Christer Fuglesang Space Center i ett nötskal

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Christer Fuglesang Space Center i ett nötskal"

Transkript

1 Christer Fuglesang Space Center i ett nötskal Christer Fuglesang Space Center ska vara en framträdande symbol för människans utforskning av det okända bortom det kända. Centret ska kommunicera vikten och nyttan av sådan forskning och dess praktiska tillämpningar, att arbete med detta kan vara en uppgift väl värd att ägna sitt liv åt, och att sådant arbete kan ge stor personlig tillfredsställelse. Centret ska också förmedla budskap om Sverige som ett land med stort rymdtekniskt kunnande, och om Stockholm som en universitetsstad, en hållbar stad och en turistdestination i världsklass. Centret består av två nära sammanhängande delar: En del för inspiration och lärande och en del för boende, möten och arbete. För att förmedla dessa budskap behöver centret inrymmas i en remarkabel byggnad ( m hög) på en framträdande, central plats med akademisk anknytning, t.ex. Albano-området. Byggnaden konstrueras och utformas efter lärdomar från bl.a. hur man skapar ett kretsloppsboende i rymden och ska kunna bli en systerbyggnad till NASA Sustainability Base i Californien hållbar, energipositiv. Inspiration och lärande: Entréplan (10 m takhöjd): pågående projekt med rymdanknytning, som t ex en hydroponisk trädgård, konceptuell rymdhiss, falltorn för experiment i tyngdlöshet samt en simulerad rymdkoloni där man i något dygn t.ex. kan uppleva hur det kan vara att bo på Mars. Plan 2 (3 m takhöjd): Laboratorier, restaurang och café med rymdtema, butiker för försäljning av olika artiklar med rymdanknytning och andra gränsöverskridande områden. Handfasta övningar vid åldersindelade stationer för utbildning (som Tom Tits) baserade på läroplanen i fysik för årskurs 1-9. Centret ska ge internationell utblick med besökande utställningar och undervisningsmaterial. Plan 3 (3 m takhöjd): Kontor för företagare och forskare (med tillgång till laboratorieutrymme i anslutning till arbetsplatsen), plats för temporära utställningar.

2 Boende, möten och arbete: Smålägenheter/forskarrum/hotell (75 m bygghöjd): Boende- och hotelldelar byggs mycket flexibelt, baserade på moduler om ca 25 m². Enskilda moduler kan användas som enrumslägenheter, och som fönsterlösa rymdsviter för korttidsboende eller kombineras till större lägenheter. För korttidsboende kan fönster ersättas med ljuspaneler och stora högupplösta bildskärmar. Akademiskt forsknings- och konferenscentrum: (ett plan på 1250 m 2, 3 m takhöjd): Vi räknar med att det behövs kongressplatser för ca 500 deltagare och att det ska finnas möjlighet att ställa ett 50-tal konferensrum till förfogande. Även den temporära utställningslokalen kan utnyttjas vid dessa tillfällen. Pelarfria kongresslokaler, inklusive Kupolbiograf ( m2, 15 m bygghöjd): Digitalt planetarium/kupolbiograf kan användas för att t.ex. visa en snurrande jord i planetariets tak. Takterrass (3 m takhöjd): inglasad kongressrestaurang med milsvid utsikt och uteterrass sommartid. Parkeringsplats för besökande och boende i tre plan under jord (9 meters byggdjup).

3 Christer Fuglesang Space Center - CFSC Människan är fantastisk. Vi utforskar världen från dess allra minsta beståndsdelar till dess mest avlägsna platser i tid och rum. Gränsöverskridande utforskning är en del av den mänskliga naturen, resulterar ofta i insikter av stort värde som man inte ens kunnat förutse, och kan dessutom ses som en försäkring för mänsklighetens och vår jords överlevnad. Sådan utforskning är fascinerande och utmanande, skapar stor nytta i vår vardag, och bidrar till de nödvändiga lösningar vi måste finna på vår tids stora världsproblem. Christer Fuglesang Space Center ska vara en framträdande symbol för människans utforskning av det okända bortom det kända. Centret ska på en mängd olika sätt kommunicera vikten och nyttan av sådan forskning och dess praktiska tillämpningar, att arbete med detta kan vara en uppgift väl värd att ägna sitt liv åt, samt inte minst att sådant arbete kan resultera i stor personlig tillfredsställelse. Det ska också förmedla viktiga budskap om Sverige som ett land med gediget rymdtekniskt kunnande 1, och om Stockholm som en universitetsstad, en hållbar stad och en turistdestination i världsklass. För att förmedla dessa budskap behöver Christer Fuglesang Space Center inrymmas i en framträdande byggnad på en framträdande plats. Ett tidigt förslag var att bevara och återanvända den största av Hjorthagens gasklockor. Ett annat är en särskild byggnad i det nya Albano-området, som ligger mitt emellan de tre stora, och internationellt erkända, naturvetenskapliga lärosätena KTH, KI och SU. Båda skulle fungera utmärkt för integration med de andra aktiviteterna i Albano, och dessutom fungera väl som turist destinationer. För att finansiera placering i en sådan särskild byggnad, krävs att centret även inkluderar en stor andel ytor som är direkt intäktsgenererande, som hotell, boende, konferens och/eller kontor. Byggnaden är hög (nedan räknas på ca 120 meter), och utformningen ska i sig själv ha ett rymdtema - gärna med välavvägda kopplingar till verklig rymdfart eller Science Fiction. Formen kan t ex ha en monolitisk karaktär och med en konisk överdel och anspela på idéer om rymdboende, osv. Byggnaden förutsätts ha cirkulärt eller elliptiskt tvärsnitt, både för rymdkänslan och för att en sådan form är energimässigt effektiv. Centralt i byggnaden ligger ett genomgående schakt en inre rymd, och i mitten av detta schakt finns en modell av en s.k. rymdhiss. Rymdhissen är utformad som en enda lång, smal pelare, längs vilken små hisskorgar sakta för besökaren från entréplanet ända upp till taket. I byggnaden finns även ett falltorn, tillgängligt för experiment i nära tyngdlöshet. Det är viktigt att planeringen av de olika våningsplanen görs på ett så flexibelt och standardiserat sätt, att de till rimlig kostnad kan omlokaliseras beroende på över tiden förändrad efterfrågestruktur. 1 Se kortfattad beskrivning av Sverige som rymdnation allra sist i programbeskrivningen

4 Övergripande planering/utformning en vision Centrum för rymdforskning, rymdfart och teknikutveckling inför framtiden De understa 16 metrarna av byggnaden (motsvarande nära m3) avsätts för en kombination av fasta och växlande utställningar om rymdforskning, rymdteknik och annan teknikutveckling i extrema miljöer. Ett viktigt syfte är att visa hur sådan utveckling påverkar oss och hjälper oss hantera globala problem. Direktlänk finns till Esrange, och gärna till ESA-anläggningar, via digitala mötesrum. Löpande finansiering av centret sker genom en kombination av: - egna intäkter (inträdesbiljetter, rymdresan, rymdhissen, speciella evenemang, shop/restaurang, lokaler på våning 3) - löpande sponsorintäkter - bidrag från övriga delar av fastigheten (hyror, parkering, event, etc) - offentliga bidrag för utbildningsinsatser och speciella projekt - avkastning från speciell stiftelse som sätts upp som del av uppförandet av byggnaden. 10 meter takhöjd -Entréplan, öppen planlösning och ljusschakt, med pågående vetenskapliga och konstnärliga rymdprojekt Entréplanet är öppet i sin planlösning, med pågående vetenskapliga projekt med rymdanknytning, som t ex en hydroponisk trädgård, en konceptuell rymdhiss, ett falltorn för experiment i tyngdlöshet samt en simulerad rymdkoloni där besökare kan tillbringa ett eller flera dygn och uppleva hur det skulle vara att kolonisera exempelvis mars. Där finns även plats för temporära utställningar och möjlighet till att utnyttja lokalen för olika konstoch teaterprojekt. Rymdupplevelsen vid Christer Fuglesang Space Center ska vara en stark upplevelse för barn, ungdomar och vuxna. Genom att uppleva rymden och samtidigt få information, lär sig besökarna otvunget om rymdens förhållanden. Syftet med utställningarna är att tillhandahålla grundläggande kunskaper i naturvetenskap och teknik, och det finns även utrymme att ställa sig de klassiska filosofiska frågorna om rymden. Är rymden oändlig? Hur uppstod universum? Finns det liv i universum? Besökarna får både ta del av den senaste vetenskapen och experimentera själva, vilket skapar ökad nyfikenhet och förståelse kring rymden.

5 Besökarna välkomnas i entrén med en fast rymdutställning. Den fasta rymdutställningen visar upp Sveriges rymdhistoria och Christer Fuglesangs rymdpromenad. Här finns en nära koppling till Esrange och Spaceport Sweden. Rymdutställningen ligger i entrén och är den mest välbesökta avdelningen. I entrén finns även garderob, toaletter och en genväg för de som vill åka direkt till något annat våningsplan. Detta är även väntrummet för den som vill åka på en rymdresa! Rymdresenärerna får varsin (2-4 passagerare) rymdfarkost att sitta i och åker sedan, på ett spår, runt i rymden under ca 10 minuter. De får prova att landa på Månen, färdas på Mars och resa genom tiden från universums födelse. Rymdfärden tar ca 5-10meter av ytterdiametern av byggnaden i anspråk. Genom rundturen har besökarna fått en överblick över fundamentala fakta om rymden och rymdhistoria. Rymdfärden avslutas på ett högre våningsplan, där de sedan kan testa sina kunskaper med mer eller mindre vetenskapliga experiment och handfasta övningar i rymdens fysik/astronomi/kemi/geologi. 3 meter -2:a våningen, rymdcentrum, laboratorium, restaurang, café, affärer för allmänheten och skolor Här finns laboratorier, restaurang och café med rymdtema, liksom affärer för försäljning av olika artiklar med anknytning till rymd och andra gränsöverskridande områden. En avdelning ska vara anpassad för de minsta och kan exempelvis ha rymdrakettema med Pettson och Findus. Rymdcentret ska ha sin bas i den svenska kulturen, men fungera som en utblick i den mycket internationella rymdvärlden. ESA Kids och olika projekt för unga ska finnas integrerat i centret, och starka utbyten ska byggas upp med internationella rymdorganisationer och rymdcentra gällande temporära utställningar och undervisningsmaterial. De handfasta övningarna består av stationer. Dessa är åldersindelade och kan användas vid utbildning eller av privatpersoner som vill lära sig mer (experiment typ Tom Tits experiment i Södertälje). De grundar sig på läroplanen i fysik för årskurs 1-9, och möjligen även gymnasiet. Exempel på teman för övningsstationer: Teknikhistoria (15år-): stjärnkikare, astronomiska verktyg, förhållanden i rymden, innovationer, forskning. Teknik i rymden & Universums uppkomst (12-15 år): fjärrstyrning, bankorrelation, uppsändning, dockning och kommunikationstekniker. Naturvetenskapliga teorier om universums uppkomst. Universums utveckling och atomslagens uppkomst genom stjärnornas utveckling. Universums uppbyggnad med himlakroppar, solsystem och galaxer samt rörelser hos och avstånd mellan dessa. Världsbilden (9-12 år): Solsystemets himlakroppar och deras rörelser i förhållande till varandra. Hur dag, natt, månader, år och årstider kan förklaras. Människan i rymden och användningen av satelliter. Tid och positionsmätning på olika sätt, från solur till atomur, GPS.

6 Krafter i rymden (6-9 år): Jordens, solens och månens rörelser i förhållande till varandra. Månens olika faser. Stjärnbilder och stjärnhimlens utseende vid olika tider på året. Tyngdkraft, massa, gravitation, vad väger jag på månen? Kemins byggstenar, vad formar en sol/stjärna? Hur skapas solar/planeter och hur dör de? Hur skapades vår planet och vad skulle hända om solen dör? Filosofin i rymden (4-6 år): Vad finns bortom bortom? Hur kan det finnas liv när allt är svart? Enkla stationer som utvecklar förståelse för rymden och samband med jorden. Konstruktionen utformas efter lärdomar från rymdforskning hållbar, energipositiv och med eget kretslopp Byggnaden utformas som ett energipositivt hus, med förebild i NASAs Sustainability Base. Lägenheterna och utställningsutrymmena ingår i största möjliga utsträckning i ett eget kretslopp. Spillvatten (gråvatten) renas med eget reningsverk i fastigheten. Avföring sänds till biogasutvinning och konvertering av återstoden till gödning, som sedan kan användas som gödsel i trädgårdsodlingarna i byggnaden. Energi erhålls från solceller på byggnadens södra sida. Konstruktionen underhålls och utvecklas i pågående projekt där bl. a. elever vid Tekniska högskolor får möjlighet att bidra till att kontinuerligt förbättra konceptet. 3 meter - 3:e våningen kontor för företagare och forskare, plats för temporära utställningar och tillgång till laboratorier i anslutning till arbetsplatsen Förutom de fasta utställningarna finns det även plats för temporära utställningar för forskning och utveckling med kopplingar till rymd och rymdfart, och även till andra områden med liknande utmaningar. Dessa visas upp genom att forskare och företag ges möjlighet att presentera sina rön på ett tillgängligt sätt. Närliggande områden kan vara avancerad medicinsk teknik, boende och exploatering av havsbotten, nanoteknologi, etc. Föreläsningar läggs ut på nätet (Youtube t.ex.) och finns tillgängliga för allmänheten i samma utsträckning som föreläsningar från t ex TED. Olika rymdnationer och rymdföretag kan sponsra egna rum, där deras pågående projekt och aktiviteter presenteras. Samarbete med Tekniska Muséet, Naturhistoriska Riksmuséet skulle vara till stor nytta liksom med aktörer som Digital Art Center i Kista. Ett dussintal kontorsrum för företagare eller forskare inom rymd eller rymdfart tillhandahålls i anslutning till de temporära utställningarna. Tanken är att arbetsplatsen ska vara inspirerande och att ett utbyte av idéer mellan olika discipliner kan ske. Våning 3 ska bidra ekonomiskt till den övriga verksamheten.

7 Rymdparken Möjlighet att ställa ut stora objekt samt rekreation för små barn Om plats finns för en rymdpark utanför byggnaden placeras där ut riktiga rymddelar som har flugit i rymden. Sådana delar (noskoner, delar av raketer, satelliter, parabolantenner, etc.) finns redan idag på SSC(Solna/Esrange) och på Tekniska muséet. Kopior av mindre föremål kan även glasas in och belysas på kvällarna. Parken kan användas för utomhusarrangemang med rymdtema. Vägen till och från Rymdcentret samt parken utanför, med dess möjlighet att ställa ut stora objekt och ge besökare möjlighet att vara utomhus under sommarhalvåret samt små barn en möjlighet att springa av sig, är viktiga för helhetsintrycket av rymdcentret. En vision för centret är att inspirera alla åldrar, och att det ska fungera som en sammanhållen kedja för barn och ungdomar som ska vilja komma tillbaka gång på gång över åren, och inspireras att själva lära sig mer. Rymdparken ska vara en extra resurs i verksamheten, men förväntas inte kosta något mer än vanligt parkunderhåll och heller inte ge några större intäkter 75 meter Smålägenheter/forskarrum/rymdhotell, delvis i fönsterlöst rymdboende Stockholm behöver bostäder. Och framför allt behövs det många mindre lägenheter och servade korttidsboenden för ungdomar, studenter och företag. Med stadens ambitioner för Universitets- och Forskningsstaden Stockholm, behövs även korttidsboende för gästforskare och gäststuderande. För korttidsboende utnyttjar man de stora möjligheter som redan idag finns, och än mer om bara ett par år, att ersätta yttre fönster med en kombination av ljuspaneler (eller kanske t o m solljus som hämtats in via fiber) och stora högupplösta bildskärmar. Förutom fritt vald utsikt kan dessa också användas som stora dataskärmar och för videokonferenser Tanken är att boende- och hotelldelar ska byggas mycket flexibelt, baserade på boendemoduler om ca 25 m². Enskilda boendemoduler kan användas som enrumslägenheter, och som fönsterlösa rymdsviter för korttidsboende. De kan också kombineras till större lägenheter, då även viss korridoryta kan omvandlas till boyta. Lägenheterna byggs i en yttre och en inre ring med breda anslutande korridorer. Innanför den inre ringen finns stora gemensamma ytor,

8 omgivna av hydroponiska trädgårdar. Rymdsviterna kan ha inre fönster som vetter mot dessa gemensamma ytor. Om man bestämmer sig för att uteslutande satsa på smålägenheter/rymdhotell, skulle man kunna erbjuda ca 600 enrumslägenheter, fönsterlösa rymdsviter, småaffärer, kontorsrum/studierum, etc. CFSC vill erbjuda skolinternat och sommarskolor för rymdforskare. Några lokaler kan vara anpassade så att de erbjuder ett ekonomiskt boende. Sovsalar kan vara aktuellt. Boendedelen av byggnaden ska ge ett påtagligt positivt bidrag till den löpande CFSC-verksamheten, genom hyror och/eller avkastning från avsättningar till CFSC-stiftelsen vid köp av boendemoduler. 3 meter Akademiskt centrum 1 plan på tillsammans 1250 m2 Christer Fuglesang Space Center aspirerar på att bli ännu en viktig del i den kunskapsregion i världsklass som Stockholm erbjuder genom stadens tre universitet med naturvetenskaplig anknytning (Stockholms Universitet, Kungliga Tekniska Högskolan och Karolinska Institutet) som alla ligger bara några kilometer från varandra. Christer Fuglesang Space Center eftersträvar att bli ett forsknings- och konferenscentrum med internationella forskarkontakter på universitetsnivå. Målsättningen är att fördjupa och utveckla det kunnande inom rymdforskning som finns i Sverige och som Christer Fuglesang är en synlig representant för. Där fokus bör ligga på vetenskap kring rymdforskning, rymdfart och utveckling av teknik och material för framtiden. Stockholms Universitetsstad bedöms vara den mest kunskapsintensiva regionen utanför USA. Vid internationella kongresser i centret, frigörs ett stort antal rum som erbjuds de olika delegationerna. Vi räknar med att det behövs kongressplatser för ca 500 deltagare och att det ska finnas möjlighet att ställa ett 50-tal konferensrum till förfogande. Även den temporära utställningslokalen kan utnyttjas vid dessa tillfällen. Det Akademiska centret ska åtminstone vara självförsörjande, men förväntas åtminstone tidvis även bidra finansiellt till CFSC-aktiviteterna 15 meter Pelarfria kongresslokaler på m2, inklusive Kupolbiograf 1200m2 Många astronauter har vittnat om hur deras syn på vårt gemensamma hem förändrades när de för första gången såg vår jord från rymden. Hur man först letade efter sitt eget land, sedan tänkte på sin

9 kontinent, och så småningom inte såg några gränser. Och hur man blev genuint intresserad av sina medpassagerares berättelser om sin del av världen. Tänk om världens politiker kunde placeras tillsammans i en liknande miljö. Tillsammans uppleva hur gränserna suddades ut. Tillsammans se och känna vad deras beslut egentligen handlar om. Tillsammans känna sitt gemensamma ansvar. Det stora digitala planetariet/kupolbiografen i Christer Fuglesang Space Center kunde simulera detta. Visa en snurrande jord i planetariets tak dag efter dag under internationella konferenser. Kanske även ge möjlighet till digital närvaro för regeringar och befolkningar i alla länder att vid olika tillfällen bidra med utvalda idéer, tal och videosamtal som visas på väggar/tak. Boende i rymdhotellet, god tillgång till mötesrum med högklassig videokonferens-utrustning och bra restauranger på samma plats, skulle ge utmärkta möjligheter att hantera säkerhetsaspekterna kring sådana arrangemang. Christer Fuglesang Space Center kunde snart bli en naturlig plats för internationella konferenser. Skulle besluten bli annorlunda? Skulle respekten mellan olika länder förbättras? Skulle man gemensamt finna snabbare sätt att ta de viktiga beslut som behövs, även om de är besvärliga? Planetarium/Kupolbiograf Om byggnaden har en innerdiameter på ca 40 meter lämpar den sig väl för disken i ett planetarium, som skulle bli världens största jämfört med 35 meter för det f n största planetariet vid Science Center of Nagoya i Japan. Det bör vara möjligt att bygga planetariet som en aktiv digital skärm uppbyggd av ca 3000 samverkande 50-tums bildskärmar, vilka i den volymen knappast skulle kosta mer än någon tusenlapp per styck. Med den prestige planetariet skulle innebära för skärmleverantören torde möjligheterna till sponsring både initialt och över tiden vara mycket goda. Denna tekniska lösning möjliggör också digital manipulering av presentationer så att en kraftigare välvning av domen simuleras digitalt. Finansiellt och tekniskt samarbete med extern sponsor och samarbete gällande driften med Visualiseringscenter i Sverige är möjlig för framtidsutvecklingen. 3 meter Takterrass, inglasad kongressrestaurang med milsvid utsikt och uteterass om sommaren Exklusiv restaurang, med möjligheter att ställa upp speciella forskningsinstrument, mottagare, etc. Möjligen avgränsas viss del för arrangemang för att utnyttja byggnadens höjd till upplevelse av tyngdlöshet. Restaurangen ska bidra ekonomiskt till övrig verksamhet i CFSC.

10 -9 meter parkeringsplats för besökande och boende i tre plan Tillräckliga parkeringsmöjligheter ska finnas tillgängliga i byggnaden själv eller i andra byggnader med direktaccess, efter planering som relateras till annan näraliggande bebyggelse. Ett förslag är att förlägga parkeringsplatserna under jord i anslutning till centret. Det kan komma upp till 500 konferensbesökare, samt 1400besökare om dagen. Dessutom räknar vi med 600 lägenheter/hotellrum, två restauranger, ett 50-tal kontorslokaler och anställda för drift och utställningar. Parkeringsavgifter förväntas ge ett positivt finansiellt bidrag till övrig löpande verksamhet i CFSC. Bilden visar fördelningen av de olika våningsplanen. Byggnaden beräknas bli ca 112 meter hög, 50meter i basen och svagt konisk mot ca 40m i toppen.

11 Svensk rymdverksamhet ett femtioårigt äventyr Svensk rymdverksamhet började redan 1959 när rymdforskare började formulera ett program för rymdforskning med höghöjdsraketer och föreslog en bas i Norrbotten för att skicka upp dem det som skulle bli Esrange sju år senare. Som förberedelse för användningen av Esrange började svenska forskare använda provisoriska raketbaser i anslutning till robotskjutfältet mellan Älvsbyn och Jokkmokk Nausta och Kronogård. I början av 60-talet blev Sverige medlem i det gryende europeiska rymdsamarbetet. Mot slutet av 60-talet Började det europeiska rymdsamarbetet inriktas mot praktiska, kommersiella, tillämpningar av rymdteknik och svensk högteknologisk industri blev intresserad av rymdteknik för att lära sig nya metoder och för att få tillgång till nya marknader. En helt ny organisation för den offentligt finansierade rymdverksamheten skapades när riksdagen 1973 inrättade det som nu kallas Rymdstyrelsen och också bildade ett statligt drift- och utvecklingsbolag, Rymdbolaget. I bolagetsuppgifter ingick driften av Esrange, teknisk ledning av nationella rymdprojekt och också stöd till de tre stora rymdföretagen SAAB, Ericsson och Volvo. Under perioden 70- och 80-talen lyckades svensk industri få viktiga uppgifter i stora europeiska rymdprojekt som bärraketen Ariane och prototyperna till moderna telesatelliter. På hemmaplan fick verksamheten ett stort lyft när staten 1978 beslöt att satsa särskilt på rymdverksamhet för att försökaskapa nya industrigrenar att ersätta krisande branscher som stål och varv. Detta lyft resulterade bl.a. i pionjärprojektet Tele-X (upp 1989) för direktsänd TV från rymden till svenska hushåll och även Sveriges första satellit, norrskensforskningssatelliten Viking (upp 1986). Ett tidigt försök att kommersialisera bilder av jorden tagna från rymden gjordes genom Rymdbolagets dotterbolag Satellitbild i Kiruna och de mottagningsstationer för Esrange för satellitbilder som började anläggas redan Satellitbilds verksamhet finns kvar inom ramen för Metria och antennerna på Esrange är ryggraden i en kommersiell tjänst för kommunikation med satelliter. Efter framgångarna med Viking och Tele-X utvecklades ett antal forsknings- och teknikprovsatelliter i nationell regi med Rymdbolaget som huvudleverantör och annan svensk rymdindustri som underleverantörer. Den första satellit, helt byggd i Sverige, rymdplasmafysiksatelliten Freja, sändes upp från Kina Mikrosatelliterna Astrid-1 och -2 för rymdplasmafysik sändes upp från Ryssland 1995 och Atmosfärforsknings- och astronomisatelliten Odin sändes upp 2001 (från Ryssland) och är fortfarande i drift. På uppdrag den europeiska rymdorganisationen utvecklade Rymdbolaget månsonden SMART som planenligt slog ned på månen Tekniksatelliten Prisma sändes upp 2010 och provade formationsflygning och ny framdrivningsteknik. De stora svenska rymdföretagen finns kvar i Sverige men är alla i utländsk ägo: Saabs (och därmed också Ericssons) rymdverksamhet köptes av det schweiziska statliga bolaget RUAG medan Volvo Aero köptes av brittiska GKN. Rymdbolagets rymdsystemdivision, som utvecklat de svenskbyggda satelliterna, köptes av det tyska familjeföretaget OHB. Mindre rymdföretag som OmniSys i Göteborg och ÅAC Microtec är fortfarande i svensk ägo.

12 Svensk rymdforskning har traditionellt haft tre huvudinriktningar: atmosfärfysik, rymdplasmafysik och astronomi/astrofysik. På senare tid har nya discipliner tillkommit, bl.a. livsvetenskaper där ett centrum för detta skapats i Stockholm under ledning av Christer Fuglesang som också leder KTH:s centrumbildning för rymdanknuten forskning.

RYMD I VÄST. Ett initiativ av GKN och RUAG för Sveriges främsta rymdregion

RYMD I VÄST. Ett initiativ av GKN och RUAG för Sveriges främsta rymdregion RYMD I VÄST Ett initiativ av GKN och RUAG för Sveriges främsta rymdregion VÄRLDSKLASS ÄR INTE NOG - SKA MAN NÅ RYMDEN MÅSTE ALLT FUNGERA I Västsverige utvecklas och levereras tjänster och produkter som

Läs mer

Förteckning över utgivna Bevingat

Förteckning över utgivna Bevingat Förteckning över utgivna Bevingat 2012 1 2012 2 2012 3 2012 4 Rymdbolagets flygburna havsövervakningssystem Den förste flygaren? 2012 Utredning av olyckor och allvarliga tillbud inom flygverksamhet Utveckling

Läs mer

MITT I RYMDEN. Uppdrag för åk f-3. Välkommen till uppdraget Mitt i rymden i Universeums rymdutställning på plan 3.

MITT I RYMDEN. Uppdrag för åk f-3. Välkommen till uppdraget Mitt i rymden i Universeums rymdutställning på plan 3. MITT I RYMDEN Uppdrag för åk f-3 Välkommen till uppdraget Mitt i rymden i Universeums rymdutställning på plan 3. Lärarhandledningen är till för att ge dig som lärare en möjlighet att förbereda ditt och

Läs mer

Astronomi, kraft och rörelse

Astronomi, kraft och rörelse Astronomi, kraft och rörelse Detta undervisningsområde handlar om följande delar av läroplanens centrala innehåll i fysik för årskurs 7-9: Fysiken i naturen och samhället Partikelmodell för att beskriva

Läs mer

RYMD I VÄST. Ett initiativ av GKN och RUAG Space för Sveriges främsta rymdregion

RYMD I VÄST. Ett initiativ av GKN och RUAG Space för Sveriges främsta rymdregion RYMD I VÄST Ett initiativ av GKN och RUAG Space för Sveriges främsta rymdregion BAKGRUND Rymden är en internationell verksamhet och marknad Rymdens betydelse ökar, idag tagen för given Genom uthålliga

Läs mer

VÄRLDSKULTURMUSEERNAS VÄG VIDARE

VÄRLDSKULTURMUSEERNAS VÄG VIDARE VÅR VISION Foton i visionen: Världskulturmuseerna, Filmriding & istock VÄRLDSKULTURMUSEERNAS VÄG VIDARE I det här dokumentet sammanfattas Världskulturmuseernas gemensamma vision. Den är vår kompass. Vår

Läs mer

Lärarhandledning Rymdresan

Lärarhandledning Rymdresan Lärarhandledning Rymdresan Utställningen är producerad av Visualiseringscenter C i Norrköping. Syfte Att eleverna ska ta del av rymdutställningen på ett aktivt sätt och få större förståelse för rymdforskning

Läs mer

Min bok om Rymden. Börja läsa

Min bok om Rymden. Börja läsa Min bok om Rymden Börja läsa Innehållsförteckning Tankar från förr Vårt solsystem Planeterna Månen Solen Människan och rymden Rymdraketer och satelliter Stjärnorna Stjärnbilderna Mer om rymden s. 3 s.

Läs mer

Lärarhandledning Rymdresan

Lärarhandledning Rymdresan Lärarhandledning Rymdresan Utställningen är producerad av Visualiseringscenter C i Norrköping. Syfte För att eleverna ska ta del av rymdutställningen på ett aktivt sätt och få större förståelse för rymdforskningen

Läs mer

Satsa på rymden och en Europa-farkost

Satsa på rymden och en Europa-farkost Satsa på rymden och en Europa-farkost 1. Bakgrund Sverige och övriga europeiska länder står inför flera strategiska beslut som kommer att påverka vår internationella roll under de närmaste 10 till 20 åren.

Läs mer

Kartläggningsmaterial för nyanlända elever. Uppgifter Fysik. 1 2 Steg 3

Kartläggningsmaterial för nyanlända elever. Uppgifter Fysik. 1 2 Steg 3 Kartläggningsmaterial för nyanlända elever Uppgifter Fysik 1 2 Steg 3 Tema innehåll Tema 1. Energi...3 Uppgift 1 elektriska kretsar... 4 Uppgift 2 energianvändning... 6 Uppgift 3 energi och miljö... 8

Läs mer

Lokal pedagogisk plan

Lokal pedagogisk plan Syfte med arbetsområdet: Undervisningen i ämnet fysik ska syfta till att eleverna utvecklar kunskaper om fysikaliska sammanhang och nyfikenhet på och intresse för att undersöka omvärlden. Genom undervisningen

Läs mer

En strategi för svensk rymdverksamhet

En strategi för svensk rymdverksamhet En strategi för svensk rymdverksamhet Artikelnr. U18.001 Omslagsfoto: Jessica Gow, Regeringskansliet 4 En strategi för svensk rymdverksamhet Foto: ESA Förord Sverige är ett litet land men en stor rymdnation.

Läs mer

ESN lokala kursplan Lgr11 Ämne: Fysik

ESN lokala kursplan Lgr11 Ämne: Fysik ESN lokala kursplan Lgr11 Ämne: Fysik Övergripande Mål: Genom undervisningen i ämnet fysik ska eleverna sammanfattningsvis ges förutsättningar att utveckla sin förmåga att använda kunskaper i fysik för

Läs mer

Min bok om Rymden. Börja läsa

Min bok om Rymden. Börja läsa Min bok om Rymden Börja läsa Innehållsförteckning Tankar från förr Vårt solsystem Planeterna Månen Solen Människan och rymden Rymdraketer och satelliter Stjärnorna Stjärnbilderna Mer om rymden s. 3 s.

Läs mer

Pep för arbetsområdet: No - Rymden

Pep för arbetsområdet: No - Rymden PeP - Pedagogisk Planering Upprättad av: Cecilia Eklund Datum: 2013-08-01 Pep för arbetsområdet: No - Rymden Årskurs och tidsperiod: V. 36-42 klass 2 Kunskapskrav från läroplanen: -Jordens, solens och

Läs mer

Förslag den 25 september Fysik

Förslag den 25 september Fysik Fysik Naturvetenskapen har sitt ursprung i människans nyfikenhet och behov av att veta mer om sig själv och sin omvärld. Kunskaper i fysik har stor betydelse för samhällsutvecklingen inom så skilda områden

Läs mer

SCIENCE TOWERS JÖNKÖPINGS KOMMUNS FASTIGHETSUTVECKLING AB SCIENCE PARK JÖNKÖPING AB

SCIENCE TOWERS JÖNKÖPINGS KOMMUNS FASTIGHETSUTVECKLING AB SCIENCE PARK JÖNKÖPING AB SCIENCE TOWERS JÖNKÖPINGS KOMMUNS FASTIGHETSUTVECKLING AB SCIENCE PARK JÖNKÖPING AB Illustrationsbild: Science Towers med vy från 51 meters höjd. NU BYGGER VI SCIENCE TOWERS Med målet att skapa fler entreprenörer,

Läs mer

Den stora kometjakten

Den stora kometjakten Den stora kometjakten Lärarhandledning lektion om kometjägaren Rosetta Detta är en lärarhandledning om rymdfarkosten Rosetta. Rosettas uppdrag är att undersöka en komet i detalj genom att åka ikapp den

Läs mer

Kista Science City VISION OCH STRATEGI 2010-2020

Kista Science City VISION OCH STRATEGI 2010-2020 Bilaga 3 Kista Science City VISION OCH STRATEGI 2010-2020 Handlingsplaner för visionens utvecklingsområden Dynamiskt näringsliv god tillväxt i en expansiv miljö Aktiviteter kopplade till strategierna för

Läs mer

Min bok om Rymden. Börja läsa

Min bok om Rymden. Börja läsa Min bok om Rymden Börja läsa Innehållsförteckning Tankar från förr Vårt solsystem Planeterna Månen Solen Människan och rymden Rymdraketer och satelliter Stjärnorna Stjärnbilderna s. 3 s. 4 s. 5 s. 6 s.

Läs mer

Källa: Tekniska museet, NASA- A Human Adventure, lärarhandledning

Källa: Tekniska museet, NASA- A Human Adventure, lärarhandledning Källa: Tekniska museet, NASA- A Human Adventure, lärarhandledning SKOLAN OCH UTSTÄLLNINGEN Skolor är välkomna att besöka utställningen på egen hand. Då har läraren ansvaret för sin klass under besöket.

Läs mer

Greenhouse Labs. Connecting Science and Industry

Greenhouse Labs. Connecting Science and Industry Greenhouse Labs Connecting Science and Industry Något motsvarande Greenhouse Labs har inte funnits tidigare i Stockholmsområdet, det blir en stor tillgång för nystartade bolag med inriktning på kemi. jessica

Läs mer

Min bok om Rymden. Börja läsa

Min bok om Rymden. Börja läsa Min bok om Rymden Börja läsa Innehållsförteckning Tankar från förr Vårt solsystem Planeterna Månen Solen Människan och rymden Rymdraketer och satelliter Stjärnorna Stjärnbilderna s. 3 s. 4 s. 5 s. 6 s.

Läs mer

Hyllie Connect. 50 m. Miljöcertifierat

Hyllie Connect. 50 m. Miljöcertifierat Hyllie Connect Tågstation 50 m Garage Miljöcertifierat Vad händer i Hyllie? Tolv minuter från Kastrup och sex minuter från Malmö central växer Hyllie fram. En ny och klimatsmart stadsdel med kontor, handel

Läs mer

Förfrågningsunderlag Regelverk för Private human suborbital flights

Förfrågningsunderlag Regelverk för Private human suborbital flights 1. Information 1.1 Upphandlande organisation och upphandlare / kontaktpersoner Progressum i Kiruna AB, Hjalmar Lundbohmsvägen 48, 981 31 Kiruna Karin Nilsdotter, 070 226 88 01, karin@spaceportsweden.com

Läs mer

Feministiskt Initiativ

Feministiskt Initiativ 1. Hur ser ditt parti i stort på svensk rymdverksamhet? Svensk rymdverksamhet är viktig för landet av flera olika orsaker, bl.a. de resultat som är av stor nytta för ett antal andra branscher. Exempelvis

Läs mer

Astronomi. Vetenskapen om himlakropparna och universum

Astronomi. Vetenskapen om himlakropparna och universum Astronomi Vetenskapen om himlakropparna och universum Solsystemet Vi lever på planeten jorden (Tellus) och rör sig i en omloppsbana runt en stjärna som vi kallar solen. Vårt solsystem består av solen och

Läs mer

Industriell utveckling och struktur 2008

Industriell utveckling och struktur 2008 Rapport 2009-04-15 Dnr: 255/08 Delges: N-dep Rymdstyrelsens handläggare Särskild redovisning gällande företag Industriell utveckling och struktur 2008 Sammanfattning Årets industrienkät ger en neutral

Läs mer

PROBLEM OCH LÖSNINGAR RUNT TYNGDLÖSHET

PROBLEM OCH LÖSNINGAR RUNT TYNGDLÖSHET 2003-05-31 PROBLEM OCH LÖSNINGAR RUNT TYNGDLÖSHET av Gabriel Jonsson Figur 1 Möjlig framtida marsraket enligt NASA Uppsats inom kursen Astronomi B, 5p Institutionen för fysik, Umeå Universitet Lärare:

Läs mer

Planetutforskning. Ny kursplan

Planetutforskning. Ny kursplan UMEÅ UNIVERSITET Institutionen för fysik Ledningsgruppen 20160601 p.616 Ärende: Ny kursplan Planetutforskning. Ny kursplan Basdata Benämning på kursen Planetutforskning. Engelsk översättning av kursens

Läs mer

DIKTA MOT STJÄRNORNA EN DIKTSAMLING MED RYMDTEMA

DIKTA MOT STJÄRNORNA EN DIKTSAMLING MED RYMDTEMA DIKTA MOT STJÄRNORNA EN DIKTSAMLING MED RYMDTEMA 7A OCH 7B BERGUNDASKOLAN, VÄXJÖ 2015 DIKTA MOT STJÄRNORNA En diktsamling av 7a & 7b, Bergundaskolan, Växjö 2015 LINUS Rymddikt Rymden skiner starkt av alla

Läs mer

Öppen planlösning. Industrihus Egen lastport. Nacka Strand. Automobilgatan 12-14, markplan, 345 kvm

Öppen planlösning. Industrihus Egen lastport. Nacka Strand. Automobilgatan 12-14, markplan, 345 kvm Öppen planlösning Industrihus Egen lastport Nacka Strand Automobilgatan 12-14, markplan, 345 kvm LOKALEN Kontor och showroom i äldre industrihus Kontorsyta 345 kvm Antal arbetsplatser 20 arbetsplatser

Läs mer

Rymdstyrelsens strategi för forskning och innovation

Rymdstyrelsens strategi för forskning och innovation 2007-12-20 Dnr 41/07 Rymdstyrelsens strategi för forskning och innovation Rymdstyrelsens vision Rymdverksamhet skall vara en viktig del av det svenska kunskapssamhället och möta samhällets behov av: tjänster

Läs mer

Mobilitet och näringslivssamverkan i planeringen av ett nytt program. Victoria Barabash, universitetslektor Luleå tekniska universitet

Mobilitet och näringslivssamverkan i planeringen av ett nytt program. Victoria Barabash, universitetslektor Luleå tekniska universitet Mobilitet och näringslivssamverkan i planeringen av ett nytt program Victoria Barabash, universitetslektor Luleå tekniska universitet 1 Hur skapas en organisation för mobilitet och samverkan? Vilka förutsättningar

Läs mer

Elins bok om Rymden. Börja läsa

Elins bok om Rymden. Börja läsa Elins bok om Rymden Börja läsa Innehållsförteckning Tankar från förr Vårt solsystem Planeterna Månen Solen Människan och rymden Rymdraketer och satelliter Stjärnorna Stjärnbilderna Mer om rymden s. 3 s.

Läs mer

NATURORIENTERANDE ÄMNEN

NATURORIENTERANDE ÄMNEN NATURORIENTERANDE ÄMNEN Biologi, fysik och kemi Naturvetenskapen har sitt ursprung i människans nyfikenhet och behov av att veta mer om sig själv och sin omvärld. Kunskaper i naturorienterande ämnen har

Läs mer

Hagastaden. på väg mot ett Stockholm i världsklass.

Hagastaden. på väg mot ett Stockholm i världsklass. Hagastaden på väg mot ett Stockholm i världsklass www.stockholm.se/hagastaden Hagastaden ska bli en levande innerstadsdel med 5 000 nya bostäder och 50 000 arbetsplatser, inräknat befintliga arbetsplatser

Läs mer

Kistas Hjärta Tre fantastiska fastigheter mitt i Kista med rum för möjligheter

Kistas Hjärta Tre fantastiska fastigheter mitt i Kista med rum för möjligheter Kistas Hjärta Tre fantastiska fastigheter mitt i Kista med rum för möjligheter Pulserar av liv. Kista växer så det knakar, pulserar av liv och allt fler företag upptäcker fördelarna med att etablera sig

Läs mer

Leia och björndjuren. - en upptäcktsresa i rymden

Leia och björndjuren. - en upptäcktsresa i rymden Leia och björndjuren - en upptäcktsresa i rymden KAPITEL 1 Leia möter björndjuren Fakta om björndjur björndjuren är en av få levande organismer som kan klara extrem hetta och kyla. De överlever också infrysning

Läs mer

Min bok om Rymden. Börja läsa

Min bok om Rymden. Börja läsa Min bok om Rymden Börja läsa Innehållsförteckning Tankar från förr Vårt solsystem Planeterna Månen Solen Människan och rymden Rymdraketer och satelliter Stjärnorna Stjärnbilderna Mer om rymden s. 3 s.

Läs mer

Rymdpromenad med fakta och grubbel. Vilken raket kommer först till Jupiter? Räkna ihop. Högst summa vinner!

Rymdpromenad med fakta och grubbel. Vilken raket kommer först till Jupiter? Räkna ihop. Högst summa vinner! Fråga 1 Snabbaste raketen! Vilken raket kommer först till Jupiter? Räkna ihop. Högst summa vinner! a 3 + 4 + 1 + 4 + 5 + 1 + 6 b 5 + 5 + 1 + 4 + 2 + 1 + 5 c 3 + 6 + 1 + 1 + 3 + 1 + 4 40 000 km i timmen

Läs mer

LOKAL MED MÅNGA MÖJLIGHETER KVM SOLÅSVÄGEN 22, JÖNKÖPING

LOKAL MED MÅNGA MÖJLIGHETER KVM SOLÅSVÄGEN 22, JÖNKÖPING LOKAL MED MÅNGA MÖJLIGHETER - 1 596 KVM SOLÅSVÄGEN 22, JÖNKÖPING MUNKSJÖN STOR LOKAL MED BÄSTA SKYLTLÄGE MOT E4:AN ROCKSJÖN Här finns en möjlighet till kontor, utbildningsverksamhet eller butik på attraktiva

Läs mer

orebro.se/lundbyskolan LUNDBYSKOLAN Upplevelseresor

orebro.se/lundbyskolan LUNDBYSKOLAN Upplevelseresor orebro.se/lundbyskolan LUNDBYSKOLAN Upplevelseresor Förskoleklass, vårtermin Bondgården Lundbyskolans upplevelseresor Skolans syfte med upplevelseresorna är att alla elever ska få möjlighet att ta del

Läs mer

Välkommen till Tarzanstigen i Sundsvall. En fysisk, lokalhistorisk och naturgeografisk äventyrs- och upplevelsestig

Välkommen till Tarzanstigen i Sundsvall. En fysisk, lokalhistorisk och naturgeografisk äventyrs- och upplevelsestig Välkommen till Tarzanstigen i Sundsvall En fysisk, lokalhistorisk och naturgeografisk äventyrs- och upplevelsestig Innehåll Bakgrund Var hittar ni stigen? Översiktskarta Korta fakta Byggnation Exempel

Läs mer

Den stora kometjakten

Den stora kometjakten Den stora kometjakten Lärarhandledning lektion om kometjägaren Rosetta Detta är en lärarhandledning om rymdfarkosten Rosetta. Rosettas uppdrag är att undersöka en komet i detalj genom att åka ikapp den

Läs mer

KONTOR, A6 OMRÅDET KOMPANIGATAN 5, JÖNKÖPING

KONTOR, A6 OMRÅDET KOMPANIGATAN 5, JÖNKÖPING , A6 OMRÅDET KOMPANIGATAN 5, JÖNKÖPING LOKAL MED NÄRHET TILL CENTRUM Anrik kontorslokal som tidigare huserat officersmäss för regementet A6. Byggnaden har varsamt renoverats genom åren och används idag

Läs mer

Innovativa vetenskapliga satellitprojekt till låg kostnad: Instruktioner

Innovativa vetenskapliga satellitprojekt till låg kostnad: Instruktioner Innovativa vetenskapliga satellitprojekt till låg kostnad: Instruktioner 1 Mål Rymdstyrelsens mål med detta initiativ är att inventera trovärdiga möjligheter för högklassiga vetenskapliga satellitprojekt

Läs mer

Ämnesplan i Fysik Treälven

Ämnesplan i Fysik Treälven Ämnesplan i Fysik Treälven (2009-03-24) Utarbetad under läsåret 08/09 Fysik Mål att sträva mot (Lpo 94) Mål att uppnå för skolår 5 Mål för godkänt skolår 9 utvecklar kunskap om grundläggande fysikaliska

Läs mer

Analys av placering inför eventuell tillbyggnad på Södertorpsgården.

Analys av placering inför eventuell tillbyggnad på Södertorpsgården. Analys av placering inför eventuell tillbyggnad på Södertorpsgården. Södertorpsgården är ett seniorboende i nördöstra Hyllie. Inför en eventuell utökning med trygghetsboende studeras olika placeringar

Läs mer

ntations titel Arial 14pt Vetenskapens Hus Rubrik rial 26pt,bold Vi bidrar till framtidens naturvetare, tekniker och matematiker 1: Arial 22pt

ntations titel Arial 14pt Vetenskapens Hus Rubrik rial 26pt,bold Vi bidrar till framtidens naturvetare, tekniker och matematiker 1: Arial 22pt Vetenskapens Hus Vi bidrar till framtidens naturvetare, tekniker och matematiker Vetenskapens Hus En kunskapshöjande mötesplats mellan skola, universitet, näringsliv Vi erbjuder en inspirerande miljö med

Läs mer

Västra Varvsgatan 19. Malmö

Västra Varvsgatan 19. Malmö Västra Varvsgatan 19 Malmö 35 000 människor arbetar i kontor där vi står för värdskapet 1 300 000 unika kunder besöker de köpcentrum vi driver. 6 000 personer arbetar dessutom där. 20 000 människor bor

Läs mer

Öppen planlösning Gemensam reception. Konferensanläggning. i huset. Nacka Strand. Augustendalsvägen 7, pl 5, 830 kvm

Öppen planlösning Gemensam reception. Konferensanläggning. i huset. Nacka Strand. Augustendalsvägen 7, pl 5, 830 kvm Konferensanläggning i huset Öppen planlösning Gemensam reception Nacka Strand Augustendalsvägen 7, pl 5, 830 kvm LOKALEN Effektiv kontorslokal i ett plan Kontorsyta 830 kvm Antal arbetsplatser 49 Välkommen

Läs mer

Fysik Kunskapens användning

Fysik Kunskapens användning Delmål Delmål 2010-06-14 Fysik Kunskapens användning utvecklar sin förmåga att göra kvantitativa, kvalitativa och etiska bedömningar av konsekvenser av mänskliga verksamheter och olika tekniska konstruktioner

Läs mer

Kista Science Tower. Färögatan 33 Hus F Våning kvm

Kista Science Tower. Färögatan 33 Hus F Våning kvm Kista Science Tower Färögatan 33 Hus F Våning 6 513 kvm Nuvarande planlösning är anpassad för cirka 30 personer. Mot Kista Galleria A B C D G E F Kontorsyta 513 kvm Antal arbetsplatser 30-45 Tillträde

Läs mer

Rymdteknik och utbildningar. Marta-Lena Antti Luleå tekniska universitet Uppsala 21 okt 2014

Rymdteknik och utbildningar. Marta-Lena Antti Luleå tekniska universitet Uppsala 21 okt 2014 Rymdteknik och utbildningar Marta-Lena Antti Luleå tekniska universitet Uppsala 21 okt 2014 Utbildning är grunden för forskning Civilingenjörsprogram rymdteknik Luleå tekniska universitet Masterprogram

Läs mer

Identifiera och analysera tekniska lösningar. Identifiera problem och behov som kan lösas med teknik.

Identifiera och analysera tekniska lösningar. Identifiera problem och behov som kan lösas med teknik. LPP NO (Biologi, kemi och fysik) samt Teknik Lokal pedagogisk planering år 1 Förmågor i NO: Diskutera och ta ställning Planera och undersöka Beskriva och förklara Förmågor i Teknik: Identifiera och analysera

Läs mer

Kista Science Tower. Färögatan 33 Hus B Våning 13 10-50 kvm

Kista Science Tower. Färögatan 33 Hus B Våning 13 10-50 kvm Kista Science Tower Färögatan 33 Hus B Våning 13 10-50 kvm Kontorsyta 10-50 kvm Antal arbetsplatser 1-5 Tillträde Omgående Adress Färögatan 33 Våning 13, hus B Fastighetsbeteckning Katla 1 BYGGÅR 2003

Läs mer

Lokal planering i NO fsk - 2. Moment Lokalt mål Strävansmål Metod Hur

Lokal planering i NO fsk - 2. Moment Lokalt mål Strävansmål Metod Hur Lokal planering i NO fsk - 2 Moment Lokalt mål Strävansmål Metod Hur Natur Människa Känna igen och benämna några vanligt förekommande växter och djur i närmiljön Få en inblick i det ekologiska systemet,

Läs mer

Biomedicum Forskning över vetenskapliga gränser. Karolinska Institutets nya laboratorium för experimentell biomedicinsk forskning

Biomedicum Forskning över vetenskapliga gränser. Karolinska Institutets nya laboratorium för experimentell biomedicinsk forskning Biomedicum Forskning över vetenskapliga gränser Karolinska Institutets nya laboratorium för experimentell biomedicinsk forskning Experimentell forskning under ett tak Experimentella forskare från fem institutioner,

Läs mer

RYMD I VÄST. Ett initiativ av GKN och RUAG Space för Sveriges främsta rymdregion

RYMD I VÄST. Ett initiativ av GKN och RUAG Space för Sveriges främsta rymdregion RYMD I VÄST Ett initiativ av GKN och RUAG Space för Sveriges främsta rymdregion RYMDENS TILLÄMPNINGAR VARFÖR BEHÖVER VI SATELLITER & RAKETER? Vetenskap Myndigheter Väderprognoser Kommunikation Navigering

Läs mer

Västra Varvsgatan 19. Malmö 545 kvm

Västra Varvsgatan 19. Malmö 545 kvm Västra Varvsgatan 19 Malmö 545 kvm Diligentia: Fastigheter som gör skillnad. Diligentia är en av Sveriges största fastighetsägare. Beståndet utgörs av ett balanserat innehav av kontorsfastigheter, köpcentrum,

Läs mer

Rapport. Industriell utveckling och struktur 2011 Bilaga 1 Sammanställning av utvalda enkätdata Bilaga 2 Sändlista

Rapport. Industriell utveckling och struktur 2011 Bilaga 1 Sammanställning av utvalda enkätdata Bilaga 2 Sändlista Rapport 2012-04-13 Dnr: 7/12 Delges: N-dep U-dep Rymdstyrelsens handläggare Särskild redovisning gällande företag Industriell utveckling och struktur 2011 Bilaga 1 Sammanställning av utvalda enkätdata

Läs mer

Omnisys Instruments AB

Omnisys Instruments AB Omnisys Instruments AB More space insight Miljardkonferensen, Vinnova 2015-04-29 Martin Kores Serving Science Scope: Company presentation Omnisys ALMA contributions Förberedelser, erfarenheter, lärdomar

Läs mer

Minifakta om resor i rymden

Minifakta om resor i rymden TROELS GOLLANDER SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Boken handlar om att resa i rymden. Hur länge har vi kunnat resa ut i rymden? Hur snabbt går det att åka till Mars och kan man bo i rymden?

Läs mer

Innehåll: Referenslärare sökes! Anpassningar Klicka här för att läsa nyhetsbrevet på webben. Nyhetsbrev oktober Referenslärare sökes!

Innehåll: Referenslärare sökes! Anpassningar Klicka här för att läsa nyhetsbrevet på webben. Nyhetsbrev oktober Referenslärare sökes! Anpassningar Klicka här för att läsa nyhetsbrevet på webben Innehåll: Nyhetsbrev oktober 2016 Referenslärare sökes! LÄRARFORTBILDNINGAR PÅ GÅNG Kromatografi Prova-på-programmering Mineral och bergarter

Läs mer

Del ur Lgr 11: kursplan i fysik i grundskolan

Del ur Lgr 11: kursplan i fysik i grundskolan Del ur Lgr 11: kursplan i fysik i grundskolan 3.10 Fysik Naturvetenskapen har sitt ursprung i människans nyfikenhet och behov av att veta mer om sig själv och sin omvärld. Kunskaper i fysik har stor betydelse

Läs mer

Varför bar Fuglesang blöjor? Allt du vill veta om rymden

Varför bar Fuglesang blöjor? Allt du vill veta om rymden Varför bar Fuglesang blöjor? Allt du vill veta om rymden Carsten Ryytty varför bar Fuglesang blöjor? Allt du vill veta om rymden Ordalaget Bokförlag Ordalaget Bokförlag Box 17018 167 17 Bromma Tel 08-808848

Läs mer

ASTROSTADEN UMBILICAL DESIGN

ASTROSTADEN UMBILICAL DESIGN ASTROSTADEN UMBILICAL DESIGN Natalie de Brun, Projektledare, Umbilical Design Stockholm, 23 mars 2017 Document title Author Name Place Date Page 1 UMBILICAL DESIGN NATIONELL SPACE BROKER FÖR SVERIGE 1

Läs mer

GIBRALTARGATAN 7 MALMÖ

GIBRALTARGATAN 7 MALMÖ 184 m 2 GIBRALTARGATAN 7 MALMÖ IN NOTHERN EUROPE PENTHOUSE MED PANORAMAUTSIKT VID MALMÖ LIVE FASTIGHETEN Vi har det stora nöjet att kunna erbjuda en av de finaste kontorsytorna vid Malmö Live. Kontoret

Läs mer

Ynglingagatan kvm Kontor Norrtull, Stockholm

Ynglingagatan kvm Kontor Norrtull, Stockholm 114 kvm Kontor Norrtull, Stockholm Funktionell och flexibel kontorslokal om 114 kvm i mycket centralt läge. Centralt belägen kontorslokal på tionde våningen erbjuder en funktionell och anpassningsbar kontorsmiljö.

Läs mer

KYLVÄGEN 4 UTMÄRKT LÄGE PÅ TORSVIK CENTER

KYLVÄGEN 4 UTMÄRKT LÄGE PÅ TORSVIK CENTER KYLVÄGEN 4 UTMÄRKT LÄGE PÅ TORSVIK CENTER NYTT CENTER VÄXER FRAM PÅ TORSVIK H Är ditt företag nästa Google? Kanske inte men här kan du som hyresgäst få sitta i kontor som vilken anställd på Google som

Läs mer

Ansökan om planbesked för bostäder och verksamheter, byggnaden LP17 i Lillhagsparken, inom stadsdelen Skogome

Ansökan om planbesked för bostäder och verksamheter, byggnaden LP17 i Lillhagsparken, inom stadsdelen Skogome Tjänsteutlåtande till Fastighetsnämnden 2017-02-06 diarienummer 2782/16 Strategiska avdelningen Åsa Hüffmeier telefon 031-368 10 66 e-post: asa.huffmeier@fastighet.goteborg.se Ansökan om planbesked för

Läs mer

Målet med undervisningen är att eleverna ska ges förutsättningar att:

Målet med undervisningen är att eleverna ska ges förutsättningar att: Fysik Mål Målet med undervisningen är att eleverna ska ges förutsättningar att: - använda kunskaper i fysik för att granska information, kommunicera och ta ställning i frågor som energi, teknik, miljö

Läs mer

3/ INNEHÅLL 4/ INTRODUKTION 5/ BAKRUND 6/ SITUATIONSPLAN 9/ ÖVERSVÄMMNING 10/ ATT BO I OMRÅDET 12/ KVARTER 14/ ENHETER 18/ DIAGRAM ÖVER TID

3/ INNEHÅLL 4/ INTRODUKTION 5/ BAKRUND 6/ SITUATIONSPLAN 9/ ÖVERSVÄMMNING 10/ ATT BO I OMRÅDET 12/ KVARTER 14/ ENHETER 18/ DIAGRAM ÖVER TID 3/ INNEHÅLL 4/ INTRODUKTION 5/ BAKRUND 6/ SITUATIONSPLAN 9/ ÖVERSVÄMMNING 10/ ATT BO I OMRÅDET 3 / 12/ KVARTER 14/ ENHETER 18/ DIAGRAM ÖVER TID 21/ SLUTSATSER Ön Sanden är en fantastisk och attraktiv plats

Läs mer

Programkatalog. Uddevalla Öppet hus Torsdag 22 november NATUR NATUR SAMHÄLL SAMHÄLL. Natur Natur & samhälle Samhäll Beteendevetenskap

Programkatalog. Uddevalla Öppet hus Torsdag 22 november NATUR NATUR SAMHÄLL SAMHÄLL. Natur Natur & samhälle Samhäll Beteendevetenskap Programkatalog Uddevalla 2019 Öppet hus Torsdag 22 november UDDEVALLA GYMNASIEUTBILDNING 2019 NATUR NATUR SAMHÄLL SAMHÄLL Natur Natur & samhälle Samhäll Beteendevetenskap Gör skillnad för världen redan

Läs mer

Från väskor till rymden????

Från väskor till rymden???? Från väskor till rymden???? Hur kan ett projekt börja med väskor och sluta med rymden? Clara och Emilia började designa och klippa väskor av papper. Flera barn nappade på idén, väskproduktionen tog fart.

Läs mer

TEKNIKPROGRAMMET Mål för programmet

TEKNIKPROGRAMMET Mål för programmet TEKNIKPROGRAMMET Mål för programmet Teknikprogrammet är ett högskoleförberedande program och utbildningen ska i första hand förbereda för vidare studier i teknikvetenskap och naturvetenskap men också i

Läs mer

Röda temat Min värld, mitt liv! Centralt innehåll åk 4

Röda temat Min värld, mitt liv! Centralt innehåll åk 4 Röda temat Min värld, mitt liv! Centralt innehåll åk 4 Geografi Samhällskunskap Fysik De mänskliga rättigheterna, deras innebörd och betydelse, inklusive barnets rättigheter i enlighet med barnkonventionen.

Läs mer

LÄRARHANDLEDNING Mecka med ljud

LÄRARHANDLEDNING Mecka med ljud LÄRARHANDLEDNING Mecka med ljud Bakgrund MegaMind är Tekniska museets nya science center som handlar om hur en bra idé blir till och hur man kan ta den vidare till verklighet från sinnesintryck till innovativt

Läs mer

NO 7 9. Ladda ner vårt förslag på planering! SVERIGES POPULÄRASTE NO-SERIE! NYHET! Utkommer HT17

NO 7 9. Ladda ner vårt förslag på planering! SVERIGES POPULÄRASTE NO-SERIE! NYHET! Utkommer HT17 NO 7 9 Ladda ner vårt förslag på planering! NYHET! Utkommer HT17 SVERIGES POPULÄRASTE NO-SERIE! Tre anledningar till att Spektrum är så populär Gör naturvetenskapen engagerande Gör kunskapsstoffet lätt

Läs mer

Min bok om Rymden. Börja läsa

Min bok om Rymden. Börja läsa Min bok om Rymden Börja läsa Innehållsförteckning Tankar från förr Vårt solsystem Planeterna Månen Solen Människan och rymden Rymdraketer och satelliter Stjärnorna Stjärnbilderna Mer om rymden s. 3 s.

Läs mer

Amiralsgatan 17. Malmö 245 kvm

Amiralsgatan 17. Malmö 245 kvm Amiralsgatan 17 Malmö 245 kvm Diligentia: Fastigheter som gör skillnad. Diligentia är en av Sveriges största fastighetsägare. Beståndet utgörs av ett balanserat innehav av kontorsfastigheter, köpcentrum,

Läs mer

Lunds Universitet. Health Science Centre

Lunds Universitet. Health Science Centre idé-skiss nya lokaler för Health Science Centre 1 gc stråk inv logistik elevcentra STRUKTUR STRUKTUR OCH KOMMUNIKATION Nya fristående byggnader placerade dels i vinkeln mellan befintligt GC-stråk och Sölvegetan,

Läs mer

Ross Tensta gymnasium. Gymnasiet med det lokala och globala i fokus

Ross Tensta gymnasium. Gymnasiet med det lokala och globala i fokus Ross Tensta gymnasium Gymnasiet med det lokala och globala i fokus På Ross Tensta gymnasium förbereder vi eleverna för en globaliserad värld som kännetecknas av förändring och utveckling. Detta sker genom

Läs mer

KRUSEGATAN 19 MALMÖ IN NOTHERN EUROPE m THE FULL SERVICE PROPERTY HOUSE

KRUSEGATAN 19 MALMÖ IN NOTHERN EUROPE m THE FULL SERVICE PROPERTY HOUSE 1 002 m 2 KRUSEGATAN 19 MALMÖ IN NOTHERN EUROPE HYR KONTOR I VÄLKÄNDA HUS 1 FASTIGHETEN Hus 1 är en byggnad med stort kulturvärde och en självklar plats på Malmös karta. Det välkända landmärket är det

Läs mer

ASTRONAUT PÅ RYMD- STATIONEN. Lärarhandledning

ASTRONAUT PÅ RYMD- STATIONEN. Lärarhandledning ASTRONAUT PÅ RYMD- STATIONEN Lärarhandledning 1 Vad gör en astronaut egentligen? Hur påverkar tyngdlösheten det dagliga livet ombord på rymdstationen? Genom olika montrar, som Gravitationstratten och Planetvågarna,

Läs mer

Uppsala. Smarta företagare. Sedan 1286.

Uppsala. Smarta företagare. Sedan 1286. UPPSALA FÖRÄNDRAR VÄRLDEN. Valueguard, Hansoft, Readspeaker, 1x.com Phosworks, Muchdifferent, Airwatergreen, Chromogenics, Nanospace, Arocell. Dessa, och andra, nytänkande och fritänkande Uppsalaföretag,

Läs mer

Leia och björndjuren. - en upptäcktsresa i rymden

Leia och björndjuren. - en upptäcktsresa i rymden Leia och björndjuren - en upptäcktsresa i rymden KAPITEL 1 Leia möter björndjuren Fakta om björndjur björndjuren är en av få levande organismer som kan klara extrem hetta och kyla. De överlever också infrysning

Läs mer

Avsiktsförklaring. Bakgrund

Avsiktsförklaring. Bakgrund Avsiktsförklaring Denna avsiktsförklaring har idag träffats mellan Jönköpings kommun och Stiftelsen Högskolan i Jönköping, var för sig även kallad part och gemensamt kallade parterna. Bakgrund Syftet med

Läs mer

Naturvetenskapsprogrammet

Naturvetenskapsprogrammet sprogrammet Inriktningar och musik och samhälle Nyhet! PER BRAHEGYMNASIET Det är en cool miljö på PB med en trevlig stämning. Jag var på öppet hus och hade också hört mycket bra om skolan. Det var också

Läs mer

Nytt område för hotell, kontor, handel och bostäder vid Lunds nya entré!

Nytt område för hotell, kontor, handel och bostäder vid Lunds nya entré! driving range bv 1500 bv 10000 3500 lastzoner 10000 2000 gröna skärmar 8000 5000 2000 parkeringar lastzoner 4500 3000 3000 Nytt område för hotell, kontor, handel och bostäder vid Lunds nya entré! Den spännande

Läs mer

Min bok om Rymden. Börja läsa

Min bok om Rymden. Börja läsa Min bok om Rymden Börja läsa Innehållsförteckning Tankar från förr Vårt solsystem Planeterna Månen Solen Människan och rymden Rymdraketer och satelliter Stjärnorna Stjärnbilderna s. 3 s. 4 s. 5 s. 6 s.

Läs mer

Topfloor med skyltläge i Solna Solna Access

Topfloor med skyltläge i Solna Solna Access Topfloor med skyltläge i Solna Solna Access Sundbybergsvägen 1, hus C plan 10, 530 kvm LOKALEN Kontor med skyltläge Kontorsyta 530 kvm Antal arbetsplatser 30-35 Adress Sundbybergsvägen 1 Topfloor; På eget

Läs mer

3.10 Fysik. Syfte. Grundskolans läroplan Kursplan i ämnet fysik

3.10 Fysik. Syfte. Grundskolans läroplan Kursplan i ämnet fysik 3.10 Fysik Naturvetenskapen har sitt ursprung i människans nyfikenhet och behov av att veta mer om sig själv och sin omvärld. Kunskaper i fysik har stor betydelse för samhällsutvecklingen inom så skilda

Läs mer

Vad tycker du att huvudbyggnaden mot Södra Torget ska användas till? 65 personer har svarat

Vad tycker du att huvudbyggnaden mot Södra Torget ska användas till? 65 personer har svarat Vad tycker du att huvudbyggnaden mot Södra Torget ska användas till? 5 personer har svarat 14 12 13 Vad tycker du att huvudbyggnaden ska användas till? 5 personer har svarat 10 10 9 8 7 4 2 1 4 4 4 3 Antal

Läs mer

Bra takhöjd. Effektivt. Flexibel. Kista Entré. Knarrarnäsgatan 7, våning 4, 800 kvm

Bra takhöjd. Effektivt. Flexibel. Kista Entré. Knarrarnäsgatan 7, våning 4, 800 kvm Bra takhöjd Effektivt Flexibel Kista Entré Knarrarnäsgatan 7, våning 4, 800 kvm LOKALEN Effektiv lokal med en takhöjd på hela 3,35 meter Kontorsyta 800 kvm Antal arbetsplatser 45 62 Yteffektivt, ljust

Läs mer

FYSIK. Läroplanens centrala innehåll

FYSIK. Läroplanens centrala innehåll FYSIK I följande tabeller finns det centrala innehållet och målen i fysik uppräknade. I kolumn visas texten som nu finns infört i läroplanen. Kolumnen innehåller den nya texten som ska ersätta den gamla.

Läs mer

Min bok om Rymden. Börja läs

Min bok om Rymden. Börja läs Min bok om Rymden Börja läs Innehållsförteckning Tankar från förr Vårt solsystem Planeterna Månen Solen Människan och rymden Rymdraketer och satelliter Stjärnorna Stjärnbilderna Mer om rymden s. 3 s. 4

Läs mer