SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen"

Transkript

1 Innehållsförteckning Ärende 1 Presentation av ny miljö- och energistrateg Uppföljning av matsvinnsprojektet Fastighetsenhetens verksamhetsmål Information om VA-nämndens avgörande avseende länsstyrelsens föreläggande om att ordna allmänna vatten och avloppsanläggningar Markanvisningstävlig för skoltomten vid Grönevägen Svar på motion om datorer Svar på motion om fältassistent Svar på motion om att bygga om Malmgården till trygghetsboende Svar på motion om förberedelser inför kommunala folkomröstningar (SD) Omfördelning av statsbidrag mellan barn- och utbildningsnämnden och socialnämnden för mottagning av nyanlända barn och elever Svar på motion om Habo Bostäders och kommunens fastigheter och lokaler Samordningsförbundet Södra Vätterbygden ansvarsfrihet Anmälningsärenden Redovisning av delegationsbeslut... 16

2 Plats och tid Beslutande Ej tjänstgörande ersättare och övriga närvarande Högra kammaren, kommunhuset i Habo Onsdagen den 16 januari 2013 kl Thomas Werthén (M), ordförande Zaine Andersson (M) Maritha Josefsson (M) Jarl Karlsson (S) Nils-Inge Carlsson (S) Madeleiene Forsanker (S) Marcus Eskdahl (S) Åke Lundgren (KD) Rose-Marie Timell Johansson (KD) Sonja Rundgren (C) Jerker Johansson (FP) Jan-Åke Johansson, kommunchef Frida Wahlund, sekreterare Svante Modén, teknisk chef 1-5 Rikard Almgren, miljö- och energistrateg 1-2 Ulrica Larsson, miljöingenjör 1-2 Lena Bergström, kostchef 1-2 Margareta Fick (MP), insynsplats Morgan Malmborg (SD), insynsplats Utses att justera Zaine Andersson Paragrafer: 1-14 Ordförande Justerande Sekreterare ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Organ Datum då anslaget sätts upp Datum då anslaget tas ned Protokollet förvaras på Underskrift

3 Presentation av ny miljö- och energistrateg Rikard Almgren, miljö- och energistrateg i kommunen, presenterar sig. Ordföranden tackar för informationen och hälsar Rikard Almgren välkommen till Habo kommun.

4 Uppföljning av matsvinnsprojektet Miljöingenjör Ulrica Larsson och kostchef Lena Bergström berättar vad som hänt i matsvinnsprojektet sedan de senast besökte kommunstyrelsen i augusti Bland annat har man informerat eleverna om matsvinnet, och man har även sett över lunchschemat för att försöka skapa en trevligare lunchmiljö med mindre stress. Kökspersonalen har fått utbildning med hjälp av hushållningssällskapet. En varmluftsugn har köpts in till Hagabodaskolans kök och en frys till Bränningeskolan så att maten bättre ska kunna tas om hand. Ulrica och Lena har haft möte med rektorerna på Hagabodaskolan, de försöker jobba tillsammans i den här frågan. Målet att minska tallrikssvinnet från 8 % till 5 % uppnåddes inte fullt ut. Bränningeskolan och Laggets förskola klarade det, men Hagabodaskolan hamnade på 6 %. Målet att minska kantinsvinnet från 12 % till 8 % nåddes av Hagabodaskolan, men övriga klarade inte målet. Nästa steg är att se över portionsstorlekarna, att följa upp tankar och idéer från personalutbildningen, samt att försöka förbättra miljön i Blå Salen (Hagabodaskolans matsal). Ordföranden tackar för informationen.

5 Dnr KS12/304 3 Fastighetsenhetens verksamhetsmål Beslut godkänner fastighetsenhetens verksamhetsmål beslutade den 28 november 2012 att godkänna tekniska förvaltningens verksamhetsmål. I utskicket till kommunstyrelsen hade dock målen för fastighetsenheten fallit bort, varför de måste godkännas separat.

6 Dnr KS11/80, 11/81 4 Information om VA-nämndens avgörande avseende länsstyrelsens föreläggande om att ordna allmänna vatten och avloppsanläggningar Beslut godkänner informationen. Teknisk chef Svante Modén informerar om att länsstyrelsen den 9 mars 2011 förelade Habo kommun att ordna allmän vatten- och avloppsanläggning för befintliga fastigheter i områdena Eket, Österlid, Ebbarp, Solberga och Aledal. Enligt beslutet skulle områdena vara driftklara för anslutning inom olika tidsperioder med start och med det sista området klart Tekniska kontoret överklagade länsstyrelsens beslut hos VA-nämnden och yrkade på att besluten i första hand skulle undanröjas, och i andra hand att de beslutade tidpunkterna för driftklara anläggningar skulle ändras till VA-nämnden beslutade följande: VA-nämnden undanröjer länsstyrelsens beslut avseende del av norra Ebbarp, Aledal, Eket och Österlid och kravet på att anordna vattenförsörjning i övriga delar av Ebbarp och Solberga. VA-nämnden fastställer länsstyrelsens beslut att anordna kommunal avlopssanläggning i övriga delar av Ebbarp och Solberga med den ändringen att utbyggnaden ska vara klar istället för Konsekvenserna av VA-nämndens beslut i förhållande till Habo kommuns VA-plan är en tidigareläggning av anordnande av kommunal avloppsanläggning i områdena Ebbarp och Solberga med 5 år. Överklagandetiden för besluten gick ut Efter samråd mellan tekniska kontoret och kommunalråden beslutades att inte överklaga VAnämndens beslut eftersom VA-nämnden i huvudsak tillmötesgått kommunens yrkande.

7 Markanvisningstävlig för skoltomten vid Gröne vägen Beslut beslutar att utlysa en markanvisningstävling för skoltomten vid Gröne vägen. Dnr KS12/336 Vidare beslutas att en grupp bestående av ordförande och förste vice ordförande för kommunstyrelsen och ordförande och vice ordförande för byggnadsnämnden, samt plan- och byggchef, fysisk planerare och teknisk chef ska ta fram förutsättningarna för byggnation samt utvärdering och beslut om vinnande förslag. Teknisk chef Svante Modén skriver den 4 december 2012 att ett antal intressenter har hört av sig till Habo kommun angående byggnation av lägenheter på Gröne vägens skoltomt, däribland kommunens egna fastighetsbolag. Habo kommun är i stort behov av fler lägenheter för äldre. Både så kallade seniorboenden och trygghetsboenden där den senare kategorin även innefattar utrymmen för de boendes måltider, samvaro, hobby och rekreation och även utrymmen för personal som dagligen på olika sätt kan stödja de boende under vissa angivna tider. I bestämmelserna i gällande detaljplan för tomten framgår att endast byggnationer för allmänt ändamål är tillåten. En ny detaljplan behöver därför upprättas innan området bebyggs. Vid upprättande av nya detaljplaner för bostadsbebyggelse behöver ofta planen i möjligaste mån anpassas till den blivande byggherrens idéer och inriktning på byggnation. Tekniska kontoret föreslår att förslag på byggnation av bostäder för äldre på skoltomten inhämtas genom att utlysa en markanvisningstävling och att kommunen genom fri prövningsrätt sedan tilldelar vinnande exploatör option att köpa tomten och möjlighet att medverka vid upprättande av ny detaljplan. Inbjudan föreslås innehålla förutsättningarna för byggnation av trygghetsbostäder och/eller seniorbostäder samt även krav på energianvändning och tillgänglighet. Vid framtagande av förutsättningarna för byggnation och utvärdering av förslagen föreslås att en grupp tillsätts som består av följande befattningar: kommunstyrelsens ordförande kommunstyrelsens 1:e vice ordförande

8 forts 5 byggnadsnämndens ordförande byggnadsnämndens vice ordförande plan- och byggchef fysisk planerare teknisk chef Beslutet skickas till: Tekniska kontoret Byggnadsnämndens ordförande Byggnadsnämndens vice ordförande

9 Dnr KS11/319 6 Svar på motion om datorer Förslag till beslut Kommunfullmäktige uppdrar åt kommunledningskontoret att inför arbetet med ramar för åren 2014 till 2016 tillsammans med övriga förvaltningar ta fram ett förslag på budgetering av, och riktlinjer för, inköp av datorer i enlighet med motionens anda. Förslaget ska redovisas i samband med att förslag till ramar presenteras. Motionen anses därmed vara besvarad. Per Jansson (S) har i motion föreslagit att Habo kommun ser över och förbättrar datoranvändningen inom kommunen både ekonomiskt och praktiskt. Ekonomichef Claes-Arne Wahlin skriver den 26 november 2012 att medel för inköp av datorer upptas årligen i budget av respektive nämnd/förvaltning. För tillfället håller barn- och utbildningsförvaltningen på med en översyn av sina datorer, och det kan därför vara lämpligt att inte ändra budgetmodellen för inköp av datorer förrän denna översyn är gjord. Avvaktar man blir det också möjligt att under 2013 arbeta för att från och med 2014 överföra budgetmedel centralt till IS/IT-enheten. Innan detta görs måste klara riktlinjer för inköp av datorer tas fram. I dessa riktlinjer måste klart framgå vad som avses med datorer. Ska till exempel Ipads, elektroniska skrivtavlor, kanoner, MS-licenser, pedagogiska program och verksamhetssystem inkluderas i begreppet? Claes-Arne Wahlin skriver att kommunledningskontoret delar motionärens syn på att de årliga resurserna för inköp av datorer bör överföras till IS/ITenheten, men att nuvarande resurser måste identifieras samt ovan beskrivna riktlinjer utarbetas. Risken är annars att IS/IT-enheten inte kan uppfylla sina åtaganden i framtiden på grund av resursbrist.

10 Dnr KS11/47 7 Svar på motion om fältassistent Förslag till beslut föreslår att kommunfullmäktige ska anse motion vara besvarad med hänvisning till vad som anges nedan. Emil Qvarnström (KD) lämnade den 24 februari 2011 in en motion om att inrätta en tjänst som fältassistent i Habo kommun. Motionen remitterades till socialnämnden som föreslog att motionen skulle remitteras till samverkansprojekt för barn och unga, vilket också gjordes. Samverkansprojektet svarade med ett förslag om att inrätta två tjänster som fältsekreterare eftersom man inte kan ha en fältsekreterare att arbeta ensam. Förslaget innehåller uppdragsbeskrivning och förslag till finansiering. Förslaget skickades till socialnämnden för synpunkter. Socialnämnden svarar att de hänskjuter frågan till budget s arbetsutskott föreslår att motionen ska anses vara besvarad ( ). Åke Lundgren (KD) yrkar bifall till arbetsutskottets förslag.

11 Dnr KS12/28 8 Svar på motion om att bygga om Malmgården till trygghetsboende Förslag till beslut föreslår kommunfullmäktige att anse motionen vara besvarad med hänvisning till vad som anges nedan. Motionen förs upp på bevakningslistan för ej verkställda motioner. Rose-Marie Timell-Johansson (KD) har i motion föreslagit att Habo kommun initierar en ombyggnad av Malmgården och närområdet för trygghetsboende. beslutade att tillsätta en styr- och arbetsgrupp för översyn av kommunens totala lokalbehov. Gruppen har tillsammans med arkitekt och berörda förvaltningar tagit fram en tidplan för nybyggnation och ombyggnation av olika fastigheter. En av fastigheterna som är berörd av detta är Malmgården. Kommunchef Jan-Åke Johansson skriver den 5 december 2012 att behovet av trygghetsboende är stort, vilket också socialnämnden konstaterat i förslag till äldreomsorgsplan. För närvarande bedrivs idag kulturskola och annan skolverksamhet på Malmgården. Dessa verksamheter ska enligt nuvarande planer flytta till området vid Hagabodaskolan/sporthallen. Denna flyttning kan enligt nuvarande tidsplan, vilket också hänger samman med beslutad investeringsbudget, ske tidigast till höstterminen Nybyggnationen och ombyggnationen vid Hagabodaskolan måste vara klar innan Malmgården kan frigöras för annan verksamhet. Under 2015 kan planeringen av framtida användning av Malmgården starta på allvar och ombyggnad av Malmgården kan påbörjas hösten Ett av alternativen beträffande den framtida användningen av Malmgården kan vara trygghetsboende.

12 Svar på motion om förberedelser inför kommunala folkomröstningar (SD) Dnr KS12/128 Förslag till beslut föreslår kommunfullmäktige att anse motionen vara besvarad med hänvisning till att en styrgrupp för medborgardialog har bildats. Morgan Malmborg (SD) har lämnat in en motion om förberedelser inför kommunala folkomröstningar (inkommen ). I motionen föreslås att kommunstyrelsen ska ges i uppdrag att utreda alternativ för genomförande av folkomröstningar, inkluderande ett eller flera IT-baserade system och att utredningen ska omfatta bland annat genomförande, kostnad och säkerhet för de olika alternativen. I kommunallagens mening finns det idag ingen möjlighet att genomföra folkomröstningar på det sätt som motionären föreslår. Dock skulle man kunna genomföra enkäter eller andra medborgarundersökningar med hjälp av ett IT-baserat system, och på så sätt ändå få en uppfattning om vad medborgarna anser i en viss fråga. I oktober 2012 beslutade kommunfullmäktige att tillsätta en styrgrupp för medborgardialog. Gruppen har bland annat uppdragits att under en tvåårsperiod prova olika konkreta metoder för medborgardialog. Undersökningar med hjälp av IT-baserade system skulle kunna vara en sådan metod. Motionen har diskuterats i styrgruppen för medborgardialog.

13 Dnr KS12/ Omfördelning av statsbidrag mellan barn- och utbildningsnämnden och socialnämnden för mottagning av nyanlända barn och elever Beslut godkänner förslag till omfördelning av statsbidrag. Socialnämnden och barn- och utbildningsnämnden har var för sig föreslagit kommunstyrelsen besluta att statsbidrag för vissa nyanlända barn och elever ska fördelas schablonmässigt mellan de båda nämnderna utifrån ett gemensamt framtaget förslag. beslutade den 10 oktober 2012 ( 107) att ett förslag till schablonfördelning av statsbidrag ska utarbetas. Ett förslag har nu tagits fram gemensamt av socialnämnden och barn- och utbildningsnämnden. Det finns två grupper bland de nyanlända, dels asylsökande barn och ungdomar, dels barn och ungdomar som fått uppehållstillstånd. Förslaget som tagits fram innebär att det schablonbelopp som utbetalas för asylsökande barns skolgång oavkortat ska användas till avsedd verksamhet, vilket innebär att barn- och utbildningsnämnden erhåller dessa medel vid utbetalning. För barn och ungdomar som fått uppehållstillstånd fördelas 2012, som ett schablonbelopp, kronor för barn och vuxna upp till 64 år. Båda förvaltningarna är ense om att denna summa bör fördelas % mellan barn- och utbildningsförvaltningen och socialförvaltningen under den tid dessa medel utbetalas och att det ska gälla från 1-20 år, under förutsättning att personerna finns i utbildning i det svenska skolsystemet. Beslutet skickas till: SN BUN

14 Svar på motion om Habo Bostäders och kommunens fastigheter och lokaler Dnr KS12/254 Beslut beslutar att anlita Innovo Management AB (företag C) för att utreda konsekvenserna för bildande av ett gemensamt fastighetsbolag. Förslag till beslut Med anledning av ovanstående beslut föreslår kommunstyrelsen kommunfullmäktige att anse motionen bifallen. Zaine Andersson (M), Åke Lundgren (KD), Jerker Johanson (FP) och Egon Waldemarsson (C) har lämnat in en motion med förslag om att en utredning ska göras beträffande konsekvenserna av att bilda ett gemensamt fastighetsbolag mellan Habo kommun och Habo Bostäder. Kostnaden för utredningen ska budgeteras för 2013 och resultatet av utredningen ska redovisas senast den 15 mars s arbetsutskott beslutade att uppdra åt kommunchef Jan-Åke Johansson att begära in priser från två externa konsulter med utgångspunkt i motionens skrivning. Kommunchefen har varit i kontakt med fyra företag. Ett företag har tackat nej medan offerter från övriga företag ser ut enligt följande: Företag A Företag B Företag C kr Max kr kr Jerker Johansson (FP) yrkar på att man ska välja företag C.

15 Dnr KS13/19 12 Samordningsförbundet Södra Vätterbygden ansvarsfrihet Förslag till beslut Kommunfullmäktige godkänner att ansvarsfrihet beviljas styrelsen för Samordningsförbundet Södra Vätterbygden avseende verksamheten Marcus Eskdahl (S) anmäler jäv och deltar ej i beslutet. År 2007 bildades Samordningsförbundet Jönköping av Jönköpings kommun, Landstinget i Jönköpings län, Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen. Från ingår även kommunerna Habo, Mullsjö och Vaggeryd i förbundet, som samtidigt bytte namn till Samordningsförbundet Södra Vätterbygden. Förbundet är bildat enlig lag (2003:1210) om finansiell samordning inom rehabområdet (Finsam). Samordningsförbundet ska stödja samverkan och ge stöd till insatser som utförs av huvudmännen landstinget, försäkringskassan arbetsförmedlingen och kommunerna. Dessa insatser ska syfta till att hjälpa personer i yrkesverksam ålder att få eller förbättra förmågan att arbeta. De flesta verksamheter som beviljats medel från samordningsförbundet kommer att vara tillgängliga för individ- och familjeomsorgens klienter. Under 2011 har ingen person från Habo deltagit i något projekt. Under 2012 har ett projekt startat vilket minst fem personer från Habo fått del av. Socialnämnden har lämnat bidrag till Samordningsförbundet Södra Vätterbygden och har även medel i budget 2013 för detta. Varje förbundsmedlem ska var för sig pröva frågan om ansvarsfrihet. Ansvarig tjänsteman på samordningsförbundet har kontaktat socialförvaltningen i Habo då man upptäckt att frågan om ansvarsfrihet för 2011 inte har behandlats av Habo kommun. Jan-Åke Johansson skriver den 3 januari 2013 att det är beklagligt att frågan om ansvarsfrihet har hamnat mellan stolarna men att en förmildrande omständighet kan vara att Habo kommun kom med först och inte hade någon kommunmedlem som deltagare i något av förbundets projekt. Övriga huvudmän har beslutat att bevilja ansvarsfrihet.

16 Anmälningsärenden Beslut Anmälningsärendena läggs till handlingarna. Nedanstående anmälningsärenden anmäls till kommunstyrelsen: 1. Förvaltningsrätten: Förvaltningsrätten avslår överklagandet av beslut i i Habo kommun den 9 maj 2012 gällande godkännande av ett optionsavtal mellan Habo kommun och Spinnet i Habo AB. 2. Protokollsutdrag från miljönämnden ( ) och skrivelse från miljönämndens ordförande (inkommen ): Miljönämndens ordförande vill uppmärksamma kommunstyrelsen på att miljönämnden är allvarligt oroade av att två personer i miljöförvaltningens personal har blivit sjuka sedan de har vistats i miljöförvaltningens lokaler, och att det kan bli nödvändigt att vidta åtgärder i form av tillfälliga lösningar på lokalfrågan. Miljönämnden ställer sig bakom ordförandens skrivelse och bemyndigar presidiet och miljöchefen att vidta lämpliga åtgärder för att komma till rätta med problemen. 3. Skrivelse från skyddsombud ( ): Begäran enligt 6 kap AML om åtgärder mot dålig inomhusmiljö på Miljöförvaltningen 4. Energimyndigheten: Habo kommun beviljas kronor för att genomföra projektet Energi- och klimatrådgivning. 5. Länsstyrelsen: Beslut att förordna Karin Bertills som vigselförrättare från och med den 1 januari 2013 till och med den 31 december Länsstyrelsen: Beslut att förordna Thomas Werthén som vigselförrättare från och med den 15 januari 2013 till och med den 31 december Länsstyrelsen: Beslut enligt 12 kap 2 plan- och bygglagen att inte pröva Habo kommuns beslut att anta Detaljplan för Västerkärr 1:64 med flera.

17 Redovisning av delegationsbeslut Beslut lägger delegationsärendena till handlingarna. Nedanstående delegationsbeslut anmäls till kommunstyrelsen: Protokoll från arbetsutskottet Attestanter 2013 Nr 1 Medgivande om egen sotning Nr 2 Vidaredelegering bostadsanpassningsbidrag Nr 3

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2013-05-29 0 Innehållsförteckning Ärende 72 Projektdirektiv för revidering av miljöprogrammet och energi- och klimatstrategin... 88 73 Upphandling av entreprenad för tillbyggnad av Alléskolan... 89 74

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2016-01-13 0 Innehållsförteckning Ärende 1 Information från barn- och ungdomssamordnaren... 2 2 Yttrande angående laglighetsprövning enligt kommunallagen angående socialnämndens beslut Överenskommelse

Läs mer

132 Information om barn- och elevprognos Övertagande av enskild väg Tekniska kontorets verksamhetsmål

132 Information om barn- och elevprognos Övertagande av enskild väg Tekniska kontorets verksamhetsmål INNEHÅLLSFÖRTECKNING 132 Information om barn- och elevprognos... 169 133 Övertagande av enskild väg 17460... 170 134 Tekniska kontorets verksamhetsmål 2012-2015... 171 135 Antagande av detaljplan för Västerkärr

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2013-03-06 0 Innehållsförteckning Ärende 28 Energinyckeltal... 33 29 Ekonomisk uppföljning... 34 30 Redovisning av fastighetsköp på exekutiv auktion... 35 31 Köp av fastighet i centrumnära lägen - delegation...

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunfullmäktige

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunfullmäktige 2013-03-21 0 Innehållsförteckning 24 Regionbildning för Jönköpings län... 37 25 Närtrafik - uppföljning... 38 26 Redovisning av fastighetsköp på exekutiv auktion... 39 27 Köp av fastigheter i centrumnära

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen 2014-11-26 0 Innehållsförteckning Ärende 154 Ekonomisk uppföljning... 185 155 VA-plan, revidering... 186 156 Kommunalt flyktingmottagande i Habo... 187 157 Medborgarskapsceremoni... 188 158 Referensgrupp

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2012-11-20 Innehållsförteckning Ärende 83 Ekonomisk månadsrapport... 97 84 Schablonfördelning av medel för nyanlända barn och elever... 98 85 Sammanträdestider 2013... 100 86 Ansökan om godkännande av

Läs mer

49 Habo Energi utbyggnad av fjärrvärmenät återställande av kapital... 52. 50 Ekonomisk uppföljning... 54. 51 Ägardirektiv för bolagen...

49 Habo Energi utbyggnad av fjärrvärmenät återställande av kapital... 52. 50 Ekonomisk uppföljning... 54. 51 Ägardirektiv för bolagen... INNEHÅLLSFÖRTECKNING 49 Habo Energi utbyggnad av fjärrvärmenät återställande av kapital... 52 50 Ekonomisk uppföljning... 54 51 Ägardirektiv för bolagen... 55 52 Omfördelning av investeringsmedel för åtgärdande

Läs mer

INNEHÅLLSFÖRTECKNING

INNEHÅLLSFÖRTECKNING INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 Affärsplan besöksnäring... 2 2 Svar på motion om ensamkommande flyktingbarn... 4 3 Kostpolitiskt program... 6 4 Vårdnadsbidrag förslag om utökning... 8 1 Plats och tid: Kammarsalen

Läs mer

INNEHÅLLSFÖRTECKNING

INNEHÅLLSFÖRTECKNING INNEHÅLLSFÖRTECKNING 63 Besöksmål Vätterbäckar och industrihistoriskt museum -en förstudie information... 103 64 Parkeringsplatser vid Kärrsgårdens äldreboende och Habo Vårdcentrum... 104 65 Alléskolan

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2014-03-12 0 Innehållsförteckning Ärende 28 Ekonomisk uppföljning... 36 29 Hagabodaskolan tillbyggnad av hus 7 ( Hagenskolan )... 37 30 Yttrande angående vindkraftsetablering Hornamossen 1:8 med flera...

Läs mer

75 Matsvinn i skolor... 102. 76 Upphandling Parkgatan-Långgatan... 103. 77 Parkeringsplatser vid Kärrsgårdens äldreboende och Habo vårdcentrum...

75 Matsvinn i skolor... 102. 76 Upphandling Parkgatan-Långgatan... 103. 77 Parkeringsplatser vid Kärrsgårdens äldreboende och Habo vårdcentrum... INNEHÅLLSFÖRTECKNING 75 Matsvinn i skolor... 102 76 Upphandling Parkgatan-Långgatan... 103 77 Parkeringsplatser vid Kärrsgårdens äldreboende och Habo vårdcentrum... 104 78 Alléskolan utbyggnad av kök...

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2013-09-11 0 Innehållsförteckning Ärende 104 Information från NyföretagarCentrum... 126 105 Redovisning av inkomna budgetförslag... 127 106 Riktlinjer för resultatutjämningsreserv... 128 107 Avsättning

Läs mer

75 Ekonomisk uppföljning... 83. 76 Överenskommelse avseende regional kollektivtrafik... 84. 77 Lokalbehov för Habo ungdomsfritids/korttids...

75 Ekonomisk uppföljning... 83. 76 Överenskommelse avseende regional kollektivtrafik... 84. 77 Lokalbehov för Habo ungdomsfritids/korttids... INNEHÅLLSFÖRTECKNING 75 Ekonomisk uppföljning... 83 76 Överenskommelse avseende regional kollektivtrafik... 84 77 Lokalbehov för Habo ungdomsfritids/korttids... 85 78 Beredskapsplan för vattenförsörjningen

Läs mer

INNEHÅLLSFÖRTECKNING

INNEHÅLLSFÖRTECKNING INNEHÅLLSFÖRTECKNING 109 Avfallsplan och Renhållningsordning... 186 110 Svar på motion om bevarande av vårt industriella kulturarv (S)... 188 111 Svar på motion om att öka transparensen i Habo kommunfullmäktige

Läs mer

INNEHÅLLSFÖRTECKNING

INNEHÅLLSFÖRTECKNING 2012-05-31 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 43 Granskning av donationsfonder - revisionsrapport... 74 44 Miljöprogram och energi-och klimatstrategi uppföljning... 75 45 Medborgardialog redovisning från fullmäktigeberedning...

Läs mer

INNEHÅLLSFÖRTECKNING. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdag HABO KOMMUN. Barn- och utbildningsnämnden

INNEHÅLLSFÖRTECKNING. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdag HABO KOMMUN. Barn- och utbildningsnämnden INNEHÅLLSFÖRTECKNING 63Aktuell betygsstatistik... 77 64 Ekonomisk månadsrapport... 78 65 Aktuell barnomsorgskö... 79 66 Budget 2012... 80 67 Organisation av lokala styrelser inom barn- och utbildningsnämnden...

Läs mer

INNEHÅLLSFÖRTECKNING

INNEHÅLLSFÖRTECKNING 2012-02-23 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 8 Information från personalenheten... 13 9 Affärsplan Turism Habo vad har hänt och vad planeras... 14 10 Förskottering av 2013 års investeringsbudget VA i Västerkärr...

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2014-08-28 0 Innehållsförteckning Ärende 58 Information Samordningsförbundet Södra Vätterbygden... 97 59 Årsredovisning 2013 för Samordningsförbundet Södra Vätterbygden... 98 60 Förbud mot rökning i Habo

Läs mer

INNEHÅLLSFÖRTECKNING

INNEHÅLLSFÖRTECKNING 2011-04-28 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 33Miljöprogram och klimat-och energistrategier-uppföljning 2010... 56 34 Årsredovisning 2010... 57 35 Revisionsberättelse för 2010... 59 36 Svar på motion om utredning rörande

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2014-12-03 1 Innehållsförteckning Ärende 118 Godkännande av dagordning... 3 119 Individärende... 4 120 Individärende... 5 121 Uppsökande verksamhet... 6 122 Ekonomi... 7 123 Avdelningschefstjänst inom

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Barn- och utbildningsnämnden

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Barn- och utbildningsnämnden 2016-08-23 1 Innehållsförteckning Ärende 63 Val av representant till skyddskommittén... 3 64 Val av ersättare till presidiet... 4 65 Aktuell betygsstatistik... 5 66 Information om öppna förskolan/familjecentralen...

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Socialnämndens arbetsutskott. Innehåll

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Socialnämndens arbetsutskott. Innehåll Innehåll 90 Godkännande av ärendelista... 125 91 Resultat från undersökning om vad äldre tycker om äldreomsorgen 2017. 126 92 Motion Garanterad plats på äldreboende... 127 93 Motion Avskaffa avgiften för

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2013-02-06 0 Innehållsförteckning Ärende 15 Ekonomisk uppföljning... 18 16 Svar på remiss av Finansdepartementets promemoria Förslag till ändringar i inkomstutjämningen för kommuner och landsting... 19

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOLL Sammanträdesdatum Barn- och utbildningsnämnden. Innehåll

SAMMANTRÄDESPROTOLL Sammanträdesdatum Barn- och utbildningsnämnden. Innehåll SAMMANTRÄDESPROTOLL 2017-03-13 Innehåll 27 Godkännande av ärendelista... 35 28 Utemiljö Tallkottens förskola... 36 29 Delgivningar... 37 30 Anmälan av delegationsbeslut... 38 31 Statusrapport över pågående

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2015-05-27 0 Innehållsförteckning Ärende 109 Besök av Teknikcollege... 131 110 Socialnämndens handlingsplan för budgetanpassning... 132 111 Ekonomisk uppföljning: Tertial 1... 133 112 Budgetramar 2016-2018...

Läs mer

SAMMANTRÄDEPROTOKOLL Sammanträdesdatum Kommunfullmäktige. Innehåll

SAMMANTRÄDEPROTOKOLL Sammanträdesdatum Kommunfullmäktige. Innehåll Innehåll 49 Godkännande av ärendelista 90 50 Årsredovisning, revisionsberättelse för år 2015 samt hemställan om ansvarsfrihet, avseende Kommunalförbundet Mediacenter önköpings län 91 51 Köp av socialjour

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum: 2011-10-18 Sid: 96 Instans Barn- och utbildningsutskottet Plats och tid Margretetorp Gästgifvaregård kl 13.00 16.40 Beslutande Övriga deltagande Alexander Josefsson (M) Ordförande Daniel

Läs mer

Kommunfullmäktige Enligt sammanträdeslista, bilaga A

Kommunfullmäktige Enligt sammanträdeslista, bilaga A Sammanträdesdatum 18 Plats och tid Björnekullaskolan, Åstorp kl 19.00-20.30 Beslutande Enligt sammanträdeslista, bilaga A Övriga deltagare Yngve Olsson, ersättare Kjell Malmgren, ersättare Bertil Göransson,

Läs mer

Datum Anders Einarsson, kommunchef Anders Simonsson, sekreterare Maria Rangefil, kanslichef

Datum Anders Einarsson, kommunchef Anders Simonsson, sekreterare Maria Rangefil, kanslichef 1(7) Plats och tid Peter Rosholms tjänsterum, onsdagen den 14 januari, klockan 8.00-8.25 Ordförande Beslutande Övriga närvarande Ersättare Tjänstemän Tid och plats för justering Peter Rosholm (S) Peter

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Barn- och utbildningsnämnden

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Barn- och utbildningsnämnden 2016-11-22 1 Innehållsförteckning Ärende 88 Besök av förskolan Äventyret... 3 89 Ekonomisk månadsrapport... 4 90 s sammanträdestider 2017... 5 91 Reviderad dokumenthanteringsplan för barn- och utbildningsnämnden...

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2015-02-11 0 Innehållsförteckning Ärende 35 Byggnation av bostäder vid Gröne vägen... 40 36 Preliminärt bokslutsresultat för 2014... 41 37 Svar på revisionsrapporten Granskning av kommunens arbete med

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott 2011-01-19 1 (7) Osby, onsdagen den 19 januari 2011, kl 08.30-12.30

Kommunstyrelsens arbetsutskott 2011-01-19 1 (7) Osby, onsdagen den 19 januari 2011, kl 08.30-12.30 arbetsutskott 2011-01-19 1 (7) Plats och tid Osby, onsdagen den 19 januari 2011, kl 08.30-12.30 Beslutande Anders Pettersson, ordförande (c) Erland Nilsson (s) Dag Ivarsson (tjänstgör t.o.m. kl. 10.40)

Läs mer

INNEHÅLLSFÖRTECKNING

INNEHÅLLSFÖRTECKNING INNEHÅLLSFÖRTECKNING 63 Information om Räddningstjänsten... 107 64 Kommuninvest-avtal om regress m.m.... 108 65 Svar på betänkadet Likvärdiga förutsättningar översyn av den kommunala utjämningen... 109

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Kommunstyrelsens arbetsutskott 2015-11-03 1 Plats och tid Kommunkontoret, Malung, kl. 09:15-09:30 Beslutande Kurt Podgorski (S) ordförande Christin Löfstrand (V) Pär Kindlund (C) Tom Martinsson (M) Kristina

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 Plats och tid: Beslutande: Stadshuset Ängelholm, sammanträdesrum 429, onsdagen den 4 mars 2009 klockan 08.30-10.55 Åsa Herbst (M), ordförande Lennart Engström (KD) BrittMarie Hansson (S) Göran Larsson

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunfullmäktige 2018-03-19 1 (6) Plats och tid Vallsjösalen, Kommunalhuset, Sävsjö, måndagen den 19 mars 2018 klockan 18.30 19.30 ande Samtliga ordinarie ledamöter med undantag av: Gunilla Andersson

Läs mer

ANSLAG/BEVIS. Kommunstyrelsen 2014-03-24 1(7)

ANSLAG/BEVIS. Kommunstyrelsen 2014-03-24 1(7) Kommunstyrelsen 2014-03-24 1(7) Plats och tid Kommunhuset, Nämndrummet kl 08.30-09.00 Beslutande Leif Sandberg (M), ordförande, jäv 41 Per Helsing (KD) ersättare för Charlie Weimers (KD) Thomas Otto (M)

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2018-01-23 1 Innehållsförteckning Ärende 1 Svar på motion om förstärkt resursenhet till skolorna i Habo... 3 2 Aktuell betygsstatistik åk 6... 5 3 Aktuell betygsstatistik åk 7-9... 6 4 Uppföljning av skolnärvaro...

Läs mer

INNEHÅLLSFÖRTECKNING

INNEHÅLLSFÖRTECKNING INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 Val av ersättare i fritids- och kulturnämndens presidie 2 2 Val av ledamot och ersättare i kommunala handikapprådet 3 3 Val av ledamot och ersättare i kommunala pensionärsrådet 4

Läs mer

Kommunhuset, Dalen Tisdagen den 21 april 2015 kl 18:00 21:35

Kommunhuset, Dalen Tisdagen den 21 april 2015 kl 18:00 21:35 2015-04-21 1 (19) Plats och tid ande Kommunhuset, Dalen Tisdagen den 21 april 2015 kl 18:00 21:35 Anders Magnhagen (S), ordförande Jessica Ashworth (M), 1:e vice ordf Linda Andersson (S) Adele Olander

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Barn- och utbildningsnämnden

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Barn- och utbildningsnämnden 2016-01-26 1 Innehållsförteckning Ärende 1 Aktuell betygsstatistik åk 6... 3 2 Aktuell betygsstatistik åk 7-9... 4 3 Ekonomisk månadsrapport... 5 4 Intern kontrollplan för barn- och utbildningsnämnden

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott Plats och tid Sessionssalen, kommunhuset i Hultsfred 11 september 2018 kl. 08:30-11.35 Beslutande Lars Rosander, C Åke Nilsson, KD Åke Bergh, M Rosie Folkesson, S Tomas Söreling, S Övriga deltagande Lars

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Barn- och utbildningsnämnden

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Barn- och utbildningsnämnden 2014-09-23 83 Innehållsförteckning Ärende 65 Skolskjutsupphandling 2015... 85 66 Översyn av förskolans organisation... 86 67 Tertial 2 med delårsbokslut... 87 68 Tillsyn av fristående förskolor... 88 69

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Barn- och utbildningsnämnden 2018-10-23 1 (7) Plats och tid KS-salen, Kommunhuset, Hallstahammar, klockan 14.00 15.00 Vissa personuppgifter kan vara raderade p g a gällande lag Beslutande Kjell Ivemyr

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Socialnämnden

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Socialnämnden 2018-12-19 1 Innehållsförteckning Ärende 109 Uppföljning av nämndens riktlinjer för uppdrag hos enskild brukare... 3 110 Information om aktiviteter i äldrevisionens handlingsplan... 4 111 Månadsuppföljning

Läs mer

Lars Rosander, C Åke Nilsson, KD Åke Bergh, M Rosie Folkesson, S Lena Hasting, S

Lars Rosander, C Åke Nilsson, KD Åke Bergh, M Rosie Folkesson, S Lena Hasting, S Plats och tid Sessionssalen, kommunhuset i Hultsfred 10 oktober 2017 kl. 08:00-16.30 ande Lars Rosander, C Åke Nilsson, KD Åke Bergh, M Rosie Folkesson, S Lena Hasting, S 218-221 Övriga deltagande Lars

Läs mer

MULLSJÖ KOMMUN Socialnämnden

MULLSJÖ KOMMUN Socialnämnden Socialnämnden Sammanträdesdag 2015-11-10 Innehåll 150 Godkännande av ärendelista... 177 151 Redovisning av delegationsbeslut... 178 152 Anmälan av utskottsprotokoll... 179 153 Delgivningar... 180 154 Statusrapport...

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Plats och tid Stadshuset, rum 1, kl 15.00-15.35 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2007-08-29 1 Beslutande Ersättare Övriga deltagande Bo-Anders Thornberg (m) ordf Lars Olsson (c) 1:e v ordf Tommy Nilsson (s) 2:e v

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Socialnämnden

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Socialnämnden 2014-08-27 1 Innehållsförteckning Ärende 62 Godkännande av dagordning... 3 63 Budget 2015 - drift... 4 64 Budget 2015 - investering... 6 65 Personalfrågor... 7 2014-08-27 2 Plats och tid ande Ej tjänstgörande

Läs mer

Kommunhuset i Lomma, sammanträdesrum Flädie Tid. Tisdagen den 27 september 2016 kl

Kommunhuset i Lomma, sammanträdesrum Flädie Tid. Tisdagen den 27 september 2016 kl Sammanträdesdatum s. 1 (9) Plats Kommunhuset i Lomma, sammanträdesrum Flädie Tid Tisdagen den 27 september 2016 kl.18.30 20.20 Beslutande Övriga deltagare Britt Hjertqvist (L) Conny Bäck (S) Anders Widesjö

Läs mer

INNEHÅLLSFÖRTECKNING

INNEHÅLLSFÖRTECKNING INNEHÅLLSFÖRTECKNING 32 Besök hos Habo idrottsförening... 37 33 Kulturstipendium 2012... 38 34 Bidrag till föreningar med verksamhet för funktionshindrade... 39 35 Driftsbidrag till idrottsföreningar 2012...

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott. Innehåll

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott. Innehåll Innehåll 30 Godkännande av ärendelista... 41 31 Budget 2017... 42 32 Statusrapport över pågående ärenden i barn- och utbildningsnämnden... 43 33 Ansökan om bidrag för Miljö & Naturboken... 44 34 Hur blir

Läs mer

Plats och tid Kommunhuset i Älmhult kl Sekreterare. Eva-Marie Andersson. Ordförande. Stefan Jönsson (S) Justerande

Plats och tid Kommunhuset i Älmhult kl Sekreterare. Eva-Marie Andersson. Ordförande. Stefan Jönsson (S) Justerande 2016-09-14 1(5) Plats och tid Kommunhuset i Älmhult 2016-09-14 kl. 08.30 12.00 Paragrafer 100-101 Utses att justera Justeringens plats och tid Kommunhuset i Älmhult 2016-09-14 Underskrifter Sekreterare

Läs mer

Marie Gärdby (C), ordförande Kent Holmer (S), vice ordförande Viveca Dahlqvist (PF), 2:e vice ordförande

Marie Gärdby (C), ordförande Kent Holmer (S), vice ordförande Viveca Dahlqvist (PF), 2:e vice ordförande 1 (9) Plats och tid Kommunkontoret kl. 09.00-11.10 Beslutande Marie Gärdby (C), ordförande Kent Holmer (S), vice ordförande Viveca Dahlqvist (PF), 2:e vice ordförande Övriga deltagande Åke Svensson, förvaltningschef

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Socialnämnden

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Socialnämnden 2012-10-02 1 Innehållsförteckning Ärende 102 Presentation av ny enhetschef... 3 103 Information om tillsynsärende - Socialstyrelsen... 4 104 Delegation handläggning av SFI-bonus... 5 105 Äldreomsorgsplan...

Läs mer

Kommunstyrelsen. Plats och tid Kommunhuset, Svalöv, kl Beslutande. Ej tjänstgörande ersättare. Övriga deltagare

Kommunstyrelsen. Plats och tid Kommunhuset, Svalöv, kl Beslutande. Ej tjänstgörande ersättare. Övriga deltagare 1(6) Plats och tid Kommunhuset, Svalöv, kl 17.30 18.25 Beslutande Ej tjänstgörande ersättare Övriga deltagare Birgitta Jönsson (S), ordförande Fredrik Jönsson (C) Stefan Pettersson (M), tjg ers för Olof

Läs mer

Utbildningsnämnden (12)

Utbildningsnämnden (12) Utbildningsnämnden 2011-12-14 1 (12) Plats och tid Kommunhuset i Älmhult onsdagen den 14 december kl. 9.00 12.00 Beslutande Bodil Hansen (M), ordförande Jan Nordström (M) Inga Karlsson (M) Claes Lindahl

Läs mer

Utbildningsnämnden (13)

Utbildningsnämnden (13) Utbildningsnämnden 2016-06-15 1 (13) Plats och tid Kommunhuset i Älmhult onsdagen den 15 juni kl.8.30 11.10. Beslutande Stefan Jönsson (S), ordförande Håkan Pettersson (S), 1:e vice ordförande Kent Ballovarre

Läs mer

INNEHÅLLSFÖRTECKNING

INNEHÅLLSFÖRTECKNING INNEHÅLLSFÖRTECKNING 103 Politisk vision och mål 2012-2015... 166 104 Budget 2012... 172 105 Kommunalisering av hemsjukvården... 178 106 Nya motioner... 179 107 Avsägelse... 180 108 Information om rapportering

Läs mer

INNEHÅLLSFÖRTECKNING. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdag 2011-01-12 HABO KOMMUN. Kommunstyrelsen

INNEHÅLLSFÖRTECKNING. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdag 2011-01-12 HABO KOMMUN. Kommunstyrelsen INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1Affärsplan turism... 2 2 Ekonomisk uppföljning... 3 3 Förslag till bildande av naturreservatet Knipån nedre... 4 4 Avtal om anläggningsarrende... 5 5 Eventuell försäljning av skogsskifte...

Läs mer

Arnold Andréasson (C), ordförande Bo Dahlqvist (PF), 1:e vice ordförande Lars Svensson (S), 2:e vice ordförande

Arnold Andréasson (C), ordförande Bo Dahlqvist (PF), 1:e vice ordförande Lars Svensson (S), 2:e vice ordförande 1 (14) Kommunkontoret, sammanträdesrummet Eken kl. 09.00-11.10 Beslutande Arnold Andréasson (C), ordförande Bo Dahlqvist (PF), 1:e vice ordförande Lars Svensson (S), 2:e vice ordförande Övriga deltagande

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Barn- och utbildningsnämnden

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Barn- och utbildningsnämnden 2012-10-23 Innehållsförteckning Ärende 74 Rapport kostupphandling... 87 75 Utvärdering av resultatfonder i barn- och utbildningsnämnden... 88 76 Ekonomisk månadsrapport... 89 77 Aktuell kö till förskoleverksamhet

Läs mer

Olle Jansson (S), ordförande Emelie Löthgren (C) Mats Wilzén (MP) Bino Drummond (M) Robert Beronius (L)

Olle Jansson (S), ordförande Emelie Löthgren (C) Mats Wilzén (MP) Bino Drummond (M) Robert Beronius (L) 1(12) Plats och tid ande Sammanträdesrum Ununge, kommunhuset Ankaret, Estunavägen 14, Norrtälje kl. 14.00-14.50 Ledamöter Olle Jansson (S), ordförande Emelie Löthgren (C) 28-33 Mats Wilzén (MP) Bino Drummond

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Barn- och utbildningsnämnden. Innehåll

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Barn- och utbildningsnämnden. Innehåll Innehåll 54 Godkännande av ärendelista... 75 55 Delgivningar... 76 56 Anmälan av delegationsbeslut... 77 57 Rapporter... 78 58 Månadsuppföljning per30 april 2016... 79 59 Statusrapport över pågående ärenden

Läs mer

Sammanträdesdag Sida

Sammanträdesdag Sida 2014-01-29 Innehåll SN AU 1 Tillkommande ärenden... 2 SN AU 2 Revisionsrapport gällande granskning av samverkan mellan kommun och landsting avseende psykisk ohälsa bland barn och unga... 3 SN AU 3 Föregående

Läs mer

Socialnämndens arbetsutskott 2011-05-24 1 (24) Osby, tisdagen den 24 maj 2011 kl 11.20-16.30

Socialnämndens arbetsutskott 2011-05-24 1 (24) Osby, tisdagen den 24 maj 2011 kl 11.20-16.30 arbetsutskott 2011-05-24 1 (24) Plats och tid Osby, tisdagen den 24 maj 2011 kl 11.20-16.30 16.30 Beslutande Margaret Engdahl (mp) ordförande Censurerat Marika Bjerstedt Hansen (s) vice ordförande Oddbjörn

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Barn- och utbildningsnämnden

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Barn- och utbildningsnämnden 2015-04-14 1 Innehållsförteckning Ärende 38 Information från Kråkeryds förskole- och skolområde... 3 39 Besök av barn- och ungdomssamordnare Jessica Ek... 4 40 Ekonomisk månadsrapport... 5 41 Budget: Ramförslag

Läs mer

Sammanträdesdatum Blad Kommunstyrelsens teknikutskott 14 april 2010 1 (9) Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum 385 kl 13.30-15.

Sammanträdesdatum Blad Kommunstyrelsens teknikutskott 14 april 2010 1 (9) Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum 385 kl 13.30-15. Kommunstyrelsens teknikutskott 14 april 2010 1 (9) Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum 385 kl 13.30-15.00 Beslutande: Per Gruvberger, ordf Peter Johansson Bo Olsson Annika Johansson Urban Granfeldt

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2016-03-22 1 Innehållsförteckning Ärende 20 Information från Hagens förskole- och skolområde... 3 21 Besök av studie- och yrkesvägledare Ola Hjalte... 4 22 Ekonomisk månadsrapport... 5 23 Granskning av

Läs mer

Hans Forsberg (M) Kommunstyrelsens förvaltning

Hans Forsberg (M) Kommunstyrelsens förvaltning Kommunstyrelsens arbetsutskott SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Plats och tid Kungsbackarummet, Stadshuset Klockan 10-12:00 Beslutande Ledamöter Per Ödman (M), ordförande Ulrika Landergren (FP), vice ordförande Hans

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2018-10-18 0 Innehållsförteckning Ärende 101 Val av valberedning... 179 102 Val av ordföranden och vice ordförande i valberedningen... 181 2018-10-18 178 Plats och tid Kammarsalen, Habo kommunhus, torsdagen

Läs mer

Kommunstyrelsen (6) Osby, fredagen den 13 januari 2012, kl

Kommunstyrelsen (6) Osby, fredagen den 13 januari 2012, kl Kommunstyrelsen 2012-01-13 1 (6) Plats och tid Osby, fredagen den 13 januari 2012, kl 16.00-16.10 Beslutande Anders Pettersson, ordförande (C) Erland Nilsson (S) Dag Ivarsson (M) Monica Svensson (S) Clas

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Barn- och utbildningsnämnden

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Barn- och utbildningsnämnden 2018-02-20 1 Innehållsförteckning Ärende 10 Information från ungdomscoach... 3 11 Redovisning av systematiskt arbetsmiljöarbete... 4 12 Remiss: reviderat miljöprogram för Habo och Mullsjö kommuner... 5

Läs mer

Plats och tid Facklan, kommunhuset, Bjuv, kl

Plats och tid Facklan, kommunhuset, Bjuv, kl 1(11) Plats och tid Facklan, kommunhuset, Bjuv, kl 09.00-11.15 Beslutande Ledamöter Stefan Svalö (S), ordf Anders Månsson (S) Christer Landin (S) Ninnie Lindell (M) Sven Yngve Persson (M) Tjänstgörande

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Barn- och utbildningsnämnden

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Barn- och utbildningsnämnden 2014-11-18 104 Innehållsförteckning Ärende 80 Barn som anhöriga - handlingsplan för Habo kommun... 106 81 Förskolan Framtiden... 107 82 Ekonomisk månadsrapport... 108 83 No-salar i hus fem, Hagabodaskolan

Läs mer

INNEHÅLLSFÖRTECKNING

INNEHÅLLSFÖRTECKNING INNEHÅLLSFÖRTECKNING 105 Äldreomsorgsplan... 174 106 Detaljplan för Västerkärr 1:64 m.fl.... 177 107 Stöd till riktade insatser inom området psykisk ohälsa..178 108 Attestreglemente... 180 109 Parlamentarisk

Läs mer

REGISTER. Tid: Onsdagen den 15 juni 2016, kl Gullmarssalen, Kommunhuset Forum. Dag för justering: Onsdagen den 15 juni, kl

REGISTER. Tid: Onsdagen den 15 juni 2016, kl Gullmarssalen, Kommunhuset Forum. Dag för justering: Onsdagen den 15 juni, kl REGISTER 1(1) Tid: Onsdagen den 15 juni 2016, kl. 16.50 Plats: Gullmarssalen, Kommunhuset Forum Dag för justering: Onsdagen den 15 juni, kl. 17.15 Justeringsperson: Ordförande: Sekreterare: Åsa Karlsson

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen 2015-05-12 0 Innehållsförteckning Ärende 96 Barn- och elevprognos... 116 97 Ekonomisk uppföljning... 117 98 Kommunens övergripande styrdokument aktuell förteckning... 118 99 Samverkan avfallshantering...

Läs mer

Krister Olsson (S), ordförande Håkan Andersson (C), vice ordförande Thomas Löfgren (M) Linda Lindberg (SD) Anneli Persson (S) Ida Andersson (C)

Krister Olsson (S), ordförande Håkan Andersson (C), vice ordförande Thomas Löfgren (M) Linda Lindberg (SD) Anneli Persson (S) Ida Andersson (C) Sida 1/8 Plats och tid Lokal Roten, kl. 15.40 16.25 Beslutande Ej tjänstgörande ersättare Övriga deltagare Krister Olsson (S), ordförande Håkan Andersson (C), vice ordförande Thomas Löfgren (M) Linda Lindberg

Läs mer

Socialnämnden (13)

Socialnämnden (13) Socialnämnden 2015-03-19 1(13) Plats och tid Nämndrummet, kommunhuset, kl. 13.00-16.00 Beslutande Solweig Gard (S) ordförande Marianne Ohlsson (C) Åsa Karlsson (S) Magnus Zetterlund (S) Lennart Eriksson

Läs mer

HABO OCH MULLSJÖ KOMMUNER. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdag Miljönämnden

HABO OCH MULLSJÖ KOMMUNER. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdag Miljönämnden 44 Förslag till verksamhetsplan 2014 presenteras... 101 45 om föreläggande med vite att mäta radon i flerbostadshus... 102 46 Yttrande gällande avfallsplan med tillhörande renhållningsordning för Mullsjö

Läs mer

MULLSJÖ KOMMUN Barn- och utbildningsnämnden. Innehåll SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdag

MULLSJÖ KOMMUN Barn- och utbildningsnämnden. Innehåll SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdag Barn- och utbildningsnämnden Sammanträdesdag 2015-10-05 Innehåll 137 Studiebesök... 164 138 Tillkommande/utgående ärenden samt godkännande av föredragningslista... 165 139 Månadsuppföljning/delårsbokslut

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Barn- och utbildningsnämnden

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Barn- och utbildningsnämnden 2017-09-19 1 Innehållsförteckning Ärende 79 Redovisning av elev- och föräldraenkät... 3 80 Tertial 2 med delårsbokslut... 4 81 Uppdrag från budgetberedningen på ytterligare besparingar 2018-2019... 5 82

Läs mer

INNEHÅLLSFÖRTECKNING

INNEHÅLLSFÖRTECKNING 2011-06-14 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 50 Motion om konstgräsplan... 57 51 Habos historia... 58 52 Regional kulturplan 2012 2013 remiss från Landstinget i Jönköpings län... 59 53 Informationsärenden... 60 54Föreningsträff...

Läs mer

Kommunkontoret Djurås , kl. 17:

Kommunkontoret Djurås , kl. 17: Kommunstyrelsen 2018-06-14 1 (6) Plats och tid Kommunkontoret Djurås, kl. 17:00-17:36 Beslutande Ledamöter Irené Homman (S), ordförande Tomas Fredén (S) Lars-Erik Granholm (KOSA) Svante Hanses (KOSA) Fredrik

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Barn- och utbildningsnämnden

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Barn- och utbildningsnämnden 2014-10-21 92 Innehållsförteckning Ärende 72 Mot en giftfri förskola... 94 73 Ekonomisk månadsrapport... 96 74 Aktuell kö till förskoleverksamhet... 97 75 Barn- och elevprognos per den 15 oktober 2014...

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2018-06-19 1 Innehållsförteckning Ärende 47 Information från Slättens förskoleområde... 3 48 Information från Kulturskolan... 4 49 Ekonomisk månadsrapport... 5 50 Ekonomisk handlingsplan 2018... 6 51 Budgetförutsättningar

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2012-12-05 1 Innehållsförteckning Ärende 128 Studiebesök särskilt boende... 3 129 Månadsuppföljning november... 4 130 Riktlinjer för biståndshandläggning - anhörigstöd... 5 131 Boende för ensamkommande

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Barn- och utbildningsnämnden

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Barn- och utbildningsnämnden 2017-05-22 1 Innehållsförteckning Ärende 43 Information från Slättens förskole- och skolområde... 4 44 Uppföljning av kommunrevisionens granskning gällande rektors roll som pedagogisk ledare... 5 45 Information

Läs mer

Kommunstyrelsen. Anslag / Bevis. Protokoll Måndag 27 juni 2016 kl , Svenljungasalen norr, kommunhuset Ajournering

Kommunstyrelsen. Anslag / Bevis. Protokoll Måndag 27 juni 2016 kl , Svenljungasalen norr, kommunhuset Ajournering Plats och tid ande Ledamöter Måndag 27 juni 2016 kl. 14.00 15.30, Svenljungasalen norr, kommunhuset Ajournering 14.50 15.00 Stefan Carlsson (S), ordförande Johan Björkman (M), vice ordförande Per Andersson

Läs mer

2012-11-20. Socialkontoret, kl.15.00-16.30

2012-11-20. Socialkontoret, kl.15.00-16.30 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (11) Plats och tid ande Övriga närvarande Ersättare Socialkontoret, kl.15.00-16.30 Robin Gustavsson (kd) ordförande Sven-Erik Andersson (c) 1:e vice ordförande Leif Jannerstig (s)

Läs mer

Ann-Gret Olsson (S) ordförande Lars Ljungman (KOSA) Jonas Wittink (MP) Birgitta Floresjö (C)

Ann-Gret Olsson (S) ordförande Lars Ljungman (KOSA) Jonas Wittink (MP) Birgitta Floresjö (C) Socialnämnden 2015-08-24 1 (5) Plats och tid Kommunkontoret Djurås, kl. 09.00-10.30 Ajournering kl 09.30-09.45 Beslutande Ledamöter Ann-Gret Olsson (S) ordförande Lars Ljungman (KOSA) Jonas Wittink (MP)

Läs mer

MULLSJÖ KOMMUN Kommunstyrelsens tekniska utskott. Innehåll SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdag

MULLSJÖ KOMMUN Kommunstyrelsens tekniska utskott. Innehåll SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdag Kommunstyrelsens tekniska utskott Sammanträdesdag 2015-11-19 Innehåll 159 Godkännande av ärendelista... 178 160 Anmälan av delegationsbeslut... 179 161 Delgivningar... 180 162 Lägesbeskrivning per programområde...

Läs mer

Jan-Egon Leo (M), Jönköpings kommun. Lisbeth Rydefjärd (KD), Landstinget i Jönköpings län. Klas Rydell, Försäkringskassan

Jan-Egon Leo (M), Jönköpings kommun. Lisbeth Rydefjärd (KD), Landstinget i Jönköpings län. Klas Rydell, Försäkringskassan SAMORDNINGSFÖRBUNDET JÖNKÖPING Sammanträdesprotokoll 1 (5) Plats och tid Sofiahuset, Jönköping, 2009-11-30 kl. 15.30-17.05 Beslutande Jan-Egon Leo (M), Jönköpings kommun Lisbeth Rydefjärd (KD), Landstinget

Läs mer

8 Ekonomisk uppföljning... 11. 9 Reservation och omfördelning av investeringsmedel VA... 12

8 Ekonomisk uppföljning... 11. 9 Reservation och omfördelning av investeringsmedel VA... 12 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 8 Ekonomisk uppföljning... 11 9 Reservation och omfördelning av investeringsmedel VA... 12 10 Förskottering ur 2013 års investeringsbudget VA i Västerkärr... 13 11 Kommunal parkeringsövervakning...

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Socialnämnden 17.15

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Socialnämnden 17.15 Socialnämnden 1 Plats och tid Kommunhuset, Hellqvistsalen, Kungsör, tisdagen den 17 februari 2015, klockan 15:00-17.15 ande Marie Norin Junttila (S) ordförande, Marita Pettersson (S), Ulla Eriksson Berg

Läs mer

Kommunstyrelsen (8)

Kommunstyrelsen (8) Kommunstyrelsen 2012-06-25 1 (8) Plats och tid Beslutande Kommunhuset i Älmhult måndagen den 25 juni 2012 kl 15.00-16.15 med ajournering kl 15.50-16.00 Sonja Emilsson (M), 1:e vice ordförande Tord Åkesson

Läs mer

Utbildningsnämnden (14)

Utbildningsnämnden (14) Utbildningsnämnden 2013-10-02 1 (14) Plats och tid Kommunhuset i Älmhult onsdagen den 2 oktober kl. 9.00 11.35. Beslutande Övriga deltagande Utses att justera Bodil Hansen (M), ordförande Jan Nordström

Läs mer

Ekonomi- och personalutskottet SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

Ekonomi- och personalutskottet SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1 Plats och tid Kommunhuset, lokal Strået, kl 15.00 16.30 Ajournering: kl 15.55 16.00. Beslutande Torbjörn Ekelund (FP), ordförande Charlotte Wachtmeister (M), tjänstgörande ersättare för Karl-Erik

Läs mer