Kommunstyrelsen Budgethandling 2015

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Kommunstyrelsen Budgethandling 2015"

Transkript

1 Kommunstyrelsen Budgethandling [Skriv text]

2 Innehållsförteckning Övergripande uppdrag 3 Kommunstyrelsens uppdrag 12 Medarbetare 22 Ekonomi 23 Sida 2 (23)

3 ÖVERGRIPANDE UPPDRAG Generella uppdrag till samtliga nämnder och bolag Ett förslag på ny koncernstruktur har överlämnats till politiken från tjänstemännen. Samtliga beslut är ännu ej fattade. Dessa beslut kan komma att påverka ansvarsområdena framöver. Efter att kommunfullmäktige antog sitt budgetdokument har fullmäktige beslutat om en ny organisation för kommande mandatperioden. Den nya organisationen innebär att samhällsbyggnadsfrågor från och med flyttas ansvarsmässigt till kommunstyrelsens område. Ett arbete med att integrera de två förvaltningarna pågår. För att kunna finna bästa möjliga organisation behöver ett antal aktiviteter genomföras för att skapa en grund för en bättre organisation. Kopplat till detta behöver visionsarbetet göras klart. Förvaltningen ser över strukturerna för sitt arbete inte minst via IT-verktyg, t ex ärendehanteringssystem, ledningssystem, e- tjänster. Visionsarbete 2035 genomfört klart Ärendehanteringssystem infört klart Ledningssystem infört klart Sida 3 (23)

4 ÖVERGRIPANDE UPPDRAG Generella uppdrag till samtliga nämnder och bolag Marknadsföringsplan. Marknadsföringsplanen ska fortsätta verkställas. Som kommun konkurrerar vi om både boende och företag och det är en situation som kommer bestå. Detta är i grunden positivt då det gör att vi hela tiden måste arbeta för att bli bättre. Vi ser att alla nämnder och bolag ska vara verksamma i detta arbete tillsammans med externa intressenter Den marknadsföringsplan som tagits fram kommer att verkställas. Effekten av genomförandet är att i ett första skede sätta Tjörn på kartan hos målgrupper som funderar på att bosätta sig i Göteborgsområdet. I ett senare skede att öka inflyttningen till Tjörns kommun. Utöver detta vill vi marknadsföra Tjörn för att locka till kommunen företagsetableringar. Öka antalet nya företag som startats per 1000 invånare i kommunen från dagens 7,84 (Nyföretagarbarometern, 2014) Tjörn ska få en högre ranking hos Göteborgare i åldern år som tänkbar plats att flytta till. 7,9 8 8,1 Plats 6 Plats 5 Behålla plats 5 Antal invånare ökar 0,5 % 1 % 1 % Sida 4 (23)

5 ÖVERGRIPANDE UPPDRAG Generella uppdrag till samtliga nämnder och bolag Kundservice. Samtliga förvaltningar ska förbättra servicenivån för våra medborgare och kunder. I översynen ska också undersökas vilka tjänster som kan utföras av Tjörns kundcenter för att på så sätt öka tillgängligheten till våra tjänster. I förnyelsearbetet ingår också att se över hur e-servicen rent generellt kan förbättras och på det sättet öka tillgängligheten. Med en utvecklad e-service vill vi även effektivisera arbetssätt och informationshantering. En väg in. Den effekt kommunstyrelsen vill uppnå är bättre service till invånare och besökare och att förvaltningen och politiker skall förbättra tillgängligheten och bemötandet. Kundcenter ska utvecklas ytterligare med målet att majoriteten av ärenden och frågor som ställs till kommunen klaras av i kundcenter. För att kunna göra detta behövs en bra struktur. När det gäller e-tjänster avses så kallade äkta e-tjänster där tjänsten inte bara är ett gränssnitt mot kund utan verkligen effektiviserar genom att samverka och integrera med verksamhetssystem. Ett delmål är att kommunen kommer att kunna etablera någon/några med koppling till det nya ärendehanteringssystemet och utöver det handlar det om vilka resurser som tillsätts för att skapa fler. Förbättra faktorn Bemötande och tillgänglighet i medborgarundersökningen från dagens 54 (våren 2014). Fler e-tjänster införs Förstudie för En väg in klart Genomförande projekt En väg in påbörjat Del 1 klar Del 2 klar Sida 5 (23)

6 ÖVERGRIPANDE UPPDRAG Generella uppdrag till samtliga nämnder och bolag Väl fungerande kommunikationer. Ett mycket tydligt önskemål från framför allt våra yngre medborgare och våra pendlare är att kommunikationerna ska fungera väl. Man vill ta sig runt till olika aktiviteter, skolor och vänner både inom Tjörn men även utanför Tjörn. Detta är något vi måste uppmärksamma och ta till oss. Detta är en fråga som på ett eller annat sätt berör många av våra kommunala verksamheter. Därför måste en rejäl inventering av behoven av kommunikationer göras ur ett brett perspektiv. En hel del är gjort men detta arbete måste fortsätta. De effekter som kommunstyrelsen vill nå med målet är tätare och snabbare kommunikationer inom såväl Tjörns kommun som arbetsmarknadsområdet. I dialog med grannkommuner arbeta med att förbättra infrastruktur och kommunikation. Inventering av behoven av kommunikationer genomförs under året genom en Transportstrategi som är ett följduppdrag från ÖP 2013 Mötesplats Grohed blir finansierad i regional investeringsplan Åtgärdsvalsstudie Myggenäs korsväg finansieras i den regionala planen. Kommunen har stöttat uppstart av bredbandsföreningar klart klart klart klart Sida 6 (23)

7 ÖVERGRIPANDE UPPDRAG Generella uppdrag till samtliga nämnder och bolag Hållbar utveckling i flera perspektiv. När vi nu skapat förutsättningarna för tillväxt på Tjörn är det viktigt att detta sker med en hållbar utveckling. Hållbar utveckling är att använda människans och naturens resurser medvetet och balanserat. Det görs genom att ta hänsyn till såväl sociala som miljömässiga och ekonomiska förutsättningar. Detta ska vara en ledstjärna i allt kommunalt arbete. De effekter som kommunstyrelsen förväntar av denna hållbara utveckling är en mer miljövänlig fordonsflotta samt att de ekologiska livsmedlen blir en allt större del av maten som kommunens kunder äter. Matsvinn, oaktat var det uppkommer, måste minska av såväl miljömässiga som ekonomiska skäl. Det svinn som uppkommer vid Tjörns kommuns verksamheter, äldreboenden, skolor med flera, skall därför minska till hälften under en treårsperiod. Andel miljöbilar ökar från dagens 49 %* 55 % 60 % 65 % Andel ekologiska livsmedel ökar från 20 % 23 % 26 % dagens 9% Minskning av matsvinn jmf med % 30 % 50 % Antal hushåll som lämnar matavfall öka från 2013 års antal på *enl definitionen utsläpp mindre är 120 gram co2/km Sida 7 (23)

8 ÖVERGRIPANDE UPPDRAG Generella uppdrag till samtliga nämnder och bolag Företagsklimat. I olika mätningar kan vi se att Göteborgsregionen generellt ligger dåligt till när man mäter klimatet hos företagare. Detta är inte långsiktigt hållbart och Tjörn måste ta sitt ansvar för att komma till rätta med detta. Vi är beroende av investeringar och företagande för att klara välfärden. Därför ska Tjörns kommun, trots att vi är och kommer att vara en kommun man pendlar ifrån, ha det bästa klimatet för företagare. Detta är ett ambitiöst mål som kräver att många nämnder, styrelser, förvaltningar och andra engagerar sig. Tjörn fortsätter att klättra rejält på rankinglistorna och det ska vi vara stolta över men inte slå oss till ro med. De effekter som kommunstyrelsen förväntar sig är fler företag samt att kommunen upplevs som företagsvänlig. Vidare förväntas att kommunen stiger i de rankinglistor som görs. Tjörns plats i Svenskt näringslivs ranking över kommunalt företagsklimat ökar från plats 72 (våren 2014) NKI* i insiktsmätningen ökar från värdet 61 som Tjörn hade *NKI= Nöjd Kund Index Sida 8 (23)

9 ÖVERGRIPANDE UPPDRAG Generella uppdrag till samtliga nämnder och bolag Bemötande. En av de kanske viktigaste framgångsfaktorerna är på vilket sätt alla medarbetare i vår kommun möter våra invånare, företag och besökare. Denna fråga är delegerad till tjänstemännen men uppföljning ska kontinuerligt ske genom mätningar. et är att i mätningarna ska Tjörns kommun redovisa ett klart bättre resultat än snittet regionalt och nationellt. Det är också viktigt att befogenheter följer med ansvaret vilket medarbetarenkäten tydligt visade. Här är det också viktigt att politiker är föredömen, både i bemötandet mot allmänheten men även mot vår personal. Den effekt kommunstyrelsen vill uppnå är bättre service till invånare och besökare och att förvaltningen och politiker skall förbättra tillgängligheten och bemötandet. Förbättra faktorn Bemötande och tillgänglighet i medborgarundersökningen från dagens 54 (våren 2014). Ett värdegrundsarbete genomförs Resultat i telefon och mejlundersökningar Klart Förbättras med 50 % Förbättras med 50 % Förbättras med 50 % Sida 9 (23)

10 ÖVERGRIPANDE UPPDRAG Generella uppdrag till samtliga nämnder och bolag Att jämföra oss med andra. Nämnderna ska utifrån kommunfullmäktiges inriktningsmål producera och precisera nämndspecifika mål och detaljbudgetar. Nämnderna ska också formulera effektmål som gör att målen kan följas upp och utvärderas. Det är önskvärt att dessa mål så långt som möjligt formuleras på ett sätt som gör att vi själva kan mäta över tid i delårsbokslut och årsbokslut. Det ska också vara möjligt så långt det går att jämföra oss med andra. Utifrån de mål som beslutas av nämnderna ska sedan tjänstemännen besluta hur arbetet ska genomföras. Den effekt kommunstyrelsen vill uppnå är att förvaltningen och styrelsen kan jämföra sig med best practice, i förlängningen ska detta leda till nöjdare invånare. Tjörn använder Kommunens Kvalitet i Korthet (KKiK) och andra jämförelser för att målsätta verksamheterna. Några exempel är så kallade öppna jämförelser inom företagsklimat, socialtjänst, skola samt trygghet och säkerhet. Medborgarundersökningens NRI* på 65 skall öka (våren 2014) Ledningssystem införs för att kunna strukturera mål och uppföljningsarbetet Klart *NRI= Nöjd Region Index Sida 10 (23)

11 KOMMUNSTYRELSEN Vision: Tjörn ska vara möjligheternas ö. Uppdrag åt kommunstyrelsen Kommunstyrelsen ska tillsammans med övriga nämnder fortsätta arbetet med att förkorta handläggningstider och förbättra informationen om hur ärenden hanteras. I detta uppdrag ingår att förenkla blanketter, information och allt annat som underlättar för våra medborgare att ha kontakt med Tjörns kommun. Antalet e-tjänster ska öka. Detta uppdrag ligger på samtliga nämnder men samordnas från kommunstyrelsen. Konkreta förslag ska redovisas för kommunstyrelsen vid två tillfällen under året. Den effekt kommunstyrelsen vill uppnå är nöjdare invånare som upplever snabb och korrekt handläggning med ett gott bemötande och god tillgänglighet. Förstudie En väg in färdigställs klar Genomförande projekt En väg in påbörjat Del 1 Del 2 klar klar En app med flera tjänster i bruk Fler metoder för medborgardialog införs Öka faktorn Information i medborgarundersökningen från dagens indexvärde 55 (våren 2014) Sida 11 (23)

12 Uppdrag åt kommunstyrelsen Tillsammans med bolagen och andra intressenter intensifiera arbetet med förbättrade kommunikationer. Detta uppdrag innefattar såväl fasta förbindelser, kollektivtrafik, pendlarparkeringar och så vidare. De effekter som kommunstyrelsen vill nå med målet är tätare och snabbare kommunikationer inom såväl Tjörns kommun som arbetsmarknadsområdet. Öka faktorn kommunikationer i medborgarundersökning från dagens 52 (våren 2014) Förbättra värdet på företagens attityder mot vägnät, tåg och flygförbindelser som mäts i Svenskt Näringsliv studie över företagsklimat. Öka från dagens värde på 2,87 (våren 2014) ,9 3,0 3,2 Sida 12 (23)

13 Uppdrag åt kommunstyrelsen Kommunstyrelsen får i uppdrag att revidera Tjörns kommuns styrmodell. Kommunstyrelsen önskar en revidering av styrmodellen vilket också leder till en reviderad budget och uppföljningsprocess. Styrmodellen är en viktig grund för det ledningssystem som förvaltningen fått i uppdrag att införa. Reviderad styrmodell antas Klart Sida 13 (23)

14 Uppdrag åt kommunstyrelsen Mer exploateringsmark för bostäder, industri och handel ska köpas. Detta uppdrag är prioriterat. De effekter som kommunstyrelsen vill nå med målet är att kunna vara väl förberedda inför kommande förfrågningar gällande exploatering av mark, både vad gäller bostäder och verksamheter. För att kunna göra detta krävs dels inköp av strategisk mark och dels att planarbete över vissa, inte minst verksamhetsområden, görs klart till och med före det finns intressenter. Förvärva markområden för bostäder och verksamheter Initiera detaljplaner för kommunal mark Faktorn Bostäder i medborgarundersökningen ökar från dagens 49 (våren 2014) Öka antalet nya företag som startats per 1000 invånare i kommunen från dagens 7,84 (Nyföretagarbarometern, 2014) ,7 7,6 7,5 Sida 14 (23)

15 Uppdrag åt kommunstyrelsen Kommunstyrelsen ska via kansliet koordinera arbetet med att genomföra de aktiviteter som föreslås i kommunikationsplanen för att nå ut med budskapet om de nya bostads- och industritomter som blir klara under de kommande åren. Arbetet berör kommunens samtliga nämnder och styrelsers verksamhetsområden. Styrelsen ska löpande informeras om detta arbete. Effekten av genomförandet av marknadsföringsplan är att i ett första skede sätta Tjörn på kartan hos målgrupper som funderar på att bosätta sig i Göteborgsområdet. I ett senare skede att öka inflyttningen till Tjörns kommun. Utöver detta vill vi marknadsföra Tjörn för att locka till kommunen företagsetableringar. Utöka antalet invånare 0,5% 1 % 1 % Antalet nya företag ska öka varje år. Under 2013 tillkom 119 nyregistrerade företag på Tjörn Tjörn ska få en högre ranking hos Göteborgare i åldern år som tänkbar plats att flytta till Plats 6 Plats 5 Behålla plats 5 Sida 15 (23)

16 Uppdrag åt kommunstyrelsen Fortsätta det kommunövergripande arbetet kring medborgardialog, till exempel Cultural planning. Metoder som, i dialog med medborgare, kultur- och föreningsliv, organisationer, näringsliv med flera, stärker en nytänkande, demokratisk och hållbar samhällsutveckling. Styrelsen ska arbeta för en hållbar samhällsutveckling. Detta görs genom ett fortsatt förvaltningsövergripande arbete enligt metoden Cultural Planning. Dialoger och kartläggningar enligt metoden ska resultera i större kunskap om de resurser vi har att tillgå, ökad delaktighet och flera invånare. De effekter som kommunstyrelsen vill nå med målet är att möta och ta del av invånarnas synpunkter. Vid samhällsplaneringen används metoden Cultural planning. Även andra metoder för medborgardialog ska utvecklas. Invånarna skall därmed känna att de har inflytande och kan påverka kommunens utveckling. Deltar i planerade culture planning aktiviter. Öka faktorn Påverkan i medborgarundersökningen från dagens 36 Öka Nöjd Inflytande Index i medborgarundersökningen från dagens 36 (våren 2014). Svarar på frågan, hur väl möjliggör kommunen för medborgarna att delta i kommunens utveckling Fler metoder för medborgardialog införs Sida 16 (23)

17 Uppdrag åt kommunstyrelsen Kommunstyrelsen ska samordna och i samverkan med socialnämnden, kultur- och fritidsnämnden och barn- och utbildningsnämnden starta en familjecentral på östra Tjörn och senare starta en familjecentral på västra Tjörn. Den effekt som kommunstyrelsen vill nå med målet är att skapa goda förutsättningar för ett gott liv för barn och familjer på Tjörn. En familjecentral på östra Tjörn öppnas Klart Sida 17 (23)

18 Uppdrag åt kommunstyrelsen En avrapportering av vilka kvalitetsdeklarationen som nämnderna inför ska ske till kommunstyrelsen en gång per halvår även fortsättningsvis. Inom kommunstyrelsens verksamhetsområde ska minst två nya kvalitetsdeklarationer tas fram under. De effekter som kommunstyrelsen vill nå med målet är att kommunens invånare vet vad de kan förvänta för leverans från kommunen och att invånarna i förlängningen blir nöjda med Tjörns kommuns verksamheter. Minst två nya deklarationer införs under Öka Nöjd Medborgar Index från Medborgarundersökningen från dagens 52 (våren 2014). Måttet avser hur väl invånarna kommunens verksamheter motsvarar deras förväntningar. Införande av kvalitetsdeklaration inom uppdraget Tjänsteman i beredskap (TIB) Sida 18 (23)

19 Uppdrag åt kommunstyrelsen Alla ska ha möjlighet att få såväl naturupplevelser som välbefinnande, social gemenskap och ökad kunskap om natur och miljö. Kultur- och fritidsnämnden har i uppdrag att ta fram en handlingsplan för friluftslivet i samverkan med kommunstyrelsen och samhällsbyggnadsnämnden. Kommunstyrelsen ska samverka i detta arbete. De effekter som kommunstyrelsen vill nå med målet är att invånarna ska få ökad kunskap om samt tillgång till natur och miljö för välbefinnande och social gemenskap. Kommunledningsförvaltningen avsätter resurser att delta i arbetet med en handlingsplan för friluftslivet. Deltar Deltar Deltar Sida 19 (23)

20 Medarbetare Tjörns kommun ska vara en arbetsgivare som är attraktiv och lockar bra och kunnig personal. De nya lönekriterierna har använts i årets löneöversyn, både i lönesamtal och i medarbetarsamtal. Med de nya kriterierna har det blivit tydligare hur lönen kopplas till kommunens övergripande mål bland annat inom områden som bemötande och samarbete/samverkan. Riktlinjer för kompetensbaserad rekrytering har tagits fram och presenterats för samtliga chefer. Syftet med dessa riktlinjer är att ge chefer stöd i rekryteringsarbetet och att vi kvalitetssäkrar rekryteringsprocessen och ger alla sökande ett likvärdigt bemötande. Nyckeltal kommunkansliet Kommunkansliet Prognos Prognos Årsarbetare 68 66,7 60,7 Sjuktal, % 3,0 % 3,5 % 2,0 % Antal tillsvidareanställda Antal visstidsanställda Medelålder 45 44,6 46,4 Genomsnittlig sysselsättningsgrad 97 % 96,9 % 97,1 % Antalet årsanställda 2014 inom kommunkansliet har ökat jämfört med Ökningen beror framförallt på rekrytering av dagtidsstyrka till räddningstjänsten där man ökat med 6 brandmän och en assistent. Övrig ökning beror på dubblering av tjänster då anställda slutat och nyanställda lärs upp. Sjukfrånvaron har ökat något beroende på längre sjukdomsfall inom ekonomiavdelningen, personalavdelningen och på kansliet. Flera av dessa anställda har kommit tillbaka i arbete under hösten. En ökning av antalet anställda inom kansliet kommer att ske under då personalen från samhällsbyggnadsförvaltningen förs över till kommunstyrelsen, totalt 63 personer. Sida 20 (23)

21 Ekonomi Prestation och resultat i fokus. Under ska ett ledningssystem införas som ska stödja både budget- och uppföljningsprocessen. K-kansliets Intäkter Kostnader Resultat Kommunavd+kom.gem Externa Interna Summa Externa Interna Summa Summa bidrag Stab Överförm Information Exploater IT Personal Ekonomi Räddning Komm.gem Oförutsett Summa Sida 21 (23)

22 Spec budget Kommun- Kommun- Kommungemensamt/Oförutsedda kostnader Intäkter Kostnader bidrag bidrag 2014 Projekt Barn & Unga Ers Akvarellmuseet GR Turistsamarbete/S:a Bohuslän SKL Kommunförbund Samordningsförbundet/Finsam EU-proj Terra et Mare EU-proj Åtta fjordar Kfi / Förv.högskolan West Sweden Budget/konsumentrådgivn Ung Kraft Feriarbetare (ingick i budget för Ung Kraft 2013) Intraprenad Tubberödshus Medarbetarenkät Strandstädning Färja Hakefjord & Tjörn hyresint/kap.kostn Medborgarundersökning Fiskeområde Bohuslän Övriga årsavgifter mm Kapitalkostnad Säbygården p-pl Evenemangskostnader Soltak Avveckling UCT (ingick i oförutsett 2014) Gamla detaljplaner Övrigt, ej specat Summa kommungemensamt Oförutsedda kostnader Summa totalt Sida 22 (23)

23 Resultaträkning Budget Budget Bokslut (tkr) K-gem, K-kansli INTÄKTER Externa intäkter Interna intäkter Summa intäkter KOSTNADER Personalkostnader Externa kostnader Kapitalkostnader Interna kostnader Summa kostnader Resultat Kommunbidrag Avvikelse Förändring av interna/externa kostnader beror på flytt av kostnader till internt på kommungemensamt. I bokslut 2013 ingår kostnader och kommunbidrag för kommunstyrelsen. Sida 23 (23)

Kommunstyrelsen Budgethandling 2014

Kommunstyrelsen Budgethandling 2014 Kommunstyrelsen Budgethandling [Skriv text] Innehållsförteckning Övergripande uppdrag 3 Kommunstyrelsens uppdrag 12 Medarbetare 22 Ekonomi 23 Sida 2 (25) ÖVERGRIPANDE UPPDRAG Generella uppdrag till samtliga

Läs mer

Kommunstyrelsens budgetdokument år 2013

Kommunstyrelsens budgetdokument år 2013 Kommunstyrelsens budgetdokument år 2013 Tjörn Möjligheternas ö Ingress Kommunkansliet är kommunstyrelsens förvaltning och ska i denna roll utgöra den politiska ledningens verktyg för styrning och ledning

Läs mer

Kommunstyrelsens Budgetdokument 2011

Kommunstyrelsens Budgetdokument 2011 Kommunstyrelsens Budgetdokument 2011 Tjörn Möjligheternas ö Ingress Kommunkansliet är kommunstyrelsens förvaltning och ska i denna roll utgöra den politiska ledningens verktyg för styrning och ledning

Läs mer

BUDGET 2013 Preliminära ramar 2014-2015 Investeringsbudget 2013 samt plan för investeringar 2014-2017

BUDGET 2013 Preliminära ramar 2014-2015 Investeringsbudget 2013 samt plan för investeringar 2014-2017 [Budget 2013] Bild från Nordviksgärde, det nya bostadsområdet i Skärhamn BUDGET 2013 Preliminära ramar 2014-2015 Investeringsbudget 2013 samt plan för investeringar 2014-2017 Möjligheternas Ö Tjörns kommun

Läs mer

I valet 2014 fick vi väljarnas förtroende att ta ansvar för Tjörns kommun.

I valet 2014 fick vi väljarnas förtroende att ta ansvar för Tjörns kommun. BUDGET 2015 Preliminära ramar 2016-2017 Investeringsbudget 2015 samt plan för investeringar 2016-2019 1 Inledning I valet 2014 fick vi väljarnas förtroende att ta ansvar för Tjörns kommun. Våra fem partier

Läs mer

Möjligheternas Ö Tjörns kommun

Möjligheternas Ö Tjörns kommun 1 Illustration bostadsområdet Rönnängs brygga. BUDGET 2014 Preliminära ramar 2015-2016 Investeringsbudget 2014 samt plan för investeringar 2015-2018 Möjligheternas Ö Tjörns kommun 2 Inledning I valet 2010

Läs mer

Kommunstyrelsens budgetdokument 2010

Kommunstyrelsens budgetdokument 2010 Kommunstyrelsens budgetdokument 2010 Tjörn Möjligheternas ö Ingress Kommunkansliet är kommunstyrelsens förvaltning och ska i denna roll utgöra den politiska ledningens verktyg för styrning och ledning

Läs mer

Bokslutsdialog. Barn- och utbildningsnämnden. Möjligheternas ö Barn- och Utbildningsnämnden

Bokslutsdialog. Barn- och utbildningsnämnden. Möjligheternas ö Barn- och Utbildningsnämnden Bokslutsdialog Barn- och utbildningsnämnden 2016-02-26 Barn- och Utbildningsnämnden Organisation Barn- och utbildningsnämnden Antal årsarbetare 372,2 Stab Barn- och utbildning Förvaltningschef Resurscentrum

Läs mer

Kultur- och fritidsnämndens detaljbudget 2018

Kultur- och fritidsnämndens detaljbudget 2018 Kultur- och fritidsnämndens detaljbudget 2018 Kultur- och fritidsnämnden ansvarar för kommunens bibliotek, kulturverksamhet, Cultural planning, kultur- och fritidscentra (öppen och riktad verksamhet),

Läs mer

Strategiska planen

Strategiska planen Strategiska planen 2015 2020 Strategisk plan Datum för beslut: 2015-04-08 Kommunledningskontoret Reviderad: Beslutsinstans: Giltig till: 2020 Innehållsförteckning 1. Så styrs Vännäs kommun... 4 2. Vad

Läs mer

Handbok för det interna miljömålsarbetet

Handbok för det interna miljömålsarbetet Handbok för det interna miljömålsarbetet Sida 1 av 7 Gemensamma mål för en gemensam framtid I Sverige har vi beslutat om sexton nationella miljömål. De anger riktningen på arbetet mot ett hållbart samhälle.

Läs mer

Verksamhetsplan 2019 Kommunstyrelsen 1 (2) Verksamhetsplan Kommunstyrelsen 2019

Verksamhetsplan 2019 Kommunstyrelsen 1 (2) Verksamhetsplan Kommunstyrelsen 2019 Verksamhetsplan 2019 Kommunstyrelsen 1 (2) Verksamhetsplan 2019 Kommunstyrelsen 2019 2 (7) Innehållsförteckning 1 Nämndens uppdrag...3 2 Mål och aktiviteter...3 2.1 Effektmål...3 2.2 Aktiviteter...4 3

Läs mer

1 (5) Delårsrapport Kommunstyrelsen. Datum Delårsrapport Kommunstyrelsen Tertial

1 (5) Delårsrapport Kommunstyrelsen. Datum Delårsrapport Kommunstyrelsen Tertial Delårsrapport 1-2016 1 (5) Kommunstyrelsen Datum 2016-05-18 Delårsrapport 1-2016 Kommunstyrelsen Tertial 1 2016 2 (5) 1 Årsprognos för nämndens driftresultat Årsprognos för nämndens driftresultat För kommunledningsförvaltningen

Läs mer

Fler medborgare och mer demokrati!

Fler medborgare och mer demokrati! Fler medborgare och mer demokrati! Cultural Planning som metod för samhällsutveckling på Tjörn Tjörns Kommun Ligger på en ö ca en timme norr om Göteborg 15 000 invånare vintertid, 40 000 invånare sommartid

Läs mer

Verksamhetsplan. Kommunstyrelse 2018

Verksamhetsplan. Kommunstyrelse 2018 Verksamhetsplan Kommunstyrelse 2018 Innehållsförteckning Nybro kommuns vision & mål...3 Verksamhetsidé... 4 Budget... 6 Organisation... 7 Mål... 8 Prioriterade områden & strategiska åtgärder... 9 2 Nybro

Läs mer

2016 är dansens år. Budget 2016 för kultur- och fritidsnämnden. Evike Sandor, förvaltningschef

2016 är dansens år. Budget 2016 för kultur- och fritidsnämnden. Evike Sandor, förvaltningschef 2016 är dansens år Budget 2016 för kultur- och fritidsnämnden Evike Sandor, förvaltningschef 2015-10-01 1 Innehåll Inriktningsmål och prioriterade mål för kultur- och fritidsnämnden 4 Medarbetare 12 Ekonomi

Läs mer

Förslag till reviderad mål- och styrmodell för Danderyds kommun

Förslag till reviderad mål- och styrmodell för Danderyds kommun DANDERYDS KOMMUN 1(11) Kommunstyrelsen Förslag till reviderad mål- och styrmodell för Danderyds kommun Intentionen med föreliggande förslag är att utveckla och tydliggöra kommunens mål- och styrmodell.

Läs mer

Budget 2017 för Tjörns Måltids AB

Budget 2017 för Tjörns Måltids AB Bild från Kållekärrs förskola Matkonst Budget 2017 för Tjörns Måltids AB Beslutad av Tjörns Måltids AB 2016-12-07 49 Tjörn Möjligheternas ö Inledning Tjörns Måltids AB ska bedriva måltidsverksamhet och

Läs mer

Cultural Planning på Tjörn. Möjligheternas ö

Cultural Planning på Tjörn. Möjligheternas ö Cultural Planning på Tjörn Tjörns Kommun Ligger på en ö ca en timme norr om Göteborg 15 000 invånare vintertid, 40 000 invånare sommartid Åldrande befolkning Många företagare (1800 företag) Ca hälften

Läs mer

Kommunövergripande mål

Kommunövergripande mål Kommunövergripande mål 2015 2018 Vision, mål och styrning Vår vision - med segel mot framtiden En bättre, attraktivare och mer medborgarengagerad kommun, som står rustad mentalt, ekonomiskt, socialt och

Läs mer

Verksamhetsplan

Verksamhetsplan Verksamhetsplan 2017-2019 Budget 2017 Överförmyndarnämnden Budgetberedningens förslag till Kommunstyrelsen Innehåll Planerings- och uppföljningsprocessen -----------------------------------------------------------------

Läs mer

Verksamhetsplan

Verksamhetsplan Verksamhetsplan 2019-2021 2019 ARVIKA STADSHUS AB /Moderbolaget/ ARVIKA LOKAL OCH MARK AB FASTIGHETS AB NYA ARVIKA GJUTERI Innehåll Kommunövergripande styrning erings- och uppföljningsprocessen -------------------------------------------------------------------

Läs mer

Förslag till effektmål 2017 för bygg-, miljö- och hälsoskyddsnämndens verksamhet

Förslag till effektmål 2017 för bygg-, miljö- och hälsoskyddsnämndens verksamhet Datum Dnr 2017-02-01 BMK.2017.18 Jelinka Hall jelinka.hall@varmdo.se 08-570 481 49 Avdelningschef Bygg-, miljö- och hälsoskyddsnämnden Tjänsteskrivelse Förslag till effektmål 2017 för bygg-, miljö- och

Läs mer

2017 Strategisk plan

2017 Strategisk plan 2017 Strategisk plan Styrmodell Styrmodellen beskriver övergripande hur den kommunala verksamheten i kommunen ska styras, följas upp och utvärderas. Syftet är att vi skall nå de mål som kommunfullmäktige

Läs mer

Budget 2018 för Tjörns Måltids AB

Budget 2018 för Tjörns Måltids AB Bild från Bleketskolan Budget 2018 för Tjörns Måltids AB Beslutad av Tjörns Måltids AB 2017-12-11 46 Tjörn Möjligheternas ö Inledning Tjörns Måltids AB ska bedriva måltidsverksamhet och på uppdrag av

Läs mer

Delårsbokslut Del 2 Återrapportering av kommunfullmäktiges uppdrag

Delårsbokslut Del 2 Återrapportering av kommunfullmäktiges uppdrag Delårsbokslut Del 2 Återrapportering av kommunfullmäktiges uppdrag 1 januari 31 augusti 1 Foto omslag: Maria Johannessen Springareken på Sundsby i höstskrud 2 Innehåll Avstämning mot KF:s generella uppdrag...

Läs mer

Värnamo den mänskliga tillväxtkommunen, invånare Övergripande mål

Värnamo den mänskliga tillväxtkommunen, invånare Övergripande mål Värnamo den mänskliga tillväxtkommunen, 40 000 invånare 2035 Övergripande mål 2016-2019 DELAKTIGHET - medborgare och medarbetare är delaktiga i kommunens utveckling KOMPETENSFÖRSÖRJNING arbetsgivare kan

Läs mer

2019 Strategisk plan

2019 Strategisk plan 2019 Strategisk plan Styrmodell Styrmodellen beskriver övergripande hur den kommunala verksamheten i kommunen ska styras, följas upp och utvärderas. Syftet är att vi skall nå de mål som kommunfullmäktige

Läs mer

Socialnämndens budgetdokument 2014 Socialnämnden 2013-11-20 186

Socialnämndens budgetdokument 2014 Socialnämnden 2013-11-20 186 Socialnämndens budgetdokument Socialnämnden -11-20 186 Tjörn Möjligheternas ö Sida 2 (24) Socialnämndens budgetdokument INLEDNING 4 UPPDRAG ÅT SOCIALNÄMNDEN 5 DET SKA VARA TRYGGT ATT ÅLDRAS PÅ TJÖRN. DEN

Läs mer

God ekonomisk hushållning

God ekonomisk hushållning God ekonomisk hushållning Fastställt av : Kommunfullmäktige : 2016-06-15, 70 Dnr: 2016-00414 / 003 För revidering ansvarar: Kommunfullmäktige Dokumentet gäller för: Alla Dokumentet gäller tillsvidare STYRDOKUMENT

Läs mer

Kommunstyrelsens inriktnings- och effektmål 2015

Kommunstyrelsens inriktnings- och effektmål 2015 Kommunstyrelsens inriktnings- och effektmål Nämnd/styrelse: Kommunstyrelsen År: Förvaltning/bolag: Kommunstyrelsens förvaltning Kommun- Inriktningsmål Effektmål gemensamt mål Nr. Önskvärt resultat: Nuläge

Läs mer

En stad. 9000 medarbetare. En vision.

En stad. 9000 medarbetare. En vision. guide till År 2035 ska Helsingborg vara den skapande, pulserande, gemensamma, globala och balanserade staden för människor och företag. Helsingborg är staden för dig som vill något. En stad. 9000 medarbetare.

Läs mer

Visioner och kommunövergripande mål

Visioner och kommunövergripande mål Kommunchef Ann Willsund ann.willsund@morbylanga.se Beslutande Kommunfullmäktige 114-08-29 1(5) Dnr /000686-010 Visioner och kommunövergripande mål 2020 Vision Mörbylånga kommun har en vision om framtiden.

Läs mer

Näringslivsstrategi för Mora

Näringslivsstrategi för Mora Näringslivsstrategi för Mora I n n e h å l l Övergripande målsättning... 3 Specifika målsättningar till 2022... 3 Mått för uppföljning... 3 Målgrupper... 3 Strategi... 4 Fokusområden... 4 Förutsättningar...

Läs mer

Mål för Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden

Mål för Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden Mål för Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden 2015-2018 Vårt uppdrag - vårt ansvar I ekokommunen Eslöv ansvarar Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden för energi- och klimatarbete samt att tillgängliggöra och

Läs mer

Handläggare: Kerstin Söderlund E-postadress: Telefonnr: Diarienr: KS/2016:42

Handläggare: Kerstin Söderlund E-postadress: Telefonnr: Diarienr: KS/2016:42 Dokumenttyp: Nämndsplan Tjänsteställe: KFV Handläggare: Kerstin Söderlund E-postadress: Telefonnr: Datum:2016-02-23 Mottagare: Berörda verksamheter Diarienr: KS/2016:42 Nämndsplan för kommunstyrelsen 2016-2018

Läs mer

Verksamhetsplan miljö- och byggnadsnämnden

Verksamhetsplan miljö- och byggnadsnämnden Verksamhetsplan miljö- och byggnadsnämnden 2016-2019 sidan 1 av 6 Inledning... 2 Vägen till visionen... 2 Verksamhetsbeskrivning... 2 Mål... 2 Inriktningsmål... 2 Effektmål... 2 Utvärdering och uppföljning...

Läs mer

Ekonomi - Målstyrning Kommunstyrelsen 2015-04-13 Maria Fredriksson, ekonomichef, centrala ekonomiavdelningen

Ekonomi - Målstyrning Kommunstyrelsen 2015-04-13 Maria Fredriksson, ekonomichef, centrala ekonomiavdelningen Ekonomi - Målstyrning Kommunstyrelsen 2015-04-13 Maria Fredriksson, ekonomichef, centrala ekonomiavdelningen Beståndsdelar Styrmodell Styrande dokument Budgetprocess Mål och uppdrag i budget 2016-2018

Läs mer

1(7) Digitaliseringsstrategi. Styrdokument

1(7) Digitaliseringsstrategi. Styrdokument 1(7) Styrdokument 2(7) Styrdokument Dokumenttyp Strategi Beslutad av Kommunfullmäktige 2018-02-21 20 Dokumentansvarig IT-chef Reviderad av 3(7) Innehållsförteckning 1 Inledning...4 2 Övergripande mål och

Läs mer

Täby kommuns kommunikationsplattform

Täby kommuns kommunikationsplattform 1(8) KOMMUNSTYRELSEN Karin Öhlander Täby kommuns kommunikationsplattform Kommunikation är en grundförutsättning för att alla chefer och medarbetare ska kunna förstå kommunens mål och också kunna omsätta

Läs mer

Tjörns Bostads AB budgetdokument 2015

Tjörns Bostads AB budgetdokument 2015 Tjörns Bostads AB budgetdokument 2015 Tjörn Möjligheternas ö Ingress TBAB tillhandahåller bostäder för kommunens invånare, kommersiella lokaler samt lokaler för kommunens verksamheter. TBAB har en speciell

Läs mer

Verksamhetsplan Miljö- och hälsoskyddsnämnd

Verksamhetsplan Miljö- och hälsoskyddsnämnd Verksamhetsplan 2019 Miljö- och hälsoskyddsnämnd Innehållsförteckning 1 Inledning...3 2 Nämndens ansvar och uppgifter...3 3 Nämndens utvecklingsområden...3 4 Mål...4 4.1 Hög attraktivitet...4 4.2 Stor

Läs mer

Tillsammans skapar vi vår framtid

Tillsammans skapar vi vår framtid Mål för Köpings kommun 2013-2019 Här presenteras de mål som Köpings kommunfullmäktige fastställt för perioden 2013-2019. De senaste mandatperioderna har kommunfullmäktige i politisk enighet beslutat om

Läs mer

KALLELSE/UNDERRÄTTELSE

KALLELSE/UNDERRÄTTELSE 555 1 av 5 2013-06-18 KALLELSE/UNDERRÄTTELSE Barn- och utbildningsnämnden sammanträder torsdagen den 27 juni 2013, kl 17.00, kommunhuset (Stora Tjörnsalen) Inbjudna/Information: 17.00 Tf förvaltningschef

Läs mer

Målarbete för mandatperioden

Målarbete för mandatperioden Målarbete för mandatperioden 2015-2018 Vårt uppdrag vårt ansvar Barn- och familjenämndens uppdrag är att fullgöra kommunens skyldigheter vad gäller förskola, fritidshem, grundskola, särskola och socialtjänst

Läs mer

Informations- och kommunikationspolicy för Piteå kommun

Informations- och kommunikationspolicy för Piteå kommun Informations- och kommunikationspolicy för Piteå kommun Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Informations- och kommunikationspolicy för Piteå kommun Policy 2009-09-14, 120 Kommunfullmäktige

Läs mer

STRATEGISK PLAN. Styrdokument antaget av kommunfullmäktige den XXX

STRATEGISK PLAN. Styrdokument antaget av kommunfullmäktige den XXX STRATEGISK PLAN Styrdokument antaget av kommunfullmäktige den XXX 2016-2019 sidan 1 av 5 Vara vågar! Vision 2030... 2 Övergripande mål... 2 I Vara kommun trivs alla att leva och bo... 2 Framgångsfaktorer...

Läs mer

65 Digitaliseringsstrategi för Gagnefs kommun (KS/2019:73)

65 Digitaliseringsstrategi för Gagnefs kommun (KS/2019:73) Protokollsutdrag Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen 2019-05-21 1 (1) 65 Digitaliseringsstrategi för (KS/2019:73) Kommunstyrelsens förslag till kommunfullmäktige 1. Anta Digitaliseringsstrategi för. Ärendebeskrivning

Läs mer

Kommunfullmäktiges mål. för mandatperioden

Kommunfullmäktiges mål. för mandatperioden Kommunfullmäktiges mål för mandatperioden 2014-2018 Vision och mål Vision 2025 för Höörs kommun Höörs kommun är en mötesplats som tar vara på och utvecklar individens kreativitet, där idén om en hållbar

Läs mer

Verksamhetsplan Överförmyndarnämnden

Verksamhetsplan Överförmyndarnämnden Verksamhetsplan 2009-2011 Överförmyndarnämnden Inledning 3 Verksamhetsidé 4 Verksamhet 5 Nöjda medborgare 5 Bra kvalitet 5 Medarbetare 6 Trygg, säker och utvecklande arbetsmiljö 6 Delaktighet och inflytande

Läs mer

Guide till HELSINGBORG

Guide till HELSINGBORG Guide till HELSINGBORG 2035 År 2035 ska Helsingborg vara den skapande, pulserande, gemensamma, globala och balanserade staden för människor och företag. Helsingborg är staden för dig som vill något. En

Läs mer

Kvalitetsberättelse för område Vård och omsorg

Kvalitetsberättelse för område Vård och omsorg Kvalitetsberättelse för område Vård och omsorg År 2012 2013-02-25 Maria Ottosson Lundström Dnr: 2013-80 1 Innehåll Sammanfattning... 3 Övergripande mål och strategier... 4 Organisatoriskt ansvar... 4 Struktur

Läs mer

Instruktion till kommunchef

Instruktion till kommunchef INSTRUKTION 1(7) Dokumentnamn Instruktion kommunchef Dokumentägare Kommunstyrelsen Författningsstöd Kommunallagen Dokumentansvarig Kommunstyrelsens ordförande Dokumenttyp Omfattning Instruktion Internt

Läs mer

Regeringen tillsatte 2014 en demokratiutredning med två övergripande syften:

Regeringen tillsatte 2014 en demokratiutredning med två övergripande syften: Vi lever i ett demokratiskt samhälle. Sverige har ett av världens högsta valdeltaganden och en stor del av befolkningen har ett starkt förtroende för landets demokratiska institutioner. I olika undersökningar

Läs mer

Näringslivsstrategi för Strängnäs kommun

Näringslivsstrategi för Strängnäs kommun 1/6 Beslutad: Kommunfullmäktige 2015-11-30 182 Gäller fr o m: 2015-11-30 Myndighet: Kommunstyrelsen Diarienummer: KS/2015:234-003 Ersätter: - Ansvarig: Näringslivskontoret Näringslivsstrategi för Strängnäs

Läs mer

KOMMUNIKATIONSPROGRAM FÖR STOCKHOLMS STAD 2012-2015

KOMMUNIKATIONSPROGRAM FÖR STOCKHOLMS STAD 2012-2015 STADSLEDNINGSKONTORET KOMMUNIKATIONSSTABEN Bilaga 2 DNR 050-2895/2010 SID 1 (5) 2011-06-22 KOMMUNIKATIONSPROGRAM FÖR STOCKHOLMS STAD 2012-2015 Detta program är ett långsiktigt måldokument där kommunfullmäktige

Läs mer

Uppdragsbeskrivning för Team Särskilt boende

Uppdragsbeskrivning för Team Särskilt boende Uppdragsbeskrivning för Team Särskilt boende Uppdragsbeskrivningen är kommunstyrelsens uppdrag till teamet. Här anges verksamhetens inriktning, vad som ska göras och särskilda prioriteringar under året.

Läs mer

Budget 2016 för Tjörns Måltids AB. Beslutad av Tjörns Måltids AB 2015-12-10 40. Tjörn Möjligheternas ö

Budget 2016 för Tjörns Måltids AB. Beslutad av Tjörns Måltids AB 2015-12-10 40. Tjörn Möjligheternas ö Budget 2016 för Tjörns Måltids AB Beslutad av Tjörns Måltids AB 2015-12-10 40 Tjörn Möjligheternas ö Inledning Tjörns Måltids AB ska bedriva måltidsverksamhet och på uppdrag producera, servera och leverera

Läs mer

Verksamhetsplan 2014-2017 för nämnd och bolag

Verksamhetsplan 2014-2017 för nämnd och bolag Bilaga 4 Verksamhetsplan - för nämnd och bolag Omvårdnadsnämnd 1 Mål inom respektive perspektiv 1.1 Medborgare och kunder Omvårdnadsnämnden har nöjda kunder som erbjuds god service och möjlighet till inflytande,

Läs mer

Verksamhetsplan Budget Överförmyndarnämnden

Verksamhetsplan Budget Överförmyndarnämnden Verksamhetsplan 2019-2021 Budget 2019 Överförmyndarnämnden 1 Innehåll Omvärldsanalys -------------------------------------------------------------------------------------------- 4 Styrmodell --------------------------------------------------------------------------------------------------

Läs mer

Näringslivsstrategi Näringslivsstrategi Kommunfullmäktige /Paragraf Dnr KA 2016/281 Sid 1/7

Näringslivsstrategi Näringslivsstrategi Kommunfullmäktige /Paragraf Dnr KA 2016/281 Sid 1/7 Näringslivsstrategi Kommunfullmäktige 2016-08-25/Paragraf Dnr KA 2016/281 Sid 1/7 Näringslivsstrategi 2016-2022 Näringslivsstrategi Kommunfullmäktige 2016-08-25/Paragraf Dnr KA 2016/281 Sid 2/7 Innehållsförteckning

Läs mer

Utvecklingsstrategi Vision 2025

Utvecklingsstrategi Vision 2025 Utvecklingsstrategi Vision 2025 År 2014-2016 Din kommun Lindesberg - där Bergslagen och världen möts! Strategi Plan/program Riktlinje Regler och instruktioner Fastställt av: Kommunfullmäktige Datum: 2013-05-21,

Läs mer

Planera, göra, studera och agera

Planera, göra, studera och agera 5 Planera, göra, studera och agera Mål- och resursplanen innehåller den beslutade visionen, inriktningsmål, förväntade resultat och ekonomiska förutsättningar. Därutöver finns lag, författning, åtaganden

Läs mer

Nä ringslivssträtegi fö r Sötenä s kömmun

Nä ringslivssträtegi fö r Sötenä s kömmun Förslag 1.3 Sida 1 av 6 Datum: 2016-03-18 Nä ringslivssträtegi fö r Sötenä s kömmun 2016 2022 Antagen av fullmäktige 2016- EXEMPELBILD Sida 2 av 6 Datum: 2016-03-18 Innehållsförteckning sida 1. Inledning

Läs mer

Uppföljning mål och nyckeltal Bilaga till årsredovisning

Uppföljning mål och nyckeltal Bilaga till årsredovisning - Bilaga till årsredovisning Nyckeltalsbilagan är en sammanställning av de nyckeltal som används för att mäta måluppfyllelsen av de politiska målen som beslutats i Kommunstyrelsen, Välfärdsnämnden, Myndighetsnämnden

Läs mer

haninge kommuns styrmodell en handledning

haninge kommuns styrmodell en handledning haninge kommuns styrmodell en handledning Haninge kommuns styrmodell Styrmodellen ska bidra till fullmäktiges mål om god ekonomisk hushållning genom att strukturen för styrning blir begriplig och distinkt.

Läs mer

Uppdragsbeskrivning för Stab, utveckling och ledning

Uppdragsbeskrivning för Stab, utveckling och ledning Uppdragsbeskrivning för Stab, utveckling och ledning Uppdragsbeskrivningen är kommunstyrelsens uppdrag till Stab, utveckling och ledning. Här anges verksamhetens inriktning, vad som ska göras och särskilda

Läs mer

Styrmodell i Tjörns kommun

Styrmodell i Tjörns kommun Dokumenttyp och beslutsinstans Riktlinje, Kommunstyrelsen Dokumentansvarig Kommunchef Dokumentnamn Styrmodell i Tjörns kommun Dokumentet gäller för Hela kommunen och de kommunala bolagen. Fastställd/Upprättad

Läs mer

Dnr KK15/768. e-strategi för Nyköpings kommun. Antagen av kommunfullmäktige

Dnr KK15/768. e-strategi för Nyköpings kommun. Antagen av kommunfullmäktige Dnr KK15/768 e-strategi för Nyköpings kommun 2016-11-08 Dnr KK15/768 2/7 Innehållsförteckning Inledning... 3 1 Syfte... 4 2 Utgångspunkter och principer... 4 3 Insatsområden... 5 Stärkt medborgardialog

Läs mer

POLICY. Kvalitetspolicy och strategi för Solna stad

POLICY. Kvalitetspolicy och strategi för Solna stad POLICY Kvalitetspolicy och strategi för Solna stad POLICY antas av kommunfullmäktige En policy uttrycker politikens värdegrund och förhållningssätt. Denna typ av dokument fastställs av kommunfullmäktige

Läs mer

Den sinnliga trädgården vid Lilldals äldreboende. Budget 2016 för Socialnämnden

Den sinnliga trädgården vid Lilldals äldreboende. Budget 2016 för Socialnämnden Den sinnliga trädgården vid Lilldals äldreboende Budget 2016 för Socialnämnden Reidun Lorentzon Ordförande Socialnämnden Shujaat Noormohamed Förvaltningschef Socialförvaltningen Inledning Uppdrag till

Läs mer

Vision, politisk inriktning, övergripande utvecklingsmål, övergripande kvalitetsområden och styrmodell för Falkenbergs kommun.

Vision, politisk inriktning, övergripande utvecklingsmål, övergripande kvalitetsområden och styrmodell för Falkenbergs kommun. Beslutsförslag Kommunstyrelseförvaltningen Vision, politisk inriktning, övergripande utvecklingsmål, övergripande kvalitetsområden och styrmodell för Falkenbergs kommun. KS 2015-156 Förslag till beslut

Läs mer

STRATEGI FÖR FÖRSKOLA & GRUNDSKOLA. i Robertsfors Kommun

STRATEGI FÖR FÖRSKOLA & GRUNDSKOLA. i Robertsfors Kommun STRATEGI FÖR FÖRSKOLA & GRUNDSKOLA i Robertsfors Kommun ... 8... 9... 9... 10... 11... 11... 11... 12... 12 KOMMUNFULLMÄKTIGES MÅL Attraktiv kommun med hög livskvalitet. KOMMUNFULLMÄKTIGES NYCKELFAKTORER

Läs mer

Österåker skärgårdskommunen en unik livsmiljö

Österåker skärgårdskommunen en unik livsmiljö ÖSTERÅKERS KOMMUN Kommunstyrelsens förslag (KS 93/2010) 1(5) Rev. 2010-03-16 Rev. 2010-03-24 Dnr. KS 2009.43 041 Vision 2020 för Österåkers kommun Österåker skärgårdskommunen en unik livsmiljö Framtidstro

Läs mer

Personalpolicy för dig i Ängelholms kommun

Personalpolicy för dig i Ängelholms kommun ÄNGELHOLMS KOMMUN Personalpolicy för dig i Ängelholms kommun Öppenhet Omtanke Handlingskraft Personalpolicy för dig i Ängelholms kommun Personalpolicyn är ett övergripande idé- och styrdokument som gäller

Läs mer

Verksamhetsplan Budget Överförmyndarnämnden

Verksamhetsplan Budget Överförmyndarnämnden Verksamhetsplan 2018-2020 Budget 2018 Överförmyndarnämnden Innehåll Planerings- och uppföljningsprocessen ----------------------------------------------------------------- 3 Omvärldsanalys --------------------------------------------------------------------------------------------

Läs mer

Utvecklingsplan 2015 Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen. Antagen av förvaltningens ledningsgrupp 2014-12-15

Utvecklingsplan 2015 Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen. Antagen av förvaltningens ledningsgrupp 2014-12-15 1 Utvecklingsplan 2015 Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen Antagen av förvaltningens ledningsgrupp 2014-12-15 2 Utvecklingsplan 2015 Förvaltningens uppdrag, mål och strategier Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen

Läs mer

Riktlinje för medborgardialog

Riktlinje för medborgardialog KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Palmquist Teresa Fällman Therese Datum 2017-05-12 Diarienummer KSN-2017-0239 Kommunstyrelsen Riktlinje för medborgardialog Förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslås

Läs mer

Riktlinje för gestaltning av kommunens allmänna platser i stadskärnan, hamnen och övriga strategiska platser

Riktlinje för gestaltning av kommunens allmänna platser i stadskärnan, hamnen och övriga strategiska platser Dnr BTN13/65 RIKTLINJE Riktlinje för gestaltning av kommunens allmänna platser i stadskärnan, hamnen och övriga strategiska platser Antagen av Bygg- och tekniknämnden 2015-12-15 Dnr BTN13/65 2/6 Innehållsförteckning

Läs mer

Uppdragsbeskrivning för Team förskola/familjedaghem

Uppdragsbeskrivning för Team förskola/familjedaghem Uppdragsbeskrivning för Team förskola/familjedaghem Uppdragsbeskrivningen är kommunstyrelsens uppdrag till teamet. Här anges verksamhetens inriktning, vad som ska göras och särskilda prioriteringar under

Läs mer

2(5) Kommunikationerna till och från Nynäshamn är goda. Det finns motorväg Nynäshamn Stockholm och tät pendeltågstrafik.

2(5) Kommunikationerna till och från Nynäshamn är goda. Det finns motorväg Nynäshamn Stockholm och tät pendeltågstrafik. Kommunikationsstrategi Kommunikationsstrategin är en långsiktig plan som beskriver hur kommunikationen ska bidra till att nå Nynäshamns kommuns övergripande mål enligt Mål och budget. Syftet med kommunikationsstrategin

Läs mer

Uppdragsbeskrivning för Team Hemvård

Uppdragsbeskrivning för Team Hemvård Uppdragsbeskrivning för Team Hemvård Uppdragsbeskrivningen är kommunstyrelsens uppdrag till teamet. Här anges verksamhetens inriktning, vad som ska göras och särskilda prioriteringar under året. Teamet

Läs mer

Vision 2030 Burlövs kommun

Vision 2030 Burlövs kommun Vision 2030 Burlövs kommun Den kreativa mötesplatsen för boende, näringsliv, utveckling och kultur. Målorden för Burlövs kommun är: Trygg & nära, Grön & skön, Liv & rörelse Alla som bor och vistas i Burlövs

Läs mer

Kommunal författningssamling för Smedjebackens kommun. Chefspolicy för Smedjebackens kommun

Kommunal författningssamling för Smedjebackens kommun. Chefspolicy för Smedjebackens kommun Kommunal författningssamling för Smedjebackens kommun Fastställd av Kf 3 Den 2019-02-18 3 Dnr 2019/00027 Chefspolicy för Smedjebackens kommun s beslut Chefspolicy version 2019-02-05 för Smedjebackens kommun

Läs mer

Den goda kommunen med invånare En kortversion av Budget och verksamhetsplan för Vårgårda kommun

Den goda kommunen med invånare En kortversion av Budget och verksamhetsplan för Vårgårda kommun Den goda kommunen med 13 000 invånare 2027 En kortversion av Budget och verksamhetsplan 2018-2020 för Vårgårda kommun Kortversion av budget och verksamhetsplan 2018-2020 är sammanställd med syfte att på

Läs mer

GIS-strategi. för Nybro kommun. Antagen av Kommunstyrelsen Årlig genomgång av dokumentets aktualitet och vid behov revidering

GIS-strategi. för Nybro kommun. Antagen av Kommunstyrelsen Årlig genomgång av dokumentets aktualitet och vid behov revidering GIS-strategi för Nybro kommun Antagen av Kommunstyrelsen 2017-04-24 Årlig genomgång av dokumentets aktualitet och vid behov revidering Ansvarig tjänsteman: GIS-strateg 2 Inledning Bakgrund Geografiska

Läs mer

Strategi för e-service

Strategi för e-service Strategi för e-service Dokumenttyp: Strategi Dokumentansvarig: IT-funktionen Beslutad av: Kommunfullmäktige Beslutsdatum: 2017-04-24 DNR: KS-2015/00790 Strategi för e-service i Umeå kommun Innehållsförteckning

Läs mer

Effektmål för 2018 Vård - och omsorgsnämnden

Effektmål för 2018 Vård - och omsorgsnämnden Tjänsteskrivelse 2017-11 - 24 Handläggare Carina Widmark Avtal - och utvecklingsenheten Vård - och omsorgsnämnden Effektmål för 2018 Vård - och omsorgsnämnden Förslag till beslut Effektmålen enligt ärendebeskrivningen

Läs mer

Framtidsvision NYNÄSHAMN 2030

Framtidsvision NYNÄSHAMN 2030 Framtidsvision NYNÄSHAMN 2030 1 Framtidsvision Framtidsvisionen är den styrande politikens idé om hur samhället i Nynäshamns kommun har utvecklats fram till 2030. Med visionen vill de styrande partierna

Läs mer

Verksamhetsplan Överförmyndarnämnden

Verksamhetsplan Överförmyndarnämnden Verksamhetsplan Datum 2014-08-11 Verksamhetsplan 2015-2017 Överförmyndarnämnden Antagen i Överförmyndarnämnden 2014-09-03 Inledning Överförmyndarnämndens uppdrag är att utöva tillsyn över ställföreträdare

Läs mer

STYRDOKUMENT. Personalpolitiskt. styrdokument. för Hudiksvalls kommun

STYRDOKUMENT. Personalpolitiskt. styrdokument. för Hudiksvalls kommun STYRDOKUMENT Personalpolitiskt styrdokument för Hudiksvalls kommun Kommunen Hudiksvalls kommun ska vara en bra kommun att leva och verka i. Därför är det viktigt att vi har en kommunal verksamhet som kännetecknas

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden. Verksamhetsplan

Barn- och ungdomsnämnden. Verksamhetsplan 2014 Barn- och ungdomsnämnden Verksamhetsplan 2014-2016 Nämndens verksamhetsplan Denna verksamhetsplan bygger på den av kommunfullmäktige beslutade kommunplanen för 2014-2016. Inledning Kommunplanen är

Läs mer

Överförmyndarnämndens verksamhetsplan

Överförmyndarnämndens verksamhetsplan 1 (7) Dokumentnamn Verksamhetsplan 2018-2020 Dokumenttyp Plan för Överförmyndarnämnden Beslutad av Överförmyndarnämnden Beslutad Diarienummer ÖFN/2017:2006 Kontrollstation Överförmyndarnämnden Giltighetstid

Läs mer

Tjörns Bostads AB budgetdokument 2014

Tjörns Bostads AB budgetdokument 2014 Tjörns Bostads AB budgetdokument 2014 Tjörn Möjligheternas ö Ingress TBAB tillhandahåller bostäder för kommunens invånare, kommersiella lokaler samt lokaler för kommunens verksamheter. TBAB har en speciell

Läs mer

Folkhälsostrategi 2012-2015. Antagen: 2012-09-24 Kommunfullmäktige 132

Folkhälsostrategi 2012-2015. Antagen: 2012-09-24 Kommunfullmäktige 132 Folkhälsostrategi 2012-2015 Antagen: 2012-09-24 Kommunfullmäktige 132 Inledning En god folkhälsa är av central betydelse för tillväxt, utveckling och välfärd. Genom att förbättra och öka jämlikheten i

Läs mer

Handlingsplan för ny översiktsplan. Inriktning. Upplägg av ny översiktsplan. Strukturbild i ny översiktsplan

Handlingsplan för ny översiktsplan. Inriktning. Upplägg av ny översiktsplan. Strukturbild i ny översiktsplan för ny översiktsplan Inriktning Upplägg av ny översiktsplan I maj 2011 trädde en ny plan- och bygglag ikraft som betonar översiktsplanens strategiska funktion. Genom att översiktsplanen ska aktualitetsförklaras

Läs mer

Uppdragsbeskrivning för Team Skola år F-6

Uppdragsbeskrivning för Team Skola år F-6 Uppdragsbeskrivning för Team Skola år F-6 Uppdragsbeskrivningen är kommunstyrelsens uppdrag till teamet. Här anges verksamhetens inriktning, vad som ska göras och särskilda prioriteringar under året. Teamet

Läs mer

Samverkan och dialog. PROJEKTil. Styrande dokument Måldokument Direktiv. Sida 1 (7)

Samverkan och dialog. PROJEKTil. Styrande dokument Måldokument Direktiv. Sida 1 (7) Styrande dokument Måldokument Direktiv PROJEKTil Sida 1 (7) Samverkan och dialog Sida 2 (7) Samverkan och dialog... 1 1. Grundläggande information... 3 1.1 Bakgrund... 3 1.2 Verksamhetsstrategi... 4 2

Läs mer

Program Strategi Policy Riktlinje. Riktlinjer för politiska styrdokument

Program Strategi Policy Riktlinje. Riktlinjer för politiska styrdokument Program Strategi Policy Riktlinje Riktlinjer för politiska styrdokument Dokumentnamn: Riktlinjer för politiska styrdokument Berörd verksamhet: Alla nämnder och förvaltningar Fastställd av: 2017-12-19 242

Läs mer