a t t journalinformation från och med den 1 december 2015 ska visas via elektronisk direktåtkomst, samt

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "a t t journalinformation från och med den 1 december 2015 ska visas via elektronisk direktåtkomst, samt"

Transkript

1 BESLUTSUNDERLAG 1/ Dnr: RS Regionstyrelsen Att tillgängliggöra journalinformation till invånare och patienter via Internet är ett högt prioriterat mål i landstingens, regionernas och kommuners handlingsplan för ehälsoområdet (Center för ehälsa i samverkan, idag Inera). Där står bland annat att alla invånare i Sverige ska kunna läsa all journalinformation från både vård och omsorg under Ineras styrelse har den 9 april 2014 fastställt ett nationellt regelverk för den enskildes direktåtkomst till vårdinformation via internet. Regelverket har föregåtts av en remissrunda i samtliga landsting/regioner inklusive Östergötland och innehåller en uppsättning av grundläggande och valbara regler. Alla e-tjänster som visar journalinformation för patienter ska följa regelverket, detta bland annat för att säkerställa lagkraven på menprövning. Region Östergötlands regelverk utgår utöver det nationella regelverket även från de i Jönköping och Kalmar. Under våren 2015 tillsattes en arbetsgrupp bestående av olika representanter från bland annat vårdverksamheten, facken, etiska rådet, juridiken och IT som arbetade fram det lokala regelverket för Östergötland som innehåller både regler och undantag för den enskildes direktåtkomst gällande sin journal via nätet. Under processen med regelverket kontaktades även en del verksamhetschefer som berörs av undantagen. Regionstyrelsen föreslås BESLUTA a t t journalinformation från och med den 1 december 2015 ska visas via elektronisk direktåtkomst, samt a t t Regler för Journalen som e-tjänst i Östergötland fastställs av regiondirektören. Mats Uddin Tf Regiondirektör Josefin Bjäresten Tf Ekonomidirektör

2 1/5 Förslag till regelverk ska fastställas av Regiondirektören A, Grundläggande regler Dessa regler ska uppfyllas hos alla sjukvårdshuvudmän som erbjuder e-tjänster för direktåtkomst till journalinformation. 1. Den enskilde ska identifieras genom säker inloggning 2. Den enskilde ska få upplysningar om vart man ska vända sig för att få hjälp att förstå journalinformationen, samt i vilken mån journalinformationen är begränsad 3. Vuxna personer från 18 år ska ha direktåtkomst till sin egen journalinformation 4. Vårdnadshavare ska ha direktåtkomst till sina barns journalinformation till de fyller 13 år 5. Vuxna personer ska kunna utse andra vuxna personer till ombud och ge dem direktåtkomst till journalinformation 1 6. Barn upp till 17 år ska inte ha direktåtkomst till sin egen journalinformation 7. Den enskilde ska kunna försegla sin journal och ska därefter inte ha direktåtkomst till sin journalinformation 8. Den enskilde ska ha möjlighet att kontrollera åtkomstlogg och därigenom få information om vilken vårdpersonal och eventuella ombud som har öppnat journalen 1 Datainspektionen har tagit ett beslut att ombudsfunktionen i strider mot lagen. På nationell nivå avvaktas resultatet av ett överklagande innan eventuella ändringar görs i det nationella regelverket och den tekniska applikationen.

3 2/5 B, Lokala regler Region Östergötland Enligt det nationella regelverket har varje sjukvårdshuvudman möjlighet att välja lokala regler. För Region Östergötland gäller följande lokala regler. 9. Journalinformation ska vara tillgänglig för den enskildes direktåtkomst endast om den är signerad/vidimerad. Osignerad journalinformation görs dock tillgänglig för den enskildes direktåtkomst efter 14 dagar. 10. Den enskilde ska välja om hen ska ta del av tillgänglig journalinformation direkt eller med 14 dagars fördröjning. 11. Journalanteckningar som kategoriserats med sökordet Tidiga hypoteser ska inte vara tillgänglig för den enskildes direktåtkomst. 12. Journalanteckningar som kategoriserats med sökordet Våldsutsatthet ska inte vara tillgänglig för den enskildes direktåtkomst. 13. Journalanteckningar som kategoriseras med sökordet Tredje person ska inte vara tillgänglig för den enskildes direktåtkomst. 14. Journalinformation från vårdenheter där sjukvårdshuvudmannen genom ett beslut bedömt att en manuell menprövning bör göras inför utlämning, ska inte vara tillgänglig för den enskildes direktåtkomst. 15. Journalinformation från yrkeskategorier där sjukvårdshuvudmannen genom ett beslut bedömt att en manuell menprövning bör göras inför utlämning ska inte vara tillgänglig för den enskildes direktåtkomst. 16. Informationen som visas via nätet är från och med det datumet som invånarna i Östergötland får tillgång till sin journal som e-tjänst. Journalhandlingar från en tidigare vårdkontakt kan även i fortsättningen begäras ut i pappersform.

4 3/5 Bilaga till regelverket i Östergötland Information som ska exkluderas Följande verksamheter, enheter eller yrkeskategorier ska undantas från : Genetiska utredningar Onkogenetisk mottagning Smittspårning inkl. sexuellt överförda sjukdomar Ungdomsmottagning Barnahus Psykiatrisk vård vuxenpsykiatrin, barn- och ungdomspsykiatrin, rättspsykiatrin, barnhälsovårdens psykologer TS- mottagningen (transsexuella) Multidisciplinär konferens Komplementjournalen (KIBI) Donation Reproduktion (RMC)/provrörsbefruktning (IVF) Abortmottagning Genetiska utredningar Genetiska utredningar syftar till att identifiera mutationer (förändringar i vår arvsmassa) som kan orsaka sjukdom. Vid den allmängenetiska mottagningen handläggs frågeställningar kring misstänkt eller konstaterad ärftlig sjukdom. Här ges även genetisk information vid missfallsproblematik, ofrivillig barnlöshet och fosterdiagnostik. Östergötland bedriver satellitmottagning i Kalmar och Jönköpings läns landsting. Onkogenetisk mottagning Onkogenetisk regionmottagning utreder patienter med ökad risk att utveckla cancer och erbjuder rådgivning till riskpatienter och remittenter. Smittspårning inkl. sexuellt överförda sjukdomar Syftet med smittspårning är att finna de personer som är smittade för att ge lämplig vård och stöd, samt råd och förhållningsregler för att därmed minska risken för att fler smittas. Smittspårning kan därför innehålla information om en tredje person. Ungdomsmottagning På Ungdomsmottagningen kan alla som är 13 till och med 25 år boka tid för möte med barnmorska, dietist, kurator, sex- och samlevnadsinformatör och tobaksavvänjare. Unga kontaktar mottagningen vid frågor om kroppsutveckling, sexuell identitet, preventivmedelsrådgivning, akut p-piller, graviditetstest, och sexuellt överförbara infektioner. Mottagningen testar klamydia, HIV och hepatit B. Det finns också fall där ungdomar som kommer till mottagningen är under 13 år. Barnahus Barnahus drivs av barn- och ungdomspsykiatriska kliniken och socialtjänsten i samverkan med åklagare, polis, barnläkare med flera. Verksamheten har ett team som är specialiserat på utredning av när barn misstänks vara utsatta för barnmisshandel eller sexuella övergrepp. Barnahus ska vara en trygg, barnvänlig miljö där barnet slipper slussas runt mellan myndigheter.

5 4/5 Psykiatrisk vård Psykiatrisk vård finns under närsjukvården i Östergötlands olika länsdelar och består av öppenoch slutenvård samt akutvård. Inom klinikerna arbetar läkare, psykologer, kuratorer, sjuksköterskor, skötare, arbetsterapeuter, sjukgymnaster, dietist samt administrativ personal. Det finns också vårdpersonal inom primärvården som t.ex. skriver intyg enligt lagen om psykiatrisk tvångsvård. Vuxenpsykiatrin riktar sig till personer som är 18 år gamla och äldre. Barn- och ungdomspsykiatrin, BUP, är en del av regionens så kallade specialistsjukvård och tar hand om de barn och ungdomar som bedöms ha störst behov av psykiatriskt stöd eller vård. Bup tar emot barn upp till 18 år. Som i all annan sjukvård förs journaler över besöken på Bup, de är sekretessbelagda och personalen har tystnadsplikt. Psykologerna på Barnhälsovårdsenheten arbetar med barn 0-6 år och deras föräldrar på föräldrarnas uppdrag och tar emot muntliga remisser främst från BVC-sjuksköterskorna, vid konsultationer/via telefon. Barnhälsovårdsenheten ligger under närsjukvården/primärvården. Rättspsykiatrisk vård syftar till att ge förutsättningarna för patienten att återanpassas till samhället. Återanpassningen ska ske på ett för patienten och samhället säkert samt humant sätt vilket förhindrar återinsjuknande i psykisk ohälsa, återfall i brott och återintagning. TS- mottagningen (transsexuella) På TS mottagningen görs en könsbytesutredning vars syfte är att fastställa eller utesluta diagnosen transsexualism. Den som vill genomgå en utredning bör ta kontakt med sin vårdcentral och be om en remiss till könsidentitetsutredning, det är möjligt att man remitteras till en psykolog först. De utredningar som görs är omfattande och känsliga, berör flera verksamheter samt att det kan gälla patienter som kommer från andra delar av landet. Eftersom utredningen är så omfattande är det viktigt att undanta hela TS- processen. Multidisciplinär konferens Multidisciplinär konferens är en utredningsform där patienterna bedöms av flera olika specialister. Detta arbetssätt är vanligt inom cancervården där t.ex. en onkolog, radiolog och kirurg gör bedömningar. Information är inte färdig paketerad och fungerar mer som ett diskussionsunderlag till en slutgiltig diagnos kan göras. Det förekommer också patologisk-anatomisk diagnos (PAD), dvs. en diagnos som en patolog ger efter obduktion eller mikroskopisk undersökning av vävnadsprov. Komplementjournalen (KIBI) Komplementjournalen innehåller olika typer av bilagor som även kommer från externa källor. Det finns olika sekretessklasser men eftersom dokumenten är osorterade rekommenderas att exkludera hela komplementjournalen. Donation/IVF (provrörsbefruktning) Donationskoder innehåller information om en tredje person. Donation behöver dock vara ett eget sökord för att tredje person ska bli hanterbar. Exempel för donation finns t.ex. inom provrörsbefruktningen där hela IVF processen behöver undantas. Donation finns dock även inom andra verksamheter såsom organ/vävnad. Abortmottagning Det finns risk om information från abortmottagning tillgängliggörs i e-journalen att redan utsatta grupper kan utsättas för hot. Många gånger är hotbilden inte känd för vårdpersonalen. Vid en abort på en person under 13 år bör man också göra en orosanmälan till socialen.

6 5/5 Definition av sökorden Tidiga hypoteser Här ska göras sådana anteckningar som behöver noteras men som inte vid vårdtillfället/kontakten bedöms som mogna att kommunicera med patienten (t.ex. differentialdiagnoser, preliminära bedömningar). Även daganteckningar kan innehålla känslig information. Tidiga hypoteser ska användas sparsamt och först efter noga avvägande av den som ansvarar för journalanteckningen. Här får bara de anteckningar föras in där bedömning görs att patienten själv och närstående kan lida men av att ta del av uppgifterna direkt. Våldsutsatthet Sökordet används för alla typer av våldsutsatthet i nära relationer som utgör men/en risk för patienten. 2 Vid misstanke om våldsutsatthet används sökordet, utgångspunkten är att vårdpersonalen gör en professionell bedömning. All information behöver vara samlad. Ordinarie struktur med olika formulär inskrivning, status mm. behöver släppas, även sammafattning och fortsatt planering. Det får inte vara synligt gentemot patienten att sökordet används Tredje person Huvudregeln är att uppgifter om någon annan än patienten inte ska finnas i patientens journal. I väl avvägda undantagsfall kan uppgifter om annan person dock tas med i journalen. Uppgifter om andra personer än patienten ska skrivas under sökordet Tredje person, exempelvis uppgifter om en anhörigs hälsotillstånd, om det inte är uppenbart att patienten redan känner till dessa uppgifter. Om någon har gjort en anmälan avseende patienten eller på annat sätt har lämnat uppgifter om patientens hälsotillstånd eller andra personliga förhållanden ska även denna information skrivas under sökordet Tredje person. Observera att uppgifter om vilka som har deltagit i vården aldrig ska skrivas under detta sökord. 2 Se också socialstyrelsens definition samt Region Östergötlands riktlinjer för våld i nära relationer.

Journal som e-tjänst. Landstinget i Kalmar län

Journal som e-tjänst. Landstinget i Kalmar län Journal som e-tjänst Landstinget i Kalmar län Journal som e-tjänst för en ökad delaktighet Syftet med införandet av journal som e-tjänst är att öka patientens delaktighet och medverkan i sin egen vård.

Läs mer

Handlingsplan

Handlingsplan Journal via nätet Målbild 2018 Handlingsplan 2013-2018 Ökad medverkan från individen, smartare e-hälsotjänster och samarbete över organisationsgränser Individen Kunna nå uppgifter om sig själv Aktivt

Läs mer

Förklaringar till Nationellt regelverk för enskilds direktåtkomst till journalinformation

Förklaringar till Nationellt regelverk för enskilds direktåtkomst till journalinformation Förklaringar till Nationellt regelverk för enskilds direktåtkomst till Bakgrund Regelverket är utarbetat utifrån erfarenheter i Landstinget i Uppsala län, där nästan 50 000 användare haft tillgång till

Läs mer

Västra Götalandsregionens regelverk för enskilds direktåtkomst till journaluppgifter via säkra e-tjänster

Västra Götalandsregionens regelverk för enskilds direktåtkomst till journaluppgifter via säkra e-tjänster 1 (8) Regelverk Datum 2016-03-07 Diarienummer RS 3236-2014 HS 186-2015 Västra Götalandsregionen Koncernstab hälso-och sjukvård Handläggare: Christina Fagerberg Telefon: 073-660 15 63 E-post: christina.fagerberg@vgregion.se

Läs mer

Anvisning för Journal via nätet

Anvisning för Journal via nätet Styrande dokument Regeldokument Anvisning Sida 1 (5) Anvisning för Journal via nätet Bakgrund Landstingsstyrelsen antog den 17 juni 2015 ett regelverk för Journal via nätet, det vill säga den tjänst som

Läs mer

Anvisning för e-tjänsten Journal via nätet

Anvisning för e-tjänsten Journal via nätet 1 (8) Anvisning för e-tjänsten Journalen Version 1.5 Beslutande: Ansvarig: Handläggare: Chefläkare, Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Chefläkare, vårdgivare Birgitta Cornelius, Hälso- och sjukvårdsförvaltningen

Läs mer

Regler för Journalen som e-tjänst

Regler för Journalen som e-tjänst Landstingsdirektörens stab Kanslienheten TJÄNSTESKRIVELSE Datum 2015-03-13 Dnr 150139 Landstingsstyrelsen Sida 1(2) Regler för Journalen som e-tjänst Förslag till beslut 1. Landstingsstyrelsen antar Regler

Läs mer

1. ansluta vuxenpsykiatrin till journal via nätet enligt underlag 2. ansluta rättspsykiatrin i NU-sjukvården under en prövoperiod av 6 månader

1. ansluta vuxenpsykiatrin till journal via nätet enligt underlag 2. ansluta rättspsykiatrin i NU-sjukvården under en prövoperiod av 6 månader 1 (5) Beslut Vuxenpsykiatrins anslutning till Journal via nätet Datum 2018-01-24 Diarienummer RS 2017-01214-2 Handläggare: Christina Fagerberg Telefon: 073-660 15 63 E-post: christina.fagerberg@vgregion.se

Läs mer

Journal via nätet Personalinformation juni ehälsa/mit

Journal via nätet Personalinformation juni ehälsa/mit Journal via nätet Personalinformation juni 2017 ehälsa/mit Journal via nätet på Gotland Beslut av Hälso- och sjukvårdsnämnden 21 september 2016 att införa Journalen Pilotenheter på Gotland: Slite Vårdcentral

Läs mer

Journal på nätet - högt prioriterad i landstingens handlingsplan. Sofie Zetterström, vice VD Inera sofie.zetterstrom@inera.se

Journal på nätet - högt prioriterad i landstingens handlingsplan. Sofie Zetterström, vice VD Inera sofie.zetterstrom@inera.se Journal på nätet - högt prioriterad i landstingens handlingsplan Sofie Zetterström, vice VD Inera sofie.zetterstrom@inera.se Nytt namn Nytt uppdrag Inera koordinerar landstingens och regionernas gemensamma

Läs mer

Rapport om införande av ehälsotjänster i Landstinget i Uppsala län

Rapport om införande av ehälsotjänster i Landstinget i Uppsala län LANDSTINGET I UPPSALA LÄN Föredragningspromemoria Sammanträdesdatum Sida Produktionsstyrelsen 2012-10-25 136 Dnr PS 2012-0043 Rapport om införande av ehälsotjänster i Landstinget i Uppsala län Förslag

Läs mer

Journal via nätet. Frågor och svar. Koncernkontoret Hälso- och sjukvård. Om e-tjänsten Journalen

Journal via nätet. Frågor och svar. Koncernkontoret Hälso- och sjukvård. Om e-tjänsten Journalen Koncernkontoret Hälso- och sjukvård Journal via nätet Frågor och svar Om e-tjänsten Journalen Vad är e-tjänsten Journalen? Journalen är en tjänst som gör det möjligt för invånarna att läsa journalinformation

Läs mer

Allmänna riktlinjer för e-tjänsten Journal via nätet

Allmänna riktlinjer för e-tjänsten Journal via nätet 1 (5) Riktlinjer för e-tjänsten Journalen Revideras 2018-04-01 Beslutande: Ansvarig: Handläggare: Chefläkare, Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Chefläkare, vårdgivare Birgitta Cornelius, Hälso- och sjukvårdsförvaltningen

Läs mer

För medarbetare i vården: Vanliga frågor och svar om e-tjänsten Journal via nätet. Frågor och svar JVN, version

För medarbetare i vården: Vanliga frågor och svar om e-tjänsten Journal via nätet. Frågor och svar JVN, version För medarbetare i vården: Vanliga frågor och svar om e-tjänsten Journal via nätet Frågor och svar JVN, version 2017-06-12 Översikt frågor Fråga: Vad är e-tjänsten Journal via nätet?... 3 Fråga: Vad är

Läs mer

Ramverk för invånares åtkomst till journalen

Ramverk för invånares åtkomst till journalen Ramverk för invånares åtkomst till journalen Bilaga 2 Så fungerar tjänsten Journalen Innehåll Så fungerar tjänsten Journalen... 1 1. Så fungerar tjänsten Journalen... 3 1.1 Säker inloggning krävs... 3

Läs mer

~ila&a. Landsti ngsd i rektörens rapport till landstingsstyrelsen den 1 juni Agenda

~ila&a. Landsti ngsd i rektörens rapport till landstingsstyrelsen den 1 juni Agenda ~ila&a LS 5bA Landsti ngsd i rektörens rapport till landstingsstyrelsen den 1 juni 2015 Agenda Utredningsuppdrag - Möjligheter att skapa akutgeriatrisk vårdavdelning i Falun med direktinläggning - Underlag

Läs mer

Välkomna till ehälsalyftet!

Välkomna till ehälsalyftet! Välkomna till ehälsalyftet! Foto: Shutterstock Agenda Introduktion ehälsalyftet e-hälsotjänster via 1177 Journal via nätet Summering och reflektion ehälsalyftet 2016-2018 Syfte: Höja och vidareutveckla

Läs mer

Välkomna till ehälsalyftet!

Välkomna till ehälsalyftet! Välkomna till ehälsalyftet! Foto: Shutterstock Agenda Introduktion ehälsalyftet Journal via nätet Summering och reflektion ehälsalyftet 2016-2018 Syfte: Höja och vidareutveckla vår ehälsakompetens Genom

Läs mer

Journalen via nätet. Dialog och utveckling av dokumentationsprocessen

Journalen via nätet. Dialog och utveckling av dokumentationsprocessen Journalen via nätet Dialog och utveckling av dokumentationsprocessen Driftstart 3/2 för alla invånare i Jönköpings län Informationsmängder vid start: Journalanteckningar från Cosmic från 2014-07-01. Anteckning

Läs mer

Välkomna till ehälsalyftet!

Välkomna till ehälsalyftet! Välkomna till ehälsalyftet! Foto: Shutterstock Agenda Introduktion ehälsalyftet e-hälsotjänster via 1177 Journal via nätet Summering och reflektion ehälsalyftet 2016-2018 Syfte: Höja och vidareutveckla

Läs mer

Välkomna till ehälsalyftet!

Välkomna till ehälsalyftet! Välkomna till ehälsalyftet! Foto: Shutterstock Agenda Introduktion ehälsalyftet ehälsa- vad är det? e-hälsotjänster via 1177 Journal via nätet Summering och reflektion ehälsalyftet 2016-2018 Syfte: Höja

Läs mer

Välkomna till ehälsalyftet!

Välkomna till ehälsalyftet! Välkomna till ehälsalyftet! Foto: Shutterstock Agenda Introduktion ehälsalyftet ehälsa- vad är det? e-hälsotjänster via 1177 Journal via nätet Summering och reflektion ehälsalyftet 2016-2018 Syfte: Höja

Läs mer

ehälsalyftet Journal via nätet Hösten 2016 Detta projektet medfinansieras av Europeiska unionen/europeiska socialfonden

ehälsalyftet Journal via nätet Hösten 2016 Detta projektet medfinansieras av Europeiska unionen/europeiska socialfonden ehälsalyftet Journal via nätet Hösten 2016 Dagens seminarium består av: Journal via nätet - SLL-gemensamt material Fika Journal via nätet - fördjupning för psykiatrin i SLSO Agenda Journal via nätet Introduktion

Läs mer

Beredningen för integritetsfrågor

Beredningen för integritetsfrågor Beredningen för integritetsfrågor Lie Lindström Handläggare 040-675 38 32 Lie.Lindstrom@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2013-08-28 Dnr 1201732 1 (5) Beredningen för integritetsfrågor Patientens direktåtkomst

Läs mer

Allmänna riktlinjer för e-tjänsten Journalen

Allmänna riktlinjer för e-tjänsten Journalen 1 (5) Beslutande: Ansvarig: Handläggare: Chefläkare, Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Chefläkare, vårdgivare Birgitta Cornelius, Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Allmänna riktlinjer för e-tjänsten Journalen

Läs mer

E-hälsotjänster för invånarna. Sofie Zetterström, område invånartjänster

E-hälsotjänster för invånarna. Sofie Zetterström, område invånartjänster E-hälsotjänster för invånarna Sofie Zetterström, område invånartjänster Målbild i CeHis handlingsplan 2013-2018 Varje individ kan nå alla uppgifter om sig själv och aktivt medverka i sin vård och omsorg.

Läs mer

Hur ser tidsplanen ut för införandet i Region Halland?

Hur ser tidsplanen ut för införandet i Region Halland? 1(5) Vad är Journal via nätet? Journalen via nätet är en e-tjänst som innebär att invånare via internet kan ta del av uppgifter i patientjournalen. För att nå tjänsten krävs e-legitimation. Invånaren loggar

Läs mer

Barns och ungas journal via nätet. Skydd, integritet och delaktighet.

Barns och ungas journal via nätet. Skydd, integritet och delaktighet. Barns och ungas journal via nätet. Skydd, integritet och delaktighet. Jenny Juremalm Inera Martin Price barnrättsombud Anna Gutniak - läkare Frida Båtsby unga allergiker Eric Ulesköld unga experter Lund

Läs mer

Frågor och svar om Journal via nätet

Frågor och svar om Journal via nätet 1 Koncernkontoret Hälso- och sjukvård Frågor och svar om Journal via nätet Det här dokumentet vänder sig till anställda i Västra Götalandsregionens hälsooch sjukvård och innehåller frågor och svar om Journal

Läs mer

Journalen via nätet för psykiatrins patienter. Inga Jonzon Eriksson

Journalen via nätet för psykiatrins patienter. Inga Jonzon Eriksson Journalen via nätet för psykiatrins patienter Inga Jonzon Eriksson Innehåll Aktuellt läge i Sverige Status i Region Jönköpings län Införandet av psykiatrins anteckningar Förberedelser Erfarenheter Resultat

Läs mer

Din journal på nätet Information från Uppsala

Din journal på nätet Information från Uppsala Din journal på nätet Information från Uppsala Benny.Eklund@lul.se Din journal via nätet Information från Uppsala Benny.Eklund@lul.se Vi beslutade om några tjänster Boka, avboka tider Lista sig i primärvården

Läs mer

Sekretess inom hälso- och sjukvården (25 kap 1 )

Sekretess inom hälso- och sjukvården (25 kap 1 ) Sekretess inom hälso- och sjukvården (25 kap 1 ) Får ej röja uppgift om enskilds hälsotillstånd eller andra personliga förhållanden, om det inte står klart att uppgiften kan röjas utan att den enskilde

Läs mer

Tjänsteskrivelse HSN 2016/ mars 2017

Tjänsteskrivelse HSN 2016/ mars 2017 Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Gunnar Ramstedt Chefläkare/it-strateg Tjänsteskrivelse HSN 2016/409 21 mars 2017 Hälso- och sjukvårdsnämnden Ineras ramverk för invånares åtkomst till journalen Anpassning

Läs mer

Vi beslutade om några tjänster

Vi beslutade om några tjänster Benny@Eklund.nu Vi beslutade om några tjänster Boka, avboka tider Lista sig i primärvården Begära förnyelse av recept Begära förlängning av sjukskrivning Lägga in spärrar mot sammanhållen journalföring

Läs mer

Frågor och svar om Journal via nätet i SLL

Frågor och svar om Journal via nätet i SLL Frågor och svar om Journal via nätet i SLL Frågor och svar för medarbetare i vården Fråga: Vad är e-tjänsten Journal via nätet? Svar: Journal via nätet är en tjänst som ger patienterna direktåtkomst till

Läs mer

Kan patienter ta ansvar för e- tjänster som erbjuds?

Kan patienter ta ansvar för e- tjänster som erbjuds? Benny.Eklund@lul.se Kan patienter ta ansvar för e- tjänster som erbjuds? Vi beslutade om några tjänster Boka, avboka tider Lista sig i primärvården Begära förnyelse av recept Begära förlängning av sjukskrivning

Läs mer

Rapport om införandet av ehälsotjänster i Landstinget i Uppsala län

Rapport om införandet av ehälsotjänster i Landstinget i Uppsala län LANDSTINGET I UPPSALA LÄN Föredragningspromemoria Sammanträdesdatum Sida Produktionsstyrelsen 2012-12-20 164 Dnr PS 2012-0043 Rapport om införandet av ehälsotjänster i Landstinget i Uppsala län Förslag

Läs mer

Invånarens direktåtkomst till journalinformation samt regelverk för detta

Invånarens direktåtkomst till journalinformation samt regelverk för detta Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2016-05-10 1 (7) HSN 2016-2046 Handläggare: Dan Billtorp Hälso- och sjukvårdsnämnden 2016-05-24, p 4 Invånarens direktåtkomst till journalinformation

Läs mer

Projektdirektiv. Hälso- och sjukvårdsförvaltningen [Nämnd/Förvaltning/alternativt blank] Teknisk anslutning av TakeCare till Journalen via nätet

Projektdirektiv. Hälso- och sjukvårdsförvaltningen [Nämnd/Förvaltning/alternativt blank] Teknisk anslutning av TakeCare till Journalen via nätet [Nämnd/Förvaltning/alternativt blank] Projekt- / förstudiedirektiv *Projekt Teknisk anslutning av TakeCare till Journalen via nätet *Projektägare Maria Dalemar *Projektledare Lina Jacobsson Projektstyrgrupp

Läs mer

Regelverket för Journalen. Konferens 15 mars 2016

Regelverket för Journalen. Konferens 15 mars 2016 Regelverket för Journalen Konferens 15 mars 2016 Agenda förmiddagen Introduktion Sofie Zetterström, vvd Inera Journalen verktyg för delaktighet, kvalitets- och verksamhetsutveckling Daniel Forslund, innovationslandstingsråd,

Läs mer

1177 Vårdguiden på webben

1177 Vårdguiden på webben 1177 Vårdguiden på webben Hela Sveriges samlingsplats för information och tjänster inom hälsa och vård Marie-Louise Elebring, kommunikationsenheten 20160914 1177 Vårdguiden på webben Region Östergötlands

Läs mer

Dokumentation från gruppdiskussioner. Konferens kring regelverk för Journalen 15 mars

Dokumentation från gruppdiskussioner. Konferens kring regelverk för Journalen 15 mars Dokumentation från gruppdiskussioner Konferens kring regelverk för Journalen 15 mars Grupp 3 regelverk Manolis Nymark, Jessica Nord, Tomas Ahl Vad krävs för ändringar i regelverket för att alla ska ansluta

Läs mer

Anmäl vid misstanke om barn far illa

Anmäl vid misstanke om barn far illa Anmäl vid misstanke om barn far illa Anmäl genast till socialnämnden i barnets hemkommun om vid: fysiskt, psykiskt eller sexuellt våld vanvård eller försumlig behandling hedersrelaterat våld eller annat

Läs mer

Sekretess och tystnadsplikt

Sekretess och tystnadsplikt Sekretess och tystnadsplikt tryckfrihetsförordningen offentlighets- och sekretesslagen patientdatalagen HU 2013-09-04 Susan Ols Landstingsjurist Översikt Offentlighetsprincipen Allmänna handlingar Sjukvårdssekretessen

Läs mer

Vad är nytt? Ny patientlag 1 januari Tillgänglighet. Information i patientmötet. Målet för hälso- och sjukvården i Sverige

Vad är nytt? Ny patientlag 1 januari Tillgänglighet. Information i patientmötet. Målet för hälso- och sjukvården i Sverige Målet för hälso- och sjukvården i Sverige Ny patientlag från 1 januari 2015 Vad är nytt? Anne Haglund Olmarker, chefläkare Maria Hansson, sjukhusjurist God hälsa och en vård på lika villkor för hela befolkningen

Läs mer

För medarbetare i vården: Vanliga frågor och svar om e-tjänsten Journalen. Mer information samt blanketter finns på vardgivarguiden.

För medarbetare i vården: Vanliga frågor och svar om e-tjänsten Journalen. Mer information samt blanketter finns på vardgivarguiden. För medarbetare i vården: Vanliga frågor och svar om e-tjänsten Journalen Mer information samt blanketter finns på vardgivarguiden.se/jvn Frågor och svar JVN, version 2017-12-21 Översikt frågor Fråga:

Läs mer

o Ll2.ölS:.ra lukt VLL

o Ll2.ölS:.ra lukt VLL Stockholms läns landsting 1 (8) Landstingsstyrelsens förvaltning Direktören Strategisk IT i SLL TJÄNSTE UTLÅTANDE 2016-05-04 LS 2015-1549 Handläggare: Mats Nom berg Landstingsstyrelsens innovationsberedning

Läs mer

PSYKIATRISK HELDYGNSVÅRD

PSYKIATRISK HELDYGNSVÅRD Bedömningar vid inskrivning Har patienten behov av insatser efter utskrivning? använd bedömningsmallen Ja Inskrivningsmeddelande skickas Nej Inskrivningsmeddelande skickas inte Har patienten behov av insatser

Läs mer

15 Förstärkta insatser för asylsökande och nyanlända barn och unga med psykisk ohälsa RS150381

15 Förstärkta insatser för asylsökande och nyanlända barn och unga med psykisk ohälsa RS150381 15 Förstärkta insatser för asylsökande och nyanlända barn och unga med psykisk ohälsa RS150381 Ärendet En god psykisk hälsa har stor betydelse för en lyckad integration. I Region Halland krävs en ökad

Läs mer

Remissvar Barns och ungas rätt vid tvångsvård. Förslag till ny LVU

Remissvar Barns och ungas rätt vid tvångsvård. Förslag till ny LVU BESLUTSUNDERLAG 1/1 Ledningsstaben Kerstin Aldstedt 2015-10-14 Dnr: RS 2015-607 Regionstyrelsen Remissvar Barns och ungas rätt vid tvångsvård. Förslag till ny LVU Region Östergötland har beretts möjlighet

Läs mer

Nationellt kvalitetsregister samt stöd i den individuella vården för patienter med primär immunbrist och/eller ökad infektionskänslighet

Nationellt kvalitetsregister samt stöd i den individuella vården för patienter med primär immunbrist och/eller ökad infektionskänslighet Nationellt kvalitetsregister samt stöd i den individuella vården för patienter med primär immunbrist och/eller ökad infektionskänslighet Kom med du också ditt bidrag hjälper till att göra vården bättre!

Läs mer

Informationshantering och journalföring. nya krav på informationssäkerhet i vården

Informationshantering och journalföring. nya krav på informationssäkerhet i vården Informationshantering och journalföring nya krav på informationssäkerhet i vården Sammanhållen journalföring! Förklaring av symbolerna Patient Verksamhetschef Hälso- och sjukvårdspersonal samt övriga befattningshavare

Läs mer

Bilaga 1. Resultat webbenkät Din journal på nätet

Bilaga 1. Resultat webbenkät Din journal på nätet Bilaga 1. Resultat webbenkät Din journal på nätet Antal poster i denna enkät 497 Procent av totala antalet 100 Kön bland svarande Kvinnor 356 71,63 Män 135 27,16 Inget svar 6 1,21 Är du medlem i en patientförening?

Läs mer

Välkommen! Barns journal via nätet i VGR

Välkommen! Barns journal via nätet i VGR Välkommen! Barns journal via nätet i VGR E-tjänsten Journalen en del av 1177 vårdguidens e-tjänster Utvecklad av Landstinget Uppsala län, bredd införde 2012 Samtliga regioner är anslutna sedan 2018 Journalen

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Patientlag; utfärdad den 19 juni 2014. SFS 2014:821 Utkom från trycket den 1 juli 2014 Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs följande. 1 kap. Inledande bestämmelser 1 Denna lag

Läs mer

Lagstiftning kring samverkan

Lagstiftning kring samverkan 1(5) Lagstiftning kring samverkan För att samverkan som är nödvändig för många barn och unga ska komma till stånd finns det bestämmelser om det i den lagstiftning som gäller för de olika verksamheterna

Läs mer

Tystnadsplikt och sekretess i vården

Tystnadsplikt och sekretess i vården Tystnadsplikt och sekretess i vården 2011 01 01 Tystnadsplikt och sekretess i vården Offentlighets- och sekretesslagen (OSL) gäller inom offentliga verksamheter. Sjukvårdssekretessen är en del av denna

Läs mer

Fast vårdkontakt vid somatisk vård

Fast vårdkontakt vid somatisk vård Riktlinje Process: 3.0.2 RGK Styra Område: Vård i livets slut Faktaägare: Pär Lindgren, chefläkare Fastställd av: Per-Henrik Nilsson, hälso- och sjukvårdsdirektör Revisions nr: 1 Gäller för: Region Kronoberg

Läs mer

Handläggning vid smittspårning av klamydia

Handläggning vid smittspårning av klamydia Handläggning vid smittspårning av klamydia Målgrupp: Läkare och övrig personal med smittspårarkompetens samt deras chefer Smittskyddslagen (2004:168)... 1 Vad innebär Behandlande läkare?... 1 Utbildning

Läs mer

Sekretess, lagar och datormiljö

Sekretess, lagar och datormiljö Sekretess, lagar och datormiljö VT 2015 Sekretess och tystnadsplikt Tystnadsplikt gäller oss som individer Tystnadsplikt är ett personligt ansvar vi alltid har, vare sig vi agerar i tjänsten eller som

Läs mer

Regelverk för digital utomlänsfakturering

Regelverk för digital utomlänsfakturering TJÄNSTESKRIVELSE Sida 1 (2) Landstingsdirektörens stab Kanslienheten Datum 2018-03-20 Diarienummer 180184 Landstingsstyrelsen Regelverk för digital utomlänsfakturering Förslag till beslut Landstingsstyrelsen

Läs mer

PSYKIATRISK ÖPPENVÅRD

PSYKIATRISK ÖPPENVÅRD Slutenvården bedömer att patienten har behov av insatser efter utskrivning. Inskrivningsmeddelande skickas till berörda enheter i: Öppenvården och/eller Kommunen Öppenvården svarar inom 24 timmar på vardagar

Läs mer

Råd till våldsutsatta kvinnor och barn. Information till dig som bor i Luleå och Boden

Råd till våldsutsatta kvinnor och barn. Information till dig som bor i Luleå och Boden Råd till våldsutsatta kvinnor och barn Information till dig som bor i Luleå och Boden Att många människor i samhället utsätts för hot och våld inom hemmets väggar är ett samhällsproblem. Dessutom är det

Läs mer

Juridik. Samtycke från föräldrar. Information till föräldrar

Juridik. Samtycke från föräldrar. Information till föräldrar bilaga 2 Juridik I det psykoterapeutiska arbetet med barn och ungdomar ställs man ibland inför frågor av juridisk karaktär. En del av dessa finns redovisade här. Texten bygger på en intervju med Psykologförbundets

Läs mer

Journal via nätet Västra Götaland

Journal via nätet Västra Götaland Journal via nätet Västra Götaland Bakgrund Nationell handlingsplan för e-hälsa 2013-2018 Syfte: att stärka möjligheterna för invånarna att medverka i den egna vården och att stödja varje invånares engagemang

Läs mer

PSYKIATRISK HELDYGNSVÅRD

PSYKIATRISK HELDYGNSVÅRD Bedömningar vid inskrivning Har patienten behov av insatser efter utskrivning? använd bedömningsmallen Ja Inskrivningsmeddelande skickas Nej Inskrivningsmeddelande skickas inte Har patienten behov av insatser

Läs mer

Nationell patientöversikt en lösning som ökar patientsäkerheten

Nationell patientöversikt en lösning som ökar patientsäkerheten NPÖ-guiden NPÖ Nationell Patientöversikt Nationell patientöversikt en lösning som ökar patientsäkerheten Den här guiden riktar sig till vårdgivare landsting, kommuner och privata vårdgivare som ska eller

Läs mer

Handlingsplan vid misstanke om våld i nära relationer och barn som far illa

Handlingsplan vid misstanke om våld i nära relationer och barn som far illa Handlingsplan vid misstanke om våld i nära relationer och barn som far illa Handlingsplanen antagen i november 2014 Det finns ett länkat kunskapsunderlag som stöd Varje verksamhet måste uppdatera / arbeta

Läs mer

Patientlagen 2014:821

Patientlagen 2014:821 Patientlagen 2014:821 141117 Patientmaktsutredningen hur patientens ställning inom och inflytande över hälso- och sjukvården kan stärkas ( ) förbättra förutsättningarna för en god och jämlik vård ( ) också

Läs mer

Sökord i diariet: Sammanhållen Journalföring. Diarienummer: VON F 2017/ Sammanhållen journalföring

Sökord i diariet: Sammanhållen Journalföring. Diarienummer: VON F 2017/ Sammanhållen journalföring Direktiv Framtagen av: Medicinskt ansvariga Fastställd av: Medicinskt ansvariga Sökord i diariet: Sammanhållen Journalföring Diarienummer: VON F 2017/00217 003 Fastställd år: 2013-02-07 Revideras: Kontinuerligt

Läs mer

Samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård En ny lagstiftning vad betyder det för oss?

Samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård En ny lagstiftning vad betyder det för oss? Samverkan från sluten hälso- och sjukvård En ny lagstiftning vad betyder det för oss? Projekt Trygg och effektiv /A-MT Från och med 1 januari 2018 träder lagen Lag (2017:612) om samverkan från sluten hälso-

Läs mer

Riktlinje för hälso- och sjukvårdsdokumentation

Riktlinje för hälso- och sjukvårdsdokumentation Riktlinje för hälso- och sjukvårdsdokumentation Journalhandling En journalhandling är alla handlingar och anteckningar som innehåller uppgifter om patientens tillstånd och de åtgärder som genomförts eller

Läs mer

Ärende 15. Svar på motion: Samla och utveckla ätstörningsvården (V) PROTOKOLLSUTDRAG Regionstyrelsen. Peder Björn

Ärende 15. Svar på motion: Samla och utveckla ätstörningsvården (V) PROTOKOLLSUTDRAG Regionstyrelsen. Peder Björn PROTOKOLLSUTDRAG Regionstyrelsen Ärende 15 Svar på motion: Samla och utveckla ätstörningsvården (V) Regionstyrelsen tillstyrker regionfullmäktige BESLUTA a t t avslå motionen. Svar på motion: Samla och

Läs mer

Rekommendation om enhetlighet i landstingens och regionernas erbjudande av offentlig finansierad assisterad befruktning

Rekommendation om enhetlighet i landstingens och regionernas erbjudande av offentlig finansierad assisterad befruktning BESLUTSUNDERLAG 1/4 Ledningsstaben Maria Funk 2016-09-07 Dnr: HSN 2016-363 Hälso- och sjukvårdsnämnden Rekommendation om enhetlighet i landstingens och regionernas erbjudande av offentlig finansierad assisterad

Läs mer

otrygg, kränkt eller hotad

otrygg, kränkt eller hotad Känner du dig otrygg, kränkt eller hotad av någon du lever nära? Eller känner du någon du vill hjälpa? Våld är som genom att den skrämmer, smärtar, skadar eller kränker försöker påverka annan person att

Läs mer

Rutin RUTIN FÖR SOCIAL DOKUMENTATION OCH KOMMUNIKATION

Rutin RUTIN FÖR SOCIAL DOKUMENTATION OCH KOMMUNIKATION Rutin Dokumenttyp: Rutin Beslutat av: Förvaltningschef Fastställelsedatum: 2011-03-29 Ansvarig: Verksamhetschef Revideras: årligen Följas upp: årligen RUTIN FÖR SOCIAL DOKUMENTATION OCH KOMMUNIKATION Innehåll

Läs mer

Förslag till en ny lag Lagen om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård

Förslag till en ny lag Lagen om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård Förslag till en ny lag Lagen om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård En samordnad individuell plan vid utskrivning. Version 1.0 Datum 2017-04-01 Framtaget av: Ida Wernered & Viktor

Läs mer

Sjukvårdslagstiftning med relevans för riskbruk, missbruk och beroende

Sjukvårdslagstiftning med relevans för riskbruk, missbruk och beroende Sjukvårdslagstiftning med relevans för riskbruk, missbruk och beroende 2010-10-26 Mats Persson 1 Hälso- och sjukvårdslagen Lagen om rättspsykiatrisk vård Patientsäkerhetslagen 2010-10-26 Mats Persson 2

Läs mer

Ledningsstrukturen för ehälsa

Ledningsstrukturen för ehälsa Ledningsstrukturen för ehälsa Nationella ledningsgruppen Inera och andra utförare Invånare Privata vårdgivare Invånartjänster Vårdpersonal Omsorgspersonal Sveriges Kommuner och Landsting Socialstyrelsen

Läs mer

Slutenvården bedömer att patienten har behov av insatser efter utskrivning. Inskrivningsmeddelande skickas till berörda enheter i: och/eller

Slutenvården bedömer att patienten har behov av insatser efter utskrivning. Inskrivningsmeddelande skickas till berörda enheter i: och/eller Slutenvården bedömer att patienten har behov av insatser efter utskrivning. Inskrivningsmeddelande skickas till berörda enheter i: Öppenvården och/eller Kommunen Öppenvården svarar inom 24 timmar på vardagar

Läs mer

Utbildning BHV juridik

Utbildning BHV juridik Utbildning BHV juridik 2016-12-07--08 Agenda Orosanmälan Rutin, Manual Cosmic, anmälningsblankett Informationssäkerhet inom Region Jämtland Härjedalen Rutin orosanmälan Granskad och beslutad av Hälso-och

Läs mer

Barn i Barnahus. Sjukvårdssökande före, under och efter barnahusärende. Therése Saksø & Lars Almroth Barnläkare, Centralsjukhuset Kristianstad

Barn i Barnahus. Sjukvårdssökande före, under och efter barnahusärende. Therése Saksø & Lars Almroth Barnläkare, Centralsjukhuset Kristianstad Barn i Barnahus Sjukvårdssökande före, under och efter barnahusärende Therése Saksø & Lars Almroth Barnläkare, Centralsjukhuset Kristianstad Barnahus Modell för samarbete mellan åklagare, polis, socialtjänst,

Läs mer

Välkommen! Barns journal via nätet i VGR

Välkommen! Barns journal via nätet i VGR Välkommen! Barns journal via nätet i VGR Materialet omfattar Införandeplan och - Rutin Vårdnadshavares och barns utökade/begränsade åtkomst - Prövning av barnets bästa - Barnkonsekvensanalys i VGR med

Läs mer

Kom med du också ditt bidrag hjälper till att göra vården bättre!

Kom med du också ditt bidrag hjälper till att göra vården bättre! Nationellt kvalitetsregister samt stöd i den individuella vården för patienter med primär immunbrist och/eller ökad infektionskänslighet Kom med du också ditt bidrag hjälper till att göra vården bättre!

Läs mer

Riktlinjer för hälso- och sjukvård. Riktlinje för dokumentation i patientjournalen

Riktlinjer för hälso- och sjukvård. Riktlinje för dokumentation i patientjournalen Riktlinjer för hälso- och sjukvård Riktlinje för dokumentation i patientjournalen RIKTLINJER 1 Riktlinje för dokumentation i patientjournalen Ersätter Riktlinjer för hälso- och sjukvårdsdokumentation i

Läs mer

Patientens rättigheter

Patientens rättigheter Patientens rättigheter Patienters rättigheter finns beskrivna i flera olika lagar inom hälso- och sjukvårdens område. I denna skrift ligger tonvikten på: Patientsäkerhetslagen (2010:659) Hälso- och sjukvårdslagen

Läs mer

VI ARBETAR I TEAM PÅ VÅRDCENTRALEN

VI ARBETAR I TEAM PÅ VÅRDCENTRALEN VI ARBETAR I TEAM PÅ VÅRDCENTRALEN fysioterapeut läkare distriktssköterska kurator eller psykolog distriktssköterska Landstinget i Värmland, mars 2018. TEAM FÖR DITT BEHOV Nu utvecklar vi vården och våra

Läs mer

Kansliet. Susann Swärd

Kansliet. Susann Swärd 2017-08-10 Kansliet Susann Swärd Anmälningsplikten vid misstanke om att barn far illa ANMÄLAN AV MISSTANKE OM BARN SOM FAR ILLA... 2 1.1 SÅ HÄR GÖR DU EN ANMÄLAN... 3 1.2 MÖJLIGHET ATT STÄLLA FRÅGOR...

Läs mer

Journalsökord Obstetrix VGR

Journalsökord Obstetrix VGR Journalsökord Obstetrix VGR Sökord i regionala databasen Obstetrix VGR, BMM MHV3 ABCD Alkohol (Audit), borttagande/bevarande av mediciner, cigaretter/tobak, droger Dokumentera utfört även om inget av ovanstående

Läs mer

Utvärdering palliativ vård i livets slutskede

Utvärdering palliativ vård i livets slutskede Utvärdering palliativ vård i livets slutskede Om utvärderingen Utifrån rekommendationerna i Socialstyrelsens nationella kunskapsstöd för god palliativ vård i livets slutskede från 2013. Arbetet har bedrivits

Läs mer

Barnahus Huddinge Botkyrka. För unga som utsatts för brott

Barnahus Huddinge Botkyrka. För unga som utsatts för brott Barnahus Huddinge Botkyrka För unga som utsatts för brott Vilka kommer till Barnahus? Till Barnahus kommer barn och unga, 0 till 18 år, som kan ha utsatts för brott. Det kan till exempel handla om att

Läs mer

Motiv för tvångsvård i barn- och ungdomspsykiatrin i Sverige

Motiv för tvångsvård i barn- och ungdomspsykiatrin i Sverige Motiv för tvångsvård i barn- och ungdomspsykiatrin i Sverige Veikko Pelto-Piri, Lars Kjellin och Ingemar Engström Tvångsvård - Juridiskt Förutsättningar Tvångsvård inom slutenvården får endast ges om patienten

Läs mer

Journalen på nätet ett nationellt projekt. Sofie Zetterström, programansvarig invånartjänster sofie.zetterstrom@cehis.

Journalen på nätet ett nationellt projekt. Sofie Zetterström, programansvarig invånartjänster sofie.zetterstrom@cehis. Journalen på nätet ett nationellt projekt Sofie Zetterström, programansvarig invånartjänster sofie.zetterstrom@cehis.se 08-452 71 67 Målbild i CeHis handlingsplan 2013-2018 Varje individ kan nå alla uppgifter

Läs mer

Dokumentation och sekretess hos de medicinska delarna av elevhälsan Skolsköterskekongress 2012

Dokumentation och sekretess hos de medicinska delarna av elevhälsan Skolsköterskekongress 2012 Dokumentation och sekretess hos de medicinska delarna av elevhälsan Skolsköterskekongress 2012 Carita Fallström (carita.fallstrom@vardforbundet.se) Hur ser regelverket ut? Lagar Patientdatalagen (SFS 2008:355;

Läs mer

Gemensamma kriterier! Innehållet i ett Barnahus i tio punkter

Gemensamma kriterier! Innehållet i ett Barnahus i tio punkter Gemensamma kriterier! Innehållet i ett Barnahus i tio punkter Rädda Barnen kämpar för barns rättigheter. Vi väcker opinion och stöder barn i utsatta situationer i Sverige och i världen. Vår vision är en

Läs mer

Ehälsotjänsters påverkan på sjukvårdspersonalens arbetsmiljö GUDBJÖRG ERLINGSDÓTTIR EAT LTH LUNDS UNIVERSITET

Ehälsotjänsters påverkan på sjukvårdspersonalens arbetsmiljö GUDBJÖRG ERLINGSDÓTTIR EAT LTH LUNDS UNIVERSITET Ehälsotjänsters påverkan på sjukvårdspersonalens arbetsmiljö GUDBJÖRG ERLINGSDÓTTIR EAT LTH LUNDS UNIVERSITET gudbjörg Företagsekonom, organisationsteoretiker Docent I arbetsmiljöteknik Forskning om reformer/förändringar

Läs mer

Psykisk ohälsa under graviditet

Psykisk ohälsa under graviditet Godkänt den: 2017-12-03 Ansvarig: Masoumeh Rezapour Isfahani Gäller för: Kvinnosjukvård; Mödrahälsovårdsenheten; Region Uppsala Bakgrund Psykisk ohälsa är vanligt, lika vanlig hos gravida kvinnor som hos

Läs mer

Stockholms läns landsting 1(3)

Stockholms läns landsting 1(3) Stockholms läns landsting 1(3) Landstingsradsberedningen SKRIVELSE 2016-08-17 LS 2015-1549 Landstingsstyrelsen Invånarens direktåtkomst till journalinformation samt regelverk för invånarens direktåtkomst

Läs mer

Information till legitimerade tandhygienister. Kvalitetssäkra patientjournalen

Information till legitimerade tandhygienister. Kvalitetssäkra patientjournalen SVERIGES Information till legitimerade tandhygienister Kvalitetssäkra patientjournalen TANDHYG Kvalitetssäkra patientjournalen Inledning En legitimerad tandhygienist måste utöver sitt yrkeskunnande om

Läs mer

Ditt namn Ensamkommande barn Hälso- och sjukvård, sekretess och gode män

Ditt namn   Ensamkommande barn Hälso- och sjukvård, sekretess och gode män Ensamkommande barn Hälso- och sjukvård, sekretess och gode män 2017 2 2017-12-01 Ensamkommande barn

Läs mer