- ett måldokument i arbetet med barn och ungdomar inom skidor och snowboard. Huvudredaktörer: Rolf Carlson och Saila Quicklund.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "- ett måldokument i arbetet med barn och ungdomar inom skidor och snowboard. Huvudredaktörer: Rolf Carlson och Saila Quicklund."

Transkript

1 - ett måldokument i arbetet med barn och ungdomar inom skidor och snowboard Huvudredaktörer: Rolf Carlson och Saila Quicklund Kul på snö - ett måldokument i arbetet med barn och ungdomar inom skidor och snowboard

2 Ledstjärnor Med barn menas här individer under tonåren, med ungdomar menas åldrarna 13 till 16 år. Barn tycker om att känna kroppen i rörelse på snö. Att åka, svänga och hoppa genom lek blir ett naturligt sätt att umgås. Skidsporten blir därför en viktig utvecklingsmiljö där man har kul och lär sig att fungera tillsammans. Aktiva, ledare, föräldrar och andra vuxna blir föredömen man ser upp till och också blir kompisar med. Barn tar ofta efter vad vuxna gör inte vad de säger. Intryck och erfarenheter som barn gör får stor betydelse för deras förhållningssätt till idrott som vuxna. Som ledstjärna för barn har du en nyckelroll Så här vill svensk skidsport ha det Barn och ungdom ska ha roligt. Mer lek och mindre allvar. Behandla barn och ungdom efter deras egna förutsättningar alla är olika. Var positiv och ta vara på det som är bra. Uppmuntran och beröm skapar glädje och en gynnsam utvecklingsmiljö. Kompisar och en god kamratanda är grunden för trivsel och gemenskap. Ägna tid åt alla men glöm inte den enskilde. Utgå från aktiviteten och vad som är kul. Barn är nyfikna och vill prova olika skidor och brädor. Anpassa backar, spår och hopp efter den utrustning som finns.

3 Barn och ungdom söker hela tiden nya utmaningar. Övningar får aldrig vara svårare än att de klarar av dem heller inte för lätta. Anpassa därför övningsvalet efter vars och ens förutsättningar och färdighetsnivåer. Fysisk aktivitet utvecklar grundmotorik och rörelsemönster. Uppmuntra därför barn och ungdomar att syssla med olika idrotter fördelat under hela året. Etik och moral är alltid viktigt. Betona värdet av att förstå och att respektera varandra även om man ser olika ut eller kan olika mycket. Informera om betydelsen av att rätt sammansatt kost och sömn är viktigt för att orka leka.

4 När man tränar och tävlar gäller vissa regler som alla måste förstå. Ta starkt avstånd från alla former av fusk. Sunda levnadsvanor är en förutsättning för att kunna leka, träna och tävla effektivt. Allt bruk av droger, alkohol, snus och tobak är förkastligt. Skolarbetet skall fungera bra parallellt med idrottsverksamheten. Skolan går alltid före. Vi behöver fler ledare inom skidsporten. De som tycker att skidor och brädor är kul utgör vår främsta rekryteringsbas. Våra barn och ungdomar skall tas om hand av ledare som är väl skickade för sin uppgift. Förening och ledarskap Varje förening skall ha ett måldokument för sin barn- och ungdomsverksamhet. Alla aktiva, föreningsfunktionärer, ledare och föräldrar skall vara införstådda med och arbeta efter de riktlinjer som anges där. Dessa skall bygga på idrottsrörelsens och SSF:s övergripande mål. Föreningens aktiviteter skall alltid planeras efter de olika målgruppernas behov, intressen och förutsättningar. Det innebär t ex att för de yngsta skall tävlingsverksamhet och resor begränsas till närområdet. Det innebär också att alla skall känna sig välkomna till föreningen och få sina förväntningar på aktiviteter och ledarkontakter väl tillgodosedda. Ledarskapets kvalité och praktiska tillämpning är grunden för all föreningsverksamhet. Ledarens viktigaste uppgift är att skapa en trygg och harmonisk miljö där alla skall känna sig välkomna och väl omhändertagna. Alla barn och ungdomar har olika behov av kontakt. Som

5 ledare blir det därför viktigt att se till vars och ens förutsättningar och intressen. Ledaren skall också ha grundläggande metodiska och grenspecifika kunskaper. För de yngre barnen är upplevelsen av gemenskap, glädje och omtanke mest avgörande för om de stannar kvar inom skidsporten. De äldre läs från tidiga tonår kan lättare ta till sig mer tävlingsinriktad och grennära träning. Ett gott ledarskap utgår alltid från den enskilde individen. Som ledare representerar du föreningen, skidsporten och i förlängningen idrottsrörelsen. Det är därför viktigt att föregå med gott exempel och leva upp till de demokratiska värden idrottsrörelsen står för. Ditt ledarskap är alltid underställt föreningens eller skidsportens ledarskapspolicy. Föreningen skall eftersträva samförstånd och medinflytande i beslutsprocesser. Det är särskilt viktigt att barn och ungdomar upplever att de kan påverka och att ledare och andra vuxna lyssnar på dem. Se därför till att det finns representation i styrelser och kommittéer. För att få fler medlemmar till föreningen är det viktigt att bedriva uppsökande verksamhet. Det kan gälla nyinflyttade eller dem som invandrat från andra länder. Föräldrar De yngsta i föreningslivet har blivit allt yngre. För att de minsta ska kunna vara med behövs du som förälder. Att vara ledare för barn innebär att finnas till hands och att vara nära - att skapa en trygg och harmonisk miljö. Precis som en förälder. Från tidiga tonår blir träning och tävling mer resultatorienterad. Det börjar då bli viktigt att hålla isär rollen som ledare från

6 rollen som förälder. För att nå tävlingsmålen måste föreningens styrelse, ledare och tränare samt föräldrar vara överens om och respektera de ansvarsområden som gäller. Investera TID i ditt barn. Visa intresse och engagemang för ditt barns uppväxtmiljö. Ge uppmuntran och stöd i medgång och motgång. Fokusera inte på resultatet utan på att delta. Det viktigaste är att trivas och att få vara tillsammans med sina vänner. Ta alltid hänsyn till barns egna behov och önskemål Att prata om: Hur fungerar din förening? Vad går att förändra till det bättre? Finns bra samverkan mellan aktiva och ledare? Saknas något? Kommer alla barn och ungdomar till tals? Räcker ledarna till åt alla? Är det möjligt att prova på flera grenar inom skidsporten? Kan man hålla på med flera samtidigt? Hur kan en bra ledare beskrivas? Vilka egenskaper och kompetenser är viktiga i olika åldrar? Vad gör vi för att rekrytera fler till föreningen? Hur kan vi utveckla de ledare vi har? Kan samverkan med föräldrar fungera bättre? Vilka ansvarsområden finns?

7 Etik och moral Det är viktigt att ställa upp för varandra och att aktiva, ledare och föräldrar samverkar på ett sätt som gynnar verksamheten. Vi följer skidsportens regler Vi respekterar beslut som fattas under träning och tävling Vi hjälper och stöttar varandra när så behövs Vi är konkurrenter under tävling men alltid kamrater Vi håller skidsporten drogfri Att prata om: Hur är klimatet i föreningen? Fungerar tjejer och killar tillsammans och över åldersgränserna? Behandlas alla lika oavsett ålder, kön, färdighetsnivå eller etnisk tillhörighet? Snus, tobak, alkohol och droger förekommer ibland vad gör föreningen? Varför är det viktigt att lägga ner tid på frågor som rör etik och moral? Träna och lära Skidsporten innehåller många tekniskt komplicerade moment som inom de olika grenarna ställer stora krav på en väl utvecklad motorik. Grundmotoriska färdigheter och rörelsemönster är särskilt viktigt för att det ska kännas bra och för att bli riktigt duktig. Skid- och brädträning för barn och ungdom tar därför en utgångspunkt i följande; Det naturliga behovet av kroppsrörelse ska vara vägledande vid valet av träningsaktiviteter. Glädje, engagemang, samverkan, delaktighet och förståelse skall känneteckna all verksamhet. Verka för inrättandet av skidlekområden i närmiljön. Där skall behovet av att utveckla grundfärdigheter och att prova på nya spännande utmaningar kunna tillgodoses. Barn är olika och utvecklas i varierande takt. Det gäller såväl fysisk som psykisk och social utveckling. I årsåldern kan det t ex skilja 50 kg i vikt och 50 cm i längd mellan jämnåriga. Det är därför särskilt avgörande för barns motivation med ett individuellt bemötande. Utrustning och övningsval måste liksom indelning i träningsgrupper beaktas noga utifrån den enskilde individens förutsättningar och utvecklingsnivåer. Ledare måste kunna räcka till åt alla och ge den uppmärksamhet som krävs. Ett riktigt övningsval kräver noggrann planering. Uppmuntran och stimulans är nyckelord för att skapa en optimal inlärningsmiljö.

8 Eftersträva kontinuitet i ledarskapet. Det tar ett tag för ledare och aktiva att skapa att fungerande klimat i föreningen. Upplös inte en grupp som fungerar. Föreningens dokument skall innehålla en utbildningsplan för de aktiva. Ett riktmärke är att ungdomarna skall vara färdigutbildade under senare tonår. Träningen intensifieras med stigande ålder. Det är samtidigt viktigt att uppmuntra till egenträning. Barn och ungdomar kan hålla på mycket och ofta med idrott under förutsättning att det sker i linje med vad de klarar av och vad de tycker är roligt. Barn är alltid barn och inte små vuxna. Instruktioner kan därför ta väldigt lång tid och pröva tålamodet. Undvik inlärning av mer tekniska moment i tidiga åldrar. Att prata om: Hur tillgodoses barns och ungdomars utvecklingsnivåer i träningen? Vad kan förbättras? Finns ledare med den kompetens som behövs? Vad menas med egenträning? Hur stimulerar vi till egenträning för att den ska bli en naturlig del i färdighetsträningen? Hur får man jobbig träning rolig? Varför är träningen jobbig? Hur kan träningen varieras mer? Samverkar ledare och tränare på ett effektivt sätt? Lär de av varandra? Vilka ledare har vilka grupper?

9 Nyrekrytering Skapa intresse behålla intresset En ledstjärna för svensk skidsport är att vi skall öka rekryteringen samt bibehålla de redan aktiva så länge som möjligt. Det är av stor vikt att vi i alla sammanhang marknadsför vår förening och aktiviteter på ett optimalt sätt. Här följer några exempel på kontaktmodeller. Informera om föreningens aktiviteter på anslagstavlor i närområdet (skolan, fritidsgårdar mm) Inrätta eller uppdatera en hemsida i föreningen. Delta i lokala arrangemang för att visa upp föreningens verksamhet. Erbjud breddläger och aktiviteter där alla kan vara med inget elittänkande Organisera verksamhet med blandade åldersgrupper och mixade lag osv Skolan Barn och ungdomars fysiska hälsa har de senaste åren drastiskt försämrats. Övervikt samt smärtor från rörelseapparaten är allt vanligare i låg ålder. Det är av stor vikt att idrottsrörelsen samverkar med skolverksamheten för att förebygga en fortsatt negativ trend av ohälsa hos våra barn och ungdomar. Genom ett ökat samarbete med skolan kan vi också öka intresset för vår sport. Skolan är idag en viktig resurs för barn- och ungdomsrekrytering. Det är väldigt viktigt att de aktiviteter som erbjuds skolan passar alla. Grundläggande är därför lek aktiviteter i alla dess former. Utöver detta kan samverkan omfatta tävlingssammanhang som skolmästerskap på enskild skola, i distriktet eller på riksnivå. Några förslag; Ta hand om en idrottstimme och informera om vår verksamhet. Presentera material och visa gärna en film. Ta gärna med en duktig åkare. Samarbeta med skolan på friluftsdagar. Ta kontakt med idrottslärarna och erbjud hjälp i deras planering. Elever kan få prova på skidor och brädor. Ordna en poängjakt mellan årskurserna där en given aktivitet ger poäng till klassen. Föreningen kan i samverkan med skolan utveckla kunskap och arrangera aktiviteter för både elever och personal. Förslag på områden kan vara t ex vallning, materialkunskap, teknik eller säkerhet. Kontakta idrottsförbundet eller skolidrottsförbundet i ditt distrikt för att få mera information om möjligheter till samverkan med skolan.

10 Att prata om: Vilka kontakter finns idag med skolorna i närområdet? Hur samarbetar vi med idrottslärarna? Barn och ungdomar skall ha roligt. Allvaret måste tonas ner. Hur genomförs lektioner med temat skidor eller brädor i skolan? Råd till föreningen Ledarutbildning Skidsporten har alltid haft goda ledare och starka idrottsprofiler. Behovet av duktiga ledare blir dock allt större i framtiden i takt med att allvaret rent generellt tränger allt längre ner i åldrarna. Ledarrekryteringen är en av våra viktigaste framtidsfrågor och måste högprioriteras inom alla grenar. Sv. Skidförbundet satsar därför på ett utbildningssystem där alla som vill kan få möjlighet att utbilda sig till en bra ledare.

11 Utbildningsutbudet är brett och erbjuder alla möjlighet att utveckla det egna specialintresset. Kanske vill man utbilda sig till tränare eller hur man arbetar som ordförande, sekreterare eller kassör. Du som vill bli ledare, ta kontakt med din förening eller ditt distrikt. Vi behöver dig! Att arbeta med utbildning i en förening Utse en eller två utbildningsansvariga i din förening som kartlägger just ert utbildningsbehov. Vilka utbildningar finns? Passar de dina behov? Ta kontakt med idrottsrörelsens eget studieförbund SISU Idrottsutbildarna i distriktet för vidare hjälp. Gå också in på Sv. Skidförbundets hemsida (grenspecifikt) för mer information. Rekrytering av ledare kom ihåg ungdomarna Varje förening skall ständigt vara aktiv i sin ledarrekrytering. Ledarämnen söks främst i föräldragruppen och bland fd aktiva. När kontakten tas med en tilltänkt ledare är det viktigt att föreningen presenteras på ett bra sätt. Gå därför igenom föreningens måldokument som måste vara välbekant för alla. Handledning (mentorskap) av en mer rutinerad ledare underlättar rekryteringen och är ett bra tips i det vidare arbetet. Försök att uppmuntra ledarna på olika sätt och ställ dem inför uppgifter som de är intresserade av.

12 En kategori att vända sig till är föreningens egna ungdomar som av en eller annan orsak slutat som aktiva. Ta tillvara deras kunskaper genom att erbjuda dem ledaruppdrag och ledarutbildning. Att regelbundet engagera ungdomar som hjälpledare för yngre aktiva är en inkörsport för dem till att bli nya ledare. De har värdefulla kunskaper som kommer väl till pass. Lycka till!! För att säkerställa hur barn- och ungdomsverksamheten skall bedrivas inom skidor och snowboard,uppdrog Sv. Skidförbundets styrelse åt en arbetsgrupp att ta fram enhetliga riktlinjer att gälla för alla grenar. Initiativet har sitt ursprung i en motion ställd till årsmötet i Luleå Gruppen har bestått av: Rolf Carlson Margareta Helander, styrelserepresentant Saila Quicklund Huvudredaktörer: har varit Rolf Carlson och Saila Quicklund

Svenska Skidförbundets anvisningar för barn- och ungdomsverksamhet

Svenska Skidförbundets anvisningar för barn- och ungdomsverksamhet Svenska Skidförbundets anvisningar för barn- och ungdomsverksamhet Svenska Skidförbundets riktlinjer bygger på Riksidrottsförbundets anvisningar för barn- och ungdomsidrott. All idrottsverksamhet för barn

Läs mer

Vision. Mer än idrott - En klubb full av stjärnor

Vision. Mer än idrott - En klubb full av stjärnor Vision Mer än idrott - En klubb full av stjärnor Verksamhetsidé Vi ska bedriva verksamhet inom fotboll, innebandy, cykel, gymnastik och skidor så att alla ges möjlighet till en aktiv fritid där man kan

Läs mer

Värdegrund. Ingarö IF Ingarö IF Styrelse

Värdegrund. Ingarö IF Ingarö IF Styrelse Värdegrund Ingarö IF 2008-10-16 Ingarö IF Styrelse Värdegrund Ingarö IF: s verksamhet är till för alla! Grundidén är att barn, ungdomar och vuxna som tycker det är roligt med idrott alltid ska känna sig

Läs mer

TÄNK TILL VÄRDEGRUNDSMATERIAL

TÄNK TILL VÄRDEGRUNDSMATERIAL TÄNK TILL VÄRDEGRUNDSMATERIAL 2016 SYFTE TÄNK TILL OPE IF är ett värdegrundsmaterial från SISU Idrottsutbildarna Jämtland/Härjedalen SYFTE Syftet med TÄNK TILL är att du och ni, aktiva, föräldrar, ledare

Läs mer

Riksidrottsförbundets anvisningar för barnoch ungdomsidrott

Riksidrottsförbundets anvisningar för barnoch ungdomsidrott Riksidrottsförbundets anvisningar för barnoch ungdomsidrott Ambitionen är att anvisningarna ska hjälpa förbund och föreningar till ökad medvetenhet om vad man håller på med och varför. Alla barn och ungdomar

Läs mer

Riksidrottsförbundets anvisningar för barnoch ungdomsidrott

Riksidrottsförbundets anvisningar för barnoch ungdomsidrott Riksidrottsförbundets anvisningar för barnoch ungdomsidrott Ambitionen är att anvisningarna ska hjälpa förbund och föreningar till ökad medvetenhet om vad man håller på med och varför. Alla barn och ungdomar

Läs mer

Riksidrottsförbundets anvisningar för barnoch ungdomsidrott

Riksidrottsförbundets anvisningar för barnoch ungdomsidrott Riksidrottsförbundets anvisningar för barnoch ungdomsidrott Ambitionen är att anvisningarna ska hjälpa förbund och föreningar till ökad medvetenhet om vad man håller på med och varför. Anvisningarna utgår

Läs mer

Bilaga D: Ledarguiden

Bilaga D: Ledarguiden Bilaga D: Ledarguiden Ledarguiden 2014-09-02 2 (7) Innehållsförteckning 1. Sammanfattning... 3 2. Shogun Halmstads värderingar... 4 2.1. I vår förening ska vi lära barn och ungdomar att ta hänsyn till

Läs mer

Anvisningar för barn- & ungdomsidrott Väst På Stan. Så många som möjligt Så länge som möjligt Så bra miljö som möjligt

Anvisningar för barn- & ungdomsidrott Väst På Stan. Så många som möjligt Så länge som möjligt Så bra miljö som möjligt Anvisningar för barn- & ungdomsidrott Väst På Stan Så många som möjligt Så länge som möjligt Så bra miljö som möjligt Träning & Tävling Barn är inte små vuxna Barn och ungdomar har olika utvecklingstakt,

Läs mer

Svenska Skidförbundets anvisningar för barn- och ungdomsverksamhet

Svenska Skidförbundets anvisningar för barn- och ungdomsverksamhet 2016-05-03 Svenska Skidförbundets anvisningar för barn- och ungdomsverksamhet Tommy Eliasson Winter, alpint Karin Ersson, längd Joar Båtelson, skicross Olle Danielsson, snowboard och freeskiing Katarina

Läs mer

Barsebäck Golf & Country Club

Barsebäck Golf & Country Club Barsebäck Golf & Country Club Policy för verksamheten Antagen av Styrelsen 2013-12-22 Innehåll Inledning...3 Värdegrund...3 Visioner och mål...3 Medlemskap...3 Träning och tävling...4 Riktlinjer för ledare

Läs mer

Policy LNIK. Inledning

Policy LNIK. Inledning Policy LNIK Inledning Styrelsen ansvarar för denna policy samt för att de regler som är uppsatta följs. Styrelsens ansvar är att leda arbetet enligt de stadgar som gäller för föreningen och som har beslutats

Läs mer

Gällivare Sportklubbs föreningspolicy Gällivare Sportklubb är en idrottsförening som står för att

Gällivare Sportklubbs föreningspolicy Gällivare Sportklubb är en idrottsförening som står för att Gällivare Sportklubbs föreningspolicy Gällivare Sportklubb är en idrottsförening som står för att Alla är välkomna att vara med i GSK utifrån sina egna förutsättningar. Vi strävar efter bredd men tar också

Läs mer

enkelhet Idrott för barn ska i första hand bedrivas under enkla former i närområdet.

enkelhet Idrott för barn ska i första hand bedrivas under enkla former i närområdet. livslångt intresse Idrott för barn och ungdomar ska utformas så att de kan lära sig idrotten och få ett livslångt intresse för idrott och fysisk aktivitet. Idrott för barn och ungdomar ska inriktas på

Läs mer

BLI EN UTMÄRKT FÖRENING

BLI EN UTMÄRKT FÖRENING BLI EN UTMÄRKT FÖRENING CERTIFIERA FÖRENINGENS BARN OCH UNGDOMSVERKSAMHET DIN FÖRENING - EN VIKTIG DEL I VÅRT ARBETE Alla föreningar, oavsett om ni sysslar med idrott, kultur eller någonting annat, bedriver

Läs mer

Världens bästa skidklubb - på längden och bredden

Världens bästa skidklubb - på längden och bredden Världens bästa skidklubb - på längden och bredden Inledning Åsarna IK är en välkänd idrottsklubb inom längdskidåkningen och bedriver verksamhet för både barn, ungdomar, motionärer och elitåkare. Förutom

Läs mer

Verksamhetsplan Piteå GK Ungdom 2015-05-13

Verksamhetsplan Piteå GK Ungdom 2015-05-13 Verksamhetsplan Piteå GK Ungdom 2015-05-13 Verksamhetsplan Piteå GK Ungdoms och juniorverksamhet 1. Vision PITEÅ GOLFKLUBB SKA ERBJUDA DEN BÄSTA BARN OCH UNGDOMSVERKSAMHETEN I KOMMUNEN, ALLA KATEGORIER

Läs mer

Välkommen till Lions Hockey! Syfte och Mål

Välkommen till Lions Hockey! Syfte och Mål Policy Välkommen till Lions Hockey! Intresset för idrott i samhället är stort, i Sverige finns det cirka 60 000 aktiva ishockeyspelare varav ungefär 35 000 är mellan 10 och 14 år. De upplevelser och erfarenheter

Läs mer

Barnidrott på barns villkor

Barnidrott på barns villkor BARNIDROTTS- PROGRAMMET Barnidrott på barns villkor Idrottsrörelsen i Jämtland-Härjedalen har sagt JA till Barnidrottsprogrammet Glädje - Lek - Kamratskap - Hälsa - Lust Barnidrott i centrum Barnidrott

Läs mer

Likabehandlingsplan Majornas Boxningsklubb

Likabehandlingsplan Majornas Boxningsklubb Likabehandlingsplan Majornas Boxningsklubb 1 Förklaringar I följande likabehandlingsplan kommer vi utgå ifrån fyra aktörer på föreningen enligt följande; Organisationsledare, Tränare och funktionär, Aktiv

Läs mer

Växjö Lakers vill skapa en inspirerande och utvecklande hockeymiljö för barn och ungdomar

Växjö Lakers vill skapa en inspirerande och utvecklande hockeymiljö för barn och ungdomar Växjö Lakers vill skapa en inspirerande och utvecklande hockeymiljö för barn och ungdomar Vår vision är att ge - så många som möjligt chansen att få spela ishockey hos oss i en inspirerande och utvecklande

Läs mer

Karlskrona AIF barn- och ungdomspolicy

Karlskrona AIF barn- och ungdomspolicy Sida 1 (8) Karlskrona AIF barn- och ungdomspolicy gemensamma värdegrunder för såväl lagledare, tränare, föräldrar, barn och ungdomar Sida 2 (8) Barns och ungdomars fotbollsspel bygger på att - de ska ha

Läs mer

Hallstahammars SK FOTBOLL. Policy

Hallstahammars SK FOTBOLL. Policy Hallstahammars SK FOTBOLL Policy Denna policy är tänkt som ett stöd för alla som deltar i klubbens verksamhet. Vid tveksamheter bör ledare, spelare, föräldrar och övriga funktionärer ta kontakt med styrelsen

Läs mer

Rosersbergs IK. Den stora klubben i det lilla samhället. Alla får vara med!

Rosersbergs IK. Den stora klubben i det lilla samhället. Alla får vara med! Rosersbergs IK Den stora klubben i det lilla samhället Alla får vara med! rosersbergsik.se Det du håller i din hand är information till dig som aktiv, ledare/ tränare, förälder, medlem eller blivande medlem.

Läs mer

Grebbestads Idrottsförening

Grebbestads Idrottsförening Grebbestads Idrottsförening Barn- och Ungdomsfotboll Policy Föräldraguide GIF's Röda Trådar Grebbestads IF www.grebbestadsif.se e-mail: info@grebbestadsif.se Bryggerigatan 15B Tel. 0525-106 63 Bankgiro

Läs mer

Policy. Möjligheternas förening Ope Idrottsförening

Policy. Möjligheternas förening Ope Idrottsförening Policy Möjligheternas förening Ope Idrottsförening POLICY MÖJLIGHETERNAS FÖRENING Kamratskap Trygghet Glädje Gemenskap Fotboll Efter egen förmåga Stärkt självkänsla Lek Inledning Ope IF är en av norrlands

Läs mer

Verksamhet i Pålsboda IBF ska utformas så att den blir tillgänglig för alla och att den organiseras enligt demokratiska former.

Verksamhet i Pålsboda IBF ska utformas så att den blir tillgänglig för alla och att den organiseras enligt demokratiska former. Verksamhetsidé Vi vill vara en gedigen, trygg och välskött förening med verksamhet i framkant och med öppenhet för nya utmaningar Verksamhet i Pålsboda IBF ska utformas så att den blir tillgänglig för

Läs mer

Gröna tråden. Policydokument för Grönahögs IK En förening i Utveckling. (Rev. A )

Gröna tråden. Policydokument för Grönahögs IK En förening i Utveckling. (Rev. A ) Gröna tråden Policydokument för Grönahögs IK En förening i Utveckling (Rev. A 2012 11 16) Innehållsförteckning Introduktion... 3 Värdegrunder, Moral och Etik... 3 Svenska Fotbollförbundet... 3 Grönahögs

Läs mer

Bidrar vår förening till mångfald?

Bidrar vår förening till mångfald? Bidrar vår förening till mångfald? Ett analysverktyg om mångfaldsarbete SISU Idrottsutbildarna Verktyg för mångfaldsanalys av idrottsföreningen Allas rätt att vara med är en av byggstenarna i svensk idrotts

Läs mer

Västergötlands Skidförbunds & Kommittéernas Verksamhetsplan

Västergötlands Skidförbunds & Kommittéernas Verksamhetsplan Västergötlands Skidförbunds & Kommittéernas Verksamhetsplan 2012/2013 VÄSTERGÖTLANDS SKIDFÖRBUNDS sättningar och verksamhetsinriktningar för Styrelsen och Kommittéerna 2012-2013 Styrelsen Grunden för

Läs mer

Fjugesta IF:s policy för ungdomsfotboll V 5

Fjugesta IF:s policy för ungdomsfotboll V 5 Barn och ungdomspolicy Fjugesta IF:s policy för ungdomsfotboll V 5 Målsättning och riktlinjer för Fjugesta IF:s ungdomsfotboll Vi strävar efter Att skapa god kamratskap skall ske genom gemensamma aktiviteter

Läs mer

Åre SLK Fotboll. Klubben för ALLA! Klubbpolicy

Åre SLK Fotboll. Klubben för ALLA! Klubbpolicy Åre SLK Fotboll Klubben för ALLA! Klubbpolicy Fotboll Att spela fotboll innebär att du är med i världens största idrott. Fotboll spelas över hela världen och själva bollen är kanske världens populäraste

Läs mer

Utvecklingsplan för Idrottslyftet 2013-2015 Svenska Castingförbundet (SCF)

Utvecklingsplan för Idrottslyftet 2013-2015 Svenska Castingförbundet (SCF) Utvecklingsplan för Idrottslyftet 2013-2015 (SCF) Denna utvecklingsplan är ett levande dokument som kan göra förändringar i om så krävs för att Idrottslyftets mål i ännu högre utsträckning ska uppnås.

Läs mer

Sandareds IBS:s riktlinjer och policy

Sandareds IBS:s riktlinjer och policy Sandareds IBS:s riktlinjer och policy FÖRORD I detta dokument har vi satt Sandareds IBS: s policy och riktlinjer på pränt. Syftet med dokumentet är att ge vägledning i hur föreningen ställer sig i en rad

Läs mer

Välkommen till Haverdal IF

Välkommen till Haverdal IF Välkommen till Haverdal IF Riktlinjer för ungdomsverksamheten Våra riktlinjer är en del i vår strävan att vara tydliga med vad vi vill från föreningen, men ska också vara ett stöd för dig som ledare, förälder

Läs mer

Policys IK Sisu. Var inte rädd att kontakta ledare och styrelsen om du har något du undrar över gällande våra policys. Innehållsförteckning

Policys IK Sisu. Var inte rädd att kontakta ledare och styrelsen om du har något du undrar över gällande våra policys. Innehållsförteckning Policys IK Sisu IK Sisu välkomnar alla att vara med och delta i klubbens verksamhet oavsett ålder, kön, ursprung, läggning eller förmåga. Vår friidrottsklubb genomsyras av glädje och gemenskap som gör

Läs mer

Värdefullt. Västergötlands Konståkningsförbund & föreningar i samarbete med SISU Idrottsutbildarna Västergötland

Värdefullt. Västergötlands Konståkningsförbund & föreningar i samarbete med SISU Idrottsutbildarna Västergötland Värdefullt Västergötlands Konståkningsförbund & föreningar i samarbete med SISU Idrottsutbildarna Västergötland 1.Varför valde jag att engagera mig? Gruppens första uppgift är att berätta för varandra

Läs mer

Värdegrund. För oss i Degerfors IF är alla viktiga oavsett roll och vi sätter alltid föreningen främst i både med- och motgång.

Värdegrund. För oss i Degerfors IF är alla viktiga oavsett roll och vi sätter alltid föreningen främst i både med- och motgång. Värdegrund VÄRDEGRUND DEGERFORS IF I Degerfors IF erbjuder vi glädje och utveckling Glädje är en viktig del av verksamheten och skapar en förutsättning till ett livslångt fotbollsintresse. I Degerfors

Läs mer

Västergötlands Skidförbunds & Kommittéernas Verksamhetsplan

Västergötlands Skidförbunds & Kommittéernas Verksamhetsplan Västergötlands Skidförbunds & Kommittéernas Verksamhetsplan 2016/2017 VÄSTERGÖTLANDS SKIDFÖRBUNDS sättningar och verksamhetsinriktningar för Styrelsen och Kommittéerna 2016-2017 Styrelsen Grunden för

Läs mer

Västergötlands Skidförbunds & Kommittéernas Verksamhetsplan

Västergötlands Skidförbunds & Kommittéernas Verksamhetsplan Västergötlands Skidförbunds & Kommittéernas Verksamhetsplan 2015/2016 VÄSTERGÖTLANDS SKIDFÖRBUNDS sättningar och verksamhetsinriktningar för Styrelsen och Kommittéerna 2015-2016 Styrelsen Grunden för

Läs mer

Furulunds IK. Föreningspolicy 2009-03-01

Furulunds IK. Föreningspolicy 2009-03-01 Furulunds IK Föreningspolicy 2009-03-01 Innehåll Vision och målsättning Värdegrunder och Ledstjärnor Fairplay Ledarskap Träningar & matcher Utbildning Talangutveckling Föräldrarollen Vision och målsättning

Läs mer

IF ÖRNENS VÄRDEGRUND FÖR BARN & UNGDOMS-FOTBOLL

IF ÖRNENS VÄRDEGRUND FÖR BARN & UNGDOMS-FOTBOLL 2013 IF ÖRNENS VÄRDEGRUND FÖR BARN & UNGDOMS-FOTBOLL Målet är enligt IF Örnens värdegrund att erbjuda fotboll som en positiv och meningsfull sysselsättning, så att alla som vill, oavsett förutsättningar

Läs mer

* SBTF verksamhetsidé vilken även NVGBTF kommer att arbeta efter

* SBTF verksamhetsidé vilken även NVGBTF kommer att arbeta efter * SBTF verksamhetsidé vilken även NVGBTF kommer att arbeta efter VÄRDEGRUND FÖR ALLA Bordtennis är en idrott där alla är välkomna! Vår verksamhet bygger på glädje, kamratskap och engagemang. Inom vår idrott

Läs mer

Innehållsförteckning. Version

Innehållsförteckning. Version Yoksas väg Innehållsförteckning Version... 2 Förord... 1 Definition av Yoksas väg... 1 Policy för ledare i Yoksa... 2 Policy för utövare i Yoksa... 3 Policy för förädlar & anhöriga i Yoksa... 4 Taekwondo

Läs mer

IDROTTSPOLITISKT PROGRAM

IDROTTSPOLITISKT PROGRAM IDROTTSPOLITISKT PROGRAM Idrottspolitiskt program för Nora kommun antaget av fullmäktige den 14 oktober 2015, 120 att gälla från 2016-01-01 tillsvidare, revideras under kommande mandatperiod Nora kommun

Läs mer

Riktlinjer för. Slöinge GoiF:s. Ungdoms fotboll. den. Vita tråden

Riktlinjer för. Slöinge GoiF:s. Ungdoms fotboll. den. Vita tråden Riktlinjer för Slöinge GoiF:s Ungdoms fotboll den Vita tråden INLEDNING Slöinge Gymnastik & Idrottsförenings ungdomsfotboll aktiverar pojkar o flickor i regelbunden fotbollsträning. Ungdomarna är uppdelade

Läs mer

Projektbeskrivning Tri4Fun Väst 2013

Projektbeskrivning Tri4Fun Väst 2013 Projektbeskrivning Tri4Fun Väst 2013 Projektbeskrivningen är tänkt som ett komplement till återrapporten i IdrottOnline för att ge en inblick i projektet utöver de siffror som redovisas i återrapporten.

Läs mer

Jag en individuell idrottare. 3. Träningsgruppen ett team

Jag en individuell idrottare. 3. Träningsgruppen ett team 3. Träningsgruppen ett team I din idrott tävlar ni oftast individuellt men tränar ofta i grupp. I träningsgruppen kan ni stödja och peppa varandra i med och motgång. Att man trivs och har kul i samband

Läs mer

Svensk rodd idrotten hela livet

Svensk rodd idrotten hela livet Svensk rodd idrotten hela livet Verksamhetsinriktning med strategiska mål för svensk rodd mot 2025 Svensk rodds vision dit vill vi Idrotten hela livet Innehåll Svensk rodds verksamhetsidé därför finns

Läs mer

Fotbollsglädje. En satsning på Barnfotbollen. Framtaget av en grupp bestående av föräldrar och ledare i samarbete med:

Fotbollsglädje. En satsning på Barnfotbollen. Framtaget av en grupp bestående av föräldrar och ledare i samarbete med: Fotbollsglädje En satsning på Barnfotbollen Framtaget av en grupp bestående av föräldrar och ledare i samarbete med: Kontaktperson på Upplands FF: Chasmine Wahlberg 018-27 70 51 chasmine.wahlberg@upplandsff.c.se

Läs mer

Skurups AIF s policyplan för ungdomsfotboll

Skurups AIF s policyplan för ungdomsfotboll Skurups AIF s policyplan för ungdomsfotboll Policyplanen är en tydlig riktlinje gällande ungdomsfotbollen i Skurups AIF. Den ska fungera som ett stöd och förhållningssätt för alla som är delaktiga i verksamheten

Läs mer

Den lilla klubben med det stora hjärtat!

Den lilla klubben med det stora hjärtat! Den lilla klubben med det stora hjärtat! Syfte Syfte med denna ledarguide är att ge riktlinjer och stöd till dem som är berörda av vår verksamhet. Vision Fotboll för alla! Getinge IF:s vision är att ha

Läs mer

KFUM Kristianstad Pingis Medlemspolicy

KFUM Kristianstad Pingis Medlemspolicy KFUM Kristianstad Pingis Medlemspolicy KFUK-KFUM (YMCA) är världens största och äldsta ungdomsrörelse. YMCA finns i 130 länder och har 70 miljoner medlemmar, varav 70 000 i Sverige. Bokstäverna i KFUK-KFUM

Läs mer

Varför finns Ishockeyn vill?

Varför finns Ishockeyn vill? Ishockeyn Vill 2 Varför finns Ishockeyn vill? Det är viktigt att vi alla inom svensk ishockey kontinuerligt reflekterar och tydliggör de visioner och mål vi har satt upp för både oss själva och utomstående.

Läs mer

Intern ledarutbildning på Ridklubben!

Intern ledarutbildning på Ridklubben! VÄSTMANLANDS RIDSPORTFÖRBUND Intern ledarutbildning på Ridklubben! Utbildningssystem för barn & ungdomar på Ridklubben! Datum: 2002-02-27 Bilder tagna på Hallsta Ridklubb Rubriker Vad, varför, hur? Innehåll

Läs mer

VERKSAMHETSDOKUMENT FOTBOLLSVERKSAMHET

VERKSAMHETSDOKUMENT FOTBOLLSVERKSAMHET VERKSAMHETSDOKUMENT FOTBOLLSVERKSAMHET INLEDNING Boxholms IF har som mål att skapa så bra förutsättningar som möjligt för spelare och ledare som är motiverade att vara verksamma i föreningen. Det innebär

Läs mer

SJÖVIKEN IF VERKSAMHETSPLAN

SJÖVIKEN IF VERKSAMHETSPLAN SJÖVIKEN IF VERKSAMHETSPLAN 2018 Värdegrund Målsättning Tävlingsverksamhet Anläggningar Ambassadörsskap ANDT-policy Inriktning enligt RF:s Strategi 2025 Inledning 2017 års verksamhet innebar att besökarantalet

Läs mer

Föräldraengagemang. Hur får vi fler föräldrar att engagera sig?

Föräldraengagemang. Hur får vi fler föräldrar att engagera sig? Föräldraengagemang Hur får vi fler föräldrar att engagera sig? Röda tråden i en förening Föräldrautbildning genom KUL Inledning Röda tråden hjälper föreningen att starta grupper som har goda förutsättningar

Läs mer

Värdegrund. Skå IK & Bygdegård

Värdegrund. Skå IK & Bygdegård Värdegrund Skå IK & Bygdegård Stenhamraloppet 2011 I en idrottsförening lär man sig inte bara att bli duktig på sin idrott. Man lär sig också mycket om normer, värderingar, ansvar, hänsyn och medbestämmande.

Läs mer

Sigtuna IF:s föreningspolicy. Blå Tråden. Antagen på Sigtuna IF:s ordinarie årsmöte den 21 mars 2012.

Sigtuna IF:s föreningspolicy. Blå Tråden. Antagen på Sigtuna IF:s ordinarie årsmöte den 21 mars 2012. Sigtuna IF:s föreningspolicy Blå Tråden Antagen på Sigtuna IF:s ordinarie årsmöte den 21 mars 2012. Sigtuna IF:s verksamhetsidé Sigtuna IF skall stå för glädje, trygghet och kvalité där alla människors

Läs mer

BTK Kävlinge. Policy för verksamheten. Antagen av Styrelsen Version 1.1

BTK Kävlinge. Policy för verksamheten. Antagen av Styrelsen Version 1.1 BTK Kävlinge Policy för verksamheten Antagen av Styrelsen 2013-06-11 Version 1.1 Innehåll Inledning... 3 Värdegrund... 3 Visioner och mål... 3 Medlemskap... 3 Träning och tävling... 4 Riktlinjer för ledare

Läs mer

Reymersholms IK. Gröna Tråden. Föreningens syfte, vision, värderingar och målsättningar för verksamheten. Beslutad av styrelsen 25/1 2017

Reymersholms IK. Gröna Tråden. Föreningens syfte, vision, värderingar och målsättningar för verksamheten. Beslutad av styrelsen 25/1 2017 Reymersholms IK Gröna Tråden Föreningens syfte, vision, värderingar och målsättningar för verksamheten Beslutad av styrelsen 25/1 2017 1 Syfte Föreningens syfte är att bedriva verksamhet där vi: Spelar

Läs mer

Västergötlands Skidförbunds & Kommittéernas Verksamhetsplan

Västergötlands Skidförbunds & Kommittéernas Verksamhetsplan Västergötlands Skidförbunds & Kommittéernas Verksamhetsplan 2017/2018 VÄSTERGÖTLANDS SKIDFÖRBUNDS sättningar och verksamhetsinriktningar för Styrelsen och Kommittéerna 2017-2018 Styrelsen Grunden för

Läs mer

HANDLEDNING GUIDE TILL ETT LYCKAT FÖRÄLDRAMÖTE

HANDLEDNING GUIDE TILL ETT LYCKAT FÖRÄLDRAMÖTE HANDLEDNING GUIDE TILL ETT LYCKAT FÖRÄLDRAMÖTE Denna handledning är till för dig som ska planera, genomföra och utvärdera ett föräldramöte. Handledningen är ett stöd för kunskapsinhämtning och hör delvis

Läs mer

Handledning till föräldramötesmaterialet: Aktiva idrottsföräldrar

Handledning till föräldramötesmaterialet: Aktiva idrottsföräldrar Handledning till föräldramötesmaterialet: Aktiva idrottsföräldrar Handledning till metoden aktiva idrottsföräldrar Alla idrottsföreningar vinner på att ha Aktiva idrottsföräldrar och flera av våra stora

Läs mer

Verksamhetsinriktning 2011-2012

Verksamhetsinriktning 2011-2012 Verksamhetsinriktning 2011-2012 Örebro Läns Skolidrottsförbund Innehåll Förord Skolidrottsförbundets profil Inriktnings- och resultatmål Föreningen Organisationsutvecklingen Utbildningsverksamhet Breddverksamhet

Läs mer

I samarbete med Nikolaus Koutakis Örebro universitet

I samarbete med Nikolaus Koutakis Örebro universitet I samarbete med Nikolaus Koutakis Örebro universitet 1 Aktiva föräldrar Att skapa bra förutsättningar för våra ungdomar både på planen och utanför En utgångspunkt för hur vi, föreningen och ni som föräldrar

Läs mer

KIF ÖREBRO DFF RIKTLINJER

KIF ÖREBRO DFF RIKTLINJER KIF ÖREBRO DFF RIKTLINJER Den röda tråden inom breddverksamheten BARN- OCH UNGDOMSFOTBOLLEN BÖR I FÖRSTA HAND SE TILL ATT ALLA FÅR MÖJLIGHET ATT SPELA FOTBOLL I DEN UTSTRÄCKNING DE VILL, UPPLEVA GLÄDJE

Läs mer

Den blå linjen. Spånga Hockeys policydokument

Den blå linjen. Spånga Hockeys policydokument Den blå linjen Spånga Hockeys policydokument Verksamhetsidé Spånga Hockeys verksamhetsidé är att som breddförening erbjuda högkvalitativ individuellt inriktad träning, i en välkomnande miljö som präglas

Läs mer

GF Tempo Ledarguiden 2016

GF Tempo Ledarguiden 2016 GF Tempo Ledarguiden 2016 Förord Detta dokument är framtaget av ledare samt styrelsemedlemmar i GF Tempo. Dokumentet som kommer från riksidrottsförbundet (RF) bygger på ledarguiden som är utvecklat ifrån

Läs mer

2015-02-25. Policydokument. Kovlands IF Fotbollssektion 2015

2015-02-25. Policydokument. Kovlands IF Fotbollssektion 2015 Policydokument Kovlands IF Fotbollssektion 2015 1 Innehållsförteckning Innehållsförteckning...2 Välkommen till Kovlands IF... 3 Verksamhetsidé... 4 Policy för Fotbollen... 5 Spelare....6 Ledare....7 Förälder....8

Läs mer

Bara GIF UNGDOMSPOLICY

Bara GIF UNGDOMSPOLICY Bara GIF UNGDOMSPOLICY Vår ungdomspolicy är ett levande dokument som vi vill att alla Bara GIF:s medlemmar ska ta del av. Vi är en ideell förening och är helt beroende av ideella insatser. Vi ser dokumentet

Läs mer

Köpings idrottsliv Sveriges bästa? Idé- och inriktningsplan för en bättre idrott ur ett folkhälsoperspektiv

Köpings idrottsliv Sveriges bästa? Idé- och inriktningsplan för en bättre idrott ur ett folkhälsoperspektiv Köpings idrottsliv Sveriges bästa? Idé- och inriktningsplan för en bättre idrott ur ett folkhälsoperspektiv Vår verksamhetsplan I kommunens mål är fokus på barn och ungas uppväxtvillkor, en aktiv fritid

Läs mer

LEDARE I FRIIDROTTSSKOLAN

LEDARE I FRIIDROTTSSKOLAN LEDARE I FRIIDROTTSSKOLAN Handledning för dig som ska leda utbildning för klubbens ledare Du som ska utbilda ledarna i er klubbs friidrottsskola har en spännande uppgift framför dig. Om du följer nedanstående

Läs mer

DUNKERS IF EN LITEN KLUBB MED ETT STORT

DUNKERS IF EN LITEN KLUBB MED ETT STORT DUNKERS IF EN LITEN KLUBB MED ETT STORT VÄRDEGRUND OCH MÅLSÄTTNING FÖRENINGEN Dunkers IF bedriver fotboll för tjejer i alla åldrar med värdegrunder som kamratskap, glädje och utveckling. Ledarskapets röda

Läs mer

Sammanfattning Kvarnby IK Nya Blå Tråden. Kvarnby IK mål, vision och värdegrunder

Sammanfattning Kvarnby IK Nya Blå Tråden. Kvarnby IK mål, vision och värdegrunder Sammanfattning Kvarnby IK Nya Blå Tråden Nedan följer en kort summering av Kvarnby IKs Nya Blå Tråden. Under innehållsförteckningen i den totala Blå Tråden kan du se var du kan läsa mer om varje område.

Läs mer

Till spelare. Till ledare. Till föräldrar

Till spelare. Till ledare. Till föräldrar Inledning Föreningspolicyn är framtagen som ett stöd-, och styrdokument för Ängby IFs ungdomssektion med syfte att beskriva hur föreningens ungdomslag skall bedriva sin verksamhet samt ge stöd och riktlinjer

Läs mer

VERKSAMHETSDOKUMENT FOTBOLLSVERKSAMHET

VERKSAMHETSDOKUMENT FOTBOLLSVERKSAMHET VERKSAMHETSDOKUMENT FOTBOLLSVERKSAMHET INLEDNING Boxholms IF har som mål att skapa så bra förutsättningar som möjligt för spelare och ledare som är motiverade att vara verksamma i föreningen. Det innebär

Läs mer

Troja skall verka för en god föräldrakontakt genom att informera och utbilda föräldrarna i föreningens mål, verksamhetsidé och i ishockeyns grunder.

Troja skall verka för en god föräldrakontakt genom att informera och utbilda föräldrarna i föreningens mål, verksamhetsidé och i ishockeyns grunder. VERKSAMHETSIDÉ Idrottsföreningen Troja-Ljungby, i dagligt tal benämnd Troja, utövar idrotten ishockey. Föreningen, som bildades 1948 och har sin hemvist i Ljungby kommun, består av de fysiska personer

Läs mer

Stuvsta IFs värdegrunder

Stuvsta IFs värdegrunder Stuvsta IFs värdegrunder Vision: Vi är föreningen som alla vill vara med i. Stuvsta IF verkar för att skapa de bästa förutsättningarna: att utveckla så många fotbollsspelare som möjligt så länge och så

Läs mer

Handlingsplan för fritidsgårdsverksamheten i Västerås år

Handlingsplan för fritidsgårdsverksamheten i Västerås år Handlingsplan för fritidsgårdsverksamheten i Västerås år 2014 2019 Fritidsgårdsverksamheten i Västerås är en verksamhet att vara stolt över. Varje vecka besöker tusentals ungdomar våra fritidsgårdar, för

Läs mer

Växjö Lakers utbildningsplan för ungdomsverksamhet. Växjö Lakers utbildningsplan för ungdomsverksamhet utgåva

Växjö Lakers utbildningsplan för ungdomsverksamhet. Växjö Lakers utbildningsplan för ungdomsverksamhet utgåva Växjö Lakers utbildningsplan för ungdomsverksamhet Huvudmål Fostra och utveckla ungdomarna ishockeymässigt och socialt. Ungdomarna skall utbildas så att de är representativa föredömen för Växjö Lakers.

Läs mer

Kullavik IF Rö d tra d

Kullavik IF Rö d tra d Rö d tra d Syftet med det här dokumentet är att alla som är intresserade av skall kunna läsa och förstå hur föreningen fungerar. Det innehåller grundläggande information som värdegrund, syfte och övergripande

Läs mer

Föräldramöten

Föräldramöten Föräldramöten 2016 2016-01-27 1 Vad ligger till grund för vår verksamhet Värdegrund Vision Ledstjärnor Spelarutbildningsplan (Praktisk spelarutbildningsplan) Föreningsträdet (Teoretisk Spelarutbildningsplan)

Läs mer

HANDLEDNING Guide till ett lyckat föräldramöte

HANDLEDNING Guide till ett lyckat föräldramöte HANDLEDNING Guide till ett lyckat föräldramöte SÅ HÄR GÖR DU Denna handledning är till för dig som ska planera, genomföra och utvärdera ett föräldramöte. Handledningen är ett stöd för kunskapsinhämtning

Läs mer

Policys och riktlinjer

Policys och riktlinjer Policys och riktlinjer Föreningen Skövde Konståkningsklubb - Policys & Riktlinjer antagna vid styrelsemöte den 2011-07-05. Gällande från 2011-08-01 och tillsvidare. Innehållsförteckning Policys och riktlinjer...

Läs mer

Grupparbete Golfträffen 2007 Lördag 24 november

Grupparbete Golfträffen 2007 Lördag 24 november Grupparbete Golfträffen 2007 Lördag 24 november Vad kan du göra för att rekrytera och behålla barn och ungdomar till din klubb? Vilka verktyg har du i dag för att kunna rekrytera och behålla barn och ungdomar

Läs mer

Alkohol- och Drogpolicy. Oxberg/Älvdalen-Åsens FotbollsFörening

Alkohol- och Drogpolicy. Oxberg/Älvdalen-Åsens FotbollsFörening Alkohol- och Drogpolicy Oxberg/Älvdalen-Åsens FotbollsFörening Nationell och lokal nivå Riksdagen beslutade 2001 att anta en ny nationell handlingsplan för att förebygga alkoholskador. De antog ett antal

Läs mer

Idrottspolitiskt program för Sundbybergs stad

Idrottspolitiskt program för Sundbybergs stad Idrottspolitiskt program för Sundbybergs stad Inledning Den svenska idrottsrörelsen, som är landets största folkrörelse är en unik kraft inte minst genom sitt arbete med verksamhet för barn och ungdomar.

Läs mer

Jämtland/Härjedalens Idrottsförbund och SISU Idrottsutbildarna. Verksamhetsinriktning

Jämtland/Härjedalens Idrottsförbund och SISU Idrottsutbildarna. Verksamhetsinriktning Jämtland/Härjedalens Idrottsförbund och SISU Idrottsutbildarna Verksamhetsinriktning 2016-2017 Jämtland Härjedalens Idrottsförbund SISU Idrottsutbildarna Box 384, Sollidenvägen 62 B 831 25 Östersund Tel:

Läs mer

Axvalls IF utbildningsplan för ungdomsverksamheten

Axvalls IF utbildningsplan för ungdomsverksamheten Axvalls IF utbildningsplan för ungdomsverksamheten AIF:s utbildningsplan är framtagen av tränarrådet och godkänd av fotbollssektion samt styrelsen 080302. Axvalls IF målsättning med ungdomsverksamheten

Läs mer

Informationsblad till föräldrar i Skara HF:s ungdomslag

Informationsblad till föräldrar i Skara HF:s ungdomslag Informationsblad till föräldrar i Skara HF:s ungdomslag Ungdomssektionen Skara HF 2010-04-05 Detta dokument är ämnat som ett informationsblad till föräldrar i Skara HF:s ungdomslag. Anledningen till att

Läs mer

Verksamhetsplan Bryngfjordens GK Ungdom 2016

Verksamhetsplan Bryngfjordens GK Ungdom 2016 Verksamhetsplan Bryngfjordens GK Ungdom 2016 Verksamhetsplan 1. Nulägesanalys Under 2015 har det bedrivits en ungdomsverksamhet med drygt 60 ungdomar fördelat på tre olika träningsgrupper, baserat på ålder

Läs mer

Rockneby IK Barn- & Ungdomspolicy 2014-01-01-

Rockneby IK Barn- & Ungdomspolicy 2014-01-01- Rockneby IK Barn- & Ungdomspolicy 2014-01-01- Allmänt Rockneby IK Ungdom ska bedriva fotbollsverksamhet så att den utvecklar människor på ett positivt sätt. Det gäller såväl fysiskt som psykiskt, socialt

Läs mer

Verksamhetsplan Västerbottens Ridsportförbund

Verksamhetsplan Västerbottens Ridsportförbund Verksamhetsplan 2017 Västerbottens Ridsportförbund Verksamhetsplan 2017 en efter föreningarnas föreningarna möjlighet Västerbottens att Ridsportförbund Verksamhetsidé/Syfte vara samarbetsorganisation för

Läs mer

- enligt stadgarna är en sammanslutning av för ridsporten

- enligt stadgarna är en sammanslutning av för ridsporten VÄRDEGRUND Uppsala Ponnyklubbs värdegrund utgår i huvudsak från Svenska Ridsportförbundets värdegrund och idéprogram, vilket vi känner är en stabil grund för föreningen att stå på. Uppsala Ponnyklubb är

Läs mer

SÄKER OCH TRYGG FÖRENING

SÄKER OCH TRYGG FÖRENING Ledarskapspolicy SÄKER OCH TRYGG FÖRENING Ledare och tränare i KFUM Kalmar HK har ett ansvar inför föreningen när man representerar densamma både på match och träning. Alla skall arbeta mot de mål som

Läs mer

Verksamhetsplan Östergötlands Idrottsförbund SISU Idrottsutbildarna

Verksamhetsplan Östergötlands Idrottsförbund SISU Idrottsutbildarna Verksamhetsplan 2017 Östergötlands Idrottsförbund SISU Idrottsutbildarna Östergötlands Idrottsförbund/SISU Idrottsutbildarna Januari 2017 3 Den svenska idrottsrörelsen samlas i en gemensam verksamhetsidé,

Läs mer

IK Bolton. Värdegrund Engagemang Gemenskap Ständig utveckling

IK Bolton. Värdegrund Engagemang Gemenskap Ständig utveckling Handboll för alla IK Bolton IK Bolton erbjuder handboll som är glädjefylld och tillgodoser barns, ungdomars och seniorers vilja att utvecklas som handbollsspelare, vilket bidrar till att ge alla medverkande

Läs mer

Lärgruppsplan. för filmen. Svensk idrott världens bästa

Lärgruppsplan. för filmen. Svensk idrott världens bästa Lärgruppsplan för filmen Svensk idrott världens bästa Inom svensk idrott fi nns det i runda tal 600 000 idrottsledare som har olika typer av ledaruppdrag. Du är säkert en av dom. Många av er fi nns inom

Läs mer