Köp eller installation av värmepanna? Om gränsdragningen mellan köp och tjänst

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Köp eller installation av värmepanna? Om gränsdragningen mellan köp och tjänst"

Transkript

1 130 RÄTTSFALL Köp eller installation av värmepanna? Om gränsdragningen mellan köp och tjänst 1. Inledning Avtal som innebär dels leverans av en vara, dels att en tjänst företrädesvis installation av varan skall utföras, benämns ofta blandade avtal. Frågan om ett blandat avtal skall klassificeras som köp eller tjänst är ibland av avgörande betydelse för hur en tvist skall lösas. I många andra fall saknar den å andra sidan helt betydelse, eftersom åtskilliga viktiga frågor i anledning av avtal hanteras på identiska sätt oberoende av klassificeringen. En fråga där gränsdragningen ibland kan vara av betydelse är den om en köpares eller uppdragsgivares anspråk har preskriberats eller om det fortfarande kan göras gällande. Enligt 32 2 st. KöpL och 23 3 st. KköpL preskriberas en köpares rätt att rikta anspråk mot säljaren på grund av att en vara är felaktig efter två år. Samma preskriptionsfrist gäller enligt 17 1 st. KTjL för de flesta tjänster, medan preskriptionstiden enligt 17 1 st. KTjL är tio år för arbete på mark eller på byggnader eller andra anläggningar på mark eller i vatten eller på andra fasta saker. Enligt 2 2 st. KöpL och 2 2 st. KköpL skall lagarna inte tillämpas på blandade avtal när tjänsten utgör den övervägande delen av [säljarens/uppdragstagarens] förpliktelse. Bestämmelserna hade ingen motsvarighet i tidigare lagar, dvs års köplag och 1973 års konsumentköplag. Även före 1991 skulle emellertid en liknande gränsdragning göras. 1 Enligt 2 2 p. KTjL skall lagen inte tillämpas vid installation, montering eller annat arbete som en näringsidkare utför för att fullgöra ett avtal om köp av en lös sak. Bestämmelserna i konsumentköplagen och konsumenttjänstlagen fungerar således som kommunicerande kärl: Konsumenttjänstlagen skall tillämpas när tjänsten utgör den övervägande delen av förpliktelsen, medan konsumentköplagen skall tillämpas i övriga situationer. Eftersom bestämmelserna i konsumentköplagen och köplagen är identiska, talar mycket för att motsvarande gränsdragning skall göras även vid avtal mellan andra parter än näringsidkare och konsumenter. 1 Se Almén/Eklund, Om köp och byte av lös egendom, 4 uppl. s. 58 f.

2 RÄTTSFALL Högsta domstolens beslut Högsta domstolen har genom beslut meddelat den 20 mars 2001, NJA 2001 s. 138, 2 avgjort om ett avtal om köp och installation av en värmepanna i ett hus skulle behandlas enligt konsumentköplagen (1973:877) 3 eller konsumenttjänstlagen (1985:716). Enligt konsumentköplagen skulle köparens/uppdragsgivarens talerätt vara preskriberad, medan den däremot fortfarande skulle vara tillåten enligt konsumenttjänstlagen. I maj 1990 levererade och installerade OK Värme i Stockholm AB, numera Preem Värme i Stockholm AB, en värmepanna hos en privatperson. I augusti 1996 uppdagades ett läckage från pannan. Läckaget var så allvarligt att pannan fick bytas ut. Privatpersonens försäkringsbolag betalade ut försäkringsersättning och tog över hans eventuella rätt till ersättning från leverantören. I målet var ostridigt att reklamation i och för sig hade skett inom skälig tid efter upptäckten av läckaget, liksom att det hade gått mer än två år mellan leveransen och reklamationen. Vid blandade avtal är enligt Högsta domstolen flera faktorer avgörande för avtalsobjektets klassificering. Ingen av dem är ensam avgörande, utan en helhetsbedömning skall göras. Faktorer som särskilt skall beaktas är förhållandet mellan varans och tjänstens värden, om särskild fackkunskap, skicklighet eller utrustning behövs för tjänsten och åtminstone när fråga såsom i målet är om installationsarbeten om den installerade varan lätt kan frigöras och sålunda har behållit sin identitet, eller om den varaktigt har förändrats genom tjänsten. Vid prövning av dessa faktorer konstaterade majoriteten att kostnaden för pannan var väsentligt högre än kostnaden för installationen, att installationsarbetet inte var särskilt kvalificerat och inte krävde specialutrustning samt att det skulle vara tämligen lätt att demontera pannan och att den således hade behållit sin identitet. Enligt majoriteten skall avtalet därför anses utgöra ett köp av värmepanna med tillhörande installation. Som en konsekvens därav skall köplagstiftningens preskriptionsbestämmelser tillämpas. Reklamation av det påstådda felet skedde därför ca fyra år för sent. 2 3 Tingsrätten hade med stöd av 56 kap. 13 RB hänskjutit frågan till Högsta domstolen. Frågan avgjordes med tillämpning av 1973 års konsumentköplag kompletterad av 1905 års köplag, eftersom avtalet ingicks före ikraftträdandet av 1990 års köplagar. De preskriptionsbestämmelser som aktualiserades i målet har inte ändrats åtminstone inte i sak genom de nya lagarna.

3 132 RÄTTSFALL 3. Skiljaktig mening Ett justitieråd var skiljaktigt och ansåg att konsumenttjänstlagen skulle tillämpas. Som stöd härför anförde han bl.a. att arbetskostnaden utgjorde 16 procent av det samlade priset, att själva installationen tog drygt tre timmar, att övriga arbeten innefattade rivning av den gamla pannan, intrimning av den nya och vissa transporter samt att åtminstone några arbetsmoment torde ha krävt viss sakkunskap. 4 Han drog därav slutsatsen att tjänstedelen i avtalet inte [kan] ses bara som en biförpliktelse till köpet av värmepannan utan att arbetsåtagandet framstår som så väsentligt att konsumenttjänstlagen är tillämplig på avtalet. 5 I den skiljaktiga meningen diskuterades om konsumenten kan göra gällande det mer utbyggda konsumentskyddet enligt konsumenttjänstlagen eller om han är hänvisad till den äldre, köprättsliga lagstiftningen. Frågan om konsumentskyddet i konsumenttjänstlagen var mer utbyggt än sin motsvarighet i konsumentköplagen är emellertid väsensskild från den om ett avtal skall klassificeras som köp eller tjänst. Icke desto mindre synes antagandet att konsumenttjänstlagens bestämmelse ger uttryck för ett utbyggt konsumentskydd, som ännu inte hade hunnit införas i konsumentköplagen, ha varit av avgörande betydelse för minoritetens votum. Med facit i hand och facit fanns tillgängligt vid beslutet är antagandet att konsumenttjänstlagen skulle ge ett utbyggt skydd i jämförelse med konsumentköplagen knappast riktigt, eftersom 1990 års konsumentköplag inte innebar någon förändring av konsumentskyddet för den aktuella frågan. 6 Ändringen från den tidigare ettårsfristen i års köplag och års konsumentköplag till den nuvarande tvåårsfristen gjordes redan i samband med att konsumenttjänstlagen infördes. 7 Även om avtalet klassificerades som köp, fanns därför redan vid dess ingående ett skydd som svarade mot det i konsumenttjänstlagen, vilket för de flesta tjänster innebar och innebär att anspråk kan göras gällande under två år. Med tanke på att ändringar gjordes även i köplagarna är det missvisande att tala om ett utbyggt konsumentskydd i konsumenttjänstlagen, åtminstone såvitt avser preskriptionstiden. Den särskilda tioåriga preskriptionsregeln i 17 KTjL synes i stället vara föranledd av att det kan dröja avsevärd tid innan ett fel ens borde ha upptäckts NJA 2001 s. 138 på s. 142 n. Ibid. I SOU 1995:11 har däremot föreslagits att preskriptionstiderna i såväl 23 KköpL som 17 KTjL förlängs från två till fem år. Den särskilda tioårspreskriptionen i KTjL berörs inte av de föreslagna ändringarna. Se SFS 1985:716 (konsumenttjänstlagen) 1985:717 (ändring i köplagen) och 1985:718 (ändring i konsumentköplagen). Se prop. 1984/85:110 s. 67 ff.

4 RÄTTSFALL Det skapade problemet Även om kritik kan riktas mot minoritetens votum, är det inte svårt att känna sympati för det resultat som den kom till. Oberoende av om avtalet kallas köp av en värmepanna eller installation av en värmepanna i en byggnad, borde rimligtvis säljarens/installatörens ansvar för eventuella fel bedömas på samma sätt. 9 Frågan varför en säljare av en värmepanna endast ansvarar under två år, medan en installatör kan komma att ansvara i tio år är inte lätt att besvara och borde inte heller behöva besvaras. I anslutning till rättsfallet finns det därför anledning att från en principiell utgångspunkt något beröra frågor om preskriptionstider. De flesta nordiska köplagar innehåller preskriptionsbestämmelser. För svenskt vidkommande ger 32 2 st. KöpL, 23 3 st. KköpL och art. 39 (2) CISG tvååriga preskriptionsfrister. Norge har en motsvarande bestämmelse i 32 kjøpsloven, men kompletterar den med en femårsfrist för konsumentköp om varan ved vanlig bruk er ment å vare vesentlig lengre. Reklamationsfristen för en värmepanna som skall hålla väsentligt längre än två år skulle därför enligt den norska kjøpsloven ha varit fem år om köparen var konsument. I Danmark tillämpas fortfarande den ursprungliga ettårsfristen i års købelov. För konsumentköp gäller i stället 83, som dock även den begränsar reklamationsmöjligheterna till ett år efter varans överlämnande till köparen. Den finländska köplagen har ingen motsvarande bestämmelse. 32 består endast av ett stycke, vilket svarar mot 32 1 st. KöpL. 10 Om köpet av värmepanna hade bedömts enligt finländsk rätt skulle köparens anspråk ha behövts prövas i sak, medan det skulle ha varit preskriberat enligt övriga länders lagar. Förekomsten av preskriptionsbestämmelser innebär att en säljare under normala omständigheter inte har något ansvar för fel som visar sig efter preskriptionsfristens utgång. 11 Deras konsekvens för avtalsparterna är att köparen står risken för alla avtalsbrott som säljaren begår, om de visar sig först efter fristens utgång. Preskriptionsbestämmelsernas effekt kunde lika gärna uttryckas genom ett dispositivt stadgande med följande innehåll: Varan slutar fungera efter högst två år. 12 Det vore därför möjligen mer konsekvent att inte ens betrakta funktionssvikter 13 efter fristens utgång som avtalsbrott, ehuru preskriberade. Det mest närliggande argumentet för de begränsningar som finns i svenska, norska och danska köplagar är att naturaborgenärer har behov av att begränsa sitt ansvar och att en sådan begränsning är till nytta inte bara för säljare, utan 9 Högsta domstolen prövade inte om pannan/installationen var felaktig utan endast om fråga var om ett köp eller en tjänst. 10 Se närmare 1986 rd. LaUB nr 13 Prop. nr 93 s. 3 f. 11 Se dock 33 KöpL och motsvarande bestämmelser i andra lagar. 12 För dansk rätt skulle bestämmelsen i stället ange att varorna bara fungerade i högst ett år, medan en norsk motsvarighet skulle kompletteras med att vissa särskilt hållbara varor fungerade i fem år. 13 Termen har använts i diskussioner om garantier, se Kihlman, Fel s. 209 ff., särskilt vid n. 2.

5 134 RÄTTSFALL även för köpare. Det kan antas att begränsningen av säljarens ansvar gör detta lättare att överblicka. Han har därmed också möjlighet att hålla ett lägre pris än vad han annars skulle ha kunnat göra. För att en lösning med preskriptionstider skall vara bättre än en utan dem, måste differensen mellan priset med och priset utan preskriptionstid vara större än motsvarande kostnad för köparen, dvs. i första hand kostnaden för köparen att försäkra sig mot funktionssvikter efter preskriptionstidens utgång, men före utgången av avtalsföremålets naturliga funktionstid. Varken den ursprungliga ettårsregeln, 1986 års tvåårsregel eller den föreslagna femårsregeln har vad jag vet föregåtts av någon utredning om huruvida preskriptionstider över huvud taget medför sådana positiva effekter och än mindre om vilken preskriptionstid som i så fall skulle medföra optimala fördelar. 14 Utan en sådan utredning baseras lagstiftningen på gissningarna att preskriptionstider är bra och att den valda tiden är optimal. 15 Förekomsten av preskriptionstider anses inte bara tjäna syftet att begränsa och tydliggöra ansvaret, utan kan också antas ha processekonomiska fördelar: Det är inte någon idé att ens överväga en process, om reklamationsfristen har gått ut. Vid bedömningen av om preskriptionstider är att föredra framför frånvaro av desamma, måste även detta beaktas. Erfarenheter från höjningen från ett till två år 1986 antyder att en förändring inte kommer att medföra någon avsevärd ökning av antalet processer Slutord Man kan ifrågasätta varför en naturaborgenär inte skall ansvara för ett avtalsobjekt under den tid det med fog kan förväntas fungera. En lösning som bara baseras på juridiska hänsynstaganden borde därför liksom den finländska köplagen sakna särskilda preskriptionsbestämmelser. Lösningen skulle innebära att en säljare av värmepannor ansvarade för sålda pannor under så lång tid som en förnuftig köpare förväntar sig att en värmepanna skall fungera. Preskriptionstiden skulle därmed underordnas felbedömningen: när en funktionssvikt inte längre utgör ett fel, kan köparen inte heller längre göra den gällande såsom fel. Frågan om preskriptionstider är av godo behöver utredas och besvaras. En sådan utredning kan inte företas med traditionell rättsdogmatisk metod, utan måste utnyttja andra vetenskapliga metoder. Om frågan besvaras nekande bör preskriptionstiderna för kontraktuellt ansvar tas bort. Därmed försvinner även 14 Se särskilt SOU 1995:11 s. 33 ff. 15 Se även Kihlman, Fel, s. 215 ff. Det är naturligtvis tänkbart att redan förekomsten av en preskriptionstid har övervägande positiva effekter, medan tiden däremot är av underordnad betydelse. Inte heller någon sådan undersökning synes ha föregått vare sig lagstiftningen eller de föreslagna ändringarna. 16 Se SOU 1995:11 s 37. Jfr 1986 rd. LaUB nr 13 Prop. nr 93 s. 4.

6 RÄTTSFALL 135 gränsdragningsproblem som det i målet. Om den i stället besvaras jakande, vore det önskvärt om preskriptionstiderna åtminstone samordnades, så att domstolarna inte belastades med onödiga, skapade, gränsdragningsproblem, utan i stället kunde koncentrera sig på betydligt mer verklighetsnära frågeställningar: Hur länge skall en värmepanna fungera? Jon Kihlman

R 8558/2001 Stockholm den 11 januari 2002

R 8558/2001 Stockholm den 11 januari 2002 R 8558/2001 Stockholm den 11 januari 2002 Till Justitiedepartementet Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 12 november 2001 beretts tillfälle att avge yttrande över 1. Departementspromemorian Ändringar

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (6) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 9 december 2008 Ö 4308-07 PARTER 1. PF 2. CS Ombud för 1 och 2: Jur.kand. MS 3. MA 4. JF Ombud för 3 och 4: Advokat JC SAKEN Fel i fastighet

Läs mer

Inledning. Köplagen. Konsumentköplagen. lös egendom Dispositiv (3 ) köp av lösa saker som näringsidkare säljer till konsument (1 )

Inledning. Köplagen. Konsumentköplagen. lös egendom Dispositiv (3 ) köp av lösa saker som näringsidkare säljer till konsument (1 ) 2013-09-23 1 Inledning Köplagen lös egendom Dispositiv (3 ) Konsumentköplagen köp av lösa saker som näringsidkare säljer till konsument (1 ) Definition näringsidkare Definition konsument Tvingande mellan

Läs mer

Hävning av avtal om köp respektive av avtal om tjänst. skillnader och likheter. Juridiska institutionen Terminskurs 2 Seminariegrupp: 12

Hävning av avtal om köp respektive av avtal om tjänst. skillnader och likheter. Juridiska institutionen Terminskurs 2 Seminariegrupp: 12 Uppsala Universitet Dominik Zimmermann Juridiska institutionen 820729-4359 Terminskurs 2 Seminariegrupp: 12 Vt 2002 Basgrupp: B Evelina Englund PM nr: 3 Hävning av avtal om köp respektive av avtal om tjänst

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (7) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 4 december 2007 T 2403-06 KLAGANDE Frevik Consult Aktiebolag, 556471-5182 Box 15076 750 15 Uppsala Ombud: Advokat KO MOTPARTER 1. NZ 2.

Läs mer

DEBATT. Om platsköp. 1. Inledning

DEBATT. Om platsköp. 1. Inledning 480 DEBATT Om platsköp 1. Inledning Det har gått drygt tio år sedan Sveriges riksdag antog vår nuvarande köplag. 1 Tiden ger möjlighet att med viss distans utvärdera vad som är bra i lagen och vad som

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM. Mål nr. meddelad i Stockholm den 3 april 2014 T 2386-12. KLAGANDE Boultbee (Västerås) AB, 556682-1483 Box 730 721 20 Västerås

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM. Mål nr. meddelad i Stockholm den 3 april 2014 T 2386-12. KLAGANDE Boultbee (Västerås) AB, 556682-1483 Box 730 721 20 Västerås Sida 1 (8) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 3 april 2014 T 2386-12 KLAGANDE Boultbee (Västerås) AB, 556682-1483 Box 730 721 20 Västerås Ombud: Advokat A A och advokat T J MOTPART Spago

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM. Mål nr. meddelad i Stockholm den 22 november 2016 T KLAGANDE YÜ. Ombud: Advokat IA

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM. Mål nr. meddelad i Stockholm den 22 november 2016 T KLAGANDE YÜ. Ombud: Advokat IA Sida 1 (9) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 22 november 2016 T 3445-15 KLAGANDE YÜ Ombud: Advokat IA MOTPART Gripenhus i Sverige AB, 556854-4471 Ombud: Advokat RS SAKEN Pris för konsumenttjänst

Läs mer

Myresjöhusdomarna. Om felansvaret för enstegstätade fasadkonstruktioner. Nordbygg den 6-7 april 2016

Myresjöhusdomarna. Om felansvaret för enstegstätade fasadkonstruktioner. Nordbygg den 6-7 april 2016 Myresjöhusdomarna Om felansvaret för enstegstätade fasadkonstruktioner Nordbygg den 6-7 april 2016 Disposition Bakgrund till domarna Första domen är entreprenaderna felaktiga? Slutsatser av första domen

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (7) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 11 maj 2007 T 871-05 KLAGANDE Fastighetsaktiebolaget Uman, 556029-2970 Nygatan 21 903 29 UMEÅ Ombud: Advokat C Ä MOTPART Bruwi UTDV 90392

Läs mer

JOHNNY HERRE UNDER MEDVERKAN AV JAN RAMBERG. Konsumentköplagen. En kommentar ANDRA UPPLAGAN NORSTEDTS JURIDIK AB

JOHNNY HERRE UNDER MEDVERKAN AV JAN RAMBERG. Konsumentköplagen. En kommentar ANDRA UPPLAGAN NORSTEDTS JURIDIK AB JOHNNY HERRE UNDER MEDVERKAN AV JAN RAMBERG Konsumentköplagen En kommentar ANDRA UPPLAGAN NORSTEDTS JURIDIK AB Översiktligt innehäll Förord 5 Förkortningar 27 Dell Inledning 31 1. Kommentarens uppläggning

Läs mer

TILLFÄLLE 5 - KÖPRÄTT. Jur. dr Jessica Östberg Stockholm Centre for Commercial Law, SCCL

TILLFÄLLE 5 - KÖPRÄTT. Jur. dr Jessica Östberg Stockholm Centre for Commercial Law, SCCL TILLFÄLLE 5 - KÖPRÄTT Jur. dr Jessica Östberg Stockholm Centre for Commercial Law, SCCL Lagreglering 1. KöpL 1990 2. KköpL 1990 3. CISG 1980 (Internationella köplagen 1987) Gäller vid köp mellan två näringsidkare

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2002-02-20 Närvarande: f.d. justitierådet Hans Danelius, regeringsrådet Gustaf Sandström, justitierådet Dag Victor. Enligt en lagrådsremiss den 7 februari

Läs mer

ALLMÄNNA LEVERANSVILLKOR FÖR HUSVAGN OCH HUSBIL 2011 (konsument)

ALLMÄNNA LEVERANSVILLKOR FÖR HUSVAGN OCH HUSBIL 2011 (konsument) Bilaga 1 ALLMÄNNA LEVERANSVILLKOR FÖR HUSVAGN OCH HUSBIL 2011 (konsument) ALLMÄNNA AVTALSVILLKOR utarbetade av Husvagnsbranschens Riksförbund efter överenskommelse med Konsumentverket 1. Giltighet För

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (8) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 29 december 2017 T 1451-17 PARTER Klagande Stiftelsen Skogssällskapet, 857201-5546 Box 11374 404 28 Göteborg Ombud: Advokat SS Motpart VS

Läs mer

Protokoll för överenskommelse mellan Konsumentverket och

Protokoll för överenskommelse mellan Konsumentverket och Konsument verket KO PROTOKOLL Dnr Datum 2012/1044 2013-12-12 Protokoll för överenskommelse mellan Konsumentverket och Elektronikbranschen Konsumentverket och Elektronikbranschen har träffat en överenskommelse

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (8) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 12 november 2009 Ö 1342-09 KLAGANDE Albihns Service Aktiebolag, 556519-9253 Box 5581 114 85 Stockholm Ombud: Advokat A-CN och jur.kand.

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (6) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 30 mars 2017 T 4191-15 KLAGANDE Falköpings Mejeri ekonomisk förening, 767800-0238 Odengatan 6 521 43 Falköping Ombud: Advokat MG MOTPARTER

Läs mer

KONSUMENTKÖPLAGEN. Daniel Nordström

KONSUMENTKÖPLAGEN. Daniel Nordström KONSUMENTKÖPLAGEN Daniel Nordström PRESENTATIONENS INNEHÅLL Juridiska begrepp Konsumentköplagen Felaktig vara Rättelse av fel Distans- och hemförsäljningslagen Konsumenttjänstlagen Oskäliga avtalsvillkor

Läs mer

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till utredningen om översyn av vissa byggfrågor (S 2011:10) Dir. 2012:88

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till utredningen om översyn av vissa byggfrågor (S 2011:10) Dir. 2012:88 Kommittédirektiv Tilläggsdirektiv till utredningen om översyn av vissa byggfrågor (S 2011:10) Dir. 2012:88 Beslut vid regeringssammanträde den 6 september 2012 Utvidgning av och ändrad tid för slutredovisning

Läs mer

Våra tjänster. lrfkonsult.se. Ekonomi Juridik Affärsrådgivning Fastighetsförmedling. Ekonomi Juridik Affärsrådgivning Fastighetsförmedling

Våra tjänster. lrfkonsult.se. Ekonomi Juridik Affärsrådgivning Fastighetsförmedling. Ekonomi Juridik Affärsrådgivning Fastighetsförmedling Våra tjänster Ekonomi Juridik Affärsrådgivning Fastighetsförmedling 1 KÖPA OCH SÄLJA HÄST Vad kan regleras med avtal? 3 mars 2014 LRF KONSULT Vad säger lagen? KÖPLAGEN - Näringsidkare (s) Näringsidkare

Läs mer

R 7415/2001 2001-04-25. Till Justitiedepartementet

R 7415/2001 2001-04-25. Till Justitiedepartementet R 7415/2001 2001-04-25 Till Justitiedepartementet Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 24 januari 2001 beretts tillfälle att avge yttrande över betänkandet Konsumentskyddet vid småhusbyggande,

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (7) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 2 juli 2013 T 1390-12 KLAGANDE Handelsanställdas arbetslöshetskassa, 846001-4353 Box 1146 111 81 Stockholm Ombud: M B Samma adress MOTPART

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (6) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 24 januari 2003 Ö 2486-02 SÖKANDE R. J. Ombud: advokaten C. A. MOTPART M. G. SAKEN Resning Hovrätten för Västra Sverige meddelade den

Läs mer

Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 2 juli beretts tillfälle att avge yttrande över departementspromemorian Hyra av lös sak (Ds 2010:24).

Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 2 juli beretts tillfälle att avge yttrande över departementspromemorian Hyra av lös sak (Ds 2010:24). R-2010/0926 Stockholm den 6 december 2010 Till Justitiedepartementet Ju2010/5531/L2 Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 2 juli beretts tillfälle att avge yttrande över departementspromemorian

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (6) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 6 mars 2014 Ö 4317-12 KLAGANDE CN MOTPART Nordea Bank AB, 516406-0120 Box 24 201 20 Malmö Ombud: Bolagsjurist DUL SAKEN Invändning mot

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (6) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 21 februari 2007 Ö 3049-04 KLAGANDE FA Ombud: Advokat U.G.V.T MOTPART If Skadeförsäkring AB, 516401-8102 106 80 Stockholm Ombud: Advokat

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (7) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 5 april 2016 T 2963-14 KLAGANDE BO Ombud: Advokat ML MOTPART Stockholms Kök- & Byggkonsult AB, 556717-7976 Väsbygatan 5 E 733 38 Sala Ombud:

Läs mer

Avtalsrätt.com. Seminarieserie i avtalsrätt

Avtalsrätt.com. Seminarieserie i avtalsrätt Avtalsrätt.com Seminarieserie i avtalsrätt Juridiska frågor betraktas många gånger som just juridiska och därför som något som är skilt från den egentliga affären. I avtalsförhållanden handlar emellertid

Läs mer

HFD 2013 ref 63. Arbetslöshetskassan bestred bifall till överklagandet.

HFD 2013 ref 63. Arbetslöshetskassan bestred bifall till överklagandet. HFD 2013 ref 63 Synnerliga skäl har ansetts föreligga för att godta kassakort som lämnats in efter utgången av niomånadersfristen i 47 a lagen om arbetslöshetsersättning. Lagrum: 47 a lagen (1997:238)

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 21 mars 2001 T 2703-97 KLAGANDE Magnus R Ombud: advokaten Anders I. Bengtsson MOTPART Torbjörn Ö Ombud: advokaten Leif Nauclér SAKEN Prisavdrag vid

Läs mer

Hur bör man som mäklare agera när en köpare påtalar ett fel i fastigheten de köpt?

Hur bör man som mäklare agera när en köpare påtalar ett fel i fastigheten de köpt? Hur bör man som mäklare agera när en köpare påtalar ett fel i fastigheten de köpt? En fråga som ställs så gott som dagligen till Mäklarsamfundets jurister är hur mäklaren ska agera när en köpare återkommer

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (7) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 23 november 2012 T 2085-11 KLAGANDE AH Ombud: Konsumentombudsmannen Box 48 651 02 Karlstad MOTPART Rehab Center Svedala Kommanditbolag,

Läs mer

BESTÄLLNINGSVILLKOR. 1. Om Holmgrens

BESTÄLLNINGSVILLKOR. 1. Om Holmgrens BESTÄLLNINGSVILLKOR 1. Om Holmgrens Vid beställning med leverans till och uthämtning vid uthämtningsställen med adress Femvägsskälet 1, Femvägsskälet 4, Tagenevägen 30, Aröds industriväg 2, Norra Långebergsgatan

Läs mer

Jan Ramberg Johnny Herre. Allmän köprätt. Femte upplagan NORSTEDTS JURIDIK

Jan Ramberg Johnny Herre. Allmän köprätt. Femte upplagan NORSTEDTS JURIDIK Jan Ramberg Johnny Herre Allmän köprätt Femte upplagan NORSTEDTS JURIDIK Innehåll 1. Introduktion till köprätten 15 1.1 Inledning 15 1.2 Köpet som avtalstyp 19 1.3 Köpet som del av obligationsrätten 20

Läs mer

Felansvar, garantier, reklamation

Felansvar, garantier, reklamation Felansvar, garantier, reklamation Leverantörens felansvar kan delas in i tre huvudkategorier: 1. ansvaret för händelser under leveranstiden, 2. Ansvaret för (urpsrungliga) fel som uppträder inom en viss

Läs mer

När du som konsument köper en bil från en bilhandlare

När du som konsument köper en bil från en bilhandlare När du som konsument köper en bil från en bilhandlare Denna information innehåller de viktigaste regler som gäller för dig som konsument när du köper en bil från en bilhandlare. Den lag som reglerar köpet

Läs mer

ELISABETH LEHRBERG under medverkan av Bert Lehrberg ELEKTRONISK FULLGÖRELSE JBÄ

ELISABETH LEHRBERG under medverkan av Bert Lehrberg ELEKTRONISK FULLGÖRELSE JBÄ ELISABETH LEHRBERG under medverkan av Bert Lehrberg ELEKTRONISK FULLGÖRELSE JBÄ Innehåll FÖRORD 13 FÖRKORTNINGAR 15 1 FRÅGESTÄLLNINGAR OCH UTGÅNGSPUNKTER 19 1.1 Elektronisk handel och elektronisk fullgörelse

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (6) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 9 februari 2006 Ö 5178-04 KLAGANDE 1. BS 2. US Ombud för 1 och 2: advokaten BE MOTPART Länsförsäkringar Älvsborg, 562500-4337 Box 1107

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (7) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 10 januari 2008 Ö 5203-06 KLAGANDE AK Ombud: Advokat CA MOTPART DS Ombud: Advokat GB SAKEN Förordnande av bodelningsförrättare ÖVERKLAGADE

Läs mer

En enskild har inte haft rätt till ny prövning av sin återbetalningsskyldighet

En enskild har inte haft rätt till ny prövning av sin återbetalningsskyldighet HFD 2016 ref. 83 En enskild har inte haft rätt till ny prövning av sin återbetalningsskyldighet sedan ett av Försäkringskassan meddelat beslut om återkrav vunnit laga kraft på grund av att omprövning inte

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS. KLAGANDE Bostadsrättsföreningen Salongen 16 i Malmö, 769607-3340 Salongsgatan 20 211 16 Malmö

HÖGSTA DOMSTOLENS. KLAGANDE Bostadsrättsföreningen Salongen 16 i Malmö, 769607-3340 Salongsgatan 20 211 16 Malmö Sida 1 (5) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 10 januari 2014 T 240-12 KLAGANDE Bostadsrättsföreningen Salongen 16 i Malmö, 769607-3340 Salongsgatan 20 211 16 Malmö Ombud: SE och TM

Läs mer

Köpare: Privatkonsument.

Köpare: Privatkonsument. FA L L F R Å N V E R K L I G H E T E N 1 Köparen upptäckte fel med fuktskyddet bakom kakel och klinkerplattor på väggar/golv i våtrummet Referensfall som visar på situation som faktiskt kan uppstå för

Läs mer

Den konsumenträttsliga dimensionen. ??? konsumenträtt. Konsumenträtten. allmän obligationsrätt. Joel Samuelsson

Den konsumenträttsliga dimensionen. ??? konsumenträtt. Konsumenträtten. allmän obligationsrätt. Joel Samuelsson 2014-03-10 Den konsumenträttsliga dimensionen Joel Samuelsson 1 Konsumenträtten En annan plats andra regler. 2 allmän obligationsrätt??? konsumenträtt 3 1 Ett formellt villkorat undantagstillstånd allmän

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (7) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 27 december 2006 Ö 4023-05 PARTER 1. HSB:s Bostadsrättsförening City i Täby, 716000-0134 c/o LEX Advokatbyrå Box 5305 102 47 Stockholm

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2013-09-16. Gemensamt konsumentskydd i EU

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2013-09-16. Gemensamt konsumentskydd i EU 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2013-09-16 Närvarande: F.d. justitierådet Leif Thorsson samt justitieråden Gudmund Toijer och Olle Stenman. Gemensamt konsumentskydd i EU Enligt en lagrådsremiss

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (7) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 29 april 2005 Ö 3463-04 KLAGANDE YC Ombud: advokaten GR MOTPARTER 1. WS 2. KLS 3. KCS Ombud för samtliga: jur. kand. PH SAKEN Återförvisning

Läs mer

Juridik, grundkurs OH nr 1. Svenska Kennelklubbens organisation

Juridik, grundkurs OH nr 1. Svenska Kennelklubbens organisation OH nr 1 Svenska Kennelklubbens organisation Svenska Kennelklubben sep 2009 OH nr 3 a 1. KVALITET OCH EGENSKAPER Om inte annat särskilt angetts i detta avtal gäller följande. Köpet avser en hund av angiven

Läs mer

Europeiska kommissionens förslag till direktiv om konsumenträttigheter

Europeiska kommissionens förslag till direktiv om konsumenträttigheter SVEA HOVRÄTT YTTRANDE 2008-12-02 Dnr 2008/648 Regeringskansliet Justitiedepartementet 103 33 Stockholm Europeiska kommissionens förslag till direktiv om konsumenträttigheter Hovrätten yttrar sig över Europeiska

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (6) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 27 april 2007 Ö 4239-05 KLAGANDE 1. Swedbank AB (tidigare FöreningsSparbanken AB), 502017-7753 105 34 Stockholm 2. Lindebergs Grant Thornton

Läs mer

FASTIGHETSMARKNADENS REKLAMATIONSNÄMND

FASTIGHETSMARKNADENS REKLAMATIONSNÄMND BESLUT DEN 5 OKTOBER 2017 DNR 17/17 SIDA 1 AV 6 Anmälare NN Motpart Mäklaren Ombud: Förbundsjuristen Louise Lundqvist Saken Skadestånd BESLUT Mäklaren rekommenderas att betala 25 000 kr till NN. YRKANDEN

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (7) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 15 november 2018 T 5317-17 PARTER Klagande LEVS Ombud: Advokat EJV Motpart EMF Ombud: Advokaterna AK och JPS SAKEN Återgång av köp m.m.

Läs mer

Produktansvar. Köprättsliga regler. Skadeståndsrättsliga regler

Produktansvar. Köprättsliga regler. Skadeståndsrättsliga regler Produktansvar Produktansvar Köprättsliga regler Skadeståndsrättsliga regler Köprätt - Köplagen, Konsumentköplagen mfl. 1. reparation 2. omleverans 3. återköp Reklamation Garanti Gäller endast det sålda

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (6) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 11 juli 2017 T 3590-16 KLAGANDE Gjensidige Forsikring ASA Norge, svensk filial, 516407-0384 Box 3031 103 61 Stockholm Ombud: Advokat RS

Läs mer

ARBETSDOMSTOLEN Beslut nr 56/07 Mål nr A 90/06

ARBETSDOMSTOLEN Beslut nr 56/07 Mål nr A 90/06 ARBETSDOMSTOLEN Beslut nr 56/07 Mål nr A 90/06 Sammanfattning En central arbetstagarorganisation och en av dess avdelningar har väckt talan i Arbetsdomstolen för medlemmar rörande tvist om ett lokalt kollaktivavtal

Läs mer

AVTALS & KÖPRÄTT. Daniel Nordström

AVTALS & KÖPRÄTT. Daniel Nordström AVTALS & KÖPRÄTT Daniel Nordström PRESENTATIONENS INNEHÅLL Juridiska begrepp Avtalslagen Avtalsförfarande Fullmakt Ogiltigt avtal Juridiska dokument i privatjuridik Kompletterande lagstiftning Köplagen

Läs mer

Person/Organisationsnummer. Telefon. KÖPEOBJEKT Hästen Fullständigt namn. Födelseår. Passnummer. Eventuellt chipnummer / ID nummer...

Person/Organisationsnummer. Telefon. KÖPEOBJEKT Hästen Fullständigt namn. Födelseår. Passnummer. Eventuellt chipnummer / ID nummer... Köpekontrakt PARTER Namn Person/Organisationsnummer Adress Telefon Köpare Namn Person/Organisationsnummer Adress Telefon KÖPEOBJEKT Hästen Fullständigt namn Födelseår Passnummer Eventuellt chipnummer /

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (6) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 23 juni 2015 Ö 904-15 KLAGANDE 1. PA 2. KS Ombud för 1 och 2: Advokat RD MOTPART Robusta Byggnads AB, 556575-2747 Flygfältsgatan 22 423

Läs mer

Däckverkstadens Reparationsvillkor

Däckverkstadens Reparationsvillkor Däckverkstadens Reparationsvillkor Avtal mellan Däckspecialisternas Riksförbund och Konsumentverket gällande från och med 1 januari 1998 med ändringar den 1 januari 2003 2. Däckverkstadens reparationsvillkor

Läs mer

EXAMENSARBETE. Konsumentskydd enligt KköpL 16. Säljarens felansvar. Linn Åström 2014. Filosofie kandidatexamen Rättsvetenskap

EXAMENSARBETE. Konsumentskydd enligt KköpL 16. Säljarens felansvar. Linn Åström 2014. Filosofie kandidatexamen Rättsvetenskap EXAMENSARBETE Konsumentskydd enligt KköpL 16 Säljarens felansvar Linn Åström 2014 Filosofie kandidatexamen Rättsvetenskap Luleå tekniska universitet Institutionen för ekonomi, teknik och samhälle Sammanfattning

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2006-02-20. Nya regler om vårdnad m.m.

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2006-02-20. Nya regler om vårdnad m.m. 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2006-02-20 Närvarande: f.d. justitierådet Staffan Magnusson, justitierådet Leif Thorsson och f.d. regeringsrådet Karl-Ingvar Rundqvist. Nya regler om vårdnad

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde Ett bättre skydd för företagshemligheter

Utdrag ur protokoll vid sammanträde Ett bättre skydd för företagshemligheter 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2014-01-08 Närvarande: F.d. justitieråden Torgny Håstad och Sten Heckscher samt justitierådet Göran Lambertz. Ett bättre skydd för företagshemligheter Enligt

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2014-10-08 Närvarande: F.d. justitierådet Lennart Hamberg samt justitieråden Kristina Ståhl och Agneta Bäcklund. Erkännande och verkställighet av frihetsberövande

Läs mer

1.1 Blendow Lexnova Expertkommentar - Entreprenadrätt, januari 2017

1.1 Blendow Lexnova Expertkommentar - Entreprenadrätt, januari 2017 1.1 Blendow Lexnova Expertkommentar - Entreprenadrätt, januari 2017 I januari månads expertkommentar i entreprenadrätt välkomnar vi Johan Wingmark som ny författare hos Blendow Lexnova. Tillsammans med

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (8) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 31 oktober 2013 T 1637-12 KLAGANDE Gotlands kommun, 212000-0803 621 81 Visby Ombud: Advokat RH MOTPART SÖ Ombud: Advokat BT SAKEN Skadestånd

Läs mer

Onninen Presentation Juridik. Håkan Hagström

Onninen Presentation Juridik. Håkan Hagström Onninen 1-2-3 Presentation Juridik Håkan Hagström 1 Konsumentlagar i Sverige Utmärkande för konsumentlagar Säljaren är näringsidkare och köparen är privatperson Köp för privat bruk Kan avtala bättre villkor

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT. Mål nr. meddelat i Stockholm den 25 september 2015 Ö

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT. Mål nr. meddelat i Stockholm den 25 september 2015 Ö Sida 1 (6) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 25 september 2015 Ö 3105-15 KLAGANDE Société des Produits Nestlé S.A. Entre-deux-Villes CH-1800 Vevey Schweiz Ombud: Advokat ER, advokat

Läs mer

PM Preskriptionsavbrott genom gäldenärens erkännande av en fordring

PM Preskriptionsavbrott genom gäldenärens erkännande av en fordring PM 2018-11-25 Preskriptionsavbrott genom gäldenärens erkännande av en fordring Advokat Thorulf Arwidson Om en part inte åstadkommit åstadkommit preskriptionsavbrott genom att väcka talan i domstol inom

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS BESLUT HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS BESLUT 1 (6) meddelat i Stockholm den 20 december 2013 SÖKANDE AA Ombud: Advokaterna Emine Lundkvist och Karl-Johan Nörklit Setterwalls Advokatbyrå AB Box 1050 101 39 Stockholm

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (8) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 15 maj 2014 T 1039-13 KLAGANDE Justitiekanslern Box 2308 103 17 Stockholm Ombud: Hovrättsassessor RJ MOTPART VT Ombud och biträde enligt

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (6) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 3 januari 2005 Ö 2353-01 KLAGANDE Skatteverket, 171 94 SOLNA MOTPART SD SAKEN Kvittning av EU-bidrag ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Hovrätten för

Läs mer

Härigenom föreskrivs i fråga om lagen (1974:371) om rättegången i

Härigenom föreskrivs i fråga om lagen (1974:371) om rättegången i Promemoria Ändrad sammansättning i Arbetsdomstolen i diskrimineringstvister kompletterande överväganden och förslag till SOU 2006:22 En sammanhållen diskrimineringslagstiftning TP PT Lagen FPT Innehållsförteckning

Läs mer

Advokatfirman Credo. Med stöd av tidigare ingiven fullmakt får jag härmed komplettera svaromålet och utveckla talan.

Advokatfirman Credo. Med stöd av tidigare ingiven fullmakt får jag härmed komplettera svaromålet och utveckla talan. Advokatfirman Credo Göteborgs tingsrätt Avdelning 2 404 83 Göteborg Göteborg den 9 april 2014 T 2164-14 SVAROMÅL Claes och Sari Lundin../. Ingrid och Sven-Erik Skoglund Med stöd av tidigare ingiven fullmakt

Läs mer

YTTRANDE Dnr SU

YTTRANDE Dnr SU 1(5) YTTRANDE 2009-08-13 Dnr SU 302-1027-09 Juridiska fakultetskansliet Justitiedepartementet 103 33 Stockholm Remiss: Departementspromemorian Konsumenttjänster m.m. (Ds 2009:13) Stockholms universitet

Läs mer

ARBETSDOMSTOLEN Beslut nr 37/12 Mål nr B 40/12

ARBETSDOMSTOLEN Beslut nr 37/12 Mål nr B 40/12 ARBETSDOMSTOLEN Beslut nr 37/12 Mål nr B 40/12 Sammanfattning En arbetsgivare har hävt ett anställningsavtal och åberopat avtalslagens ogiltighetsregler. Fråga om interimistiskt förordnande enligt 35 andra

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (8) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 30 november 2007 T 128-06 KLAGANDE Kroghs A/S Klimstrandvej 284 9690 Fjerritslev Danmark Ombud: Jur. kand. JR MOTPART Sand- och grusaktiebolaget

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (6) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 4 juli 2006 Ö 2074-04 KLAGANDE KS Ombud: Advokat BF MOTPART Domstolsverket 551 81 Jönköping SAKEN Rättshjälp ÖVERKLAGADE AVGÖRANDET Hovrätten

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (11) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 13 juni 2008 Ö 901-07 KLAGANDE AKH Ombud: Advokat PS MOTPART BH Ombud: Advokat PI SAKEN Avvisande av talan ÖVERKLAGADE AVGÖRANDET Hovrätten

Läs mer

Vad händer om man inte avtalar? Advokat, jur. dr Jon Kihlman Stockholm den 9 november 2010

Vad händer om man inte avtalar? Advokat, jur. dr Jon Kihlman Stockholm den 9 november 2010 Vad händer om man inte avtalar? Advokat, jur. dr Jon Kihlman Stockholm den 9 november 2010 www.avtalsrätt.com Agenda 1. Vem drabbas av en transportskada? 2. Hur avgör man om avtalsobjektet är felaktigt?

Läs mer

Protokoll fört efter förhandlingar mellan Konsumentverket och Elektriska hushållsapparatleverantörer

Protokoll fört efter förhandlingar mellan Konsumentverket och Elektriska hushållsapparatleverantörer Konsument verket KO PROTOKOLL Dnr Datum 2012/273 2012-12-17 Protokoll fört efter förhandlingar mellan Konsumentverket och Elektriska hushållsapparatleverantörer Konsumentverket och Elektriska hushållsapparatleverantörer

Läs mer

Köp och försäljning av häst och levande djur i konsumentköplagen (KkL)

Köp och försäljning av häst och levande djur i konsumentköplagen (KkL) Enskild motion Motion till riksdagen 2016/17:2483 av Mats Green och Cecilia Widegren (båda M) Köp och försäljning av häst och levande djur i konsumentköplagen (KkL) Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (7) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 8 juli 2003 B 112-03 KLAGANDE Riksåklagaren MOTPART M. F. Offentlig försvarare och ombud: advokaten R. H. SAKEN Barnpornografibrott ÖVERKLAGAT

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (8) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 22 december 2014 Ö 4853-13 ANMÄLARE Stockholms tingsrätt, avd 4 Box 8307 104 20 Stockholm PARTER Kärande vid tingsrätten Ekonomigruppen

Läs mer

Om inget annat överenskommits används nedanstående leveransvillkor, som gäller för produkter levererade av HAGENS FJEDRE.

Om inget annat överenskommits används nedanstående leveransvillkor, som gäller för produkter levererade av HAGENS FJEDRE. Om inget annat överenskommits används nedanstående leveransvillkor, som gäller för produkter levererade av HAGENS FJEDRE. Allmänna leveransvillkor 1.Nedanstående allmänna leveransvillkor ska förutsatt

Läs mer

HFD 2013 ref 14 Allmän försäkring

HFD 2013 ref 14 Allmän försäkring HFD 2013 ref 14 Allmän försäkring En kvinna som står och arbetar och som har vissa graviditetsbesvär har ansetts berättigad till halv graviditetspenning. Lagrum: 10 kap. 2 första stycket 1 och 4 socialförsäkringsbalken

Läs mer

Konsumentköplag (1990:932)

Konsumentköplag (1990:932) Konsumentköplag (1990:932) Inledande bestämmelser Tillämpningsområde 1 Denna lag gäller köp av lösa saker som en näringsidkare säljer till en konsument. Lagen gäller även i fall då säljaren inte är en

Läs mer

A.N. överklagade hos förvaltningsrätten det beslut som Försäkringskassans skrivelse den 18 juli 2011 ansågs innefatta.

A.N. överklagade hos förvaltningsrätten det beslut som Försäkringskassans skrivelse den 18 juli 2011 ansågs innefatta. HFD 2013 ref 68 Försäkringskassans lagakraftvunna omprövningsbeslut beträffande återbetalningsskyldighet av livränta för en viss period utgör hinder mot att myndigheten på nytt prövar samma fråga. Lagrum:

Läs mer

Nybilsgaranti I enlighet med Nybilsgaranti 05

Nybilsgaranti I enlighet med Nybilsgaranti 05 Nybilsgaranti Nybilsgaranti I enlighet med Nybilsgaranti 05 1. Tillämplighet och giltighetstid I samband med köpet lämnas Nybilsgarantin av det företag som sålt bilen (säljaren) till köparen. Garantin

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (7) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 15 mars 2019 T 1600-18 PARTER Klagande Länsförsäkringar Älvsborg Ombud: Bolagsjurist SJ Motpart CG Ombud: Advokat MF SAKEN Fastställelse

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Aktbilaga 30 Sida 1 (10) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 24 januari 2007 Ö 1286-03 KLAGANDE JS Ombud: Advokat JF MOTPART Intrum Justitia Sverige Aktiebolag, 556134-1248 105 24

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (8) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 18 juli 2018 Ö 5166-17 PARTER Klagande Svenska Semesterhem AB, 556645-4129 Wismarsvägen 1 393 56 Kalmar Ombud: Advokat BS Motpart Tallborgen

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (6) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM meddelad i Stockholm den 25 maj 2004 Mål nr T 4509-02 KLAGANDE RW Ombud: förbundsjuristen JM MOTPART LS Ombud: advokaten ME SAKEN Skadestånd ÖVERKLAGADE AVGÖRANDET Hovrätten

Läs mer

TILLFÄLLE 6 KONSUMENTRÄTT. Jessica Östberg, jur. dr, lektor Stockholm Centre for Commercial Law

TILLFÄLLE 6 KONSUMENTRÄTT. Jessica Östberg, jur. dr, lektor Stockholm Centre for Commercial Law TILLFÄLLE 6 KONSUMENTRÄTT Jessica Östberg, jur. dr, lektor Stockholm Centre for Commercial Law Lagreglering 1. Konsumenttjänstlagen 1985 (KtjL) 2. Konsumentköplagen 1990 (KköpL) 3. Konsumentkreditlagen

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (6) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 3 juli 2009 T 2955-08 KLAGANDE 1. ALL 2. HL 3. EL 4. ML Ombud för 1-4: Advokat BS MOTPART Nora kommun, 212000-2007 Tingshuset 713 80 Nora

Läs mer

Remiss: Processrättsliga konsekvenser av Påföljdsutredningens förslag (Ds 2012:54)

Remiss: Processrättsliga konsekvenser av Påföljdsutredningens förslag (Ds 2012:54) 1 (5) 2013-05-08 Dnr SU FV-1.1.3-0628-13 Regeringskansliet (Justitiedepartementet) 103 33 Stockholm Remiss: Processrättsliga konsekvenser av Påföljdsutredningens förslag (Ds 2012:54) Juridiska fakultetsnämnden

Läs mer

Konsumententreprenader. Fastighetsägare i Svedala./. Myresjöhus

Konsumententreprenader. Fastighetsägare i Svedala./. Myresjöhus Konsumententreprenader Fastighetsägare i Svedala./. Myresjöhus Inledning Myresjöhus-målen (I och II) berör många olika frågor fel vårdslöshet sakrättsliga frågor om överlåtelse av rättigheter Ett antal

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (9) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 13 juni 2013 T 2437-12 KLAGANDE Försäkringsaktiebolaget Skandia (publ), 502017-3083 106 55 Stockholm Ombud: Försäkringsjurist B-GJ MOTPART

Läs mer

232, Protokoll för överenskommelse mellan Konsumentverket och Sveriges Elevfotografers Riksförbund, BÖ 2015:3

232, Protokoll för överenskommelse mellan Konsumentverket och Sveriges Elevfotografers Riksförbund, BÖ 2015:3 Konsument verket KO INK. PROTOKOLL Datum Dnr 2015-06-24 2OH/1939 (BÖ 2015:3) Dnr... ^^... v.../..»*- 232, Ordn.w Protokoll för överenskommelse mellan Konsumentverket och Sveriges Elevfotografers Riksförbund,

Läs mer