Bild 1. Syd-Österbottens sjukvårdsdistrikt, Seinäjoki centralsjukhus, Y-huset i september (Risto Lindqvist)

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Bild 1. Syd-Österbottens sjukvårdsdistrikt, Seinäjoki centralsjukhus, Y-huset i september 2011. (Risto Lindqvist)"

Transkript

1 Kotilainen Helinä Virtuella verktyg för dialogen mellan brukare och planerare Bild 1. Syd-Österbottens sjukvårdsdistrikt, Seinäjoki centralsjukhus, Y-huset i september (Risto Lindqvist) Ett sjukhusprojekt får sin viktigaste feedback av dem som använder byggnaden, dvs. personalen och patienterna. Personalen säger ofta att de inte har hörts vid planeringen, även om deras representanter deltagit i planeringsmötena. Är det så att planerarna och brukarna saknar ett gemensamt språk? Det är inte lätt att förstå ritningar och föreställa sig de verkliga proportionerna, framför allt om man inte är van att göra det. Utöver en tvådimensionell ritning behövs också kompletterande information som man måste kunna förena med den övriga helheten på rätt sätt. Datatekniken har gett oss allt mer utvecklade redskap. Arkitektritningar har kunnat återges i tredimensionell form ända sedan 1980-talet, och sedan 1990-talet har det varit möjligt att på en filmduk eller datorskärm demonstrera hur man rör sig i lokalerna i en miljö som skapats på basis av ritningar. Nya former av teknik har gett allt bättre möjligheter till samarbete mellan brukare och planerare.

2 Redan år 1992 presenterade Cruz-Neira med samarbetspartner den virtuella miljön CAVE (Computer Aided Virtual Environment), som brukarna kan gå in i och där de direkt kan ge feedback till planerarna. Metoden togs i bruk och undersöktes noggrannare först under 2000-talet, bland annat vid planeringen av laboratorier, tåg och patientrum och inom väg- och stadsplaneringen. Virtuella miljöer skapades på olika sätt. Med hjälp av en projektor kunde bilderna projiceras på flera ytor och genom stereoglasögon kunde man sedan uppleva ett tredimensionellt rum, eller också användes en slags hjälm med en stereobild som följde blicken. Hur skapade vi en virtuell miljö? Användningen av en virtuell miljö vid planeringen av patientrum testades vid Syd-Österbottens sjukvårdsdistrikt år Fyra olika patientrum planerades i CAVE och 11 patienter och sjukskötare intervjuades. Efter de goda erfarenheterna avbildades ett par år senare flera olika rum inom projektet HospiCaseY, dvs. ett mottagningsrum, ett patientrum och en jourcentral på omkring m 2. Dessa rum valdes ut för att det behövdes många mottagningsrum och patientrum och för att jourcentralen var en ny enhet. Därför var planeringen av dessa lokaler förknippad med många funktionella frågor. I projektet användes det virtuella laboratoriet vid yrkeshögskolan i Seinäjoki. Laboratoriet är ett rum bestående av tre väggar, tak och golv. I laboratoriet projiceras bilder som skapats med hjälp av datorns grafikkort. Genom stereoglasögon blir bilderna en tredimensionell miljö i naturlig storlek. CAVE tillämpas i ett stort mörkt rum där det finns projektorer. Det kan finnas mellan tre och sex väggar för projicering. Väggens storlek är 3,0 x 2,5 m. (Se bild 2.)

3 Bild 2. Det virtuella laboratoriet vid yrkeshögskolan i Seinäjoki Det virtuella rummets viktigaste egenskap är att det syns i verklig storlek, dvs. att man nästan upplever det som ett riktigt rum. Det är möjligt att i någon mån röra sig i rummet och att gå längre sträckor med hjälp av en så kallad rymdmus. Arkitektritningarna avbildas för CAVE i programmet 3d Studio MAX. I rummet syns rätt belysning och skuggor, ytstrukturer, färger, fönsterutsikt, inredning och utrustning. De är viktiga för att rummet ska kännas verkligt. Ett belysande exempel är att en patient kände efter med foten i CAVE och sade: "Golvet verkar inte alls halt." Så verklig kändes den avbildade golvstrukturen. De slutliga brukarna besökte de virtuella rummen i grupper på 6 10 personer. Besöken varade i en knapp timme. De diskussioner som fördes spelades in på band och film. Dessutom fyllde varje besökare i ett formulär genom vilket rummets egenskaper kunde bedömas systematiskt. Avsikten var att säkerställa en heltäckande bedömning. Samtidigt gav besökarna också feedback på metodens användbarhet. Vad lärde vi oss av besöken? Sammanlagt omkring 280 personer besökte den virtuella miljön. Besökarna representerade olika yrkesgrupper, förvaltningen, det nya sjukhusets personal och byggare, kommittén för tillgängligt byggande och byggnadens planerare. Besöken genomfördes så att gruppen ställde sig i CAVE. En av besökarna hade positionsbestämda slutarglasögon, medan de andra ställde sig intill denna person så att alla såg nästan samma bild.

4 Arkitekten förklarade på ett så neutralt sätt som möjligt till vilket rum besökarna var på väg och vad rummet planerats för. Utöver att besökarna själva rörde på sig, styrde en av forskarna förflyttningen med hjälp av en rymdmus. De slutliga brukarna kommenterade fritt rummets alla egenskaper. Efter besöket uppstod i allmänhet livlig diskussion, och i samband med det fylldes frågeformuläret i. Ljudupptagningarna gicks igenom och texten analyserades genom en tematisk innehållsanalys som utgick från materialet. Frågeformulären analyserades i programmet SSPS. I innehållsanalysen hittades sammanlagt 14 huvudteman och inom dessa sammanlagt 26 underteman. Antalet observationer uppgick sammanlagt till nästan Huvudteman design hygien tillgänglighet säkerhet inredning belysning utrustning färger material gardiner hållbarhet estetik ergonomi virtuellt rum Tabell. 1. Rummets egenskaper som observerats vid intervjuer i den virtuella miljön. Underteman tillgänglighet ergonomi estetik, (konst) hygien användbarhet möjlighet att öppna fönstren inredning verklighetskänsla placering behov dimensionering, proportioner säkerhet typ utrustning belysning, dagsljus gardiner trivsel färger möjlighet till integritet/privat sfär akustik utsikt hållbarhet,

5 underhållsmöjligheter design material verksamhet kommentar Tabell. 2. Rummets egenskaper (underteman) som observerats vid intervjuer i den virtuella miljön. Framför allt vissa underteman är sådana att de inte kan upplevas i den virtuella miljön, men trots det lyftes de upprepade gånger fram i diskussionen, till exempel möjligheten att öppna fönstren och akustiken. Bild 3: Virtuell modell av mottagningsrummet (UKI Arkkitehdit Oy) De huvudteman som mest lyftes fram i mottagningsrummet (Bild 3) var inredning, utrustning och design. Bild 4: Virtuell modell av patientrummet (UKI Arkkitehdit Oy) Patientrummets (bild 3) viktigaste huvudteman var utrustning och inredning, på tredje plats kom kommentarer om den virtuella miljön och först därefter kom färger och design. Utrustningen i patientrummets badrum diskuterades i stor omfattning. När det gäller badrummets design diskuterades

6 placeringen av utrustning och rummets mått och typ. För att vara ett litet rum fick badrummet rikligt med kommentarer, 534 st. Detta visar hur kritiska badrummets egenskaper är för verksamheten. Bild 5: Virtuell modell av jourcentralen (UKI Arkkitehdit Oy) Bild 6: Ingång till jourcentralen. (Esa Nykänen)

7 Design av det största komplexet, dvs. jourcentralen (bild 5), bedömdes i större utsträckning än de övriga rummen. Detta är intressant, eftersom man måste gestalta och röra sig på en relativt stor yta (1 100 m 2 ). Kommentarerna innehöll också i hög grad rollbyten, dvs. att sätta sig in i antingen personalens eller patientens roll. Bedömningen av verksamhetsprocessen var smidig och besökarna ställde knepiga frågor till planerarna. Detta visar att den virtuella miljön också lämpar sig för bedömning av hela enheter och processer i verksamheten, och inte enbart för att samla in kommentarer om funktioner i enskilda rum eller för att bedöma rummens konkreta egenskaper, såsom placeringen av möbler och utrustning. Vi fick värdefull information i de situationer där kontakten mellan personalen och patienten undersöktes: verksamheten kring undersökningsbordet i mottagningsrummet arbetet med att hjälpa patienten vid bädden och i badrummet övervakningen av jourpatienter och å andra sidan de anhörigas möjligheter att röra sig i de övervakade rummen verksamheten i triagerum och patientens ankomst till jouren. Vi fick också nyttiga kommentarer om olika funktionella frågor: rummets egenskaper som anknyter till städning och underhåll den tillgänglighet som olika typer av patienter förutsätter hela verksamheter, till exempel jourpatientens vårdprocess särskilda frågor, såsom vägledning och skyltning. I kommentarerna syntes å ena sidan en betoning av detaljer, dvs. att det var lätt att ge kommentarer, vilket till stor del bygger på tidigare erfarenheter. Å andra sidan framträdde en realistisk föreställning och bedömning av den ordinarie verksamheten, vilket är mycket svårt utgående från tvådimensionella ritningar.

8 Bild 7. En läkare försöker öppna fönstret (Esa Nykänen) Är den virtuella miljön till nytta? När vi frågade besökarna om de håller med om att den virtuella miljön och gruppbedömningen är en användbar metod, svarade mer än 70 procent helt av samma åsikt och 20 procent valde svaret nästan av samma åsikt. Totalt 65 procent ansåg att miljön kändes verklig och 30 procent ansåg att den kändes nästan verklig. Totalt cirka 90 procent ansåg att det var lätt eller ganska lätt att kommentera rummen i CAVE. Besökarna kunde se mycket mer i den virtuella miljön än i arkitektens ritningar. Bild 8. Den 83-åriga patienten kommenterar patientrummets design ( Esa Nykänen) Intressanta aspekter framträder, när man överväger att använda en virtuell miljö i de olika skedena av planeringsprocessen. Redan vid projektplaneringen är det möjligt att undersöka olika alternativ för sådana rum som det behövs många av och att gestalta hela lokaler och verksamhetsprocesser. Genom att göra upp en skiss kan rummets form och storlek undersökas och även rummets lämplighet för verksamheten. När planeringen framskrider kan man gå allt noggrannare in på detaljer. Utgående från kommentarerna kan planerarna ändra sina planer och därefter igen få feedback på de nya versionerna. Det behövs inga modellrum, och flera alternativ kan tas fram och jämföras. Organisationen lär sig under processens gång och det leder till nya bättre planer. Det bästa vore att den virtuella miljön någon dag blir mobil! Källor:

9 The HospiCaseY-Project, User-centred Y-building (2011). (Accessed ). Hospitool (2009). Web site for user-oriented hospital space project. (Accessed ). Wahlström M, Aittala M, Kotilainen H, Yli-Karhu T, Porkka J, Nykänen E. (2010). CAVE for collaborative patient room design: analysis with end-user opinion contrasting method. Virtual Reality Journal, Volume 14, Issue 3, September (Accessed )

detaljer. får fram budskapet ganska väl. får fram budskapet väl.

detaljer. får fram budskapet ganska väl. får fram budskapet väl. RUM - arkitektur och design Övning i färg- och formlära, med olika tekniker och material Syfte: Göra en modell med ett specifikt uttryck och redogöra för idé och process i form av en Loggbok Jag BILDSPRÅK

Läs mer

Detaljerad kursplan. Dokumentet finns under Alla filer och länkar i Schoolsoft samt gås igenom i anslutning till kursstart av läraren.

Detaljerad kursplan. Dokumentet finns under Alla filer och länkar i Schoolsoft samt gås igenom i anslutning till kursstart av läraren. Digitala verktyg Kursen syftar till att ge den studerande kunskap i och praktisk erfarenhet av tillgängliga digitala verktyg och hur man kan använda sig av dessa i en designprocess. Den studerande får

Läs mer

Din idé Vår verklighet VIRTUELLT

Din idé Vår verklighet VIRTUELLT 3D Din idé Vår verklighet 3D VIRTUELLT BAKGRUND 3D som verktyg har fått ett rejält uppsving de senaste åren. Att använda 3D som presentationsverktyg blir allt mer vanligt. 3D har används flitigt inom filmindustrin

Läs mer

Konceptutvecklare vårdmiljöer. Vi jobbar för bra ljudmiljöer inom sjukvården

Konceptutvecklare vårdmiljöer. Vi jobbar för bra ljudmiljöer inom sjukvården Konceptutvecklare vårdmiljöer Vi jobbar för bra ljudmiljöer inom sjukvården vårdmiljö Naturligt ljud skapar läkande ljudmiljöer Vi människor är gjorda för att vara utomhus där vår syn och hörsel fungerar

Läs mer

Arbetsplan för examenstillfälle. - Hur förenkla för examinanden

Arbetsplan för examenstillfälle. - Hur förenkla för examinanden Arbetsplan för examenstillfälle - Hur förenkla för examinanden Innehållsförteckning Arbetsplan inför examenstillfälle - Hur förenkla för examinanden... 1 1. Inledning... 3 2. Syfte... 3 3. Målsättning...

Läs mer

EFG Room, EFG play & EFG Flow. Screens for focusing

EFG Room, EFG play & EFG Flow. Screens for focusing EFG Room, EFG play & EFG Flow Screens for focusing Design med respekt för miljön Här är systemen som låter dig förena trivseln och den personliga integriteten i det egna rummet, med den öppna planlösningens

Läs mer

Vi levererar helhetslösningar

Vi levererar helhetslösningar R TM Vi levererar helhetslösningar Ett badrum är en helhet. Vi levererar den. Ett nytt badrum ska du leva med under lång som vi alla tycker oss ha för lite av. Men tar du dig att läsa vår broschyr, får

Läs mer

Naturligt ljud skapar läkande ljudmiljöer

Naturligt ljud skapar läkande ljudmiljöer vårdmiljö Naturligt ljud skapar läkande ljudmiljöer Vi människor är gjorda för att vara utomhus där vår syn och hörsel fungerar bäst. Våra sinnen har inte utvecklats i någon större omfattning under de

Läs mer

Resultat av brukarrevision

Resultat av brukarrevision Resultat av brukarrevision Beroendecentrum Vi har genomfört en brukarenkät på uppdrag av Vårdförbundet i Värmland för att visa hur verksamheten på Beroendecentrum fungerar ur ett brukarperspektiv. Beroendecentrum

Läs mer

ARKITEKTUR. Ämnets syfte. Kurser i ämnet

ARKITEKTUR. Ämnets syfte. Kurser i ämnet ARKITEKTUR Ämnet arkitektur behandlar den byggda miljön, såväl den yttre som den inre. Det är till sin karaktär tvärvetenskapligt, och det är främst kunskaper i teknik och estetik som samverkar. Arkitektur

Läs mer

TEXT ULRIKA LINDGREN FOTO MIKAEL DAMKIER. KÖKET ÄR HEMMETS HJÄRTA. Familjen gillar att laga mat och önskade en rejäl köksö att samlas kring.

TEXT ULRIKA LINDGREN FOTO MIKAEL DAMKIER. KÖKET ÄR HEMMETS HJÄRTA. Familjen gillar att laga mat och önskade en rejäl köksö att samlas kring. Magi MAGI VID SJÖN HEMMA HOS vid sjön Mathias och Christina hade länge drömt om att bygga ett riktigt magiskt hus, med alla de där detaljerna och funktionerna som de längtat efter. Och de visste redan

Läs mer

MAASLAND HOSPITAL FRAMTIDENS SJUKHUS RESEBERÄTTELSE

MAASLAND HOSPITAL FRAMTIDENS SJUKHUS RESEBERÄTTELSE MAASLAND HOSPITAL FRAMTIDENS SJUKHUS RESEBERÄTTELSE ARKITEKTUR PATIENTPERSPEKTIV LEDARSKAP HR-PERSONAL MAASLAND INLEDNING Rapport från Studieresa till Orbis Medical Centrer den 18-19 maj 2010 Som avslutning

Läs mer

Välfärdsteknologi för ett bättre liv

Välfärdsteknologi för ett bättre liv www.welfaresverige.se Välfärdsteknologi för ett bättre liv Upptäck en helt ny teknik som kommer att spara många kronor och minska rehabiliteringstiden inom välfärdssektorn. Välfärdsteknologi för ett bättre

Läs mer

nya rum hem Mejerifabriken

nya rum hem Mejerifabriken Mejerifabriken Beläget i utkanten av den charmiga staden Meeniyan i Australien blickar Andreas hus över den spektakulära dalen Tarwin Valley. Stugan var ursprungligen en del av en litet mejeri och är i

Läs mer

Enkel Digital Skyltning

Enkel Digital Skyltning Enkel Digital Skyltning på några minuter... färdiga, enkla och stabila system från Enkel Digital Skyltning 105mm i litet format... Det finns enkel digital skyltning, med enkla genomtänkta system... Paketen

Läs mer

UPPMUNTRAR TILL RÖRELSE

UPPMUNTRAR TILL RÖRELSE XACT Xact 3 XACT Den multifunktionella och ergonomiska elevstolen Xact i två storlekar Xact och Xact Start. Det innebär att den kan användas i hela skolan, från förskoleklasser till lärarrum, och den

Läs mer

Minimalism med känsla. text Malin Crafoord foto Tove Falk-Olsson

Minimalism med känsla. text Malin Crafoord foto Tove Falk-Olsson Stora fönster. För att få in maximalt med dagsljus men samtidigt undvika insyn har endast den nedersta halvan av fönsterglasen frostats. Badkar från Duravit och handduksvärmare från Bryan Perry. Handdukar,

Läs mer

GLOBAL STYRKA, LOKAL NÄRVARO OCH EN SVÅRSLAGEN KUNSKAP OM GOLV

GLOBAL STYRKA, LOKAL NÄRVARO OCH EN SVÅRSLAGEN KUNSKAP OM GOLV GLOBAL STYRKA, LOKAL NÄRVARO OCH EN SVÅRSLAGEN KUNSKAP OM GOLV EN GLOKAL LEDARE INOM GOLV Tarkett är idag ett av världens största golvföretag med verksamhet i över 100 länder. När vi arbetar med hållbarhetsfrågor,

Läs mer

SCREENS FOR FOCUSING

SCREENS FOR FOCUSING SCREENS FOR FOCUSING Design med respekt för miljön Här är systemen som låter dig förena trivseln och den personliga integriteten i det egna rummet, med den öppna planlösningens möjligheter till flexibilitet

Läs mer

noraplan valua INSPIRERAT AV NATUREN FÖRFINAT FÖR DIG

noraplan valua INSPIRERAT AV NATUREN FÖRFINAT FÖR DIG noraplan valua INSPIRERAT AV NATUREN FÖRFINAT FÖR DIG Föreställ dig ett golv som fyller ditt rum med naturens skönhet och välbefi nnande. Ett golv som utstrålar en känsla av värme, ljus och lugn. Föreställ

Läs mer

Med blicken i spegeln. Mija Renström

Med blicken i spegeln. Mija Renström Med blicken i spegeln Mija Renström WORKSHOP 2011: HANINGE KONSTHALL BLÄCKSTRÅLEUTSKRIFT 110 x 200 cm Mija Renström utforskar i det här projektet relationen mellan bild och självbild. I tre nya verk undersöker

Läs mer

GESTALTANDE UNDERSÖKNING

GESTALTANDE UNDERSÖKNING GESTALTANDE UNDERSÖKNING Min gestaltande undersökning behandlar vad som händer när konst och matematik möts och interagerar. Jag har arbetat utifrån frågeställningen: Vilka möjligheter och fördelar finns

Läs mer

Utblick av Aleksandra Stratimirovic. Förslag till konstnärlig gestaltning av Nipängens äldreboende, Bispgården

Utblick av Aleksandra Stratimirovic. Förslag till konstnärlig gestaltning av Nipängens äldreboende, Bispgården Utblick av Aleksandra Stratimirovic Förslag till konstnärlig gestaltning av Nipängens äldreboende, Bispgården Stockholm, 20 april, 2015 På uppdrag av Ragunda kommun, presenteras här att förslag till konstnärlig

Läs mer

Inledning 4 6. Märke. Typsnitt 7 9. 10. Färger

Inledning 4 6. Märke. Typsnitt 7 9. 10. Färger GRAFISK PROFIL INNEHÅLL 3. Inledning 4 6. Märke Huvudmärke. Varianter. Tillämpning. 7 9. Typsnitt Huvudtypsnitt. Webbtypsnitt. 10. Färger Huvudfärger. Komplementfärger. Webbfärger INLEDNING Den grafiska

Läs mer

THE CAVE. ACEx15 Kandidatarbete i Arkitektur och teknik VT19 av Felicia Andersson och Cecilia Lewensetdt, AT3

THE CAVE. ACEx15 Kandidatarbete i Arkitektur och teknik VT19 av Felicia Andersson och Cecilia Lewensetdt, AT3 THE CAVE ACEx15 Kandidatarbete i Arkitektur och teknik VT19 av Felicia Andersson och Cecilia Lewensetdt, AT3 THE CAVE EN UPPSKATTAD PLATS BEVARAS Skanstorget i Göteborg är ett väl omtalat område som står

Läs mer

60/30 Klassisk Stålhylla DESIGN BCI

60/30 Klassisk Stålhylla DESIGN BCI 60/30 Klassisk Stålhylla DESIGN BCI 60/30 KLASSISK STÅLHYLLA Funktionell, flexibel och estetisk 60/30 klassisk stålhylla är ett fristående hyllsystem som är resultatet av många års erfarenhet och framgång.

Läs mer

Språkrunda. För dig som vill träna svenska på Moderna Museet Malmö

Språkrunda. För dig som vill träna svenska på Moderna Museet Malmö 10.3 2.9 2018 Språkrunda För dig som vill träna svenska på Moderna Museet Malmö Hej och välkommen till Moderna Museet Malmö! Här kommer du att ha möjlighet att titta på konst och uppleva den på ditt eget

Läs mer

När materialen får tala

När materialen får tala kök när materialen får tala När materialen får tala HUSET Bostadsrätt om 225 kvm på Östermalm. KÖKET Klassiskt med moderna inslag, ritat av Martin Zetherström och Svante Bengtsson på 2BK Arkitekter. Mycket

Läs mer

Rita ett rum i en-punktsperspektiv.

Rita ett rum i en-punktsperspektiv. Rita ett rum i en-punktsperspektiv. Du behöver linjal, penna, sudd och ett papper i A3-format. VÅGRÄTT (15 cm) LODRÄTT (10 cm) 90 GRADERS VINKEL Rita en rektangel med måtten 10x15 cm ungefär mitt på pappret

Läs mer

Belysning. Projektet Helsingfors för alla, Handikappades samhällsplaneringstjänst (VYP) och Jyrki Heinonen

Belysning. Projektet Helsingfors för alla, Handikappades samhällsplaneringstjänst (VYP) och Jyrki Heinonen Belysning Belysningens betydelse för syn- och hörselskadade personer Bra belysning är speciellt viktig för personer med svag syn. Det beror på belysningens styrka och kvalitet och hur färger används hur

Läs mer

Stockholmsmässan LOUNGE. Abelardo Gonzalez Arkitektbyrå AB Koordinerad inredning Ove Persson

Stockholmsmässan LOUNGE. Abelardo Gonzalez Arkitektbyrå AB Koordinerad inredning Ove Persson Stockholmsmässan LOUNGE Förslag till ny Lounge, Stockholmsmässan Förutsättningar Syftet är att skapa ett rum där man till fullo kan uppskatta kvalitén i svenskt material och möbeldesign. Ett starkt och

Läs mer

Riktlinjer för offentlig belysning. Bilaga 1. Ljus och belysning

Riktlinjer för offentlig belysning. Bilaga 1. Ljus och belysning Riktlinjer för offentlig belysning Bilaga 1. Ljus och belysning Innehåll 1. Ljus och belysning...1 1.1 Funktioner...1 1.1.1 Gestaltning...1 1.1.2 Säkerhet, trygghet och tillgänglighet...1 1.2 Egenskaper...1

Läs mer

Rumstyp Funktion/aktivitet Inredning Teknik InTibro

Rumstyp Funktion/aktivitet Inredning Teknik InTibro InTibro Mottagande av besökare Yta för försäljning Receptionsdisk, öppen miljö, ergonomiskt utformad arbetsplats. Konstnärlig utsmyckning och växter som stämmer överens med övrig inredning. Besöksstolar,

Läs mer

Visa vad ni kan! Och var med i utställningen Trä äger!

Visa vad ni kan! Och var med i utställningen Trä äger! Visa vad ni kan! Och var med i utställningen Trä äger! Handbok för lärare och elever som vill lära mer om trä, trähus och hållbart byggande. - ett samarbete mellan Västarvet och Kultur i Väst Tycker du

Läs mer

Redovisning av brukarenkät gällande hemtjänsten i Nordanstigs Kommun

Redovisning av brukarenkät gällande hemtjänsten i Nordanstigs Kommun Redovisning av brukarenkät gällande hemtjänsten i Nordanstigs Kommun Dokumenttyp Dokumentnamn Rapport Brukarenkät 2008 Dokumentägare Dokumentansvarig OA-förvaltningen Berit Burman Dokumentinformation Redovisning

Läs mer

Kv. Riksdagen i Värpinge. lkf.se/riksdagen

Kv. Riksdagen i Värpinge. lkf.se/riksdagen Kv. Riksdagen i Värpinge lkf.se/riksdagen Värpinge Värpinge Lund De nya lägenheterna och radhusen ligger i populära Värpinge med Värpinge By som nära granne. Lägenheterna får en fin utsikt över byn och

Läs mer

Säkerhet FÖR FASTIGHETER

Säkerhet FÖR FASTIGHETER Säkerhet FÖR FASTIGHETER Innehåll:» Risker... 3 4» Säkerhetsplanering... 5 6» Säkerhetsplanering vid om- och nybyggnation... 7 8» Säkerhetsplanering för förvaltning... 9 10» Rejlers... 11 12 3 Risker All

Läs mer

GENOMTÄNKTA BOSTÄDER. Intill den pampiga Skvallereken i Ektorp skapas nu 67 smakfulla och välplanerade bostadsrätter om 1-4 rum och kök.

GENOMTÄNKTA BOSTÄDER. Intill den pampiga Skvallereken i Ektorp skapas nu 67 smakfulla och välplanerade bostadsrätter om 1-4 rum och kök. 4 Oakhouapplese GENOMTÄNKTA BOSTÄDER Intill den pampiga Skvallereken i Ektorp skapas nu 67 smakfulla och välplanerade bostadsrätter om 1-4 rum och kök. fasaden 7 Oakhouapplese Bild område I Ektorp har

Läs mer

Konstpedagogiska Program 2012. Hogstadiet & Gymnasiet

Konstpedagogiska Program 2012. Hogstadiet & Gymnasiet Konstpedagogiska Program 2012 Hogstadiet & Gymnasiet Upplev, skapa och kommunicera Bror Hjorths Hus erbjuder visningar på olika teman utifrån konstnären Bror Hjorths konst eller med utgångspunkt i de tillfälliga

Läs mer

Uppdragsgivare. Behov

Uppdragsgivare. Behov Uppdragsgivare Vi har fått i uppdrag av ett utbildningsföretag att utveckla ett program för att lärare på bästa sätt ska kunna undervisa och utbilda gymnasieelever i presentationsteknik. Utbildningsföretaget

Läs mer

Utsmyckning i samband med trapphusrenovering

Utsmyckning i samband med trapphusrenovering Utsmyckning i samband med trapphusrenovering Bakgrund: Svenska Bostäder har som ambition att renovera trapphusen på Cervins väg 17-21. Med start på Cervins väg 17, år 2012. ÅWL arkitekter AB fick i uppdrag

Läs mer

Säkerhet FÖR FASTIGHETER

Säkerhet FÖR FASTIGHETER Säkerhet FÖR FASTIGHETER Risker All verksamhet är förknippad med risker och har behov av effektiv riskhantering. Riskprofilen skiljer sig kraftigt mellan olika verksamheter men är lika viktig att ta hänsyn

Läs mer

Checklista för inredning av städvänliga lokaler

Checklista för inredning av städvänliga lokaler 1 (8) Checklista för inredning av städvänliga lokaler Checklistan beskriver vad ni själva ska göra för att underlätta städningen av era lokaler. Checklistan tar både upp sådant som kan förbättras i befintliga

Läs mer

VI VILLE BYGGA ETT HUS SOM LIKNAR DE SOM BYGGDES PÅ BERGSSLUTTNINGARNA I LOS ANGELES I MITTEN AV FÖRRA ÅRHUNDRADET.

VI VILLE BYGGA ETT HUS SOM LIKNAR DE SOM BYGGDES PÅ BERGSSLUTTNINGARNA I LOS ANGELES I MITTEN AV FÖRRA ÅRHUNDRADET. 6 VI VILLE BYGGA ETT HUS SOM LIKNAR DE SOM BYGGDES PÅ BERGSSLUTTNINGARNA I LOS ANGELES I MITTEN AV FÖRRA ÅRHUNDRADET. FAMILJEN HOLM VILLE HA ETT HUS MED STHLM E TEXT: MIKAEL TORSTENSSON FOTO: ERIK LEFVANDER

Läs mer

Dagsljus i byggnader. Miljöbyggnadsdagen Gunilla Fagerström Arkitekt SAR/MSA Master of Architecture

Dagsljus i byggnader. Miljöbyggnadsdagen Gunilla Fagerström Arkitekt SAR/MSA Master of Architecture Dagsljus i byggnader Miljöbyggnadsdagen 180412 Gunilla Fagerström Arkitekt SAR/MSA Master of Architecture Omsorgen om dagsljuset God arkitektur är att kunna använda bostaden dagtid utan att tända elektrisk

Läs mer

SURF IDEA BOOK 2013. www.surfaces.fi/se YOUR IDEA. OUR SURFACES.

SURF IDEA BOOK 2013. www.surfaces.fi/se YOUR IDEA. OUR SURFACES. SURF IDEA BOOK 2013 Arkitekt: Kontakta oss för att få ditt itunes App Store-presentkort på 100 kr för att använda till appar till din iphone och ipad! Länk på sidan 1 Puucomp Frihet att koncentrera

Läs mer

Ett nytt hem nära naturen, villakvarteren och all tänkbar service

Ett nytt hem nära naturen, villakvarteren och all tänkbar service Ett nytt hem nära naturen, villakvarteren och all tänkbar service 1 Nya fräscha bostäder centralt i Karlskoga med trädgårdsmiljö! Etapp 1 Charmen med Fruktlunden är dess läge bland små flerbostadshus och

Läs mer

Bibliotekets personalenkät 2012/13

Bibliotekets personalenkät 2012/13 Bibliotekets personalenkät 2012/13 Högskolebiblioteket vid Mälardalens högskola 1 Innehåll Frågorna... 3 1. Jag är (ange den egenskap i vilken du oftast är i kontakt med biblioteket):... 3 2. Jag har använt

Läs mer

Användning Dessa rollkort kan användas som stöd i produktutvecklingsprocessen. De beskriver olika yrken och vilken roll personerna med dessa yrken

Användning Dessa rollkort kan användas som stöd i produktutvecklingsprocessen. De beskriver olika yrken och vilken roll personerna med dessa yrken Rollkort Användning Dessa rollkort kan användas som stöd i produktutvecklingsprocessen. De beskriver olika yrken och vilken roll personerna med dessa yrken har haft i processen att ta fram prototypen Watt-lite

Läs mer

CAD. Ämnets syfte. Kurser i ämnet

CAD. Ämnets syfte. Kurser i ämnet CAD Ämnet cad (computer aided design) behandlar hur man använder olika programvaror för att konstruera och designa verkliga och virtuella objekt. I ämnet är geometri grunden för att, via skiss och ritteknik,

Läs mer

Möjliga Världar. Skapande Skola, Halmstad. Robert Hais

Möjliga Världar. Skapande Skola, Halmstad. Robert Hais Skapande Skola, Halmstad Skapande skola Här följer ett antal olika fördefinierade projekt att välja mellan men även att få inspiration av vilket kan användas till att sätta ihop ett skrädddasytt program.

Läs mer

Frågor och svar till tentamen i Kravhantering

Frågor och svar till tentamen i Kravhantering Frågor och svar till tentamen i Kravhantering Del 1 Frågor & svar Frågor&svar till tentamen 1 Datamodeller (0.5p) När man tar fram data krav skriver Lausen i sin bok, gällande data modeller, att det finns

Läs mer

Intervjufrågor - Sjukhus - Ring upp

Intervjufrågor - Sjukhus - Ring upp Intervjufrågor - Sjukhus - Ring upp Frågorna ställs som öppna och de svarsalternativ som presenteras nedan är avsedda för att snabbt kunna markera vanligt förekommande svar. Syftet är alltså inte att man

Läs mer

Stöd för utformning av en handlingsplan vid byggnadsrelaterade hälsobesvär

Stöd för utformning av en handlingsplan vid byggnadsrelaterade hälsobesvär Stöd för utformning av en handlingsplan vid byggnadsrelaterade hälsobesvär När man misstänker att det finns hälsobesvär kopplade till en byggnad, är det ibland svårt att veta hur man ska agera. Även om

Läs mer

Vi skapar rum för trivsel.

Vi skapar rum för trivsel. EN TRYGG HELHETSPARTNER TILL ER BRF Vi skapar rum för trivsel. 010-178 71 00 www.miljonaren.se TRYGGHET & TRIVSEL FÖR ALLA I BOSTADSRÄTTSFÖRENINGEN Vi känner oss nöjda först när vi skapat rum där människor

Läs mer

IT-huset ENERGI OCH IT

IT-huset ENERGI OCH IT IT-huset ENERGI OCH IT 1 Det vanliga är att bara se det självklara Som att energibranschen är detsamma som elkraft. Punkt slut. Några hål i väggen som driver lampan och elementet. Eftersom det alltid varit

Läs mer

KREATIV OCH LJUDABSORBERANDE

KREATIV OCH LJUDABSORBERANDE PRIM 2 Prim Prim 3 PRIM Prim är ett musikintervall mellan två toner där Prim är den första rena tonen. Ordet kommer från latinets primus som betyder första. Vår Prim är en kreativ rumsavdelare som har

Läs mer

IBSE Ett självreflekterande(självkritiskt) verktyg för lärare. Riktlinjer för lärare

IBSE Ett självreflekterande(självkritiskt) verktyg för lärare. Riktlinjer för lärare Fibonacci / översättning från engelska IBSE Ett självreflekterande(självkritiskt) verktyg för lärare Riktlinjer för lärare Vad är det? Detta verktyg för självutvärdering sätter upp kriterier som gör det

Läs mer

Randboken. - din kompletta guide för ränder i hemmet.

Randboken. - din kompletta guide för ränder i hemmet. Randboken - din kompletta guide för ränder i hemmet www.durosweden.se Vilken rand passar dig? Svårt att veta hur du snabbt och enkelt kan förändra ditt hem? Svaret är enkelt, med ränder! Horisontella,

Läs mer

Skånepanelen Om e-hälsa September Analys av öppna svar Institutet för kvalitetsindikatorer

Skånepanelen Om e-hälsa September Analys av öppna svar Institutet för kvalitetsindikatorer Skånepanelen Om e-hälsa September 2017 Analys av öppna svar Institutet för kvalitetsindikatorer 2017-11-30 Om analysen Bakgrund och syfte Avslutningsvis i enkätundersökningen om e-hälsa gavs möjlighet

Läs mer

NACKASALEN Konst i Nacka stadshus

NACKASALEN Konst i Nacka stadshus NACKASALEN Konst i Nacka stadshus Nackasalen ritades främst av arkitektfirman Aperto AB. Den rymmer 58 sittande personer vid bord, och 100 ej bord. Nackasalen har en hög genomströmning av människor och

Läs mer

Walker Tower, New York

Walker Tower, New York Reportage Walker Tower, New York Walker Tower, New York / USA Projekt: Walker Tower, New York / USA Arkitekt: Cetra Ruddy, New York / USA Ljusplanerare: Kugler Ning, New York / USA Fotograf: Edgar Zippel,

Läs mer

ANVÄNDARTESTNING VID LULEÅ UB Ola Andersson Luleå universitetsbibliotek

ANVÄNDARTESTNING VID LULEÅ UB Ola Andersson Luleå universitetsbibliotek ANVÄNDARTESTNING VID LULEÅ UB Ola Andersson Luleå universitetsbibliotek 2017-11-08 ANVÄNDARTESTNING UPPSTART Olika metoder för att testa användbarheten Expertutvärdering -En utvärdering som utförs av ett

Läs mer

LAMELLGARDINER. Fönsternischade sedan 1985

LAMELLGARDINER. Fönsternischade sedan 1985 Fönsternischade sedan 1985 LAMELLGARDINER När du bryr dig om detaljerna För att en lamellgardin ska se snygg ut och fungera som den ska krävs det millimeterprecision. Men vid produktionen lägger vi också

Läs mer

ELEMENT detalj ull & silke. Design: Karin Kloth. eldblå Othem Norrbys 563 624 46 Slite tel/fax: 0498-22 60 11 info@eldbla.se www.eldbla.

ELEMENT detalj ull & silke. Design: Karin Kloth. eldblå Othem Norrbys 563 624 46 Slite tel/fax: 0498-22 60 11 info@eldbla.se www.eldbla. ELEMENT detalj ull & silke ELEMENT 2 x 3 meter ull & silke ELEMENT detalj ull & silke COLLIER 2 x 1,35 meter ull & silke FOCUS 2 meter i diameter ull & silke FOCUS detalj ull & silke ROUND AND ROUND 4

Läs mer

SNABBGUIDE FÖR EN MINNESVÄNLIG OMGIVNING

SNABBGUIDE FÖR EN MINNESVÄNLIG OMGIVNING SNABBGUIDE FÖR EN MINNESVÄNLIG OMGIVNING 1 2 3 Minnesvänlig omgivning En minnesvänlig omgivning är lättillgänglig och tydlig och den stöder ett avstressande möte. En sådan omgivning passar oss alla! Var

Läs mer

AKUSTISK DESIGN ENLIGT RUMMETS TYP

AKUSTISK DESIGN ENLIGT RUMMETS TYP ENLIGT RUMMETS TYP Rummets användning är avgörande för den akustiska miljö som ska skapas. I rum för tal, såsom klassrum och hörsalar, är det viktigt att säkerställa en god nivå på ljudspridningen medan

Läs mer

SKOLFS. beslutade den maj 2015.

SKOLFS. beslutade den maj 2015. Föreskrifter om ändring i Skolverkets föreskrifter (SKOLFS 2010:244) om ämnesplan för ämnet cad i gymnasieskolan och inom kommunal vuxenutbildning på gymnasial nivå; beslutade den maj 2015. Med stöd av

Läs mer

REVIDERING AV GRUNDERNA FÖR LÄROPLANEN FÖR FÖRSKOLEUNDERVISNINGEN. Sammandrag av svaren på den enkät som skickades till utbildningsanordnarna

REVIDERING AV GRUNDERNA FÖR LÄROPLANEN FÖR FÖRSKOLEUNDERVISNINGEN. Sammandrag av svaren på den enkät som skickades till utbildningsanordnarna 1 UTBILDNINGSSTYRELSEN REVIDERING AV GRUNDERNA FÖR LÄROPLANEN FÖR FÖRSKOLEUNDERVISNINGEN OCH DEN GRUNDLÄGGANDE UTBILDNINGEN Sammandrag av svaren på den enkät som skickades till utbildningsanordnarna 31.1.2013

Läs mer

Föreläsning 2: Datainsamling - Observation, enkät, intervju. Att läsa: Kapitel 2 och 3 i Stone et al.: User Interface design and evaluation

Föreläsning 2: Datainsamling - Observation, enkät, intervju. Att läsa: Kapitel 2 och 3 i Stone et al.: User Interface design and evaluation Föreläsning 2: Datainsamling - Observation, enkät, intervju Att läsa: Kapitel 2 och 3 i Stone et al.: User Interface design and evaluation Stjärnmodellen Analys Utvärdering Implementation Prototyper Krav

Läs mer

fagerhult health & care

fagerhult health & care fagerhult health & care Fagerhult Health & Care Vi har arbetat med att utveckla belysningssystem och medicinska försörjningsenheter till sjukhus sedan 1968 och är idag marknadsledande i Skandinavien.

Läs mer

Nordiska arkivdagar. Forskarnas röst och digitalt material

Nordiska arkivdagar. Forskarnas röst och digitalt material Nordiska arkivdagar Tavastehus 25.5.2012, Arkivchef Mikael Korhonen Forskarnas röst och digitalt material En utredning över behovet av och tillgången till minnesorganisationernas digitala material. Sammanställd

Läs mer

Karlstads Teknikcenter. Examensarbete Arbetsväxling vad anser personalen? Karlstads Teknikcenter Tel

Karlstads Teknikcenter. Examensarbete Arbetsväxling vad anser personalen? Karlstads Teknikcenter Tel Karlstads Teknikcenter Examensarbete 2017 Titel: Författare: Uppdragsgivare: Karlstads Teknikcenter Karlstads Teknikcenter Tel + 46 54 540 14 40 SE-651 84 KARLSTAD www.karlstad.se/yh Examensarbete YhVA15

Läs mer

Frågeformulär till sjuksköterskor och läkare angående studien: Barn (0-17 år) som besökare till svårt sjuka anhöriga på intensivvårdsavdelning.

Frågeformulär till sjuksköterskor och läkare angående studien: Barn (0-17 år) som besökare till svårt sjuka anhöriga på intensivvårdsavdelning. !"# Institutionen för omvårdnad Frågeformulär till sjuksköterskor och läkare angående studien: Barn (0-17 år) som besökare till svårt sjuka anhöriga på intensivvårdsavdelning. Demografisk data Kön: Social

Läs mer

Särskilt boende för äldre - Arbetsmiljö

Särskilt boende för äldre - Arbetsmiljö Särskilt boende för äldre - Arbetsmiljö Information till länsstyrelserna 2007-05-23 reviderad maj 2014 1 Lokaler som krav kan ställas på Bostaden lägenheter och utrymmen för de boendes måltider, samvaro,

Läs mer

Krav på och beskrivning av undervisningsmiljöer.

Krav på och beskrivning av undervisningsmiljöer. Sida 1 (7) 2011-12-28 Krav på och beskrivning av undervisningsmiljöer. Funktionerna för att kommunicera via bild, ljud och text blir hela tiden bättre, billigare och mer mobila. Vi kommer att samspela

Läs mer

Karlstads Teknikcenter. Examensarbete Praktiken i fokus. Karlstads Teknikcenter Tel

Karlstads Teknikcenter. Examensarbete Praktiken i fokus. Karlstads Teknikcenter Tel Karlstads Teknikcenter Examensarbete 2017 Titel: Författare: Uppdragsgivare: Tina Andersson Karlstads Teknikcenter Tel + 46 54 540 14 40 SE-651 84 KARLSTAD www.karlstad.se/yh Examensarbete YhVA15 2017-09-18

Läs mer

Konstprogram för Eastmaninstitutet

Konstprogram för Eastmaninstitutet 1 Konstenheten SKRIVELSE Diarienummer: Projektledare: Susanne Andersson Kopp 2014-02-18 KN 2013/613 Konstkonsult: Susann Brännström Konstprogram för Eastmaninstitutet Programmet är framtaget i syfte att

Läs mer

När du går runt i utställningarna kommer du att se några personer som jobbar på museet, nämligen våra värdar.

När du går runt i utställningarna kommer du att se några personer som jobbar på museet, nämligen våra värdar. Språkrunda För dig som vill träna svenska på Moderna Museet Malmö Hej och välkommen till Moderna Museet Malmö! Här kommer du att ha möjlighet att titta på konst och uppleva den på ditt eget sätt samtidigt

Läs mer

Helt enkelt rent. Geberit designbrunnar.

Helt enkelt rent. Geberit designbrunnar. Helt enkelt rent. Geberit designbrunnar. Detaljer som gör skillnad Designbrunnar har blivit populära inslag i moderna badrum. Oavsett om det gäller väggbrunnar eller golvrännor urvalet gör det möjligt

Läs mer

Scandinavian beauty. H ö g a n ä s. S y d n e y.

Scandinavian beauty. H ö g a n ä s. S y d n e y. Scandinavian beauty. H ö g a n ä s. S y d n e y. Design by Överst och mitten: Sydney ljusgrå. Nederst: Höganäs grågrön och ljusgrå. Stora bilden: Ljusgrå elegans, Sydney på väggen, Höganäs på golvet. Skandinavisk

Läs mer

Redovisning av projektbidrag bild och form / Louise Hederström Ticka möbelserie / Ticka Project

Redovisning av projektbidrag bild och form / Louise Hederström Ticka möbelserie / Ticka Project Redovisning av projektbidrag bild och form / Louise Hederström Ticka möbelserie / Ticka Project Hur tycker du att dina intentioner med projektet förverkligats? Jag ville utforska möjligheterna att utveckla

Läs mer

KRAVNIVÅER. Åtvidabergs kommuns grundskolor BILD

KRAVNIVÅER. Åtvidabergs kommuns grundskolor BILD KRAVNIVÅER Åtvidabergs kommuns grundskolor BILD Reviderade december 2008 Förord Välkommen att ta del av Åtvidabergs kommuns kravnivåer och bedömningskriterier för grundskolan. Materialet har tagits fram

Läs mer

CAD. Ämnets syfte. Kurser i ämnet

CAD. Ämnets syfte. Kurser i ämnet CAD Ämnet cad (computer aided design) behandlar hur man använder olika programvaror för att konstruera och designa verkliga och virtuella objekt. I ämnet är geometri grunden för att, via skiss och ritteknik,

Läs mer

5 STEG TILL DITT UNIKA KONSTVERK

5 STEG TILL DITT UNIKA KONSTVERK 5 STEG TILL DITT UNIKA KONSTVERK 1 Bygga din berättelse och bildens koncept 2 Förberedelser 3 Fotografering 4 Avancerat digitalt hantverk 5 Visning och leverans För att skapa ett unikt konstverk berättandes

Läs mer

Vägledning vid samtal

Vägledning vid samtal Eva Rosén-Sverdén Leg psykolog Vuxenhabiliteringen Vägledning vid samtal Detta material vänder sig till professionella som möter blivande föräldrar med kognitiva funktionsnedsättningar, och där det kan

Läs mer

114 Vårt Nya Bad & spa

114 Vårt Nya Bad & spa Badrummet badar i ljus från tre generösa fönster. Duschen och badkaret har familjen lagt på en liten praktisk avsats. Den ljusa och orange handduken är av märket Abyss, kostar 595 kr/styck och kommer från

Läs mer

Observera också att det inte går att både se kanten på fönstret och det där ute tydligt samtidigt.

Observera också att det inte går att både se kanten på fönstret och det där ute tydligt samtidigt. Om förstoringsglaset Du kan göra mycket med bara ett förstoringsglas! I många sammanhang i det dagliga livet förekommer linser. Den vanligast förekommande typen är den konvexa linsen, den kallas också

Läs mer

till drömhus Från dröm hemma hos

till drömhus Från dröm hemma hos Från dröm till drömhus När Linda och Christofer ärvde en tomt vid Tullingesjön söder om Stockholm visste de att de ville bygga sitt drömhus där. Men det var lättare sagt än gjort. Tomten låg visserligen

Läs mer

PRODUKTUTVECKLING. Ämnets syfte

PRODUKTUTVECKLING. Ämnets syfte PRODUKTUTVECKLING Ämnet produktutveckling behandlar arbetsprocessen för att skapa en produkt samt produktens material, konstruktion och design. Ämnet behandlar också hur olika intressenters krav samordnas

Läs mer

Vasa centralsjukhus, sammanträdesrummet på X6

Vasa centralsjukhus, sammanträdesrummet på X6 Protokoll sida 1(6) nr 1/2016 Organ: Nämnden för minoritetsspråket Tid: 9.5.2016, kl. 13.00 15.30 Plats: Vasa centralsjukhus, sammanträdesrummet på X6 Beslutsfattare: Närvarande: Ingves Sari-Milla Kukko

Läs mer

Plats: Sammy Hadfis lägenhet på Vikingagatan 21. Förslag till dagordning

Plats: Sammy Hadfis lägenhet på Vikingagatan 21. Förslag till dagordning Kallelse till extra föreningsstämma för BRF Viking Karl den 18 oktober kl. 19.00 Styrelsen kallar till extra föreningsstämma för presentation samt beslut gällande två förslag till köp av del av vind. Det

Läs mer

Felsökande av en Lego Mindstorm robot

Felsökande av en Lego Mindstorm robot KTH Felsökande av en Lego Mindstorm robot Med hjälp av NXC Hampus Liljedahl 3/9-12 hliljed@kth.se Introduction to Computer Studies II1310 Sammanfattning Jag har gjort en labb där jag felsökte en färdigskriven

Läs mer

Inriktnings- och fördjupningskurser Samhällsbyggnad och miljö

Inriktnings- och fördjupningskurser Samhällsbyggnad och miljö Inriktnings- och fördjupningskurser Samhällsbyggnad och miljö TE - Berzeliusskolan Centralt innehåll för inriktnings- och fördjupningskurser för Samhällsbyggnad och miljö på Berzeliusskolan Mer utförlig

Läs mer

TEAM Verksamheten bedrivs idag från Stockholm och Malmö

TEAM Verksamheten bedrivs idag från Stockholm och Malmö PARTNERS TEAM Verksamheten bedrivs idag från Stockholm och Malmö Vi är idag tre personer I bolaget med fokus på utveckling och försäljning Närmast har vi anställt Ulf Jansson tidigare export chef på INR

Läs mer

Elevens namn: Klass: Mål som eleverna ska ha uppnått i slutet av det nionde skolåret

Elevens namn: Klass: Mål som eleverna ska ha uppnått i slutet av det nionde skolåret ÅR 6-7 BILD 1 (2) Lärande Elevens namn: Klass: År 6-7 Bild Mål som eleverna ska ha uppnått i slutet av det nionde skolåret Eleven skall: - ha förmåga att se och framställa bilder och former med hjälp av

Läs mer

Lärarhandledning Aktivitet 1. Vi berättar och beskriver

Lärarhandledning Aktivitet 1. Vi berättar och beskriver Innehåll.... 2 Elevexempel.... 4 Analys och uppföljning.... 5 Bildunderlag 1.... 6 Blankett Kartläggningsunderlag Aktivitet 1.... 7 1 HITTA SPRÅKET NATIONELLT KARTLÄGGNINGSMATERIAL I SPRÅKLIG MEDVETENHET,

Läs mer

MÖJLIGHETERNAS MATERIAL

MÖJLIGHETERNAS MATERIAL Det är svårt att tänka sig en tillvaro utan glas. MÖJLIGHETERNAS MATERIAL Detta naturens egenproducerade material som bearbetats fortlöpande sedan flera tusen år tillbaka är en fundamental och uppskattad

Läs mer

Riktlinjer för basutformning för bostäder

Riktlinjer för basutformning för bostäder Riktlinjer för basutformning för bostäder BASUTFORMADE BOSTÄDER ÄR BÄTTRE FÖR ALLA Basutformning ökar möjligheten för den som drabbas av nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga att bo kvar i sin bostad.

Läs mer

Former, färger och bildkompositioner samt deras betydelsebärande egenskaper och hur dessa kan användas i bildskapande arbete - Bild, Årskurs 7-9

Former, färger och bildkompositioner samt deras betydelsebärande egenskaper och hur dessa kan användas i bildskapande arbete - Bild, Årskurs 7-9 Färgglad fjäril Former, färger och bildkompositioner samt deras betydelsebärande egenskaper och hur dessa kan användas i bildskapande arbete - Bild, Årskurs 7-9 Syfte Avbilda och teckna en fjäril för att

Läs mer