September Novicom data Norsjö AB

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "September Novicom data Norsjö AB"

Transkript

1 September Novicom data Norsjö AB Norsjö Vidsel Computers säger Patrik med ett svagt leende när han avslöjar vad Novicom egentligen står för, det handlade mest om datorer då, idag låter det kanske lite larvigt. För 20 år sedan var det inte tal om personliga datorer (PC) i varje hem. För mig började detta som en hobby som efter hand blev allt större. Figur 1: Patrik Lundgren, VD Novicom Novicom är en butik i Norsjö som säljer elektronik såsom radio, tv, mobiltelefoner och IT-produkter med tillbehör. Vi är tre anställda som är ute på rätt många uppdrag och utför installationer, service, felsökningar och diverse antennjobb. Det är ofta helhetslösningar vi erbjuder, det vill säga utöver att sälja själva utrustningen till kunden installerar vi även den. Målet är att när vi lämnar er bostad så funkar allt som det ska göra. Vi har en verkstad här i affären där vi utför antivirustjänster, data- och tv-service, vi kan faktiskt laga din tv som gått sönder vilket är ganska unikt. Vi har även en del uppdrag mot företag där vi hjälper till med servrar och så vidare. Vart finns er brödföda? Tjänsterna är förstås en viktig del, men alla delar behövs för att få ihop det i slutänden, det är inte riktigt som för bilhandlarna, det vill säga att bilförsäljningen inte är den primära vinsten utan att det istället är den förväntade servicen. Marginalerna är små i den här branschen, för att det ska fungera krävs bredd, man måste kunna erbjuda alla slags kombinationer av varor och tjänster.

2 Vad har företaget för historia och hur började du själv din bana? Det började med en hobby, medan jag ännu jobbade som radiotekniker på RFN, (Robotförsöksplats Norrland), i Vidsel. Vi startade ett bolag 1994, det var i en annan form än nu mer som hobbyverksamhet medan datorer var något nytt, vi byggde och sålde datorer till folk som efterfrågade dem. Sedan flyttade jag hem till Norsjö igen två år med anledning av EVA, det är inte en förkortning utan min fru. Jag hade först företaget i ett rum i den egna bostaden, sedan skaffade jag en liten lokal i Algotshuset och 1997 kunde jag även försörja mig på detta. När du var ny vad hade du för utbyte av Norsjö kommun och företagarorganisationen? Jag hade inte de behoven då, sedan fanns det inte speciellt mycket företagsstöd att få. Det började som sagt i liten skala och sedan dess har det vuxit successivt. Jag köpte efter hårt arbete radioaffären i början av 2000-talet. Det kompletterade min verksamhet med radio, tv och antenner. Vad står egentligen Novicom för? Det står för Norsjö Vidsel Computers säger Patrik med antydan av ett svagt leende på läpparna. Nej det var ju datorer som det handlade om då. Jag kom från Norsjö och min kollega kom från Vidsel men vi höll ihop fram tills jag flyttade då delade vi på företaget. Vem är er typiske kund? Det finns ingen typisk kund, det finns flera olika typer av kunder, medelåldern är kanske vanligast. Behoven skiljer sig åt, äldre söker ofta efter teknisk trygghet. De är ofta osäkra över inköpet, det finns nästan något som kan beskrivas som en rädsla för produkten. Då söker man kanske en helhetslösning vilket vi alltid erbjuder mot ett tillägg. Mervärdet är väldigt viktigt kunden vill känna att när vi lämnar dem så fungerar produkten de köpt. Vad kan du säga om lokalen? Här på Storgatan 72 har jag hållit till i 10 år, nu sitter vi i fikarummet men här inryms även serviceverkstad, tre kontor och butiksyta, det är väldigt ett bra och centralt läge. Jag skulle dock vilja ha det lite rymligare, ska se om jag inte kan ta i anspråk lite utrymme från serviceverkstaden. Men det vore inte dumt med en utbyggnad, ibland skulle man vilja utveckla verksamheten och då är man ganska låst till den yta man har. Du har väl ett fastighetsbolag också? Ja, Novicom hyr av det bolaget, det är både lägenheter och kontorslokaler, jag har ett trettiotal lägenheter i exempelvis Handelsbankshuset och på Storgatan, Sörbyvägen samt Helgagatan. Sedan ett antal kontorslokaler i detta hus samt i huset intill. Vad har du för framtidsplaner? Man funderar ju till och från, förut hade jag en filial i Malå där jag köpte en radioaffär för fyra år sedan, den höll vi igång i två år. Jag fick inte riktigt den snurr jag förväntade mig och skulle jag starta idag så hade jag gjort

3 på ett annorlunda sätt. Vi har många kunder ifrån Malå idag så det är frågan om det inte är dags för ett nytt försök, jag spånade på det så sent som igår faktiskt. Det är mycket serviceuppdrag så det gäller att få tag i rätt person. Vad söker du hos en anställd? Det viktigaste är att personen är serviceinriktad, sedan ska personen vara bred och kunna göra allt ifrån att stå i butik, ha god kännedom om teknisk apparatur och utföra uppdrag ute på fältet. Vi tre här i Norsjö har tillsammans ett stort kunnande och olika specialiteter som gör att vi fungerar mycket bra tillsammans. Utmaningen är att hålla sig uppdaterad om nya produkter, standarder och abonnemang på mobil och parabolsidan. Utvecklingen driver handeln framåt och kunden vill ju ha tekniken snabbare, skarpare och smidigare (alltså bättre) hela tiden. Nya behov uppstår dessutom, ny efterfrågan kräver ett utbud som matchar, man tittar alltid på nya möjliga upplägg i butiken. Hur jobbar man med lager i er bransch? Av utrymmes- och kostnadsskäl kan man naturligtvis aldrig ha allt hemma. Det gäller att man har en uppdaterad och god produktkännedom samt kunskap om kunderna här i Norsjö, vad vill folk ha? Då vet man vad man ska ta hem och lägga på hyllorna. Här gäller kanske inte premium utan vi satsar på en avvägning mellan det som ligger i framkant samt tilltalar bas- och mellankonsumenten mest. Det gäller att ha hemma det kunden är ute efter, för köpet avgörs av om jag kan gå och hämta det. Säger kunden jag ska gå hem och fundera då blir det oftast inget köp. Ett stort lager gör dessutom att det riskerar att bli kostsamt med inkurans av obsoleta lagervaror vid prisfall eller plötsliga tekniska förändringar.

4 Vart tar du dina produkter ifrån? Digitalbutikerna är en kedja som vi gör inköp ifrån, de har sitt centrallager i Kalmar så vi kan få hem beställningar på ett par dagar. Idag tar Digitalbutikerna över där Expertkedjan tidigare funnits. Skillnaden mellan exempelvis Audio video och Digitalbutikerna är att hos Audio video går man in som delägare medan det hos Digitalbutikerna är fråga om en frivillig förbindelse utan avtal, vi har dock tillgång till samma produkter. Hur jobbar ni med hemsidor och marknadsföring? Vi använder oss av Digitalbutikernas hemsida sedan består vår marknadsföring av direktutskick där vår leverantör står för layout och hjälper oss med kampanjer där vi plockat ut speciella varor, sedan bestämmer vi ett antal utskick. En risk är kanske att de går oavkortat rakt ner i skräpet så vi tittar en del på Facebook och andra sätt att nå våra kunder. Har ni något motto? Måhända inofficiella klyschor men den som handlar om att kunden ska vara nöjd är väl snarare ett arbetssätt vi jobbar efter. En missnöjd kund får man lägga ner mycket tid på att få tillbaka därför försöker vi undvika missnöje. Nöjda kunder är ju faktiskt den bästa reklamen för ens verksamhet. Vad har ni för förväntningar på Norsjö kommun? Att även vi små företag har möjlighet att lägga ett anbud på era offentliga upphandlingar. Jag vet ju att det jobbas hårt med detta just nu och jag hoppas att vi rör oss framåt. Vi har klubbat nya styrdokument som vi lyft in i vårt arbetssätt samt fysiskt satt in i en speciell upphandlingspärm där berörda tjänstemän samlar allt som rör deras inköp. De nya rutinerna säger att en dialog ska ske innan upphandling alltså innan förfrågningsunderlag författas, vi kommer även att ha årliga upphandlingsmöten där vi går igenom årets upphandlingar som en del av en läroprocess. Vad kan vi förbättra? Vad har fungerat bra? Vad har fungerat dåligt? Är alla delar av utvärderingen, en viktig bit som jag jobbar med att alla ska ta till sig. Små företag måste kunna vara med och lägga anbud, exkluderar vi våra lokala företag förlorar vi naturligtvis arbetstillfällen och i slutänden skattekronor över kommungränsen. Det handlar inte om protektionism utan här finns det mycket att lära sig om hur man utformar skallkrav med leveranstider o.s.v. En tjänsteman kanske lockas att ta genvägar, det är klart att det tar längre tid att göra det lilla extra, men att göra det rätt är viktigt för mig. Ett vunnet avtal för mig kan nämligen i slutänden innebära att jag kanske kan behålla den anställde eller i bästa fall nyanställa. Jag har skaffat en användare i E-avrop och börjat lägga till CPV*-koder och så vidare. Vi har en utbildning i E-avrop den 15/10 som jag tycker att du bör komma till, det är 16 utbildningsplatser. Vi kommer att träna på att svara på fiktiva upphandlingar, och tanken är att när ni lämnar utbildningen så ska ni tänka Men vad lätt det var, anmälan sker till mig. Okej, jag anmäler mig.

5 *CPV (Common Procurement vocabulary) är obligatorisk inom EU från och med Den fastställer ett enda klassificeringssystem för offentlig upphandling i syfte att standardisera de referenser som används av upphandlande myndigheter och enheter för att beskriva föremålet för upphandlingen. CPV är uppbyggd enligt en trädstruktur av koder med upp till nio siffror (en 8-siffrig kod plus en kontrollsiffra) vilka motsvaras av en beteckning på upphandlingsobjektet som kan utgöra varor, bygg- och anläggningsarbeten eller tjänster. För Patriks del kanske följande koder är aktuella: Kontorsmaskiner, datorer samt kontors- och datorutrustning, utom möbler och programvara Datorer och datamateriel Persondatorer Maskinvara för minidatorer CPV guide finns på e-avrop för företag som ordnat en användare, där kan du lägga in ditt intresseområde för bevakning. Då får du automatiskt ett meddelande varje gång en sådan tjänst eller vara utlyses så du kan plocka ut beskrivningen och räkna på det samt inkomma med ett anbud. Alla kommuner och offentliga aktörer i Europa är skyldig att göra en offentlig upphandling för alla varor och tjänster som köps in överstigandes ett värde av cirka svenska kronor. Detta för att komma bort från godtycke och konkurrenshämmande situationer där utfallet riskerar att bli att man orättvist gynnar enskilda näringsidkare, alltså en fråga om en typ av korruption.

6 Jimmy Lindberg Projektledare, FRONT Framtid och Norsjös tillväxt Utveckling & Tillväxt Näringslivsavdelningen NORSJÖ Tel: , E-post: Överväg miljökonsekvenserna innan du skriver ut det här meddelandet!

COREW.SE ATT LYCKAS MED EN HEMSIDA

COREW.SE ATT LYCKAS MED EN HEMSIDA COREW.SE ATT LYCKAS MED EN HEMSIDA Projektarbete Medieprogrammet Niklas Kurvinen, MP07, 2 Maj 2010 Innehållsförteckning Introduktion...3 Inledning...3 Syfte...3 Metod...3 Förarbete... 4-5 Planering...4

Läs mer

Valfrihetssystem. Nya möjligheter för dig som är eller vill bli företagare inom service, vård eller omsorg

Valfrihetssystem. Nya möjligheter för dig som är eller vill bli företagare inom service, vård eller omsorg Valfrihetssystem Nya möjligheter för dig som är eller vill bli företagare inom service, vård eller omsorg 1. Vad är valfrihetssystem Lag om valfrihetssystem (LOV) ger kommuner och landsting möjlighet att

Läs mer

JAG, en ent rep renör?

JAG, en ent rep renör? Ef tersom det vi gjorde var okänt för de flesta så intresserade sig många för vad vi gjorde och blev nyfikna Tove West lund, ShapeUp Club JAG, en ent rep renör? Många inbillar sig att det är SVÅRT att

Läs mer

Möjlighet att leva som andra

Möjlighet att leva som andra Möjlighet att leva som andra Lättläst sammanfattning Slutbetänkande av LSS-kommittén Stockholm 2008 SOU 2008:77 Det här är en lättläst sammanfattning av en utredning om LSS och personlig assistans som

Läs mer

Upphandlingsreglerna - en introduktion på lättläst svenska

Upphandlingsreglerna - en introduktion på lättläst svenska Upphandlingsreglerna - en introduktion på lättläst svenska Upphandlingsreglerna en introduktion på lättläst svenska Innehåll 1. Inledning 7 --De som ska följa lagen om offentlig upphandling, LOU 8 --Det

Läs mer

Hjälp! Mina föräldrar ska skiljas!

Hjälp! Mina föräldrar ska skiljas! Hjälp! Mina föräldrar ska skiljas! Vad händer när föräldrarna ska skiljas? Vad kan jag som barn göra? Är det bara jag som tycker det är jobbigt? Varför lyssnar ingen på mig? Många barn och unga skriver

Läs mer

Nu gör jag något nytt

Nu gör jag något nytt Nu gör jag något nytt Linda Alexandersson fredag 15 maj Det började med att två tjejer i min församling i Arvika, åkte ner hit till Göteborgsområdet för att träffa en präst. De hade bekymmer på ett område

Läs mer

Finansiera ditt företag

Finansiera ditt företag 24-SIDIG HANDBOK Finansiera ditt företag Så hittar du kapital för att starta och växa Värde 79 kr I samarbete med: Idag hjälper vi ytterligare företag att växa! Varje dag får 100 svenska företag rådgivning,

Läs mer

FÖRETAGENS UTMANINGAR INOM DIGITAL MARKNADSFÖRING 2014

FÖRETAGENS UTMANINGAR INOM DIGITAL MARKNADSFÖRING 2014 FÖRETAGENS UTMANINGAR INOM DIGITAL MARKNADSFÖRING 2014 UNDERSÖKNINGSMETOD Rapporten bygger i huvudsak på en undersökning som är genomförd av TNS Sifo på uppdrag av Eniro. Undersökningen, i form av telefonintervjuer,

Läs mer

Den här boken är framtagen i samarbete mellan Svea Ekonomi AB och Editor Media AB.

Den här boken är framtagen i samarbete mellan Svea Ekonomi AB och Editor Media AB. Den här boken är framtagen i samarbete mellan Svea Ekonomi AB och Editor Media AB. Om ni vill komma i kontakt med oss maila till csr@sveaekonomi.se eller ring 08-735 90 00. Att unga människor på väg in

Läs mer

E-handeln i Norden 2015

E-handeln i Norden 2015 E-handeln i Norden 2015 Innehåll Om rapporten...2 Norden, en e-handelsmarknad i framkant...3 Tillgänglighet och valfrihet allt viktigare... 4 Norden... 6 E-handel för drygt 140 miljarder kronor...6 Det

Läs mer

SÅ HÄR ENKELT FIXAR DU FINANSIERINGEN TILL DITT FÖRETAG

SÅ HÄR ENKELT FIXAR DU FINANSIERINGEN TILL DITT FÖRETAG SÅ HÄR ENKELT FIXAR DU FINANSIERINGEN TILL DITT FÖRETAG Magnus Nilselid, VD SpeedLedger INNEHÅLL Förord...3 5 konkreta tips hur du enklare får kredit hos banken...4-15 Tips nr 1: Ha koll på verksamhet

Läs mer

Rätt väg till lyckad e-handel

Rätt väg till lyckad e-handel Henrik Rådmark Rätt väg till lyckad e-handel En guide för både konsumenter och entreprenörer Rätt väg till lyckad e-handel.se:s Internetguide, nr 11 Version 1.0 2009 Henrik Rådmark 2009 Texten skyddas

Läs mer

Finansiering för nyföretagare

Finansiering för nyföretagare Finansiering för nyföretagare Innehåll Finansiering för nyföretagare 3 Svett och egna pengar 4 Banklån 6 Det här tittar banken på Vad kan banken hjälpa till med? Leasing eller avbetalning 7 Vad kan Almi

Läs mer

UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN IKT-FUNKTIONEN

UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN IKT-FUNKTIONEN UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN IKT-FUNKTIONEN UTREDNING Projekt: Författare: Version: Elever i behov av särskilt IT-stöd v3.3.017 Förvaltning/avdelning: Godkänd av beställare: Senast ändrad: Utbildningsförvaltningen,

Läs mer

BLI VÄRLDENS BÄSTA SÄLJARE

BLI VÄRLDENS BÄSTA SÄLJARE BLI VÄRLDENS BÄSTA SÄLJARE KONSTEN ATT FÅ MÅNGA OCH NÖJDA KUNDER Jens Collskog Fortnox 2009 Text: Jens Collskog Illustrationer: www.illustrationsbolaget.se Tryck: Åtta.45 Tryckeri AB BLI VÄRLDENS BÄSTA

Läs mer

Bye Bye manuell attestering

Bye Bye manuell attestering Whitepaper Bye Bye manuell attestering Ett whitepaper om automatisk fakturamatchning och inköp-till-betalning-system. 15 gånger billigare att hantera leverantörsfakturor digitalt jämfört med manuellt.

Läs mer

Starta företag Information från myndigheterna

Starta företag Information från myndigheterna Starta företag Information från myndigheterna Lättläst 2013:2 Fundera Starta Driva Utveckla Avveckla Starta företag Lättläst 3 Till läsaren Den här broschyren är för dig som vill starta företag. Här får

Läs mer

Starta företag 2011:1. Information och vägledning från myndigheterna. Fundera. Starta. Driva. Utveckla. Avveckla

Starta företag 2011:1. Information och vägledning från myndigheterna. Fundera. Starta. Driva. Utveckla. Avveckla Starta företag Information och vägledning från myndigheterna 2011:1 Fundera Jag funderar på att starta företag. Vad ska jag tänka på? Starta Jag har bestämt mig för att starta företag. Hur gör jag? Driva

Läs mer

OLIKA MEN LIKA ATT ARBETA MED BARNKONVENTIONEN I FÖRSKOLAN

OLIKA MEN LIKA ATT ARBETA MED BARNKONVENTIONEN I FÖRSKOLAN OLIKA MEN LIKA ATT ARBETA MED BARNKONVENTIONEN I FÖRSKOLAN Foto: Mostphotos Metodbok Rädda Barnen kämpar för barns rättigheter. Vi väcker opinion och stöder barn i utsatta situationer i Sverige och i världen.

Läs mer

Starta eget. ABC i att starta företag 21 enkla steg att följa för att komma igång. Läs mer på sid 6-7

Starta eget. ABC i att starta företag 21 enkla steg att följa för att komma igång. Läs mer på sid 6-7 ANNONS HELA DENNA TEMATIDNING ÄR EN ANNONS FRÅN MEDIAPLANET ANNONS December 2008 Starta eget Affärside: Action Entertainer - möt en entreprenör med många bollar i luften. Läs mer på sid14 Starta företag

Läs mer

Trafficking är det moderna slaveriet. Elever på Angeredgymnasiet om trafficking och prostitution VT 2012

Trafficking är det moderna slaveriet. Elever på Angeredgymnasiet om trafficking och prostitution VT 2012 Trafficking är det moderna slaveriet Elever på Angeredgymnasiet om trafficking och prostitution VT 2012 Den grekiska filosofen Aristoteles sade Slaven är ett stycke egendom med själ. Detta citat tycker

Läs mer

Liten kan bli stor småföretagande och nätverk inom försvarssektorn

Liten kan bli stor småföretagande och nätverk inom försvarssektorn Liten kan bli stor småföretagande och nätverk inom försvarssektorn Inträdesanförande i Kungl Krigsvetenskapsakademien avd IV den 16 oktober 2008 av Magnus Sjöland jag har ett spännande jobb. Det är ett

Läs mer

Vill du vara med och DESIGNA DIN FRAMTID och ge andra samma möjlighet?

Vill du vara med och DESIGNA DIN FRAMTID och ge andra samma möjlighet? Vill du vara med och DESIGNA DIN FRAMTID och ge andra samma möjlighet? Den här handboken är ett PEPP-PAKET som inspirerar och guidar dig från början till slut! PEPP-PAKETET innehåller Introduktion... 3

Läs mer

Offentlig service i privat företagande

Offentlig service i privat företagande Info 070-2008 EntreprenörSkola Offentlig service i privat företagande Info 070-2008 Entreprenörskola 2008 All rights reserved. 1 I mötet mellan offentlig verksamhet och privat företagande uppstår en ny

Läs mer

Per Stenström, vd för koncernen Bertegruppen som äger Berte Qvarn. Helena Stenström är produktutvecklare på Sia Glass. Xxxx

Per Stenström, vd för koncernen Bertegruppen som äger Berte Qvarn. Helena Stenström är produktutvecklare på Sia Glass. Xxxx Per Stenström, vd för koncernen Bertegruppen som äger Berte Qvarn. Helena Stenström är produktutvecklare på Sia Glass. Xxxx 42 du&co 4 2009 Per Stenström och Helena Stenström kvalitetssäkrar ägglikörglassen.

Läs mer

Förhandling. Du kan tjäna cirka 10.000 kronor per år på en lyckad förhandling (räknat på bolån på 2 miljoner kronor)

Förhandling. Du kan tjäna cirka 10.000 kronor per år på en lyckad förhandling (räknat på bolån på 2 miljoner kronor) BOLÅNEBOK #1 Förhandling Du kan tjäna cirka 10.000 kronor per år på en lyckad förhandling (räknat på bolån på 2 miljoner kronor) En lyckad förhandling kräver: o Att du har en någorlunda god privatekonomi

Läs mer

Starta. företag 2015:1. Fundera Jag funderar på att starta företag. Vad ska jag tänka på? Starta

Starta. företag 2015:1. Fundera Jag funderar på att starta företag. Vad ska jag tänka på? Starta 2015:1 Fundera Jag funderar på att starta företag. Vad ska jag tänka på? Starta Jag har bestämt mig för att starta företag. Hur gör jag? Starta företag Information från myndigheterna Lättläst Driva Jag

Läs mer

Du&Co franchisingspecial

Du&Co franchisingspecial Hyr Du&Co franchisingspecial Mäklarens klipp Egenföretagaren som blev franchisetagare SIDAN 9 10 kända kedjor Skor, snabbmat, barnkläder, dörrar, glass SIDAN 10 Snabbväxare Kahls Kaffe expanderar med franchising

Läs mer

KLOK BOKEN. Åtta kapitel med samlade råd och tips om vardagsekonomi

KLOK BOKEN. Åtta kapitel med samlade råd och tips om vardagsekonomi KLOK BOKEN Åtta kapitel med samlade råd och tips om vardagsekonomi lindorff.se Den här boken är producerad av Lindorff Sverige tillsammans med Syre AB. Illustrationerna är gjorda av Helene Gedda och texterna

Läs mer