Eleverna på Modellskolan Malmö latin presenterar:

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Eleverna på Modellskolan Malmö latin presenterar:"

Transkript

1 Eleverna på Modellskolan Malmö latin presenterar: Skolprojekt för en hållbar utveckling. Program elevutställning 11 juni 2014

2 1. Hundertwasser (foajén) 2. Grönska i staden (2 tr. upp i hallen utanför takterassen.) 3. Odling på takterrassen 4. Uppdrag Malmö (via stegen ner från takterassen in i matsalen) 5. Malmö the True Story (gången mellan matsalen och biblioteket) 6. Queer Kids (biblioteket) 7. Pappersåtervinningsprojektet (biblioteket) 8. Visionörerna (matsalen) 9. Hugo Lindbäck Young Ideas for Europe (matsalen) 10. Filmvisning COY Conference of Youth, Warzawa (nya aulan) 11. COY Conference of Youth, Warzawa (foajén)

3 1. Hundertwasser (foajén) Ett bildprojekt om biologisk mångfald, gröna tak, besök på Arken med inspiration från konstnären och formgivaren Hundertwasser. Eleverna har i naturkunskap studerat biologisk mångfald och gröna tak, i tyska läst och pratat om konstnären Hundertwasser och i bild fått skapa sina egna hus. Samarbete med Green Roof Institute.

4 2. Grönska i staden (2 tr. upp i hallen utanför takterassen.) Fördjupande föreläsningar, cykelutflykt och tillhörande diskussioner i de grönområden som finns kring miljonprogram och villabebyggelse. Projektet syftar till att eleverna får formulera tankar om betydelsen av grönområden och stadsodling i såväl sitt eget som klasskamraternas bostadsområden. Under utflykten till Holma visade en stolt elev upp sin och grannarnas egna odlingar och andra viktiga grönytor som de boende använder på olika sätt. Träffa en av projektledarna Jennifer Cronborn och ta del av några av elevernas bilder och texter. Samarbete med studenter på Malmö högskola och Naturskyddsföreningen i Malmö. 3. Odling på takterrassen Elever på förstärkta programmet odlar egna ätbara grödor på Malmö latinskolas takterrass. Efter första odlingsdagen uttryckte en elev stor glädje över att plötsligt känna framtidstro och mening då han såg sig själv arbeta med odling och parkskötsel som vuxen. Eleverna odlar krusbär, hösthallon, rabarber, tomat, chili, mangold, purjolök, örter, squash och lite till Kom ut till terrassen och se om du kan artbestämma vad som är vad. Samarbete med Odla i Stan. 4. Uppdrag Malmö (via stegen ner från takterassen in i matsalen) Gemensamt projekt för språkintroduktionsklassen och ES13b. Uppdrag Malmö är ett utomhuspedagogiskt pilotprojekt som drivs av SEA-U Marint Kunskapscenter i samarbete med Malmö Naturskola. Projektet finansieras av Malmö stads Miljöförvaltning. Uppdrag Malmös övergripande teman är hållbar utveckling och påverkan och med projektet hoppas vi att eleverna som deltar får en fördjupad förståelse av hållbar utveckling samt hopp om att det är möjligt att vara med och påverka samhällsutvecklingen. Träffa eleverna och de tre projektledarna Elinor Hermansson, Lina Hällström och Erik Lensell.

5 5. Malmö the True Story (gången mellan matsalen och biblioteket) Vilken stad är Malmö för dig? Elever på Malmö latin har delat med sig av sina berättelser om sitt Malmö. En manusförfattare har från dessa, och många andra unga malmöbors berättelser, skapat manus till pjäsen Vilja väl, som visas för gymnasieelever under hösten Elever på Malmö latin ingår även i referensgruppen Framtidsagenterna. Träffa eleverna Lizzie och Anna H, som med projektledare Julia Brandelius, formar arbetet framåt. Samarbete med Framtidsgenerationen och Malmö Stadsteater.

6 6. Queer Kids (biblioteket) Bilder, text och katalog skapade för Nordiskt Forum. (den stora utställningen pågår just nu utanför Malmö Stadsbiblioteks huvudentré.) Närvarar gör Camilla Löf, projektledare Queer kids, forskare och samordnare för genussatsningen FoU Malmö-utbildning. 7. Pappersåtervinningsprojektet (biblioteket) I samband med sammanslagningen av de tre biblioteken på Malmö latinskola, Mediegymnasiet och Heleneholms gymnasium skänktes ca gallrade böcker till bokkalaset och Pappershuset i samband med Malmöfestivalen Alla bildelever från ES11F och ES12F fick under hösten 2013 arbeta med återbruk inom ämnet Estetisk kommunikation. Läs mer i separat artikel, finns vid konstverken i biblioteket. 8. Visionörerna (matsalen) Den hållbara staden. Samhället som en lärresurs och skolan som en resurs i samhället. I samarbete med Miljöförvaltningen Malmö stad och InnoCarnival Skåne 2014 har NA-eleverna fått jobba med verkliga utmaningar och frågeställningar kring hållbar utveckling. Miljöförvaltningen i Malmö stad har konkreta frågor som man vill ha hjälp med att lösa. Skolan har Visionörer! En perfekt kombination - stadens svåra hållbarhetsfrågor att lösa och visionära ungdomar/medborgare. Ledord för projektet: viktigt och på riktigt Visionörerna deltar på InnoCarnival i nov Hugo Lindbäck Young Ideas for Europe (matsalen) Hugo Lindbäck, NA12, berättar om projektvecka för klimatet och mötet med Connie Hedegaard, EU-kommissionär för klimatfrågor. I samarbete med skolor runt om i Europa har Malmö latins elever arbetat fram en Action Plan som presenterats för EU-delegater. Hugo Lindbäck är också nominerad representera Sverige i UNESCO:s ungdomskonferens i Japan, inför UNESCO World Conference on Education for Sustainable Development. Samarbete med Wake-Up Call och Robert Bosch Stiftung.

7 10. Filmvisning COY Conference of Youth, Warzawa (nya aulan) 6 12 november 2013 deltog SA12a och NA13 i Conference of Youth i samband med klimattoppmötet COP19 i Warszawa. Conference of the Parties (COP19) var den nittonde konferensen för the UN Framework Convention on Climate Change. Amir Karim har fångat resan, möten och tankar på film. 11. COY Conference of Youth, Warzawa (foajén) COY09 Warzawa 70 elever från Malmö latin deltog på internationella Conference of Youth. Tag del av elevernas tankar och idéer. Samarbete med Wake-Up Call.

8 Om projektet Modellskolan på Malmö latin. Ett framtida hållbart samhälle behöver skolor som kan lära ut hållbarhet. Modellskolan är ett treårigt, unikt projekt som drivs av Naturskyddsföreningen i samarbete med Malmö Stad och Malmö högskola. Vi vill göra viktiga saker på riktigt, säger Maria Jarlsdotter utbildningsledare på Malmö latin. Och det vill Naturskyddsföreningen också. Därför inledde föreningen och Nya Malmö Latin ett unikt skolutvecklingsprojekt för att visa hur hållbar utveckling kan genomsyra en hel gymnasieskola och all undervisning och vägen dit. Målet är att utveckla pedagogiska arbetsformer för skolor i hela landet som minskar glappet mellan elevernas klimatångest och deras faktiska möjligheter att påverka. Att skapa skolor som ger eleverna framtidstro och handlingskraft! Så började det Alla svenska skolor har i sitt uppdrag att undervisa för ett hållbart samhälle men vad krävs för att lyckas? En hel del, enligt Naturskyddsföreningen. Det krävs bland annat politisk vilja, en organisation som tillåter ämnesövergripande undervisning och kunskap om läget för miljön och klimatet. I Malmö fanns förutsättningarna och våren 2013 påbörjades planeringen av projektet Modellskolan med Nya Malmö Latins skolledning efter att avtal slutits med Malmös Utbildningsförvaltning och Malmö högskola. Modellskolan är ett treårigt projekt och följer eleverna från första året på skolan tills de tar studenten. Naturskyddsföreningen leder projektet och bidrar med processledning, faktakunskaper, kontakter med lokala och nationella pedagogiska resurser samt samarbeten med andra gymnasieskolor och studenter. Malmö högskola följer projektet för att kunna utveckla lärarutbildningen och kompetensutvecklingen av lärare. Högskolan leder också forskningscirklar på skolan, som fungerar som inspirerande och kunskapshöjande lärcirklar för skolans lärare. Utmaningarna En av de viktigaste frågorna, men också den största utmaningen, ligger i att hållbar utveckling ska genomsyra skolans arbete oavsett vilken utbildningslinje eleverna valt. Alla elever esteter, humanister, samhälls- eller naturvetare ska få verktyg och därmed möjlighet att ställa om till ett hållbart samhälle. Något av det viktigaste vi kan göra är att arbeta med lärande för hållbar utveckling på olika sätt, säger Maria Jarlsdotter. Det innebär bland annat att skolan arbetar både aktivt och nyskapande pedagogiskt för att visa på både problem och möjligheter med en hållbar utveckling. Det innebär också att det är viktigt att skolan lever som den lär! På Malmö Latin serveras mer grönt och mindre kött i matsalen, sopor sorteras och hela skolan arbetar aktivt för att minska förbrukningen av både papper och material. Målet är dels att minska skolans faktiska miljöpåverkan, dels att eleverna ska förstå att välstånd bygger på en frisk natur vilket kräver en annan livsstil än idag och

9 andra konsumtionsmönster. Dessutom ska projektet Modellskolan inspirera andra och skapa nya metoder och arbetssätt som faktiskt förverkligar skolans uppdrag att lära för en hållbar värld. För Nya Malmö Latins del är det viktigt att fortsätta sitt arbete och sin utveckling även efter projektets slut För Naturskyddsföreningen del har projektet också ett högre syfte, nämligen att dokumentera skolans erfarenheter och kunskaper för att sprida dessa vidare till Sveriges alla skolpolitiker, huvudmän, skolledare och lärare. Vad vill Naturskyddsföreningen åstadkomma med projektet Modellskolan? Enkelt uttryckt vill Naturskyddsföreningen att det som står i läroplanerna genomförs. Skolinspektionens kvalitetsgranskning av både värdegrundsarbetet och SO-undervisningen i den svenska skolan visar på stora brister i det övergripande ansvaret för frågan i dag. Samma brister går att läsa i rapporten från WWFs treåriga projekt Skola på hållbar väg och i den omfattande slutrapporten från KNUT-projektet, som pågått i flera år i flera regioner i Sverige. Naturskyddsföreningens egen granskning av kommunernas arbete med hållbar utveckling i skolan visar att de visserligen anser att målen kring hållbar utveckling är tydliga, men också att nästan hälften av kommunerna menar att staten brister i att ge tillräckliga förutsättningar för skolornas arbete. Det som framförallt efterfrågas är riktade statsbidrag, kompetensutveckling, tydliga direktiv och uppföljning. Skolan har ett tydligt uppdrag att bidra till en socialt, ekonomiskt och ekologiskt hållbar utveckling. Det finns starka skrivningar i både Lgr11 och Lgy11 som förklarar vad vi menar: Det etiska perspektivet är av betydelse för många av de frågor som tas upp i utbildningen. Miljöperspektivet i undervisningen ska ge eleverna insikter så att de kan dels själva motverka till att hindra skadlig miljöpåverkan, dels skaffa sig ett personligt förhållningssätt till de övergripande och globala miljöfrågorna. Undervisningen ska belysa hur samhällets funktioner och vårt sätt att leva och arbeta kan anpassas för att skapa hållbar utveckling. Läroplanens betoning på så kallat entreprenöriellt lärande passar också bra när det gäller stora och komplexa frågor som dagens miljöproblem och framtidens lösningar. Det betyder att eleverna inte bara måste ta in ny kunskap utan också förstå hur man omsätter idéer till handling. För att det som står i läroplanen ska kunna genomföras krävs att skolans arbete vilar på vetenskaplig grund, som det enligt styrdokumenten ska göra. Likaså krävs det lärarna ges förutsättningar att fördjupa sig i de nya rapporter och undersökningar som publiceras samt att de får möjlighet att reflektera kring dessa frågor med kollegor och tillsammans planera för ämnesövergripande undervisning. Lärarens förutsättningar att bedriva undervisning är helt avgörande för ungdomarnas möjlighet att ta till sig kunskaper.

10 MALMÖ HÖGSKOLA

Eleverna på Modellskolan Malmö latin presenterar:

Eleverna på Modellskolan Malmö latin presenterar: Eleverna på Modellskolan Malmö latin presenterar: Skolprojekt för en hållbar utveckling. Program elevutställning 11 juni 2014 Gustav Adolfs Torg 10A 211 39 Malmö telefon: 040-17 46 80 fax: 040-17 46 99

Läs mer

Eleverna på Modellskolan Malmö latin presenterar:

Eleverna på Modellskolan Malmö latin presenterar: Eleverna på Modellskolan Malmö latin presenterar: Skolprojekt för en hållbar utveckling. Program elevutställning 5 juni 2015 14 4 13 12 9 6 7 11 3 10 5 2 1 8 1. Visionörerna (gången mellan matsalen och

Läs mer

GÄLLANDE MODELLSKOLAN MALMÖ NYA LATINSKOLA - EN SKOLA FÖR HÅLLBAR UTVECKLING

GÄLLANDE MODELLSKOLAN MALMÖ NYA LATINSKOLA - EN SKOLA FÖR HÅLLBAR UTVECKLING AVSIKTSFÖRKLARING GÄLLANDE MODELLSKOLAN MALMÖ NYA LATINSKOLA - EN SKOLA FÖR HÅLLBAR UTVECKLING Utbildningsförvaltningen i Malmö stad, Malmö högskola och Naturskyddsföreningen har idag undertecknat denna

Läs mer

En vi-känsla bland personal och barn/ elever. Tillsammans gör vi skillnad! barn och unga är aktiva med arbetet

En vi-känsla bland personal och barn/ elever. Tillsammans gör vi skillnad! barn och unga är aktiva med arbetet En vi-känsla bland personal och barn/ elever Tillsammans gör vi skillnad! 255 000 barn och unga är aktiva med arbetet I Hässleholms kommun är en liten del av våra 70-tal förskolor och skolor Grön Flagg

Läs mer

INSPIRATION TILL OCH REFLEKTION ÖVER HUR HÅLLBARHETSPERSPEKTIV KAN INTEGRERAS I OLIKA SKOLÄMNEN.

INSPIRATION TILL OCH REFLEKTION ÖVER HUR HÅLLBARHETSPERSPEKTIV KAN INTEGRERAS I OLIKA SKOLÄMNEN. Forskningscirkel om lärande för hållbar utveckling INSPIRATION TILL OCH REFLEKTION ÖVER HUR HÅLLBARHETSPERSPEKTIV KAN INTEGRERAS I OLIKA SKOLÄMNEN. Ett gemensamt utforskande av ett komplext område Det

Läs mer

Lärande om hållbar utveckling för barn & unga

Lärande om hållbar utveckling för barn & unga Lärande om hållbar utveckling för barn & unga Sveriges största nätverk för arbete med hållbar utveckling Vi på Håll Sverige Rent är övertygade om att arbetet med hållbar utveckling börjar med barn och

Läs mer

Hållbar utveckling för barn & unga

Hållbar utveckling för barn & unga Hållbar utveckling för barn & unga Sveriges största nätverk för arbete med miljö och hållbar utveckling Vi på Håll Sverige Rent är övertygade om att arbetet med hållbar utveckling börjar med barn och unga.

Läs mer

Skolverket. per-olov.ottosson@skolverket.se Enheten för kompetensutveckling

Skolverket. per-olov.ottosson@skolverket.se Enheten för kompetensutveckling Skolverket per-olov.ottosson@skolverket.se Enheten för kompetensutveckling Forskningsspridning Rektorsutb/lyft Lärarlyftet It i skolan Utlandsundervisning Lärande för hållbar utveckling bidrag/del av skolans

Läs mer

Skolmatsalen som laborationssal

Skolmatsalen som laborationssal Skolmatsalen som laborationssal Johanna Björklund Docent i miljövetenskap Institutionen för naturvetenskap och teknik Social Impact Lab Örebro universitet johanna.bjorklund@oru.slu.se Min bakgrund: Programledare

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN 2010/11

LOKAL ARBETSPLAN 2010/11 LOKAL ARBETSPLAN 2010/11 Arbetsplan för Hagens förskola 2010/11 Våra styrdokument är skollagen, läroplan för förskolan, diskrimineringslagen, förskola skolas vision: I vår kommun arbetar vi för att alla

Läs mer

Hållbar utveckling för barn & unga

Hållbar utveckling för barn & unga Hållbar utveckling för barn & unga Sveriges största nätverk för arbete med miljö och hållbar utveckling Vi på Håll Sverige Rent är övertygade om att arbetet med hållbar utveckling börjar med barn och unga.

Läs mer

Programkatalog. Uddevalla Öppet hus Torsdag 22 november NATUR NATUR SAMHÄLL SAMHÄLL. Natur Natur & samhälle Samhäll Beteendevetenskap

Programkatalog. Uddevalla Öppet hus Torsdag 22 november NATUR NATUR SAMHÄLL SAMHÄLL. Natur Natur & samhälle Samhäll Beteendevetenskap Programkatalog Uddevalla 2019 Öppet hus Torsdag 22 november UDDEVALLA GYMNASIEUTBILDNING 2019 NATUR NATUR SAMHÄLL SAMHÄLL Natur Natur & samhälle Samhäll Beteendevetenskap Gör skillnad för världen redan

Läs mer

Det goda livet i Gävle inom ramen för ett jordklot

Det goda livet i Gävle inom ramen för ett jordklot Det goda livet i Gävle 2030 - inom ramen för ett jordklot Nationell LHU-konferens i Linköping 15 november 2017 Det här kommer vi ta upp: Bakgrund till LHU och Det goda livet i Gävle Genomförandet 16/17

Läs mer

Lärande för hållbar utveckling bidrag/del av förskolans och skolans måluppfyllelse

Lärande för hållbar utveckling bidrag/del av förskolans och skolans måluppfyllelse Lärande för hållbar utveckling bidrag/del av förskolans och skolans måluppfyllelse De nya styrdokumenten- stöd och krav Lärande för hållbar utveckling - kopplingen till andra prioriterade områden Entreprenörskap/entreprenöriellt

Läs mer

LÄRANDE FÖR HÅLLBAR UTVECKLING. Självskattningsmaterial för systematiskt arbete med Lärande för hållbar utveckling

LÄRANDE FÖR HÅLLBAR UTVECKLING. Självskattningsmaterial för systematiskt arbete med Lärande för hållbar utveckling LÄRANDE FÖR HÅLLBAR UTVECKLING Linköpings och Norrköpings grundskolor Självskattningsmaterial för systematiskt arbete med Lärande för hållbar utveckling Utbildningskontoret, Barn och ungdom, Linköpings

Läs mer

IT som pedagogisk resurs när förskola/skola möter högskoleutbildning

IT som pedagogisk resurs när förskola/skola möter högskoleutbildning IT som pedagogisk resurs när förskola/skola möter högskoleutbildning En studie om ett utvecklingsarbete med syfte att stärka IT i lärarutbildningen Susanne Gustavsson Elisabeth Insulander susanne.gustavsson@his.se

Läs mer

Att arbeta med lärande för hållbar utveckling i förskolan

Att arbeta med lärande för hållbar utveckling i förskolan Att arbeta med lärande för hållbar utveckling i förskolan Farhana Borg, Lektor i pedagogiskt arbete Ledare, Förskolepedagogiskt kollegium Projektledare, Skolutvecklings- och forskningsprojekt Högskolan

Läs mer

Lärande för hållbar utveckling i förskolor och skolor

Lärande för hållbar utveckling i förskolor och skolor Lärande för hållbar utveckling i förskolor och skolor BioFuel Region ett kluster Norra Sverige - världsledande region i omställningen 4ll e5 ekonomiskt, socialt och ekologiskt hållbart samhälle KNUT- projektet

Läs mer

Skolledarkonferens september 2016

Skolledarkonferens september 2016 Skolledarkonferens 29 30 september 2016 Att leda förskoleutveckling på vetenskaplig grund Lise Lotte Johansson Syfte och mål med min föreläsning Syfte: att på ett konkret och verksamhetsnära sätt lyfta

Läs mer

ARBETSPLAN 2017/2018 ARLANDAGYMNASIET

ARBETSPLAN 2017/2018 ARLANDAGYMNASIET ARBETSPLAN 2017/2018 ARLANDAGYMNASIET 2 3 4 5 Innehållsförteckning Inledning... 7 Värdegrund... 8 Verksamhetsidé... 9 Mål... 10 Höjda resultat genom trygghet och framtidstro... 10 Miljöperspektivet i undervisningen

Läs mer

Strategisk plan för området Hälsa och samhälle inom Malmö högskola Dnr HS 15-08/941

Strategisk plan för området Hälsa och samhälle inom Malmö högskola Dnr HS 15-08/941 Strategisk plan för området Hälsa och samhälle inom Malmö högskola Dnr HS 15-08/941 Antagen av Fakultetstyrelsen 2006-06-12 Reviderad, antagen av Fakultetstyrelsen 2008-10-23 Vision och uppdrag för Hälsa

Läs mer

FÖRSKOLEDIDAKTISKA RUM

FÖRSKOLEDIDAKTISKA RUM FÖRSKOLEDIDAKTISKA RUM - ett samarbete mellan förskoleforskning, förskolepraktik och förskollärarutbildning Barn- och ungdomsvetenskapliga institutionen Stockholms universitet Ingela Elfström (ingela.elfstrom@buv.su.se)

Läs mer

Återkoppling. Skolinspektionen. efter kvalitetsgranskning av sex- och samlevnadsundervisning på Ribbaskolan i Jönköpings kommun

Återkoppling. Skolinspektionen. efter kvalitetsgranskning av sex- och samlevnadsundervisning på Ribbaskolan i Jönköpings kommun n Återkoppling 2017-12-15 Dnr 400-2016:11445 Jönköpings komm-un kontaktcenter@jonkoping.se Rektor Gunilla Crona gunilla.crona@jonkoping.se Återkoppling efter kvalitetsgranskning av sex- och samlevnadsundervisning

Läs mer

Pedagogisk planering i geografi. Ur Lgr 11 Kursplan i geografi

Pedagogisk planering i geografi. Ur Lgr 11 Kursplan i geografi Pedagogisk planering i geografi. Ur Lgr 11 Kursplan i geografi Förutsättningarna för ett liv på jorden är unika, föränderliga och sårbara. Det är därför alla människors ansvar at förvalta jorden så at

Läs mer

Introduktion UHU/ESD. Hållbar utveckling A den 25 augusti 2010 Petra Hansson.

Introduktion UHU/ESD. Hållbar utveckling A den 25 augusti 2010 Petra Hansson. Introduktion UHU/ESD Hållbar utveckling A den 25 augusti 2010 Petra Hansson. Dagens föreläsning Vad är UHU/ESD? MU vs UHU/EE vs ESD UHU/ESD i styrdokumenten UHU/ESD som en av flera undervisningstraditioner

Läs mer

AUO2 Lärande för hållbar utveckling. Styrdokument i olika nivåer. generationer. AUO2/LHU Styrdokument del 2 GA

AUO2 Lärande för hållbar utveckling. Styrdokument i olika nivåer. generationer. AUO2/LHU Styrdokument del 2 GA AUO2 Lärande för hållbar utveckling Skolans styrdokument. Del 2. Från skollag via läroplan och kursplaner till kommunal skolplan. Göran Abel MIUN/ UTV Styrdokument i olika nivåer. Nationell nivå: Skollagen

Läs mer

Välkomna till. En konferens i 3 delar. Från modeller till mainstream. Del 1 VAD behöver göras? Del 2 Pedagogisk marknad

Välkomna till. En konferens i 3 delar. Från modeller till mainstream. Del 1 VAD behöver göras? Del 2 Pedagogisk marknad Välkomna till En konferens i 3 delar Från modeller till mainstream Del 1 VAD behöver göras? Del 2 Pedagogisk marknad Del 3 HUR och VEM ska gör det? 1 Håkan Wirtén Världsnaturfonden WWF, generalsekreterare

Läs mer

Lärande för hållbar utveckling i Malmö

Lärande för hållbar utveckling i Malmö Lärande för hållbar utveckling i Malmö Verksamhetsplan 2010 Upprättad Datum: Version: Ansvariga: Förvaltning: Enhet: 2010-06-15 1.0 Johanna Ekne, Åsa Hellström, Per-Arne Nilsson Miljöförvaltningen Miljöstrategiska

Läs mer

ÄMNESLÄRAR- PROGRAMMET Ämneskombinationer Hösten 2017

ÄMNESLÄRAR- PROGRAMMET Ämneskombinationer Hösten 2017 ÄMNESLÄRAR- PROGRAMMET Ämneskombinationer Hösten 2017 Inriktning årskurs 7-9 (4,5 år, 270 hp) Huvudämne och kombinationer 2 Bild 90 hp i kombination med Observera att godkänt färdighetsprov i Bild krävs.

Läs mer

TEKNIKPROGRAMMET Mål för programmet

TEKNIKPROGRAMMET Mål för programmet TEKNIKPROGRAMMET Mål för programmet Teknikprogrammet är ett högskoleförberedande program och utbildningen ska i första hand förbereda för vidare studier i teknikvetenskap och naturvetenskap men också i

Läs mer

Förmågor i naturvetenskap, åk 1-3

Förmågor i naturvetenskap, åk 1-3 Förmågor i naturvetenskap, åk 1-3 I Lgr11 betonas att eleverna ska använda sina naturvetenskapliga kunskaper på olika sätt. Det formuleras som syften med undervisningen och sammanfattas i tre förmågor.

Läs mer

Design för hållbar utveckling, kreativa gemenskaper och social innovation

Design för hållbar utveckling, kreativa gemenskaper och social innovation Anette Andersson anettan.andersson@bredband.net Elias Jakobsson elias.h.jakobsson@gmail.com Michelle Arnoldi a.michelle.arnoldi@gmail.com VT 2013 Design för hållbar utveckling, kreativa gemenskaper och

Läs mer

använda kunskaper i biologi för att granska information, kommunicera och ta ställning i frågor som rör hälsa, naturbruk och ekologisk hållbarhet,

använda kunskaper i biologi för att granska information, kommunicera och ta ställning i frågor som rör hälsa, naturbruk och ekologisk hållbarhet, Arbetsområde: Huvudsakligt ämne: Biologi åk 7-9 Läsår: Tidsomfattning: Ämnets syfte Undervisning i ämnet biologi syftar till: länk Följande syftesförmågor för ämnet ska utvecklas: använda kunskaper i biologi

Läs mer

Lokal Pedagogisk planering

Lokal Pedagogisk planering Lokal Pedagogisk planering Europas grönaste stad Ämne: biologi- kroppen Årskurs/termin: åk 5 vt 2016 Undervisande lärare: Martina Malmgren Inledning syfte Undervisningen i ämnet biologi ska syfta till

Läs mer

Pedagogisk handledning Fritidshem Åk 2

Pedagogisk handledning Fritidshem Åk 2 Pedagogisk handledning Fritidshem Åk 2 Välkommen till Bästa världen! En spännande upptäcktsfärd för dig och dina elever tar snart sin början. Handledningen är tänkt att ge dig som pedagog stöd på färden.

Läs mer

Grundläggande miljöutbildning. Inledning med fokus på vägen framför oss. Vart leder den?

Grundläggande miljöutbildning. Inledning med fokus på vägen framför oss. Vart leder den? Miljöutbildning Miljöutbildning Stiftelsen Ekocentrum håller populära miljöutbildningar i Göteborg för verksamheter som vill miljödiplomera sig eller jobbar med CSR. Befinner ni er inte i Göteborg? Då

Läs mer

KOPPLING TILL SKOLANS STYRDOKUMENT

KOPPLING TILL SKOLANS STYRDOKUMENT SIDA 1/5 FÖR LÄRARE UPPDRAG: DEMOKRATI vänder sig till lärare som undervisar om demokrati, tolerans och mänskliga rättigheter i åk nio och i gymnasieskolan. Här finns stöd och inspiration i form av ett

Läs mer

Verksamhetsförlagd utbildning VFU vid Göteborgs universitet

Verksamhetsförlagd utbildning VFU vid Göteborgs universitet Verksamhetsförlagd utbildning VFU vid Göteborgs universitet VFU enheten 2001-09-03 1 Verksamhetsförlagd utbildning VFU vid Göteborgs universitet Bärande idéer, utgångspunkter Modellen för utformning och

Läs mer

Aktiva Ute Malmö Naturskola

Aktiva Ute Malmö Naturskola Aktiva Ute Malmö Naturskola I projektet Aktiva Ute utbildades unga Malmöbor till att bli naturinspiratörer. Syftet med utbildningen var att göra deltagarna nyfikna på naturen, ge positiva upplevelser av

Läs mer

Återkoppling. Nu, Skolinspektionen

Återkoppling. Nu, Skolinspektionen Ii r% j Nu, Återkoppling 201 7-1 1-24 Dnr 400-2016:11445 Falu Frigymnasium AB info@falufri.se Rektor maria.pettersson@falufri.se Återkoppling efter kvalitetsgranskning av sex- och samlevnadsundervisning

Läs mer

Resultat från nationell workshop om lärande och utbildning för hållbar utveckling

Resultat från nationell workshop om lärande och utbildning för hållbar utveckling 2016 Bridging the GAP Resultat från nationell workshop om lärande och utbildning för hållbar utveckling Bridging the GAP 2016 Eva Åkesson, rektor Uppsala universitet Inledning Att lärande och utbildning

Läs mer

FINANSIÄRER UTBILDNINGSANORDNARE

FINANSIÄRER UTBILDNINGSANORDNARE Utbil dning i entr e pren för S örska tock p holm s sko ht 20 lor 12 - vt 2 013 FINANSIÄRER UTBILDNINGSANORDNARE Vad är ELIS? Stockholms stad, utbildningsförvaltningen har tillsammans med föreningen FramtidsFrön

Läs mer

Redovisning av uppdrag om skolväsendet och våldsbejakande extremism

Redovisning av uppdrag om skolväsendet och våldsbejakande extremism Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm 1 (6) Redovisning av uppdrag om skolväsendet och våldsbejakande extremism Härmed redovisas den del av uppdraget givet i regleringsbrev för Skolverket för budgetåret

Läs mer

H, M, L, Fö Å Källsortering Sopor Grundskola. Sammanfattning

H, M, L, Fö Å Källsortering Sopor Grundskola. Sammanfattning Framtidens vuxna, miljöns öde Nicole Maria Sandra Henric Jessica Montanari Carlsson Bjermarker Adielsson Skantze H, M, L, Fö Å Källsortering Sopor Grundskola A1:4 Cecilia Nätjehall Sammanfattning Vår grupp

Läs mer

Vår vision Vi skapar öppna vägar till kunskap för ett gott samhälle

Vår vision Vi skapar öppna vägar till kunskap för ett gott samhälle Vår vision Vi skapar öppna vägar till kunskap för ett gott samhälle Den högre utbildningen i Dalarna har långa traditioner inom ingenjörsutbildning (Fahlu Bergsskola 1822), lärarutbildning (Folkskolelärarinneseminariet

Läs mer

Några Avslutande inblickar och Utblickar. Laila Gustavsson & Susanne Thulin

Några Avslutande inblickar och Utblickar. Laila Gustavsson & Susanne Thulin Några Avslutande inblickar och Utblickar Laila Gustavsson & Susanne Thulin 2 Vi har gjort en liten studie! Syfte Utveckla kunskap om studenternas lärande i relation till förskollärarutbildningen och Hållbar

Läs mer

LÄRAREXAMEN BACHELOR OF ARTS IN EDUCATION (GRUNDNIVÅ-FIRST CYCLE) MASTER OF ARTS/SCIENCE IN EDUCATION (AVANCERAD NIVÅ-SECOND CYCLE) 1

LÄRAREXAMEN BACHELOR OF ARTS IN EDUCATION (GRUNDNIVÅ-FIRST CYCLE) MASTER OF ARTS/SCIENCE IN EDUCATION (AVANCERAD NIVÅ-SECOND CYCLE) 1 Lokal examensbeskrivning Dnr: 540-420-10 Sid 1 (8) LÄRAREXAMEN BACHELOR OF ARTS IN EDUCATION (GRUNDNIVÅ-FIRST CYCLE) MASTER OF ARTS/SCIENCE IN EDUCATION (AVANCERAD NIVÅ-SECOND CYCLE) 1 1. Fastställande

Läs mer

Ekonomi och konsumtionsfrågor i hemoch konsumentkunskap och samhällskunskap

Ekonomi och konsumtionsfrågor i hemoch konsumentkunskap och samhällskunskap DISKUSSIONSUNDERLAG FÖR GRUNDSKOLAN Diskutera Ekonomi och konsumtionsfrågor i hemoch konsumentkunskap och Ekonomi och konsumtionsfrågor ingår både i ämnet hem- och konsumentkunskap och i. I kursplanerna

Läs mer

Ämne Hållbart samhälle

Ämne Hållbart samhälle Ämne Hållbart samhälle Ämnet hållbart samhälle är tvärvetenskapligt och belyser begreppet hållbar utveckling ur såväl ekologiska som sociala och ekonomiska synvinklar. Det behandlar samspelet mellan människan

Läs mer

EntrEprEnörsk apande och läroplanen skolår: tidsåtgång: antal: ämne: kurser:

EntrEprEnörsk apande och läroplanen skolår: tidsåtgång: antal: ämne: kurser: Entreprenörskapande och läroplanen Skolår: Gymnasiet Tidsåtgång: Filmvisning ca 2 x 10 min, workshop på museet 90 minuter, efterarbete av varierande tidsåtgång Antal: Max 32 elever Ämne: Historia, Samhällskunskap,

Läs mer

Hej! Möjlighet att följa arbetet. Vad tycker skolor och förskolor om Grön Flagg

Hej! Möjlighet att följa arbetet. Vad tycker skolor och förskolor om Grön Flagg Hej! Du är kontaktpolitiker för en Grön Flagg-skola eller förskola. Över 2 500 skolor och förskolor är anslutna till Grön Flagg i Sverige vilket gör det till det största nätverket för skolor och förskolor

Läs mer

VILL DU VARA MED? FRAMTIDSKOMPIS ETT GIVANDE ÅTAGANDE DET ÄR UPP TILL OSS ALLA ATT GÖRA SKILLNAD

VILL DU VARA MED? FRAMTIDSKOMPIS ETT GIVANDE ÅTAGANDE DET ÄR UPP TILL OSS ALLA ATT GÖRA SKILLNAD Framtidskompis är Stiftelsen Framtidsgenerationens ömsesidiga mentorsprogram en konkret möjlighet för dig, ditt företag och era medarbetare att vara med och bygga framtidens samhälle. VILL DU VARA MED?

Läs mer

Hej framtid! Konferens: SYV i vid bemärkelse november 2017 i Stockholm SKOLSAMVERKAN. Mer SYV i vid bemärkelse. Hjärnan & Digitalisering

Hej framtid! Konferens: SYV i vid bemärkelse november 2017 i Stockholm SKOLSAMVERKAN. Mer SYV i vid bemärkelse. Hjärnan & Digitalisering Konferens: SYV i vid bemärkelse 2.0 Hej framtid! 21 november 2017 i Stockholm Mer SYV i vid bemärkelse Hjärnan & Digitalisering Systematiskt - Likvärdigt Hela skolans ansvar Elevernas behov Hela skolans

Läs mer

FRIPP FRITIDSPEDAGOGISK PLANERING FÖR YTTERBYSKOLANS FRITIDSHEM

FRIPP FRITIDSPEDAGOGISK PLANERING FÖR YTTERBYSKOLANS FRITIDSHEM FRIPP FRITIDSPEDAGOGISK PLANERING FÖR YTTERBYSKOLANS FRITIDSHEM Meningsfull fritid Social träning Skapande Projekt Tema FRIPP FRITIDS PEDAGOGISK PLANERING Demokrati Värdegrunds arbete Natur & Miljö Rörelse,

Läs mer

Videdal för Framtida Malmö

Videdal för Framtida Malmö Videdal för Framtida Malmö Vi har varit med om en resa. Kanske en annan resa än vad som var tänkt från början. Det har blivit annorlunda än om det inte funnits något projekt. Men vi vet inte ännu vad det

Läs mer

Plan för utbildningsförvaltningens FoU-arbete

Plan för utbildningsförvaltningens FoU-arbete 5075 Utbildningsförvaltningen Avdelningen för utveckling och samordning/fou-enheten PM Sida 1 (5) 2018-03-15 Plan för utbildningsförvaltningens FoU-arbete Utbildningsförvaltningens arbete med forskning

Läs mer

Välkomna till en inspirerande mässa för digitalt lärande i Norrtälje kommunala skolor.

Välkomna till en inspirerande mässa för digitalt lärande i Norrtälje kommunala skolor. Välkomna till en inspirerande mässa för digitalt lärande i Norrtälje kommunala skolor. Plats: Rodengymnasiet Tid: 15 augusti 8.00-16.30 "digital kompetens innefattar säker och kritisk användning av informationssamhällets

Läs mer

Skolans uppdrag är att främja lärande där individen stimuleras att inhämta och utveckla kunskaper och värden.

Skolans uppdrag är att främja lärande där individen stimuleras att inhämta och utveckla kunskaper och värden. Författningsstöd Övergripande författningsstöd 1 kap. 4 skollagen Utbildningen inom skolväsendet syftar till att barn och elever ska inhämta och utveckla kunskaper och värden. Den ska främja alla barns

Läs mer

Programkatalog. Öppet hus Torsdag 8 november EKONOMI SAMHÄLL. Ekonomi Medier, information & kommunikation GÖTEBORG GYMNASIEUTBILDNING 2019

Programkatalog. Öppet hus Torsdag 8 november EKONOMI SAMHÄLL. Ekonomi Medier, information & kommunikation GÖTEBORG GYMNASIEUTBILDNING 2019 Programkatalog 2019 Öppet hus Torsdag 8 november GÖTEBORG GYMNASIEUTBILDNING 2019 EKONOMI SAMHÄLL Ekonomi Medier, information & kommunikation Världen utanför skolan är ditt klassrum. Mitt i stan öppnar

Läs mer

EN LITEN GUIDE. Hur ni når skolans mål för hållbar utveckling och blir delaktiga att motverka fattigdom. ANSLUT ER SKOLA OCH GÖR SKILLNAD!

EN LITEN GUIDE. Hur ni når skolans mål för hållbar utveckling och blir delaktiga att motverka fattigdom. ANSLUT ER SKOLA OCH GÖR SKILLNAD! EN LITEN GUIDE Hur ni når skolans mål för hållbar utveckling och blir delaktiga att motverka fattigdom. ANSLUT ER SKOLA OCH GÖR SKILLNAD! ER SKOLA KAN GÖRA SKILLNAD! Varmt välkomna till Fairtrade Sveriges

Läs mer

Verksamheten ska verka för ökad måluppfyllelse genom estetiska lärprocesser, ett upplevelsebaserat lärande samt implementera för hållbar utveckling

Verksamheten ska verka för ökad måluppfyllelse genom estetiska lärprocesser, ett upplevelsebaserat lärande samt implementera för hållbar utveckling Hylte Naturskola att lära in ute Verksamheten ska verka för ökad måluppfyllelse genom estetiska lärprocesser, ett upplevelsebaserat lärande samt implementera för hållbar utveckling Ett LONA projekt Emma

Läs mer

VÅGA VISA BEDÖMNINGSMATRIS GYMNASIESKOLA

VÅGA VISA BEDÖMNINGSMATRIS GYMNASIESKOLA VÅGA VISA BEDÖMNINGSMATRIS GYMNASIESKOLA NORMER OCH VÄRDEN Värdegrundsarbetet Det saknas eller finns i liten utsträckning en gemensam syn på verksamhetens värdegrund bland personalen. Det finns till viss

Läs mer

Sveriges viktigaste chefer finns i förskola och skola!

Sveriges viktigaste chefer finns i förskola och skola! Sveriges viktigaste chefer finns i förskola och skola! Avgörande är den enskilda individens förhållningssätt till sitt eget behov av vidarelärande, förmågan att lära nytt och attityden till utbildningsinstitutioner

Läs mer

VÄRLDSKULTURMUSEERNAS VÄG VIDARE

VÄRLDSKULTURMUSEERNAS VÄG VIDARE VÅR VISION Foton i visionen: Världskulturmuseerna, Filmriding & istock VÄRLDSKULTURMUSEERNAS VÄG VIDARE I det här dokumentet sammanfattas Världskulturmuseernas gemensamma vision. Den är vår kompass. Vår

Läs mer

ÄMNESLÄRARPROGRAMMET. Ingångsämnen hösten 2019

ÄMNESLÄRARPROGRAMMET. Ingångsämnen hösten 2019 ÄMNESLÄRARPROGRAMMET Ingångsämnen hösten 2019 INRIKTNING ÅRSKURS 7-9 (4 ÅR, 240 HP) HUVUDÄMNE OCH KOMBINATIONER 2 BILD 90 HP I KOMBINATION MED ANNAT ÄMNE 60 HP Observera att godkänt färdighetsprov i krävs.

Läs mer

Kvalitetsgranskning av examensarbeten referenser i examensarbeten på sjuksköterske- och lärarutbildningen

Kvalitetsgranskning av examensarbeten referenser i examensarbeten på sjuksköterske- och lärarutbildningen Kvalitetsgranskning av examensarbeten referenser i examensarbeten på sjuksköterske- och lärarutbildningen Bakgrund Under höstterminen 2008 har det genomförts en extern granskning av examensarbeten på de

Läs mer

Handlingsplan Lärande för hållbar utveckling

Handlingsplan Lärande för hållbar utveckling Handlingsplan Lärande för hållbar utveckling För- och grundskolan i Umeå, 2016-2019 Mål enligt beslutad uppdragsplan av För- och grundskolenämnd - Lärande för hållbar utveckling ska genomsyra all verksamhet.

Läs mer

Återkoppling. Skolinspektionen. efter kvalitetsgranskning av sex- och samlevnadsundervisning på Stallarholmsskolan. Återkoppling

Återkoppling. Skolinspektionen. efter kvalitetsgranskning av sex- och samlevnadsundervisning på Stallarholmsskolan. Återkoppling n Återkoppling 2017-11-29 Dnr 400-2016:11445 Strängnäs kommun Kommun@strartgnas.se Rektor Bolennart Johannesson Bolenrtart.Johannesson@strangnas.se Återkoppling efter kvalitetsgranskning av sex- och samlevnadsundervisning

Läs mer

Beslut för gymnasieskola

Beslut för gymnasieskola Hermods gymnasium ab Org.nr. 556528-6696 Beslut för gymnasieskola efter tillsyn av Hermods gymnasium ab 2 (9) Tillsyn av Hermods gymnasium ab har genomfört tillsyn av Hermods gymnasium ab (556528-6696)

Läs mer

KLIMATET. Du gör skillnad! Projektbeskrivning och tidsplan

KLIMATET. Du gör skillnad! Projektbeskrivning och tidsplan KLIMATET Du gör skillnad! Projektbeskrivning och tidsplan Unga spekulerar och klimatet Universeum och Göteborgs Stad samarbetar kring satsningen KLIMATET. Tillsammans vill vi inspirera lärare och elever

Läs mer

Eftermiddagens innehåll:

Eftermiddagens innehåll: Eftermiddagens innehåll: Kort om Håll Sverige Rent Vad är hållbar utveckling? Hållbar utveckling i de nya läroplanerna Grön Flagg Vad gör skolorna/förskolorna idag? Friluftsmuseer och Grön Flagg- skolor

Läs mer

KURSPLAN IMMA02, Människa, miljö och samhälle 1 (1-20), 20 poäng

KURSPLAN IMMA02, Människa, miljö och samhälle 1 (1-20), 20 poäng KURSPLAN IMMA02, Människa, miljö och samhälle 1 (1-20), 20 poäng INSTITUTIONEN FÖR HUMANIORA OCH SAMHÄLLSVETENSKAP 291 88 KRISTIANSTAD Tel. 044-20 33 00 Fax. 044-20 33 03 Utbildningsområde: NA 40%, LU

Läs mer

Undervisning i lärande för hållbar utveckling. Karin Bårman

Undervisning i lärande för hållbar utveckling. Karin Bårman Undervisning i lärande för hållbar utveckling Karin Bårman Beskriv med ett ord vad du tänker på när du hör hållbar utveckling Globala målen för hållbar utveckling Agenda 2030 Lärportalen https://larportalen.skolverket.se

Läs mer

FRAMTIDsGENERATIONEN

FRAMTIDsGENERATIONEN REGION S Kultur Skåne 2013-08- 1 2 NE FRAMTIDsGENERATIONEN /FS WWW.FRAMTIDSGENERATIONEN.SE Box 17012, 200 10 Malmö Ansökan om delfinansiering av projekt till stiftelsen Framtidsgenerationen; Gästspel &

Läs mer

Fox, Hiba, Li, Lisa, Liza. Jordlära i skolan

Fox, Hiba, Li, Lisa, Liza. Jordlära i skolan Fox, Hiba, Li, Lisa, Liza Jordlära i skolan Hållbar tjänst med fokus på stadsodling Främst för barn mellan 6 och 9 år Koncept där barn lär sig odla, mer om miljön och klimatpåverkan Närodlat, ekologiskt

Läs mer

Elevsamtal med eleverna kring deras lärande

Elevsamtal med eleverna kring deras lärande Grundskoleavdelningen Goda exempel Sida 1 (7) Elevsamtal med eleverna kring deras lärande Hämtad från Tallkrogens skola Uppdaterad: 2017-08-22 Pedagogerna i Tallkrogens skola har arbetat fram frågeställningar

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR SPRÅK OCH LITTERATURER

INSTITUTIONEN FÖR SPRÅK OCH LITTERATURER INSTITUTIONEN FÖR SPRÅK OCH LITTERATURER L9TY30 Tyska 3 för lärare åk 7-9, 15 högskolepoäng German 3 for Teachers in Secondary School Year 7-9, Fastställande Kursplanen är fastställd av Institutionen för

Läs mer

Den goda kommunen med invånare Antagen av kommunfullmäktige

Den goda kommunen med invånare Antagen av kommunfullmäktige Den goda kommunen med 13000 invånare 2027 Antagen av kommunfullmäktige 2015-10-14 137 Den goda kommunen Den goda kommunen är du och jag. Och alla andra förstås. Den goda kommunen är ett uttryck för vår

Läs mer

Praxisnära forskning. TITLE Cover page

Praxisnära forskning. TITLE Cover page Praxisnära forskning TITLE Cover page En lärares lyckade lopp till ett lockande lektorat Helena Sagar Lärare NO och teknik Lektor Kullaviksskolan Lopp? En kommentar på Facebook från en joggingkompis i

Läs mer

använda kunskaper i biologi för att granska information, kommunicera och ta ställning i frågor som rör hälsa, naturbruk och ekologisk hållbarhet,

använda kunskaper i biologi för att granska information, kommunicera och ta ställning i frågor som rör hälsa, naturbruk och ekologisk hållbarhet, Arbetsområde: Huvudsakligt ämne: Biologi åk 7-9 Läsår: Tidsomfattning: Ämnets syfte Undervisning i ämnet biologi syftar till: länk Följande syftesförmågor för ämnet ska utvecklas: använda kunskaper i biologi

Läs mer

Utvecklingsplan Gossagårdens förskola. Ht 2017 och Vt 2018

Utvecklingsplan Gossagårdens förskola. Ht 2017 och Vt 2018 Utvecklingsplan Gossagårdens förskola Ht 2017 och Vt 2018 Innehållsförteckning Beskrivning av förskolan Inledning Verksamheten Systematiskt kvalitetsarbete Nämndens övergripande mål Förskolans prioriterade

Läs mer

Lokal arbetsplan läsår 2015/2016

Lokal arbetsplan läsår 2015/2016 Lokal arbetsplan läsår 2015/2016 Förskolan Åmberg Sunne kommun Postadress Besöksadress Telefon och fax Internet Giro och org nr Sunne Kommun Sunne RO växel www.sunne.se 744-2684 bankgiro 40. Skäggebergsskolan

Läs mer

GOD UTBILDNING FÖR ALLA

GOD UTBILDNING FÖR ALLA Mål 4 i Agenda 2030 Naturskyddsföreningens positionspapper GOD UTBILDNING FÖR ALLA Förord I september 2015 antog världens ledare Agenda 2030 för en hållbar utveckling och dess 17 globala mål, som för första

Läs mer

Deltagare från Umeå, Sverige, i det nordiska projektet om utbildning för hållbar utveckling:

Deltagare från Umeå, Sverige, i det nordiska projektet om utbildning för hållbar utveckling: Deltagare från Umeå, Sverige, i det nordiska projektet om utbildning för hållbar utveckling: Annika Manni Universitetslektor i pedagogiskt arbete vid Institutionen för tillämpad utbildningsvetenskap, Umeå

Läs mer

Regina Bergendahl, Nacka Katarina Bergman, Nacka Elisabeth Larsson, Nacka Vecka 6-7, Färentuna förskola Ekerö kommun

Regina Bergendahl, Nacka Katarina Bergman, Nacka Elisabeth Larsson, Nacka Vecka 6-7, Färentuna förskola Ekerö kommun Regina Bergendahl, Nacka Katarina Bergman, Nacka Elisabeth Larsson, Nacka Vecka 6-7, 2016 Färentuna förskola Ekerö kommun VÅGA VISA VÅGA VISA är ett utvärderingssamarbete inom utbildningsområdet mellan

Läs mer

LÄRARES LEDARSKAP. profession och etik i praktiken. En vidareutbildning med högskolepoäng för gymnasielärare. En samproduktion av

LÄRARES LEDARSKAP. profession och etik i praktiken. En vidareutbildning med högskolepoäng för gymnasielärare. En samproduktion av LÄRARES LEDARSKAP profession och etik i praktiken En vidareutbildning med högskolepoäng för gymnasielärare En samproduktion av Nu välkomnar vi dig som gymnasielärare till en helt ny vidareutbildning i

Läs mer

Gastronomisk pedagogik

Gastronomisk pedagogik Gastronomisk pedagogik Följ läroplanens mål om lärande för hållbar utveckling (LpFö, Lgr 11) Uppnå kommunens mål om ekologisk mat, utan att överskrida livsmedelsbudgeten Öka skolans kvalitet och attraktivitet

Läs mer

Mål: Ekologi och miljö. Måldokument Lpfö 98

Mål: Ekologi och miljö. Måldokument Lpfö 98 Ekologi och miljö Måldokument Lpfö 98 Förskolan ska lägga stor vikt vid miljö- och naturvårdsfrågor. Ett ekologiskt förhållningssätt och en positiv framtidstro skall prägla förskolans verksamhet. Förskolan

Läs mer

Kompetensprofil fritidspedagog-lärare i fritidshem

Kompetensprofil fritidspedagog-lärare i fritidshem Grundskoleavdelningen Goda exempel Sida 1 (6) Kompetensprofil fritidspedagog-lärare i fritidshem Hämtad från komptensförsörningsenheten Publicerad: 2018-10-15 En gemensam kompetensprofil bidrar till att

Läs mer

Omfattning Högskoleingenjörsexamen uppnås efter att studenten fullgjort kursfordringar om 180 högskolepoäng.

Omfattning Högskoleingenjörsexamen uppnås efter att studenten fullgjort kursfordringar om 180 högskolepoäng. Examensordningar Högskoleingenjörsexamen Högskoleingenjörsexamen uppnås efter att studenten fullgjort kursfordringar om 180 högskolepoäng. För högskoleingenjörsexamen skall studenten visa sådan kunskap

Läs mer

Leda kollegor i förskolan med kompetens, kunskap och mod att leda pedagogisk utveckling

Leda kollegor i förskolan med kompetens, kunskap och mod att leda pedagogisk utveckling Leda kollegor i förskolan med kompetens, kunskap och mod att leda pedagogisk utveckling Välkommen till vårens viktigaste konferens för dig som leder pedagogisk utveckling STOCKHOLM 3 APRIL u Led genom

Läs mer

ARBETSPLAN 2015/2016

ARBETSPLAN 2015/2016 ARBETSPLAN 2015/2016 VISION Variation Delaktighet Trivsel Värmdö gymnasium ska vara en skola som kännetecknas av variation och flexibilitet, en skola där elever och personal upplever delaktighet, där olikhet

Läs mer

Plan för studie- och yrkesvägledning

Plan för studie- och yrkesvägledning 160113 Plan för studie- och yrkesvägledning Inledning Under läsåret 2015 har Långbrodalsskolan arbetat fram en lokal arbetsplan för studie- och yrkesvägledning. Den ska syfta till att eleverna på Långbrodalsskolan

Läs mer

Författningsstöd Förskolans arbete med matematik, naturvetenskap och teknik

Författningsstöd Förskolans arbete med matematik, naturvetenskap och teknik Författningsstöd Förskolans arbete med matematik, Behörighetskrav: Lärare och förskollärare: Vilka som får undervisa i skolväsendet Endast den som har legitimation som lärare eller förskollärare och är

Läs mer

NO Biologi Åk 4-6. Syfte och mål

NO Biologi Åk 4-6. Syfte och mål NO Biologi Åk 4-6 Syfte och mål Undervisningen i ämnet biologi ska syfta till att eleverna utvecklar kunskaper om biologiska sammanhang och nyfikenhet på och intresse för att veta mer om sig själva och

Läs mer

En likvärdig utbildning för alla Tillsamman gör vi det möjligt

En likvärdig utbildning för alla Tillsamman gör vi det möjligt En likvärdig utbildning för alla Tillsamman gör vi det möjligt Margareta Bergknut margareta.bergknut@spsm.se 010-4735066 Tre Skolmyndigheter Vem gör vad? 3 Skolmyndigheter Skolverket styrande, stödjande

Läs mer

Entreprenörskap i Gymnasieskolan

Entreprenörskap i Gymnasieskolan Jan Schierbeck Entreprenörskap i Gymnasieskolan Undervisningsråd Skolverket Ansvarig för Samhällsvetenskapsprogrammet Innehåll Allmänt om Entreprenörskap Entreprenörskap i skolan Entreprenörskap inom GY2007

Läs mer

Utbildningsplan för. Ämne/huvudområde 2 Biologi Engelska Franska Fysik Data- och systemvetenskap Företagsekonomi Geografi

Utbildningsplan för. Ämne/huvudområde 2 Biologi Engelska Franska Fysik Data- och systemvetenskap Företagsekonomi Geografi Utbildningsplan för Kombinationsprogram för lärarexamen och masterexamen vid Samhällsvetenskaplig fakultet Study Programme for Master of Education and Master of Social Science 300.0 Högskolepoäng 300.0

Läs mer

Ur läroplan för de frivilliga skolformerna:

Ur läroplan för de frivilliga skolformerna: Samhällsvetenskapsprogrammet och Ekonomiprogrammet på Vasagymnasiet har en inriktning VIP (Vasagymnasiets internationella profil) som passar dig som är nyfiken på Europa och tycker det är viktigt med ett

Läs mer

Lärare och skolledare

Lärare och skolledare Lärare och skolledare Grundskola och gymnasium Jag är Jag är verksam på Jag är verksam i Tycker du att entreprenörskap i skolan handlar om ett förhållningssätt till kreativitet, ansvar, risktagande, problemlösning,

Läs mer