SALEMS KOMMUN Björn Callmar Ungdomssamordnare/projektledare Ung i Salem Uppföljning 2005

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "SALEMS KOMMUN Björn Callmar Ungdomssamordnare/projektledare Ung i Salem 2005-10-01. Uppföljning 2005"

Transkript

1 Björn Callmar Ungdomssamordnare/projektledare Uppföljning 2005 Projekt Ung i Salem

2 2 Uppföljning 2005 ( ) Övergripande aktiviteter 1. Integrering av Ung i Salem i befintliga arbetsgrupper (ungdomsledningsgruppen, ungdomsgruppen, referensgrupper etc) och utveckling av lokala preventionsgrupper rörande a) droger, kriminalitet och våld, b) demokrati och jämlikhet, c) fritid och ungdomskultur samt d) föräldrar och familjesfären som plattform för det primära, sekundära och tertiära preventiva arbetet med barn och ungdomar i kommunen inom projektet Ung i Salem. Uppföljning 2005 Kommunledningsgruppen (KLG) blir projektets nya formella styrgrupp. Ca ett möte i månaden. Ungdomsgruppen som blir en av projektets primära arbetsgrupper. Ungdomssamordnaren sammankallande. Sporadiska träffar med respektive förvaltning ca en gång i månaden. Lokala preventionsgrupper (se nedan). 2. Medverkan i regionala/nationella/transnationella nätverk med fokus på det preventiva arbetet, projektstyrning och äskande av medel. Uppföljning 2005 Medverkan i nätverk av ungdoms/drogsamordnare rörande drogprevention i Stockholms län i samband med beviljade medel från Länsstyrelsen. Deltar i seminarieserie Spindelklubben på CADP. Medverkan i regionalt nätverk mot rasism och främlingsfientlighet Kraftsamling mot rasism - i samarbete med Länsstyrelsen i Stockhoms län. 4 politiker och två tjänstemän är knutna till nätverket som syftar till att utveckla det regionala förebyggande arbetet. 3. Anställning av en ungdomssamordnare med kommunövergripande ansvar för det drog- och brottsförebyggande arbetet men också arbetet med barn och ungdomar generellt i samverkan med kommunens nämnder/förvaltningarna och deras respektive verksamhetsområde Uppföljning 2005 Projektet Ung i Salem avslutas och blir ordinarie verksamhet vid årsskiftet 2005/2006. Ungdomssamordnarens tjänst ej ännu fastställd.

3 3 4. Utformning av projektplan för Ung i Salem med bakgrund, målsättning, syfte, tillvägagångssätt, aktivitetsplan, budget och plan för uppföljning och utvärdering. Uppföljning 2005 Genomförande av extern utvärdering av projektet Ung i Salem (se bilaga Att vara ung i Salem ). Genomförande av intern utvärdering och analys av projektet Ung i Salem (se bilaga Intern analys ). Plan för Ung i Salem som ordinarie verksamhet (ej klar). 5. Äskande av medel från olika bidragsgivare för arbetet med projektet Ung i Salem för perioden 2005/06. Uppföljning 2005 Ung i Salem äskade medel från Länsstyrelsen i Stockholms län för perioden och fick beviljat kr. Salems Fritidsforum erhöll kr i stipendium av Skandia Idéer för Livet för genomförande av UNG 532 Salem barn- och ungdomsfestival Salems Fritidsforum erhöll :- från Landstingets Kulturråd för ett litteraturprojekt. Salems Fritidsforum erhöll :- från Brottsförebyggande rådet (BRÅ) för ett tjejprojekt. Salems Fritidsforum äskar medel för dramaprojekt från Allmänna Arvsfonden (ej svar). Salems Fritidsforum äskade medel för ett dramaprojekt, ungkulturprojekt, medieprojekt samt Salem Barn och Ungdomsfestival 2005 från Landstingets Kulturråd men fick avslag. Salems Fritidsforum äskade medel för ungkulturprojekt samt Salem Barn och Ungdomsfestival 2005 från Allmänna Arvsfonden men fick avslag. 8. Utveckling av kommunövergripande handlingsplan i det preventiva arbetet med barn- och ungdomar. Uppföljning 2005 Arbetet med formell implementering av utvecklad verksamhet inför 2006 och implementeringsplan påbörjades i maj 2005, avslutas under hösten 2005.

4 4 Delprojekt 1 Droger, kriminalitet och våld 1. Utveckling av preventionsgrupp rörande droger och kriminalitet som plattform för det primära, sekundära och tertiära preventiva arbetet med barn och ungdomar i kommunen inom projektet Ung i Salem Uppföljning 2005 Samordning av det operativt och startegiskt arbetet i Ungdomsgruppen. Samordning av det operativt och startegiskt arbetet i Salems Fritidsforum rörande medfinansiering av tjejverksamhet. Nära samarbete med familjeenheten, ungdomssekreterare rörande barn- och ungdomsfrågor (Förebyggande socionomer, ART m.m.). Informell arbetsgrupp som utvecklar metoder för barn och ungdomar i riskzonen samt familjestärkande åtgärder. Nära samarbete med familjeenheten och Familjecentralen i samband med föräldrastöd och utbildning (Positivt Föräldraskap Plus, Steg-för-steg, Föräldrastegen). 2. Utveckling av preventionsgrupp rörande mobbing och kränkande behandling som plattform för det primära, sekundära och tertiära preventiva arbetet med barn och ungdomar i kommunen. Uppföljning 2005 Samordning av arbetsgrupp mot kränkande behandling med uppdrag att utforma policy mot kränkande behandling och revidering av skolornas handlingsplaner mot mobbning och kränkande behandling. Implementering av samordning kring arbetet mot mobbning och kränkande behandling på skolarenan efter projektslut. Samarbete med Rädda Barnens lokalförening i arbetet mot mobbning och kränkande behandling. 3. Samarbete i utvecklingen av kommunens Ungdomsmottagning. Uppföljning 2005 Fortsatt samarbete med ungdomsmottagningen. Integrering av bl.a. Ungdomsmottagningen i Ungdomsgruppen 4. Samarbete i utvecklingen av Livskunskap och EQ i skolan som metod för det primära drog- och brottsförebyggande arbetet Uppföljning 2005 Besök i åk 8 i ett antal grundskolor för föreläsning och diskussion om drogvaneundersökning, attityder till droger, normer och livsvärderingar.

5 5 5. Extra medel och samordning för och av drog-, brotts- och våldsförebyggande aktiviteter i skola och fritidsverksamhet Uppföljning 2005 Medfinansiering av Friendsutbildning/Friendsdag för kommunens grundskolor (våren 2005). Medfinansiering av elevrådsutbildning för samtliga skolor (hösten 2005, ej genomförd). 6. Återkommande drogvaneundersökning på respektive skola i Salems kommun i åk 7 och 9 (grsk) respektive åk 2 (gysk) i samarbete med Priv & Info alternativt PreCens Uppföljning års drogvaneundersökning genomfördes på samtliga skolor i Salem i mars Återkommande provinköp av tobak och folköl i kommunens handel samt samarbete med detaljhandeln i Salems kommun rörande det drog- och brottsförebyggande arbetet. Uppföljning 2005 Ingen provinköpsstudie detta år. 8. Kampanjer mot droger, kriminalitet och våld i samarbete med kommunens politiker. Uppföljning 2005 Samordning och genomförande av kampanj mot droger och langning i samarbete med kommunens politiska företrädare och tjänstemän gentemot föräldrar på samtliga grundskolor i maj 2005 samt i samband med skolavslutningen i juni Föräldrakampanj om droger och kriminalitet i samtliga skolor (maj 2005). 9. Arrangemang av återkommande lokala symposier om drog- och brottsprevention för föräldrar, ungdomar, kommunens tjänstemän och föreningar vid sidan om allmän information. Uppföljning 2005 Ingen kompetensutvecklingsinsats detta år (se 2004). 10. Arrangemang av återkommande lokala symposier om våld och mobbing i skolan för kamratstödjare och team mot mobbing Uppföljning 2005 Planering, samordning och genomförande av Friendsutbildning och Friendsdag för samtliga grundskolor i kommunen. 11. Utveckling av spetskompetens rörande drog- och brottsprevention samt målgruppen barn och ungdomar i behov av särskilt respektive i riskzonen bl.a. genom kompetensutveckling i preventionsvetenskap Uppföljning 2005 Utbildning Steg-för-steg, del 1 (2 ungdomssekreterare). Utbildning Steg-för-steg, del 2 (2 ungdomssekreterare). Utbildning ART (3 ungdomssekreterare) Utbildning Positivt Föräldraskap Plus (1 ungdomssekreterare och 1 ungdomssamordnare). Utbildning Förebyggande Socionomer (2 socialsekreterare).

6 6 12. Utveckling och uppföljning av kommunens drogpolicies och handlingsplaner rörande droger och våld (skola och fritid) Uppföljning 2005 Utformning av policy mot kränkande behandling inom kommunens barn- och ungdomsverksamheter under BoU, KoF och Soc (beslut hösten 2005/våren 2006). Revidering av lokala handlingsplaner mot mobbning och kränkande behandling. Revidering av kommunövergripande drogpolicy för Salems skolor med fokus på ANT-undervisning (beslut hösten 2005/våren 2006). Utformning av folkhälsopolicy i samband med de 11 nationella folkhälsomålen i kommunens folkhälsogrupp (beslut hösten 2005/våren 2006). 13. Utveckling av metod för det förebyggande arbetet mot sniffning i Salems kommun Uppföljning 2005 Ej prioriterat. 14. Samarbete med socialtjänsten/familje- och individenheten rörande inventering av metoder, arbetsformer och möjligheter till finansiering av åtgärder för barn och ungdomar i behov av särskilt stöd respektive i riskzonen samt kartläggning av barn och ungdomar i riskzonen i Salems kommun Uppföljning 2005 Se punkt 11. Projekt Ungdomar för ett helare och renare Salem, utökad sommarpraktik. 15. Utveckling av lokalt samverkansorgan i form av ett ANTråd i syfte att skapa lokal samverkan kring det drog- och brottsförebyggande arbetet. Uppföljning 2005 Ej längre prioriterat.

7 7 Delprojekt 2 Demokrati- och jämlikhetsfrågor 1. Utveckling av preventionsgrupp rörande demokrati och jämlikhet som plattform för det primära, sekundära och tertiära preventiva arbetet med barn och ungdomar i kommunen Uppföljning 2005 Samarbete med Salems ungdomsråd (SUR) och elevråd i planeringsarbetet inför Ungdomsting Utformning av plan för samordning av elevråds/elevskyddsombudsfrågor på skolarenan samt samordning av lokalt ungdomsinflytande/ungdomsting i samverkan mellan KoF och BoU. 2. Utveckling av mötesplatser för politiker, ungdomar och föräldrar rörande situationen för barn och ungdomar i kommunen (t.ex. Ung i politiken) Uppföljning 2005 Genomförande av Ungdomsting 2005 med ca 70 ungdomar i år 6-9 då ett 15-tal motioner bereddes. Behandling av motioner i de politiska nämnderna varav ca hälften bifölls. 3. Stöd/handledning till Salems ungdomsråd (SUR) i deras arbete för att utveckla demokrati och inflytande rörande barn och ungdomar i kommunen samt intresset för politik och samhällsfrågor i den yngre generationen Uppföljning 2005 Nedläggning av Salems Ungdomsråd som ersätts med utskott bestående av elevrådsrepresentanter (ej helt klart). 4. Arrangemang av återkommande lokala symposium om demokrati och elevinflytande i skolan för elevråd och aktörer som arbetar med elevråd Uppföljning 2005 Se punkt 2 ovan. 5. Medverkan i värdegrundsprojekt (BoU) rörande värdegrunden i skolans organisation och undervisning, ungdomars normer och livsvärderingar samt kontinuerliga fördjupningsstudier (t.ex. implementeringen av Livskunskap och EQ, elev- och föräldrainflytande i skolan, mobbing och kränkande behandling) Uppföljning 2005 Anställning av värdegrundspedagog som arbetar konkret med värdegrundsfrågor i klasserna.

8 8 Delprojekt 3 Fritid och ungdomskultur 1 Utveckling av preventionsgrupp rörande fritid och ungdomskultur som plattform för det primära, sekundära och tertiära preventiva arbetet med barn och ungdomar i kommunen. Uppföljning 2005 Beslut om Salems Fritidsforum som informell och självständig nätverksgrupp för utveckling av barn- och ungdomskulturella projekt och samverkan mellan kommunala och icke kommunala aktörer. Äskande av medel för utveckling (se Övergripande aktiviteter, punkt 5). 2 Utveckling av samverkan mellan fritidsverksamhet, föreningsliv, föräldrar och ungdomar Uppföljning 2005 Uppsatstävlingen Skrivkrampen. Genomförande av musikalen Grease 2005 i samverkan inom Salems Fritidsforum. Ca besökare. Genomförande av UNG 532 Salem barn- och ungdomsfestival i samverkan mellan Salems Fritidsforum, föreningar, nattvandrare och studieförbund. Ca 1600 unika besökare. Dansprojekt i samarbete mellan Musik- och dansskolan och fritidsgården Huset (oktober 2005). Utveckling av IT-café på fritidsgården Huset i samverkan mellan fritidsgården Huset och Studieförbundet Vuxenskolan (på gång). Utveckling av paraplyförening för ungkultur i samverkan mellan Studieförbundet Vuxenskolan och Salems kommun (på gång). Planering av nytt musikalprojekt. 3 Utveckla och genomföra olika barn- och ungdomsarrangemang i Salems kommun i samarbete med Musikskolan, kommunala fritidsverksamheter, bibliotek, Säby kyrka, skolor och kulturföreningar (verksamhetsutbud, arrangemang, konserter, projekt etc) Uppföljning 2005 Se punkt 2. Ovan. 4 Inventering av hur föreningslivet arbetar med barn- och ungdomsverksamhet samt med drog- och brottsprevention i kombination med information och kompetensutveckling av föreningar Uppföljning 2005 Inge specifik satsning 2005.

9 9 5 Främja utvecklingen av kultur- och fritids/föreningsutbudet i Salems kommun alltifrån flick- respektive pojkdominerade fritidssysselsättningar samt alltifrån friluftsverksamhet, idrottsrörelsen, kultur samt motorsport Uppföljning 2004 Pojk- och flickprojekt i samarbete med Fritidsgården Huset, bl.a. tjejgruppen Pinglor Med Stil. Motorprojekt är under planering.

10 10 Delprojekt 4 Föräldrar och familjesfären 1. Stöd i utvecklingen av samt samarbete med Farsor & Morsor i Salems kommun Uppföljning 2005 Samarbete med och administrativt stöd till Farsor & Morsor i Salems kommun i form av tryck, samordning, marknadsföring och visst finansiellt stöd. 2. Utveckling av preventionsgrupp rörande föräldrar och familjesfären som plattform för det primära, sekundära och tertiära preventiva arbetet med barn och ungdomar i kommunen Uppföljning 2005 Samarbete med Salems skolråd med föräldrarepresentanter från samtliga grundskolor i Salems kommun med syfte att samverka kring barn- och ungdomsfrågor ur ett föräldraperspektiv. Styrelsen för Farsor & Morsor i Salems kommun fortsatt funktion som referensgrupp för projektet Ung i Salem. 3. Utvecklingen av Föräldraforum med rådgivning och information som rör barn och ungdomar Uppföljning 2005 Utveckling av familjestärkande insatser (Steg-för-steg, Föräldrastegen). Erbjudande om samtalsgrupper för föräldrar i samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan (Positivt Föräldraskap Plus). 4. Utveckling av specifika aktiviteter/projekt rörande integrationsfrågor i förskola och skola Uppföljning 2005 Utformning av handlingsplan för flickor i patriarkala hemförhållanden (nyckelperson föräldraledig).

11 11 Delprojekt 5 Mötesplatser, spridning och påverkan 1. Återkommande skriftlig spridning och påverkan av projektet Ung i Salem: nyhetsbrev "Ung i Salem" med ca 2-3 nr per år som tar upp olika tematiska områden rörande barn och ungdomar, information i Gröna Bladet samt media Uppföljning 2005 Spridning av ungdomstidningen Magasin H2O, skriven och designad av ungdomar själva. Ett nummer i samarbete med webbtidningen Plaskis.nu (mars 2005). Spridning av Ung i Salem nyhetsbrev 7 (information om demokrati och ungdomsinflytande i Salems kommun till kommunens tjänstemän och politiker, samtliga kommuninnevånare (offentliga platser och virtuellt) samt föreningar (genom föreningsbrev) (mars/april 2005). Resultat av 2005 års drogvaneundersökning till kommunens tjänstemän och politiker (maj 2005). Spridning av Ung i Salem nyhetsbrev 8 (information om bl.a. projektet Ung i Salem i Salems kommun till kommunens tjänstemän och politiker, samtliga kommuninnevånare (offentliga platser och virtuellt) samt föreningar (genom föreningsbrev) (september/oktober 2005). Information om projektet Ung i Salem samt evenemangsinformation i Gröna Bladet (samtliga nummer 2005). Tidningsartiklar (Mitti Botkyrka/Salem) om olika satsningar i kommunen. 2. Återkommande virtuell spridning och påverkan av projektet Ung i Salem: "Ung i Salem" på kommunens hemsida Uppföljning 2005 Kontinuerlig utveckling och uppdatering av hemsidan ( under Ung i Salem) med bl.a. projektinformation, nyhetsbrev och andra resultatrapporter, information om ungdomssamordnaren, länkbibliotek, länkar till kommun/förvaltningar, ungdomsverksamheter samt aktivitetskalendarium. Länk på Plaskis.nu ( med information om projektet Ung i Salem och krönikan Callmar s Corner, bl.a. riktad direkt till barn och ungdomar.

12 12 3. Återkommande muntlig information rörande barn- och ungdomssituationen i Salems kommun till ungdomar, föräldrar, tjänstemän och politiker genom samverkansmöten, föräldramöten och skolrådsmöten, klassrumsbesök, seminarier och fora Uppföljning 2005 Presentation av 2004 års drogvaneundersökning för kommunens tjänstemän och politiker (våren 2005). Klassbesök med föreläsning och diskussion om normer, värderingar och ungdomskultur i åk 8 på Salems grundskolor (hösten 2005). 4. Affischering, utdelning av flygblad och vykortskampanj rörande det drog- och brottsförebyggande och tematiska arbetet (t.ex. PreCens folder) Uppföljning 2005 Kampanj mot langning. 5. Utveckling av strategi för mötesplatser, spridning och påverkan som plattform för det primära, sekundära och tertiära preventiva arbetet med barn och ungdomar i kommunen Uppföljning 2005 Utveckling av former för spridning och påverkan. Björn Callmar Ungdomssamordnare i Salems kommun Säby torg Rönninge eller bjorn.callmar@salem.se eller

1 Björn Callmar Halvtidsrapport 2004-03-29 Ungdomssamordnare projektledare Ung i Salem 2004-03-29. Halvtidsrapport

1 Björn Callmar Halvtidsrapport 2004-03-29 Ungdomssamordnare projektledare Ung i Salem 2004-03-29. Halvtidsrapport 1 Ungdomssamordnare projektledare 2004-03-29 Halvtidsrapport Halvtidsrapport för Ung i Salem 2002-2005 2 Halvtidsrapport projektet Ung i Salem Två år har förflutit sedan utvecklingsprojektet Ung i Salem

Läs mer

Sammanfattning 4 DEL I - INLEDNING. Salems kommun en ung kommun 6

Sammanfattning 4 DEL I - INLEDNING. Salems kommun en ung kommun 6 Innehållsförteckning Sammanfattning 4 DEL I - INLEDNING Salems kommun en ung kommun 6 Fyra år med projektet Ung i Salem 6 Ung i Salem en barn- och ungdomssatsning 7 Målsättning och syfte med Ung i Salem

Läs mer

Ansökan. om utvecklingsmedel till tidigare insatser Projektet Barn i Salem 2007-03-15

Ansökan. om utvecklingsmedel till tidigare insatser Projektet Barn i Salem 2007-03-15 Kommunstyrelsens stab Säby Torg 16/144 80 Rönninge Björn Callmar/Ungdomssamordnare 08 532 598 37, bjorn.callmar@salem.se www.salem.se eller www.plaskis.nu 2007-03-15 Ansökan om utvecklingsmedel till tidigare

Läs mer

Återrapportering av ekonomiskt stöd till lokalt brottsförebyggande projekt

Återrapportering av ekonomiskt stöd till lokalt brottsförebyggande projekt Återrapportering av ekonomiskt stöd till lokalt brottsförebyggande projekt Det sker mycket brottsförebyggande arbete runtom i landet, både som projekt och i den löpande verksamheten. Några av dessa insatser

Läs mer

Ungdomspolitiskt handlingsprogram för Övertorneå kommun

Ungdomspolitiskt handlingsprogram för Övertorneå kommun ÖVERTORNEÅ KOMMUN Kultur- och fritidsnämnden Ungdomspolitiskt handlingsprogram för Övertorneå kommun Antagen av Kommunfullmäktige 2008-05-05 RIKSDAGENS MÅL Riksdagen har i budgetpropositionen för 2008

Läs mer

Program för ungdomars inflytande och verksamhet

Program för ungdomars inflytande och verksamhet Program för ungdomars inflytande och verksamhet 2014-2016 Antaget av kommunfullmäktige 2009-06-24, 179 Reviderat enligt kf beslut 2010-10-27, 255; 2014-03-26, 66 Program för ungdomars inflytande och verksamhet

Läs mer

Dokumentnamn: Handlingsplan mot våldsbejakande extremism Gäller: Hela kommunförvaltningen Upprättad av: Lars-Åke Wallin Beslutad av: Kommunstyrelsen

Dokumentnamn: Handlingsplan mot våldsbejakande extremism Gäller: Hela kommunförvaltningen Upprättad av: Lars-Åke Wallin Beslutad av: Kommunstyrelsen Sida: 1 (7) Handlingsplan mot våldsbejakande extremism 2017- Sida: 2 (7) INNEHÅLL 1. SAMMANFATTNING...3 2. UPPDRAG...3 3. SYFTE...3 4. MÅL...3 5. EKONOMI...3 6. PLANERADE ÅTGÄRDER...4 7. RAPPORTERING AV

Läs mer

Barn- och ungdomspolitiskt program. Eksjö kommun

Barn- och ungdomspolitiskt program. Eksjö kommun Barn- och ungdomspolitiskt program Eksjö kommun Barn och ungdomar känner stolthet och glädje över sin hemort Antaget av kommunfullmäktige 2007-01-25, 121 Innehållsförteckning INLEDNING OCH BAKGRUND...

Läs mer

Handlingsplan. mot våldsbejakande extremism. Diarienummer: Ks2016/ Gäller från:

Handlingsplan. mot våldsbejakande extremism. Diarienummer: Ks2016/ Gäller från: Diarienummer: Ks2016/0142.074 Handlingsplan mot våldsbejakande extremism Gäller från: 2017-07-01 Gäller för: Ljungby kommun Fastställd av: Kommunledningsgrupp Utarbetad av: Förvaltningsövergripande grupp

Läs mer

Norsjö kommuns lokal brotts- och drogförebyggande arbete

Norsjö kommuns lokal brotts- och drogförebyggande arbete Norsjö kommuns lokal brotts- och drogförebyggande arbete Norsjö kommuns förebyggargrupp består av representanter från sociala (IFO, Individ- och familje omsorg), elevhälsan, rektorer, fritidsgård, flyktingverksamhet,

Läs mer

Barn- och ungdomspolitisk handlingsplan för Kumla kommun

Barn- och ungdomspolitisk handlingsplan för Kumla kommun ungdomspolitisk handlingsplan för Kumla kommun Antagen av kommunfullmäktige 2005-11-21, 112 ungdomspolitisk handlingsplan för Kumla kommun Baserad på FN:s barnkonvention Bakgrund FN:s barnkonvention innebär

Läs mer

den lilla kommunen med den stora ambitionen Etableringsprojekt genom Länsstyrelsen Östergötland

den lilla kommunen med den stora ambitionen Etableringsprojekt genom Länsstyrelsen Östergötland den lilla kommunen med den stora ambitionen Etableringsprojekt genom Länsstyrelsen Östergötland ÖDESHÖG 5300 invånare STYRKOR UTMANINGAR Föreningar och kyrkor som samlingspunkt Starkt engagemang från civilsamhället

Läs mer

Strategiskt program. för ett Sandviken fritt från. främlingsfientliga och rasistiska krafter KOMMUNFULLMÄKTIGE 2005 BIHANG NR 5

Strategiskt program. för ett Sandviken fritt från. främlingsfientliga och rasistiska krafter KOMMUNFULLMÄKTIGE 2005 BIHANG NR 5 Strategiskt program för ett Sandviken fritt från främlingsfientliga och rasistiska krafter KOMMUNFULLMÄKTIGE 2005 BIHANG NR 5 Innehållsförteckning Sid BAKGRUND...3 PLATTFORM...4 SYFTE...4 ORGANISATION...4

Läs mer

Handlingsplan för ett förstärkt och samordnat hälsofrämjande och förebyggande arbete med barn och ungdomar i Tanums Kommun

Handlingsplan för ett förstärkt och samordnat hälsofrämjande och förebyggande arbete med barn och ungdomar i Tanums Kommun Handlingsplan för ett förstärkt och samordnat hälsofrämjande och förebyggande arbete med barn och ungdomar i Tanums Kommun Arbetet med kartläggningen av hälsofrämjande och förebyggande arbete i Tanums

Läs mer

Ung i Salem Nyhetsbrev no. 2

Ung i Salem Nyhetsbrev no. 2 Ung i Salem Nyhetsbrev no. 2 April 2002 Tema alkohol, narkotika och tobak Nu närmar sig valborg, skolavslutning och sommarlov något som för de allra flesta symboliserar något positivt men också en tid

Läs mer

Policy för folkhälsa i Salems kommun

Policy för folkhälsa i Salems kommun Policy för folkhälsa i Salems kommun Inblick i folkhälsan Hälsa och ohälsa är ett radarpar som påverkar människor i alla åldrar i Sverige och världen. Den positiva utvecklingen av folkhälsan som kan skönjas

Läs mer

Folkhälsoplan

Folkhälsoplan Folkhälsoplan 2007 2010 Bakgrund Folkhälsa Folkhälsa Begreppet folkhälsa används för att beskriva hela befolkningens eller olika befolkningsgruppers hälsotillstånd till skillnad från enskilda individers

Läs mer

Västerås. Årets förebyggande kommun år 2011. Drogfocus 2012-10-24

Västerås. Årets förebyggande kommun år 2011. Drogfocus 2012-10-24 Västerås Årets förebyggande kommun år 2011 Drogfocus 2012-10-24 Kriterier Policy för alkohol & drogförebyggande arbete som är aktuell och innehåller mätbara mål som följs upp Persona avdelad för det drogförebyggande

Läs mer

Inrättande av ungdomsråd

Inrättande av ungdomsråd BROMMA STADSDELSFÖRVALTNING SO C IA LTJÄN ST O C H F RI TID TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (6) 2012-01- 20 SDN 2012-02-09 Handläggare: Solveig Blid Telefon: 08-508 06 158 Till Bromma stadsdelsnämnd Förvaltningens

Läs mer

Salems kommun Björn Callmar Ungdomssamordnare/projektledare Ung i Salem 2004-10-21. 2004 års provinköpsstudie - tobak och folköl Salems kommun

Salems kommun Björn Callmar Ungdomssamordnare/projektledare Ung i Salem 2004-10-21. 2004 års provinköpsstudie - tobak och folköl Salems kommun Björn Callmar Ungdomssamordnare/projektledare Ung i Salem 2004-10-21 - tobak och folköl Salems kommun 2 rörande tobak och folköl Under våren 2004 genomfördes en uppföljning av 2001och 2002 års provinköpsstudie

Läs mer

Kultur- och fritidsförvaltning Folkhälsa. Folkhälsoplan 2015-2018. Vimmerby kommun. Antagen av kommunfullmäktige 2014-12-15 249

Kultur- och fritidsförvaltning Folkhälsa. Folkhälsoplan 2015-2018. Vimmerby kommun. Antagen av kommunfullmäktige 2014-12-15 249 Kultur- och fritidsförvaltning Folkhälsa Folkhälsoplan 2015-2018 Vimmerby kommun Antagen av kommunfullmäktige 2014-12-15 249 Folkhälsoplanen 2015-2018 Folkhälsoplanens mål och därmed handlingsplan bygger

Läs mer

Genomförande och utvärdering av uppdrag om ungas organisering och egen makt

Genomförande och utvärdering av uppdrag om ungas organisering och egen makt Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsförvaltning Avdelningen för kultur, fritid och demokrati Sida 1 (5) 2016-04-19 och egen makt Uppdrag och syfte Stadsdelsnämnderna har fått i uppdrag att i samband med nämndernas

Läs mer

GULLSPÅNGS KOMMUNS FOLKHÄLSORÅD

GULLSPÅNGS KOMMUNS FOLKHÄLSORÅD GULLSPÅNGS KOMMUNS FOLKHÄLSORÅD KS 2014/45 Verksamhetsberättelse för år 2013 GULLSPÅNGS KOMMUN 1 Inledning Verksamhetsberättelsen beskriver det arbete som har stöttats med folkhälsorådets budget under

Läs mer

HANDLINGSPLAN 2014. Bilaga: Samverkansavtal mellan Heby kommun och polismyndigheten i Uppsala län.

HANDLINGSPLAN 2014. Bilaga: Samverkansavtal mellan Heby kommun och polismyndigheten i Uppsala län. Bilaga: Samverkansavtal mellan Heby kommun och polismyndigheten i Uppsala län. HANDLINGSPLAN 2014 1 Förkortningar: VOF Vård och omsorgsförvaltningen, Individ och familjeomsorgen, (enhet inom VOF), HSLHälso

Läs mer

Kompetensutveckling - föräldrastöd i i Örebro län. Program

Kompetensutveckling - föräldrastöd i i Örebro län. Program Kompetensutveckling - föräldrastöd i i Örebro län Program 13.00 15.00 17.00 Välkomna - projektets bakgrund, syfte och mål. Nuläge Föräldrastöd i det regionala arbetet Folkhälsoinstitutet Elsa Rudsby Strandberg,

Läs mer

Strategi» Program Plan Policy Riktlinjer Regler

Strategi» Program Plan Policy Riktlinjer Regler Strategi» Program Plan Policy Riktlinjer Regler Borås Stads Program för föräldrastöd Program för föräldrastöd 1 Borås Stads styrdokument» Aktiverande strategi avgörande vägval för att nå målen för Borås

Läs mer

Aktivitetsplan FOLKHÄLSOPOLITISKA PROGRAMMET VINDELNS KOMMUN

Aktivitetsplan FOLKHÄLSOPOLITISKA PROGRAMMET VINDELNS KOMMUN Aktivitetsplan 2014-2017 FOLKHÄLSOPOLITISKA PROGRAMMET VINDELNS KOMMUN Kommunen har valt att prioritera fem målområden år 2014-2017. Dessa är: Barns och ungas uppväxtvillkor. Fysisk aktivitet. Matvanor

Läs mer

FRIS Förebyggande Rådet med TRYGGHETSFORUM

FRIS Förebyggande Rådet med TRYGGHETSFORUM FRIS Förebyggande RådetR med TRYGGHETSFORUM FRIS Förebyggande Rådet Trygghetsforum KS SN FN BGN GyN KN Polisen Utveckling Utbildning Samordnare FRIS BEREDNING Ordf. i SN FN BGN GyN & Polis Samordnare TRYGGHETSFORUM

Läs mer

Slutredovisning av utvecklingsmedel för förebyggandeinsatser i Sollentuna kommun under 2009-07-01 2010-06-30

Slutredovisning av utvecklingsmedel för förebyggandeinsatser i Sollentuna kommun under 2009-07-01 2010-06-30 Socialkontoret Elisabeth Bengtsson Avdelningschef 08-57921257 Redovisning 2011-04-11 Sida 1 av 5 Länsstyrelsen i Stockholms län Slutredovisning av utvecklingsmedel för förebyggandeinsatser i Sollentuna

Läs mer

Länsstyrelsen i Stockholms län Vallentuna 2006-02-27 Sociala enheten Box 22067 104 22 Stockholm

Länsstyrelsen i Stockholms län Vallentuna 2006-02-27 Sociala enheten Box 22067 104 22 Stockholm Länsstyrelsen i Stockholms län Vallentuna 2006-02-27 Sociala enheten Box 22067 104 22 Stockholm BIDRAG TILL TREDJE PROJEKTÅRET Underlag för ansökan om utvecklingsmedel till förebyggande insatser SAMMANFATTNING

Läs mer

Vad menar vi med social hållbarhet i samhällsplanering inom GR?

Vad menar vi med social hållbarhet i samhällsplanering inom GR? Vad menar vi med social hållbarhet i samhällsplanering inom GR? Jämlik tillgång till: välfungerande boende- och livsmiljöer rekreation (natur, fritid och kultur) service och kollektivtrafik över tid och

Läs mer

SNO EN METOD! METODER FÖR UNGAS DELAKTIGHET OCH INFLYTANDE I KOMMUNER

SNO EN METOD! METODER FÖR UNGAS DELAKTIGHET OCH INFLYTANDE I KOMMUNER SNO EN METOD! METODER FÖR UNGAS DELAKTIGHET OCH INFLYTANDE I KOMMUNER DET SOM GÖRS I DALARNA IDAG! Sammansatt från seminariet Sno en metod! den 15 april 2014 på Region Dalarna. Inledning Onsdag den 15

Läs mer

PROGRAM FÖR DET BROTTS- OCH DROGFÖREBYGGANDE RÅDET (Brå) Antaget av Socialnämnden

PROGRAM FÖR DET BROTTS- OCH DROGFÖREBYGGANDE RÅDET (Brå) Antaget av Socialnämnden PROGRAM FÖR DET BROTTS- OCH DROGFÖREBYGGANDE RÅDET (Brå) Antaget av Socialnämnden 2008-11-27 MÅLSÄTTNING Brotts- och drogförebyggande rådet (Brå) i Kristianstad skall verka för att: Öka tryggheten i kommunen

Läs mer

Kommunikationsplan Nätverket för strategisk folkhälsoarbete i Gävleborg (NSFG)

Kommunikationsplan Nätverket för strategisk folkhälsoarbete i Gävleborg (NSFG) Kommunikationsplan 2016 Nätverket för strategisk folkhälsoarbete i Gävleborg () Innehåll 1 Inledning... 3 1.1 Bakgrund... 3 1.2 Grundläggande begrepp... 3 2 Syfte, strategi och mål... 3 2.1 Syfte... 3

Läs mer

Barn- och utbildningsnämnden beslutade den 12 december 2013 att lämna följande önskemål om tillägg under rubriken Matvanor och livsmedel, sidan 5:

Barn- och utbildningsnämnden beslutade den 12 december 2013 att lämna följande önskemål om tillägg under rubriken Matvanor och livsmedel, sidan 5: Protokoll Sammanträdesdatum Sida 2014-04-28 15(20) Kommunfullmäktige Dnr 13.K0374 106 Folkhälsopolitiskt program, aktivitetsplan 2014-2017 Sammanfattning Kommunens folkhälsoråd har i uppdrag att genom

Läs mer

Arbetsrutiner för det Drogförebyggande Arbetet i Skolan

Arbetsrutiner för det Drogförebyggande Arbetet i Skolan 2010 Arbetsrutiner för det Drogförebyggande Arbetet i Skolan Beslutade av barn- och utbildningsnämnden 2006-05-24 med årlig revidering Reviderat av barn- och utbildningsnämnden den 20 juni 2010 Framtagna

Läs mer

Projektplan Projekt Oberoende 2012 2014

Projektplan Projekt Oberoende 2012 2014 Projektplan Projekt Oberoende 2012 2014 Bakgrund: Projekt Oberoende är ett samverkansprojekt mellan Ungdomens Nykterhetsförbund (UNF), Riksförbundet Narkotikafritt Samhälle (RNS) och A Non Smoking Generation

Läs mer

Kartläggning av våldsförebyggande arbete i Västra Götaland-Norra HSN

Kartläggning av våldsförebyggande arbete i Västra Götaland-Norra HSN Kartläggning av våldsförebyggande arbete i Västra Götaland-Norra HSN Driver kommunen/stadsdelen något våldsförebyggande arbete? Namn Antal % 14 100 Nej 0 0 Total 14 100 Svarsfrekvens 100% (14/14) Vilken

Läs mer

Ansökan om statsbidrag för utveckling av alkohol- och drogförebyggande insatser

Ansökan om statsbidrag för utveckling av alkohol- och drogförebyggande insatser Planeringsavdelningen Norrmalms stadsdelsförvaltning Handläggare: Gunilla Schedin Tfn: 508 09 015 Tjänsteutlåtande Sid 1 (5) 2006-02-27 Till Norrmalms stadsdelsnämnd Ansökan om statsbidrag för utveckling

Läs mer

Mänskliga rättigheter i styrning och ledning

Mänskliga rättigheter i styrning och ledning 2015-06-09 1 (5) Avdelningen för ekonomi och styrning Björn Kullander Mänskliga rättigheter i styrning och ledning - Projektplan Inledning Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) kommer under 2015 och 2016

Läs mer

OBS! Verksamhetsplan 2011. Folkhälsorådet Tibro

OBS! Verksamhetsplan 2011. Folkhälsorådet Tibro OBS! Verksamhetsplan 2011 Folkhälsorådet Tibro 1 Inledning En god hälsa är grunden för ett gott liv. Kommuninvånarnas hälsa är en betydelsefull resurs och ett grundläggande villkor för en positiv samhällsutveckling.

Läs mer

Vad styr våra prioriteringar?

Vad styr våra prioriteringar? Vad styr våra prioriteringar? Nationellt: Folkhälsomålet med prioriterade målområden Regionalt: Vision och Folkhälsopolitisk policy med sex utmaningar samt avtal med HS Vision 2025 Uppdrag och mål i Borås

Läs mer

Handlingsplan 2018 Familjecentrerat arbetssa tt

Handlingsplan 2018 Familjecentrerat arbetssa tt Handlingsplan 2018 Familjecentrerat arbetssa tt SDF Östra Göteborg 2018-03-19 Barn och unga ska lyckas i skolan! Övergripande mål familjecentrerat arbetssätt att alla barn ska lyckas i skolan Inledning

Läs mer

VI HAR BESTÄMT OSS! Ängelholm kommuns arbete för en drogfri framtid

VI HAR BESTÄMT OSS! Ängelholm kommuns arbete för en drogfri framtid VI HAR BESTÄMT OSS! Ängelholm kommuns arbete för en drogfri framtid Så här ser det ut i Ängelholm Idag är det många ungdomar som dricker sig berusade i Ängelholm. Faktiskt fler än i övriga Sverige. Det

Läs mer

Alkohol- och drogpolitiskt program

Alkohol- och drogpolitiskt program 1 Antaget av kommunfullmäktige 1997-09-17, 258, Dnr: 134/96.709 1997-06-18, 244 Alkohol- och drogpolitiskt program Älvkarleby kommuns alkohol- och drogpolitiska program skall ligga i linje med nationella

Läs mer

Lokal genomförandeplan ANDT- och brottsförebyggande arbete

Lokal genomförandeplan ANDT- och brottsförebyggande arbete Lokal genomförandeplan ANDT- och brottsförebyggande arbete Torsby kommun 2017 Lokala Förebyggande Rådet (LFR) 1 Medborgarlöften 2017 Polisen och Torsby kommun fortsätter sitt gemensamma arbete med att

Läs mer

Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler

Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Styrdokument VERKSAMHETSPLAN FÖR DET GEMENSAMMA FOLKHÄLSOARBETET 2017 MELLAN SÖDRA HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSNÄMNDEN OCH ULRICEHAMNS KOMMUN ANTAGET AV: Kommunstyrelsen

Läs mer

Fritidsplan för Skurups kommun

Fritidsplan för Skurups kommun Styrdokument 1 (12) Fritidsplan för Skurups kommun 1 Styrdokument 2 (12) Antagen av kommunfullmäktige 2014-03-24 Innehåll Inledning... 3 Värdegrund... 4 Stöd och service... 6 Fritids- och rekreationsområden...

Läs mer

Prevention mot DROGER och ALKOHOL i Kramfors kommun

Prevention mot DROGER och ALKOHOL i Kramfors kommun Prevention mot DROGER och ALKOHOL i Kramfors kommun Regeringen Nationell handlingsplan för att förebygga ALKOHOLSKADOR Nationell handlingsplan mot NARKOTIKA Minska sociala, fysiska och psykiska skador

Läs mer

Barn- och ungdomsdemokratiplan 2014 2020

Barn- och ungdomsdemokratiplan 2014 2020 Barn- och ungdomsdemokratiplan 2014 2020 Upprättad: 2013-11-21 Antagen av: kommunfullmäktige Datum för antagande: 2014-02-24, 6 Kontaktperson: Susanna Ward Jonsson Innehåll 1. Inledning... 3 2. Värdegrund...

Läs mer

Policy för drogförebyggande arbete. Policy för drogförebyggande arbete

Policy för drogförebyggande arbete. Policy för drogförebyggande arbete Policy för drogförebyggande arbete Innehållsförteckning Policy för drogförebyggande arbete 3 Bakgrund 3 Kommunövergripande mål 3 Handlingsplan 4 Ansvar 4 Uppföljning/Utvärdering 4 Strategiska områden 5

Läs mer

Gävle Kulturhus

Gävle Kulturhus 2015-02-04 Gävle Kulturhus Syfte och mål Gävle Kulturhus ska vara en plats där samverkan är grunden. Gävle Kulturhus ska vara en plats för fler genom att bredda både deltagande och publik som ska spegla

Läs mer

Grundsyn Sala kommuns värdegrund antogs i Kommunstyrelsen 2004-03-11 27 204/41/1

Grundsyn Sala kommuns värdegrund antogs i Kommunstyrelsen 2004-03-11 27 204/41/1 Alkohol och drogpolitiskt handlingsprogram för Sala kommun Bakgrund Bruk och missbruk av alkohol och droger är ett allvarligt folkhälso- och samhällsproblem i såväl Sala som i resten av landet. Alkoholkonsumtionen

Läs mer

Handlingsplan Kunskapsspridning till barn och unga

Handlingsplan Kunskapsspridning till barn och unga Antagen av styrgruppen för Ung i Säter 2015-02-20 6 Handlingsplan Kunskapsspridning till barn och unga Konventionen om barnets rättigheter I Säters kommun SÄTERS KOMMUN Kansliet Innehållsförteckning 1.

Läs mer

Strategi och handlingsplan mot våldsbejakande extremism

Strategi och handlingsplan mot våldsbejakande extremism POLICY Datum 2019-07-01 Beslutande Dnr Beteckning Sida 1(6) Giltighetstid Aktualitetsprövning/revidering senast Dokumentkategori Författningssamling Övergripande styrdokument Verksamhetseget dokument Strategi

Läs mer

Regional samverkan kring ungas uppväxt

Regional samverkan kring ungas uppväxt 2016-11-16 Styrelsen Regional samverkan kring ungas uppväxt 2017-2019 Förslag till beslut Styrelsen föreslås besluta i enlighet med arbetsutskottet att under åren 2017-2019 erbjuda kommunerna: Samordning

Läs mer

Drogpolicy. Älvsbyns Gymnasium och Vuxenutbildning

Drogpolicy. Älvsbyns Gymnasium och Vuxenutbildning Drogpolicy Älvsbyns Gymnasium och Vuxenutbildning Reviderad juni 2016 Förebyggande arbete samt handlingsplan vid misstänkt eller bekräftad användning av droger Älvsbyns Gymnasium och vuxenutbildning ska

Läs mer

Ungdomspolitiskt handlingsprogram för Köpings kommun Antaget av kommunfullmäktige den 18 juni 2007.

Ungdomspolitiskt handlingsprogram för Köpings kommun Antaget av kommunfullmäktige den 18 juni 2007. 1 ABC Ungdomspolitiskt handlingsprogram för Köpings kommun Antaget av kommunfullmäktige den 18 juni 2007. 2 Innehållsförteckning 1. Inledning...1 2. Bakgrund...1 3. Mål och syfte...2 3:1 Målgrupp...2 4.

Läs mer

Genomförandeplan ANDT och BRÅ

Genomförandeplan ANDT och BRÅ Genomförandeplan ANDT och BRÅ 2013-2014 Alkohol-narkotika-doping-tobak, Brottsförebyggande arbete Dokumenttyp Dokumentägare Beslutsinstans Giltig till Plan Verksamhet Beslutsinstans xxxx-xx-xx Upprättad

Läs mer

Kommunikationsplan. Nätverket för strategisk folkhälsoarbete i Gävleborg (NSFG) 2014-01-10

Kommunikationsplan. Nätverket för strategisk folkhälsoarbete i Gävleborg (NSFG) 2014-01-10 Kommunikationsplan Nätverket för strategisk folkhälsoarbete i Gävleborg (NSFG) 2014-01-10 1 Innehållsförteckning 1 Inledning 3 1.1 Grundläggande begrepp.. 3 1.2 Bakgrund. 3 1.3 Nulägesbeskrivning 3 2 Syfte,

Läs mer

Skolverksamhet. Samtliga elever på respektive högstadieskola, som under öppettiden har rast eller håltimma.

Skolverksamhet. Samtliga elever på respektive högstadieskola, som under öppettiden har rast eller håltimma. Grundsyn/definition Fritidsgården skall vara en plats för trygga möten i en drogfri miljö mellan i första hand unga människor oavsett ålder, kön, funktionshinder, livsstil, etnisk bakgrund, politisk eller

Läs mer

DROGFÖREBYGGANDE POLICY

DROGFÖREBYGGANDE POLICY DROGFÖREBYGGANDE POLICY 2 DROGFÖREBYGGANDE POLICY Nacka kommuns policy för drogförebyggande arbete för åldrarna 0 18 år. Antagen av Kommunstyrelsen 4 maj 2009. NACKA KOMMUNS DROGFÖREBYGGANDE POLICY Det

Läs mer

Handlingsplan 2015-vt 2016 för BOiU

Handlingsplan 2015-vt 2016 för BOiU Antagen av föreningens årsmöte 2015-03-25 Handlingsplan 2015-vt 2016 för BOiU (förutom Läns-BO-uppdraget) Vision Varje barn i Uppsala län lever och utvecklas på ett sätt som tar hänsyn till barnets vilja

Läs mer

Bilaga 1 till Handlingsplan mot våldsbejakande extremism. Aktiviteter 2018

Bilaga 1 till Handlingsplan mot våldsbejakande extremism. Aktiviteter 2018 MVP (Mentors in violence prevention) Handledning och fortsatt implementering i de öppna barnoch ungdomsverksamheterna av den våldsförebyggande metoden MVP (Mentors in violence prevention.) Aktiviteter

Läs mer

Lupp i Härryda kommun

Lupp i Härryda kommun Lupp i Härryda kommun MUCF 23 maj Anna Grunander Utvecklingssamordnare Folkhälsoenheten 1 2015-04-28 Sektorn för utbildning och kultur Här ligger Härryda kommun 2 2015-04-28 Sektorn för utbildning och

Läs mer

Folkhälsoplan 2014 och budget

Folkhälsoplan 2014 och budget Folkhälsoplan 2014 och budget Dokumenttyp Folkhälsoplan och budget 2014 Ämnesområde Folkhälsa Ägare/ansvarig Folkhälsorådet /Susanne Hafstad Antagen av Folkhälsorådet 2013-11-29 Revisions datum Förvaltning

Läs mer

Handlingsplan mot Våldsbejakande extremism. Antagen av Kommunstyrelsen 22 augusti Styrdokumentstyp: Riktlinjer

Handlingsplan mot Våldsbejakande extremism. Antagen av Kommunstyrelsen 22 augusti Styrdokumentstyp: Riktlinjer Handlingsplan mot Våldsbejakande extremism Antagen av Kommunstyrelsen 22 augusti 2016 Styrdokumentstyp: Riktlinjer Dnr 2/6 Innehållsförteckning Bakgrund och inriktning på arbetet... 3 Generella förebyggande

Läs mer

Våra barn och ungdomar är vår framtid! Presentation av projektidé - KNUT

Våra barn och ungdomar är vår framtid! Presentation av projektidé - KNUT Våra barn och ungdomar är vår framtid! Presentation av projektidé - KNUT Vilka är det som arbetar med projektet? Ev. andra nationella aktörer så som ex branschorganisationer Blekinge, Kalmar & Kronobergs

Läs mer

Utvecklingsplan för drog- och alkoholförebyggande arbete i Kramfors kommun under åren 2003 till 2005

Utvecklingsplan för drog- och alkoholförebyggande arbete i Kramfors kommun under åren 2003 till 2005 Socialförvaltningen Lisa Hartman-Wedin 2003-08-26 Utvecklingsplan för drog- och alkoholförebyggande arbete i Kramfors kommun under åren 2003 till 2005 Valda utvecklingsområden Skolan Struktur Tillgänglighet

Läs mer

Vill ni också bli en Utmärkt förening?

Vill ni också bli en Utmärkt förening? Vill ni också bli en Utmärkt förening? Presentation av kvalitetscertifieringen Utmärkt förening i Värmdö och Tyresö kommun. 1 2 Utmärkt förening är en kvalitetsutmärkelse och en satsning på att utveckla

Läs mer

Länsrapport 2012 Göteborgs stadsdelar. Det ANDT-förebyggande arbetet

Länsrapport 2012 Göteborgs stadsdelar. Det ANDT-förebyggande arbetet Länsrapport 2012 Göteborgs stadsdelar Det ANDT-förebyggande arbetet 1. 1. Stadsdelens namn Stadsdelens namn: Angered SDF Askim-Frölunda-Högsbo Lundby SDF Majorna-Linné SDF Norra Hisingen Västra Göteborg

Läs mer

Verksamhetsberättelse för det gemensamma folkhälsoarbetet Mellan. HSN och Kommun

Verksamhetsberättelse för det gemensamma folkhälsoarbetet Mellan. HSN och Kommun Verksamhetsberättelse för det gemensamma folkhälsoarbetet 2014 Mellan HSN och Kommun 1 Bakgrund Verksamhetsberättelsen innehåller en uppföljning av de insatser som finansierats av folkhälsomedel i enlighet

Läs mer

Drogpolitisk handlingsplan 2018

Drogpolitisk handlingsplan 2018 Drogpolitisk handlingsplan 2018 Inledning Fritids- och folkhälsoförvaltningen i Borås Stad samordnar arbetet med att ta fram en kommungemensam drogpolitisk handlingsplan. I planen specificeras insatser

Läs mer

Remissupplaga Sista svarsdag 11 november 2011

Remissupplaga Sista svarsdag 11 november 2011 Dokumenttyp: Målprogram Ansvarig: Hållbarhetssamordnare Fastställd: Remiss Dnr:. Remissupplaga Sista svarsdag 11 november 2011 Tingsryds kommuns Ungdomspolitiska program - att vara ung i Tingsryds kommun

Läs mer

Mötesplats Alsike, projektplan och budget FKN-2014/111

Mötesplats Alsike, projektplan och budget FKN-2014/111 Sida 1 av 3 Handläggare Tjänsteskrivelse Diarienummer Runa Krehla Datum FKN-2014/111 Samordnare/strateg Fritid och kultur 2014-10-02 Fritids- och kulturnämnden Mötesplats Alsike, projektplan och budget

Läs mer

Återrapportering av ekonomiskt stöd till lokalt brottsförebyggande projekt

Återrapportering av ekonomiskt stöd till lokalt brottsförebyggande projekt Återrapportering av ekonomiskt stöd till lokalt brottsförebyggande projekt Det sker mycket brottsförebyggande arbete runtom i landet, både som projekt och i den löpande verksamheten. Några av dessa insatser

Läs mer

Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler

Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Styrdokument Verksamhetsplan för det gemensamma folkhälsoarbetet 2019 mellan Södra hälso- och sjukvårdsnämnden och Ulricehamns kommun ANTAGET AV: Kommunstyrelsen

Läs mer

Ideella sektorn i Örebro län - En kraft att räkna med

Ideella sektorn i Örebro län - En kraft att räkna med Ideella sektorn i Örebro län - En kraft att räkna med 2013-02-19 Föreningar i Örebro län Det finns drygt 3 100 föreningar i Örebro län. Nästan hälften av alla vuxna är aktiva i en förening. Största engagemanget

Läs mer

Folkhälsorådet Verksamhetsplan 2018 Mariestads kommun

Folkhälsorådet Verksamhetsplan 2018 Mariestads kommun Folkhälsorådet Verksamhetsplan 2018 Mariestads kommun Antagen av Mariestads folkhälsoråd 2017-09-25 1 Inledning Folkhälsorådet i Mariestad är ett politiskt övergripande rådgivande organ för Mariestads

Läs mer

Verksamhetsplan Kultur & Fritid

Verksamhetsplan Kultur & Fritid Verksamhetsplan 2017-2020 Kultur & Fritid 1. ÖVERGRIPANDE MÅL/VISION JOKKMOKK - DEN SJÄLVKLARA MÖTESPLATSEN PÅ POLCIRKELN Jokkmokk är en nyskapande kommun med position i framtiden och närvaro i världen

Läs mer

Ungdomspolitiskt program. Skövde kommun 2011-2013

Ungdomspolitiskt program. Skövde kommun 2011-2013 Ungdomspolitiskt program Skövde kommun 2011-2013 Innehåll 1. Inledning... 3 2. Bakgrund och syfte... 3 2.1 Nationella utgångspunkter... 3 2.2 Kommunalt perspektiv... 4 2.3 Programmets utformning... 5 3.

Läs mer

Kommunikationsplan för Projekt Level Up för ungdomar, med ungdomar!

Kommunikationsplan för Projekt Level Up för ungdomar, med ungdomar! Kommunikationsplan för Projekt Level Up för ungdomar, med ungdomar! Samordningsförbundet, Västra Skaraborg 1. Sammanfattning Level Up är ett treårigt projekt som drivs av Samordningsförbundet Västra Skaraborg

Läs mer

Ungdomspolitiskt handlingsprogram i Ljungby kommun

Ungdomspolitiskt handlingsprogram i Ljungby kommun Ungdomspolitiskt handlingsprogram i Ljungby kommun Antaget i fullmäktige 2008-01-31 INLEDNING I Sverige lever ca 1,4 miljoner unga människor i åldern 13-25 år. Nästan 4 500 av dessa bor i Ljungby kommun.

Läs mer

Folkhälsoplan 2013. Folkhälsorådet Vara. Antagen av Folkhälsorådet 2012-10-04

Folkhälsoplan 2013. Folkhälsorådet Vara. Antagen av Folkhälsorådet 2012-10-04 Folkhälsoplan 2013 Folkhälsorådet Vara Antagen av Folkhälsorådet 2012-10-04 Inledning En god folkhälsa är en angelägenhet för såväl den enskilda individen som för samhället. Invånarnas hälsa är en förutsättning

Läs mer

1(9) Nämndsplan 2013 Laholmsnämnden

1(9) Nämndsplan 2013 Laholmsnämnden 1(9) Nämndsplan 2013 Laholmsnämnden 2(9) Innehållsförteckning Nämndsplan 2013... 1 Inledning... 3 Laholmsnämndens uppdrag... 4 Nämndsplan 2013... 5 Delaktighet och dialog... 5 Kunskap om invånarna och

Läs mer

Inflytande för barn och ungdomar

Inflytande för barn och ungdomar UPPDRAG: Revidera handlingsprogram om inflytande för barn och ungdomar Skapa förutsättningar för att införliva barnkonventionen i Borås Stad Start 2004 Ungdomsråd Fritid skola & förskola Rådslag med politiker

Läs mer

Projektplan. Lönsamhet och attityder steg 2

Projektplan. Lönsamhet och attityder steg 2 Projektplan Lönsamhet och attityder steg 2 Projektperiod 1 december 2013 15 november 2014 Lönsamhet och attityder steg 2 Projektperiod 1 december 2013 15 november 2014 Bakgrundsbeskrivning Ideella föreningen

Läs mer

Slutrapport Föreningen Hjärnkoll Jönköpings län

Slutrapport Föreningen Hjärnkoll Jönköpings län Slutrapport Slutrapport Föreningen Hjärnkoll Jönköpings län Datum: 2015-06-10 Diarienr: 2015/0164 Bakgrund Projektet Hjärnkoll har i utvärderingarna visat att det går att förändra attityder i vårt samhälle.

Läs mer

Handlingsplan mot våldsbejakande extremism

Handlingsplan mot våldsbejakande extremism Handlingsplan mot våldsbejakande extremism 2018-2020 Fastställd av KS 2018-06-13, 133 Innehåll Bakgrund... 3 Metod... 3 Våldsbejakande extremistiska miljöer... 4 Autonoma miljön... 4 Vit makt-miljön...

Läs mer

DIARIENUMMER H ANDLINGSPLAN Hedersrelaterat förtryck och våld. Fastställd av kommunstyrelsen

DIARIENUMMER H ANDLINGSPLAN Hedersrelaterat förtryck och våld. Fastställd av kommunstyrelsen 2019-04-17 DIARIENUMMER H ANDLINGSPLAN 2019-2020 Hedersrelaterat förtryck och våld Fastställd av kommunstyrelsen 2019-05-27 67 Handlingsplan - hedersrelaterat förtryck och våld Innehåll 1. Inledning...

Läs mer

Verksamhetsinriktning

Verksamhetsinriktning 0(7) Datum Diarienummer 2017-05-10 LN HYL170015 HYLTENÄMNDEN Verksamhetsinriktning 2018 Adress: Region Halland, Box 517, 301 80 Halmstad. Besöksadress: Södra vägen 9. Tfn: 035-13 48 00. Fax: 035-13 54

Läs mer

ALKOHOL OCH DROGPOLITISKT PROGRAM

ALKOHOL OCH DROGPOLITISKT PROGRAM ALKOHOL OCH DROGPOLITISKT PROGRAM 2007-2011 2011 Antaget av kommunfullmäktige ktige 2007-12 12-1717 Innehållsförteckning Bakgrund... 3 Handlingsprogram för Åstorps kommun... 3 Övergripande mål för alkohol-

Läs mer

Landstingsbidrag för Ungdomsorganisationer i Västmanlands län

Landstingsbidrag för Ungdomsorganisationer i Västmanlands län 1 (7) Bidragsregler för Ungdomsorganisationer LTV091060 Landstingsstyrelsen 2010-01-01 Landstingsbidrag för Ungdomsorganisationer i Västmanlands län Fastställd av Landstingsstyrelsen 16 december 2009 312

Läs mer

NYHETSBREV. Det finns 3 olika arbetsgrupper ÖPP, Active Parenting och Riktade insatser.

NYHETSBREV. Det finns 3 olika arbetsgrupper ÖPP, Active Parenting och Riktade insatser. 1 (6) Det här är första Nyhetsbrevet från Föräldrautvecklingsprojektet Värme & Ramar i Oskarshamn. Ambitionen är att det fr o m hösten ska komma ut ett (1) Nyhetsbrev per månad om vad som är på gång i

Läs mer

Handlingsplan för Alby områdesgrupp

Handlingsplan för Alby områdesgrupp Handlingsplan för områdesgrupp 20 januari Eva Jansson Dennis Latifi Åtagande Ettårsplan Flerårsplanens mål Medborgaren i centrum 1: Botkyrka är en bra kommun att bo, leva och verka i 1 a) År 2013 ska minst

Läs mer

HANDLINGSPLAN. Tillsammans mot våld och droger. Reviderad

HANDLINGSPLAN. Tillsammans mot våld och droger. Reviderad HANDLINGSPLAN Tillsammans mot våld och droger Reviderad 2010-09-22 Inledning I denna övergripande handlingsplan presenteras inriktningar och åtgärder för det vålds-, tobaks-, alkohol- och drogförebyggande

Läs mer

Katja Kamila 2012-03-30

Katja Kamila 2012-03-30 VÄSTMANLANDS KOMMUNER OCH LANDSTING Barn och unga i fokus Katja Kamila 2012-03-30 Checklista kommunikation Har du kontaktat informatörerna för att diskutera informationsbehoven? Finns det personalresurser

Läs mer

Handlingsplan för romsk inkludering

Handlingsplan för romsk inkludering Handlingsplan för romsk inkludering 2018-2021 Dokumenttyp: Handlingsplan Antaget av: Kommunstyrelsen Status: 2017-01-13 Giltighetstid: 2018-2021 Linköpings kommun linkoping.se Diarienummer: 2016-153 Dokumentansvarig:

Läs mer

Arbetsplan 2018/2019 Fritidshemmet Eken, Åtorpsskolan

Arbetsplan 2018/2019 Fritidshemmet Eken, Åtorpsskolan Arbetsplan 2018/2019 Fritidshemmet Eken, Åtorpsskolan Mål Hur når vi målen? Genomförande Hur vet vi att vi nått målen? Utvärdering Normer och Värden Skolans plan mot kränkande behandling ska uppfylla skollagens

Läs mer

Aktivitetsplan för UmeBrå

Aktivitetsplan för UmeBrå Aktivitetsplan för UmeBrå 2019 2020 Om UmeBrå UmeBrå är Umeå kommuns lokala brotts- och drogförebyggande råd. UmeBrå styrgrupp består av representanter från kommunen, polisen och landstinget. Styrgruppen

Läs mer