISSN 1653-9931 Kronofogdemyndighetens allmänna råd om bestämmande av förbehållsbeloppet vid utmätning av lön m.m. under 2015 1 ; beslutade den 1 december 2014 i anslutning

Läs mer

Traktamentsavtal KFS TRAKT 13. Gällande från 2013-01-01

Traktamentsavtal KFS TRAKT 13. Gällande från 2013-01-01 Traktamentsavtal KFS TRAKT 13 Gällande från 2013-01-01 1 Traktamentsavtal TRAKT 13 Förhandlingar om Traktamentsavtal TRAKT 13 3 Parter 3 1 Definitioner 3 Resetillägg 4 2 Utlandsresor 4 3 Riktlinjer för

Läs mer

Med chef avses: För förbundsstyrelsen förbundsordföranden. För kansliet generalsekreteraren. För föreningar styrelseordföranden.

Med chef avses: För förbundsstyrelsen förbundsordföranden. För kansliet generalsekreteraren. För föreningar styrelseordföranden. Sida 17 (24) 10 Resepolicy Omfattning Dessa bestämmelser gäller förtroendevalda, anställda och funktionärer vid Sveriges Veteranförbund Fredsbaskrarna (SVF), vars resor och möten sker på SVF uppdrag och

Läs mer

Omställningsfonden för dig som arbetstagare

Omställningsfonden för dig som arbetstagare Sida 1 Omställningsfonden för dig som arbetstagare Innehåll Aktivt omställningsarbete... 2 Villkor för att du ska få stöd... 2 Hjälp och stöd att hitta ett nytt jobb... 2 Ekonomiska förmåner... 3 A-kasseutfyllnad...

Läs mer

Konto Kontotext Beskrivning Filer i Prima Palett Beskrivning av lönekostnadskonton Region Skåne

Konto Kontotext Beskrivning Filer i Prima Palett Beskrivning av lönekostnadskonton Region Skåne Beskrivning av lönekostnadskonton Region Skåne 291 Upplupna löner Detta konto är ett interimskonto för periodisering av lönekostnader. Kontot krediteras vid räkenskapsperiodens slut för upplupna, ännu

Läs mer

Nya regler om ledighet för anställning inom Försvarsmakten

Nya regler om ledighet för anställning inom Försvarsmakten Sidan 1 av 5 Nr 16/12 Stockholm 2012-06-14 Till Medlemmarna i EnergiFöretagens Arbetsgivareförening Nya regler om ledighet för anställning inom Försvarsmakten Den 1 juli 2012 träder en ny lag, lagen (2012:332)

Läs mer

Traktamenten och andra kostnadsersättningar

Traktamenten och andra kostnadsersättningar Traktamenten och andra kostnadsersättningar Från och med inkomståret 2014 I den här broschyren kan du läsa om traktamenten vid tjänsteresor och andra vanliga kostnadsersättningar som arbetsgivare betalar

Läs mer

Avtalet med Unionen är på 36 månader med ett avtalsvärde på 6,8 %.

Avtalet med Unionen är på 36 månader med ett avtalsvärde på 6,8 %. Nyheter i Flygplatsavtalet med Unionen, Ledarna, Sveriges Ingenjörer, Civilekonomernas Riksförbund och förtecknade Saco-förbund samt nyheter i bilagan till Flygplatsavtalet med SEKO. KFS har tecknat ett

Läs mer

Q&A vanliga frågor vid utbetalning av lönegaranti

Q&A vanliga frågor vid utbetalning av lönegaranti Q&A vanliga frågor vid utbetalning av lönegaranti Q: Vem betalar ut lönegaranti? A: Länsstyrelsen är utbetalande myndighet av lönegarantibeslut. Länsstyrelsen beskattar och upprättar kontrolluppgifter

Läs mer

% KFM A 2013:1 Verkställighet och indrivning

% KFM A 2013:1 Verkställighet och indrivning Kronofogdemyndighetens allmänna råd ISSN 1653-9931 Kronofogdemyndighetens allmänna råd om bestämmande av förbehållsbeloppet vid utmätning av lön m.m. under 2014 1 ; beslutade den 2 december 2013 i anslutning

Läs mer

Personalavdelningen 19 juni 2000 Dnr Mahr 49-2000/562

Personalavdelningen 19 juni 2000 Dnr Mahr 49-2000/562 MALMÖ HÖGSKOLA LOKALT AVTAL Personalavdelningen 19 juni 2000 Dnr Mahr 49-2000/562 Parter: Malmö högskola SACO-S OFR-S SEKO-civil Skåne Lokalt kollektivavtal vid Malmö högskola om ersättning vid tjänsteresa

Läs mer

Ekonomiadministrativa sektionen. Ekonomi/Finans Personalfrågor Beskattning av förmån av utbildning och andra åtgärder vid personalavveckling

Ekonomiadministrativa sektionen. Ekonomi/Finans Personalfrågor Beskattning av förmån av utbildning och andra åtgärder vid personalavveckling 1 Cirkulärnr: 1996:138 Diarienr: 1996:2624 Handläggare: Sektion/Enhet: Jan Svensson Datum: 1996-10-01 Mottagare: Rubrik: Ekonomiadministrativa sektionen Kommunstyrelsen Ekonomi/Finans Personalfrågor Beskattning

Läs mer

Till efterlevande. Information om ekonomiskt stöd

Till efterlevande. Information om ekonomiskt stöd Till efterlevande Information om ekonomiskt stöd Vill du veta mer? Den här broschyren ger bara översiktlig information. Om du vill ha mer detaljerad information om något som nämns i broschyren kan du läsa

Läs mer

Lönedokument till handbok ITP 1, ITP 2 + ITPK

Lönedokument till handbok ITP 1, ITP 2 + ITPK Lönedokument, 5015 nuari 2014_1 Lönedokument till handbok, Här har vi markerat vilka löneslag som du ska anmäla inom respektive (och vilka löneslag som inte ska inkluderas). Så kika i den här listan när

Läs mer

Kort & Znabbt Om Avtalet

Kort & Znabbt Om Avtalet Kollektivavtalet, som tecknats mellan Maskinentreprenörerna och SEKO, gäller under perioden 2013-05-01 2016-05-31. Den här sammanställningen omfattar perioden 2013-05-01 2014-04-30. REGEL: Alla lönebelopp

Läs mer

PS SJÄLVSERVICE Sid 1 (35)

PS SJÄLVSERVICE Sid 1 (35) Sid 1 (35) Innehållsförteckning INLOGGNING VIA INTERNET (exempelvis hemifrån):... 2 INLOGGNING I SJÄLVSERVICE... 3 ADRESS... 6 BARN... 7 FRÅNVARO... 8 TURBYTE... 13 AVVIKANDE TJÄNSTGÖRING... 18 TILLÄGG/AVDRAG

Läs mer

Din tjänstepension i Alecta

Din tjänstepension i Alecta 1311 2012.01 Illustration Agnes Miski Török Foto Björn Keller Produktion Alecta f ö r m å n s b e s t ä m d t j ä n s t e p e n s i o n, i t p 2 Din tjänstepension i Alecta Informationen i den här broschyren

Läs mer

Lönearter vid semester Semesterkategori Månadslön + rörliga lönedelar

Lönearter vid semester Semesterkategori Månadslön + rörliga lönedelar Lönearter vid semester Semesterkategori Månadslön + rörliga lönedelar Uttag betalda dagar Vilka lönearter ska jag använda för att lönebereda uttag av betalda semesterdagar för anställda som har bibehållen

Läs mer

LOKALT RESEAVTAL VID HÖGSKOLAN I GÄVLE

LOKALT RESEAVTAL VID HÖGSKOLAN I GÄVLE LOKALT RESEAVTAL VID HÖGSKOLAN I GÄVLE 1 Avtalets parter Avtalet tecknas mellan Högskolan i Gävle och arbetstagarorganisationerna Saco-S, OFR- Lärarförbundet och OFR-ST med stöd ALFA och ALFA-T kapitel

Läs mer

Löneväxling vid Göteborgs universitet

Löneväxling vid Göteborgs universitet DNR P 2015/71 ERSÄTTER TIDIGARE DOKUMENT (2015-04-01) Löneväxling vid Göteborgs universitet Gäller från 2015-07-01 för medlemmar i Saco-S och OFR-S Personalenheten 1 (6) Drakegatan 7, plan 3, Box 100,

Läs mer

6 kap. Lön under sjukfrånvaro m. m.

6 kap. Lön under sjukfrånvaro m. m. . 1 (8) 6 kap. Lön under sjukfrånvaro m. m. Rätten till lön under sjukfrånvaro 1 Varje arbetstagare har rätt till lön under sjukfrånvaro enligt bestämmelserna i detta kapitel. Dessutom gäller lagen (1991:1047)

Läs mer

FÖRHANDLINGSPROTOKOLL

FÖRHANDLINGSPROTOKOLL 1 (10) FÖRHANDLINGSPROTOKOLL Datum: 7 maj 30 sept 2013 Parter: Närvarande Medarbetareförbundet och Huvudmannaförbundet Medarbetareförbundet: Huvudmannaförbundet: Ärende: Helena Yli-Koski Marit Innala Förändringar

Läs mer

Frågor och svar om regeländringarna inom assistansersättningen den 1 juli 2013

Frågor och svar om regeländringarna inom assistansersättningen den 1 juli 2013 1 (11) Frågor och svar om regeländringarna inom assistansersättningen den 1 juli 2013 Uppdaterad: (se markering i marginal) 2013-06-11 2013-06-18 Innehåll Allmänna frågor...3 1. Vart ska man vända sig

Läs mer

ÄNDRINGAR I AVTALET OM ALLMÄNNA ANSTÄLLNINGSVILLKOR (Avtalsområde IT) (Sif, Sveriges Ingenjörer, Jusek, Civilekonomerna)

ÄNDRINGAR I AVTALET OM ALLMÄNNA ANSTÄLLNINGSVILLKOR (Avtalsområde IT) (Sif, Sveriges Ingenjörer, Jusek, Civilekonomerna) Bilaga 2 ÄNDRINGAR I AVTALET OM ALLMÄNNA ANSTÄLLNINGSVILLKOR (Avtalsområde IT) (Sif, Sveriges Ingenjörer, Jusek, Civilekonomerna) Generell ändring: CF är genomgående namnändrat till Sveriges Ingenjörer.

Läs mer

Semesterberäkning för semesterkategorin Plåtavtalet, Månadslön

Semesterberäkning för semesterkategorin Plåtavtalet, Månadslön Semesterberäkning för semesterkategorin Plåtavtalet, Månadslön Semesterkategorin Plåtavtalet, Månadslön är anpassat efter Byggnads Plåtslageriavtal som tecknats mellan Svenska Byggnadsarbetareförbundet

Läs mer

Redogörelse för det nya karensavdraget

Redogörelse för det nya karensavdraget Redogörelse för det nya karensavdraget Nedan ändringar gäller för följande branschavtal: Läns- och regionmuseer, Trafik samt Vård och omsorg. Förhandlingsprotokoll Parterna har kommit överens om ändringar

Läs mer

Vad händer arbetstagarna vid arbetsgivarens konkurs?

Vad händer arbetstagarna vid arbetsgivarens konkurs? Vad händer arbetstagarna vid arbetsgivarens konkurs? Vad innebär konkurs? Tingsrätten kan besluta att en juridisk eller fysisk person, nedan benämnd gäldenär, ska försättas i konkurs då gäldenären inte

Läs mer

Ändringar i Infranord Järnvägsinfrastrukturavtal, 2015-08-01.

Ändringar i Infranord Järnvägsinfrastrukturavtal, 2015-08-01. Ändringar i Infranord Järnvägsinfrastrukturavtal, 2015-08-01. Nedanstående ändringar har överenskommits i avtalet: 1. Avtalets omfattning. Här har före detta KY-utbildning ersatts med YH-utbildning. 2.

Läs mer

Rutin - Regler för resor för förtroendevalda i Jämtlands läns landsting

Rutin - Regler för resor för förtroendevalda i Jämtlands läns landsting 1 (6) Rutin - Regler för resor för förtroendevalda i Jämtlands läns landsting Ansvarig: Björn Ahlnäs 2 (6) Innehållsförteckning 1.1 Syfte 3 1.2 Definitioner 3 2 Rutiner 3 2.1 Reseräkning 3 3 Ersättning

Läs mer

Avgifter och regler. inom förskola och skolbarnsomsorg. Barn, utbildning och fritid 2010-07-01

Avgifter och regler. inom förskola och skolbarnsomsorg. Barn, utbildning och fritid 2010-07-01 Avgifter och regler inom förskola och skolbarnsomsorg Barn, utbildning och fritid 2010-07-01 Härjedalens kommun har så kallad maxtaxa för barn i förskola och skolbarnsomsorg. Det innebär att Du betalar

Läs mer

Lönedokument till handbok ITP 1 och ITP 2

Lönedokument till handbok ITP 1 och ITP 2 Lönedokument, 5015 nuari 2017_1 Lönedokument till handbok ITP 1 och ITP 2 I det här dokumentet ser du vilka löneslag du ska anmäla inom ITP 1 respektive ITP 2 Den grundläggande principen är att lön och

Läs mer

Domaren deklarerar 2011

Domaren deklarerar 2011 Domaren deklarerar 2011 På denna sida presenterar vi information hämtad direkt från Skatteverket. Uppdaterad januari 2011. Om avdrag för idrottsutövare http://www.skatteverket.se/privat/skatter/deklarera2011

Läs mer

Ändringar i avtalet om allmänna villkor

Ändringar i avtalet om allmänna villkor Bilaga 2 Ändringar i avtalet om allmänna villkor 2 mom 2 andra stycket utgår. 5 Lön får ett nytt moment 1 med följande lydelse: Mom 1 Löneform Löneformen är månadslön för de arbetstagare som i anställningsavtalet

Läs mer

Nytt avtal mellan ALMEGA och Sveriges Fartygs Befälsförening

Nytt avtal mellan ALMEGA och Sveriges Fartygs Befälsförening Nytt avtal mellan ALMEGA och Sveriges Fartygs Befälsförening 2011-02-21/AL Den 18/2 2011 kom ALMEGA och Sveriges Fartygsbefälsförening överens om ett nytt kollektivavtal för perioden 2010-10-01 2011-12-31.

Läs mer

Bilaga till: Riktlinjer vid resor i tjänsten (LiÖ 2012-4042) ersättningar, försäkringar, etc

Bilaga till: Riktlinjer vid resor i tjänsten (LiÖ 2012-4042) ersättningar, försäkringar, etc 1(5) Bilaga till: Riktlinjer vid resor i tjänsten (LiÖ 2012-4042) ersättningar, försäkringar, etc Färdtidsersättning, traktamente och resetillägg regleras i Allmänna bestämmelser (AB), avtalet TRAKT 04

Läs mer

Till efterlevande. Information om ekonomiskt stöd

Till efterlevande. Information om ekonomiskt stöd Till efterlevande Information om ekonomiskt stöd Vill du veta mer? Den här broschyren ger bara översiktlig information. Om du vill ha mer detaljerad information om något som nämns i broschyren kan du läsa

Läs mer