Borås Basket Vägen Framåt 2015/ /

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Borås Basket Vägen Framåt 2015/2016 2019/2020 2015-10-01"

Transkript

1

2 Verksamhetsplanens innehåll 1. Historik, lag, riktlinjer för lag i breddverksamheten, policys. 2. Borås Baskets kärnvärden. 3. Borås Baskets idé, vision, strategi, förhållningssätt. 4. Borås Baskets styrkor/svagheter/möjligheter/hot SWOT-analys. 5. Borås Baskets organisation. 6. Borås Baskets fokusområden. 7. Borås Baskets strategi inom våra olika fokusområden. 8. Vägen Framåt för att utveckla verksamheten mot vår vision.

3 1 Historik, lag, riktlinjer för lag i breddverksamheten, policys Allmänt om Borås Basket KFUM Borås Basket har idag hela Borås stad som upptagningsområde. Det gör att vi har vissa vita fläckar i geografin, men det finns verksamhet för de flesta - barn, ungdom, motion, elit, rullstolsburna och personer med intellektuell funktionsnedsättning.

4 Historik 1952 KFUM Borås startas i september KFUM vinner Boråsmästerskapen KFUM vinner det första distriktsmästerskapet. Besegrar BK Basket i finalen. Deltar i SMturneringen för första gången men blir utslagna av IK Eos i kvartsfinalen. Deltar i KFUM-RM för första gången och vinner finalen mot KFUM Söder KFUM Borås deltar för första gången i högsta nationella serien. Ett damlag och några ungdomslag startas Damlaget och ungdomslag spelar seriespel för första gången A-flick och A-pojk deltar för första gången i Ungdoms-SM För första gången deltar damlaget i den högsta nationella serien och slutar på en sjundeplats Damlaget blir riks- och europamästare för KFUM-lag KFUM Borås blir först i Sverige med minisammandrag för minilag Ett extra årsmöte beslutar att samarbeta med Marbo Basket och Sätila Basket om elitsatsningen. Det beslutas att KFUM Borås ansvarar för herr elit och Sätila Basket för dam elit, med mål att spela i Basketligan respektive Damligan Första säsongen KFUM Borås Basket har ett herrlag i Basketligan.

5 Ekonomi Intäkter kommer från sponsring, entréavgifter, aktivitetsbidrag från RF och Borås Stad, medlems- och deltagaravgifter, SISU, stiftelser m.m. Avgifter i föreningen består av dels en mindre medlemsavgift, dels en något högre deltagaravgift. Aktuella avgifter framgår av

6 Våra lag och aktiviteter Basketskola flickor och pojkar 7-9 år som deltar i EB (Easy Basketball). Minilag flickor och pojkar år som deltar i EB. Ungdomslag flickor och pojkar år som spelar i Westra Distriktet. Seniorlag ett damlag i div 2, två herrlag i div 2, motionslag ej seriespel, ett herrlag i Basketettan herr, ett herrlag i Basketligan herr. Rullstolsbasket 10 år och uppåt, även gående personer deltar här. Borås Olympic personer i alla åldrar med någon form av intellektuell funktionsnedsättning.

7 Hallar Borås Basket tränar i Almås-, Björkängs-, Boda-, Borås-, Engelbrekts-, Erikslunds-, Myrås-, Kristineberg-, Sjöbo- och Trandaredshallen, vilka är belägna i olika stadsdelar. Matcher spelas i regel i Engelbrekts- eller Erikslundshallen, EB förläggs oftast till Almåshallen. Herrlagen i Basketligan respektive Basketettan spelar normalt sina matcher i Boråshallen.

8 Inriktning Basketskola Utveckla stabila fysiska grunder. Prova på spelet basket med enkla regler. Lära sig de första grunderna i basket. Individuell teknik. Lek med boll. Grovmotoriska bollövningar. Prova på spel (2-2, 3-3) med enkla regler. Alla ska tycka att basket är det roligaste som finns!

9 Inriktning Minilag Utveckla stabila fysiska grunder. Allsidig bollträning passa, skjuta, dribbling och bollbehandling. Mer inlärning om regler i basket. Lära sig mer om grunderna och spelets idé. Lära sig mer om förståelse om lagspel och positioner på planen. Lite mer avancerad bollmotorisk träning, så mycket boll som möjligt i alla övningar. Individuell försvarsträning. Spelträning 1-1, 2-2, 3-3.

10 Inriktning Ungdomslag B-, C-, D-nivå Mycket motorisk och koordinationsträning med och utan boll. En mer avancerad träningsmetodik i boll- och rörelseteknik. Stimulera individens egen kreativitet i träning. Mer samarbete i övningar 2 mot 2, 3 mot 3 och uppåt. Mer taktisk basketträning i anfall och försvarsmönster. Ökad träning i både fysisk träning (med kroppen som belastning) och löpträning. Få utbildning i regelkunskap och lära sig döma matcher samt matchfunktionärsutbildning.

11 Inriktning Ungdomslag A-nivå Träna på ökad spelförståelse. Mer specialinriktad träning i respektive favoritposition. Mycket individuell teknik. Mer träning i samarbete utifrån spelposition. Mycket samarbete 2 mot 2. Förmågan att se sin basketförebild och ta lärdom av dennes teknik i spel och individuellt. Individen ska lära sig ta mer ansvar för den fysiska träningen. Mängden träning ökas både kollektivt och individuellt.

12 Inriktning Juniornivå En högre medvetenhet i och om vad träning på högre nivå innebär för individen i kollektivet eller individuellt. En mer fysisk/taktisk träning. En mer avancerad träning av den individuella färdigheten med boll. Träning i att verbalt eller visuellt (t.ex. DVD) ta till sig information i träning eller taktisk rådgivning inför och under match. Att ta ansvar för att vara väl införstådd med lagets grundspel både i försvars- och anfallsspel. Den fysiska belastningen ökar både i mängd och vikt.

13 Fair Play i Borås Basket Vi har ett samarbete med Stiftelsen Dunross & Co som stöttar oss ekonomiskt, under förutsättning att vi lever upp till deras villkor. Här följer ett utdrag av villkoren. Ingen form av s.k. toppning får ske i lag t.o.m. 12 års ålder. I äldre åldrar kan uttagning baserat på träning och kompetens ske, förutsatt att alla bedöms utifrån samma grund och aldrig döms bort på förhand. Föreningen ska aktivt arbeta för att behandla alla lika och ge förutsättningar och möjlighet att utvecklas utifrån den egna kompetensen. Ledare ska uppträda som föredöme och ge ungdomarna en positiv utbildning. Föräldrar och barn ska uppträda som föredöme vid träning och match. Spelare ska uppträda sportmannamässigt på och vid sidan av planen. Föreningen ska vara ansluten till RFs regler mot sexuella övergrepp. Ingen form av användande av otillåtna prestationshöjande medel får förekomma inom föreningen lag. Föreningen ska ha en barn- och ungdomspolicy som årligen presenteras för föreningens ledare.

14 Coacherna Är kunniga, pedagogiska och har relevant utbildning. Ser varje spelare och har förmåga att lyfta var och en utifrån vars och ens förutsättningar. Hälsar spelare, ledare och funktionärer välkomna innan match samt delar ut bollar. Hjälper till vid skador. Säkerställer att laget respekterar Fair Play och inte beter sig illa mot domare, funktionärer eller motståndarlag. Ger pedagogisk och konstruktiv feedback till sina spelare, i stället för hårda eller fula ord. Visar respekt för varandra, motståndare, domare, sekretariat och publik.

15 Spelarna Hälsar på domare och motståndarlag innan matchstart. Peppar varandra på ett trevligt sätt och jobbar för laget, jaget är inte viktigast. Gör alltid sitt bästa. Är proffsig, dvs. tar ansvar för att äta/sova/vila och är väl förberedd för träning och match. Fuskar inte. Är en förebild för yngre spelare i föreningen. Spelar tufft men schysst. Irriterar sig inte på domslut, utan är fokuserade på matchen. Visar respekt för varandra, motståndare, domare, sekretariat och publik.

16 Publiken Hejar trevligt på sitt lag och uppskattar även bra saker hos motståndarna. Accepterar domslut och håller sig för god att nedvärdera domarnas beslut. Sekretariatet Kommer i tid. Är utbildade. Är engagerade. Stöttar varandra. Är positiva till lagen och domarna.

17 Domarna Kommer i tid. Är utbildade. Övervakar uppvärmningen på ett bra sätt. Pratar vänskapligt med både hemma- och bortalagets coacher före matchen. Är samspelta. Förklarar domsluten, speciellt för yngre spelare. Har en bra kommunikation med spelare och coacher. Är opartiska.

18 Till dig som förälder Föräldramedverkan är en förutsättning för att Borås Baskets verksamhet ska fungera på ett bra sätt. Föreningen vill skapa ett gott samarbete mellan spelare, ledare och föräldrar. För att detta ska fungera finns det vissa saker som vi vill att föräldrar tänker på. Vi vill att ni uppmuntrar och entusiasmerar era ungdomar att regelbundet gå till träningarna, att ni hjälper till så att de kommer väl förberedda när det gäller mat, sömn, läxläsning m.m. samt att de kommer i god tid till träningar och matcher. Ni är alltid välkomna att titta på träningar och matcher, men ge inga råd eller anvisningar under träning eller match, det är ledarnas ansvar. Om ni har några frågor eller funderingar eller vill veta ledarnas bedömning av ditt barn, så ta gärna upp det under konstruktiva former mellan fyra ögon med ansvarig ledare.

19 Till dig som förälder Det finns även ett antal arbetsuppgifter som ni som föräldrar behöver hjälpa till med under säsongen. Det kan t.ex. vara att köra till bortamatcher och att vara matchfunktionär eller att hjälpa till med kioskförsäljning vid hemmamatcher. Andra helgen i september arrangerar Borås Basket sin försäsongsturnering för ungdomar, Borås Open, och då behövs det hjälp på många olika håll från samtliga föräldragrupper och även övriga engagerade inom föreningen. Föreningen förutsätter att ni föräldrar deltar i lagets föräldramöten, där både sportsliga och praktiska frågor och riktlinjer tas upp. En förutsättning för att delta i verksamheten är att medlems- och deltagaravgifter betalas.

20 Riktlinjer för dig som förälder Det är ledaren som avgör ditt barns roll i laget. Tänk på att du som förälder alltid i alla situationer ska vara ett föredöme för barnen. Heja på och uppmuntra alla på ett positivt sätt. Beröm gärna! Respektera domare och motståndarlag. Till bortamatcher hjälper föräldrarna till med att skjutsa laget till spelplatsen och vid hemmamatcher hjälper föräldrarna till med att vara matchfunktionärer och upprätta ett café.

21 Till dig som spelare När du är med och spelar basket i Borås Basket innebär det att du behöver uppfylla ett antal förväntningar som föreningen tycker är mycket viktiga. Du är i en period av livet när du växer och utvecklas mycket på olika plan och du tillbringar en stor del av tiden i skolan. Inom Borås Basket anser vi att du alltid ska sätta skolan främst, men också att du ska planera tiden på ett sådant sätt att du inte behöver avstå basketen för att hinna med. Du ska använda ett vårdat språk när du umgås med klubbkamrater och motståndare. Efter matcherna tackar du alltid motståndarlagets spelare, ledare och domarna. Du respekterar domare och deras domslut liksom den insats sekretariatet gör. Tänk på att utan domare och sekretariat blir det ingen basketmatch!

22 Till dig som spelare För att vi ska få en stark föreningskänsla bör du gå på seniormatcher så ofta som möjligt för att stödja våra dam- och herrlag. Dessutom är det lärorikt. När du är 15 år förväntas det att du kommer att gå Grundkursen i basket, vilket är det första steget att bli utbildad som tränare och domare. Du behöver även gå på en sekretariatsutbildning, då kan du sitta i sekretariat vid matcher upp t.o.m. div 2, ställa upp och döma matcher vid Easy Basketball och i förlängningen vara funktionär vid ligamatcher. Föreningen erbjuder dig mycket för den medlems- och deltagaravgift som ska betalas i samband med att säsongen börjar: träningar, matcher, licens/försäkring, domarkostnader, hallhyror, och för vissa åldersgrupper gratis styrketräning på Borås Hälsostudio.

23 Riktlinjer för dig som spelare Du uppträder alltid som representant för vår förening - känn dig stolt över att vara en viktig del i Borås Basket! Du respekterar dina lagkamrater, coach, motståndare, domare och sekretariat. Du gör alltid ditt yttersta för laget och är väl förberedd inför match och träning. Du meddelar din tränare/ledare om du är förhindrad att träna eller spela. Är du sjuk ska du avstå från träning eller match! Du hejar alltid på och stöttar våra lag i Borås Basket.

24 Till dig som ledare Borås Basket ställer höga krav på ledare och träningar på alla nivåer inom föreningen. Eftersom ledarnas engagemang helt bygger på ett ideellt deltagande, krävs det att ledarna har ett stort intresse för basket och ungdomsidrott i stort, liksom att föreningen stöttar ledarna i deras ansvar. Det finns en medvetenhet i föreningen om att olika åldrar kräver olika typer av ledarskap. Föreningen ser det som mycket viktigt att ledaren ständigt är i utveckling i sitt ledarskap. Därför är det viktigt att alla deltar i de möten och utbildningar som anordnas. Spelarna ska fostras till goda medmänniskor både på och utanför basketplanen, till att vinna för sitt lag och uppmuntras till att komma så långt som möjligt i sin karriär. Däremot får matchresultatet aldrig vara viktigare än spelarnas utveckling. Som ledare ska man kunna ge både positiv och negativ kritik, vilket är viktigt för allas utveckling!

25 Riktlinjer för dig som ledare Ett föredömligt ledarskap utifrån föreningens värdegrund går före ledarens basketkunnande. Ledaren instruerar spelarna på ett positivt sätt under träning och match. Ledaren ska sätta utveckling före resultat. Du ser matchen som ett viktigt träningspass. Det ska vara ett led i spelarens utbildning. Borås Basket förutsätter att samtliga ledare uppträder på ett korrekt sätt under träning, match, turneringar och andra arrangemang i föreningens namn. Det är en självklarhet att alkohol och andra droger inte förekommer vare sig bland ledare eller spelare i samband med träning, matcher eller turneringar. Ledaren respekterar alltid domare, sekretariat och motståndarlag. Stöttar och hjälper alltid våra egna föreningsdomare. Ledarna uppmuntrar spelarna att se på seniormatcher live.

26 Riktlinjer för träning Föreningens ledare behöver vara kunniga och passa väl in i respektive åldersgrupp. Från 7 års ålder är föreningens målsättning att kunna erbjuda träning minst under perioden september - april. Ledarna för respektive åldersgrupp planerar träning både för det enskilda träningspasset och i ett längre perspektiv, så att mål och riktlinjer uppnås för åldersgruppen. Under samtliga träningar förutsätter föreningen att samtliga spelare och ledare gör sitt yttersta för att uppnå så god träningskvalitet som möjligt. För att få delta i träning, matchspel och cupspel ska medlems- och deltagaravgift vara betald.

27 Riktlinjer för matcher Borås Basket strävar efter att ha så många lag i seriespel som möjligt i syfte att varje spelare ska få så mycket speltid som möjligt. I samband med laguttagning tar ledare hänsyn till träningsnärvaro samt träningsflit. Med träningsflit menas att man alltid gör sitt yttersta på träning. I minilagen ska samtliga spelare få möjlighet att prova på att spela på olika positioner och speltiden ska vara jämnt fördelad. Från och med det år spelaren fyller 13 år har man ofta funnit sin position i laget. I åldrarna år är det är fortfarande viktigt att speltiden är något så när jämnt fördelad. Ungdomar i denna ålder utvecklas olika snabbt och utan motivation kan utvecklingen avstanna. I de högre åldrarna får man dock vara beredd på att speltiden kan variera för att gynna ett bra resultat. I åldersgrupperna år är målet att vi ska ha lag som deltar i ungdoms-sm/rm. För att kunna uppnå detta är det tillåtet för ledarna att spela med en uppställning som gynnar ett bra resultat.

28 Ansvar och arbetsfördelning i breddlagen Ju fler personer som kan dela på ansvar och uppgifter runt respektive lag, desto bättre. En optimal fördelning som bör följas ser ut som följer (i tillämpliga delar vad gäller seniorlagen). Huvudcoach Planerar träningen för hela säsongen. Har huvudansvaret för innehållet i träningarna och utvecklingen av spelare och laget. Detaljplanerar träningarna tillsammans med assisterande coach. Planerar tillsammans med assisterande coach eventuella träningsläger eller andra aktiviteter vid sidan av ordinarie träning och seriespel. Säkerställer att hela laget respekterar Fair Play och inte beter sig illa mot domare, funktionärer eller motståndarlag. Ger pedagogisk och konstruktiv feedback till sina spelare, i stället för hårda och fula ord. Tackar efter avslutad match spelare, ledare, funktionärer, domare för god match.

29 Ansvar och arbetsfördelning i breddlagen Assisterande coach Hjälper huvudcoachen med detaljplanering och genomförande av träningarna. Stöttar huvudcoachen under match, t.ex. vad gäller spelarbyten. Vidtar åtgärder vid eventuella skador under träning eller match. Hjälper huvudcoachen med planering av eventuella träningsläger eller andra aktiviteter. Planerar och genomför föräldramöte minst två gånger per säsong.

30 Ansvar och arbetsfördelning i breddlagen Administratör Helst två administratörer per lag. Håller kontaktlista för spelare, coacher, matchsekretariat uppdaterad. Sköter informationsflödet med/till föräldrar och spelare vad gäller träningstider och hallar vilka som kör till bortamatcher, tvättlista för matchställen, cafeteria vi hemmamatcher etc. Rapporterar LOK-stöd till kansliet. Säkerställer att komplett och licensierat sekretariat finns vid hemmamatcherna, vid behov dukar fram sekretariatet. Säkerställer vid behov att spelklarlista finns tillgänglig vid match. Rapporterar matchresultat efter avslutad hemmamatch. Lämnar protokoll i original till kansliet (om laget är sist ut i sin hall).

31 Ansvar och arbetsfördelning i breddlagen Spelare Jobbar för laget, jaget är inte viktigast. Gör alltid sitt bästa. Lär sig att ta förluster och att vinna, men fortfarande vara ödmjuk. Är proffsig, dvs. tar ansvar för att äta/sova/vila och är väl förberedd för träning och match. Fuskar inte. Är en förebild för yngre spelare i föreningen. Spelar tufft men schysst. Visar respekt för varandra, motståndare, domare, sekretariat och publik.

32 Integration och samverkan med skolor Vi jobbar med integration i projektform, bl.a. är vi en del i SBBFs projekt Välkommen hit!. Vi samverkar med skolor för att kunna delta med basket på idrottslektioner liksom i Idrottsskolan. Vi driver också projektet Våga Vara Vän där vi träffar ungdomar för att informera om och tillsammans med dem diskutera värdegrundsfrågor som t.ex. jämlikhet, antivåld utanförskap och mobbing. Vi vill kunna nå ut till alla oavsett kulturell bakgrund, funktionshinder etc. Vi vill försöka aktivera ungdomar, både flickor och pojkar, både genom att pröva på basket och fortsätta spela basket. För att skapa dessa kontakter och få ungdomarna att börja spela basket som en meningsfull sysselsättning besöker vi skolor och fritidsgårdar tillsammans med spelarna i ligalaget herr.

33 Policys På vår hemsida publicerar och uppdaterar vi löpande de policys vi upprättar för vår verksamhet. Det kan gälla policy för t.ex. hur breddverksamhetens lag stöttas ekonomiskt, doping, droger, alkohol och tobak, handledning vid trakasserier och mobbing, Krishanteringsplan, ledarklädsel. Framtagande och implementering av våra policys sker i samarbete med berörda i föreningen.

34 Försäkringar för spelare Våra ungdomar (upp till 13 år) är försäkrade i Folksam genom att de är medlemmar i föreningen som tillhör Svenska Basketbollförbundet. Äldre spelare måste vara licenserade i klubben för att få vara försäkrade. För att få licens krävs att medlems- och deltagaravgift har betalats. Försäkringen gäller om man drabbas av en olycksfallsskada vid deltagande i av Svenska Basketbollförbundet och dess distriktsförbund sanktionerad träning eller match, under deltagande i Borås Baskets träningar, basketbollskolor och matcher. Försäkringen gäller även under färd till och från dessa verksamheter. Om någon råkar ut för en skada ska detta anmälas till Folksam Idrott på tfn eller via För dem av våra spelare i ligalaget i Basketligan herr som är icke EU-medborgare avtalas försäkringar separat.

35 2 Borås Baskets kärnvärden Glädje - Vi vill sprida glädje och bygga stämning! Glädjen smittar alltid av sig och blir ett kärnvärde som skall planteras i alla åldrar i föreningen. Framåtanda - Genom att tänka framåt gör vi det möjligt! Vi är progressiva på vår väg mot framtida framgångar - en förutsättning för att skapa goda basketspelare, hängivna supporters och sunda affärer. Engagemang Hjälper oss att utveckla verksamheten långsiktigt! Engagemang är en förutsättning för långsiktig etablering i svensk basket och ett värdeord som förpliktigar.

36 3 Borås Baskets Idé Vision Strategi Förhållningssätt

37 Idé och vision Den idé som driver oss är att Borås Basket ska ge alla som vill möjlighet att delta i vår verksamhet utifrån sina egna förutsättningar. Vi vill skapa ett livslångt intresse för basket och engagemang för vår förening. Vår vision är att vara Sveriges attraktivaste basketförening, där vi ger våra medlemmar och medarbetare möjlighet till både social och sportslig utveckling.

38 Strategi och förhållningssätt Vår strategi för att lyckas förverkliga idé och vision är att bedriva en högklassig basketverksamhet i Borås stads upptagningsområde. Vi erbjuder en meningsfull, fostrande och utvecklande sysselsättning där alla oavsett ålder, kön, funktionshinder, social eller etisk bakgrund kan delta på sina villkor. Vi jobbar långsiktigt för att skapa en hållbar utveckling av Borås Baskets verksamhet. Vi vill ha en bredd för alla, liksom en spets för de elitsatsande. Vi vill vara en lärande organisation som hela tiden jobbar framåt och som gör skillnad för socialt ansvarstagande, integration och jämlikhet. Vårt förhållningssätt till verksamheten och till varandra ska präglas av Borås Baskets kärnvärden glädje, framåtanda, engagemang. Vi jobbar tillsammans och bryr oss om varandra. Vi är stolta över att vara en del av Borås Basket!

39 4 Styrkor/svagheter/möjligheter/hot SWOT-analys SWOT-analysen är en bedömning av vilka styrkor och svagheter vi har inom föreningen samt vilka möjligheter och hot vi ser utanför föreningen och som kan påverka oss i olika riktning. En SWOT-analys genomfördes första gången i juni När analysen gjordes 2013 och 2014 bjöds alla intresserade medlemmar och medarbetare in för att få en så bred förankring som möjligt. SWOT-analysen utvärderas och revideras minst en gång årligen. SWOT-analysen reviderades av styrelsen senast i mars 2015.

40 Internt: Styrkor Internt: Svagheter Borås Basket Vägen Framåt 2015/ /2020 SWOT 1. Samhörighet, klubbkänsla, familjär stämning. 2. Engagerade, ödmjuka, kunniga ledare. 3. God ekonomi. 4. Framgångar på pojksidan i USM. 5. Hästhagen. 6. Hög basketkompetens. 7. Kansli med heltidsanställd personal. 8. Duktiga herr- och pojklag. 9. Rullstolslag. S 10. Många deltagare I Basketskolan. 11. Olympic-lag. 12. Duktiga domare. 13. Bra matcharrangemang. 14. Tar hand om sponsorer på ett proffsigt sätt. 15. Positiv miljö som låter människor växa. 16. Långsiktig ligasatsning. 17. Många ideellt arbetande. 18. Bra arbete med media av olika slag. 19. Kompetent Sportchef Elit. 20. Ansvar och befogenheter är tydliggjorda. 21. Det egna kapitalet är förhållandevis starkt. 22. Använda ligalaget som resurs ute i skolor/fritidsgårdar. 23. Klubbchef har rekryterats. 24. Ökande antal tjejer som spelar basket. 25. Mentorsverksamhet har startats. 26. Motionsbasketlag har återuppstått. 27. Verksamhetsplan har skapats. 1. Rekrytering av spelare, coacher, ledare, domare, funktionärer. 2. Utbildning av spelare, coacher, ledare, domare, funktionärer. 3. Fortfarande för få dam- och flicklag. 4. Liten besöksverksamhet basket i skolor, på fritidsgårdar. 5. Liten lovverksamhet. 6. För få ansvariga Wcoacher/ledare per lag. 7. Ingen streetbasket. 8. Gamla dräkter till ungdomslagen. 9. Organisation Borås Open. 10. Få ledar- och funktionärsaktiviteter/ bonusar. 11. Ingen Sportchef Bredd. 12. Saknar Röd tråd/ideologi. 13. Hemsidan. 14. Dålig rutin för uppföljning och förbättring. 15. Säsongsavslutning breddverksamheten. 16. För dåligt nyttjande av Hästhagen. 17. Sportchef Elit har fortfarande för många hattar. 18. Inga sponsorer till breddverksamheten. 19. Dålig kommunikation/utbyte mellan breddlagen. 20. Boråshallen behöver rustas upp/anpassas. 21. Vårt sociala projekt Våga Vara Vän är under omstrukturering.

41 Externt: Externt: Hot Borås Basket Vägen Framåt 2015/ /2020 SWOT 1. Samarbete med Marbo, Sätila, Länghem m.fl. 2. Bidrag och fonder. 3. Vita basketfläckar i Borås stad. 4. Fler kontaktytor, nätverkande. 5. Vinterns No. 1 drag runt basketen. 6. Intresse från skolor/fritidsgårdar för basket kombinerat med integration/antivåld/ jämlikhet/utanförskap etc. 7. Sponsorers positiva inställning till Borås Basket. 8. Sponsorer även till breddverksamheten. 9. Inflyttade coacher/ledare ställer nya krav. 10. Vara aktiva på Facebook, Twitter, Instagram m.fl. 11. En egen baskethall. 12. Samarbete med Högskolan i Borås. 1. Minskat intresse för att vara medlem i Borås Basket. 2. Minskat intresse för att vara coach/ledare/domare/funktionär. 3. Svårt att få fler och bra halltider. 4. Ingen egen baskethall/samlingspunkt. 5. Konkurrens från andra idrotter och aktiviteter. 6. Andra klubbar ligger steget före oss i rekrytering/utbildning. 7. Förändrade regler för olika typer av bidrag. 8. Konjunkturförändringar kan minska sponsorers vilja att stötta ekonomiskt. MöjligheterO T

42 5 Borås Baskets organisation KFUM-KFUK Idrottsförbund KFUM-KFUK Samorganisation Valberedning Borås Baskets Styrelse Revisorer Klubbchef Sportgrupp Breddverksamhet Coacher, ledare Breddlag Controller Sportchef Elitverksamhet Rekrytering Spelare, coacher, ledare, funktionärer, domare Basketskola Ekonomi och skatter Coacher, ledare Elitlag Marknadschef Kommunikationsoch arrangemangschef Utbildning Spelare, coacher, ledare, funktionärer, domare EBC-lag Löneadministration Elitlag Sponsring Evenemang Borås Open Ungdomslag Specifika uppgifter sponsorer, matcharrangemang Försäljning Media Hästhagen Camp Seniorlag Data/IT/Telefoni, diverse inköp Marknadsföring Hemsida, sociala medier Elitverksamhet Hemsida, sociala medier Breddverksamhet

43 6 Borås Baskets fokusområden Utifrån det som fastställts i SWOT-analysen kan vi konstatera att vi har sju olika fokusområden, där vi behöver sätta mål och genomföra aktiviteter för att nå vår vision. Vi har inom varje fokusområde en strategi för hur vi vill arbeta.

44 Borås Baskets fokusområden Utbildning Rekrytering Ekonomi Kommunikation och arrangemang Elit Integration, socialt ansvarstagande Verksamhetsutveckling

45 7 Borås Baskets strategi inom våra olika fokusområden

46 Strategi för rekrytering och utbildning Långsiktig rekrytering och utbildning av spelare, ledare, coacher, domare, funktionärer m.fl. är grunden för vår verksamhets hållbara utveckling. Vi vill att fler ska börja spela basket och att de ska stanna kvar i vår förening länge, även efter det att de slutat spela basket. Vi vill göra det enklare att vara ledare/coach så att fokus kan läggas på att utveckla och coacha spelarna. Vi vill att coacher, ledare, domare, funktionärer ska stöttas i sin roll på ett strukturerat sätt så att de känner sig trygga och utvecklas i det de gör. Det ska finnas en utvecklingsplan, som kan finjusteras utefter olika behov. Vi vill också att fler människor ska vilja vara med oss och arbeta ideellt även om man inte spelar basket, t.ex. som funktionärer. En god arbetsmiljö och ett gott ledarskap föder framgång!

47 Strategi för elit Vi behöver hjälpa de spelare som vill satsa på elit att göra detta. Vi vill behålla och förädla vår elitsatsning ständig utveckling av vårt ligalag, spel, arrangemang, sponsorsaktiviteter. Vi har ett herrlag i Basketligan herr respektive Basketettan herr, där även spelare från BK Marbo ingår. Vi vill i framtiden även ha ett damlag i Basketettan dam. Vi vill samarbeta med Marbo i ungdoms-sm och -RM på pojk- och flicksidan. Våra spelare i elitlagen är viktiga förebilder för ungdomarna och ska vara delaktiga i, och så långt det är möjligt delta i, breddverksamheten för att sporra till utveckling.

48 Strategi för ekonomi Genom att på ett långsiktigt sätt rekrytera fler medlemmar och sponsorer och få dem att vilja stanna kvar i föreningen, kan vi stärka vår ekonomi. En sund ekonomi i balans ger oss förutsättningar att bygga vidare för framtiden. Ett eget kapital om minst 1 MSEK ger oss trygghet för oförutsedda händelser. Vi riskerar aldrig föreningens ekonomi för kortsiktiga resultat, vår tes är att rätta mun efter matsäck och att hantera föreningens pengar som om det vore våra egna personliga pengar. Vi behöver tänka utanför boxen för att skapa nya möjligheter att stärka vår ekonomi.

49 Strategi för integration, socialt ansvarstagande Alla som vill ska ha möjlighet att delta i vår verksamhet utifrån sina egna förutsättningar. Vi vill erbjuda en meningsfull, fostrande och utvecklande sysselsättning där alla oavsett ålder, kön, funktionsnedsättning, social eller etisk bakgrund kan delta på sina villkor. Vi har idag ett rullstolslag i basket, där både rullstolsburna och gående spelar, samt ett nystartat lag för personer med intellektuella funktionsnedsättning Borås Olympic. Vi vill nå fler personer med invandrarbakgrund. Basket är en sport som utövas i hela världen och kan vara en väg att enklare komma in i samhället, få nya kompisar och en meningsfull sysselsättning. Vi vill jobba aktivt bland våra medlemmar och ute i skolor/fritidsgårdar med att förankra vår syn på hur man är en bra människa och vän, bl.a. genom vårt sociala projekt Våga Vara Vän. Vår förening kan lära av mångfalden som olika människor med olika bakgrund ger. Detta är en väg till jämlikhet och ett sätt att motarbeta utanförskap.

50 Strategi för kommunikation, arrangemang Vi vill vara tydliga och enkla i vår kommunikation, både internt med alla som är aktiva på något sätt i föreningen och externt med våra intressenter. Utveckling av vår hemsida är navet i vår kommunikation. Vi vill använda fler medier - TV, radio, Facebook, Twitter, Instagram m.fl. - för att nå ut till fler människor. I våra arrangemang vill vi underhålla och överraska. Publik och sponsorer ska känna att de alltid får lite mer än de förväntat sig. Men att mötas ansikte mot ansikte och utbyta information och erfarenheter är fortfarande bland det viktigaste vi gör.

51 Strategi för verksamhetsutveckling Vi vill utvecklas långsiktigt med mycket ödmjuket och sunt förnuft. Vi behöver ha ett system för att ta vara på förbättringsmöjligheter, analysera dem och utifrån det förändra så att vi hela tiden lär oss och kan bli bättre. Vi vill att alla i föreningen ska känna att de alltid kan lämna synpunkter och förslag på förbättringar, oavsett små eller stora saker. Vi vill också att alla i föreningen ska känna sig säkra på att deras synpunkter och förslag värderas och att de får feedback om resultat och åtgärder. Vi kommunicerar med våra externa intressenter så att vi försäkrar oss om att också deras synpunkter och förbättringsförslag tas om hand. Vi behöver ha en kompetent organisation med tydligt ansvar som dagligen kan jobba med små men ständiga förbättringar. Underskatta inte det lilla, det kan vara fröet till något stort!

52 Men vi får inte glömma Vi vill i all vår verksamhet ständigt trycka på att en bra basketspelare/domare/ coach/ledare/funktionär/basketförälder inte enbart gör sin förväntade insats i sin speciella funktion. Utan minst lika viktigt är att man i Borås Basket är en bra människa utifrån att jobba för sitt lag eller sin grupp, alltid göra sitt bästa, vara väl förberedd, vara öppen för andra, aldrig fuska och framför allt att vara ödmjuk. Man kan få uppleva mycket om man är ödmjuk! TEAM Together Everyone Achieves More. Och vi får aldrig glömma att i grunden måste vi ha roligt tillsammans. Utan glädje i det vi gör kommer vi inte framåt!

53 8 Vägen Framåt för att utveckla verksamheten mot vår vision

54 Borås Basket vill att Vägen Framåt ska vara brett förankrad. Önskan är därför att alla berörda i föreningen som vill påverka vision, strategi, förhållningssätt, mål och aktiviteter tillsammans ska kunna göra det. Det är viktigt att alla i föreningen kan känna sig delaktiga - vi behöver samarbeta för att kunna utvecklas, inte bara arbeta samtidigt. Framgång skapar man inte själv, laget är större än jaget.

55 Mål och aktiviteter Utbildning Senast 2016/2017 vill vi ha en konkret, lättillgänglig och implementerad spelarutvecklingsplan Vi behöver integrera SBBF:s spelarutvecklingsplan med Pat Ryans utbildnings-dvd och Read and React. Vi behöver sortera de olika övningarna på ett pedagogiskt sätt. Vi behöver samarbeta med coacher, ledare och Pat Ryan för att implementera planen i alla åldrar. Senast 2015/2016 vill vi ha en väl fungerande mentorsverksamhet Vi behöver tillsätta en grupp om 4-5 utvalda ledare med lång erfarenhet av basket. Vi behöver göra en plan över vilka lag/ledare/coacher mentorerna ska jobba med. Vi behöver göra ett tidsschema, både initialt och löpande. Vi behöver utbilda fler ledare och stimulera dem till att stanna hos oss länge Vi vill minst ha en ung coach under utbildning i varje lag upp till DU/HU14. Alla ungdomar över 16 år bör också ha gått minst SBBF:s grundutbildning. Alla spelare i seniorlagen ska gå steg 1-utbildning. Minst en coach ska vartannat år genomgå steg 3-utbildning. Mentorerna behöver löpande stötta i detta genomförande.

56 Mål och aktiviteter Rekrytering Senast 2015/2016 vill vi ha kompletta coachteam i varje lag Vi behöver ha huvudcoach, assisterande coach samt minst två ledare/föräldrar som har administrativt ansvar. Vi behöver sätta upp tydliga roller och uppgifter för de olika personerna i teamen. Vi behöver regelbundet hålla föräldramöten för att engagera föräldrar/anhöriga i teamen. Senast 2018/2019 vill vi ha dubbelt så många ungdomslag jämfört med idag Vi behöver rekrytera fler ledare, bl.a. i våra ungdomsled. Vi behöver utbilda och stötta befintliga ledare, så att de stannar kvar hos oss. Vi behöver besöka skolor och fritidsgårdar för att visa upp vår verksamhet och locka ungdomar till oss. Senast 2018/2019 vill vi ha en egen Basketarena För att kunna rekrytera fler ledare och aktiva behöver vi ha mer resurser i form av halltider. Vi behöver samla verksamheten på en plats för att kunna arbeta effektivt med rekrytering och utbildning. Vi behöver ha en mötesplats som är föreningens hjärta och som bidrar till en positiv utveckling för hela vår förening.

57 Mål och aktiviteter Elit Vårt herrligalag vill kontinuerligt spela i Eurochallenge/Europacupen Vi behöver vara Topp 4 i Sverige. Vi behöver ytterligare sponsorer som kan finansiera satsningen. Under säsongerna 2014/ /2019 vill vi behålla och förädla vår elitsatsning Vi vill fortsätta att utveckla arrangemang, spel och sponsorsaktiviteter så att vi alltid är Topp4. Vi behöver rekrytera mer funktionärer och organisera dem på ett optimalt sätt. Vi vill ha en kontinuitet bland våra spelare. Vi vill ha ett lag i Basketettan dam Vi behöver långsiktigt rekrytera fler tjejer som spelar basket hos oss. Vi behöver rekrytera och utbilda fler coacher och ledare. Vi vill fokusera på detta redan från Basketskolan och hela vägen via vårt division 2-lag. Vi vill stötta och ge rätt förutsättningar för att behålla nuvarande stomme. Vi vill införa Ungdomstrappan som en långsiktig del i bredd- och elitsatsningen Vi behöver utbilda fler ledare och spelare. Vi behöver sätta upp en plan för hur utbildningen ska planeras och genomföras. Vi behöver ha mer resurser i form av halltider och föräldrar. Vi vill se spelare från Borås Basket i de svenska basketlandslagen Vi vill delta i RM och USM varje säsong med målet att nå Final4. Vi vill att våra spelare finns med i regionlag och landslag. Vi vill ha ett nära samarbete med basketgymnasiet. Vi vill utveckla fys/styrketräningen för våra spelare.

58 Mål och aktiviteter Ekonomi Med start 2015/2016 vill vi kunna erbjuda sponsorpaket inom breddverksamheten Vi behöver sätta ihop ett presentationsmaterial över breddverksamheten. Vi behöver kunna erbjuda minst två olika sponsorpaket inom breddverksamheten, t.ex. Våga Vara Vän och Borås Open. Vi behöver presentera och sälja in detta vid besök hos befintliga och potentiella sponsorer. 2018/2019 vill vi minst ha dubblerat intäkterna från medlems- och deltagaravgifter Aktiviteterna inom Utbildning och Rekrytering hjälper oss att nå målet. Under våra ligamatcher behöver vi göra reklam för medlemskap. Vi vill senast 2016/2017 ha ett eget kapital om minst 1 MSEK Vi behöver vara noggranna i vår budgetering och uppföljning. Vi behöver ha en vinstmarginal på 5%. Vi återinvesterar vår vinst i föreningen. Vi köper för egna pengar, inte lånade.

59 Mål och aktiviteter Kommunikation och arrangemang Vi vill vara det fortsatt ledande publiklaget Vi behöver nå fler genom att utveckla arrangemangen ytterligare. Vi behöver förenkla och höja servicen. Vi behöver på olika sätt modernisera Boråshallen, t.ex. stolar på läktarna, jumbotron. Vi vill stärka varumärket Borås Basket Vi vill framstå som en attraktiv klubb. Vi behöver synas och höras i media. Vi behöver kommunicera bättre med andra klubbar. Vi behöver arbeta mera med storytelling. Vi vill skapa intresse för spel i Eurochallenge/Europacupen Vi behöver göra matcherna intressanta och nå ut med vårt upplägg. Vi vill bistå media med nyhetsplaner, vinklingar och idéer.

60 Mål och aktiviteter Socialt ansvarstagande Senast 2018/2019 vill vi att Våga Vara Vän står på egna ekonomiska ben Vi behöver under 2015/2016 säkerställa vårt koncept och arbetssätt. Vi behöver synas i media för att synliggöra Våga Vara Vän. Vi behöver kontinuerligt vara ute på skolor och fritidsgårdar inom ramen för projektet. Vi behöver säkerställa resurser för att minst en halvtidstjänst ska kunna arbeta med projektet. Under 2015/2016 vill vi göra vår ideologi och värdegrund tydlig för alla i föreningen Vi vill föra ut och implementera Vägen Framåt i hela verksamheten. Vi behöver kontinuerligt genomföra lagträffar med coacher, ledare, föräldrar, spelare, funktionärer. Som en del i dessa lagträffar vill vi också genomföra utbildning i Idrottens Himmel och Helvete. Vi behöver genomföra tväridrottsliga aktiviteter för att nå fler ungdomar Vi vill 2015/2016 genomföra en första lovaktivitet tillsammans med någon annan förening i Borås stad. Vi behöver diskutera ett möjligt upplägg med några lämpliga föreningar. Vi behöver säkerställa finansiering. Vi vill att denna aktivitet ska vara årligen återkommande.

61 Key Performance Indicators (KPI) KPI för att löpande mäta hur vi uppfyller målen på vår väg mot visionen Olika action plans fastställs, genomförs och följs upp inom våra fokusområden i ett led att nå våra mål. Säsongen 2015/2016 börjar vi mäta de KPI styrelsen fastställt. Minst varannan månad redovisas mätningen av KPI. Utifrån mätningarna bedömer styrelsen om vi är på rätt väg, eller om vi behöver justera de aktiviteter vi fastställt för att nå målen.

Borås Basket Vägen Framåt 2015/2016 2019/2020 2015-09-15

Borås Basket Vägen Framåt 2015/2016 2019/2020 2015-09-15 Verksamhetsplanens innehåll 1. Den Svarta Tråden historik, lag, riktlinjer breddlag, diskriminering och trakasserier, alkohol, droger och tobak. 2. Borås Baskets kärnvärden. 3. Borås Baskets idé, vision,

Läs mer

Den blå tråden. Den blå tråden. HK Ceres Norrtälje, HK Ceres Norrtälje Sida 1/12

Den blå tråden. Den blå tråden. HK Ceres Norrtälje, HK Ceres Norrtälje Sida 1/12 Den blå tråden HK C C Den blå tråden HK Ceres Norrtälje, 2018 HK Ceres Norrtälje Sida 1/12 Den blå tråden 3.2. Till dig som förälder Föräldramedverkan är en förutsättning för att verksamheten ska fungera

Läs mer

Rosersbergs IK. Den stora klubben i det lilla samhället. Alla får vara med!

Rosersbergs IK. Den stora klubben i det lilla samhället. Alla får vara med! Rosersbergs IK Den stora klubben i det lilla samhället Alla får vara med! rosersbergsik.se Det du håller i din hand är information till dig som aktiv, ledare/ tränare, förälder, medlem eller blivande medlem.

Läs mer

Hammarby IF DFF. En förening som satsar både på Topp & Bredd

Hammarby IF DFF. En förening som satsar både på Topp & Bredd Hammarby IF DFF En förening som satsar både på Topp & Bredd Innehållsförteckning - Historik och Fakta - Organisation - Bredd & Elit - Spelar, ledar - och föräldraroller - Fotbollsstegen - Ekonomi - Marknad

Läs mer

Värdegrund. För oss i Degerfors IF är alla viktiga oavsett roll och vi sätter alltid föreningen främst i både med- och motgång.

Värdegrund. För oss i Degerfors IF är alla viktiga oavsett roll och vi sätter alltid föreningen främst i både med- och motgång. Värdegrund VÄRDEGRUND DEGERFORS IF I Degerfors IF erbjuder vi glädje och utveckling Glädje är en viktig del av verksamheten och skapar en förutsättning till ett livslångt fotbollsintresse. I Degerfors

Läs mer

Furulunds IK. Föreningspolicy 2009-03-01

Furulunds IK. Föreningspolicy 2009-03-01 Furulunds IK Föreningspolicy 2009-03-01 Innehåll Vision och målsättning Värdegrunder och Ledstjärnor Fairplay Ledarskap Träningar & matcher Utbildning Talangutveckling Föräldrarollen Vision och målsättning

Läs mer

IFK. Handboll IFK SKÖVDE HK UNGDOM BLÅ TRÅDEN

IFK. Handboll IFK SKÖVDE HK UNGDOM BLÅ TRÅDEN IFK SKÖVDE Handboll IFK SKÖVDE HK UNGDOM BLÅ TRÅDEN Det här är IFK Skövde Handboll IFK Skövde Handboll har en klubbidé som beskriver hela klubbens verksamhet. IFK Skövde Handboll ska Genom landets ledande

Läs mer

Välkommen till Haverdal IF

Välkommen till Haverdal IF Välkommen till Haverdal IF Riktlinjer för ungdomsverksamheten Våra riktlinjer är en del i vår strävan att vara tydliga med vad vi vill från föreningen, men ska också vara ett stöd för dig som ledare, förälder

Läs mer

MÖLLTORP/BREVIKS AIF BLÅ MÅLET

MÖLLTORP/BREVIKS AIF BLÅ MÅLET MÖLLTORP/BREVIKS AIF BLÅ MÅLET Reviderad 2014-03-14 BLÅ MÅLET - Syftet med Blå målet är att göra det enklare för alla i föreningen att förstå vad föreningen står, och arbetar, för. - Vi hoppas kunna utveckla

Läs mer

Röda tråden. - så fungerar vår förening

Röda tråden. - så fungerar vår förening Röda tråden - så fungerar vår förening K FUM Örebro Basket 1 Inledning Röda tråden är en vägledning för alla i vår förening och handlar om hur vi vill att vår barn- och ungdomsverksamhet ska bedrivas.

Läs mer

VÄRDEGRUND

VÄRDEGRUND VÄRDEGRUND 2017-04-25 VERKSAMHETSIDÉ Vendelsö IK är en familjär förening för alla idrottsutövare, med tyngdpunkt på barn och ungdomar. Vi erbjuder en aktiv fritid med individuella utmaningar i fokus. Målsättningen

Läs mer

Växjö Lakers vill skapa en inspirerande och utvecklande hockeymiljö för barn och ungdomar

Växjö Lakers vill skapa en inspirerande och utvecklande hockeymiljö för barn och ungdomar Växjö Lakers vill skapa en inspirerande och utvecklande hockeymiljö för barn och ungdomar Vår vision är att ge - så många som möjligt chansen att få spela ishockey hos oss i en inspirerande och utvecklande

Läs mer

Vision KFUM Uppsala Basket. Sveriges bästa ungdomsförening för basket - Basket att längta till

Vision KFUM Uppsala Basket. Sveriges bästa ungdomsförening för basket - Basket att längta till Vision KFUM Uppsala Basket Sveriges bästa ungdomsförening för basket - Basket att längta till KFUM Uppsala Basket Grundpelare Tillsammans, med Respekt och Engagemang är vi alltid vinnare Vision/mål Policy/riktlinjer

Läs mer

Hallstahammars SK FOTBOLL. Policy

Hallstahammars SK FOTBOLL. Policy Hallstahammars SK FOTBOLL Policy Denna policy är tänkt som ett stöd för alla som deltar i klubbens verksamhet. Vid tveksamheter bör ledare, spelare, föräldrar och övriga funktionärer ta kontakt med styrelsen

Läs mer

Katrineholms Innebandy

Katrineholms Innebandy Katrineholms Innebandy MÅL Katrineholms Innebandy ska vara ett attraktivt idrottsalternativ för spelare, föräldrar och ledare där laggemenskapen sätts i centrum samtidigt som individen tillåts att utvecklas

Läs mer

Fjugesta IF:s policy för ungdomsfotboll V 5

Fjugesta IF:s policy för ungdomsfotboll V 5 Barn och ungdomspolicy Fjugesta IF:s policy för ungdomsfotboll V 5 Målsättning och riktlinjer för Fjugesta IF:s ungdomsfotboll Vi strävar efter Att skapa god kamratskap skall ske genom gemensamma aktiviteter

Läs mer

Reymersholms IK. Gröna Tråden. Föreningens syfte, vision, värderingar och målsättningar för verksamheten. Beslutad av styrelsen 25/1 2017

Reymersholms IK. Gröna Tråden. Föreningens syfte, vision, värderingar och målsättningar för verksamheten. Beslutad av styrelsen 25/1 2017 Reymersholms IK Gröna Tråden Föreningens syfte, vision, värderingar och målsättningar för verksamheten Beslutad av styrelsen 25/1 2017 1 Syfte Föreningens syfte är att bedriva verksamhet där vi: Spelar

Läs mer

Luleå City BBK 1 december Luleå City Basket. Vi ställer upp för varandra. luleacitybasket.

Luleå City BBK 1 december Luleå City Basket. Vi ställer upp för varandra. luleacitybasket. Luleå City Basket Vi ställer upp för varandra info@luleacitybasket.se luleacitybasket.se Föreningspolicy @luleacitybasket på Instagram Luleå City Basket på Facebook #luleacitybasket överallt info@luleacitybasket.se

Läs mer

VÅR POLICY. Beslutad av medlemsmötet

VÅR POLICY. Beslutad av medlemsmötet 1 Marks Handbollsklubb VÅR POLICY Beslutad av medlemsmötet 20180418 Innehåll Inledning:... 2 Klubbens policy:... 3 Värdegrund:... 3 Klubbens vision:... 3 Klubbens målsättning:... 3 Sportsliga riktilinjer:...

Läs mer

Den lilla klubben med det stora hjärtat!

Den lilla klubben med det stora hjärtat! Den lilla klubben med det stora hjärtat! Syfte Syfte med denna ledarguide är att ge riktlinjer och stöd till dem som är berörda av vår verksamhet. Vision Fotboll för alla! Getinge IF:s vision är att ha

Läs mer

Policysamling 2012-02-28 1 POLICY FÖR UNGDOMSVERKSAMHETEN... 2 2 POLICY FÖR REPRESENTATIONSLAGEN... 2 3 EKONOMISK POLICY... 3 4 FÖRÄLDRA POLICY...

Policysamling 2012-02-28 1 POLICY FÖR UNGDOMSVERKSAMHETEN... 2 2 POLICY FÖR REPRESENTATIONSLAGEN... 2 3 EKONOMISK POLICY... 3 4 FÖRÄLDRA POLICY... Policysamling 2012-02-28 Innehåll 1 POLICY FÖR UNGDOMSVERKSAMHETEN.... 2 2 POLICY FÖR REPRESENTATIONSLAGEN... 2 3 EKONOMISK POLICY... 3 4 FÖRÄLDRA POLICY... 3 5 UPPFÖRANDE POLICY... 3 5.1 Spelare och ledare...

Läs mer

Sandareds IBS:s riktlinjer och policy

Sandareds IBS:s riktlinjer och policy Sandareds IBS:s riktlinjer och policy FÖRORD I detta dokument har vi satt Sandareds IBS: s policy och riktlinjer på pränt. Syftet med dokumentet är att ge vägledning i hur föreningen ställer sig i en rad

Läs mer

Policy och riktlinjer för Nödinge SK Fotboll

Policy och riktlinjer för Nödinge SK Fotboll Policy och riktlinjer för Nödinge SK Fotboll Inledning Dokumentet påvisar NSK Fotboll:s policy och riktlinjer för alla de lag som är aktiva inom klubben, samt tränare/ledare för dessa lag. Syftet är att

Läs mer

Verksamhet i Pålsboda IBF ska utformas så att den blir tillgänglig för alla och att den organiseras enligt demokratiska former.

Verksamhet i Pålsboda IBF ska utformas så att den blir tillgänglig för alla och att den organiseras enligt demokratiska former. Verksamhetsidé Vi vill vara en gedigen, trygg och välskött förening med verksamhet i framkant och med öppenhet för nya utmaningar Verksamhet i Pålsboda IBF ska utformas så att den blir tillgänglig för

Läs mer

Förälder i BK Heid. En vägledning till alla föräldrar i BK Heid

Förälder i BK Heid. En vägledning till alla föräldrar i BK Heid Förälder i BK Heid En vägledning till alla föräldrar i BK Heid BK Heid bildades 1946 av Lennart Carnefur, Leif Carlsson och Kurt Mathiason. De hade sina rötter på Karl Johansskolan i Majorna. Man anmälde

Läs mer

1. Den 31 mars Kansliet mailar ut värdegrunden till alla ledare, som skickar den vidare till alla föräldrarna.

1. Den 31 mars Kansliet mailar ut värdegrunden till alla ledare, som skickar den vidare till alla föräldrarna. Värdegrunden 2014 Information till föräldrar, spelare och ledare Hammarby har tillsammans med föreningens ideella ledare tagit fram en värdegrund som gäller för föreningen. Även en förankringsprocess för

Läs mer

Policy. Möjligheternas förening Ope Idrottsförening

Policy. Möjligheternas förening Ope Idrottsförening Policy Möjligheternas förening Ope Idrottsförening POLICY MÖJLIGHETERNAS FÖRENING Kamratskap Trygghet Glädje Gemenskap Fotboll Efter egen förmåga Stärkt självkänsla Lek Inledning Ope IF är en av norrlands

Läs mer

Strategi Värdegrund, Vision & mål

Strategi Värdegrund, Vision & mål Strategi 2025. Värdegrund, Vision & mål sammanfattning STRATEGI 2025. därför Svensk Basket vill bli bättre och samla sig kring en ny strategi. Den tidigare strategin fastställdes 2014 och sträcker sig

Läs mer

IFK VÄRSÅS Blåvita tråden

IFK VÄRSÅS Blåvita tråden IFK VÄRSÅS Blåvita tråden - för framtiden Reviderad 070214 Reviderad 141207 Reviderad 160309 Innehåll: Föreningside och målsättning Verksamhetside Spelaransvar Ungdomar Spelarutbildningsmatris Tränare-/ledaransvar

Läs mer

Målsättning ideologi för HIK Innebandy

Målsättning ideologi för HIK Innebandy ideologi för HIK Innebandy Policy riktlinjer för ledare, spelare, ungdom, junior I detta dokument framgår riktlinjer för våra lag såsom ledare, aktiva och spelare. Det som står skrivet i dokumentet är

Läs mer

Blå/Vita tråden - Verksamhetsfilosofi för IFK VÄSTERVIK

Blå/Vita tråden - Verksamhetsfilosofi för IFK VÄSTERVIK Blå/Vita tråden - Verksamhetsfilosofi för IFK VÄSTERVIK IFK Västervik har som målsättning att alla i föreningen ska känna glädje och samhörighet både på och utanför fotbollsplanen. För att vi som tillhör

Läs mer

FÖRÄLDER TILL BARN I ÖJERSJÖ IF MER ÄN BARA FOTBOLL. sida 1

FÖRÄLDER TILL BARN I ÖJERSJÖ IF MER ÄN BARA FOTBOLL. sida 1 FÖRÄLDER TILL BARN I ÖJERSJÖ IF MER ÄN BARA FOTBOLL sida 1 Vad innebär det att vara förälder till barn i Öjersjö IF? Först vill vi säga att vi är väldigt glada över att ni har valt att ge oss förtroendet

Läs mer

IFK VÄRSÅS Blåvita tråden

IFK VÄRSÅS Blåvita tråden IFK VÄRSÅS Blåvita tråden - för framtiden Reviderad 070214 Reviderad 141207 Innehåll Föreningsidé och målsättning...2 Verksamhetsidé... 3 Barn/Ungdom... 3 Spelarutbildningsmatris... 4 Spelaransvar...5

Läs mer

- Att skapa ett livslångt fotbolls- och idrottsintresse för barn och ungdomar.

- Att skapa ett livslångt fotbolls- och idrottsintresse för barn och ungdomar. VÄRDEFULLT Verksamhet: Syftet med Söderköpings IK s ungdomsverksamhet är: - Att skapa ett livslångt fotbolls- och idrottsintresse för barn och ungdomar. - Att skapa förutsättningar för motion, rörelse

Läs mer

STRATEGI sammanfattning. därför Svensk Basket vill bli bättre och samla sig. HUR SBBF:s styrelse och kansli har under hösten

STRATEGI sammanfattning. därför Svensk Basket vill bli bättre och samla sig. HUR SBBF:s styrelse och kansli har under hösten Strategi 2025. sammanfattning STRATEGI 2025. därför Svensk Basket vill bli bättre och samla sig kring en ny strategi. Den tidigare strategin fastställdes 2014 och stäcker sig till 2020. Riksidrottsförbundet

Läs mer

Begreppet ungdomsledare omfattar både de personer som har tränaruppgift och de som har en lagledarfunktion i ungdomslaget.

Begreppet ungdomsledare omfattar både de personer som har tränaruppgift och de som har en lagledarfunktion i ungdomslaget. Gula Linjen Grundvärdering Vi ska genom vår handbollsverksamhet erbjuda barn och ungdomar en meningsfull fritidssysselsättning som utvecklar både fysisk och social förmåga samt samarbete och ansvarstagande.

Läs mer

FÖRÄLDER TILL BARN I ÖJERSJÖ IF MER ÄN BARA FOTBOLL. sida 1

FÖRÄLDER TILL BARN I ÖJERSJÖ IF MER ÄN BARA FOTBOLL. sida 1 FÖRÄLDER TILL BARN I ÖJERSJÖ IF MER ÄN BARA FOTBOLL sida 1 Vad innebär det att vara förälder till barn i Öjersjö IF? Först vill vi säga att vi är väldigt glada över att ni har valt att ge oss förtroendet

Läs mer

Rockneby IK Barn- & Ungdomspolicy 2014-01-01-

Rockneby IK Barn- & Ungdomspolicy 2014-01-01- Rockneby IK Barn- & Ungdomspolicy 2014-01-01- Allmänt Rockneby IK Ungdom ska bedriva fotbollsverksamhet så att den utvecklar människor på ett positivt sätt. Det gäller såväl fysiskt som psykiskt, socialt

Läs mer

IK Viljan Strängnäs. Förutsättningar för IK Viljans ungdomsverksamhet

IK Viljan Strängnäs. Förutsättningar för IK Viljans ungdomsverksamhet BLÅ TRÅ DEN Inledning bildades 1914 och är en fotbollsförening i centrala Strängnäs. Föreningens ambition är att ge alla barn och ungdomar som vill möjligheten att spela fotboll i IK Viljan. En bred verksamhet

Läs mer

Vision. Mer än idrott - En klubb full av stjärnor

Vision. Mer än idrott - En klubb full av stjärnor Vision Mer än idrott - En klubb full av stjärnor Verksamhetsidé Vi ska bedriva verksamhet inom fotboll, innebandy, cykel, gymnastik och skidor så att alla ges möjlighet till en aktiv fritid där man kan

Läs mer

POLICYDOKUMENT FÖR PAJALA HOCKEY CLUB

POLICYDOKUMENT FÖR PAJALA HOCKEY CLUB POLICYDOKUMENT FÖR PAJALA HOCKEY CLUB Verksamheten skall kännetecknas av sportslighet, social fostran, sund och balanserad ekonomi, utbildade ledare samt en stark föreningskänsla med stort engagemang och

Läs mer

Delaktighet Gemenskap Respekt Glädje

Delaktighet Gemenskap Respekt Glädje Delaktighet Gemenskap Respekt Glädje Detta dokument är en del av Skara FC:s värdegrundsarbete som gäller alla ungdomsspelare, ledare och föräldrar. Dokumentet finns på Skara FC:s hemsida https://www.laget.se/skarafc/

Läs mer

Policy värdegrund vision mål riktlinjer. för Bordtennisklubben Rekord och Råå bordtennisklubb

Policy värdegrund vision mål riktlinjer. för Bordtennisklubben Rekord och Råå bordtennisklubb Policy värdegrund vision mål riktlinjer för Bordtennisklubben Rekord och Råå bordtennisklubb Policy, värdegrund, vision, mål och riktlinjer för bordtennisklubben BTK Rekord Inledning Detta policydokument

Läs mer

DUNKERS IF EN LITEN KLUBB MED ETT STORT

DUNKERS IF EN LITEN KLUBB MED ETT STORT DUNKERS IF EN LITEN KLUBB MED ETT STORT VÄRDEGRUND OCH MÅLSÄTTNING FÖRENINGEN Dunkers IF bedriver fotboll för tjejer i alla åldrar med värdegrunder som kamratskap, glädje och utveckling. Ledarskapets röda

Läs mer

- på att vara en förebild!

- på att vara en förebild! - på att vara en förebild! 1 Vår gemensamma värdegrund framtagen genom samarbete 2 Idrotten Vill Som utgångspunkt för Jag Ställer Upp har vi Riksidrottsförbundets (RFs) riktlinjer, det idéprogram som kallas

Läs mer

Ledarguiden IS Halmia Ungdom 4-19 år

Ledarguiden IS Halmia Ungdom 4-19 år Ledarguiden IS Halmia Ungdom 4-19 år 1. Klubbens historia 1907 Idrottssällskapet Halmia bildas den 16 juni. 1912 Halmstad IF besegras med 5-3 1914 Första utländska matchen mot Köpenhamn 1924 IS Halmia

Läs mer

Grebbestads Idrottsförening

Grebbestads Idrottsförening Grebbestads Idrottsförening Barn- och Ungdomsfotboll Policy Föräldraguide GIF's Röda Trådar Grebbestads IF www.grebbestadsif.se e-mail: info@grebbestadsif.se Bryggerigatan 15B Tel. 0525-106 63 Bankgiro

Läs mer

Axvalls IF utbildningsplan för ungdomsverksamheten

Axvalls IF utbildningsplan för ungdomsverksamheten Axvalls IF utbildningsplan för ungdomsverksamheten AIF:s utbildningsplan är framtagen av tränarrådet och godkänd av fotbollssektion samt styrelsen 080302. Axvalls IF målsättning med ungdomsverksamheten

Läs mer

Lönsboda Gymnastik & Idrottsförening. Ungdomspolicy

Lönsboda Gymnastik & Idrottsförening. Ungdomspolicy Lönsboda Gymnastik & Idrottsförening Ungdomspolicy Inledning Detta dokument beskriver LGIFs syn på hur barn- och ungdomsfotbollen ska bedrivas och ska fungera som ett stöd för ledare, spelare och föräldrar.

Läs mer

IBF vill. Antagen

IBF vill. Antagen IBF vill Antagen 2010 10-25 Välkommen till IBF vill vårt övergripande dokument där vi samlat utdrag av föreningens riktlinjer och policys. Är du ny i föreningen eller på väg in kan detta vara en guide

Läs mer

Föreningen för hela familjen!

Föreningen för hela familjen! Föreningen för hela familjen! Värdegrund Harrie FF är en förening som drivs av humanistisk människosyn. Det innebär att alla individer ges möjlighet att vara delaktiga i verksamheten utifrån sina förutsättningar.

Läs mer

Välkommen till AFG. BBK:s ungdomsverksamhet skall skapa förutsättningar för alla att vara med och utvecklas till så bra fotbollsspelare som möjligt.

Välkommen till AFG. BBK:s ungdomsverksamhet skall skapa förutsättningar för alla att vara med och utvecklas till så bra fotbollsspelare som möjligt. Välkommen till AFG Bagarmossenmodellen BBK:s ungdomsverksamhet skall skapa förutsättningar för alla att vara med och utvecklas till så bra fotbollsspelare som möjligt. Fysisk utveckling BBK:s ungdomsverksamhet

Läs mer

Att vara spelare och förälder i Stuvsta IF så många fotbollsspelare som möjligt så länge som möjligt

Att vara spelare och förälder i Stuvsta IF så många fotbollsspelare som möjligt så länge som möjligt Att vara spelare och förälder i Stuvsta IF så många fotbollsspelare som möjligt så länge som möjligt 1 Innehållsförteckning 1. INLEDNING... 3 REVISIONSHISTORIK... 3 SYFTE OCH MÅLGRUPP... 3 DOKUMENTANSVARIG,

Läs mer

Gröna tråden. Policydokument för Grönahögs IK En förening i Utveckling. (Rev. A )

Gröna tråden. Policydokument för Grönahögs IK En förening i Utveckling. (Rev. A ) Gröna tråden Policydokument för Grönahögs IK En förening i Utveckling (Rev. A 2012 11 16) Innehållsförteckning Introduktion... 3 Värdegrunder, Moral och Etik... 3 Svenska Fotbollförbundet... 3 Grönahögs

Läs mer

En informationsfolder till dig i Söderköpings IBK! Samhörighet Innebandy Boll Kamratskap

En informationsfolder till dig i Söderköpings IBK! Samhörighet Innebandy Boll Kamratskap En informationsfolder till dig i Söderköpings IBK! Samhörighet Innebandy Boll Kamratskap Välkommen till Söderköpings IBK säsongen 2014-2015 Vi i styrelsen ser nu fram emot en ny säsong, föreningens 22:e

Läs mer

Åre SLK Fotboll. Klubben för ALLA! Klubbpolicy

Åre SLK Fotboll. Klubben för ALLA! Klubbpolicy Åre SLK Fotboll Klubben för ALLA! Klubbpolicy Fotboll Att spela fotboll innebär att du är med i världens största idrott. Fotboll spelas över hela världen och själva bollen är kanske världens populäraste

Läs mer

Riktlinjer. Riktar sig till spelare, ledare, anhöriga och föräldrar inom FC Norrsken. Vision

Riktlinjer. Riktar sig till spelare, ledare, anhöriga och föräldrar inom FC Norrsken. Vision Riktlinjer Riktar sig till spelare, ledare, anhöriga och föräldrar inom FC Norrsken Vision FC Norrsken är Norrbottens ledande flick- och damfotbollsförening och det naturliga valet för alla tjejer. Här

Läs mer

Barn- och ungdomspolicy

Barn- och ungdomspolicy Barn- och ungdomspolicy Göteborgs Ishockeyklubb antagen 2017-06-19 1 1. Inledning Policy för ungdomsverksamhet Denna policy anger styrelsens riktning för föreningens ungdomsverksamhet. Verksamhetens syfte

Läs mer

Barn och ungdomsfotbollen

Barn och ungdomsfotbollen Här kan du läsa om vad vi i FC Gute vill med vår verksamhet för våra barn och ungdomar i föreningen. Det är av stor vikt att alla i föreningen känner till detta och att vi arbetar utifrån våra styrdokument.

Läs mer

Välkommen till IFK Stocksund IFK. Seriös och generös

Välkommen till IFK Stocksund IFK. Seriös och generös Välkommen till IFK Stocksund IFK Seriös och generös A Varmt välkommen till IFK Stocksund! KIFK Stocksund startade som en friidrottsklubb 2005. Vi började träna tillsammans och snart sprang flera ungdomar

Läs mer

Att leva våra värderingar.

Att leva våra värderingar. Att leva våra värderingar. Västerhaninge IF, föreningen där alla vill vara medlemmar. Hej! Vad kul att du hittade till vår förening! Här kommer du att trivas. Västerhaninge Idrottsförening vill finnas

Läs mer

Gilleby IF Föreningspolicy

Gilleby IF Föreningspolicy Gilleby IF Föreningspolicy Syftet med detta dokument är att vi som verkar i föreningen skall ha en gemensam plattform att arbeta utifrån. Det är också ett sätt för oss att sprida information till Dig som

Läs mer

Grimsås IF Policy. Fotboll är inte bara prestationer, poäng, snygga mål eller segrar.

Grimsås IF Policy. Fotboll är inte bara prestationer, poäng, snygga mål eller segrar. Grimsås IF Policy Fotboll är inte bara prestationer, poäng, snygga mål eller segrar. Fotboll är framför allt glädje, sammanhållning i med och motgång, kamratskap och hänsynstagande till andra. Policy angående

Läs mer

Riktlinjer. Riktar sig till spelare, ledare, anhöriga och föräldrar inom FC Norrsken. Vision

Riktlinjer. Riktar sig till spelare, ledare, anhöriga och föräldrar inom FC Norrsken. Vision Riktlinjer Riktar sig till spelare, ledare, anhöriga och föräldrar inom FC Norrsken Vision FC Norrsken är Norrbottens ledande flick- och damfotbollsförening och det naturliga valet för alla tjejer. Här

Läs mer

Sundsvalls IBF VILL

Sundsvalls IBF VILL Sundsvalls IBF VILL 2017-05-08 IBF vill Välkommen till IBF vill. Detta är ett övergripande dokument där föreningens riktlinjer och policys kortfattat beskrivs. Är du ny i föreningen eller på väg in är

Läs mer

Rockneby IK Barn- & Ungdomspolicy 2014-01-01-

Rockneby IK Barn- & Ungdomspolicy 2014-01-01- Rockneby IK Barn- & Ungdomspolicy 2014-01-01- Allmänt Rockneby IK Ungdom ska bedriva fotbollsverksamhet så att den utvecklar u på ett positivt sätt. Det gäller såväl fysiskt som psykiskt, socialt och kulturellt.

Läs mer

Karlskrona AIF barn- och ungdomspolicy

Karlskrona AIF barn- och ungdomspolicy Sida 1 (8) Karlskrona AIF barn- och ungdomspolicy gemensamma värdegrunder för såväl lagledare, tränare, föräldrar, barn och ungdomar Sida 2 (8) Barns och ungdomars fotbollsspel bygger på att - de ska ha

Läs mer

Pojkar 04 Lagdokument säsongen 2015

Pojkar 04 Lagdokument säsongen 2015 Pojkar 04 Lagdokument säsongen 2015 1. Inledning Detta dokument är en programförklaring som skall gälla för samtliga spelare, tränare och föräldrar involverade i Knivsta IK-P04 säsongen 2015. Syftet med

Läs mer

Växjö Lakers utbildningsplan för ungdomsverksamhet. Växjö Lakers utbildningsplan för ungdomsverksamhet utgåva

Växjö Lakers utbildningsplan för ungdomsverksamhet. Växjö Lakers utbildningsplan för ungdomsverksamhet utgåva Växjö Lakers utbildningsplan för ungdomsverksamhet Huvudmål Fostra och utveckla ungdomarna ishockeymässigt och socialt. Ungdomarna skall utbildas så att de är representativa föredömen för Växjö Lakers.

Läs mer

1. Den 28 april Kansliet mailar ut värdegrunden till alla ledare, som skickar den vidare till alla föräldrarna.

1. Den 28 april Kansliet mailar ut värdegrunden till alla ledare, som skickar den vidare till alla föräldrarna. Värdegrunden 2015 Information till föräldrar, spelare och ledare Hammarby har tillsammans med föreningens ideella ledare tagit fram en värdegrund som gäller för föreningen. Även en förankringsprocess för

Läs mer

IK Viljan Strängnäs. Förutsättningar för IK Viljans ungdomsverksamhet

IK Viljan Strängnäs. Förutsättningar för IK Viljans ungdomsverksamhet BLÅ TRÅ DEN IK Viljan Strängnäs Inledning IK Viljan Strängnäs bildades 1914 och är en fotbollsförening i centrala Strängnäs. Föreningens ambition är att ge alla barn och ungdomar som vill möjligheten att

Läs mer

2015-02-25. Policydokument. Kovlands IF Fotbollssektion 2015

2015-02-25. Policydokument. Kovlands IF Fotbollssektion 2015 Policydokument Kovlands IF Fotbollssektion 2015 1 Innehållsförteckning Innehållsförteckning...2 Välkommen till Kovlands IF... 3 Verksamhetsidé... 4 Policy för Fotbollen... 5 Spelare....6 Ledare....7 Förälder....8

Läs mer

Forssa BK Dalkurd FF

Forssa BK Dalkurd FF Dalkurd FF Ungdom Förväntningar på dig som spelare Säsongen 2018 - 2 - Att vara del av Dalkurd FF/: Vi vill bedriva en målinriktad fotbollsutbildning med långsiktig och individuell planering. Vi vill värna

Läs mer

Verksamhetsmanual Hörnefors IF Fotboll

Verksamhetsmanual Hörnefors IF Fotboll Verksamhetsmanual Hörnefors IF Fotboll 2 Verksamhetsprinciper... 3 Lagstruktur HIF fotboll... 4 Organisation runt barnidrotts- och ungdomslagen... 5 Tränare... 5 Lagledare... 5 Föräldragrupp... 5 Ekonomi...

Läs mer

Nynäshamns IF Fotboll. Blåa tråden. Blåa tråden stöd och riktlinjer för Nifens verksamhet

Nynäshamns IF Fotboll. Blåa tråden. Blåa tråden stöd och riktlinjer för Nifens verksamhet Blåa tråden Blåa tråden stöd och riktlinjer för Nifens verksamhet Sida 1(12) 1. Versionshistorik 1.0 Röda Tråden antogs av styrelsen den 27 december 2006. 2.0 Röda Tråden antogs av styrelsen den 5 oktober

Läs mer

Vara spelare i Åkarps IF

Vara spelare i Åkarps IF Vara spelare i Åkarps IF Som spelare i Åkarps IF skall man ha följande Man skall ha kul när man tränar Man skall leka, röra sig, dribbla, utmana, göra mål, jubla etc. Man skall tänka på Att vara koncentrerad

Läs mer

Välkommen till IK Arvika fotboll!

Välkommen till IK Arvika fotboll! Välkommen till IK Arvika fotboll! Detta dokument skall ligga till grund för IK Arvika Fotbolls utbildningsfilosofi och är en del av vår klubbpolicy. Vårt mål är att alla ledare, spelare och föräldrar skall

Läs mer

Sammanfattning Kvarnby IK Nya Blå Tråden. Kvarnby IK mål, vision och värdegrunder

Sammanfattning Kvarnby IK Nya Blå Tråden. Kvarnby IK mål, vision och värdegrunder Sammanfattning Kvarnby IK Nya Blå Tråden Nedan följer en kort summering av Kvarnby IKs Nya Blå Tråden. Under innehållsförteckningen i den totala Blå Tråden kan du se var du kan läsa mer om varje område.

Läs mer

VERKSAMHETSINRIKTNING VERKSAMHETSPLAN OCH. Fastställd av årsmötet /11

VERKSAMHETSINRIKTNING VERKSAMHETSPLAN OCH. Fastställd av årsmötet /11 VERKSAMHETSINRIKTNING OCH VERKSAMHETSPLAN Fastställd av årsmötet 2016 1/11 Verksamhetsidé SkBBF representerar och tar tillvara distriktets föreningars intressen. SkBBF samverkar med SBBF och stödjer föreningarna

Läs mer

Välkommen till IFK Stocksund IFK. Seriös och generös

Välkommen till IFK Stocksund IFK. Seriös och generös Välkommen till IFK Stocksund IFK Seriös och generös A Varmt välkommen till IFK Stocksund! KIFK Stocksund startade som en friidrottsklubb 2005. Vi började träna tillsammans och snart sprang flera ungdomar

Läs mer

Karlbergs BK. Information till föräldrar och spelare. Varmt välkommen till Karlbergs BK!

Karlbergs BK. Information till föräldrar och spelare. Varmt välkommen till Karlbergs BK! Varmt välkommen till Karlbergs BK! Vasastans och Kungsholmens rödvita stolthet Karlbergs BK (KB) fyller 100 år som förening i år. Därför är det extra roligt att KB under de senaste åren åter har utvecklats

Läs mer

Föräldramöte 9/2 Pojkar 08

Föräldramöte 9/2 Pojkar 08 Föräldramöte 9/2 Pojkar 08 Ledare/ Tränare Spelare Föräldrar Träning Match Lagsponsring Försäkring Övrigt Agenda LEDARE OCH TRÄNARE Planera träningen, alla tränare tagit del av det innan träningen börjar

Läs mer

Datum: Ändring/revision: Initierad av:

Datum: Ändring/revision: Initierad av: Kärra HF Gul tråd Revisionshistoria Denna sida beskriver de ändringar/revisioner som gjorts i dokumentet. Revideras av styrelsen årligen. Datum: Ändring/revision: Initierad av: 2015-11-23 Version 2.0 Styrelsen

Läs mer

Måldokument för Hittarps IK:s verksamhet

Måldokument för Hittarps IK:s verksamhet Måldokument för Hittarps IK:s verksamhet Hittarps IK är en fotbolls- och gymnastikförening med lokal förankring i Laröd, Hittarp och Domsten. Föreningen står för: God klubbkänsla och kamratskap Engagerade

Läs mer

IFKs värdegrund Inledning:

IFKs värdegrund Inledning: IFKs värdegrund Inledning: Detta dokument har upprättats för att beskriva IFK Mariehamn Fotboll rf ( ungdomsfotboll ) barn och ungdomspolicy. Dokumentet uppdateras årligen före det nya verksamhetsåret

Läs mer

Råås Lilla Blå. Rikt linjer och löften. från R åå IF:s ungdomsverksamhet. Råås Lilla Blå 1

Råås Lilla Blå. Rikt linjer och löften. från R åå IF:s ungdomsverksamhet.  Råås Lilla Blå 1 Råås Lilla Blå Rikt linjer och löften från R åå IF:s ungdomsverksamhet www.raaif.se Råås Lilla Blå 1 Råås Lilla Blå Riktlinjer och löften från Råå IF:s ungdomsverksamhet Råå IF anno 1921 - en anrik förening

Läs mer

BARN & UNGDOMS- POLICY

BARN & UNGDOMS- POLICY BARN & UNGDOMS- POLICY Laholms Fotbollsklubb 2015 Förord Denna policy har upprättats och antagits av ungdomssektionens styrelse, och till sin hjälp har det funnits en arbetsgrupp med ledare från ett antal

Läs mer

LEDSTJÄRNOR. Plats för alla. Breddidrott. Talanger

LEDSTJÄRNOR. Plats för alla. Breddidrott. Talanger Ver 1.0 2014-03-15 En bra verksamhet kräver att vi alla gemensamt, spelare, ledare, tränare, föräldrar, supporters o.s.v. aktivt hjälper till med våra gemensamma åtaganden. Slutresultatet är helt beroende

Läs mer

LB07 modellen. Vi tar avstånd från all form av kränkningar, våld och rasism. Vår värdegrund bygger på hörnstenarna; Utbildning Utveckling Ansvar.

LB07 modellen. Vi tar avstånd från all form av kränkningar, våld och rasism. Vår värdegrund bygger på hörnstenarna; Utbildning Utveckling Ansvar. LB07 modellen Förord En förening ska alltid ha en strategi för framtiden, som binder ihop dagens situation med morgondagens. Det är viktigt eftersom verkligheten ständigt ändras. Vi erbjuder barn och unga

Läs mer

Ungdomsverksamheten i IK Zeniths fotbollssektion

Ungdomsverksamheten i IK Zeniths fotbollssektion Ungdomsverksamheten i IK Zeniths fotbollssektion Mål och visioner IK Zenith är en förening för barn och ungdomar samt deras föräldrar. Föreningen är ideell och bygger helt på engagemang från dess föräldrar

Läs mer

Ett rättesnöre för alla spelare, ledare, föräldrar och andra som engagerar sig i innebandyklubben Vöikers

Ett rättesnöre för alla spelare, ledare, föräldrar och andra som engagerar sig i innebandyklubben Vöikers Ett rättesnöre för alla spelare, ledare, föräldrar och andra som engagerar sig i innebandyklubben Vöikers Handlingsplan IBK Vöikers I detta dokument har vi försökt åskådliggöra IBK Vöikers riktlinjer för

Läs mer

IFK SKÖVDE HK UNGDOM BLÅ TRÅDEN IFK. Handboll

IFK SKÖVDE HK UNGDOM BLÅ TRÅDEN IFK. Handboll IFK SKÖVDE HK UNGDOM BLÅ TRÅDEN IFK SKÖVDE Handboll Det här är IFK Skövde Handboll IFK Skövde Handboll har en klubbidé som beskriver hela klubbens verksamhet. IFK Skövde Handboll ska Genom landets ledande

Läs mer

FC Rosengårds fotbollspolicy. Information till ledare

FC Rosengårds fotbollspolicy. Information till ledare FC Rosengårds fotbollspolicy Information till ledare Den bästa fotbollsutbildningen Vi på FC Rosengård är glada att du vill vara ledare i vår klubb. Vår målsättning är att ge barn den bästa fotbollsutbildningen.

Läs mer

Barsebäck Golf & Country Club

Barsebäck Golf & Country Club Barsebäck Golf & Country Club Policy för verksamheten Antagen av Styrelsen 2013-12-22 Innehåll Inledning...3 Värdegrund...3 Visioner och mål...3 Medlemskap...3 Träning och tävling...4 Riktlinjer för ledare

Läs mer

Välkomna till GRÄNNA AIS Barn- och ungdomsfotboll.

Välkomna till GRÄNNA AIS Barn- och ungdomsfotboll. Välkomna till GRÄNNA AIS Barn- och ungdomsfotboll. GAIS barn- och ungdomsfotboll: Ska erbjuda en kamratlig och trygg social miljö, där alla kan utvecklas och bli delaktiga i utformningen av verksamheten.

Läs mer

IF ÄLGARNA POLICYPROGRAM

IF ÄLGARNA POLICYPROGRAM IF ÄLGARNA POLICYPROGRAM IF Älgarna En fotbollsförening för pojkar, flickor, dam och herrar baserad på ungdomsverksamhet samt senior verksamhet. Föreningen bildades 1919 och sysslar bara med fotboll på

Läs mer

Policy Barn & ungdom t o m 15 år UNGDOM

Policy Barn & ungdom t o m 15 år UNGDOM Policy Barn & ungdom t o m 15 år UNGDOM 2016 10 05 Policy Tävling barn och ungdom Föreningskrav Tränare och spelare är med i en förening. Tränare ska agera som ett föredöme inför sina spelare och omgivning

Läs mer

Mål för barn- och ungdomslag

Mål för barn- och ungdomslag LEDARPÄRM 2014 Mål för barn- och ungdomslag Kågedalens AIF:s barn- och ungdomsfotboll ska genom välorganiserad verksamhet bereda plats till alla barn och ungdomar som vill spela fotboll. Dessutom stimulera

Läs mer

Ulricehamns IFK Bildad UIFKaren

Ulricehamns IFK Bildad UIFKaren Ulricehamns IFK Bildad 1992 UIFKaren 2016 1 Vår historia Ulricehamns IFK (UIFK) är en ung förening med lång erfarenhet. Föreningen bildades 1992 efter en sammanslagning av Ulricehamns IF:s fotbollssektion

Läs mer

Policy och Riktlinjer för Malmköpings IBF

Policy och Riktlinjer för Malmköpings IBF Policy och Riktlinjer för Malmköpings IBF Vår policy beskriver vad vi vill med vår förening och vår verksamhet. Policyn utgör grunden för hur vi alla sedan ska agera i olika sammanhang. Malmköpings IBF

Läs mer