Dokumentation från konferensen Interkulturell didaktik och skolutveckling i Södertälje

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Dokumentation från konferensen Interkulturell didaktik och skolutveckling 061031 i Södertälje"

Transkript

1 Dokumentation från konferensen Interkulturell didaktik och skolutveckling i Södertälje Konferensen arrangerades av Utbildningskontorets Kompetens- och Språkcentrum. Dagens program innehöll både gemensamma föreläsningar och parallella seminarier. Till denna dokumentation har föreläsare och seminarieledare skrivit sammanfattningar av sina presentationer. Pirjo Lahdenperä, professor i interkulturell pedagogik inledde konferensen med aktuella didaktiska frågeställningar och interkulturell skolutveckling. I sin föreläsning definierade Pirjo interkulturalitet och betonade att i den interkulturella skolan ser man till att olika kulturer inte bara lever sida vid sida (mångkultur) utan också samverkar och berikar varandra. Värdegrunden är kosmopolitisk vilket är naturligt för många av de ungdomar som i dag växer upp med två eller flera kulturer. Men interkulturalitet är inte enkelt, säger Pirjo Lahdenperä. Det kräver en medvetenhet bland skolans aktörer om att vi alla är mer eller mindre kulturbundna och etnocentriska. Samtidigt måste det finnas en vilja till gränsöverskridande och förmågan att se heterogenitet som en resurs. Ett aktivt arbete mot fördomar och rasism måste ingå i all undervisning. För att ge fingervisning hur skolans organisationskultur kan analyseras, beskrivas och utvecklas utifrån mångfaldstänkande delade Pirjo verksamheten i två olika beskrivningar: den monokulturella och den interkulturella.

2 Monokulturellt och interkulturellt Homogenitet som norm och ideal Mångfald som problem som ignoreras eller åtgärdas och hanteras Kulturell blindhet Yrkessegregering/etnisk segregering fasta grupper Etnocentrisk kommunikation - vi och de andra annorlundahet Grupptänkande Majoriteten har tolkningsföreträde Kulturpoliser som värnar om den rådande organisationskulturen Byråkrati, anpassning och lydnad chefskap - konformitet Kompensatorisk hållning Heterogenitet som utgångspunkt och resurs Planering och rekrytering utifrån mångfalden Inkludering av det annorlunda och nykomlingar Mötesplatser för samverkan och interkulturell kommunikation debatter och dialoger öppet klimat motverkar grupptänkande Konflikter och motsättningar tydliggörs och hanteras Lärande organisation med utvecklad problemlösningsförmåga Nytänkande och innovationer premieras Komplementär hållning Kontinuerlig kompetensutveckling Interkulturell skolutveckling i en gymnasieskola Projektets syfte var att ge lärare på skolan möjlighet att utöka sin interkulturella kompetens. Matts Andmarken, rektor och deltagare Vera Skocic, lärare och deltagare Karin Gunnarsson, lärare och deltagare Anna Lindqvist, lärarutbildare och handledare Vi berättade om projektet vi genomförde tillsammans mellan hösten 2005 och sommaren Vi hade ambitionen att det skulle framgå att vi alla hade olika bild av projektet. T ex att det bara var Anna, som arbetade som handledare under en avgränsad period, som såg det som ett projekt, de andra som en början av en process. Genom att öppet redovisa att vi har olika bild av det samarbete vi hade hoppades vi på att ge en öppen och tydlig bild av projektet. Matts Andmarken berättade varför projektet initierades. Anna Lindqvist berättade hur projektet var upplagt, se ppt-presentation (Bild:projekt eller början av en process)

3 Vera Skocic och Karin Gunnarsson berättade om de olika delprojekten som arbetslagen arbetade med. Värdegrundsfrågor Didaktiska ställningstaganden i språkundervisning Introduktionsdagar Föräldrasamverkan Temadagar Vi ställde frågorna: Vilka svårigheter och framgångar har vi mött? Vad har projektet/processtarten lett till? Vad har vi lärt oss? Hur går vi vidare? Och svarade på dem ur våra olika perspektiv. Anna: Ur mitt perspektiv som handledare och utvärderare har jag lärt mig att jag om jag skulle arbeta med ett liknande projekt igen så skulle jag lägga mer tid på att försöka se hur lärarnas inställning till projektet är och vara tydligare på punkten att vi utgår från lärarnas erfarenheter och problem eftersom det är lärarna som är experter på vardagen och arbetet i skolan. Projektet har bl.a. lett till en ökad kontakt och samhörighet mellan lärarna i kollegiet, vilket leder till att samarbetet blir lättare. Det fanns ett ganska stort motstånd hos en del av lärarna som arbetar på skolan. Det finns det ofta när man genomdriver den här typen av projekt som är tänkta att leda till förändring. Det måste man tänka på och avsätta tid för när man genomför den här typen av satsningar. Skolan går vidare på flera olika sätt bl a har man implementerat de olika planer som utformades under projektet och man fortsätter med att öka elevsamverkan i skolan. Man har som mål att öka elevernas delaktighet. Det tar lång tid att ändra attityder och förhållningssätt Interkulturalitet är svårt Mötet mellan teori och praktik olika kulturer Implementering är svårt Ett lyckat resultat ett förbättrat samarbete i kollegiet och planer för ökad elevdelaktighet.

4 Interkulturell undervisning med förhinder eller på väg? Marianne Bloch, lärare på Snösätraskolan, Stockholm Redan 1985 tog riksdagen ett beslut om att ett interkulturellt perspektiv skulle finnas med i all undervisning och i läromedel. Trots det har inte ens ordet interkulturell funnit fäste i skolor med hög andel elever med utländsk bakgrund. Allt fler skolor får ett mer flerkulturellt elevunderlag och det är viktigt att kunskaper om framgångsrik undervisning sprids så att inte misstag upprepas gång på gång. Man har konstaterat att det inte är den utländska bakgrunden i sig som gör att elever misslyckas utan i första hand är det en socioekonomisk fråga. I litteraturen (bl.a. Runfors, Parszyk, Lahdenperä) finns en mängd exempel på hur man betraktar de flerspråkiga eleverna som en kategori, invandrarbarn och försöker kompensera dem för deras brister, man ser inte vad dessa individer är utan vad de inte är och den kultur de har med sig betraktas som en minuskultur. Trots det finns det mycket som skolan och lärarna kan göra för eleverna. Jim Cummins talar om tre sorters pedagogik: traditionell, progressiv och transformativ. Endast den transformativa pedagogiken är interkulturell, där eleverna tränas i kritiskt tänkande, till att analysera den sociala verkligheten för att kunna bli delaktiga i samhället. I min undersökning kunde jag se att lärarna jobbar hårt för att förändra sin undervisning och få den att bli mer meningsfull för eleverna. Man strävar efter helhetssyn med tematiskt arbetssätt och man talar om att eleverna ska bli medvetna om sitt eget lärande. De flesta har någon form av utbildning i svenska som andraspråk och säger att de har förändrat sitt sätt att tänka och förhålla sig genom kompetensutveckling. Kunskapssynen har förskjutits enligt intentionerna i Lpo94, man försöker se möjligheterna där man tidigare mest såg hinder och svårigheter. Man jobbar aktivt med relationer för att eleverna ska känna sig trygga i skolan. Föräldrarnas viktiga roll för att deras barn ska lyckas börjar uppmärksammas men där är ännu tveksamheten stor om hur man ska gå tillväga. Fortfarande råder det monokulturella perspektivet, omedvetenhet om den egna etnocentrismen och kulturbundenheten är dominerande. Innehållet i undervisningen har oftast bara det svenska perspektivet och blir därmed inte tillräckligt meningsfullt för eleverna. Lärarna får heller ingen hjälp av läromedlen på denna punkt. Modersmålets roll behöver också stärkas. Resultat från forskning måste föras ut och goda exempel spridas för att processen mot en interkulturell undervisning i våra skolor ska kunna genomföras.

5 Litteratur: Utbildningskontoret Ballenger, Cynthia Teaching Other People s Children. New York:Teacher s College, Columbia University. Bouakaz, Laid Ta in föräldrarna i mångfaldens skola! I Föräldrar problem eller tillgång? Kritisk utbildningstidskrift (KRUT) nr 111 (3/2003) Stockholm Cummins, Jim Negotiating Identities: Education for Empowerment in a Diverse Society. California Association for Bilingual Education Dysthe, Olga Det flerstämmiga klassrummet. Att skriva och samtala för att lära. Studentlitteraur, Lund Ladson Billings, Gloria The Dreamkeepers Successful Teachers of African American Children. San Fransisco: Jossey Bass. Lahdenperä, Pirjo Interkulturellt lärande och undervisning. I Lahdenperä, Pirjo (red.) Interkulturell pedagogik i teori och praktik. Lund: Studentlitteratur Parszyk, Ing- Marie En skola för andra. Stockholm: HLS förlag Runfors, Ann Mångfald, motsägelser och marginaliseringar. En studie av hur invandrarskap formas i skolan. Stockholm: Bokförlaget Prisma Sjögren, A., Runfors, A. Ramberg, I. (red.) En bra svenska? Om språk, kultur och makt. Stockholm : Mångkulturellt centrum Kontakt: marianne.bloch@spray.se Hallå världen här är vi, internationalisering och IT i en förortsskola Thérèse Hagberg, lärare på Vårbackaskolan, Huddinge Under seminariet den 31 oktober 2006 presenterades tre projekt som har en relation till internationaliseringsarbete på Vårbackaskolan; Itis 2001, etwinning 2005/2006, Idéskola 2006/2008. Jag har under läsåret genomfört en aktionsforskning i samband med magisteruppsatsen i "Interkulturell pedagogik" vid Södertörns högskola. Under seminariet delgavs egna erfarenheter av ett interkulturellt arbetssätt i praktiken. Itis, etwinning, Idéskola:

6 Under vårterminen 2001 deltog ett arbetslag på skolan i Itis (It i skolan) vi gjorde en hemsida om det mångkulturella Vårby gård. Mer information: Under läsåret 2005/2006 har vi samarbetat med två skolor i England. Mer information: Den 6 november 2006 firade vi att Vårbackaskolan blev idéskola. Vårbackaskolan ska fungera som föreblid för mångfaldsarbetet, genom idéskoleprojektet vill vi höja skolans mångkulturella status och utveckla interkulturella läroprocesser. Vi kommer att ta emot studiebesök och sprida information om skolans verksamhet. Mer information: För studiebesök kontakta: Bitr. Rektor Heli Lindström heli.lindstrom@huddinge.se Therese Hagberg Vårbackaskolan Södertörns högskola Interkulturellt ledarskap i praktik och teori Urszula Estmer, chef för Kompetens- och språkcentrum, Södertälje kommun och Pirjo Lahdenperä, professor i interkulturell pedagogik höll ett seminarium tillsammans, där Urszula stod för praktik och Pirjo för teori. Urszula var rektor för Wasaskolan i Södertälje under fyra år. Hon berättade om sitt ledarskap i skolans praktik. Därefter analyserade Pirjo hennes arbete utifrån teorier om interkulturellt ledarskap, grundade på hennes forskning om ledarskap i multietniska skolor. Hon beskrev ledarskapet utifrån tre olika aspekter: 1) ledarens förståelse av det mångkulturella 2) intentioner och handlingar i ledarskapet, och 3) ledarens personliga tillgångar, kvalitéer eller brister i arbetet med det mångkulturella/interkulturella. Därefter fick deltagarna beskriva Urszulas ledarskap.

7 Dessa beskrivningar relaterade Pirjo sedan till de egenskaper och kvalitéer monokulturella respektive interkulturella (se sammanfattningen) som hon har kommit fram i sin forskning. Ledarens personliga kvalitéer och kompetenser Monokulturella Fördomsfull och etnocentrisk Byråkratisk och med starkt kontrollbehov Auktoritär vet allt, kan allt Lydig och lojal tjänsteman Mån om sin befattningsroll Kulturpolis Exkluderande och skapar rangordning Konfliktskapande eller konflikträdd Humorfri och formell Trångsynt Bristande inlevelseförmåga och intresse för personer andra kulturer Bristande självdistans Interkulturella Färgblid fördomsfri Gränsöverskridande Tål kaos och osäkerhet Inkluderande och kosmopolitisk Personlig och kontaktskapande Förmåga att hantera konflikter Förmåga till empati och reciprocitet Rättkänsla och social engagemang Modig och med civilkurage Självdistans Känsla för humor God förmåga att kommunicera Språkkunskaper Kreativ -estetisk Lästips: Lahdenperä.P (2004) Att utveckla skolan som en interkulturell lärande miljö. I Lahdenperä (red) Interkulturell pedagogik i teori och praktik. Lund: Studentlitteratur. Lahdenperä.P (2006) Interkulturellt lärande i ledarskap - hur rektorer kan bli interkulturella ledare. I Interkulturella perspektiv (Lorentz & Bergstedt red). Lund: Studentlitteratur. En skola två kulturer Josefina Eliaso, lärare på Södertälje Friskola Studien är en magisteruppsats som jag skrev vid Lärarhögskolan i Stockholm. Den belyser assyriska/syrianska tonåringars upplevelser av sig själva i skolmiljön. Syftet är att öka förståelse för och kunskaper om elevernas förhållande till det svenska relaterat till den assyriska/syrianska kulturen. Genom tolkning av elevernas berättelser om hur de själva upplever att de blir bemötta av lärare och klasskamrater

8 belyses deras uppfattning av sig själva i relation till etniska svenskar och den egna folkgruppen. Tolkningarna styrks i tvärvetenskaplig forskning ur pedagogiskt, sociologiskt och språkvetenskapligt perspektiv. Studien visar att ungdomarna finner sig väl tillrätta i sin skola som domineras av elever med samma etniska bakgrund som dem själva, men att skolan av samma anledning av omgivningen uppfattas vara sämre och problemfylld. Skolklimatet beskrivs som hårt av en del ungdomar. Det är framför allt de konflikter som uppstår mellan dem och en del modersmålsvenskar. Motsättningarna orsakar dålig stämning. Det går att tolka utifrån några elevers berättelser att skolan är uppdelad, på ett för utomstående osynligt sätt, så att etniskt svenska elever håller sig på en viss yta av skolan medan de assyriska/syrianska håller sig på en annan. Trots att det bara är korridorer som skiljer eleverna åt är avståndet mellan grupperna mycket stor. Det är två skilda världar som existerar inom skolans område. Individer ur den ena gruppen vägrar vistas inom den andra gruppens skolhalva. Eleverna som deltagit i studien har ett gott självförtroende i den segregerade skolan men i mötet med etniska svenskar blir de ständigt påminda om att de betraktas som språkligt och socialt underlägsna samt de skilda värderingar som ligger till grund för svenska och assyriska/syrianska ungdomars fostran. Det är bland annat en av anledningarna till att de flesta väljer att umgås med elever med assyrisk/syriansk eller annan utländsk bakgrund. Kontaktuppgifter josefinaeliaso@hotmail.com Litteraturtips En skola två kulturer aspx Gränsen går i korridoren, Invandrare & Minoriteter nr Cummins, J. (1996). Negotiating Identities: Education for Empowerment in a Diverse Society. Lahdenperä, P. (1997). Invandrarbakgrund eller skolsvårigheter? Parszyk, I-M. (1999). En skola för andra. Ett språkutvecklande arbetssätt i förskolan Katja Seppälä, förskollärare, Rösberga Förskolecenter och Martin Gråfors, förskollärare, Skeppets förskola

9 Katja det språkutvecklande arbetssättet är inte bara ett arbetssätt utan även, eller kanske snarare, ett förhållningssätt ett sätt att se att språk finns i allt, överallt, i alla situationer om man är medveten om det. Medvetenheten leder till att man kan se och ta tillvara allt det man gör på förskolan med ett språkutvecklande perspektiv i åtanke. Språkutvecklande arbets- och förhållningssätt handlar om hur man talar med barnen, hur man samtalar med barnen, om berättande och litteratur men även om den pedagogiska miljön såväl som den pedagogiska tiden, pedagoger och dokumentation. Martin- det språkutvecklande arbetssättet kräver att vi inventerar och utformar en verksamhet där varje stund och yta tas till vara att bygga ut, utmana och utveckla barnens språk. Att vi ger dem verktyg att kommunicera med genom att uppmuntra dem till olika former av berättande och återkopplande till det vi gjort tidigare. Att vi i vår verksamhet för in och erbjuder många nya upplevelser, t.ex. utflykter, upptäcksfärder, nya material, som leder till att vi får samtala och att vi låter barnens tankar och funderingar styra vårt sätt att utforma verksamheten. Läs mer på aspx Katja Seppälä nås på katja.seppala@sodertalje.se Martin Gråfors nås på martin.grafors@sodertalje.se Minoriteter, invandrare och svenskar. Hur ska Sverigebilden se ut i skolan? Christina Rodell Olgaç, fil.dr. i pedagogik, Södertörns högskola christina.rodell.olgac@sh.se Hur kommer det sig att den nationella självförståelsen så starkt betonat Sverige som ett folk, ett språk och en kultur, ett enspråkigt och monokulturellt land som funnits i alla tider opåverkad av den omgivande världen? Hur kommer det sig att bilden av att allt först förändrades i mitten av 1900-talet i och med invandringen är så dominerande? Journalisten Maja Hagerman skriver i sin nyutkomna bok Det rena landet. Om konsten att uppfinna sina förfäder (2006): Vi har alla på något sätt fått i oss bilden av nordbon som för tusen år sedan levde rasren och isolerad i sin utkant av världen och skötte sig själv efter eget huvud utan yttre inblandning (ibid.: 15). Hon framhåller också att: Oavsett hur många vittnesbörd om

10 internationell orientering som kommit upp ur jorden har bilden av det isolerade forntida Norden ekat mellan raderna i historieböcker på skolor och bibliotek, och ständigt har man återkallat bilden av ett samhälle opåverkat av omvärlden (ibid.: 43). Att inta ett interkulturellt förhållningssätt till bilden av Sverige innebär att ta steget bakåt och iaktta oss själva, fundera över våra tolkningar och förgivettaganden. Hur bemötte man tidigare de sedan år 2000 fem erkända historiska nationella minoriteterna, dvs. samer, tornedalingar, sverigefinnar, romer och judar, särskilt i skolan? Vad är det för ekon från det förflutna som vi fortfarande hör i bemötandet av elever som själva kommit eller vars familjer invandrat till Sverige på senare år? Uppslagsböcker och litteratur har på olika sätt befäst och cementerat föreställningar om minoriteter och grupper under lång tid. Skolan har också spelat en viktig roll i upprätthållandet av dessa föreställningar. Vad får det då för konsekvenser för en elev som tillhört de nationella minoriteterna och kommit till skolan och inte känt igen sig i skolans innehåll och språk? Underkommunikation av etnisk till hörighet har varit en vanlig strategi för att bli accepterad av sin omgivning för många minoritetsbarn. Annica Wennström har i sin släktkrönika Lappskatteland (2006) beskrivit sökandet efter ett samiskt ursprung i det fördolda och hur detta upplevdes i skolan. Jag hade börjat skolan och jag kommer inte längre ihåg hur det uppdagades för mig att jag var annorlunda. Jag bara visste. Det handlade oftast om detaljer. Till en början förstod jag inte att det var meningen att jag skulle spegla mig i de värderingar som styrde klassen. Söka bekräftelse i likheten, inte oroa med en olikhet som inte fanns i deras begreppsvärld. Det var förresten inte bara barnen. Det var lärarna och föräldrarna med. Jag hade ingen polerad fasad att skydda mig med, andra barn hade det. De som skröt om regler de tvingades hålla sig till, som om det var ett mått på hur förnäm man var, och som lärt sig ljuga för bästa möjliga intryck. Sedan lärde jag mig att ängsligt leta efter svar i ögonen på dem jag mötte. Söka efter den tysta överenskommelsen som stillade oron. Jag letade likheter. Var till lags. Anpassade mig. Till och med när jag trodde att jag gjorde uppror sökte jag tillåtelse. Det var en september dag. Vi skulle berätta om vårt sommarlov. Det var min tur och jag var ivrig. Jag berättade om flugor som var så feta att de knappt orkade lyfta och bodde i skafferiet till min mormors spelade förvåning, jag berättade om morfar som sov ute när han inte jagade mig med en spade för att hans tålamod tröt. Jag berättade om ett förbudslöst liv där hunden åt bredda leverpastejmackor och där jag tvättade mig när jag hade lust. Det där barnet som var jag var

11 naturligtvis oförmögen att förklara att det handlade om ett förhållningssätt. En annan värdegrund. För varje ord krympte jag av den tystnad som mötte mig. Men jag ville komma till den där punkten då jag fick ett ögonkast av godkännande, så jag fortsatte. Och fortsatte. Och fortsatte. Mer och mer missförstådd. Mer och mer föraktad. Förresten, finns det nåt töntigare än en lappmössa. Med tofs på. Fy fan vad det snöar (ibid.: 136). Texten förmedlar barnets desperation efter ett erkännande, ett erkännande som aldrig kom. Resultatet blir en självbild av negationer eller en kulturell klyvning. Mönster som vi kan känna igen idag hos en del elever som kommit till landet på senare år. Erkännandet de nationella minoriteterna i Sverige år 2000 innebär dock stora möjligheter. Erkännandet har inneburit en mobilisering och revitalisering hos de nationella minoriteterna. Efter erkännandet har nu också läroplanerna (Lpfö 98, Lpo 94, Lpf 94) skrivits om, så att samtliga barn och elever, oavsett om de själva tillhör en minoritet eller inte, ska få kunskaper om de fem nationella minoriteternas kultur, språk, religion och historia. Här saknas dock material för undervisningen i hög grad, material som inte cementerar gamla föreställningar och stereotypier. För majoritetssamhället skulle ett interkulturellt förhållningssätt till Sverigebilden innebära en ibland smärtsam revidering av den nationella självförståelsen, men en möjlighet till större självkännedom och kunskap. Slutligen för elever med anknytning till olika delar av världen kan kanske upptäckten av mångfalden av Sverigebilder, även historiskt, ge större möjlighet till en ökad känsla av samhörighet och inklusion. Litteraturtips Caldaras, Hans (2002), I betraktarens ögon. Stockholm: Panpocket, Prisma Hagerman, Maja (2006), Det rena landet. Om konsten att uppfinna sina förfäder. Stockholm: Prisma. Obondo, Margaret, Rodell Olgaç, Christina & Robleh, Salada (2005), Broar mellan kulturer somaliska barns språksocialisation i hem och förskola i Sverige. Spånga: Språkforskningsinstitutet i Rinkeby. Rodell Olgaç, Christina (2006), Romska barn kan visst!. I&M (Invandrare & Minoriteter), nr 4 augusti, sid Rodell Olgaç, Christina (2006), Den romska minoriteten i majoritetssamhällets skola. Från hot till möjlighet. Studies in Educational Sciences 85. Stockholm: HLS Förlag. Wennström, Annica (2006), Lappskatteland. Wahlström & Widstrand.

12 Att lyckas med romska barn i skolan Angelina Dimter-Taikon och Mikael Demetri, lärare på Nytorpsskolan, Stockholm För att lyckas med romska barn i skolan är det A och O att ha föräldrarnas stöd och delaktighet med sig. Det var en av punkterna vi tog upp på seminariet i Södertälje. Romska föräldrar har ingen lång och bra skoltradition i bagaget, man har gått i skola men har i fyra generationer gått ur skolan som analfabeter. Det är svårt att få föräldrarna motiverade att deras barn skall gå till skolan då man vet av egen erfarenhet att man blir ofta mobbad för sin etniska bakgrund plus att man lär sig nog inte så mycket i skolan. Så det är nog bättre att gå livets skola hemma. Hur gör man då för att skolan skall vara intressant även för romer. I vårt seminarium tog vi upp hur viktig länken är mellan hemmet, skolan och de romska eleverna, för att de ska lyckas i sin skolgång. Vi beskrev och gav exempel på vårt arbete i Roma kulturklass. Eftersom romanés främst är ett muntligt språk tog vi upp de tänkesätt vi utgår ifrån för att överbrygga mellan en mer muntlig tradition till skrift. Enligt läroplanerna ska alla elever numera ha kännedom om de nationella minoriteterna i Sverige och våra elever kommer att vara "små ambassadörer" i detta viktiga integrationsarbete. Angelina Dimiter-Taikon, lärare och föreståndare för Roma kulturklass, Nytorpsskolan Mikael Demetri, lärare och föreståndare för Roma kulturklass, Nytorpsskolan Se hemsidan för Roma kulturklass: Interkulturell skolutveckling ur lärarperspektiv Ann-Kristin Frohm, Ronnaskolan, Södertälje annkristin.f@telia.com Varför ska man arbeta med interkulturell skolutveckling och varför händer det ingenting trots allt arbete som ändå görs i skolan? Med utgångspunkt i intervjuer med lärare har jag försökt förstå de processer som motverkar förändring och försökt hitta möjliga utgångspunkter för en interkulturell skolutveckling. Jag

13 presenterar en modell för interkulturell skolutveckling där begreppen normalitet, makt och villkor finns i centrum. Modellen kan tjäna som stöd för tänkandet om vad som behöver förändras och utvecklas. Exempel från lärares praktik där svårigheter kan förstås utifrån begreppen och tankar om hur man kan tänka om förändring och förändringsarbete. Elever Personal Politiker Normalitet Makt Villkor Fig.1 Förändring av normaliteter Innehåll Arbetsformer Arbetsplatser Lästips: Berg, G, Scherp, H-Å, (red.)(2003): Skolutvecklingens många ansikten, Liber, Stockholm Bigestans, A och Sjögren, A, red. (2001): Lyssna: interkulturella perspektiv på multietniska skolmiljöer, Mångkulturellt centrum, 2001:8 Lahdenperä, P. (red.) (2004): Interkulturell pedagogik i teori och praktik, Studentlitteratur, Lund Runfors, A (2003): Mångfald, motsägelser och marginaliseringar en studie av hur invandrarskap formas i skolan, Prisma, Stockholm Sandberg, J. & Targama, A. (1998): Ledning och förståelse Ett kompetensperspektiv på organisationer, Studentlitteratur, Lund Interkulturell konflikthantering Pernilla Kronhamn och Öjvind Diderichen, lärarutbildare, Södertörns högskola Seminariet om interkulturell konflikthantering inleddes av Pernilla Kronhamn med en interaktiv föreläsning om konflikthantering. Hon tog upp teman som aktivt lyssnande, hur man kan samtala och mötas i konfliktsituationer, visade på hur vissa

14 sätt att uttrycka sig förvärrar konflikten medan andra kan bidra till att man närmar sig en lösning. Hon berättade också om de olika personlighetsjagen, hur man i konfliktsituationer ofta ser upp till eller ner på den andra parten och på det sättet skapar mindre gynnsamma samspelsmönster än om man etablerar ett mer jämlikt och vuxet förhållningssätt. Efter denna inledning delade vi upp gruppen i två (vi var totalt omkring 60 personer) för att för att pröva några praktiska övningar relaterat till temat. I den ena gruppen genomfördes en övning kallad Sticket. Det är ett slags kortspel som aktualiserar konflikter mellan olika regelsystem eller kulturer där deltagarnas förhållningssätt till varandra kommer upp till ytan och blir föremål för reflektion. Spelet fungerar som en metafor för de problem vi kan stöta på i vår vardag. I den andra gruppen arbetade man med minirollspel om konflikter i skolan mellan lärare och elever, både i par och i kvartetter. På så sätt fick tankarna från den inledande föreläsningen prövas i ett praktiskt sammanhang. Lista på källor där du kan hitta fler övningar och utbildningar mm Forum för levande historia ( se material och publikationer MOD, Mångfald och Dialog ( RFSL Ungdom ( PeaceQuest ( Salto Youth ( Europarådet ( Skolor mot Rasism ( Ungdomsstyrelsen ( Rädda barnen ( Katrin Byréus, Forumspel ( Aktivt lyssnade Inlevelse stimulera den andres förmåga att själv finna lösningen på sina problem Vad sa den andre egentligen och vad uppfattade jag Vilka reaktioner får jag på mina kommentarer och varför reagerar motparten som han/hon gör?

15 Spärrsvar vi försöker hjälpa motparten, men det uppfattas som påhopp Varningar hotelser: Det är bäst att du gör så, annars Moralpredikningar, böner: Du borde, det är din skyldighet Råd, förslag eller lösningar: Om jag vore som du, skulle jag Kritik, fördömande, klander: Du gjorde fel du misstar dig Beröm medhåll smicker: Du har alltid haft gott omdöme, du har alltid lyckats tidigare Öknamn, förlöjligande: Du är en latmask, slö som Du har fel som vanligt Tolkningar, analyser, diagnoser: Det där säger du bara för att du är arg vad du egentligen behöver är Avledning, skämt: Tänk på det positiva istället, det påminner mig om när jag Dörröppnare: istället för spärrsvar Skulle du vilja prata om det, vill du berätta för mig.. Spegling: skapar ett positivt klimat i vilket motparten känner sig fri att tänka, känna, fråga och utforska sin situation i och med att lyssnarens feedback inte innehåller några värderingar. Jag- och du budskap Gordon (1977) Några försvarsmekanismer Regression: a) Återfaller/regredierar lätt i moget eller primitivt beteende. Man beter sig som ett barn: skriker och stampar i golvet, slår näven i bordet osv. som i sandlådan. b)en annan regressiv reaktion är att anlägga en hjälplös attityd Projektion: Egna svagheter lägger man med förkärlek över på andra, även om de inte finns där. Förskjutning: Man låter sina känslor gå ut över någon/något annat. Man tex. skäller på familjen när man kommer hem. Rationalisering: (Bortförklaringar) Man förminskar sin egen del i misslyckandet/konfliktsituationen med ett skenbart sakligt resonemang. Maltén (1998)

16 De tre personlighetsjagen (Berne) Föräldrajaget (F) Den kritiska F som kontrollerar och styr, ofta på ett fördomsfullt sätt Den vårdande F som tröstar, kramar, pysslar om och uppskattar Vuxenjaget (V) Agerar självständigt och ansvarstagande Vårt sunda förnuft, som på ett sansat och rationellt sätt tar sig itu med det som oroar oss. Barnjaget (B) Det spontana B som släpper ut sina känslor av glädje, sorg och raseri etc. Det anpassade B som är fogligt, lydigt, följsamt Det manipulativa B som är inställsamt, beräknande etc. Beskrivning av rolldeltagarna Upplevde du att ni lyssnade på varandra, beskriv varandra kort enligt aktivt lyssnande? Vem/vilka tog mest plats, var det någon som tog ett steg tillbaka? Upplevde ni att alla kom till tals pratade alla? Ge varandra återkoppling på hur ni kommunicerade i form av; Spärrsvar-dörröppnare Spegling personlighetsjag Förskolan och Mångfalden Johannes Lunneblad, fil.dr, Göteborgs universitet Förskolans och skolans uppdrag, att bemöta varje barn utifrån deras egna kultur skapande och kulturella arv, ställer höga krav på pedagoger, pedagogiskt ledarskap och kommunala tjänstemän.

17 Utifrån exempel från arbetet på en förskola och förskolans styrdokument diskuteras hur förskolans förhållit sig till samhällets kulturella mångfald och möjliga vägar för att utveckla arbetet Johannes Lunneblad är fil. dr i Pedagogik och arbetar vid Göteborgs universitet, Institutionen för pedagogik och didaktik och disputerade september 2006 med avhandlingen: Förskolan och mångfalden. En etnografisk studie på en förskola i ett multietniskt område. Under arbetet med avhandlingen följdes arbetet på en förskola under 18 månader med syftet att förstå hur pedagogerna förhöll sig till ett mångkulturellt arbetssätt och vilka möjligheter barnen gavs att förstå sig själva och det mångkulturella samhället, genom förskolans verksamhet. Förskolan låg i ett område som kan beskrivas som ett multietniskt område, alltså ett av de områden i Sverige som ofta beskrivs som ett invandrarområde. I Sveriges har förskolan har sedan början av 1970-talet varit en del av invandrarpolitiken och sedan 1990-talet en del av integrationspolitiken. I Barnstugeutredningen från början av 1970-talet beskrivs förskolan som en viktig arena för integration, och mötesplats för en första introduktion till det svenska samhället och kulturen. Johannes Lunneblad Göteborgs universitet Institutionen för pedagogik och didaktik Box Göteborg Tel johannes.lunneblad@ped.gu.se Förskolan och mångfalden En etnografisk studie på en förskola i ett multietniskt område Avhandlingen kan beställas av Jan Åhman, Göteborgs universitet Jan.ahman@ub.gu.se Hur stödjer läroplanen en interkulturell praktik? Lena Aronsson, Utbildningsledare, Utbildningskontoret, Södertälje kommun. Jag är förskollärare och arbetar nu som utbildningsledare på Utbildningskontoret, dels med språkutvecklings- och mångfaldsfrågor och dels med kvalitetsfrågor. I min magisteruppsats i pedagogik studerade jag hur pedagogisk dokumentation i

18 förskolan kan förstås som en interkulturell praktik och vad det kan betyda för barns inflytande och en vidgad tolkning av det normala. Med utgångspunkt från förskolans läroplan, och med paralleller till grund- och gymnasieskola, diskuterade jag i seminariet hur en interkulturell läsning av styrdokumenten kan se ut. Hur förhåller sig Vygotskij till Cummins, har läroplanernas kunskapssyn gett utrymme för fler att lära mer och annat och innebär den tendens vi ser idag i diskussionen om pedagogisk bedömning att ge subjektiviteten ett värde en ökad interkulturell ansats? Centralt i läroplanen är den barnsyn som beskrivs och som ibland fått etiketten det kompetenta barnet. Det handlar inte bara om att barn är kompetenta i faktisk mening, att de kan och klarar av saker, utan också om att barn inte definieras utifrån någon förutbestämd mall. Idéer om vad som är normalt innebär i så fall att det också finns brister. Den barnsyn som läroplanen har är i stället präglad av att barn har och inte saknar. Olikheter och mångfald är också starkt framlyfta som tillgångar. Detta är ganska naturligt att också se som en beskrivning av ett förhållningssätt till andra människor som präglas av tolerans och likvärdighet, oavsett vem man är och var man kommer ifrån. Det uttrycker att vi är olika, men lika värda och att olikheten i sig är en tillgång för oss alla. Problematiskt blir det först när vi tar uttrycket lika värda i närmare betraktande. Det kan bli ett begrepp som suddar ut skillnader och som får oss att söka minsta gemensamma nämnare. I mötet med barn från andra kulturer kan det få oss att betona de delar av barnets liv som vi känner oss bekanta med och därmed bekräftar vi bara barnen i sammanhang där de liknar oss själva. Å andra sidan kan man tänka sig ett särskilt värde, som skulle innebära att just det egna och unika, det som skiljer oss från andra har värde. Fallgropen i det sammanhanget är att man betonar de kulturella signalerna; traditioner, klädedräkter, maträtter osv., mer än det innehåll de har. Ett interkulturellt perspektiv på läroplanens barnsyn innebär nog att vi balanserar mellan lika och särskilt värde, men också att varje individ är mer än bara de sammanhang man tillhör. Kalle är inte bara barn, svensk eller en i familjen Karlsson, han är sig själv. Ibland tillhör han kategorin barn, ibland Karlssons, beroende på sammanhang och omständigheter. Vad är egentligen lärande? Det är inte många år sen ordet inte fanns, nu används det ständigt i förskole- och skolsammanhang. I Att erövra omvärlden sägs att lärande är att internalisera i interaktion, att i samspel med omvärlden göra kunskapen till sin egen (SOU 1997:157). Det skulle lika gärna kunna vara ett svar på frågan vad är språkutveckling? eller ett annat sätt att formulera de begrepp som är så viktiga för språkutvecklingen; meningsfullt, begripligt, mångsidigt, ofta förekommande och snäppet över. På aspx finns ett material om språkutvecklande arbetssätt i Södertäljes förskolor. Dokumenten med nr 7 och 8 anknyter till detta seminarium.

19 Litteratur: Aronsson, Lena (2005) Forum för lärande möten ett försök att förstå pedagogisk dokumentation i förskolan som en mötesplats för inflytande och erkännande. Uppsats poäng. Institutionen för undervisningsprocesser, kommunikation och lärande. Lärarhögskolan i Stockholm. Lenz Taguchi, Hillevi (1997) Varför pedagogisk dokumentation?. Stockholm: HLS Förlag. Nordin-Hultman, Elisabeth (2004) Pedagogiska miljöer och barns subjektskapande. Stockholm: Liber. Parszyk, Ing-Marie (1999) En skola för andra. Minoritetselevers upplevelser av arbets- och livsvillkor i grundskolan Stockholm: HLS Förlag. Skolverket (1998) Läroplan för det obligatoriska skolväsendet, förskoleklassen och fritidshemmet. Lpo 94 Stockholm: Utbildningsdepartementet. Skolverket (1998) Läroplan för förskolan. Lpfö 98. Stockholm: Utbildningsdepartementet. SOU 1992:94 (1992) Betänkande av läroplanskommittén Skola för bildning. Stockholm: Utbildningsdepartementet. SOU 1997:157 (1997) Slutbetänkande av Barnomsorg och Skolakommittén Att erövra omvärlden. Förslag till läroplan för förskolan. Stockholm: Utbildningsdepartementet. Taylor, Charles (1994) Erkännandets politik I: Gutman Amy (red.) Det mångkulturella samhället och erkännandets politik. Göteborg: Daidalos. Ödman, Per-Johan (1979) Tolkning, förståelse, vetande Stockholm: Almqvist & Wiksell.

Interkulturellt förhållningssätt

Interkulturellt förhållningssätt Interkulturellt förhållningssätt Professor Pirjo Lahdenperä Eskilstuna 1 Två sanningar Närmar sig varann. En kommer inifrån, en kommer utifrån och där de möts har man en chans att få se sig själv. (Tomas

Läs mer

Interkulturellt ledarskap

Interkulturellt ledarskap Interkulturellt ledarskap Professor Pirjo Lahdenperä Örebro 2012-05-25 1 Två sanningar Närmar sig varann. En kommer inifrån, en kommer utifrån och där de möts har man en chans att få se sig själv. (Tomas

Läs mer

Interkulturell pedagogik och interkulturellt ledarskap

Interkulturell pedagogik och interkulturellt ledarskap Interkulturell pedagogik och interkulturellt ledarskap Umeå, Skolutveckling på mångfaldens grund Den 15 april 2011 Professor Pirjo Lahdenperä Om du använder hela, eller delar av presentationen, vänligen

Läs mer

Från monokulturellt till interkulturellt förhållningssätt och pedagogik i den mångkulturella skolan

Från monokulturellt till interkulturellt förhållningssätt och pedagogik i den mångkulturella skolan Från monokulturellt till interkulturellt förhållningssätt och pedagogik i den mångkulturella skolan Psykisk O-hälsa. Samhällets barn & unga. Stockholm, den 30 januari 2019. Pirjo Lahdenperä, professor

Läs mer

Flerspråkighet och modersmålsstöd i förskolan

Flerspråkighet och modersmålsstöd i förskolan Flerspråkighet och modersmålsstöd i förskolan Gemensamma riktlinjer för Trelleborgs kommuns förskoleverksamhet Inledning Barn med annat modersmål som ges möjlighet att utveckla detta får bättre möjligheter

Läs mer

Interkulturella arbetssätt i praktiken utmaningar och möjligheter

Interkulturella arbetssätt i praktiken utmaningar och möjligheter Interkulturella arbetssätt i praktiken utmaningar och möjligheter Regionförvaltningsverket Den 27 oktober 2016, Åbo Professor Pirjo Lahdenperä Pirjo Lahdenperä, 2016-10-27 1 SKOLANS MÖTE MED NYANLÄNDA

Läs mer

Interkulturell skolutveckling och ledarskap Skolledaren och forskningen

Interkulturell skolutveckling och ledarskap Skolledaren och forskningen Interkulturell skolutveckling och ledarskap Skolledaren och forskningen Umeå universitet den 5 oktober 2016 Pirjo Lahdenperä, professor Pirjo Lahdenperä, 2016-10-04 1 SKOLANS MÖTE MED NYANLÄNDA Kunskap

Läs mer

Interkulturella läroprocesser och integrering

Interkulturella läroprocesser och integrering Interkulturella läroprocesser och integrering Föreläsning på konferensen om Lärande och interkulturella möten på MDH Den 24 mars 2011 Professor Pirjo Lahdenperä Innehåll: Överblick över mångkulturalism

Läs mer

Skolledarskap i mångfald

Skolledarskap i mångfald Skolledarskap i mångfald Den 27 januari 2016 i Stockholm, Folkets hus Bättre skola. Systematiskt kvalitetsarbete i förskola och skola. Tema: Likvärdighet och integration Professor Pirjo Lahdenperä, Mälardalens

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2016/2017 Förskolan Villekulla Avdelning Norrgården

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2016/2017 Förskolan Villekulla Avdelning Norrgården 2016 Barn och utbildningsförvaltningen Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2016/2017 Förskolan Villekulla Avdelning Norrgården Norrgårdens vision: Trygghet, glädje, utveckling! INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

Strategi för en utvecklande skola i Vårgårda ökad måluppfyllelse i grundskolan och grundsärskolan

Strategi för en utvecklande skola i Vårgårda ökad måluppfyllelse i grundskolan och grundsärskolan Strategi för en utvecklande skola i Vårgårda ökad måluppfyllelse i grundskolan och grundsärskolan Beslutat av: Kommunfullmäktige för beslut: 11 januari 2017 För revidering ansvarar: Kommunfullmäktige Ansvarig

Läs mer

Förskolan Bullerbyns pedagogiska planering

Förskolan Bullerbyns pedagogiska planering 2017-2018 Barn och utbildningsförvaltningen Förskoleverksamheten Förskolan Bullerbyns pedagogiska planering Bullerbyns vision: Vår förskola ska vara utvecklande, utmanande och lärorik för alla! INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

Förskolan Lejonkulans pedagogiska planering

Förskolan Lejonkulans pedagogiska planering 2016 Barn och utbildningsförvaltningen Förskoleverksamheten Förskolan Lejonkulans pedagogiska planering Lejonkulans vision: Trygghet, glädje, utveckling! INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Inledning sid. 2 2. Normer

Läs mer

Vårt arbetssätt bygger på Läroplanen för förskolan (Lpfö98) och utbildningspolitiskt program för Lunds kommun. Här har vi brutit ner dessa mål till

Vårt arbetssätt bygger på Läroplanen för förskolan (Lpfö98) och utbildningspolitiskt program för Lunds kommun. Här har vi brutit ner dessa mål till Vårt arbetssätt bygger på Läroplanen för förskolan (Lpfö98) och utbildningspolitiskt program för Lunds kommun. Här har vi brutit ner dessa mål till våra lokala mål och beskrivit våra metoder. På förskolan

Läs mer

Bifrost Pedagogiska enhet Bifrosts förskola & Västerberg grundskola Livslångt lärande för barn i åldern 1-12 år

Bifrost Pedagogiska enhet Bifrosts förskola & Västerberg grundskola Livslångt lärande för barn i åldern 1-12 år Bifrost Pedagogiska enhet Bifrosts förskola & Västerberg grundskola Livslångt lärande för barn i åldern 1-12 år På Bifrosts Pedagogiska Enhet känner barn och elever glädje och lust till lärande. Kommunikation,

Läs mer

Den mångkulturella Norden utmaningar för utbildning och delaktighet

Den mångkulturella Norden utmaningar för utbildning och delaktighet Den mångkulturella Norden utmaningar för utbildning och delaktighet Delaktighet i ett mångkulturellt Norden arbetsseminarium om utbildningspolicy Den 1 december 2011, Vasa i Finland Professor Pirjo Lahdenperä

Läs mer

Interkulturell skolutveckling och ledarskap

Interkulturell skolutveckling och ledarskap Interkulturell skolutveckling och ledarskap Att vara ledare för en skola på vetenskaplig grund Skolledarkonferensen 29-30 sep 2016 Pirjo Lahdenperä, professor 1 SKOLANS MÖTE MED NYANLÄNDA Kunskap och medvetenhet

Läs mer

Gemensam verksamhetsidé för Norrköpings förskolor UTBILDNINGSKONTORET

Gemensam verksamhetsidé för Norrköpings förskolor UTBILDNINGSKONTORET Gemensam verksamhetsidé för Norrköpings förskolor UTBILDNINGSKONTORET Välkommen till Norrköpings kommunala förskola I Norrköpings förskolor är alla välkomna. Alla barn har rätt att möta en likvärdig förskola

Läs mer

Att anta utmaningen Föräldrar och skolan i mångkulturella skolmiljöer Laid Bouakaz. Fil. dr. i pedagogik språklärare/f.d.

Att anta utmaningen Föräldrar och skolan i mångkulturella skolmiljöer Laid Bouakaz. Fil. dr. i pedagogik språklärare/f.d. Att anta utmaningen Föräldrar och skolan i mångkulturella skolmiljöer Laid Bouakaz Fil. dr. i pedagogik språklärare/f.d. rektor/forskare 1 Skolans/förskolans utmaningar Pedagogiska utmaningar såsom språkutveckling,

Läs mer

Skolans uppdrag är att främja lärande där individen stimuleras att inhämta och utveckla kunskaper och värden.

Skolans uppdrag är att främja lärande där individen stimuleras att inhämta och utveckla kunskaper och värden. Författningsstöd Övergripande författningsstöd 1 kap. 4 skollagen Utbildningen inom skolväsendet syftar till att barn och elever ska inhämta och utveckla kunskaper och värden. Den ska främja alla barns

Läs mer

FOKUSOMRÅDE. Interkulturalitet och flerspråkighet Föreläsning med Ingmarie Bengtsson. 22 september Lagar, styrdokument och överenskommelser

FOKUSOMRÅDE. Interkulturalitet och flerspråkighet Föreläsning med Ingmarie Bengtsson. 22 september Lagar, styrdokument och överenskommelser Interkulturalitet och flerspråkighet Föreläsning med Ingmarie Bengtsson 22 september 2017 FOKUSOMRÅDE Lagar, styrdokument och överenskommelser Normkritiskt förhållningssätt Individspecifika dilemman Minnesanteckningarna

Läs mer

ARBETSPLAN FÖR RÄVLYANS fritidsverksamhet läsåret 2014-15

ARBETSPLAN FÖR RÄVLYANS fritidsverksamhet läsåret 2014-15 ARBETSPLAN FÖR RÄVLYANS fritidsverksamhet läsåret 2014-15 Innehållsförteckning Sid 3 Presentation av arbetssätt Sid 4 utifrån LGR 11 Sid 4 Normer och värden Kunskaper Sid 6 Elevers ansvar och inflytande

Läs mer

Pedagogisk plattform. Dalhags förskolor Reviderad

Pedagogisk plattform. Dalhags förskolor Reviderad Pedagogisk plattform Dalhags förskolor Reviderad 2014-01-21 Inledning Utifrån Läroplanens intentioner har Dalhags förskolor enats om en samsyn kring barn, lärande och förhållningssätt. Plattformen är ett

Läs mer

VISÄTTRASKOLANS SPRÅKUTVECKLINGSPLAN

VISÄTTRASKOLANS SPRÅKUTVECKLINGSPLAN VISÄTTRASKOLANS SPRÅKUTVECKLINGSPLAN Syftet med den här utvecklingsplanen är att synliggöra hur vi på Visättraskolan ska arbeta för att all undervisning på vår skola ska vara språk-och kunskapsutvecklande.

Läs mer

Förskolan Bullerbyns pedagogiska planering

Förskolan Bullerbyns pedagogiska planering 2018-2019 Barn och utbildningsförvaltningen Förskoleverksamheten Förskolan Bullerbyns pedagogiska planering Förskolechef Åsa Iversen Bullerbyns vision: Vår förskola ska vara utvecklande, utmanande och

Läs mer

Specialpedagogik och skolsvårigheter -vems svårigheter pratar vi om?

Specialpedagogik och skolsvårigheter -vems svårigheter pratar vi om? Specialpedagogik och skolsvårigheter -vems svårigheter pratar vi om? Specialpedagogik för lärande, Skolverket, Malmö den 16 maj 2019 Pirjo Lahdenperä, professor emerita i pedagogik med inriktning mot styrning

Läs mer

Barn- och utbildningsplan för Staffanstorps kommun

Barn- och utbildningsplan för Staffanstorps kommun FÖRFATTNING 7.7 Antagen av kommunfullmäktige 106/08 Reviderad av barn- och utbildningsnämnden 5/10 Barn- och utbildningsplan för Staffanstorps kommun Om barn- och utbildningsplanen Barn- och utbildningsplanen

Läs mer

Projektet 2014 från ax till limpa!

Projektet 2014 från ax till limpa! Projektet 2014 från ax till limpa! Syfte: Att dela med oss av våra erfarenheter och beskriva vårt förhållningssätt i mötet med barn med så kallade problemskapande och annorlunda beteenden för att skapa

Läs mer

Arbetsplan. för. Östra Fäladens förskola. Läsår 10/11

Arbetsplan. för. Östra Fäladens förskola. Läsår 10/11 Arbetsplan för Östra Fäladens förskola Läsår 10/11 Förskolan har ett pedagogiskt uppdrag och är en del av skolväsendet. Läroplanen för förskolan, Lpfö 98, är ett styrdokument som ligger till grund för

Läs mer

Helhetsidé Trollhättans Stads skolor och förskolor

Helhetsidé Trollhättans Stads skolor och förskolor Helhetsidé Trollhättans Stads skolor och förskolor Vår helhetsidé Varför denna broschyr? Trollhättans kommunfullmäktige har upprättat specifika, politiska mål vad gäller utbildning. Varje barn och elev

Läs mer

Varför Interkulturell?

Varför Interkulturell? Varför Interkulturell? Interkulturell betonar interaktionen mellan människor. Interkulturellt lärande och interkulturell undervisning syftar till att skapa broar och öka förståelse mellan människor. Däremot

Läs mer

Dokumentation för dig som deltagit i kursen: Förskoleklassens uppdrag - hur utformar vi förskoleklassens verksamhet?

Dokumentation för dig som deltagit i kursen: Förskoleklassens uppdrag - hur utformar vi förskoleklassens verksamhet? Dokumentation för dig som deltagit i kursen: Förskoleklassens uppdrag - hur utformar vi förskoleklassens verksamhet? Ursprungliga intentioner med förskoleklassen Ny skolform infördes 1998, med syfte att

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete ht12/vt13 Rönnbäret

Systematiskt kvalitetsarbete ht12/vt13 Rönnbäret Läroplanens mål 1.1 Normer och värden. Förskolan skall aktivt och medvetet påverka och stimulera barnen att utveckla förståelse för vårt samhälles gemensamma demokratiska värderingar och efterhand omfatta

Läs mer

Instruktioner för fältstudieuppgifter Bilaga 1.

Instruktioner för fältstudieuppgifter Bilaga 1. Fältstudieuppgifter i kursen Sociala relationer, konflikt och ledarskap OAU218 Instruktioner för fältstudieuppgifter Bilaga 1. Frågor till din handledare eller annan pedagog i förskolan v 1-2 (tillfälle

Läs mer

för Rens förskolor Bollnäs kommun

för Rens förskolor Bollnäs kommun för Bollnäs kommun 2015-08-01 1 Helhetssyn synen på barns utveckling och lärande Återkommande diskuterar och reflekterar kring vad en helhetssyn på barns utveckling och lärande, utifrån läroplanen, innebär

Läs mer

1. Skolans värdegrund och uppdrag

1. Skolans värdegrund och uppdrag 1. Skolans värdegrund och uppdrag Grundläggande värden Skolväsendet vilar på demokratins grund. Skollagen (2010:800) slår fast att utbildningen inom skolväsendet syftar till att elever ska inhämta och

Läs mer

2. Övergripande mål och riktlinjer

2. Övergripande mål och riktlinjer 2. Övergripande mål och riktlinjer I de övergripande målen anges de normer och värden samt de kunskaper som alla e lever bör ha utvecklat när de lämnar grundskolan. en anger inriktningen på skolans arbete.

Läs mer

Verksamhetsplan för förskolan Pelikanen 2013/2014

Verksamhetsplan för förskolan Pelikanen 2013/2014 Verksamhetsplan för förskolan Pelikanen 2013/2014 Prioriterade områden 2013/2014 Med utgångspunkt utifrån måluppfyllelse och angivet uppdrag prioriteras följande åtgärder Ökat fokus på barns skriftspråk,

Läs mer

2.1 Normer och värden

2.1 Normer och värden 2.1 Normer och värden Förskolan ska aktivt och medvetet påverka och stimulera barnen att utveckla förståelse för vårt samhälles gemensamma demokratiska värderingar och efterhand omfatta dem. (Lpfö98 rev.2010,

Läs mer

Tyresö kommun Förskolan Båten Lokal Arbetsplan 2013/2014

Tyresö kommun Förskolan Båten Lokal Arbetsplan 2013/2014 Tyresö kommun Förskolan Båten Lokal Arbetsplan 2013/2014 Förskolan Båten Simvägen 37 135 40 Tyresö 070-169 83 98 Arbetsplan 2013/2014 Vårt uppdrag Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande.

Läs mer

Barn- och utbildningsplan

Barn- och utbildningsplan Barn- och utbildningsplan En skola som ställer krav är en skola som bryr sig All verksamhet i Staffanstorps kommuns förskolor och skolor ska bedrivas i enlighet med Barn- och utbildningsplanen och genomsyras

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN PRIVAT BARNOMSORG AB CARINA BÄCKSTRÖM

LIKABEHANDLINGSPLAN PRIVAT BARNOMSORG AB CARINA BÄCKSTRÖM LIKABEHANDLINGSPLAN PRIVAT BARNOMSORG AB CARINA BÄCKSTRÖM Som vuxna har vi en skyldighet att ingripa när vi ser ett kränkande beteende om inte, kan det tolkas som att vi accepterar beteendet. Innehåll

Läs mer

Föräldrars livserfarenheter som resurs läxor och formativ bedömning. Max Strandberg lärare och fil dr i didaktik Stockholms universitet

Föräldrars livserfarenheter som resurs läxor och formativ bedömning. Max Strandberg lärare och fil dr i didaktik Stockholms universitet Föräldrars livserfarenheter som resurs läxor och formativ bedömning Max Strandberg lärare och fil dr i didaktik Stockholms universitet Didaktik undervisningskonst Läraren Innehållet Didaktisk relation

Läs mer

Kvalitetsrapport Läsåret 2016/2017 Lilla Grönhög, Grönhögsvägen 58-60

Kvalitetsrapport Läsåret 2016/2017 Lilla Grönhög, Grönhögsvägen 58-60 1(17) Systematiskt kvalitetsarbete i förskolan Kvalitetsrapport Läsåret 2016/2017 Lilla Grönhög, Grönhögsvägen 58-60 Linköpings kommun linkoping.se 2 Innehåll SAMMANFATTNING... 3 NORMER OCH VÄRDEN (2.1

Läs mer

Sammanfattning av styrdokument, Skolinspektionens bedömningsunderlag och Allmänna Råd för FRITIDSHEM

Sammanfattning av styrdokument, Skolinspektionens bedömningsunderlag och Allmänna Råd för FRITIDSHEM Arbetsmaterial för Sandviksskolan och Storsjöskolan 2015-08-11 Sammanfattning av styrdokument, Skolinspektionens bedömningsunderlag och Allmänna Råd för FRITIDSHEM Innehållsförteckning Fritidshem - Skolverket

Läs mer

Nyanländas lärande mottagande, inkludering och skolframgång. Utbildningens upplägg, ht 2014. Högskolan Dalarna 2014-08-21

Nyanländas lärande mottagande, inkludering och skolframgång. Utbildningens upplägg, ht 2014. Högskolan Dalarna 2014-08-21 Nyanländas lärande mottagande, inkludering och skolframgång Utbildningens upplägg, ht 2014. Högskolan Dalarna 2014-08-21 v.42 Kursstart. Ni börjar med att titta på den inspelade kursintroduktionen på Fronter.

Läs mer

Pedagogisk vision och utvecklingsstrategi för Eskilstuna kommuns fritidshem

Pedagogisk vision och utvecklingsstrategi för Eskilstuna kommuns fritidshem Barn- och utbildningsnämnden 2015-08-24 1 (9) Barn- och utbildningsförvaltningen Förvaltningskontoret Anna Landehag, 016-710 10 62 och utvecklingsstrategi för Eskilstuna kommuns fritidshem Eskilstuna kommun

Läs mer

Doktorand i utbildningssociologi, Uppsala universitet. Adjunkt i interkulturell pedagogik, Södertörns högskola. Blåsenhus onsdag 12 december 2011

Doktorand i utbildningssociologi, Uppsala universitet. Adjunkt i interkulturell pedagogik, Södertörns högskola. Blåsenhus onsdag 12 december 2011 Hassan Sharif Doktorand i utbildningssociologi, Uppsala universitet Adjunkt i interkulturell pedagogik, Södertörns högskola Blåsenhus onsdag 12 december 2011 Kl. 10.15-12.00 Lokal: Eva Netzeliussalen Målgrupp:

Läs mer

Statens skolverks författningssamling

Statens skolverks författningssamling Statens skolverks författningssamling ISSN 1102-1950 Förordning om ändring i förordningen (SKOLFS 2010:250) om läroplan för specialskolan samt för förskoleklassen och fritidshemmet i vissa fall; SKOLFS

Läs mer

Malmbryggshagens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola Läsår:2019/2020

Malmbryggshagens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola Läsår:2019/2020 Malmbryggshagens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola Läsår:2019/2020 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola

Läs mer

Orminge skolenhet 2014-03-12. Verksamhetsplan för Östbacka förskola inom Orminge skolenhet under 2014.

Orminge skolenhet 2014-03-12. Verksamhetsplan för Östbacka förskola inom Orminge skolenhet under 2014. Orminge skolenhet 2014-03-12 Verksamhetsplan för Östbacka förskola inom Orminge skolenhet under 2014. 1 Orminge skolenhets organisation. Orminge skolenhet består av F- 6 skola, Myrans heldagskola och Östbacka

Läs mer

Pedagogisk dokumentation. Värdegrund IKT. Språkprojekt. Treälvens förskola. Arbetsplan 2013/14

Pedagogisk dokumentation. Värdegrund IKT. Språkprojekt. Treälvens förskola. Arbetsplan 2013/14 Värdegrund Språkprojekt Pedagogisk dokumentation IKT Treälvens förskola Arbetsplan 2013/14 Årshjul Pedagogiska året Samla kunskap Den barnsyn vi strävar efter och som är kopplad till läroplan för förskolan,

Läs mer

Att påverka lärande och undervisning

Att påverka lärande och undervisning Camilla Skoglund Elevers medskapande i lärprocessen 7,5 p Att påverka lärande och undervisning 2008-02-11 Inledning Jag har intervjuat fyra elever, i den klass som jag är klassföreståndare för, kring vad

Läs mer

Vår lokala likabehandlingsplan

Vår lokala likabehandlingsplan Vår lokala likabehandlingsplan 1 Stålhagens förskola Augusti 2014- juli 2015 lightversion Alla barn ska känna sig trygga och välkomna till vår förskola. 2 Likabehandlingsplan Stålhagens förskola läsåret

Läs mer

Kommunen skall kontinuerligt följa upp samt utvärdera skolplanen.

Kommunen skall kontinuerligt följa upp samt utvärdera skolplanen. 2010 Inledning Föreliggande plan ger uttryck för Nybro kommuns mål för verksamheten inom Barn- och utbildningsnämnden. Planen kompletterar de rikspolitiska målen. Verksamheternas kvalitetsredovisningar

Läs mer

Teamplan Ugglums skola F-3 2011/2012

Teamplan Ugglums skola F-3 2011/2012 Teamplan Ugglums skola F-3 2011/2012 2015 har 10 åringen nått statens och våra mål men framförallt sina egna och har tagit ansvar för sin egen utveckling med stöd av vuxna. 10 åringen tror på sig själv

Läs mer

Välkommen till Lyngfjälls förskola

Välkommen till Lyngfjälls förskola Välkommen till Lyngfjälls förskola Läsåret 2018/2019 Förskolans uppdrag Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande. Verksamheten ska vara rolig, trygg och lärorik för alla barn som deltar. Förskolan

Läs mer

Ny skollag och reviderad läroplan VAD HAR HÄNT? Perspektiv på förskolans utveckling, uppdrag och förskollärarens utökade ansvar

Ny skollag och reviderad läroplan VAD HAR HÄNT? Perspektiv på förskolans utveckling, uppdrag och förskollärarens utökade ansvar Ny skollag och reviderad läroplan VAD HAR HÄNT? Perspektiv på förskolans utveckling, uppdrag och förskollärarens utökade ansvar Perspektiv Barnomsorg, Daghem, Dagis, Förskola (Förskolan nr 1. 2006) Finns

Läs mer

SJÄLVSKATTNING. ett verktyg i det systematiska kvalitetsarbetet

SJÄLVSKATTNING. ett verktyg i det systematiska kvalitetsarbetet SJÄLVSKATTNING ett verktyg i det systematiska kvalitetsarbetet TYCK TILL OM FÖRSKOLANS KVALITET! Självskattningen består av 6 frågor. Frågorna följs av påståenden som är fördelade på en skala 7 som du

Läs mer

Strategi för integration och mångfald i Nyköpings kommun

Strategi för integration och mångfald i Nyköpings kommun Strategi för integration och mångfald i Nyköpings kommun Antagen av Kommunfullmäktige den 9 sept 2008 Strategi för mångfald och integration Inledning Integrationspolitik berör hela befolkningen och hela

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN 2014

LIKABEHANDLINGSPLAN 2014 LIKABEHANDLINGSPLAN 2014 mot diskriminering och alla former av kränkande behandling Varje förskola ska årligen utarbeta plan för sitt arbete mot alla former av diskriminering, trakasserier och kränkande

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret Förskolan Junibacken

Pedagogisk planering Verksamhetsåret Förskolan Junibacken Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2018-2019 Förskolan Junibacken 1 Innehållsförteckning Förskoleverksamhetens vision sidan 3 Inledning och förutsättningar sidan 4 Normer och värden

Läs mer

2015 ARBETSPLAN & MÅL

2015 ARBETSPLAN & MÅL 2015 ARBETSPLAN & MÅL FÖRSKOLAN BARNEN I DÖSHULT Frida Rosenström Lena Andersen Maja Månsson 2 Prioriterade mål 2015 SOCIALA UTVECKLINGEN Att barnen lär sig ta hänsyn till andra människor och att utveckla

Läs mer

Kvalitetsredovisning Förskolan Slottet läsåret 2010 2011

Kvalitetsredovisning Förskolan Slottet läsåret 2010 2011 Kvalitetsredovisning Förskolan Slottet läsåret 2010 2011 1 Inledning Förskolan Slottet har med sina fyra avdelningar ännu mer än tidigare blivit ett hus istället för fyra olika avdelningar. Vi jobbar målmedvetet

Läs mer

TEGELS FÖRSKOLA. Lokal utvecklingsplan för 2013-2017. Reviderad 150130

TEGELS FÖRSKOLA. Lokal utvecklingsplan för 2013-2017. Reviderad 150130 TEGELS FÖRSKOLA Lokal utvecklingsplan för 2013-2017 Reviderad 150130 Planen ska revideras årligen i samband med att nya utvecklingsområden framkommer i det systematiska kvalitetsarbetet. Nedanstående är

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete Vitsippans förskola

Systematiskt kvalitetsarbete Vitsippans förskola Systematiskt kvalitetsarbete Vitsippans förskola Läsåret 2014-2015 Förskolans värdegrund och uppdrag Att alla barn utvecklar självständighet och tillit till sin egen förmåga kriterier Barnen känner tillit

Läs mer

ATT BEDÖMA UTVECKLING OCH LÄRANDE I FÖRSKOLAN. Lotta Törnblom lotta.tornblom@lararfortbildning.se

ATT BEDÖMA UTVECKLING OCH LÄRANDE I FÖRSKOLAN. Lotta Törnblom lotta.tornblom@lararfortbildning.se ATT BEDÖMA UTVECKLING OCH LÄRANDE I FÖRSKOLAN Lotta Törnblom lotta.tornblom@lararfortbildning.se Bedömning - i syfte att uppskatta, värdesätta och ge respons! Utveckla, analysera - jag kan, vill, vågar

Läs mer

Här i Sverige måste man gå i skolan för att få respekt. Nyanlända ungdomar i den svenska gymnasieskolans introduktionsutbildning

Här i Sverige måste man gå i skolan för att få respekt. Nyanlända ungdomar i den svenska gymnasieskolans introduktionsutbildning Här i Sverige måste man gå i skolan för att få respekt. Nyanlända ungdomar i den svenska gymnasieskolans introduktionsutbildning Hassan Sharif Fil.dr. Utbildningssociologi Lektor i barn och ungdomsvetenskap,

Läs mer

HANDLINGSPLAN. Språkutveckling. För Skinnskattebergs kommuns förskolor SPRÅKLIG MEDVETENHET LYSSNA, SAMTALA, KOMMUNICERA

HANDLINGSPLAN. Språkutveckling. För Skinnskattebergs kommuns förskolor SPRÅKLIG MEDVETENHET LYSSNA, SAMTALA, KOMMUNICERA HANDLINGSPLAN Språkutveckling SPRÅKLIG MEDVETENHET LYSSNA, SAMTALA, KOMMUNICERA REFLEKTERA UPPTÄCKA OCH FÖRSTÅ SIN OMGIVNING För Skinnskattebergs kommuns förskolor 2018-2019 Innehållsförteckning 1. INLEDNING...

Läs mer

Pedagogisk planering. Verksamhetsåret 2018/19. Förskolan Lyckan. Nattis

Pedagogisk planering. Verksamhetsåret 2018/19. Förskolan Lyckan. Nattis Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2018/19 Förskolan Lyckan Nattis 1 Innehållsförteckning Förskoleverksamhetens vision sidan 3 Inledning och Förutsättningar sidan 4 Normer och värden

Läs mer

Lokal arbetsplan. Furulunds förskolor HT 2011 VT 2012

Lokal arbetsplan. Furulunds förskolor HT 2011 VT 2012 Lokal arbetsplan Furulunds förskolor HT 2011 VT 2012 1 Arbetet i verksamheten Den lokala arbetsplanen utgår från kvalitetsredovisningen av verksamheten under höstterminen 2010 vårterminen 2011.Här anges

Läs mer

Verksamhetsidé för Norrköpings förskolor. norrkoping.se. facebook.com/norrkopingskommun

Verksamhetsidé för Norrköpings förskolor. norrkoping.se. facebook.com/norrkopingskommun Verksamhetsidé för Norrköpings förskolor norrkoping.se facebook.com/norrkopingskommun Välkommen till Norrköpings kommunala förskola I Norrköpings förskolor är alla välkomna. Här möter barn och föräldrar

Läs mer

Fritidshem i Uddevalla. En plats att utvecklas på

Fritidshem i Uddevalla. En plats att utvecklas på En plats att utvecklas på Fritidshem i Uddevalla vår Helhetsidé Fritidshemmet ska stimulera elevernas utveckling och lärande samt erbjuda dem en meningsfull fritid och rekreation (Skollagen 2010:800 kap

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN NORDINGRÅ FÖRSKOLA

VERKSAMHETSPLAN NORDINGRÅ FÖRSKOLA VERKSAMHETSPLAN NORDINGRÅ FÖRSKOLA 2014/2015 2.1 NORMER OCH VÄRDEN Mål för likabehandlingsarbetet Mål Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar: Öppenhet, respekt, solidaritet och ansvar. Förmåga

Läs mer

Doktorand i utbildningssociologi, Uppsala universitet. Adjunkt i interkulturell pedagogik, Södertörns högskola. Blåsenhus onsdag 8 december 2011

Doktorand i utbildningssociologi, Uppsala universitet. Adjunkt i interkulturell pedagogik, Södertörns högskola. Blåsenhus onsdag 8 december 2011 Hassan Sharif Doktorand i utbildningssociologi, Uppsala universitet Adjunkt i interkulturell pedagogik, Södertörns högskola Blåsenhus onsdag 8 december 2011 Kl. 08.15-10.00 Lokal: Eva Netzeliussalen Målgrupp:

Läs mer

Frågor för reflektion och diskussion

Frågor för reflektion och diskussion Frågor för reflektion och diskussion Kapitel 2, Anknytningsteorin och dess centrala begrepp Fundera på de olika anknytningsmönster som beskrivs i detta kapitel. Känner du igen dem hos barn du möter eller

Läs mer

Broskolans röda tråd i Svenska

Broskolans röda tråd i Svenska Broskolans röda tråd i Svenska Regering och riksdag har fastställt vilka mål som svenska skolor ska arbeta mot. Dessa mål uttrycks i Läroplanen Lpo 94 och i kursplaner och betygskriterier från Skolverket.

Läs mer

Förskolan Klockarängens Arbetsplan

Förskolan Klockarängens Arbetsplan Förskolan Klockarängens Arbetsplan 1. Inledning Förskolan regleras i skollagen och har Skolverket som tillsynsmyndighet. Sedan 1 augusti, 1998, finns en läroplan för förskolan, Lpfö 98. Läroplanen är utformad

Läs mer

Arbetsplan för förskolorna Adolfsbergs Intraprenad

Arbetsplan för förskolorna Adolfsbergs Intraprenad Arbetsplan för förskolorna Adolfsbergs Intraprenad 2016-2017 Skutan Skeppet Glommagården Adolfsbergsskolans förskola 1 Vår verksamhetsidé Alla barn och vuxna ska känna sig välkomna i vår verksamhet. Det

Läs mer

Arbetsplan för fritidshem på Enhet Bjärehov 08-11-13 reviderad 10-09-22

Arbetsplan för fritidshem på Enhet Bjärehov 08-11-13 reviderad 10-09-22 Arbetsplan för fritidshem på Enhet Bjärehov 08-11-13 reviderad 10-09-22 Ur Skolverkets allmänna råd 2007 Kvalitet i fritidshem: Fritidshem omfattar skolfri tid. Fritidshemmets uppgift är att genom pedagogisk

Läs mer

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för Kotten

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för Kotten Förskoleavdelningen Lokal Arbetsplan för Kotten 2016-2017 Innehållsförteckning: 1. Förskolans värdegrund 3 2. Mål och riktlinjer 4 2.1 Normer och värden 4 2.2 Utveckling och lärande 5-6 2.3 Barns inflytande

Läs mer

En förskola för alla där kunskap och människor växer

En förskola för alla där kunskap och människor växer En förskola för alla där kunskap och människor växer Engagemang Kompetens - Arbetsglädje Mål Linköpings kommun: Maximalt lärande - alla barn & elever utmanas i sitt lärande och förväntas nå så långt som

Läs mer

Förslag till arbetsplan för Bodals förskolas arbetsplan 2014-2015

Förslag till arbetsplan för Bodals förskolas arbetsplan 2014-2015 Förslag till arbetsplan för Bodals förskolas arbetsplan 2014-2015 Verksamhetsidé: Bodals förskola är en förskola för alla barn där vi tillsammans värnar om att ha en trygg, rolig och lärorik verksamhet

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN FÖR SALTSJÖ-DUVNÄS FÖRSKOLOR

VERKSAMHETSPLAN FÖR SALTSJÖ-DUVNÄS FÖRSKOLOR VERKSAMHETSPLAN FÖR SALTSJÖ-DUVNÄS FÖRSKOLOR 2015-2016 Saltsjö-Duvnäs förskolors verksamhetsplan 2015/16 Organisation Saltsjö Duvnäs förskolor består av Långsjöns förskola med fem avdelningar och Saltängens

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN ALLA ÄR OLIKA OCH OLIKA ÄR BRA!

LIKABEHANDLINGSPLAN ALLA ÄR OLIKA OCH OLIKA ÄR BRA! LIKABEHANDLINGSPLAN Vetegroddens förskola 2019 2020 ALLA ÄR OLIKA OCH OLIKA ÄR BRA! Mål på vetegroddens förskola: Vi ska vara en förskola fri från kränkningar där alla ska känna sig trygga och uppskattade

Läs mer

Övergripande styrdokument angående likabehandlingsplan 1. Personalkooperativet Norrevångs förskolas likabehandlingsplan..2. Definitioner..2. Mål.

Övergripande styrdokument angående likabehandlingsplan 1. Personalkooperativet Norrevångs förskolas likabehandlingsplan..2. Definitioner..2. Mål. 2012-12-21 Innehåll Övergripande styrdokument angående likabehandlingsplan 1 Personalkooperativet Norrevångs förskolas likabehandlingsplan..2 Definitioner..2 Mål.2 Syfte...2 Åtgärder...3 Till dig som förälder!...4...4

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling. Förskolan Vasavägen Vasavägen 2 Planen gäller

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling. Förskolan Vasavägen Vasavägen 2 Planen gäller Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Förskolan Vasavägen Vasavägen 2 Planen gäller 2014-2015 1 Innehåll 1. Inledning 3 2. Vision 3 3. Syfte.. 3 4. Lagar och styrdokument 3 5. De sju diskrimineringsgrunderna

Läs mer

Välkommen till Förskolerådet

Välkommen till Förskolerådet Välkommen till Förskolerådet Dag: Onsdag den 14 november Tid: 18.30 20:00 ca. Plats: Moröbacke skola, stora konferensen, Höjdgatan 10 Gå igenom föregående protokolls punkter Information kring aktuella

Läs mer

LIVSKUNSKAP i Rudboda skola

LIVSKUNSKAP i Rudboda skola LIVSKUNSKAP i Rudboda skola 1 Rudboda skolas vision Alla elever ska ha de kunskaper och färdigheter som fordras för en positiv självbild och framtidstro På Rudboda skola: har vi ett gemensamt, positivt

Läs mer

TORPASKOLANS FRITIDSHEM

TORPASKOLANS FRITIDSHEM TORPASKOLANS FRITIDSHEM TORPASKOLANS FRITIDSHEM Vi vill hälsa dig välkommen till Torpaskolan och Torpaskolans fritidshem! Vi tillsammans arbetar för att alla ska trivas här och fritidshemsverksamheten

Läs mer

Lokal arbetsplan läsår 2015/2016

Lokal arbetsplan läsår 2015/2016 Lokal arbetsplan läsår 2015/2016 Förskolan Åmberg Sunne kommun Postadress Besöksadress Telefon och fax Internet Giro och org nr Sunne Kommun Sunne RO växel www.sunne.se 744-2684 bankgiro 40. Skäggebergsskolan

Läs mer

LIKABEHANLDINGSPLAN NORRGÅRDENS FÖRSKOLA

LIKABEHANLDINGSPLAN NORRGÅRDENS FÖRSKOLA LIKABEHANLDINGSPLAN 2014 NORRGÅRDENS FÖRSKOLA Övergripande styrdokument angående likabehandlingsplan Förskolans värdegrund och uppdrag: Förskolan ska ta tillvara och utveckla barnens förmåga till ansvarskänsla

Läs mer

Likabehandlingsplan för Skeppets förskola

Likabehandlingsplan för Skeppets förskola Likabehandlingsplan för Skeppets förskola Alla ska visa varandra hänsyn och respekt Alla ska ta ansvar Alla ska känna en framtidstro Syfte: Planen ska syfta till att främja barnens lika rätt oavsett kön,

Läs mer

Klubbans förskola. Forskande barn, Medforskande pedagoger

Klubbans förskola. Forskande barn, Medforskande pedagoger Klubbans förskola Forskande barn, Medforskande pedagoger Vi vill att barnen ska minnas förskolan som en plats där de lärde sig att tro på sig själva och sin egen förmåga... DET JAG HÖR DET GLÖMMER JAG.

Läs mer

Förskolan ska präglas av en kultur där vi pratar med varandra och inte om varandra

Förskolan ska präglas av en kultur där vi pratar med varandra och inte om varandra Förskoleenheten Marieberg 1 Likabehandlingsplan Denna plan är upprättad för att förbättra arbetet med att förebygga, upptäcka och åtgärda i de fall diskriminering och kränkningar uppkommer eller fortsätter.

Läs mer

Verksamhetsidé för Solkattens förskola

Verksamhetsidé för Solkattens förskola Verksamhetsidé för Solkattens förskola VERKSAMHETSIDÉ Solkattens förskola är en demokratisk mötesplats för barns lek, lärande och utveckling, inflytande och delaktighet. En välkomnande förskola som genomsyras

Läs mer

Det nya i Läroplan för förskolan

Det nya i Läroplan för förskolan Det nya i Läroplan för förskolan Som träder i kraft 1 juli 2019 Malin Malmström Bakgrund - Förskolesatsningen Skolinspektionen har mellan 2015-2017 granskat ett stort antal förskolor och deras ledning,

Läs mer

Arbetsplan/ Verksamhetsplan 2018/2019

Arbetsplan/ Verksamhetsplan 2018/2019 Arbetsplan/ Verksamhetsplan 2018/2019 1 Innehållsförteckning: Inledning...3 Syfte...3 Vision och verksamhetsinriktning...4 Organisation...4 Mål, barns rättigheter / pedagogers skyldigheter...5 Föräldrasamverkan...8

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN Pedagogisk omsorg. Dala-Järna Vansbro Äppelbo

LOKAL ARBETSPLAN Pedagogisk omsorg. Dala-Järna Vansbro Äppelbo LOKAL ARBETSPLAN Pedagogisk omsorg Dala-Järna Vansbro Äppelbo 2012-2013 1 Presentation Pedagogisk omsorg är en form av förskoleverksamhet som till största delen bedrivs i den anställdes hem och mestadels

Läs mer

Utvecklingsplan för Förskolan i Eda kommun

Utvecklingsplan för Förskolan i Eda kommun Utvecklingsplan för Förskolan i Eda kommun 2018-2021 Samverkande Ledstjärnor Nyf tiv a v o Inn iken st nd ja äm so fr äl tid m f ra ro H r Ha e Hela människan i centrum Sida 3 Målbild Ökad måluppfyllelse

Läs mer