SAMMANFATTNING OVK från föredrag/seminarium.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "SAMMANFATTNING OVK från föredrag/seminarium."

Transkript

1 SAMMANFATTNING OVK från föredrag/seminarium. Hoppas detta kan hjälpa er i ovk-arbetet. Ni får gärna kontakta mig. madeleine.andersson@jonkoping.se Jag kommer att göra en presentation till nämnden i Jönköping under april, maila mig om ni vill ha den. Mvh Madeleine

2 Vem gör vad Det är byggnadens ägare ansvar att en OVK-besiktning utförs. Byggnadsnämndens ansvarar över tillsynen att byggnadens ägare utfört sin OVK-besiktning och att byggnadens ägare åtgärdar eventuella brister. Det är byggnadens ägare som ska låta utföra funktionskontroll av ventilationssystemet enligt gällande bestämmelser enligt PBL och PBF i Boverkets föreskrifter. Kommunens byggnadsnämnd har tillsynsansvaret över den återkommande ventilationskontrollen. Nämnden har informationsansvaret till byggnadens ägare. Även regeltolkning och uppföljning bl.a. vid bristfällig ventilation enligt gällande krav i lagstiftningen. Till kommunens hjälp finns Boverket och länsstyrelsen för stöd och vägledning. Funktionskontrollen av ventilationen i byggnaden måste utföras av en sakkunnig funktionskontrollant. Kontrollanten ska vara certifierad av certifieringsorgan som är ackrediterad. Om funktionskontrollanten åsidosätter sitt åtagande kan nämnden besluta om byte av kontrollant. De bristfälliga skyldigheterna meddelas till det aktuella certifieringsorganet. Kontrollanten skriver ett protokoll över besiktningen, som skickas till byggnadens ägare och byggnadsnämnden. När protokollet kommer till nämnden registreras ärendet och processen påbörjas enligt flödesschemat. Se mera info på boverkets hemsida, Regelsamling för funktionskontroll av ventilationssystem, OVK Detta kan ni kopiera till eran hemsida, alt. 1.

3 I Sverige så befinner vi oss till 90 % inomhus och vi påverkas både direkt biologiskt och indirekt genom vår upplevelse av miljön. Att ha en god luftkvalitet borde ligga i allas intresse. Oavsett vem som nyttjar byggnaden så är det byggnadens ägare som ansvarar för att kontrollera ventilationssystemet. En så kallad obligatorisk ventilationskontroll, (förkortas OVK) ska utföras med ett visst intervall beroende på vad byggnaden används till. En certifierad funktionskontrollant ska utföra kontrollen. Besiktningen ska protokollföras och skickas både till byggnadens ägare och kommunens byggnadsnämnd. Besiktningsmannen ska också skriva ett intyg som ska sättas upp på en väl synlig plats i byggnaden. När protokollet inkommer till byggnadsnämnden ska en ärendet diarieföras och en handläggare ska kontrollera om ventilationen är godkänd eller icke godkänd. Av protokollet ska det framgå: vilket aggregat som är kontrollerat, eventuella åtgärder som behöver göras för att ventilationen ska uppnå godkänd standard, på vilken fastighet byggnaden ligger, när kontrollen är utförd och när nästa kontroll ska göras. Om kontrollen visar att ventilationen inte är godkänd ska byggnadsnämnden vidta åtgärder gentemot fastighetsägaren. Detta kan ni kopiera till eran hemsida, alt 2.

4 Intervall för återkommande besiktning Byggnader Besiktnings-intervall Behörighets-nivåer minimum Detta kan ni kopiera till eran hemsida. 1. Förskolor, skolor, vårdlokaler och liknande oavsett typ av ventilations-system 2. Flerbostadshus, kontorsbyggnader och liknande med FT- och FTX-ventilation 3. Flerbostadshus, kontorsbyggnader och liknande med F-, FXoch självdragsventilation 4. En- och tvåbostadshus med FX-, FT- och FTX-ventilation 3 år 3 år 6 år Ej återkommande K K K,N K,N

5 Rutin En skriftlig rutin som kan användas för kommunens handläggning av OVK-ärenden. Handläggningsrutiner klagomål 1. Notera klagandes namn och telefonnummer. Notera fastighetsbeteckning och namnet på byggnadens ägare. Be klagande att ta kontakt med byggnadens ägare i första hand. Ger det inte resultat handlägger vi klagomålet. 2. Är den obligatoriska ventilationskontrollen (OVK) utförd? Om inte, se handläggningsrutiner OVK. 3. Om OVK är utförd med godkänt resultat tag kontakt med ägaren och diskutera problemet med honom/henne. Kanske kan en enkel åtgärd vidtas som gör att felet snarast kan avhjälpas. 4. Vill byggnadens ägare inte åtgärda felet eller inte kan hitta felet ska vi göra en inspektion. 5. Checklista: Vilken typ av ventilationssystem finns? Vid självdrag, finns det tillräckligt med uteluftsventiler? Prova med rök om det finns drag i frånluftsventilerna. Vid mekanisk frånluft, finns tillräckligt med uteluftsintag? Kolla luftflödena i don. Saknas mätare, håll ett papper i A4- format mot frånluftsdonet. Fastnar pappret är oftast luftflödet tillräckligt. Mätutrustning behövs för att klarlägga luftflödena. Vid mekanisk från- och tilluftsventilation, mätutrustning behövs för att klarlägga luftflödena. Andra tecken på dålig luftomsättning är instängd luft, onormala lukter och imma på insidan av fönster. Ta hjälp med miljöavdelningen. 6. Vid behov ge muntliga råd. Skriv inspektionsrapport med råd och vad som överenskommits. Sätt tidpunkt för återbesök. Är inte felet avhjälpt vid återbesöket ska den ansvarige få ett föreläggande om att vidta åtgärder.

6 Handläggningsrutiner OVK Vid anmälan eller när man uppdagar att ventilationskontroll ej utförts: 1. Skriftlig påminnelse skickas till byggnadens ägare. Skriv ett senaste datum för när ett godkänt protokoll ska vara inlämnat. 2. Om besiktningsprotokoll inte kommer in, påminnelse brev till byggnadens ägare. 3. Kommer inte något besiktningsprotokoll in, skicka kommunikation av förslag till beslut om vitesförläggande. Ett datum beslutas där byggnadens ägare har möjlighet att yttra sig över ovanstående förslag till beslut. 4. Inkommer yttrande från byggnadens ägare pga att fastigheten ska byggas om inom närtid eller att ingen verksamhet bedrivs i byggnaden eller annan orsak ges tidsbestämd dispens från förordningen. Kommer inte något besiktningsprotokoll in eller att byggnadens ägare inte yttrat sig enligt ovanstående tas ärendet upp i x- nämnden, där man fattar beslut om föreläggande med vite. När besiktningen är utförd med anmärkningar: Om anmärkningarna inte åtgärdas inom föreskriven tid så handläggs även dessa ärenden enligt punkterna 1-4. När OVK ej utförs vid de återkommande besiktningarna: Ärendena handläggs enligt punkterna 1 4.

7 Processen Ett nytt besiktningsprotokoll kan hanteras på 3 olika sätt: Första besiktningen, registrera protokoll, skapa bevakning och skicka brev om att anläggningen är registrerad om anläggningen kräver återkommande besiktning. Godkänd OVK, registreras och brev om mottaget protokoll Ej godkänd OVK, registrera och skriv förslag till beslut till nämnden om att förelägga, ett brev ska skickas till byggnadens ägaren innan beslut tas i nämnden.

8 Processen Mallarna finns på Vi kan revidera mallarna allt efter som. Så hemsidan ska vara det senaste gällande. Vi har fixat lite små saker denna veckan.

9 Skickas till byggnadens ägare innan tiden gått ut för ny kontroll Bekräftelse på att OVK-protokollet har inkommit i rätt tid och är godkänt.

10 OVK är inte godkänd, åtgärd krävs. Skickas till byggnadens ägare innan beslut tas upp i nämnden.

11 Skickas till byggnadens ägare innan beslut tas upp i nämnden. Förslag till beslut med vitesföreläggande. Blir senare ett nämnd beslut. Beslut om förelägganden ska även skickas som kopia till inskrivningsmyndigheten.

12 Beslut om förelägganden ska även skickas som kopia till inskrivningsmyndigheten. Beslut kan ges i undantagsfall.

13

14

15 Frågor och svar Finns det exempel på vad som är en väsentlig ändring och inte? Svar från boverket Det kan handla om: Verksamhetsändring och behov av att anpassa ventilationen till den nya verksamheten; Användningsändring av lokalen: fler eller färre personer vistas eller planlösning ändras även här behövs att anpassa ventilationsflöden; Byte från en typ av ventilationssystem exempelvis från självdrag till mekanisk ventilation. Dessa ändringar kräver också ny OVK-besiktning. Problemen som blir när man i ett föreläggande ska vända sig till byggnadens ägare. Var kan man hitta vem som är byggnadens ägare? Svar från boverket Byggnadens ägare står på lagfart till byggnaden (kolla hos Skattemyndigheten)

16 Frågor och svar Diskuterade om ett protokoll är godtagbart eller godkänt, det används olika benämningar vilket gör att det kan bli begreppsförvirring. Vad ska man använda? Svar från boverket Eftersom det handlar om OVK-besiktning så ska man ange resultat från besiktningen stöd för detta finns i PBF 5 KAP. 4 1 (Regelsamling för OVK, fråga/svar nr 11, sid.31). OVK-besiktningsprotokollet är en handling som redovisar hur ventilationssystemet uppfyller ställda krav i form av godkännande eller inte samt genom att lista ut eventuella anmärkningar på ventilationssystemet som ska åtgärdas (en särskild bilaga till protokollet ska bifogas). Skulle föredra begrepp godkänt eller inte godkänt som använts av andra besiktningsförrättare vid slutbesiktning av entreprenaden och liknande. Ett OVK-protokoll med resultat ej godkänt visar på allvarliga fel i systemet som måste åtgärdas omedelbart. Ett OVK-protokoll med resultat godkänt med listade anmärkningar visar att brister ska också åtgärdas. Byggnadens ägare och tillsynsmyndigheten ska ha diskussion kring åtgärder och tidsplanering för att åtgärda dem. Alla fel och brister ska åtgärdas och får inte vara kvar till nästa OVK-besiktning. Det är byggnadens ägare som är ansvarig för detta.

17 Frågor och svar Ventilation inte får stängas av kvällstid och helger mm. För att kunna driva det undrar vi vad vi kan hänvisa till? Svar från boverket Det framgår av Boverkets byggregler, BBR 6:251 Ventilationsflöde: För andra byggnader än bostäder får ventilationssystemet utformas så att reducering av tilluftsflödet, i flera steg, steglöst eller som intermittent drift, är möjlig när ingen vistas i byggnaden. Allmänt råd Efter en period med reducerat luftflöde bör normalt luftflöde anordnas under så lång tid som krävs för att åstadkomma en omsättning av luft-volymen i rummet innan det åter används. Reduktion av ventilationsflöden får inte ge upphov till hälsorisker. Reduktionen får inte heller ge upphov till skador på byggnaden och dess installationer orsakade av t.ex. fukt. Reglerna tillåter reducering av flöden i flera steg eller som intermittent drift. Intermittent drift innebär att ventilationen stängs av under två timmar, startas igen efter två timmar, är igång en halvtimma och stängs av under två timmar och så vidare. En sådan drift kräver komplicerad styr- och reglerutrustning för ventilationssystemet och har många nackdelar. Alltså: det står inte i dagens byggregler och det har aldrig funnits i tidigare byggregler någon föreskrift eller allmänt råd om att man får stänga ventilationen helt under längre tid (hel natt eller helg).

18 Frågor och svar Byggsanktionsavgift för utebliven OVK? Skulle det öppna större möjligheter? Fråga från träffen i Skåne. Att PBF 5 kap 4 ska ändras så att krav på att meddela nästa ordinarie besiktning finns med i protokollen. 5 kap 4 Vid varje besiktning ska den som utför besiktningen föra protokoll och i protokollet anteckna 1. resultatet av kontrollen, 2. resultatet av undersökningen enligt 3 2, om besiktningen är en återkommande besiktning, och 3. sådana uppgifter om luftflöden och om ventilationssystemets drifttider och installerade eleffekt som behövs för att kunna beräkna den mängd energi som används för ventilation av byggnaden

19 Frågor och svar Om OVK-hanteringen inte är/kan vara avgiftsbelagd, hur kan vi då tolka PBL 12 kap 8? Vad är andra tids- eller kostnadskrävande åtgärder (punkt 8)? Fråga från träffen i Skåne. PBL 12 kap 8 Byggnadsnämnden får ta ut avgifter för 1. beslut om planbesked, förhandsbesked, villkorsbesked, startbesked, slutbesked och ingripandebesked, 2. beslut om lov, 3. tekniska samråd och slutsamråd, 4. arbetsplatsbesök och andra tillsynsbesök på byggarbetsplatsen, 5. upprättande av nybyggnadskartor, 6. framställning av arkivbeständiga handlingar, 7. expediering och kungörelse enligt 9 kap b, och 8. andra tids- eller kostnadskrävande åtgärder. Lag (2011:335).

20 Frågor och svar Formulering av allmänt råd i OVK2 om personalutrymmen. Hur ska bör tolkas? Fråga från träffen i Skåne. BFS 2012:6 Undantag från funktionskontroll 2 Kravet på funktionskontroll gäller inte en- och tvåbostadshus med självdragsventilation eller mekanisk frånluftsventilation utan värmeåtervinning. Kravet gäller inte heller ekonomibyggnader för jordbruk, skogsbruk eller därmed jämförlig näring, industribyggnader samt byggnader som är avsedda för totalförsvaret och som är av hemlig natur. Med en- och tvåbostadshus avses i denna författning bostadshus som innehåller en eller två bostadslägenheter och som är friliggande eller sammanbyggda till rad eller kedjehus på samma eller skilda fastigheter. Allmänt råd Storkök, centralkök och motsvarande i separata byggnader bör också betraktas som industribyggnader. Om det finns kontors- och personalutrymmen i en industribyggnad bör ventilationssystem som betjänar sådana utrymmen funktionskontrolleras.

FunkiS. Funktionskontrollanterna i Sverige WWW.funkis.se

FunkiS. Funktionskontrollanterna i Sverige WWW.funkis.se FunkiS Funktionskontrollanterna i Sverige WWW.funkis.se Certifierade funktionskontrollanter Kommunala handläggare 1 250 medlemmar av 1 400 Vägledning OVK FARO FARO-S AV OVK Remissinstans 1 Kurser 2015

Läs mer

Boverkets föreskrifter och allmänna råd om funktionskontroll av ventilationssystem och certifiering av sakkunniga funktionskontrollanter, OVK

Boverkets föreskrifter och allmänna råd om funktionskontroll av ventilationssystem och certifiering av sakkunniga funktionskontrollanter, OVK Detta dokument har sammanställts i informationssyfte. Kontrollera därför alltid texten mot den tryckta versionen. För uppgift om ikraftträdande och övergångsbestämmelser och samtliga fotnoter; se respektive

Läs mer

Boverkets författningssamling Utgivare: Förnamn Efternamn

Boverkets författningssamling Utgivare: Förnamn Efternamn Boverkets författningssamling Utgivare: Förnamn Efternamn Boverkets föreskrifter om ändring i föreskrifter och allmänna råd (2011:6) om funktionskontroll av ventilationssystem och certifiering av sakkunniga

Läs mer

BOVERKETS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgivare: Catarina Olsson

BOVERKETS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgivare: Catarina Olsson BOVERKETS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgivare: Catarina Olsson BFS 2009:5 Boverkets föreskrifter om ändring av verkets föreskrifter och allmänna råd (1991:36) om funktionskontroll av ventilationssystem; Utkom

Läs mer

BOVERKETS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgivare: Catarina Olsson

BOVERKETS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgivare: Catarina Olsson BOVERKETS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgivare: Catarina Olsson BFS 2011:16 Boverkets föreskrifter och allmänna råd om funktionskontroll av ventilationssystem och certifiering av sakkunniga funktionskontrollanter;

Läs mer

Boverkets föreskrifter och allmänna råd om funktionskontroll av ventilationssystem och certifiering av sakkunniga funktionskontrollanter

Boverkets föreskrifter och allmänna råd om funktionskontroll av ventilationssystem och certifiering av sakkunniga funktionskontrollanter Boverkets föreskrifter och allmänna råd om funktionskontroll av ventilationssystem och certifiering av sakkunniga funktionskontrollanter BFS 2011:16 med ändringar till och med BFS 2017:10 Detta är en konsoliderad

Läs mer

Välkomna till Sundsvall Kommunala handläggare av OVK FSB

Välkomna till Sundsvall Kommunala handläggare av OVK FSB Välkomna till Sundsvall Kommunala handläggare av OVK FSB 2018-05-16 PBF kap 8 2 Byggnadsnämndens tillsyn om inte annat anges i detta kapitel eller annan författning ansvarar byggnadsnämnden för tillsynen

Läs mer

1. Fråga om brand och ventilation

1. Fråga om brand och ventilation 1. Fråga om brand och ventilation PBL kap 8 25 tekniska egenskapskrav Varför ingår inte 4 pkt 2 Säkerhet i händelse av brand i det vi ska kontrollera? Bov: OVK handlar om skydd för människors hälsa, säkerställa

Läs mer

BOVERKETS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgivare: Peggy Lerman

BOVERKETS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgivare: Peggy Lerman BOVERKETS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgivare: Peggy Lerman BFS 1996:56 Boverkets föreskrifter om ändring av föreskrifterna och allmänna råden om funktionskontroll av ventilationssystem; Utkom från trycket den

Läs mer

Tillsynsvägledning av OVK- regelverk. Tillsynsvägledningsdag, Länsstyrelsen, Jönköping 15 januari 2015, Wanda Rydholm

Tillsynsvägledning av OVK- regelverk. Tillsynsvägledningsdag, Länsstyrelsen, Jönköping 15 januari 2015, Wanda Rydholm Tillsynsvägledning av OVK- regelverk Tillsynsvägledningsdag, Länsstyrelsen, Jönköping 15 januari 2015, Wanda Rydholm Vägledning till Boverkets nya webb och kunskapsbanken Den nya webben från 30 september:

Läs mer

BOVERKETS FÖRFATTNINGSSAMLING

BOVERKETS FÖRFATTNINGSSAMLING BOVERKETS FÖRFATTNINGSSAMLING BFS 1994:40 Boverkets föreskrifter om ändring av föreskrifterna om funktionskontroll av ventilationssystem; Utkom från trycket den 22 november 1994 beslutade den 29 augusti

Läs mer

2014-02-06. Plan- och byggförordningen. Plan- och bygglagen. BBRs (Boverkets byggregler) krav på ventilation och luftkvalitet.

2014-02-06. Plan- och byggförordningen. Plan- och bygglagen. BBRs (Boverkets byggregler) krav på ventilation och luftkvalitet. BBRs (Boverkets byggregler) krav på ventilation och luftkvalitet Lag-Förordning-föreskrift-Allmänt råd Riksdagen Lagar Plan- och bygglagen, PBL Nikolaj Tolstoy, Tegnik AB Miljösamverkan Stockholms län

Läs mer

Spara energi i bostadsrättsföreningen

Spara energi i bostadsrättsföreningen Spara energi i bostadsrättsföreningen Bostadsrätterna 16 maj Umeå Marcel Berkelder certifierad energiexpert, certifierad OVK kontrollant 1 2 3 Miljökvalitetsmålen 4 Naturvårdsverkets sammanfattande bild

Läs mer

tvåbostadshus. c) Tillbyggnad inom detaljplan av eneller d) Ny- eller tillbyggnad inom detaljplan av komplementbyggnad.

tvåbostadshus. c) Tillbyggnad inom detaljplan av eneller d) Ny- eller tillbyggnad inom detaljplan av komplementbyggnad. 2017-02-28 1 (8) Tillhör miljö- och byggnämndens beslut 2017-02-28 47 Delegationsordning Miljö- och Byggnämndens Underlaget avser gällande regler per den 1 januari 2016. Med stöd av 6 kap. 33 och 34 kommunallagen

Läs mer

ENKLA ÄRENDEN. Det enkla ärendet i praktiken

ENKLA ÄRENDEN. Det enkla ärendet i praktiken Det enkla ärendet i praktiken Vad ska ansökan om lov och anmälan innehålla? De ritningar, beskrivningar och andra uppgifter som behövs för prövningen ENKLA ÄRENDEN Handlingar som krävs för beslut om startbesked

Läs mer

Småhus - ventilation och funktionskontroll

Småhus - ventilation och funktionskontroll Småhus ventilation och Funktionskontroll Denna information finns endast som nätversion och ersätter broschyren Småhus - ventilation och funktionskontroll från 1995. Det är viktigt för vår hälsa att inomhusluften

Läs mer

Information från Älvrummet 19 maj Beatrice Udén, Mari von Sivers, Sven Boberg

Information från Älvrummet 19 maj Beatrice Udén, Mari von Sivers, Sven Boberg Information från Älvrummet 19 maj Beatrice Udén, Mari von Sivers, Sven Boberg Bakgrund PBL kommittén Får jag lov? Byggprocessutredningen Bygg helt enkelt! Miljöprocessutredningen Instansordningen Det har

Läs mer

PLAN- OCH BYGGLAGEN PBF M M

PLAN- OCH BYGGLAGEN PBF M M OCH BYGGLAGEN PBF M M Hammurabi, ca 2000 f kr. 229 Om en byggmästare bygger ett hus som faller samman och dödar ägaren så ska byggmästaren avrättas. 230 Om ägarens son dödas så ska byggmästarens son dödas

Läs mer

Punkt Beslut Delegat Ändring

Punkt Beslut Delegat Ändring 6.1.6 Beslut om avgift enligt taxa för tillsyn inom strålskyddslagens (1988:220) område 6.1.7 Beslut om att sätta ned eller efterskänka avgift enligt taxa för tillsyn inom strålskyddslagens (1988:220)

Läs mer

Taxa för Bygg- och miljönämndens ärenden enligt planoch bygglagen och mät- och karttaxa - revidering

Taxa för Bygg- och miljönämndens ärenden enligt planoch bygglagen och mät- och karttaxa - revidering TJÄNSTEUTLÅTANDE Handläggare: Fredrik Cederblom, Chefsjurist Telefon: 0176-716 61 E-post: fredrik.cederblom@norrtalje.se Dnr: KS 2016-345 Till Kommunstyrelsens arbetsutskott Taxa för Bygg- och miljönämndens

Läs mer

Ny plan- och bygglagstiftning. Anders Larsson, jurist

Ny plan- och bygglagstiftning. Anders Larsson, jurist Ny plan- och bygglagstiftning Anders Larsson, jurist Riksdag (PBL) Myndighet (BBR) Bemyndigande Bemyndigande Regering (PBF) Allmänna råd Idé: Otto Ryding Ny plan- och bygglagstiftning den 2 maj 2011 Gamla

Läs mer

Byggnadsnämndens tillsyn

Byggnadsnämndens tillsyn Byggnadsnämndens tillsyn Varför ska byggnadsnämnden bedriva tillsyn? Den byggda miljön bildar ramen för våra liv. Vi bor i hus och rör oss på gator och torg för att kunna ta oss mellan hemmet och arbetet,

Läs mer

DOM 2015-07-02 Stockholm

DOM 2015-07-02 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Rotel 060304 DOM 2015-07-02 Stockholm Mål nr P 3231-15 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Växjö tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2015-03-17 i mål nr P 3956-14, se bilaga KLAGANDE O T MOTPART

Läs mer

15 januari. Kommunal handläggning av OVK

15 januari. Kommunal handläggning av OVK 15 januari Kommunal handläggning av OVK Eftermiddagens program 13:30 13:50 Inledning, samverkansgruppen och OVK-rapport 13:50 15:00 OVK-historik, regelverk "OVK 2012" (PBL, PBF, BBR, AML) 15:00-15:30 Kaffe

Läs mer

Tillhör myndighetsnämndens beslut

Tillhör myndighetsnämndens beslut Datum 1 (9) Tillhör myndighetsnämndens beslut 2011-06-09 187. Myndighetsnämndens beslut om delegering Med stöd av 6 kap 33 och 34 kommunallagen samt 12 kap 6 plan- och bygglagen (PBL) beslutar myndighetsnämnden

Läs mer

Kompetensinsatser gällande ny plan- och bygglag M 2010:01. Innehållsförteckning

Kompetensinsatser gällande ny plan- och bygglag M 2010:01. Innehållsförteckning Kompetensinsatser gällande ny plan- och bygglag M 2010:01 Innehållsförteckning Nyheter i den nya plan- och bygglagen... 1 Innan ansökan om bygglov... 2 Efter det att du har fått bygglov... 2 Här nedan

Läs mer

Byggnadsnämndernas tillsyn

Byggnadsnämndernas tillsyn Byggnadsnämndernas tillsyn Varför ska byggnadsnämnden bedriva tillsyn? Den byggda miljön bildar ramen för våra liv. Vi bor i hus och rör oss på gator och torg för att kunna ta oss mellan hemmet och arbetet,

Läs mer

DOKUMENTHANTERINGSPLAN FÖR NACKA KOMMUN. Ansvarig/ Förvaring

DOKUMENTHANTERINGSPLAN FÖR NACKA KOMMUN. Ansvarig/ Förvaring DOKUMENTHANTERINGSPLAN FÖR NACKA KOMMUN Enhet/verksamhet: BYGGLOVENHETEN Beslutad: MSN 2014-05-14 Dnr MSN 2014/49-004 Upprättad: 2014-04-11, reviderad 2014-04-30 Uppdaterad: Övergripande information rörande

Läs mer

Vägledning om ventilation - luftkvalitet

Vägledning om ventilation - luftkvalitet Vägledning om ventilation - luftkvalitet Innehåll: Inomhusmiljön i skolor är viktig och varför Folkhälsomyndighetens vägledningsmaterial AR om ventilation och kompletterande vägledning Ventilation luftkvalitet

Läs mer

2011-05-11. Dnr Mbn 2011-455 KON Tillägg till miljö- och bygglovsnämndens delegeringsordning

2011-05-11. Dnr Mbn 2011-455 KON Tillägg till miljö- och bygglovsnämndens delegeringsordning Bygg- och miljöförvaltningens förslag 1 (6) 2011-05-11 Dnr Mbn 2011-455 KON Tillägg till miljö- och bygglovsnämndens delegeringsordning Med stöd av 6 kap. 33 kommunallagen uppdrar miljö- och bygglovsnämnden

Läs mer

Regelsamling för funktionskontroll av ventilationssystem, OVK

Regelsamling för funktionskontroll av ventilationssystem, OVK Regelsamling för funktionskontroll av ventilationssystem, OVK 2012 Regelsamling för funktionskontroll av ventilationssystem, OVK Boverket 2012 Titel: Regelsamling för funktionskontroll av ventilationssystem,

Läs mer

Jävsnämnden 2014-11-19

Jävsnämnden 2014-11-19 Jävsnämnden 2014-11-19 Jn 10 Indexjustering av timavgift för offentlig kontroll av livsmedel och foder... 2 Jn 11 Myran 3, Säter - Förlängt tidsbegränsat bygglov för förskolan Borgen till 2022-12-31...

Läs mer

Välkomna. - Hur ska ett föreläggande utformas, praxis - Diskussion, frågor

Välkomna. - Hur ska ett föreläggande utformas, praxis - Diskussion, frågor Välkomna Dagens program - Info från FSB - Vad är tillsyn, varför är det viktigt och vad är på gång i vårt län? - Inomhusluft kopplat till OVK - FIKA - Från tillsynsobjekt till aktiv tillsyn exempel från

Läs mer

Checklista för lokaler för vård och annat omhändertagande

Checklista för lokaler för vård och annat omhändertagande Miljö- och byggnadskontoret Miljö- och hälsoskyddsenheten Fastighetsbeteckning:... Datum:... :n Sida 1 av 5 Checklista för lokaler för vård och annat omhändertagande Verksamhetens namn:.. Besöksadress:

Läs mer

Nya PBL: s uppbyggnad

Nya PBL: s uppbyggnad Nya PBL: s uppbyggnad 2010-08-09 Den nya plan- och bygglagen har delvis fått en ny struktur där bestämmelserna delas in i sexton kapitel. 1 kap. Syfte, innehåll och definitioner Ingen kommentar. 2 kap.

Läs mer

TILLSYNSPLAN 2015-2018

TILLSYNSPLAN 2015-2018 TILLSYNSPLAN 2015-2018 Perstorps kommun Antagen av Byggnadsnämnden 2015-08 -27 99 Byggnadskontoret 2015-08-12 Inledning Byggnadsnämnden ansvarar för frågor om lov, besked, tillsyn och vid delegation även

Läs mer

Information om. Plan- och bygglagen i din vardag

Information om. Plan- och bygglagen i din vardag Information om Plan- och bygglagen i din vardag 2 Titel: Information om Plan- och bygglagen i din vardag Upplaga: 2 Illustrationer: Kiran Maini Gerhardsson/Boverket ISBN (pdf): 978-91-7563-028-1 Boverket

Läs mer

Sammanträdesdatum NR ÄRENDE DNR. 1 Information till nämnden 2018 MN 18/24. 3 Riktlinjer för oljeavskiljare i Kils kommun MN 18/119

Sammanträdesdatum NR ÄRENDE DNR. 1 Information till nämnden 2018 MN 18/24. 3 Riktlinjer för oljeavskiljare i Kils kommun MN 18/119 MYNDIGHETSNÄMNDEN KALLELSE Sammanträdesdatum 2018-11-07 PLATS OCH TID Kommunhuset, lokal Mellanfryken, onsdag 7 november 2018, kl. 15.00 FÖREDRAGNINGSLISTA NR ÄRENDE DNR 1 Information till nämnden 2018

Läs mer

Boverket Plan- och bygglagen

Boverket Plan- och bygglagen Boverket Plan- och bygglagen Innehållsförteckning 3 Byggnadsnämndens tillsyn 4 Vad är tillsyn? 5 Intervju med Margareta Yngvesson 6 Vad är syftet med tillsynen? 7 Vad har vi för nytta av tillsyn? 8 När

Läs mer

Kommunkontoret, Bergsjö Måndagen den 20 november 2017 kl. 09:00 11:35.

Kommunkontoret, Bergsjö Måndagen den 20 november 2017 kl. 09:00 11:35. NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 Sida Plats och tid Kommunkontoret, Bergsjö Måndagen den 20 november 2017 kl. 09:00 11:35. Beslutande Carin Walldin (S) Ordförande Martin Äng

Läs mer

ANMÄLAN EJ BYGGLOVSPLIKTIG ÅTGÄRD

ANMÄLAN EJ BYGGLOVSPLIKTIG ÅTGÄRD ANMÄLNINGSUPPGIFTER Information om personuppgiftsbehandling Fastighet & Fastighetens adress fastighetsägare & byggherre Fastighetsägare namn ANMÄLAN EJ Gislaveds kommun kommer att spara och behandla de

Läs mer

DOM 2015-06-15 Stockholm

DOM 2015-06-15 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Rotel 060304 DOM 2015-06-15 Stockholm Mål nr P 1373-15 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Vänersborgs tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2015-01-23 i mål nr M 4182-14, se bilaga A KLAGANDE Islamiska

Läs mer

PLAN- OCH BYGGLAGEN PBF M M

PLAN- OCH BYGGLAGEN PBF M M PLAN- OCH BYGGLAGEN PBF M M Hammurabi, ca 2000 f kr. 229 Om en byggmästare bygger ett hus som faller samman och dödar ägaren så ska byggmästaren avrättas. 230 Om ägarens son dödas så ska byggmästarens

Läs mer

Nyhetsbrev vintern 2015-16

Nyhetsbrev vintern 2015-16 Funktionskontrollanterna i Sverige Kansli: Karlsbodavägen 17A, Box 43 161 26 Bromma Tel: 040-41 01 51 (linjeval) www.funkis.se mejladress: funkis@funkis.se Ansvarig utgivare Olle Nevenius (ordförande FunkiS)

Läs mer

Underlag för taxekonstruktion

Underlag för taxekonstruktion Underlag för taxekonstruktion Kristina Isacsson, SKL Kommunala Lantmäteridagarna 2016-11-24 Kommunen väljer metod och upprättar taxa Måste taxan se ut på ett visst sätt? Nej! SKL tar fram underlag till

Läs mer

Delegationsordning för miljö- och samhällsbyggnadsnämnden. Miljö- och samhällsbyggnadsnämndens beslut om delegering av plan- och byggverksamheten

Delegationsordning för miljö- och samhällsbyggnadsnämnden. Miljö- och samhällsbyggnadsnämndens beslut om delegering av plan- och byggverksamheten FÖRFATTNING 1.3.4.1 Antagen av miljö- och samhällsbyggnadsnämnden 59/14 Delegationsordning för miljö- och samhällsbyggnadsnämnden Miljö- och samhällsbyggnadsnämndens beslut om delegering av plan- och byggverksamheten

Läs mer

Dokumenthanteringsplan

Dokumenthanteringsplan Dokumenthanteringsplan Kärnprocesser i Torsby kommun 3.1 Fysisk planering 3.1.4 Lov och tillsyn Antagen av, datum och paragraf Version Miljö-, bygg- och räddningsnämnden 2018-06-20 76 1.0 Reering: datum

Läs mer

ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Växjö tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom i mål nr P , se bilaga A MARK- OCH MILJOOVERDOMSTOLENS DOMSLUT

ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Växjö tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom i mål nr P , se bilaga A MARK- OCH MILJOOVERDOMSTOLENS DOMSLUT SVEA HOVRÄTT DOM Mål nr Mark-och miljööverdomstolen 2015-6~>- 0 2(j P 1666-15 060102 Stockholm Sid l (4) ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Växjö tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2015-01-30 i mål nr P 3905-14,

Läs mer

Överklagande av beslut om föreläggande för Brunkebergs bageri, Regeringsgatan 86

Överklagande av beslut om föreläggande för Brunkebergs bageri, Regeringsgatan 86 MILJÖFÖRVALTNINGEN AVDELNINGEN FÖR HÄLSOSKYDD TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (7) 2012-11-06 Handläggare: Linda Maria Vonstad Telefon: 08-508 28 824 Till Miljö- och hälsoskyddsnämnden 2012-11-20 p. 11 Överklagande

Läs mer

POSTADRESS BESÖKSADRESS TELEFON E-POST/WEBB ORGANISATIONSNR GIRO

POSTADRESS BESÖKSADRESS TELEFON E-POST/WEBB ORGANISATIONSNR GIRO Information om personuppgiftsbehandling Fastighet & fastighetsägare & byggherre Gislaveds kommun kommer att spara och behandla de personuppgifter du lämnar in till kommunen via denna blankett och eventuella

Läs mer

Bygg- och miljönämndens delegationsordning fastställd den 14 juni

Bygg- och miljönämndens delegationsordning fastställd den 14 juni Bygg- och miljönämndens delegationsordning fastställd den 14 juni 2011 45 Bilaga B Plan och byggfrågor Författning PBL 9 kap. Delegat PBL 9 kap. 2 första stycket 1 och 2 Nybyggnad av en- eller tvåbostadshus

Läs mer

ANMÄLAN OM DRIFT AV SKOLA OCH LIKNANDE VERKSAMHETER

ANMÄLAN OM DRIFT AV SKOLA OCH LIKNANDE VERKSAMHETER 1(5) Bygg- och miljönämnden 592 80 Vadstena ANMÄLAN OM DRIFT AV SKOLA OCH LIKNANDE VERKSAMHETER Enligt 38 förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd Anmälan avser Förskola Öppen förskola

Läs mer

Referens nr: Bostäder. Ombesiktning datum B1

Referens nr: Bostäder. Ombesiktning datum B1 Referens nr: -88-- A Besiktningsprotokoll Funktionskontroll av ventilationssystem enligt SFS 99: med ändringar t.o.m. SFS :9 A - Byggnad Fastighetsbeteckning Byggnadens adress Postnr Arvikagatan 9 Byggnadsägare

Läs mer

2011-02-02 1 (1) Miljö- och byggnämnden

2011-02-02 1 (1) Miljö- och byggnämnden 2011-02-02 1 (1) Plats och tid Kommunkontoret, sammanträdesrum A, onsdagen den 2 februari, kl 13:00-16.30. ande Patrik Eriksson (MP), ordförande Ylva Ivarsson (S), vice ordförande Uno Andersson (M) Gun-Marie

Läs mer

DOM 2015-07-20 Stockholm

DOM 2015-07-20 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen 060102 DOM 2015-07-20 Stockholm Mål nr P 1666-15 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Växjö tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2015-01-30 i mål nr P 3905-14, se bilaga

Läs mer

Nyttan 13 Yttrande till MRN, förslag till föreläggande med vite om att åtgärda ventilation och fukt- /mögelskada

Nyttan 13 Yttrande till MRN, förslag till föreläggande med vite om att åtgärda ventilation och fukt- /mögelskada Miljö- och räddningstjänstnämnden Datum 1 (5) YTTRANDE Gustav Helander Miljö- och räddningstjänstnämnden Nyttan 13 Yttrande till MRN, förslag till föreläggande med vite om att åtgärda ventilation och fukt-

Läs mer

Tillägg till delegationsordning (2010-10-15 155) att gälla för ärenden enligt plan- och bygglagen (2010:900)

Tillägg till delegationsordning (2010-10-15 155) att gälla för ärenden enligt plan- och bygglagen (2010:900) Dnr: BN 2011/42 1 (9) Antagen av byggnadsnämnden 2011-05-10 62 Reviderad 2014-09-24 160 Tillägg till delegationsordning (2010-10-15 155) att gälla för ärenden enligt plan- och bygglagen (2010:900) Författning

Läs mer

Ny plan- och bygglagstiftning. Anders Larsson, jurist

Ny plan- och bygglagstiftning. Anders Larsson, jurist Ny plan- och bygglagstiftning Anders Larsson, jurist Ny plan- och bygglagstiftning träder i kraft 2 maj Gamla lagstiftningen Nya lagstiftningen PBL 1987:10 + BVL 1994:847 PBF 1987:383 + BVF 1994:1215 +

Läs mer

HKF 2220 HUDDINGE KOMMUNS FÖRFATTNINGSSAMLING

HKF 2220 HUDDINGE KOMMUNS FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (7) Antagen av kommunfullmäktige 2017 11 06, 24 Taxa för planverksamhet Innehåll Taxa för planverksamhet... 1 Inledning... 2 Plan- och bygglagen... 2 Bestämmelser om plantaxa... 2 Plankostnadsavtal...

Läs mer

Tillsynsplan Trollhättans Stad

Tillsynsplan Trollhättans Stad trafiknämnden Tillsynsplan trafiknämnden har ansvar att utöva tillsyn över byggnadsväsendet och strandskyddet i kommunen enligt plan- och bygglagen (PBL) och miljöbalken (MB). Denna uppgift utförs av Stadsbyggnadsförvaltningen,

Läs mer

Detaljplaneprocessen - vad är en detaljplan?

Detaljplaneprocessen - vad är en detaljplan? Detaljplaneprocessen - vad är en detaljplan? Varför har vi detaljplaner? Med en detaljplan reglerar kommunen hur mark och vatten ska användas och hur bebyggelsen ska se ut. Detaljplanen talar därför om

Läs mer

Delegationsordning Byggnadsnämnden

Delegationsordning Byggnadsnämnden Delegationsordning Byggnadsnämnden Antagen av Byggnadsnämnden 2015-03-24 40 Reviderad 2015-08-25 108 Gäller fr.o.m. 2015-09-01 1 Innehållsförteckning Syfte... 3 Delegation... 3 Delegationsförbud... 4 Anmälan

Läs mer

Plan- och bygglovstaxa samt mät- och karttaxa för Norrtälje kommun

Plan- och bygglovstaxa samt mät- och karttaxa för Norrtälje kommun TJÄNSTEUTLÅTANDE Olivera Boljanovic 1:e planarkitekt Telefon: 0176-712 09 E-post: olivera.boljanovic@norrtalje.se Dnr 2016-345.206 Till Kommunstyrelsens arbetsutskott Plan- och bygglovstaxa samt mät- och

Läs mer

Arbetsplatsens utformning

Arbetsplatsens utformning Arbetsplatsens utformning Arbetsmiljöverkets föreskrifter om ändring i Arbetsmiljöverkets föreskrifter och allmänna råd (AFS 2009:2) om arbetsplatsens utformning 2 Arbetsmiljöverkets författningssamling

Läs mer

PLAN- OCH BYGGLAGEN PBF M M

PLAN- OCH BYGGLAGEN PBF M M PLAN- OCH BYGGLAGEN PBF M M 1 Lagar, förordningar m m Källa: God inomhusmiljö- en handbok för fastighetsägare : 2 Lagar, förordningar, föreskrifter, ex Miljöbalken (1998:808) Avfallsförordningen NVFS =

Läs mer

KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Nr 421.1

KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Nr 421.1 KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Nr 421.1 Antagen/Senast ändrad Gäller från Dnr Kf 2017-10-30 138 2017-12-01 2017/623 PLANTAXA 1(5) Tekniska enheten Dnr: 2017/623 Plantaxa Bromölla kommun Antagen av kommunfullmäktige

Läs mer

DOM 2013-10-15 Stockholm

DOM 2013-10-15 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen 060107 DOM 2013-10-15 Stockholm Mål nr M 2748-13 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Växjö tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2013-02-28 i mål nr M 398-12, se bilaga

Läs mer

ÖP DP BL (Genomförande)

ÖP DP BL (Genomförande) Nyheter i Plan- och bygglag Lagen börjar gälla från 2 maj 2011. ÖP DP BL (Genomförande) Slutbesked ANSÖKAN OM LOV Besked till bygglovansökande ska lämnas inom tio veckor. Redan i bygglov ska en bedömning

Läs mer

Bygglov Det krävs vanligtvis bygglov för nybyggnad, tillbyggnad och vissa andra ändringar av en byggnad än tillbyggnad. Bygglov krävs även för andra

Bygglov Det krävs vanligtvis bygglov för nybyggnad, tillbyggnad och vissa andra ändringar av en byggnad än tillbyggnad. Bygglov krävs även för andra Lov & anmälan Bygg-, rivnings- och markåtgärder kan delas in i tre kategorier: åtgärder som kräver bygglov, rivningslov eller marklov, åtgärder som kräver anmälan och åtgärder som varken kräver lov eller

Läs mer

Delegeringsordning enligt PBL, Miljö- och byggnadsnämnden, Markaryds kommun

Delegeringsordning enligt PBL, Miljö- och byggnadsnämnden, Markaryds kommun 1 (10) Delegeringsordning enligt PBL, Miljö- och byggnadsnämnden, Markaryds kommun Antagen av Miljö- och byggnadsnämnden 2017-03-13, 32. Med stöd av 6 kap. 33 och 34 kommunallagen samt 12 kap. 5-6 plan-

Läs mer

Reigun Thune Hedström Avd för tillväxt och samhällsbyggnad

Reigun Thune Hedström Avd för tillväxt och samhällsbyggnad Cirkulärnr: 09:8 Diarienr: 09/0320 Handläggare: Avdelning: Datum: 2009-01-27 Mottagare: Rubrik: Bilagor: Reigun Thune Hedström Avd för tillväxt och samhällsbyggnad Byggnadsnämnden Fastighetsnämnden Miljönämnden

Läs mer

CIRKULÄR 14:21. Information om lagändringar gällande nya åtgärder som kan genomföras utan krav på bygglov

CIRKULÄR 14:21. Information om lagändringar gällande nya åtgärder som kan genomföras utan krav på bygglov 2014-06-04 1 (5) CIRKULÄR 14:21 Avdelningen för tillväxt och samhällsbyggnad Anna-Bie Agerberg Kommundirektörer Bygglov, nämnd Bygglov, förvaltning Bygglovchefer eller motsvarande Information om lagändringar

Läs mer

Kontrollansvariga och deras uppgifter

Kontrollansvariga och deras uppgifter Kontrollansvariga och deras uppgifter Kontrollansvarig är ett nytt begrepp i plan- och bygglagen som har ersatt begreppet kvalitetsansvarig. Den kontrollansvarige har fått utökade arbetsuppgifter vilket

Läs mer

Byggnadsnämndens beslut om delegering underlag för lokala bedömningar

Byggnadsnämndens beslut om delegering underlag för lokala bedömningar 2014-12-18 1 (13) Avdelningen för tillväxt och samhällsbyggnad Avdelningen för Juridik Germund Persson Byggnadsnämndens beslut om delegering underlag för lokala bedömningar Underlaget avser gällande regler

Läs mer

Dnr Mbn KON Tillägg till miljö- och bygglovsnämndens delegeringsordning

Dnr Mbn KON Tillägg till miljö- och bygglovsnämndens delegeringsordning Bygg- och miljöförvaltningens förslag 1 (6) 2011-05-31 Dnr Mbn 2011-455 KON Tillägg till miljö- och bygglovsnämndens delegeringsordning Med stöd av 6 kap. 33 kommunallagen uppdrar miljö- och bygglovsnämnden

Läs mer

Protokoll OVK 1 Obligatorisk Ventilationskontroll

Protokoll OVK 1 Obligatorisk Ventilationskontroll B1 Fastighetsbeteckning Referensnummer Protokoll OVK 1 Obligatorisk Ventilationskontroll Fläktar och aggregat som ingår i det samhörande systemet Systemnummer Internt byggnadsnr Systemtyp Bes kat(0-2)

Läs mer

Kontrollplan för små åtgärder och ändringar

Kontrollplan för små åtgärder och ändringar Kontrollplan för små åtgärder och ändringar Information om små åtgärder och ändringar Enligt plan- och bygglagen samt plan- och byggförordningen finns det ett flertal byggåtgärder som normalt sett inte

Läs mer

Konsekvensutredning OVK 3

Konsekvensutredning OVK 3 Konsekvensutredning OVK 3 Ändring av s föreskrifter och allmänna råd (2011:16) om funktionskontroll av ventilationssystem och certifiering av sakkunniga funktionskontrollanter Konsekvensutredning OVK

Läs mer

Luftbehandling Funktion och underhåll

Luftbehandling Funktion och underhåll Luftbehandling Funktion och underhåll Leif Håkansson TAC Svenska AB Självdrag, S - 20 o C 25 o C Funktionen bygger på att varm luft är lättare än kall luft och härigenom vill stiga uppåt och drag skapas.

Läs mer

Litteratur/Kunskapskrav inför certifiering som sakkunnig funktionskontrollant, enligt BFS 2011:16 OVK 1 med ändringar.

Litteratur/Kunskapskrav inför certifiering som sakkunnig funktionskontrollant, enligt BFS 2011:16 OVK 1 med ändringar. 2012-03-14 1(5) Litteratur/Kunskapskrav inför certifiering som sakkunnig funktionskontrollant, enligt BFS 2011:16 OVK 1 med ändringar. Dokumenten nedan är tillåtna hjälpmedel vid skriftligt prov (tentamen).

Läs mer

BRANDSKYDD RÄTT UTFÖRT Från projektering till färdig byggnad. Malin T. Vester Bengt Dahlgren AB

BRANDSKYDD RÄTT UTFÖRT Från projektering till färdig byggnad. Malin T. Vester Bengt Dahlgren AB BRANDSKYDD RÄTT UTFÖRT Från projektering till färdig byggnad Malin T. Vester Bengt Dahlgren AB Målsättning Minska antalet fel under byggtid Minska kostnader för åtgärdande av fel Bättre möjlighet att hålla

Läs mer

Förslag: Vägledning och underlag för hantering av energifrågan i byggprocessen enligt PBL

Förslag: Vägledning och underlag för hantering av energifrågan i byggprocessen enligt PBL Förslag: Vägledning och underlag för hantering av energifrågan i byggprocessen enligt PBL I figurerna nedan visas övergripande förslag på hur energifrågan kan hanteras i byggprocessen och hur ansvarsfördelningen

Läs mer

Två takkupor Komplementbyggnad Komplementbostadshus. anordning för ventilation i byggnader en anläggning för VA i en byggnad eller inom en tomt

Två takkupor Komplementbyggnad Komplementbostadshus. anordning för ventilation i byggnader en anläggning för VA i en byggnad eller inom en tomt Sid 1 (4) Anmälan om ej bygglovpliktig åtgärd Datum 613 81 Oxelösund.... miljo@oxelosund.se, 0155-380 00 Fastighet Fastighetsbeteckning Tidplan Datum för planerad byggstart Planerad byggtid, månader Ärende

Läs mer

Kommunkontoret, Bergsjö Måndagen den 16 april 2018 kl. 08:00 11:50

Kommunkontoret, Bergsjö Måndagen den 16 april 2018 kl. 08:00 11:50 NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 Sida Plats och tid Kommunkontoret, Bergsjö Måndagen den 16 april 2018 kl. 08:00 11:50 Beslutande Carin Walldin (S) Ordförande Ola Wigg (S) Anders

Läs mer

Informationshanteringsplan

Informationshanteringsplan Informationshanteringsplan Myndighetsnämnden Antagen av myndighetnämnden den 2015-02-09 19 Ersätter Allmänna handlingar ska alltid hanteras på ett sätt som säkerställer handlingens beständighet och som

Läs mer

Referens nr: Plats för stämpel. Flerbostadshus. Besiktnings resultat. Ombesiktning datum 1 2 2015-01-27 EG 2021-01-27 B1

Referens nr: Plats för stämpel. Flerbostadshus. Besiktnings resultat. Ombesiktning datum 1 2 2015-01-27 EG 2021-01-27 B1 Referens nr: Plats för stämpel -008 A Besiktningsprotokoll Funktionskontroll av ventilationssystem enligt BFS 0:6 OVK A - Byggnad Fastighetsbeteckning Byggnadens adress Postnr Ekhagsvägen 0 0 0 Byggnadsägaren

Läs mer

Anmälan om drift av förskola, fritidshem och skola

Anmälan om drift av förskola, fritidshem och skola Sid 1 (4) Anmälan om drift av förskola, fritidshem och skola 613 81 Oxelösund * = Obligatorisk uppgift 0155-380 00 Drift av förskola, fritidshem och skola enligt 38 förordning (1998:899) om miljöfarlig

Läs mer

Frågor och svar till webbseminarium byggsanktioner och viten, 29 mars 2012

Frågor och svar till webbseminarium byggsanktioner och viten, 29 mars 2012 2012-03-28 Kompetensinsatser gällande ny plan- och bygglag M 2010:01 Frågor och svar till webbseminarium byggsanktioner och viten, 29 mars 2012 Fråga 1: I 58 anges att tiden för utdömande av byggsanktionsavgiften

Läs mer

Matos från restaurang, Grev Turegatan 22

Matos från restaurang, Grev Turegatan 22 Miljöförvaltningen Hälsoskyddsavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2016-03-23 Handläggare Charlotte Larsson Telefon: 08-508 28 871 Till Miljö- och hälsoskyddsnämnden 2016-04-12 p. 8 Matos från restaurang,

Läs mer

Bättre inomhusklimat i skolor och bostäder

Bättre inomhusklimat i skolor och bostäder Bättre inomhusklimat i skolor och bostäder är det möjligt? Svensk Ventilation Britta Permats Vision: Ett energieffektivt och hälsosamt inomhusklimat för alla Innemiljön -Hur ser det ut idag? 1,2 miljoner

Läs mer

Tillsynsplan Byggenheten Lomma kommun

Tillsynsplan Byggenheten Lomma kommun Tillsynsplan Byggenheten Lomma kommun Inledning Miljö - och byggnadsnämnden ansvarar för frågor om lov, besked och tillsyn enligt plan -och bygglagen. Miljö- och byggnadsnämnden ska verka för en god byggnadskultur

Läs mer

Anmälan måste vara skriftlig och tillsammans med den ska du skicka:

Anmälan måste vara skriftlig och tillsammans med den ska du skicka: 1 (2) Eldstad/Rökkanal Innan du installerar en eldstad eller liknande ska du som fastighetsägare göra en anmälan till bygglovsavdelningen. Följande arbeten kräver en anmälan: nyinstallation av rökkanal

Läs mer

Fastighet, ärende och sökande Instruktioner, steg 1 och 2 1. Moment Kontrollant Referens Metod Intyg Notering Datum Sign.

Fastighet, ärende och sökande Instruktioner, steg 1 och 2 1. Moment Kontrollant Referens Metod Intyg Notering Datum Sign. Kontrollplan för små åtgärder och ändringar Information om små åtgärder och ändringar Enligt plan- och bygglagen samt plan- och byggförordningen finns det ett flertal byggåtgärder som normalt sett inte

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Blad 1 (5) Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden 2008-05-14. Hans Hedström Lena Andersson. miljö- och hälsoskyddsinspektör BEVIS

Sammanträdesprotokoll Blad 1 (5) Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden 2008-05-14. Hans Hedström Lena Andersson. miljö- och hälsoskyddsinspektör BEVIS Sammanträdesprotokoll Blad 1 (5) Plats och tid Kommunhuset rum 293 kl 13.15-13.40 Beslutande Catharina Fredriksson Torbritt Bökman Berit Karlsson Birgitta Luoto Arne Algothsson Jan Widegren Bo Höglander

Läs mer

Anmälan om att starta skola eller förskola

Anmälan om att starta skola eller förskola Introduktion I Anmälan enligt 38 förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd (SFS 1998:899). Anmälan ska ha inkommit till miljö- och stadsbyggnadskontoret senast 6 veckor innan lokalen tas i

Läs mer

Byggnadsnämndens beslut om delegering med senaste ändring 1 januari 2018

Byggnadsnämndens beslut om delegering med senaste ändring 1 januari 2018 Byggnadsnämndens beslut om delegering med senaste ändring 1 januari 2018 Med stöd av 6 kap 33 och 34 kommunallagen, KL samt 12 kap 6 plan- och bygglagen, PBL beslutar byggnadsnämnden att i nedan redovisade

Läs mer

Avsnitt 2 Boverkets allmänna råd om funktionskontroll av ventilationssystem (OVK)

Avsnitt 2 Boverkets allmänna råd om funktionskontroll av ventilationssystem (OVK) Avsnitt 2 Boverkets allmänna råd om funktionskontroll av ventilationssystem (OVK) I detta avsnitt finns allmänna råd markerade i en ruta. Till dessa allmänna råd finns det kommenterande texter. 2.1 Vem

Läs mer

Bättre inomhusklimat i skolor och bostäder

Bättre inomhusklimat i skolor och bostäder Bättre inomhusklimat i skolor och bostäder är det möjligt? Svensk Ventilation Britta Permats Vision: Ett energieffektivt och hälsosamt inomhusklimat för alla Innemiljön -Hur ser det ut idag? 1,2 miljoner

Läs mer

Boverket. Regelsamling för funktionskontroll av ventilationssystem, OVK

Boverket. Regelsamling för funktionskontroll av ventilationssystem, OVK Boverket Regelsamling för funktionskontroll av ventilationssystem, OVK 2008 Regelsamling för funktionskontroll av ventilationssystem, OVK Boverket 2008 Titel: Regelsamling för funktionskontroll av ventilationssystem

Läs mer

Kemikaliebelastning i bostäder En sammanställning av ovk, Asbest, pcb och radon

Kemikaliebelastning i bostäder En sammanställning av ovk, Asbest, pcb och radon Sida 1 av 5 2012-12-16 Kemikaliebelastning i bostäder En sammanställning av ovk, Asbest, pcb och radon Utdrag ur Boverkets allmänna råd om funktionskontroll av ventilationssystem (OVK) Vem ansvarar för

Läs mer