Avtal med privata vårdgivare inom sjukgymnastik/fysioterapi

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Avtal med privata vårdgivare inom sjukgymnastik/fysioterapi"

Transkript

1 Avtal med privata vårdgivare inom sjukgymnastik/fysioterapi LANDSTINGETS REVISORER

2 REV-60 2(10) Sammanfattning Under senare år har det, på olika håll i landet, framkommit uppmärksammade fall av felaktiga ersättningskrav från privata vårdgivare. Landstingets revisorer bedömde i revisionsplan för 2014 att risk för oegentligheter torde föreligga också inom avtalsförhållanden mellan Landstinget Västernorrland och privata vårdgivare. Senare uppmärksammades att Landstingsstyrelsen i sin internkontrollplan pekat ut området för särskild uppföljning. Landstingsstyrelsens egen granskning kom dock aldrig att genomföras. Revisorerna har mot denna bakgrund beslutat överföra granskningen till Revisionella bedömningar Vi har inte funnit att styrelsen infört någon rutin för intern kontroll av verksamhetsområdet - fysioterapi på nationell taxa. Vi finner det anmärkningsvärt att styrelsens egen internkontrollplan för 2014 inte är känd, än mindre genomförd. Den siffergranskning som genomförs kan bedömas vara tillräcklig för att upprätthålla hög tillförlitlighet men samtidigt konstateras att underlag endast existerar i form av faktureringar och underliggande patientkvitton. Vi bedömer att den interna kontrollen därtill bör utsätta underlagen för granskning ifråga om rimlighet och tillförlitlighet samt säkerställa att det finns underlag för att uttala sig om debiteringarna grundar sig på faktiska prestationer. Tillkommande granskningsmoment kan exempelvis vara: antal behandlingar för enskilda patienter mot best practise, att det finns en tillfredsställande journalföring, lokalernas utformning och tillgänglighet. Vi bedömer att de underlag som för närvarande samlas in inte är tillräckliga och att de är säkerställda endast i en begränsad mening. De nya samverkansavtalen grundas på ersättningsöverlåtelser. Avtalen sluts i en centraliserad process med behöriga undertecknare. Avtalsprocessen bedöms därmed vara godkänd. Vi menar dock att styrelsen bör överväga att redan i avtalet (bilaga) utveckla krav på verksamhetsrapportering och vilka uppföljningar som kan komma ifråga. Avslutningsvis rekommenderar vi Landstingsstyrelsen att snarast genomföra riskbedömning och fastlägga en rutin för systematisk intern kontroll av privata vårdgivare på nationell taxa. Rutinen bör ange ansvar och befogenheter, kontrollmoment samt frekvens för kontrollmomenten. Vi bedömer också att ett webbaserat system som möjliggör inrapportering av underlag från privata vårdgivare bör övervägas. Ett sådant verktyg kan ytterligare minska personberoende samt rationalisera hanteringen och därmed frigöra resurser för uppföljning och kontroll.

3 REV-60 3(10) Innehållsförteckning 1 Bakgrund 4 2 Syfte, revisionsfråga och avgränsning 4 3 Revisionskriterier 4 4 Metod 5 5 Regelverket 5 6 Landstingets ersättningar till fysioterapeuter Tidigare granskning Ekonomi och omfattning Särskilda krav på verksamheten Organisering kring ersättningar Arbetsmoment 8 7 Revisionella bedömningar 9

4 REV-60 4(10) 1 Bakgrund Under senare år har det, på olika håll i landet, framkommit uppmärksammade fall av felaktiga ersättningskrav från privata vårdgivare. Ett par exempel kan anföras. Region Skåne: En privat konsultfirma har nu på uppdrag av regionen granskat fakturor från 38 slumpvis utvalda vårdgivare. Dessa räkningar har jämförts med närmare journaler från de aktuella vårdgivarna. Det visade sig att i 142 fall saknas helt journalanteckningar om att patienten varit på besök. (Rapportering i Sveriges television, ) Värmlands läns landsting: Domen överklagades till hovrätten som menar att straffvärdet på den samlade brottsligheten uppgår till fyra års fängelse och bestämmer nu fängelsestraffets längd i enlighet med detta. Hovrätten konstaterar bland annat att kvinnan med marginal skulle ha varit den mest anlitade sjukgymnasten i Sverige om hennes uppgifter skulle vara korrekta. finner hovrätten det styrkt att kvinnan istället felaktigt har begärt ersättning för behandlingstillfällen, till ett belopp på cirka fyra miljoner kronor. (Dagens Juridik, ) Landstingets revisorer bedömde i revisionsplan för 2014 att risk för oegentligheter torde föreligga också inom avtalsförhållanden mellan Landstinget Västernorrland och privata vårdgivare. Senare uppmärksammades att Landstingsstyrelsen i sin internkontrollplan pekat ut området för särskild uppföljning. Landstingsstyrelsens egen granskning kom dock aldrig att genomföras. Revisorerna har mot denna bakgrund beslutat överföra granskningen till Syfte, revisionsfråga och avgränsning Syftet med granskningen är att bedöma om den interna kontrollen av avtal och ersättningar till privata vårdgivare är tillräcklig. Revisionsfrågor: - Är den interna kontrollen systematisk, av rimlig omfattning och genomförs den med tillräcklig frekvens? - Är underlagen för den interna kontrollen av tillräcklig/säkerställd kvalitet? - Är avtalsprocessen säkerställd? Granskningen avgränsas till landstingets avtal med privat verksamma sjukgymnaster/fysioterapeuter 1, det vill säga att läkare ej omfattas och ej heller verksamhet inom Vårdval Västernorrland. Substansgranskning i form av insamling av nya underlag eller bedömningar av journalanteckningar eller dylikt, genomförs inte. Granskningen avser ej att undersöka eventuella oegentligheter utan endast om Landstingsstyrelsen säkerställt en ändamålsenlig intern kontroll. 1 Legitimation ges från med titeln fysioterapeut. Tidigare legitimerade sjukgymnaster kan ansöka om att få sin yrkestitel ändrad. I granskningen används fysioterapeut genomgående.

5 REV-60 5(10) 3 Revisionskriterier Med revisionskriterier avses de bedömningsgrunder som bildar underlag för revisionens analyser och bedömningar. Revisionskriterierna hämtas bland annat från lagar och förarbeten samt eventuella interna regelverk. Revisionskriterierna kan också ha sin grund i jämförbar praxis. För denna granskning utgörs revisionskriterier främst av Lag (1993:1652) om ersättning för fysioterapi, Förordning (1994:1120) om ersättning för fysioterapi samt landstingets regelverk. 4 Metod Granskningen genomförs med stöd av dokumentstudier samt intervjuer i landstingets kansli, Enheten för folkhälsa och vårdval. I huvudsak bedöms förutsättningar för kontroll samt metoder och systematik i den interna kontrollen. Processen för upprättande av avtal granskas med avseende på regler för delegation. 5 Regelverket Landstingen har sedan 1994 haft det direkta kostnadsansvaret för ersättningen till privata sjukgymnaster/fysioterapeuter. Från och med detta år infördes också ett nytt ersättningssystem, den nationella taxan, fastställd i ovannämnda förordning (1994:1120). Taxan förhandlas och fastställs sedan några år i en överenskommelse mellan Fysioterapeuternas förbund och Sveriges kommuner och landsting. I och med att lagen (1993:1652) trädde ikraft infördes i princip fri etableringsrätt för fysioterapeuter att driva verksamhet med offentlig finansiering. En förutsättning var att verksamheten bedrevs på heltid och att fysioterapeuten inte hade en anställning i landstingens hälso- och sjukvård. Enligt huvudregeln krävdes endast att etableringen meddelades till landstinget, senast sex månader innan ingångsättning. År 1995 infördes så begränsningar för anslutning till den nationella taxan och den fria etableringsrätten upphörde 2. För en etablering och anslutning till taxan krävdes istället ett samverkansavtal med landstinget. Redan etablerade omfattades inte av kravet på samverkansavtal. Det huvudsakliga motivet till lagändringen var att ge landstingen reella möjligheter att fullfölja planeringsansvaret 3. Fysioterapeuternas arvoden beräknas efter arvodeskategori. Ersättningen är indelad i två kategorier. Kategori A avser fysioterapeuter utan assisterande personal. Kategori B omfattar fysioterapeuter med assisterande personal, flera behandlingsrum och kvalificerad utrustning. Systemet innehåller också tre arvodestyper: enkelt arvode, normalarvode och särskilt arvode. Det finns två tak som reglerar hur mycket en fysioterapeut som mest kan få i ersättning under ett verksamhetsår. I det första steget reduceras arvodet och efter det andra utgår endast patientavgiften. 2 Lag om ändring i lagen (1993:1652) om ersättning för sjukgymnastik, SFS 1994: Landstinget ska planera sin hälso- och sjukvård med utgångspunkt i befolkningen behov av sådan vård. Planeringen ska avse även den hälso- och sjukvård som erbjuds av privata och andra vårdgivare. (Hälso- och sjukvårdslagen, 1982:763)

6 REV-60 6(10) 6 Landstingets ersättningar till fysioterapeuter 6.1 Tidigare granskning Landstingets revisorer genomförde en uppföljande granskning av ersättningarna till privata vårdgivare år I missivskrivelse påpekades särskilt brister i dokumentation av programvara och nyckelpersonsproblematik. I Landstingsstyrelsens svar på granskningen anfördes att programvaran skulle komma att ersättas inom ramen för SYSteam Cross. I avvaktan på detta skulle en programansvarig utses samt att en ytterligare administratör skulle säkerställa driften. Man menade också att tillsynen av verksamheten var en fråga för Socialstyrelsen. Här kan tilläggas att landstingens uppföljningsansvar har förtydligats i senare lagstiftning. Av granskningen framgick också att det inte fanns någon samordnad hantering i landstinget, utan dåvarande sjukvårdsförvaltningar administrerade sina respektive avtalsparter. 6.2 Ekonomi och omfattning I den vårdvalsmodell som skapats för primärvården i landstinget omfattas fysioterapiinsatser av hälsocentralernas och de privata vårdcentralernas utbud. Det innebär att också debiteringarna från fysioterapeuter på nationell taxa fördelas till hälso- respektive vårdcentralerna. Antalet fysioterapeuter med ersättning enligt den nationella taxan var år 2014 nitton stycken. På landstingets hemsida presenteras sjutton vårdgivare. En av dessa har upphört med sin verksamhet och en ny har tillkommit (fr o m ) genom samverkansavtal för ersättningsetablering. Antalet har gått ned sedan slutet av nittiotalet - 36 stycken år och den totala ersättningen låg då, enligt uppgift, på miljoner kronor. Tabell 1 Fysioterapeuter år 2014 (ersättningar i tusental kr) Kategori Antal Behandlingar Telefon Ersättning A B Summa Nämnas kan att de tre läkare (gynekologi och ögon) som har avtal enligt nationella taxan debiterade landstinget 6,8 miljoner kronor under Sammanlagt har landstinget kostnader enligt dessa avtal om 21 miljoner kronor. Totalt hanteras, enligt uppgift, mellan fakturaunderlag/behandlingar från privata vårdgivare per månad Särskilda krav på verksamheten I lagstiftningen anges att fysioterapeuter för att få samverkansavtal med landsting bör bedriva verksamheten på heltid:

7 REV-60 7(10) 8 Fysioterapiersättning lämnas endast till en fysioterapeut som senast ett år efter det att verksamheten påbörjades bedriver privat fysioterapiverksamhet på heltid En fysioterapeut anses som heltidsverksam om han eller hon arbetar minst 35 timmar per vecka i genomsnitt eller har arbetat minst denna tid någon tolvmånadersperiod under de senaste två åren. I tabell nedan redovisas antal besök och ersättning per månad, januari-april 2015 för fysioterapeuter kategori B, vars verksamhet sker med assisterande personal, större lokaler och/eller med mer avancerad utrustning. Tabell 2 Fysioterapeuter (B*) - ersättning i kronor och antal behandlingar Fysio- Januari Februari Mars April terapeut Ersättn Behandl Ersättn Behandl Ersättn Behandl Ersättn Behandl F F F F F F F F * Fysioterapeuter i kategori B, dvs med assisterande personal, utrustning mm I två fall (gul markering) förefaller antalet behandlingar kunna överstiga heltidsverksamhet medan F3 under två månader och F9 under hela perioden torde bedriva verksamheten endast på deltid (blå markering). Mätmetoden utgår från den genomsnittliga behandlingstid som brukar anges för normalarvode, 25 minuter. Några av fysioterapeuterna har också patienter med särskilda besvär, dvs med mer kvalificerad behandling och längre tidsåtgång. Avsteg från kravet på heltid definieras också i lagstiftningen, exempelvis förestående pensionering, sjukdom, semester, studier mm. Kommentar Vi har inte funnit att några kontroller genomförs av verksamheternas omfattning. Tabell 2 och genomförda beräkningar ska ses som exempel på kontrollmoment som den förda statistiken ger underlag för. 6.3 Organisering kring ersättningar I landstinget administreras avtal och ersättningar till privata vårdgivare, såväl fysioterapeuter som läkare, inom Enheten för folkhäsa och vårdval i landstingskansliet. En vårdutvecklare som anställdes hade en del erfarenheter kring vårdgivare på nationell taxa och har tagit sig an området. Vårdutvecklaren uppger att en process har inletts för att få en bättre ordning. En av uppgifterna kan bli besök hos vårdgivarna. En administratör, organisatoriskt hemmahörande i Serviceförvaltningen, har på samma sätt som konstaterades vid tidigare granskning och fram till 2012, genomfört all mottagningsattestering och registrering av fakturaunderlag. Sedan ett par

8 REV-60 8(10) år finns ytterligare en person som, enligt uppgift, arbetar med dessa moment på cirka 50%. Programvaran för registrering uppges vara densamma nu som den som användes vid den förra granskningen. Intervjupersonerna vid Enheten för folkhälsa och vårdval uppger sig inte ha någon kännedom om den uppföljning av den interna kontrollen som styrelsen förutskickat i sin internkontrollplan för Byten på tjänster anförs som trolig orsak Arbetsmoment Vårdgivarna skickar in sina ersättningsanspråk/fakturor varje månad för scanning i IOF 4. Administratören registrerar underlag, stämmer av mot samlingsräkning, mottagningsattesterar och skickar vidare för betalningsattest i IOF. Eventuella differenser som uppstår vid summering av underlagen i registreringsprogrammet korrigeras vid nästa månads utanordning. Avtalsparten informeras underhand. Administratören bevakar avtalstak med stöd av den använda programvaran. Ersättningen sätts då ned och berörd fysioterapeut får meddelande om detta. Betalningsattest för landstingets hälsocentraler utförs av en controller vid specialiststöd ekonomi och enhetschefen för folkhälsa och vårdval attesterar för de privata vårdcentralerna. De behandlingskoder som registreras kontrolleras avseende rätt belopp enligt taxan. Inga kontroller genomförs av att behandling faktiskt har utförts eller av antalet behandlingar. Kommentar Inledningsvis kan konstateras att en av de svagheter som noterades vid föregående granskning har undanröjts, nämligen den splittrade organisationen med sjukvårdsförvaltningar med var sina avtal. Detta tycks dock inte ha haft någon egentlig inverkan på den interna kontrollen. Kontroller som säkerställer reliabiliteten i hanteringen av ersättningar får bedömas som relativt god. Patientkvitton registreras med automatisk kontroll mot folkbokföring och genom stickprovskontroller mot listningar hos hälso- och vårdcentraler. Patienten har att inför behandling själv uppge vid vilken hälso- eller vårdcentral hon/han är listad. Vid osäkerhet hjälper administratören till med kontroll. Fakturering av utomlänspatienter förs över till Patientkontoret för hantering. Regler för attest och utanordning följs. Kontroll sker av summor mot registrerade ersättningskoder samt att reducering av ersättningen genomförs när avgiftstak överskrids. Avtalshanteringen har stramats upp och avtal i samband med ersättningsöverlåtelser hanteras av Upphandlingsenheten. Avtalen undertecknas av Vårdvalsutskottets ordförande med kontrasignering av ekonomidirektör. Vi har dock inte kunnat verifiera att äldre avtal diarieförts, särskilt sådana som följde med vid övergången från Försäkringskassan till landstinget år Landstingets system för elektronisk handel och fakturahantering.

9 REV-60 9(10) Vi har inte funnit att styrelsen infört några systematiska moment för intern kontroll. Vi finner det anmärkningsvärt att styrelsens egen internkontrollplan för 2014 inte är känd. I praktiken är det administratören som personifierar den samlade interna kontrollen, vilket innebär rätt siffror på rätt plats. Förutsatt att alla fysioterapeuter, alltid debiterar korrekt så räcker sådana kontroller långt. I tabell 2 exemplifierades kontrollmoment av rimlighetstyp för vilka det finns underlag redan i nuvarande statistikinsamling. Ytterligare kontroller torde kunna utvecklas på denna bas. Vi har inte kunnat finna någon process för uppföljning och kontroll av den verksamhet som bedrivs inom ramen för den nationella taxan. Det standardavtal som används har en klausul som binder avtalsparten till att underlätta uppföljning och kontroll av verksamheten från landstingets sida. Regeringen angav följande i lagrådsremiss från oktober 2008 när möjlighet till ersättningsetablering för privatpraktiserande vårdgivare infördes: Privatpraktiserande läkare och sjukgymnaster ska vidare vara skyldiga att på begäran av landstinget lämna upplysningar samt visa upp journal och övrigt material som rör undersökning, vård eller behandling av en patient. Läkaren respektive sjukgymnasten ska i samband med den årliga rapporteringen lämna uppgifter även om vilken personal som arbetar vid mottagningen. Uppgifter i samband med den årliga rapporteringen ska fortsättningsvis enbart lämnas till respektive landsting. Av ändringar i själva lagen (1993:1652, 5 e ) och som trädde i kraft , framgår bland annat följande: Efter det att verksamheten överlåtits till den sökande som avses i första stycket, ska landstinget teckna samverkansavtal med denne. Samverkansavtalet ska innehålla motsvarande villkor som gällt för den överlåtande sjukgymnastens rätt till ersättning. Landstinget får dock ändra villkoren om den överlåtande sjukgymnasten godkänt de nya villkoren och dessa angivits i ansökningsinbjudan eller annat för sökande tillgängligt underlag. Det finns sålunda stöd i lag, i lagens förarbeten och stöd av avtalsklausul för att skapa rutiner för intern kontroll av en verksamhet som kostar landstinget drygt fjorton miljoner kronor per år (21 miljoner om läkare på nationell taxa medräknas). Avslutningsvis kan nämnas att många landsting, exempelvis de flesta i mellanoch sydsverige, använder en webbaserad programvara för sina kontakter med fysioterapeuter på nationell taxa. Underlagen för ersättning registreras direkt in i systemet, med automatiska reliabilitetskontroller. Vi menar att ett sådant system bör övervägas för att rationalisera hanteringen och frigöra resurser för ytterligare uppföljning och kontroll. 7 Revisionella bedömningar Är den interna kontrollen systematisk, av rimlig omfattning och genomförs den med tillräcklig frekvens? Vi har inte funnit att styrelsen infört någon rutin för intern kontroll av verksamhetsområdet - fysioterapi på nationell taxa. Vi finner det anmärkningsvärt att styrelsens egen internkontrollplan för 2014 inte är känd, än mindre genomförd.

10 REV-60 10(10) Den siffergranskning som genomförs får visserligen bedömas vara tillräcklig för att upprätthålla en hög tillförlitlighet. En ändamålsenlig intern kontroll torde därutöver innebära att underlagen säkerställs, det vill säga att verksamheterna bedrivs på det sätt som debiteringsunderlagen anger. Ytterligare kontrollmoment kan exempelvis vara: antal behandlingar för enskilda patienter mot best practise, tillfredsställande journalföring, lokalernas utformning och tillgänglighet. Är underlagen för den interna kontrollen av tillräcklig/säkerställd kvalitet? Vi kan konstatera att underlag endast existerar i form av faktureringar och underliggande patientkvitton. En tillräcklig och säkerställd kvalitet förutsätter att alla fysioterapeuter vid varje tillfälle debiterar korrekt. Vi bedömer att de underlag som för närvarande samlas in inte är tillräckliga och att de är säkerställda endast i en begränsad mening. Är avtalsprocessen säkerställd? De nya samverkansavtalen grundas på ersättningsöverlåtelser. De avtal som slutits följer en standardmall och innefattar en klausul om skyldighet att underlätta uppföljning och kontroll från landstingets sida. Avtalen sluts i en centraliserad process med behöriga undertecknare. Avtalsprocessen bedöms därmed vara godkänd. Vi menar dock att styrelsen redan i avtalet (bilaga) bör överväga att utveckla krav på verksamhetsrapportering och vilka uppföljningar som kan komma ifråga. Avslutningsvis vill vi rekommendera Landstingsstyrelsen att snarast genomföra riskbedömningar och fastlägga rutiner för systematisk intern kontroll av privata vårdgivare på nationell taxa. Rutinen bör ange ansvar och befogenheter, kontrollmoment samt frekvens för kontrollmomenten. Vi menar också att ett webbaserat system som möjliggör inrapportering av underlag från privata vårdgivare bör övervägas. Ett sådant verktyg kan ytterligare minska personberoende samt rationalisera hanteringen och därmed frigöra resurser för uppföljning och kontroll. Härnösand Certifierad kommunal revisor

Privata vårdgivare förstudie

Privata vårdgivare förstudie Revisionskontoret AM/KS Rev/15021 Privata vårdgivare förstudie Rapport 5-15 Privata vårdgivare, förstudie Bakgrund Landstingets revisorer har ansvar för att genomföra årlig granskning av landstingets samtliga

Läs mer

Tillämpning av Lagen om läkarvårdsersättning (LOL) och Lagen om ersättning för sjukgymnastik (LOS) i samband med ersättningsetablering mm

Tillämpning av Lagen om läkarvårdsersättning (LOL) och Lagen om ersättning för sjukgymnastik (LOS) i samband med ersättningsetablering mm HSN 2008-03-17 p 11 1 (2) Hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning TJÄNSTEUTLÅTANDE 2009-02-16 HSN 0902-0160 Handläggare: Said Mousavi Tillämpning av Lagen om läkarvårdsersättning (LOL) och Lagen om ersättning

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i lagen (1993:1652) om ersättning för sjukgymnastik; SFS 2013:1145 Utkom från trycket den 27 december 2013 utfärdad den 19 december 2013. Enligt riksdagens beslut

Läs mer

Privata läkare och sjukgymnaster i öppen vård med ersättning enligt

Privata läkare och sjukgymnaster i öppen vård med ersättning enligt Privata läkare och sjukgymnaster i öppen vård med ersättning enligt 1 Innehåll Sammanfattning... 3 Läkare... 3 Sjukgymnaster... 3 Inledning... 4 Redovisningens innehåll och syfte... 4 Bakgrund... 4 Redovisning...

Läs mer

Privata läkare och sjukgymnaster i. öppen vård som verkar enligt lag om läkarvårdsersättning respektive lag om. ersättning för sjukgymnastik 2012

Privata läkare och sjukgymnaster i. öppen vård som verkar enligt lag om läkarvårdsersättning respektive lag om. ersättning för sjukgymnastik 2012 öppen vård som verkar enligt lag om läkarvårdsersättning respektive lag om 1 Innehåll Sammanfattning... 3 Läkare... 3 Sjukgymnaster... 3 Inledning... 4 Redovisningens innehåll och syfte... 4 Bakgrund...

Läs mer

Granskning av privata sjukgymnaster/fysioterapeuter på nationella taxan

Granskning av privata sjukgymnaster/fysioterapeuter på nationella taxan 1(7) Patientsäkerhetsenheten 2015-03-27 Vårdutvecklare, Tfn: 063 142475 E-post: marie.norlen@regionjh.se Dnr: VVN/16/2015 Uppföljningsrapport Granskning av privata sjukgymnaster/fysioterapeuter på nationella

Läs mer

Privata läkare och sjukgymnaster i öppen vård med ersättning enligt nationell taxa 2002

Privata läkare och sjukgymnaster i öppen vård med ersättning enligt nationell taxa 2002 Privata läkare och sjukgymnaster i öppen vård med ersättning enligt nationell taxa 2002 Sammanställning av uppgifter avseende läkare och sjukgymnaster med ersättning enligt lag om läkarvårdsersättning

Läs mer

Årsrapport för privata vårdgivare på nationella taxan 2017

Årsrapport för privata vårdgivare på nationella taxan 2017 Redovisande dokument Rapport Sida 1 (7 Årsrapport för privata vårdgivare på nationella taxan 2017 Sida 2 (7) Innehållsförteckning Bakgrund... 3 Allmänt... 3 Samverkansorganet... 4 Ersättningsetableringar...

Läs mer

Uppföljande granskning av utbetalda ersättningar i Hälsovalet DECEMBER 2015

Uppföljande granskning av utbetalda ersättningar i Hälsovalet DECEMBER 2015 REV 29:2-2015 PROMEMORIA Uppföljande granskning av utbetalda ersättningar i Hälsovalet DECEMBER 2015 Susanne Hellqvist, revisionskontoret Västerbottens läns landsting Innehåll 1. SAMMANFATTANDE ANALYS...

Läs mer

Privata läkare och sjukgymnaster i öppen vård med ersättning enligt nationell taxa 2006

Privata läkare och sjukgymnaster i öppen vård med ersättning enligt nationell taxa 2006 Privata läkare och sjukgymnaster i öppen vård med ersättning enligt nationell taxa 2006 Sammanställning av uppgifter avseende läkare och sjukgymnaster med ersättning enligt lag om läkarvårdsersättning

Läs mer

Utvecklingsplan för god och jämlik vård. Revisionspromemoria. LANDSTINGETS REVISORER Revisionskontoret

Utvecklingsplan för god och jämlik vård. Revisionspromemoria. LANDSTINGETS REVISORER Revisionskontoret Utvecklingsplan för god och jämlik vård Revisionspromemoria LANDSTINGETS REVISORER 2014-04-09 14REV9 2(7) Sammanfattning Hälso- och sjukvårdsnämnden beslutade i december 2011 om en utvecklingsplan för

Läs mer

Regler för granskning av privata vårdgivare verksamma inom den nationella taxan. Version: 1. Ansvarig: Lena Weinstock Svedh

Regler för granskning av privata vårdgivare verksamma inom den nationella taxan. Version: 1. Ansvarig: Lena Weinstock Svedh vårdgivare verksamma inom den Version: 1 Ansvarig: 2(6) ÄNDRINGSFÖRTECKNING Version Datum Ändring Beslutat av Datum 1. 2014-03-26 Nyutgåva Landstingsstyr elsen 2014-04-28-- 29 3(6) INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

Privata läkare och sjukgymnaster i öppen vård med ersättning enligt nationell taxa

Privata läkare och sjukgymnaster i öppen vård med ersättning enligt nationell taxa 2008 Privata läkare och sjukgymnaster i öppen vård med ersättning enligt nationell taxa Sammanställning av uppgifter avseende läkare och sjukgymnaster med ersättning enligt lag om läkarvårdsersättning

Läs mer

Journalföring. Revisionsrapport. LANDSTINGETS REVISORER Revisionskontoret

Journalföring. Revisionsrapport. LANDSTINGETS REVISORER Revisionskontoret Journalföring Revisionsrapport LANDSTINGETS REVISORER 2014-09-03 14REV50 2(10) Sammanfattning Landstingets revisorer granskade området senast under 2011. Granskningen visade bland annat att de förekom

Läs mer

Sammanfattning Rättsutredning LOF

Sammanfattning Rättsutredning LOF 2018-03-26 Sammanfattning Rättsutredning LOF Offentlig finansiering för privata vårdgivare En privat vårdgivare kan få offentlig finansiering av sin verksamhet genom att teckna ett vårdavtal eller ett

Läs mer

Årsrapport för privata vårdgivare på nationella taxan 2018

Årsrapport för privata vårdgivare på nationella taxan 2018 Redovisande dokument Rapport Sida 1 (7 Årsrapport för privata vårdgivare på nationella taxan 2018 Sida 2 (7) Innehållsförteckning Bakgrund... 3 Allmänt... 3 Samverkansorganet... 4 Ersättningsetableringar...

Läs mer

Remisser i vården. Revisionsrapport. LANDSTINGETS REVISORER Revisionskontoret

Remisser i vården. Revisionsrapport. LANDSTINGETS REVISORER Revisionskontoret Remisser i vården Revisionsrapport LANDSTINGETS REVISORER 2014-03-19 13REV40 2(11) Sammanfattning Landstingets revisorer har under 2010 granskat landstingets hantering av remisser. Syftet med denna uppföljande

Läs mer

Kundfordringar en uppföljande granskning

Kundfordringar en uppföljande granskning Kundfordringar en uppföljande granskning Revisionsrapport LANDSTINGETS REVISORER 2017 03 22 16REV47 2(7) Sammanfattning I vår tidigare granskning av kundfordringar uppmärksammades ett antal risker och

Läs mer

Gerd Fridh Eva Theander Enhetschef Maria Antonsson Anderberg Avd. för hälso- och sjukvårdsstyrning Enheten för uppdragsstyrning

Gerd Fridh Eva Theander Enhetschef Maria Antonsson Anderberg Avd. för hälso- och sjukvårdsstyrning Enheten för uppdragsstyrning Gerd Fridh Eva Theander Enhetschef Maria Antonsson Anderberg Avd. för hälso- och sjukvårdsstyrning Enheten för uppdragsstyrning Sammanfattande rapport avseenden granskning av legitimerade sjukgymnaster/fysioterapeuter

Läs mer

Departementssekreteraren Daniel Zetterberg har tillsammans med uppdragstagaren arbetat med underlag och bedömningar.

Departementssekreteraren Daniel Zetterberg har tillsammans med uppdragstagaren arbetat med underlag och bedömningar. 1(7) PM 2012-08-07 Nationella taxan 1. Sammanfattning Mitt förslag är att driva frågan vidare. Motiven för att förändra systemet är starka och det finns ett tillräckligt stort intresse från intressenterna

Läs mer

Landstingsstyrelsens beslut

Landstingsstyrelsens beslut Landstingsstyrelsen PROTOKOLL DATUM DIARIENR 2009-05-19 LS-LED09-387 82 Riktlinjer för hantering då etableringar/vårdavtal avslutas Landstingsstyrelsens beslut 1. Landstingsstyrelsen beslutar att rubricerade

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i förordningen (1994:1120) om ersättning för sjukgymnastik; SFS 2013:1151 Utkom från trycket den 27 december 2013 utfärdad den 19 december 2013. Regeringen

Läs mer

Journalföring i tandvården. Revisionsrapport. LANDSTINGETS REVISORER Revisionskontoret

Journalföring i tandvården. Revisionsrapport. LANDSTINGETS REVISORER Revisionskontoret Journalföring i tandvården Revisionsrapport LANDSTINGETS REVISORER 2017-06-14 17REV24 2(11) Sammanfattning Syftet med att föra patientjournal är i första hand att bidra till en god och säker vård av patienten.

Läs mer

Privata utförare av vård intern kontroll

Privata utförare av vård intern kontroll Privata utförare av vård intern kontroll Revisionsrapport Regionens revisorer 2018-10-15 18REV44 2(17) Sammanfattning Regionens revisorer genomförde år 2015 en granskning av systemet för intern kontroll

Läs mer

Revisionsrapport Övergripande granskning av intern kontroll Tandvårdsnämnden 2015

Revisionsrapport Övergripande granskning av intern kontroll Tandvårdsnämnden 2015 Revisionsrapport Övergripande granskning av intern kontroll Tandvårdsnämnden 2015 Emil Forsling Auktoriserad revisor Fredrik Winter Innehållsförteckning 1. Bakgrund... 3 1.1 Revisionsfråga... 3 1.2 Metod...

Läs mer

Granskning av landstingets hantering av personuppgifter

Granskning av landstingets hantering av personuppgifter Granskning av landstingets hantering av personuppgifter Rapport nr 25/2012 Februari 2013 Susanne Hellqvist, revisor, revisionskontoret Innehåll 1. SAMMANFATTNING... 3 1.1 REKOMMENDATIONER... 4 2. BAKGRUND...

Läs mer

Årlig granskning av Kostnämnden i Sollefteå Revisionspromemoria. LANDSTINGETS REVISORER Revisionskontoret

Årlig granskning av Kostnämnden i Sollefteå Revisionspromemoria. LANDSTINGETS REVISORER Revisionskontoret Årlig granskning av Kostnämnden i Sollefteå 2013 Revisionspromemoria LANDSTINGETS REVISORER 2014-04-09 14REV43 2(9) Sammanfattning Landstinget Västernorrland har i samverkan med Sollefteå kommun bildat

Läs mer

Kontroll av legitimation vid anställning av läkare och sjuksköterskor

Kontroll av legitimation vid anställning av läkare och sjuksköterskor Kontroll av legitimation vid anställning av läkare och sjuksköterskor Revisionsrapport LANDSTINGETS REVISORER 2016-04-13 15REV80 2(9) Sammanfattning Övergripanden syfte/revisionsfråga är att granska och

Läs mer

Granskning av behörigheter till journalsystemet

Granskning av behörigheter till journalsystemet Granskning av behörigheter till journalsystemet Rapport nr 18/2015 Februari 2016 Jonas Hansson, revisionskontoret Diarienummer: REV 61:2 2015 Innehåll 1. SAMMANFATTANDE ANALYS... 3 1.1. REKOMMENDATIONER...

Läs mer

MALL TILL SAMVERKANSAVTAL

MALL TILL SAMVERKANSAVTAL MALL TILL SAMVERKANSAVTAL Etablering enligt lagen (1993:1651) om läkarvårdsersättning Innehållsförteckning 1 PARTER... 2 2 AVTALSTID... 2 3 ÅTAGANDE... 2 4 PERSONAL... 2 5 ÖPPETTIDER OCH TILLGÄNGLIGHET...

Läs mer

Följsamhet till regler och rutiner för attestering

Följsamhet till regler och rutiner för attestering Följsamhet till regler och rutiner för attestering Rapport nr 5/2016 December 2016 Jonas Hansson, revisionskontoret Diarienummer: REV 10:2 2016 Innehåll 1. SAMMANFATTANDE ANALYS... 3 BAKGRUND... 3 REGLER

Läs mer

Granskningsrapport Nr

Granskningsrapport Nr Nr. 2015-06 s revisorer Granskning av Granskningsrapport Nr. 2015-06 Granskningsrapporten är beställd av revisionen i genom: Bengt Sebring Mats Lindskog Bengt Joehns Harri Rosqvist Kristoffer Glinka Audit

Läs mer

Skrivelse 1 (2) Dnr REVj26j2012

Skrivelse 1 (2) Dnr REVj26j2012 ,.. Jämtlands Läns Landsting Landstingets revisorer Skrivelse 1 (2) 2013-02-25 Dnr REVj26j2012 Revisionsdirektör Majvor Enström Tfn: 063-147528 Landstingsstyrelsen Granskning av Externa v rdgivare har

Läs mer

Betänkandet Ersättningsetablering m.m. för vissa privata vårdgivare (DS 2007:22).

Betänkandet Ersättningsetablering m.m. för vissa privata vårdgivare (DS 2007:22). 1 Ledningsstaben Juridiska gruppen 2007-09-11 LiÖ 2007-549 Avgiftssakkunnig Lennart Schilling Hälso- och sjukvårdsnämnden Betänkandet Ersättningsetablering m.m. för vissa privata vårdgivare (DS 2007:22).

Läs mer

Granskning av ersättning till privata vårdgivare

Granskning av ersättning till privata vårdgivare Granskning av ersättning till privata vårdgivare Landstinget Halland FÖRSTUDIE 2002-02-27 Leif Johansson Komrev AB Box 324, 301 08 Halmstad Tel 035-15 17 43 Fax 035-15 17 36 E-post: leif.johansson@komrev.se

Läs mer

Grundläggande granskning Kostnämnden i Örnsköldsvik 2017 Revisionsrapport

Grundläggande granskning Kostnämnden i Örnsköldsvik 2017 Revisionsrapport Grundläggande granskning Kostnämnden i Örnsköldsvik 2017 Revisionsrapport Regionens revisorer 2018-04-13 18REV8 2(7) Sammanfattning Syftet är att utifrån en översiktlig granskning bedöma om Kostnämnden

Läs mer

Granskning av Samordningsförbundet i Kramfors Revisionsrapport. LANDSTINGETS REVISORER Revisionskontoret

Granskning av Samordningsförbundet i Kramfors Revisionsrapport. LANDSTINGETS REVISORER Revisionskontoret Granskning av Samordningsförbundet i Kramfors 2016 Revisionsrapport LANDSTINGETS REVISORER 2017 04 28 17REV37 2(7) Innehållsförteckning 1 Bakgrund... 3 2 Syfte och övergripande revisionsfrågor... 3 3 Revisionskriterier...

Läs mer

Regeringens proposition 2006/07:97

Regeringens proposition 2006/07:97 Regeringens proposition 2006/07:97 Avskaffande av åldersgränsen för privatpraktiserande läkare och sjukgymnaster Prop. 2006/07:97 Regeringen överlämnar denna proposition till riksdagen. Stockholm den 22

Läs mer

Granskning av förmånsbilar

Granskning av förmånsbilar Granskning av förmånsbilar Rapport nr 2/2017 Jonas Hansson, revisionskontoret Diarienummer: REV 7:2-2017 Innehåll 1. SAMMANFATTANDE ANALYS... 3 1.1. REKOMMENDATIONER... 3 2. BAKGRUND... 4 2.1. REVISIONSFRÅGOR...

Läs mer

Strategi för systematisk uppföljning och granskning av hälso- och sjukvården i Stockholms läns landsting

Strategi för systematisk uppföljning och granskning av hälso- och sjukvården i Stockholms läns landsting 1 (9) Ledning och styrning Strategisk enhet Handläggare Henrik Gaunitz Telefon 08-123 132 92 E-post henrik.gaunitz@sll.se Strategi för systematisk uppföljning och granskning av hälso- och sjukvården i

Läs mer

ÄRENDEFÖRTECKNING. 3. Granskning av privata fysioterapeuter 2015 (VVN/25/2015) 2

ÄRENDEFÖRTECKNING. 3. Granskning av privata fysioterapeuter 2015 (VVN/25/2015) 2 Kallelse/Föredragningslista 1(8) Samordningskansliet 2015-08-27 Monica Byvald Tfn: 063-147637 E-post: monica.byvald@regionjh.se ORGAN: DATUM: 2015-09-08 Vårdvalsnämnden PLATS: Regionens hus, hus 3 plan

Läs mer

Hantering och redovisning av folktandvårdens intäkter

Hantering och redovisning av folktandvårdens intäkter LANDSTINGET I VÄRMLAND RAPPORT Revisorerna AM/VHL 2013-02-19 Rev/12012 Hantering och redovisning av folktandvårdens intäkter Sammanfattning Vi har granskat om det finns tillfredsställande rutiner som säkerställer

Läs mer

Uppföljande granskning av landstingsstyrelsens kontroll över konstföremål

Uppföljande granskning av landstingsstyrelsens kontroll över konstföremål Uppföljande granskning av landstingsstyrelsens kontroll över konstföremål Rapport nr 07/2016 December 2016 Clara Wiklund, revisionskontoret Diarienummer: REV 25:2-2016 Innehåll 1. SAMMANFATTANDE ANALYS...

Läs mer

LANDSTINGSREVISIONEN. Vård av äldre. Rapport nr 12/2016

LANDSTINGSREVISIONEN. Vård av äldre. Rapport nr 12/2016 Vård av äldre Rapport nr 12/2016 Januari 2017 Jonas Hansson, revisionskontoret Diarienummer: REV 12:2 2016 Innehåll 1 SAMMANFATTANDE ANALYS... 3 2 BAKGRUND... 4 2.1 REVISIONSFRÅGOR... 4 2.2 REVISIONSKRITERIER...

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden

Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsnämnden Helena Wallander Hälso- och sjukvårdsstrateg Helena.Wallander@skane.se YTTRANDE Datum 2018-09-06 Dnr 1801991 1 (6) Remiss. Utveckling av verksamheter som bedrivs enligt lagen

Läs mer

Tjänsteskrivelse Ls ( 0 7 03 /z. Yttrande till socialdepartementet över promemoria om åldersgränser för privatpraktiserande läkare och sjukgymnaster

Tjänsteskrivelse Ls ( 0 7 03 /z. Yttrande till socialdepartementet över promemoria om åldersgränser för privatpraktiserande läkare och sjukgymnaster Landstinget Halland (s ea a Tjänsteskrivelse Ls ( 0 7 03 /z Datum Diarienummer 2007-02-27 Ls070082 Landstingskontoret Agneta Overgaard, utvecklare Processavdelningen 035-13 48 73 agneta.overgaardalthalland.se

Läs mer

Granskning av Samordningsförbundet i Ånge Revisionsrapport. LANDSTINGETS REVISORER Revisionskontoret

Granskning av Samordningsförbundet i Ånge Revisionsrapport. LANDSTINGETS REVISORER Revisionskontoret Granskning av Samordningsförbundet i Ånge 2016 Revisionsrapport LANDSTINGETS REVISORER 2017 04 28 17REV40 2(7) Innehållsförteckning 1 Bakgrund... 3 2 Syfte och övergripande revisionsfrågor... 3 3 Revisionskriterier...

Läs mer

Revisionsrapport Uppföljning av granskning förtroendevaldas anspråk på förlorad arbetsförtjänst

Revisionsrapport Uppföljning av granskning förtroendevaldas anspråk på förlorad arbetsförtjänst www.pwc.se Revisionsrapport Helena Steffansson Carlson September 2016 Innehåll Sammanfattning...2 1. Inledning...3 1.1. Bakgrund...3 1.2. Syfte och revisionsfråga...3 1.3. Kontrollmål...3 1.4. Avgränsning...3

Läs mer

Utomlänsintäkter förstudie

Utomlänsintäkter förstudie Revisionskontoret AM/KS Rev/17018 Utomlänsintäkter förstudie Rapport 2-17 Utomlänsintäkter förstudie Bakgrund Landstingets revisorer har ansvar för att genomföra årlig granskning av landstingets samtliga

Läs mer

Regionens uppföljning av externa utförare inom primärvården

Regionens uppföljning av externa utförare inom primärvården Regionens uppföljning av externa utförare inom primärvården Dnr: Rev 34-2011 Genomförd av: Revisionsenheten Vilhelm Rundquist Behandlad av Revisorskollegiet den 14 december 2011 Regionens uppföljning av

Läs mer

Revisionsrapport Granskning av arvoden till förtroendevalda. Härnösand Kommun

Revisionsrapport Granskning av arvoden till förtroendevalda. Härnösand Kommun Revisionsrapport Granskning av arvoden till förtroendevalda. Härnösand Kommun 7 Juni 2012 Innehåll Sammanfattning... 1 1. Inledning... 3 2. Rutinbeskrivning... 4 3. Granskningsresultat... 6 Sammanfattning

Läs mer

Granskning av Utbetalningsunderlag till privata vårdgivare

Granskning av Utbetalningsunderlag till privata vårdgivare Granskning av Utbetalningsunderlag till privata vårdgivare Dnr: Rev 54-2013 Genomförd av: BDO Behandlad av Revisorskollegiet den 18 juni 2014 Granskning av Utbetalning till privata specialister Läkare

Läs mer

Revisionsrapport Uppföljande granskning av rapporten Attester och utbetalningsrutiner

Revisionsrapport Uppföljande granskning av rapporten Attester och utbetalningsrutiner Sida 1(1) Datum Revisionen Till: Kommunstyrelsen För kännedom: Kommunfullmäktiges presidium Revisionsrapport Uppföljande granskning av rapporten Attester och KPMG har på uppdrag av kommunens revisorer

Läs mer

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till Utredningen om patientens rätt i vården (S 2007:07) Dir. 2008:72

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till Utredningen om patientens rätt i vården (S 2007:07) Dir. 2008:72 Kommittédirektiv Tilläggsdirektiv till Utredningen om patientens rätt i vården (S 2007:07) Dir. 2008:72 Beslut vid regeringssammanträde den 29 maj 2008 Sammanfattning av uppdraget Utredaren ska bl.a. utreda

Läs mer

Folktandvårdens intäkter -uppföljning

Folktandvårdens intäkter -uppföljning Revisionskontoret AM/KS Rev/16014 Folktandvårdens intäkter -uppföljning Rapport 9-16 Folktandvårdens intäkter uppföljning Bakgrund Landstingets revisorer har ansvar för att genomföra årlig granskning av

Läs mer

Granskning av sjukresor

Granskning av sjukresor Granskning av sjukresor Rapport nr 21/2012 februari 2013 Jonas Hansson, Revisor, revisionskontoret Innehåll Innehåll... 2 Sammanfattning... 3 Bakgrund... 3 Granskningens resultat... 3 2 Inledning... 5

Läs mer

Styrning av behörigheter

Styrning av behörigheter Revisionsrapport Styrning av behörigheter i journalsystem Landstinget i Östergötland Janne Swenson Kerem Kocaer Jens Ryning Eva Andlert, cert. kommunal revisor Styrning av behörigheter i journalsystem

Läs mer

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till Samordnad utveckling för god och nära vård (S 2017:01) Dir. 2018:90

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till Samordnad utveckling för god och nära vård (S 2017:01) Dir. 2018:90 Kommittédirektiv Tilläggsdirektiv till Samordnad utveckling för god och nära vård (S 2017:01) Dir. 2018:90 Beslut vid regeringssammanträde den 23 augusti 2018 Utvidgning av och förlängd tid för uppdraget

Läs mer

Rapport över granskning avseende privata vårdgivare. Jämtlands läns landsting 2003

Rapport över granskning avseende privata vårdgivare. Jämtlands läns landsting 2003 Rapport över granskning avseende privata vårdgivare Jämtlands läns landsting 2003 1 INLEDNING...3 1.1 Uppdrag...3 1:2 metod...3 2 GRANSKNING...3 2.1 Rutin privat vårdgivare...3 2:2 Rutin landstingets kansli...4

Läs mer

Granskning år 2012 av patientnämnden

Granskning år 2012 av patientnämnden Granskning år 2012 av patientnämnden Rapport nr 22/2012 Februari 2013 Jonas Hansson, Revisor, revisionskontoret Innehåll Innehåll... 2 1 Sammanfattning... 3 2 Inledning... 3 2.1 Bakgrund... 3 2.2 Revisionsfrågor...

Läs mer

Avtalsuppföljning utifrån granskning om bisysslor

Avtalsuppföljning utifrån granskning om bisysslor Avtalsuppföljning utifrån granskning om bisysslor Dnr: Rev 33-2012 Genomförd av: Revisionsenheten Thomas Vilhelmsson Vilhelm Rundquist Behandlad av Revisorskollegiet den 19 februari 2014 1 Innehåll 1 Sammanfattning...

Läs mer

Ansökan ska vara angiven adress tillhanda senast 2013-11-20 enligt avsnitt 9. För sent inkommen ansökan får ej prövas.

Ansökan ska vara angiven adress tillhanda senast 2013-11-20 enligt avsnitt 9. För sent inkommen ansökan får ej prövas. Ansökningsinbjudan om att få ingå samverkansavtal vid ersättningsetablering enligt lagen (1993:1652) om ersättning för sjukgymnastik, diarienummer HSN11-119-2013 Ni inbjuds att inkomma med ansökan om att

Läs mer

Tillgänglighet i vården Rapport 12-10

Tillgänglighet i vården Rapport 12-10 LANDSTINGET I VÄRMLAND 2011-03-22 Rev/10049 Revisorerna Johan Magnusson Tillgänglighet i vården Rapport 12-10 Tillgänglighet i vården Bakgrund Landstingets revisorer ansvarar för att genomföra årlig granskning

Läs mer

Granskning av landstingets regler och rutiner för attestering av leverantörsfakturor och löner

Granskning av landstingets regler och rutiner för attestering av leverantörsfakturor och löner Granskning av landstingets regler och rutiner för attestering av leverantörsfakturor och löner Rapport nr 8/2013 Oktober 2013 Jonas Hansson, Revisor, revisionskontoret Innehåll 1. Sammanfattande analys...

Läs mer

Landstingsstyrelsens uppsikt över följsamhet till fullmäktiges reglemente för intern kontroll

Landstingsstyrelsens uppsikt över följsamhet till fullmäktiges reglemente för intern kontroll Landstingsstyrelsens uppsikt över följsamhet till fullmäktiges reglemente för intern kontroll Rapport nr 19/2016 April 2017 Richard Norberg, revisionskontoret Diarienummer: REV 29:2-2016 Innehåll 1. SAMMANFATTANDE

Läs mer

Regionstyrelsens arbetsutskott

Regionstyrelsens arbetsutskott PROTOKOLL UTDRAG Regionstyrelsens arbetsutskott 193-217 Tid: 2016-12-12, kl: 10:00-16:40 Plats: Regionens Hus, sal A 198 Regionfullmäktiges program för uppföljning och insyn av verksamhet som utförs av

Läs mer

Regeringens proposition 2008/09:64

Regeringens proposition 2008/09:64 Regeringens proposition 2008/09:64 Ersättningsetablering för vissa privata vårdgivare, m.m. Prop. 2008/09:64 Regeringen överlämnar denna proposition till riksdagen. Stockholm den 6 november 2008 Maud Olofsson

Läs mer

För ytterligare information angående granskningen hänvisas till rapporten.

För ytterligare information angående granskningen hänvisas till rapporten. MARIESTAD KOMMUN 2011-12-13 Revisorerna Till Kommunstyrelsen Barn- och utbildningsnämnden Socialnämnden Miljö- och byggnadsnämnden Teknisk nämnd Kulturnämnd För kännedom Kommunfullmäktige Kommunrevisorerna

Läs mer

Generella IT-kontroller uppföljning av granskning genomförd 2012

Generella IT-kontroller uppföljning av granskning genomförd 2012 LANDSTINGET I VÄRMLAND Revisionskontoret 2016-11-14 Johan Magnusson Rev/16020 Generella IT-kontroller uppföljning av granskning genomförd 2012 Rapport 12-16 Generella IT-kontroller - uppföljning Bakgrund

Läs mer

Granskning av miljö- och hälsoskyddsnämndens interna kontroll avseende faktureringsrutiner

Granskning av miljö- och hälsoskyddsnämndens interna kontroll avseende faktureringsrutiner Revisionsrapport Granskning av miljö- och hälsoskyddsnämndens interna kontroll avseende faktureringsrutiner Solna stad April 2010 Josefin Loqvist 2010-04 Namnförtydligande Namnförtydligande Innehållsförteckning

Läs mer

Region Skåne. Redovisningsrevision 2012 Granskning av lönehantering vid mer än en arbetsgivare

Region Skåne. Redovisningsrevision 2012 Granskning av lönehantering vid mer än en arbetsgivare Redovisningsrevision 2012 Granskning av lönehantering vid mer än en arbetsgivare Revision KPMG AB Antal sidor: 7 Antal bilagor: 1 Innehåll 1. Sammanfattning 1 2. Bakgrund 2 3. Syfte 2 4. Avgränsning 2

Läs mer

Granskning av Samordningsförbundet i Örnsköldsvik Revisionsrapport. LANDSTINGETS REVISORER Revisionskontoret

Granskning av Samordningsförbundet i Örnsköldsvik Revisionsrapport. LANDSTINGETS REVISORER Revisionskontoret Granskning av Samordningsförbundet i Örnsköldsvik 2016 Revisionsrapport LANDSTINGETS REVISORER 2017 04 28 17REV41 2(7) Innehållsförteckning 1 Bakgrund... 3 2 Syfte, revisionsfrågor... 3 3 Revisionskriterier...

Läs mer

Betalkort. Landstingets revisorer Revisionsrapport Februari 2013

Betalkort. Landstingets revisorer Revisionsrapport Februari 2013 Betalkort Landstingets revisorer Revisionsrapport Februari 2013 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Sid 1 BAKGRUND 1 2 UPPDRAG 1 2.1 Syfte 1 2.2 Avgränsningar 1 2.3 Revisionskriterier 1 2.4 Metod 2 3 LANDSTINGETS RIKTLINJE

Läs mer

*Skatteverket 1(6) Rättsavdelningen/enhet 3 Håkan Söderberg Datum Dnr 010-5748372 2009-11-04 131 818441-09/111

*Skatteverket 1(6) Rättsavdelningen/enhet 3 Håkan Söderberg Datum Dnr 010-5748372 2009-11-04 131 818441-09/111 *Skatteverket 1(6) Dnr Beskattning av ersättning som läkare och sjukgymnaster kan erhålla vid s.k. ersättningsetablering 1 Sammanfattning I den utsträckning ersättningen en läkare eller sjukgymnast erhåller

Läs mer

Riktlinjer för verksamhetschef samt medicinska ledningsuppdrag. Version: 1. Ansvarig: Landstingsdirektören

Riktlinjer för verksamhetschef samt medicinska ledningsuppdrag. Version: 1. Ansvarig: Landstingsdirektören medicinska ledningsuppdrag Version: 1 Ansvarig: Landstingsdirektören 2(8) ÄNDRINGSFÖRTECKNING Version Datum Ändring Beslutat av Datum 1. 2011-10-18 Nyutgåva Landstingsdirektören 2011-10-18 3(8) INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

Samverkansavtal mellan Örebro läns landsting och Landstinget i Östergötland avseende valfrihet över länsgräns inom primärvård

Samverkansavtal mellan Örebro läns landsting och Landstinget i Östergötland avseende valfrihet över länsgräns inom primärvård 1 (6) DATUM BETECKNING 2014-05-30 LiÖ 2014-216 Samverkansavtal mellan Örebro läns landsting och Landstinget i Östergötland avseende valfrihet över länsgräns inom primärvård 1 Parter Örebro läns landsting,

Läs mer

Beredning av beslutat investeringsutrymme

Beredning av beslutat investeringsutrymme PROMEMORIA Beredning av beslutat investeringsutrymme JANUARI 2016 Jonas Hansson, revisionskontoret Västerbottens läns landsting Diarienr: REV 52:2-2015 Sidan 1 av 7 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. SAMMANFATTNING...

Läs mer

Granskning år 2015 av patientnämnden

Granskning år 2015 av patientnämnden Granskning år 2015 av patientnämnden Rapport nr 20/2015 Mars 2016 Jonas Hansson, revisionskontoret Diarienummer: REV 21:2 2015 Innehåll 1. SAMMANFATTANDE ANALYS... 3 1.1. REKOMMENDATIONER... 3 2. BAKGRUND...

Läs mer

Statsbidrag för asylsökande och nyanlända. Region Östergötland

Statsbidrag för asylsökande och nyanlända. Region Östergötland www.pwc.se Rapport förstudie Statsbidrag för asylsökande och nyanlända Eva Andlert, Cert. kommunal revisor Johan Sjöberg Oktober 2015 Innehåll 1. Inledning... 2 1.1. Bakgrund... 2 1.2. Syfte... 2 1.3.

Läs mer

REVISIONSRAPPORT. Granskning av delårsbokslut och prognos 2003

REVISIONSRAPPORT. Granskning av delårsbokslut och prognos 2003 REVISIONSRAPPORT Granskning av delårsbokslut 2003-03-31 och prognos 2003 Primärvårdsnämnden i Halmstad Leif Johansson Komrev Box 324, 301 08 Halmstad Tel 035 15 17 00 Fax 035-15 17 36 Leif Johansson, Direkt:

Läs mer

Landstingets miljöarbete uppföljning

Landstingets miljöarbete uppföljning LANDSTINGET I VÄRMLAND Revisionskontoret 2018-11-20 Johan Magnusson Rev/18022 Landstingets miljöarbete uppföljning Rapport 13-18 1 Landstingets miljöarbete uppföljning Bakgrund Landstingets revisorer ansvarar

Läs mer

ORGANISATION OCH ANSVAR ENLIGT PERSONUPPGIFTSLAGEN (PUL)

ORGANISATION OCH ANSVAR ENLIGT PERSONUPPGIFTSLAGEN (PUL) För kännedom Landstingsstyrelsen Landstingsjurist Per Blomberg Landstingsdirektör tf, Helena Söderquist ORGANISATION OCH ANSVAR ENLIGT PERSONUPPGIFTSLAGEN (PUL) Enligt revisionsplanen genomförs, på uppdrag

Läs mer

REVISIONSRAPPORT. Granskning av den ekonomiska uppföljning och avtalen med privata vårdgivare. Primärvårdsnämnden i Halmstad.

REVISIONSRAPPORT. Granskning av den ekonomiska uppföljning och avtalen med privata vårdgivare. Primärvårdsnämnden i Halmstad. REVISIONSRAPPORT Granskning av den ekonomiska uppföljning och avtalen med privata vårdgivare Primärvårdsnämnden i Halmstad Augusti 2003 Leif Johansson www.pwcglobal.com/se www.komrev.se 1. INLEDNING...3

Läs mer

Granskning återsökning kostnader från Migrationsverket

Granskning återsökning kostnader från Migrationsverket Granskning återsökning kostnader från Migrationsverket L A N D S T I N G E T S R E V I S O R E R H A R L Å T I T G R A N S K A H U R L A N D S T I N G E T A R B E T A R M E D Å T E R S Ö K N I N G A V

Läs mer

Revisionsberättelser och granskningsrapporter 2007

Revisionsberättelser och granskningsrapporter 2007 LANDSTINGS- REVISORERNA Revisionsberättelser och granskningsrapporter 2007 med sammanfattning av yrkesrevisorernas årsrapporter för nämnder, styrelser och bolag April 2008 RK 200706-48

Läs mer

Erfarenhet och kunskap från avvikelserapporteringen

Erfarenhet och kunskap från avvikelserapporteringen LANDSTINGET I VÄRMLAND Revisorerna JM/AM 2010-12-23 Rev/10042 Erfarenhet och kunskap från avvikelserapporteringen Rapport 6-10 LANDSTINGET I VÄRMLAND 2010-12-23 2 Erfarenhet och kunskap från avvikelserapporteringen

Läs mer

Rätt intäkter - uppföljning

Rätt intäkter - uppföljning Revisionskontoret AM/KS Rev/16007 Rätt intäkter - uppföljning Rapport 2-16 Rätt intäkter uppföljning Bakgrund Landstingets revisorer har ansvar för att genomföra årlig granskning av landstingets samtliga

Läs mer

Meddelandeblad. Mottagare: Nämnder och verksamheter i kommuner med ansvar för vård och omsorg, medicinskt ansvariga sjuksköterskor,

Meddelandeblad. Mottagare: Nämnder och verksamheter i kommuner med ansvar för vård och omsorg, medicinskt ansvariga sjuksköterskor, Meddelandeblad Mottagare: Nämnder och verksamheter i kommuner med ansvar för vård och omsorg, medicinskt ansvariga sjuksköterskor, medicinskt ansvariga för rehabilitering, huvudmän i enskild verksamhet

Läs mer

Avvikelsehantering och kunskapsåterföring - uppföljning

Avvikelsehantering och kunskapsåterföring - uppföljning LANDSTINGET I VÄRMLAND Revisionskontoret 2017-06-15 Johan Magnusson Rev/17017 Avvikelsehantering och kunskapsåterföring - uppföljning Rapport 3-17 Avvikelsehantering och kunskapsåterföring - uppföljning

Läs mer

Emil Forsling Auktoriserad revisor. Revisionsrapport Övergripande granskning av intern kontroll inom Landstinget Dalarna 2014

Emil Forsling Auktoriserad revisor. Revisionsrapport Övergripande granskning av intern kontroll inom Landstinget Dalarna 2014 Emil Forsling Auktoriserad revisor Revisionsrapport Övergripande granskning av intern kontroll inom Landstinget Dalarna 2014 Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 1.1 Uppdrag och revisionsfråga... 3 1.2

Läs mer

Revision av registreringar inom psykiatrisk öppenvård

Revision av registreringar inom psykiatrisk öppenvård Revision av registreringar inom psykiatrisk öppenvård Barn- och ungdomspsykiatri Beroendevård Vuxenpsykiatri Hälso- och sjukvårdsförvaltningen 08-123 132 00 Datum: 2011-10-19 Diarienummer: HSN1103-0243

Läs mer

Köpt vård intern kontroll Rapport 1-08

Köpt vård intern kontroll Rapport 1-08 LANDSTINGET I VÄRMLAND Revisorerna 2008-06-18 Rev /08041 Johan Magnusson Köpt vård intern kontroll Rapport 1-08 1 Köpt vård intern kontroll Inledning Landstingets revisorer har att genomföra årlig granskning

Läs mer

Årlig granskning av Patientnämnden - Etiska nämnden Revisionspromemoria. LANDSTINGETS REVISORER Revisionskontoret

Årlig granskning av Patientnämnden - Etiska nämnden Revisionspromemoria. LANDSTINGETS REVISORER Revisionskontoret Årlig granskning av Patientnämnden - Etiska nämnden 2015 Revisionspromemoria LANDSTINGETS REVISORER 2016-04-08 16REV20 2(7) Sammanfattning Granskningen visar att Patientnämnden - Etiska nämnden har arbetat

Läs mer

Intäktsredovisning avseende utomlänsvård. Landstinget Dalarna

Intäktsredovisning avseende utomlänsvård. Landstinget Dalarna www.pwc.se Revisionsrapport Intäktsredovisning avseende utomlänsvård Projektledare Emil Forsling Projektmedarbetare Fredrik Winter Februari 2016 Innehåll Sammanfattning... 2 1. Inledning... 3 1.1. Bakgrund...

Läs mer

Läkemedelsfakturor intern kontroll

Läkemedelsfakturor intern kontroll 1 Revisorerna Johan Magnusson 2005-09-29 Rev/05045 Läkemedelsfakturor intern kontroll Rapport 4-05 2 Läkemedelsfakturor intern kontroll Bakgrund Landstingets revisorer har att genomföra årlig granskning

Läs mer

Grundläggande granskning av Kostnämnden i Örnsköldsvik Revisionsrapport. LANDSTINGETS REVISORER Revisionskontoret

Grundläggande granskning av Kostnämnden i Örnsköldsvik Revisionsrapport. LANDSTINGETS REVISORER Revisionskontoret Grundläggande granskning av Kostnämnden i Örnsköldsvik 2016 Revisionsrapport LANDSTINGETS REVISORER 2017-03-08 17REV10 2(7) Sammanfattning Syftet är att utifrån en översiktlig granskning bedöma om Kostnämnden

Läs mer

Avtalsperiod: tillsvidare enligt lagen om läkarvårdsersättning eller från och med tiden för avtalets ingående dock tidigast: 2015-07-01.

Avtalsperiod: tillsvidare enligt lagen om läkarvårdsersättning eller från och med tiden för avtalets ingående dock tidigast: 2015-07-01. Ansökningsinbjudan om att få ingå samverkansavtal vid ersättningsetablering enligt lagen (1993:1651) om läkarvårdsersättning, diarienummer HSNG 2015-00365 Ni inbjuds att inkomma med ansökan om att få ingå

Läs mer

Revisionsrapport Marie Lindblad Certifierad kommunal revisor ErikJansen Revisionskonsult mars 2017 pwc

Revisionsrapport Marie Lindblad Certifierad kommunal revisor ErikJansen Revisionskonsult mars 2017 pwc www.pwc.se Revisionsrapport Marie Lindblad Certifierad kommunal revisor ErikJansen Revisionskonsult mars 2017 pwc Landstingsfullmäktiges hälso- och sjukvårdsberedning nord, mitt, syd och öst- granskning

Läs mer

Sammanfattning. Socialdepartementet S2018/04100/FS

Sammanfattning. Socialdepartementet S2018/04100/FS Hälso- och sjukvårdsförvaltningen 1 (7) Socialdepartementet S2018/04100/FS Yttrande över departementspromemorian Utveckling av verksamheter som bedrivs enligt lagen om läkarvårdsersättning och lagen om

Läs mer

Rapport avseende Frisktandvården. November 2004

Rapport avseende Frisktandvården. November 2004 Rapport avseende Frisktandvården. November 2004 Innehåll Inledning...1 Redovisning av intäkter i frisktandvården...2 Granskningsansats...3 Intern kontroll...3 Substansgranskning...3 Omfattning...3 Utfört

Läs mer