1 Analysens grunder. Ordlista för Funktionalanalys 1. avbildning (map) En avbildning är i matematiskt språk i regel detsamma som en funktion.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "1 Analysens grunder. Ordlista för Funktionalanalys 1. avbildning (map) En avbildning är i matematiskt språk i regel detsamma som en funktion."

Transkript

1 Ordlista för Funktionalanalys 1 (28 augusti 2002) 1 Analysens grunder avbildning (map) En avbildning är i matematiskt språk i regel detsamma som en funktion. Bolzano-Weierstrassegenskapen En delmängd M i ett metriskt rum har Bolzano-Weierstrass-egenskapen om varje (oändlig) följd av punkter i M har en konvergent delföljd. För delmängder av R n är detta ekvivalent med att mängden är begränsad (B-W sats). bijektiv (bijective) En funktion f : X Y sägs vara bijektiv om den är injektiv och surjektiv. Detta är samma sak som att f har en (tvåsidig) invers f 1 : Y X. En annan benämning för samma sak är enentydig funktion. bild (image) Om f : X Y är en funktion och A en delmängd av X, så kallas mängden f(a) = {f(x) x A} Y för bilden av A under f. delföljd (subsequence) Om x = x n är en följd så erhålls en delföljd y n till x genom att en del element i x stryks, medan de andra står kvar i samma ordning. Formellt är det frågan om en sammansatt funktion. Om n : N N är en strängt växande funktion (speciellt en följd med heltalsvärden) och x : N M en följd, så är den sammansatta funktionen y = x n en delföljd till x, och varje delföljd erhålls på detta sätt. Mer konkret, om 0 n 0 < n 1 < n 2 < n 3 <... så ges delföljden y av y 0 = x n0, y 1 = x n1, y 2 = x n2, y 3 = x n3.... funktion (function) För att fullständigt specificera en funktion behövs två uppgifter; en tillordningsregel x f(x) samt en definitionsmängd (domain) D f som anger vilka x som kommer i fråga i regeln. En mer abstrakt definition av en funktion f : X Y är att f är en delmängd av X Y, sådan att varje x X förekommer i precis ett par (x, y) f. följd (sequence) En följd av element i en mängd M är detsamma som en funktion från de hela talen Z eller ett delintervall I av Z till M. Det vanligaste fallet är att I = N. Värdena av en följd x skrivs vanligen

2 1 ANALYSENS GRUNDER 2 som x n (i stället för x(n)), där n är heltal. En följd x : N M beskrivs ofta genom sina värden som x 0, x 1, x 2,..., x n,..., eller motsvarande för andra intervall. Vi använder beteckningen x n för följder. Värdena till följden, försedda med ordningsnummer, kallas ofta för följdens element. Om I är ett ändligt intervall så talar man om en ändlig följd, annars om en oändlig följd. föreningsmängd (union) Om A och B är två mängder, så kallas mängden A B = {x x A eller x B} för föreningsmängden av A och B. Om A k, k I är en familj av mängder, indicerad av I så kallas mängden = {x x tillhör A k för (minst) ett k} k I för föreningsmängden (unionen) av familjen A k. injektiv (injective) En funktion f : X Y sägs vara injektiv om inget värde antas flera gånger, dvs om f(x) = f(y) medför att x = y. invers bild (inverse image) Om f : X Y är en funktion och B en delmängd av Y, så kallas mängden för inversa bilden av B under f. f 1 (B) = {x f(x) B} X Heine-Borel-egenskapen En delmängd M till ett (metriskt) rum har Heine- Borel-egenskapen om varje övertäckning till M av öppna mängder innehåller ändligt många mängder som också övertäcker M. För delmängder av R n är detta ekvivalent med att M är sluten och begränsad (H-Bs sats). kompakt (compact) Ett (metriskt) rum sägs vara kompakt om det har Heine-Borel-egenskapen. För metriska rum är detta ekvivalent med att hela rummet har Bolzano-Weierstrass-egenskapen. mängdbyggarsymbol Om E(x) är en egenskap, som objekt x kan ha eller inte ha, så betecknas med {x E(x) är sann} mängden av x som har egenskapen E.

3 2 NORMER OCH APPROXIMATION 3 produktmängd (product set) Om X och Y är mängder, så består produktmängden X Y av av alla ordnade par, där det första elementet tillhör X och det andra Y : X Y = {(x, y) x X, y Y } snittmängd (intersection) Om A och B är två mängder, så kallas mängden A B = {x x A och x B} för snittet (eller snittmängden) av A och B. Om A k, k I är en familj av mängder, indicerad av I så kallas mängden = {x x tillhör A k för alla k i I} k I för snittet (eller snittmängden) av familjen A k. surjektiv (surjective) En funktion f : X Y sägs vara surjektiv om värdemängden för f är hela Y, dvs om för varje y Y finns minst ett x sådant att f(x) = y. uppräknelig En mängd M sägs vara uppräknelig om det finns en bijektion N M från de naturliga talen till mängden. Mer konkret, det finns en följd x k, k = 0, 1, 2,... av element i M sådan att varje element i M uppträder precis en gång i följden. värdemängd (range) Värdemängden V f av en funktion f : X Y är den delmängd till Y som består av alla värden till f: V f = {f(x) x X}. 2 Normer och approximation Banachrum (Banach space) Ett Banachrum är ett fullständigt normerat rum. Cauchyföljd (Cauchy sequence) En följd x k av element i ett metriskt rum kallas för en Cauchyföljd om till varje ɛ > 0 finns ett N så att d(x m, x n ) < ɛ om m, n N. Alternativt om d(x m, x n ) 0 då min(m, n).

4 2 NORMER OCH APPROXIMATION 4 ekvivalens av normer (equivalence of norms) Två normer N 1 och N 2 på samma vektorrum sägs vara ekvivalenta om det finns tal a, b > 0 så att a N 1(x) N 2 (x) b för alla x. fullständighet (completeness) Ett metriskt rum sägs vara fullständigt om varje Cauchyföljd är konvergent. lineärt funktionsrum (linear function space) Ett lineärt rum kallas för ett lineärt funktionsrum om dess element är (skalär- eller vektorvärda) funktioner definierade på en mängd M, och addition och multiplikation med skalär sker punktvis, dvs f +g och cf definieras genom (f +g)(x) = f(x) + g(x) och (cf)(x) = cf(x). gränsvärde av följd (limit of sequence) En (oändlig) följd x n i ett metriskt rum X sägs ha gränsvärdet x om lim n d(x n, x) = 0. (Ändliga följder anses inte ha något gränsvärde). hopningspunkt (limit point) Låt S vara en delmängd av ett metriskt rum. En punkt x sägs vara en hopningspunkt till S om det finns en följd x k av punkter, alla skilda från x, i S sådan att x k x då k. infimum (infimum) största undre begränsning (analogt med supremum = minsta övre begränsning). Betecknas med inf. inre punkt (inner point) Punkten x sägs vara en inre punkt till mängden M, om M är en omgivning till x. klot (ball) Om a är en punkt i ett metriskt rum, kallas mängden B(a, r) = {x d(x, a) r} för det slutna klotet med medelpunkt a och radie r. Det öppna klotet definieras på motsvarande sätt med sträng olikhet <. konvergens av följd (convergence of sequence) En följd x = x n av element i ett metriskt rum sägs vara konvergent om den har ett gränsvärde. konvergens av serie (convergence of series) En serie k=0 x k i ett normerat rum sägs vara konvergent med summa s om delsummorna s n = n k=0 x k har gränsvärdet s då n. metrik (metric) Låt X vara en mängd. En reellvärd funktion d : (x, y) d(x, y) på X X sägs vara en metrik på X om den uppfyller följande villkor:

5 2 NORMER OCH APPROXIMATION 5 1. (positivitet) d(x, y) 0 för alla x, y och d(x, y) = 0 då och endast då x = y. 2. (symmetri) d(x, y) = d(y, x) för alla x, y. 3. (triangelolikheten) d(x, y) d(x, z) + d(z, y) för alla x, y, z X. metriskt rum (metric space) Ett metriskt rum är en mängd försedd med en metrik. norm (norm) En reellvärd funktion x N(x) på ett lineärt rum V (reellt eller komplext) kallas för en norm om den uppfyller följande tre villkor: 1. (homogenitet) N(cx) = c N(x) för alla skalärer c och alla x V. 2. (triangelolikheten) N(x + y) N(x) + N(y) för alla x, y V. 3. (strikt positiv) N(x) 0 för alla x och N(x) = 0 endast om x = 0. Normer betecknas ofta med x. normerat rum (normed space) Ett lineärt rum V försett med en norm kallas för ett normerat rum. Det förses med metriken d(x, y) = x y. omgivning (neighbourhood) Låt X vara ett metriskt rum, och M en delmängd av X. M sägs vara en omgivning till punkten x, om det finns ett ɛ > 0 sådant att varje punkt y med avstånd < ɛ till x ligger i M. randpunkt (boundary point) Punkten x sägs vara en randpunkt till mängden M, om godtyckligt nära x finns både punkter i M och punkter utanför M. rum (space) En mängd försedd med någon matematisk struktur (algebraisk, topologisk eller geometrisk) kallas ofta för ett rum. sluten mängd (closed set) En mängd är sluten om dess komplement är en öppen mängd. Alternativt: den innehåller alla sina randpunkter. slutet hölje (closure) Låt M vara en delmängd av ett metriskt rum X. Med det slutna höljet M av M menas den minsta slutna mängd i X som innehåller M. Den kan också karakteriseras som mängden av inre punkter och randpunkter till M, eller (specifikt för metriska rum) mängden av hopningspunkter till M.

6 3 FUNKTIONSRUM OCH OPERATORER 6 supremum av funktion (supremum of a function) Låt f är en reellvärd och uppåt begränsad funktion. Talet M sägs vara supremum av f på mängden X ( ) om (i) f(x) M för alla x i X och (ii) M är det minsta talet med denna egenskap: För varje tal m < M så finns ett x X sådant att f(x) > m. Det är en grundläggande egenskap hos de reella talen att supremum alltid existerar och är entydigt bestämt. För funktioner som inte är uppåt begränsade säger man ofta att supremum är +. Den vanligaste beteckningen för supremum av en funktion är sup X f(x). supremum av mängd (supremum of a set) Låt X vara en uppåt begränsad mängd av reella tal. Talet M kallas för supremum av X om varje x X är M och M är det minsta talet med denna egenskap. Den vanligaste beteckningen är sup X. täthet (density) Låt M och N vara delmängder till ett metriskt rum. Om M N så sägs M vara tät i N. Detta kan också uttryckas så att varje punkt i N är gränsvärde av en följd av punkter i M. yttre punkt (outer point) Låt M vara en delmängd av ett metriskt rum X. Punkten x sägs vara en yttre punkt till mängden M, om dess komplement i X, M, är en en omgivning till x. öppen mängd En mängd är öppen om den är en omgivning till alla sina punkter. Alternativt: den innehåller ingen av sina randpunkter. övre begränsning (upper bound) Talet M sägs vara en övre begränsning till funktionen f på mängden X om f(x) M för alla x X. 3 Funktionsrum och operatorer funktional (functional) En skalärvärd funktion på ett funktionsrum kallas ofta för en funktional. lineär integraloperator (linear integral operator) Låt I vara en mängd över vilken man kan integrera. En operator T, verkande på funktioner på I, av formen T x(t) = k(t, u)x(u)du I där k är en given funktion, kallas för en lineär integraloperator med kärna k(x, y).

7 4 KOMPAKTHET 7 kontraktion (contraction) En avbildning f (från ett metriskt rum till sig själv) kallas för en kontraktion med kontraktionskonstant r (0 r < 1) om d(f(x), f(y)) rd(x, y) för alla x, y. likformig kontinuitet (uniform continuity) En funktion f sägs vara likformigt kontinuerlig i X om till varje ɛ > 0 finns ett δ > 0 sådant att d(f(x), f(x)) < ɛ för alla x, y i X sådana att d(x, y) < δ. lineärt funktionsrum (linear function space) Ett lineärt rum där elementen är funktioner (skalär- eller vektorvärda) och där addition och multiplikation med skalär sker punktvis, dvs (f + g)(x) = f(x) + g(x), (cf)(x) = cf(x), kallas för ett lineärt funktionsrum. lipschitzavbildning (Lipschitz map) En funktion f sägs vara en Lipschitzavbildning om det finns ett tal L sådant att för alla x, y. f(x) f(y) L x y operator (operator) En funktion vars definitionsmängd och värdemängd är funktionsrum kallas ofta för en operator. Ibland är uttrycket nästan synonymt med funktion. 4 Kompakthet begränsad mängd (bounded set) En delmängd M av ett normerat rum sägs vara begränsad om den är innehållen i något klot, dvs om det finns ett R så att x R för alla x M. ekvikontinuerlig funktionsfamilj En familj F av funktioner sägs vara ekvikontinuerlig på en mängd I, om till varje ɛ > 0 finns ett δ > 0 så att d(f(x), f(y)) < ɛ för alla f F och alla x, y I sådana att d(x, y) < δ. följdkompakt mängd (sequentially compact set) En mängd M sägs vara följdkompakt om varje följd x n av element i M har en delföljd x nk som konvergerar mot ett element i M då k. För delmängder av metriska rum är detta det samma som kompakt.

8 4 KOMPAKTHET 8 kompakt mängd (compact set) En delmängd M av ett metriskt rum sägs vara kompakt om den har följande egenskap: låt O α, α A vara en övertäckning av M med öppna mängder. Då finns en ändlig del O α1,..., O αn som också är en övertäckning av M. kontinuitet (continuity) En funktion f : X Y mellan metriska rum X och Y sägs vara kontinuerlig om för varje öppen mängd O i Y den inversa bilden f 1 (O) är öppen i X. Detta villkor är ekvivalent med att f är kontinuerlig i varje punkt x i X. kontinuitet i punkt (continuity at a point) En funktion f : X Y mellan metriska rum X och Y sägs vara kontinuerlig i punkten x X om inversa bilden av varje omgivning U till f(x) är en omgivning f 1 (U) till x. I ɛ δ-språk: till varje ɛ > 0 finns ett δ > 0 sådant att d(f(x), f(y)) < ɛ för varje y sådant att d(x, y) < δ. konvex mängd (convex set) En delmängd M i ett vektorrum sägs vara konvex om den har följande egenskap: om x och y tillhör M så tillhör (1 t)x + ty för alla t med 0 t 1. likformigt begränsad funktionsfamilj (uniformly bounded family of functions) En familj F av funktioner sägs vara likformigt begränsad om det finns en konstant M sådan att sup x f(x) M för alla f M. likformig kontinuitet (uniform continuity) En funktion f : X Y mellan metriska rum X och Y sägs vara likformigt kontinuerlig om till varje ɛ > 0 finns ett δ > 0 sådant att d(f(x), f(y)) < ɛ för alla x och y sådana att d(x, y) < δ. relativt kompakt En delmängd N av ett metriskt rum M kallas för relativt kompakt om varje följd i N har en delföljd som konvergerar i M. Detta är ekvivalent med att det slutna höljdet av M kompakt. övertäckning (covering) En familj U α, α A av mängder sägs vara en övertäckning av en mängd M om M α A u α.

avbildning En avbildning är i matematiskt språk i regel detsamma som en funktion.

avbildning En avbildning är i matematiskt språk i regel detsamma som en funktion. Ordlista 1 1 Analysens grunder avbildning En avbildning är i matematiskt språk i regel detsamma som en funktion. Bolzano-Weierstrassegenskapen En delmängd M i ett metriskt rum har Bolzano- Weierstrass-egenskapen

Läs mer

Matematiska strukturer - Satser

Matematiska strukturer - Satser Matematiska strukturer - Satser April 2, 2018 I detta dokument har jag samlat och översatt de flesta satser som ingår i kursen Matematiksa Strukturer (FMAN65) från kursboken Set Theory and Metric Spaces

Läs mer

MER TOPOLOGI OCH KONVERGENS

MER TOPOLOGI OCH KONVERGENS MER TOPOLOGI OCH KONVERGENS SVANTE JANSON 1. Kompakta mängder Definition. En delmängd av R n kallas kompakt om den är sluten och begränsad. Sats 1. Om K är en kompakt mängd i R n och {x i } är en följd

Läs mer

Mer om kontinuitet. Kapitel K. K.1 Övre och undre gräns

Mer om kontinuitet. Kapitel K. K.1 Övre och undre gräns Kapitel K Mer om kontinuitet I detta kapitel bevisar vi Sats 3.1, som säger att en kontinuerlig funktion av typen R 2 R på ett kompakt område antar ett största och ett minsta värde. Vi studerar dessutom

Läs mer

Analys 360 En webbaserad analyskurs Analysens grunder. Om de reella talen. MatematikCentrum LTH

Analys 360 En webbaserad analyskurs Analysens grunder. Om de reella talen. MatematikCentrum LTH Analys 60 En webbaserad analyskurs Analysens grunder Om de reella talen Anders Källén MatematikCentrum LTH anderskallen@gmail.com Om de reella talen () Introduktion Den matematiska analysen är intimt förenad

Läs mer

Mer om reella tal och kontinuitet

Mer om reella tal och kontinuitet Kapitel R Mer om reella tal och kontinuitet I detta kapitel formulerar vi ett av de reella talens grundläggande axiom, axiomet om övre gräns, och studerar några konsekvenser av detta. Med dess hjälp kommer

Läs mer

Om kontinuerliga funktioner

Om kontinuerliga funktioner Analys 360 En webbaserad analyskurs Analysens Grunder Om kontinuerliga funktioner Anders Källén MatematikCentrum LTH anderskallen@gmail.com Om kontinuerliga funktioner 1 (12) 1 Introduktion Vi ska nu diskutera

Läs mer

Existens och entydighet för ordinära differentialekvationer

Existens och entydighet för ordinära differentialekvationer Existens och entydighet för ordinära differentialekvationer Michael Björklund, f-mib@f.kth.se Grundläggande begrepp Definition 1 Ett begynnelsevärdesproblem för ordinära differentialekvationer har följande

Läs mer

Sådana avbildningar kallar vi bijektioner mellan A och B (eller från A till B).

Sådana avbildningar kallar vi bijektioner mellan A och B (eller från A till B). BIJEKTION, INJEKTION, SURJEKTION Allmän terminologi. I samband med variabelbyte vid beräkning av integraler har vi en avbildning mellan två mängder A och B, dvs en funktion f : A B. Vi har oftast krav

Läs mer

Om konvergens av serier

Om konvergens av serier Om konvergens av serier Anders Källén MatematikCentrum LTH anderskallen@gmail.com Sammanfattning I den här artikeln diskuteras några av de grundläggande satserna som hjälper oss att avgöra om en serie

Läs mer

SF1625 Envariabelanalys

SF1625 Envariabelanalys Föreläsning 2 Institutionen för matematik KTH 31 augusti 2016 Att göra denna vecka Översikt över modul 1 Funktion Definitionsmängd Värdemängd Udda, jämn Begränsad Absolutbelopp, Trigonometri, Polynom Gränsvärde

Läs mer

Repetitionsfrågor i Flervariabelanalys, Ht 2009

Repetitionsfrågor i Flervariabelanalys, Ht 2009 Repetitionsfrågor i Flervariabelanalys, Ht 2009 Serier 1. Visa att för en positiv serie är summan oberoende av summationsordningen. 2. Visa att för en absolutkonvergent serie är summan oberoende av summationsordningen.

Läs mer

Kontinuerliga funktioner. Ytterligare en ekvivalent formulering av supremumaxiomet

Kontinuerliga funktioner. Ytterligare en ekvivalent formulering av supremumaxiomet Kontinuerliga funktioner. Ytterligare en ekvivalent formulering av supremumaxiomet är följande: SATS. (Intervallinkapslingssatsen) Låt I k = [a k, b k ], k = 1, 2,... vara en avtagande följd av slutna

Läs mer

1 Att läsa matematik.

1 Att läsa matematik. 1 Att läsa matematik. Precis som vid all annan läsning som betyder något skall matematik läsas aktivt. Detta innebär olika saker för olika personer. För en del kanske det betyder att visualisera de idéer

Läs mer

Grundidén är att våra intuitiva rationella tal (bråk) alltid kan fås som lösningar till ekvationer av typen α ξ = β, där α och β är tal Z och α 0.

Grundidén är att våra intuitiva rationella tal (bråk) alltid kan fås som lösningar till ekvationer av typen α ξ = β, där α och β är tal Z och α 0. 5B2710, lekt 4, HT07 Konstruktion av de rationella talen Q (AEE 2.3) Grundidén är att våra intuitiva rationella tal (bråk) alltid kan fås som lösningar till ekvationer av typen α ξ = β, där α och β är

Läs mer

Sammanfattning av Hilbertrumteorin

Sammanfattning av Hilbertrumteorin Sammanfattning av Hilbertrumteorin 9.1 Hilbertrum DEFINITION 9.1 Ett eulidist rum (prehilbertrum, rum med salärprodut, inreprodutrum) är ett lineärt rum försett med en salärprodut x y, och normen definierad

Läs mer

Modul 1 Mål och Sammanfattning

Modul 1 Mål och Sammanfattning Institutionen för Matematik SF1625 Envariabelanalys Läsåret 2016-2017 Lars Filipsson Modul 1 Mål och Sammanfattning 1. Reella tal. 1. MÅL FÖR MODUL 1 Känna till talsystememet och kunna använda notation

Läs mer

Fixpunktsiteration. Kapitel Fixpunktsekvation. 1. f(x) = x = g(x).

Fixpunktsiteration. Kapitel Fixpunktsekvation. 1. f(x) = x = g(x). Kapitel 5 Fixpunktsiteration 5.1 Fixpunktsekvation En algebraisk ekvation kan skrivas på följande två ekvivalenta sätt (vilket innebär att lösningarna är desamma). 1. f(x) = 0. En lösning x kallas en rot

Läs mer

En bijektion mellan två mängder A och B som har ändligt antal element kan finnas endast om mängderna har samma antal element.

En bijektion mellan två mängder A och B som har ändligt antal element kan finnas endast om mängderna har samma antal element. Inversa unktion BIJEKTION, INJEKTION, SURJEKTION Allmän terminologi I samband med variabelbyte vid beräkning av integraler har vi en avbildning mellan två mängder A och B, dvs en unktion : A B Vi har otast

Läs mer

En bijektion mellan två mängder A och B som har ändligt antal element kan endast finnas om mängderna har samma antal element.

En bijektion mellan två mängder A och B som har ändligt antal element kan endast finnas om mängderna har samma antal element. BIJEKTION, INJEKTION, SURJEKTION NUMRERBARA (eller UPPRÄKNELIGA) MÄNGDER Allmän terminologi. I samband med variabelbyte vid beräkning av integraler har vi en avbildning mellan två mängder A och B, dvs

Läs mer

MINNESANTECKNINGAR FÖR DELTAGARNA I WORKSHOP GRUPPER

MINNESANTECKNINGAR FÖR DELTAGARNA I WORKSHOP GRUPPER MINNESANTECKNINGAR FÖR DELTAGARNA I WORKSHOP GRUPPER SONJA KOVALEVSKYDAGARNA 2008; HANNA USCKA-WEHLOU 0. Praktiska anmärkningar Det finns följande moment i workshop: en föreläsningsdel - jag berättar om

Läs mer

1 Att läsa matematik.

1 Att läsa matematik. 1 Att läsa matematik. Precis som vid all annan läsning som betyder något skall matematik läsas aktivt. Detta innebär olika saker för olika personer. För en del kanske det betyder att visualisera de idéer

Läs mer

Bisektionsalgoritmen. Kapitel Kvadratroten ur 2

Bisektionsalgoritmen. Kapitel Kvadratroten ur 2 Kapitel 4 Bisektionsalgoritmen Vi ska konstruera lösningar till algebraiska ekvationer av formen f(x) = 0 med hjälp av bisektionsalgoritmen (intervallhalveringsmetoden). På samma gång ska vi se hur man

Läs mer

Institutionen för Matematik. SF1625 Envariabelanalys. Lars Filipsson. Modul 1

Institutionen för Matematik. SF1625 Envariabelanalys. Lars Filipsson. Modul 1 Institutionen för Matematik SF1625 Envariabelanalys Läsåret 2017-2018 Lars Filipsson Modul 1 1. MÅL FÖR MODUL 1 1. Reella tal. Känna till talsystememet och kunna använda notation för mängder och intervall

Läs mer

Mängder och kardinalitet

Mängder och kardinalitet UPPSALA UNIVERSITET Matematiska institutionen Erik Melin Specialkursen HT07 28 september 2007 Mängder och kardinalitet Dessa blad utgör skissartade föreläsningsanteckningar kombinerat med övningar. Framställningen

Läs mer

Material till kursen SF1679, Diskret matematik: Lite om kedjebråk. 0. Inledning

Material till kursen SF1679, Diskret matematik: Lite om kedjebråk. 0. Inledning Matematik, KTH Bengt Ek november 207 Material till kursen SF679, Diskret matematik: Lite om kedjebråk 0 Inledning Talet π (kvoten mellan en cirkels omkrets och dess diameter) är inte ett rationellt tal

Läs mer

Kapitel 0. Introduktion

Kapitel 0. Introduktion Kapitel 0 Introduktion Jag tänkte börja med en kort introduktion där jag kommer förklara hur dessa läsanvisningar är upplagda, samt ge några tips hur man läser matematik. Låt mig börja att berätta om dessa

Läs mer

ÄNDLIGT OCH OÄNDLIGT AVSNITT 4

ÄNDLIGT OCH OÄNDLIGT AVSNITT 4 VSNITT ÄNDLIGT OCH OÄNDLIGT Är det möjligt att jämföra storleken av olika talmängder? Har det någon mening om man säger att det finns fler irrationella tal än rationella? Är det överhuvudtaget möjligt

Läs mer

ALA-a Innehåll RÄKNEÖVNING VECKA 7. 1 Lite teori Kapitel Kapitel Kapitel Kapitel 14...

ALA-a Innehåll RÄKNEÖVNING VECKA 7. 1 Lite teori Kapitel Kapitel Kapitel Kapitel 14... ALA-a 2005 Innehåll 1 Lite teori 3 RÄKNEÖVNING VECKA 7 1.1 Kapitel 7....................................... 3 1.2 Kapitel 12....................................... 3 1.3 Kapitel 13.......................................

Läs mer

Kontinuitet och gränsvärden

Kontinuitet och gränsvärden Kapitel Kontinuitet och gränsvärden.1 Introduktion till kontinuerliga funktioner Kapitlet börjar med allmänna definitioner. Därefter utvidgar vi successivt familjen av kontinuerliga funktioner, genom specifika

Läs mer

SF1626 Flervariabelanalys

SF1626 Flervariabelanalys Föreläsning 3 Institutionen för matematik KTH VT 2018 Previously on Flervariabel 1 Analytisk geometri i R n, kap 10 1. Topologiska begrepp a. Omgivning b. Randpunkter, Inre punkter c. Öppen mängd, Sluten

Läs mer

Serier. egentligen är ett gränsvärde, inte en summa: s n, där s n =

Serier. egentligen är ett gränsvärde, inte en summa: s n, där s n = Serier Serier eller oändliga summor har flyktigt behandlats redan i tidigare kurser. Vi ska nu gå igenom teorin på ett lite mer systematiskt sätt. I många fall spelar det ingen roll om termerna a k är

Läs mer

Kap. 8 Relationer och funktioner

Kap. 8 Relationer och funktioner Begrepp och egenskaper: Kap. 8 elationer och funktioner relation, relationsgraf och matris, sammansatt relation reflexivitet, symmetri, anti-symmetri, transitivitet ekvivalensrelation, partialordning,

Läs mer

gränsvärde existerar, vilket förefaller vara en naturlig definition (jämför med de generaliserade integralerna). I exemplet ovan ser vi att 3 = 3 n n

gränsvärde existerar, vilket förefaller vara en naturlig definition (jämför med de generaliserade integralerna). I exemplet ovan ser vi att 3 = 3 n n TATA42: Föreläsning 5 Serier ( generaliserade summor ) Johan Thim 5 mars 208 En funktion s: N R brukar kallas talföljd, och vi skriver ofta s n i stället för s(n). Detta innebär alltså att för varje heltal

Läs mer

1 Bevis och definitioner

1 Bevis och definitioner 1 Läsanvisningar till Analysens grunder 1 Bevis och definitioner Det viktigaste målet med kursen är att lära sig läsa och förstå matematik. Detta är ingen lätt sak och kursen betraktas som rätt "tung".

Läs mer

Matrisexponentialfunktionen

Matrisexponentialfunktionen U.U.D.M. Project Report 206:2 Matrisexponentialfunktionen Neda Farzaneh Examensarbete i matematik, 5 hp Handledare: Martin Herschend Examinator: Jörgen Östensson Juni 206 Department of Mathematics Uppsala

Läs mer

Funktionsserier och potensserier. som gränsvärdet av partialsummorna s n (x) =

Funktionsserier och potensserier. som gränsvärdet av partialsummorna s n (x) = Funktionsserier och potensserier Viktiga exempel på funktionsföljder är funktionsserier. Summan s(x) av f k (x) definieras som gränsvärdet av partialsummorna s n (x) = n f k (x) för varje fixt x I. Serien

Läs mer

Om ortonormerade baser i oändligtdimensionella rum

Om ortonormerade baser i oändligtdimensionella rum Analys 360 En webbaserad analyskurs Funktionsutvecklingar Om ortonormerade baser i oändligtdimensionella rum Anders Källén MatematikCentrum LTH anderskallen@gmail.com Om ortonormerade baser i oändligtdimensionella

Läs mer

Definitionsmängd, urbild, domän

Definitionsmängd, urbild, domän 5B1493, lekt 5, HT06 Funktioner Definition av begreppet Definition: Låt X och Y vara två mängder. En funktion f av typ X Y är detsamma som en delmängd av X Y, sådan att 1. Om (x, y) och (x, z) f, så är

Läs mer

ENDIMENSIONELL ANALYS B1 FÖRELÄSNING XV. Föreläsning XV. Mikael P. Sundqvist

ENDIMENSIONELL ANALYS B1 FÖRELÄSNING XV. Föreläsning XV. Mikael P. Sundqvist Föreläsning XV Mikael P. Sundqvist Förändring och lutning Till snälla funktioner kan man prata om förändring. Med det menar vi lutningen på den linje som tangerar grafen (se den blå linjen). Den röda och

Läs mer

Banach-Tarskis paradox

Banach-Tarskis paradox Banach-Tarskis paradox Tony Johansson 1MA239: Specialkurs i Matematik II Uppsala Universitet VT 2018 Banach-Tarskis paradox, bevisad 1924 och döpt efter Stefan Banach och Alfred Tarski, är en sats inom

Läs mer

SF1625 Envariabelanalys Lösningsförslag till tentamen DEL A

SF1625 Envariabelanalys Lösningsförslag till tentamen DEL A SF165 Envariabelanalys Lösningsförslag till tentamen 01-1-10 DEL A 1. Låt funktionen f ha definitionsmängden D f =]0, [ och ges av f(x) = e x 1 x. (a) Finn f:s invers f 1. ( p) (b) Finn inversens värdemängd

Läs mer

Övningshäfte 3: Funktioner och relationer

Övningshäfte 3: Funktioner och relationer GÖTEBORGS UNIVERSITET MATEMATIK 1, MAM100, HT2014 INLEDANDE ALGEBRA Övningshäfte 3: Funktioner och relationer Övning H Syftet är att utforska ett av matematikens viktigaste begrepp: funktionen. Du har

Läs mer

Exempel. Komplexkonjugerade rotpar

Exempel. Komplexkonjugerade rotpar TATM79: Föreläsning 4 Polynomekvationer och funktioner Johan Thim 2 augusti 2016 1 Polynomekvationer Vi börjar med att upprepa definitionen av ett polynom. Polynom Definition. Ett polynom p(z) är ett uttryck

Läs mer

Om existens och entydighet av lösningar till ordinära differentialekvationer

Om existens och entydighet av lösningar till ordinära differentialekvationer Om existens och entydighet av lösningar till ordinära differentialekvationer Anders Källén 11 maj 2016 1 Introduktion I det här kapitlet ska vi diskutera vad vi allmänt kan säga om lösningar till ett system

Läs mer

Diskret matematik, lektion 2

Diskret matematik, lektion 2 Diskret matematik, lektion Uppgifter med (*) är överkurs, och potentiellt lite klurigare. Ni behöver inte kunna lösa dessa. 1 Uppgifter 1. Låt A = {1,, 3}, B = {a, b}. Vilka element finns med i... a) A

Läs mer

Linjär Algebra M/TD Läsvecka 1

Linjär Algebra M/TD Läsvecka 1 Linjär Algebra M/TD Läsvecka 1 Omfattning: Lay, kapitel 1.1-1.9, Linjära ekvationer i linjär algebra Innehåll: Olika aspekter av linjära ekvationssystem: skärning mellan geometriska objekt, linjärkombination

Läs mer

TMV166/186 Linjär Algebra M/TD 2011/2012 Läsvecka 1. Omfattning. Innehåll 2012-01-20. Lay, kapitel 1.1-1.9, Linjära ekvationer i linjär algebra

TMV166/186 Linjär Algebra M/TD 2011/2012 Läsvecka 1. Omfattning. Innehåll 2012-01-20. Lay, kapitel 1.1-1.9, Linjära ekvationer i linjär algebra TMV166/186 Linjär Algebra M/TD 2011/2012 Läsvecka 1 Omfattning Lay, kapitel 1.1-1.9, Linjära ekvationer i linjär algebra Innehåll Olika aspekter av linjära ekvationssystem 1. skärning mellan geometriska

Läs mer

TATA42: Föreläsning 5 Serier ( generaliserade summor )

TATA42: Föreläsning 5 Serier ( generaliserade summor ) TATA42: Föreläsning 5 Serier ( generaliserade summor ) Johan Thim 0 januari 207 En funktion s: N R brukar kallas talföljd, och vi skriver ofta s n i stället för s(n). Detta innebär alltså att för varje

Läs mer

Gamla tentor från 2000 dags dato

Gamla tentor från 2000 dags dato Matematiska Institutionen Peter Kumlin 4th May 24 TMA4 Functional Analysis MAN67 Applied Functional Analysis 4th quarter 23/24 Gamla tentor från 2 dags dato lösningsförslag Functional Analysis sid. 2 av

Läs mer

LARS SVENSSON OCH ERIC NORDENSTAM. x, det existerar ett x, för något x,

LARS SVENSSON OCH ERIC NORDENSTAM. x, det existerar ett x, för något x, KORT SAMMANFATTNING AV ENVARIABELKURSEN LARS SVENSSON OCH ERIC NORDENSTAM 1. Lite notation om mängder och logik Om A och B är mängder och P och Q påståenden så kommer följande beteckningar att användas:

Läs mer

SF1625 Envariabelanalys

SF1625 Envariabelanalys Föreläsning 18 Institutionen för matematik KTH 12 december 2017 Idag Talföljder Serier Jämförelse med integraler (Cauchy s integralkriterium) Andra konvergenskriterier (jämförelsekriterier) Mer i morgon

Läs mer

har ekvation (2, 3, 4) (x 1, y 1, z 1) = 0, eller 2x + 3y + 4z = 9. b) Vi söker P 1 = F (1, 1, 1) + F (1, 1, 1) (x 1, y 1, z 1) = 2x + 3y + 4z.

har ekvation (2, 3, 4) (x 1, y 1, z 1) = 0, eller 2x + 3y + 4z = 9. b) Vi söker P 1 = F (1, 1, 1) + F (1, 1, 1) (x 1, y 1, z 1) = 2x + 3y + 4z. Institutionen för Matematik, KTH Torbjörn Kolsrud SF163, ifferential- och integralkalkyl II, del, flervariabel, för F1. Tentamen onsdag 7 maj 9, 1.-19. 1. Låt F (x, y, z) sin(x + y z) + x + y + 6z. a)

Läs mer

Oändligtdimensionella vektorrum

Oändligtdimensionella vektorrum Oändligtdimensionella vektorrum Vi har i den här kursen huvudsakligen studerat ändligtdimensionella vektorrum. Dessa är mycket användbara objekt och matriskalkyl ger en bra metod att undersöka dom med.

Läs mer

Algebraisk Topologi. Clas Henning

Algebraisk Topologi. Clas Henning Algebraisk Topologi Clas Henning Självständigt arbete på kandidatnivå Huvudområde: Matematik Högskolepoäng: 15 hp Termin/år: HT2017/VT2018 Handledare: Sam Lodin Examinator: Sam Lodin Kurskod/registreringsnummer:

Läs mer

2MA105 Algebraiska strukturer I. Per-Anders Svensson

2MA105 Algebraiska strukturer I. Per-Anders Svensson 2MA105 Algebraiska strukturer I Per-Anders Svensson Föreläsning 4 Innehåll Bijektiva avbildningar en repetition Permutationsgrupper Permutationer skrivna som produkter av cykler Jämna och udda permutationer

Läs mer

Topologi och Måtteori

Topologi och Måtteori Kapitel 11 Topologi och Måtteori Detta kapitel kommer att behandla de matematiska begrepp från topologin och mått- och sannolikhetsteorin som är nödvändiga. Genomgången blir naturligtvis av överskådlig

Läs mer

Gamla tentor från 2000 dags dato

Gamla tentor från 2000 dags dato Matematiska Institutionen Peter Kumlin 22nd April 24 TMA41 Functional Analysis MAN67 Applied Functional Analysis 4th quarter 23/24 Gamla tentor från 2 dags dato lösningsförslag levereras separat Matematik,

Läs mer

Fourierserier: att bryta ner periodiska förlopp

Fourierserier: att bryta ner periodiska förlopp Analys 36 En webbaserad analyskurs Funktionsutvecklingar Fourierserier: att bryta ner periodiska förlopp Anders Källén MatematikCentrum LTH anderskallen@gmail.com Fourierserier: att bryta ner periodiska

Läs mer

k=0 kzk? (0.2) 2. Bestäm alla holomorfa funktioner f(z) = f(x + iy) = u(x, y) + iv(x, y) sådana att u(x, y) = x 2 2xy y 2. 1 t, 0 t 1, f(t) =

k=0 kzk? (0.2) 2. Bestäm alla holomorfa funktioner f(z) = f(x + iy) = u(x, y) + iv(x, y) sådana att u(x, y) = x 2 2xy y 2. 1 t, 0 t 1, f(t) = LUNDS TEKNISKA HÖGSKOLA MATEMATIK TENTAMENSSKRIVNING Funktionsteori 5 9 kl 4 9 Hjälpmedel: Bifogat formelblad. Lösningarna skall vara försedda med ordentliga motiveringar. Skriv fullständiga meningar och

Läs mer

Föreläsning 1. X kallas för funktionens definitionsmängd, mängden av funktionens alla värden kallas funktionens värdemängd.

Föreläsning 1. X kallas för funktionens definitionsmängd, mängden av funktionens alla värden kallas funktionens värdemängd. Föreläsning 1 Kursinformation All viktig information om kursen ska kunna läsas på kursens hemsida http://www.math.uu.se/ rikardo/ envariabelanalys/huvudsidor/index.html Funktioner En funktion f, från mängden

Läs mer

Metriska rum, R och p-adiska tal

Metriska rum, R och p-adiska tal Metriska rum, R och p-adiska tal Tony Johansson 1MA239: Specialkurs i Matematik II Uppsala Universitet VT 2018 När vi säger avståndet mellan punkt X och punkt Y där X och Y är punkter i planet (säg) är

Läs mer

TMV225+TMV176 Inledande matematik M, TD Sammanfattning. Läsanvisningar inför tentamen.

TMV225+TMV176 Inledande matematik M, TD Sammanfattning. Läsanvisningar inför tentamen. TMV225+TMV176 Inledande matematik M, TD Sammanfattning. Läsanvisningar inför tentamen. 2008 10 14 A. Talsystemen. (Adams P.1. Anteckningar från introkursen.) N de naturliga talen Z de hela talen Q de rationella

Läs mer

Föreläsningsanteckningar och övningar till logik mängdlära

Föreläsningsanteckningar och övningar till logik mängdlära Inledande matematisk analys tma970, 010, logik, mängdlära Föreläsningsanteckningar och övningar till logik mängdlära Dessa öreläsningsanteckningar kompletterar mycket kortattat kap 0 och appendix B i Persson/Böiers,

Läs mer

Den matematiska analysens grunder

Den matematiska analysens grunder KTH:s Matematiska Cirkel Den matematiska analysens grunder Katharina Heinrich Dan Petersen Institutionen för matematik, 2012 2013 Finansierat av Marianne och Marcus Wallenbergs Stiftelse Innehåll 1 Grundläggande

Läs mer

Meningslöst nonsens. November 19, 2014

Meningslöst nonsens. November 19, 2014 November 19, 2014 Fråga 1. Om f (x) är begränsad kommer F(x) = x 0 f (t)dt att vara kontinuerlig? Deriverbar? Fråga 1. Om f (x) är begränsad kommer F(x) = x 0 f (t)dt att vara kontinuerlig? Deriverbar?

Läs mer

Om relationer och algebraiska

Om relationer och algebraiska Om relationer och algebraiska strukturer Anders Källén MatematikCentrum LTH anderskallen@gmail.com Sammanfattning Även i analysen behöver man en del algebraiska begrepp. I den här artikeln definierar vi

Läs mer

TATA42: Föreläsning 10 Serier ( generaliserade summor )

TATA42: Föreläsning 10 Serier ( generaliserade summor ) TATA42: Föreläsning 0 Serier ( generaliserade summor ) Johan Thim 5 maj 205 En funktion s: N R brukar kallas talföljd, och vi skriver ofta s n i stället för s(n). Detta innebär alltså att för varje heltal

Läs mer

Uppgifter om funktioner

Uppgifter om funktioner Uppgifter om funktioner Mikael Forsberg September 27, 2004 1. Med hjälp av uttrycket y = x 2 så definierar vi tre funktioner: f 1 : R x x 2 R, f 2 : R x x 2 R f 3 : R x x 2 R, där R = {x R : x 0} Eftersom

Läs mer

MA2047 Algebra och diskret matematik

MA2047 Algebra och diskret matematik MA2047 Algebra och diskret matematik Något om funktioner och relationer Mikael Hindgren 1 oktober 2018 Funktionsbegreppet Exempel 1 f (x) = x 2 + 1, g(x) = x 3 och y = sin x är funktioner. Exempel 2 Kan

Läs mer

Tentamen i matematik. f(x) = 1 + e x.

Tentamen i matematik. f(x) = 1 + e x. Lösningsförslag Högskolan i Skövde (SK, JS) Tentamen i matematik Kurs: MA52G Matematisk Analys MA23G Matematisk analys för ingenjörer Tentamensdag: 202-03-23 kl 4.30-9.30 Hjälpmedel : Inga hjälpmedel utöver

Läs mer

RELATIONER OCH FUNKTIONER

RELATIONER OCH FUNKTIONER RELATIONER OCH FUNKTIONER 1 ORDNADE LISTOR (n-tipplar) Ordningen i en mängd spelar ingen roll Exempelvis {1,,3}={3,1,}={1,3,} För att beskriva listor med objekt där ordningen är viktigt använder vi rundparenteser

Läs mer

Datorövningar i funktionalanalys och harmonisk analys

Datorövningar i funktionalanalys och harmonisk analys Datorövningar i funktionalanalys och harmonisk analys Sven Spanne 28 september 21 1 Normer och approximation Inledning Funktionalanalys är ett abstrakt område, och för att förstå innebörden av begrepp,

Läs mer

Lektion 2. Funktioner av två eller flera variabler variabler

Lektion 2. Funktioner av två eller flera variabler variabler Lektion 2 Funktioner av två eller flera variabler variabler Innehål 1. Grundlägande topologi (10.1) 2. Funktioner av två variabler (12.1) Innehål 1. Grundlägande topologi (10.1) 2. Funktioner av två variabler

Läs mer

TATM79: Föreläsning 4 Funktioner

TATM79: Föreläsning 4 Funktioner TATM79: Föreläsning 4 Funktioner Johan Thim augusti 08 Funktioner Vad är egentligen en funktion? Definition. En funktion f är en regel som till varje punkt i en definitionsmängd D f tilldelar precis ett

Läs mer

x f (x) dx 1/8. Kan likhet gälla i sistnämnda relation. (Torgny Lindvall.) f är en kontinuerlig funktion på 1 x sådan att lim a

x f (x) dx 1/8. Kan likhet gälla i sistnämnda relation. (Torgny Lindvall.) f är en kontinuerlig funktion på 1 x sådan att lim a Elementa Årgång 50, 967 Årgång 50, 967 Första häftet 2603. Låt ξ, ξ 2,..., ξ n vara stokastiska variabler med väntevärden E[ξ i ], i =, 2,..., n. Visa att E[max(ξ, ξ 2,..., ξ n )] max(e[ξ ], E[ξ 2 ],...,

Läs mer

Om den kompletta tillslutningen av de p-adiska talen

Om den kompletta tillslutningen av de p-adiska talen U.U.D.M. Project Report 2016:1 Om den kompletta tillslutningen av de p-adiska talen Mårten Nilsson Examensarbete i matematik, 15 hp Handledare: Martin Herschend Examinator: Veronica Crispin Quinonez Februari

Läs mer

Kapitel 4. Funktioner. 4.1 Definitioner

Kapitel 4. Funktioner. 4.1 Definitioner Kapitel 4 Funktioner I det här kapitlet kommer vi att undersöka funktionsbegreppet. I de första sektionerna genomgås definitionen av begreppet funktion och vissa egenskaper som funktioner har. I slutet

Läs mer

För teknologer inskrivna H06 eller tidigare. Skriv GAMMAL på omslaget till din anomyna tentamen så att jag kan sortera ut de gamla teknologerna.

För teknologer inskrivna H06 eller tidigare. Skriv GAMMAL på omslaget till din anomyna tentamen så att jag kan sortera ut de gamla teknologerna. Matematik Chalmers Tentamen i TMV225 Inledande matematik M, 2009 01 17, f V Telefon: Christoffer Cromvik, 0762 721860 Inga hjälpmedel. Kalkylator ej tillåten. Varje uppgift är värd 10 poäng, totalt 50

Läs mer

ÖVN 11 & 12 DEL A - DIFFTRANS - DEL2 - SF Nyckelord och innehåll. Inofficiella mål

ÖVN 11 & 12 DEL A - DIFFTRANS - DEL2 - SF Nyckelord och innehåll. Inofficiella mål ÖVN 11 & 12 DEL A - DIFFTRANS - DEL2 - SF1683 HTTP://KARLJODIFFTRANS.WORDPRESS.COM KARL JONSSON Nyckelord och innehåll Komplexa vektorrum U och underrum V U. Linjära höljet: V = span(v 1, v 2,..., v N

Läs mer

10x 3 4x 2 + x. 4. Bestäm eventuella extrempunkter, inflexionspunkter samt horizontella och vertikala asymptoter. y = x 1 x + 1

10x 3 4x 2 + x. 4. Bestäm eventuella extrempunkter, inflexionspunkter samt horizontella och vertikala asymptoter. y = x 1 x + 1 TM-Matematik Mikael Forsberg Pär Hemström Övningstenta Envariabelanalys ma034a ovnt--vt0 Skrivtid: 5 timmar. Inga hjälpmedel. Lösningarna skall vara fullständiga och lätta att följa. Börja varje ny uppgift

Läs mer

FÖRELÄSNING 1 ANALYS MN1 DISTANS HT06

FÖRELÄSNING 1 ANALYS MN1 DISTANS HT06 FÖRELÄSNING ANALYS MN DISTANS HT06 JONAS ELIASSON Detta är föreläsningsanteckningar för distanskursen Matematik A - analysdelen vid Uppsala universitet höstterminen 2006. Förberedande material Här har

Läs mer

Kursens Kortfrågor med Svar SF1602 Di. Int.

Kursens Kortfrågor med Svar SF1602 Di. Int. Kursens Kortfrågor med Svar SF62 Di. Int. Allmänt om kortfrågor: Kortfrågorna är ett viktigt sätt för er att engagera matematiken. De kommer att dyka upp på kontrollskrivningar. Syftet är att ni ska gå

Läs mer

S n = (b) Med hjälp av deluppgift (a) beräkna S n. 1 x < 2x 1? i i. och

S n = (b) Med hjälp av deluppgift (a) beräkna S n. 1 x < 2x 1? i i. och Uppgift 1 För vilka x R gäller x 4 = 4? Uppgift Låt S n = n k=1 3 k (a) Visa att S n är en geometrisk summa (b) Med hjälp av deluppgift (a) beräkna S n Uppgift 3 Lös ekvationen e x + e x = 3 Uppgift 4

Läs mer

SF1625 Envariabelanalys Lösningsförslag till tentamen DEL A. e x2 /4 2) = 2) =

SF1625 Envariabelanalys Lösningsförslag till tentamen DEL A. e x2 /4 2) = 2) = SF625 Envariabelanalys Lösningsförslag till tentamen 22-2- DEL A. Bestäm värdemängden till funktionen f(x) = xe x2 /4. Lösningsförslag. Standardgränsvärdet xe x, då x ger att lim f(x) = lim x x ± x ± e

Läs mer

Examensarbete på grundnivå

Examensarbete på grundnivå Examensarbete på grundnivå Independent degree project first cycle Matematik, 15 hp Mathematics (Science), 15 credits Homogeniseringsteori med tvåskalekonvergens Pernilla Jonasson MITTUNIVERSITETET Kvalitetsteknik,

Läs mer

Explorativ övning 4 ÄNDLIGT OCH OÄNDLIGT. Övning A

Explorativ övning 4 ÄNDLIGT OCH OÄNDLIGT. Övning A Explorativ övning 4 ÄNDLIGT OCH OÄNDLIGT Första delen av övningen handlar om begreppet funktion. Syftet är att bekanta sig med funktionsbegreppet som en parbildning. Vi koncentrerar oss på tre viktiga

Läs mer

Dagens teman. Mängdlära forts. Relationer och funktioner (AEE 1.2-3, AMII K1.2) Definition av de naturliga talen, Peanos axiom.

Dagens teman. Mängdlära forts. Relationer och funktioner (AEE 1.2-3, AMII K1.2) Definition av de naturliga talen, Peanos axiom. Dagens teman Mängdlära orts. Relationer och unktioner (AEE 1.2-3, AMII K1.2) Deinition av de naturliga talen, Peanos axiom. Relationer och unktioner Relationer Generell deinition: En relation R på mängden

Läs mer

SF1625 Envariabelanalys

SF1625 Envariabelanalys Föreläsning 7 Institutionen för matematik KTH 12 september 2016 Injektiva funktioner En funktion är en regel som till varje tal i definitionsmängden ordnar ett bestämt tal i värdemängden. Injektiva funktioner

Läs mer

Riemanns avbildningssats

Riemanns avbildningssats Riemanns avbildningssats En studie av bijektiva avbildningar mellan öppna och enkelt sammanhängande områden i det komplexa planet Kandidatarbete inom civilingenjörsutbildningen vid Chalmers Johan Karlsson

Läs mer

Föreläsning 8 i kursen Ma III, #IX1305, HT 07. (Fjärde föreläsningen av Bo Åhlander)

Föreläsning 8 i kursen Ma III, #IX1305, HT 07. (Fjärde föreläsningen av Bo Åhlander) Föreläsning 8 i kursen Ma III, #IX1305, HT 07. (Fjärde föreläsningen av Bo Åhlander) Böiers 5.3 Relationer. Vi har definierat en funktion f: A B som en regel som kopplar ihop ett element a A, med ett element

Läs mer

Lösningar till utvalda uppgifter i kapitel 3

Lösningar till utvalda uppgifter i kapitel 3 Lösningar till utvalda uppgifter i kapitel 3 3.37 (a) Att ` ' är reexiv, antisymmetrisk och transitiv följer direkt av att `den vanliga' är det på N och Z. (b) Följden m n = ( n, n) där n = 0, 1, 2,...

Läs mer

Läsanvisningar till kapitel

Läsanvisningar till kapitel Läsanvisningar till kapitel 5. 5.8 5. Följder och serier Detta avsnitt är repetition, och jag hoppas att ni snart kan snappa upp det som står däri. Speciellt viktigt är det att komma ihåg vad en geometrisk

Läs mer

= 0. Båda skärningsvinklarna är således π/2 (ortogonala riktningsvektorer).

= 0. Båda skärningsvinklarna är således π/2 (ortogonala riktningsvektorer). Institutionen för Matematik, KTH Torbjörn Kolsrud SF163, ifferential- och integralkalkyl II, del 2, flervariabel, för F1. Tentamen torsdag 19 augusti 21, 14. - 19. Inga hjälpmedel är tillåtna. Svar och

Läs mer

LMA515 Matematik, del B Sammanställning av lärmål

LMA515 Matematik, del B Sammanställning av lärmål LMA515 Matematik, del B Sammanställning av lärmål Lärmål för godkänt Funktion, gränsvärde, kontinuitet, derivata. Förklara begreppen funktion, definitionsmängd och värdemängd, och bestämma (största möjliga)

Läs mer

Viktiga begrepp, satser och typiska problem i kursen MVE460, 2015.

Viktiga begrepp, satser och typiska problem i kursen MVE460, 2015. Viktiga begrepp, satser och typiska problem i kursen MVE460, 2015. Begrepp och definitioner Egenskaper och satser Typiska problem Reella tal. Rationella tal. a(b + c) = ab + ac Bråkräkning. Irrationella

Läs mer

Tillämpningar av integraler: Area, skivformeln för volymberäkning, båglängd, rotationsarea, integraler och summor

Tillämpningar av integraler: Area, skivformeln för volymberäkning, båglängd, rotationsarea, integraler och summor Tillämpningar av integraler: Area, skivformeln för volymberäkning, båglängd, rotationsarea, integraler och summor Areaberäkningar En av huvudtillämpningar av integraler är areaberäkning. Nedan följer ett

Läs mer

Instuderingsfrågor för Endimensionell analys kurs B1

Instuderingsfrågor för Endimensionell analys kurs B1 Instuderingsfrågor för Endimensionell analys kurs B1 Anvisningar Avsikten med följande frågor är att hjälpa dig med självkontroll av dina kunskaper. Om du känner dig osäker på svaren bör du slå upp motsvarande

Läs mer

Patologiska funktioner. (Funktioner som på något vis inte beter sig väl)

Patologiska funktioner. (Funktioner som på något vis inte beter sig väl) Patologiska funktioner (Funktioner som på något vis inte beter sig väl) Dirichletfunktionen Inte kontinuerlig någonstans Inte Riemannintegrerbar Weierstrass funktion Överallt kontinuerlig Inte deriverbar

Läs mer

Anteckningar för kursen "Analys i en Variabel"

Anteckningar för kursen Analys i en Variabel Anteckningar för kursen "Analys i en Variabel" Simone Calogero Vecka 4 Viktig information. Dessa anteckningar är inte avsedda som en ersättning för kurs litteratur men bara som en kort sammanfattning av

Läs mer