Strategiska innovationsprogrammet. Environment utlyser. Livscykelperspektivet i samhällsbyggande: digitaliserat beslutsstöd för klimatförbättringar

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Strategiska innovationsprogrammet. Environment utlyser. Livscykelperspektivet i samhällsbyggande: digitaliserat beslutsstöd för klimatförbättringar"

Transkript

1 UTLYSNING 1 (12) Datum Diarienummer Reviderad Strategiska innovationsprogrammet Smart Built Environment utlyser Livscykelperspektivet i samhällsbyggande: digitaliserat beslutsstöd för klimatförbättringar och Organisation och juridik 1 Om utlysningen Utlysningen sker inom ramen för det strategiska innvovationsprogrammet Smart Built Environment. Smart Built Environment är en del av Formas, Vinnovas och Energimyndighetens gemensamma satsning på strategiska innovationsområden. Utlysningen består av två delar: en delutlysning med fokus på livscykelperspektivet i samhällsbyggnadsprocesser en delutlysning om juridiska och organisatoriska förutsättningar för en digital omvandling av samhällsbyggandet. Utlysningen riktar sig till företag, offentlig verksamhet, universitet och högskolor samt institut. Nya konstellationer av aktörer och organisationer uppmanas särskilt att engagera sig och söka medel. Minst en projektpart ska komma från näringslivet eller offentlig verksamhet.

2 2 (12) Total programbudget för båda delutlysningarna är ca 10 miljoner kronor plus ett krav på samfinansiering från de sökande organisationerna på 50 % av projektens totala kostnader. Vi välkomnar både mindre studier, kartläggningar och synteser (cirka i programbidrag) och större studier, piloter eller demonstrationer (cirka kronor i programbidrag). Projekten kan påbörjas efter beslut om bidrag och pågå som längst till och med december Sista ansökningsdag är kl. 14:00. Beslut fattas senast den 5 december. 2 Om Smart Built Environment Den strategiska innovationsprogrammet Smart Built Environment stödjer digitalisering och dessa möjligheter för samhällsbyggnadssektorn och har identifierat industrialisering, gemensam informationsinfrastruktur, affärsdrivna tillämpningar och integrering av processer som grundläggande områden. En övergripande målsättning är att skapa förutsättningar för ett obrutet informationsflöde med affärsdrivna tillämpningar inom byggnads informationsmodellering, geodata, industriella processer och byggande inklusive samhällsbyggnadsprocesser. Smart Built Environments effektmål för programpartners är att till år 2030 uppnå: 40 % minskad miljöpåverkan i ett livscykelperspektiv för nybyggnad och renovering av byggnader och infrastruktur. 33 % minskning av total tid från planering till färdigställande för nybyggnad och renovering 33 % minskning av de totala byggkostnaderna flera nya värdekedjor och affärsmodeller baserade på livscykelperspektiv, plattformar samt nya konstellationer av aktörer Mer information om Smart Built Environment finns på Aktuell information om utlysningen och länk till ansökningsfunktionen finns på

3 3 (12) Delutlysning: livscykelperspektivet i samhällsbyggande: digitaliserat beslutsstöd för klimatförbättringar Inom Smart Built Environment handlar fokusområdet Livscykelperspektivet om att integrera livscykelkostnader (LCC) och livscykelanalyser (LCA) i samhällsbyggandets informationsstrukturer och processer. Digitalisering av information om exempelvis klimatpåverkan under hela samhällsbyggnadsprocessen-planering, projektering, byggande, användning, rivning och återvinning ger möjligheter till faktabaserat beslutsunderlag för både kravställande och förbättringar som främjar programmets mål för minskad klimatpåverkan. 1 Flera strategiska projekt och piloter inom livscykelanalys har startats inom Smart Built Environment. (se ) Inom fokusområdet samordnar och katalyserar vi pågående goda initiativ och sakkunskap som redan finns i sektorn för att säkerställa att systemet som helhet har ett tydligt livscykelperspektiv både idag och i en framtida informationshantering. I samverkan med andra programaktiviteter inom Smart Built Environment och internationellt samarbete skapar vi nationella tillämpningar och förutsättningar för att digitalisering och objektsbaserad informationshantering ska stödja livscykelperspektivet - i alla skeden av samhällsbyggandets processer. Arbetet omfattar analyser av olika scenarier för materialval och hantering i planering, projektering och byggande liksom för drift, underhåll, brukande och återvinning/återbruk. Det innefattar även upphandlingsperspektiv och hur livscykelfrågor utgör drivkrafter i de tidiga skedena. Det finns även andra projekt inom Smart Built med koppling till frågor om livscykelperspektivet (se ) Programmet erbjuder nu en öppen utlysning för projekt inom samma fokusområde. Vi vill stödja innovationer som kan vara tekniska men även avtalsmässiga/ institutionella, som ökar möjligheter att använda LCC och LCA som beslutsstöd och uppföljninginstrument och som kan tillämpas inom de närmaste 3-5 åren med avseende på minskad klimatpåverkan. Vi eftersöker också projekt som bidrar till kunskapsuppbyggnad och användarvänlighet i syfte att underlätta implementeringen av digitaliserad LCA/LCC. Exempel på frågeställningar som kan vara aktuella är: 1 Ett livscykelperspektiv kan underlätta förståelse för miljöpåverkan på många olika sätt. Inom ramen för denna utlysning är programmet dock främst intresserat av projekt som fokuserar på klimatpåverkan.

4 4 (12) Standardisering och drivkraft för leverantörer att tillhandahålla data i entydigt format Form och organisation av insamling, förvaltning och åtkomst av data och verktyg över tiden Tillgång till och hantering av digitala indata: vem ansvarar för datainsamling, vem äger information och vad innebär ägarskapet? Vem ansvarar för kvaliteten på informationen, hur hanteras osäkerheten i informationen och hur kan/bör den förvaltas över tiden? Hur går vi från beräkningar och analyser till beslutsstöd som säkerställer en livscykelperspektiv i praktiken? Kan vi utforma en myndighetsordning som är apassad till en digital verksamhet och hur kan själva myndighetsutövningen digitaliseras? Data från flera faser i livscykeln: det finns relativt välutvecklade verktyg för analys av klimatpåverkan för produktionsfasen vid nybyggnation och för energianvändning. Men det råder stor osäkerhet både i styrkta data och scenarier för hur man hanterar driftfasen, exempelvis livslängd och verksamhetsanpassning men även styrkta data och scenarier för erforderliga reparationer, underhåll, rivning och återvinning. Stödverktyg för visualisering, simuleringar och kommunikation av analyser som underlättar förståelse för klimatpåverkan och det komplexa samspelet mellan tekniska lösningar och mänskligt beteende. Synteser och metaanalyser av befintliga modeller, standarder och verktyg Analyser av ekonomiska och organisatoriska förutsättningar för insamling, förvaltning och analys av digitala data och verktyg som stödjer livscykelperspektivet. Analyser och kartläggningar av nya sätt att öka kunskapen om LCC/LCA som underläggar implementeringen och sprider användningen.

5 5 (12) Delutlysning: Organisation och juridik Samhällsbyggnadsbranschen beskrivs ofta som fragmenterad med många olika aktörer och cementerade affärsmodeller. Det finns ingen given processägare för en digital omvandling och risken finns att enskilda aktörer inte ser det som sin roll att bidra och att användning av digital information i hela värdekedjan uteblir. Idag produceras oftast byggnader och anläggningar antingen som unika projekt eller som mycket standardiserade byggnadsverk, t.ex. typhus och typbro. Inom andra industrier har man kunnat erbjuda både hög effektivitet och stor flexibilitet i design och utförande genom att tillämpa så kallad mass customisering. Utifrån dessa erfarenheter kan det finnas stora möjligheter för digitalisering att bidra till unika byggnader och anläggningar som produceras med hög effektivitet. Digitalisering kan skapa ett ekosystem för samhällsbyggnad. Då måste incitament och affärsmodeller baseras på alla aktörers förmåga att skapa värde i slutprodukten och för brukaren. En optimering av hela ekosystemet innebär således optimering av andra parametrar än de som driver enskilda verksamheter. Ny kunskap behövs om hur aktörer i sektorn kan omformulera och paketera erbjudanden, hur dessa incitament och affärsmodeller kan se ut och hur risker kan reduceras och fördelas rimligt mellan aktörer. På detta sätt kan digitalisering främja en övergång till cirkulära affärsmodeller, inte enbart för materiella komponenter men även för verksamhetssystem och information. Utmaningar och risker med sådana förändringar av strukturer behöver också hanteras och berör både tekniska, kompetensmässiga och ekonomiska risker. Fokusområdet Datatillgänglighet, juridiska och organisatoriska förändringar har fem projekt i gång inom Smart Built Environment; mer information om projekten finns på länken ( En särskild utmaning och möjlighet ligger i att samhällsbyggnadsprocesser pågår parallelt och iterativt inom näringslivet och myndigheter. I framtiden möjliggör digitalisering att processerna som till exempel kopplas till fastighetsbildning inom myndigheter och företagen sammanflätas och effektiviseras. Fragmentering av processer kan minskas genom fokus på slutprodukter och brukare. Men vad har olika aktörer för roller när organisationer och processer digitaliseras? Smart Built Environment vill genom denna utlysning stödja projekt som kan belysa och analysera organisatoriska och juridiska frågor i samband med digitalisering av samhällsbyggnadsprocesser. Exempelvis: Finns det juridiska hinder i lagstiftningen? Vem tar ansvar för metadata och förvaltning av data över tiden?

6 6 (12) Kan regelverket för bedömningsprocesser förenklas när digital information möjliggör automatisk, kontinuerlig och distansoberoende övervakning? Eller krävs nya och utvecklade kontrollsystem? Vilka organisationer, roller och expertis behövs eller behövs inte när verksamheter digitaliseras? På vilket sätt kommer digitalisering att ändra ekosystemet av offentliga och kommersiella aktörer och deras förhållande till varandra? Kommer digitalisering att stödja en omvandling till mer cirkulära affärsmodeller? Vem ansvarar för, äger och kvalitetssäkrar data? Hur ändras det när flera databaser slås ihop eller när aktörer försvinner eller kommer till? Hur hanteras juridiskt i en upphandling? Vilka är de organisatoriska och juridiska förutsättningarna för automatiserade och flexibla byggsystem, projektering och byggande/tillverkning, så kallad mass customization? Projektansökningar i denna delutlysning kan omfatta sammanställningar av befintliga studier (även från andra relevanta sektorer), marknadsanalyser och organisatoriska/institutionella analyser. Det kan även vara test av andra arbetssätt inom pågående projekt, scenarioanalyser eller modeller som kan testa hur digitalisering kan påverka värdekedjor. Även samhällsvetenskaplig följeforskning kan vara relevant. Det viktiga är att fokus ligger på hur hinder kan undanröjas för en digital omvandling och/eller innovationer som kan tillämpas inom en närmare framtid, dvs ca 3-5 år. I denna utlysning är vi särskilt intresserade av konstellationer som involverar företag, offentlig sektor och forskare som representerar discipliner och områden relevanta för samhällsbyggnadsektorn, men som saknar möjligheter att samarbeta inom ramen för dagens fragmenterade processer. 3 Förutsättningar för finansiering inom båda delutlysningarna Budget och projekttid För båda delutlysningarna gemensamt finns avsatt ett budgetutrymme avseende programmedel på cirka 10 miljoner kronor till Mindre studier, kartläggningar och synteser (cirka kronor i programbidrag; dvs kronor i projektbudget) Större studier, piloter eller testbäddar (cirka kronor i programbidrag, dvs kronor i projektbudget) Projekttiden ska inte överstiga 24 månader från och med december Även kortare projekt välkomnas.

7 7 (12) Medfinansieringskrav Myndigheternas bidrag kan maximalt uppgå till 50 procent av projektens stödberättigande kostnader. 2 Projektdeltagarna kan bidra med både kontanter, tid och andra resurser. Projektkonsortiet får själv bestämma hur de vill dela på kostnader, bidrag och medfinansieringsnivåer så länge projektet som helhet är medfinansierad till minst 50% och följer reglerna om statligt stöd (se avsnitt 5). Övrigt I ansökan bör det framgå hur frågor som rör genus och andra maktrelationer såsom klass, etnicitet mm. är relevanta för projektets frågeställningar. Internationella projektdeltagare välkomnas och kan bidra med tid eller andra resurser till medfinansiering av projektet. Deltagare verksamma utanför Sverige får dock inte ta del av bidrag från programmedel. 4 Ansökan Ansökan lämnas in digitalt via ansökningsportalen Prisma. För att ansöka måste din organisation ha ett användarkonto i Prisma. Befintligt användarkonto i Prisma kan användas. Huvudsökande måste också vara godkänd medelsförvaltare hos Formas. Om det är första gången din organisation ansöker, kontrollera din status i god tid. Det kan ta ett par veckor för en ny organisation att godkännas. Om du är osäker, kontakta utlyningasansvarig hos Formas (se kontaktuppgifter längst ner). Här hittar du mer information om Prisma. Ansökningarna ska vara inne senast kl den 24 oktober Formella krav Projektbeskrivning ska vara skriven i den mall som tillhandahålls (bilaga 1) Projektbeskrivningen får inte överstiga 10 A4-sidor exklusive försättsblad och budgettabellerna och ska vara skriven i 12 punkters text. Projektparterna ska vara juridiska personer Ansökan ska skrivas på svenska eller engelska Sökande måste vara en godkänd medelsförvaltare hos Formas. Regler om statligt stöd måste följas (se avsnitt 5) 2 Förtydligande om stödberättigande kostnader: se information om statligt stöd och Formas särskilda villkor

8 8 (12) Ansökans innehåll För att söka fyller ni i ansökningsformuläret i Prisma, Projektledaren måste lägga in sina CV-uppgifter i Prisma. Har du en personlig profil sedan tidigare kan du uppdatera nya uppgifter i din profil. Se användarstöd för CV-uppgifter. Obligatoriska bilagor till ansökan: Till ansökan bifogas en projektbeskrivning enligt mall i bilaga 1. Projektbeskriningen inkluderar budgettabeller som fylls i av den sökande. Ett CV om maximalt 2 sidor per person för minst en och maximalt fem nyckelpersoner. Det är även önskvärt att projektledaren lägger till sitt CV här för att komplettera de uppgifter som fyllts i profilen i Prisma. Särskilda anvisningar gällande Prisma I Prismas budgetformulär efterfrågas uppgifter kring löner, driftkostnader och lokaler. För löner inklusive sociala avgifter, redovisas namn på person och tillhörande organisation, en person per rad. För driftskostnader redovisas kostnad per rad med tillhörande organisation namngiven. För lokaler redovisas kostand per rad med tillhörande organisation namngiven. Kategorisering av projekt enligt de Globala målen för hållbar utveckling Formas kategoriserar alla inkomna ansökningar enligt de 17 globala målen för hållbar utveckling. Ange vilket mål ni adresserar i ansökan (max tre tre mål kan väljas). Sekretess Ansökningar till denna utlysning är allmänna handlingar. Som huvudregel har allmänheten enligt offentlighetsprincipen rätt att ta del av dessa. Detta gäller även ansökningar som avslås eller återkallas. Även beslut och beslutsmotiveringar är allmänna handlingar. Formas kommer dock i varje enskilt fall att sekretessbelägga alla uppgifter om den enskildes affärs- eller driftsförhållanden, uppfinningar, och forskningsresultat om det kan antas att den enskilde lider ekonomisk skada om uppgifterna offentliggörs.

9 9 (12) 5 Villkor och regler om statligt stöd Inkomna ansökningar kan komma att delas och hanteras mellan Formas, Vinnova och Energimyndigheten som alla är med i satsningen strategiska innovationsområden. Företag och andra organisationer som bedriver ekonomisk verksamhet som får bidrag från Formas omfattas av regler om statligt stöd. Dessa regler avgör vad stödet får användas till. Bidrag kan ges för en avgränsad insats och oftast krävs en egen ekonomisk insats från företaget. Reglerna avgör hur mycket av projektets totala kostnader som kan finansieras med statliga medel. I den här utlysningen kommer dessa stödgrunder preliminärt att tillämpas. Inom parentes anges artikel i kommissionens gruppundantagsförordning (GBER):651/2014. Industriell forskning (art. 25) Experimentell utveckling (art. 25) Stöd till processinnovation eller organisationsinnovation (art. 29) Om någon av dessa stödgrunder inte är tillämpbara kan även så kallat försumbart stöd vara en möjlig stödgrund. Den sökande ska då fylla i en särskild blankett om projektet beviljas. På Formas webbplats finns mer information om statligt stöd, de olika stödgrunderna och vilken typ av kostnader som kan sökas för, samt särskilda villkor för finansiering som gäller för organisationer som bedriver ekonomisk verksamhet. Frågor gällande stödberättigande kostnader och villkor gällande statligt stöd ställs till ansvarig handläggare på Formas (se kontaktuppgifter längst ned). De sökande ska även följa de allmänna anvisningar för sökande som finns hos Formas avseende etiska riktlinjer, genusfrågor och jämställdhet med avseende på kön. Kravet om medfinansiering får inte uppfyllas med andra statliga bidrag för forskning, utveckling och innovation. Då utlysningen sker inom ramen för det strategiska innovationsprogrammet Smart Built Environment så tillkommer även särskilda villkor och anvisningar som reglerar rapportering, uppföljning och kommunikation m.m. i förhållande till programmet, se

10 10 (12) 6 Bedömningsprocessen och kriterier Sammanfattning av beslutsprocessen: 1. De ansökningar som uppfyller de formella kraven (se avsnitt 5) kommer att bedömas utifrån bedömningskriterier av externa oberoende granskare. Detta resulterar i en rekommendation till finansiering och en ranking av ansökningarna. 2. Formas fattar beslut om vilka projekt som ska finansieras. 3. Beslut meddelas till sökande och ledningen för det strategiska innovationsprogrammet Smart Built Environment informeras om utfallet. Projektets bidrag till programmets mål De projekt som beviljas ska bidra till att förverkliga Smart Built Environments effektmål. Nedan beskriver vi de effekter som vi önskar uppnå. De sökande ska adressera några av dessa och i ansökan förtydliga på vilket sätt man stöder arbetet med att uppnå dessa effektmål. Effektivare processer för näringsliv, myndigheter och offentlig sektor Nya organisatoriska former för byggprojekt, aktörer och roller Förändrade arbetssätt, processer och organisationer Nya tjänster eller produkter Nya aktörer inom akademi och näringsliv Lärande organisationer Innovationer som främjar samverkan och ändrade arbetssätt Innovationer baserade på öppna data Förbättrat obrutet informationsflöde Objektsbaserad information som har avtalsmässig status Integrering av digitalisering och industrialisering i konkreta byggprojekt Mindre utsläpp av växthusgaser och lägre energianvändning Minskad resursförbrukning och spill i processerna Bedömningskriterier Relevans Har projektet relevant koppling till programmets områden Livscykelperspektivet respektive Organisation och juridik Bidrar projektet till samarbete i samhällsbyggnadsprocessen mellan offentliga aktörer eller mellan offentliga och näringslivsaktörer samt utveckling av deras roller

11 11 (12) Potential Vilka effektmål har adresserats inom projektet Är projektet tydligt kopplat till Smart Built Environments effektmål Bidrar projektet på kort eller medellångsikt till att uppnå valda effektmål Finns en trovärdig strategi för förvaltning av resultat från projektet Är projektets resultat nyskapande eller väsentligt bättre än vad som finns på marknaden eller är praxis i samhällsbyggnadssektorn Är aktörerna eller aktörskonstellationerna nya inom samhällsbyggnadssektorn Genomförande Är projektets plan för genomförande, implementering och tillämpning trovärdig Finns tidsplan och budget med erforderlig detaljering Finns förutsättningar att nå den roll och position i sektorn som krävs för att uppnå önskade effekter och resultat Organisation Har den föreslagna organisationen erforderlig kompetens, resurser och erfarenhet Finns nationell eller internationell förankring 7 Tidplan Följande tider gäller för utlysningen. Observera att tiderna är preliminära. För aktuella uppgifter, se utlysningens webbsida via Öppningsdatum: 15 september 2017 Sista ansökningsdag: 24 oktober 2017 kl. 14:00 Senast datum för beslut: 5 december 2017 Bilagor Bilaga 1 - Mall för projektbeskrivning (bifogas ansökan) Kontakt Kontaktpersoner för utlysningen är följande:

12 12 (12) Kontaktperson angående utlysningens inriktning och innehåll: Amy Rader Olsson, programansvarig Smart Built Environment Tel: Mail: Kontaktpersoner angående bedömningsprocessen och administrativa frågor: Hanna Ridefelt, Formas, utlysningsansvarig Tel: Mail: Katarina Buhr, Formas, utlysningsansvarig Tel: Mail: Anna Kuznetcova, Formas (administrativa frågor) Tel: Mail: Teknisk support Prisma: Prisma IT support

Environment utlyser. Stöd till digitala affärsmodeller

Environment utlyser. Stöd till digitala affärsmodeller UTLYSNING 1 (9) Datum Diarienummer 2016-03-22 2016-00157 Reviderad Strategiska innovationsprogrammet Smart Built Environment utlyser Stöd till digitala affärsmodeller Utlysningen sker inom ramen för det

Läs mer

Environment utlyser. Digitalt samhällsbyggande med innovationskraft

Environment utlyser. Digitalt samhällsbyggande med innovationskraft UTLYSNING 1 (15) Datum Diarienummer 2017-02-21 Reviderad 7 Strategiska innovationsprogrammet Smart Built Environment utlyser Digitalt samhällsbyggande med innovationskraft Utlysningen sker inom ramen för

Läs mer

Strategiska Innovationsprogrammet Smart Built Environment utlyser

Strategiska Innovationsprogrammet Smart Built Environment utlyser UTLYSNING 1 (15) Datum Diarienummer 2018-03-09 2018-00144 Reviderad 2018-04-24 Strategiska Innovationsprogrammet Smart Built Environment utlyser Incitament, affärsmodeller och risker Smart Built Environment

Läs mer

Välkommen till frukostmöte med information om vårens öppna utlysning inom Smart Built Environment!

Välkommen till frukostmöte med information om vårens öppna utlysning inom Smart Built Environment! Välkommen till frukostmöte med information om vårens öppna utlysning inom Smart Built Environment! Torsdag 2017-01-19 Twittra gärna på #smartbuilt Smart Built Environment Amy Rader Olsson, programansvarig

Läs mer

Strategiska Innovationsprogrammet Smart Built Environment utlyser

Strategiska Innovationsprogrammet Smart Built Environment utlyser 1 (17) Strategiska Innovationsprogrammet Smart Built Environment utlyser Digitalisering och industrialisering för ett hållbart samhällsbyggande Smart Built Environment är en del av Vinnovas, Energimyndighetens

Läs mer

STRIM Planeringsbidrag för uppväxling av STRIM-medel

STRIM Planeringsbidrag för uppväxling av STRIM-medel 1 (6) STRIM Planeringsbidrag för uppväxling av STRIM-medel En utlysning inom Strategiska innovationsprogrammet Gruv och Metallutvinning 1 Sammanfattning Det strategiska innovationsprogrammet Gruv och Metallutvinning

Läs mer

Utlysning Smart Built Environment Delutlysning Livscykelperspektivet i samhällsbyggande: digitaliserat beslutsstöd för klimatförbättringar

Utlysning Smart Built Environment Delutlysning Livscykelperspektivet i samhällsbyggande: digitaliserat beslutsstöd för klimatförbättringar Bilaga 1 Utlysning Smart Built Environment 2017 Delutlysning Livscykelperspektivet i samhällsbyggande: digitaliserat beslutsstöd för klimatförbättringar Delutlysning Organisation och juridik Mall för projektbeskrivning

Läs mer

Strategiska innovationsprogrammet. Environment utlyser. Stöd till nationella Testbäddar och Verifieringsprojekt UTLYSNING 1 (12)

Strategiska innovationsprogrammet. Environment utlyser. Stöd till nationella Testbäddar och Verifieringsprojekt UTLYSNING 1 (12) UTLYSNING 1 (12) Datum Diarienummer 2016-03-22 2016-00156 Reviderad 29 april Strategiska innovationsprogrammet Smart Built Environment utlyser Stöd till nationella Testbäddar och Verifieringsprojekt Utlysningen

Läs mer

Innovation för säkrare migration och etablering av nyanlända

Innovation för säkrare migration och etablering av nyanlända UTLYSNING 1 (8) Datum Diarienummer 21 september 2015 Reviderad Innovation för säkrare migration och etablering av nyanlända En utlysning inom programmet Social innovation. 1 Sammanfattning En utlysning

Läs mer

Stöd till nationell individrörlighet för innovation

Stöd till nationell individrörlighet för innovation UTLYSNING 1 (6) Datum [ÖPPNINGSDATUM_ ANS_OMG1] Reviderad [Datum för revidering] Diarienummer [DIARIENUMMER] Stöd till nationell individrörlighet för innovation En utlysning inom programmet Personrörlighet

Läs mer

IQ Samhällsbyggnad - föreningen för innovation och kvalitet inom samhällsbyggandet. Eva Schelin VD

IQ Samhällsbyggnad - föreningen för innovation och kvalitet inom samhällsbyggandet. Eva Schelin VD IQ Samhällsbyggnad - föreningen för innovation och kvalitet inom samhällsbyggandet Eva Schelin VD IQ Samhällsbyggnads medlemmar IQ Samhällsbyggnads roll och verksamhet Neutral nod och katalysator för sektorsövergripande

Läs mer

Internet of Things för innovativ samhällsutveckling

Internet of Things för innovativ samhällsutveckling UTLYSNING 1 1 (10) (10) Internet of Things för innovativ samhällsutveckling En utlysning inom det strategiska innovationsprogrammet IoT Sverige. Det strategiska innovationsprogrammet IoT Sverige är en

Läs mer

Framtidens drönare. Drönare för individer och samhälle UTLYSNING

Framtidens drönare. Drönare för individer och samhälle UTLYSNING Framtidens drönare Drönare för individer och samhälle Quadrotor drone in blue ski av Игоревич under CC-BY-SA Innehåll 1 Erbjudandet i korthet... 3 2 Vad vill vi åstadkomma med finansieringen?... 3 3 Vem

Läs mer

FashionTech och MediaTech

FashionTech och MediaTech 1 FashionTech och MediaTech 1 Sammanfattning Från analog till digital 2017 Bärbart mode och nyhetsmedia har gemensamt att de befinner sig i en förändringsfas som drivs av digitaliseringen för nya tjänster.

Läs mer

Välkommen på seminarium!

Välkommen på seminarium! Välkommen på seminarium! Välkommen Kristina Gabrielii, tf. programchef Smart Built Environment Smart Built Environment nu går vi in i en ny programperiod Olle Samuelson, strategisk programledning Smart

Läs mer

Utveckling av lärosätenas samverkanskapacitet

Utveckling av lärosätenas samverkanskapacitet UTLYSNING 1 (8) Datum Diarienummer 2017-06-09 2017-03018 Utveckling av lärosätenas samverkanskapacitet Fullständiga ansökningar En utlysning inom Vinnovas program Kunskapstriangeln VERKET FÖR INNOVATIONSSYSTEM

Läs mer

Strategiska Innovationsprogrammet Smart Built Environment utlyser

Strategiska Innovationsprogrammet Smart Built Environment utlyser 1 (17) Strategiska Innovationsprogrammet Smart Built Environment utlyser Utveckling av projektresultat Smart Built Environment är en del av Vinnovas, Energimyndighetens och Formas gemensamma satsning på

Läs mer

Kompetenscentrum stöd till SMF

Kompetenscentrum stöd till SMF UTLYSNING 1 (6) Datum Diarienummer [170307] 2015-04704 Reviderad [170307] Kompetenscentrum stöd till SMF Stöd till Små- och Medelstora Företag för forskningsinsatser i Vinnovas kompetenscentrum En utlysning

Läs mer

Smart Built Environment

Smart Built Environment Smart Built Environment Vad är Smart Built Environment? Ett av 16 strategiska innovationsprogram för svensk konkurrenskraft Ett 12-årigt strategiskt FoI-program 100 + 100 Mkr för en startperiod till och

Läs mer

Smart Built Environment

Smart Built Environment Smart Built Environment Digitaliseringen som drivkraft för samhällsbyggandets förändring Den största enskilda satsningen inom samhällsbyggande någonsin Vad är Smart Built Environment? Ett av 16 strategiska

Läs mer

Smart Built Environment Eftersnack med CMB och BIM Alliance Olle Samuelson

Smart Built Environment Eftersnack med CMB och BIM Alliance Olle Samuelson Smart Built Environment Eftersnack med CMB och BIM Alliance 2017-12-01 Olle Samuelson Vad är Smart Built Environment? Ett 12-årigt strategiskt FoIprogram 2016 2028 100 + 100 Mkr för en startperiod till

Läs mer

Kombinerad mobilitet som tjänst

Kombinerad mobilitet som tjänst UTLYSNING 1 (9) Datum Diarienummer 2017-06-16 2017-03113 Reviderad Kombinerad mobilitet som tjänst En utlysning inom programmet Drive Sweden VERKET FÖR INNOVATIONSSYSTEM - SWEDISH GOVERNMENTAL AGENCY FOR

Läs mer

Banbrytande idéer inom industriell utveckling

Banbrytande idéer inom industriell utveckling UTLYSNING 1 (9) Banbrytande idéer inom industriell utveckling Förstudier och hypotesprövningar för att ge förutsättningar för innovationer som kan bidra till en konkurrenskraftig och hållbar svensk industriell

Läs mer

Utlysning 2012-04-20. Rev. 2012-10-12. En utlysning inom programmet Öppen innovation

Utlysning 2012-04-20. Rev. 2012-10-12. En utlysning inom programmet Öppen innovation 1 Utlysning 2012-04-20 Rev. 2012-10-12 Öppna datakällor 2012 En utlysning inom programmet Öppen innovation 2 Allmänt om utlysningen VINNOVA är Sveriges innovationsmyndighet och utvecklar Sveriges innovationskraft

Läs mer

Forsknings- och innovationsprojekt 2018 En utlysning inom det Strategiska innovationsprogrammet Smartare Elektroniksystem

Forsknings- och innovationsprojekt 2018 En utlysning inom det Strategiska innovationsprogrammet Smartare Elektroniksystem UTLYSNING 1 (12) Datum Diarienummer 2018-01-12 2014-04036 Reviderad 2017-12-19 Forsknings- och innovationsprojekt 2018 En utlysning inom det Strategiska innovationsprogrammet Smartare Elektroniksystem

Läs mer

Ersättningsmodeller som främjar innovation i vård och omsorg

Ersättningsmodeller som främjar innovation i vård och omsorg UTLYSNING 1 (9) Datum Diarienummer 2013-12-18 2013-05536 Reviderad Ersättningsmodeller som främjar innovation i vård och omsorg En utlysning inom VINNOVAs strategiska område Innovationskraft i offentlig

Läs mer

Välkomna till Vad innebär digitalisering för samhällsbyggandet? Smart Built Environment och Jönköping University

Välkomna till Vad innebär digitalisering för samhällsbyggandet? Smart Built Environment och Jönköping University Välkomna till Vad innebär digitalisering för samhällsbyggandet? Smart Built Environment och Jönköping University Vad innebär digitalisering för samhällsbyggandet? Eva Schelin, VD IQ Samhällsbyggnad Jönköping

Läs mer

Utmaningsdriven innovation - Initiering 2013

Utmaningsdriven innovation - Initiering 2013 UTLYSNING 1 (8) Datum Diarienummer 121109 2012-01384 Reviderad Utmaningsdriven innovation - Initiering 2013 En utlysning inom programmet Utmaningsdriven innovation - samhällsutmaningar som tillväxtmöjligheter

Läs mer

Testbäddar för samhällets utmaningar

Testbäddar för samhällets utmaningar Testbäddar för samhällets utmaningar - Förberedelseprojekt 1 Innehåll 1 Erbjudandet i korthet... 3 2 Vad vill vi åstadkomma med finansieringen?... 4 Syfte, definition och mål... 4 Bakgrund... 4 3 Vem riktar

Läs mer

Strategiska innovationsområden hösten 2014 - utlysning för att etablera och genomföra strategiska innovationsprogram

Strategiska innovationsområden hösten 2014 - utlysning för att etablera och genomföra strategiska innovationsprogram 1 (14) UTLYSNING Datum 2014-06-03 Version Strategiska innovationsområden hösten 2014 - utlysning för att etablera och genomföra strategiska innovationsprogram 1 Sammanfattning Regeringen gav 2012 VINNOVA,

Läs mer

Utlysning för att etablera och genomföra strategiska innovationsprogram inom energi- och klimatområdet

Utlysning för att etablera och genomföra strategiska innovationsprogram inom energi- och klimatområdet Utlysning för att etablera och genomföra strategiska innovationsprogram inom energi- och klimatområdet 1 1. Sammanfattning Vinnova, Energimyndigheten och Formas utlyser stöd för att etablera och genomföra

Läs mer

Utlysning Tilläggsfinansiering till Vetenskapsrådets projektbidrag Kunskapsluckor inom hälso- och sjukvården i syfte att implementera resultat.

Utlysning Tilläggsfinansiering till Vetenskapsrådets projektbidrag Kunskapsluckor inom hälso- och sjukvården i syfte att implementera resultat. 1 17 februari 2012 Utlysning Tilläggsfinansiering till Vetenskapsrådets projektbidrag Kunskapsluckor inom hälso- och sjukvården i syfte att implementera resultat. 2 1. Allmänt om tilläggsfinansieringen

Läs mer

Digitalisering för framtidens skola - Innovativa Testmiljöer

Digitalisering för framtidens skola - Innovativa Testmiljöer UTLYSNING 1 (8) Datum Diarienummer 2015-03-31 2014-02348 Reviderad 2015-02-02 Digitalisering för framtidens skola - Innovativa Testmiljöer För en framtidens skola som utnyttjar potentialen i digitala arbetssätt

Läs mer

Utlysning om stöd för strategiska innovationsagendor inom energi- och klimatområdet

Utlysning om stöd för strategiska innovationsagendor inom energi- och klimatområdet Diarienr 2014-007361 Utlysningsbeskrivning strategiska innovationsagendor Utlysning om stöd för strategiska innovationsagendor inom energi- och klimatområdet 2015-09-21 2015-11-12 Beslutsdatum 2015-09-18

Läs mer

Behovsmotiverad forskning för ökad jämställdhet

Behovsmotiverad forskning för ökad jämställdhet UTLYSNING 1 (9) Datum Diarienummer 2013-04-15 2013-01710 Reviderad 2013-04-24 Behovsmotiverad forskning för ökad jämställdhet En utlysning inom det strategiska området Produktion och arbetsliv. 1 Sammanfattning

Läs mer

Testbäddar för samhällets utmaningar

Testbäddar för samhällets utmaningar Testbäddar för samhällets utmaningar - Förberedelseprojekt Revisionshistorik Förtydligande av centrala begrepp samt illustrationer i avsnitt 2.3. 1 Innehåll 1 Erbjudandet i korthet... 3 2 Vad vill vi åstadkomma

Läs mer

Smartare Elektroniksystem

Smartare Elektroniksystem UTLYSNING 1 (13) Smartare Elektroniksystem Genomförbarhetsstudier 2018 En utlysning inom det strategiska innovationsprogrammet Smartare Elektroniksystem. Smartare Elektroniksystem är en del av Vinnova,

Läs mer

Testbäddar för samhällets utmaningar

Testbäddar för samhällets utmaningar Testbäddar för samhällets utmaningar - Genomförandeprojekt 1 Innehåll 1 Erbjudandet i korthet... 3 2 Vad vill vi åstadkomma med finansieringen?... 4 Syfte, definition och mål... 4 Bakgrund... 5 3 Vem riktar

Läs mer

Forska&Väx hösten 2013

Forska&Väx hösten 2013 UTLYSNING 1 (10) Datum Diarienummer [2013-05-29_] [2012-02377] Reviderad [2013-05-15] Forska&Väx hösten 2013 Finansiering för små och medelstora företag forskning utveckling innovation 1 Sammanfattning

Läs mer

Innovativ Produktframtagning: Nydanande forskning om produktutveckling (2014)

Innovativ Produktframtagning: Nydanande forskning om produktutveckling (2014) UTLYSNING INNOVATIV PRODUKTFRAMTAGNING 1 (9) Datum Diarienummer 2014-03-24 2014-01488 Reviderad Innovativ Produktframtagning: Nydanande forskning om produktutveckling (2014) Detta är den andra utlysningen

Läs mer

Strategiska innovationsprogrammet PiiA Sommaren 2015

Strategiska innovationsprogrammet PiiA Sommaren 2015 UTLYSNING 1 (10) Datum Diarienummer 15 januari 2015 2015-00032 Reviderad Strategiska innovationsprogrammet PiiA Sommaren 2015 1 Sammanfattning Det strategiska innovationsprogrammet Processindustriell IT

Läs mer

Projektpaket Innovationslabb

Projektpaket Innovationslabb Projektpaket Innovationslabb Testbäddar vilken typ av funktioner skall testas/verifieras och hur kan det gå till? Workshop 2016-05-19 i Stockholm Agenda 10.30-12.00: Digitalisering av samhällsbyggandet

Läs mer

Planeringsbidrag till små och medelstora företag för ansökan till Horisont 2020

Planeringsbidrag till små och medelstora företag för ansökan till Horisont 2020 UTLYSNING 1 (5) Datum Diarienummer 2014-01-01 2013-05607 Reviderad 2014-06-16 Planeringsbidrag till små och medelstora företag för ansökan till Horisont 2020 1 Utlysningens omfattning VINNOVA är Sveriges

Läs mer

Informationsförsörjning för planering, fastighetsbildning och bygglov. - ett utvecklingsprojekt inom Smart Built Environment

Informationsförsörjning för planering, fastighetsbildning och bygglov. - ett utvecklingsprojekt inom Smart Built Environment Informationsförsörjning för planering, fastighetsbildning och bygglov - ett utvecklingsprojekt inom Smart Built Environment Inledning 1. Bakgrund 2. Vad är Smart Built Environment? 3. Etapp 1 - Strategier

Läs mer

Utvecklingsprojekt i inkubatorer

Utvecklingsprojekt i inkubatorer UTLYSNING Datum [2018-01-16] Diarienummer 2017-02398 Reviderad [2018-12-21] Utvecklingsprojekt i inkubatorer En utlysning inom Inkubatorprogrammet 2 (8) Innehåll 1 Erbjudandet i korthet... 3 2 Vad vill

Läs mer

Utlysning om stöd för energiinriktade strategiska innovationsagendor

Utlysning om stöd för energiinriktade strategiska innovationsagendor Diarienr 2014-007361 Utlysningsbeskrivning strategiska innovationsagendor Utlysning om stöd för energiinriktade strategiska innovationsagendor 2015-01-07 2015-05-27 Beslutsdatum 2014-12-15 2 (11) Innehåll

Läs mer

Utvecklingsprojekt i inkubatorer

Utvecklingsprojekt i inkubatorer UTLYSNING 1 (7) Datum Diarienummer 2019-04-19 2017-02398 Reviderad 2017-09-12 Utvecklingsprojekt i inkubatorer En utlysning inom Inkubatorprogrammet VERKET FÖR INNOVATIONSSYSTEM - SWEDISH GOVERNMENTAL

Läs mer

Kombinerad mobilitet som tjänst

Kombinerad mobilitet som tjänst UTLYSNING 1 (10) Datum Diarienummer 2018-03-26 2018-01786 Reviderad [Datum för revidering] Kombinerad mobilitet som tjänst En utlysning inom programmet Drive Sweden VERKET FÖR INNOVATIONSSYSTEM - SWEDISH

Läs mer

Utlysningen genomförs gemensamt av Vinnova, Energimyndigheten och Formas.

Utlysningen genomförs gemensamt av Vinnova, Energimyndigheten och Formas. Utlysning inom RE:Source Verktyg för bedömning av resurseffektivitet Strategiska innovationsprogrammet RE:Source utlyser ca 5 miljoner kronor för att uveckla, utvärdera och/eller implementera verktyg för

Läs mer

Workshop Smart Built Livscykelperspektiv

Workshop Smart Built Livscykelperspektiv Workshop Smart Built Livscykelperspektiv 2016-06-07 Dagens program 13.00-13.15 Inledning Kajsa Byfors 13.15-14.00 Korta inspel - BIM Mårten Lindström - Status LCA och digitala modeller Martin Erlandsson

Läs mer

Digitalisering för framtidens skola - Innovationsprojekt vår 2015

Digitalisering för framtidens skola - Innovationsprojekt vår 2015 UTLYSNING 1 (10) Datum Diarienummer 2015-09-02 2014-02347 Reviderad Digitalisering för framtidens skola - Innovationsprojekt vår 2015 För en framtidens skola som utnyttjar potentialen i digitala arbetssätt

Läs mer

Smartare elektroniksystem.

Smartare elektroniksystem. UTLYSNING 1 (13) Smartare elektroniksystem Genomförbarhetsstudier 2019 En utlysning inom det strategiska innovationsprogrammet Smartare elektroniksystem. Det strategiska innovationsprogrammet Smartare

Läs mer

Utlysning Innovation och Design 2012

Utlysning Innovation och Design 2012 1 2012-05-14 Utlysning Innovation och Design 2012 2 1. Allmänt om utlysningen VINNOVAs uppgift är att främja hållbar tillväxt i Sverige genom finansiering av behovsmotiverad forskning och utveckling av

Läs mer

Testbäddar för samhällets utmaningar

Testbäddar för samhällets utmaningar Testbäddar för samhällets utmaningar - Genomförandeprojekt Revisionshistorik Förtydligande av centrala begrepp samt illustrationer i avsnitt 2.3. 1 Innehåll 1 Erbjudandet i korthet... 3 2 Vad vill vi åstadkomma

Läs mer

Idéslussar i kommuner Utvecklingsprojekt 2016

Idéslussar i kommuner Utvecklingsprojekt 2016 UTLYSNING 1 (12) Datum Diarienummer 7 juni 2016 2015-02355 Idéslussar i kommuner Utvecklingsprojekt 2016 En utlysning inom programmet Innovationskapacitet i offentlig verksamhet En idésluss är en fysisk

Läs mer

Utlysningen FRÖN. - För ökad innovation i offentligt finansierad verksamhet. Informationsmöte

Utlysningen FRÖN. - För ökad innovation i offentligt finansierad verksamhet. Informationsmöte Utlysningen FRÖN - För ökad innovation i offentligt finansierad verksamhet Informationsmöte 2014-04-04 Vad är FRÖN? En VINNOVA-satsning på ökad innovationskraft i offentligt finansierad verksamhet Aktörer

Läs mer

Strategiska innovationsprogrammet BioInnovation Hypotesprövning steg 1 våren 2017

Strategiska innovationsprogrammet BioInnovation Hypotesprövning steg 1 våren 2017 UTLYSNING 1 (10) Datum Diarienummer 2017-01-26 2017-00862 Reviderad Strategiska innovationsprogrammet BioInnovation Hypotesprövning steg 1 våren 2017 1 Inledning Det strategiska innovationsprogrammet BioInnovation

Läs mer

Utmaningsdriven innovation Globala hållbarhetsmålen i Agenda 2030 som drivkraft för innovation

Utmaningsdriven innovation Globala hållbarhetsmålen i Agenda 2030 som drivkraft för innovation Utmaningsdriven innovation Globala hållbarhetsmålen i Agenda 2030 som drivkraft för innovation Steg 1 Initiering 2018 (höst) Innehåll 1 Erbjudandet i korthet... 3 2 Vad vill vi åstadkomma med finansieringen?...

Läs mer

UTLYSNING 1 (8) Reviderad -- Öppna datakällor 4. En utlysning inom programmet Öppen innovation.

UTLYSNING 1 (8) Reviderad -- Öppna datakällor 4. En utlysning inom programmet Öppen innovation. UTLYSNING 1 (8) Datum Diarienummer 2014-06-25 2014-03980 Reviderad -- Öppna datakällor 4 En utlysning inom programmet Öppen innovation. 1 Sammanfattning VINNOVA är Sveriges innovationsmyndighet. Vi stärker

Läs mer

Utmaningsdriven innovation Globala hållbarhetsmålen i Agenda 2030 som drivkraft för innovation

Utmaningsdriven innovation Globala hållbarhetsmålen i Agenda 2030 som drivkraft för innovation Utmaningsdriven innovation Globala hållbarhetsmålen i Agenda 2030 som drivkraft för innovation Steg 1 Initiering 2018 (vår) Innehåll 1 Erbjudandet i korthet...3 2 Vad vill vi åstadkomma med finansieringen?...4

Läs mer

Nationella påverkansplattformar för ökat deltagande i Horisont 2020

Nationella påverkansplattformar för ökat deltagande i Horisont 2020 UTLYSNING 1 (10) Datum Diarienummer 2013-04-30 2013-02101 Reviderad 2013-04-30 Nationella påverkansplattformar för ökat deltagande i Horisont 2020 En utlysning inom programmet för ökad EU-samverkan 1 Sammanfattning

Läs mer

UTLYSNING 1 (6) VINNVÄXT 2016 Skiss

UTLYSNING 1 (6) VINNVÄXT 2016 Skiss UTLYSNING 1 (6) Datum Diarienummer 2015-02-20 2015-00027 VINNVÄXT 2016 Skiss Inbjudan att inkomma med skisser för uppbyggnad och utveckling av innovationsmiljöer inom strategiska områden av betydelse för

Läs mer

IVL rapport C 264-P ISBN Snart möjligt att göra LCA-beräkningar direkt i modellen

IVL rapport C 264-P ISBN Snart möjligt att göra LCA-beräkningar direkt i modellen IVL rapport C 264-P ISBN 978-91-88319-99-9 Snart möjligt att göra LCA-beräkningar direkt i modellen Snart möjligt att göra LCAberäkningar direkt i modellen En intervju med Martin Erlandsson Göran Nilsson

Läs mer

Smartare elektroniksystem

Smartare elektroniksystem UTLYSNING 1 (12) Smartare elektroniksystem Forsknings- och innovationsprojekt 2019 En utlysning inom det Strategiska innovationsprogrammet Smartare elektroniksystem Det strategiska innovationsprogrammet

Läs mer

Utlysning 2012-10-22. En utlysning inom programmet Öppen innovation

Utlysning 2012-10-22. En utlysning inom programmet Öppen innovation 1 Utlysning 2012-10-22 Öppen innovation och spetsanvändare 2012 En utlysning inom programmet Öppen innovation 2 Allmänt om utlysningen VINNOVA är Sveriges innovationsmyndighet och utvecklar Sveriges innovationskraft

Läs mer

Avans 15 - Utveckling av utbildningsprogram på avancerad nivå

Avans 15 - Utveckling av utbildningsprogram på avancerad nivå Sida 1 (8) UTLYSNING Avans 15 - Utveckling av utbildningsprogram på avancerad nivå KK-stiftelsen inbjuder Sveriges nya universitet och högskolorna att ansöka om finansiering till utveckling av utbildningsprogram

Läs mer

Medtech4Health: Innovatörer i vård och omsorg 2017 En utlysning inom det strategiska innovationsprogrammet Medtech4Health.

Medtech4Health: Innovatörer i vård och omsorg 2017 En utlysning inom det strategiska innovationsprogrammet Medtech4Health. Medtech4Health: Innovatörer i vård och omsorg 2017 En utlysning inom det strategiska innovationsprogrammet Medtech4Health. 1 Medtech4health 1.1 Syfte och mål för Medtech4Health Medtech4health är en del

Läs mer

Stärkt samverkan mellan industriforskningsinstitut

Stärkt samverkan mellan industriforskningsinstitut 2006-12-21 Utlysning Stärkt samverkan mellan industriforskningsinstitut och lärosäten 2 1. Inbjudan VINNOVA inbjuder härmed industriforskningsinstitut och lärosäten att inkomma med ansökningar avseende

Läs mer

Testbäddar inom hälsooch sjukvård och äldreomsorg 2013

Testbäddar inom hälsooch sjukvård och äldreomsorg 2013 UTLYSNING 1 (10) Datum Diarienummer 2013-02-22 2012-00657 Testbäddar inom hälsooch sjukvård och äldreomsorg 2013 Stärkt konkurrenskraft hos företag samt ökad innovationskraft inom hälso- och sjukvård och

Läs mer

De tre förslagen på reglering bör samordnas, då de innehåller delar som kompletterar varandra.

De tre förslagen på reglering bör samordnas, då de innehåller delar som kompletterar varandra. Regeringskansliets Diarienummer N2018/04684/BB 2018-12-14 Näringsdepartementet n.remissvar@regeringskansliet.se helene.lassi@regeringskansliet.se Kontaktperson Smart Built Environment Kristina Gabrielii,

Läs mer

Strategiska innovationsprogrammet BioInnovation Hypotesprövning Våren 2015

Strategiska innovationsprogrammet BioInnovation Hypotesprövning Våren 2015 UTLYSNING 1 (12) Datum Diarienummer 16 januari 2014 2015-00048 Reviderad 2015-01-16 Strategiska innovationsprogrammet BioInnovation Hypotesprövning Våren 2015 1 Inledning Det strategiska innovationsprogrammet

Läs mer

Medtech4Health: Klinisk verifiering av nya medicintekniska produkter - 2016 En utlysning inom det strategiska innovationsprogrammet Medtech4Health.

Medtech4Health: Klinisk verifiering av nya medicintekniska produkter - 2016 En utlysning inom det strategiska innovationsprogrammet Medtech4Health. Medtech4Health: Klinisk verifiering av nya medicintekniska produkter - 2016 En utlysning inom det strategiska innovationsprogrammet Medtech4Health. 1 Medtech4health 1.1 Syfte och mål för Medtech4Health

Läs mer

Medtech4Health: Kompetensförstärkning i småföretag - 2016

Medtech4Health: Kompetensförstärkning i småföretag - 2016 Medtech4Health: Kompetensförstärkning i småföretag - 2016 En utlysning inom det strategiska innovationsprogrammet Medtech4Health. 1. Medtech4Health 1.1 Syfte och mål för Medtech4Health Medtech4health är

Läs mer

Ökad resurseffektivitet genom cirkulär ekonomi

Ökad resurseffektivitet genom cirkulär ekonomi UTLYSNING 1 (11) Ökad resurseffektivitet genom cirkulär ekonomi Etapp 1 Genomförbarhetsstudier En utlysning inom Vinnovas prioriterade område Cirkulär och biobaserad ekonomi. UTLYSNING 2 (11) Innehåll

Läs mer

Utmaningsdriven innovation Samverkansprojekt för att lösa samhällsutmaningar och bidra till hållbarhetsmålen i Agenda 2030

Utmaningsdriven innovation Samverkansprojekt för att lösa samhällsutmaningar och bidra till hållbarhetsmålen i Agenda 2030 UTLYSNING STEG 1 - INITIERING 1 (16) Utmaningsdriven innovation Samverkansprojekt för att lösa samhällsutmaningar och bidra till hållbarhetsmålen i Agenda 2030 Steg 1 Initiering 2019 (vår) UTLYSNING STEG

Läs mer

Tre utlysningar inom de nationella forskningsprogrammen:

Tre utlysningar inom de nationella forskningsprogrammen: Webbinarium Tre utlysningar inom de nationella forskningsprogrammen: Hållbara vistelsemiljöer Visioner och förutsättningar för ett fossilfritt välfärdssamhälle Ökad rörlighet mellan akademi och praktik

Läs mer

Från analog till digital

Från analog till digital 1 Från analog till digital FashionTech, FoodTech och EdTech. 1 Sammanfattning Förändringstakten i världen ökar när analoga tjänster digitaliseras och får en snabbare spridning. Sektorer förändras radikalt

Läs mer

SIP BioInnovation. Hypotesprövning Steg 1 UTLYSNING 1 (10)

SIP BioInnovation. Hypotesprövning Steg 1 UTLYSNING 1 (10) 1 (10) SIP BioInnovation Hypotesprövning Steg 1 En utlysning inom det strategiska innovationsprogrammet BioInnovation. BioInnovation är en del av Vinnovas, Energimyndighetens och Formas gemensamma satsning

Läs mer

Från forskning till praktik och Klimatneutrala städer 2030 Webinarium om aktuella utlysningar 14 februari 2019 kl

Från forskning till praktik och Klimatneutrala städer 2030 Webinarium om aktuella utlysningar 14 februari 2019 kl Från forskning till praktik och Klimatneutrala städer 2030 Webinarium om aktuella utlysningar 14 februari 2019 kl 10.30-11.30 Hanna Ridefelt, Formas, Olga Kordas och Åsa Minoz, strategiska innovationsprgrammet

Läs mer

Strategiska innovationsprogrammet Smartare Elektroniksystem

Strategiska innovationsprogrammet Smartare Elektroniksystem UTLYSNING 1 (11) Datum Diarienummer 2017-05-15 2014-04036 Reviderad 2017-05-11 Strategiska innovationsprogrammet Smartare Elektroniksystem Genomförbarhetsstudier 2017 1 Sammanfattning Utlysningen riktar

Läs mer

Cirkulär och biobaserad ekonomi -från teori till praktik

Cirkulär och biobaserad ekonomi -från teori till praktik Cirkulär och biobaserad ekonomi -från teori till praktik En utlysning inom programmet Cirkulär och biobaserad ekonomi 1 Innehåll 1 Erbjudandet i korthet 3 2 Vad vill vi åstadkomma med finansieringen?...

Läs mer

Strategiskt innovationsområde inom BIM och GIS

Strategiskt innovationsområde inom BIM och GIS Strategiskt innovationsområde inom BIM och GIS Olle Samuelson IQ Samhällsbyggnad/OpenBIM Pontus Bengtson WSP/OpenBIM IQ Samhällsbyggnads roll och verksamhet Neutral nod och katalysator för sektorsövergripande

Läs mer

Medtech4Health: Medicintekniska innovationer inom vård och omsorg 2016 En utlysning inom det strategiska innovationsprogrammet Medtech4Health.

Medtech4Health: Medicintekniska innovationer inom vård och omsorg 2016 En utlysning inom det strategiska innovationsprogrammet Medtech4Health. Medtech4Health: Medicintekniska innovationer inom vård och omsorg 2016 En utlysning inom det strategiska innovationsprogrammet Medtech4Health. 1. Medtech4Health 1.1 Syfte och mål för Medtech4Health Medtech4health

Läs mer

Stöd till innovatörer

Stöd till innovatörer UTLYSNING 1 (8) Datum Diarienummer 2017-05-05 2017-02645 Reviderad Stöd till innovatörer En utlysning för organisationer som kan stödja innovatörer VERKET FÖR INNOVATIONSSYSTEM - SWEDISH GOVERNMENTAL AGENCY

Läs mer

Ökad resurseffektivitet genom cirkulär ekonomi Etapp 1 Genomförbarhetsstudier

Ökad resurseffektivitet genom cirkulär ekonomi Etapp 1 Genomförbarhetsstudier Ökad resurseffektivitet genom cirkulär ekonomi Etapp 1 Genomförbarhetsstudier En utlysning inom Vinnovas prioriterade område Cirkulär och biobaserad ekonomi. 1 Innehåll 1 Erbjudandet i korthet... 3 2 Vad

Läs mer

Starta er AI-resa. Små och medelstora företag och offentliga organisationer kan söka för ett första innovationsprojekt inom artificiell intelligens

Starta er AI-resa. Små och medelstora företag och offentliga organisationer kan söka för ett första innovationsprojekt inom artificiell intelligens UTLYSNING 1 (12) 201901292 Starta er AIresa Små och medelstora företag och offentliga organisationer kan söka för ett första innovationsprojekt inom artificiell intelligens En utlysning inom Vinnovas satsning

Läs mer

BIM Alliance. Vad sker i föreningen? Olle Samuelson

BIM Alliance. Vad sker i föreningen? Olle Samuelson BIM Alliance Vad sker i föreningen? 2017-01-25 Olle Samuelson Syfte och vision Ideell förening med 175 medlemsorganisationer från: fastighetsägare, byggherrar, arkitekter, konsultföretag, byggentreprenörer,

Läs mer

Strategiska innovationsprogrammet för Sakernas Internet

Strategiska innovationsprogrammet för Sakernas Internet UTLYSNING 1 (12) Datum Diarienummer 10 september 2015 2014-04033 Reviderad [Datum för revidering] Strategiska innovationsprogrammet för Sakernas Internet Utlysning Hösten 2015 1 Sammanfattning Det strategiska

Läs mer

Följeforskning biologiska läkemedel

Följeforskning biologiska läkemedel UTLYSNING 1 (8) Datum Diarienummer 2017-04-11 [DIARIENUMMER] Följeforskning biologiska läkemedel En utlysning inom programmet Biologiska läkemedel 1 Sammanfattning Vinnova och Vetenskapsrådet har på uppdrag

Läs mer

Kunskapsspridning för ökad digitalisering i industrin

Kunskapsspridning för ökad digitalisering i industrin UTLYSNING 1 (11) Datum 2017-10-11 Diarienummer 2017-04966 Reviderad 2018-01-17 Kunskapsspridning för ökad digitalisering i industrin Finansiering av kunskapsspridningsprojekt Detta är en utlysning inom

Läs mer

Medtech4Health: Stöd till innovatörer i vård och omsorg 2019

Medtech4Health: Stöd till innovatörer i vård och omsorg 2019 UTLYSNING 1 (11) Medtech4Health: Stöd till innovatörer i vård och omsorg 2019 En utlysning inom det strategiska innovationsprogrammet Medtech4Health. Medtech4Health är en del av Vinnova, Energimyndigheten

Läs mer

Styrmedel för ökad resurseffektivitet för produkter

Styrmedel för ökad resurseffektivitet för produkter Utlysning inom RE:Source Styrmedel för ökad resurseffektivitet för produkter Strategiska innovationsprogrammet RE:Source utlyser ca 4 miljoner kronor för att utvärdera möjligheter för och konsekvenser

Läs mer

Genomförbarhetsstudier och verifieringsprojekt 2016

Genomförbarhetsstudier och verifieringsprojekt 2016 UTLYSNING 1 (11) Datum Diarienummer 2016-05-31 2014-04036 Reviderad 2016-05-24 Genomförbarhetsstudier och verifieringsprojekt 2016 Strategiska innovationsprogrammet Smartare Elektroniksystem VERKET FÖR

Läs mer

Internationell samverkan för innovationer med aktörer i Brasilien i samverkan med FAPESP

Internationell samverkan för innovationer med aktörer i Brasilien i samverkan med FAPESP UTLYSNING 1 (10) Internationell samverkan för innovationer med aktörer i Brasilien i samverkan med FAPESP Bidrag inför gemensamma forskningsoch innovationsprojekt En utlysning inom programmet för Globala

Läs mer

KLIMAT 2006 Mätteknik och sensorer

KLIMAT 2006 Mätteknik och sensorer 1 2006-05-31 Utlysning KLIMAT 2006 Mätteknik och sensorer 2 1. Inbjudan VINNOVA inbjuder härmed svenska universitet, högskolor, och forskningsinstitut att inkomma med ansökan om finansiering av projekt

Läs mer

Smart Built Environment Fokusområde Innovationslabb. Presentation vid Programkonferens 26 oktober 2016

Smart Built Environment Fokusområde Innovationslabb. Presentation vid Programkonferens 26 oktober 2016 Smart Built Environment Fokusområde Innovationslabb Presentation vid Programkonferens 26 oktober 2016 Agenda Innovationslabb & Testbäddar Öppen utlysning Pågående projekt Strategiska projekt Genomförda

Läs mer

Den smarta digitala fabriken

Den smarta digitala fabriken UTLYSNING 1 (9) Datum Diarienummer 2016-07-06 2016-03240 Reviderad 2016-07-06 Den smarta digitala fabriken Finansiering av innovationsprojekt som stöttar Sveriges nyindustrialisering VERKET FÖR INNOVATIONSSYSTEM

Läs mer

Innovationsledning och organisering forskning för ökad innovationsförmåga, 2019

Innovationsledning och organisering forskning för ökad innovationsförmåga, 2019 UTLYSNING 1 (12) Innovationsledning och organisering forskning för ökad innovationsförmåga, 2019 En utlysning inom Vinnovas program Innovationsledning och organisering UTLYSNING 2 (12) Innehåll 1 Utlysningen

Läs mer

Hållbar plast steg 1 Initiering

Hållbar plast steg 1 Initiering Utlysning inom RE:Source Hållbar plast steg 1 Initiering Strategiska innovationsprogrammet RE:Source utlyser cirka 5 miljoner kronor till projekt som i bred samverkan avser att ta helhetsgrepp på och lösa

Läs mer