PROJEKT. Flytta hemifrån. Din guide till allt du behöver veta; från att hitta lägenhet till amortering. Innehåll

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "PROJEKT. Flytta hemifrån. Din guide till allt du behöver veta; från att hitta lägenhet till amortering. Innehåll"

Transkript

1 Innehåll Introduktion Kostnader engångs- och månadskostnader PROJEKT Flytta hemifrån Din guide till allt du behöver veta; från att hitta lägenhet till amortering. Kolla bostad Hur hittar jag en bostad? Valmöjligheter - Hyra eller köpa? Försäkringar Varför ska jag ha en försäkring? Exempel på försäkring - Studentförsäkring Bostadsbolag Vad är ett bostadsbolag? Jämförelse mellan Göteborg och Västervik - Krav och urvalsprocess Lån Vad är ett lån och vad kan jag låna till? Ränta och amortering Bostadsbidrag Vad är det? Hur går jag till väga?

2 Introduktion Bra att veta När du ska flytta hemifrån bör du tänka på att kostnaderna lätt kan sticka i väg om du lägger ut pengar på allt du behöver med en gång, så försök att önska/samla på dig bra-ha-saker som husgeråd, badrumsprylar, möbler, väggprydnader och dylikt en tid innan. Vill du börja ekonomiskt kan du spana runt på diverse loppmarknader och hos olika hjälporganisationer, där brukar det finnas en del guldkorn! Engångskostnader Möbler Skafferiuppsättning Husgeråd* Städredskap Eftersändning av post i 12 mån Privatperson över 26 år Privatperson under 26 år (+ studerande) Övrigt** Månadskostnader Hyra Telefon TV-licens (per kvartal) Elkostnad Bredband Försäkring SEK 1000 SEK 4000 SEK 1500 SEK 430 SEK 195 SEK 5000 SEK 3000 SEK 400 SEK 519 SEK 300 SEK 350 SEK 300 SEK Här följer ett exempel på vilka engångskostnader som kan förekomma och vilka kostnader som kommer varje månad. Vi har gjort det mycket enkelt med siffrorna. Ett tips är att göra en budget*. Där kan du hålla koll på engångs- och månadskostnader, hur mycket pengar du måste spara och hur mycket du kan lägga på de olika delarna som behövs för att starta upp ett eget boende. * Budget = Resultat, där man planerar för intäkter och kostnader. För fler tips, se * Husgeråd = Köksattiraljer så som; bestick, porslin, köksredskap för bakning och matlagning osv. ** Annat som kan behövas är badrumsartiklar, handdukar, sängkläder, övrig inredning som gardiner och mattor osv. Flyttanmälan - När du flyttar är du enligt lag skyldig att anmäla din nya adress. Efter en genomförd flyttanmälan informeras automatiskt ett antal myndigheter om din nya adress. Andra företag, organisationer och privatpersoner informeras inte automatiskt. För att få din post till nya adressen kompletterar du med eftersändning mot en avgift.

3 Kolla bostad Flytta hemifrån När du är redo att flytta hemifrån så kan du välja mellan att hyra en lägenhet eller köpa. I Sverige är det vanligast att man bor i en hyresrätt, det menas att man hyr en bostad. Ifall du ska hyra en lägenhet så kan du gå in på olika hemsidor som har lediga lägenheter i det område som du vill bo i. Som Göteborgare kan du gå in på och sedan gå till söka lägenhet. Detta är enbart om du redan bor i Göteborg. Om du inte bor i Göteborg men vill flytta dit så kan du söka genom Boplats Göteborg, alla lediga lägenheter i Göteborg förmedlas via dem. Du kan även vända dig till t ex. till bostadsförmedlingen i din kommun eller till privata hyresvärdar. Bra att veta... Skillnaderna mellan hyres- och bostadsrätt är bl a; Ombyggnationer: När du äger din bostad får du allt från tapetsera om till att totalrenovera lägenheten/huset, medan om du hyr din bostad måste du fråga om lov innan du gör någonting på egen hand. Reparationer: När du äger din bostad står du oftast för allting som går sönder, medan om du hyr din bostad så betalar oftast föreningen. Valmöjligheter Hyresrätt När du har hittat en lägenhet du är intresserad av så kan du antingen göra en intresseanmälan genom hemsidan eller så kontaktar du bostadsförmedlingen. Är det ett populärt bostadsområde så kan det hända att du sätts i kö, det kan ta olika lång tid beroende på längden av kön. Hyresgäster och hyresgästers barn som har bott i samma område länge har förtur till t ex. personer som kommer från ett annat område. När du träffar kvartersvärden för visning har du möjlighet att ställa frågor om lägenheten, eventuella reparationer men även om tvättstugan och andra gemensamma utrymmen. Efter att du har sett lägenheten ska du tacka ja eller nej. När du svarar får hyresvärden besked om du är intresserad av att teckna kontrakt ifall du blir erbjuden möjligheten. Bostadsrätt Ska du köpa bostad så kan vara klokt att anlita en mäklare om du inte är fullständigt insatt i hur en fastighetsaffär går till. Mäklaren kan hjälpa dig med värdering, visning och upprättande av köpehandlingar. Anlitar du en mäklare slipper du problem som du kanske inte ens vet existerar. Fastighetsmäklaren har en god lokalkännedom och kunskap om marknaden på orten. Han kan se till att din fastighet får ett riktigt marknadsmässigt pris om du vill sälja. Mäklaren kan också hitta den rätta köparen till dig. Och det rätta huset till dig som vill köpa en fastighet eller bostadsrätt. Så länge du fullgör dina skyldigheter och så länge föreningen existerar kan du aldrig förlora bostadsrätten. När du köper bostad är det viktigt att du kontrollerar vad som brukar va ra h u s et s sva ga punkter, du som ska köpa ett hus har undersökningsplikt, dvs. att det är du själv som är ansvarig för att ta reda på vilket skick huset befinner sig i.

4 Försäkringar En försäkring är ett skydd, skydd mot skador och olyckor. Det gäller både för personer, djur och egendomar. Det finns olika försäkringar för olika anledningar. Det belopp du betalar för en försäkring kallas premie eller försäkringspremie. Den som tar en försäkring betalar en premie och försäkringsbolaget lovar att betala ersättning om någon av de händelser som finns med i försäkringsvillkoret inträffar. Varför ska jag ha en försäkring? Du som köper en försäkring köper dig tryggheten att veta att du får ekonomisk ersättning om en olycka inträffar. Som om du t ex. krockar din bil och det kommer att kosta tiotusentals kronor att laga så får du hjälp av ditt försäkringsbolag att betala en del av skadorna. Några av de största försäkringsbolagen i Sverige är; Trygg Hansa, Folksam, Insplanet, Länsförsäkringar och If. Bra att veta... En försäkring ska anpassas efter dig och dina behov. När du tecknar en försäkring får du ange hur mycket bostaden och innehållet är värt. Det är viktigt att ha någorlunda koll på vad dina prylar är värda för att du ska kunna få ut så mycket av ditt försäkringsbolag som möjligt när olyckan väl är framme. Kom också ihåg att inte övervärdera! Exempel på försäkring Du som ska flytta hemifrån för att studera har ett val som heter Studentförsäkring hos t ex. Folksam. Den är alltså anpassad till dig som studerar. Du ska kunna känna dig trygg även om du lever på en studentekonomi. För mer info, gå in på Omfattande försäkring för dig och dina saker - Fina rabatter hos Siba och Onoff - Gäller i och utanför hemmet, även när du är på resande fot - Komplettera med tillägg - anpassade för din specifika situation Skadeskydd som ingår - Stöld och skadegörelse - Brand och blixt - Läckage och Översvämning - Hushållsmaskiner, mat i frys - Reseskydd - Rån och överfall - Ansvarsförsäkring - Rättsskyddsförsäkring För dig som tänker flytta hemifrån och jobbar duger det med en vanlig h emfö rs ä k r i n g o c h för dig som planerar att resa mycket är rekommendationen en reseförsäkring som gäller när du är utomlands. Andra bra försäkringar kan vara till bilen, båten eller husdjuret. TIPS! På kan du göra ett test för just dina behov och vad du behöver tänka på.

5 Bostadsbolag Vad är ett bostadsbolag och vad gör de? Ett bostadsbolag är de som äger och förvaltar fastigheter för bostadsändamål till samhället. De hyr endast ut fastigheter och det är där du kan hitta en sk. hyresrätt. Eftersom att bostadsbolag ägs till 100% av kommunerna kan de endast erbjuda hyresrätter. Vill du köpa din bostad kan du ta kontakt med en bostadsrättsförening. Vilken nytta är de för mig? Bostadsbolagets jobb är att tillhandahålla bostäder till dig. Vilka frågor kan jag ställa till ett bostadsbolag? Alla frågor är välkomna! Vill du veta vilka rättigheter och skyldigheter du har eller andra frågor kan du antingen ringa till kundservice eller titta in hos deras bobutik/företagslokal. Bra att veta När du bor i bostadsrätt har du normalt sätt tre månaders uppsägningstid, vilket betyder att du måste säga till tre månader innan du tänkt att flytta. Jämförelse - Västervik och Göteborg Vilka krav ställer ni på de som ansöker om boende hos er? - Ålder, inkomst, jobb/student, anmärkningar, prick. Västervik: Först och främst måste du ha fyllt 18 år för att få skriva på ett hyresavtal, sedan måste du kunna styrka att du har en inkomst. Du får heller inte ha några betalningsanmärkningar eller ha störningar från Bostadsbolaget eller tidigare hyresvärd. Hur går en urvalsprocess till? Västervik: Oftast räknar vi köpoäng. Ju längre du stått i kö (1 poäng/ dag), desto mer sannolikt är det att du får lägenheten. Skulle det mot förmodan vara två eller flera personer med samma antal köpoäng så går vi på vad det är för slags fastighet; vilka grannar du kommer att ha osv. Är det t ex. ett område med mycket pensionärer och du som ungdom står mot en annan pensionär i slaget om lägenheten, så kommer troligtvis pensionären att få lägenheten eftersom att bostadsbolaget anser att det kommer att fungera på längre sikt. Givetvis prioriterar vi också tillväxten till Västervik. Kommer det någon utifrån och vill ha en bostad pga. att han/hon fått jobb i Västervik så kommer han/hon att prioriteras över dig som redan bor här. Att styrka din inkomst* Att styrka din inkomst betyder att du ska kunna bevisa att du får in pengar på ett eller annat sätt. Vad räknas då som inkomst? T ex; lön, a-kassa, sjukersätt ning, delpen sion, pension, inkomst av kapital, studiemedel, aktivitetsersättning, försörjningsstöd, underhållsbidrag/underhållsstöd, bostadsbidrag/ bostadstillägg, föräldrapenning, barnbidrag, förlängt barnbidrag samt studiebidrag. Har du frågor till bostadsbolaget Västervik, ring Hemsida:

6 Vilka krav ställer ni på de som ansöker om boende hos er? - Ålder, inkomst, jobb/student, anmärkningar, prick. Göteborg: Du som söker ska ha fyllt 18 år, ha tillräcklig inkomst och s ka h a s kö tt d i g vid tidigare boenden. Bostadsbolaget tar också a l l ti d kre d i t u p p l ys n ingar när du söker genom dem. När det gäller betalningsanmärkningar gäller följande: Boplats Göteborg godkänner inte sökande som har oreglerade förfallna skulder, fler än två betalningsanmärkningar eller bet.anmärkningar som avser hyresskulder. Du ska kunna styrka din inkomst. Vi tar även referenser från tidigare boende och kontrollerar kreditvärdighet. Hur går en urvalsprocess till? Göteborg: Exempel på två olika urvalsprofiler Lägenhet 1: 2 r.o.k. 45 kvm Hyra: 3000 kronor Tredje våningen utan hiss Urvalsprofil 1: - 1 person (liten yta) - Utan bostad - (hyresvärden vill hyra ut till inneboende, bor i andrahand eller hos sina föräldrar) - Inga inkomstkrav (låg hyra) - Lägenheten ska matcha önskemålen i den sökandes registrering (vill ha långvarig hyresgäst) - Inga betalningsanmärkningar Lägenhet 2: 5 r.o.k. 135 kvm Hyra: kronor Bottenvåning i barnvänligt område Urvalsprofil 2: - Minst 2 personer (stor yta) - Gärna barn (stor yta, barnvänligt område) - Minst kronor/år (hög hyra) - Lägenheten ska matcha önskemålen i den sökandes registrering (vill ha långvarig hyresgäst) - Inga betalningsanmärkningar Har du frågor till Boplats Göteborg, ring Hemsida: Lån, ränta och amortering Lån Lån är ett avtal där en part, tar emot en summa pengar från den andra parten och förbinder sig att betala tillbaka dessa pengar med eller utan ränta. Det är oftast två parter inblandade. Du kan låna till nästan vad som helst. Hus, semester, bil, soffa, häst, dator osv. Ränta Ränta är en avgift på att låna pengar, det finns olika höga räntor. Räntan du får av banken för insatta pengar kallas inlåningsränta och räntan du får betala när du lånar pengar av banken kallas utlåningsränta eller låneränta. Hur mycket räntan blir bestäms av räntesatsen. Räntesatsen är räntans förhållande till lånat belopp och tid och anges va n l i ge n i p ro c ent per år. Det är viktigt att kontrollera betalningsperioden. Amortering Amortering är det belopp på lånet/skulden som du ska betala tillbaka. Amorteringsbeloppet bestäms ofta med utlånaren (banken). Amorteringen är oftast uppbyggd på så vis att du varje månad betalar samma summa. Bra att veta... - Det finns i huvudsak 4 sorters räntor; styrränta, nominell ränta, realränta och reporänta. - Skuldebrev är ett skriftligt bevis på att du som lånat pengar har lovat att betala tillbaka hela summan. Skuldebrevet visar även att du intygar att du har lånat pengarna.

7 Bostadsbidrag Vad är det? Bostadsbidrag är ett ekonomiskt stöd för dig som har fyllt 18 år och uppåt. Det är främst till barnfamiljer med låg inkomst, men även du som ensam eller sambo har också möjligheten att söka. Bostadsbidraget är ett preliminärt bidrag. Du söker bidrag utifrån vilka inkomster du tror att du kommer att ha under året. Det innebär att du kan bli skyldig att betala tillbaka pengar om du får högre inkomster än beräknat. Hur kan jag få det? Du måste vara folkbokförd* och bo på den adress du söker för, med vissa undantag. Det spelar ingen roll om du hyr eller äger din bostad. Det ska nämnas att alla som söker inte får bostadsbidrag. Bra att veta... Du söker alltid på din årsinkomst, så studerar du och vet att du under sommaren kommer att jobba, försök ta reda på hur mycket du kommer att tjäna så att du slipper att bli återbetalningsskyldig. Steg för steg guide Vill du först räkna ut hur mycket du kan få i bostadsbidrag kan du göra alla steg, men om du bara vill ansöka kan du hoppa till steg Gå in på - Klicka på Privatperson > Beräkna ditt bostadsbidrag Där fyller du i dina uppgifter: - Ensamstående/sambo - Barn/utan barn - Årsinkomst (Är du över 20 och tar CSN-lån räknas endast 80% av bidragsdelen) - Bostadens yta i m³ - Månadshyra 2. Gå tillbaka till informationssidan och läs vad som står. Scolla ned till de klickbara PDF-filerna och välj vilken blankett som gäller dig. - Två sökande, med/utan barn, bostadsrätt - Två sökande, med/utan barn, hyresrätt - En sökande, med/utan barn, bostadsrätt - En sökande, med/utan barn, hyresrätt Skriv ut och fyll i. Instruktioner medföljer blanketten du skriver ut med förklaringar till hur du fyller i uppgifter för dina barn och närmare beskrivning av vad som räknas som inkomst. *Folkbokföring = där han/hon regelmässigt tillbringar sin dygnsvila. För mer information, gå in på Du kan också beställa blanketter på telefon Vill du kontakta Försäkringskassan angående bostadsbidrag? Ring kundcenter på

8 Av Malin Hartzell, Alexander Sjöholm och Alex Carvajal VT 2011 Gamleby Folkhögskola

Johanna Rygaard och Nora Hjertén. Första flytten

Johanna Rygaard och Nora Hjertén. Första flytten Johanna Rygaard och Nora Hjertén Första flytten FF Första Flytten är till för dig som är på väg eller funderar på att flytta hemifrån för första gången inom Linköping. Vi kommer att besvara viktiga frågor

Läs mer

Dina pengar och din ekonomi

Dina pengar och din ekonomi Dina pengar och din ekonomi PRIVATEKONOMI PÅ ENKEL SVENSKA 2 Det här är en broschyr om pengar. Språket i texterna är på enkel svenska. Broschyren har tio kapitel med information om bland annat att spara

Läs mer

Budgetrådgivarnas guide till bra ekonomi

Budgetrådgivarnas guide till bra ekonomi KONSUMENT HALMSTAD Budgetrådgivarnas guide till bra ekonomi När du slutat gymnasiet har du möjlighet att själv bestämma vad du ska göra med ditt liv. Samtidigt ska du kanske fatta många svåra beslut.

Läs mer

Texter från filmen Prata Pengar

Texter från filmen Prata Pengar Texter från filmen Prata Pengar 1.1 Boendeformer - Inledning - Vad gör du för något? - Jag letar efter en lägenhet. - Jaha, har du hittat någon? - Ja, den här, titta. Den lägenheten vill jag ha. Den ligger

Läs mer

Koll på pengarna. Din ekonomi. Hjälp med din budget. Råd och tips om. på lättläst svenska

Koll på pengarna. Din ekonomi. Hjälp med din budget. Råd och tips om. på lättläst svenska Koll på pengarna 2013 Hjälp med din budget Råd och tips om Din ekonomi på lättläst svenska Din ekonomi Vi har alla drömmar om framtiden. Vi kanske vill köpa hus, eller bil, eller resa bort på semestern.

Läs mer

Korta svar på de vanligaste frågorna Om du vill veta mer kan du läsa under rubriken Fler frågor. Du kan också fråga socialtjänsten i din kommun.

Korta svar på de vanligaste frågorna Om du vill veta mer kan du läsa under rubriken Fler frågor. Du kan också fråga socialtjänsten i din kommun. Frågor och svar om ekonomiskt bistånd lättläst Artikelnummer 2006-114-4 Här kan du läsa frågor och svar om ekonomiskt bistånd. Ekonomiskt bistånd är pengar du söker från socialtjänsten så att du klarar

Läs mer

Privatekonomi. En gång per år måste alla kontrollera att Skatteverket har räknat rätt på deras skatt. Det kallas deklaration.

Privatekonomi. En gång per år måste alla kontrollera att Skatteverket har räknat rätt på deras skatt. Det kallas deklaration. Privatekonomi 83 Privatekonomi En gång per år måste alla kontrollera att Skatteverket har räknat rätt på deras skatt. Det kallas deklaration. Det här kapitlet handlar om ditt och andra hus hålls ekonomi.

Läs mer

Koll på pengarna. Din ekonomi. Så räcker dina pengar längre. Råd och tips om. barn bil bostad försäkring internet kläder lån mat mobil möbler sparande

Koll på pengarna. Din ekonomi. Så räcker dina pengar längre. Råd och tips om. barn bil bostad försäkring internet kläder lån mat mobil möbler sparande Koll på pengarna 2012 Hjälp med din budget Så räcker dina pengar längre Råd och tips om Din ekonomi Konsumentverkets beräkningar barn bil bostad försäkring internet kläder lån mat mobil möbler sparande

Läs mer

Budget Betala TRYGGA DIN EKONOMISKA FRAMTID.

Budget Betala TRYGGA DIN EKONOMISKA FRAMTID. Budget Betala TRYGGA DIN EKONOMISKA FRAMTID. 1 Gilla Din Ekonomi är ett landsomfattande nätverk som startats av myndigheter, organisationer och finansiella företag för att samarbeta om folkbildning i ekonomiska

Läs mer

Koll på pengarna. d Råd o. hjälp med din budget. ch tips om

Koll på pengarna. d Råd o. hjälp med din budget. ch tips om Koll på pengarna 2013 hjälp med din budget d Råd o ch om in ekonomi din ekonomi Vi har alla drömmar om framtiden. Vissa kanske vill köpa bostad eller bil, eller åka på en semesterresa. Andra skulle vilja

Läs mer

Kan bostadsrätt bli bostadsfel? frågor och svar när hyresrätten ombildas

Kan bostadsrätt bli bostadsfel? frågor och svar när hyresrätten ombildas Kan bostadsrätt bli bostadsfel? frågor och svar när hyresrätten ombildas Bra att tänka på vid ombildning Antalet ombildningar av hyresrätt till bostadsrätt har ökat markant de senaste åren. Det väcker

Läs mer

Kan bostadsrätt bli bostadsfel? frågor och svar när hyresrätten ombildas

Kan bostadsrätt bli bostadsfel? frågor och svar när hyresrätten ombildas Kan bostadsrätt bli bostadsfel? frågor och svar när hyresrätten ombildas En bättre värd? Antalet ombildningar av hyresrätt till bostadsrätt har ökat markant de senaste åren. Det väcker en hel del frågor

Läs mer

Köpguide - Bostadsrätt

Köpguide - Bostadsrätt Köpguide - Bostadsrätt Innehåll Hur fungerar sidan BotillBo.se... 2 Hur fungerar lånelöfte... 2 Pant... 3 Lagfart... 3 Planritning... 3 Visning... 3 Begär föreningens årsredovisning:... 4 Undersökningsplikt...

Läs mer

Flytta hemifrån. - ett dilemmaspel om vardagsekonomi och konsumenträtt.

Flytta hemifrån. - ett dilemmaspel om vardagsekonomi och konsumenträtt. Flytta hemifrån - ett dilemmaspel om vardagsekonomi och konsumenträtt. Flytta hemifrån Göteborg Stad - Förvaltningen för Konsument och Medborgarservice 2 Innehåll: Sammanfattning, 3 Bakgrund, 3 Syfte,

Läs mer

TRYGG SOM SAMBO. Trygg som sambo

TRYGG SOM SAMBO. Trygg som sambo TRYGG SOM SAMBO Trygg som sambo Trygg som sambo Juridiska regler som gäller för samboförhållanden och vad som är viktigt att tänka på för att undvika ekonomiska fallgropar. Allt fler lever som sambo och

Läs mer

Bolån steg för steg när du köper bostad

Bolån steg för steg när du köper bostad Bolån steg för steg när du köper bostad Innehåll Bolån hos SEB enkelt, flexibelt och tryggt!... 4 Att tänka på när du köper bostad... 6 Tips från Jens... 7 Bolån steg för steg... 10 Så här sätter vi bolåneräntan...

Läs mer

ESL Ekonomi. Upplaga nr 3, 2014. Författare: Ulrika Hylén och Kicki Nyström

ESL Ekonomi. Upplaga nr 3, 2014. Författare: Ulrika Hylén och Kicki Nyström ESL Ekonomi Upplaga nr 3, 2014 Författare: Ulrika Hylén och Kicki Nyström Innehållsförteckning Inledning 1 Arbetsblad Nå mål och klara hinder 3 Ordning och reda på papper 4 Kostnader 5 Checklista kostnader

Läs mer

Den här boken är framtagen i samarbete mellan Svea Ekonomi AB och Editor Media AB.

Den här boken är framtagen i samarbete mellan Svea Ekonomi AB och Editor Media AB. Den här boken är framtagen i samarbete mellan Svea Ekonomi AB och Editor Media AB. Om ni vill komma i kontakt med oss maila till csr@sveaekonomi.se eller ring 08-735 90 00. Att unga människor på väg in

Läs mer

Koll på pengarna. Råd och tips om din ekonomi FÖLJ FAMILJEN JOHANSSON HJÄLP MED DIN BUDGET

Koll på pengarna. Råd och tips om din ekonomi FÖLJ FAMILJEN JOHANSSON HJÄLP MED DIN BUDGET 2015 Koll på pengarna FÖLJ FAMILJEN JOHANSSON HJÄLP MED DIN BUDGET Råd och tips om din ekonomi Din ekonomi Du vill att pengarna ska räcka hela månaden, varje månad. Du har något du vill spara till men

Läs mer

Starta företag Information från myndigheterna

Starta företag Information från myndigheterna Starta företag Information från myndigheterna Lättläst 2013:2 Fundera Starta Driva Utveckla Avveckla Starta företag Lättläst 3 Till läsaren Den här broschyren är för dig som vill starta företag. Här får

Läs mer

Pejl på pengarna. Bra att veta för dig som blivit myndig. Tips om privatekonomi & konsumentfrågor

Pejl på pengarna. Bra att veta för dig som blivit myndig. Tips om privatekonomi & konsumentfrågor Pejl på pengarna Bra att veta för dig som blivit myndig Tips om privatekonomi & konsumentfrågor Budget- & skuldrådgivningen och konsumentvägledningen i Botkyrka kommun MÅNGA BÄCKAR SMÅ Många små kostnader

Läs mer

FÖRORD. Michael Necke. Tack för att du vill vara vår budbärare!

FÖRORD. Michael Necke. Tack för att du vill vara vår budbärare! FÖRORD Tack för att du vill vara vår budbärare! Kunskap i grundläggande privatekonomi blir allt viktigare. Kunskap är också en viktig tillgång för att minimera riskerna att hamna i en skuldsituation som

Läs mer

Din ekonomi. Pengarna. Så räcker dina pengar längre. Koll på 2010. Råd och tips om

Din ekonomi. Pengarna. Så räcker dina pengar längre. Koll på 2010. Råd och tips om Koll på 2010 Pengarna KonsumentverKets beräkningar Hjälp med din budget Så räcker dina pengar längre Din ekonomi Råd och tips om barn bil bostad försäkring Internet kläder lån mat mobil möbler sparande

Läs mer

Starta. företag 2015:1. Fundera Jag funderar på att starta företag. Vad ska jag tänka på? Starta

Starta. företag 2015:1. Fundera Jag funderar på att starta företag. Vad ska jag tänka på? Starta 2015:1 Fundera Jag funderar på att starta företag. Vad ska jag tänka på? Starta Jag har bestämt mig för att starta företag. Hur gör jag? Starta företag Information från myndigheterna Lättläst Driva Jag

Läs mer

SBAB Bank Innehåll Eric Perman SBAB:s kontor: Karlstad Stockholm Göteborg Malmö

SBAB Bank Innehåll Eric Perman SBAB:s kontor: Karlstad Stockholm Göteborg Malmö Seniorkapital Innehåll SBAB Bank sid 3 Låneprodukter sid 4 Kreditregler sid 5 Låneprocessen sid 8 Handlingar sid 10 Ränterådgivning sid 11 FAQ sid 12 Kontakt sid 20 Ett samarbete - flera vinnare SBAB Bank

Läs mer

Bo-ekonomen Innehåll Förord...3 Kan samhällsekonomin påverka dina boendekostnader?...4 Inflation...4 Hög- och lågkonjunktur...4 Räntemarknaden...5 Vilka lån ska jag ta?... 7 Lånelöfte... 7 Kontantinsats...

Läs mer

KLOK BOKEN. Åtta kapitel med samlade råd och tips om vardagsekonomi

KLOK BOKEN. Åtta kapitel med samlade råd och tips om vardagsekonomi KLOK BOKEN Åtta kapitel med samlade råd och tips om vardagsekonomi lindorff.se Den här boken är producerad av Lindorff Sverige tillsammans med Syre AB. Illustrationerna är gjorda av Helene Gedda och texterna

Läs mer

HJALP! OMBILDA. Natverket Radda hyresratten. Mina grannar vill. En handbok fran

HJALP! OMBILDA. Natverket Radda hyresratten. Mina grannar vill. En handbok fran HJALP! Mina grannar vill OMBILDA En handbok fran Natverket Radda hyresratten Hjälp! Mina grannar vill ombilda! Elva råd till dig som vill bo kvar som hyresgäst i ett allmännyttigt fastighetsbolag. 1 Informationsmöte

Läs mer

Servicebostad. -VAD ÄR DET? -Lättläst. Östra Göinge kommun www.ostragoinge

Servicebostad. -VAD ÄR DET? -Lättläst. Östra Göinge kommun www.ostragoinge Servicebostad -VAD ÄR DET? -Lättläst Vad är en servicebostad? Här får du information om vad en servicebostad är och hur det kan fungera att bo i en servicebostad. Här får du veta vilka rättigheter och

Läs mer

Bo-ekonomen 2 Innehåll Förord...3 Kan samhällsekonomin påverka dina boendekostnader?...4 Inflation...4 Hög- och lågkonjunktur...4 Räntemarknaden...5 Vilka lån ska jag ta?... 7 Lånelöfte... 7 Kontantinsats...

Läs mer