Startanalys med Qualisys system --- Introduktion. Vad kan mätas Vad vill simmaren/tränaren ha?

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Startanalys med Qualisys system --- Introduktion. Vad kan mätas - - - Vad vill simmaren/tränaren ha?"

Transkript

1 Startanalys med Qualisys system --- Introduktion Vad kan mätas Vad vill simmaren/tränaren ha? Ovan är bild från en simstart som visar några av de olika varianterna av simstarter som finns. Några tydliga skillnader: Simmare 1, närmast i vit badmössa, har händerna i streamline och raka ben. Simmare 2, blå badmössa, händerna bakåt vilket anses ge högre utgångsfart, men vad händer när händerna ska tas fram? Simmare 3, händerna i streamline, förmodligen via raka armar i en pendelrörelse framåt, och ena benet kraftigt uppåt, finns ingen bra teori för benrörelsen. Simmare 4, händerna på väg framåt, har dragit händerna nära kroppen i framåt rörelsen. Michael Phelps gör/har använt sig av denna armrörelse. Denna simmare har ett ben väldigt högt. Simmare 5, streamline i hela kroppen. Att de är olika långt gångna i sin start beror nog mer på reaktionstid än på teknik och effektivitet i start. Frågor man kan ställa sig är; -Finns det en optimal simstart? -Vilka detaljer av en simstart är intressanta att förstå? -Hur använder man sig av mätdata?

2 -Vad ska man mäta? Det finns i huvudsak tre starter; grab-starten, track-starten och pendel eller om man så vill swing-starten. Grab-starten är den tradionella starttekniken medan track-starten började användas i slutet av 70-talet. Såväl den bakåt- som framåt-lutande trackstarten har ökat i popularitet och har gått från att vara en accepterad start till att vara en alltmer populär och effektiv start. Studier från 70-talet till tidigt 2000-tal visar att Track-starten är konkurrenskraftig med Grab-starten. Track-starten medför snabbare reaktionstid och högre utgångshastighet från startpallen. 1 Man ska dock vara medveten om att dessa studier utfördes på startpallar utan fotstöd. Införandet av startpallar med startblock har påskyndat Track-startens popularitet och effektivitet. 2 På senare år har en så kallad pendel eller Swing-start utvecklats för individuella starter från att tidigare använts mestadels vid lagkappsväxlingar. I denna start startar man med en arm uppåt och vid startsignalen förs den uppsträckta armen i en pendelrörelse moturs; bakåt,neråt för att ge extra kraft och därmed högre fart ut från startpallen. Det finns få systematiska studier på denna start men den påstås utifrån biomekaniska aspekter vara effektiv och ge högre utgångshastighet från startpallen eftersom armens pendelrörelse anses ge mer kraft till startmomentet. Bild 1a-c; En simmare stående i a) Grabstart, b) trackstart och c) pendel eller swingstart. Oavsett vilken start man använder sig av så bör man reflektera över vilken av dessa starter som är mest effektiv för den enskilde simmaren och hur man ska mäta hur snabb starten är. Från en studie i USA där man jämförde sambandet mellan den start som simmaren trodde var deras bästa start och den start som utifrån mätdata visade sig vara deras bästa start fann man lågt samband. Vid intervjun fick simmarna svara på vilken startteknik de föredrog, vilken start de ansåg vara den bästa starttekniken och varför de använder den starten de gör. Därefter lät man simmarna genomföra starter med olika startteknik. Vid jämförelse mellan deras svar och utifrån mätningarna fann man väldigt liten korrelation mellan den start som tränaren och simmaren ansåg vara den mest effektiva starten och den start som enligt mätningarna var den effektivaste starten för simmaren. 3 Utifrån detta kan man konstatera att det är oerhört viktigt att använda sig mätdata och inte enbart förlita sig på erfarenhet och känsla. 1 grab; Costill et al.,1992; Allen et al., 1999 (Ayalon et al., 1975; Zatsiorsky et al., 1979; Counsilman et al., 1988; Kruger et al., 2002) 2 (Lyttle & Benjanuvatra, 2005) 3 (Welcher et al., 1999)

3 Tabell 1 svarsalternativt jämfört med mätdata för 20 simmare. Svar från simmare uppmätt resultat Start Ansågs bäst används mest föredrar snabbast näst snabbast Grab Track-bakåt Track-framåt Vet ej svar 1 1 Från tabellen kan man utläsa i kolumn 1 Ansågs bäst att 5 personer anser Grabstarten bäst, 4 Track-bakåtlutad och 10 personer anser Track-framåt lutad vara den effektivaste starten. I kolumn 4 snabbast visas de uppmätta resultaten för simmarna och man kan konstatera att 4 personer har Grab-starten som den snabbaste starten och 11 personer har Track-starten bakåtlutad som den snabbaste starten. Utifrån denna studie kan man konstatera att fyra av de simmare som deltog i studien ansåg att en bakåtlutad Track-start var den effektivaste starten men att denna start var effektivast för 11 av simmarna i studien. Likaså för den framåtlutade Track-starten ser man en stor skillnad mellan vad simmaren tror är deras effektivaste start och vad mätresultaten visar. Dessutom visade studien att för de fem personer som enligt mätdata hade Track-starten framåtlutad som sin effektivaste start så hade inte alla fem personerna vid intervjun svarat att de trodde att en framåtlutad Track-start var deras bästa start. Utifrån denna studie kan konstateras att väldigt få simmare använde sig av den starten som var deras bästa. Vilken start som är mest lämplig för den enskilde individen beror bland annat på kroppsanatomi, muskeluppbyggnad och rörelseförmåga och det finns idag inte tillräckligt med studier för att säga att en simmare med en viss kroppsbyggnad ska starta på ett visst sätt. Från de studier och den kunskap som finns publicerad så kan man se trender och därmed få guidning i hur man kan vägleda simmaren till en effektivare start. Oavsett vilken start som simmaren använder sig av så finns det några gemensamma moment som man vill att simmaren ska uppnå i) reagera så fort som möjligt på startsignalen. ii) lämna startpallen med så hög fart som möjligt i framåtriktningen. iii) komma så långt som möjligt innan simmaren träffar vattenytan. iv) vinkeln när simmaren bryter vattenytan ska vara optimal för att bibehålla farten genom bågrörelsen under vattnet. v) bibehålla streamlinje position genom hela kickarbetet. vi) optimal glidfas innan kickarbetet påbörjas. vii) kickarbetet ska ha ett rörelsemönster som ger maximal fart genom vattnet. viii) övergången från kickfas till simfas ska ge maximal simhastighet. Bild 2; några av de parametrar som kan vara värdefulla att mäta för att få fram en effektivare start. Eftersom startmomentet beror på flera olika saker som är beroende av varandra så går det inte att maximera varje enskilt moment av starten. Ett exempel på detta är att en kroppsposition som ger kortaste reaktionstiden inte nödvändigtvis ger högsta hastigheten ut från startpallen.det är därför mer lämpligt att optimera de olika

4 delmomentet i starten så att hastigheten vid 10 och 15 meter är så hög som möjligt och att tiden till dessa två distanser är så låg som möjligt. Nedan visas ett exempel från 50m Fj finalen vid EJM i Belgrad 2011 på att reaktionstid och tid vid 15 meter, 15m split, inte följer ett mönster att den som har snabbast reaktionstid behåller samma övertag vid 15 meter. Intressant att notera är att snabbaste reaktionstid är 0.19 sekunder och långsammaste reaktionstid är 2.6 sekunder, en skillnad på 2.4 sekunder. Vid 15 m är den med långsammast reaktionstid fortfarande långsammast men har tagit in nästan 2 sekunder på övriga simmare. Bild 3 tid vid 15 m markerad med vit text, reaktionstid markerad med svart text. Tidsuppgifter och bild är hämtad från där tävlingsanalyser från merparten av europeiska mästerskap finns.

5 Jämförelse grab start och trackstart Flera studier har genomförts för att finna skillnaden mellan trackstart och grabstart. Från dessa studier kan man konstatera att en framåtlutat trackstart ger en snabbare reaktionstid. 4 5 Det förklarar man med att vid en framåtlutat trackstart kan simmaren flytta tyngdpunkten längre fram än vad som är möjligt vid en grabstart, vilket får till följd att fötterna kan lämna startpallen på kortare tid. 6 Att tyngdpunkten går att ha längre fram vid en framåtlutad Track-start jämfört med en Grab-start beror på att fötternas placering skapar en bredare balansbas. 7 Dessutom kommer simmaren närmare vattnet vid en framåtlutad Track-start och kan därmed nå vattnet på kortare tid. Bild 3 Förenklad tyngdpunkt markerad med blå punkt a) rak Grab start, b) rak track start c) framåtlutad track start Det har visat sig att en bakåtlutad Track-start ger en längre reaktionstid än en Grabstart och en framåtlutad Track-start men att den skapar en högre hastighet ut från startpallen vilket resulterar i att simmaren har mer fart ut från startpallen. Som en konsekvens så blir reaktionstiden längre men tack var den högre hastigheten ut från startpallen så jämnas tidsskillnaderna ut vid 5 och 7.5 meter. 8 Eftersom startmomentet och simmomentet genomförs med helt olika rörelsemönster och därmed kräver olika färdigheter hos simmaren så anser en del tränare och forskare att effektiviteten hos startmomentet måste även beakta sluttiden och allra helst splittider och hastigheter för de första 15 metrarna. Vid en studie så mättes reaktionstid, tid till träff av vattenytan, tid 5 meter och tid 7.5 meter då det första armtaget var avslutat varvid startmomentet och övergången till simning kan betraktas som helt genomförd. 9 Tabell nedan visar tider för en simmare som genomförd sammanlagt nio starter, tre upprepningar av respektive start. Start Reaktionstid Tid till Tid 5m Tid 7.5m vattenträff Grab 0.87 ± ± ± ± 0.23 Bakåt lutad Track 0.87 ± ± ± ± 0.26 Framåt lutad Track 0.80 ± ± ± ± kortare tid från det att startsignalen ljuder till det att fötterna lämnar startpallen. 5 (Ayalon et al., 1975; Fitzgerald, 1973; Shin and Groppel, 1986) 6 (Blanksby, Nicholson, and Elliott, 2002) 7 (Breed & McElroy, 2000). 8 Breed and McElroy (2000), Blanksby et al. (2002) 9 Miller et al. (1984) Blanksby et al. (2002).

Föreningsträdet Simning. Idrottskunskap

Föreningsträdet Simning. Idrottskunskap Föreningsträdet Simning Idrottskunskap Simningstermer Vår grupp Hur kan vi utvecklas som simmare? Aktiva 13 år Handledning Att arbeta med Föreningsträdet Syfte: Tanken med föreningsträdet är att med hjälp

Läs mer

Vuxencrawl - fortsättning Höstterminen 2014 - Vecka 38

Vuxencrawl - fortsättning Höstterminen 2014 - Vecka 38 Vuxencrawl - fortsättning Höstterminen 2014 - Vecka 38 4*50 glidbröstsim 4*50 glidbröstsim 3*50 (25 crawl - 25 bröstsim) 3*50 (25 crawl - 25 bröstsim) 3*50 ben (25 crawlben - 25 bröstben) 3*50 ben platta

Läs mer

Maxa. din simträning. NY BOK beställ idag

Maxa. din simträning. NY BOK beställ idag Maxa din simträning NY BOK beställ idag Älska att simma Oavsett om du simmar i motionssyfte eller har tävlingsambitioner vill du känna att du utvecklas - orka lite längre, simma lite fortare. Tanken med

Läs mer

Grundläggande simning

Grundläggande simning Grundläggande simning En del av charmen med simning är den variation den erbjuder. I alla fyra simsätten gäller det att driva sig själv genom vattnet så effektivt som möjligt. Då är det inte överraskande

Läs mer

Vuxencrawl - fortsättning Höstterminen 2015 - Vecka 39

Vuxencrawl - fortsättning Höstterminen 2015 - Vecka 39 Vuxencrawl - fortsättning Höstterminen 2015 - Vecka 39 4*50 glidbröstsim 4*50 glidbröstsim 3*50 (25 crawl - 25 bröstsim) 3*50 (25 crawl - 25 bröstsim) 3*50 ben (25 crawlben - 25 bröstben) Platta. 3*50

Läs mer

TRÄNINGSINSTRUKTIONER

TRÄNINGSINSTRUKTIONER I. Träningsinstruktioner för 10-12 år Teknik (Koordination) Åldern 10 till 12 år brukar kallas för den motoriska guldåldern, eftersom barn i den här åldern är särskilt mottagliga för inlärning av koordination

Läs mer

Vuxencrawl fortsättning - Vårterminen 2015 - Vecka 2/3 Vuxencrawl fortsättning - Vårterminen 2015 - Vecka 2/3

Vuxencrawl fortsättning - Vårterminen 2015 - Vecka 2/3 Vuxencrawl fortsättning - Vårterminen 2015 - Vecka 2/3 Vuxencrawl fortsättning - Vårterminen 2015 - Vecka 2/3 Vuxencrawl fortsättning - Vårterminen 2015 - Vecka 2/3 4*50 glidbröstsim 4*50 glidbröstsim 3*50 (25 frisim - 25 bröstsim) 3*50 (25 frisim - 25 bröstsim)

Läs mer

Kari Kiviniemi Spjuttränare Södertälje IF

Kari Kiviniemi Spjuttränare Södertälje IF Kari Kiviniemi Spjuttränare Södertälje IF Innehåll Teori Grundläggande biomekanik Grunder i spjutkastningens teknik Spjutkastets tre grundfaser Praktik Teknikgenomgång Teknikövningar/Drills Kastlängd biomekaniska

Läs mer

Att lära barnen trygghet och säkerhet i och kring vatten. Ta simmärkena Baddaren grön, Baddaren blå och Sköldpaddan

Att lära barnen trygghet och säkerhet i och kring vatten. Ta simmärkena Baddaren grön, Baddaren blå och Sköldpaddan BADDAREN Vattenvana och tillhörande lekar i vattnet är mycket viktigt för att barnet skall känna sig trygg i och kring vattnet, vilket vi lägger stor fokus på i Baddaren. Leken är en naturlig del i barnets

Läs mer

FJÄRILSIM. Namn Hur övningen utförs Syfte. Andning på varje armtag. Simmas ULTRA dvs. 12,5 m sen 12,5 m löst frisim

FJÄRILSIM. Namn Hur övningen utförs Syfte. Andning på varje armtag. Simmas ULTRA dvs. 12,5 m sen 12,5 m löst frisim Tänk på i FJÄRILSIM Vattenläget Bra kick, från core Fånga vatten Som att häva sig upp ur vattnet på kanten Handisättning Nyckelhålsdrag Avsluta taget med en snärt Avslappnad återföring Håll linje Aldrig

Läs mer

Stretching Nedvarvning. Utrustning

Stretching Nedvarvning. Utrustning 15-1 Kriterier Ålder Typ Tid Min antal ledare Rek antal ledare Data Nedvarvning 15- min Min 1 ledare Rek 2 ledare Utrustning Beskrivning Nedvarvning som består av 2 komponenter. Nedjoggning för att göra

Läs mer

Vuxencrawl - fortsättning Höstterminen 2015 - Vecka 39

Vuxencrawl - fortsättning Höstterminen 2015 - Vecka 39 Vuxencrawl - fortsättning Höstterminen 2015 - Vecka 39 4*50 glidbröstsim 4*50 glidbröstsim 3*50 (25 crawl - 25 bröstsim) 3*50 (25 crawl - 25 bröstsim) 3*50 ben (25 crawlben - 25 bröstben) Platta. 3*50

Läs mer

Utdrag ur Avsnitt C, kap 4 Simning. Simregler

Utdrag ur Avsnitt C, kap 4 Simning. Simregler Utdrag ur Avsnitt C, kap 4 Simning Detta dokument uppdaterades 2018-08-03 av simdomare.se. Kolla alltid om reglerna uppdaterats sedan dess på Svenska simförbundets hemsida. Senaste ändring rör formuleringen

Läs mer

Didaktiskt hjälpmedel i GIH:s simundervisning

Didaktiskt hjälpmedel i GIH:s simundervisning Författare: Eva Kraepelien-Strid Datum: 2010-03-16 Didaktiskt hjälpmedel i GIH:s simundervisning Lärarstudenter GIH 2008 delrapport 3: 2009 Gymnastik- och idrottshögskolan Lidingövägen 1 Box 5626 114 86

Läs mer

S N A B B H E T S T R Ä N I N G 1

S N A B B H E T S T R Ä N I N G 1 SNABBHETSTRÄNING 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING INFORMATION 3 UPPVÄRMNING 3 MOBILITY/FLEXIBILITY 3 ACTIVATION 6 PRECOMPETITION 7 SAMMANFATTNING 21 2 INfORMATION Uppvärmningen är baserat på MAP-systemet som är

Läs mer

Träningsprogram 1 (ca 45 min)

Träningsprogram 1 (ca 45 min) Träningsprogram 1 (ca 45 min) Löpning Intervall, ca 30 min - Jogga i 10 minuter - Intervaller 10 st. Spring 80% av maxfart i 40 sekunder. Vila 30 sekunder. Spring 80% igen - Avsluta med 5 minuters jogging.

Läs mer

Function Kiropraktik & Rehab

Function Kiropraktik & Rehab 1. Stående armrörelser Stå vanligt med fötterna en höftbredd isär Känn hur en ballong drar dig uppåt Magen blir då automatiskt något indragen Lyft båda armarna ovanför huvudet Känn hur magen dras in ännu

Läs mer

Tävlingsbestämmelser för parasimning

Tävlingsbestämmelser för parasimning Svenska Simförbundet Heliosgatan 3 120 30 Stockholm svensksimidrott.se Kungörelse 2016/8 2016-12-14 Tävlingsbestämmelser för parasimning Svenska Simförbundets regelkommitté har beslutat att införa regler

Läs mer

Blå linan. Teknikövningar för Upsala Simsällskap

Blå linan. Teknikövningar för Upsala Simsällskap Blå linan Teknikövningar för Upsala Simsällskap Innehåll Förord... 3 Vattenläge... 4 360... 4 Aussie, Russie... 4 Baklängescrawl... 4 Balkängesrygg... 4 Konstsim formationer... 5 Köttbullen... 5 Omvändning...

Läs mer

Teknik- & balansövningar på vattnet

Teknik- & balansövningar på vattnet SKF Resursteam presenterar Övningar från Lekande Kanot Teknik- & balansövningar på vattnet Resetta Bryta sitt eget paddelmönster för att öka möjligheten att pröva nytt. Öka förmågan att ta ut svängarna

Läs mer

Färdighetsmål / övningar - Lära sig simträning (Nivå 1 av 3)

Färdighetsmål / övningar - Lära sig simträning (Nivå 1 av 3) Färdighetsmål / övningar - Lära sig simträning (Nivå 1 av 3) 1. Vattenvana - Jojo med öppen mun (doppa huvudet fem gånger i rad med öppen mun, utandning under vattnet och inandning över vattenytan) - Krokodilandning

Läs mer

Här följer fyra övningar som värmer upp axlarna, skuldrorna och ryggen.

Här följer fyra övningar som värmer upp axlarna, skuldrorna och ryggen. Uppvärmning Innan träning påbörjas bör någon form av uppvärmning ske. Det finns många sätt att värma upp. Att gå en snabb promenad eller att småjogga är två vanliga sätt. Det bästa är att göra ett genomtänkt

Läs mer

SSLK Sommarträning U14:1 19/20

SSLK Sommarträning U14:1 19/20 SSLK Sommarträning U14:1 19/20 Schema KONDITIONSTRÄNING Aerob träning 1 (A1) Lågintensiv kontinuerlig belastning 55-65% av VOmax. Arbetstid 60-120min. Välj en ganska jämn terräng som tillåter ett kontinuerligt

Läs mer

Styrketräning för hemmabruk inklusive stretch

Styrketräning för hemmabruk inklusive stretch Styrketräning för hemmabruk inklusive stretch Introduktion Detta pass innehåller ett antal styrkeövningar som du kan göra hemma utan någon särskild utrustning. De flesta övningarna är för ben och bålstabilitet,

Läs mer

Vuxencrawl - fortsättning Höstterminen Vecka 38

Vuxencrawl - fortsättning Höstterminen Vecka 38 Vuxencrawl - fortsättning Höstterminen 2014 - Vecka 38 4*50 glidbröstsim 4*50 glidbröstsim 3*50 (25 crawl - 25 bröstsim) 3*50 (25 crawl - 25 bröstsim) 3*50 ben (25 crawlben - 25 bröstben) 3*50 ben platta

Läs mer

L.E.A.P. Snabb och Skadefri KURSMATERIAL

L.E.A.P. Snabb och Skadefri KURSMATERIAL L.E.A.P. Snabb och Skadefri KURSMATERIAL INLEDNING Som tränare möter vi alla sorters löpare: de som springer för att det är skönt att komma ut en stund, de som tränar inför tävlingar i motions- eller mastersklasser

Läs mer

11 övningar som gör dig mindre stel. Här får du ett program som mjukar upp dina höfter. Och som ger dig större rörelsefrihet.

11 övningar som gör dig mindre stel. Här får du ett program som mjukar upp dina höfter. Och som ger dig större rörelsefrihet. 11 övningar som gör dig mindre stel Här får du ett program som mjukar upp dina höfter. Och som ger dig större rörelsefrihet. 1 1. Steg framåt och korsa» Sätt ner vänster fot snett framför den högra.» Håll

Läs mer

Ergonomi bedömningsexempel

Ergonomi bedömningsexempel Ergonomi bedömningsexempel Allmänt utan kommer till uttryck i olika fo. att delta. Nedan finner du de kunskapskrav i Idrott och hälsa 1 som är kopplade till ergonomi och arbetsmiljö. En kort förklaring

Läs mer

Kompisträning. Dubbelt så kul, dubbelt så bra. Här är 9 kul parövningar där du och en kompis lyfter varandra och er träning till nya höjder.

Kompisträning. Dubbelt så kul, dubbelt så bra. Här är 9 kul parövningar där du och en kompis lyfter varandra och er träning till nya höjder. Kompisträning Dubbelt så kul, dubbelt så bra. Här är 9 kul parövningar där du och en kompis lyfter varandra och er träning till nya höjder. Kompisträning Så lägger ni upp passet: Värm upp så ni blir mjuka

Läs mer

Knäkontrollprogrammet är speciellt framtaget för flickor men är bra skadeförebyggande träning för alla ungdomar.

Knäkontrollprogrammet är speciellt framtaget för flickor men är bra skadeförebyggande träning för alla ungdomar. KNÄKONTROLL-FOTBOLL Knäkontrollprogrammet är speciellt framtaget för flickor men är bra skadeförebyggande träning för alla ungdomar. Var noggranna när ni gör övningarna. Det som står med kursiv stil är

Läs mer

Träna rätt och bli en stjärna

Träna rätt och bli en stjärna Träna rätt och bli en stjärna Höja verksamhetens kvalitet på alla nivåer inom vår idrott Elitplanen beskriver viktiga steg i en triathlets utveckling från unga år ända upp i senioråldern Målsättningen

Läs mer

Ett hopp för knäartros enkla övningar för dig med artros i knäna

Ett hopp för knäartros enkla övningar för dig med artros i knäna Ett hopp för knäartros enkla övningar för dig med artros i knäna Här hittar du exempel på lämpliga övningar vid knäartros. Välj den övning eller de övningar som du tycker bäst om och gör dem till en daglig

Läs mer

Bulgarian Bag. Här är ett träningsprogram. med hjälp av en bulgarian bag, sätter fart på både muskler, puls och endorfiner.

Bulgarian Bag. Här är ett träningsprogram. med hjälp av en bulgarian bag, sätter fart på både muskler, puls och endorfiner. Bulgarian Bag Här är ett träningsprogram som, med hjälp av en bulgarian bag, sätter fart på både muskler, puls och endorfiner. Bulgarian Bag Så kör du övningarna:» Gör så många repetitioner som möjligt

Läs mer

Block Övning Tid. Bål Höftlyft i sidoplanka (10H 10 V) Diagonala knän till armbåge i position plankan. Sittande V position 3*1 min

Block Övning Tid. Bål Höftlyft i sidoplanka (10H 10 V) Diagonala knän till armbåge i position plankan. Sittande V position 3*1 min Bas 3 2015:08 Måndag Styrketräning Uppvärmning Fotrullningar Knärullningar Höftrullningar 8:or Axel rotationer (Hashians varianter) Gummibands-rotationer 40 rep, öka på 20,10. 3 set. 3 set 20 rep av nedan

Läs mer

Jympa loss. Här är 8 rörelser som du ofta möter på jympan Slipa på tekniken och få ut mer av träningspasset.

Jympa loss. Här är 8 rörelser som du ofta möter på jympan Slipa på tekniken och få ut mer av träningspasset. Jympa loss Här är 8 rörelser som du ofta möter på jympan Slipa på tekniken och få ut mer av träningspasset. Jympans kurva Kurvan visar hur jympapasset är uppbyggt Ett jympapass är intervallträning. Det

Läs mer

Utmana din balans. Testa din balans

Utmana din balans. Testa din balans 1 Utmana din balans Testa din balans 1. Stå upp utan stöd. Ha fötterna ihop. Hur länge klarar du att stå så utan att flytta fötterna? Det är bra om du klarar att stå mer än 30 sekunder. 2. För lätt? Gör

Läs mer

Knäkontrollprogrammet är speciellt framtaget för flickor i åldern år.

Knäkontrollprogrammet är speciellt framtaget för flickor i åldern år. . KNÄKONTROLL-FOTBOLL Knäkontrollprogrammet är speciellt framtaget för flickor i åldern 12-16 år. Var noggranna när ni gör övningarna. Det som står med kursiv stil är extra viktigt att tänka på under övningarna

Läs mer

Förlaga Träningsbank. Utvecklingsplan för svensk klättersport del 7

Förlaga Träningsbank. Utvecklingsplan för svensk klättersport del 7 Utvecklingsplan för svensk klättersport del 7 Förlaga Träningsbank Etablera en god grund För att utvecklas som klättrare och prestera bättre klättringsresultat, gäller det att lära röra sig så effektivt

Läs mer

Tony Kumpula

Tony Kumpula Tony Kumpula 0922-10175 070-3131866 Tony.kumpula@haparanda.se KULSTÖTNING PRAKTIK MEDICINBOLL "När man klarar av att utföra övningarna med medicinboll, kan man börja använda kulor istället" 1. FRAMÅTSTÖT

Läs mer

FRÄMRE KNÄSMÄRTA (PATELLOFEMORALT SMÄRTSYNDROM) REHABILITERINGSPROGRAM VID FRÄMRE KNÄSMÄRTA (PATELLOFEMORALT SMÄRTSYNDROM) INLEDANDE FAS DAG 1 14

FRÄMRE KNÄSMÄRTA (PATELLOFEMORALT SMÄRTSYNDROM) REHABILITERINGSPROGRAM VID FRÄMRE KNÄSMÄRTA (PATELLOFEMORALT SMÄRTSYNDROM) INLEDANDE FAS DAG 1 14 REHABILITERINGSPROGRAM VID FRÄMRE KNÄSMÄRTA (PATELLOFEMORALT SMÄRTSYNDROM) INLEDANDE FAS DAG 1 14 MÅLSÄTTNING Reducera eller ta bort all provocerande belastning av skadad vävnad. Öka cirkulationen av ledvätska

Läs mer

Vuxencrawl - fortsättning Höstterminen 2015 - Vecka 39

Vuxencrawl - fortsättning Höstterminen 2015 - Vecka 39 Vuxencrawl - fortsättning Höstterminen 2015 - Vecka 39 4*50 glidbröstsim 4*50 glidbröstsim 3*50 (25 crawl - 25 bröstsim) 3*50 (25 crawl - 25 bröstsim) 3*50 ben (25 crawlben - 25 bröstben) Platta. 3*50

Läs mer

Stretchprogram varje övning ca 30sekunder Stretcha nacke

Stretchprogram varje övning ca 30sekunder Stretcha nacke Stretchprogram varje övning ca 30sekunder Stretcha nacke Stretcha nacke Övning 1 Stå upprätt som på bilden och rulla med huvudet från den ena sidan till den andra och känn hur du stretchar ut nacken. Stretcha

Läs mer

ÖREBRO LÄNS LANDSTING. Primärvården. Tips, råd och träning för gravida

ÖREBRO LÄNS LANDSTING. Primärvården. Tips, råd och träning för gravida ÖREBRO LÄNS LANDSTING Primärvården Tips, råd och träning för gravida Tips och råd Under graviditeten förändras din hållning. På grund av att magen växer får man oftast en ökad svank som kan ge trötthetsvärk

Läs mer

Päivitetty SVENSK ÖVERSÄTTNING Suomen Voimisteluliitto Svoli Naisten telinevoimistelu Luokkakilpailujärjestelmä Pronssimerkki 2/5

Päivitetty SVENSK ÖVERSÄTTNING Suomen Voimisteluliitto Svoli Naisten telinevoimistelu Luokkakilpailujärjestelmä Pronssimerkki 2/5 Bronsmärket Allmänt Det finns inte en yngre eller äldre åldersgräns för att genomföra prestationsmärken. Prestationsmärkenas rörelser kan göras i hemma-salen, som domare kan fungera föreningens egna tränare.

Läs mer

UTVECKLINGSSTADIUM 3: TEKNIKSKOLAN

UTVECKLINGSSTADIUM 3: TEKNIKSKOLAN UTVECKLINGSSTADIUM 3: TEKNIKSKOLAN Teknikinlärning ch fysisk aktivitet Tekniksklan riktar sig till verksamhet för barn i cirka 7-12 års ålder, sm genm målrelaterade lekar ch övningar vidareutvecklar grunderna

Läs mer

Lärarmanual för Simkampen

Lärarmanual för Simkampen Lärarmanual för Simkampen Lärarmanualen är tänkt att använda som ett hjälpmedel vid simundervisningen inför Sim- kampen. Materialet innehåller ett antal övningar med skiftande svårighetsgrad och förslag

Läs mer

Skadeförebyggande övningar

Skadeförebyggande övningar Skadeförebyggande övningar Svenska Innebandyförbundet 2013 Framtaget av leg. naprapat Anna Lundeberg, leg. sjukgymnast Anna Wänerhag Original och tryck: Holmbergs i Malmö AB, 2013 SKADEFÖREBYGGANDE ÖVNINGAR

Läs mer

Klockan. Till Läraren. Kristina Lutteman Per-Anders Nilsson. Specialpedagogiska skolmyndigheten

Klockan. Till Läraren. Kristina Lutteman Per-Anders Nilsson. Specialpedagogiska skolmyndigheten Klockan Kristina Lutteman Per-Anders Nilsson 2 Till Läraren Specialpedagogiska skolmyndigheten Denna bok inleds med att eleverna får repetera klockan och dess funktion samt tidsenheterna timme, halv timme

Läs mer

KNÄKONTROLL FÖREBYGG SKADOR - PRESTERA BÄTTRE FOTBOLL

KNÄKONTROLL FÖREBYGG SKADOR - PRESTERA BÄTTRE FOTBOLL KNÄKONTROLL FÖREBYGG SKADOR - PRESTERA BÄTTRE Denna cd-romskiva vänder sig främst till er som är tränare inom barn- och ungdomsidrotten. Vår förhoppning är att ni använder er av materialet i er träning

Läs mer

Analys av häcklöpning Sammanställt av Benke Blomkvist

Analys av häcklöpning Sammanställt av Benke Blomkvist Analys av häcklöpning Sammanställt av Benke Blomkvist 1 Kort häck Tekniska hänsyn i häcklöpning Kort häck måste ses som en sprintgren och med denna utgångspunkt kan man fastlägga att acceleration såväl

Läs mer

Strandträning med funktionella övningar

Strandträning med funktionella övningar Strandträning med funktionella övningar Arbeta under 45 sekunder vid varje övning. Den första löpövningen kan du utföra under 1-2 minuter. När du arbetar med en sida i taget kan du arbeta växelvis med

Läs mer

Yogaövningar. för mer. Energi

Yogaövningar. för mer. Energi Yogaövningar för mer Energi Livet är som att cykla. För att hålla balansen, måste du fortsätta röra dig. Albert Einstein Stå upprätt med armarna utsträckta, horisontellt med axlarna. Snurra medsols, precis

Läs mer

Styrkeövningar för längdskidåkning

Styrkeövningar för längdskidåkning Styrkeövningar för längdskidåkning Balans och bålträning Balansdans (bål och skuldror) Stå på balansbrädan och för gummibandet bakåt, förbi dina sidor från utgångsläget som bilden visar. Var noga med din

Läs mer

FYSPROFILEN/TENNIS/BAS TESTBESKRIVNINGAR

FYSPROFILEN/TENNIS/BAS TESTBESKRIVNINGAR FYSPROFILEN/TENNIS/BAS TESTBESKRIVNINGAR Allmänt att tänka på vid testning Testpersonen ska vara väl förberedd på testförfarandet och ska vara medveten om att det när som helst går att avbryta testet.

Läs mer

Gummibandsträning med ett dörrhandtag.

Gummibandsträning med ett dörrhandtag. Perfekt om du skall på semester då gummibandet är lätt att ta med sig. Använde själv programmet när jag var på semester i Sardinien i somras. Kan ju även göras hemma, på jobbet eller ute i skogen (då får

Läs mer

STYRKETRÄNING / Benböj. Steg 1. Assisterad benböj

STYRKETRÄNING / Benböj. Steg 1. Assisterad benböj ÖVNINGSBANK STYRKA STYRKETRÄNING / Benböj Steg 1. Assisterad benböj håll blicken rakt fram. Stolt och rak hållning i ryggen. Stå axelbrett med fötterna vinklade ca 15 utåt. Ha tyngden på hälarna genom

Läs mer

I rondat ska barnen landa på mage

I rondat ska barnen landa på mage MATTA Innan barnen kan börja med något svårare övningar så bör dom kunna stå på händer. Nedan följer några tips på övningar som leder till handstående. För att lära barnen vilken vinkel kroppen ska ha

Läs mer

Simning i läroplanen I SKOLSIMMET TIPS OCH ÖVNINGAR I

Simning i läroplanen I SKOLSIMMET TIPS OCH ÖVNINGAR I TIPS OCH ÖVNINGAR Simning i läroplanen Simning är en av färdigheterna som finns angivna i kursplanen för Idrott och hälsa. I årskurs 1-3 ska simning finnas med i undervisningen. Det ska leda till att eleverna

Läs mer

FYSPROFILEN/TENNIS/BAS TESTBESKRIVNINGAR

FYSPROFILEN/TENNIS/BAS TESTBESKRIVNINGAR FYSPROFILEN/TENNIS/BAS TESTBESKRIVNINGAR Allmänt att tänka på vid testning Testpersonen ska vara väl förberedd på testförfarandet och ska vara medveten om att det när som helst går att avbryta testet.

Läs mer

Se till att jobba kvicka fötter fram och tillbaka över sidlinjen så fort du bara kan. (6sek jobba, 20sek vila)*4

Se till att jobba kvicka fötter fram och tillbaka över sidlinjen så fort du bara kan. (6sek jobba, 20sek vila)*4 Snabbhetsövningar Snabbhetspass 1 1) Kvicka fötter Se till att jobba kvicka fötter fram och tillbaka över sidlinjen så fort du bara kan. (6sek jobba, 20sek vila)*4 2) Sidohopp Stå bredvid linjen och hoppa

Läs mer

Tove Andersson IT-Pedagoglinjen 09/10. hängande mot golvet, stå så några sekunder för att sträcka ut hela ryggen. Rulla sakta upp kota för kota.

Tove Andersson IT-Pedagoglinjen 09/10. hängande mot golvet, stå så några sekunder för att sträcka ut hela ryggen. Rulla sakta upp kota för kota. Pausgympa Rygg: Övning 1. Stå upp med fötterna en bit isär. Böj dig ner med armarna hängande mot golvet, stå så några sekunder för att sträcka ut hela ryggen. Rulla sakta upp kota för kota. Övning 2. Sträck

Läs mer

TRX TRIATHLON träningsprogram

TRX TRIATHLON träningsprogram TRX TRIATHLON träningsprogram Övningarna är funktionella på så sätt att de är grenspecifika för triathlon och eller aktiverar flera muskelgrupper. Programmet fungerar i alla träningsperioder men i synnerhet

Läs mer

Metoden för kropp och medvetande

Metoden för kropp och medvetande Metoden för kropp och medvetande Inledningen 1. Vänd handflatorna bakåt och nedåt 2. För händerna lite fram och tillbaka - 3 gånger 3. Vänd handflatorna mot varandra och lyft händerna till i höjd med Duqi

Läs mer

Ht 15 - Vecka Avslut 200 Bröstsimsteknik (Rosa) 6* Ss 2. Br-arm med kick + 25 Ss 3. Ss. (Vågen + bentajming)

Ht 15 - Vecka Avslut 200 Bröstsimsteknik (Rosa) 6* Ss 2. Br-arm med kick + 25 Ss 3. Ss. (Vågen + bentajming) Ht 15 - Vecka 39 Uppstart Måndag 2100 Tisdag 3200 Torsdag 3100 Söndag 3300 Frisim Frisim Frisim + Fjäril Medley 200 vf 200 200 vf + 4*50 1. ben 2. ss vf 400 200 vf 200 200 vf 200 3 varv. Vila 10-15 min

Läs mer

Under 2017 kan svårigheter väljas ifrån båda poolerna i Nivå 2-5 Fr.o.m 2018 uppdelning enligt resp Nivå i tävlingstegen. Pool A

Under 2017 kan svårigheter väljas ifrån båda poolerna i Nivå 2-5 Fr.o.m 2018 uppdelning enligt resp Nivå i tävlingstegen. Pool A 1(10) Under 2017 kan svårigheter väljas ifrån båda poolerna i Nivå 2-5 Fr.o.m 2018 uppdelning enligt resp Nivå i tävlingstegen. Pool A Grupp nr COP Svårigheter - Pool A Värde ej nivå5 Familj Kriterier/Att

Läs mer

JULUTMANINGEN. Regler: Teknikövningarna sida görs minst 5 minuter vardera för att räknas. Be gärna någon ta tid!

JULUTMANINGEN. Regler: Teknikövningarna sida görs minst 5 minuter vardera för att räknas. Be gärna någon ta tid! JULUTMANINGEN Utrustning: klubba, boll, två koner. Regler: Teknikövningarna sida 2-5 - görs minst 5 minuter vardera för att räknas. Be gärna någon ta tid! Styrkeövningarna sida 6-15 görs enligt antal gånger

Läs mer

FLOWIN Friktionsträning

FLOWIN Friktionsträning FLOWIN Friktionsträning Styrketräning med ett friktionsmotstånd. Kroppen används som belastning Olika, och antal stödpunkter minskar eller ökar belastningen Avståndet mellan stödpunkterna minskar eller

Läs mer

Innan nicken. Nickteknik

Innan nicken. Nickteknik Innan nicken Titta upp före du får bollen så du ser alternativen för pass eller avslut Du ser hur och vart du ska nicka och vilken typ av nick du ska använda Vid nick mot mål ser du målvaktens position

Läs mer

Hälsoundersökning och test av fysisk arbetsförmåga vid nyanställning

Hälsoundersökning och test av fysisk arbetsförmåga vid nyanställning Hälsoundersökning och test av fysisk arbetsförmåga vid nyanställning Följande tester kommer du att genomföra i samband med rekryteringen: Hälsoundersökning (Medicinska kontroller i arbetslivet enligt AFS

Läs mer

Träningsprogram 6-9 år - Driva

Träningsprogram 6-9 år - Driva Page 1 of 9 SVENSKA FOTBOLLFÖRBUNDETS TRÄNAR- OCH SPELARUTBILDNING Träningsprogram 6-9 år - Driva Anfallsspel - Speluppbyggnad 8 övningar. Nivåer: 1 Förflytta sig med bollen under kontroll över fri spelyta

Läs mer

Vi är skapta för att röra på oss, men för att inte rörelseförmågan ska försämras måste vi hålla leder och muskler i trim.

Vi är skapta för att röra på oss, men för att inte rörelseförmågan ska försämras måste vi hålla leder och muskler i trim. Vi är skapta för att röra på oss, men för att inte rörelseförmågan ska försämras måste vi hålla leder och muskler i trim. Rörlighetsträning kallas de övningar som används för att förbättra rörligheten

Läs mer

KNÄKONTROLL FÖREBYGG SKADOR - PRESTERA BÄTTRE HANDBOLL

KNÄKONTROLL FÖREBYGG SKADOR - PRESTERA BÄTTRE HANDBOLL KNÄKONTROLL FÖREBYGG SKADOR - PRESTERA BÄTTRE Denna cd-romskiva vänder sig främst till er som är tränare inom barn- och ungdomsidrotten. Vår förhoppning är att ni använder er av materialet i er träning

Läs mer

KNÄKONTROLL FÖREBYGG SKADOR - PRESTERA BÄTTRE INNEBANDY

KNÄKONTROLL FÖREBYGG SKADOR - PRESTERA BÄTTRE INNEBANDY KNÄKONTROLL FÖREBYGG SKADOR - PRESTERA BÄTTRE Denna cd-romskiva vänder sig främst till er som är tränare inom barn- och ungdomsidrotten. Vår förhoppning är att ni använder er av materialet i er träning

Läs mer

I början är det viktigt att eleven bottnar där övningarna ska göras. Detta för att eleven ska känna sig trygg.

I början är det viktigt att eleven bottnar där övningarna ska göras. Detta för att eleven ska känna sig trygg. Simlinjen i Skolan Simning är en av färdigheterna som finns angivna i kursplanen för Idrott och hälsa. Svenska Simförbundet trycker mycket på vattenvana som grunden när man ska lära sig att simma. Vi vill

Läs mer

Stretcha nacke. Stretcha armar. Stretcha kroppen för Innebandy

Stretcha nacke. Stretcha armar. Stretcha kroppen för Innebandy Stretcha nacke Stretcha nacke Övning 1 Stå upprätt som på bilden och rulla med huvudet från den ena sidan till den andra och känn hur du stretchar ut nacken. Stretcha armar Stretcha underarmarna Sätt dig

Läs mer

Bronsmärket Allmänt 12 obligatoriska rörelserna samt 3 av de valfria rörelserna

Bronsmärket Allmänt 12 obligatoriska rörelserna samt 3 av de valfria rörelserna Bronsmärket Allmänt Det finns inte en yngre eller äldre åldersgräns för att genomföra prestationsmärken. Före man gör bronsmärket rekommenderas stara- och kopparmärket. Prestationsmärkenas rörelser kan

Läs mer

BILAGA A4 Exempel på igenkänning av övningar

BILAGA A4 Exempel på igenkänning av övningar BILAGA A4 Exempel på igenkänning av övningar Fristående Denna bilaga innehåller specifika tekniska krav som ska uppfyllas för att fullt svårighetsvärde ska erhållas. Om dessa tekniska krav inte uppfylls

Läs mer

Innan skottet. Riktning och höjd

Innan skottet. Riktning och höjd Innan skottet Titta upp innan du får bollen så du ser skottalternativen tidigt Se hur du snabbt och enkelt kan komma till skott Dölj skottet för motståndarna så länge som möjligt Använd skottfinten vid

Läs mer

Piruetter Värde och symboler

Piruetter Värde och symboler Piruetter - Grupp C Piruetter - Grupp B Piruetter - Grupp A Bilaga A1 Svårighetstabell - Fristående Bilaga A1 visar svårighetsvärde för samtliga tillåtna övningar. För begäran om värdering av övningar

Läs mer

Piruetter Värde och symboler

Piruetter Värde och symboler Bilaga A1 Svårighetstabell - Fristående Bilaga A1 visar svårighetsvärde för samtliga tillåtna övningar. För begäran om värdering av övningar som inte finns i tabellen ska en beskrivning av övningen skickas

Läs mer

Piruetter Värde och symboler

Piruetter Värde och symboler Bilaga A1 Svårighetstabell - Fristående Bilaga A1 visar svårighetsvärde för samtliga tillåtna övningar. För begäran om värdering av övningar som inte finns i tabellen ska en beskrivning av övningen skickas

Läs mer

Piruetter Värde och symboler

Piruetter Värde och symboler Bilaga A1 Svårighetstabell - Fristående Bilaga A1 visar svårighetsvärde för samtliga tillåtna övningar. För begäran om värdering av övningar som inte finns i tabellen ska en beskrivning av övningen skickas

Läs mer

Teknikträning på längdskidor för vuxna

Teknikträning på längdskidor för vuxna Teknikträning på längdskidor för vuxna Av Johan Strandberg 2 När målgruppen för teknikträningen ändras behöver tränings- metoderna anpassas. Vuxna har inte samma behov och förutsättningar som barn och

Läs mer

Träningsprogram Ope Inter Egen träning

Träningsprogram Ope Inter Egen träning Träningsprogram Ope Inter Egen träning Träningsprogrammet är inspirerat av MAQ-modellen (Muscle Action Quality) och knäkontroll, men anpassat för att ni enkelt ska kunna utföra det hemma utan andra redskap

Läs mer

Öppet vatten i bassäng

Öppet vatten i bassäng Öppet vatten i bassäng Öppet vatten i bassäng Öppet vatten i bassäng är framtaget som ett verktyg för att hjälpa föreningar att starta upp och utveckla verksamheten och öka intresset för simidrotten öppet

Läs mer

Vuxencrawl - fortsättning Höstterminen 2014 - Vecka 38

Vuxencrawl - fortsättning Höstterminen 2014 - Vecka 38 Vuxencrawl - fortsättning Höstterminen 2014 - Vecka 38 4*50 glidbröstsim 4*50 glidbröstsim 3*50 (25 crawl - 25 bröstsim) 3*50 (25 crawl - 25 bröstsim) 3*50 ben (25 crawlben - 25 bröstben) 3*50 ben platta

Läs mer

Copyright I FORM/Bonnier Publications.

Copyright I FORM/Bonnier Publications. Är du redo att köra för fullt? Programmet bjuder på hård träning, men 10 minuter går snabbt och i gengäld kan du säga farväl till ett kilo rent fett och välkomna vackra och friska muskler, som du inte

Läs mer

99 drillar för utmärkt bollbehandling. Nyckelord

99 drillar för utmärkt bollbehandling. Nyckelord 99 drillar för utmärkt bollbehandling SIDA 1 Välj ut 50 övningar, blanda varje gång och utför 3 ggr/vecka. Minimum 25 minuter/gång. Nyckelord Balans Tempoväxling Blicken upp Tålamod Motorik Snabbhet Riktningsförändring

Läs mer

Träningsprogram med fitness training ball

Träningsprogram med fitness training ball Träningsprogram med fitness training ball Instruktioner inför träningen Alla övningar bör påbörjas i den korrekta utgångsställning som beskrivs vid varje övning. Om det inte är möjligt bör du vänta med

Läs mer

Träning motionär (första veckoprogrammet av 4)

Träning motionär (första veckoprogrammet av 4) Träning motionär (första veckoprogrammet av 4) Alla program är anpassade utifrån förutsättningar som REHAB, barn & ungdomsträning, senior, motionär, prestation, samt stavgympa. En bra förutsättning för

Läs mer

Sommarträning 2013 Stenungsunds HK P-01

Sommarträning 2013 Stenungsunds HK P-01 Sommarträning 2013 Stenungsunds HK P-01 Detta träningsprogram är i första hand till de som inte tränar något annat under sommaren. Syftet är att vi skall bygga upp kondition och styrka inför höstens seriespel.

Läs mer

Ergonomi. (Ergon = arbete Nomia = Kunskap)

Ergonomi. (Ergon = arbete Nomia = Kunskap) Ergonomi (Ergon = arbete Nomia = Kunskap) Ergonomi är läran om anpassning av arbete och miljö till människans behov och förutsättningar. Det är en kunskap som behövs för att människan ska ta hand om sin

Läs mer

Metoder att träna kondition på!

Metoder att träna kondition på! Metoder att träna kondition på! På vilket sätt kan du träna kondition och vilket sätt är effektivast? Träna kondition! Det finns flera olika sätt att träna kondition på som jag nämnt under de lektioner

Läs mer

3. Mekaniska vågor i 2 (eller 3) dimensioner

3. Mekaniska vågor i 2 (eller 3) dimensioner 3. Mekaniska vågor i 2 (eller 3) dimensioner Brytning av vågor som passerar gränsen mellan två material Eftersom utbredningshastigheten för en mekanisk våg med största sannolikhet ändras då den passerar

Läs mer

Typisk motorisk utveckling. Teori - motorisk utveckling

Typisk motorisk utveckling. Teori - motorisk utveckling Typisk motorisk utveckling Teori - motorisk utveckling Lena Bengtsson Leg sjukgymnast 2018-04-16 Motorisk utveckling 0-12 mån 1 Normalfördelning Kan inte aktivt styra huvudet Armarna ligger an mot underlaget

Läs mer

INNEBANDYSPELAREN ÖVNINGAR

INNEBANDYSPELAREN ÖVNINGAR INNEBANDYSPELAREN ÖVNINGAR innebandyspelaren övningar Huvudmoment 1 Växlingar i viss fart (Bollbehandling) 3 2 Ytterligare moment 1 1 2 3 Förklaring Ställ upp 10 konor och spelare i led med var sin boll

Läs mer

Träna med hantlar 1 RG

Träna med hantlar 1 RG Träna med hantlar 1 RG Hantlar med handtag är bra för tetraplegiker. Hantelträning är förmodligen en av de äldsta formerna av träning men också en av de mest effektiva om man snabbt vill utveckla styrka.

Läs mer

ROCKJET GRUPP A (GY) FRITT FALL

ROCKJET GRUPP A (GY) FRITT FALL GRUPP A (GY) FRITT FALL a) Hur långt är det till horisonten om man är 80 m.ö.h.? Titta på en karta i förväg och försök räkna ut hur långt man borde kunna se åt olika håll när man sitter högst upp. b) Titta

Läs mer

12 månader FILM 0-15 mån

12 månader FILM 0-15 mån Motorisk 0-12 mån Typisk motorisk Teori - motorisk Lena Bengtsson Leg sjukgymnast 2017-09-25 Normalfördelning Kan inte aktivt styra huvudet Armarna ligger an mot underlaget Rör ben och fötter med omväxlande

Läs mer