Gemensam upphandling och samverkansavtal inriktning och vägval för en gemensam vuxenutbildningsregion

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Gemensam upphandling och samverkansavtal inriktning och vägval för en gemensam vuxenutbildningsregion"

Transkript

1 Jan Heimdahl Dnr KSL/14/ Ärendegång: KSLs arbetsmarknadsberedning Gemensam upphandling och samverkansavtal inriktning och vägval för en gemensam vuxenutbildningsregion Förslag till beslut Arbetsmarknadsberedningen beslutar att ange inriktning av det fortsatta arbetet med gemensam vuxenutbildningsregion enligt följande: 1. ett samverkansavtal utformas och erbjudas länets kommuner för den gemensamma upphandlingen, den administrativa plattformen och det gemensamma informationssystemet. 2. i avvaktan på ökade möjligheter till valfrihet inom LOU skall tills vidare, i arbetet med gemensam upphandling, i första hand tjänstekoncession tillämpas. Slutlig form för upphandling avgörs av de kommuner som avser delta i den gemensamma upphandlingen 3. upphandling av anordnare av vuxenutbildning för grundvux, gymnasial vux och yrkesvux sker av varje del för sig 4. Sfi ska inrymmas i den gemensamma vuxenutbildningsregionen och bli föremål för upphandling på samma sätt som övrig vuxenutbildning 5. frågan om hemvist för administrationen för vuxenutbildningsregionen prövas och avgörs av de kommuner som medverkar i den fortsatta utvecklingen av vuxenutbildningsregionen 6. tidplanen för tillskapandet av vuxenutbildningsregionen fastställs så att avtal med utbildningsanordnare finns fr o m 30 juni projektorganisation inrättas med styrgrupp, projektledning, expertgrupper och referensgrupper enligt kansliets förslag 8. Arbetsmarknadsberedningens beslut enligt ovan underställs länets kommuner för ställningstagande, senast 28 februari, till deltagande i det fortsatta arbetet, i avsikt att ingå i en gemensam vuxenutbildningsregion

2 Sammanfattning Samtliga kommuner i länet tecknade 2008 en gemensam överenskommelse om gemensam vuxenutbildningsregion. Syftet var att länets medborgare ska ha tillgång till ett brett utbildningsutbud med en kvalitativ nivå som lever upp till arbetslivets, högskolans och samhällets kompetenskrav. Vidare angavs att samarbetet ska stimulera såväl pedagogisk utveckling som ett optimalt resursutnyttjande med både kommunala och enskilda utbildningsanordnare. kommunal och enskild regi ingår 2011 förtydligades målet i en reviderad handlingsplan: Med en gemensam vuxenutbildningsregion avses en region där de vuxna, som beviljats studera på vuxenutbildning, har möjlighet att välja utbildningsanordnare från hela länets utbud av vuxenutbildning. Efter förfrågan från KSL redovisar länets kommuner 2013 att det absoluta flertalet står bakom målet. När det gäller frågan om gemensam upphandling och om att ingå samverkansavtal är bilden något mer splittrad. Utifrån den ingångna överenskommelsen och kommunernas redovisning föreslår kansliet att arbetet mot en gemensam vuxenutbildningsregion fortsätter under medverkan av de kommuner som avser ingå i denna region. Beskrivning av ärendet Bakgrund Samtliga kommuner i länet tecknade 2008 en gemensam överenskommelse om gemensam vuxenutbildningsregion, med en bilagd handlingsplan. Syftet angavs då vara att länets medborgare ska ha tillgång till ett brett utbildnings-utbud inklusive stödfunktioner med en kvalitativ nivå som lever upp till arbetslivets, högskolans och samhällets kompetenskrav. Samarbetet ska stimulera såväl en pedagogisk kvalitativ utveckling som ett optimalt resursutnyttjande där både utbildningsanordnare i kommunal och enskild regi ingår Delmålen angavs vara att säkerställa ett gemensamt utbud optimera resurser stärka kommunernas samarbete i kontakt med externa aktörer 2011 reviderades handlingsplanen i syfte att konkretisera och förtydliga överenskommelsens mål: Med en gemensam vuxenutbildningsregion avses en region där de vuxna, som beviljats studera på vuxenutbildning, har möjlighet att välja utbildningsanordnare från hela länets utbud av vuxenutbildning. 2 (8)

3 2013 redovisade länets kommuner, utifrån förfrågan från KSL, sin syn på skapandet av en gemensam vuxenutbildningsregion: 20 kommuner står utan reservation bakom målet, 2 säger klart nej 15 kommuner vill utan reservation delta i en gemensam upphandling, 2 säger klart nej 16 kommuner vill utan reservation ingå i avtalssamverkan, 1 kommun säger klart nej. 10 kommuner säger samtidigt, utan reservation, ja till målet, ja till gemensam upphandling och ja till avtalssamverkan Pågående samverkan Inom länet pågår sedan tidigare samverkan inom komvux. Samtliga kommuner deltar i det gemensamma kvalitetsutvecklingsarbetet, samordnat genom KSL. Tio av länets kommuner, vux10 har samordnad upphandling av vuxenutbildning, i form av tjänstekoncession. Åtta andra kommuner, vux8, har gemensam upphandling på samma sätt, också de i form av tjänstekoncession. De båda grupperna samverkar och samarbetar, bl a i det systematiska kvalitetsarbetet. Statliga utredningar Under 2013 presenterades två statliga utredningar som, om de leder till genomförande enligt utredningsförslagen, får direkta konsekvenser för arbetet med vuxenutbildningsregionen. Den ena är upphandlingsutredningen, SOU 2013:12, som föreslår ökade möjligheter för den enskilde att välja leverantör av kommunalt finansierade tjänster, som exempelvis komvux: Ökade möjligheter att beakta enskildas behov och val inom ramavtal där samtliga villkor är fastställda Kritik har riktats mot att nuvarande reglering av ramavtalen, och i synnerhet vissa uttalanden i förarbetena, innebär begränsningar av möjligheterna att tillhandahålla god service till medborgarna. Kritiken går ut på att den enskildes behov och egna val endast undantagsvis får komma till uttryck vid upphandling av varor och tjänster. Huvudprincipen är i stället att avrop ska ske enligt en angiven rangordning av leverantörerna. Ett av direktivförslagen tydliggör dock att det finns ett nationellt handlingsutrymme, i så måtto att fysiska personers val och behov vid en viss typ av ramavtal får utgöra huvudsaklig grund för avrop. Möjligheten gäller alla typer av varor och tjänster som är avsedda att användas av den fysiska personen ifråga. Upp-handlingsutredningen ser stora fördelar med att detta EUrättsliga utrymme tas tillvara. Utredningens förslag ligger helt i linje med intentionerna bakom en gemensam vuxenutbildningsregion, och möjliggör en upphandling som gagnar den enskildes fria val av utbildningsanordnare. 3 (8)

4 Den andra utredningen, Sfi-utredningen, SOU 2013:76, föreslår bland annat dels att Sfi inordnas i och blir en del av den kommunala vuxenutbildningen, dels att Skolinspektionen ska pröva och godkänna enskilda utbildningsanordnare. Därmed skulle kommunerna inte längre kunna eller behöva upphandla utbildningsanordnare för komvux, inklusive sfi. Skyldigheten att tillhandahålla rättighetsstyrds utbildning inom komvux kvarstår dock för kommunerna om inte utbildningen på ett rimligt vis finns tillgänglig hos en enskild huvudman. Även om beslut i riksdagen om ovan nämnda förslag är avgörande för vuxenutbildningsregionens framtida utformning, är det kansliets bedömning att de inte kan avvaktas för det fortsatta planerings- och uppbyggnadsarbetet. Kansliet följer dock de båda frågorna för att ha beredskap för de åtgärder som kan bli en följd av framtida beslut. Medverkande kommuner Inför det fortsatta arbetet är det angeläget att få klargjort i vilka delar länets kommuner är beredda att medverka i utvecklingen av den gemensamma vuxenutbildningsregionen för att sedan ingå i densamma. Samtliga kommuner medverkar i det gemensamma kvalitetsutvecklingsarbetet, medan kommuner uppger att de helt eller delvis står bakom målet för en gemensam region. Endast 10 kommuner uppger att de utan betydande förbehåll är beredda att samtidigt ansluta sig till målet, delta i gemensam upphandling och ingå i en avtalssamverkan. För den gemensamma upphandlingen, den administrativa plattformen och det gemensamma informationssystemet bör ett samverkansavtal utformas och erbjudas länets kommuner. De kommuner som önskar ingå i samtliga dessa delar tecknar avtalet och utgör den gemensamma vuxenutbildningsregionen. Den administrativa plattformen bör utformas så att den också kan användas för det länsgemensamma kvalitetsutvecklingsarbetet. Upphandlingsmodell De avtal med enskilda utbildningsanordnare som tecknats i vux10 och vux8 har till dels förlängts och löper ut vid halvårsskiftet Det är därför angeläget att en upphandling kan påbörjas tämligen omgående, så att avtal med leverantörer kan finnas på plats senast sista juni Inför den upphandlingen har kansliet övervägt alternativa modeller; upphandling av tjänstekoncession auktorisation upphandling enligt LOU Tjänstekoncession Tjänstekoncession innebär att kommunerna upphandlar flera utbildningsanordnare. När kommunerna beslutat om att den sökande är berättigad till studier får den studerande själv välja utbildningsanordnare. Utbildning i kommunens egen regi bedrivs under samma förutsättningar som den upphandlade verksamheten. 4 (8)

5 Modellen har tillämpats i vux10 och vux8 och vid samordnad upphandling av sfi. Då frågan väckts om huruvida upphandling av tjänstekoncession är tillämplig för komvux har KSL låtit utreda detta genom Affärsconcept. Enligt utredaren föreligger ett tämligen nytt rättsfall från kammarrätten i Stockholm, mål nr , rörande Uppsala kommuns upphandling av färdtjänst, vilken genomförts som tjänstekoncession. Kammarätten anser att tjänstekoncession inte föreligger i detta fall. Domen bedöms kunna vara vägledande också för upphandling av vuxenutbildning. Med hänvisning till det utslaget hävdar Affärsconcept att upphandlingen av vuxenutbildning omfattas av LOU. Auktorisation Modellen med auktorisation innebär i stort sett ett identiskt upplägg som tjänstekoncession, med skillnaden att anordnarna inte upphandlas utan auktoriseras av kommunen. Det innebär, till skillnad från tjänstekoncession, inga fasta upphandlingsperioder. Samma regler gäller oavsett om anordnaren är ett privat företag eller om det är i en kommuns egen regi. Nacka kommun tillämpar auktorisation, och har gjort det i olika verksamheter i ett 20-tal år, utifrån regelverk som fastställts av kommunfullmäktige. Frågan om tillämplighet för vuxenutbildning har inte prövats rättsligt. Modellen ligger i linje med och kan ses som en lokal variant av den modell som föreslås i sfiutredningen, med den väsentliga skillnaden att det där är staten, genom Skolinspektionen, som föreslås auktorisera enskilda anordnare. Upphandling enligt LOU Upphandling av utbildning omfattas av lagens 15 kapitel. Det innebär att upphandlingen kan ske genom förenklat förfarande eller urvalsförfarande. Ett förenklat förfarande innefattar i princip förfrågningsunderlag anbud prövning och utvärdering tilldelning avtal. Vid urvalsförfarande föregås anbudsförfarandet av ansökningsinbjudan prövning och urval av de sökande beslut om vilka sökande som inbjuds att lämna anbud. I båda fallen kan upphandlingen resultera i ramavtal med flera utbildningsanordnare. Avrop på ramavtalet kan ske enligt endera rangordning eller förnyad konkurrensutsättning. Vilken av dessa som tillämpas ska framgå av förfrågningsunderlaget. Avrop utifrån såväl rangordning som förnyad konkurrensutsättning ska ske genom kommunen och inte genom den vuxenstuderande. Därmed omöjliggörs den studerandes möjlighet att fritt välja utbildningsanordnare. Ytterligare en möjlighet skulle kunna vara avrop utifrån annan fördelningsnyckel. Rangordning är huvudregeln och andra fördelningsnycklar får endast användas i undantagsfall, nämligen när rekvisitet omöjligt eller förenat med påtagliga nackdelar att använda rangordning är uppfyllt. KSL låter f n pröva om detta skulle kunna vara en väg att tillgodose det uttalade kravet på att den som beviljats vuxenutbildning själv ska kunna välja utbildningsanordnare inom hela regionen. Kansliet gör bedömningen att av de tre modellerna tjänstekoncession, auktorisation och upphandling enligt LOU, bör, i avvaktan på ökade möjligheter till valfrihet inom LOU, i första hand tjänstekoncession 5 (8)

6 tillämpas tills vidare. Förfaringssättet är väl förankrat framför allt i merparten av de 18 av länets kommuner som samverkar i vux10 och vux8, och gör det möjligt för den studerande att fritt välja anordnare i länet. Dock bör framhållas att förfaringssättet inte är rättsligt prövat specifikt vad gäller vuxenutbildning. Omfattning av upphandling Upphandling av anordnare av vuxenutbildning kan ske endera av samtliga delar av vuxenutbildningen; grundvux, gymnasial vux och yrkesvux, eller av valda delar. Från flera kommuner framhålls det angelägna i att lämna grundvux utanför en gemensam upphandling, med hänvisning till bland annat vikten av närhet för de studerande, andra bedömer att enbart gymnasial vux bör upphandlas gemensamt. Utifrån kommunernas synpunkter föreslår KSL:s kansli att upphandling av anordnare av vuxenutbildning sker inom varje del för sig, vilket gör det möjligt för kommunerna i regionen att välja i vilka delar de önskar delta i en gemensam upphandling. I Sfi-utredningen föreslås att Sfi blir en del av komvux. Det förslaget bedöms ha relativt goda förutsättningar att vinna gehör, även om remisstiden för utredningen ännu inte gått ut. Mot bakgrund av detta föreslår KSL:s kansli att också Sfi ska kunna ingå som en del i upphandlingen, och att det ska vara möjligt för den enskilda kommunen att ta ställning till huruvida man vill medverka också med Sfi i upphandlingen. Gemensam administrativ plattform En grundförutsättning för en fungerande vuxenutbildningsregion är en gemensam administrativ plattform för arbetet. En sådan kan innefatta system och struktur för information om kursutbud, plattform för ansökan, verktyg för kvalitetsutveckling och uppföljning mm. I svaren från kommunerna på KSL:s förfrågan 2013 betonas dels behovet av samordnade, väl fungerande webbaserade system och en administration som förenklar och effektiviserar det som i dag görs ute i varje kommun. Andra framhåller vikten av att minimera administrationen och fokusera arbetet i regionen på utbud och kvalitet. Hemvist för en gemensam administration för vuxenutbildningsregionen kan arrangeras antingen inom KSLs kansli eller inrymmas i någon av de medverkande kommunerna, så som nu sker inom vux8 och vux10. Förläggs administrationen till KSLs kansli kan en samverkan kansliet för gymnasieregionen ske. Uppgifterna och verktygen för arbetet där sammanfaller till delar med det som bör ske inom vuxenutbildningsregionens kansli. Genom att samordna tillämpliga delar med och bygga vidare på arbetet i gymnasieregionen, skulle administrationen kunna drivas funktionellt och effektivt. Genom att förlägga administrationen till någon av de medverkande kommunerna kan befintliga erfarenheter och resurser där komma övriga medverkande kommuner tillgodo. 6 (8)

7 Kansliet föreslår att frågan om hemvist för administrationen prövas och avgörs av de kommuner som medverkar i det fortsatta arbetet med utveckling av vuxenutbildningsregionen. Tidplan Tidplanen utgår från behovet av att ha avtal med utbildningsanordnare klara senast 30 juni För det fortsatta arbetet med upphandling, information mm, förutsätts att administrationen för vuxenutbildningsregionen är organiserad fr o m våren För detta föreslår kansliet en tidplan enligt följande: Projektorganisation Då arbetet mot en gemensam vuxenutbildningsregion nu går in i ett mer operativt skede bör projektorganisationen revideras, för att ge ytterligare möjligheter till styrning, förankring, genomförande och implementering. Särskilt angeläget är att projektets mål, inriktning och utformning kan bekräftas och förankras i de medverkande kommunernas ledning, såväl på politisk- som tjänstemannanivå. Det är angeläget att också fortsättningsvis ta tillvara den kompetens och erfarenhet som byggts upp och samlats i arbetet med de gemensamma vuxenutbildningsfrågorna såväl i kommunerna som på KSLs kansli. Kansliet föreslår en projektorganisation enligt följande: 7 (8)

8 Styrgrupp direktiv, vägledning, uppföljning Förbundsdirektör 3 Kommundirektörer Representant från Stockholms stad Vux Projektledning underlag, genomförande, förankring (Nuvarande styrgrupp) Projektledare KSL Vuxenutbildningshandläggare KSL Förvaltningschefsrepresentanter Expertgrupper underlag, konsultativt stöd Kvalitetsgrupp (bef) Utbudsgrupp (bef, vilande) Stödgrupp (bef, vilande) Juristgrupp Upphandlingsgrupp Referensgrupper förankring, implementering Rektorsgruppen Externa utförare 8 (8)

Gemensam upphandling och samverkansavtal inriktning och vägval för en gemensam vuxenutbildningsregion

Gemensam upphandling och samverkansavtal inriktning och vägval för en gemensam vuxenutbildningsregion 2014-02-18 Jan Heimdahl Dnr KSL/14/0002-1. Ärendegång: KSLs arbetsmarknadsberedning 2014-04-02 Gemensam upphandling och samverkansavtal inriktning och vägval för en gemensam vuxenutbildningsregion Förslag

Läs mer

Gemensam vuxenutbildningsregion - En förfrågan för att ta nästa steg i arbetet

Gemensam vuxenutbildningsregion - En förfrågan för att ta nästa steg i arbetet 81 av 106 2013-05-31 För kännedom: Förvaltningschefer med ansvar för vuxenutbildning Nämnd med ansvar för vuxenutbildning Gemensam vuxenutbildningsregion - En förfrågan för att ta nästa steg i arbetet

Läs mer

2014-03-31. Dnr Ubn 2014/64 Upphandling av kommunal vuxenutbildning

2014-03-31. Dnr Ubn 2014/64 Upphandling av kommunal vuxenutbildning TJÄNSTESKRIVELSE 1 (6) 2014-03-31 Utbildningsnämnden Dnr Ubn 2014/64 Upphandling av kommunal vuxenutbildning Förslag till beslut Utbildningsförvaltningens förslag 1 Förvaltningen ges i uppdrag att genomföra

Läs mer

Auktorisationsvillkor för kommunal vuxenutbildning

Auktorisationsvillkor för kommunal vuxenutbildning 2015-04-08 Handläggare Karin Jöback Samhällsbyggnad- och Tillväxtsektorn 15NÄN/33 Auktorisationsvillkor för kommunal vuxenutbildning Förslag till beslut Godkänna bifogade auktorisationsvillkor för kommunal

Läs mer

Upphandling av kommunal vuxenutbildning i samverkan med andra kommuner inom ramen för KSL

Upphandling av kommunal vuxenutbildning i samverkan med andra kommuner inom ramen för KSL UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN VUXENUTBILDNINGSAVDE LNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2010-09-30 Handläggare: Elisabeth Ryde Telefon: 08-508 33 937 Till Utbildningsnämnden 2010-10-21 Upphandling av kommunal

Läs mer

Verksamhetsberättelse för Utbildningsnämnden

Verksamhetsberättelse för Utbildningsnämnden Utbildningsnämndens arbetsutskott 2014-02-04 3 UNAU 1 Dnr UN 14-018 042 Verksamhetsberättelse för Utbildningsnämnden 2013 Arbetsutskottet beslutar överlämna ärendet till Utbildningsnämnden utan eget ställningstagande.

Läs mer

Avtal kring fördjupad regional satsning på vuxnas lärande i Göteborgsregionen 2012-01-01--2012-12-31

Avtal kring fördjupad regional satsning på vuxnas lärande i Göteborgsregionen 2012-01-01--2012-12-31 Förslag till Avtal kring fördjupad regional satsning på vuxnas lärande i Göteborgsregionen 2012-01-01--2012-12-31 1. Avtalsparter Avtalets parter är Göteborgsregionens kommunalförbund (GR) och följande

Läs mer

Auktorisation inom vuxenutbildning

Auktorisation inom vuxenutbildning 2014-11-27 Handläggare Annica Lempke Kansli- och utvecklingsavdelningen 14FNU/0143 Finansieringsnämnden för utbildning Auktorisation inom vuxenutbildning Förslag till beslut Förvaltningen ges i uppdrag

Läs mer

Regionalt handlingsprogram för vuxenutbildningsregionen i Stockholms län

Regionalt handlingsprogram för vuxenutbildningsregionen i Stockholms län 1 (7) Regionalt handlingsprogram för vuxenutbildningsregionen i Stockholms län 1 Inledning Kommunerna i Stockholms län har i dokumentet Överenskommelse om att skapa en vuxenutbildningsregion i Stockholms

Läs mer

Vad kännetecknar ett ramavtal

Vad kännetecknar ett ramavtal Vad kännetecknar ett ramavtal Med ramavtal avses ett avtal som ingås mellan en eller flera upphandlande myndigheter och en eller flera leverantörer i syfte att fastställa villkoren i kontrakt som senare

Läs mer

Upphandling avseende samhällsorientering för vissa nyanlända invandrare

Upphandling avseende samhällsorientering för vissa nyanlända invandrare SOCIALTJÄNST- OCH ARBETSMARKNADSFÖRVALTNINGEN ARBETSMARKNADSAVDELN INGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 3.5-0534/2010 SAN 2010-11-25 SID 1 (7) Handläggare: Carin Larsson, tfn 08-508 25 474 Johnny Ridemar, tfn 08-508

Läs mer

2012-03-19 SIDAN 1. Vuxenutbildningen i Stockholm samt ytterligare nio kommuner i länet!

2012-03-19 SIDAN 1. Vuxenutbildningen i Stockholm samt ytterligare nio kommuner i länet! SIDAN 1 Vuxenutbildningen i Stockholm samt ytterligare nio kommuner i länet! Tänk om SIDAN 2 den enda anordnaren ska ge undervisning till; 30 000 individer med olika behov och inriktning! SIDAN 3 Och tänk

Läs mer

Nya regler för ramavtal. Advokat Ulf Yxklinten 17 februari 2016 i Malmö

Nya regler för ramavtal. Advokat Ulf Yxklinten 17 februari 2016 i Malmö Nya regler för ramavtal Advokat Ulf Yxklinten 17 februari 2016 i Malmö Tiden efter den18 april 2016 Från och med den 19 april 2016 kommer: de svenska förvaltningsdomstolarna att vara skyldiga att tolka

Läs mer

Nästa steg i skapandet av en gemensam vuxenutbildningsregion - Införande av auktorisationssystem för kommunal vuxenutbildning mm

Nästa steg i skapandet av en gemensam vuxenutbildningsregion - Införande av auktorisationssystem för kommunal vuxenutbildning mm 1(5) Utbildningsnämnden den 20 oktober 2016 Nästa steg i skapandet av en gemensam vuxenutbildningsregion - Införande av auktorisationssystem för kommunal vuxenutbildning mm Sammanfattning Nio kommuner

Läs mer

Fortsatt auktorisationsmodell för Södertälje kommuns gymnasiala vuxenutbildning

Fortsatt auktorisationsmodell för Södertälje kommuns gymnasiala vuxenutbildning Ärende 8 1 (2) TJÄNSTESKRIVELSE 2019-03-11 Utbildningskontoret Utbildningsnämnden Fortsatt auktorisationsmodell för Södertälje kommuns gymnasiala vuxenutbildning Dnr: UN 19/43 Sammanfattning av ärendet

Läs mer

Komplement till ansökan om yrkesvux för kommunerna i Stockholms län

Komplement till ansökan om yrkesvux för kommunerna i Stockholms län 2009-09-16 Dnr: 2008/0058 Anne-Marie Johansson Hernander Till Skolverket 106 20 Stockholm Komplement till ansökan om yrkesvux för kommunerna i Stockholms län I enlighet med den överenskommelse som gjorts

Läs mer

Kriminalvården./. TeliaSonera Sverige AB angående överprövning enligt lagen (2007:1091) om offentlig upphandling

Kriminalvården./. TeliaSonera Sverige AB angående överprövning enligt lagen (2007:1091) om offentlig upphandling KKV2000, v1.2, 2011-02-05 YTTRANDE 2014-02-12 Dnr 9/2014 1 (7) Kammarrätten i Jönköping Box 2203 550 02 Jönköping Mål nr 1871-13 Kriminalvården./. TeliaSonera Sverige AB angående överprövning enligt lagen

Läs mer

Remissvar: Goda affärer en strategi för hållbar offentlig upphandling (SOU 2013:12)

Remissvar: Goda affärer en strategi för hållbar offentlig upphandling (SOU 2013:12) Upphandlingscentrum Helen Widin 2013-05-24 LiÖ 2013-369 1 (4) Socialdepartementet Remissvar: Goda affärer en strategi för hållbar offentlig upphandling (SOU 2013:12) Landstinget i Östergötland (LiÖ) har

Läs mer

Auktorisationsvillkor för kommunal vuxenutbildning

Auktorisationsvillkor för kommunal vuxenutbildning Tjänsteskrivelse 1 (7) Utbildningskontoret Emil Friberg Karin Fagéus 2019-03-13 Dnr BIN 2018-310 Bildningsnämnden Auktorisationsvillkor för kommunal vuxenutbildning Förslag till beslut 1. Bildningsnämnden

Läs mer

Konkurrensverkets generaldirektör Dan Sjöblom vid möte med generaldirektörer den 14 mars 2013

Konkurrensverkets generaldirektör Dan Sjöblom vid möte med generaldirektörer den 14 mars 2013 KKV1000, v1.3, 2011-12-15 2013-03-18 1 (5) Konkurrensverkets generaldirektör Dan Sjöblom vid möte med generaldirektörer den 14 mars 2013 1. Upphandling i samband med intern och extern representation För

Läs mer

1 Avtalsparter Avtalsparter är respektive för verksamhetsområdet ansvarig nämnd i Danderyd, Täby, Vallentuna, Vaxholm och Österåkers kommuner.

1 Avtalsparter Avtalsparter är respektive för verksamhetsområdet ansvarig nämnd i Danderyd, Täby, Vallentuna, Vaxholm och Österåkers kommuner. Samverkansavtal mellan Danderyd, Täby, Vallentuna, Vaxholm och Österåkers kommuner för gemensam administration av vuxenutbildning Kunskapscentrum Nordost, KCNO Ingress Avtalet avser gemensam administration

Läs mer

Samverkansavtal. Avseende gymnasieutbildning mellan kommunerna i Stockholms län, angränsande kommuner som anslutit sig samt Stockholms läns landsting.

Samverkansavtal. Avseende gymnasieutbildning mellan kommunerna i Stockholms län, angränsande kommuner som anslutit sig samt Stockholms läns landsting. Bilaga 1b, rev 140612 Samverkansavtal Avseende gymnasieutbildning mellan kommunerna i Stockholms län, angränsande kommuner som anslutit sig samt Stockholms läns landsting. Avtalet är baserat på föreskrifterna

Läs mer

Bostads AB Poseidon avrop från ramavtal rörande hantverkstjänster

Bostads AB Poseidon avrop från ramavtal rörande hantverkstjänster KKV1015, v1.4, 2013-01-18 BESLUT 2014-12-12 Dnr 261/2014 1 (5) Bostads AB Poseidon Box 1 424 21 Angered Bostads AB Poseidon avrop från ramavtal rörande hantverkstjänster Konkurrensverkets beslut Bostads

Läs mer

Aktivitetsplan för upphandling i konkurrens

Aktivitetsplan för upphandling i konkurrens Aktivitetsplan för upphandling i konkurrens Arbetsmarknadsnämnden konkurrensutsätter verksamhet i stor omfattning. Detta genom avtal med olika typer av aktörer/leverantörer om att bedriva verksamhet inom

Läs mer

Lag om valfrihet - tillämpning i Stockholms stads äldreomsorg

Lag om valfrihet - tillämpning i Stockholms stads äldreomsorg ÄLDREFÖRVALTNINGEN STABEN TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (8) 2009-03-30 Handläggare: Staffan Halleskog Telefon: 08-508 36 203 Till Äldrenämnden den 21 april 2009 Lag om valfrihet - tillämpning i Stockholms stads

Läs mer

2000-11-10 reviderad 2001-01-16 och 2001-02-05. Fastställd av kommunfullmäktige den 5 februari 2001, 9 KONKURRENSPOLICY FÖR ÖSTERSUNDS KOMMUN

2000-11-10 reviderad 2001-01-16 och 2001-02-05. Fastställd av kommunfullmäktige den 5 februari 2001, 9 KONKURRENSPOLICY FÖR ÖSTERSUNDS KOMMUN 2000-11-10 reviderad 2001-01-16 och 2001-02-05 Fastställd av kommunfullmäktige den 5 februari 2001, 9 KONKURRENSPOLICY FÖR ÖSTERSUNDS KOMMUN Konkurrenspolicy 1(4) Konkurrenspolicy riktlinjer vid konkurrensutsättning

Läs mer

Regional satsning på vuxnas lärande

Regional satsning på vuxnas lärande PM 2008-11-18 Förslag till Regional satsning på vuxnas lärande Bakgrund och motiv Den arbetsgrupp som tillsatts för att på Utbildningsgruppens uppdrag ta fram ett underlag som ger möjlighet för Utbildningsgruppen

Läs mer

Tillämpning av ramavtal rättigheter och skyldigheter

Tillämpning av ramavtal rättigheter och skyldigheter Tillämpning av ramavtal rättigheter och skyldigheter Christian Härdgård / Partner / Advokat My Becher / Senior Associate / Advokat Malmö den 29 april 2019 Agenda Ramavtal Definitionen av ramavtal Volymer

Läs mer

Plats och tid: Stadshuset Ängelholm, förvaltningschefens rum, 2012-10-11, kl 09:00. Enligt föredragningslistan nedan

Plats och tid: Stadshuset Ängelholm, förvaltningschefens rum, 2012-10-11, kl 09:00. Enligt föredragningslistan nedan KALLELSE 2012-10-11 s arbetsutskott 1 (1) Plats och tid: Stadshuset Ängelholm, förvaltningschefens rum, 2012-10-11, kl 09:00 Ärenden: Enligt föredragningslistan nedan Sven-Ingvar Borgquist Ordförande Kerstin

Läs mer

Remissyttrande: Svenska för invandrare valfrihet, flexibilitet och individanpassning (SOU 2013:76)

Remissyttrande: Svenska för invandrare valfrihet, flexibilitet och individanpassning (SOU 2013:76) Sida: 1 av 6 Datum: 2014-03-14 Dnr: Af-2013/493113 Regeringskansliet 103 33 Stockholm Remissyttrande: Svenska för invandrare valfrihet, flexibilitet och individanpassning (SOU 2013:76) Sammanfattning Arbetsförmedlingen

Läs mer

EN REGIONAL VERKSAMHET FÖR SAMHÄLLSORIENTERING Hur kan den bedrivas, organiseras och finansieras?

EN REGIONAL VERKSAMHET FÖR SAMHÄLLSORIENTERING Hur kan den bedrivas, organiseras och finansieras? A P R I L 2 0 1 0 EN REGIONAL VERKSAMHET FÖR SAMHÄLLSORIENTERING Hur kan den bedrivas, organiseras och finansieras? Här presenteras ett förslag till hur en regional verksamhet för samhällsorientering i

Läs mer

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till Komvuxutredningen (U 2017:01) Dir. 2017:125. Beslut vid regeringssammanträde den 13 december 2017

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till Komvuxutredningen (U 2017:01) Dir. 2017:125. Beslut vid regeringssammanträde den 13 december 2017 Kommittédirektiv Tilläggsdirektiv till Komvuxutredningen (U 2017:01) Dir. 2017:125 Beslut vid regeringssammanträde den 13 december 2017 Utvidgning av uppdraget Regeringen beslutade den 16 februari 2017

Läs mer

SVENSKA _ KRAFTNÄT. Nya regler om upphandling - Ds 2014:25 resp. SOU 2014:51 (S2014/5303/RU) Affärsverket svenska kraftnät lämnar följande synpunkter.

SVENSKA _ KRAFTNÄT. Nya regler om upphandling - Ds 2014:25 resp. SOU 2014:51 (S2014/5303/RU) Affärsverket svenska kraftnät lämnar följande synpunkter. SVENSKA _ KRAFTNÄT Generaldirektören Socialdepartementet s.registrator@regeringskansliet.se s.ru@regeringskansliet.se 2014-09-19 2014/1420 REMISSVAR Nya regler om upphandling - Ds 2014:25 resp. SOU 2014:51

Läs mer

ReSam - Samverkansavtal avseende vuxenutbildning

ReSam - Samverkansavtal avseende vuxenutbildning ARBETSMARKNADSFÖRVALTNINGEN Handläggare Bärve Karin Datum 2016-10-19 Diarienummer AMN-2016-0240 Arbetsmarknadsnämnden ReSam - Samverkansavtal avseende vuxenutbildning Förslag till beslut Arbetsmarknadsnämnden

Läs mer

2 Yttrande över förfrågan om nästa steg i skapandet av en gemensam vuxenutbildningsregion

2 Yttrande över förfrågan om nästa steg i skapandet av en gemensam vuxenutbildningsregion KALLELSE/FÖREDRAGNINGSLISTA 1 [2] Arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämnden 2013-10-08 Tid 2013-10-17, Kl 19:00 Plats Kommunalhuset plan 2, 2:3:an Stange, Munkhättevägen 45, Tumba Ärenden Justering 1

Läs mer

Införande av lag (2008:962) om valfrihetssystem

Införande av lag (2008:962) om valfrihetssystem DANDERYDS KOMMUN Socialkontoret Tjänsteutlåtande 2009-05-29 Reviderat 2009-07-16 1(5) Socialnämnden 2009-08-24 SN 2009/0088 Införande av lag (2008:962) om valfrihetssystem Förslag till beslut Socialnämnden

Läs mer

Norrköpings kommuns köp av boendestöd

Norrköpings kommuns köp av boendestöd KKV1015, v1.4, 2013-01-18 BESLUT 2014-12-15 Dnr 304/2014 1 (6) Norrköpings kommun 601 81 Norrköping Norrköpings kommuns köp av boendestöd Konkurrensverkets beslut Norrköpings kommun har brutit mot lagen

Läs mer

Utredningens Kap 3 Privata utförare i kommunal verksamhet

Utredningens Kap 3 Privata utförare i kommunal verksamhet SIGNERAD Malmö stad Gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen 1 (5) Datum 2013-08-21 Vår referens Ann-Sofie Nordh Planerings- och antagningschef ann-sofie.nordh@malmo.se Tjänsteskrivelse Förslag till

Läs mer

Politiskt initiativ från majoriteten - Utred nya arbetsformer för en effektivare upphandling i Karlstadsregionen

Politiskt initiativ från majoriteten - Utred nya arbetsformer för en effektivare upphandling i Karlstadsregionen Dnr KS-2012-255 Dpl 14 sid 1 (5) KOMMUNLEDNINGSKONTORET Stadssekretariatet Tjänsteyttrande 2013-03-28 Per Danielsson, 054-540 80 18 per.danielsson@karlstad.se Politiskt initiativ från majoriteten - Utred

Läs mer

Centralupphandling av vård- och omsorgsboenden 2017

Centralupphandling av vård- och omsorgsboenden 2017 Utlåtande 2016:153 RI (Dnr 170-1307/2016) Centralupphandling av vård- och omsorgsboenden 2017 Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande. 1. Äldrenämnden ska ansvara för genomförande

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2008-10-16. Närvarande: F.d. justitierådet Inger Nyström samt regeringsråden Karin Almgren och Nils Dexe.

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2008-10-16. Närvarande: F.d. justitierådet Inger Nyström samt regeringsråden Karin Almgren och Nils Dexe. 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2008-10-16 Närvarande: F.d. justitierådet Inger Nyström samt regeringsråden Karin Almgren och Nils Dexe. Ersättningsetablering m.m. för vissa privata vårdgivare

Läs mer

Utökad betygsrätt för enskilda utbildningsanordnare, kommunal överlåtelse av myndighetsuppgifter, sfi i folkhögskola mm

Utökad betygsrätt för enskilda utbildningsanordnare, kommunal överlåtelse av myndighetsuppgifter, sfi i folkhögskola mm UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN VUXENUTBILDNINGSAVDELNINGEN Handläggare: John Envall Telefon: 508 33 564 Till Utbildningsnämnden 2008-11-27 DNR 08-451/4037 SID 1 (5) 2008-11-27 Utökad betygsrätt för enskilda

Läs mer

Förslag till beslut Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden godkänner Kunskapsparkens kvalitetsredovisning för år 2010 och lägger den till handlingarna.

Förslag till beslut Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden godkänner Kunskapsparkens kvalitetsredovisning för år 2010 och lägger den till handlingarna. OLLENTUNA KOMMUN Tjänsteutlåtande och utbildningskontoret 2010-11-10 Marie Eklund Sidan 1 av 1 Dnr 2010/87 GVN. Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden litetsredovisning för Vuxenutbildning och SFI Förslag

Läs mer

Lag om valfrihet - tillämpning i Stockholms stads äldreomsorg

Lag om valfrihet - tillämpning i Stockholms stads äldreomsorg ENSKEDE-ÅRSTA-VANTÖRS STADSDELSFÖRVALTNING ÄLDREOMSORGSAVDELNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2009-03-19 Handläggare: Gunweig Högberg Telefon: 08-508 20 505 Till Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd Lag

Läs mer

Ur En utökad betygsrätt för enskilda utbildningsanordnare, kommunal överlåtelse av myndighetsuppgifter, sfi i folkhögskola, m.m.

Ur En utökad betygsrätt för enskilda utbildningsanordnare, kommunal överlåtelse av myndighetsuppgifter, sfi i folkhögskola, m.m. Bilaga BUN au 2008-11-26 Ur En utökad betygsrätt för enskilda utbildningsanordnare, kommunal överlåtelse av myndighetsuppgifter, sfi i folkhögskola, m.m. Promemoria En utökad betygsrätt för enskilda utbildningsanordnare,

Läs mer

Datum 2014-06-11. att anta förändring och komplettering av Riktlinjer för upphandling i enlighet med bilaga,

Datum 2014-06-11. att anta förändring och komplettering av Riktlinjer för upphandling i enlighet med bilaga, KS 7 18 JUNI 2014 KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Frenander Charlotta Malmberg Jan Sandmark Mats Datum 2014-06-11 Diarienummer KSN-2014-0660 Kommunstyrelsen Revidering av riktlinjer för upphandling

Läs mer

Anskaffningsbeslut avseende upphandling av juristtjänster

Anskaffningsbeslut avseende upphandling av juristtjänster 1 (5) Datum 2011-03-21 Identitet SL-2011-01602 TN 1103-079 Trafiknämnden Anskaffningsbeslut avseende upphandling av juristtjänster Bakgrund Inom AB Storstockholms Lokaltrafik ( SL ) handläggs löpande juridiska

Läs mer

Program för uppföljning av och insyn i verksamhet som utförs av privata utförare

Program för uppföljning av och insyn i verksamhet som utförs av privata utförare 1/5 DATUM 2017-08-23 DIARIENUMMER KS/2017:570-059 Program för uppföljning av och insyn i verksamhet som utförs av privata utförare Antaget av kommunfullmäktige 2017-09-25, 83 En kommun kan, efter beslut

Läs mer

GWA ARTIKELSERIE. Offentlig upphandling quo vadis? Rättsområde: Författare: Offentlig upphandling Emma Johannesson & Sara Karlsson Datum: 2012-08-28

GWA ARTIKELSERIE. Offentlig upphandling quo vadis? Rättsområde: Författare: Offentlig upphandling Emma Johannesson & Sara Karlsson Datum: 2012-08-28 GWA ARTIKELSERIE Titel: Offentlig upphandling quo vadis? Rättsområde: Författare: Offentlig upphandling Emma Johannesson & Sara Karlsson Datum: 2012-08-28 Dåliga upphandlingar, brister i äldreomsorgen,

Läs mer

En lag om upphandling av koncessioner (SOU 2014:69)

En lag om upphandling av koncessioner (SOU 2014:69) FÖRSLAG TILL YTTRANDE Vårt dnr: Bilaga 2014-12-12 JU Förbundsjurist Eva Sveman Adress En lag om upphandling av koncessioner (SOU 2014:69) Sammanfattning SKL tillstyrker att koncessioner regleras i en särskild

Läs mer

Beslut för vuxenutbildning

Beslut för vuxenutbildning rin i Skolinspektionen Dnr 43-2016:4714 Grästorps kommun kommun@grastorp.se för vuxenutbildning efter tillsyn i Grästorps kommun Skolinspektionen Box 2320, 403 15 Göteborg, Besöksadress Kungsgatan 20 2

Läs mer

Riktlinjer för upphandling

Riktlinjer för upphandling Riktlinjer för upphandling Fastställt av kommunfullmäktige 2006-06-21 143 Ersätter kommunfullmäktiges beslut 1994-10-27 90 Senast förändrat av kommunfullmäktige 2008-08-27, 184 INLEDNING 3 OMFATTNING 3

Läs mer

Dnr 2011/664 Återupphandling och konkurrensutsättning av verksamheter inom äldreomsorgen Almen, Björken, Eken

Dnr 2011/664 Återupphandling och konkurrensutsättning av verksamheter inom äldreomsorgen Almen, Björken, Eken TJÄNSTESKRIVELSE 1 (5) 2012-01-11 Socialnämnden Dnr 2011/664 Återupphandling och konkurrensutsättning av verksamheter inom äldreomsorgen Almen, Björken, Eken Förslag till beslut Förslag till socialnämnden

Läs mer

Hanna Stymne Bratt (S), ordförande Hans Öijerstedt (C), tjänstgörande ersättare Bo Blideman (MP) Sören Forslund (M) Nils Matsson (M)

Hanna Stymne Bratt (S), ordförande Hans Öijerstedt (C), tjänstgörande ersättare Bo Blideman (MP) Sören Forslund (M) Nils Matsson (M) 1(11) Plats och tid ande Sammanträdesrum Roslags-Länna, kommunhuset Ankaret, Estunavägen 14, Norrtälje kl. 14.00-15.20 Ledamöter Hanna Stymne Bratt (S), ordförande Hans Öijerstedt (C), tjänstgörande ersättare

Läs mer

Gemensam vuxenutbildningsregion - En förfrågan om nästa steg i arbetet

Gemensam vuxenutbildningsregion - En förfrågan om nästa steg i arbetet BARN- OCH UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE DATUM DIARIENR SIDA 2013-10-15 GN-2013/181.606 1 (6) HANDLÄGGARE Steen Hodin, Ann-Britt 08-53536082 Ann-Britt.Steen-Hodin@huddinge.se Gymnasienämnden

Läs mer

Vuxpengsregion Motion (2016:63) av Jonas Naddebo m.fl. (alla C)

Vuxpengsregion Motion (2016:63) av Jonas Naddebo m.fl. (alla C) Utlåtande 2017:160 RIM (Dnr 106-840/2016) Vuxpengsregion Motion (2016:63) av Jonas Naddebo m.fl. (alla C) Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande. Motion (2016:63) av Jonas Naddebo

Läs mer

2015-03-11 GR Utbildning Anne-Li Drath

2015-03-11 GR Utbildning Anne-Li Drath Projekt IT-stöd en förstudie som syftar till att inventera och analysera behoven av och inom ett administrativt verktyg för vuxenutbildning inom Göteborgregionen. 2015-03-11 GR Utbildning Anne-Li Drath

Läs mer

Introduktion till stödpaket för upphandling av IT-konsulttjänster

Introduktion till stödpaket för upphandling av IT-konsulttjänster till stödpaket för upphandling av IT-konsulttjänster 1 INNEHÅLL 1 Innehåll 1 2 Inledning 2 3 Omfattning 2 4 Användning 3 5 Avrop 4 6 Förberedelser 4 7 Innehåll 6 8 Anpassning och återanvändning av dokument

Läs mer

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till Arbetsmarknadsutredningen (A 2016:03) Dir. 2017:71. Beslut vid regeringssammanträde den 22 juni 2017

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till Arbetsmarknadsutredningen (A 2016:03) Dir. 2017:71. Beslut vid regeringssammanträde den 22 juni 2017 Kommittédirektiv Tilläggsdirektiv till Arbetsmarknadsutredningen (A 2016:03) Dir. 2017:71 Beslut vid regeringssammanträde den 22 juni 2017 Precisering av och förlängd tid för uppdraget Regeringen beslutade

Läs mer

Samverkansavtal Vuxenutbildning i Halland

Samverkansavtal Vuxenutbildning i Halland Samverkansavtal Vuxenutbildning i Halland 1. INLEDNING... 1 2. SYFTE... 1 3. AVTALSVILLKOR... 1 3.1 Avtalsparter... 1 3.2 Avtalets giltighet... 1 3.3 Interkommunal ersättning (IKE) och prislista... 2 3.4

Läs mer

Yttrande över betänkandet "Svenska för invandrare

Yttrande över betänkandet Svenska för invandrare Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm 1 (6) över betänkandet "Svenska för invandrare - valfrihet, flexibilitet och individanpassning" (SOU 2013:76) (Dnr2013/6517/GV) Inledande synpunkter Skolinspektionen

Läs mer

Ramavtal för musikinstrument, Kulturskolan

Ramavtal för musikinstrument, Kulturskolan Kulturförvaltningen Kulturskolan Tjänsteutlåtande Dnr 2.6/2723/2017 Sida 1 (5) 2018-02-07 Handläggare Anders Elers Ivarsson Telefon: 08-50831855 Till Kulturnämnden 2017-03-06 Ramavtal för musikinstrument,

Läs mer

Remissvar reglemente för kundval i Nacka kommun

Remissvar reglemente för kundval i Nacka kommun 2014-06-17 1 (8) YTTRANDE SÄN 2014/223-709 Kommunstyrelsens arbetsutskott Remissvar reglemente för kundval i Nacka kommun Social- och äldrenämnden har blivit inbjuden att lämna synpunkter på förslag till

Läs mer

Ansökan om upphandlingsskadeavgift. Sökande. Motpart. Saken. Yrkande Dnr 70/ (8) Förvaltningsrätten i Stockholm Stockholm

Ansökan om upphandlingsskadeavgift. Sökande. Motpart. Saken. Yrkande Dnr 70/ (8) Förvaltningsrätten i Stockholm Stockholm Fel! Okänt namn på dokumentegenskap. ANSÖKAN 2012-02-20 Dnr 70/2012 1 (8) Förvaltningsrätten i Stockholm 115 76 Stockholm Ansökan om upphandlingsskadeavgift Sökande Konkurrensverket, 103 85 Stockholm Motpart

Läs mer

Vägledande dokument om avtal och bidrag med föreningar och organisationer

Vägledande dokument om avtal och bidrag med föreningar och organisationer Riktlinje 2017-02-27 Avtal eller bidrag? KS 2015/0490 Vägledande dokument om avtal och bidrag med föreningar och organisationer Riktlinjen syftar till att tydliggöra när det går att lämna bidrag och när

Läs mer

VAD HÄNDER JUST NU TRENDER OCH ANBUDSGIVNING

VAD HÄNDER JUST NU TRENDER OCH ANBUDSGIVNING 1 VAD HÄNDER JUST NU TRENDER OCH OSUND TENDENSER STRATEGISK INOM UPPHANDLINGSRÄTTEN ANBUDSGIVNING Anna Ulfsdotter Forssell / Partner / Advokat Kristian Kristian Pedersen Pedersen / Delägare Partner / /

Läs mer

Riktlinjer vid konkurrensutsättning av kommunal verksamhet inom välfärdsområdet för Jönköpings kommun. Sn/2009:

Riktlinjer vid konkurrensutsättning av kommunal verksamhet inom välfärdsområdet för Jönköpings kommun. Sn/2009: Socialförvaltningen Stabent Nils Zadik 036-10 53 34 BILAGA 3 TILL TJÄNSTESKRIVELSE 2009-07-28 1 (5) Riktlinjer vid konkurrensutsättning av kommunal verksamhet inom välfärdsområdet för Jönköpings kommun.

Läs mer

Kort om. Direktupphandling - till lågt värde 2011:06

Kort om. Direktupphandling - till lågt värde 2011:06 Kort om Direktupphandling - till lågt värde 2011:06 Vad är direktupphandling? En direktupphandling är en upphandling utan krav på annonsering. Det är ett enklare förfarande jämfört med övriga upphandlingsförfaranden

Läs mer

1 Fråga: Hej! Amesto Sourcing

1 Fråga: Hej! Amesto Sourcing Fråga/Svar Läst 1 Fråga: Hej! g undrar om det finns någon möjlighet för er att förlänga anbudstiden? Våra semestrar är sedan länge inplanerade och december präglas för de flesta byråer av många leveranser

Läs mer

Beslut om program för uppföljning av privata utförare

Beslut om program för uppföljning av privata utförare TJÄNSTEUTLÅTANDE Kansliavdelningen Handläggare Maria Ekblad 0152-291 78 Kommunstyrelsen Dnr KS/2018:76-003 2018-05-09 1/2 Beslut om program för uppföljning av privata utförare Förslag till beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

Utmaningar och möjligheter med innovationsvänlig upphandling Niklas Tideklev, Konkurrensverket

Utmaningar och möjligheter med innovationsvänlig upphandling Niklas Tideklev, Konkurrensverket Utmaningar och möjligheter med innovationsvänlig upphandling 2015-01-22 Niklas Tideklev, Konkurrensverket Syftet med offentlig upphandling Säkerställa fri rörlighet för varor, tjänster, personer och kapital

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde Valfrihetssystem hos Arbetsförmedlingen

Utdrag ur protokoll vid sammanträde Valfrihetssystem hos Arbetsförmedlingen 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2010-03-03 Närvarande: F.d. regeringsrådet Leif Lindstam, f.d. justitierådet Lars Dahllöf och regeringsrådet Carina Stävberg. Valfrihetssystem hos Arbetsförmedlingen

Läs mer

Ansökan om upphandlingsskadeavgift

Ansökan om upphandlingsskadeavgift KKV2040, v1.1, 2010-10-25 2012-03-14 Dnr 146/2012 1 (6) Förvaltningsrätten i Karlstad Box 568 651 12 Karlstad Ansökan om upphandlingsskadeavgift Sökande Konkurrensverket, 103 85 Stockholm Motpart Kils

Läs mer

Program för uppföljning av privata utförare, remissvar

Program för uppföljning av privata utförare, remissvar Bilaga 7:1 TJÄNSTEUTLÅTANDE Teknik- och servicekontoret Dnr TSN/2018:120-003 2018-04-03 1/2 Handläggare Josefine Ericsson 0152-292 24 Program för uppföljning av privata utförare, remissvar Förslag till

Läs mer

Förslag till organisation av den basala hemsjukvården med landstinget som huvudman

Förslag till organisation av den basala hemsjukvården med landstinget som huvudman Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2016-01-11 1 (3) HSN 2016-0075 Handläggare: Elisabeth Höglund Hälso- och sjukvårdsnämnden 2016-02-23, p 10 Förslag till organisation av den basala hemsjukvården

Läs mer

Upphandling av biblioteksdrift

Upphandling av biblioteksdrift 2016-05-25 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE Dnr KUN 2016/41 Kulturnämnden Upphandling av biblioteksdrift Förslag till beslut Kulturnämnden beslutar att upphandla driften av kommunens samtliga bibliotek. Sammanfattning

Läs mer

Statens inköpscentral Vägledning Företagshälsovård

Statens inköpscentral Vägledning Företagshälsovård Vägledning Företagshälsovård 1 Förord vid Kammarkollegiet (nedan kallad ) har 2011 genomfört en ramavtalsupphandling inom ramavtalsområde Företagshälsovård. Ramavtal har tecknats inom nedanstående områden

Läs mer

En lag om upphandling av koncessioner (SOU 2014:69)

En lag om upphandling av koncessioner (SOU 2014:69) PM 2015:1 RI (001-1364/2014) En lag om upphandling av koncessioner (SOU 2014:69) Remiss från Socialdepartementet Remisstid den 15 januari 2015 Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar

Läs mer

Yttrande angående program för uppföljning av och insyn i verksamhet bedriven av privata utförare

Yttrande angående program för uppföljning av och insyn i verksamhet bedriven av privata utförare Barn- och utbildningsförvaltningen Barn- och utbildningschef Magnus Bengtsson 2019-03-15 Dnr 2019/126-003 Barn- och utbildningsnämnden Yttrande angående program för uppföljning av och insyn i verksamhet

Läs mer

Fastställande av handlingsplan 2013 för utbildnings- och arbetsmarknadsnämndens konkurrensplan

Fastställande av handlingsplan 2013 för utbildnings- och arbetsmarknadsnämndens konkurrensplan KONTORET FÖR BARN, UNGDOM OCH ARBETSMARKNAD Handläggare Eriksson Håkan Datum 2013-08-14 Diarienummer UAN-2013-0421 Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden Fastställande av handlingsplan 2013 för utbildnings-

Läs mer

Förslag till överenskommelse mellan kommunerna om samarbete vid flyttning mellan kommuner vad gäller äldre personer med behov av särskilt boende

Förslag till överenskommelse mellan kommunerna om samarbete vid flyttning mellan kommuner vad gäller äldre personer med behov av särskilt boende Utlåtande 2002:83 RVI (Dnr 1052/02) Förslag till överenskommelse mellan kommunerna om samarbete vid flyttning mellan kommuner vad gäller äldre personer med behov av särskilt boende Kommunstyrelsen föreslår

Läs mer

Program för uppföljning av privata utförare

Program för uppföljning av privata utförare Program för uppföljning av privata utförare Ks/ 2016:142 kommunfullmäktige kommunstyrelsen övriga nämnder förvaltning Program för uppföljning av privata utförare Fastställt av kommunfullmäktige 2016-10-20

Läs mer

Kompletterande bestämmelser om upphandling. Anmälan av svar på remiss från kommunstyrelsen.

Kompletterande bestämmelser om upphandling. Anmälan av svar på remiss från kommunstyrelsen. Dnr Sida 1 (5) 2016-01-12 Handläggare Nils Matsson 08-508 279 48 Till Trafiknämnden 2016-02-04 Kompletterande bestämmelser om upphandling. Anmälan av svar på remiss från kommunstyrelsen. Förslag till beslut

Läs mer

RAMAVTAL FÖR JURIDISKA TJÄNSTER

RAMAVTAL FÖR JURIDISKA TJÄNSTER Diarienummer 2015/136 RAMAVTAL FÖR JURIDISKA TJÄNSTER Detta ramavtal, ( Ramavtalet ), har träffats mellan Tredje AP-fonden, ( AP3 ) och [firma leverantör] ( Juristbyrån ). 1. Bakgrund 1.1 AP3 har genomfört

Läs mer

Hanna Stymne Bratt (S), ordförande Hans Öijerstedt (C) Bo Blideman (MP) Sören Forslund (M) Nils Matsson (M) 40-47

Hanna Stymne Bratt (S), ordförande Hans Öijerstedt (C) Bo Blideman (MP) Sören Forslund (M) Nils Matsson (M) 40-47 1(13) Plats och tid Sammanträdesrum Ununge, kommunhuset Ankaret, Estunavägen 14, Norrtälje kl. 14.00-15.00 ande Ledamöter Hanna Stymne Bratt (S), ordförande Hans Öijerstedt (C) Bo Blideman (MP) Sören Forslund

Läs mer

KOMMUNKONTORET Henrik Ludvigsson DNR 249/2010

KOMMUNKONTORET Henrik Ludvigsson DNR 249/2010 KOMMUNKONTORET 2011-11-10 Henrik Ludvigsson DNR 249/2010 KOMMUNSTYRELSEN Införande av valfrihetssystem och tillämpning av lag (2008:962) om valfrihetssystem, LOV, inom äldrenämnden för hemtjänst från och

Läs mer

Revisionsrapport. Västerviks kommun. Den kommunala vuxenutbildningens ändamålsenlighet. Lars Högberg. Certifierad kommunal revisor.

Revisionsrapport. Västerviks kommun. Den kommunala vuxenutbildningens ändamålsenlighet. Lars Högberg. Certifierad kommunal revisor. Västerviks kommun Revisionsrapport Lars Högberg Certifierad kommunal revisor Håkan Lindahl Org. konsult Den kommunala vuxenutbildningens ändamålsenlighet Juni 2014 Innehållsförteckning 1. Bakgrund, syfte

Läs mer

Aktivitetsplan för upphandling i konkurrens

Aktivitetsplan för upphandling i konkurrens BILAGA 2, SID 1(4) VERKSAMHETSPLAN MED BUDGET FÖR 2012 Aktivitetsplan för i konkurrens Arbetsmarknadsnämnden konkurrensutsätter verksamhet i stor omfattning. Detta genom avtal med olika typer av aktörer/leverantörer

Läs mer

2011-03-30 LS 1102-0286

2011-03-30 LS 1102-0286 Stockholms läns landsting Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 1(2) 2011-03-30 LS 1102-0286 LANDSTINGSSTYRELSEN Dnr. Landstingsstyrelsen 11-04-12 040 Yttrande över departementspromemorian Ökad konkurrens

Läs mer

Upphandlingsskadeavgift enligt 17 kap. 1 2 lagen (2007:1091) om offentlig upphandling (LOU)

Upphandlingsskadeavgift enligt 17 kap. 1 2 lagen (2007:1091) om offentlig upphandling (LOU) Fel! Okänt namn på dokumentegenskap. ANSÖKAN 2013-09-05 Dnr 462/2013 1 (6) Förvaltningsrätten i Stockholm 115 76 Stockholm Ansökan om upphandlingsskadeavgift Sökande Konkurrensverket, 103 85 Stockholm

Läs mer

NÄRVARANDE REGERINGSRÅD Karin Almgren, Lennart Hamberg, Margit Knutsson, Henrik Jermsten och Olle Stenman

NÄRVARANDE REGERINGSRÅD Karin Almgren, Lennart Hamberg, Margit Knutsson, Henrik Jermsten och Olle Stenman 1 (5) PROTOKOLL 2010-06-02 Stockholm Mål nr 3344-09 Avdelning I NÄRVARANDE REGERINGSRÅD Karin Almgren, Lennart Hamberg, Margit Knutsson, Henrik Jermsten och Olle Stenman FÖREDRAGANDE och PROTOKOLLFÖRARE

Läs mer

Redovisning av uppdrag om revidering av allmänna råd om mottagande i grundsärskola och gymnasiesärskola U2017/02728/S

Redovisning av uppdrag om revidering av allmänna råd om mottagande i grundsärskola och gymnasiesärskola U2017/02728/S Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm Redovisning av uppdrag om revidering av allmänna råd om mottagande i grundsärskola och gymnasiesärskola U2017/02728/S Enligt uppdrag (U2017/02728/S) om revidering

Läs mer

SAMARBETSAVTAL avseende kommunal energirådgivning och regional samordning

SAMARBETSAVTAL avseende kommunal energirådgivning och regional samordning Dnr 2007-004946-212, bilaga 1 2007-05-28 Mats Dryselius SAMARBETSAVTAL avseende kommunal energirådgivning och regional samordning Parter Mellan Kommunförbundet Stockholms Län (KSL) och kommunerna Botkyrka,

Läs mer

Statens inköpscentral

Statens inköpscentral Sid 1 Introduktionsseminarium - Avrop från de statliga ramavtalen Sebastian Svartz och Karl Ekman Jurister, Enheten för ramavtalsförvaltning, Statens inköpscentral 2016-11-18 Agenda 09.30 Statens inköpscentrals

Läs mer

Handläggare Datum Diarienummer Jan Malmberg 2011-08-30 KSN-2011-0330

Handläggare Datum Diarienummer Jan Malmberg 2011-08-30 KSN-2011-0330 KS 7 2011-09-07 KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Datum Diarienummer Jan Malmberg 2011-08-30 KSN-2011-0330 Kommunstyrelsen Yttrande över SOU 2011:43 Offentlig upphandling från eget företag - och vissa

Läs mer

Ta del av rapporten här: 21/

Ta del av rapporten här:   21/ 1 2 3 Socialstyrelsen kommer att upphandla kurser i enlighet med utarbetade urvalsprinciper i publicerad rapport. Rapporten publicerades i maj 2017 och är resultatet av ett regeringsuppdrag där myndigheten

Läs mer

AffärsConcept. Hantering av handlingar när andra upphandlar för din räkning Den 19 maj 2015

AffärsConcept. Hantering av handlingar när andra upphandlar för din räkning Den 19 maj 2015 AffärsConcept Hantering av handlingar när andra upphandlar för din räkning Den 19 maj 2015 Helena Ottosson Kraus helena.ottossonkraus@affarsconcept.se Agenda Vad är offentlig upphandling? Upphandlingsförfaranden

Läs mer

Införande av inköpscentral samt revidering av servicenämnden reglemente

Införande av inköpscentral samt revidering av servicenämnden reglemente Kommunstyrelsen 2019-03-26 Kommunledningskontoret Ekonomi och kvalitet KSKF/2019:133 Gunnar Ekdahl 016-710 52 61 1 (7) Kommunstyrelsen Införande av inköpscentral samt revidering av servicenämnden reglemente

Läs mer

Yttrande över betänkande Privata utförare Kontroll och insyn, SOU 2013:53

Yttrande över betänkande Privata utförare Kontroll och insyn, SOU 2013:53 1 (3) Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2013-08-27 HSN 1308-0918 Handläggare: Hälso- och sjukvårdsnämnden, Torsten Ibring 2013-09-03, p 20 Yttrande över betänkande Privata utförare Kontroll

Läs mer

Av FP, M, C och KD aktualiserad fråga 2015-02-26: Hur kan vi utveckla yrkesvux?

Av FP, M, C och KD aktualiserad fråga 2015-02-26: Hur kan vi utveckla yrkesvux? ARBETSMARKNADSFÖRVALTNINGEN Handläggare Niemelä Tuomo Hellstrand Eva Datum 2015-04-13 Rev. 2015-05-12 Diarienummer AMN-2015-0158 Arbetsmarknadsnämnden Av FP, M, C och KD aktualiserad fråga 2015-02-26:

Läs mer