Fastighetsavdelning Norr

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Fastighetsavdelning Norr"

Transkript

1 Fastighetsavdelning Norr Fastighetsavdelningen ansvarar för uthyrning, drift och underhåll av lokaler och mark. Det är verkets största verksamhetsområde och utgör huvudverksamheten. Fastighetsavdelning Norr ansvarar också för nyttjanderättsavtal, Försvarsmaktens inarrenden och hyresavtal utanför Fortifikationsverket. Fastighetsavdelning Norr omfattas av fastighetsenheterna Arvidsjaur, Boden, Luleå, Enköping, Södertörn, Kungsängen, Linköping och Uppsala. Förutom regements- och flottiljområden sköter vår personal ett flertal stora övnings-, skjut- och flygfält samt hamnar. Vi förvaltar de flesta typer av militära byggnader och dessutom många kulturmärkta gårdar och bostadshus belägna på övningsfälten. Staben har sitt kontor i Kungsängen och Boden. Arvidsjaur Boden Luleå Enköping Södertörn Kungsängen Linköping Uppsala Fastighetsenhet Arvidsjaur På fastighetsenheten arbetar 20 personer. Fastighetsenheten består av cirka kvadratmeter bruttoarea fördelat på 350 stycken byggnader. De förvaltar bland annat hektar mark, en flygbas, tre skjutfält, berganläggningar, ammunitionsförråd samt anläggningar. Miljöarbetet under året i Arvidsjaur Miljöledningsarbetet fortgår utifrån vår ISO certifiering och vi jobbar med ständiga förbättringar. Organisationen har nyligen stärkts med ytterligare en lokal miljöhandläggare. Vi har arbetat med såväl rutinförbättringar samt utbildningsinsatser under året. Vidare har genomförts riskanalyser och en betydande miljöaspekt är kundrelationen och vikten av samverkan. Därför är det ett mål i Verksamhetsplanen för 2009 att öka samverkan med kunden inom energiområdet. Inom fastighetsenheten arbetas det intensivt med energieffektiviseringsprojekt, injustering och optimering av styr- o reglersystem, tilläggsisoleringar, installation av värmepumpar med mera. Allt talar därmed för att vår energianvändning skall bli allt effektivare, medan ingenting talar för motsatsen Eskilstuna Kungsgatan (19)

2 Utsläpp av koldioxid (från el- och uppvärmning) Tabell 1 Faktisk energianvändning inklusive verksamhetsanknuten energi mellan åren (kwh) (OBS! Ej graddagsjusterade!) Elenergi exkl. värme Olja för värme Gas för värme 0 0 Gasol 95 för värme Fjärrvärme för värme Träbränsle för värme El för värme Vegetabilisk olja för värme 0 0 Summa värme: Summa el (ej värme): Summa tot energi (kwh): Kommentar: De två stora etablissemangen K4 i Arvidsjaur samt RFN i Vidsel var under 2008 anslutna till fjärrvärmenät. Under 2009 har Fortifikationsverket har tagit över produktionen från Vattenfall av värme i Vidsel. Därför kommer redovisningen av värmeproduktion i framtiden att redovisas som träbränslen. Avvikelserna pekar mot en total minskning av energianvändningen, främst elenergi för icke värmeproduktion. Det är dock svårt att utifrån två års användning dra några slutsatser. Förutom temperaturskillnader är det kundaktiviteter som främst påverkar förändringar i energianvändningen. Hantering av bygg- och rivningsavfall Tabell 2 Bygg och rivningsavfall (kg) Deponerats Återvunnits Återanvänts Energi återvunnits Summa Kommentarer: Huvuddelen av avfallet som redovisas i tabellen är bygg- och rivningsavfall, dock finns en viss del driftavfall med. Vid redovisning av avfall från investeringsprojekt, främst med externa projektledare finns en risk att redovisningen hamnar mellan stolarna. Under innevarande år har det upprättats tydligare rutiner för att kvalitetssäkra inrapporteringen av avfall, något som tidigare inte fungerat fullt ut. Ett arbete som kommer att fortgå under Eskilstuna Kungsgatan (19)

3 Oljeavskiljare Något utsläpp från oljeavskiljare har inte rapporterats. Totalt finns åtta oljeavskiljare inom fastighetsenheten, sju i Vidsel och två i Arvidsjaur. Inventering av oljeavskiljare utan larm är utförd. Några skall tas ur drift, och övriga kommer att förses med larm under innevarande år. Kemikalier Tabell 3 Inventeringsresultat PCB Inventerade Byggnader där PCB kan förekomma Byggnader som ska saneras, gällande golvoch fogmassa Isolerrutor Kondensatorer Sanerade 110 byggnader, ingen förekomst av PCB i enhetens byggnader, gällande golv- och fogmassa K C Sanering utförd under 2009 Inventerat 444 st kondensatorer i lysrörsarmaturer, samtliga är märkta. Tabell 4 Antal kemiska produkter (st) Kommentar: Under början av 2010 har det utförts ett omfattande arbete med kvalitetssäkring av kemikaliehanteringen Fastighetsgrupp Vidsel. Reservation för osäkerhet i underlaget för Fastighetsenheten avvecklas Eskilstuna Kungsgatan (19)

4 Arvidsjaur Boden Luleå Enköping Södertörn Kungsängen Linköping Uppsala Fastighetsenhet Boden Fastighetsenheten Boden omfattar huvuddelen av Norrbottens län med koncentration till Boden Garnison. Fastighetsbeståndet omfattar cirka kvadratmeter bruttototalarea, varav cirka kvadratmeter bruttoarea är varma byggnader. Huvuddelen av byggnaderna uppvärms med fjärrvärme, övriga med direktverkande el. Miljöarbetet under året i Boden Under 2009 har arbetet med styrande dokument, kemikalieinventeringar, riskanalyser, riskavfall med mera fortlöpt. Ambitionen har varit att arbeta med ständiga förbättringar och att engagera alla medarbetare i enhetens miljöarbete. Fastighetsenhet Boden genomgick en intern miljörevision under februari månad. Enhetens uppfattning är att det var ett bra tillfälle att genomlysa arbetet med miljö- och kvalitetsfrågor samt ett sätt att identifiera förbättringsområden inom området. I mars utfördes en extern miljörevision vid enheten vilket utföll med bra resultat. Förbättringsförslag som framfördes vid revisionen samt dess rapportering har analyserats och bearbetats. Eftersom energianvändning i all form ger upphov till miljöpåverkan arbetar enheten med att kontinuerligt försöka effektivisera och minska energianvändningen. En långsiktig målsättning är att successivt konvertera bort uppvärmning med hjälp av olja och el. Under 2009 har ett betydande antal byggnader konverterats från olja, gasol och el till fjärrvärme inom enheten. Arbete med att minska antalet kemikalier, samt att säkerställa rutinerna med säkerhetsdatablad, inom enheten pågår kontinuerligt. Under hela år 2009 har ett gemensamt arbete tillsammans med Försvarsmakten (I19, FMLOG) pågått med att ta fram ett egenkontrollprogram för det nya motororådet inom K0107 området. Vidare har enheten arbetat med att ta fram ett kontrollprogram för oljeavskiljare inom garnisonen. I enlighet med verkets Direktiv avseende fordon och trafiksäkerhet, ska alla bilar som köps in vara miljöbilar. Enheten har under året införskaffat fyra stycken fordon som drivs med biogas som genereras vid en anläggning i Boden. Uppfattningen är att det kontinuerliga arbetet med miljöfrågor har förbättrats under året och att det nått större acceptans bland alla medarbetare. Enhetens uppfattning är att samtliga medarbetare ska ha förståelse för och arbeta med miljöfrågorna. Olika grupper har skapats för att förbättra enhetens arbete med att effektivisera energianvändningen och målsättningen är att förbättra arbetet kommande år Eskilstuna Kungsgatan (19)

5 Utsläpp av koldioxid (från el- och uppvärmning) Tabell 5 Faktisk energianvändning inklusive verksamhetsanknuten energi mellan åren (kwh) (OBS! Ej graddagsjusterade!) Total (kwh) Elenergi exkl. värme Olja för värme Gas för värme 0 0 Gasol 95 för värme Fjärrvärme för värme Träbränsle för värme 0 0 El för värme Vegetabilisk olja för värme 0 0 Summa värme: Summa el (ej värme): Summa tot energi (kwh): Kommentar: Elenergi exklusive värme har minskat med cirka 1,4 GWh från 2008 till Samtidigt går det att utläsa att andelen elenergi som använts till värme har minskat med cirka 190 MWh. Under 2009 var antalet värnpliktiga relativt få. Under de veckor som Kaserner på grund av få värnpliktiga stått tomma har temperaturen i dessa byggnader sänkts. Detta förklarar en del av sänkningen. Att andelen olja för värme har minskat till 2009 beror på bland annat på att energieffektiviseringsåtgärder har utförts vid en större användare. Användningen av gasol för uppvärmning har upphört under 2009 då befintlig byggnad konverterats till fjärrvärmeuppvärmning. Anledningen till ökad användning av fjärrvärme är att ett flertal byggnader har konverterats. Hantering av bygg och rivningsavfall Tabell 6 Bygg och rivningsavfall (kg) Deponerats Återvunnits Återanvänts Energi återvunnits Summa Eskilstuna Kungsgatan (19)

6 Utsläpp från oljeavskiljare Totalt finns 51 stycken avskiljare inom Bodens garnison. Av dessa är det 37 stycken som avskiljer olja eller fett. I enlighet med Verksamhetsplan för 2009 fortsatte arbetet med att installera larm till oljeavskiljare som saknade detta och under 2009 hade 30 av 37 avskiljare larm. Under 2010 kommer samtliga avskiljare för olja och fett att vara utrustade med larm. Inga utsläpp från avskiljare har skett under året. Årliga kontroller och tömningar har skett enligt plan utan anmärkningar. En avvikelse avseende oljeavskiljare har inrapporterats. Avvikelsen avsåg en nybyggd oljeavskiljare på det nya motorområdet. Vid utredning framkom det att såväl larm som utförande var bristfälligt och det åtgärdades omgående. Kemikalier Tabell 7 Inventeringsresultat PCB Inventerade byggnader där PCB kan förekomma Byggnader som ska saneras, gällande golv- och fogmassa 136 byggnader 3 fogar att sanera varav 2 är i samma byggnad Isolerrutor Kondensatorer Kondensatorer Inventerat 214 st kondensatorer i lysrörsarmaturer, samtliga är märkta. 214 st kondensatorer i lysrörsarmature r, samtliga är märkta. Tabell 8 Antal kemiska produkter (st) Kommentar: Arbete med att minska antalet kemikalier, samt att säkerställa rutinerna med säkerhetsdatablad, inom enheten pågår kontinuerligt. (Under juni månad 2010 kommer Fastighetsenhet Boden att genomgå en intern revision av kemiska produkter vilket säkerligen kommer att leda till minskat antal produkter nästkommande år.) Eskilstuna Kungsgatan (19)

7 Arvidsjaur Boden Luleå Enköping Södertörn Kungsängen Linköping Uppsala Fastighetsenhet Luleå Utsläpp av koldioxid (från el- och uppvärmning) Tabell 9 Faktisk energianvändning inklusive verksamhetsanknuten energi mellan åren (kwh) (OBS! Ej graddagsjusterade!) Total (kwh) Elenergi exkl. värme Olja för värme Gas för värme 0 0 Gasol 95 för värme 0 0 Fjärrvärme för värme Träbränsle för värme El för värme 0 0 Vegetabilisk olja för värme 0 0 Summa värme: Summa el (ej värme): Summa tot energi (kwh): Hantering av bygg- och rivningsavfall Tabell 10 Bygg och rivningsavfall (kg) Deponerats Återvunnits Återanvänts Energi återvunnits Summa Kommentar: Uppgifter för 2007 samt 2008 saknas Eskilstuna Kungsgatan (19)

8 Kemikalier Tabell 11 Inventeringsresultat PCB Inventerade Byggnader där PCB kan förekomma 92 byggnader, ingen förekomst av PCB i enhetens byggnader, gällande golv- och fogmassa. En byggnad har PCB i fogar i väggelementen. (Hotellet i Tåme skjutfält) Byggnader som ska saneras, gällande golv- och fogmassa Isolerrutor Kondensatorer Sanerade Inventerat 149 st kondensatorer i lysrörsarmaturer, samtliga är märkta Eskilstuna Kungsgatan (19)

9 Arvidsjaur Boden Luleå Enköping Södertörn Kungsängen Linköping Uppsala Fastighetsenhet Enköping Till fastighetsenheten tillhör fastighetsgrupperna Arboga, Enköping och Villingsberg. Miljöarbetet under året i Enköping Inventering av oljeavskiljare har genomförts, hur de används idag samt hur egenkontrollen skall förbättras. Energiinventering av byggnader har påbörjats. Energisparåtgärder utförda på bland annat fastighetsgrupp Villingsberg där en fastbränslepanna installerats. I Skogs- Tibble i Enköping utreds hur endningsolja-1 i pannan kan ersättas. Modernisering av styr-, regler- och övervakningsutrustning har utförts för att få mer energieffektiv drift. Utsläpp av koldioxid (från el- och uppvärmning) Tabell 12 Faktisk energianvändning inklusive verksamhetsanknuten energi mellan åren (kwh) (OBS! Ej graddagsjusterade!) Total (kwh) Elenergi exkl. värme Olja för värme Gas för värme 0 0 Gasol 95 för värme 0 0 Fjärrvärme för värme Träbränsle för värme 0 0 El för värme Vegetabilisk olja för värme 0 0 Summa värme: Summa el (ej värme): Summa tot energi (kwh): Hantering av bygg- och rivningsavfall Tabell 13 Bygg och rivningsavfall (kg) Deponerats Återvunnits Återanvänts Energi återvunnits Summa Kommentar: Huvuddelen av avfallet som redovisas i tabellen är bygg- och rivningsavfall, dock finns en viss del driftavfall med Eskilstuna Kungsgatan (19)

10 Oljeavskiljare Oljeavskiljare finns för att ta omhand eventuella utsläpp från bland annat verkstäder, spolhallar, hangarer där drivmedelshantering finns. Totalt finns 31 stycken oljeavskiljare varav 15 stycken är utrustade med larm. Fyra oljeavskiljare finns i Arboga, tjugosex stycken i Enköping och en i Villingsberg. Riskanalys utförd. Kemikalier Tabell 14 Inventeringsresultat PCB Inventerade Byggnader där PCB kan förekomma 64 byggnader, ingen förekomst av PCB i enhetens byggnader, gällande golv- och fogmassa Byggnader som ska saneras, gällande golvoch fogmassa Isolerrutor Kondensatorer Sanerade 2 isolerrutor tillverkade har uppmärksammats 434st kondensatorer i lysrörsarmaturer, byte av armaturer utförs vid planerat underhåll Tabell 15 Antal kemiska produkter (st) Eskilstuna Kungsgatan (19)

11 Arvidsjaur Boden Luleå Enköping Södertörn Kungsängen Linköping Uppsala Fastighetsenhet Södertörn Fastighetsenhet Södertörn förvaltar skärgårdskommunerna i Stockholmslän, Södertörn samt Gotland. Sammanlagt förvaltar vi 963 objekt, kvadratmeter bruttoarea samt hektar mark. Miljöarbetet under året i Södertörn Miljöarbetet bestod i huvudsak i slutförande av miljöinventeringen, påbörjande av inventering av enskilda avloppsanläggningar. Utöver detta har riskanalyser miljö gjorts, uppdatering av enhetens laglista. Verksamhetsrevision genomfördes på Berga. Utsläpp av koldioxid (från el- och uppvärmning) Tabell 16 Faktisk energianvändning inklusive verksamhetsanknuten energi mellan åren (kwh) (OBS! Ej graddagsjusterade!) Total (kwh) Elenergi exkl. värme Olja för värme Gas för värme 0 0 Gasol 95 för värme 0 0 Fjärrvärme för värme 0 0 Träbränsle för värme El för värme Vegetabilisk olja för värme Summa värme: Summa el (ej värme): Summa tot energi (kwh): Hantering av bygg- och rivningsavfall Tabell 17 Bygg och rivningsavfall (kg) * Deponerats Återvunnits 0 Återanvänts 0 Energi återvunnits Summa Kommentar: Fastighetsenheten använder sig av gemensamma containrar därav resultatet Eskilstuna Kungsgatan (19)

12 Utsläpp från oljeavskiljare Oljeavskiljare finns huvudsakligen runt de verkstäder som finns inom området, generellt kan sägas att antalet avskiljare med larm är lågt. Plan för installation finns och följs och beräknas vara klart i slutet av Kemikalier Tabell 18 Inventeringsresultat PCB Inventerade byggnader där PCB kan förekomma Byggnader som ska saneras, gällande golv- och fogmassa 35 byggnader 9 byggnader ska saneras Isolerrutor Kondensatorer Sanerade Inventerat Finn i en byggnad, där halten är mg/kg Eskilstuna Kungsgatan (19)

13 Arvidsjaur Boden Luleå Enköping Södertörn Kungsängen Linköping Uppsala Fastighetsenhet Kungsängen Fastighetsenheten förvaltar Livgardet i Kungsängen, Militärhögskolan Karlberg och Kavallerikasern i Stockholm samt FRA på Lovön. Fastighetsbeståndet omfattar cirka 450 byggnader med en total byggnadsyta på cirka kvadratmeter samt cirka hektar mark, varav hektar är Livgardets övnings- och skjutfält i Kungsängen. Miljöarbetet under året i Kungsängen Alla oljeavskiljare har försetts med larm. Enskilda avlopp har inventerats och under 2010 skall felaktigheter som upptäckts åtgärdas. Arbetet med att eliminera fossila bränslen fortsätter i första hand på Ö/S Livgardet. Konvertering till bioolja har skett vid Boteleudd. Energisparprojekt har under 2009 pågått och fortsätter under 2010 Utsläpp av koldioxid (från el- och uppvärmning) Tabell 19 Faktisk energianvändning inklusive verksamhetsanknuten energi mellan åren (kwh) (OBS! Ej graddagsjusterade!) Total (kwh) Elenergi exkl. värme Olja för värme Gas för värme 0 0 Gasol 95 för värme Fjärrvärme för värme Träbränsle för värme El för värme Vegetabilisk olja för värme Summa värme: Summa el (ej värme): Summa tot energi (kwh): Hantering av bygg- och rivningsavfall Tabell 20 Bygg och rivningsavfall (kg) Deponerats Återvunnits Återanvänts Energi återvunnits Summa Kommentar: Huvuddelen av avfallet som redovisas i tabellen är bygg- och rivningsavfall, dock finns en viss del driftavfall med Eskilstuna Kungsgatan (19)

14 Utsläpp från oljeavskiljare Oljeavskiljare finns för att ta omhand eventuella utsläpp från verkstäder, hangarer, spolhall där drivmedelshantering finns, hos fastighetsenheten har inga utsläpp förekommit. Kemikalier Tabell 21 Inventeringsresultat PCB Inventerade Byggnader där PCB kan förekomma Byggnader som ska saneras, gällande golvoch fogmassa Isolerrutor Kondensatorer Sanerade 34 byggnader 1 fog att sanera 30st isolerrutor med misstänkt PCB plus en fog på isolerruta Sanering sker senast Tabell 22 Antal kemiska produkter (st) Eskilstuna Kungsgatan (19)

15 Arvidsjaur Boden Luleå Enköping Södertörn Kungsängen Linköping Uppsala Fastighetsenhet Linköping Fastighetsenheten är indelad i tre fastighetsgrupper, Bråvalla, Kvarn och Malmen. I fastighetsgrupperna driftas 376 objekt med en total area om kvadratmeter (bruttototalarea). Antal styrobjekt är 46 stycken. Markinnehavet uppgår till hektar. Miljöarbetet bedrivs i respektive fastighetsgrupp och samordnas av lokala miljösamordnaren på enhetsstaben. På ledningsmötena är miljö en stående punkt där föregående månads miljöhändelser rapporteras. Miljöarbetet under året i Linköping I samband med Energideklaration av byggnader genomfördes en mer fördjupad energikartläggning av dessa. En ny gemensam pelletanläggning, inklusive kulvertförbindelse mellan skol- och motorområdet färdigställdes på Kvarn under året. Syftet är att minska oljeförbrukningen på Kvarn. Utsläpp av koldioxid (från el- och uppvärmning) Tabell 23 Faktisk energianvändning inklusive verksamhetsanknuten energi mellan åren (kwh) (OBS! Ej graddagsjusterade!) Total (kwh) Elenergi exkl. värme Olja för värme Gas för värme 0 0 Gasol 95 för värme Fjärrvärme för värme Träbränsle för värme El för värme Vegetabilisk olja för värme 0 0 Summa värme: Summa el (ej värme): Summa tot energi (kwh): Kommentar: Det har tillkommit byggnader på Malmen och Kvarn och detta förklarar den ökande energiförbrukning Eskilstuna Kungsgatan (19)

16 Hantering av bygg- och rivningsavfall Tabell 24 Bygg och rivningsavfall (kg) Deponerats Återvunnits Återanvänts Energi återvunnits Summa Kommentar: Huvuddelen av avfallet som redovisas i tabellen är bygg- och rivningsavfall, dock finns en viss del driftavfall med. Oljeavskiljare Oljeavskiljare finns på såväl Malmen, Bråvalla som Kvarn. På Malmen är oljeavskiljarna för drivmedelsspill i samband med drivmedelhantering, kopplade till oljefällor. Detaljerat underlag finns på respektive Fastighetsgrupp. Kemikalier Tabell 25 Inventeringsresultat PCB Inventerade Byggnader där PCB kan förekomma Byggnader som ska saneras, gällande golvoch fogmassa 189 byggnader 2 fogar och 1 golvmassa ska saneras. Isolerrutor Kondensatorer Sanerade Inventerat 4750 st, kondensatorer i lysrörsarmaturer, samtliga är märkta. Tabell 26 Antal kemiska produkter (st) Eskilstuna Kungsgatan (19)

17 Arvidsjaur Boden Luleå Enköping Södertörn Kungsängen Linköping Uppsala Fastighetsenhet Uppsala Nedan visas antal objekt, hur mycket bruttoarea samt hur mycket hektar mark fastighetsenheten har. Namn Antal objekt BTA (m 2 ) Mark (ha) Uppsala garnison Marma skjutfält + läger Noran skjutfält Uppsala län övrigt Gävle övn.- och skjutfält Gävleborgs län övrigt Falun övnings och skjutfält Dalarnas län övrigt Älvdalens skjutfält Västernorrland Jämtland Summa Personal som är aktiva i miljöarbetet finns i Uppsala, Gävle, Falun, Trängslet, Härnösand, Sollefteå, och Östersund. Miljöarbetet under året i Uppsala Miljöarbetet har inriktats på att skapa rutiner för att vidmakthålla vår certifiering, samt att på ett naturligt sätt väva in miljöarbetet i normala rutiner. Följande konkreta åtgärder har vidtagits: Utse biträdande miljöansvarig inom enheten. Genomfört riskanalys yttre miljö med handlingsplan (för hela enheten). Utbildning/information till samtlig personal i samband med Fastighetsenhets-träff. Investeringar i utbyte av tekniska installationer då framförallt ventilationsanläggningar med effektiv återvinning. Budgetering för investering i larm från oljeavskiljare Eskilstuna Kungsgatan (19)

18 Utsläpp av koldioxid (från el- och uppvärmning) Tabell 27 Faktisk energianvändning inklusive verksamhetsanknuten energi mellan åren (kwh) (OBS! Ej graddagsjusterade!) Total (kwh) Elenergi exkl. värme Olja för värme Gas för värme 0 0 Gasol 95 för värme 0 0 Fjärrvärme för värme Träbränsle för värme El för värme Vegetabilisk olja för värme 0 0 Summa värme: Summa el (ej värme): Summa tot energi (kwh): Kommentar: Energianvändningen ökade mellan åren 2007 till Detta berodde helt på de organisationsförändringar som genomfördes.(fe Nedre Norrand avvecklades och hela beståndet överfördes till Fe Uppsala). Fastighetsvolymen ökade med 62 %, energianvändningen ökade endast med 11 %! Detta visar att de åtgärder som vidtagits för att minska energianvändningen varit mycket effektiva. Hantering av bygg- och rivningsavfall Tabell 28 Bygg och rivningsavfall (kg) Deponerats Återvunnits Återanvänts Energi återvunnits Summa Kommentar: Huvuddelen av avfallet som redovisas i tabellen är bygg- och rivningsavfall, dock finns en mindre del driftavfall med. Oljeavskiljare Oljeavskiljare finns för att ta omhand eventuella utsläpp från bland annat verkstäder, uppställningsplatser, spolplatta, hangarer där drivmedelshantering finns. Totalt finns 51 stycken oljeavskiljare varav nio stycken finns i Älvdalen, två stycken i Nedre Norrland samt 40 stycken i Uppsala. Tillsyn sker enligt fortifikationsverkets handbok drift. Inga utsläpp finns registrerade Eskilstuna Kungsgatan (19)

19 Kemikalier Tabell 29 Inventeringsresultat PCB Inventerade Byggnader där PCB kan förekomma Byggnader som ska saneras, gällande golv- och fogmassa 372 byggnader 2 fogar i samma byggnad ska saneras. Väntar på analyssvar gällande 1 fog. Isolerrutor Kondensatorer Sanerade 1 isolerruta på 97m, plus ev. 124 isolerrutor är osäkra. Isolerrutorna har beteckning BØckman 27790, Scan Gobain st kondensatorer i lysrörsarmaturer, samtliga är märkta. Inga (efter denna inventering) Tabell 30 Antal kemiska produkter (st) Kommentar: Målsättningen att minska antalet kemikalier i användning har varit prioriterat Eskilstuna Kungsgatan (19)

Staben har sitt kontor i Kristianstad

Staben har sitt kontor i Kristianstad Fastighetsavdelning Syd Fastighetsavdelningen ansvarar för uthyrning, drift och underhåll av lokaler och mark. Det är verkets största verksamhetsområde och utgör huvudverksamheten. Fastighetsavdelning

Läs mer

Fortifikationsverket under året 2010 den lokala miljöpåverkan

Fortifikationsverket under året 2010 den lokala miljöpåverkan MILJÖARBETET UNDER 200 Lokal miljöpåverkan 200 20-08-7 (4) Fortifikationsverket under året 200 den lokala miljöpåverkan Fortifikationsverkets verksamhet finns över hela landet och huvudkontoret är placerat

Läs mer

Miljöinformation Skara Energi AB 2012

Miljöinformation Skara Energi AB 2012 Miljöinformation Skara Energi AB 2012 2 Miljöinformation Skara Energi AB 2012 Miljömålen som bolaget satte upp för 2011 baserades på de nationella miljömålen. Skara Energi AB har arbetat med 6 st av de

Läs mer

Energieffektivisering. Slutrapport

Energieffektivisering. Slutrapport Fastighetskontoret Tjänsteutlåtande Utvecklingsavdelningen DNR 4.1-069/2013 Sida 1 (6) 2014-02-20 Tommy Waldnert 08-508 275 30 tommy.waldnert@stockholm.se Till Fastighetsnämnden 2014-03-18 Energieffektivisering.

Läs mer

Inventera och sanera PCB

Inventera och sanera PCB OCKELBO KOMMUN Bygg & Miljö Inventera och sanera PCB Ditt ansvar som fastighetsägare Information Januari 2008 Nyanvändning av PCB är förbjudet sedan länge. Ämnet finns dock kvar i byggnader och produkter.

Läs mer

Inventering och sanering av PCB

Inventering och sanering av PCB Inventering och sanering av PCB Illustration: Mentor Demjaha Ditt ansvar som fastighetsägare Vad är PCB? PCB (polyklorerade bifenyler) är en grupp svårnedbrytbara organiska klorföreningar som började framställas

Läs mer

Energieffektivisering lägesrapport 4

Energieffektivisering lägesrapport 4 Fastighetskontoret Tjänsteutlåtande Utvecklingsavdelningen DNR 4.1-069/2013 Sida 1 (6) 2013-05-15 Tommy Waldnert 08-508 275 30 tommy.waldnert@stockholm.se Till Fastighetsnämnden 2013-06-18 Energieffektivisering

Läs mer

ENERGI- OCH KLIMATPLAN GAGNEFS KOMMUN 2013 2020 mål och åtgärder

ENERGI- OCH KLIMATPLAN GAGNEFS KOMMUN 2013 2020 mål och åtgärder ENERGI- OCH KLIMATPLAN GAGNEFS KOMMUN 2013 2020 mål och åtgärder Innehåll 1. SAMMANFATTNING AV PLANENS MÅL OCH ÅTGÄRDER...3 2. LÅNGSIKTIGA OCH ÖVERGRIPANDE MÅL...3 3. DELMÅL OCH ÅTGÄRDER FÖR ENERGI TILL

Läs mer

Introduktion - version 3.0 Copyright Tyréns AB ETT SYSTEM FÖR INVENTERING, BEDÖMNING OCH KLASSIFICERING AV FASTIGHETER

Introduktion - version 3.0 Copyright Tyréns AB ETT SYSTEM FÖR INVENTERING, BEDÖMNING OCH KLASSIFICERING AV FASTIGHETER ETT SYSTEM FÖR INVENTERING, BEDÖMNING OCH KLASSIFICERING AV FASTIGHETER Instrument för miljöstyrning En miljöbedömning ger dig kunskap om dina fastigheters miljöbelastning. Systemet redovisar olika miljönyckeltal

Läs mer

Uppgifterna redovisas byggnadsvis. Finns flera byggnader på samma fastighet används en blankett per byggnad, samt en bilaga per byggnad.

Uppgifterna redovisas byggnadsvis. Finns flera byggnader på samma fastighet används en blankett per byggnad, samt en bilaga per byggnad. RAPPORT SFS 2007:19 1 (2) Blankett B P3_slutrapport_sanerad_PCB_uppdaterad_20180529 Slutrapport sanerad PCB Rapporteringsskyldighet enligt förordningen om PCB (SFS 2007:19) Uppgifterna redovisas byggnadsvis.

Läs mer

Energisparprojekt för bättre livsmiljö Gavlefastigheter AB 2008-2011

Energisparprojekt för bättre livsmiljö Gavlefastigheter AB 2008-2011 Energisparprojekt för bättre livsmiljö Gavlefastigheter AB 2008-2011 Gävle Stadshus AB AB Gavlegårdarna Gävle Energi AB Gavlefastigheter Gävle kommun AB Gävle/Sandviken Flygfält AB Lagerhus AB Gävle Hamn

Läs mer

Sanering av PCB. Information till fastighetsägare

Sanering av PCB. Information till fastighetsägare Sanering av PCB Information till fastighetsägare 2 FOTO: Leif Gustavsson, LG foto Visste du att... Fastighetsägare är enligt lag skyldiga att undersöka om PCB finns i byggnader byggda eller renoverade

Läs mer

Uppföljning energieffektivisering. A Lind Maskin AB 2013-10-19

Uppföljning energieffektivisering. A Lind Maskin AB 2013-10-19 Uppföljning energieffektivisering A Lind Maskin AB 2013-10-19 Peter Eriksson, ProjTek, Älvsbyn INNEHÅLLSFÖRTECKNING Sammanfattning... 3 Beskrivning av företaget... 3 Lokaler... 3 Bakgrund... 3 Syfte...

Läs mer

Inventering av PCB i byggnad. E-post POSTADRESS BESÖKSADRESS TELEFON E-POST/WEBB ORGANISATIONSNR GIRO

Inventering av PCB i byggnad. E-post POSTADRESS BESÖKSADRESS TELEFON E-POST/WEBB ORGANISATIONSNR GIRO Gislaveds kommun kommer att spara och behandla de personuppgifter du lämnar in till kommunen via denna blankett och eventuella bifogade handlingar, se bilaga 1. Uppgifterna redovisas byggnadsvis. Finns

Läs mer

INVENTERINGSPROTOKOLL - Fogmassor

INVENTERINGSPROTOKOLL - Fogmassor 631 86 ESKILSTUNA Blankett A1 INVENTERINGSPROTOKOLL - Fogmassor Byggnadens användning (ange ett eller flera alternativ) Bostäder, ange antal lägenheter: Handel och service Skola Industrilokal eller lager

Läs mer

Figur 1 Av den totala elförbrukningen utgörs nästan hälften av miljömärkt el, eftersom några av de stora kontoren använder miljömärkt el.

Figur 1 Av den totala elförbrukningen utgörs nästan hälften av miljömärkt el, eftersom några av de stora kontoren använder miljömärkt el. KLIMATBOKSLUT Det är dags att summera 2013 års klimatinventering. Tyréns årliga klimatinventering baseras på den internationella beräkningsstandarden The Greenhouse Gas Protocol. 1 Miljömässiga dimensionen

Läs mer

Energieffektivisering i lokaler Energy Performance Contracting

Energieffektivisering i lokaler Energy Performance Contracting Energieffektivisering i lokaler Energy Performance Contracting Bakgrund Landstinget i Östergötland arbetar med energifrågan på många olika sätt. Dels genomförs energiprojekt, både stora och små, dels satsas

Läs mer

Anmälan PCB-sanering. Ja, PCB förekommer enligt inventering nedan Nej POSTADRESS BESÖKSADRESS TELEFON E-POST/WEBB ORGANISATIONSNR GIRO

Anmälan PCB-sanering. Ja, PCB förekommer enligt inventering nedan Nej POSTADRESS BESÖKSADRESS TELEFON E-POST/WEBB ORGANISATIONSNR GIRO om personuppgiftsbehandling OBS! Gislaveds kommun kommer att spara och behandla de personuppgifter du lämnar in till kommunen via denna blankett och eventuella bifogade handlingar, se bilaga 1. Uppgifterna

Läs mer

Fjärrvärme i Renovering

Fjärrvärme i Renovering Fjärrvärme i Renovering Exempel och möjligheter Magnus Stjerndahl, tekn lic Sammanfattning Värme- och elproduktion med låg miljöpåverkan Borås Energi med värme- och elproduktion baserad på biobränsle-

Läs mer

Energideklaration. Smultronvägen 19 616 91 Åby. Datum: 2015-03-17. Utförd av:

Energideklaration. Smultronvägen 19 616 91 Åby. Datum: 2015-03-17. Utförd av: Energideklaration K VILLINGE-STEN 2:24 Smultronvägen 19 616 91 Åby Datum: 2015-03-17 Utförd av: Certifierad energiexpert: Niklas Sjöberg 0444/08 SP SITAC Bakgrund Sedan en tid tillbaka är det lag på energideklaration

Läs mer

Miljörapport 2014. PC Öster KATRINEHOLM

Miljörapport 2014. PC Öster KATRINEHOLM Miljörapport 2014 PC Öster KATRINEHOLM INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 GRUNDDEL 2 1.1 ALLMÄNNA UPPGIFTER 2 2 TEXTDEL 3 2.1 ORGANISATIONENS UPPBYGGNAD 3 2.2 LOKALISERING 3 2.3 BESKRIVNING AV DRIFT OCH PRODUKTIONSANLÄGGNINGAR

Läs mer

Miljöberättelse Organisation och verksamhet

Miljöberättelse Organisation och verksamhet Miljöberättelse 217 Organisation och verksamhet Stahrebolaget är ett av Mellansveriges största företag inom sanering, skadeservice och underhållsservice. Våra beställare är försäkringsbolag, kommuner,

Läs mer

Erfarenheter från n ett helhetsgrepp gällande g energi- och miljöå i fastigheter. Stefan Jansson Fastighetschef

Erfarenheter från n ett helhetsgrepp gällande g energi- och miljöå i fastigheter. Stefan Jansson Fastighetschef Erfarenheter från n ett helhetsgrepp gällande g energi- och miljöå öåtgärder i fastigheter Stefan Jansson Fastighetschef Företaget KFAB Helägt kommunalt bolag KFAB:s verksamhet är uppdelad i två affärsområden,

Läs mer

under förvaltning i lokaler Energieffektivisering Västra Götaland, Trollhättan Energisession 2006 2006-02-08 Jenny Petersson, Borås Stad

under förvaltning i lokaler Energieffektivisering Västra Götaland, Trollhättan Energisession 2006 2006-02-08 Jenny Petersson, Borås Stad Energieffektivisering under förvaltning i lokaler Energisession 2006 Västra Götaland, Trollhättan 2006-02-08 Jenny Petersson, Borås Stad Sammanfattning Lokalförsörjningskontoret i Borås Stad försörjer

Läs mer

Årsrapport-Miljö för Hedesunda biobränslepanna år 2009

Årsrapport-Miljö för Hedesunda biobränslepanna år 2009 Årsrapport-Miljö för Hedesunda biobränslepanna år 2009 Gävle den 29/3 2009 Underskrift: Conny Malmkvist VD Bionär Närvärme AB Års /Miljörapporten är utformad med stöd av Naturvårdsverkets föreskrifter

Läs mer

Miljörapport 2015 PC Lastaren, Avesta

Miljörapport 2015 PC Lastaren, Avesta Miljörapport 2015 PC Lastaren, Avesta Miljörapport för PC Lastaren, Avesta 2015 2016-03-16 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 VERKSAMHETSBESKRIVNING... 3 1.1 LOKALISERING... 3 1.2 TEKNISK BESKRIVNING AV PRODUKTIONSANLÄGGNINGEN...

Läs mer

Miljörapport 2014 Säffle Fjärrvärme AB

Miljörapport 2014 Säffle Fjärrvärme AB Miljörapport 2014 Säffle Fjärrvärme AB Säffle Fjärrvärme AB. Textdel 2014 års miljörapport 1. Verksamhetsbeskrivning 4 1. Kortfattad beskrivning av verksamheten samt en översiktlig beskrivning av verksamhetens

Läs mer

Redovisning av Fastighets AB Umluspens miljöarbete under 2008

Redovisning av Fastighets AB Umluspens miljöarbete under 2008 Redovisning av Fastighets AB Umluspens miljöarbete under 2008 Redovisningen av miljöarbetet och sammanställning av den miljöpåverkan som Umluspens verksamhet förorsakar. Redovisningen följer de punkter

Läs mer

Miljöredovisning 2015

Miljöredovisning 2015 Miljöredovisning 2015 1 REDOVISNING AV ARBETET MED LEDNINGSSYSTEMET UNDER VERKSAMHETSÅRET 2014 Fastighets ABs (härefter kallad ) miljöarbete uppfyller de krav som ställs i den internationella miljöledningsstandarden

Läs mer

Mall för textdelen till miljörapporten för energianläggningar

Mall för textdelen till miljörapporten för energianläggningar MALL MILJÖRAPPORT 1 (6) Mall för textdelen till miljörapporten för energianläggningar Förflytta dig i dokumentet med TAB-tangenten Miljörapport för år Verksamhetsutövare Namn Anläggningens namn Organisationsnummer

Läs mer

Miljöbokslut. Av verksamheten vid Gatu- och fastighetskontoret

Miljöbokslut. Av verksamheten vid Gatu- och fastighetskontoret Miljöbokslut 2018 Av verksamheten vid Gatu- och fastighetskontoret 2019-02-21 INLEDNING År 2018 blev ännu ett år då mycket hände inom Gatu- och fastighetskontoret. Vi har under året helt bytt ut vår diesel

Läs mer

Årlig tillsynsrapport för buss och tågdepåer

Årlig tillsynsrapport för buss och tågdepåer 018638 Bilaga 1 DNR:2011- MILJÖFÖRVALTNINGEN Årlig tillsynsrapport för buss och tågdepåer Perioden januari 2011 till november 2011 www.stockholm.se/miljoforvaltningen 018638 Bilaga 1 DNR:2011- En rapport

Läs mer

Inventerad av Telefon E-post Datum för inventering. Industribyggnad (byggnad som taxeras som industribyggnad)

Inventerad av Telefon E-post Datum för inventering. Industribyggnad (byggnad som taxeras som industribyggnad) Inventeringsprotokoll fogmassor Blankett A1 1 (10) Fyll i blanketten direkt i datorn. Skriv sedan ut blanketten och underteckna den. Blanketten ska skickas till miljö- och byggnadsförvaltningen, Box 500,

Läs mer

Miljöaspekter Stahrebolaget främsta miljöpåverkan är transport, avfall, elanvändning och kemikalier.

Miljöaspekter Stahrebolaget främsta miljöpåverkan är transport, avfall, elanvändning och kemikalier. Miljöberättelse 218 Organisation och verksamhet Stahrebolaget är ett av Mellansveriges största företag inom sanering, skadeservice och underhållsservice. Våra beställare är försäkringsbolag, kommuner,

Läs mer

MILJÖREDOVISNING 2013

MILJÖREDOVISNING 2013 MILJÖREDOVISNING 2013 Ernst Rosén AB har varit verksamt i fastighetsbranschen i 60 år och är ett stabilt familjeföretag i fjärde generation. Vår affärsidé är att ständigt utveckla våra fastigheter mot

Läs mer

Miljörapport Ockelbo fjärrvärmecentral år 2009

Miljörapport Ockelbo fjärrvärmecentral år 2009 Miljörapport Ockelbo fjärrvärmecentral år 2009 Ockelbo den 29/3 2009 Underskrift: Conny Malmkvist VD Bionär Närvärme AB Års /Miljörapporten är utformad med stöd av Naturvårdsverkets föreskrifter om miljörapport

Läs mer

MILJÖBERÄTTELSE 2014

MILJÖBERÄTTELSE 2014 MILJÖBERÄTTELSE 2014 Denna miljöberättelse beskriver miljöarbetet hos Teklövern under 2014 och de delar av miljömålen som avslutas under 2014. Måluppfyllnad mäts i förhållande till miljömålen för 2014.

Läs mer

Sammanställningsblankett inventerad PCB

Sammanställningsblankett inventerad PCB Blankett B Ifylld blankett skickas till Miljöskyddsenheten Länsstyrelsen i Västra Götaland 403 40 Göteborg Sammanställningsblankett inventerad PCB Uppgifterna redovisas byggnadsvis. Uppgifter om PCB-mängder

Läs mer

Miljörapport Ockelbo fjärrvärmecentral år 2014

Miljörapport Ockelbo fjärrvärmecentral år 2014 Miljörapport Ockelbo fjärrvärmecentral år 2014 Ockelbo den 27/3 2015 Underskrift: Roger Belin VD Bionär Närvärme AB Års /Miljörapporten är utformad med stöd av Naturvårdsverkets föreskrifter om miljörapport

Läs mer

Miljörapport - Textdel

Miljörapport - Textdel Miljörapport - Textdel Anläggningsnamn Fastighetsbeteckning Aröd Aröd 2:23 Rapporteringsår 2013 1. Verksamhetsbeskrivning 4 1. Kortfattad beskrivning av verksamheten samt en översiktlig beskrivning av

Läs mer

VD Kenneth Stahre och vice VD Roger Lifvergren bär det yttersta ansvaret för att miljölagen efterlevs och Jonnah Stahre för miljöledningsarbetet.

VD Kenneth Stahre och vice VD Roger Lifvergren bär det yttersta ansvaret för att miljölagen efterlevs och Jonnah Stahre för miljöledningsarbetet. Miljöberättelse 216 Organisation och verksamhet Stahrebolaget är ett av Mellansveriges största företag inom sanering, skadeservice och underhållsservice. Våra beställare är försäkringsbolag, kommuner,

Läs mer

krav för energi 2010 och mål Övergripande miljömål för energieffektiva lösningar och val av förnybara energislag i nybyggnadsprojekt

krav för energi 2010 och mål Övergripande miljömål för energieffektiva lösningar och val av förnybara energislag i nybyggnadsprojekt krav för energi 2010 och mål Övergripande miljömål för energieffektiva lösningar och val av förnybara energislag i nybyggnadsprojekt Bakgrund Målsättningen med att tillämpa miljömål för energieffektiva

Läs mer

PCB inventeringsresultat

PCB inventeringsresultat PCB inventeringsresultat Blanketten skickas till Skövde kommun, Miljöförvaltningen Östra Skaraborg, 541 83 SKÖVDE Uppgifterna redovisas byggnadsvis. Uppgifter om PCB-mängder sammanställs från bilaga A

Läs mer

FORDONSVERKSTÄDER - SLUTRAPPORT. Augusti 2007

FORDONSVERKSTÄDER - SLUTRAPPORT. Augusti 2007 FORDONSVERKSTÄDER - SLUTRAPPORT Augusti 2007 Gärdhemsvägen 9 461 83 Trollhättan Telefon 0520-49 74 75 Fax 0520-49 79 94 miljo@trollhattan.se www.trollhattan.se Bankgiro 992-2352 SAMMANFATTNING Under vinterhalvåret

Läs mer

DELÅRSBOKSLUT PER AUGUSTI 2015

DELÅRSBOKSLUT PER AUGUSTI 2015 INNEHÅLL DELÅRSBOKSLUT PER AUGUSTI 2015 TEKNISKA NÄMNDEN Fastighet Dnr TEN 2015/518 ANSVARSOMRÅDE 2 KOMMENTAR TILL BUDGETUPPFÖLJNING PER AUGUSTI 2 PROGNOS DRIFTBUDGET 3 PROGNOS INVESTERINGSBUDGET 4 VIKTIGA

Läs mer

Miljöredovisning 2014

Miljöredovisning 2014 Miljöredovisning 2014 1 REDOVISNING AV ARBETET MED LEDNINGSSYSTEMET UNDER VERKSAMHETSÅRET 2014 Fastighets ABs (härefter kallad ) miljöarbete uppfyller de krav som ställs i den internationella miljöledningsstandarden

Läs mer

Energideklaration M AJ E L D E N 22. Storsvängen 34 602 43 Norrköping. Datum: 2012-09-18 Utförd av: Fukt & SaneringsTeknik AB acc Nr: 7443:1

Energideklaration M AJ E L D E N 22. Storsvängen 34 602 43 Norrköping. Datum: 2012-09-18 Utförd av: Fukt & SaneringsTeknik AB acc Nr: 7443:1 7443 EN ISO/IEC 17020 Energideklaration M AJ E L D E N 22 Storsvängen 34 602 43 Norrköping Datum: 2012-09-18 Utförd av: Fukt & SaneringsTeknik AB acc Nr: 7443:1 Energiexpert: Niklas Sjöberg Certifierad

Läs mer

Miljöredovisning 2016

Miljöredovisning 2016 Miljöredovisning 2016 REDOVISNING AV ARBETET MED LEDNINGSSYSTEMET UNDER VERKSAMHETSÅRET 2016 1 Fastighets ABs (härefter kallad ) miljöarbete uppfyller de krav som ställs i den internationella miljöledningsstandarden

Läs mer

Miljöpolicy Miljöpolicy

Miljöpolicy Miljöpolicy För Stage & EventLight är det naturligt som ett modernt företag att arbeta nära verksamheten för ett långsiktigt hållbart samhälle. Genom vårt miljöengagemang tar vi vårt delade ansvar för att kommande

Läs mer

RAPPORT SFS 2007:19. Sammanställning inventerad PCB. Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen. Blankett A

RAPPORT SFS 2007:19. Sammanställning inventerad PCB. Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen. Blankett A RAPPORT SFS 2007:19 Sida 1 (2) Blankett A P2_sammanstallning_inventerad_PCB_uppdaterad_20180529 Sammanställning inventerad PCB Rapporteringsskyldighet enligt förordningen om PCB (SFS 2007:19) Uppgifterna

Läs mer

Miljöinformation Skara Energi 2014

Miljöinformation Skara Energi 2014 Miljöinformation Skara Energi 2014 2 Miljöinformation Skara Energi 2014 Skara Energi har under 2014 arbetat med att lyfta in miljömål i bolagets styrkort för att miljömålen ska bli tydligare i helheten

Läs mer

Slutrapport för projekt inom Miljömiljarden, Stockholm stad

Slutrapport för projekt inom Miljömiljarden, Stockholm stad Avtalsbilaga 4 Slutrapport för projekt inom Miljömiljarden, Stockholm stad Diarienummer för ursprunglig ansökan: 457-4377/2004 Projektets nummer och namn: nr 18. Biobränslepannor Husa och Fituna gårdar

Läs mer

MILJÖLEDNINGSSYSEM MORA DATORER AB

MILJÖLEDNINGSSYSEM MORA DATORER AB MILJÖLEDNINGSSYSEM MORA DATORER AB Sida 1 av 6 MILJÖLEDNINGSSYSTEM MORA DATORER AB INNEHÅLL MILJÖPOLICY 3 RIKTLINJER FÖR MILJÖARBETET 3 ORGANISATION OCH LEDARSKAP 3 Organisation och ledarskap 3 Miljöledningssystem

Läs mer

Miljörapport. För USiLs verksamheter på sjukhusområdet i Lund. - en förkortad version

Miljörapport. För USiLs verksamheter på sjukhusområdet i Lund. - en förkortad version 08 Miljörapport För USiLs verksamheter på sjukhusområdet i Lund. - en förkortad version Miljörapporten omfattar USiLs verksamheter på sjukhusområdet i Lund samt entreprenörer som arbetar direkt för USiL

Läs mer

Förnybarenergiproduktion

Förnybarenergiproduktion Förnybarenergiproduktion Presentation av nuläget Energiproduktion och växthusgasutsläpp 1.Statistik 2.Insatser 3.Förväntad utveckling 1. Statistik Energitillförsel El, import Förnybara bränslen Fasta:

Läs mer

Benchmarkingprojekt Norra Bohuslän 2000-2006

Benchmarkingprojekt Norra Bohuslän 2000-2006 Benchmarkingprojekt Norra Bohuslän 2000-2006 Fastighetsgruppen,,,,, INLEDNING/BAKGRUND Våren 2001 sattes arbetet igång med benchmarking inom fastighetsområdet. Deltagande kommuner var,, och. kommun har

Läs mer

Dnr Mbn 2011-7 Yttrande med anledning av remiss - Ansökan om tillstånd till miljöfarligverksamhet, E.ON Värme Sverige AB, Säbyverket

Dnr Mbn 2011-7 Yttrande med anledning av remiss - Ansökan om tillstånd till miljöfarligverksamhet, E.ON Värme Sverige AB, Säbyverket TJÄNSTESKRIVELSE 1 (7) 2012-01-11 Miljö- och bygglovsnämnden Dnr Mbn 2011-7 Yttrande med anledning av remiss - Ansökan om tillstånd till miljöfarligverksamhet, E.ON Värme Sverige AB, Säbyverket Förslag

Läs mer

Årsrapport Kommunkoncernens energi- och klimatredovisning Linköpings kommun linkoping.se

Årsrapport Kommunkoncernens energi- och klimatredovisning Linköpings kommun linkoping.se Årsrapport 216 Kommunkoncernens energi- och klimatredovisning 217-12-1 Linköpings kommun linkoping.se Trend i korthet: Foto: Stångåstaden Energianvändningen i byggnader minskar Koldioxidutsläppen från

Läs mer

Miljöutredning för vår förening

Miljöutredning för vår förening 04.1 Miljöutredning Miljöutredning för vår förening datum 2014-09-30 Sida 1 av 6 Introduktion I detta dokument redovisas ett antal frågor som är till för att hjälpa er i arbetet med att ta fram en miljöutredning.

Läs mer

Inventering av PCB i byggnad

Inventering av PCB i byggnad Inventering av PCB i byggnad OBS! Uppgifterna redovisas byggnadsvis. Finns flera byggnader på samma fastighet används en blankett per byggnad. Bifoga en situationsplan där det tydligt fram går vilken byggnad

Läs mer

Årsrapport-Miljö för Bälinge biobränslepanna år 2014

Årsrapport-Miljö för Bälinge biobränslepanna år 2014 Årsrapport-Miljö för Bälinge biobränslepanna år 2014 Gävle den 27/3 2015 Underskrift: Roger Belin VD Bionär Närvärme AB Års /Miljörapporten är utformad med stöd av Naturvårdsverkets föreskrifter om miljörapport

Läs mer

Byte av fönster: - Ett av de viktigaste stegen till energieffektivisering. Sven-Ove Östberg Svenska Fönster

Byte av fönster: - Ett av de viktigaste stegen till energieffektivisering. Sven-Ove Östberg Svenska Fönster Byte av fönster: - Ett av de viktigaste stegen till energieffektivisering Sven-Ove Östberg Svenska Fönster Nya fönster en lönsam investering! Detta ger det Dig: Lägre energikostnader. Bättre inomhusmiljö

Läs mer

Redovisning av miljöledningsarbetet 2010

Redovisning av miljöledningsarbetet 2010 Redovisning av miljöledningsarbetet 2010 Del 1 Miljöledningssystemet 1. Är myndigheten miljöcertifierad? Nej 2. Hur lyder myndighetens miljöpolicy? Statens institutionsstyrelse, SiS, har till uppgift att

Läs mer

Byråns interna miljöarbete

Byråns interna miljöarbete Byråns interna hållbarhetsarbete Byråns interna miljöarbete För Mannheimer Swartling innebär en hållbar affärsmodell dels att föregå med gott exempel när det gäller att bidra till en bättre miljö genom

Läs mer

2

2 1 2 3 4 5 I Kretsloppsrådet fanns representanter för fyra intressegrupper: Byggherrar och fastighetsägare, arkitektföretag och tekniska konsultföretag, bygg- och installationsföretag samt byggmaterialindustrin.

Läs mer

Tillsyn över billackerare i Trelleborgs Kommun år 2007

Tillsyn över billackerare i Trelleborgs Kommun år 2007 Tillsyn över billackerare i Trelleborgs Kommun år 2007 Miljöförvaltningens rapport nr 8/2007 Inledning Bakgrund Miljönämnden utövar tillsyn och kontrollerar att miljöbalkens mål följs vid miljöskyddsobjekten

Läs mer

Miljöledningssystem Sammanfattande punkter

Miljöledningssystem Sammanfattande punkter Miljöledningssystem Sammanfattande punkter 2017-06-12 Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency 2017-06-12 1 1. Miljöutredning Definiera och beskriv verksamhetens omfattning med hänsyn till

Läs mer

Miljötillsyn livsmedelsindustri Rapport april 2015

Miljötillsyn livsmedelsindustri Rapport april 2015 Miljötillsyn livsmedelsindustri Rapport april 2015 Miljötillsyn över livsmedelsindustrier 2014 Rapport april 2015 Dnr:2015-4825 Utgivare: Miljöförvaltningen Kontaktperson: Kerstin Spångberg 3 (8) Sammanfattning

Läs mer

Årsrapport-Miljö för Bälinge biobränslepanna år 2009

Årsrapport-Miljö för Bälinge biobränslepanna år 2009 Årsrapport-Miljö för Bälinge biobränslepanna år 2009 Gävle den 26/3 2009 Underskrift: Conny Malmkvist VD Bionär Närvärme AB Års /Miljörapporten är utformad med stöd av Naturvårdsverkets föreskrifter om

Läs mer

www.ljungby.se Energiinvesteringar = investeringar i ny utrustning för att minska energiförbrukningen TEKNISKA KONTORET

www.ljungby.se Energiinvesteringar = investeringar i ny utrustning för att minska energiförbrukningen TEKNISKA KONTORET Energiinvesteringar = investeringar i ny utrustning för att minska energiförbrukningen Energiprojekt med statligt stöd på 30 procent genomförda under perioden 1maj 2005 till 31 december 2008 Olika typer

Läs mer

Redovisning av miljöledningsarbetet 2010 Arbetsmiljöverket

Redovisning av miljöledningsarbetet 2010 Arbetsmiljöverket 2011-02-04 AKS 2011/1001 188 1 (8) Enheten för statistik Helene Swartz, 08-730 93 06 arbetsmiljoverket@av.se Redovisning av miljöledningsarbetet 2010 Arbetsmiljöverket Del 1 Miljöledningssystemet 1. Är

Läs mer

Miljöledning i staten 2016

Miljöledning i staten 2016 Miljöledning i staten 2016 Miljöledning i staten 2016 En sammanfattning av rapport 6761, april 2017 3 Sammanfattning För verksamhetsåret 2016 har samtliga 185 myndigheter som omfattas av förordning (2009:907)

Läs mer

Optimalt helt enkelt!

Optimalt helt enkelt! KylFab är en av Gotlands främsta totalleverantör av tjänster inom energioptimering, kyla, värmepumpar och luftbehandling. Allt från projektering & installation till service, underhåll. Optimalt helt enkelt!

Läs mer

Miljörapport. Hetvattencentralen Hallstahammar 2014.

Miljörapport. Hetvattencentralen Hallstahammar 2014. Miljörapport. Hetvattencentralen Hallstahammar 2014. Textdel 2014 års miljörapport Hetvattencentralen Hallstahammar ADMINISTRATIVA UPPGIFTER UPPGIFTER OM ANLÄGGNINGEN Anläggningens (platsens) namn: Hetvattencentralen

Läs mer

2. Har myndigheten gjort en miljöutredning och identifierat vilka aktiviteter som kan påverka miljön (dvs miljöaspekter)? Ja Nej

2. Har myndigheten gjort en miljöutredning och identifierat vilka aktiviteter som kan påverka miljön (dvs miljöaspekter)? Ja Nej 1(6) Riktlinjer för statliga myndigheters redovisning av miljöledningsarbete 2009 Del 1 Miljöledningssystemet 1. Är myndigheten miljöcertifierad? Ja ISO14001 Ja EMAS Nej 2. Har myndigheten gjort en miljöutredning

Läs mer

Årsrapport-Miljö för Hedesunda biobränslepanna år 2014

Årsrapport-Miljö för Hedesunda biobränslepanna år 2014 Årsrapport-Miljö för Hedesunda biobränslepanna år 2014 Gävle den 27/3 2015 Underskrift: Roger Belin VD Bionär Närvärme AB Års /Miljörapporten är utformad med stöd av Naturvårdsverkets föreskrifter om miljörapport

Läs mer

Klimatrapport 2012. Kontaktinformation: Jens Johansson jens.johansson@uandwe.se 1 (6)

Klimatrapport 2012. Kontaktinformation: Jens Johansson jens.johansson@uandwe.se 1 (6) Klimatrapport 2012 Kontaktinformation: Jens Johansson jens.johansson@uandwe.se 1 (6) Företagsuppgifter Radisson Arlandia Hotel AB, kontaktperson är Maria Wiklund Denna rapport täcker verksamhetsåret 2012

Läs mer

Ernst Roséns verksamhet styrs såväl av egna klart uttalade målsättningar och ambitioner som av lagstiftning och för. Verksamheten i korthet

Ernst Roséns verksamhet styrs såväl av egna klart uttalade målsättningar och ambitioner som av lagstiftning och för. Verksamheten i korthet 29 M I L J Ö R E D O V I S N I N G MILJÖ- OCH arbetsmiljöredovisning 24 Ernst Rosén är ett stabilt familjeägt bolag som varit verksamt i fastighetsbranschen i snart 6 år. Vår affärsidé är att tillhandahålla

Läs mer

REDOVISNING AVVECKLING OCH INVESTERINGAR AVSEENDE ANLÄGGNINGAR OCH FASTIGHETER

REDOVISNING AVVECKLING OCH INVESTERINGAR AVSEENDE ANLÄGGNINGAR OCH FASTIGHETER Sida 1(6) REDOVISNING AVVECKLING OCH INVESTERINGAR AVSEENDE ANLÄGGNINGAR OCH FASTIGHETER Avveckling ortvis, blandade förbandstyper Kristianstad 2000-07-01 2001-05-31 Hässleholm 2000-07-01 2001-06-30 Sanering

Läs mer

SLUTLIG RAPPORT. Antal sidor: 11 ENERGIEFFEKTIVISERINGSSTÖD BROMÖLLA KOMMUN. Malmö 2015-03-31. Marika Andersson COWI AB

SLUTLIG RAPPORT. Antal sidor: 11 ENERGIEFFEKTIVISERINGSSTÖD BROMÖLLA KOMMUN. Malmö 2015-03-31. Marika Andersson COWI AB Antal sidor: 11 SLUTLIG Malmö COWI AB Postadress: Södra Förstadsgatan 26 211 43 MALMÖ Telefon 1 85 25 Telefax 1 85 25 1 Dokumentnr: 1(1) dat. / Date of rev. FAKTA TITEL: SLUTLIG REVISION NR: DATUM: BESTÄLLARE:

Läs mer

Årsrapport-Miljö för Norrsundet Biobränslepanna år 2012

Årsrapport-Miljö för Norrsundet Biobränslepanna år 2012 Årsrapport-Miljö för Norrsundet Biobränslepanna år 2012 Gävle den 27/3 2013 Underskrift: Roger Belin VD Bionär Närvärme AB Års /Miljörapporten är utformad med stöd av Naturvårdsverkets föreskrifter om

Läs mer

ANMÄLAN AV MILJÖFARLIG VERKSAMHET

ANMÄLAN AV MILJÖFARLIG VERKSAMHET ANMÄLAN AV MILJÖFARLIG VERKSAMHET 1 (4) Blanketten med bilagor skickas senast sex veckor innan verksamheten startar till Älvsbyns kommun, Miljö- och byggnämnden, 942 85 ÄLVSBYN. Handläggningsavgift enligt

Läs mer

2015 DoA Fjärrvärme. Borås Energi och Miljö AB. Centrala nätet

2015 DoA Fjärrvärme. Borås Energi och Miljö AB. Centrala nätet 2015 DoA Fjärrvärme Borås Energi och Miljö AB Centrala nätet 1 / 6 Nätinformation Information Nätets/nätens namn FVD2001 Centrala nätet Ort/orter FVD20012 Borås Prisområdesnamn FVD20013 Centrala nätet

Läs mer

MILJÖBERÄTTELSE. Verksamhetens namn. Miljöberättelse för år 2014 2014-01-15 1. Företag/verksamhet: Borås Djurpark AB. Gatuadress: Alidelundsgatan 11

MILJÖBERÄTTELSE. Verksamhetens namn. Miljöberättelse för år 2014 2014-01-15 1. Företag/verksamhet: Borås Djurpark AB. Gatuadress: Alidelundsgatan 11 MILJÖBERÄTTELSE Verksamhetens namn Miljöberättelse för år 2014 Företag/verksamhet: Borås Djurpark AB Gatuadress: Alidelundsgatan 11 Postadress: Box 502 501 13 Borås Miljösamordnare: Per-Arne Persson Telefon:

Läs mer

egenkontroll Tandvårdens - checklista för din verksamhet

egenkontroll Tandvårdens - checklista för din verksamhet egenkontroll Tandvårdens - checklista för din verksamhet TANDVÅRD 2011 VÄLFUNGERANDE RUTINER i verksamheten ger bra förutsättningar för ett fungerande miljöskydd så att fel på utrustning och felaktig hantering

Läs mer

Miljöredovisning 2016 tillsammans för en hållbar framtid

Miljöredovisning 2016 tillsammans för en hållbar framtid Miljöredovisning 2016 tillsammans för en hållbar framtid Miljöfrågorna är viktiga för oss. För Sundsvall Energi står miljöfrågorna i fokus. Det är en del av vår vardag och vi jobbar aktivt för att ständigt

Läs mer

RAPPORT. Energikart Grundströms stugby NORRBOTTENS ENERGIKONTOR, NENET SWECO SYSTEMS AB INSTALLATION UMEÅ [DESCRIPTION] UPPDRAGSNUMMER 4022182002

RAPPORT. Energikart Grundströms stugby NORRBOTTENS ENERGIKONTOR, NENET SWECO SYSTEMS AB INSTALLATION UMEÅ [DESCRIPTION] UPPDRAGSNUMMER 4022182002 NORRBOTTENS ENERGIKONTOR, NENET Energikart Grundströms stugby UPPDRAGSNUMMER 4022182002 [DESCRIPTION] [STATUS] [CITY] SWECO SYSTEMS AB INSTALLATION UMEÅ 1 (10) S wec o Västra Norrlandsgatan 10 B SE-903

Läs mer

Statens inköpscentral Box 2218 103 15 Stockholm Upprättat av Projektnamn Dokumenttyp Mattias Ek Fordonsförhyrning Bilaga 1 c, Kravspecifikation

Statens inköpscentral Box 2218 103 15 Stockholm Upprättat av Projektnamn Dokumenttyp Mattias Ek Fordonsförhyrning Bilaga 1 c, Kravspecifikation 2012-03-16 1 (8) Bilaga 1 c Kravspecifikation Övrig förhyrning 1 Introduktion 1.1 Avgränsning Denna kravspecifikation gäller för fordon som inte förhyrs i samband med annan resa, t.ex. flyg eller tågresa.

Läs mer

Miljöbokslut Övergripande miljömål i Miljöprogram är markerade med kursiv text.

Miljöbokslut Övergripande miljömål i Miljöprogram är markerade med kursiv text. Miljöbokslut 2015 2015 var slutår för Region Hallands Miljöprogram 2012-2015. Många positiva saker har hänt inom miljöområdet under programperioden såsom ISO-certifieringar, ställda miljökrav i de flesta

Läs mer

Insändes till: Industribyggnad (byggnad som taxeras som industribyggnad) Byggnaden har fogats om. Fogmassa Typ 1

Insändes till: Industribyggnad (byggnad som taxeras som industribyggnad) Byggnaden har fogats om. Fogmassa Typ 1 Sida 1 (6) INVENTERINGSPROTOKOLL FOGMASSOR Blankett A1 Insändes till: Mora Orsa miljökontor Box 23 794 21 Orsa Inventerad av Telefon E-post Datum för inventering Byggnadens användning (ange ett eller flera

Läs mer

MILJÖLEDNINGSSYSTEM. Bröderna Näslund Byggare AB Januari 2008

MILJÖLEDNINGSSYSTEM. Bröderna Näslund Byggare AB Januari 2008 MILJÖLEDNINGSSYSTEM Bröderna Näslund Byggare AB Januari 2008 Revision A mars 2009 Revision B mars 2011 Revision C april 2012 INNEHÅLL MILJÖLEDNINGSSYSTEM 3 Vår miljöpolicy 3 Våra riktlinjer 3 Våra miljömål

Läs mer

Riktlinjer för Trosa kommuns miljöledningssystem

Riktlinjer för Trosa kommuns miljöledningssystem Riktlinjer för Trosa kommuns miljöledningssystem Fastställda av kommunfullmäktige 2002-12-18/ 111 Sid 1 Innehåll Sid Allmänt om dessa riktlinjer 3 Varför miljöledningssystem?. 3 Miljöledningsnivåer 3 Beskrivning

Läs mer

REDOVISNING MILJÖLEDNING I STATEN 2015

REDOVISNING MILJÖLEDNING I STATEN 2015 REDOVISNING MILJÖLEDNING I STATEN 2015 Naturvårdsverket 2016-09-26 Kristina von Oelreich Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency 2016-09-28 1 Bidra till de nationella miljömålen och FN:s

Läs mer

Uppföljning av 19 energikartläggningar. IESN Insatser för ett energieffektivt och starkt näringsliv

Uppföljning av 19 energikartläggningar. IESN Insatser för ett energieffektivt och starkt näringsliv Uppföljning av 19 energikartläggningar IESN Insatser för ett energieffektivt och starkt näringsliv Verksamhet Typ av företag Antal företag Antal anställda Träindustri 4 10-30 Livsmedel 3 10-300 Verkstad

Läs mer

Miljöledningssystem FURNITURE CONSULTING AB

Miljöledningssystem FURNITURE CONSULTING AB Miljöledningssystem FURNITURE CONSULTING AB 2008-01-01, reviderad 2011-08-01 Miljöledningssystem FC. AB Organisation och ansvar Ledningsgrupp Verkställande direktör Dan-Henrik Eriksson Ekonomi/ administration

Läs mer

Älvkarleby biobränslepanna

Älvkarleby biobränslepanna Årsrapport Miljö 2015 Älvkarleby biobränslepanna Datum 21/3 2016 Underskrift: Roger Berlin, Vd, Bionär Närvärme AB Innehållsförteckning 1. Grunddel 3 2. Verksamhetsbeskrivning 3 3. Drift och produktion

Läs mer

Handlingsplan Landstingsfastigheter Örebro 2013-01-01 Energi

Handlingsplan Landstingsfastigheter Örebro 2013-01-01 Energi Handlingsplan Landstingsfastigheter Örebro 2013-01-01 Energi Energiprojekt 2013-2015 2004 bildades energi grupp inom miljörådet. 2005 bildades två grupper inom Landstingsfastigheter: - Energi grupp förvaltare.

Läs mer

Inledning PCB. Elisabeth Österwall Naturvårdsverket Sektionen för Avfall och Kemikalier. Enheten för Tillsynsvägledning och annan vägledning

Inledning PCB. Elisabeth Österwall Naturvårdsverket Sektionen för Avfall och Kemikalier. Enheten för Tillsynsvägledning och annan vägledning Föredrag 1 Inledning PCB Elisabeth Österwall Naturvårdsverket Sektionen för Avfall och Kemikalier Enheten för Tillsynsvägledning och annan vägledning Har du en fråga om PCB? Mejla den gärna till pcbfraga@naturvardsverket.se

Läs mer

Årsrapport-Miljö för Norrsundet Biobränslepanna år 2014

Årsrapport-Miljö för Norrsundet Biobränslepanna år 2014 Årsrapport-Miljö för Norrsundet Biobränslepanna år 2014 Gävle den 27/3 2015 Underskrift: Roger Belin VD Bionär Närvärme AB Års /Miljörapporten är utformad med stöd av Naturvårdsverkets föreskrifter om

Läs mer

LuLeå Energi AB And reas Andersson andreas. andersson tu[eaenergi se Swedcert 3070-3070- Normat

LuLeå Energi AB And reas Andersson andreas. andersson tu[eaenergi se Swedcert 3070-3070- Normat 4 Luleé Energi Energiutredning/ Energidek[aration Ägarens namn: Fastighetsbeteckning: Henry Wätitato Stadsön 1:766 Företag som utfört energiutredningen: Energiexpert: E-postadress: Certifieringsorgan:

Läs mer