Fruktsallad till förrätt. Fetaost lax, rotsaker i ugn & sallad till varmrätt. Efterrätt: Physalis doppad i smält choklad.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Fruktsallad till förrätt. Fetaost lax, rotsaker i ugn & sallad till varmrätt. Efterrätt: Physalis doppad i smält choklad."

Transkript

1 Egen matlagning. Arbetsbeskrivning: Maträtter: Fruktsallad till förrätt. Fetaost lax, rotsaker i ugn & sallad till varmrätt. Efterrätt: Physalis doppad i smält choklad. Hur ser din arbetsplanering ut? Skriv ner vad du börjar med osv.: Ta av dig skorna, ta på dig ett förkläde, stoppa upp håret i en hästsvans (alt. hårnät), ha helst inget nagellack på naglarna, tvätta händerna med tvål och rent vatten. Slå på ugnen på 200 C. Ta fram en ugnsplåt och häll rapsolja på den. Skala potatisen, morötterna, palsternackan & löken med en skalare. Hacka alla rotfrukter i klyftor (även löken) på en skärbräda med en kniv. Lägg alla rotsaker på plåten, strö flingsalt över dem. Stoppa in plåten i ugnen när den är uppvärmd, sätt alarm på minuter. Ta fram laxfilé bitarna och lägg de i en ugnsform. Ta fram en skål som rymmer alla ingredienser till fetaost lax röran. Lägg sedan fetaosten i skålen och mosa den med en gaffel. Tillsätt sedan crème fraiche, rivet citronskal (citronpeppar funkar också) & peppar. Rör om. Lägg sedan röran jämnt på laxen, så gräddningen blir jämn. Börja hacka sallad, gurka, tomat, & avokado på en skärbräda som man ska skära grönsaker och frukter på. Skär med en kniv. Lägg sedan alla hackade grönsaker i en salladsskål. Lägg i oliverna. Riv moroten på ett rivjärn och lägg sedan i den också. Ta fram salladsbestick och rör om. Börja sedan med förrätten. Skala bananen och satsumas med händerna. Skala äpplet & päronet med en skalare. Skär bort skalet på mangon med en kniv. Skär sedan runt mangons kärna, försök få med så mycket frukt som möjligt. Hacka sedan allt i små, fyrkantiga bitar och lägg de i fina skålar som passar mängden frukt. Servera sedan på bord med fina underlägg, glas, skedar, servetter & gärna med några tända ljus. Erbjud någonting att dricka. T.ex. vatten eller mjölk. Häll sedan upp åt personen. Lämna inte någonting på bordet som t.ex. mjölkpaket, pannor, kastruller, mm. Ta undan alla skålar och skedar när alla ätit klart, stressa ej. När du tagit ut rotfrukterna ur ugnen så lägger du i fetaost laxen, som ska vara i ca 10 min (tills den fått fin färg och är fast). Lägg upp rotfrukterna, fetaost laxen & salladen på en fin tallrik. Duka fram bestick. Servera. Ta undan alla tallrikar och bestick, stressa ej, vänta på att alla är klara. Skala physalisen om den behövs skalas, dra bara bort skalet med händerna i sådana fall.

2 Ta fram en liten kastrull, och en rostfri skål som får plats på kastrullen (plastskålar kan smälta, glasskålar spricka om det blir för varmt) eller en kastrull som får plats på den större kastrullen. Häll vatten i kastrullen, lägg på locket. Koka upp det, sänk sedan värmen eftersom det är lätt att chokladen blir grynig om temperaturen är för hög när man ska smälta den. Lägg på skålen med chokladen i (går snabbare om man hackar chokladen innan), rör om ofta. Man kan även använda en vattenkokare till att koka upp vattnet, och sedan hälla det i kastrullen och fortsätta med det man gör. Det är miljövänligare med vattenkokare eftersom de drar mindre ström, och det går snabbare att koka upp. Det kokar heller inte över, som det kan göra när man använder plattan. Det som är bra med vattenbad är att det inte går att bränna det man ska smälta (t.ex. choklad) eftersom vattenångan aldrig kan uppnå den temperatur så att det bränns. Den kan bara bli grynig om det blir för varmt. Fördela physalisen i små skålar, så alla får lika många. Häll chokladen över physalisarna, servera sedan. Fyll på dryck om någon vill ha mer. Duka bort från bordet när alla är klara Häll upp varmt vatten i diskhon, med lite diskmedel så det skummar upp lite. Ta hushållspapper och torka bort oljan i plåten så att det inte blir stopp i avloppet. Släng sedan pappret i brännbart. Diska de renaste sakerna först, och de smutsigaste sist (plåten, formen, chokladskålen). Torka disken och ställ in allt där det ska vara. Skölj trasan under varmt vatten och torka sedan diskbänken, spisen och bordet ni åt vid. Kan vara nödvändigt att skölja trasan flera gånger, så att det verkligen blir rent. Sopa golvet, släng skräpet i soptunnan. Se om soporna måste tömmas, återvinn dom i rätt tunna om det behövs, sätt sedan i en ny påse. Vilka redskap (teknisk utrustning) tror du att du kommer använda när du lagar maten?: Jag kommer använda mina händer, en vattenkran, ugn, spis, fläkt, ugnsplåt, skalare, kniv, skärbräda för grönsaker & frukt, alarmklocka, ugnsform, en liten skål, gaffel, skedar, ½ dl mått, kryddmått (krm), rivjärn, kastrull, kastrull lock, alt. vattenkokare & rostfri skål.

3 Hur väljer du tillvägagångssätt och ger motiveringar till dina val med hänsyn till aspekterna : Hälsa (näringsämnen, balanserad måltid, tallriksmodellen, mm). Förrätt: Jag bestämde mig för att gör en fruktsallad eftersom det innehåller fem olika frukter (i det här fallet) som ger många olika vitaminer och mineraler för att kroppen ska fungera bra. Det är även gott och enkelt att göra. Bananer innehåller väldigt många vitaminer och mineraler. Den ska man äta för att den innehåller kalium som är bra för hjärtat, och är en bra energikälla för den som tränar och behöver energi eftersom den innehåller kolhydrater. Mango innehåller bl.a. A-, C- och E- vitaminer, kostfibrer & betakaroten. De ämnena stödjer bl.a. njurfunktionen, bekämpar infektioner, stärker immunförsvaret, bra vid blodbrist, renar blodet och är bra för matsmältningen. Äpplen innehåller C- vitaminer och många antioxidanter. I skalet finns någonting som heter flavonoider som bekämpar hjärt- och kärl sjukdomar. Äpplen håller även munnen ren, genom att stimulera salivproduktionen och håller bakterierna borta. Dem är även bra att äta om man har lågt blodtryck. Satsumas innehåller C- vitaminer och är bra för immunförsvaret så man håller sig frisk. C- vitaminerna hjälper även till att ta upp järn. Päron innehåller C- vitaminer och jod, som är bra för immunförsvaret och är bra för kroppens tillväxt och utveckling. C- vitaminerna hjälper även till att ta upp järn. Varmrätt: Jag valde lax eftersom det är en fisk som innehåller nyttiga fetter, som de fleromättade fetterna omega 3 och omega 6 som är viktiga att vi får i oss, eftersom kroppen inte kan skapa de ämnena själv. Fleromättat fett är nyttigare än mättat fett eftersom det minskar chansen för hjärt- och kärlsjukdomar. Laxen innehåller även D- vitaminer som är bra nu när vintern närmar sig, eftersom vi i Sverige får lite sol på vintern och får därför mindre vitaminer från den. Brist på D- vitamin kan leda till trötthet och depression, eller i värsta fall leda till sjukdomar (förkylning, inflammationer, muskelsvaghet så man får smärtor i kroppen, mm). Därför är det bra att tänka på att försöka få i sig den i denna tid. Proteinerna från laxen behövs för att vi ska kunna bygga celler, hormoner & enzymer i kroppen.

4 Fetaosten är en ost med låg fetthalt. Den är inte lika fet som andra ostar. Därför passar den bra till lax, eftersom det inte blir allt för mycket fett. Den hjälper till vid viktnedgång, eftersom den innehåller stora mängder kalcium. Jag valde potatis för att det är mycket kolhydrater i den, vilket behövs om man ska göra aktiviteter där man behöver fylla på kolhydratsförrådet för att kunna förvandla det till energi så man orkar. T.ex. så jag & Eva orkar gå på gympan som var lite senare på dagen. Det passar även med lax. Morötter innehåller A- vitaminer som är bra för bland annat synen (förbättrar mörker seendet), huden & slemhinnorna. C- vitaminer som är bra för immunförsvaret som skyddar oss från att bli sjuka. De hjälper även att ta upp järn. Fibrer som är bra för magen och håller tarmarna i god form, och ger maten färg som ger oss människor mer aptit. Passar bra med de andra rotfrukterna. Palsternacka innehåller också C- vitaminer, som är bra för immunförsvaret som jag skrev tidigare. Kalium har palsternackan också, som är bra för nervsystemet, muskelfunktionen & hjärtat. Rödlöken framhäver smak i det som tillagas med den. Därför är det bra att skära stora bitar, så man kan peta bort dem om man inte vill äta löken, men att den ändå har gett smak till maten. Efterrätt: Jag valde denna efterrätt eftersom jag aldrig smakat dessa två smaker blandade med varandra, och ville prova någonting nytt. Det var även bra pris på physalisarna. Physalisen är bra eftersom den väldigt rik på C- vitamin som hjälper kroppen att ta upp järn, men innehåller även A- vitamin som är bra för huden, synen & slemhinnorna. Mörk choklad är bra för hjärtat, om man äter det i måttlig mängd. Det är kakaon som har de bra egenskaperna i chokladen, inte sockret eller det mättade smöret.

5 Detta är en bild som visa på ett ungefär hur min och Evas tallrik såg ut. Ekonomi: Jag valde att laga dessa rätter eftersom den större delen av inköpslistan bestod av säsongens varor. Då är allting billigare eftersom det är nu man skördar de frukter som ska skördas på denna tid av året. Det är egentligen inte bra att köpa dessa varor när det är fel säsong, eftersom de då oftast måste fraktas långa sträckor. Det förstör miljön p.g.a. koldioxid utsläppen. Maten blir dyrare eftersom man måste tjäna ihop pengar som lön till de som fraktar och för att kunna betala bensinen/dieseln för att kunna frakta. Eller så växer maten i ett växthus som måste värmas upp med mycket el som tar på miljön, vilket också blir dyrare för säljarna eftersom de måste betala för elen, och därför blir även varorna dyrare. Jag valde att ställa in ugnen på 200 C och grädda både laxen och rotsakerna på denna värme, istället för att vänta på att ugnen skulle bli från Rotsakerna skulle vara på 200 värme, men laxen skulle vara på 225. Jag valde att låta laxen vara i några minuter längre, eftersom det inte var en jätte stor temperaturs skillnad. Det blev bra, inga konstigheter, även fast jag vet att detta kanske inte fungerar i alla lägen, t.ex. bakning. Men jag fick testa en ny grej, och jag sparade även på lite el eftersom jag kunde stoppa i laxen direkt efter rotsakerna var klara, istället för att vänta på att ugnen skulle bli ytterligare 25 varmare. Jag sparade även lite el (och tid) när jag kokade vattnet i en vattenkokare istället för att värma upp den i kastrullen till vattenbadet.

6 Miljö (- krav, - närproducerat, - resurshushållning): Jag ville ha så många ekologiska, närproducerade och miljömärkta varor som möjligt, eftersom de är bättre för hälsan och miljön. Ekologiska varor är bra eftersom de ej har blivit besprutade med dåliga bekämpningsmedel för att få bort insekter som förstör frukten, eller blivit odlade med konstgjort gödsel. Djuren som sedan blivit kött har sprungit ute, för att de ska må så bra som möjligt, inte varit instängda. Fodret till djuren odlas oftast på samma gård som djuren bor på. Dock så är inte alltid ekologisk mat närproducerad, eller närproducerad mat ekologisk. Närproducerad mat är bra för att de inte har fraktats över världen utan bara några fåtal mil. När man köper varor som är närproducerade så bidrar man alltså inte till utsläppen som annan mat från t.ex. Italien har varit med om. Man stödjer även de Svenska bönderna. Jag tittade på ICA MAXI handla hemma webbsida och utgick med priserna därifrån. Enligt de priserna hade jag råd med att nästan allt var ekologiskt eller närproducerat (från Sverige, de visade inte vilka städer maten kom ifrån). Jag hade kunnat göra min maträtt ännu billigare om jag bara hade tänkt på priserna, men nu ville jag ha med varor som är extra bra. Priserna varierar stort mellan olika butiker, så det kostar inte lika mycket på ICA nära och ICA MAXI. Dock kan det vara bra att stötta sin ICA nära butik också, som t.ex. Maria kyrkan i Sävast gör, eftersom man inte alltid har tid att fara in till staden för att köpa en liter mjölk. Då är det värt att köpa på sin butik som ligger när sig, eftersom man kan gå eller cykla dit istället för att ta bilen så att man sparar på miljön. Utvärdera. Höll din arbetsplanering? Vad fungerade bra, vad fungerade mindre bra? Hur skulle du göra nästa gång? Jag tog för lång tid på mig. Det skulle ta 80 minuter, men allt tog totalt ca 2,5h för mig. Det jag hade kunnat förbättra till nästa gång hade varit att starta snabbare. Jag kunde ha varit mer fokuserad än vad jag var nu eftersom jag glömde bort vad jag skulle ha i fruktsalladen och var tvungen att skriva ut ett papper som tog av min tid. Annars gick allt super bra. Val av metoder och teknisk utrustning. Vad fungerade bra, vad fungerade mindre bra? Hur skulle du göra nästa gång? Allt förutom att smälta chokladen i vattenbad gick bra. Jag ville prova någonting nytt istället för att smälta den i mikron. Jag kokade vattnet och lät det fortsätta koka medans jag lade på skålen med choklad i. Chokladen blev ej smält utan en fast klump. Vi åt den ändå, men det var inte behagligt när den fastnade på tänderna. Jag lärde mig iaf någonting utav det, och vet nu att man ska slå av plattan och vänta tills det har slutat koka innan man lägger på skålen för att det inte ska bli en klump.

7 Utvärdering med hänsyn till hälsa, är det en välbalanserad måltid utifrån behov? Hade du kunnat planera på något annat sätt? Jag fick med proteiner, kolhydrater, vitaminer, mineraler och antioxidanter. Jag följde tallriksmodellen som visar mängderna vi normalt behöver. Det blev dock lite mer lax än vad som var tänkt, en och en halv laxfilé istället för en, men det är bra för mig som vill bygga muskler. Det jag hade kunnat göra bättre till nästa gång är att välja en lite matigare förrätt, t.ex. en toast med rökt ren kött, rom, körsbärs tomater och sallad. Det är jätte gott, passar med varmrätten och är en bra förrätt. Dock så var inte nått av ingredienserna säsongsvaror. Men det hade även blivit lite mer variation och mer smaker mellan maträtterna eftersom både förrätten och efterrätten bara var frukt den här gången. Det hade jag kunnat göra bättre. Utvärdering med hänsyn till ekonomi och miljö. Höll din plan? Skulle du kunnat göra något på ett annat sätt? Min plan höll. Det är jag glad över, eftersom jag hade förväntat mig att mer varor skulle vara icke ekologiska eller miljömärkta. Jag hade kunnat göra maträtten billigare, genom att bara tänka på ekonomin. Istället valde jag att välja de bättre produkterna istället, budgeten höll även fast jag valde ekologiska och Svenska varor så det var ett självklart val för mig.

Trerätters år 9. Förväntat resultat Efter arbetsområdets slut förväntas eleven

Trerätters år 9. Förväntat resultat Efter arbetsområdets slut förväntas eleven Trerätters år 9 Förankring i kursplanen Undervisningen ska utveckla elevernas förmåga att planera och tillaga måltider och att genomföra uppgifter som förekommer i ett hem. använda metoder, livsmedel och

Läs mer

MÅLTIDSPLANERING. Av: Julia Kleiman & Ylva Hägg PASTA MED RÄKSALLAD

MÅLTIDSPLANERING. Av: Julia Kleiman & Ylva Hägg PASTA MED RÄKSALLAD MÅLTIDSPLANERING Av: Julia Kleiman & Ylva Hägg PASTA MED RÄKSALLAD och alla säsongens grönsaker Måltiden var lagad för en Demi-vegetarian (-kött och mjölkprodukter) som rörde sig mycket och behövde få

Läs mer

Hem- och konsumentkunskap år 7

Hem- och konsumentkunskap år 7 Hem- och konsumentkunskap år 7 följa ett recept planera och organisera arbetet vid matlagning (bli färdig med måltidens delar i ungefär samma tid) baka med jäst och bakpulver tillaga en måltid (koka och

Läs mer

Inför provet årskurs 8

Inför provet årskurs 8 Inför provet årskurs 8 Näringsämnena: Protein, kolhydrater, fett, vitaminer, mineraler och vatten Koka potatis: Koktid: 20-30 minuter Använd salt för att få smak och för att vattnet ska koka bättre. Behåll

Läs mer

Fisksoppa med räkor, färsk vitkålssallad och Maggans grova baguetter AV: AMANDA

Fisksoppa med räkor, färsk vitkålssallad och Maggans grova baguetter AV: AMANDA M G N I R E N A L P S ÅLTID Fisksoppa med räkor, färsk vitkålssallad och Maggans grova baguetter AV: AMANDA 1 Måltiden Måltiden är anpassad för en Demi-vegetarian, vilket innebär att man bara äter mat

Läs mer

Människans hälsa. Människans hälsa. 1 Diskutera i gruppen och skriv ner några tankar.

Människans hälsa. Människans hälsa. 1 Diskutera i gruppen och skriv ner några tankar. Människans hälsa beror på mycket. Vi gör många val som påverkar hur vi mår. Hur lever vi Hur äter vi Vad äter vi Hur mycket sover vi Hur mycket tränar vi Många saker att tänka på för att kunna må bra.

Läs mer

TEMA MED FRUKT & GRÖNT LÄTTLÄST

TEMA MED FRUKT & GRÖNT LÄTTLÄST TEMA MED FRUKT & GRÖNT LÄTTLÄST TEMA 1 Frukt och grönsaks-smoothies Smothie Recept Jordgubbs-smothie Ingredienser 3 bananer 1 lit lättyoghurt naturell 200 frysta jordgubbar 2 havregryn Gör så här Tvätta

Läs mer

Fisksoppa med räkor, färsk vitkålssallad och Maggans grova baguetter AV: AMANDA

Fisksoppa med räkor, färsk vitkålssallad och Maggans grova baguetter AV: AMANDA M G N I R E N A L P S ÅLTID Fisksoppa med räkor, färsk vitkålssallad och Maggans grova baguetter AV: AMANDA 1 Måltiden Måltiden är anpassad för en Demi-vegetarian, vilket innebär att man bara äter mat

Läs mer

Ingredienser v 31. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 31. Köp gärna med fler matvaror! Ekologisk Matkasse. 3-dagar

Ingredienser v 31. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 31. Köp gärna med fler matvaror! Ekologisk Matkasse. 3-dagar Ekologisk Matkasse -dagar Ingredienser v 1 Recept Kött/fisk Ca 500 gram fryst laxfilé Ca 500 gram nötfärs Ca 500 gram fryst kycklingfilé 1 2 Potatis/ris/pasta 2 kg färskpotatis Hej! Välkomna till en härlig

Läs mer

3 dagar. Ingredienser v 14. Recept. Hej! Veckans meny: * Bra att ha hemma v 14. Köp gärna med fler matvaror!

3 dagar. Ingredienser v 14. Recept. Hej! Veckans meny: * Bra att ha hemma v 14. Köp gärna med fler matvaror! dagar v 4 Recept Kött/fisk Ca 600 gram laxfilé Ca 00 gram hönsbröstfilé sous vide kg kycklingklubbor Potatis/ris/pasta kg potatis Hej! Välkomna till sista veckan med vår gästkock Ulrika Brydling. Jag hoppas

Läs mer

familj Enkelt, gott och snabbt på bordet

familj Enkelt, gott och snabbt på bordet ROSA BANDET EDITION a3dagar 6 Personer familj Enkelt, gott och snabbt på bordet Vecka 42 a Broccolisoppa med tunnbrödsrulle b Chicken nuggets med arrabbiatakräm c Hoisinstekt lax med gröna bönor ica.se/matkasse

Läs mer

MUMSIGA MELLANMÅL FÖR MURRIGA HÖSTDAGAR

MUMSIGA MELLANMÅL FÖR MURRIGA HÖSTDAGAR MUMSIGA MELLANMÅL FÖR MURRIGA HÖSTDAGAR Mättande Äpplesmoothie portioner potatisskalare skärbräda kniv kanna stavmixer måttsats glas eller skålar för servering äpplen dl äppeljuice dl vaniljyoghurt tsk

Läs mer

Matglädje! Anna Rutgersson Fil. Mag. Idrottsvetenskap Göteborgs universitet anna.rutgersson@gmail.com

Matglädje! Anna Rutgersson Fil. Mag. Idrottsvetenskap Göteborgs universitet anna.rutgersson@gmail.com Matglädje! Anna Rutgersson Fil. Mag. Idrottsvetenskap Göteborgs universitet anna.rutgersson@gmail.com Människans byggstenar Män Mineralämnen: ca 5% Kolhydrater: ca 1% Fetter: ca 15% Proteiner: ca 17% Vatten:

Läs mer

Matglädje! Människans byggstenar. Anna Rutgersson Fil. Mag. Idrottsvetenskap Göteborgs universitet anna.rutgersson@gmail.com.

Matglädje! Människans byggstenar. Anna Rutgersson Fil. Mag. Idrottsvetenskap Göteborgs universitet anna.rutgersson@gmail.com. Matglädje! Anna Rutgersson Fil. Mag. Idrottsvetenskap Göteborgs universitet anna.rutgersson@gmail.com Människans byggstenar Män F Mineralämnen: ca 5% Kolhydrater: ca 1% Fetter: ca 15% Proteiner: ca 17%

Läs mer

KOST och KROPP. Vilka ämnen ger oss våran energi? Namn

KOST och KROPP. Vilka ämnen ger oss våran energi? Namn KOST och KROPP Namn För att en bil skall kunna köra behöver den energi. Denna energi får bilen från bensinen. Skulle bensinen ta slut så stannar bilen till dess att man tankar igen. Likadant är det med

Läs mer

ÄKTA MATGLÄDJE PREMIUM- KASSEN

ÄKTA MATGLÄDJE PREMIUM- KASSEN ÄKTA MATGLÄDJE PREMIUM- KASSEN Välkommen till en ny vecka med äkta matglädje. Denna vecka kommer vi att laga en blandning av klassiska och nya maträtter. Smaklig måltid! VECKANS MENY VECKA 19 MÅNDAG Laxfilé

Läs mer

3 dagar. Ingredienser v 31. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 31. Köp gärna med fler matvaror!

3 dagar. Ingredienser v 31. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 31. Köp gärna med fler matvaror! dagar Ingredienser v Recept Potatis/ris/pasta förp pasta Grönsaker vitlök gul lök citroner aubergine gurka salladshuvud kruka basilika kruka persilja påse bladspenat tomat,,,,, Hej! En krämig och snabblagad

Läs mer

3 dagar. Ingredienser v 32. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 32. Köp gärna med fler matvaror!

3 dagar. Ingredienser v 32. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 32. Köp gärna med fler matvaror! dagar Ingredienser v Recept Potatis/ris/pasta kg potatis, Grönsaker rödlök gul lök vitlök paprika blomkål chilipeppar citron kruka dill knippe rädisor ask babyspenat kg morötter,,,, Hej! Välkomna till

Läs mer

Lammkorv med linser och rostad potatis. vecka 42

Lammkorv med linser och rostad potatis. vecka 42 Lammkorv med linser och rostad potatis vecka 42 familj Lammkorv med linser och rostad potatis cirka 40 min a Näringsinnehåll/portion: Energi: 2527 kj/ 606 kcal. Protein 25,6 g. Fett 28,1 g. Kolhydrater

Läs mer

Goda tillbehör till sommarens grillmat

Goda tillbehör till sommarens grillmat Apelsin- och dragonkokta morötter 4 portioner 1 knippe morötter 1 apelsin 1 msk koncentrerad apelsinjuice 2 dl vatten 4 salladslökar 1 kruka dragon 1 msk rumstempererat smör 1 msk olivolja Salt & peppar

Läs mer

familj Enkelt, gott och snabbt på bordet Vecka 34 Ugnsbakad korv med tomat och äpple Kyckling med sojamajonnäs och picklade grönsaker

familj Enkelt, gott och snabbt på bordet Vecka 34 Ugnsbakad korv med tomat och äpple Kyckling med sojamajonnäs och picklade grönsaker a3dagar 6 Personer familj Enkelt, gott och snabbt på bordet Vecka 34 a Ugnsbakad korv med tomat och äpple b Kyckling med sojamajonnäs och picklade grönsaker c Kotlett med coleslaw och rostad potatis Veckans

Läs mer

Tio steg till goda matvanor

Tio steg till goda matvanor Tio steg till goda matvanor Intresset för mat och hälsa har aldrig varit större. Samtidigt har trenderna och myterna om mat i massmedia aldrig varit fler. I den här broschyren ges du goda råd om bra matvanor

Läs mer

3 DAGAR VECKA 27 VECKANS MENY. Hej och välkomna till en ny härlig matvecka tillsammans med oss. Vi startar med rosmarinkryddade

3 DAGAR VECKA 27 VECKANS MENY. Hej och välkomna till en ny härlig matvecka tillsammans med oss. Vi startar med rosmarinkryddade DAGAR VECKA 7 INGREDIENSER RECEPT Hej och välkomna till en ny härlig matvecka tillsammans med oss. Vi startar med rosmarinkryddade färsbiffar med rostade rödbetor och getostkräm. Klassiska och goda smaker

Läs mer

SAMMANFATTNING AV REPTILHJÄRNA.NU 2010-08-20

SAMMANFATTNING AV REPTILHJÄRNA.NU 2010-08-20 Att ÄTA RÄTT betyder att maten ger dig näring och energi så att du kan vara koncentrerad på lektionerna och orkar ROCKA FETT på rasterna och på fritiden. SAMMANFATTNING AV REPTILHJÄRNA.NU 2010-08-20 Kroppen,

Läs mer

3 dagar. Ingredienser v 47. Recept. Hej! Veckans meny: * Bra att ha hemma v 47. Köp gärna med fler matvaror!

3 dagar. Ingredienser v 47. Recept. Hej! Veckans meny: * Bra att ha hemma v 47. Köp gärna med fler matvaror! 3 dagar Ingredienser v 47 Kött/fisk Ca 500 gram laxfilé 600 gram kycklingfilé Recept Hej! Först ut på menyn denna vecka hittar du en god och lättlagad lax med blomkålscouscous och basilikakräm signerat

Läs mer

Pasta rosso med kyckling och zucchini. vecka 37

Pasta rosso med kyckling och zucchini. vecka 37 Pasta rosso med kyckling och zucchini vecka 37 familj Pasta rosso med kyckling och zucchini cirka 30 min a Näringsinnehåll/portion: Energi: 2105 kj/ 505 kcal. Protein 44,0 g. Fett 11,3 g. Kolhydrater 52,7

Läs mer

3 dagar. Ingredienser v 10. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 10. Köp gärna med fler matvaror!

3 dagar. Ingredienser v 10. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 10. Köp gärna med fler matvaror! 3 dagar v 0 Recept Kött/fisk 500 gram hönsfärs Ca 600 gram laxfilé Potatis/ris/pasta kg potatis,3 Grönsaker 3 gula lökar vitlök 50 gram ingefära chilipeppar 3 apelsiner granatäpple kg morötter kruka koriander,3,3,3

Läs mer

5 dagar. Ingredienser v.35. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v.35. Köp gärna med fler matvaror!

5 dagar. Ingredienser v.35. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v.35. Köp gärna med fler matvaror! dagar v.3 Recept Kött/fisk 00 gram nötfärs Ca 600 gram kycklingfilé Ca 800 gram fläskkarre 2 pkt bacon 400 gram torskfilé 400 gram lax 2 3 4 Potatis/ris/pasta mm 2 kg potatis pkt pasta 3, Hej! Vi har en

Läs mer

3 dagar. Ingredienser v 51. Recept. Hej! Veckans meny: * Bra att ha hemma v 51. Köp gärna med fler matvaror!

3 dagar. Ingredienser v 51. Recept. Hej! Veckans meny: * Bra att ha hemma v 51. Köp gärna med fler matvaror! dagar Ingredienser v 5 Recept Kött/fisk Ca 800 gram koljafilé 500 gram nötfärs 600 gram kycklingfilé Potatis/ris/pasta 900 gram potatis Hej! Vi inleder denna vecka med smaker av ljuvlig saffran i form

Läs mer

5 dagar. Ingredienser v 52. Recept. Hej! Veckans meny: * Bra att ha hemma v 52. Köp gärna med fler matvaror!

5 dagar. Ingredienser v 52. Recept. Hej! Veckans meny: * Bra att ha hemma v 52. Köp gärna med fler matvaror! 5 dagar v 5 Kött/fisk Ca 500 gram nötfärs Ca 600 gram kycklingfilé Ca 400 gram räkor Ca 600 gram fläskkotletter Recept 3 4 5 Potatis/ris/pasta 900 gram potatis pkt pasta 3,5 4 Hej! Julaftonsveckan är här

Läs mer

Färskostgratinerad lax. Allt-i-ett-rätt med kyckling. Lasses cottage pie. Rostat grönt med pocherade ägg

Färskostgratinerad lax. Allt-i-ett-rätt med kyckling. Lasses cottage pie. Rostat grönt med pocherade ägg Vecka 12 Färskostgratinerad lax Allt-i-ett-rätt med kyckling Lasses cottage pie Rostat grönt med pocherade ägg Hej! Denna veckan inträder både påsk och sommar - inte illa alls. Okej, "sommar" är kanske

Läs mer

Lax med ljummen potatissallad. vecka 17

Lax med ljummen potatissallad. vecka 17 Lax med ljummen potatissallad vecka 17 familj Lax med ljummen potatissallad cirka 40 min a Näringsinnehåll/portion: Energi: 2081 kj/498 kcal. Protein 32,1 g. Fett 20,4 g. Kolhydrater 42,4 g. Ingredienser:

Läs mer

Vattenlösliga vitaminer (tillföras genom kosten dagligen) B och C

Vattenlösliga vitaminer (tillföras genom kosten dagligen) B och C Vattenlösliga vitaminer (tillföras genom kosten dagligen) B och C B-vitamin (i B gruppen ingår flera vitaminer): B1, tiamin Muskelbyggaren FINNS I: Bröd, mjöl, gryn, spagetti, fläskkött, fisk, bönor, sparris

Läs mer

Norrländska pannbiffar med brynt pepparrotssmör och ugnsbakade rotfrukter

Norrländska pannbiffar med brynt pepparrotssmör och ugnsbakade rotfrukter Norrländsk veckomeny - Måndag Norrländska pannbiffar med brynt pepparrotssmör och ugnsbakade rotfrukter 4 port (tillagningstid ca 50-60 min) Ugnsbakade rotfrukter 2 morötter 4 potatisar 1 palsternacka

Läs mer

ÄKTA MATGLÄDJE PREMIUM- KASSEN

ÄKTA MATGLÄDJE PREMIUM- KASSEN ÄKTA MATGLÄDJE PREMIUM- KASSEN Välkommen till en ny vecka med äkta matglädje. Denna vecka kommer vi att laga en blandning av klassiska och nya maträtter. Smaklig måltid! VECKANS MENY VECKA 9 MÅNDAG Stekt

Läs mer

Vecka 25. Prickiga fisknuggets. Ugnsbakade bönor med crème fraiche. Tagliatelle med crème fraiche, tomatsås och salami. Kinesisk färspanna

Vecka 25. Prickiga fisknuggets. Ugnsbakade bönor med crème fraiche. Tagliatelle med crème fraiche, tomatsås och salami. Kinesisk färspanna Vecka 25 Prickiga fisknuggets Ugnsbakade bönor med crème fraiche Tagliatelle med crème fraiche, tomatsås och salami Kinesisk färspanna Ekologiska kassen är för dig som känner precis som vi, att det är

Läs mer

Vecka 44. Panerade fiskbiffar med picklad rödlök. Linsbiffar med klyftpotatis. Yakiniku. Tofugryta med kokosmjölk

Vecka 44. Panerade fiskbiffar med picklad rödlök. Linsbiffar med klyftpotatis. Yakiniku. Tofugryta med kokosmjölk Vecka 44 Panerade fiskbiffar med picklad rödlök Linsbiffar med klyftpotatis Yakiniku Tofugryta med kokosmjölk Ekologiska kassen är för dig som känner precis som vi, att det är viktigt med smak, gärna i

Läs mer

Recept. Ingredienser v.34. Hej! Bra att ha hemma v.34. Veckans meny: Köp gärna med fler matvaror!

Recept. Ingredienser v.34. Hej! Bra att ha hemma v.34. Veckans meny: Köp gärna med fler matvaror! Ingredienser v.4 Recept Kött/fisk Ca 600 gram laxfilé Ca 600 gram kassler Potatis/ris/pasta mm kg färskpotatis förp couscous Grönsaker kruka basilika kruka persilja sötpotatisar 450 gram morötter 500 gram

Läs mer

Yvonne Wengström Leg. Dietist 2015 www.finspang.se

Yvonne Wengström Leg. Dietist 2015 www.finspang.se Om matens vikt för god häls Yvonne Wengström Leg. Dietist 2015 Behov Med åldern minskar vikten och längden Med åldern minskar också muskelmassa. För friska äldre minskar energibehovet med åldern. Vid sjukdom

Läs mer

Lax med tomatsallad och saffransris. vecka 39

Lax med tomatsallad och saffransris. vecka 39 Lax med tomatsallad och saffransris vecka 39 inspiration Lax med tomatsallad och saffransris Lax gör att vardagsmiddagen känns lyxig. Här får den sällskap av saffransris och tomatsallad. De paprikakryddade

Läs mer

Ingredienser v.45. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v.45. Köp gärna med fler matvaror!

Ingredienser v.45. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v.45. Köp gärna med fler matvaror! Ingredienser v.45 Recept Kött/fisk Ca 500 gram nötfärs Ca 600 gram minutfilé förp rökt makrill Potatis/ris/pasta 900 gram potatis pkt pasta Grönsaker gul lök vitlök 500 gram vitkål ask cocktailtomater

Läs mer

3 dagar. Ingredienser v 32. Recept. Hej! Veckans meny: * Bra att ha hemma v 32. Köp gärna med fler matvaror!

3 dagar. Ingredienser v 32. Recept. Hej! Veckans meny: * Bra att ha hemma v 32. Köp gärna med fler matvaror! 3 dagar Ingredienser v 3 Recept Kött/fisk 600 gram kycklingfilé pkt bratwurst 500 gram laxfilé 1 3 Potatis/ris/pasta 1 förp risoni Hej! Vi inleder denna augustivecka med en riktigt lättlagad och god middag.

Läs mer

Lisa Kaptein Kvist Lic. Personlig Tränare. Tel. 0708-552882 E-mail: kaptein-kvist@telia.com

Lisa Kaptein Kvist Lic. Personlig Tränare. Tel. 0708-552882 E-mail: kaptein-kvist@telia.com På Rätt VägV Lisa Kaptein Kvist Lic. Personlig Tränare Tel. 0708-552882 E-mail: kaptein-kvist@telia.com Kolhydrater Kolhydratrik föda f kommer från n växtriketv Vår r hjärna vill ha minst 100 g per dag

Läs mer

Ingredienser v.37. Recept. Hej! Bra att ha hemma v.37. Veckans meny: Köp gärna med fler matvaror!

Ingredienser v.37. Recept. Hej! Bra att ha hemma v.37. Veckans meny: Köp gärna med fler matvaror! v.7 Recept Kött/fisk 500 gram nötfärs 600 gram laxfilé Ca 700 gram bjärekycklingfilé pkt prosciutto Potatis/ris/pasta mm pkt bulgur pkt glasnudlar Grönsaker vitlök rödlök gul lök 50 gram sugersnaps plocksallad

Läs mer

Fläskkotlett med tomatsalsa. vecka 36

Fläskkotlett med tomatsalsa. vecka 36 Fläskkotlett med tomatsalsa vecka 36 familj Fläskkotlett med tomatsalsa cirka 30 min a Näringsinnehåll/portion: Energi: 1958 kj/ 469 kcal. Protein 37,9 g. Fett 12,3 g. Kolhydrater 49,3 g. Ingredienser:

Läs mer

5 nyttiga och enkla recept i höstmörkret

5 nyttiga och enkla recept i höstmörkret 5 nyttiga och enkla recept i höstmörkret Ugnsbakad lax med råris och pestosås 4 portioner, ca 30 min, 684 kcal Laxfilé 600 g Råris 4 portioner Rödlök 1 st Babyspenat 80 g Citron ½ st Grönsaksbuljongtärning

Läs mer

Vecka 19. Panerad fisk med örtsås. Pasta med morotssås och krunchiga kikärter. Rostade rotfrukter med spenathummus och fetaost.

Vecka 19. Panerad fisk med örtsås. Pasta med morotssås och krunchiga kikärter. Rostade rotfrukter med spenathummus och fetaost. Vecka 19 Panerad fisk med örtsås Pasta med morotssås och krunchiga kikärter Rostade rotfrukter med spenathummus och fetaost Stroganoff Ekologiska kassen är för dig som känner precis som vi, att det är

Läs mer

Pasta med rökt lax och salladsärter. vecka 40

Pasta med rökt lax och salladsärter. vecka 40 Pasta med rökt lax och salladsärter vecka 40 familj Pasta med rökt lax och salladsärter cirka 30 min a Näringsinnehåll/portion: Energi: 2503 kj/ 599 kcal. Protein 27,1 g. Fett 28,6 g. Kolhydrater 55,3

Läs mer

3 DAGAR VECKA 12 VECKANS MENY

3 DAGAR VECKA 12 VECKANS MENY DAGAR VECKA Hej! Den här veckan hälsar vi Kurt Weid välkommen som vår nya gästkock i Tastelines Matkasse. Kurt kommer att bjuda på 5 härliga husmansklassiker alá Kurt under 5 veckor. Som grundare av det

Läs mer

familj Kassler med mos och ärtor Fisk- och räkgryta med saffran Fläskfärs i kokosmjölk

familj Kassler med mos och ärtor Fisk- och räkgryta med saffran Fläskfärs i kokosmjölk a3dagar 4 Personer familj Enkelt, gott och snabbt på bordet nu med vännerna Lollo & Bernie Se veckans roliga tips och pyssel! Vecka 48 a Kassler med mos och ärtor b Fisk- och räkgryta med saffran c Fläskfärs

Läs mer

Recept. Ingredienser v 10. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 10. Köp gärna med fler matvaror! Original 3-dagar

Recept. Ingredienser v 10. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 10. Köp gärna med fler matvaror! Original 3-dagar Original -dagar Ingredienser v 10 Recept Kött/fisk Ca 500 gram nötfärs Ca 600 gram minutkycklingfilé 500 gram fryst laxfilé 1 2 Potatis/ris/pasta 500 gram potatis 1 Hej! Välkomna till tredje veckan med

Läs mer

bistro Lite som på restaurang, fast hemma Meny Vecka 46 Salsicciagryta med tomat och persilja

bistro Lite som på restaurang, fast hemma Meny Vecka 46 Salsicciagryta med tomat och persilja bistro Lite som på restaurang, fast hemma Meny Vecka 46 a Salsicciagryta med tomat och persilja Gott till: Kolsyrat smaksatt vatten alternativt rött vin b Vin- och äppelbräserad kyckling Gott till: Vitt

Läs mer

familj Ärtplättar med cottage cheese och tomatsallad Gräslöksstekt lax med blomkålsmos Hoisinkyckling med edamamebönor

familj Ärtplättar med cottage cheese och tomatsallad Gräslöksstekt lax med blomkålsmos Hoisinkyckling med edamamebönor a3dagar 4 Personer familj Enkelt, gott och snabbt på bordet nu med vännerna Lollo & Bernie Se veckans roliga tips och pyssel! Vecka 50 a Ärtplättar med cottage cheese och tomatsallad b Gräslöksstekt lax

Läs mer

familj Enkelt, gott och snabbt på bordet

familj Enkelt, gott och snabbt på bordet a5dagar 4 Personer familj Enkelt, gott och snabbt på bordet Vecka 33 a Linguine med rökt kyckling och tomatsås b Ostburgare med klyftpotatis c Fläskkarré med champinjonsås d Baconlindad kalkon med dragonsås

Läs mer

Kompis med kroppen. 5. Bra för mig bra för miljön

Kompis med kroppen. 5. Bra för mig bra för miljön Kompis med kroppen 5. Bra för mig bra för miljön 5 om dan gör kroppen glad Intervjua kompisen, skolsköterskan, föräldern, syskon, tränare eller någon annan du känner om varför de tycker att man ska äta

Läs mer

Äkta smakupplevelser!

Äkta smakupplevelser! Äkta smakupplevelser! Receptbroschyr för soliga vårdagar Ann-Louises Quinoasallad med passionsfrukt, torkad physalis och nötmix, 4 portioner Ann-Louises fantastiska Lemony-lime hummus, en stor sats Till

Läs mer

3 dagar. Ingredienser v 38. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 38. Köp gärna med fler matvaror!

3 dagar. Ingredienser v 38. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 38. Köp gärna med fler matvaror! dagar v 8 Recept Potatis/ris/pasta 2 sötpotatisar Hej! Välkomna till en ny vecka med vår vegetariska matkasse. Vi har en spännande meny framför oss med många härliga smaker och färgstarka rätter. Inledningsvis

Läs mer

3 dagar. Ingredienser v 34. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 34. Köp gärna med fler matvaror!

3 dagar. Ingredienser v 34. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 34. Köp gärna med fler matvaror! dagar v 4 Recept Potatis/ris/pasta 900 gram potatis pkt pasta Grönsaker gul lök vitlök chilipeppar äpplen avokado 400 gram grönkål 500 gram morötter purjolök salladshuvud 50 gram cocktailtomater broccolihuvuden,,,,

Läs mer

familj Kycklingfärslimpa med krämiga morötter Hamburgare med tzatziki och fetaostsallad Pasta med korv och paprikasås

familj Kycklingfärslimpa med krämiga morötter Hamburgare med tzatziki och fetaostsallad Pasta med korv och paprikasås a3dagar 6 Personer familj Enkelt, gott och snabbt på bordet nu med vännerna Lollo & Bernie Se veckans roliga tips och pyssel! Vecka 38 a Kycklingfärslimpa med krämiga morötter b Hamburgare med tzatziki

Läs mer

5 dagar. Ingredienser v 3. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 3. Köp gärna med fler matvaror!

5 dagar. Ingredienser v 3. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 3. Köp gärna med fler matvaror! 5 dagar v 3 Recept Kött/fisk Ca 600 gram laxfilé Ca 500 gram nötfärs Ca 600 gram kycklingfilé 1 förp kalkonkassler 1 förp bacon 1 3 2 4 5 Potatis/ris/pasta mm 900 gram mjölig potatis 1 pkt pasta 4 1,5

Läs mer

Pasta med fetaost och bacon. vecka 20

Pasta med fetaost och bacon. vecka 20 Pasta med fetaost och bacon vecka 20 familj Pasta med fetaost och bacon cirka 30 min a Näringsinnehåll/portion: Energi: 2565 kj/614 kcal. Protein 22,6 g. Fett 29,9 g. Kolhydrater 61,0 g. Ingredienser:

Läs mer

2. I vilken enhet(er) mäter man energi i mat? Kcal- Kilokalorier (KJ- kilojoule)

2. I vilken enhet(er) mäter man energi i mat? Kcal- Kilokalorier (KJ- kilojoule) Instuderingsfrågor inför provet åk 8 ht -16 Kost och hälsa S 15-20 1. Vad behöver din kropp energi till? För att alla funktioner i kroppen ska fungera, t ex andas, hjärtslag, tänka, hormonproduktion, matspjälkning,

Läs mer

3 dagar. Ingredienser v 36. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 36. Köp gärna med fler matvaror!

3 dagar. Ingredienser v 36. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 36. Köp gärna med fler matvaror! dagar Ingredienser v 6 Recept Kött/fisk Ca 600 gram torskfilé 500 gram nötfärs Potatis/ris/pasta förp pasta kg färskpotatis Hej! Stekt torsk med ett underbart potatisstomp kryddat med pepparrot får inleda

Läs mer

3 dagar. Ingredienser v 13. Recept. Hej! Veckans meny: * Bra att ha hemma v 13. Köp gärna med fler matvaror!

3 dagar. Ingredienser v 13. Recept. Hej! Veckans meny: * Bra att ha hemma v 13. Köp gärna med fler matvaror! dagar Ingredienser v Recept Kött/fisk Ca 600 gram koljafilé Ca 600 gram kassler Ca 500 gram hönsfärs Potatis/ris/pasta kg potatis Hej! Vår gästkock Ulrika Brydling bjuder på härlig tacomiddag i veckans

Läs mer

Rödbets- och quinoasallad med granatäpple och fetaost. vecka 11

Rödbets- och quinoasallad med granatäpple och fetaost. vecka 11 Rödbets- och quinoasallad med granatäpple och fetaost vecka 11 inspiration Rödbets- och quinoasallad med granatäpple och fetaost En matig quinoasallad med många tilltalande smaker: söta morötter, saftiga

Läs mer

3 dagar. Ingredienser v 41. Recept. Hej! Veckans meny: * Bra att ha hemma v 41. Köp gärna med fler matvaror!

3 dagar. Ingredienser v 41. Recept. Hej! Veckans meny: * Bra att ha hemma v 41. Köp gärna med fler matvaror! dagar Ingredienser v 41 Recept Kött/fisk Ca 600 gram torskfilé 700 gram tunnskivad kycklingfilé 1 Potatis/ris/pasta 900 gram potatis 1 Hej! Vi inleder denna oktobervecka med vår gästkock Fredrik Jonssons

Läs mer

Av: Helen Ljus Klass 7. vt-10

Av: Helen Ljus Klass 7. vt-10 Av: Helen Ljus Klass 7. vt-10 Recept...3 Dokumentation blåbärs pannkaka 8 Dokumentation klassisk svensk pannkaka 9 Pannkakans historia.10 Min egen pannkakas berättelse..11 Källförteckning..13 2 Blåbärspannkaka

Läs mer

3 dagar. Ingredienser v 17. Recept. Hej! Veckans meny: * Bra att ha hemma v 17. Köp gärna med fler matvaror!

3 dagar. Ingredienser v 17. Recept. Hej! Veckans meny: * Bra att ha hemma v 17. Köp gärna med fler matvaror! 3 dagar Ingredienser v 7 Recept Kött/fisk 500 gram nötfärs Ca 650 gram kycklingfilé Ca 800 gram torskrygg 3 Hej! Den här veckan hittar du en spännande rätt med raw currysås och grönsakspasta på menyn.

Läs mer

Vecka 1: Måndag: Frukost: (kl 6-8.00) Äggröra med grönsaker. Lunch: (kl 11-13.00) Nötshake med frukt

Vecka 1: Måndag: Frukost: (kl 6-8.00) Äggröra med grönsaker. Lunch: (kl 11-13.00) Nötshake med frukt Vecka 1: Måndag: Frukost: (kl 6-8.00) Äggröra med grönsaker Lunch: (kl 11-13.00) Nötshake med frukt Middag: (efter kl 17.00) Grekiskbiff med medelhavsallad Tisdag: Frukost: (kl 6.00-8.00) Äggröra med grönsaker

Läs mer

bistro Lite som på restaurang, fast hemma Meny Vecka 45 Varmrökt lax med citron- och dillsås

bistro Lite som på restaurang, fast hemma Meny Vecka 45 Varmrökt lax med citron- och dillsås bistro Lite som på restaurang, fast hemma Meny Vecka 45 a Varmrökt lax med citron- och dillsås Gott till: Vitt vin med eller utan alkohol, alternativt smaksatt vatten b Krämig kalkonpasta med solrosskott

Läs mer

familj Gräddig köttfärssås med tagliatelle Korvgryta med oliver och broccoli Laxburgare med Rhode Islanddressing

familj Gräddig köttfärssås med tagliatelle Korvgryta med oliver och broccoli Laxburgare med Rhode Islanddressing adagar 6 Personer familj Enkelt, gott och snabbt på bordet nu med vännerna Lollo & Bernie Se veckans roliga tips och pyssel! Vecka 7 a Gräddig köttfärssås med tagliatelle b Korvgryta med oliver och broccoli

Läs mer

Sremska med avokadoröra. vecka 13

Sremska med avokadoröra. vecka 13 Sremska med avokadoröra och salsa vecka 13 familj Sremska med avokadoröra och salsa cirka 30 min a Näringsinnehåll/portion: Energi: 2632 kj/629 kcal. Protein 18,4 g. Fett 34,4 g. Kolhydrater 59,7 g. Ingredienser:

Läs mer

3 dagar. Ingredienser v 6. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 6. Köp gärna med fler matvaror!

3 dagar. Ingredienser v 6. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 6. Köp gärna med fler matvaror! dagar v 6 Recept Potatis/ris/pasta förp pasta Grönsaker vitlök gul lök citroner aubergine gurka salladshuvud kruka basilika kruka persilja påse bladspenat tomat,,,,, Hej! En krämig och snabblagad pasta

Läs mer

Födelsedagsmeny med tre festliga rätter. Linnéa har skapat en trerättersmeny för alla stunder då något eller någon finns att fira.

Födelsedagsmeny med tre festliga rätter. Linnéa har skapat en trerättersmeny för alla stunder då något eller någon finns att fira. Födelsedagsmeny med tre festliga rätter. Linnéa har skapat en trerättersmeny för alla stunder då något eller någon finns att fira. Sallad med halstrad, sesampanerad lax, avokadokräm och rökt majonnäs (4

Läs mer

Kycklingfilé med äppleoch curryröra. vecka 22

Kycklingfilé med äppleoch curryröra. vecka 22 Kycklingfilé med äppleoch curryröra vecka 22 familj Kycklingfilé med äppleoch curryröra cirka 40 min a Näringsinnehåll/portion: Energi: 2087 kj/501 kcal. Protein 44,3 g. Fett 13,4 g. Kolhydrater 45,9 g.

Läs mer

Maten och måltiden på äldre dar.indd 1

Maten och måltiden på äldre dar.indd 1 Maten och måltiden på äldre dar 1 Maten och måltiden på äldre dar.indd 1 2015-02-05 15:51:40 Maten och måltiden är viktig, den ger dig inte bara näring och energi, utan innebär också för många något trevligt

Läs mer

3 dagar. Ingredienser v 35. Recept. Hej! Veckans meny: * Bra att ha hemma v 35. Köp gärna med fler matvaror!

3 dagar. Ingredienser v 35. Recept. Hej! Veckans meny: * Bra att ha hemma v 35. Köp gärna med fler matvaror! dagar v 5 Recept Kött/fisk Ca 500 gram laxfilé Ca 600 gram kycklingfilé pkt salami Potatis/ris/pasta kg potatis förp quinoa Hej! Vi har en helt fantastisk vecka framför oss med otroligt mycket goda smaker

Läs mer

Bulgurmenyn. 1 ägg på 77 kcal 70 gram frysta blåbär 0.70 55= 38.5 kcal (110 gram, 60.5 kcal) Te utan mjölk och socker typ 0 kcal

Bulgurmenyn. 1 ägg på 77 kcal 70 gram frysta blåbär 0.70 55= 38.5 kcal (110 gram, 60.5 kcal) Te utan mjölk och socker typ 0 kcal Bulgurmenyn Frukost totalt 115.5 kcal (138 kcal): 1 ägg på 77 kcal 70 gram frysta blåbär 0.70 55= 38.5 kcal (110 gram, 60.5 kcal) Te utan mjölk och socker typ 0 kcal Salta ägget. Grönt ekologiskt te är

Läs mer

familj Enkelt, gott och snabbt på bordet

familj Enkelt, gott och snabbt på bordet a3dagar 4 Personer familj Enkelt, gott och snabbt på bordet Vecka 2 a Färssås med pesto och oliver b Ugnsstekta kycklingben med coleslaw c Stekt lax med pepparrotskräm ica.se/matkasse a3dagar 4 Personer

Läs mer

familj Frötoppad lax med mos Höstpasta med sockerärter och senap Kyckling med krämig gnocchi

familj Frötoppad lax med mos Höstpasta med sockerärter och senap Kyckling med krämig gnocchi adagar 4 Personer familj Enkelt, gott och snabbt på bordet nu med vännerna Lollo & Bernie Se veckans roliga tips och pyssel! Vecka 46 a Frötoppad lax med mos b Höstpasta med sockerärter och senap c Kyckling

Läs mer

Teori Kost och Kondition. År 6 ht -13

Teori Kost och Kondition. År 6 ht -13 Teori Kost och Kondition År 6 ht -13 KOST OCH KONDITION l Din kropp behöver regelbundet mat för att du ska må bra och orka med skola, fritids och eftermiddagsaktiviteter. Om du äter tre huvudmål per dag

Läs mer

familj Ostwurst med potatismos och fänkål Kyckling i currysås och sockerärtor Panerad torsk med Rhode Islandsås

familj Ostwurst med potatismos och fänkål Kyckling i currysås och sockerärtor Panerad torsk med Rhode Islandsås a3dagar 6 Personer familj Enkelt, gott och snabbt på bordet nu med vännerna Lollo & Bernie Se veckans roliga tips och pyssel! Vecka 9 a Ostwurst med potatismos och fänkål b Kyckling i currysås och sockerärtor

Läs mer

smaker från grekland 17 februari 2019 ABROTOS Ekologisk mat- och vinkultur ABROTOS Kooperativ ekonomisk förening

smaker från grekland 17 februari 2019 ABROTOS Ekologisk mat- och vinkultur ABROTOS Kooperativ ekonomisk förening Matglädje MED ABROTOS RECEPT 17 februari 2019 Sander g johansson matmästare ABROTOS Ekologisk mat- och vinkultur ABROTOS Kooperativ ekonomisk förening Oliver med ouzo 3 dl kalamataoliver 1 röd chilifrukt,

Läs mer

Kemiska ämnen som vi behöver

Kemiska ämnen som vi behöver Kemiska ämnen som vi behöver Vatten Mineraler (t ex koksalt) Vitaminer Proteiner- kött, fisk, ägg, mjölk, baljväxter Kolhydrater- ris, pasta, potatis, bröd, socker Fetter- smör, olivolja osv Tallriksmodellen

Läs mer

Spätta med rödlöksgremolata. vecka 24

Spätta med rödlöksgremolata. vecka 24 Spätta med rödlöksgremolata vecka 24 inspiration Spätta med rödlöksgremolata Ett utsökt fiskrecept där rödlöksgremolata serveras som tillbehör. Den fräscha gremolatan får smak av persilja, citron och lök

Läs mer

KOST. Fredrik Claeson, Leg. Sjukgymnast Winternet

KOST. Fredrik Claeson, Leg. Sjukgymnast Winternet KOST Fredrik Claeson, Leg. Sjukgymnast Winternet ENERGI Kroppen är en maskin som behöver energi. Denna energi får du av beståndsdelarna som blir kvar när du bryter ner Kolhydrater, Fett och Protein! Ålder,

Läs mer

Diabetesutbildning del 2 Maten

Diabetesutbildning del 2 Maten Diabetesutbildning del 2 Maten Måste man följa en diet? Fettbalanserad, fiberrik mat till alla ett enhetligt matbudskap till den som: är frisk har diabetes har höga blodfetter har högt blodtryck är överviktig

Läs mer

familj Enkelt, gott och snabbt på bordet

familj Enkelt, gott och snabbt på bordet a5dagar 4 Personer familj Enkelt, gott och snabbt på bordet Vecka 49 a Krämig pasta med paprika och kotlettbacon b Kycklingkorv med stuvade makaroner c Ugnsstekt lax med romsås d Järpar med fetayoghurt

Läs mer

Matlag ETT. 24 februari 2011 hos Monica Berglund

Matlag ETT. 24 februari 2011 hos Monica Berglund Matlag ETT 24 februari 2011 hos Monica Berglund Jordgubbsbruchetta Toppad Laxcarpaccio med Sparris & Hollandaise Flamerad Oxfile med Calvadossås & Svamp och Ostsallad Chokladmousse med Chilikokta Aprikoser

Läs mer

Krämig kycklingpasta med persilja. vecka 35

Krämig kycklingpasta med persilja. vecka 35 Krämig kycklingpasta med persilja vecka 35 inspiration Krämig kycklingpasta med persilja Är du på jakt efter den perfekta pastarätten? Jakten är över, här har du en krämig kycklingpasta med persilja, purjo,

Läs mer

VECKANS MENY. 2 pers. Vecka 12. Måltid 1 Grönsaksfrittata med köttfärs. Måltid 2 Fisk med persilja och morötter. Måltid 3 Ytterfilé med timjansås

VECKANS MENY. 2 pers. Vecka 12. Måltid 1 Grönsaksfrittata med köttfärs. Måltid 2 Fisk med persilja och morötter. Måltid 3 Ytterfilé med timjansås FAMILJE- KASSEN Välkommen till en ny vecka med äkta matglädje. Denna vecka kommer vi att laga en blandning av klassiska och nya maträtter. Smaklig måltid! VECKANS MENY 2 pers. Vecka 12 Måltid 1 Grönsaksfrittata

Läs mer

5 dagar. Ingredienser v.39. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v.39. Köp gärna med fler matvaror!

5 dagar. Ingredienser v.39. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v.39. Köp gärna med fler matvaror! dagar v.39 Recept Kött/fisk Ca 00 gram nötfärs Ca 600 gram laxfilé Ca 40-00 gram fläskfilé 700 gram kycklinginnerfilé 1 2 3 Potatis/ris/pasta mm 1 kg fast potatis 1 pkt pasta 1 pkt lasagneplattor 1,4 2

Läs mer

Recept. Ingredienser v.18. Hej! Bra att ha hemma v.18. Veckans meny: Köp gärna med fler matvaror!

Recept. Ingredienser v.18. Hej! Bra att ha hemma v.18. Veckans meny: Köp gärna med fler matvaror! Ingredienser v.8 Kött/fisk Ca 500 gram blandfärs Ca 600 gram laxfilé pkt rökt skinka Recept 2 Potatis/ris/pasta mm kg potatis 2, Grönsaker 2 gula lökar vitlök bit ingefära lime 2 paprikor 450 gram morötter

Läs mer

Vecka 18. Grönsaksris med räkor och stekt ägg. Köttfärsbiffar med krossade tomater och oliver. Krispiga bönbollar i tortillabröd

Vecka 18. Grönsaksris med räkor och stekt ägg. Köttfärsbiffar med krossade tomater och oliver. Krispiga bönbollar i tortillabröd Vecka 18 Grönsaksris med räkor och stekt ägg Köttfärsbiffar med krossade tomater och oliver Krispiga bönbollar i tortillabröd Allt-i-ett med kyckling, rödbetor och fetaostsås Familjekassen är för dig som

Läs mer

Nutrition & hälsa. Research Institutes of Sweden Elinor Hallström

Nutrition & hälsa. Research Institutes of Sweden Elinor Hallström Nutrition & hälsa Research Institutes of Sweden Elinor Hallström 1 Vad är hälsa? 3 Kosten viktigaste parametern för vår hälsa Vi behöver näringsämnen av två anledningar Energi Byggstenar Energi Vad behöver

Läs mer

Kalvfärssås med senap och persilja. vecka 6

Kalvfärssås med senap och persilja. vecka 6 Kalvfärssås med senap och persilja vecka 6 familj Kalvfärssås med senap och persilja cirka 30 min a Näringsinnehåll/portion: Energi: 2321 kj/555 kcal. Protein 37,9 g. Fett 18,8 g. Kolhydrater 55,5 g. Ingredienser:

Läs mer

Enkla recept som alla gillar till vardag eller fest!

Enkla recept som alla gillar till vardag eller fest! Matinspiration & Recept från Coop Enkla recept som alla gillar till vardag eller fest! Låt Coop planera veckans middagar! Matlådan Vår Middag hjälper dig att äta mer varierat utan att du behöver lägga

Läs mer

IFK NORRKÖPING UNGDOM KOST OCH PRESTATION

IFK NORRKÖPING UNGDOM KOST OCH PRESTATION IFK NORRKÖPING UNGDOM KOST OCH PRESTATION ANSVARSOMRÅDEN FÖR ATT UTVECKLAS OCH BLI EN BÄTTRE FOTBOLLSSPELARE Faktorer som du kan påverka -Träning -Kost -Sömn -Vila - Skola Faktorer som du inte kan påverka

Läs mer

VITAMINER MINERALER. Dagens program. Vitaminer 2010-06-08

VITAMINER MINERALER. Dagens program. Vitaminer 2010-06-08 VITAMINER MINERALER IGU Idrottsliga Gymnasieutbildningar, för Gymnasiet, Uppland Uppsala Dagens program Vitaminer & mineralers funktion Behöver idrottare tillskott? Antioxidanter Fria radikaler kostråd

Läs mer

MAT OCH HÄLSA. Hem- och konsumentkunskap år 8

MAT OCH HÄLSA. Hem- och konsumentkunskap år 8 MAT OCH HÄLSA Hem- och konsumentkunskap år 8 Mål med arbetsområdet Kunna namnge de sex näringsämnena och veta vilka som ger oss energi Ha kännedom om begreppet energi; vad det behövs för, vilka mått som

Läs mer