Slutrapport för stöd till insatser på livsmedelsområdet

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Slutrapport för stöd till insatser på livsmedelsområdet"

Transkript

1 Slutrapport för stöd till insatser på livsmedelsområdet Datum: Projektnamn: Mat, miljö, klimat, Dnr /08 1. SAMMANFATTNING 1.1 Positiva effekter av projektet Projekthemsidan lanserades i november 2009 Sedan lanseringen har projekthemsidan haft drygt 2500 besökare (nov-09 till jan-10) och antalet besökare ser ut att öka stadigt Några besökare har betygssatt hemsidans texter flera med högsta betyg En serie om tre videoseminarier med olika teman inom området mat-miljö hölls i november 2009 Seminarieserien fick ca 50 besökare per tillfälle från fyra orter Seminarieserien mottogs mycket positivt av publiken som främst utgjordes av lärare Seminarieserien upplevdes som positiv av de forskare som deltog som experter flertalet har tackat ja till att medverka i ännu en seminarieserie i mars-april 2010 Videoseminarierna fungerade bra tekniskt och sparade resurser (färre och kortare resor, sparad arbetstid för åhörare) Seminarieserien gav genomslag i lokalradio (1 st.) och lokalpress (3 st.) Seminarieserien gav genomslag i fackpress (1 notis) Kontakter har knutits med forskare inom området mat-miljö 1.2 Övriga erfarenheter av projektet Antalet besökare vid seminarierna var färre än väntat varför vi planerar att ha en mer aktiv marknadsföring av kommande seminarieserie 2. BAKGRUND I dagens klimatdebatt anges maten som en av de största klimatbovarna. Detta har gjort att intresset för frågor om mat och matens påverkan på klimatet och andra aspekter på miljön är stort i samhället i dag. Många konsumenter undrar vilken mat som är nyttig, miljövänlig och närproducerad och vill gärna bidra till en bättre miljö, men saknar kunskap och förutsättningar för att kunna förändra sitt beteende. Det stora intresset och önskan hos konsumenter att kunna påverka genom medvetna matval utgör ett gyllene tillfälle att kommunicera den kunskap som finns i dag. Den kunskap och de aktuella forskningsrön som finns behöver dock kommuniceras. Det finns också ett behov av att koppla ihop och vidareförmedla sambandet och helheten mat-miljöhälsa-forskning på ett bra sätt och att sätta in mat-klimat-frågan i det vidare matmiljö-perspektivet. 1 (7)

2 3. SYFTE OCH MÅLGRUPP 3.1 Syfte Syftet med projektet är att öka medvetenheten om livsmedel i Sverige särskilt med avseende på matens miljö- och klimatpåverkan från jord till bord. Syftet är också att erbjuda konsumenterna information om hur man kan gå till väga för att välja och hantera maten rätt med tanke på miljön och klimatet. 3.2 Målgrupp Den primära målgruppen är konsumenter från hela landet som har ett miljö- och matintresse, lärare och gymnasieelever med inriktning på naturvetenskap, livsmedel och hotell- och restaurang. Den sekundära målgruppen är de mediala kontakter som upprättas under projektet, men även de kommunala lärcentra som finns runt om i landet. Förutom detta vill vi även väcka intresse och försöka påverka och utöka kunskapen hos de konsumenter som idag har ett mindre intresse av mat- och miljöfrågor. 3.3 Resultat Projekthemsidan lanserades i november 2009 och är tillgänglig för allmänheten. Hemsidan presenterar fem teman inom området mat-miljö (se bilaga ) och i dagsläget finns 14 texter tillgängliga på hemsidan. Texterna beskriver populärvetenskapligt det aktuella kunskapsläget om matproduktionens miljöpåverkan. Inspelade intervjuer och kortfrågor till forskare finns tillgängliga att se på hemsidan för dem som snabbt och enkelt vill ta del av informationen. Exempel på innehåll i texter och intervjuer är: Olika jordbruksbaserade produktionsmodeller med avseende på kvalitet, näringsinnehåll och miljö (konventionellt, ekologiskt, närodlat m.m.) Transporter och svinn i livsmedelskedjan samt livscykelanalyser Underlag för val av livsmedel som är bra både för hälsan och för miljön Olika livsmedelsmärkningar inklusive klimatmärkning av livsmedel Projekthemsidans nyhetsspalt, blogg, tips och kalendarium (se bilaga 1.1 och 1.7) uppdateras kontinuerligt. De olika temaavsnitten kommer likaså att uppdateras och kompletteras med nytt material och ytterligare teman planeras. Projekthemsidan har haft unika besökare sedan den lanserades. Besökssiffran är troligen underskattad eftersom hemsidan till stor del antas ha besökts av elever och lärare på skolor. På skolor är antalet datorer betydligt färre än antalet användare och det är datorns identitet som registreras som ett unikt besök på hemsidan under en dag. Antalet besökare på hemsidan ser ut att öka stadigt. Sedan starten har besökarantalet stigit med ca 100 per månad från 767 i november 2009 till 927 i januari En seminarieserie om tre videosända seminarier hölls i november 2009 (bilaga ). Seminarierna riktades mot sex orter - Uppsala, Mora, Leksand, Söderhamn, Bollnäs och Älvdalen. Vid varje tillfälle deltog sammanlagt ca 50 deltagare, främst lärare. Deltagarna fanns på fyra av de sex orterna, Älvdalen och Bollnäs hade inga anmälda. Sammanlagt sju experter/forskare från SLU, SIK, Svenskt sigill och Livsmedelsverket deltog i seminariernas expertpaneler. Deltagarantalet var dock lägre 2 (7)

3 än förväntat och inför framtida seminarier kommer vi att satsa mer på kommunikation och marknadsföring. Marknadsföringen bestod av inbjudan med program (bilaga 3.1) på projekthemsidan och på annonser införda i lokala annonsblad (bilaga ), presentation av inbjudan på en elektronisk skärm på SLU (endast lokalt) inför varje seminarium (bilaga ) och kontakt med lärcentra och skolor via e-post och telefon. Ett antal representanter för lokalmedia (bilaga 3.7) kontaktades per telefon innan seminarieseriens start och pressinbjudan lades på projekthemsidan, på LivsmedelsSverige och på MyNewsdesk inför varje seminarium (bilaga ). Vid lanseringen av projekthemsidan lades ett pressmeddelande (bilaga 3.11) ut på projekthemsidan, på LivsmedelsSverige och på MyNewsdesk. Pressinbjudningarna och pressmeddelandet skickades även ut med nyhetsbrev från LivsmedelsSverige och MyNewsdesk. Mediekontakterna resulterade i en viss respons från lokalpress, fackpress och lokalradio i samband med seminarierna (bilaga ). 4. PROJEKTETS MÅL 4.1 Övergripande mål Det övergripande målet med projektet är att informera och upplysa den intresserade allmänheten om matens olika kopplingar till miljön och klimatet, vilket ska uppnås genom ett antal utåtriktade aktiviteter i olika regionala områden från norr till söder. Dessutom ska vi erbjuda ett lättillgängligt, uppdaterat och samlat webbmaterial på en projekthemsida. Webbmaterialet ska utformas så att det kan användas i gymnasieskolans undervisning. Målet är alltså att sätta in frågan om mat och klimat i ett bredare mat och miljöperspektiv genom att bland annat belysa olika miljöaspekter (klimatet, näringsläckage, gifter, avfall/kretslopp m.m.) och hur dessa påverkas av livsmedelsproduktionen. 4.2 Resultat Faktamaterial och inspelade intervjuer av forskare som speglar det målsatta innehållet finns tillgängligt för allmänheten på den i projektet utvecklade projekthemsidan Kontakt med lärcentra har etablerats och en seminarieserie om tre videosända seminarier genomfördes i november 2009 och riktades mot Uppsala, Mora, Leksand, Söderhamn, Älvdalen och Bollnäs. Deltagare anmäldes till 4 av de 6 orterna (Mora, Leksand, Söderhamn och Uppsala). Inför seminarieserien kontaktades media (se bilaga ). Seminarierna gav genomslag i lokalmedia i form av tre tidningsartiklar (bilaga ), en notis i fackpressen (bilaga 4.4) och en radiosänd intervju av projektledaren Karolin Bergman (bilaga 4.5). Seminarierna mottogs mycket positivt både av besökare och medverkande experter. En ny seminarieserie är inplanerad i mars-april 2010 och skolträffar planeras under GENOMFÖRANDE OCH TIDSPLAN Under redovisningsperioden har Modul 1 enligt projektplanen genomförts. Modulen innefattar uppstart av projektet med informationsbearbetning och utveckling av projekthemsidan samt upprättande av nödvändiga kontakter. Lansering av projektshemsidan och utveckling/test av seminarieserien genomförs också i Modul 1. 3 (7)

4 Aktiviteterna i Modul 1, planerad tidpunkt för genomförande och faktisk tidpunkt för genomförande presenteras i tabellen nedan. Aktivitet (2009) Plan Utfört Insamling av bakgrundsmaterial, kontakt apr jun apr - jun med andra aktörer, dialog med forskare start av produktion av texter till projekthemsida maj aug och för media start av design och teknisk utveckling av sajten maj maj framtagning av program för tre seminarieträffar maj maj i samarbete med forskare dialog med lärcentra maj jun aug start av nätverk med lokalpress jul aug okt lansering av projekthemsida aug sep nov genomförande av en första seminarieserie, sep nov nov 3 träffar nov. fortsatt nätverksbyggande med lokalpress sep nov nov Alla planerade aktiviteter är genomförda, några dock med lite senare start än den ursprungliga tidsplanen angav. 6. SPRIDNING AV PROJEKTETS RESULTAT Informationsmaterial i form av texter, bilder och inspelade intervjuer av forskare finns tillgängligt för allmänheten via projekthemsidan som kommer att leva vidare även efter projekttidens slut. Genom de videosända seminarierna och kontakten med media har vetskap om projektet spridits till personer som i sin tur sannolikt sprider kännedomen om projektet vidare. En ny seminarieserie som vänder sig till nya orter är inplanerad i mars-april Sex av sju forskare/experter som satt i panelerna för redan utförda seminarier kommer att delta även vid kommande seminarieserie en ersätts av en nyetablerad kontakt från Konsumentföreningen Stockholm. Samarbetet med forskare från olika universitet och högskolor har varit positivt och värdefullt. Samarbetet kommer att vidareutvecklas och vi fortsätter också att bygga nätverk med lokal media och kommunala lärcentra. 7. PROJEKTETS FINANSIERING Projektets totala kostnad under perioden till : Varav har finansierats av: Jordbruksverket (50 %) SLU (50 %) SEK SEK SEK 4 (7)

5 8. PROJEKTETS ARBETSSÄTT Projektet har genomförts av kunskapsplattformen LivsmedelsSverige som är en webbplats och ett nätverk som fyra branschorganisationer, en myndighet och nio universitet och högskolor står bakom. Formellt tillhör LivsmedelsSverige SLU, Sveriges lantbruksuniversitet. Samarbetet regleras i avtal och kärnverksamheten samfinansieras av branschorganisationerna och universiteten/högskolorna. De projekt som genomförs under LivsmedelsSveriges paraply är sanktionerade av ledningsgruppen för LivsmedelsSverige (se Vi som jobbar med LivsmedelsSverige är: Ingela Hallberg- Verksamhetsledare för LivsmedelsSverige. Utbildad agronom och har jobbat med LivsmedelsSverige i många år. Ingela har övergripande ekonomiskt ansvar för projektet och jobbar med nätverken med media. Karolin Bergman- Projektledare och redaktör på LivsmedelsSverige. Karolin är legitimerad dietist och har jobbat med flera projekt om mat och hälsa under ett par års tid. Karolin är tillsammans med Pernilla Johnsson projektledare för detta projekt. Hon har skrivit texter för pressen, är redaktör för projekthemsidan och har satt struktur för projekthemsidans faktainnehåll och har ansvarat för anordnandet av seminarier. Carina Gossas- Projektledare och redaktör på LivsmedelsSverige, delvis föräldraledig under projekttiden. Carina är utbildad livsmedelsagronom och har jobbat med livsmedelsfrågor i ett par år. Carina har skött kontakten med de forskare som knutits till projektet och hon har också skrivit och redigerat faktatexter. Linda Cronsten- Webbmaster för LivsmedelsSverige. Linda är utbildad informatör. Hon håller samman webbplatsen för projektet och ansvarar för teknik och design. Anniqua Melin projektassistent. Anniqua har jobbat med information i olika former och som fotograf innan hon nyligen anställdes på LivsmedelsSverige. Anniqua sköter bl.a. kontakterna med kommunala lärcentra och samordnar tekniken inför seminarierna. Pernilla Johnsson är disputerad livsmedelsagronom och svarar speciellt för forskningsaspekterna i projektet Pernilla ersätter Carina Gossas under föräldraledigheten och delar ansvaret som projektledare och redaktör för med Karolin Bergman. 9. SLUTSATS OCH REKOMMENDATIONER Erfarenheterna från projektet är mycket positiva och visar tydligt att vår projektidé har hållit och att den utan tvekan är värd att fortsätta att genomföra. Projekthemsidan har producerats och innehåller grundläggande fakta om matproduktionens miljöpåverkan i form av faktatexter, inspelade intervjuer m.m. Besökarantalet på projekthemsidan har ökat varje månad sedan lanseringen vilket betyder att informationen efterfrågas. Videosända seminarier har genomförts med stor framgång och visade att det kan vara ett effektivt och resurssnålt sätt att mötas på. Deltagarna på de olika orterna har varit mycket nöjda, liksom våra samarbetspartners i kommunala lärcentra som efterfrågar fler videosända seminarier. För att öka antalet åhörare på seminarierna tror vi dock att vi måste öka ansträngningarna gällande marknadsföring av seminarierna. Lokalpressen har varit med på seminarierna och skrivit artiklar vilket ytterligare ökar spridning av kunskap både om projektet och det ämne projektet behandlar. 5 (7)

6 10. KONTAKTPERSON Ingela Hallberg: telefon, ; e-post, Karolin Bergman: telefon, ; e-post, Pernilla Johnsson: telefon, ; e-post, Samtliga har postadress: LivsmedelsSverige SLU Box Uppsala 6 (7)

7 Bilagor: Projekthemsidan Startsida 1.2 Tema: Jordbruket 1.3 Tema: Från jordbruk till tallrik 1.4 Tema: Att välja miljösmart 1.5 Tema: Miljö och klimat 1.6 Tema: Märkning 1.7 Om projektet Genomförande av seminarier 2.1 Diskussionsunderlag, seminarium 1, 3 nov Diskussionsunderlag, seminarium 2, 17 nov Diskussionsunderlag, seminarium 3, 24 nov Tips till föreläsare vid videokonferens Marknadsföring av seminarier och projekthemsida 3.1 Inbjudan till seminarieserien 3.2 Annons för seminarier i Bollnäs 3.3 Annons för seminarier i Älvdalen, Mora, Leksand 3.4 Skärmpresentation till seminarium 1 Ultuna, nov Skärmpresentation till seminarium 2 Ultuna, nov Skärmpresentation till seminarium 3 Ultuna, nov Kontaktade medier - MiljösmartMat 3.8 Pressinbjudan för seminarium 1, 3 nov Pressinbjudan för seminarium 2, 17 nov Pressinbjudan för seminarium 3, 24 nov Pressmeddelande lansering av projekthemsida Seminarieserien genomslag i media 4.1 Artikel i Söderhamnskuriren 4 november Artikel i Mora Tidning 6 november Artikel Mora Tidning 20 november Notis i Dietistaktuellt nr 6 december Intervju med Karolin Bergman i Radio Siljan 2 november 2009 notis från webbplats 7 (7)

8 1.1

9 1.2

10 1.3

11 1.4

12 1.5

13 1.6

14 1.7 (1)

15 1.7 (2)

16 1.7 (3)

17 2.1 (1) Underlag till videoseminarierna om mat, miljö och klimat Träff 1: Ekologiskt, konventionellt, närodlat v. 45, tisdag 3e nov Moderator: Ingela Hallberg Bisittare: Karolin Bergman, Pernilla Johnsson Medverkande: Rune Andersson, Mat 21 Johanna Björklund, CUL Jan Bertilsson, HUV Seminariet inleds med en presentation av deltagarna. De första 45 minuterna får varje deltagare svara på 3 lite längre frågor med möjlighet att utveckla svaret något (svarstid max 3-4 minuter per fråga). Svaren kan gärna illustreras av bilder som visas via en dator. Det blir alltså tre frågerundor på ungefär samma tema till de medverkande, se nedan. Andra delen av seminariet är öppet för frågor från lyssnarna, om inte tillräckligt med frågor kommer in finns förberedda frågor som moderatorn kan ställa. En avslutande frågerunda med blick mot framtiden kan avrunda seminariet. Frågor till RUNE ANDERSSON Tre huvudfrågor; 1. Berätta om lantbruket i Sverige hur ser det ut i dag? 2. Vilka moment i produktionen av livsmedelsråvaror som till exempel spannmål och kött, har störst påverkan på miljön och varför? 3. Vilka fokusområden har svensk lantbruksforskning när det gäller miljön? Frågor att fylla ut med om inte publiken har så mycket frågor: Hur ser din bild ut av ett lantbruk som är så skonsamt som möjligt för miljön? Vilka moment i den svenska livsmedelsproduktionen har störst påverkan på miljön och varför? Hur skulle vi kunna ändra metoderna i jordbruk och djurhållning så att produktionen blir mer skonsam för miljön? Varför kallas det för konventionell produktion? Hur har arbetssättet utvecklats? Vilka är de största likheterna och skillnaderna mellan ekologisk och konventionell produktion? Avslutande fråga: Hur tror du att lantbruket kommer att se ut i Sverige om 50 år?

18 2.1 (2) Frågor till JOHANNA Tre huvudfrågor; 1. Berätta om det ekologiska lantbruket i Sverige hur ser det ut i dag? - Vilken filosofi ligger bakom det ekologiska lantbruket och vad är målet för den ekologiska rörelsen? 2. Vilka är de största miljöfrågorna inom det ekologiska lantbruket? 3. Vad forskar man om när det gäller ekologisk produktion och miljö? Frågor att fylla ut med om inte publiken har så mycket frågor: Hur ser din bild ut av ett lantbruk som är så skonsamt som möjligt för miljön? Hur påverkas miljön av det ekologiska jordbruket? Varför har vi ekologisk produktion i Sverige? Hur stor del av det svenska jordbruket är ekologisk? Hur mycket är det jämfört med andra länder? Hur kontrolleras ekologiska produkter? Hur kan man veta att en ekologisk produkt verkligen är ekologisk? Vad skiljer KRAV och ekologiskt, är det samma sak? (EU-ekologiskt) Avslutande fråga: Hur tror du att det ekologiska jordbruket kommer att se ut om 50 år? Frågor till JAN BERTILSSON Tre huvudfrågor; 1. Berätta om mjölkproduktionen i Sverige Hur ser den ut i dag? 2. Vilka moment inom mjölkproduktionen är viktigast att förbättra ur miljöoch klimatsynpunkt? 3. Ge exempel på forskning som bedrivs om effektiv och klimatsmart mjölkproduktion. Frågor att fylla ut med om inte publiken har så mycket frågor: Varför säger man att kor/nötkreatur är miljöbovar? Är det någon skillnad i miljö- och klimatbelastning mellan kor som hålls för mjölkproduktion och kor som hålls för köttproduktion? Avslutande fråga: Hur tror du att mjölkproduktionen ser ut om 50 år?

19 2.2 (1) Underlag till videoseminarierna om mat, miljö och klimat Träff 2: Livsmedelsval, kostråd och märkning v. 47, tisdag 17e nov Moderator: Rune Andersson Bisittare: Pernilla Johnsson, Anniqua Melin Plats: Sal H, Undervisningshuset, Ultuna, SLU, Uppsala Medverkande: Monika Pearson, expert vid Livsmedelsverket Pernilla Tidåker, projektledare Svenskt Sigill/Klimatmärkningen Seminariet inleds med en presentation av deltagarna. De första 45 minuterna får varje deltagare svara på 3 lite längre frågor med möjlighet att utveckla svaret något (svarstid max 3-4 minuter per fråga). Svaren kan gärna illustreras av bilder som visas via en dator. Det blir alltså tre frågerundor på ungefär samma tema till de medverkande, se nedan. Andra delen av seminariet är öppet för frågor från lyssnarna. Om inte tillräckligt med frågor kommer in finns förberedda frågor som moderatorn kan ställa. En avslutande frågerunda med blick mot framtiden kan avrunda seminariet. Frågor till MONIKA PEARSON Tre huvudfrågor; 1. Varför har Livsmedelsverket tagit fram miljöanpassade kostråd? 2. Hur har arbetet gått till? 3. Vad är det i vår konsumtion som vi kan eller bör ändra på för att både kunna äta nyttigt OCH miljösmart? Frågor att fylla ut med om inte publiken har så mycket frågor: Är ekologiska livsmedel bättre för hälsan? Finns det något kostval som har stor positiv effekt för både hälsa och miljö? Hur har vår livsmedelskonsumtion ändrats de senaste årtiondena? Hur har vår hälsa förändrats de senaste årtiondena och vad har maten spelat för roll? Är märkningen sådan att konsumenter kan göra miljösmarta matval idag? Bortsett från en klimatmärkning, vad kan förbättras på området? Finns det några tillagningsmetoder som är bra/bättre för hälsan och miljön?

20 2.2 (2) Frågor till PERNILLA TIDÅKER Tre huvudfrågor; 1. Var i livsmedelskedjan är klimatpåverkan störst och varför? 2. Hur kommer klimatmärkningen att fungera? 3. Hur äter vi klimatsmart och vad kan olika aktörer i livsmedelskedjan göra? Frågor att fylla ut med om inte publiken har så mycket frågor: Hur långt har arbetet kommit och när kommer vi att kunna se ert klimatmärke i affären? Vilka är med och tar fram klimatmärkningen? Vad är det för skillnad på kött och kött ur ett klimatperspektiv vad ger de största skillnaderna? Är Sverige först med en klimatmärkning av livsmedel? Många av de livsmedel som finns i affärerna kommer från andra länder än Sverige - hur ska man kunna jämföra svenska och importerade produkter?

21 2.3 (1) Underlag till videoseminarierna om mat, miljö och klimat Träff 3: Förpackningar, matsvinn och transporter hur ska vi hantera maten på bästa sätt? v. 48, tisdag 24e nov Moderator: Rune Andersson Bisittare: Pernilla Johnsson Plats: Sal H, Undervisningshuset, Ultuna, SLU, Uppsala Medverkande: Elin Röös, doktorand Inst. f. energi och teknik, SLU Johanna Berlin, expert på livscykelanalyser, SIK Seminariet inleds med en presentation av deltagarna. De första 45 minuterna får varje deltagare svara på 3 lite längre frågor med möjlighet att utveckla svaret något (svarstid max 3-4 minuter per fråga). Svaren kan gärna illustreras av bilder som visas via en dator. Det blir alltså tre frågerundor på ungefär samma tema till de medverkande, se nedan. Andra delen av seminariet är öppet för frågor från lyssnarna. Om inte tillräckligt med frågor kommer in finns förberedda frågor som moderatorn kan ställa. En avslutande frågerunda med blick mot framtiden kan avrunda seminariet. Frågor till ELIN RÖÖS Tre huvudfrågor: 1. Hur stor andel av livsmedelskedjans totala miljöbelastning står transporter, förpackningar och livsmedelsindustrin i övrigt för? Vilka typer av miljöbelastningar handlar det om? 2. Hur påverkas klimatet av olika transportsätt av mat? 3. Vad kan vi göra för att minska miljöpåverkan? Frågor att fylla ut med om inte publiken har så mycket frågor: Hur kan jag som konsument tänka när jag väljer livsmedel? Är närproducerade varor alltid bättre ur miljöperspektiv? Är ekologiska varor bättre ur miljöperspektiv? Ska jag välja ekologiska äpplen från Nya Zeeland eller svenska konventionellt odlade? Vilka är de största utmaningarna inom livsmedelsproduktionen för att få till en hållbar produktion? Vad är på gång i det svenska jordbruket för att få en mer hållbar livsmedelsproduktion?

22 2.3 (2) Frågor till JOHANNA BERLIN Tre huvudfrågor: o Hur kan man jämföra olika produkters klimatpåverkan och vad är det man tittar på? (vad är en livscykelanalys och hur går det till att ta fram en)? o Hur stort är svinnet i olika led i livsmedelskedjan och hur påverkar svinnet miljön/klimatet? o Vad har förpackningar för betydelse för klimatpåverkan (hållbarhet, svinn, transporter)? Frågor att fylla ut med om inte publiken har så mycket frågor: Hur kan svinnet begränsas (tips för konsumenter)? Vad sker i transport-/handelsledet för att minska svinnet? Finns det olika typer av livscykelanalyser, t. ex. att man tar hänsyn till klimatet i en och andra miljöaspekter i en annan analys eller syftar de till att vara heltäckande? Hur säkra är livscykelanalyserna (vilka begränsningar/svårigheter finns när man tar fram dem)? Hur står sig färska produkter jämfört med samma produkter som är djupfrysta ur ett miljö-/klimatperspektiv? Vilka förpackningar är miljösmartast respektive miljöosmartast och varför? Vad kan man tänka på som konsument om samma vara finns i olika slags förpackningar.

23 2.4 Tips till föreläsare i videokonferens Ställ in kameran så att du naturligt kan titta in i kameran när du talar, du ska inte behöva titta upp eller åt sidan utan rakt in i kameran. Om inte är det svårt att få kontakt med åhörarna. Ha mikrofonen placerad så att du inte kommer åt den med händerna eller kan lägga handlingar över den. Det blir ett förfärligt ljud hos åhörarna om inte mikrofonen får stå för sig själv. Videokonferensen är röststyrd dvs den som talar kommer i bild. Det är därför viktigt att den som inte talar stänger av sin mikrofon. Har du en pp-presentation, växla mellan bilderna och dig själv så att föreläsningen blir levande. Det är viktigt att åhörarna får se dig mellan bilderna. Skicka om möjligt ut åhörarkopior i förväg, ibland kan det vara svårt att läsa i rutan vad som står. Se gärna till att ha en moderator som håller i föreläsningen, kontrollerar att alla som ska vara med är det, håller koll på tiderna samt om någon av åhörarna vill fråga. Dela gärna upp föreläsningen i dina anföranden varvat med frågestund, eller lämna tid efter föreläsningen för frågor. Ett tips om klädsel är att inte ha rött eller stormönstrat i starka färger då det lätt blir flimmer då. Via nedanstående länk kan ni titta på en liten film som gjorts här i Östersund med skådespelaren Michael Rahm och Jan Zakrisson. Lite kul är den men också informativ. OBS!! Man behöver inte ha gult på sig! Hoppas att dessa små tips kan vara er behjälpliga att genomföra en bra föreläsning. Lycka till mms://video.jamtland.net/avmedia/videokonf_1mb.wmv

24 3.1

25 3.2

26 3.3

27 3.4 Inbjudan till seminarium Tid: Tisdagen 3 november kl. 15:30-17:30 Plats: Sal H, Undervisningshuset, Ultuna Kostnadsfritt finns det? Experter svarar på aktuella frågor I panelen sitter: Rune Andersson, prof. i markvetenskap, SLU Johanna Björklund, forskare vid centr. f. uthålligt lantbruk, CUL Jan Bertilsson, prof. i husdjursvetenskap, SLU Moderator: Ingela Hallberg, LivsmedelsSverige Arrangeras av LivsmedelsSverige

28 3.5 Seminarium om Livsmedelsval, kostråd d och märkningm - hur ska jag som konsument tänka? t Tid: Tisdagen 17 november kl. 15:30-17:30 17:30 Plats: Sal H, Undervisningshuset, Ultuna Kostnadsfritt Experter svarar påp aktuella frågor I panelen sitter: Monika Pearson, expert vid Livsmedelsverket Pernilla Tidåker ker,, projektledare Svenskt Sigill/Klimatmärkningen Moderator: Rune Andersson, prof. i markvetenskap, SLU Arrangeras av LivsmedelsSverige

29 3.6 Inbjudan till seminarium om Förpackningar, matsvinn och transporter - hur ska vi hantera maten påp bästa sätt? s Tid: Tisdagen 24 november kl. 15:30-17:30 Plats: Sal H, Undervisningshuset, Ultuna Kostnadsfritt Experter svarar påp aktuella frågor I panelen sitter: Elin Röös,, forskare vid Inst. f. energiteknik, SLU Johanna Berlin, expert påp livscykelanalyser, SIK Moderator: Rune Andersson, prof. i markvetenskap, SLU Arrangeras av LivsmedelsSverige

30 3.7 Mediekontakter MiljösmartMat Karolin Bergman Kontaktade medier för MiljösmartMat 2/ Falukuriren (Dalarnas tidningar) Nina Funke, nyhetschef Även mailat: Dalademokraten Eva Högkvist Även mailat: Ljusnan (Bollnäs) Söderhamnskuriren Mattias Guaring Även mailat: UNT Nyhetschef Anna Martin Mailat:

31 3.8

32 3.9 Pressinbjudan 17 november 2009 Hur gör jag för att bli en miljösmart matkonsument? Experter svarar på dina frågor tisdagen den 17 november Hur ska jag som konsument kunna välja mat som både är bra för miljön och min hälsa? När får vi en klimatmärkning av livsmedel och hur kommer den att fungera? Dessa och andra frågor kring samma tema diskuteras vid den andra seminarieträffen i projektet Miljösmart mat som handlar om livsmedelsproduktionens och konsumtionens miljöpåverkan. I expertpanelen sitter nutritionist Monika Pearson från Livsmedelsverket och Pernilla Tidåker, projektledare för Klimatmärkningen/Svenskt sigill. -Klimatmärkningen av livsmedel kommer innebära att vi ställer krav på ett ansvar för hela produktionskedjan. Till exempel får man inte utfodra sina djur med soja som odlats på mark som kommit till genom skövling av regnskog. Energin som används ska också vara förnybar och utsläpp av klimatgaser ska begränsas. Detta säger Pernilla Tidåker som leder projektet med att ta fram en klimatmärkning av livsmedel. Monika Pearson har medverkat vid framtagandet av Livsmedelsverkets nya miljöanpassade kostråd. Seminariet ges via videolänk och sänds från Sveriges lantbruksuniversitet vid Ultuna i Uppsala till lärcentra i Bollnäs, Leksand, Mora, Söderhamn och Älvdalen, där Du som journalist kan vara med och ställa dina frågor. Inbjudna är även skolpersonal och allmänhet. Datum: tisdagen den 17 november Tid: Plats: Centrum för flexibelt lärande i Söderhamn, Högskoleenheten i Bollnäs och SiljansUtbildarna i Leksand, Mora och Älvdalen samt sändningslokal, sal H i Undervisningshuset på Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala. Varmt välkomna! Projektet Miljösmart Mat genomförs av LivsmedelsSverige med stöd från Jordbruksverket. Ytterligare en seminarieträff äger rum den 24 november. Då handlar det om transporter, förpackningar och svinn. Kontakt: Pernilla Johnsson, eller Ingela Hallberg , LivsmedelsSverige

33 3.10 Pressinbjudan 24 november 2009 Visst är det väl transporten av mat som är den största miljöboven - eller? Experter svarar på dina frågor tisdagen den 24 november Ett av tio kilo mat som vi köper i Sverige slängs i onödan. Odlad lax från Norge transporteras till andra sidan jordklotet för att rensas och styckas och transporteras sedan till svenska butiker. Hur ska vi hantera maten på bästa sätt för att minska onödig miljöbelastning? Hur stor skillnad gör det om jag cyklar till affären istället för att ta bilen? Hur gör man för att jämföra klimatpåverkan från olika livsmedel? Frågor kring transporter, förpackningar och svinn diskuteras vid den tredje seminarieträffen i projektet Miljösmart Mat som handlar om livsmedelsproduktionens och konsumtionens miljöpåverkan. I expertpanelen sitter Elin Röös från Institutionen för energi och teknik vid SLU, Uppsala och Johanna Berlin, expert på livscykelanalyser från Institutet för livsmedel och bioteknik, SIK, i Göteborg. - Det kan göra stor skillnad vad vi väljer att köpa. Ett kilo äpplen som importeras från Nya Zeeland kan orsaka utsläpp av 7 gånger så mycket koldioxid som ett kilo svenskodlade äpplen, säger Elin Röös. Seminariet ges via videolänk och sänds från Sveriges lantbruksuniversitet vid Ultuna i Uppsala till lärcentra i Bollnäs, Leksand, Mora, Söderhamn och Älvdalen, där Du som journalist kan vara med och ställa dina frågor. Inbjudna är även skolpersonal och allmänhet. Datum: tisdagen den 24 november Tid: Plats: Sal H i Undervisningshuset på Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala, Centrum för flexibelt lärande i Söderhamn, Högskoleenheten i Bollnäs och SiljansUtbildarna i Leksand, Mora och Älvdalen samt sändningslokal, Varmt välkomna! Projektet Miljösmart Mat genomförs av LivsmedelsSverige med stöd från Jordbruksverket. Kontakt: Pernilla Johnsson, eller Ingela Hallberg , LivsmedelsSverige

34 3.11 PRESSMEDDELANDE Miljösmart Mat Nytt webbforum Idag lanseras den nya webbplatsen Miljösmart mat Bakom projektet ligger den nu 13-åriga plattformen LivsmedelsSverige som fått finansiering av Jordbruksveket för att samla och presentera kunskap kring mat, miljö och klimat. - Syftet med projektet Miljösmart mat är att öka medvetenheten om livsmedel i Sverige, särskilt med avseende på matens miljö- och klimatpåverkan från jord till bord, säger projektledare Karolin Bergman. - Vi vill också erbjuda engagerade konsumenter information om hur de kan göra för att välja och hantera maten rätt med tanke på miljö och klimat, tillägger Karolin. Projektets mål kommer att uppnås genom att ett enkelt och tillgängligt webbmaterial utformas, det omfattar både faktatexter och intervjuer med forskare. Ett antal utåtriktade aktiviteter i olika regionala områden från norr till söder kommer också anordnas. Webbplatsen är tänkt att kunna användas i undervisning för gymnasieskolan. Det första informationsmaterialet som görs tillgängligt handlar om jordbruket och dess miljöpåverkan. Projektet stöds av Jordbruksverket genom regeringens särskilda satsning på livsmedel. Länk till webbplatsen Miljösmart Mat ( Kontakt: Ingela Hallberg , LivsmedelsSverige Pernilla Johnsson , LivsmedelsSverige (

35 4.1 Artikel i Söderhamnskuriren 4 november 2009

36 4.2 Artikel i Mora Tidning 6 november 2009

37 4.3 Artikel i Mora Tidning 20 november 2009

38 4.4 Notis i DietistAktuellt nr 6 december 2009

39 4.5

Informationskampanj till Konsumenter

Informationskampanj till Konsumenter Jordbruksverket Landsbygdsavdelningen 551 82 Jönköping Informationskampanj till Konsumenter - Klimatsmart mat och ursprungsmärkt verktyg för den medvetna konsumenten Sammanfattning... 2 Positiva effekter:...

Läs mer

Den goda skolmaten. Slutrapport. Den goda skolmaten - temadag i Bjurholm Foto: Dagmar Schröder. Projektet pågick mars-november 2011

Den goda skolmaten. Slutrapport. Den goda skolmaten - temadag i Bjurholm Foto: Dagmar Schröder. Projektet pågick mars-november 2011 Den goda skolmaten Slutrapport Den goda skolmaten - temadag i Bjurholm Foto: Dagmar Schröder Projektet pågick mars-november 2011 Mat- och Jordbruksnätverket Kontakt: Eva-Lena Rådberg eva-lena.radberg@naturskyddsforeningen.se

Läs mer

KLIMATSMARTA MATTIPS

KLIMATSMARTA MATTIPS KLIMATSMARTA MATTIPS RÄDDA RÅVARAN För de allra flesta livsmedelsprodukter så sker det största bidraget till miljöpåverkan tidigt i produktionskedjan (i odling, djurhållning och fiske). Därför är det extra

Läs mer

Klimatsmart mat myter och vetenskap. Elin Röös, forskare Sveriges lantbruksuniversitet

Klimatsmart mat myter och vetenskap. Elin Röös, forskare Sveriges lantbruksuniversitet Klimatsmart mat myter och vetenskap Elin Röös, forskare Sveriges lantbruksuniversitet Jordbruk är väl naturligt? Klimatpåverkan Klimatpåverkan från olika sektorer Källa: Naturvårdsverket, 2008, Konsumtionens

Läs mer

UPPDRAG. Minskat svinn i livsmedelskedjan ett helhetsgrepp. Delrapport. PX10156 Diarienummer /11. Ingela Lindbom.

UPPDRAG. Minskat svinn i livsmedelskedjan ett helhetsgrepp. Delrapport. PX10156 Diarienummer /11. Ingela Lindbom. UPPDRAG PX10156 Diarienummer 19-1129/11 Minskat svinn i livsmedelskedjan ett helhetsgrepp Delrapport Ingela Lindbom November 2011 SIK Projektinformation Projekt påbörjat 15 mars 2011 Granskad av Barbro

Läs mer

Instruktion till kommunikationsplan i E2B2

Instruktion till kommunikationsplan i E2B2 Instruktion till kommunikationsplan i E2B2 Varför kommunicera forskning? I beslutet som ni fått av Energimyndigheten står det att projektet ska kommuniceras enligt en kommunikationsplan som tas fram i

Läs mer

Den hållbara maten konsumenten i fokus

Den hållbara maten konsumenten i fokus Den hållbara maten konsumenten i fokus Frukostseminarium, 10 april 2013 Produktion av livsmedel står för ungefär en fjärdedel av svenskarnas totala utsläpp av växthusgaser. Maten påverkar också miljön

Läs mer

Vad ska man äta egentligen? Matens hållbarhetsutmaningar Haninge, 21 augusti 2012 Anna Richert

Vad ska man äta egentligen? Matens hållbarhetsutmaningar Haninge, 21 augusti 2012 Anna Richert Vad ska man äta egentligen? Matens hållbarhetsutmaningar Haninge, 21 augusti 2012 Anna Richert Vad vi äter och hur det är producerat: Vem äter nyttigast? Vilken familj orsakar mest belastning på miljön?

Läs mer

MILJÖSMART SKOLRESTAURANG

MILJÖSMART SKOLRESTAURANG Ämne: Biologi, Kemi, Svenska, Hem- och konsumentkunskap, Årskurs: 4-6 SYFTE Syftet med lektionen är att eleverna förstå hur skolrestaurangen kan minska sin miljöpåverkan. De får även ge förslag på förbättringar

Läs mer

Klimatvalet i mataffären så kan konsumenterna välja. Sören Persson Svenskt Sigill Johan Cejie KRAV

Klimatvalet i mataffären så kan konsumenterna välja. Sören Persson Svenskt Sigill Johan Cejie KRAV Klimatvalet i mataffären så kan konsumenterna välja Sören Persson Svenskt Sigill Johan Cejie KRAV Systemet ska 1. låta konsumenterna göra medvetna klimatval, så att 2. de klimatanpassade företagens konkurrenskraft

Läs mer

Slutrapport för projektet

Slutrapport för projektet (7) Slutrapport för projektet GÄSENE KÖTT Datum: 204-2-23... Journalnummer: Projekttid: Juli December 204. Kontaktpersoner i projektet: (Uppgifter på personer som kan svara på frågor om projektet och som

Läs mer

Klimatsmart mat. Elin Röös Institutionen för energi och teknik Sveriges lantbruksuniversitet, Uppsala

Klimatsmart mat. Elin Röös Institutionen för energi och teknik Sveriges lantbruksuniversitet, Uppsala Klimatsmart mat Elin Röös Institutionen för energi och teknik Sveriges lantbruksuniversitet, Uppsala Jordbruk är väl naturligt? Klimatpåverkan från olika sektorer Källa: Naturvårdsverket, 2008, Konsumtionens

Läs mer

Miljöpåverkan från mat. Elin Röös

Miljöpåverkan från mat. Elin Röös Miljöpåverkan från mat Elin Röös Jordbruk är väl naturligt? De svenska miljömålen Växthuseffekten Källa: Wikipedia Klimatpåverkan Klimatpåverkan från olika sektorer Källa: Naturvårdsverket, 2008, Konsumtionens

Läs mer

Klimatpåverkan av livsmedel

Klimatpåverkan av livsmedel Klimatpåverkan av livsmedel Olof Blomqvist MSc miljö och hållbar utveckling 2010.04.12 - Malmö - HUT - Matgruppen Hur mycket växthusgaser släpper vi i Sverige ut? Utsläpp av växthusgaser i ton per person

Läs mer

Besvara nedanstående frågor. Redovisa sedan era svar på webben wwf.se/matphv. Namn på butiken: Kommun:

Besvara nedanstående frågor. Redovisa sedan era svar på webben wwf.se/matphv. Namn på butiken: Kommun: Besvara nedanstående frågor. Redovisa sedan era svar på webben wwf.se/matphv UTBILDNINGS- MATERIAL Butik på hållbar väg OM BUTIKEN Bra mat för hälsa och miljö! Namn på butiken: Kommun: Tillhör butiken

Läs mer

"SÄTT SPÅR I FRAMTIDEN NU!

SÄTT SPÅR I FRAMTIDEN NU! "SÄTT SPÅR I FRAMTIDEN NU! Projektet "Sätt spår i framtiden nu!" handlar om att genomföra en aktion för att minska vårt ekologiska fotavtryck. Här får du möjligheten att fördjupa dig i kopplingen mellan

Läs mer

Hur når vi lantbruksföretagarna?

Hur når vi lantbruksföretagarna? Hur når vi lantbruksföretagarna? Hur vill lantbruksföretagarna bli informerade? Hur välkänt är investerings- och startstöd till lantbrukare? www.t.lst.se Publ. nr 2005:6 2 Förord Länsstyrelsen i Örebro

Läs mer

Ägg är klimatsmart mat Fakta om äggets klimat- & miljöpåverkan. Fakta om ägg från Svenska Ägg

Ägg är klimatsmart mat Fakta om äggets klimat- & miljöpåverkan. Fakta om ägg från Svenska Ägg Ägg är klimatsmart mat Fakta om äggets klimat- & miljöpåverkan Fakta om ägg från Svenska Ägg Sammanfattning Att äta ägg är både klimatsmart och belastar miljön mindre än många andra animaliska livsmedel.

Läs mer

2013-03- 28. Jordbruk är väl naturligt? Elin Röös. Enkla råd är svåra att ge. Källa: Naturvårdsverket, 2008, Konsum8onens klimatpåverkan

2013-03- 28. Jordbruk är väl naturligt? Elin Röös. Enkla råd är svåra att ge. Källa: Naturvårdsverket, 2008, Konsum8onens klimatpåverkan Jordbruk är väl naturligt? Elin Röös Enkla råd är svåra att ge Matproduktion genom tiderna Klimatpåverkan från olika sektorer Källa: Naturvårdsverket, 8, Konsum8onens klimatpåverkan 1 Växthuseffekten De

Läs mer

Christl Kampa-Ohlsson

Christl Kampa-Ohlsson Christl Kampa-Ohlsson Mat som förbättrar världen om sambandet mellan mat miljö - hälsa !!????!! Hushållens utsläpp av växthusgaser 27 % Mat 25 % Rekreation och fritid 16 % Transporter 16 % Bostad 6 % Kläder

Läs mer

Hållbar mat i offentliga kök

Hållbar mat i offentliga kök Hållbar mat i offentliga kök För hälsan och miljön Anna-Karin Quetel Nationellt kompetenscentrum för måltider i vård, skola och omsorg Hållbar livsmedelskonsumtion Skapa ett samhälle som främjar bra matvanor

Läs mer

Livsmedelsverkets arbete inom hållbar mat och matsvinn

Livsmedelsverkets arbete inom hållbar mat och matsvinn Livsmedelsverkets arbete inom hållbar mat och matsvinn Stockholm 5 oktober 2017 Eva Sundberg Ingela Dahlin Vi ska prata om: Livsmedelsverkets arbete med offentliga måltider - Budskap - Hållbar mat Matsvinn

Läs mer

ICA-kundernas syn på hållbarhet

ICA-kundernas syn på hållbarhet ICA-kundernas syn på hållbarhet Om ICAs kundpanel ICAs Kundpanel rekryterades under sommaren 2011 och innehöll vid undersökningstillfället cirka 2300 kunder. Kunderna rekryteras slumpmässigt via telefon.

Läs mer

Slutrapport för stöd till insatser på livsmedelsområdet

Slutrapport för stöd till insatser på livsmedelsområdet Slutrapport för stöd till insatser på livsmedelsområdet 2011-11-25 Innovationstävling för studenter Sverige Det nya matlandet 1. Sammanfattning Skapat en helt ny innovationstävling inom svensk livsmedelsproduktion.

Läs mer

HANDLINGSPLAN. Här nedan förklaras de olika stegen i mallen:

HANDLINGSPLAN. Här nedan förklaras de olika stegen i mallen: HANDLINGSPLAN För att arbeta med strategierna behövs en handlingsplan med olika insatser. Svenska Kyrkans Unga har en del kampanjer som sker varje år och sedan en verksamhetsinriktning från Stora årsmötet.

Läs mer

Slutrapport för stöd till insatser på livsmedelsområdet

Slutrapport för stöd till insatser på livsmedelsområdet Diarienummer 19-8003/08 Slutrapport för stöd till insatser på livsmedelsområdet 2009-06-11 Utökade volymer av svenskproducerade ekologiska varor Projektet Utökade volymer av svenskproducerade ekologiska

Läs mer

Future City 2014 2015. Så här kan ditt företag delta i Future City:

Future City 2014 2015. Så här kan ditt företag delta i Future City: Så här kan ditt företag delta i Future City: Future City 2014 2015 Guldarrangör, max sex Silverarrangör, max sex Partner Uppsats Partner Minecraft Dela ut ett pris, max tre Supporter Annonsering 100 000

Läs mer

MILJÖFÖRVALTNINGEN. Handläggare: Charlotta Hedvik Telefon: Till Miljö- och hälsoskyddsnämnden p. 15

MILJÖFÖRVALTNINGEN. Handläggare: Charlotta Hedvik Telefon: Till Miljö- och hälsoskyddsnämnden p. 15 MILJÖFÖRVALTNINGEN PLAN- OCH MILJÖAVDELNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (6) 2013-03-22 Handläggare: Charlotta Hedvik Telefon: 08 508 28 941 Till Miljö- och hälsoskyddsnämnden 2013-04-16 p. 15 Motion (2012:75)

Läs mer

Ekologi börjar hemma Hållbar utveckling

Ekologi börjar hemma Hållbar utveckling Förmåga att utveckla Ur syfte i kursplanen för ämnet Värdera val och handlingar i hemmet utifrån perspektivet hållbar utveckling. Utveckla medvetenhet om vilka konsekvenser valen i hushållet får för hälsa,

Läs mer

Råd och riktlinjer till medverkande på Transportforum 2016

Råd och riktlinjer till medverkande på Transportforum 2016 1(5) Råd och riktlinjer till medverkande på Transportforum 2016 Hej! Linköping, november 2015 Först och främst vill jag på förhand rikta ett stort tack till dig som ska medverka som föreläsare och/eller

Läs mer

Margarin: hjälper dig att följa de nya kostråden och skollagen.

Margarin: hjälper dig att följa de nya kostråden och skollagen. Margarin: hjälper dig att följa de nya kostråden och skollagen. Bättre fettbalans i skolmaten. Bra fettbalans i skolmaten. Klara och tydliga rekommendationer. Nordiska Näringsrekommendationer i korthet

Läs mer

Lektion nr 3 Matens resa

Lektion nr 3 Matens resa Lektion nr 3 Matens resa Copyright ICA AB 2011. Matens resa nu och då 1. Ta reda på: Hur kom mjölken hem till köksbordet för 100 år sedan? Var producerades den, hur transporterades och hur förpackades

Läs mer

Källkritisk metod stora lathunden

Källkritisk metod stora lathunden Källkritisk metod stora lathunden Tryckt material, t ex böcker och tidningar, granskas noga innan det publiceras. På internet kan däremot alla enkelt publicera vad de önskar. Därför är det extra viktigt

Läs mer

Presentation av Framtidsveckan i Norrbotten.

Presentation av Framtidsveckan i Norrbotten. Presentation av Framtidsveckan i Norrbotten. Bakgrund till projektet Den ekologiska krisen, klimatkrisen, energikrisen och den ekonomiska Vi ser att dessa kriser hänger ihop och att lösningarna på dem

Läs mer

KLIMAT KOMMUNERNAS SLUTSEMINARIUM FÖR VEGA- PROJEKTET

KLIMAT KOMMUNERNAS SLUTSEMINARIUM FÖR VEGA- PROJEKTET KLIMAT KOMMUNERNAS SLUTSEMINARIUM FÖR VEGA- PROJEKTET Örebro 24 november 2016 Anita Lundström Naturvårdsverket Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency 2016-12-05 1 Vad händer på nationell

Läs mer

Mat och klimat Vilka val har egentligen betydelse? Britta Florén, (bf@sik.se) SIK, Institutet för Livsmedel och Bioteknik Göteborg 20 mars 2014

Mat och klimat Vilka val har egentligen betydelse? Britta Florén, (bf@sik.se) SIK, Institutet för Livsmedel och Bioteknik Göteborg 20 mars 2014 Mat och klimat Vilka val har egentligen betydelse? Britta Florén, (bf@sik.se) SIK, Institutet för Livsmedel och Bioteknik Göteborg 20 mars 2014 Ett branschforskningsinstitut för livsmedelskedjan med uppgift

Läs mer

Matens klimatpåverkan

Matens klimatpåverkan Matens klimatpåverkan Den här restaurangen har valt att beräkna och visa upp växthusgasutsläppen från maten de serverar, så gäster som är klimatintresserade kan ta hänsyn till utsläppen när de väljer vad

Läs mer

Verksamhetsplan. Skolmatsakademin 2016-2017. Beslutad av Skolmatsakademins Styrgrupp: Datum: Ort :

Verksamhetsplan. Skolmatsakademin 2016-2017. Beslutad av Skolmatsakademins Styrgrupp: Datum: Ort : Verksamhetsplan Skolmatsakademin 2016-2017 Beslutad av Skolmatsakademins Styrgrupp: Datum: Ort : 1. Vision & Strategi Skolmatsakademins vision är att på ett inspirerande sätt grundlägga sunda och hållbara

Läs mer

Undersökning - Klimatcertifiering av livsmedel Projektet Klimatcertifiering av Mat, KRAV, LRF & Svenskt Sigill Juni 2010

Undersökning - Klimatcertifiering av livsmedel Projektet Klimatcertifiering av Mat, KRAV, LRF & Svenskt Sigill Juni 2010 Undersökning - Klimatcertifiering av livsmedel Projektet Klimatcertifiering av Mat, KRAV, LRF & Svenskt Sigill Juni 2010 1 Projektet Klimatcertifiering av Mat, KRAV, LRF & Svenskt Sigill - SE2010-0277

Läs mer

STÖD TILL INSATSER PÅ LIVSMEDELSOMRÅDET - Slutrapport. A. Uppgifter om stödmottagare. B. Uppgifter om kontaktpersonen. C. Sammanfattning av projektet

STÖD TILL INSATSER PÅ LIVSMEDELSOMRÅDET - Slutrapport. A. Uppgifter om stödmottagare. B. Uppgifter om kontaktpersonen. C. Sammanfattning av projektet STÖD TILL INSATSER PÅ LIVSMEDELSOMRÅDET - Slutrapport Du ska använda blanketten för att skriva en slutrapport som beskriver genomförandet och resultatet av projektet. Rapporten kommer att publiceras på

Läs mer

Instruktion till kommunikationsplan i Smart Built Environment version 1. Varför kommunicera?

Instruktion till kommunikationsplan i Smart Built Environment version 1. Varför kommunicera? Instruktion till kommunikationsplan i Smart Built Environment version 1 Varför kommunicera? 2016-03-24 Smart Built Environment är ett strategiskt innovationsprogram för hur samhällsbyggnadssektorn kan

Läs mer

UTBILDNINGSPAKET FÖR SKOLINFORMATÖRER

UTBILDNINGSPAKET FÖR SKOLINFORMATÖRER UTBILDNINGSPAKET FÖR SKOLINFORMATÖRER , De följande sidorna är en introduktion för er som vill vara med och påverka för ett en mer klimatsmart och rättvis värld. Vi börjar nu i klassrummet! Att vända sig

Läs mer

En introduktion till pr och mediebearbetning V 1.2

En introduktion till pr och mediebearbetning V 1.2 En introduktion till pr och mediebearbetning V 1.2 En guide av Mats Wurnell www.matswurnell.net Om denna introduktion Se denna guide som en introduktion till pr och mediebearbetning. Den hjälper er att

Läs mer

Information om nätverksaktiviteter

Information om nätverksaktiviteter Information om nätverksaktiviteter Genom nätverksaktiviteterna sprider Landsbygdsnätverket information om landsbygdsprogrammet. Nätverksaktiviteterna syftar även till att underlätta metodutbyte och erfarenhetsutbyte

Läs mer

Nominering - Årets Miljösatsning Med checklista

Nominering - Årets Miljösatsning Med checklista Nominering - Årets Miljösatsning Med checklista Härmed nomineras följande förslag till Årets Miljösatsning på Landsbygden. Namn på förslaget: Sju Gårdars mjölk Journalnummer: 2008-6160 Kontaktperson, (namn,

Läs mer

Utbildningar inom vård, skola, omsorg Utbildningar från Hushållningssällskapet

Utbildningar inom vård, skola, omsorg Utbildningar från Hushållningssällskapet KUNSKAP FÖR LANDETS FRAMTID Utbildningar inom vård, skola, omsorg Utbildningar från Hushållningssällskapet Mat är det bästa som finns! Mat är ett stort och roligt ämne! Kanske behöver ni veta vad som gäller

Läs mer

Nominering - Årets Ungdomssatsning Med checklista

Nominering - Årets Ungdomssatsning Med checklista Nominering - Årets Ungdomssatsning Med checklista Härmed nomineras följande förslag till Årets Ungdomssatsning på Landsbygden. Namn på förslaget: Ung och grön blivande företagare i de gröna näringarna

Läs mer

Preliminär slutrapport: Förstudie om att få med avfallshanteringen i samhällsplaneringen. Boverkets dnr: 14-71-1057 1057

Preliminär slutrapport: Förstudie om att få med avfallshanteringen i samhällsplaneringen. Boverkets dnr: 14-71-1057 1057 Preliminär slutrapport: Förstudie om att få med avfallshanteringen i samhällsplaneringen Boverkets dnr: 14-71-1057 1057 Projektansvarig 1 : Kretslopp och vatten, Göteborgs Stad. Adress 1 : Box 123, 424

Läs mer

MATENS KLIMATPÅVERKAN

MATENS KLIMATPÅVERKAN MATENS KLIMATPÅVERKAN - VILKEN FÖRBÄTTRINGSPOTENTIAL FINNS? Britta Florén VGR miljönämnd 1 mars 2018, Mariestad Research Institutes of Sweden BIOVETENSKAP OCH MATERIAL JORDBRUK OCH LIVSMEDEL Vad är stort

Läs mer

Miljö. Ekonomi. Avfall. morötter mot matsvinn

Miljö. Ekonomi. Avfall. morötter mot matsvinn Miljö Ekonomi Avfall morötter mot matsvinn REAGERA mot mindre matsvinn Med engagemang, kunskap och vördnad för vår mat kan vi tillsammans minimera den mängd livsmedel som går till spillo. Storhushållens

Läs mer

Att marknadsföra bibliotekens tjänster

Att marknadsföra bibliotekens tjänster Att marknadsföra bibliotekens tjänster Innan ni påbörjar planeringen av olika marknadsföringsaktiviteter så bör ni fundera igenom några grundläggande saker: resurser som ni har att tillgå, era viktigaste

Läs mer

Utbildning i marknadsföring Biografcentralen 2015. www.ljk.se

Utbildning i marknadsföring Biografcentralen 2015. www.ljk.se Utbildning i marknadsföring Biografcentralen 2015 www.ljk.se Logga in Uppgift till denna gång Läs kapitel 11 och kapitel 12 om strategier, marknadsplan och varumärken Skicka en skiss på ert projekt till

Läs mer

FAKTABLAD. Ekologiska livsmedel - Maträtt FODER

FAKTABLAD. Ekologiska livsmedel - Maträtt FODER FAKTABLAD Ekologiska livsmedel - Maträtt FODER Ekologiska livsmedel - Maträtt sida 2 Ekologiska livsmedel - Maträtt Här beskriver vi ekologisk produktion av mat. Det finns många varianter av matproduktion

Läs mer

MATENS KLIMATPÅVERKAN

MATENS KLIMATPÅVERKAN LÄRARHANDLEDNING Ämne: Biologi, Kemi, Svenska, Hem- och konsumentkunskap Årskurs: 4-6 SYFTE Syftet med lektionen är att eleverna får undersöka samband mellan vad vi äter och påverkan på klimatet. Eleverna

Läs mer

Energi och miljö. Klimatanpassad verksamhet Vad innebär klimatmålen för ditt företag? Industrins miljöfrågor grundläggande

Energi och miljö. Klimatanpassad verksamhet Vad innebär klimatmålen för ditt företag? Industrins miljöfrågor grundläggande 13 Energi och miljö Klimatanpassad verksamhet Vad innebär klimatmålen för ditt företag? grundläggande fördjupning Anpassade miljöutbildningar 14 Klimatanpassad verksamhet Vad innebär klimatmålen för ditt

Läs mer

Aktiv mot BRAND KAMPANJMANUAL 2015

Aktiv mot BRAND KAMPANJMANUAL 2015 Aktiv mot BRAND KAMPANJMANUAL 2015 KAMPANJMANUAL 2015 2 KAMPANJMANUAL 2015 3 INNEHÅLL KOMMUNIKATION SOM RÄDDAR LIV Sid 3-6 Sid 7-10 Sid 11 Sid 12-14 Sid 15-16 Sid 17 Sid 18 Om kampanjen Aktiviteter Budskap

Läs mer

Slutrapport för projektet

Slutrapport för projektet 1 (7) Slutrapport för projektet Grafisk profil/glasets Hus Datum: 20150531... Journalnummer: Projekttid: 20150301-20150531. Kontaktpersoner i projektet: (Uppgifter på personer som kan svara på frågor om

Läs mer

Arrangemang av attitydförändringsaktiviteter omkring sol-och pelletssystem

Arrangemang av attitydförändringsaktiviteter omkring sol-och pelletssystem Nätverk för Förnybar Värme Arrangemang av attitydförändringsaktiviteter omkring sol-och pelletssystem Augusti 2012 Nätverk för Förnybar Värme Inledning Den här handboken syftar till att vara till hjälp

Läs mer

Stadens utveckling och Grön IT

Stadens utveckling och Grön IT Vi lever, arbetar, reser, transporterar saker, handlar och kommunicerar. För utvecklingen av den hållbara staden fyller smarta IT-lösningar en viktig funktion. Stadens utveckling och Grön IT Malmö en Green

Läs mer

HÅLLBAR MAT I KOMMUNER & LANDSTING

HÅLLBAR MAT I KOMMUNER & LANDSTING HÅLLBAR MAT I KOMMUNER & LANDSTING KURSPROGRAM 2014 Kursprogrammet Hållbar mat i kommuner och landsting bygger på lång och gedigen erfarenhet av utbildningar för personal i offentlig sektor. Våra utbildningar

Läs mer

Greppa Näringen 2010. Josefin Kihlberg Janne Andersson

Greppa Näringen 2010. Josefin Kihlberg Janne Andersson Verksamhetsberättelse för 2008 och 2009 SNABB FAKTA... 3 RÅDGIVNING OCH LANTBRUKARKURSER... 4 KURSER FÖR LANTBRUKARE... FEL! BOKMÄRKET ÄR INTE DEFINIERAT. INFORMATION... 7 FÖRBRUKADE MEDEL... 9 Greppa

Läs mer

VEGA Mer vegetariskt och mindre matsvinn i skolor genom samarbete och elevinflytande

VEGA Mer vegetariskt och mindre matsvinn i skolor genom samarbete och elevinflytande VEGA Mer vegetariskt och mindre matsvinn i skolor genom samarbete och elevinflytande Projektägare Föreningen Kort om vilka är vi och vad vill vi? är en ideell förening för kommuner, landsting och regioner

Läs mer

En lektion om att tänka källkritiskt. Ämnen: Biologi, Hem- och konsumentkunskap, Samhällskunskap och Svenska.

En lektion om att tänka källkritiskt. Ämnen: Biologi, Hem- och konsumentkunskap, Samhällskunskap och Svenska. Sa n t & osant om mjölk En lektion om att tänka källkritiskt En lektion om att tänka källkritiskt årskurs 1-3 och 4-6. årskurs 1-3 och 4-6. Ämnen: Biologi, Hem- och konsumentkunskap, Samhällskunskap och

Läs mer

VARFÖR VÄLJER KONSUMENTER EKOLOGISKA PRODUKTER?

VARFÖR VÄLJER KONSUMENTER EKOLOGISKA PRODUKTER? VARFÖR VÄLJER KONSUMENTER EKOLOGISKA PRODUKTER? Solweig Wall Ellström, KRAV, E-post: konsument@krav.se Attityder till ekologiska livsmedel Det är bra, det är viktigt och det är klokt att köpa ekologiskt.

Läs mer

Future City 2015 2016. Så här kan ditt företag delta i Future City:

Future City 2015 2016. Så här kan ditt företag delta i Future City: Så här kan ditt företag delta i Future City: Future City 2015 2016 Guldarrangör, max sex 100 000 kr Silverarrangör, max sex 50 000 kr Bronsarrangör 25 000 kr Partner Uppsats 25 000 kr Partner Minecraft

Läs mer

Sammanställning regionala projektledare

Sammanställning regionala projektledare Bilaga 1 till Tre år med Mångfald på slätten (OVR306) Sammanställning regionala projektledare 1. Hur nöjd är du med att arbeta i projektet? Samtliga var nöjda med att ha jobbat i projektet och tycker att

Läs mer

Slutrapport för projektet

Slutrapport för projektet 1 (7) Slutrapport för projektet Slöjdhuset 49 Datum: 2013-08-29... Journalnummer: Projekttid: 2012-12-08 2013-10-31. Kontaktpersoner i projektet: (Uppgifter på personer som kan svara på frågor om projektet

Läs mer

Slutrapport. Projektet - Grönare värme med vatten, Projekt nr

Slutrapport. Projektet - Grönare värme med vatten, Projekt nr Slutrapport Projektet - Grönare värme med vatten, Projekt nr 31789-1 Företag/organisation Energikontoret i Mälardalen AB Postadress Portgatan 3 Postnummer/Ort 633 42 ESKILSTUNA Projektledare (förnamn,

Läs mer

Aktiv mot BRAND KAMPANJMANUAL 2014

Aktiv mot BRAND KAMPANJMANUAL 2014 Aktiv mot BRAND KAMPANJMANUAL 2014 KAMPANJMANUAL 2014 2 INNEHÅLL Sid 4-8 Sid 9 Sid 10-11 Sid 12 Sid 13 Sid 14 Aktiviteter Budskap Tryckt material Digitalt material Profilprodukter Kampanjhemsida KAMPANJMANUAL

Läs mer

Nyfiken på ekologisk mat?

Nyfiken på ekologisk mat? Nyfiken på ekologisk mat? Västra Götalandsregionen äter för miljön Det finns ett nationellt, och även regionalt, konsumtionsmål på 25 procent ekologiska livsmedel i offentlig sektor år 2010. Under 2008

Läs mer

Så upphandlar du klimatsmart Elin Röös Institutionen för energi och teknik Centrum för ekologisk produktion och konsumtion, EPOK SLU, Uppsala

Så upphandlar du klimatsmart Elin Röös Institutionen för energi och teknik Centrum för ekologisk produktion och konsumtion, EPOK SLU, Uppsala Så upphandlar du klimatsmart Elin Röös Institutionen för energi och teknik Centrum för ekologisk produktion och konsumtion, EPOK SLU, Uppsala Klimatutmaningen Konsumtionens klimatpåverkan Klimatpåverkan

Läs mer

Genomgång av Ekomatsedeln. Praktiska övningar som ger inblick i Ekomatsedelns

Genomgång av Ekomatsedeln. Praktiska övningar som ger inblick i Ekomatsedelns Kursprogrammet Hållbar mat i kommuner och landsting bygger på lång och gedigen erfarenhet av utbildningar för personal i offentlig sektor. Våra utbildningar ger utomordentligt goda resultat. Det visar

Läs mer

Kommunikationsplan. Nationella forskarskolan om åldrande och hälsa

Kommunikationsplan. Nationella forskarskolan om åldrande och hälsa Kommunikationsplan Nationella forskarskolan om åldrande och hälsa Bakgrund Uppdraget för Nationella forskarskolan om åldrande och hälsa (SWEAH) är att under de kommande åren utveckla ett effektivt, framgångsrikt

Läs mer

Slutrapport för projekt

Slutrapport för projekt Slutrapport för projekt Vänligen notera att slutrapporten och godkännande för att publicera kontaktuppgifterna (sista sidan) ska sändas i original till Länsstyrelsen, dessutom slutrapporten sändas i digital

Läs mer

Stadens utveckling och Grön IT

Stadens utveckling och Grön IT Vi lever, arbetar, reser, transporterar saker, handlar och kommunicerar. För utvecklingen av den hållbara staden fyller smarta IT-lösningar en viktig funktion. Stadens utveckling och Grön IT Malmö en Green

Läs mer

Välkommen på DRF Stockholms vinprovning!

Välkommen på DRF Stockholms vinprovning! Arkiverat Tidigare medlemsblad finns att läsa på www.drf.nu Nyhetsblad DRF Stockholm Maj, 2014MEDLEMSBLADET Innehåll VÄLKOMMEN PÅ DRF STOCKHOLMS VINPROVNING! VI SÖKER GÄST- KRÖNIKÖRER PRESENTATION ANNA

Läs mer

37-medel Länsstyrelsen Skåne. Skapa organisation Skapa kontaktnät för samverkan

37-medel Länsstyrelsen Skåne. Skapa organisation Skapa kontaktnät för samverkan Ägare: Finansiering: Tomelilla Kommun 37-medel Länsstyrelsen Skåne Projekttid: 140101 141231 Processledare: Johan Larsson Start Skapa organisation Skapa kontaktnät för samverkan Genomförande Organisera

Läs mer

Slutrapport för projektstöd

Slutrapport för projektstöd Slutrapport för projektstöd Ympade gurkplantor Journalnummer 2010-593 Hushållningssällskapet Väst Sida 1 1. Redovisning av följande projekt Ympade gurkplantor Journalnummer 2010-593 Stödmottagare Hushållningssällskapet

Läs mer

HANDLEDNING FÖR LÄRARE, ÅRSKURS 7 9

HANDLEDNING FÖR LÄRARE, ÅRSKURS 7 9 HANDLEDNING FÖR LÄRARE, ÅRSKURS 7 9 Sverige bidrar till utsläpp utomlands I Sverige minskar utsläppen av växthusgaser men det vi konsumerar ger utsläpp utomlands. Om materialet Årskurs: 7 9 Lektionslängd:

Läs mer

MAT OCH MILJÖ TEMA: MAT OCH MILJÖ

MAT OCH MILJÖ TEMA: MAT OCH MILJÖ MAT OCH MILJÖ DET HÄR FAKTABLADET ÄR FRAMTAGEN TILL ÖVNINGARNA HEJ SKOLMAT. HELA MATERIALET FINNS FÖR NEDLADDNING PÅ WWW.LIVSMEDELSVERKET.SE Mat och måltider spelar en viktig roll i våra liv. Mat kan vara

Läs mer

Fler vegetariska lunchalternativ i Jönköpings kommun?

Fler vegetariska lunchalternativ i Jönköpings kommun? Fler vegetariska lunchalternativ i Jönköpings kommun? Anna Sperl Jönköpings kommun, Miljökontoret 28 november 2013 Innehållsförteckning 1.0 Introduktion... 3 2.0 Bakgrund... 3 3.0 Mål och syfte... 4 3.1

Läs mer

Projektplan. Av projektledaren: Rowan Wright Miljöstrategiska enheten

Projektplan. Av projektledaren: Rowan Wright Miljöstrategiska enheten Projektplan Av projektledaren: Rowan Wright Miljöstrategiska enheten Innehållsförteckning 1. INLEDNING... 2 2. UPPDRAGET... 3 3. SYFTE... 3 4. MÅL... 3 5. TIDPLAN... 4 6. PROJEKTSTRUKTUR... 4 6.1 ADMINISTRATION...

Läs mer

LOKALAMBASSADÖRER OSPRIDD SANNING

LOKALAMBASSADÖRER OSPRIDD SANNING WEBBINAR LOKALAMBASSADÖRER OSPRIDD SANNING 24 JANUARI 2019 ospriddsanning.se ospriddsanning.se Syftet är att uppmärksamma beslutsfattare på vilka behov kvinnor med spridd bröstcancer har och säkerställa

Läs mer

Lansering av www.matvarden.se!

Lansering av www.matvarden.se! Livsmedelsstrategi för Sverige var med och påverka! För mat & dryck i Gävleborg NYHETSBREV NR 1 2015 MatVärdenvad gör vi 2015? Bra mat till fleroffentlig upphandling! Lansering av www.matvarden.se! Livsmedelsfrågan

Läs mer

LANTBRUKARNAS. Titel/id. Projekttid. 1. Sammanfattning SLUTRAPPORT 2007-12-04. Lönsamt Hästföretagande 2007 projektnr. 738 108

LANTBRUKARNAS. Titel/id. Projekttid. 1. Sammanfattning SLUTRAPPORT 2007-12-04. Lönsamt Hästföretagande 2007 projektnr. 738 108 LANTBRUKARNAS RIKSFÖRBUND SLUTRAPPORT Titel/id Lönsamt Hästföretagande 2007 projektnr. 738 108 Projektägare LRF, Företag och samhälle Projekttid 2007-04-27 2007-12-05 1. Sammanfattning Projektet har haft

Läs mer

2016, Arbetslösa samt arbetslösa i program i GR i åldrarna år

2016, Arbetslösa samt arbetslösa i program i GR i åldrarna år 216, Arbetslösa samt arbetslösa i program i GR i åldrarna 16-64 år Öppet arbetslösa i GR (16-64år) Göteborg Totalt Göteborg Totalt jan 328 514 13 351 418 743 372 351 169 762 422 31 155 93 17 988 jan 342

Läs mer

Katja Kamila 2012-03-30

Katja Kamila 2012-03-30 VÄSTMANLANDS KOMMUNER OCH LANDSTING Barn och unga i fokus Katja Kamila 2012-03-30 Checklista kommunikation Har du kontaktat informatörerna för att diskutera informationsbehoven? Finns det personalresurser

Läs mer

Svenskmärkning AB

Svenskmärkning AB Svenskmärkning AB Kriterier för förtroende Alla djur är födda, uppfödda och slaktade i Sverige Odling sker i Sverige All förädling och packning sker i Sverige För varor med flera ingredienser gäller särskilda

Läs mer

En presentation av: Elin Rydström Ekologisk Lantbrukare utanför Stockholm och styrelseledamot i Ekologiska Lantbrukarna i Sverige

En presentation av: Elin Rydström Ekologisk Lantbrukare utanför Stockholm och styrelseledamot i Ekologiska Lantbrukarna i Sverige En presentation av: Elin Rydström Ekologisk Lantbrukare utanför Stockholm och styrelseledamot i Ekologiska Lantbrukarna i Sverige Kort om mig och gården Den svenska ekomarknaden går som tåget Forskarkritik

Läs mer

VÄLKOMNA! *Motiv till särskilda ekosatsningar. *Forskningsagenda och utlysningar. *Nyckelproblem i ekologisk produktion. *Samverkan forskning-praktik

VÄLKOMNA! *Motiv till särskilda ekosatsningar. *Forskningsagenda och utlysningar. *Nyckelproblem i ekologisk produktion. *Samverkan forskning-praktik VÄLKOMNA! *Motiv till särskilda ekosatsningar *Forskningsagenda och utlysningar *Nyckelproblem i ekologisk produktion *Samverkan forskning-praktik Medverkande: Elin Röös, Eva Salomon, Anna Wallenbeck,

Läs mer

Det vinnande Skånelaget Kävlinge HK F99. Utvärdering av Klimatmatchen 2013 i Skåne. November 2013, Jonas Hedlund, Hållbar Mobilitet Skåne

Det vinnande Skånelaget Kävlinge HK F99. Utvärdering av Klimatmatchen 2013 i Skåne. November 2013, Jonas Hedlund, Hållbar Mobilitet Skåne Det vinnande Skånelaget Kävlinge HK F99 Utvärdering av Klimatmatchen 203 i Skåne November 203, Jonas Hedlund, Hållbar Mobilitet Skåne Bakgrund Idrotten är Sveriges största folkrörelse och resorna till

Läs mer

Hej studerandemedlem i FUF

Hej studerandemedlem i FUF 1 Hej studerandemedlem i FUF Nu är det dags att söka till vårens arbetsgrupper - i världens bästa förening! Våren 2011 Filmgruppen FUF-bladet Biståndsdebatten Seminariegruppen Projektgruppen Vem kan söka

Läs mer

Handledning till SÖK ARRANGÖRSBIDRAG

Handledning till SÖK ARRANGÖRSBIDRAG Handledning till SÖK ARRANGÖRSBIDRAG 1 Handledning till Sök arrangörsbidrag inom Globala Västerbotten och SEE Västerbottens hållbarhetsvecka 1. INLEDNING Vad är SEE Västerbottens hållbarhetsvecka? SEE

Läs mer

EPOK. Förmedlar kunskap Samordnar forskning Främjar dialog. Centrum för ekologisk produktion och konsumtion

EPOK. Förmedlar kunskap Samordnar forskning Främjar dialog. Centrum för ekologisk produktion och konsumtion EPOK Centrum för ekologisk produktion och konsumtion EPOK Centrum för ekologisk produktion och konsumtion Förmedlar kunskap Samordnar forskning Främjar dialog EPOK vid Sveriges lantbruksuniversitet arbetar

Läs mer

Mat, mat, mat? En fråga för WFD!

Mat, mat, mat? En fråga för WFD! SAMMANFATTNING AV FÖRELÄSNING I GÖTEBORG UTBILDNINGSDAGAR FÖR SKOLMÅLTIDSPERSONAL OCH PEDAGOGER Arrangör: Skolmatsakademin Endast text, bildmaterialet är borttaget. Helene.Wahlander@ped.gu.se Tel 031-786

Läs mer

Temadag om alternativa drivmedel och fordonstekniker

Temadag om alternativa drivmedel och fordonstekniker Inbjudan Inbjudan Temadag om alternativa drivmedel och fordonstekniker Tid: 2 november 2006, kl. 09.00 14.45 Plats: Kommunförbundet Västernorrland, Härnösand eller via webb-tv Välkomna till en temadag

Läs mer

STUDIECIRKELUPPLÄGG MAKTEN ÖVER MATEN 5-10 TRÄFFAR OM HUR VI TILLSAMMANS KAN LÄRA OSS MER OM, PÅVERKA OCH MINSKA VÅRT KLIMATAVTRYCK MED FOKUS PÅ MAT

STUDIECIRKELUPPLÄGG MAKTEN ÖVER MATEN 5-10 TRÄFFAR OM HUR VI TILLSAMMANS KAN LÄRA OSS MER OM, PÅVERKA OCH MINSKA VÅRT KLIMATAVTRYCK MED FOKUS PÅ MAT STUDIECIRKELUPPLÄGG MAKTEN ÖVER MATEN 5-10 TRÄFFAR OM HUR VI TILLSAMMANS KAN LÄRA OSS MER OM, PÅVERKA OCH MINSKA VÅRT KLIMATAVTRYCK MED FOKUS PÅ MAT 1 MAKTEN ÖVER MATEN 5-10 TRÄFFAR MOT EN KLIMATSMART,

Läs mer

Dialog bygger relationer

Dialog bygger relationer Tema Social Media Newsroom: Som många säkert har sett, lanserade MyNewsdesk för några veckor sedan en ny design på social media newsroom. Men vad innebär det för dig och ditt företag, vilka fördelar ger

Läs mer

Svanenmärkning av Hotell, Restauranger och Konferenser (HRK) Fördjupningsmaterial

Svanenmärkning av Hotell, Restauranger och Konferenser (HRK) Fördjupningsmaterial Svanenmärkning av Hotell, Restauranger och Konferenser (HRK) Fördjupningsmaterial PPT slide 5: fördjupad info HRK Varför Svanen? Fem enkla skäl: Svanen är ett kostnadseffektivt verktyg i miljöarbetet.

Läs mer