Tid: kl. 18:00 19:50 Ajournering kl. 19:00 19:30 Plats: Lokal Borgstena plan 1, Stadsdelsförvaltningen Norr

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Tid: kl. 18:00 19:50 Ajournering kl. 19:00 19:30 Plats: Lokal Borgstena plan 1, Stadsdelsförvaltningen Norr"

Transkript

1 Tid: kl. 18:00 19:50 Ajournering kl. 19:00 19:30 Plats: Lokal Borgstena plan 1, Stadsdelsförvaltningen Norr Paragrafer: Ledamöter: Ersättare: Övriga: Malin Carlsson (S), Ordförande Malin Wickberg (M), Vice ordförande Camilla Kvibro (S), Andre vice ordförande Lennart Håkansson (S) Gunbritt Johansson (V) Staffan Falk (MP), from kl. 18:38 Wiwi Roswall (M) Monica Johansson (C) Birgit Wahlgren (FP), deltar inte under 104 p g a jäv Ingela Hallgren (KD) Börje Larsson (S) Pernilla Olsson (S) Oskari Anundi (S) Peter Wiberg (V) Mosa Roshanghias (MP) Jaana Ben Maaouia (Vägv) AnnaCarin Martinsson (M) Georg Guldstrand (M) Jonas Garmarp (M) Catharina Rapp (C) Saied Fard (FP) Annika Andersson, tf stadsdelschef Håkan Anving, områdeschef förskola Mariann Hult, områdeschef kost och lokalvård Hans Abrahamsson, områdeschef IFO Barn och Familj/ÄO Ärendehandläggning och hemsjukvård Helen Magnusson, områdeschef ÄO hemtjänst och vård- och omsorgsboende Joakim Cannerfors, områdeschef kommungemensam förskola/skola Lars Larsson, områdeschef kultur/fritid/lokalt inflytande Annette Antonsson, chef för ekonomifunktionen Katarina Manfredsson, nämndsekreterare Angelica Neville, Vårdförbundet

2 97 Upprop och val av protokollsjusterare Till justerare väljs Ingela Hallgren (KD) och som ersättare Malin Wickberg (M). Justeringen sker tisdagen den 17 juni kl , SDF Norr. 98 Allmänhetens frågestund Ingen allmänhet närvarar. En fråga om riktlinjer för semester har skickats in till allmänhetens frågestund. Frågan är av verksamhetskaraktär och kommer att besvaras av Anne Gunnarson, chef för personalfunktionen. 99 Information från stadsdelschefen Annika Andersson informerar om lokalsituationen till hösten för elever i förberedelseklass som undervisas av Centrum för flerspråkigt lärande (CFL) vid Engelbrektskolan. Områdeschef Joakim Cannerfors föredrar Värdegrund Kvalitetsrapport om skolformerna i Borås Stad /SDNN Månadsrapport januari - maj Resultatanalys Stadsdelsverksamhet Stadsdelsnämnden Norr redovisar i månadsuppföljning efter maj ett resultat i balans. I detta resultat ingår att bufferten har förbrukats med 6 mnkr, d.v.s. återstår 2 mnkr. Med eftersom det finns osäkerheter inom stadsdelens verksamheter, bedöms det inte finnas något utrymme för några ytterligare omfördelningar förutom att balansera upp ev. underskott. 2(11)

3 Månadsuppföljningen innehåller främst följande osäkerhetsfaktorer: Anpassningar inom skolan Merkostnader för att delade turer upphört inom äldreomsorgen. Sjukfrånvarons utveckling. PROTOKOLL Åtgärder pågår samt tillkommande åtgärder planeras för att kunna bibehålla en budget i balans. I denna prognos har de ekonomiska konsekvenserna för att de delade turerna ska upphöra inte medräknats. Enheternas planerade bemanning för 2014 att genomföra detta visar i nuläget på en betydande kostnadsökning. Beräkningar genomförs och utredningar pågår av den faktiska kostnadsutvecklingen i kombination med kartläggning av tillgänglig tid för att kunna fördela personalresurserna optimalt. Avvikelser redovisas under följande verksamheter: IFO: -1 mnkr. Detta underskott beror på fler placerade än tidigare år samt även ett behov av längre vistelsetid. Dessutom har behovet av öppenvård ökat. Äldreomsorg: -4 mnkr. Underskottet beror på att köp av extern hemtjänst samt av voboplatser är högre än budgeterat samtidigt som köp av korttidsplatser är lägre. Dessa tre avvikelser balanserar dock inte. Utökning av Projekt enkelt samt att byta till nyckelfria lås innebär merkostnader. Prognosen bygger på en fortsatt gradvis minskning av placeringar på vård- och omsorgsboenden, samt att korttiden minskar ytterligare som ett resultat av införandet av "Kom hem modellen". I denna prognos har de ekonomiska konsekvenserna för att de delade turerna ska upphöra inte medräknats. Enheternas planerade bemanning under 2014 för att genomföra detta visar på en betydande kostnadsökning. Resultatanalys Kommungemensam verksamhet Stadsdelsnämnden Norrs kommungemensamma verksamhet prognostiserar ett underskott med 5,7 mnkr. Kommungemensam skola/förskola prognostiserar ett underskott med 4,7 mnkr, varav CFL 4,5 mnkr. En särskild skrivelse avseende detta underskott har inlämnats till Kommunstyrelsen. Vård- och omsorgsboendena prognostiserar ett underskott med 1,0 mnkr. I denna prognos har inte de ekonomiska konsekvenserna för att delade turer upphört medräknats. Enheternas planerade bemanning under 2014 för att genomföra detta visar på en betydande kostnadsökning. Stadsdelsnämnden Norr godkänner månadsrapporten för januari- maj och översänder densamma till Kommunstyrelsen. 3(11)

4 /SDNN0069 E-petition: Mer motion och motorik i skolan för hälsa och lärande En E-petition har inkommit till Borås Stad. E-petitionen är underskriven av 118 personer. Förslaget innebär att införa daglig motion och motorikträning i grundskolan enligt Bunkeflomodellen, med syfte att öka hälsan och förbättra resultaten för eleverna. Initiativtagaren skriver i petitionen att Vi behöver en livsstil som ger förutsättningar för hälsa i ett livslångt perspektiv. Bunkeflomodellen var ett samverkansprojekt mellan skola, idrottsföreningar och akademien i Malmöregionen som påbörjades elever fick daglig idrott på schemat under nio år. Forskare jämförde denne elevgrupp med en kontrollgrupp av elever som inte fick motsvarande fysisk aktivitet. Resultatet visade tydligt att förutom att förbättra de motoriska färdigheterna så förbättrades även skolresultaten i matematik, svenska och engelska. När projektet pågick i Malmö, ökade andelen behöriga till gymnasiet med 8 %. Även andra positiva effekter kunde mätas, såsom lägre blodtryck och ökad bentäthet, men även förbättrad koncentrationsförmåga och ökad trivsel. Ärendet har diskuterats på Kommungemensamt skolutskott , då kommunalråden Lena Palmén och Annette Carlsson närvarade. Förslaget problematiserades utifrån olika aspekter; dels saknas möjlighet till ombyte och lokaler på flera skolor, och dels handlar det om hur skolorna disponerar timplanen. Den tid som står till förfogande är Skolans val, vilken rektor kan besluta om att använda till detta ändamål. Skolutskottet är överens om att förslaget bör provas på någon/några grundskolor utifrån intresse. Positivt om det även kunde följeforskas på något sätt. Utvecklingsenheten, kommungemensam förskola och skola, får i uppdrag att undersöka intresset bland skolorna. Områdescheferna för skola i de tre stadsdelarna ställer sig bakom svaret. Stadsdelsnämnden Norr tillstyrker svaret på E-petitionen om mer motion och motorik i skolan, vilket innebär att förslaget prövas på någon/några grundskolor utifrån intresse /SDNN0085 Aktivitetsplats på Sjöbo Torg Fritids- och folkhälsonämnden avsätter i sin budget 2014, kr per stadsdel för antingen nybyggnation eller upprustning av befintlig aktivitetsplats. Stadsdelarna får möjlighet att påverka utformning av aktivitetsplatsen samt välja en placering. Planen är att en ny aktivitetsplats anläggs under hösten Måndagen den 5 maj 2014 genomförde Stadsdelsnämnden Norr en medborgardialog kring en aktivitetsplats på Sjöbo Torg. Syftet var att samla in åsikter kring ett 4(11)

5 antal förslag från invånarna för att Stadsdelsnämnden Norr ska kunna fatta ett så medborgarförankrat beslut som möjlig. Det populäraste förslaget var boule följt av hoppa hage därför anser nämnden att dessa förslag i första hand skall verkställas utifrån den summa Fritidsoch folkhälsonämnden bidrar med. Stadsdelsnämnden Norr tillstyrker upprättat förslag till aktivitetsplats på Sjöbo Torg och översänder detsamma till Fritid och folkhälsonämnden /SDNN0061 Svar på remiss: Revidering av Biblioteksprogram för Borås Stad Revideringen av den tidigare Biblioteksplanen har skett i samverkan mellan kulturförvaltningen och stadsdelsförvaltningarna i Borås Stad. Personalen på biblioteken har via sina arbetsplatsträffar tagit del av utkast till programmet och haft möjlighet att lämna synpunkter under arbetsprocessen. Programmet ska ligga till grund för en handlingsplan för biblioteksverksamheten i Borås Stad. Stadsdelsnämnden Norr ställer sig positiv till utformningen av Biblioteksprogrammet. Stadsdelsnämnden Norr tillstyrker remiss Revidering av Biblioteksprogram för Borås Stad och översänder svaret till Kulturnämnden /SDNN0068 Svar på remiss: Motion "Slå vakt om vårt litterära kulturarv" På grund av jäv deltar inte Birgit Wahlgren (FP) i handläggningen av detta ärende. Stadsdelsnämnden Norr har getts möjlighet att lämna synpunkter på motionen Slå vakt om vårt litterära kulturarv. Motionären vill ge Kommunstyrelsen i uppdrag att utreda hur Borås Stads skolor kan säkerställa att eleverna i grund-och gymnasieskolan får kännedom om de mest omistliga delarna av vårt litterära kulturarv. Motionären anser att grund- och gymnasieskolorna bör ha en precisering utifrån läroplanernas skrivningar av hur eleverna skall få en inblick i det svenska och västerländska litterära kulturarvet. För att göra denna precisering bör en särskild grupp skapas där experter på litteratur ingår. 5(11)

6 Stadsdelsnämnden Norr anser att med tanke på kursplanens innehåll i svenska och lärarnas kompetens finns redan de förutsättningar som behövs för att slå vakt om vårt litterära kulturarv och för att uppnå en allsidig undervisning om litteratur från olika tidsepoker och från olika delar av världen. Förslag till beslut Malin Carlsson (S) föreslår att nämnden skall avslå motionen Slå vakt om vårt litterära kulturarv. Malin Wickberg (M) yrkar att nämnden skall tillstyrka motionen Slå vakt om vårt litterära kulturarv. sgång Ordförande ställer förslagen på bifall dels till sitt eget förslag och dels till Malin Wickbergs (M) förslag och finner det förstnämnda förslaget med övervägande ja besvarad. Malin Wickberg (M) begär omröstning. Följande omröstningsproposition föreslås och godkänns: Den som bifaller den rödgröna gruppens förslag röstar ja, den det ej vill röstar nej: vinner nej har Stadsdelsnämnden beslutat enligt Malin Wickbergs (M) förslag. Omröstning Vid omröstning röstas ja av Malin Carlsson (S), Camilla Kvibro (S), Lennart Håkansson (S), Börje Larsson (S), Gunbritt Johansson (V) och Staffan Falk (MP) samt nej av Malin Wickberg (M), Wiwi Roswall (M), Monica Johansson (C), Ingela Hallgren (KD) och Saied Fard (FP). Stadsdelsnämnden Norr beslutar att avslå motionen och översänder yttrandet till Kommunstyrelsen. Reservation Alliansen i Stadsdelsnämnden Norr reserverar sig till förmån för tillstyrkan av motionen. Malin Wickberg (M), Wiwi Roswall (M), Monica Johansson (C) Saied Fard (FP) och Ingela Hallgren (KD) /SDNN0032 Svar på remiss Granskning detaljplan för Centrum, Pallas 1 m.fl. Stadsdelsnämnden Norr har getts möjlighet att lämna synpunkter på detaljplanen för centrum, Pallas 1. Stadsdelsnämnden tillstyrker detaljplanen för kvarteret Pallas. Nämnden ser det som positivt att Kvarteret Pallas utvecklas och förtätas med bostäder och centrumverksamheter som skapar bättre förutsättningar för befintlig handelsgalleria och parkeringsanläggning. Genom att kvarteret kommer att få både fler lägenheter, verksamheter och mötesplatser skapas ett mer 6(11)

7 livfullt och attraktivt område längs Viskan. Stadsdelsnämnden Norr tillstyrker detaljplan för Centrum, Pallas 1 m.fl. och översänder svaret till Samhällsbyggnadsnämnden /SDNN0075 Ansökan om Verksamhetsbidrag 2014 från hembygdsföreningar Stadsdelsnämnden Norr har av Hembygdsföreningen Borgstena Framtid, Bredareds Hembygdsförening Fristads Hembygdsförening, Gingri Hembygdsförening, Tämta Hembygdsförening och Vänga Hembygdsförening fått en ansökan om bidrag på kr vardera till föreningarna för 2014 års verksamhet. Enligt Borås Stads Budget 2014 (sidan 89) ger stadsdelsnämnderna bidrag till föreningars lokala kulturprogram. I reglementet för stadsdelsnämnderna står att stadsdelsnämnden inte ska ge föreningsstöd som omfattar mer än nämndens geografiska verksamhetsområde. De aktuella hembygdsföreningarna verkar inom stadsdel Norr. Stadsdelsnämnden Norr har beviljat hembygdsföreningarna kr år 2011, 2012 och 2013 och väljer att bevilja denna summa även år Stadsdelsnämnden Norr beviljar kr i verksamhetsbidrag vardera till Hembygdsföreningen Borgstena Framtid, Bredareds Hembygdsförening Fristads Hembygdsförening, Gingri Hembygdsförening, Tämta Hembygdsförening och Vänga Hembygdsförening /SDNN0090 Svar på remiss: Ny organisation av Borås stads centrala stöd gällande barn och elever i behov av särskilt stöd Stadsdelsnämnden Norr har inget att invända mot förslaget om att förändra organisationen av Borås stads stöd gällande barn och elever i behov av särskilt stöd. Nämnden ser fördelar med att resurser förs över till stadsdelarna bl a av det skälet att det väsentligt förenklar styrningen av resurser till områden/skolor där behovet är störst. Föreslagen decentralisering bedöms öka möjligheterna till flexibel användning av resurserna baserat på hur behoven se ut på olika skolor eller för enskilda elever. Det är i det närmaste omöjligt att avgöra vilken bemanning som krävs för att fullgöra de uppgifter som, enligt förslaget, en förstärkt utvecklingsenhet skall ansvara för. Utvecklingsenheten bör ha en bemanning som gör det möjligt att ta ansvar för de viktiga 7(11)

8 gemensamma utvecklingsfrågorna, inte minst de som berör barn och elever i behov av särskilt stöd men, med tanke på det omfattande behovet av stödresurser i den dagliga verksamheten för dessa barn, bör man noga överväga vilken omfattning de gemensamma utvecklingsresurserna skall ha. Stadsdelsnämnden Norr tillstyrker remissen Ny organisation av Borås stads centrala stöd gällande barn och elever i behov av särskilt stöd med tillägget att omfattningen av de stadsgemensamma utvecklingsresurserna bör övervägas noga /SDNN0165 Tillsyn av fristående förskolor 2014 Stadsdelsnämnden Norr har ansvar för tillsyn vid de fristående förskolorna inom sitt geografiska område. I Stadsdelsnämnden Norrs geografiska område är fem förskolor aktuella: Borås kristna förskola Svenska kyrkan fristående förskola Änglabacken Frienetförskolan Ejdern Montessoriförskolan Globen Idealiv Ansvarig områdeschef och planeringsledare inom förskolan har under 2014 gjort tillsyn vid ovanstående förskolor. För att kvalitetssäkra en likvärdighet i Borås Stad gällande tillsynen av fristående förskolor har stadsdelarnas planeringsledare för förskolan varit med vid tillsynen i samtliga stadsdelar. Stadsdelsnämnden Norr beslutar att genomföra en uppföljande tillsyn vid Borås Kristna förskola senast för att säkerställa att samtliga punkter är åtgärdade. Stadsdelsnämnden Norr godkänner upprättade tillsynsrapporter och översänder dem till Kommunstyrelsen. 8(11)

9 /SDNN0104 Svar på remiss: Ställplats för husbilar centralt i Borås Stadsdelsnämnden Norr har ombetts att svara på remissen om Ställplats för husbilar centralt i Borås. Samhällsbyggnadsförvaltningen har tagit fram och studerat åtta olika lokaliseringar för husbilsplatser och gjort en jämförelse av tre studerade alternativ. Stadsdelsnämnden Norr tillstyrker Samhällsbyggnadsnämndens slutliga bedömning med det förordade alternativet 8; Borås camping, södra delen vid Erikslundskolan som en lämplig lokalisering för en ställplats för husbilar i centrala Borås. Förslaget inrymmer mellan ställplatser beroende av efterfrågan på platser. Förslaget förutsätter vissa kostnader för en separat infart till campingsområdet och serviceanläggningar. Fördelar med detta förslag är att området ingår som en del av Borås Camping, är nära naturområdet vid Viskan och stadskärnan, Djurparken, idrottsanläggningar och evenemang. Närhet till kollektivtrafik samt gång- och cykelvägar är också viktiga bedömningsargument. Fördelarna skapar goda möjligheter för att ställplatsen skulle kunna användas stor del av året. Nämnden anser att en ställplats vid Borås camping, södra delen vid Erikslundskolan är en attraktiv placering för husbilsturister och kan bidra till en ökad turism i Borås. Placeringen motsvarar bäst husbilsturisternas intresse för upplevelse av stadsmiljöer, natur, kultur och shopping. Stadsdelsnämnden Norr tillstyrker svar på remiss om Ställplats för husbilar centralt i Borås samt översänder svaret till Samhällsbyggnadsnämnden. Monica Johansson (C) deltar ej i beslutet. Protokollsanteckning Monica Johansson (C) deltar ej i beslutet till förmån för ett yrkande om ytterligare en central ställplats för husbilar öppen under sommartid /SDNN0028 om deltagande vid utbildning i dialogcafé Borås Stad har infört medborgardialoger som ett led i att fördjupa den demokratiska processen mellan politiker och medborgare i kommunen. Detta är en halvdags utbildning i en stormötesteknik som heter dialogcafé. En organiserad mötesform som lämpar sig när en fråga behöver belysas från olika håll och av olika personer. Mångfalden av kunskap och infallsvinklar skapar förståelse och nya tankar. Utbildningen arrangeras av Stadskansliet, avdelningen för Kvalitet- och utveckling och hålls på Brygghuset i Borås den 11 juni kl (11)

10 Stadsdelsnämnden Norr beslutar att Börje Larsson (S) och Staffan Falk (MP) deltar vid utbildning i dialogcafé onsdagen den 11 juni kl på Brygghuset i Borås /SDNN0062 Fastigheten Samariten 11, Klinikvägen 48 förhyrning av lokaler för förskoleverksamhet Stadsdelsnämnden Norr beslutade vid sitt möte att tillskriva Lokalförsörjningsnämnden om etablering av en ny förskola i centrumområdet. I det ärendet redovisades de underlag och bedömningar som gav anledning till begäran om ny förskola. Lokalförsörjningsnämnden har vid sitt sammanträde redovisat villkoren för en förhyrning av sammanlagt m2 i fastigheten Samariten 11. Avtalstiden är Nämnden föreslås tillstyrka förhyrningen samt översända den till Kommunstyrelsen. Stadsdelsnämnden Norr tillstyrker den av Lokalförsörjningsnämnden redovisade förhyrningen av lokaler för förskola i fastigheten Samariten 11, Klinikvägen 48, samt översänder beslutet till Kommunstyrelsen /SDNN0028 Tjänsten digitala nämndhandlingar utomlands I abbonemanget hos Telenor som Borås Stad utnyttjar kostar det 79kr/dygn för surf utomlands inom Europa och 145 eller 199 kr/dygn utanför Europa. Vid viss uppnådd mängd data sänks hastigheten. Det blir således en ökad kostnad för nämnden/förvaltningen. Stadsdelsnämnden Norr beslutar därför att surf via 3G/4G kortet på ipaden inte är tillåtet utomlands. Borås Stads servicedesk (telefonnummer ) kan hjälpa till att stänga av funktionen mobil data i Ipaden om man vill ha hjälp med det. Stadsdelsnämnden Norr beslutar att tjänsten digitala nämndhandlingar inte får användas utomlands när det gäller surf via 3G/4G kortet på ipaden. 10(11)

11 113 Ansökan om förändringar av vårdnaden enligt 6 kap 8a Föräldrabalken Se särskilt sekretessprotokoll. 114 Ansökan om förändringar av vårdnaden enligt 6 kap 8a Föräldrabalken Se särskilt sekretessprotokoll. 115 Anmälningsärenden Stadsdelsnämnden Norr godkänner redovisningen av anmälningsärenden och lägger dessa till handlingarna. 116 Delegationsbeslut Stadsdelsnämnden Norr godkänner redovisningen av delegationsbeslut och lägger dessa till handlingarna. Justeringsdag: tisdagen den 17 juni kl Katarina Manfredsson Malin Carlsson (S) Ingela Hallgren (KD) Sekreterare Ordförande Justeringsperson 11(11)

Tid och plats Kl 18.00 19.35 Pelarsalen (rum 2567), plan 5B, Österlångggatan 64 Kl 19.00 19.15 ajournering för partiöverläggningar.

Tid och plats Kl 18.00 19.35 Pelarsalen (rum 2567), plan 5B, Österlångggatan 64 Kl 19.00 19.15 ajournering för partiöverläggningar. PROTOKOLL 1(5) Tid och plats Kl 18.00 19.35 Pelarsalen (rum 2567), plan 5B, Österlångggatan 64 Kl 19.00 19.15 ajournering för partiöverläggningar. Omfattning 13-23 ande ledamöter S) Malin Carlsson, ordf

Läs mer

Lokal Borgstena plan 1, Stadsdelsförvaltningen Norr

Lokal Borgstena plan 1, Stadsdelsförvaltningen Norr Tid: kl. 17.00 20.25 Ajournering: kl. 19.30 19.50 kl. 20.10-20.25 Plats: Lokal Borgstena plan 1, Stadsdelsförvaltningen Norr Paragrafer: 133-150 Ledamöter: Ersättare: Övriga: Malin Carlsson (S) Ordförande,

Läs mer

Lokal Borgstena plan 1, Stadsdelsförvaltningen Norr

Lokal Borgstena plan 1, Stadsdelsförvaltningen Norr Tid: kl. 18.00 19.20 Ajournering: kl. 18.45 19.00 Plats: Lokal Borgstena plan 1, Stadsdelsförvaltningen Norr Paragrafer: 1-13 Ledamöter: Ersättare: Övriga: Malin Carlsson (S) Ordförande, Marie Fridén (M)

Läs mer

Plats och tid Sammanträdeslokal Sjöboskolans matsal, Sjöbo kl. 18: Ajounering Mötet ajourneras för överläggning i partigrupper kl

Plats och tid Sammanträdeslokal Sjöboskolans matsal, Sjöbo kl. 18: Ajounering Mötet ajourneras för överläggning i partigrupper kl 1(11) Plats och tid Sammanträdeslokal Sjöboskolans matsal, Sjöbo kl. 18:00-21.30. Ajounering Mötet ajourneras för överläggning i partigrupper kl 21.05-21.20 ande Övriga närvarande Ledamöter Malin Carlsson

Läs mer

Tid och plats Kl Pelarsalen (rum 2567), plan 5B, Österlångggatan 64 Kl ajournering.

Tid och plats Kl Pelarsalen (rum 2567), plan 5B, Österlångggatan 64 Kl ajournering. PROTOKOLL 1(6) Tid och plats Kl 18.00 18.45 Pelarsalen (rum 2567), plan 5B, Österlångggatan 64 Kl 18.00 18.20 ajournering. Omfattning 1-12 ande ledamöter S) Malin Carlsson, ordf M) Bertil Myhrberg, 1:e

Läs mer

Plats: Stadsdelsförvaltningen Norr, Olovsholmsgatan 32

Plats: Stadsdelsförvaltningen Norr, Olovsholmsgatan 32 Tid: kl. 17.00 19.20 Ajournering: kl. 18.45 19.15 Plats: Stadsdelsförvaltningen Norr, Olovsholmsgatan 32 Paragrafer: 105-129 Ledamöter: Ersättare: Malin Carlsson (S) Ordförande Marie Fridén (M) Förste

Läs mer

Lokal Borgstena, Stadsdelsförvaltningen Norr

Lokal Borgstena, Stadsdelsförvaltningen Norr Tid: kl. 18.00 20:00 Ajournering: kl. 19.20 19.50 Plats: Lokal Borgstena, Stadsdelsförvaltningen Norr Paragrafer: 31-48 Ledamöter: Ersättare: Övriga: Malin Carlsson (S) Ordförande, Marie Fridén (M) Förste

Läs mer

Lokal Borgstena plan 1, Stadsdelsförvaltningen Norr

Lokal Borgstena plan 1, Stadsdelsförvaltningen Norr Tid: kl. 17.00 19.43 Ajournering: kl. 19.00 19.20 kl. 19.30 19.35 Plats: Lokal Borgstena plan 1, Stadsdelsförvaltningen Norr Paragrafer: 151-174 Ledamöter: Ersättare: Övriga: Malin Carlsson (S) Ordförande,

Läs mer

Plats och tid Sammanträdeslokal Borgstena, Stadsdelskontoret Norr, kl. 18:00-21:05

Plats och tid Sammanträdeslokal Borgstena, Stadsdelskontoret Norr, kl. 18:00-21:05 1(26) Plats och tid Sammanträdeslokal Borgstena, Stadsdelskontoret Norr, kl. 18:00-21:05 Ajounering Mötet ajourneras för överläggning i partigrupper kl 20:25-20:50 ande Övriga närvarande Ledamöter Malin

Läs mer

Lokal Borgstena plan 1, Stadsdelsförvaltningen Norr

Lokal Borgstena plan 1, Stadsdelsförvaltningen Norr Tid: kl. 18.00 20.20 Ajournering: kl. 19.25 20.00 Plats: Lokal Borgstena plan 1, Stadsdelsförvaltningen Norr Paragrafer: 175-198 Ledamöter: Ersättare: Övriga: Malin Carlsson (S) Ordförande, Marie Fridén

Läs mer

Svar på remiss: Handlingsplan Ett gott liv var dag Kommunstyrelsens diarienummer: 2014/KS0411

Svar på remiss: Handlingsplan Ett gott liv var dag Kommunstyrelsens diarienummer: 2014/KS0411 1(4) Svar på remiss: Handlingsplan Ett gott liv var dag Kommunstyrelsens diarienummer: 2014/KS0411 Nämndens beslut Stadsdelsnämnden Norr tillstyrker remissen och översänder svaret till Kommunstyrelsen.

Läs mer

Ajournering: Mötet ajourneras för överläggning i partigrupper klockan 18:25-18:40

Ajournering: Mötet ajourneras för överläggning i partigrupper klockan 18:25-18:40 1 (10) Tid: 18:00-18:55 Ajournering: Mötet ajourneras för överläggning i partigrupper klockan 18:25-18:40 Plats: Sessionssalen, Ramnåsgatan 1 Paragrafer: 69-82 Ledamöter: Tjänstgörande ersättare: Ersättare:

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOLL Sammanträdesdatum Barn- och utbildningsnämnden. Innehåll

SAMMANTRÄDESPROTOLL Sammanträdesdatum Barn- och utbildningsnämnden. Innehåll SAMMANTRÄDESPROTOLL 2017-03-13 Innehåll 27 Godkännande av ärendelista... 35 28 Utemiljö Tallkottens förskola... 36 29 Delgivningar... 37 30 Anmälan av delegationsbeslut... 38 31 Statusrapport över pågående

Läs mer

Protokoll SDN AFH Sammanträdesdatum Tid: 17:00-18:20. Plats: Granlidens äldreboende. Paragrafer:

Protokoll SDN AFH Sammanträdesdatum Tid: 17:00-18:20. Plats: Granlidens äldreboende. Paragrafer: Tid: 17:00-18:20 Plats: Granlidens äldreboende Paragrafer: 279-303 Närvarande Beslutande Camilla Widman (S) ordförande tjg. ej p.g.a jäv 282 Peter Hermansson (M) andre vice ordförande Christian Larsson

Läs mer

Sammanträdesprotokoll (6)

Sammanträdesprotokoll (6) Sammanträdesprotokoll 2014-06-02 1 (6) Tid och plats Ledamöter Ersättare Övriga närvarande Justerare Plats och tid för justering Måndagen den 2 juni, kl. 17.00 17.40, Dirigenten, Stadshuset. Kerstin König

Läs mer

Joakim Cannerfors kommungemensam skola/förskola 44 Stefan Eriksson kommungemensam skola/förskola 44

Joakim Cannerfors kommungemensam skola/förskola 44 Stefan Eriksson kommungemensam skola/förskola 44 PROTOKOLL 1 (6) Tid och plats 17.00 20.25 Arbetslivsförvaltningen Österlånggatan 72 Öppet sammanträde Omfattning 43 53 Närvarande Lars-Åke Johansson (S) Tobias Edin (V) Lotta Samuelsson (FP) Birgitta Bergman

Läs mer

Verksamhetschef May Bjerklund Barnomsorgschef Mona-Lisa Sandgren Administrativ chef Lina Rådegård 68 Sekreterare Sandra Norsell

Verksamhetschef May Bjerklund Barnomsorgschef Mona-Lisa Sandgren Administrativ chef Lina Rådegård 68 Sekreterare Sandra Norsell 1(12) Barn- och utbildningsnämnden Plats och tid Kommunkontoret, Silen, kl. 14.00-16.00 Beslutande Ledamöter Therese Gustafsson (FP) ers. ordförande Lena Svensson (S) Siv Ögren (S) Annika Holmstrand (C)

Läs mer

Plats och tid Kronängskolan, torsdagen den 8 november 2018 kl 18:

Plats och tid Kronängskolan, torsdagen den 8 november 2018 kl 18: Instans 1(7) Plats och tid Kronängskolan, torsdagen den 8 november 2018 kl 18:00-19.00 Beslutande Närvarande Övriga Ledamöter Per Carlsson (S), Ordförande Ulf Sjösten (M), 1:e vice ordförande Lennart Andreasson

Läs mer

Ajournering: Mötet ajourneras för överläggning i partigrupper klockan 18:55 19:15

Ajournering: Mötet ajourneras för överläggning i partigrupper klockan 18:55 19:15 1 (11) Tid: 18:00-19:25 Ajournering: Mötet ajourneras för överläggning i partigrupper klockan 18:55 19:15 Plats: Sessionssalen, Ramnåsgatan 1 Paragrafer: 53-68 Ledamöter: Tjänstgörande ersättare: Ersättare:

Läs mer

Halmstads kommun Sammanträdesprotokoll

Halmstads kommun Sammanträdesprotokoll Barn- och ungdomsnämnden 2017-04-19 1(9) Plats och tid Nymansgatan 23, 19 april 2017 kl 09:00 Beslutande Ledamöter Tove Bergman (MP), Ordförande Krissi Johansson (S), Vice ordförande Christofer Lundholm

Läs mer

Tid och plats Tisdagen den 23 oktober kl. 17.00-18.15, Yrkeshögskolan Bryggaregatan 17

Tid och plats Tisdagen den 23 oktober kl. 17.00-18.15, Yrkeshögskolan Bryggaregatan 17 2012-10-23 1(8) Tid och plats Tisdagen den 23 oktober kl. 17.00-18.15, Yrkeshögskolan Bryggaregatan 17 Omfattning 115-130 Beslutande ledamöter Anna Svalander (FP) Per Carlsson (S) Birgitta Bergman (M)

Läs mer

Ajournering: Mötet ajourneras för överläggning i partigrupper klockan 18:50 19:00

Ajournering: Mötet ajourneras för överläggning i partigrupper klockan 18:50 19:00 1 (12) Tid: 18:00-19:20 Ajournering: Mötet ajourneras för överläggning i partigrupper klockan 18:50 19:00 Plats: Sessionssalen, Ramnåsgatan 1 Paragrafer: 97-111 Ledamöter: Ersättare: Övriga: Lennart Andreasson

Läs mer

Sammanträdesdatum. Plats och tid: Ferlinrummet kl , mötet ajourneras kl

Sammanträdesdatum. Plats och tid: Ferlinrummet kl , mötet ajourneras kl Barn- och utbildningsnämnden 12 maj 2015 1(8) Plats och tid: Ferlinrummet kl 9.00 11.10, mötet ajourneras kl 10.30-10.40. Beslutande: Torbjörn Parling (S), ordförande Patrik Fornander (M) Olle Engström

Läs mer

Tid och plats Torsdagen den 10 november 2016, kl , Scandic Plaza Borås

Tid och plats Torsdagen den 10 november 2016, kl , Scandic Plaza Borås 2016-11-10 1(5) Tid och plats Torsdagen den 10 november 2016, kl. 15.00-17.15, Scandic Plaza Borås Omfattning 1-9 Beslutande ledamöter Leif Johansson (S) Marie Fridén (M) Linda Ikatti (S) Robert Sandberg

Läs mer

Plats och tid Sociala omsorgsförvaltningen, kl tjg för Richard Klingvall (MP)

Plats och tid Sociala omsorgsförvaltningen, kl tjg för Richard Klingvall (MP) PROTOKOLL 1 (9) Plats och tid Sociala omsorgsförvaltningen, kl. 17.30 18.25 Omfattning 114 127 ande ledamöter Yvonne Persson (S) Heléne Vistbacka Roth (FP) Gunbritt Johansson (V) Ernad Suntic (S) Rauno

Läs mer

Vid eventuellt förhinder var god meddela er nämndsekreterare Anna Bonnevier på anna.bonnevier@burlov.se eller 040-625 61 89.

Vid eventuellt förhinder var god meddela er nämndsekreterare Anna Bonnevier på anna.bonnevier@burlov.se eller 040-625 61 89. Utbildnings- och kulturnämnden 2015-04-08 Plats: Lilla Sess, Medborgarhuset, Arlöv Tid: 2015-04-13 kl. 18:00 Kl. 17:00 Gruppmöten Vid eventuellt förhinder var god meddela er nämndsekreterare Anna Bonnevier

Läs mer

Göran Björklund

Göran Björklund KALLELSE 1 (6) 2012-05-25 Kommunstyrelsens ledamöter och ersättare kallas härmed till sammanträde i Kommunstyrelsens sessionssal i Stadshuset, måndage agen den 4 juni 2012, kl 14.00. Ulf Olsson Göran Björklund

Läs mer

Onsdagen den 5 december 2018, Övergransalen Justerade paragrafer

Onsdagen den 5 december 2018, Övergransalen Justerade paragrafer SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Tid och plats Kl. 18:00 onsdagen den 5 december 2018, Övergransalen, Kommunhuset, Bålsta Beslutande Ledamöter Övriga närvarande Ersättare Tjänstemän Lennart Carlsson (M), Ordförande

Läs mer

Inhyrning och kostnader för lokal för ett nytt världslitteraturhus i Gamlestaden

Inhyrning och kostnader för lokal för ett nytt världslitteraturhus i Gamlestaden Tjänsteutlåtande Utfärdat: 2017-04-03 Diarienummer: N132-0347/13 Sektor Kultur och fritid Eeva Bolin, Lena Svärd, Ulla Andreasson Telefon: 365 00 00 E-post: ulla.andreasson@ostra.goteborg.se Inhyrning

Läs mer

Göran Björklund

Göran Björklund KALLELSE 1 (6) 2012-04-13 Kommunstyrelsens ledamöter och ersättare kallas härmed till sammanträde i Kommunstyrelsens sessionssal i Stadshuset, måndagen den 23 april 2012, kl 14.00. Ulf Olsson Göran Björklund

Läs mer

Peter Maksinen (S) ersätter Marianne Hermansson (S) Bill Bakkemose (M) ersätter Pär Sundbaum (KD) Lennart Fritzson (FP)

Peter Maksinen (S) ersätter Marianne Hermansson (S) Bill Bakkemose (M) ersätter Pär Sundbaum (KD) Lennart Fritzson (FP) 1 (6) Tid: 18:00-18:30 Ajournering: Ingen ajournering görs. Plats: Sessionssalen, Ramnåsgatan 1 Paragrafer: 144-150 Ledamöter: Tjänstgörande ersättare: Ersättare: Övriga: Lennart Andreasson (V), Ordförande

Läs mer

Kommunhuset, Fabriksgatan 21, Västervik 5 september 2019 kl Ajournering

Kommunhuset, Fabriksgatan 21, Västervik 5 september 2019 kl Ajournering Socialnämnden 1 (13) Plats och tid Beslutande Övriga närvarande Kommunhuset, Fabriksgatan 21, Västervik 5 september 2019 kl. 9.00 12.15 Ajournering 11.45 12.05 Saad Benatallah (S) Ewa Ståhl (S) Viktor

Läs mer

Ajournering: Mötet ajourneras för överläggningar i partigrupper klockan 19:05-19:20

Ajournering: Mötet ajourneras för överläggningar i partigrupper klockan 19:05-19:20 1 (11) Tid: 18:00-19:30 Ajournering: Mötet ajourneras för överläggningar i partigrupper klockan 19:05-19:20 Plats: Sessionssalen, Ramnåsgatan 1 Paragrafer: 114-131 Ledamöter: Tjänstgörande ersättare: Ersättare:

Läs mer

Kommunkontoret i Bergsjö. Måndag 14 december 2015 kl. 08:15-13:30. Eva Engström Sekreterare. Yvonne Nilsson Ekonom,

Kommunkontoret i Bergsjö. Måndag 14 december 2015 kl. 08:15-13:30. Eva Engström Sekreterare. Yvonne Nilsson Ekonom, NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 (12) Sida Plats och tid Kommunkontoret i Bergsjö. Måndag 14 december 2015 kl. 08:15-13:30. Beslutande Erik Eriksson Neu (S) Ordförande Kent

Läs mer

2014-05-16. Göran Björklund

2014-05-16. Göran Björklund KALLELSE 1 (7) 2014-05-16 Kommunstyrelsens ledamöter och ersättare kallas härmed till sammanträde i Kommunstyrelsens sessionssal i Stadshuset, måndagen den 26 maj 2014 kl 14.00. Ulf Olsson Göran Björklund

Läs mer

Ersättare Nouh Baravi (S) ej tjänstgörande ersättare

Ersättare Nouh Baravi (S) ej tjänstgörande ersättare 1(14) Plats och tid Sunnanåsrummet, Kommunhuset Ljusdal, måndagen den 29 april 2019 kl 08:00 Beslutande Ledamöter Kristina Bolin (S), ordförande Lena Svahn (MP), 1:e vice ordförande Kristoffer Kavallin

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Barn och utbildningsnämnden Administrativa avdelningen

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Barn och utbildningsnämnden Administrativa avdelningen 1 (13) Plats och tid Kommunkontoret, Silen, 10 april kl. 16.00 18.00 Beslutande Övriga närvarande Therése Gustafsson, Ordförande (L) Daniel Markstedt, V Ordförande (S) Benny Moberg (KD) Bo Eriksson (L)

Läs mer

Nall Lasse Andersson, S Nils-Erik Edlund, S Camilla Andersson, 5 Per-Anders Westhed, C Torsten Larsson, KD Wahan Harutun, KP

Nall Lasse Andersson, S Nils-Erik Edlund, S Camilla Andersson, 5 Per-Anders Westhed, C Torsten Larsson, KD Wahan Harutun, KP Vansbro Tid och plats Vansbrorummet, måndagen den 9juni 2014 kl. 17.00-18.00 Beslutande Karl Björklund, M Lars-Olov Liss, C Anders Edlund, 5 Nall Lasse Andersson, S Nils-Erik Edlund, S Camilla Andersson,

Läs mer

Ekonomichefen Personalchefen 74-75, : Chef för bemanningscenter Mikael Andersson och projektledare Sven Fernlund-Skagerud.

Ekonomichefen Personalchefen 74-75, : Chef för bemanningscenter Mikael Andersson och projektledare Sven Fernlund-Skagerud. 1 (13) Plats och tid Rådhusets sessionssal, kl. 13:15 17:26 ande Ej tjänstgörande ersättare Övriga deltagare S S M M S FAP V Susanne Norberg, ordförande Viktor Zakrisson, 1:e vice ordf. Christina Haggren,

Läs mer

101 KS2019/198. Begäran från socialnämnden om tilläggsanslag. Sida 1 av 5. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum

101 KS2019/198. Begäran från socialnämnden om tilläggsanslag. Sida 1 av 5. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum Sida 1 av 5 101 KS2019/198 Begäran från socialnämnden om tilläggsanslag Beslut s förslag till kommunfullmäktige Kommunfullmäktige bifaller socialnämndens äskande med 5,2 mnkr. Finansiering av tilläggsanslaget

Läs mer

Nr 12 Reviderade kommunbidrag Januari 2012 handlingar separat bilaga

Nr 12 Reviderade kommunbidrag Januari 2012 handlingar separat bilaga Nr 12 Reviderade kommunbidrag 2012 26 Januari 2012 handlingar separat bilaga 2012-01-09 2011/KS0875 Kommunfullmäktige 1 (3) Reviderade kommunbidrag 2012 Budgetförutsättningar 2012 Kommunfullmäktiges budget

Läs mer

Kommunledningsförvaltningen, Stadshuset

Kommunledningsförvaltningen, Stadshuset 1(12) Sammanträdesdatum Plats och tid Kallingesalen, kl 09 00 12 30, ajournering kl 10 30 10 45 Beslutande Ledamöter Se särskild förteckning Ersättare Se särskild förteckning Övriga närvarande Se särskild

Läs mer

Utbildningsnämnden (9)

Utbildningsnämnden (9) Utbildningsnämnden 2013-08-28 1 (9) Plats och tid Beslutande Övriga deltagande Utses att justera Kommunhuset i Älmhult onsdagen den 28 augusti kl. 9.00 11.50 med ajournering klockan 11.05 11.18. Bodil

Läs mer

Kommunkontoret kl 14.00 16.25

Kommunkontoret kl 14.00 16.25 1(10) Plats och tid Kommunkontoret kl 14.00 16.25 Beslutande Lars Ottosson, (PF) ordförande Lina Löfberg, (M) 1:e vice ordförande Kent Holmer, (S) 2:e vice ordförande Kim Svitzer, (PF) ledamot Marianne

Läs mer

Gruppmöten på andra våningen i två konferensrum och i personalrum. Sekreterare. Ärende Beteckning Förslag

Gruppmöten på andra våningen i två konferensrum och i personalrum. Sekreterare. Ärende Beteckning Förslag Barn- och utbildningsnämnden 2014-10-07 Plats: Stora Dalslundskolans matsal i Åkarp Tid: 2014-10-14 kl. 19:00 Kl. 18:00 Gruppmöten på andra våningen i två konferensrum och i personalrum Vid eventuellt

Läs mer

Timmerslätt förskola, kl 18:00 21.30 34-41 Lars-Inge Stomberg (M)

Timmerslätt förskola, kl 18:00 21.30 34-41 Lars-Inge Stomberg (M) 1(6) Timmerslätt förskola, kl 18:00 21.30 34-41 Lars-Inge Stomberg (M) Ordförande Ann Panzar (S) V. ordförande Ludwig Karestedt (M) Kent Vahlén (FP) Jan Nyström (FP) Per-Åke Wesley (KD) Bahaddin Ali (S)

Läs mer

Barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott

Barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott BUN Protokoll Barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott onsdagen den 6 augusti 2008 Ärenden: Au 48. Ordnings- och uppförandeomdömen Au 49. Remiss, Betänkandet Framtidsvägen en reformerad gymnasieskola

Läs mer

Plats och tid Sociala omsorgsförvaltningen, kl. 18.00 18.55. Seija Noppa (M) Solveig Landegren (C) tjg för Else-Marie Lindgren (KD) 61-68

Plats och tid Sociala omsorgsförvaltningen, kl. 18.00 18.55. Seija Noppa (M) Solveig Landegren (C) tjg för Else-Marie Lindgren (KD) 61-68 PROTOKOLL 1 (7) Plats och tid Sociala omsorgsförvaltningen, kl. 18.00 18.55 Omfattning 61-73 ande ledamöter Yvonne Persson (S) ordförande Britt-Marie Halldén (FP) 1:e vice ordförande Gunbritt Johansson

Läs mer

Robert Lindgren (s), ordförande Elisabeth Tängdén (c) Eva-Marie Westerlund (s) Lars-Gunnar Andersson (s)

Robert Lindgren (s), ordförande Elisabeth Tängdén (c) Eva-Marie Westerlund (s) Lars-Gunnar Andersson (s) Barn- och utbildningsutskottet 2018-05-14 1 (16) Plats och tid Kommunkontoret Robertsfors 2018-05-14 kl. 13:00-15:30 Beslutande Robert Lindgren (s), ordförande Elisabeth Tängdén (c) Eva-Marie Westerlund

Läs mer

Ajournering: Mötet ajourneras för överläggning i partigrupper klockan 19:10 19:25

Ajournering: Mötet ajourneras för överläggning i partigrupper klockan 19:10 19:25 1 (11) Tid: 18:00-19:50 Ajournering: Mötet ajourneras för överläggning i partigrupper klockan 19:10 19:25 Plats: Sessionssalen, Ramnåsgatan 1 Paragrafer: 39-52 Ledamöter: Tjänstgörande ersättare: Ersättare:

Läs mer

Plats: Stadsdelsförvaltningen Norr, Olovsholmsgatan 32

Plats: Stadsdelsförvaltningen Norr, Olovsholmsgatan 32 Tid: kl. 17.00 18.45 Ajournering: kl. 18.15 18.35 Plats: Stadsdelsförvaltningen Norr, Olovsholmsgatan 32 Paragrafer: 149-172 Ledamöter: Ersättare: Övriga: Mats Tolfsson (S) Ordförande Marie Fridén (M)

Läs mer

Göran Björklund

Göran Björklund KALLELSE 1 (7) 2012-01-13 Kommunstyrelsens ledamöter och ersättare kallas härmed till sammanträde i Kommunstyrelsens sessionssal i Stadshuset, måndagen den 23 januari 201 012,, kl 14.00. Ulf Olsson Göran

Läs mer

Plats och tid Sociala omsorgsförvaltningen, kl. 18.00 19.25. Beslutande ledamöter Yvonne Persson (S) ordförande 1-4 och 6-17

Plats och tid Sociala omsorgsförvaltningen, kl. 18.00 19.25. Beslutande ledamöter Yvonne Persson (S) ordförande 1-4 och 6-17 PROTOKOLL 1 (10) Plats och tid Sociala omsorgsförvaltningen, kl. 18.00 19.25 Omfattning 1-17 ande ledamöter Yvonne Persson (S) ordförande 1-4 och 6-17 Heléne Vistbacka Roth (FP) 1:e vice ordförande, 5

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOLL Sammanträdesdatum Barn- och utbildningsnämnden. Innehåll

SAMMANTRÄDESPROTOLL Sammanträdesdatum Barn- och utbildningsnämnden. Innehåll Innehåll 1 Godkännande av ärendelista... 3 2 Delgivningar... 4 3 Anmälan av delegationsbeslut... 5 4 Statusrapport över pågående ärenden i barn- och utbildningsnämnden... 6 5 Budget 2017... 7 6 Skolmatslyftet...

Läs mer

Kulturhuset Bergsjögården i Bergsjö. 1. Upprop, val av justerare/rösträknare jämte tid och plats för protokollets justering.

Kulturhuset Bergsjögården i Bergsjö. 1. Upprop, val av justerare/rösträknare jämte tid och plats för protokollets justering. NORDANSTIGS KOMMUN Kommunfullmäktige OBS! Lokal KALLELSE Ledamöter Ersättare och övriga för kännedom Plats: Kulturhuset Bergsjögården i Bergsjö. Tid: Måndag 3 november 2014 kl. 18:00. 1. Upprop, val av

Läs mer

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 1111/15 Repronummer 239/15

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 1111/15 Repronummer 239/15 Tjänsteutlåtande Utfärdat 2015-08-31 Diarienummer 1111/15 Repronummer 239/15 Välfärd och Utbildning Sven Höper Telefon 031-3680113 E-post: sven.hoper@stadshuset.goteborg.se Utredning av skolverksamheten

Läs mer

2012-01-27. Göran Björklund

2012-01-27. Göran Björklund KALLELSE 1 (8) 2012-01-27 Kommunstyrelsens ledamöter och ersättare kallas härmed till sammanträde i Kommunstyrelsens sessionssal i Stadshuset, måndagen den 6 februari 2012. Ulf Olsson Göran Björklund OBS!

Läs mer

Göran Björklund

Göran Björklund KALLELSE 1 (6) 2016-02-26 Kommunstyrelsens ledamöter och ersättare kallas härmed till sammanträde i Kommunstyrelsens sessionssal i Stadshuset, måndagen den 7 mars 2016 kl 14.00. Ulf Olsson Göran Björklund

Läs mer

Barn- och skolnämnd Lunds stad Sammanträdesprotokoll 1 Sammanträdesdatum

Barn- och skolnämnd Lunds stad Sammanträdesprotokoll 1 Sammanträdesdatum Sammanträdesprotokoll 1 Plats och tid: Stiftsgården Åkersberg, Höör, kl 16:00-16:45 Ordförande: Hansson Lars (FP) Vice ordförande: Axelsson Karl Axel (M) Ledamöter: Alfredsson Bo (M) Gribel Laila (M) Wallström

Läs mer

Göran Björklund

Göran Björklund KALLELSE 1 ( 6) 2012-10-12 OBS! dagen och tiden Kommunstyrelsens ledamöter och ersättare kallas härmed till sammanträde i Kommunstyrelsens sessionssal i Stadshuset, onsdagen den 24 oktober 2012 kl 09.30.

Läs mer

PROTOKOLL Bildnings- och socialutskottet Sammanträdesdatum KOMMUNSTYRELSENS BILDNINGS- OCH SOCIALUTSKOTT. Tid: 13:

PROTOKOLL Bildnings- och socialutskottet Sammanträdesdatum KOMMUNSTYRELSENS BILDNINGS- OCH SOCIALUTSKOTT. Tid: 13: KOMMUNSTYRELSENS BILDNINGS- OCH SOCIALUTSKOTT Tid: 13:00 16.50 Plats: Skeppet Beslutande Linda Ekdahl (M), ordförande Janette Olsson (S), vice ordförande Linda-Maria Hermansson (C) 63-64, 68, del av 65

Läs mer

KALLELSE Sammanträdesdatum Social- och arbetsmarknadsnämnden. Beslutande ledamöter. Ej tjänstgörande ersättare. Övriga

KALLELSE Sammanträdesdatum Social- och arbetsmarknadsnämnden. Beslutande ledamöter. Ej tjänstgörande ersättare. Övriga Social- och arbetsmarknadsnämnden Tid Plats 13:00-16:00 Hörnet, kommunhuset Hallsberg Beslutande ledamöter Veronica Wallgren (S) Inga-Britt Ritzman (S), vice ordförande Lena Gunnarsson (KD), 2:e vice ordförande

Läs mer

Protokoll 2010-11-16

Protokoll 2010-11-16 2010-11-16 Socialnämnden Plats och tid Kumlarummet, 2010-11-16, klockan 13:30 Beslutande Gunnel Kask (S) Anette Friman (C) Annica Eriksson (S) Raymonda Kourie (KD) Sölve Persson (S) Linda Axäng (FP) Andreas

Läs mer

Barbro Johansson, kontorschef Nina Thiel, resultatenhetschef Väsby Vård och Omsorg Lidia Wasniewski, controller Jenny Magnusson, nämndsekreterare

Barbro Johansson, kontorschef Nina Thiel, resultatenhetschef Väsby Vård och Omsorg Lidia Wasniewski, controller Jenny Magnusson, nämndsekreterare Produktionsstyrelsen 2012-05-15 1 Plats och tid Beslutande Messingen, Love Almqvists torg 1, lokal: Ragnvald Tisdagen den 15 maj 2012, klockan 19:00-21.40 Ledamöter: Johan Hjelmstrand (M), ordf. Kent Hjalmarsson

Läs mer

Yrkande om handlingsplan för särskilt begåvade barn

Yrkande om handlingsplan för särskilt begåvade barn Yrkande V Kommunstyrelsen 2018-08-22 Ärende 2.2.21 Yrkande om handlingsplan för särskilt begåvade barn Utbildningsnämnden har begärt igångsättningsbeslut för ta fram en handlingsplan för särskilt begåvade

Läs mer

Östernärke områdesnämnd

Östernärke områdesnämnd Protokoll Ös 124/2012 Östernärke områdesnämnd Datum: 2012-06-12 Klockan: 14:00-18:00 Plats: Stora Mellösa skola Närvarande ledamöter Bo Åkerling (C) Lennart Carlsson (M) Anita Touronen (S) Mikael Adriansson

Läs mer

Barn- och utbildningsnämnden (13)

Barn- och utbildningsnämnden (13) Barn- och utbildningsnämnden 2017-11-07 1(13) Plats och tid: Kommunhuset, Bröderna Ericssonrummet, kl 9.00 12.30 Mötet ajourneras kl 10.00 10.30 Beslutande: Torbjörn Parling (S), ordförande Patrik Fornander

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida1(12) Plats och tid Yxningen, kommunhuset, kl 13:30 Beslutande Ledamöter Thomas Lidberg (S), Ordförande Joakim Magnusson (C), 1:e vice ordförande Lars-Åke Bergstrand (S) Mira

Läs mer

Beslut för förskola. Skolinspektionen. efter tillsyn i Borås kommun. Beslut Dnr :4672.

Beslut för förskola. Skolinspektionen. efter tillsyn i Borås kommun. Beslut Dnr :4672. Borås kommun boras.kommun@boras.se Beslut för förskola efter tillsyn i Borås kommun 2(10) Tillsyn i Borås kommun har genomfört tillsyn av Borås kommun under våren 2016. Tillsynen har avsett det samlade

Läs mer

Bevis om att justerat protokoll är anslaget. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Socialnämnden 1 (9) 2013-06-05

Bevis om att justerat protokoll är anslaget. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Socialnämnden 1 (9) 2013-06-05 1 (9) Plats och tid Beslutande Kommunhuset, Västervik Ajournering 10.30-11.30 för gruppmöten 5 juni 2013 kl. 08.30 11.30 Peter Johansson (M) Birgitta Sjölander (M) tjg.ers Ronny Pettersson (S) tjg.ers

Läs mer

Ordförande. V. ordförande Ledamot Ledamot Ledamot Ledamot Tjg. ersättare för Gunilla Palmgren (S) Ledamot Ledamot Ledamot Ledamot

Ordförande. V. ordförande Ledamot Ledamot Ledamot Ledamot Tjg. ersättare för Gunilla Palmgren (S) Ledamot Ledamot Ledamot Ledamot 1(6) KS-rummet, kommunhuset, kl. 18:00 20:30 Plats och tid 71-78 Angela Fasth (M) Bengt Odeholm (S) Otto Natt och Dag (M) Eva Persson (M) Jan Nyström (L) Anders Midby (KD) Marlene Segersson (S) Daniel

Läs mer

TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR /2008 SID 2 (5)

TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR /2008 SID 2 (5) SPÅNGA-TENSTA STADSDELSFÖRVALTNING BARN- OCH UNGDOMSAVDELNINGEN SID 1 (5) 2008-11-18 Handläggare: Göta Sandin Telefon: 08-508 03 294 Till Spånga-Tensta stadsdelsnämnd Stockholms stads förskoleplan - en

Läs mer

Honore Lulendo (S) 18-29 Lisbeth Larsson (S) Thomas Lundberg (MP)

Honore Lulendo (S) 18-29 Lisbeth Larsson (S) Thomas Lundberg (MP) KUNGSBACKA KOMMUN Nämnden för Gymnasie & Vuenutbildning SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Datum Plats och tid sammanträde /Kompetenscentrum/ Klockan 17:00-20:30 ande Övriga närvarande Ledamöter Ulrika Landergren (L),

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Socialnämnden

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Socialnämnden 2014-08-27 1 Innehållsförteckning Ärende 62 Godkännande av dagordning... 3 63 Budget 2015 - drift... 4 64 Budget 2015 - investering... 6 65 Personalfrågor... 7 2014-08-27 2 Plats och tid ande Ej tjänstgörande

Läs mer

Ajournering: Mötet ajourneras för överläggningar i partigrupper klockan 19:10-19:25

Ajournering: Mötet ajourneras för överläggningar i partigrupper klockan 19:10-19:25 1 (12) Tid: 18:00-19:40 Ajournering: Mötet ajourneras för överläggningar i partigrupper klockan 19:10-19:25 Plats: Sessionssalen Paragrafer: 146-161 Ledamöter: Tjänstgörande ersättare: Kerstin Hermansson

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Sida 1 (17) Plats och tid Finaborummet, Kommunhuset, Kinna, klockan 13.00 16:10, rast klockan 14:30-15:00 Beslutande S Gunnar Nilsson, ordförande S Sonia Danella Smith tjänstgör för Urban

Läs mer

Svar på motion av Andreas Bäckman (SD) och Björn Qvarnström (SD): Att införa en skol/ näring/ föreningslivsdag

Svar på motion av Andreas Bäckman (SD) och Björn Qvarnström (SD): Att införa en skol/ näring/ föreningslivsdag KU 2 BESLUTSFÖRSLAG Svar på motion av Andreas Bäckman (SD) och Björn Qvarnström (SD): Att införa en skol/ näring/ föreningslivsdag samt implementera Bunkeflomodellen i kommunens skolor Kommunstyrelsen

Läs mer

Folkets Park kl

Folkets Park kl 1 (11) Plats och tid Folkets Park kl 09.00 11.45 Beslutande Kent Holmer, (s) ordförande Lina Löfberg, (m) 2:e vice ordförande Marie Gärdby, (c) ledamot Kerstin Andersson, (c) ledamot Lars-Göran Thulin,

Läs mer

Johan Svanberg, (m), ersättare. Justeringens plats Kommunhuset och tid 2008-04-07, kl 16.30 Paragrafer 15-21. Ordförande:... Justerande:...

Johan Svanberg, (m), ersättare. Justeringens plats Kommunhuset och tid 2008-04-07, kl 16.30 Paragrafer 15-21. Ordförande:... Justerande:... 2008-03-31 18 Plats och tid Kommunhuset, kl 19.00-21.30 Beslutande Övriga deltagare Utses justera Brita Edholm, (fp), ordförande Anna Palm, (m), 1:e vice ordförande Ingemar Kristensson, (m), ledamot Helene

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Barn- och utbildningsnämnden. Innehåll

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Barn- och utbildningsnämnden. Innehåll Innehåll 54 Godkännande av ärendelista... 75 55 Delgivningar... 76 56 Anmälan av delegationsbeslut... 77 57 Rapporter... 78 58 Månadsuppföljning per30 april 2016... 79 59 Statusrapport över pågående ärenden

Läs mer

1(13) 2014-05-20. Omsorgsnämnden. Bente Johansson (M)

1(13) 2014-05-20. Omsorgsnämnden. Bente Johansson (M) 1(13) Plats och tid Sanatoriet i Hultafors, tisdagen den 20 maj 2014, kl. 16.00-19.00 Ajournering kl. 17.35-17.45 Ordförande Beslutande Övriga närvarande Ersättare Tjänstemän Tid och plats för justering

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 1 (6) 2012-06-20 39-49 UTBILDNINGSNÄMNDEN. (C) (C) (C) (M) (M) (FP) (S) (S) tjänstgörande ersättare (S) (V)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 1 (6) 2012-06-20 39-49 UTBILDNINGSNÄMNDEN. (C) (C) (C) (M) (M) (FP) (S) (S) tjänstgörande ersättare (S) (V) SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 1 (6) Plats och tid Utbildningsförvaltningen, kl. 13.30 16.45 ande Christina Ateva Ulrika Lindh Yvonne Hägnestrand Annette Andreen Torbjörn Nilsson Birgitta Arnesson Monica Enberg

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Kommunstyrelsens kultur- och fritidsutskott. Innehåll

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Kommunstyrelsens kultur- och fritidsutskott. Innehåll Innehåll 46 Godkännande av ärendelista... 60 47 Anmälan av delegationsbeslut... 61 48 Remiss Regional kulturplan Jönköpings län 2018-2020... 62 49 Begäran om omprövning av anläggningsbidrag Ryfors golfklubb...

Läs mer

Sammanträdesdatum 2011-11-24. Omsorgskontorets sammanträdesrum 2011-11-24 kl. 12.00 15.30

Sammanträdesdatum 2011-11-24. Omsorgskontorets sammanträdesrum 2011-11-24 kl. 12.00 15.30 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(12) Plats och sammanträdestid Beslutare Övriga deltagare Justeringens plats och tid Omsorgskontorets sammanträdesrum kl. 12.00 15.30 Leif Andersson (s) Roger Persson (s) tjg

Läs mer

Dnr BUN/2016:

Dnr BUN/2016: 21:1 21:2 21:3 PROTOKOLLSUTDRAG 21:4 Barn- och utbildningsnämnden BUN 66 Sammanträdesdatum 2017-04-25 1/3 Dnr BUN/2016:371-032 Stärkt hälsa och förbättrade skolresultat genom daglig fysisk aktivitet i

Läs mer

Plats och tid Kulturhuset, Röda Rummet, måndagen den 29 januari 2018 kl

Plats och tid Kulturhuset, Röda Rummet, måndagen den 29 januari 2018 kl Instans 1(6) Plats och tid Kulturhuset, Röda Rummet, måndagen den 29 januari 2018 kl 17.00-19.05 Beslutande Ledamöter Sara Andersson (S), ordförande Lars Gustaf Andersson (L), 1:e vice ordförande Peter

Läs mer

Protokollet förvaras på kultur- och fritidsförvaltningen

Protokollet förvaras på kultur- och fritidsförvaltningen SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Sida 1(2) Plats och tid Höken, vån 3, Folkets Hus, Ludvika, tisdagen den 15 maj 2018, kl 9.00-10.15 Beslutande ledamöter Sten G Johansson (V) Susanne Andersson (S)

Läs mer

VALLENTUNA KOMMUN. Sammanträdesprotokoll. Barn- och ungdomsnämndens förskoleutskott Plats och tid Åbyrummet kl 08:15-09:00

VALLENTUNA KOMMUN. Sammanträdesprotokoll. Barn- och ungdomsnämndens förskoleutskott Plats och tid Åbyrummet kl 08:15-09:00 1 (1) Plats och tid Åbyrummet kl 08:15-09:00 ande närvarande Johan Skog (M) (ordförande), Gustav Elfström (S) Övriga närvarande Martin From (Nämndsekreterare), Christina Persson (VC förskola), Jeanette

Läs mer

Utbildningsnämnden

Utbildningsnämnden 1 (18) Plats och tid Bällstarummet, Kommunalhuset, Vallentuna, torsdagen den 16 juni 2011, kl. 19.00-20.40. Beslutande Ersättare Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Björn Furugren

Läs mer

Lantmäterinämnden 30 januari 2013

Lantmäterinämnden 30 januari 2013 Lantmäterinämnden Lantmäterinämnden 30 januari 2013 Sid Justering... 3 1 Bokslut 2012 - Lantmäterinämnden... 4 2 Överföring av resultat - lantmäterinämnden... 5 3 Svar på remiss angående revidering av

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Utbildningsnämndens arbetsutskott 2014-03-25 1 Plats och tid ande Sammanträdesrum Ununge, Kommunhuset Ankaret Estunavägen 12, Norrtälje kl. 14.00-14.50 Louise Branting (C), ordförande Roland Brodin (M),

Läs mer

Göran Björklund

Göran Björklund KALLELSE 1 (8) 2014-12-05 Kommunstyrelsens ledamöter och ersättare kallas härmed till sammanträde i Kommunstyrelsens sessionssal i Stadshuset, måndagen den 15 december 2014 Ulf Olsson Göran Björklund OBS!

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL KOMMUNSTYRELSEN. Sammanträdestid: Kl Borgmästaren, Lysekils stadshus. Sekreterare.

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL KOMMUNSTYRELSEN. Sammanträdestid: Kl Borgmästaren, Lysekils stadshus. Sekreterare. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (6) KOMMUNSTYRELSEN Sammanträdestid: 2017-06-21 Kl. 13.00-13.45 Lokal: Beslutande Ledamöter Jan-Olof Johansson (S), ordf. Lars Björneld (L), 1:e vice ordf. Ronald Rombrant (LP),

Läs mer

Programmering för samtliga elever från årskurs ett Motion (2016:39) av Johan Nilsson (M)

Programmering för samtliga elever från årskurs ett Motion (2016:39) av Johan Nilsson (M) Utlåtande 2016:168 RIV (Dnr 106-597/2016) Programmering för samtliga elever från årskurs ett Motion (2016:39) av Johan Nilsson (M) Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande. Motion

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Barn- och skolnämndens arbetsutskott 2011-03-21 Plats och tid ande Sammanträdesrum Rimbo, Kommunhuset Ankaret Estunavägen 14, Norrtälje kl 13.00-14.00 Göran Pettersson, ordförande Åsa Wennerfors (FP) 1:e

Läs mer

PROTOKOLL 1 (5) Sammanträdesdag Tid och plats Arbetslivsförvaltningen Österlånggatan 72 Öppet sammanträde

PROTOKOLL 1 (5) Sammanträdesdag Tid och plats Arbetslivsförvaltningen Österlånggatan 72 Öppet sammanträde PROTOKOLL 1 (5) Tid och plats 16.00 18.05 Arbetslivsförvaltningen Österlånggatan 72 Öppet sammanträde Omfattning 87 100 Närvarande Lars-Åke Johansson (S) ordförande Anethe Tolfsson (S) 89-100 Ida Legnemark

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll 2013-10-01 87 (91) Plats och tid Kommunhuset Vingåker, tisdagen den 1 oktober 2013 kl. 16.00-17.10 Beslutande Övriga deltagande Utses att justera Stefan Westin (S) ordf Rutger Hallin (M) Henrik Brunnmyra

Läs mer

tjänstgörande för Marie Fridén (M) tjänstgörande för Birgitta Hedström (M)

tjänstgörande för Marie Fridén (M) tjänstgörande för Birgitta Hedström (M) 2013-03-26 1(7) Tid och plats Tisdagen den 26 mars 2013, kl. 17.00-18.20, Utbildningskontorets sammanträdesrum Omfattning 31-44 Beslutande ledamöter Anna Svalander (FP) Birgitta Bergman (M) Mattias Danielsson

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum s. 1 (8)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum s. 1 (8) Plats Lomma kommunhus, Alnarp Tid 2018-08-28, kl. 18:36-20:23 Sammanträdesdatum s. 1 (8) Beslutande Övriga deltagare Sofia Forsgren-Böhmer (M) Britt Hjertqvist (L) Pia Johnson (S) Anders Widesjö (M) Krister

Läs mer

Tord Andersson (S) för Eva Axell (S)

Tord Andersson (S) för Eva Axell (S) Tid: kl. 9:00 10:37 Ajournering: kl. 9:54 10:30 Plats: Arbetslivsförvaltningen, Österlånggatan 72 Paragrafer: 6 13 Ledamöter: Tjänstgörande ersättare: Mats Tolfsson (S), ordförande, Urban Svenkvist (M),

Läs mer