1 Närvarande Olof Edin, Jamtli Reidar Johansson Inger Henricson. 2 Iakttagelser MINNESANTECKNING

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "1 Närvarande Olof Edin, Jamtli Reidar Johansson Inger Henricson. 2 Iakttagelser MINNESANTECKNING"

Transkript

1 MINNESANTECKNING Objekt Klippsta, Rensjömarken 1:1, Bodums socken, Strömsunds kommun Datum Närvarande Olof Edin, Jamtli Reidar Johansson Inger Henricson Klippsta uppfördes som ett kronotorp i början av 1900-talet. Fastigheten har senare övergått från statens till SCA:s ägo. Släktingar till de som uppförde Klippsta har nyttjanderätt över torpet och har vänt sig till länsstyrelsen för att söka bidrag. Länsstyrelsen har sin tur hänvisat till Jamtli för ett första samråd om en restaurering. 2 Iakttagelser I dag är boningshuset på Klippsta en omålad byggnad med utknutar. Vissa rester av röd slamfärg finns dock kvar och på äldre foton kan man se att knutarna varit inbyggda i knutlådor som varit vitmålade. Även fönsterfoder och fönster har tidigare varit målade. Tidigare har huset haft spåntak. I dag har huset fått ett tak av pannplåt, vilket är bra. I följande beskrivning av föreslagna åtgärder utgår märkningen från vägg A som är vägg med huvudingång. Därefter märks väggarna medsols med B, C och D. Syllstockarna får nummer 1 och på övriga stockar fortsätter numreringen uppåt. Tredje stocken nedifrån på ingångsväggen får alltså beteckningen A3. Runt byggnaden har man tidigare lagt cement runt grunden. Detta har troligen medfört att cementen dragit fukt som skadat syllvarvet. Därför bör syllvarvet kontrolleras noggrant runt om av hantverkare. Troligtvis bör alla syllstockar bytas. På grund av rötskadorna på syllvarvet har byggnaden sjunkit vilket gör att timmerstommen hänger på murstocken. Vid en restaurering och byte av stockar bör även knutstenar kontrolleras så att inte även de sjunkit ner i marken och därmed bidragit ytterligare till att byggnaden satt sig.

2 A-vägg Syllstock bytes. Farstubrons grundstenar kontrolleras och justeras. Bron riktas. Fönstren glasas och kittas med linoljekitt samt målas med linoljefärg. Skulle någon fönsterbåge var skadad går det oftast att restaurera. B-vägg På B-väggen finns de största skadorna på timret med röta och rötfickor på B1- B4. Fönstren glasas och kittas med linoljekitt samt målas med linoljefärg.

3 C-vägg C-vägg i relativt bra skick förutom syllstocken. Fönstret behandlas som övriga fönster. D-vägg Rötskador på D1-D2. Fönster behandlas som de övriga. Ett fönster fattas som kompletteras.

4 Murstocken/skorsten Nisch för kamin i kammaren. Om en kamin återinstalleras måste det kontrolleras huruvida golvsocken anses brandsäker eller ej.

5 Innertaket i kammaren har hängt sig på murstocken. Muren är sprucken och har bortfallet bruk på flera ställen både i kök och kammare. En erfaren murare bör dock kunna ställa i ordning muren så att både vedspis och en kamin i kammaren går att använda. I dag saknas kaminen i nischen i kammaren och vedspisen i köket är sönderbränd och sprucken. Begagnade spisar och kaminer finns dock att köpa.

6 Skorstensstock av natursten. Om muren ska åtgärdas bör den lagas eller eventuellt plockas ned och muras upp av kunnig murare. Därefter måste muren provtryckas innan den används. Ta kontakt med sotare som gör provtryckning och övrig brandskyddskontroll. Även efter installation av spisar och kaminer måste en kontroll ske. Interiören De timrade väggarna har varit pappspända och tapetserade. Samma sak går att göra igen eller så lerklinas väggarna och sedan tapetseras. Tunna renoveringsskivor som följer timmerväggarnas buktningar kan också användas för att sedan tapetseras. Flera äldre tapetlager finns bevarade. Man kan se efter om det finns några liknande mönster i dag i handeln. Tapeter med äldre mönster säljs bland annat av Duro, Gysinge byggnadsvård och Boråstapeter. Nyligen har ett nytt trägolv lagts in i köket. Det är av ohyvlade brädor. Ett traditionellt skurgolv var gjort av hyvlat virke.

7 Golvet i kammaren är av smalare dimensioner och kan ha lagts in som ett underlag till korkmatta. Vissa av brädorna är rötskadade och bör bytas ut. 3 Allmänna råd Som fastighetsägare är det kontinuerliga underhållet A och O. Att göra stora insatser sällan medför stora arbetsinsatser och stora kostnader. Reparera istället små skador och se efter byggnaderna kontinuerligt. Det viktigaste är att hålla byggnaden undan från fukt och väta; kontrollera taken och se till att marken inte ligger an mot stommen. Använd ursprungliga material och traditionella metoder. Låt din enskilda byggnad vara facit. Gör likadant som man har gjort tidigare. Använd material och konstruktioner som kan avlägsnas utan att omkringliggande material skadas. Allt åldras och måste så småningom bytas ut. Var misstänksam mot underhållsfria material och lösningar. Sådana existerar inte de kräver istället totalt utbyte. Behåll så mycket som möjligt av originalmaterialet, byggnaden har mycket att berätta om den tid den har funnits. Funktionen kan ha ändrats genom åren, materialval och konstruktionslösningar säger mycket om tidigare liv i och omkring byggnaden. Förändra inte byggnadens utseende. Var noggrann med detaljerna. Dimensioner, takutskott, ytbehandling av material, utsmyckningar, allt bidrar till husets karaktär. Var försiktig med den och ha i minnet att det är de små detaljerna som gör det. Här nedan följer några råd om vad man bör se över på sina byggnader varje år. Kontrollera marknivån runt byggnaderna. Låt inte marken komma närmare stommen än 10 cm. Håll efter växtligheten runt samtliga byggnader. Borsta taken rena från skräp. Rensa stuprör och hängrännor. Var uppmärksam på eventuella takläckage. Åtgärda så fort som möjligt. Ventilera byggnaderna på våren. Något om traditionella färgtyper Slamfärg Slamfärg är en färgtyp som i Sverige har använts under en mycket lång tid för att smycka och skydda sina träbyggnader. Falurött är den mest kända av denna färgtyp. Slamfärgen är helt diffusionsöppen, den släpper in och ut fukt så att träet har möjlighet att andas. Idag är slamfärgen vanligen stödd med ca 4% linolja. Om linoljehalten närmar sig nivåer på 10% eller mer bör man vid ommålning av ett äldre hus välja en annan tillverkare.

8 Vid ommålning av en tidigare slamfärgsmålad yta borstas fasaden med en kraftig borste, tex en piassavakvast. Därefter strykes fasaden en eller två gånger. Färgen bör strykas med en kraftig och stor pensel som håller mycket färg. Undvik att måla i starkt solsken eller regn. Träet bör vara torrt när man målar. Linoljefärg Linoljefärg är den färg man vanligen har använt utomhus då man velat måla med en mer påkostad färg. Ofta användes linoljefärgen till utsatta delar och delar av fasaden som man ville accentuera, tex knutar, foder, fönsterbågar och dörrar. Linoljefärgens ingredienser var dyrare än slamfärgens, den har å andra sidan längre hållbarhet och skyddar träet bättre. Linoljefärgen är också diffusionsöppen, den andas. En traditionell linoljefärg innehåller kokt linolja, pigment och balsamterpentin. Se upp vid köp av färdigblandad linoljefärg. För att få en linoljefärg som fungerar som en sådan är det viktigt att ingredienserna är de ovan nämnda. Köp inte linoljefärger som har lacknafta som lösningsmedel, dessa sk linoljefärger innehåller en mycket liten del linolja och en hög del alkydoljor och andra oljor som ger en större diffusionstäthet som ofta ger upphov till en flagande färg. Vid ommålning av linoljefärg gäller följande. Skrapa bort all löst sittande färg. Plastfärger och alkydfärger bör tas bort helt. Eventuella trärena ytor oljas med en blandning av ca 60% kokt linolja och 40% balsamterpentin. Linoljefärg stryks med en pensel med kraftfull borst. Färgen strykes extremt tunt, inga flödiga penselstreck ska synas. Färgen stryks i ca tre lager, grundstrykning, mellanstrykning och slutstrykning. Detta är inte nödvändigt om man anser att resultatet är tillfredsställande efter färre strykningar. Linoljefärg har en torktid på timmar beroende på oljans kvalitet, klimat och hur tunt man har strukit färgen. Något om fönsterrenovering När man tillverkade fönster förr, valde man noga ut virket. Det skulle vara tätvuxen kärnfura för att hålla länge. Sammanfogningen av bågarna gjordes med tappar och träplugg. Lim användes inte och bågen kan därför lätt tas isär och repareras. Om bågen har allvarliga rötskador bör den lämnas till snickarkunnig person som byter de delar som är rötskadade mot nytillverkade delar av samma kvalitet och utförande som övriga bågen. Även svårt skadade fönster kan repareras med gott resultat. Eftersom gamla fönster är tillverkade av mycket bra virke, lönar det sig att underhålla dem. En båge som ser helt uttjänt ut, återfår ofta mycket av sin styrka om man oljar in den med linolja. Vid vanligt fönsterunderhåll som man gör själv är det viktigt att märka upp vilken båge som hör till vilket fönster. Om glasen lossas bör även dessa märkas noggrant. Kittfals Tag bort löst sittande kitt, skrapa bort lös färg från bågen. Det är inte nödvändigt att lossa glaset.

9 Bågarna oljas med en blandning av 2/3 kokt linolja och 1/3 balsamterpentin, tillför olja tills bågen är mättad. Därefter torkas överflödig olja bort. Låt torka i 1-2 dygn. Var noga med att torka bort oljan från glaset. Om olja ändå har torkat fast på glaset går det att skrapa bort det med ett rakblad. Om bågen har varit målad tidigare målas bågen med linoljefärg gjord på kokt kallpressad linolja spädd med balsamterpentin samt aktuellt pigment. Bågarna kittas med linoljekitt. Även kittet målas. Måla ca 1 mm på glaset, utanför kittsträngen. Det hindrar vattnet från att tränga in under kittet och ned i falsen. Spårfals Skrapa bort eventuell löst sittande färg. Bågarna oljas med en blandning av 2/3 kokt linolja och 1/3 balsamterpentin, tillför olja tills bågen är mättad. Därefter torkas överflödig olja bort. Låt torka i 1-2 dygn. Var noga med att torka bort oljan från glaset. Om olja ändå har torkat fast på glaset går det att skrapa bort det med ett rakblad. Om bågen har varit målad tidigare målas bågen med linoljefärg gjord på kokt kallpressad linolja spädd med balsamterpentin

10 Litteraturtips Det finns en uppsjö av böcker och artiklar om byggnadsvård. Här är några förslag: Så renoveras torp och gårdar. Hidemark/Stavenow-Hidemark/Söderström/Unnerbäck Hantverket i gamla hus. Svenska föreningen för byggnadsvård Hus att vårda. Byggnadskultur i Jämtland Härjedalen Raihle/Rentzhog Jämten 2002, Jämtlands läns museums årsskrift. Tema Hus. Byggnadskultur. Tidskrift från Svenska föreningen för byggnadsvård. Byggnadsvård i praktiken II. Värmen i gamla hus. Göran Gudmundsson. Byggnadsvård i praktiken III. Utvändig renovering. Göran Gudmundsson. Byggnadsvård i praktiken IV. Invändig renovering. Göran Gudmundsson. Riksantikvarieämbetets skrifter om: Fönster Liggtimmerhus Kalkputs Trä Traditionella färgtyper Böndernas bygge traditionellt byggnadsskick på landsbygden i Sverige. Finn Werne Vårda och renovera trähus. Sören Thurell Renovera och vårda gamla fönster. Alf och Eva Stenbacka Gysingekatalogen. Handbok no 9 Bevara och sköta en gammal trädgård. Christina Ilminge 4 Slutsats Visserligen är Klippsta en aning förfallet, men det är inget "hopplöst fall". Huset har redan nu fått ett pannplåtstak, vilket är bra. Om sedan grunden (knutstenarna), det rötskadade timret och fönstren åtgärdas så stoppas fortsatt förfall. Muren/skorstenen och interiören kan sedan tas efter hand. Dock borde man förvissa sig om att muren/skorstenen inte är i sådant skick att den rasar. Interiört borde det första vara att se till att golven är i bra skick, vilket kan ordnas efter det att byggnaden fått ordentliga timmerväggar som kan bära upp golven. Färg på huset är mest en fråga om estetik, men eftersom det varit rödmålat med vita knutar kan det vara något att tänka på. Dock vet man ju ej när det blev målat första gången. Huset kan ha varit omålat i början av seklet. Målning eller ej kan bli en senare fråga. Fönstren bör dock målas i samband med glasning och kittning.

Måla med linoljefärg. Arbetsråd för Linoljefärg Täckfärg trä.

Måla med linoljefärg. Arbetsråd för Linoljefärg Täckfärg trä. Måla med linoljefärg Arbetsråd för Linoljefärg Täckfärg trä. Alcro har färg för traditionellt måleri. Samtidigt som vi har utvecklat nya färger har vi alltid värnat om att behålla den fina, svenska målningstraditionen.

Läs mer

Göksholms slott Stora Mellösa socken, Örebro kommun, Närke Ommålning/renovering fönster 2008-2009 Charlott Torgén Örebro läns museum Rapport 2009:5

Göksholms slott Stora Mellösa socken, Örebro kommun, Närke Ommålning/renovering fönster 2008-2009 Charlott Torgén Örebro läns museum Rapport 2009:5 Göksholms slott Stora Mellösa socken, Örebro kommun, Närke Ommålning/renovering fönster 2008-2009 Charlott Torgén Örebro läns museum Rapport 2009:5 INLEDNING... 3 Administrativa uppgifter... 3 BYGGNADSBESKRIVNING...

Läs mer

Hammarbystugan Rapport 2014:15. Åtgärdsförslag inför restaurering av Hammarbystugan, Erikskulle, Söderbykarls fornminnes- och hembygdsförening.

Hammarbystugan Rapport 2014:15. Åtgärdsförslag inför restaurering av Hammarbystugan, Erikskulle, Söderbykarls fornminnes- och hembygdsförening. Stockholms läns museums rapporter finns i pdf: www.stockholmslansmuseum.se Hammarbystugan Rapport 2014:15 Åtgärdsförslag inför restaurering av Hammarbystugan, Erikskulle, Söderbykarls fornminnes- och hembygdsförening.

Läs mer

Kungsstugan och Borgarhuset i Wadköping

Kungsstugan och Borgarhuset i Wadköping Kungsstugan och Borgarhuset i Wadköping Kv Bofinken 13, Nikolai församling, Örebro, Örebro kommun, Närke Målningsarbeten 2009 Anna Rodin Örebro läns museum Rapport 2010:5 Innehållsförteckning Inledning

Läs mer

Laxbrogatan 7, Sternerska huset

Laxbrogatan 7, Sternerska huset Laxbrogatan 7, Sternerska huset Kopparberg 1:9, Ljusnarsbergs socken, Ljusnarsbergs kommun, Västmanland Restaurering av fönster och dörr, år 2006-2007 Charlott Hansen Mia Jungskär Örebro läns museum Rapport

Läs mer

Fönsterrenovering ARBETSBESKRIVNING

Fönsterrenovering ARBETSBESKRIVNING ARBETSBESKRIVNING Fönster fotograferat före och efter noggrann renovering. Nu håller fönstret i hundra år till! Fönsterrenovering Skador på äldre fönster Ett äldre fönster kan ibland verka värre skadat

Läs mer

Lasera träfasader. Arbetsråd för Timmer målningssystem.

Lasera träfasader. Arbetsråd för Timmer målningssystem. Lasera träfasader Arbetsråd för Timmer målningssystem. Innan du börjar måla. Timmer målningssystem. Timmer Lasyrfärg är en fyllig, lättstruken och mycket väderbeständig vattenburen lasyr baserad på alkyd/akrylat

Läs mer

Arbetsråd utomhus, konsument. Hur gör man? Måla träfasad

Arbetsråd utomhus, konsument. Hur gör man? Måla träfasad Arbetsråd utomhus, konsument Hur gör man? Måla träfasad Så målar du träfasad 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. Att måla om en träfasad är ett projekt som består av flera delmoment. Tvätten är kanske det allra viktigaste,

Läs mer

DEN HÅLLBARA FÄRGEN MÅLA FÖNSTER/ SNICKERIER ARBETSRÅD UTOMHUS

DEN HÅLLBARA FÄRGEN MÅLA FÖNSTER/ SNICKERIER ARBETSRÅD UTOMHUS DEN HÅLLBARA FÄRGEN MÅLA FÖNSTER/ SNICKERIER ARBETSRÅD UTOMHUS PRODUKTER DU BEHÖVER FÖR ATT MÅLA FÖNSTER OCH SNICKERIER Perfekt Grundolja Perfekt Trägrund Perfekt Fönsterfärg Beckers Fönsterkitt Beckers

Läs mer

Fönsterlagande på gamla skolan

Fönsterlagande på gamla skolan Fönsterlagande på gamla skolan Sent omsider har fönsterlagandet kommit igång. Det var en sen vår, en krånglig sommar och en mycket sen skörd som satte käppar i hjulet för våra planer. Men nu är det första

Läs mer

YTBEHANDLING MED TJÄRLEK PIGMENTERAD TRÄTJÄRA

YTBEHANDLING MED TJÄRLEK PIGMENTERAD TRÄTJÄRA YTBEHANDLING MED TJÄRLEK PIGMENTERAD TRÄTJÄRA HÅLLBAR MÅLARFÄRG HÄMTAT FRÅN NATUREN EN REN NATURPRODUKT Trä är ett levande material. Klimat, surt nedfall, UVstrålning, insekter och rötsvampar påverkar

Läs mer

Produktkatalog med kulörkarta Färger som andas. Mindre arbete till lägre kostnad. Knut- & Foderfärg. Staketfärg

Produktkatalog med kulörkarta Färger som andas. Mindre arbete till lägre kostnad. Knut- & Foderfärg. Staketfärg Produktkatalog med kulörkarta 2019 Helmatta Färger som andas Mindre arbete till lägre kostnad Fasad Slamfärg Rödfärg Knut- & Foderfärg Staketfärg Rödfärgen som är bra på flera sätt Järnoxidpigment är de

Läs mer

Mattsgården. Genomgång och identifikation av akuta åtgärder på ekonomibyggnaderna på Mattsgården, Singö socken, Norrtälje kommun, Uppland.

Mattsgården. Genomgång och identifikation av akuta åtgärder på ekonomibyggnaderna på Mattsgården, Singö socken, Norrtälje kommun, Uppland. Mattsgården Genomgång och identifikation av akuta åtgärder på ekonomibyggnaderna på Mattsgården, Singö socken, Norrtälje kommun, Uppland. Andreas Lindblad Rapport 2007:27 2 Mattsgården Genomgång och identifikation

Läs mer

ARBETSBESKRIVNING NY PANEL - UTVÄNDIGT. WIBOLINE 3-STEG AMA-kod: 69-04410 GRUNDERING

ARBETSBESKRIVNING NY PANEL - UTVÄNDIGT. WIBOLINE 3-STEG AMA-kod: 69-04410 GRUNDERING 1 ARBETSBESKRIVNING 03 12 10 NY PANEL - UTVÄNDIGT WIBOLINE 3-STEG AMA-kod: 69-04410 GRUNDERING Ända fram till 30-talet användes huvudsakligen hyvlat, tätvuxet furukärnvirke till klädselbräda. Detta virke

Läs mer

Byggnadsvård i Bergslagen AB

Byggnadsvård i Bergslagen AB Utfärdat av: Datum: : Sida/(Sidor) Jan-Olof Björklund 2007-06-27 1 (7) Bakgrund Kungsuddens kungsgård är en mycket intressant kulturhistorisk sevärdhet som grundades av Gustav Vasa på 1500-talet. Kungsgården

Läs mer

Den s.k. Järnboden vid Karlsdals bruk

Den s.k. Järnboden vid Karlsdals bruk Den s.k. Järnboden vid Karlsdals bruk Karlskoga socken och kommun, Värmland Renovering 2013 Charlott Torgén Rapport 2013:14 Engelbrektsgatan 3 Box 314, 701 46 ÖREBRO Tel. 019-602 87 00 www.olm.se 2 INLEDNING...

Läs mer

Bagarstuga, Mullhyttan

Bagarstuga, Mullhyttan Bagarstuga, Mullhyttan Sörhult 1:7, Kvistbro socken, Lekebergs kommun, Närke Svampsanering Antikvarisk rapport 2008 Charlotta Hagberg Örebro läns museum Rapport 2008:8 Innehållsförteckning Inledning 3

Läs mer

Östergötlands museum :- av totalkostnaden :-. Beslut från Länsstyrelsen dnr Ansökan till Länsstyrelsen dnr 385/14

Östergötlands museum :- av totalkostnaden :-. Beslut från Länsstyrelsen dnr Ansökan till Länsstyrelsen dnr 385/14 2 Gården anges som stadstomt redan under tidigt 1600-tal och består av ett bostadshus från slutet av 1700-talet och diverse uthus såsom stall och magasin, vagnsbod, vedbod, fårhus och hönshus. Innergården

Läs mer

måla fasad spara tid med rätt verktyg!

måla fasad spara tid med rätt verktyg! måla fasad spara tid med rätt verktyg! När ljuset och värmen återvänder kan det hända att du plötsligt upptäcker hur ditt hus ser ut på utsidan. Aj då. Är det dags att måla om fasaden? Och visst, det är

Läs mer

LINDHOVS KUNGSGÅRD Rapport över renovering av byggnadsminne

LINDHOVS KUNGSGÅRD Rapport över renovering av byggnadsminne LINDHOVS KUNGSGÅRD Rapport över renovering av byggnadsminne Britt-Marie Lennartsson RENOVERING AV FASAD Lindhovs kungsgård, Lindhov 1:1,Lindberga socken, Varbergs kommun 2014:22 OMSLAGSBILD K 2014-72 FOTO

Läs mer

DEN HÅLLBARA FÄRGEN MÅLA TRÄFASADER ARBETSRÅD UTOMHUS

DEN HÅLLBARA FÄRGEN MÅLA TRÄFASADER ARBETSRÅD UTOMHUS DEN HÅLLBARA FÄRGEN MÅLA TRÄFASADER ARBETSRÅD UTOMHUS DET HÄR BEHÖVER DU FÖR ATT MÅLA TRÄFASADER OCH SNICKERIER Stege eller ställning/ lift Skyddplast, maskeringstejp Beckers Fasadtvätt och/eller Beckers

Läs mer

Underh.ren. = AMA-kod: 959-24409 alt. Vid kulörbyte = AMA-kod: 959-24410 alt. Totalrenovering = AMA-kod: 959-14810

Underh.ren. = AMA-kod: 959-24409 alt. Vid kulörbyte = AMA-kod: 959-24410 alt. Totalrenovering = AMA-kod: 959-14810 1 ARBETSBESKRIVNING 03 12 03 FÖNSTERRENOVERING WIBOLINE 3-STEG Underh.ren. = AMA-kod: 959-24409 alt. Vid kulörbyte = AMA-kod: 959-24410 alt. Totalrenovering = AMA-kod: 959-14810 Flagande och ruttnande

Läs mer

Byggnader inom Nora stationsområde

Byggnader inom Nora stationsområde Byggnader inom Nora stationsområde Nora socken och kommun, Västmanland Underhållsarbeten 2011 Örjan Hedhman Rapport 2011:20 Engelbrektsgatan 3 Box 314, 701 46 ÖREBRO Tel. 019-602 87 00 www.olm.se 2 3 INLEDNING...

Läs mer

Datum. Besiktningsdatum Fotodokumentation

Datum. Besiktningsdatum Fotodokumentation Datum Rådgivningsprotokoll 2016-06-03 Dnr 2490 /310 Byggnadsantikvarie Ulrika Olsson 026-65 56 34 ulrika.olsson@xlm.se Besiktningsdatum 2016-06-01 Fotodokumentation 2016-06-01 Forsbacka 20:9 Forsbacka

Läs mer

Granbomsstugan. Byte av fasadpanel 2007. Örebro läns museum Rapport 2010:23. Charlott Torgén. Frövi 9:1, Näsby socken, Lindesbergs kommun, Västmanland

Granbomsstugan. Byte av fasadpanel 2007. Örebro läns museum Rapport 2010:23. Charlott Torgén. Frövi 9:1, Näsby socken, Lindesbergs kommun, Västmanland Granbomsstugan Frövi 9:1, Näsby socken, Lindesbergs kommun, Västmanland Byte av fasadpanel 2007 Charlott Torgén Örebro läns museum Rapport 2010:23 INLEDNING... 3 ADMINISTRATIVA UPPGIFTER... 3 BYGGNADSBESKRIVNING...

Läs mer

Av de 130 som svarat är 61 EJ intresserade att byta fönster 69 ÄR intresserade att byta fönster Fördelningen är lika mellan Alt 1 och Alt 2

Av de 130 som svarat är 61 EJ intresserade att byta fönster 69 ÄR intresserade att byta fönster Fördelningen är lika mellan Alt 1 och Alt 2 Förfrågan om intresse att renovera fönster Har skickats ut till alla 176 hus inom Akalladalen 130 hus har svarat Av de 130 som svarat är 61 EJ intresserade att byta fönster 69 ÄR intresserade att byta

Läs mer

Norr Hårsbäcks fd missonshus

Norr Hårsbäcks fd missonshus Kulturmiljövård Mälardalen Rapport 2006:12 Norr Hårsbäcks fd missonshus Fönstrerrenovering 2005 Antikvarisk kontroll Norr Hårsbäck 1:10 Västerlövsta socken Uppland Helén Sjökvist Innehåll Inledning...

Läs mer

Konstbacken. Målningsarbeten Örebro läns museum Rapport 2008:25. Charlott Torgén Charlotta Hagberg

Konstbacken. Målningsarbeten Örebro läns museum Rapport 2008:25. Charlott Torgén Charlotta Hagberg Konstbacken Konstbacken östra 17, Ljusnarsbergs socken och kommun, Västmanland Målningsarbeten 2008-2009 Charlott Torgén Charlotta Hagberg Örebro läns museum Rapport 2008:25 2 Innehållsförteckning INLEDNING...4

Läs mer

YTTERVÄGG Väggen är klädd med tegel på utsidan

YTTERVÄGG Väggen är klädd med tegel på utsidan Väggen är klädd med tegel på utsidan Det luktar från väggen. Dålig luftspalt bakom teglet och undermålig dränering av vatten som trängt in. Öppna tegelfogar saknas i första skiftet över sockeln. Eller

Läs mer

Forshammars Bergverk, malverk I o. II

Forshammars Bergverk, malverk I o. II Forshammars Bergverk, malverk I o. II Fönster- och takarbeten, 2001 Tak- och måleriarbeten, 2002 Ramsbergs sn, Lindesbergs kn, Västmanland Kulturmiljövård Linda Gustafsson 2006 Antikvarisk rapport Beskrivning

Läs mer

LINOLJEFÄRG PÅ TIDIGARE SLAMFÄRGSMÅLAD PANEL alt. KRAFTIGT UTKRITAD LASYR/TÄCKLASYR/CUPRINOL

LINOLJEFÄRG PÅ TIDIGARE SLAMFÄRGSMÅLAD PANEL alt. KRAFTIGT UTKRITAD LASYR/TÄCKLASYR/CUPRINOL 03 12 05 ARBETSBESKRIVNING LINOLJEFÄRG PÅ TIDIGARE SLAMFÄRGSMÅLAD PANEL alt. KRAFTIGT UTKRITAD LASYR/TÄCKLASYR/CUPRINOL WIBOLINE 3-STEG AMA-kod: 929-24410 Hus som målats med Falu Rödfärg eller andra slamfärger

Läs mer

Värde: 45 kr DEMIDEKK FÄRGKARTA UTOMHUS TERRASSLASYR BLI EN DEMIDEKKARE DU OCKSÅ

Värde: 45 kr DEMIDEKK FÄRGKARTA UTOMHUS TERRASSLASYR BLI EN DEMIDEKKARE DU OCKSÅ Värde: 45 kr DEMIDEKK FÄRGKARTA UTOMHUS TERRASSLASYR BLI EN DEMIDEKKARE DU OCKSÅ TERRASSLIV Livet på terrassen njuter du bäst av när du kan göra just det alltså njuta utan att behöva tänka på underhåll

Läs mer

Måla fönster och snickerier. Arbetsråd Bestå Fönstersystem.

Måla fönster och snickerier. Arbetsråd Bestå Fönstersystem. Måla fönster och snickerier Arbetsråd Bestå Fönstersystem. De mest utsatta delarna på huset. Fönster, vindskivor, foder, knutbrädor och andra snickeridetaljer är de mest utsatta delarna på ett hus. Därför

Läs mer

Behandla uteplatser Arbetsråd för Alcro Träolja, Ädel Trälack, Terrass och Bestå Fönsterfärg.

Behandla uteplatser Arbetsråd för Alcro Träolja, Ädel Trälack, Terrass och Bestå Fönsterfärg. Behandla uteplatser Arbetsråd för Alcro Träolja, Ädel Trälack, Terrass och Bestå Fönsterfärg. Skyddar trä i vått och torrt. Trä är ett levande material som bryts ned av fukt och mikroorganismer och spricker

Läs mer

TRÄTJÄRA NATURENS EGEN MÅLARFÄRG

TRÄTJÄRA NATURENS EGEN MÅLARFÄRG MÅLNINGS- GUIDE PIGMENTERAD TRÄTJÄRA LJUS TJÄROLJA TRÄTJÄRA NATURENS EGEN MÅLARFÄRG TJÄRLEK by TUSENÅRIG TJÄRLEKSHISTORIA FRÅN SKOGEN Från vikingaskepp till moderna villor och utemöbler. Trätjära är som

Läs mer

Bergs kyrka. Underhållsåtgärder på klockstapel och fönster. Antikvarisk kontroll. Bergs prästgård 2:1 Bergs socken Västmanland.

Bergs kyrka. Underhållsåtgärder på klockstapel och fönster. Antikvarisk kontroll. Bergs prästgård 2:1 Bergs socken Västmanland. Kulturmiljövård Mälardalen Rapport 2008:65 Bergs kyrka Underhållsåtgärder på klockstapel och fönster Antikvarisk kontroll Bergs prästgård 2:1 Bergs socken Västmanland Helén Sjökvist Bergs kyrka Underhållsåtgärder

Läs mer

Ytbehandling. Du ska här få kännedom om tre typer av ytbehandlingar.

Ytbehandling. Du ska här få kännedom om tre typer av ytbehandlingar. Ytbehandling. Du ska här få kännedom om tre typer av ytbehandlingar. Med ytbehandling menas att man behandlar en trä eller metallyta med något ämne så att den blir vacker, hållbar och lättskött. De tre

Läs mer

Lindgården Lasarettet Medevi brunn

Lindgården Lasarettet Medevi brunn Rapport 2012:208 Antikvarisk medverkan Lindgården Lasarettet Medevi brunn Medevi brunn 2:1 Västra Ny socken Motala kommun Östergötlands län Marie Hagsten Ö S T E R G Ö T L A N D S M U S E U M AVDELNINGEN

Läs mer

OBS!! Kontakta alltid oss före målning på putsade ytor så att vi kan anpassa behandlingen efter underlag och tänkt slutresultat.

OBS!! Kontakta alltid oss före målning på putsade ytor så att vi kan anpassa behandlingen efter underlag och tänkt slutresultat. ARBETSBESKRIVNING 03 12 05 RENOVERING TIDIGARE OLJEFÄRGSMÅLAD PUTS UTVÄNDIGT LINOLJEFÄRG PÅ PUTSADE FASADER AMA-Kod: 959-28512 Fram till 1950-talet var det inte ovanligt att putsade hus, framförallt i

Läs mer

Håll ditt hus rent och fräscht. med rengöringsprodukter ur Alcros Delfinserie.

Håll ditt hus rent och fräscht. med rengöringsprodukter ur Alcros Delfinserie. Håll ditt hus rent och fräscht med rengöringsprodukter ur Alcros Delfinserie. Hur ofta tvättar du huset? Ditt hus kostar säkert många gånger mer än din bil. Men hur ofta tvättar du det? Och hur ofta tvättar

Läs mer

6.7 Ö7 Hamnekärret - Lössgård

6.7 Ö7 Hamnekärret - Lössgård 6.7 Ö7 Hamnekärret - Lössgård Hamnekärret är en dalgång som sträcker sig från Rödsvägen ner till Hamnebukten och Stora Stenar. Husen ligger längs med vägen och bergen med odlingsmark däremellan. Bebyggelsen

Läs mer

Vasatornet. Kersti Lilja. Restaurering av tak, klocktorn och fönster

Vasatornet. Kersti Lilja. Restaurering av tak, klocktorn och fönster Restaurering av tak, klocktorn och fönster Vasatornet Antikvarisk kontroll, Rydboholm 2:1, Östra Ryds socken i Österåkers kommun, Uppland Kersti Lilja Rapport 2003:35 Box 6176 102 33 Stockholm Tel 08-690

Läs mer

Bilaga 1: Åtgärdsbehov BILAGA 1. 2 Grundläggning Bjälkar och blindbotten. 3 Exteriör 3.1 Murverk och fasader. En del små och ytliga or-angrepp

Bilaga 1: Åtgärdsbehov BILAGA 1. 2 Grundläggning Bjälkar och blindbotten. 3 Exteriör 3.1 Murverk och fasader. En del små och ytliga or-angrepp Bilaga 1: Åtgärdsbehov BILAGA 1 Prioritering 1: akut åtgärdsbehov. : bör göras snarast och bör hållas under uppsikt. Åtgärd inom 3 år. 3: icke akut åtgärdsbehov. Bör åtgärdas i samband med nästa renoveringstillfälle.

Läs mer

Svartå hammarsmedjedja

Svartå hammarsmedjedja Svartå hammarsmedjedja Svartå 1:194, Nysunds socken, Degerfors kommun, Närke Renovering av fönster och dörrar, år 2006 Charlott Hansen Örebro läns museum Rapport 2006:29 Översiktlig beskrivning Svartå

Läs mer

Mängdbeskrivning. Länsstyrelsen Värmland Förfrågningsunderlag. Byggnadsvårdsåtgärder. Handling 3. Sidantal 10. Datum 2011-01- 23

Mängdbeskrivning. Länsstyrelsen Värmland Förfrågningsunderlag. Byggnadsvårdsåtgärder. Handling 3. Sidantal 10. Datum 2011-01- 23 Handling 3 Sidantal 10 Länsstyrelsen Värmland Förfrågningsunderlag S e g e n ä s s ä t e r n Byggnadsvårdsåtgärder S ä t e r p r o j e k t e t 1 b Datum 2011-01- 23 BET ÄNDRINGEN AVSER DATUM SIGN Innehåll

Läs mer

Antikvarisk kontroll vid fönsterrenovering, Görvälns slott, Järfälla socken, Järfälla kommun, Uppland. Lisa Sundström Rapport 2004:33

Antikvarisk kontroll vid fönsterrenovering, Görvälns slott, Järfälla socken, Järfälla kommun, Uppland. Lisa Sundström Rapport 2004:33 Görvälns slott Antikvarisk kontroll vid fönsterrenovering, Görvälns slott, Järfälla socken, Järfälla kommun, Uppland Lisa Sundström Rapport 2004:33 Görvälns slott Antikvarisk kontroll vid fönsterrenovering,

Läs mer

Nämdö kyrka. Antikvarisk kontroll vid ommålning, Nämdö kyrka, Nämdö socken, Värmdö kommun, Södermanland. Lisa Sundström Rapport 2007:32

Nämdö kyrka. Antikvarisk kontroll vid ommålning, Nämdö kyrka, Nämdö socken, Värmdö kommun, Södermanland. Lisa Sundström Rapport 2007:32 Nämdö kyrka Antikvarisk kontroll vid ommålning, Nämdö kyrka, Nämdö socken, Värmdö kommun, Södermanland Lisa Sundström Rapport 2007:32 Nämdö kyrka Antikvarisk kontroll vid ommålning, Nämdö kyrka, Nämdö

Läs mer

YTBEHANDLING MED TJÄRLEK LJUS TJÄROLJA

YTBEHANDLING MED TJÄRLEK LJUS TJÄROLJA YTBEHANDLING MED TJÄRLEK LJUS TJÄROLJA HÅLLBART ALTANSKYDD EN KÄRLEKSAFFÄR EN REN NATURPRODUKT Auson Ljus Tjärolja är naturens eget träskydd. Metoden att använda trätjära för att ge skydd åt trädetaljer

Läs mer

Herdins utomhusprodukter. Järnvitriol och tjära tradition som ligger i tiden

Herdins utomhusprodukter. Järnvitriol och tjära tradition som ligger i tiden Herdins utomhusprodukter Järnvitriol och tjära tradition som ligger i tiden Hitta den moderna känslan, med traditionella metoder Järnvitriol och tjära är metoder för att ytbehandla trä som är verkligt

Läs mer

Nulägesbeskrivning. Läge. Exteriör. Våningsantal. Grund Torpargrund, stomme Timmerstomme.

Nulägesbeskrivning. Läge. Exteriör. Våningsantal. Grund Torpargrund, stomme Timmerstomme. - " t. Vård- och underhållsplan, Granskogs torp, Säby 3: 71, Västra Jåtvatåliet. Järfälla kommun Nulägesbeskrivning Läge Granskogs torp ligger på ]änrafåltet inom Västra järvafältets naturreservat, Torpet

Läs mer

DEN HÅLLBARA FÄRGEN MÅLA MÖBLER/ SNICKERIER ARBETSRÅD INOMHUS

DEN HÅLLBARA FÄRGEN MÅLA MÖBLER/ SNICKERIER ARBETSRÅD INOMHUS DEN HÅLLBARA FÄRGEN MÅLA MÖBLER/ SNICKERIER ARBETSRÅD INOMHUS MÅLA MÖBLER OCH SNICKERIER INOMHUS Med Beckers Elegant Aqua Lackfärg kan du måla det mesta i snickeriväg inomhus. Med snickerier menas fönster,

Läs mer

Måla träfasader Arbetsråd för Bestå, Modern, Fasad, Slamfärg och Allmoge målningssystem.

Måla träfasader Arbetsråd för Bestå, Modern, Fasad, Slamfärg och Allmoge målningssystem. Måla träfasader Arbetsråd för, Modern, Fasad, Slamfärg och Allmoge målningssystem. Innan du börjar måla. För att få ett bra resultat är det viktigt att du väljer lämplig färgtyp till ditt hus. Har du en

Läs mer

Svepartorp 1:5 Ljusnarbergs socken och kommun, Västmanland

Svepartorp 1:5 Ljusnarbergs socken och kommun, Västmanland Svepartorp 1:5 Ljusnarbergs socken och kommun, Västmanland Etapp 2, reparation av grund, timmerarbeten samt dräneringsarbeten, 2007 Antikvarisk rapport Anneli Borg Rapport 2007:32 Inledning Svepartorp

Läs mer

Om våra massiva och sköna trägolv.

Om våra massiva och sköna trägolv. Om våra massiva och sköna trägolv. rum att leva med Trä är världens naturligaste byggmaterial. Den här broschyren sammanfattar det viktigaste du behöver veta om trägolven från Norrlands trä som grundades

Läs mer

VINÄSFÖNSTER. Montering och underhåll VINÄSFÖNSTER.SE

VINÄSFÖNSTER. Montering och underhåll VINÄSFÖNSTER.SE VINÄSFÖNSTER Montering och underhåll VINÄSFÖNSTER.SE Vinäs Fönsterindustri AB Vinäs Byväg 42 792 91 Mora 0250-162 40 info@vinasfonster.se www.vinasfonster.se Vinäsfönster klassiska fönster som lyfter fram

Läs mer

Rapport 2013:27. Antikvarisk medverkan vid exteriör ommålning och fönsterrenovering i Loskälvagården, Lohärads socken, Norrtälje kommun, Uppland

Rapport 2013:27. Antikvarisk medverkan vid exteriör ommålning och fönsterrenovering i Loskälvagården, Lohärads socken, Norrtälje kommun, Uppland Rapport 2013:27 Loskälvagården Antikvarisk medverkan vid exteriör ommålning och fönsterrenovering i Loskälvagården, Lohärads socken, Norrtälje kommun, Uppland Hedvig Bellberg Läs rapporten i PDF www.stockholmslansmuseum.se

Läs mer

NORRA HÄLJARÖD 5:10 HÖGANÄS KOMMUN, SKÅNE LÄN ANTIKVARISK FÖRBESIKTNING 2015 RENOVERING AV BONINGSHUS RANBY TEXT & KULTURMILJÖ

NORRA HÄLJARÖD 5:10 HÖGANÄS KOMMUN, SKÅNE LÄN ANTIKVARISK FÖRBESIKTNING 2015 RENOVERING AV BONINGSHUS RANBY TEXT & KULTURMILJÖ NORRA HÄLJARÖD 5:10 HÖGANÄS KOMMUN, SKÅNE LÄN ANTIKVARISK FÖRBESIKTNING 2015 RENOVERING AV BONINGSHUS RANBY TEXT & KULTURMILJÖ Innehåll Medverkande.2 Bakgrund och omfattning...2 Planerade åtgärder...3

Läs mer

Ställdalsgård, hus 4. Renovering av hus 4, år Ställdalen 1:2, Ljusnarsbergs socken, Ljusnarsbergs kommun, Västmanland.

Ställdalsgård, hus 4. Renovering av hus 4, år Ställdalen 1:2, Ljusnarsbergs socken, Ljusnarsbergs kommun, Västmanland. Ställdalsgård, hus 4 Ställdalen 1:2, Ljusnarsbergs socken, Ljusnarsbergs kommun, Västmanland Renovering av hus 4, år 2005-2006 Charlott Hansen Örebro läns museum Rapport 2006:31 Översiktlig beskrivning

Läs mer

Färgundersökning Väntsalen i Virserums jvstn

Färgundersökning Väntsalen i Virserums jvstn Färgundersökning Väntsalen i Virserums jvstn Virserums sn, Hultsfreds kommun, Småland Richard Edlund Kalmar läns museum Byggnadsantikvariska rapporter maj 2006 KALMAR LÄNS MUSEUM Färgundersökning av väntsalen

Läs mer

Flügger Skötselråd. För dina behandlade ytor. Användningsområde / Inomhus och utomhus

Flügger Skötselråd. För dina behandlade ytor. Användningsområde / Inomhus och utomhus Flügger Skötselråd För dina behandlade ytor Användningsområde / Inomhus och utomhus Innehåll Flügger Skötselråd - För dina behandlade ytor Målade våtrum Sidan 3 Tapetserade ytor Sidan 3 Övriga ytor inomhus

Läs mer

dessa. Viktigt är att inte bygga fickor som håller fukt. Trä utomhus håller länge om det kan torka upp emellanåt. Så luftspalter överallt!

dessa. Viktigt är att inte bygga fickor som håller fukt. Trä utomhus håller länge om det kan torka upp emellanåt. Så luftspalter överallt! Staketbygge Vi har länge haft på listan att bygga ett staket men det har blivit uppskjutet flera gånger. Nu kom vi i alla fall igång och Göran testade om det går med hans jordborr. Visst gick det utom

Läs mer

Lantbrukets ekonomibyggnader

Lantbrukets ekonomibyggnader Lantbrukets ekonomibyggnader År 2006 Charlott Hansen Örebro läns museum Rapport 2007:5 Översiktlig beskrivning Under år 2006 har Länsstyrelsen genomfört en riktad satsning mot lantbrukets ekonomibyggnader.

Läs mer

Klockstapeln vid Dylta Bruk Axbergs socken, Örebro kommun, Närke

Klockstapeln vid Dylta Bruk Axbergs socken, Örebro kommun, Närke Klockstapeln vid Dylta Bruk Axbergs socken, Örebro kommun, Närke Ommålning av klockstapeln vid Dylta Bruks herrgård 2005 Antikvarisk rapport Charlott Hansen Rapport 2005:12 2005-12-09 Översiktlig beskrivning

Läs mer

Kulturreservatet Pershyttans bergsmansby

Kulturreservatet Pershyttans bergsmansby Kulturreservatet Pershyttans bergsmansby Nora socken och kommun, Västmanland Underhållsarbeten 2011 (april2012) Örjan Hedhman Rapport 2012:06 Engelbrektsgatan 3 702 12 ÖREBRO Tel. 019-602 87 00 www.olm.se

Läs mer

Behandla uteplatser. Arbetsråd för Alcro träoljor, Ädel Trälack, Altan Lasyrfärg och Bestå Fönsterfärg.

Behandla uteplatser. Arbetsråd för Alcro träoljor, Ädel Trälack, Altan Lasyrfärg och Bestå Fönsterfärg. Behandla uteplatser Arbetsråd för Alcro träoljor, Ädel Trälack, Altan Lasyrfärg och Bestå Fönsterfärg. Skyddar trä i vått och torrt. Trä är ett levande material som bryts ned av fukt och mikroorganismer

Läs mer

Klimatförändringar och kulturhistoriska byggnader i Värmland

Klimatförändringar och kulturhistoriska byggnader i Värmland Klimatförändringar och kulturhistoriska byggnader i Värmland - anpassning genom förebyggande underhåll Klimatet i Värmland förändras De senaste århundradenas ökade koldioxidutsläpp har gett upphov till

Läs mer

Kulturreservatet Öna Ö S T E R G Ö T L A N D S M U S E U M. Rapport 2012:216. Antikvarisk medverkan

Kulturreservatet Öna Ö S T E R G Ö T L A N D S M U S E U M. Rapport 2012:216. Antikvarisk medverkan Rapport 2012:216 Antikvarisk medverkan Kulturreservatet Öna Öna 1:3 och 1:5 Nykils socken Linköpings kommun Östergötlands län Marie Hagsten Ö S T E R G Ö T L A N D S M U S E U M AVDELNINGEN FÖR ARKEOLOGI

Läs mer

Hunnestads kyrka. Britt-Marie Lennartsson INTYG OCH RAPPORT ÖVER RENOVERING. Renovering av fönster och fasadlagning

Hunnestads kyrka. Britt-Marie Lennartsson INTYG OCH RAPPORT ÖVER RENOVERING. Renovering av fönster och fasadlagning Hunnestads kyrka Renovering av fönster och fasadlagning Britt-Marie Lennartsson INTYG OCH RAPPORT ÖVER RENOVERING Hunnestads kyrka, Hunnestads socken, Varbergs kommun 2016:25 Hunnestads läge i Halland

Läs mer

utmärkt luft kvalité ... och en känsla av levande trä

utmärkt luft kvalité ... och en känsla av levande trä möjlighet att bygga Massivtimmerhus: utmärkt luft kvalité... och en känsla av levande trä - huset som lever. Och i vilket det är bra att leva. Traditionell byggnadsteknik: genom att utnyttja vackert och

Läs mer

Klimatförändringar och kulturhistoriska träbyggnader

Klimatförändringar och kulturhistoriska träbyggnader Klimatförändringar och kulturhistoriska träbyggnader - anpassning genom förebyggande underhåll Utgiven av: Länsstyrelserna Utgivningsår: 2015 Copyright: Länsstyrelserna Diarienummer: 5591-2015 ISBN/ISSN-nr:

Läs mer

TRÄ- FASAD SÅ ENKELT ATT DU GÖR DET SJÄLV! www.grabber.se

TRÄ- FASAD SÅ ENKELT ATT DU GÖR DET SJÄLV! www.grabber.se TRÄ- FASAD SÅ ENKELT ATT DU GÖR DET SJÄLV! www.grabber.se PANEL & LIST En välskött fasad är en investering som ger dig ett hus med högre värde och med rätt isolering en bättre ekonomi. Trä är ett levande

Läs mer

Vita Magasinet. Återställande av bjälklag och renovering av fuktskada. Antikvarisk medverkan. Andra sidan 1:63 Sura socken Västmanlands län

Vita Magasinet. Återställande av bjälklag och renovering av fuktskada. Antikvarisk medverkan. Andra sidan 1:63 Sura socken Västmanlands län Västmanlands läns museum Kulturmiljö Rapport B 2012:B4 Vita Magasinet Återställande av bjälklag och renovering av fuktskada Antikvarisk medverkan Andra sidan 1:63 Sura socken Västmanlands län Lisa Skanser

Läs mer

RAMBESKRIVNING UTVÄNDIG MÅLNING

RAMBESKRIVNING UTVÄNDIG MÅLNING sida 1 av 5 HOSPITALGATAN 6 Marstrand RAMBESKRIVNING UTVÄNDIG MÅLNING HOSPITALSGATAN Hospitalgatan 6 sida 2 av 5 sida 3 av 5 BESKRIVNING OMRÅDET Förbos fastighet med adress Hospitalgatan 6 är belägen i

Läs mer

ÖVERLÅTELSEBESIKTNING

ÖVERLÅTELSEBESIKTNING 2014-06-24 ÖVERLÅTELSEBESIKTNING Berg Hackås-Gärde 1:9 Gärde 650, 830 23 Hackås Oktopal AB Samuel Permans gata 2, 831 30 Östersund Tel: 063-123530 Organistaionsnummer: 556669-0144, F-skattesedel www.oktopal.se

Läs mer

klassisk vinterskrud villa i belysning heta kaxigt i färg lys upp din trädgård arkitektritat på landet renoveringstips skapa egna grupper

klassisk vinterskrud villa i belysning heta kaxigt i färg lys upp din trädgård arkitektritat på landet renoveringstips skapa egna grupper FÖR DIG SOM SKA BYGGA om OCH RENOVERA! VÅRT NYA HUS Nr.12 2012 belysning lys upp din trädgård teveprofilen Andrea engsäll inreder med detaljer vinterväxter skapa egna grupper 14 heta kaminer GÖR om köket

Läs mer

Gammaldags Linoljefärg

Gammaldags Linoljefärg 03 12 05 Gammaldags Linoljefärg Linoljefärg har som vi redan noterat använts under mycket lång tid och har haft naturliga variationer både beroende på målarens kunskaper och erfarenhet som på geografiskt

Läs mer

ANTIKVARISK BYGGNADSBESKRIVNING

ANTIKVARISK BYGGNADSBESKRIVNING ANTIKVARISK URSPRUNGLIGA BYGGNADSDELAR / BYGGNADSDETALJER SADELTAK NU MED BETONGPANNOR HÄNG- OCH STUPRÖR DELVIS UTBYTTA TEGELSTENSMURAD SKORSTEN NU PLÅTINKLÄDD FÖNSTER MED RUNDBÅGE- FORMADE BÅGAR TIMMERPANEL

Läs mer

Färgmöte Fristad 30 Januari 2011

Färgmöte Fristad 30 Januari 2011 Färgmöte Fristad 30 Januari 2011 Söndagen den 30 Januari möttes vi för en sista diskussion om färgerna som ska bli i Storstugan. Anders har tidigare provmålat grundfärgen till schablonen och även gjort

Läs mer

Rapport 2013:14. Antikvarisk medverkan vid omputsning av Hagbystugorna, Österåkers socken, Österåkers kommun, Uppland.

Rapport 2013:14. Antikvarisk medverkan vid omputsning av Hagbystugorna, Österåkers socken, Österåkers kommun, Uppland. Rapport 2013:14 Hagbystugorna Antikvarisk medverkan vid omputsning av Hagbystugorna, Österåkers socken, Österåkers kommun, Uppland. Hedvig Bellberg Läs rapporten i PDF www.stockholmslansmuseum.se Rapport

Läs mer

Norr Hårsbäcks missionshus

Norr Hårsbäcks missionshus Kulturmiljövård Mälardalen Rapport 2007:57 Norr Hårsbäcks missionshus Renovering av murstock och kakelugn Antikvarisk kontroll Norr Hårsbäck 1:10 Västerlövsta socken Uppland Helén Sjökvist Innehållsförteckning

Läs mer

Villa Vera, Ronneby brunn

Villa Vera, Ronneby brunn 2006:29 Villa Vera, Ronneby brunn Byggnadsminne nr 72 Slutrapport, antikvarisk kontroll Exteriör renovering Rapport, år och nr: 2006:29 Rapportnamn: Villa Vera, Ronneby Brunn Byggnadsminne nr 72. Slutrapport,

Läs mer

Italienska villan, Ronneby brunn

Italienska villan, Ronneby brunn 2006:28 Italienska villan, Ronneby brunn Byggnadsminne nr 72 Slutrapport, antikvarisk kontroll Exteriör renovering Rapport, år och nr: 2006:28 Rapportnamn: Italienska villan, Ronneby Brunn Byggnadsminne

Läs mer

MÅLNINGSGUIDE TJÄRLEK TRÄTJÄRA NATURENS PIGMENTERAD TRÄTJÄRA TJÄROLJA EGEN MÅLARFÄRG

MÅLNINGSGUIDE TJÄRLEK TRÄTJÄRA NATURENS PIGMENTERAD TRÄTJÄRA TJÄROLJA EGEN MÅLARFÄRG MÅLNINGSGUIDE PIGMENTERAD TRÄTJÄRA TJÄROLJA TRÄTJÄRA NATURENS EGEN MÅLARFÄRG TJÄRLEK by HUNDRAÅRIG TJÄRLEKSHISTORIA FRÅN SKOGEN Från vikingaskepp till moderna villor och utemöbler. Trätjära är som jeans

Läs mer

DEMIDEKK FÄRGKARTA UTOMHUS HELMATT TÄCKFÄRG BLI EN DEMIDEKKARE DU OCKSÅ

DEMIDEKK FÄRGKARTA UTOMHUS HELMATT TÄCKFÄRG BLI EN DEMIDEKKARE DU OCKSÅ FÄRGKARTA UTOMHUS HELMATT TÄCKFÄRG VÄLJ KULÖR MED OMSORG Att välja kulör till ett helt hus är ett stort beslut. Kulören skall passa bra till såväl omgivningen som husets arkitektur, säger Lisbeth Larsen,

Läs mer

Måla träfasader. Arbetsråd för fasadsystem Bestå, Modern Oljefärg, Genuin, Fasad och Allmoge.

Måla träfasader. Arbetsråd för fasadsystem Bestå, Modern Oljefärg, Genuin, Fasad och Allmoge. Måla träfasader Arbetsråd för fasadsystem Bestå, Modern Oljefärg, Genuin, Fasad och Allmoge. Innan du börjar måla. För att få ett bra resultat är det viktigt att du väljer lämplig färgtyp till ditt hus.

Läs mer

Fakta om S venska L inoljeprodukter

Fakta om S venska L inoljeprodukter Fakta om S venska L inoljeprodukter Villafärg Reback 08-30 03 29 www.linolja.org villafarg.reback@bredband.net 1 E n liten guide till vad som är Rå kallpressad linolja jungfruolja Linfrö innehåller ca

Läs mer

DEN HÅLLBARA FÄRGEN LACKA/OLJA TRÄGOLV ARBETSRÅD INOMHUS

DEN HÅLLBARA FÄRGEN LACKA/OLJA TRÄGOLV ARBETSRÅD INOMHUS DEN HÅLLBARA FÄRGEN LACKA/OLJA TRÄGOLV ARBETSRÅD INOMHUS LACKA/OLJA GOLV INOMHUS Finns det något vackrare än ett nyslipat och nylackat trägolv? Träets ådring bildar ett naturligt och oregelbundet mönster.

Läs mer

Fakta om S venska L inoljeprodukter

Fakta om S venska L inoljeprodukter Fakta om S venska L inoljeprodukter Villafärg Reback Box 6062 102 31 Stockholm Odengatan 74 Villafärg Reback 08-30 03 29 www.linolja.org villafarg.reback@bredband.net 1 E n liten guide till vad som är

Läs mer

Kungsgården. Fasadrestaurering av gårdshuset. Antikvarisk medverkan. Kungsgården 3 Arboga stadsförsamling Västmanlands län.

Kungsgården. Fasadrestaurering av gårdshuset. Antikvarisk medverkan. Kungsgården 3 Arboga stadsförsamling Västmanlands län. Västmanlands läns museum Kulturmiljö Rapport B 2012:B11 Kungsgården Fasadrestaurering av gårdshuset Antikvarisk medverkan Kungsgården 3 Arboga stadsförsamling Västmanlands län Ia Manbo Kungsgården 3 fasadrestaurering

Läs mer

Kalla 3. Restaurering av fönster - etapp 1. Antikvarisk medverkan. Kalla 3 Västerås stad Västmanlands län. Ia Manbo

Kalla 3. Restaurering av fönster - etapp 1. Antikvarisk medverkan. Kalla 3 Västerås stad Västmanlands län. Ia Manbo Västmanlands läns museum Kulturmiljö Rapport B 2013:B5 Kalla 3 Restaurering av fönster - etapp 1 Antikvarisk medverkan Kalla 3 Västerås stad Västmanlands län Ia Manbo Kalla 3 Restaurering av fönster etapp

Läs mer

Matts-Ersgården i Olsbenning

Matts-Ersgården i Olsbenning Kulturmiljövård Mälardalen Rapport 2006:51 Matts-Ersgården i Olsbenning Restaurering av bagarstugan Antikvarisk kontroll Olsbenning 1:5 Karbennings socken Västmanland Helén Sjökvist Anders Eriksson Innehållsförteckning

Läs mer

Görvälns slott. Antikvarisk kontroll vid upprustning av tak och vindsfönster m m, Görvälns slott, Järfälla socken, Järfälla kommun, Uppland

Görvälns slott. Antikvarisk kontroll vid upprustning av tak och vindsfönster m m, Görvälns slott, Järfälla socken, Järfälla kommun, Uppland Görvälns slott Antikvarisk kontroll vid upprustning av tak och vindsfönster m m, Görvälns slott, Järfälla socken, Järfälla kommun, Uppland Lisa Sundström Rapport 2006:12 Görvälns slott Antikvarisk kontroll

Läs mer

Torps metodistkapell

Torps metodistkapell Torps metodistkapell Antikvarisk medverkan vid målning av kapell och klockstapel Mönsterås-Torp 3:17, Mönsterås socken, Mönsterås kommun, Kalmar län, Småland Ulrika Haraldsson Kalmar läns museum Byggnadsantikvarisk

Läs mer

Lohärads klockstapel

Lohärads klockstapel Lohärads klockstapel Antikvarisk kontroll vid renovering, Lohärads klockstapel, Lohärad socken, Norrtälje kommun, Uppland Lisa Sundström Rapport 2004:24 Lohärads klockstapel Antikvarisk kontroll vid renovering,

Läs mer

Panelbyte Valla tingshus 2015

Panelbyte Valla tingshus 2015 Panelbyte Valla tingshus 2015 Text och foto av: Björn Frodin, Timmerbjörn Datum: 2015-08-06 Husets bakgrund: Tingshuset ägs av Töreboda kommun och förvaltas av MTG tekniska förvaltningen. Byggnaden är

Läs mer

Fönsterbyte med VELFAC

Fönsterbyte med VELFAC Fönsterbyte med VELFAC Förord Har du tröttnat på att lägga tid och pengar på skrapning och målning av fönster? VELFAC fönster har strängpressad aluminium på utsidan, vilket kräver minimalt underhåll samtidigt

Läs mer

Måla tillsammans med Beijer och få 10-års funktionsgaranti.

Måla tillsammans med Beijer och få 10-års funktionsgaranti. Måla tillsammans med Beijer och få 10-års funktionsgaranti. Ska du spika fasad på ditt nya hus eller ska du byta ut den gamla fasaden? Vi har produkterna för dig. Med en industrigrundad och mellanstruken

Läs mer

Rapport gällande antikvarisk medverkan vid exteriör ommålning av Södra Finnskoga kyrka

Rapport gällande antikvarisk medverkan vid exteriör ommålning av Södra Finnskoga kyrka Rapport gällande antikvarisk medverkan vid exteriör ommålning av Södra Finnskoga kyrka Södra Finnskoga socken, Torsby kommun, Värmlands län, Karlstads stift 2010:31 Enligt länsstyrelsens beslut 433-6260-2009

Läs mer

Har det blivit dags att måla huset?

Har det blivit dags att måla huset? Måla utomhus Har det blivit dags att måla huset? Då har du ett viktigt projekt framför dig och mycket att se fram emot. Tänk vad härligt det ska bli när huset står nymålat och fint. För att hjälpa dig

Läs mer

Ekipagemästarbostaden

Ekipagemästarbostaden Ekipagemästarbostaden Karlskrona socken, Karlskrona kommun Antikvarisk kontroll Blekinge museum rapport 2008:31 Agneta Ericsson Innehåll Inledning... 2 Historik... 2 Beskrivning... 2 Upprustning... 3 Bottenvåning...

Läs mer