Ekonomi- och verksamhetsrapporter

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Ekonomi- och verksamhetsrapporter"

Transkript

1 Bilaga PS , Dnr PS Produktionsavdelningen Tord Jansson Tfn E-post Produktionsstyrelsen Ekonomi- och verksamhetsrapporter Förslag till beslut Produktionsstyrelsen beslutar att lägga förvaltningarnas ekonomi- och verksamhetsrapporter för maj månad 2014 till handlingarna. Ärendet Förvaltningarna under produktionsstyrelsen prognostiserar ett totalt underskott jämfört med budget på 201 miljoner kronor. Lasarettet i Enköping har förbättrat sin prognos något jämfört med föregående månad. Övriga förvaltningar har en oförändrad ekonomisk prognos. Förvaltning Progn Progn Förändr Akademiska sjukhuset -190 mnkr -190 mnkr 0 Lasarettet i Enköping -21 mnkr -20 mnkr 1 mnkr Primärvården Folktandvården +8 mnkr +8 mnkr 0 Hälsa och habilitering 1-1,3 mnkr -1,3 mnkr 0 Landstingets resurscentrum +3 mnkr +3 mnkr 0 Landstingsservice Från förvaltningarnas månadsrapporter har följande bedömts viktigt att lyfta fram. Akademiska sjukhuset Akademiska sjukhuset lämnar en oförändrad prognos på minus 190 miljoner kronor. Intäktskravet för riks- och regionvård uppnås inte och den främsta orsaken till detta är att det tagit längre tid än planerat att öka bemanning, vårdplatser och därmed produktionen. Utvecklingen av riks- och regionintäkterna och personalförsörjningen är viktig för sjukhusets resultat och årsprognos. Bemanningssituationen med brist på operations- och intensivvårdssköterskor samt uppsägningar bland barnmorskor är oroande. Det är även angeläget att neurodivisionen kan producera enligt plan under evakueringen av 85-1 Hälsa och habilitering har ett av produktionsstyrelsen beslutat resultatkrav på -1,4 mnkr. Landstingets ledningskontor Slottsgränd 2A Box Uppsala tfn vx fax pg bg org nr

2 2 (2) huset. Sjukhuset nämner i sin rapport att det finns en osäkerhet kring vilken återhämtning som de kommer att klara av under resten av året. Målsättningen är att uppnå budgeterat resultat på minus 190 miljoner kronor för året. Lasarettet i Enköping Lasarettet i Enköping förbättrar sin prognos något och prognostiserar ett årsresultat på minus 19,6 miljoner kronor vilket är 12,6 miljoner kronor sämre än budgeterat resultat. Resultatförsämringen är bland annat en konsekvens av den landstingsgemensamma prismodellen för Bild och funktion som innebär lägre intäkter. I dagsläget beräknar lasarettet att intäktsförlusten utgör cirka 8,6 miljoner kronor. Resterande 4 miljoner kronor förklaras av lägre produktion än planerat. En besvärlig bemanningssituation gällande både läkare och sjuksköterskor är orsaken. Kostnaderna för inhyrd personal beräknas överskrida budgeten med 8 miljoner kronor men med motsvarande underskridande av personalkostnaderna. Primärvården Primärvården prognostiserar ett årsresultat i enlighet med budget. Årsresultatet kan möjligtvis kommat att bli bättre än budget. Verksamheterna håller upp intäkterna samtidigt som kostnaderna är lägre än budgeterat. I förhållande till budget är den väsentligaste förklaringen lägre personalkostnader och lägre kostnader för inhyrd personal då verksamheten i nuläget bedrivs med en något lägre bemanning än planerat. Förvaltningen väljer dock att avvakta en eventuell prognosförbättring till delårsrapporten i augusti då en stor del av de planerade utvecklingsinsatserna ännu inte har genomförts. Hälsa och habilitering Hälsa och habilitering prognostiserar ett underskott på minus 1,3 miljoner kronor vilket kan jämföras mot ett budgeterat nollresultat. Underskottet beror på utebliven kompensation för ökade hyreskostnader på 0,5 miljoner samt ett underskott för audionommottagningarna på 0,8 miljoner kronor. Förvaltningen skriver i sin rapport att det finns en möjlighet att hämta in en del av underskottet. De förvaltningar som prognostiserar stora ekonomiska underskott dvs Akademiska sjukhuset och Lasarettet i Enköping har av produktionsstyrelsen fått i uppdrag att inkomma och redovisar handlingsplaner muntligen till styrelsens sammanträde i juni och skriftligen till sammanträdet i september Akademiska sjukhuset skall här inkomma med en plan som säkerställer nivån för sjukhusets ekonomiska underskott till 190 mnkr för verksamhetsåret 2014 och samtidigt säkerställer produktion enligt plan. Lasarettet i Enköping skall inkomma med en plan som säkerställer nivån för lasarettets ekonomi till i nivå med beslutat resultatkrav på 7 mnkr. Båda förvaltningarna skall redovisa flera handlingsalternativ för detta.

3 Landstingets månadsrapport till produktionsstyrelsen Maj 2014

4 2 (8) Ekonomi Landstingets årsprognos är miljoner kronor. Det kraftigt positiva resultatet jämfört med budget beror på försäljningen av Ulleråkersområdet till Uppsala kommun. Observera dock att försäljningen hanteras som en balanskravsjustering och ingår därför inte i balanskravsresultatet. Det prognostiserade balanskravsresultatet (det vill säga bortsett från reavinsten från försäljningen av Ulleråker) beräknas efter maj till minus 62 miljoner kronor, vilket ska jämföras med den av landstingsfullmäktige beslutade budgeten på plus 68 miljoner kronor 1. Avvikelsen mot budget beror främst på det underskott som finns på Akademiska sjukhuset på 190 miljoner kronor. Balanskravsresultatet på minus 62 miljoner kronor är en förbättring med 11 miljoner kronor jämfört med föregående prognos. Förbättringen beror framför allt på att hälso- och sjukvårdsstyrelsen förbättrar sin prognos med 10 miljoner kronor, främst till följd av minskade kostnader för köpt vård. Även Lasarettet i Enköping och Kollektivtrafikförvaltningen förbättrar sina resultat något. Tabell 1: Årsprognos 2014 Mnkr Prognos 2014 Budget 2014 Progn jmf budget Summa intäkter Summa personalkostnader Summa övriga kostnader Summa avskrivningar/nedskrivningar Årets resultat Balanskravsjusteringar Årets resultat enligt balanskrav Ekonomi förvaltningar under produktionsstyrelsen Förvaltningarna under produktionsstyrelsen prognostiserar ett totalt underskott jämfört med budget på minus 201 miljoner kronor. Lasarettet i Enköping har förbättrat sin prognos något jämfört med föregående rapportering. Förvaltningar under PS, mnkr Prog jmf Förändring jmf budget föreg prog Akademiska sjukhuset Lasarettet i Enköping Primärvården 0 0 Hälsa och habilitering -1 0 Folktandvården 0 0 Landstingsservice 0 0 Landstingets resurscentrum 3 0 Summa Från förvaltningarnas månadsrapporter har följande bedömts viktigt att lyfta fram. Akademiska sjukhuset Akademiska sjukhuset lämnar en oförändrad prognos på minus 190 miljoner kronor. Intäktskravet för riks- och regionvård uppnås inte och den främsta orsaken till detta är att det tagit längre tid än planerat att öka bemanning, vårdplatser och därmed produktionen. Utvecklingen av riks- och regionintäkterna och personalförsörjningen är viktig för sjukhusets resultat och årsprognos. Bemanningssituationen med brist på operations- och intensivvårdssköterskor samt uppsägningar bland barnmorskor är oroande. Det är även angeläget att neurodivisionen kan producera enligt plan under evakueringen av 85-huset. Sjukhuset nämner i sin rapport att det finns en osäkerhet kring vilken 1 I LPB är budgeten 108 mnkr. Efter att budgeten togs i juni har LF tagit ett tilläggsbeslut om att tillföra hälso- och sjukvårdsstyrelsen 40 mnkr till kösatsningar, vilket innebär att budgeten då blir 68 mnkr.

5 3 (8) återhämtning som de kommer att klara av under resten av året. Målsättningen är att uppnå budgeterat resultat på minus 190 miljoner kronor för året. Lasarettet i Enköping Lasarettet i Enköping förbättrar sin prognos något och prognostiserar ett årsresultat på minus 19,6 miljoner kronor vilket är 12,6 miljoner kronor sämre än budgeterat resultat. Resultatförsämringen är bland annat en konsekvens av den landstingsgemensamma prismodellen för Bild och funktion som innebär lägre intäkter. I dagsläget beräknar lasarettet att intäktsförlusten utgör cirka 8,6 miljoner kronor. Resterande 4 miljoner kronor förklaras av lägre produktion än planerat. En besvärlig bemanningssituation gällande både läkare och sjuksköterskor är orsaken. Kostnaderna för inhyrd personal beräknas överskrida budgeten med 8 miljoner kronor men med motsvarande underskridande av personalkostnaderna. Primärvården Primärvården prognostiserar ett årsresultat i enlighet med budget. Årsresultatet kan möjligtvis kommat att bli bättre än budget. Verksamheterna håller upp intäkterna samtidigt som kostnaderna är lägre än budgeterat. I förhållande till budget är den väsentligaste förklaringen lägre personalkostnader och lägre kostnader för inhyrd personal då verksamheten i nuläget bedrivs med en något lägre bemanning än planerat. Förvaltningen väljer dock att avvakta en eventuell prognosförbättring till delårsrapporten i augusti då en stor del av de planerade utvecklingsinsatserna ännu inte har genomförts. Hälsa och habilitering Hälsa och habilitering prognostiserar ett underskott på minus 1,3 miljoner kronor vilket kan jämföras mot ett budgeterat nollresultat. Underskottet beror på utebliven kompensation för ökade hyreskostnader på 0,5 miljoner samt ett underskott för audionommottagningarna på 0,8 miljoner kronor. Förvaltningen skriver i sin rapport att det finns en möjlighet att hämta in en del av underskottet.

6 4 (8) Produktion Akademiska sjukhuset och Lasarettet i Enköpings produktion anges i DRG (diagnosrelaterade grupper). DRG utgår från olika diagnosers relativa resursåtgång på landets sjukhus och fungerar som ersättningssystem och som beskrivning av vilken typ av produktion som genomförs på sjukhusen. Förutom DRG används även antal besök för både Akademiska sjukhuset och Lasarettet i Enköping för att kvantifiera produktionen. Primärvårdens produktion mäts i antal besök vilka kan delas upp i olika kategorier, exempelvis läkarbesök eller besök hos sjukgymnast. Även Folktandvården liksom Hälsa och habilitering mäter sin produktion i antal besök. Vårdproduktionen på Akademiska sjukhuset och Lasarettet i Enköping kan delas in i C-länsvård respektive riks- och regionvård. Produktionsuppföljning av vård till länets invånare (C-länsvård) fokuserar på faktisk produktion i relation till överenskommen produktionsvolym det vill säga den beställning som hälso- och sjukvårdsstyrelsen har lagt till sjukhusen. Överenskommen produktionsvolym 2013 är angiven i DRG-poäng, antal vårdtillfällen, samt antal läkarbesök och övriga besök. Vidare omfattas produktionen på Akademiska sjukhuset och Lasarettet i Enköping av fritt vårdvals patienter. Akademiska sjukhuset Sjukhusets ackumulerade DRG-produktion är 845 DRG-poäng lägre än budget till och med maj månad Hänsyn har då tagits till sjukhusets organisatoriska förändringar, vårdval samt den produktion som ännu inte har DRG satts. Sjukhusets C-läns produktion, mätt i DRG-poäng, är i princip i nivå med budget för perioden januari till maj medan sjukhusets riks- och regionvårdsproduktion, mätt i DRG-poäng, är minus 5,6 procent jämfört mot budget för perioden januari till maj. När det gäller slutenvården, mätt i antal vårdtillfällen, så ligger både C-läns produktionen och riksoch regionproduktionen efter både budget och föregående år för perioden januari till maj. C-län produktionen ligger däremot över både budget och föregående år när det gäller antalet kontakter inom öppenvården. Detta till skillnad från riks- och regionvården som ligger under både budget och föregående år, mätt i antal kontakter, inom öppenvården. Att antalet slutenvårdstillfällen ligger efter både budget och föregående år är bland annat en effekt av att antalet öppna vårdplatser varit färre än samma period föregående år. Dock sker en effektivisering i slutenvården fortlöpande genom exempelvis minskade medelvårdtider. Ytterligare åtgärder är att sjukhuset i ökande omfattning polikliniserar vården från slutenvård till öppenvård. En effektivisering sker även genom att vård som tidigare utfördes av läkare överförs till andra personalkategorier såsom sjuksköterskor och sjukgymnaster. Vidare har genomsnittspatienten en något högre DRG-poäng i jämförelse mot föregående år vilket tyder på att sjukhuset har haft mer resurskrävande patienter. När det gäller total kostnad per producerad DRG så är den för perioden januari till maj att jämföras med budget, , vilket innebär 1,0 procent högre total kostnad per producerad DRG. Jämfört med föregående år innebär det en ökning med 8,0 procent. Akademiska sjukhuset prognostiserar att sjukhuset kommer att kunna producera i enlighet med budget. Detta förutsatt att sjukhusets personalförsörjning klaras enligt plan och att investeringar kan genomföras så att produktionsplanerna kan hållas. För att säkra produktionen framåt arbetar sjukhuset aktivt med flera områden såsom operationsråd, inrättande av ett slutenvårdsråd samt poliklinisering och nya behandlingsformer. Till skillnad från slutenvårdstillfällena uppvisar läkarbesök samt övriga besök en ökning jämfört med föregående år. En bidragande orsak till detta är en utökning av sjukhusets verksamheter i och med barnspecialistmottagningarna. Trenderna för de olika besöken samt vårdtillfällen kan ses i diagrammen på nästa sida.

7 5 (8) Diagram: Antal vårdtillfällen och antal kontakter, Akademiska sjukhuset Lasarettet i Enköping Lasarettet i Enköping har under årets inledning haft svårt att uppnå planerad produktion på grund av bemanningsproblem av vissa specialistkompetenser. Totalt antal producerade DRG-poäng ligger under budget med 2,3 procent. Dock har lasarettet en betydande högre produktionstakt jämfört med samma period föregående år. Detta förklaras av att 2013 års produktion låg med tyngd på senare delen av året med anledning av ombyggnation på operationsenheten som färdigställdes sensommaren Inom slutenvårdsproduktionen ligger lasarettet under budget både vad det gäller DRG-poäng och antal vårdtillfällen för perioden januari till maj. Detsamma gäller för läkarbesök och dagsjukvård (öppenvård) som ligger under budget såväl i DRG-poäng som i antal besök. Lasarettet prognostiserar att produktionsmålet inte kommer att uppnås för En av orsakerna bakom detta är bristen på specialistläkare. När det gäller total kostnad per producerad DRG så är den i nivå med budget men högre än föregående år. Vid jämförelse mot föregående år för perioden januari till maj har lasarettet utfört fler läkarbesök (inklusive dagsjukvård) samt övriga besök. Dock har lasarettet producerat något färre vårdtillfällen. Trenderna för de olika besöken samt vårdtillfällen kan ses i diagrammen på nästa sida.

8 6 (8) Diagram: Antal vårdtillfällen och antal kontakter, Lasarettet i Enköping Primärvården Det ackumulerade utfallet för läkarbesök är lägre jämfört med både budget och samma period föregående år (januari till maj). En väsentlig förklaring till avvikelsen mot budget är vakanta läkartjänster. Beträffande övriga besök så uppvisar de en väsentlig ökning i förhållande till såväl budget som föregående år. Det är företrädesvis besöken till sjuksköterska, sjukgymnast och psykolog som ökat. Tendensen är dock att den kraftiga ökningen från årets början successivt klingar av. När det gäller total kostnad per besök så är det aktuella nyckeltalet bättre än både budget och föregående år. Primärvårdens prognos angående läkarbesök är att de kommer att ligga under budget medan prognosen för övriga besök är att de kommer överträffa budget rejält. Folktandvården Det ackumulerade utfallet (januari-maj) för antal besök inom allmäntandvården ligger både under budget och föregående år. Tendensen för alla månader under 2014 har varit att färre besök har genomförts. Analyser pågår för att utreda orsaken till detta. Antal besök inom specialisttandvården är något färre än både budget och föregående år för perioden januari till maj. När det gäller total kostnad per besök så är den högre än både budget och föregående år för den aktuella perioden. Hälsa och habilitering Totala antalet besök, inklusive de nya verksamheterna, uppvisar en ökning (+1,6 procent) för perioden januari till maj jämfört med samma period föregående år.

9 7 (8) Medarbetare Timlönekostnaden för landstinget har ökat med 2,3 procent jämfört med Bedömningen är att den ligger på en rimlig nivå efter årets första fem månader. I maj betalades ny lön och retroaktiv lön ut för flertalet förbund. Återstår gör läkare som kommer att få ny lön och retroaktiv lön i samband med juni månads löneutbetalning och för tandläkare blir utbetalning av ny lön och retroaktiv lön efter sommaren. Det genomsnittliga antalet årsarbetare är och det är en ökning med 234 årsarbetare vid en jämförelse av utfallet januari till och med maj i år med samma period i fjol. Det motsvarar en ökning på 2,8 procent. Flera förvaltningar har ökat antalet årsarbetare där det för några förvaltningar kan förklaras med landstingsinterna organisatoriska förändringar. Akademiska sjukhuset har ökat antalet årsarbetare med i genomsnitt 196 årsarbetare varav 24 är en följd av att barnspecialistmottagningarna numera organisatoriskt tillhör Akademiska, effekt av närpsykiatrin i Enköping 15 årsarbetare och externa projekt 12 årsarbetare. Sett till befattningar har bland annat specialistutbildade sjuksköterskor och sjuksköterskor ökat med 59 årsarbetare samt undersköterskor med 34. Vid en jämförelse av antalet årsarbetare samma period 2012, 2013 och 2014 har antalet årsarbetare varit 6 136, och i år Landstingets kostnader för inhyrd personal efter årets första fem månader är 32 miljoner kronor, varav 24 miljoner kronor är för inhyrda läkare. Inhyrd personal för övriga yrkesgrupper har ökat med nästan 7 miljoner kronor jämfört med samma period i fjol. Det är främst vid Akademiska och Lasarettet i Enköping. Årsbudgeten för inhyrd personal är 48 miljoner kronor. Sett till Akademiska sjukhuset, Lasarettet i Enköping och Primärvården är deras sammantagna årsprognos 55 miljoner kronor. Akademiska har brist på specialistläkare inom främst psykiatrin, lasarettet har svårigheter att rekrytera läkare inom vissa specialistområden och Primärvården har ett relativt stadigt behov av inhyrning av läkare. Primärvården uttrycker en oro avseende det tilltagande problemet att säkerställa personalförsörjningen i verksamheten. Planeringen för sommaren blir alltmer besvärlig då tillgången till hyrpersonal inte motsvarar behovet och detta gäller främst i de perifera delarna av länet. Den totala sjukfrånvaron i förhållande till sammanlagd ordinarie arbetstid vid landstinget är efter maj 4,8 procent vilket är något lägre än föregående månad. Det är fortfarande en ökning jämfört med 2013 då sjukfrånvaron var 4,7 procent. Landstingets mål 2014 är att den totala sjukfrånvaron är högst 4,4 procent. Den korta sjukfrånvaron 2-14 dagar har ökat något, medan sjukfrånvaron 60 dagar eller mer har minskat. För landstinget är kostnaderna för ersättning vid sjukdom 28 miljoner kronor efter maj och det är knappt två miljoner kronor högre än samma period i fjol. Det motsvarar en ökning på 7 procent. Diagram: Total sjukfrånvaro 5,0 Uppföljning total sjukfrånvaro 2014, LUL mål 4,4 % Procent 4,5 4,0 3,5 3,0 Ack jan Ack febr Ack mars Ack april Ack maj Ack juni Ack juli Ack aug Ack sept Ack okt År 2012 År 2013 År 2014 Ack nov Årsutfall/mål 2014

10 8 (8) Bilagor Årsprognos Landstinget i Uppsala län tkr Utfall Utfall Budget Bokslut 2013 Årsbudget 2014 Årsprog 2014 Budgetavvikelse årsprog Landstingsanslag Rörlig ersättning från HSS Fast ersättning från HSS Vårdvalsintäkter Riks-/regionsjukvård Patientavgifter sjukvård Intäkter enligt tandvårdstaxan Trafikintäkter Övrig finansiering Övriga intäkter Skatteintäkter Generella statsbidrag/utjämning Summa intäkter Lönekostnader läkare Lönekostnader övrig personal Övriga personalkostnader Summa personalkostnader Inhyrd personal Vårdval specialistvård Köpt vård Läkemedel Medicinsk service Köpt tandteknik och tandvård Medicinskt material Lokal- och fastighetskostnader Trafikkostnader Finansiell nettokostnad Övriga kostnader Summa övriga kostnader Avskrivningar/nedskrivningar Summa avskrivningar/nedskrivningar RESULTAT Not INVESTERINGSVERKSAMHET Fastighetsinvesteringar Investeringar i immateriella och investeringar i utrustning ) Försäljningen av Ulleråker

11 Månadsrapport Maj 2014 Akademiska sjukhuset

12 2 (14) Sammanfattning Akademiska sjukhusets ekonomiska resultat i perioden bedöms vara detsamma som föregående månad vilket innebär cirka minus 30 miljoner kronor. Sjukhuset har hittills i år haft fortsatta problem med stängda vårdplatser inom den somatiska vården på grund av sjuksköterskebristen. Jämfört med föregående år motsvarande period har drygt 60 vårdplatser (7 %) varit stängda. Läget är dock bättre än både i början av året och jämfört med hösten 2013 då ytterligare cirka vårdplatser var stängda. De stängda vårdplatserna har lett till att 5 procent färre vårdtillfällen och 6 procent färre vårddagar har producerats jämfört med föregående år. Sjukhuset har sedan 2013 haft en ansträngd personalförsörjningssituation vad gäller främst allmänsjuksköterskor vilket har fortsatt in i 2014 och påverkar framförallt den elektiva slutenvårdsproduktionen. I dagsläget fattas det cirka 50 sjuksköterskor, främst specialistsjuksköterskor och barnmorskor. Det finns även brist på specialistläkare inom vissa områden främst inom psykiatrin. Generellt har personalförsörjningsläget dock förbättrats jämfört med hösten Det redovisade resultatet för perioden är plus 100 miljoner kronor jämfört med budget. Överskottet beror framförallt på högt utfall för rörlig ersättning HSS, nya bokslutsrutiner som innebär ökade uppbokningar samt en extra veckas fakturering av riks- och regionvården jämfört med föregående år och periodens budget. Den rörliga ersättningen HSS är plus i perioden (86 mnkr) trots att produktionen i princip är enligt budget vilket till stor del beror på en förlängd faktureringsperiod i maj. Nya bokslutsrutiner med ökad uppbokning av både intäkter och kostnader har netto förbättrat resultatet med cirka 25 miljoner kronor i perioden vilket endast är en tillfällig positiv effekt till dess att periodiseringen av budgeten har anpassats till den nya rutinen. Utöver uppbokningen tillkommer effekten av en extra veckas fakturering av riks- och regionvården pga. den nya bokslutsrutinen vilket motsvarar cirka 23 miljoner kronor. Sammantaget innebär detta att sjukhuset i praktiken fortsatt har ett något sämre resultat än budgeterat i perioden (om hänsyn till ovan är underskottet cirka 30 mnkr mot budget). Underskottet beror på att vi ännu inte når upp till intäktskravet för riks- och regionvården. Den främsta orsaken till detta är att det tagit längre tid än planerat att öka bemanning, vårdplatser och därmed produktionen. Det finns pga. detta en osäkerhet kring vilken återhämtning som vi kommer att klara av under resten av året. Sjukhuset har ett tufft ekonomiskt läge 2014, även beaktat det budgeterade resultatet på minus 190 miljoner kronor. Sjukhuset behöver trots det göra resultatförbättringar på åtminstone 100 miljoner kronor för att klara en budget i balans. Utöver detta har vi den uppkomna problematiken med barnmorskebristen på förlossningen som ger en minskad kapacitet under sommaren vilket i sin tur leder till ökade kostnader för köpt vård. De ekonomiska effekterna av neddragningen är fortsatt under utredning och ingår inte i prognosen eftersom det är allt för tidigt att göra en bedömning. Sjukhusets målsättning är att effektivisera verksamheten och därmed uppnå budgeterat resultat för helåret 2014 (-190 mnkr). Ekonomi Senaste månadens utfall (maj) Nettoeffekten av de uppbokningar som gjordes i bokslutet på kostnads- och intäktssidan förklarar drygt 25 miljoner kronor av resultatet och resterande förklaras av ökade intäkter på grund av en längre faktureringsperiod. Produktionen under maj månad når inte upp till budgeterade nivåer varvid effekterna av de förändrade bokslutsrutinerna, som inte är inarbetade i divisionernas periodiserade budgetar, förklarar det positiva nettoresultatet. Nettoresultatet i maj är plus 129 miljoner kronor mot budget. Intäktssidan visar ett plus på 171 miljoner kronor medan kostnadssidan visar ett underskott på 42 miljoner kronor.

13 3 (14) Utfall månad Budget månad Föreg. år månad Mnkr Diff mnkr Summa intäkter Summa personalkostnader Summa övriga kostnader Summa avskrivningar/nedskrivningar Resultat Ackumulerat utfall (januari-maj) Akademiska sjukhusets ekonomiska resultat i perioden bedöms vara detsamma som föregående månad vilket innebär cirka minus 30 miljoner kronor. Detta trots att det redovisade resultatet i perioden visar plus 100 miljoner kronor. Vår bedömning är att de resultatförbättringar som redovisas i perioden kan förklaras av ändrade bokslutsrutiner i form av uppbokningar och av en längre faktureringsperiod. Effekterna av ändrade bokslutsrutiner är inte inarbetade i divisionernas periodiserade budgetar vilken innebär att den positiva nettoeffekten kommer att elimineras när budgeten periodiseras om. Vi ser i perioden därför inga stora avvikelser i det ekonomiska resultatet i förhållande till det som rapporterades i tertialrapporten (T1). Fortsatt fokus kommer därför att vara som tidigare på riks- och regionintäkter och på personalkostnader, samt kostnader för läkemedel och medicinskt material. Intäkter 81 mnkr (3 %) Exkluderas effekten av de förändrade bokslutsrutinerna på intäktssidan, avviker riks- och regionintäkterna även fortsättningsvis negativt i förhållande till budget liksom övriga intäkter medan intäkterna från C-län är i balans med budget i och med att vi producerar enligt plan. Fortsatta bemanningsproblem av vissa yrkeskategorier, färre vårdplatser än planerat på kirurg- och onkologdivisionen, evakueringen av neurodivisionen har påverkat den planerade produktionen negativt och därmed även intäkterna. De divisioner som redovisade negativa avvikelser för riks- och regionintäkter vid tertialet är även fortsättningsvis i fokus, det vill säga medicin- och thoraxdivisionen, kvinno- och barndivisionen samt kirurg- och onkologdivisionen. Orsaker till budgetunderskottet inom medicin- och thoraxdivisionen är främst en förändrad efterfrågan från externa kunder vilket inneburit en förändring av patientmixen med negativ inverkan på intäkterna som följd, omställning av verksamheten pågår. Inom kvinno- och barndivisionen är intäktsavvikelsen delvis ett kapacitetsproblem inom verksamhetsområdena barnkirurgi och neonatologi. Inom kirurg- och onkologdivisionen ses en positiv utveckling av intäkterna inom ortopedin vilket till stor del är tack vare samarbetet med Enköping. Verksamhetsområde kirurgi når däremot inte upp till budgeten vilket beror på att de fortsatt har saknat vårdplatser i större omfattning än planerat. Interna genomlysningar kommer att genomföras på ett antal verksamhetsområden som har problem med att uppnå budgeterade intäktskrav. Kostnader 19 mnkr (1 %) Kostnadssidan visar en positiv avvikelse mot budget för samtliga resultatrader i tabellen nedan med undantag för personalkostnader som visar en negativ avvikelse på 2 miljoner kronor. I tertialrapporten visade kostnadssidan en positiv avvikelse mot budget på drygt 60 miljoner kronor. Det försämrade resultatet på kostnadssidan kan i princip förklaras av den uppbokning som gjordes i bokslutet på drygt 34 miljoner kronor och som inte är periodiserad i divisionernas budgetar. De totala personalkostnaderna visar ett underskott mot budget på 2 miljoner kronor. Lönekostnader läkare visar ett positivt utfall på 10 miljoner kronor mot budget medan lönekostnader för övrig personal avviker negativt med 12 miljoner. Detta analyseras mer ingående under medarbetaravsnittet.

14 4 (14) Övriga kostnader avviker med plus 12 miljoner kronor jämfört med budget. Läkemedel, medicinskt material och inhyrd personal avviker negativt mot budget medan övriga kostnader visar ett positivt resultat i förhållande till budget. Flertalet av dessa kostnader är produktions- och vårdplatsrelaterat och speglar den lägre slutenvårdsproduktionen under de fem första månaderna. Inhyrd personal avviker minus 9 miljoner kronor mot budget. Avvikelsen återfinns främst inom psykiatridivisionen och medicin- och thoraxdivisionen. Inom psykiatrin pågår ett aktivt arbete med att minska behovet av inhyrd personal medan kostnaden på medicin- och thoraxdivisionen är kopplad till bemanning av den tillfälliga avdelningen på 70 D2 som numera är stängd. Kostnaden för medicinskt material överskrider periodens budget med 19 miljoner kronor. Framförallt driver ett ökat antal laparaskopiska ingrepp, operationer med robot och alltfler dyra implantat dessa kostnader. Denna utveckling är gynnsam för patienten, ger kortare vårdtider men genererar ökade kostnader för medicinskt material. Denna utveckling motverkar delvis de kostnadsminskningar som divisionerna planerat göra via inköpsprojektet, varvid avvikelser uppstår. Kirurg- och onkologdivisionen samt medicin- och thoraxdivisionen är de divisioner som främst uppvisar avvikelser. För 2014 har en investeringsram för utrustning på 378 miljoner kronor beviljats, varav 25 miljoner kronor avser beviljade medel för IT. Merparten av resterande beviljade medel hänför sig till ersättningsutrustning och en mindre andel avser investeringar kopplade till Framtidens Akademiska (FAS). Utfallet hittills i år uppgår till 49 miljoner kronor, vilket är 22 miljoner kronor lägre än samma period 2013 och 108 miljoner kronor lägre än avsatt budget. I paritet med detta används inte hela avskrivningsutrymmet och avskrivningskostnaderna understiger därmed budget med 10 miljoner kronor. Utfall ackum. Budget ackum. Föreg. år ackum. Mnkr Diff mnkr Summa intäkter Summa personalkostnader Summa övriga kostnader Summa avskrivningar/nedskrivningar Resultat Årsprognos Det prognostiserade årsresultatet efter årets fem första månader bedöms även fortsättningsvis vara i nivå med budget. Årsprognosen har justerats för utökad beställning (22,1 mnkr) och för återbetalning av målrelaterad ersättning från 2013 (-1,9 mnkr) samt för en bedömd återbetalning av målrelaterad ersättning 2014 (-3,5 mnkr). Prognosförändringen är i balans och medför därmed ingen förändring av det prognostiserade årsresultatet. Varje division har definierat det underskott som man för med sig från 2013 samt vilka kostnadsökningar utöver budgetram 2014 som måste hanteras. Detta motsvarar totalt cirka 100 miljoner kronor på sjukhusnivå. Dessa kostnadsökningar arbetar divisionerna med, men utöver dessa ser vi ytterligare kostnadsökningar inom nedanstående områden som speciellt kommer att följas och redovisas i tertialrapport 2: Neddragning av förlossningen pga. barnmorskebrist kommer att öka kostnaden för köpt vård. Kostnadsökningar inom psykiatridivisionen på grund av ökat remissinflöde med verksamhetsökningar som följd samt nya kostnader på grund av flytten till psykiatrins hus. Utvecklingen av riks- och regionintäkterna och personalförsörjningen är viktig för sjukhusets resultat och årsprognos. Det är viktigt att neurodivisionen, främst neurokirurgen, kan producera enligt plan under evakueringen av 85-huset. Bemanningssituationen med brist på operations-

15 5 (14) och intensivvårdssjuksköterskor och uppsägningar bland barnmorskor är också avgörande för den totala årsprognosen. Barnmorskebemanningen kan även komma att påverka kostnaden för köpt vård inom kvinnosjukvården och nyföddhetsvården under hösten. Prognosen för året avseende investeringar uppgår till 378 miljoner kronor, varav 25 miljoner kronor för IT-utrustning. Under det första tertialet har 13 procent av den totala investeringsbudgeten använts. Vi kan nu konstatera att upphandlingsprocessen inte fungerar optimalt och att upphandlingsenheten inte har tillräcklig kapacitet att genomföra upphandlingarna i den takt som önskas. Diskussioner pågår med upphandlingsenheten om förstärkning med fyra personer. Tanken är att dessa knyts närmare Akademiska sjukhuset för att klara av den stora volymen av upphandling under kommande år, inte minst med anledning av satsning på Framtidens Akademiska (FAS). Mnkr Prognos 2014 Budget 2014 Bokslut 2013 Progn jmf budget % Summa intäkter % Summa personalkostnader % Summa övriga kostnader % Summa avskrivningar/nedskrivningar % Resultat % Produktion Senaste månadens utfall (maj) Sjukhusets totala vårdproduktion för DRG var lägre än budget för maj månad 2014 och jämfört utfall för samma period 2013, men i nivå med budget för övriga besök. Antalet vårdtillfällen/besök som inte DRG-registrerats har en högre eftersläpning jämfört med föregående år, vilket ger osäker effekt på DRG-poängen för både C-län och riks-och regionvården. Slutenvård (maj) Den slutna vårdproduktionen mätt i DRG och antal vårdtillfällen minskade mot budget i maj månad. För perioden hade sjukhuset i genomsnitt 54 vårdplatser färre öppna jämfört med maj föregående år (-7 %). Antalet genomsnittliga vårdplatser i maj månad har minskat med 16 vårdplatser jämfört med april månad. Sjukhuset hade dock planerat att kunna öppna fler vårdplatser under maj månad men på grund av personalförsörjningsläget har detta inte kunnat göras. Beläggningen i den somatiska vården är högre (94 %) jämfört med föregående år. Antalet överbeläggningar har ökat. Medelvårdtiden per patient minskar jämfört med föregående år. Sammantaget innebär det minskade antalet disponibla vårdplatser att den elektiva vården minskar vilket får konsekvenser för intäkterna. Öppenvård (maj) I öppenvården är antalet läkarbesök inklusive dagsjukvårdbesök och övriga besök i maj i nivå med budget. Kömiljarden Akademiska sjukhuset nådde preliminärt inte kömiljardsmålen i maj. För besök nådde sjukhuset 68 procent av grundkravet samt 66 procent av tilläggskravet avseende faktiska besök för maj månad. För operation/behandling nådde sjukhuset 68 procent av grundkravet samt 63 procent av tilläggskravet avseende faktiskt utförda operationer/behandlingar i maj månad.

16 6 (14) Sjukhuset har relativt goda förutsättningar att fortsättningsvis klara grundkravet för både besök och operation/behandling under hösten, men ser en risk för att falla tillbaka väsentligt under sommarmånaderna. Vår målsättning är att hitta åtgärder under året för att på sikt även klara kömiljardens tilläggskrav på ett hållbart sätt. Ackumulerat utfall (maj) Sjukhusets ackumulerade DRG-produktion är 845 DRG- poäng (- 2,0 %) lägre än budget till och med maj månad Antalet övriga besök överstiger budget med besök (1,7 %). Hänsyn har tagits till sjukhusets organisatoriska förändringar, vårdval samt den produktion som ännu inte DRG satts (se även tabell nedan). Slutenvård/ Öppenvård Ack Budget kontakter 2014 Antal kontakter 2014 Diff ack utfall 2014 ack budget Antal kontakter 2013 Antal kontakter Ack Budget DRG 2014 Vägd DRG inkl ej DRGsatta 2014 Diff ack utfall 2014 ack budget Sluten vård Dagsjukvård Läkar besök Övriga besök Sa: Slutenvård Slutenvården har minskat med DRG-poäng jämfört med budget vilket framförallt är en effekt av att: Under perioden januari till maj hade sjukhuset i genomsnitt drygt 60 vårdplatser färre öppna jämfört med föregående år samma period (-7 %). Det är fler stängda vårdplatser än planerat. Den ackumulerade beläggningen i den somatiska vården är fortsatt högre (94 %) jämfört med föregående år (91 %). Antalet överbeläggningar under perioden januari till maj är 3 procent av de disponibla vårdplatserna och har nästan dubblerats jämfört med föregående år. Medelvårdtiden per patient har minskat med 3 procent till 5,2 dagar. Genomsnitts DRG per patient har ökat med 3 procent vilket tyder på att vi har haft mer resurskrävande patienter. Produktionen förskjuts från slutenvård till öppenvård. Knappt 600 färre patienter har behandlats i slutenvården samtidigt har cirka 900 fler behandlats i öppenvården när hänsyn tagits till organisatoriska förändringar. Sjukhuset har färre vårdplatser öppna till följd av personalbrist vilket medfört en ökad beläggning. En effektivisering i slutenvården sker fortlöpande genom minskade medelvårdtider och att genomsnittspatienten har en något högre DRG-poäng i jämförelse mot föregående år. Ytterligare åtgärder är att sjukhuset i ökande omfattning polikliniserar vården från sluten vård till öppen vård. En effektivisering sker även genom att vård som tidigare utfördes av läkare överförs till andra personalkategorier såsom sjuksköterskor och sjukgymnaster.

17 7 (14) Öppenvård Antalet läkarbesök inklusive dagsjukvård ökar med besök (3,1 %) jämfört med budget, exklusive barnspecialistmottagningarna och vårdval. Även DRG- poängen ökar med drygt 700 poäng jämfört med föregående år. Samtidigt har 900 fler patienter behandlats jämfört med samma period Övriga besök ökar mot budget med besök (1,7 %) och utfallet är drygt fler besök än föregående år samma period. C-länsvård Sjukhusets ackumulerade vårdproduktion för DRG var i princip i nivå med budget till och med maj månad Slutenvården producerade 4,1 procent färre DRG-poäng än budgeterat medan läkarbesöken och dagsjukvården tillsammans producerade 7,4 procent fler DRG-poäng än budgeterat. Antalet patienter som behandlats inom slutenvården har minskat med 600 patienter medan den ökar inom öppenvården med knappt 500 fler patienter jämfört med föregående år när hänsyn tas till organisatoriska förändringar. Antalet övriga besök ökar med besök (2,3 %) jämfört mot budget. Slutenvård/ Öppenvård C län Ack Budget 2014 Antal kontakter 2014 Diff ack utfall 2014 ack budget Antal kontakter 2013 Antal kontakter Diff Ack Budget DRG 2014 Vägd DRG inkl ej DRGsatta 2014 Diff ack utfall 2014 ack budget Sluten vård Dagsjukvård Läkar besök Övriga besök Vårdval I maj månad justerades utfallet så att de tekniska problemen som tidigare fanns rättades. Sjukhuset bedömer att producera i nivå med utfall 2013 vilket är divisionernas planer för 2014.

18 8 (14) Akademiska sjukhuset Vårdval Ack. Utfall 2013 Ack. Utfall 2014 Diff i% Utfall helår 2013 Katarakter antal läkarbesök ,6% Katarakter läkarbesök DRG-poäng ,3% 354 Övriga besök katarakter ,6% Övriga besök ögonbottenfotografering ,2% Övriga besök ljusbeh helår ,4% Gynekologi läkarbesök Antal Gynekologi läkarbesök DRG-poäng Strukturersättning I strukturersättning för 2014 har sjukhuset övertagit barnspecialistmottagningarna i länet från primärvården. Produktionen ingår inte i produktionsbudgeten utan redovisas särskilt. Under de första fem månaderna har mottagningarna i genomsnitt haft cirka 750 läkarbesök och övriga besök. Akademiska sjukhuset Barnspecialistmottagningar C-län Ack. Utfall 2014 Årsprognos DRG-poäng Läkarbesök 255 Antal Läkarbesök Antal övriga besök Riks- och regionvård Antal DRG-poäng inom riks- och regionvård är ackumulerat minus 5,6 procent jämfört mot budget, och antalet öppenvårdsbesök är minus 2 procent jämfört mot budget. Genomsnittliga DRG-vikten inom slutenvården har ökat med 3,2 procent. I stort sett har lika många riks- och regionvårdspatienter behandlats i slutenvården hittills i år som föregående år medan drygt 200 färre patienter har behandlats i öppenvården. Antalet producerade öppenvårdsbesök under aktuell period är 6 procent färre än budget. Slutenvård/ Öppenvård RR Ack Budget 2014 Antal kontakter 2014 Diff ack utfall 2014 ack budget Antal kontakter 2013 Antal kontakter Diff Ack Budget DRG 2014 Vägd DRG inkl ej DRGsatta 2014 Diff ack utfall 2014 ack budget Sluten vård Dagsjukvård Läkar besök Övriga besök Årsprognos Prognosen är att Akademiska sjukhuset kommer att producera i enlighet med budget och köerna kommer att kortas 2014 förutsatt att sjukhusets personalförsörjning klaras enligt plan och att investeringar kan genomföras så att produktionsplanerna kan hållas. Sjukhuset har flera områden som man aktivt arbetar med för att säkra produktionen framåt: Inrättande av ett slutenvårdsråd Operationsråd Värdebaserad verksamhetsstyrning av vårdprocesser Poliklinisering och nya behandlingsformer

19 9 (14) Däremot är det osäkert om nedanstående nyckeltal kommer att uppfyllas lika eller minskad kostnad per DRG. Detta beror på att kostnaderna ökar mer än uppräkning för personalkostnaderna till följd av ökade lönekostnader, lönerevision och strukturella förändringar, samt ökade övriga kostnader främst hyreskostnader, medicinskt material och läkemedel. DRG-systemet speglar inte psykiatrins verksamhet vilket även bekräftas av Socialstyrelsen. Akademiska sjukhuset Utfall Budget 2) Utfall Utfall jmf Utfall jmf Total produktion, C-län, Riks&Region samt LOV föreg år budget % ack tom ack tom maj maj föreg år % Totalkostnad i kr/ producerad DRG ,0% 8,0% Antal producerade DRG-poäng / årsarbetare 7,00 7,26-3,5% inkl inhyrd personal 1 Personalkostnad inkl inhyrd personal i kr / antal ,9% 8,1% producerade DRG-poäng 1) 1) Exkl ALF och driftsansvar. Kan ej jämföras nationellt eftersom det ej följer nationell standard och LUL gemensam verksamhet ingår 2) Produktionsbudget för 2014 är exkl LOV och Barnspecialistmottagningarna Medarbetare Senaste månadens utfall (maj) Maj månad har för Akademiska sjukhuset kännetecknats av; En något förbättrad personalförsörjningssituation jämfört med tidigare månader. Ökningen kan främst kopplas till att sommarvikarierna börjar sakta fasas in med inskolningar mm. Slutenvården har minskat med 16 vårdplatser till följd av att medicinavdelning 70D2 stängt samt att den höga beläggningsnivån kvarstår och antalet överbeläggningar ökar. Av de 32 barnmorskor som sa upp sig i mars har 13 återtagit sin uppsägning och ytterligare 8 nyrekryterats. Årets lönerevision för alla utom läkare och timanställda har avslutats i maj. Det långsiktiga löneöversynsarbetet fortlöper vidare. Ackumulerat utfall (maj) och årsprognos Akademiska sjukhuset har sedan 2013 haft en ansträngd personalförsörjningssituation främst med en brist på sjuksköterskor vilket har fortsatt in i Till följd av detta har sjukhuset därför stängt vårdplatser. Under årets första fem månader har knappt 7 procent färre vårdplatser varit öppna i jämförelse med samma period föregående år. Från slutet av maj följs den särskilda sommarplanen för öppethållande av avdelningar och mottagningar på Akademiska sjukhuset. När sjukhuset återgår till normalt läge efter semestrarna så förväntas de flesta återstående stängda vårdplatserna öppnas igen. Under det första kvartalet har sjukhuset successivt ökat antalet månadsanställda och för närvarande har sjukhuset drygt 120 fler månadsanställda (exklusive inhyrd personal) jämfört med samma period föregående år (se nedan).

20 10 (14) I dagsläget fattas det cirka 50 sjuksköterskor, främst specialistsjuksköterskor och barnmorskor. Det finns även brist på specialistläkare inom vissa områden främst inom psykiatrin Sjukhuset har ökat med i genomsnitt 196 årsarbetare jämfört med 2013 varav Alf tid och externa projekt är 12 årsarbetare fler. I och med att sjukhuset har tagit över barnspecialistmottagningarna från Primärvården ökar närvarotiden med knappt 24 årsarbetare och effekt av närpsykiatrin i Enköping är 15 årsarbetare (se tabell nedan). Förändring av närvarotid mätt i antalet årsarbetare mellan ackumulerat tom maj. (exklusive Alf-verksamhet, driftprojekt och externa projekt,) Varav barnspec Förändring i Yrkesgrupp AS totalt mott. och psykiatrin % i Enköping Läkare 29 3,2% 3 Sjuksköterska 59 3,3% 12 Usk/skötare mfl 51 3,6% 3 Ledning 9 3,7% 2 Adm/handläggare 10 1,8% 6 Psykolog 17 18,6% 11 Övrigt 11 1,5% 2 Summa AS Timanställda har ökat med 5 årsarbetare jämfört med föregående år. Övertiden är i nivå med föregående år liksom arbetad tid under jour och beredskap. Sjukfrånvaron till och med maj är 5,1 procent vilket är 0,1 procentenheter högre jämfört med Trenden från 2013 att långtidssjukfrånvaron sakta ökar - håller i sig. Korttidssjukfrånvaron är i nivå med 2013 Sjukhuset förväntas inte kunna uppnå målet med en sjukfrånvaro på 4,6 procent för Kostnaderna för inhyrd personal för perioden till och med maj är 18,2 miljoner kronor vilket är 8,7 mkr högre än budget. I underskottet ingår 3 miljoner kronor som är kostnader för medicinavdelning 70 D2 som ej är budgeterad för och som finansieras på annat sätt. Psykiatridivisionen som har merparten av kostnaderna för inhyrd personal, har ett underskott mot budget med 4 miljoner kronor. Divisionen förväntar sig i stort vara full-

21 11 (14) bemannade i september, förutom på akutmottagningen, vilket gör att kostnadstakten kommer att minska. Divisionen har dock märkt ett försvårat läge att få in hyrläkare under våren. Det beror främst på en ökad konkurrens från Stockholms län. Prognosen för 2014 är att sjukhuset kommer att ha fortsatt fokus på personalförsörjningen men att de mest akuta problemen klaras. Personalkostnaderna inklusive inhyrd personal för 2014 bedöms i nuläget vara i nivå med budget. Men det är osäkert om sjukhuset kommer att klara de ökade kostnaderna för till exempel köpt vård som förväntas bli på grund av barnmorskebristen i sommar och i höst. Dock återstår det mycket arbete med att få en långsiktigt hållbar personalförsörjningssituation. I nuläget är framförallt vården känslig även för marginella personalförändringar Akademiska sjukhuset Utfall Riktvärde/Mål/ Nyckeltal medarbetare 2014 Budget 2014 Prognos 2014 Timlönekostnadens proc. förändr jämfört med föreg. år, % 2,2 % - - Förändr i antal årsarbetare jmf samma period föreg. år, antal Procentuell förändring, % 3,2 % - - Total sjukfrånvaro, % 5,12 % 4,60 % 4,75 % Inhyrd personal, mnkr 18,2 mkr Bilaga 1. Årsprognos 2. Produktionsuppföljning

22 1 ÅRSPROGNOS

23

24 Bilaga 2 Produktionsuppföljning SJUKHUS: Akademiska sjukhuset Budget Utfall Avvik Budget Utfall Avvik 0 DRG DRG i Övriga Övriga i Maj 2014 VT LB VT LB % besök besök % Totalt ,4% ,3% Årsbudget Andel av överenskom prod i VAL ,8% 42,7% 44,4% 45,4% 96 Ej grupperade A01 Sjukdomar i nervsystemet ,2% B02 Sjukdomar i öga och närliggande organ ,7% C03 Sjukdomar i öra, näsa, mun och hals ,1% D04 Andningsorganens sjukdomar ,3% E05 Cirkulationsorganens sjukdomar ,2% F06 Matsmältningsorganens sjukdomar ,2% G07 Sjukdomar i lever, gallvägar och bukspottkör ,8% H08 Sjukdomar i muskler, skelett och bindväv ,2% J09 Sjukdomar i hud och underhud ,9% K30 Bröstkörtelsjukdomar ,7% L10 Endokrina, metabola och nutritionssjukdoma ,6% M11 Sjukdomar i njure och urinvägar ,7% N12 Sjukdomar i manliga könsorgan ,2% O13 Sjukdomar i kvinnliga könsorgan ,8% P14 Graviditet, förlossning och barnsängstid ,3% Q15 Nyfödda och vissa perinatala tillstånd ,2% R16 Blodsjukdomar och immunologiska rubbning ,6% R17 Myeloproliferativa sjukdomar och icke specif ,1% S18 Infektions- och parasitsjukdomar inklusive H ,7% T19 Psykiska sjukdomar, beteendestörningar och ,0% U21 Skador, förgiftningar och toxiska effekter ,0% U24 Multipelt trauma utom ytliga skador och sårs ,4% V22 Brännskador ,6% W23 Andra och ospecificerade hälsoproblem ,1% X40 MDC-övergripande problem i öppenvård Y50 Vårdgivarberoende grupper i öppenvård 0 4 Z99 Ospecifik eller felaktig information ,3% 97 DRGkod EjDRG 0 DAT 0 38 KB ,1% KIR ,7% NEURO ,8% MTH ,3% PSYK ,8% KFE ,4%

25 Månadsrapport Maj 2014 Lasarettet i Enköping

26 2 (8) Ekonomi Senaste månadens utfall Maj månads resultat avviker negativt med 3,6 miljoner kronor vilket är 2,0 miljoner sämre än budget. Intäkter för producerad c-länsvård överstiger budget med 1,1 miljoner kronor i perioden. Brister i faktureringssystem och rutiner medför att dessa intäkter inte blir korrekta och kommer som tidigare år regleras manuellt. Personalkostnader understiger budget till följd av vakanta tjänster både gällande läkare och sjuksköterskor. Detta tjänsteutrymme har till viss del bemannats med inhyrd personal. Förvaltningsexterna röntgenintäkter understiger budget med 1,9 miljoner kronor till följd av ny landstingsgemensam prismodell för Bild och funktion. Mnkr Utfall månad Budget månad Föreg. år månad Utfall jmf budget % Summa intäkter % Summa personalkostnader % Summa övriga kostnader % Summa avskrivningar/nedskrivningar % Resultat % Ackumulerat utfall Lasarettets ackumulerade utfall för maj är -12 miljoner kronor vilket är 3,3 miljoner kronor bättre än budget. Sammantaget ligger intäkterna i paritet med budget men då ingår rörlig ersättning från HSS med 7,5 miljoner kronor vilket inte är ett rättvisande resultat så denna post exkluderas ur analysen. Riks- och regionvårdsintäkter ligger 3 miljoner kronor under budget vilket till största delen förklaras av en högre budgeterad produktion än beställning motsvarande 6,9 miljoner kronor. Förvaltningsexterna röntgenintäkter avviker negativt mot budget med 5 miljoner kronor i perioden vilket kommer att öka under året, se årsprognos. Kostnaderna ligger 3,6 miljon kronor under budget i perioden varav 2,8 miljoner kronor är en följd av vakanta tjänster som delvis bemannats med inhyrd personal. Kostnaden för förvaltningsextern medicinsk service ligger 1 miljon kronor under budget men i paritet föregående års utfall. Kostnaden för medicinskt material fortsätter att öka. Utfallet ligger 2 miljoner kronor över budget och 3,7 miljoner kronor över föregående års utfall motsvarande period. 0,7 miljoner kronor av överskridandet förklaras av dyra implantat för vissa operationer som utförs inom ramen för samarbete med Akademiska sjukhuset. Mnkr Utfall ackum. Budget ackum. Föreg. år ackum. Utfall jmf budget % Summa intäkter % Summa personalkostnader % Summa övriga kostnader % Summa avskrivningar/nedskrivningar % Resultat % Årsprognos Lasarettet prognostiserar ett resultat på -19,6 miljoner kronor vilket är en resultatförbättring med 1,4 miljoner kronor jämfört med föregående rapport och 12,6 miljoner kronor sämre än budget. Budgetavvikelsen är tilldels en konsekvens av den landstingsgemensamma prismodell för Bild och funktion vilket innebär lägre förvaltningsexterna intäkter för lasarettets Radiologiskt centrum. Efter en analys baserad på produktionsutfall efter årets fyra första månader gör lasarettet en revidering av prognostiserad effekt. I dagsläget beräknas intäktsförlusten till ca 8,6 miljoner kronor varav ca 7,2 miljoner kronor bedöms som landstingsintern transferering. Resterande 4 miljoner kronor förklaras av lägre produktion än planerat vid den medicinska verksamheten. En besvärlig bemanningssituation både gällande läkare och sjuksköterskor medför att produktionstakt inte kan uppnås trots högt nyttjande av bemanningsföretag. Kostnaden

27 3 (8) för inhyrd personal prognostiseras till 8,2 miljoner kronor över budget vilket innebär en kostnadsökning med ca 70 procent jämfört med föregående års utfall samt en återgång till strax under 2012 års kostnadsnivå. Personalkostnaden inklusive inhyrd personal bedöms dock balansera mot årsbudget. Mnkr Prognos 2014 Budget 2014 Bokslut 2013 Progn jmf budget % Summa intäkter % Summa personalkostnader % Summa övriga kostnader % Summa avskrivningar/nedskrivningar % Resultat % Produktion Senaste månadens utfall Lasarettet justerade produktionsplanen i april utifrån fortsatt trend mot ökad öppenvård och minskad slutenvård. I förhållande till planering ligger slutenvårdsproduktionen marginellt under plan vilket kompenseras av högre öppenvårdsproduktion. Utfallet för maj ligger i paritet med plan. Se ackumulerat utfall. Lasarettet i Enköping Utfall Budget Utfall jmf Utfall föreg Utfall jmf Total produktion, C-län, år budget % månad månad föreg år % Riks&Region samt LOV Totalt antal producerade DRG-poäng ,9% 1,5% DRG-poäng sluten vård ,3% 1,0% DRG-poäng läkarbesök inkl dagsjukvård, kirurgi, medicin ,1% 2,2% DGR-poäng sjukvårdande behandling % 0,0% Vårddagar, antal ,3% Vårdtillfällen, antal ,2% -7,0% Dag-sjukvård, kirurgi, medicin, antal Läkarbesök, antal ,8% -4,4% Sjukvårdande behandling, antal Övriga besök, antal ,2% 8,2% Totalkostnad / producerad DRG ,1% 6,7% Antal producerade DRG-poäng / årsarbetare inkl inhyrd personal Personalkostnad inkl inhyrd personal / antal producerade DRG-poäng 1,71 1,74-1,3% ,3% 6,5% Slutenvård C-län ligger 14 DRG under plan. Periodens utfall ligger i paritet med motsvarande period föregående år.

28 4 (8) Varav vårdval: I maj utfördes 37 vårdtillfällen inom vårdval höft- och knäproteser vilket är 12 under plan. En förklaring till månadens utfall är att i perioden har produktionsutrymme för protesoperationer upplåtits för Akademiska sjukhuset patienter. Resterande förklaras närmare under motsvarande rubrik för ackumulerat utfall. Öppenvård C-län: Följer plan. Periodens utfall ligger i paritet med motsvarande period föregående år. Varav vårdval: 96 läkarbesök inom vårdval höft- och knäproteser har utförts under maj vilket är 19 färre än planerad produktion. Inom vårdval gynekologi har 237 läkarbesök utförts vilket är 21 fler än plan. Ackumulerat utfall Lasarettet har under årets inledning haft svårt att uppnå planerad produktion på grund av bemanningsproblem av vissa specialistkompetenser. Jämfört med motsvarande period föregående år har lasarettet en betydande högre produktionstakt vilket dels förklaras av att 2013 års produktion låg med tyngd på senare delen av året med anledning av ombyggnation på operationsenheten som färdigställdes sensommaren Lasarettet i Enköping Utfall Budget Utfall jmf Utfall föreg Utfall jmf Total produktion, C-län, år budget % ackum. ackum. föreg år % Riks&Region samt LOV Totalt antal producerade DRG-poäng ,3% 4,6% DRG-poäng sluten vård ,2% 1,7% DRG-poäng läkarbesök inkl dagsjukvård, kirurgi, medicin ,1% 8,4% DGR-poäng sjukvårdande behandling ,0% 0,0% Vårddagar, antal ,7% Vårdtillfällen, antal ,2% -1,2% Dag-sjukvård, kirurgi, medicin, antal Läkarbesök, antal ,5% 1,6% Sjukvårdande behandling, antal Övriga besök, antal ,7% 5,7% Totalkostnad / producerad DRG ,7% 2,6% Antal producerade DRG-poäng / årsarbetare inkl inhyrd personal 1,72 1,71 0,5% Personalkostnad inkl inhyrd personal / antal producerade DRG-poäng ,5% 1,8% Slutenvård C-län: Trots en justerad produktionsplan når inte lasarettet slutenvårdsproduktionen. Fram till maj har 73 DRG och 103 färre vårdtillfällen utförts än planerat. Jämfört med föregående år har en produktionsökning skett motsvarande 48 DRG. Varav vårdval: Inom vårdval slutenvård är lasarettet en aktör i vårdval höft- och knäproteser. Utfallet avviker negativt med 109 tillfällen mot plan. Antalet ligger förhållandevis lågt och förklaras dels av att vårdåtagandet initierades innan vårdval infördes samt bristfälligt remissunderlag. En överenskommelse träffades med Hälso- och sjukvårdavdelningen att inte avvisa remisser som saknade uppgift om vårdval. Remisser inom ASA 1-2 skulle av lasarettet klassas som att patienten valt att avstå sin möjlighet att välja vårdgivare. Ett flertal av dessa bristfälliga remisser felregistrerades. Remissregistreringen förbättrades under senhösten och

29 5 (8) informationen till remittenterna har i mars kompletterats av Hälso- och sjukvårdsavdelningen. Även antalet forskningspatienter opererade på lasarettet av operatörer från Akademiska inverkar på fördelningen. Ett arbete med att identifiera och rätta upp felaktiga registreringar har pågått under våren och slutförts i maj. Principen för rättning är att alla remisser som anlänt efter och som klassas som ASA1-2 därtill påbörjade vårdinsatser ändras till vårdval. En oväntat stor andel besök och vårdtillfällen härrör från perioden före Dessa borde med hänsyn till vårdgarantier ha klarats under hösten 2013 men det har nu i samband med pågående rättning visat sig att tidsfördröjningen beror på patientvald väntan, medicinska orsaker. Öppenvård C-län: Antal läkarbesök ligger 14 DRG under justerad plan och 133 DRG över motsvarande period föregående år. Trenden mot minskad slutenvård till förmån för ökad öppenvård fortsätter. Antal övriga besök ligger i paritet med plan. Varav vårdval: 296 läkarbesök inom vårdval höft- och knäproteser har utförts under året vilket är 307 färre än planerad produktion. Förklaring se vårdval slutenvård. Inom vårdval gynekologi har 1133 läkarbesök utförts vilket är 301 fler än plan. Årsprognos Lasarettet har budgeterat och planerat för 167 DRG över beställning. Den ökade produktionen är planerad inom mottagningsverksamheten med syfte att korta väntetiden för både ny- och återbesök. Bristen på specialistläkare medför att produktionsmålet inte kommer att uppnås. Lasarettet prognostiserar ett produktionsbortfall motsvarande 150 DRG varav 100 DRG härrör från 115 uteblivna vårdtillfällen. Antalet vårdtillfällen inom internmedicin har minskat med 110 vårdtillfällen jämfört med motsvarande period föregående år. Lasarettet har genomfört ett antal förändringar i syfte att minska undvikbara inläggningar med förstärkt kompetens på akuten och vårdavdelningarna, förstärkt utskrivning och mobilt sviktteam. För att ytterligare minska antalet undvikbara återinläggningar inom 30 dagar planerar lasarettet att skapa en ny vårdkedja, där ca 30 patienter per vecka erbjuds en läkarkontakt (besök/telefon) i nära anslutning efter utskrivning från medicinavdelningarna. Effekten blir en ökad öppenvårdsproduktion men sannolikt även ytterligare minskning av slutenvårdsproduktion. De frigjorda slutenvårdsplatser kan eventuellt erbjudas till C-länspatienter som vårdas på Akademiska sjukhuset. Utöver detta ser lasarettet en minskning av respiratorpatienter och i kombination med stängning av 3 geriatrikvårdplatser under sommaren utöver plan, gör lasarettet bedömningen att den medicinska slutenvårdsproduktionen inte kommer att uppnås. Produktionseffekten av lasarettets samarbete med Akademiska sjukhuset kommer att utvärderas efter vecka 25. Inom vårdval höft- och knäproteser prognostiseras 100 operationer och 200 besök färre än plan men dessa kompenseras av motsvarande ökning inom ramen för vårdavtal. Vårdval gynekologi prognostiseras följa plan. Lasarettet i Enköping Utfall Beställnig Utfall jmf Utfall jmf Utfall föreg Beställning C-län ackum. ackum. år ackum. beställning föreg år % % Totalt antal producerade DRG-poäng exkl övriga besök ,8% -4,2% DRG-poäng sluten vård ,8% -10,0% Övriga besök, sjukvårdande behandling, antal ,5% -5,8%

30 6 (8) Medarbetare Senaste månadens utfall Som en följd av löneöversynen har den genomsnittliga timlönekostnaden ökat jämfört med föregående månad, från 217,5 till 230,6. Även kostnaden för hyrpersonal är något högre än föregående månad. Antalet årsarbetare har ökat mellan april och maj, från 456,4 till 461,8,4. Sjukfrånvaron har minskat något, från 5,6 till 5,4 procent. Ackumulerat utfall och årsprognos Den genomsnittliga timlönekostnaden har ökat från 218,8 till 222,7 och är en konsekvens av kostnaden för löneöversynen samt att kostnaden för övertid ökat jämfört med samma period föregående år. Vi räknar med att den genomsnittliga timlönekostnaden ökar ytterligare som en följd av årets löneöversyn men att den också kan komma att förändras med anledning av förändringar i personalstrukturen. I nuläget är det mycket svårt att prognostisera vilken effekt förändringar i strukturen ger. Antal årsarbetare, exklusive hyrpersonal, har ökat från 445 till 457 jämfört med föregående år, vilket ger en ökning med 2,7 procent. Närvarotiden för hyrpersonal motsvarar 7,3 årsarbetare per månad vilket är en ökning i jämförelse med föregående år då antalet motsvarade 4,8 årsarbetare per månad. Ökningen beror på svårigheter att rekrytera läkare inom vissa specialistområden men också på långtidssjukskrivningar i läkargruppen samt större rörlighet bland sjuksköterskor. De senaste två månaderna har vi hyrt in fler sjuksköterskor än läkare vilket vanligtvis inte är fallet. Sjukfrånvaron har ökat med 0,6 procent jämfört med föregående år och ligger till och med maj på 5,4 procent. Det är långtidssjukfrånvaron som ökat och det är åldersgruppen yngre än 29 år som står för den största ökningen. Sjukfrånvaron har ökat för kvinnor medan den minskat för män. Flera av de långa sjukskrivningarna har diagnoser där rehabiliteringsåtgärder inte bedömts kunna påskynda tillfrisknandet. Som ett led i att försöka minska sjukfrånvaron kommer samtliga enheter innan sommaren att få en genomgång av aktuell personalsituation. I genomgången kommer bland annat resultatet av medarbetarenkäten, sjuktal, rehabiliteringsärenden, personalomsättning och resultat av avslutsintervjuer att redovisas och analyseras för att se vilka åtgärder respektive avdelning ska prioritera. Personalkostnaden, exklusive hyrpersonal, är 5 procent högre än föregående år. Ökningen beror dels på kostnaden för löneöversyn 2013 och 2014, men också på att antal årsarbetare har ökat. Kostnaderna för inhyrd personal är 5,2 miljoner kronor, vilket 1,6 miljoner kronor högre än för samma period föregående år. Sjukfrånvaro och svårigheter att rekrytera läkare och sjuksköterskor är anledningen till den ökade kostnaden för hyrpersonal. Tabell: Lasarettet i Enköping Nyckeltal medarbetare Utfall 2014 Riktvärde/Mål/ Budget 2014 Timlönekostnadens proc. förändr jämfört med föreg. år, % 1,8 6,0 Förändr i antal årsarbetare jmf samma period föreg. år, antal Procentuell förändring, % 12 2, Prognos 2014 Total sjukfrånvaro, % 5,4 4,4 5,0 Inhyrd personal, mnkr 5,2 6 14,2 Thomas Eriksson Sjukhuschef

31 7 (8) Bilagor 1. Årsprognos

32 8 (8) BILAGA 1 Årsprognos Årsprognos Lasarettet i Enköping tkr Utfall Budget Utfall Budget Bokslut 2013 Årsbudget 2014 Årsprog 2014 Budgetavvikelse årsprog Not Landstingsanslag Rörlig ersättning från HSS Fast ersättning från HSS Vårdvalsintäkter Riks-/regionsjukvård Patientavgifter sjukvård Intäkter enligt tandvårdstaxan Trafikintäkter Övrig finansiering Övriga intäkter Skatteintäkter Generella statsbidrag/utjämning Summa intäkter Lönekostnader läkare Lönekostnader övrig personal Övriga personalkostnader Summa personalkostnader Inhyrd personal Vårdval specialistvård Köpt vård Läkemedel Medicinsk service Köpt tandteknik och tandvård Medicinskt material Lokal- och fastighetskostnader Trafikkostnader Finansiell nettokostnad Övriga kostnader Summa övriga kostnader Avskrivningar/nedskrivningar Summa avskrivningar/nedskrivningar RESULTAT INVESTERINGSVERKSAMHET Fastighetsinvesteringar Investeringar i immateriella och investeringar i utrustning ) Omfördelning av höft- och knäprotesoperationer från vårdval till vårdavtal 2) Utökad budgeterad produktion uppnås ej 3) Minskade förvaltningsinterna röntgenintäkter till följd av ny prismodell 4) Vakanta tjänster läkare och sjuksköterskor 5) Minska kostnad till följd av lägre produktion 6) Fortsatt hög kostnadsutveckling 7) Kostnad för internränta till följd av minskat eget kapital och ökad investeringstakt

33 Dnr: HOH Månadsrapport Maj Hälsa och habilitering Hälsa och habiliterings ledningskontor Kungsgärdets center S:t Johannesgatan 28 A Box Uppsala tel fax hoh@lul.se

34 2 (5) Ekonomi Senaste månadens utfall I tabellen nedan redovisas resultatet för maj månad. Utfall månad Budget månad Föreg. år månad Utfall jmf budget % Mnkr Summa intäkter % Summa personalkostnader % Summa övriga kostnader % Summa avskrivningar/nedskrivningar -0,4-0,4 0-14% Resultat -1,7-1, % De retroaktiva löneökningarna har betalats under maj månad. Det är en orsak att utfallet är något högre än budget. Att både intäkter och kostnader är lägre under fjolåret beror på att från och med 1 januari har förvaltningen utökat med fler verksamheter. Ackumulerat utfall Ackumulerat utfall jan-maj. Utfall ackum. Budget ackum. Föreg. år ackum. Utfall jmf budget % Mnkr Summa intäkter 129,1 124,3 83,3 4% Summa personalkostnader -79,0-79,7-59,1 1% Summa övriga kostnader -43,3-46,0-23,6 6% Summa avskrivningar/nedskrivningar -2,1-1,8-2,0-17% Resultat 4,8-3,3-1,4 246% Det ackumulerade utfallet visar på ett överskott. Förvaltningen har tagit höjd (en buffert för oförutsedda kostnader) för löneökningar samt oförutsedda kostnader som kan uppkomma under året. Förvaltningen har fått utökad budget för att tillsätta tjänster i samband med övertagande av verksamheter. Dessa tjänster är nu besatta vilket innebär högre kostnader framledes. Hörcentralens audionommottagning ackumulerat utfall jan-maj. Utfall ackum. Budget ackum. Föreg. år ackum. Utfall jmf budget % Mnkr Summa intäkter 1,3 1,8 1,5-25% Summa personalkostnader -1,5-1,4-1,5-5% Summa övriga kostnader -0,5-0,3-0,3-67% Summa avskrivningar/nedskrivningar 0,0 0,0 0,0 0% Resultat -0,7 0,1-0,3 1123% Hörcentralens audionommottagning fortsätter att visa på ett underskott. Årsprognos Mnkr Prognos 2014 Budget 2014 Bokslut 2013 Progn jmf budget % Summa intäkter ,3% Summa personalkostnader ,1% Summa övriga kostnader ,3% Summa avskrivningar/nedskrivningar ,0% Resultat -1,3 0 0 Förvaltningen prognostiserar med ett underskott av 500 tkr i utebliven kompensation för hyresökningar. Möjligtvis kommer förvaltningen att lämna ett överskott som täcker underskottet av hyreskostnaderna. Vi vill dock, ytterligare en gång, poängtera att kompensationen måste

35 3 (5) tillföras förvaltningen 2015 eftersom övriga hyreskostnader kommer att öka bland annat på grund av nya lokaler för Cosmos, ETP och eventuellt hemlösemottagningen. Hörcentralens audionommottagning Prognos 2014 Budget 2014 Bokslut 2013 Progn jmf budget % Mnkr Summa intäkter ,2% Summa personalkostnader ,2% Summa övriga kostnader ,7% Summa avskrivningar/nedskrivningar ,0% Resultat -0,8 0-1 Underskottet för audionommottagningarna kommer att kvarstå även vid årets slut. Audionommottagningen har minskat med en 50 % - ig tjänst, men det räcker inte. Produktion Förvaltningen kan jämföra produktionen mellan åren för alla våra verksamheter. Det är tyvärr omöjligt att jämföra vilka kostnader verksamheterna, som kommit till vår förvaltning 1 januari i år, har haft under samma period förra året. Det viktigaste för förvaltningen är att under året säkerställa parametrarna i produktionsstatistiken så att vi kan göra korrekta jämförelser under nästa år. Senaste månadens utfall Hälsa och habilitering Utfall månad Budget månad Utfall månad föreg år Utfall jmf budget % Utfall jmf föreg år % Totalt antal besök % Total kostnad/antal besök Antal besök/årsarbetare 30 Personalkostnad/antal besök Produktionen har minska något under maj månad i jämförelse med april. Vi ser över möjligheten att presentera produktion för verksamheter som idag inte registrerar besök i Cosmic. När arbetet är klart kommer vi justera tabellerna så att det går att jämföra produktion över tiden.

36 4 (5) Ackumulerat utfall Hälsa och habilitering Utfall ackum. Budget ackum. Utfall ackum föreg år Utfall jmf budget % Utfall jmf föreg år % Totalt antal besök ,6 % Total kostnad/antal besök Antal besök/årsarbetare 31 Personalkostnad/antal besök Förvaltningen fortsätter att öka sin produktion i jämförelse med samma period förra året. Små skillnader uppvisas när det gäller nyckeltalen mellan månad och ackumulerat utfall. Årsprognos Förvaltningen prognostiserar med att öka produktionen, även om vi har några verksamheter som uppvisar en lägre produktion i jämförelse med föregående år. Medarbetare Senaste månadens utfall Den totala sjukfrånvaron för maj är i stort sett samma som föregående månad, från 3,36 procent till 3,38 procent. Jämfört med helår 2013 är den betydligt lägre. Antalet årsarbetare ligger på samma nivå som föregående månad, d v s en ökning med 51 jämfört med helår Timlönekostnaden har ökat från 5,66 procent till 6,47 procent. Den främsta orsaken är att ny lön och retroaktiv lön till flertalet av förvaltningens medarbetare har betalats ut i maj. Ackumulerat utfall och årsprognos Målet för den totala sjukfrånvaron för 2014 är 4.2%. Maj månads utfall visar att vi har goda förhoppningar att nå målet. Prognosen är att antalet årsarbetare kommer att öka under året på grund av nya uppdrag som medför nyrekryteringar. Bland annat kommer vi att öppna en närvårdsavdelning i augusti vilket medför en nyrekrytering av ca 25 personer. Vi anser att vår tidigare beskrivna prognos vad gäller förvaltningens timlönekostnad stämmer. Den organisationsförändring som förvaltningen genomgått samt nya uppdrag medför att timlönekostnaden kommer att öka ytterligare framöver. Detta på grund av att timlönekostnaden för de medarbetare som vi nyrekryterar framöver sannolikt kommer vara högre än den genomsnittliga timlönekostnad vi har i dag. Tabell: Hälsa och habilitering Nyckeltal medarbetare Utfall 2014 Riktvärde/Mål/ Budget 2014 Prognos 2014 Timlönekostnadens proc. förändr jämfört med föreg. år, % 6.47% Förändr i antal årsarbetare jmf samma period föreg. år, antal Procentuell förändring, % ,2% Total sjukfrånvaro, % 3.38% 4.2% 4.2% Inhyrd personal, mnkr

37 Bilaga 1. Årsprognos Hälsa och habilitering tkr Utfall Utfall Budget Utfall Budget Bokslut 2013 Årsbudget 2014 Årsprog (5) Budgetavvikelse Not årsprog Landstingsanslag Rörlig ersättning från HSS Fast ersättning från HSS Vårdvalsintäkter Riks-/regionsjukvård Patientavgifter sjukvård Intäkter enligt tandvårdstaxan Trafikintäkter Övrig finansiering Övriga intäkter Skatteintäkter Generella statsbidrag/utjämning Summa intäkter Lönekostnader läkare Lönekostnader övrig personal Övriga personalkostnader Summa personalkostnader Inhyrd personal Vårdval specialistvård Köpt vård Läkemedel Medicinsk service Köpt tandteknik och tandvård Medicinskt material Lokal- och fastighetskostnader Trafikkostnader Finansiell nettokostnad Övriga kostnader Summa övriga kostnader Avskrivningar/nedskrivningar Summa avskrivningar/nedskrivningar RESULTAT INVESTERINGSVERKSAMHET Fastighetsinvesteringar Investeringar i immateriella och investeringar i utrustning Det är fortfarande utebliven kompensation 500 tkr för hyresökningarna i samband med omläggningen av hyresmodellen samt audionommottagningens underskott som gör att förvaltningen redovisar en negativ årsprognos.

38 Dnr PV Månadsrapport maj 2014 Primärvården

39 2 (5) Ekonomi Senaste månadens utfall Mnkr Utfall månad Budget månad Föreg. år månad Utfall jmf budget Summa intäkter Summa personalkostnader Summa övriga kostnader Summa avskrivningar/nedskrivningar Resultat Månadsutfallet är sammantaget i nivå med periodens budget. Det är fortsatt en negativ avvikelse mot budget vad gäller kapiteringsersättning som uppvägs av ett bättre utfall för den rörliga besöksersättningen. Kostnaderna är i princip i nivå med budget i perioden. Ackumulerat utfall Mnkr Utfall ackum. Budget ackum. Föreg. år ackum. Utfall jmf budget % Summa intäkter Summa personalkostnader Summa övriga kostnader Summa avskrivningar/nedskrivningar Resultat Primärvården redovisar ett ackumulerat utfall för perioden januari till maj som är bättre än budgeterad nivå. Per verksamhetsområde förklaras avvikelsen mot budget av vårdcentralsuppdraget med +8,7 miljoner kronor, anslagsfinansierad övrig vård +1,0 miljoner kronor och i anslagsfinansierad övrig länsövergripande verksamhet med +0,3 miljoner kronor. Verksamheten håller uppe intäkterna under perioden januari till maj samtidigt som kostnaderna är lägre än budgeterat. I förhållande till budget är den väsentligaste förklaringen lägre personalkostnader och lägre kostnader för inhyrd personal. Verksamheten bedrivs i nuläget med en något lägre bemanning än planerat. Bland övriga kostnader är det bland annat läkemedelskostnaderna som har ett bättre utfall än budgeterat. Läkemedelssystemet är samtidigt ett slutet system med incitament för följsamhet till den rekommenderade läkemedelslistan. Primärvården har en positiv budgetavvikelse med drygt 1 miljon kronor i sitt läkemedelsresultat till och med maj 1. Huvuddelen av vårdcentraler uppvisar ett positivt läkemedelsresultat. Skillnaden mot föregående år förklaras av den verksamhetsförändring som gjordes vid årsskiftet då stora delar av anslagsfinansierad verksamhet övergick till Akademiska sjukhuset och till förvaltningen Hälsa och habilitering. Årsprognos Prognos 2014 Budget 2014 Bokslut 2013 Progn jmf budget % Mnkr Summa intäkter % Summa personalkostnader % Summa övriga kostnader % Summa avskrivningar/nedskrivningar % Resultat % 1 Läkemedelsresultatet bygger på ett uppbokat resultat som slutligt regleras vid årsslut. Primärvårdens underlag är dock i väl avstämmelse med den status som läkemedelsenheten rapporterat i sin kvartalsrapport.

40 3 (5) Primärvården lämnar prognosen oförändrad med stöd i de kommentarer som lämnades i tertialrapporten. En stor del av planerade utvecklingsinsatser har ännu inte genomförts och eventuellt kvarvarande positivt utrymme i form av resultatförstärkning kommer att prövas och i förekommande fall annonseras i delårsrapporten. Med stöd i läget till och med maj bedöms det fastställda resultatmålet om 0 kronor vara stabilt. Ett orosmoln är det tilltagande problemet att säkerställa personalförsörjningen i verksamheten. Inför sommaren föreligger en del problem att hålla en tillräcklig bemanning där det även föreligger problem att få tag på exempelvis hyrläkare. Periodutfallet rymmer ett för verksamheten rimligt manöverutrymme för att hantera oförutsedda händelser eller en negativ marknadsutveckling under resterande del av året. Produktion Senaste månadens utfall Utfall Budget Utfall månad Utfall jmf Utfall jmf Primärvården månad månad föreg år budget, st föreg år, st Läkarbesök(inkl tel/rec) varav läkarbesök vc-uppdrag (inkl tel/rec) -varav telefonrådg/receptförnyelse Övriga besök (inkl tel/rec) varav övriga besök vc-uppdrag (inkl tel/rec) -varav telefonrådgivning Totalkostnad/produktion Not: Läkarbesöken är summan av fysiska läkarbesök och telefonkontakter/receptförnyelse. Läkarbesöken ligger något under budgeterad nivå samtidigt som övriga besök ligger väsentligt bättre än budget. Produktionen av läkarbesök i vårdcentralsuppdraget har varierat mellan cirka besök och besök under årets fem första månader. Övriga besök i vårdcentralsuppdraget har varierat mellan cirka besök och besök. Ackumulerat utfall Utfall Budget Utfall ackum Utfall jmf Utfall jmf Primärvården ackum. ackum. föreg år budget, st föreg år, st Läkarbesök(inkl tel/rec) varav läkarbesök vc-uppdrag (inkl tel/rec) -varav telefonrådg/receptförnyelse Övriga besök (inkl tel/rec) varav övriga besök vc-uppdrag (inkl tel/rec) -varav telefonrådgivning Totalkostnad/produktion Not: Läkarbesöken är summan av fysiska läkarbesök och telefonkontakter/receptförnyelse. Det ackumulerade utfallet visar på färre läkarbesök i förhållande till såväl budget som i jämförelse med samma period föregående år. Budgeten för produktion av läkarbesök är lagd utifrån

41 4 (5) antagandet om full bemanning. En väsentlig förklaring till avvikelsen mot budget är att det finns vakanta läkartjänster. För en heltidsanställd läkare beräknas en ungefärlig årsproduktion på besök. Allt annat lika motsvarar avvikelsen i perioden en produktion för drygt fem heltidsanställda läkare i verksamheten. När det gäller övriga besök så var det ändrade arbetssättet med drop-in verksamhet och triagering under införande vid budgetens upprättande. Det var svårt att bedöma den samlade effekten som nu i utfallet väsentligt överstiger budgeterade nivåer. Det är främst besöken hos sjuksköterska, sjukgymnast och psykolog som ökat. Tendensen är att den kraftiga ökningen från årets början successivt klingar av. Primärvårdens produktivitetsmått ligger bättre än budget och läget vid samma tidpunkt föregående år. Det är en kombination av att den samlade produktionen hålls uppe samtidigt som kostnadsutvecklingen är under kontroll. I perioden uppvisar samtliga vårdcentraler med ett undantag en produktivitet som är bättre än budget. Årsprognos Bedömningen är att produktionen kommer att ligga under budgeterad nivå vad gäller läkarbesök samtidigt som övrig produktion rejält kommer att överträffa budget. När det gäller produktivitetsmåttet så bedöms detta bli bättre på årsbasis än den budgeterade nivån om 688 kronor. Med stöd i verksamhetens styrkort innebär det att uppsatt mål om att bibehålla produktiviteten kommer att överträffas. Medarbetare Senaste månadens utfall Inget specifikt att rapportera gällande enskilt månadsutfall. Ackumulerat utfall och årsprognos Timlönekostnaden ligger fortsatt lågt jämfört med föregående år. Förklaringen är främst kopplad till viss förändring i personalmixen genom den organisationsförändring som genomfördes vid årsskiftet. Som tidigare rapporterats kommer Primärvården sannolikt att revidera riktvärde och prognos i sin delårsrapport då samtliga löneöversynsförhandlingar är avlutade och ny lön är utbetald. Utvecklingen av antalet årsarbetare innebär att verksamheten har ett visst behov av tjänstetillsättningar. När det gäller allmänläkare så är den långsiktiga målsättningen att kunna ersätta nuvarande cirka 10 hyrläkarlinjer. Den stora förändringen i antal årsarbetare förklaras av den genomförda organisationsförändringen vid årsskiftet. Sjukfrånvaron har minskat något i perioden jämfört med föregående månad. För helår 2014 bedöms fortsatt ett bättre utfall än målvärdet 4,8 procent av arbetad tid. Primärvården ligger relativt stadigt på en inhyrning av cirka 10 hyrläkarlinjer. Det är åtta av tjugo vårdcentraler som har haft ett relativt stort behov av att använda hyrläkare för att kunna uppfylla det uppdrag verksamheten har. Planeringen för sommaren blir allt mer besvärlig då tillgången till hyrpersonal inte motsvarar Primärvårdens behov och detta gäller främst i de perifera delarna av länet.

42 5 (5) Primärvården Nyckeltal medarbetare Utfall 2014 Riktvärde/Mål/ Budget 2014 Prognos 2014 Timlönekostnadens proc. förändr jämfört med föreg. år, % -0,12 2,0 2,0 Förändr i antal årsarbetare jmf samma period föreg. år, antal Procentuell förändring, % Total sjukfrånvaro, % 4,7 4,8 4,5 Inhyrd personal, mnkr 7, Riktade frågor Primärvården har inte fått några riktade frågor i anslutning till månadsrapporteringen gällande utfall maj. Vad gäller verksamhetens spelregler så avvaktar Primärvården fortsatt besked om hanteringen av målrelaterad ersättning. Mot bakgrund av den ekonomiska effekten av ändrade spelregler informerades Produktionsstyrelsen om händelsen i upprättad handling PV , Målrelaterad ersättning Primärvården. Periodens resultat belastas med en oförutsedd kostnad om cirka 0,5 miljoner kronor för återbetalning av 2013 års kapitering. Med den nya tillämpningen finns en uppenbar risk för återbetalning även 2014 främst vad gäller målområdet nybesök inom sju dagar hos läkare. För en fungerande verksamhetsstyrning måste spelregler vara kända i förväg så att verksamheten har en möjlighet att agera och påverka aktuellt område. Per Elowsson Primärvårdsdirektör Bilagor 1. Samlad resultatrapport och årsprognos.

43 Årsprognos Primärvården tkr Utfall Budget Utfall Budget Bokslut 2013 Årsbudget 2014 Årsprog 2014 BILAGA Budgetavvikelse årsprog Landstingsanslag Rörlig ersättning från HSS Fast ersättning från HSS Vårdvalsintäkter Riks-/regionsjukvård Patientavgifter sjukvård Intäkter enligt tandvårdstaxan Trafikintäkter Övrig finansiering Övriga intäkter Skatteintäkter Generella statsbidrag/utjämning Summa intäkter Lönekostnader läkare Lönekostnader övrig personal Övriga personalkostnader Summa personalkostnader Inhyrd personal Vårdval specialistvård Köpt vård Läkemedel Medicinsk service Köpt tandteknik och tandvård Medicinskt material Lokal- och fastighetskostnader Trafikkostnader Finansiell nettokostnad Övriga kostnader Summa övriga kostnader Avskrivningar/nedskrivningar Summa avskrivningar/nedskrivningar RESULTAT Not INVESTERINGSVERKSAMHET Fastighetsinvesteringar Investeringar i immateriella och investeringar i utrustning

44

45 Månadsrapport Maj 2014 Folktandvården

46 2 (5) Ekonomi Senaste månadens utfall Folktandvårdens visar för maj månad nollresultat, vilket är under budget med 1,5 MSEK. Intäkterna ligger 2,8 MSEK under budget där 1,6 MSEK beror på lägre intäkter för vuxna styckepris samt 0.9 MSEK härrör från frisktandvård. Personalkostnaderna ligger under budget med 0,8 MSEK i maj. Det låga personalkostnadsutfallet beror på att det fortfarande finns många vakanser som kommer att tillsättas under hösten. Antalet semesterdagar har under maj månad varit högre än tidigare månader. Övriga kostnader ligger i paritet med budget och faller inom ramen för naturliga variationer. Mnkr Utfall månad Budget månad Föreg. år månad Utfall jmf budget % Summa intäkter % Summa personalkostnader % Summa övriga kostnader % Summa avskrivningar/nedskrivningar % Resultat Ackumulerat utfall Ackumulerat resultat till och med maj är 4 MSEK bättre än vad som är budgeterat. Intäkterna är 0,9 MSEK högre än budgeterat. Ackumulerat går styckepris vuxna bättre än budget med 3,6 MSEK, frisktandvården ligger under budget med 2,0 MSEK och barn ligger 1,1 MSEK under budget. Personalkostnaderna ligger 3,5 MSEK under budget. Orsakerna är flera till de låga personalkostnaderna, vakanser som kommer att tillsättas, lägre kostnader för utbildning och övriga personalaktiviteter, tandläkarnas löneökning är periodiserad efter antagen ökning samt att budget synes väl hög. Övriga kostnader och avskrivningar är i nivå med budget. Mnkr Utfall ackum. Budget ackum. Föreg. år ackum. Utfall jmf budget % Summa intäkter % Summa personalkostnader % Summa övriga kostnader % Summa avskrivningar/nedskrivningar % Resultat Årsprognos Antalet besök samt antal unika patienter har minskat och resultatet är sämre än motsvarande period föregående år. Till det kommer att budgetens periodisering är osäker. Sammantaget gör det att prognos ligger kvar på budgeterad nivå. Mnkr Prognos 2014 Budget 2014 Bokslut 2013 Progn jmf budget % Summa intäkter % Summa personalkostnader % Summa övriga kostnader % Summa avskrivningar/nedskrivningar % Resultat

47 3 (5) Produktion Senaste månadens utfall Antal besök i allmäntandvården är färre under maj månad både i jämförelse med utfallet under maj föregående år och jämfört med budget. Även för specialisttandvården har färre besök ägt rum. Nedgången jämfört med både samma period förra året och med budget är drygt 10 %. Nettotillskottet av nya frisktandvårdsavtal ligger ca 30 % under budget och i jämförelse med maj föregående år. Tillskottet av frisktandvårdsavtal varierar stort mellan olika månader beroende på de aktiviteter som genomförs. Folktandvården Utfall månad Budget månad Utfall månad föreg år Utfall jmf budget % Utfall jmf föreg år % Antal besök, allmäntandvård ,94-8,34 Antal besök, specialistvård ,68-10,68 Netto tillskott nya frisktandvårdsavtal sedan ,20-32,44 fg månad Totalkostnad / antal besök ,24 15,23 Ackumulerat utfall Till och med maj har allmäntandvården haft drygt besök. Detta innebär en minskning med knappt 6 % jämfört med samma period förra året och en minskning med 4,5 % jämfört med budget. Tendensen för alla månader under 2014 har varit att färre besök har genomförts. Analyser pågår för att utreda orsaken till nedgången. Fokus framåt kommer att läggas på att klinisk tid ligger på budgeterad nivå. Alla kliniker som inte bedöms nå budgeterade nivåer tar fram handlingsplaner. Specialisttandvården inklusive sjukhustandvården har fram till maj månad i stort sett haft lika många besök som föregående år. Under maj minskade dock antalet besök med 10 % vilket innebär att totala antalet besök för årets första fem månader ligger drygt 2 % lägre än förra året. En trolig förklaring till den relativt stora minskningen i maj är att flera vakanser finns inom specialisttandvården. Vakanserna är också en viktig förklaring till att antalet patienter i kö och kötiden till specialisttandvården ökar. Antalet patienter i kö är nu 662, cirka 80 fler än förra månaden. Kötiden för bettfysiologi är 4 mån, för endodonti och tandlossning 6 månader och för protetik 7 månader. Övriga specialistområden har kortare kötider än 3 månader. Inom området endodonti och bettfysiologi är bemanningen god men remissflödet ökar. Att remissflödet ökar är ett vanligt fenomen då tillgängligheten ökar, vilket skett det senaste året då köerna minskat. För protetik och tandlossning beror köerna på att flera specialisttandläkartjänster är vakanta. Rekrytering pågår samtidigt som aktiviteter genomförs för att stärka kompetensen inom allmäntandvården så att fler patienter kan få avancerad vård utan att remitteras till specialisttandvård. Nettotillskottet av frisktandvårdsavtal har varit något större än under samma period förra året och högre än budgeterat. Folktandvården Utfall ackum. Budget ackum. Utfall ackum föreg år Utfall jmf budget % Utfall jmf föreg år % Antal besök, allmäntandvård ,51-5,91 Antal besök, specialistvård ,00-2,36 Antal i kö, specialistvård 662 Netto tillskott nya frisktandvårdsavtal sedan ,28 2,12 årets början Antal frisktandvårdsavtal vid periodens utgång ,59 6,63 Totalkostnad / antal besök ,44 9,09

48 4 (5) Årsprognos Antalet besök inom allmäntandvård och specialisttandvård har minskat under 2014 och analyser av orsaken pågår. Årsprognosen ligger dock kvar på samma nivå som tidigare. Medarbetare Senaste månadens utfall Det totala sjuktalet är lägre än föregående månad och uppgick till 4,09 %, föregående månad 4,27 %. Antal årsarbetare har ökat med 1 årsarbetare jämförelse med april och uppgick till 398 för maj. Timlönekostnaden har ökat något från föregående månad. Ackumulerat utfall och årsprognos Årsarbetare Antal årsarbetare för perioden uppgick till 401 och har minskat med 3 jämförelse med föregående år. Tandläkare har ökat med 1 årsarbetare, medan tandhygienisterna minskat med 3 årsarbetare jämfört med föregående år samma period. Antalet årsarbetare väntas öka något under året, målet är att rekrytera fler tandhygienister. Det är i dagsläget få sökande till utannonserade tjänster som tandhygienist och tandsköterska. Timlönekostnader Den genomsnittliga timlönekostnaden har ökat med 1,69 procent jämfört med helår Folktandvårdens timlönekostnad uppgick för perioden till 201,08 vilket kan jämföras med 2013 då timlönekostnaden uppgick till 197,73. Den procentuella ökningen väntas öka något då löneöversynen för samtliga inte är slutförd. Beräknade löneökningar är periodiserade i det ekonomiska resultatet. Sjukfrånvaron Folktandvårdens totala sjuktal för perioden uppgick till 4,09 %. Det innebär en minskning med - 0,58 procentenheter. Målet för 2014 är 4,4 %. Orsaken till minskningen förklaras främst av att den långa sjukfrånvaron har minskat med 0,73 procentenheter och uppgår nu till 1,49 %. Den korta sjukfrånvaron har ökat marginellt med 0,07 procentenheter och uppgick till 1.69 %. Inhyrd personal Inget behov av inhyrd personal finns inom. Folktandvården Nyckeltal medarbetare Utfall 2014 Riktvärde/Mål/ Budget 2014 Prognos 2014 Timlönekostnadens proc. förändr jämfört med föreg. år, % 1,69 Förändr i antal årsarbetare jmf samma period föreg. år, antal Procentuell förändring, % -3-0,7 0 0 Total sjukfrånvaro, % 4,09 4,4 Inhyrd personal, mnkr 0 0 Bilagor 1. Årsprognos

49 5 (5) Bilaga 1 Årsprognos Folktandvården tkr Utfall Budget Utfall Budget Bokslut 2013 Årsbudget 2014 Årsprog 2014 Budgetavvikelse årsprog Not Landstingsanslag Rörlig ersättning från HSS Fast ersättning från HSS Vårdvalsintäkter Riks-/regionsjukvård Patientavgifter sjukvård Intäkter enligt tandvårdstaxan Trafikintäkter Övrig finansiering Övriga intäkter Skatteintäkter Generella statsbidrag/utjämning Summa intäkter Lönekostnader läkare Lönekostnader övrig personal Övriga personalkostnader Summa personalkostnader Inhyrd personal Vårdval specialistvård Köpt vård Läkemedel Medicinsk service Köpt tandteknik och tandvård Medicinskt material Lokal- och fastighetskostnader Trafikkostnader Finansiell nettokostnad Övriga kostnader Summa övriga kostnader Avskrivningar/nedskrivningar Summa avskrivningar/nedskrivningar RESULTAT INVESTERINGSVERKSAMHET Fastighetsinvesteringar Investeringar i immateriella och investeringar i utrustning

50 Månadsrapport Maj 2014 Landstingsservice

51 2 (10) Ekonomi Utfall maj 2014 Landstingsservice redovisar ett resultat för maj månad som uppgår till plus 6 miljoner kronor, vilket är 5 miljoner kronor bättre än budget. Merparten av avvikelsen beror på en återföring av reservation för media som inte blev utförd vid månadsbokslutet per april 2014, vilket motsvarar ca 7 miljoner kronor samt en ej budgeterad kostnad för kontantavtal på ca 3 miljoner kronor. Jämfört med föregående år är årets resultat 19 miljoner kronor bättre och då främst med anledning av ovan nämnda avvikelser. Mnkr Utfall månad Budget månad Föreg. år månad Utfall jmf budget % Summa intäkter % Summa personalkostnader % Summa övriga kostnader % Summa avskrivningar/nedskrivningar % Resultat % Ackumulerat utfall per maj 2014 Landstingsservice redovisar ett resultat per maj månad som uppgår till minus 8 miljoner kronor, vilket är 2 miljoner kronor bättre än budget. De största positiva avvikelserna redovisas för personalkostnader, planerat underhåll, fastighetsdrift, energi, avskrivningar och finansiella kostnader till ett samlat värde om ca 31 miljoner kronor. 16 miljoner kronor av dessa avser kostnader som beräknas uppstå senare under året. Den positiva avvikelsen möts av ökade kostnader för kontanta avtalsarbeten, kostnader för inhyrda lokaler avseende juni månad och kostnader för telefoni för perioden juni augusti. Det ackumulerade resultatet föranleder inte någon förändring av årsprognosen! Jämfört med föregående år är årets resultat 17 miljoner kronor lägre. Merparten av intäktsökningen kommer från hyror, fastighetsdrift, transport/logistik och parkering, vilket delvis balanseras av lägre intäkter för telefoni. Personalkostnaderna är högre med anledning av den årliga lönejusteringen, ökade sociala kostnader och effekten av gällande bemanningsplan. Övriga kostnader är 10 miljoner kronor högre, vilket domineras av ökade kostnader för inhyrda lokaler, kontanta avtal och kostnader för telefoni avseende perioden juni - augusti. Till viss del möts ökade kostnader av lägre kostnader för energi och räntor. Avskrivningar är 9 miljoner kronor högre än föregående år, vilket är en effekt av aktiveringar för avslutade investeringsprojekt. Mnkr Utfall ackum. Budget ackum. Föreg. år ackum. Utfall jmf budget % Summa intäkter % Summa personalkostnader % Summa övriga kostnader % Summa avskrivningar/nedskrivningar % Resultat % Årsprognos Landstingsservice redovisar en årsprognos för 2014 som är i balans och enligt budget. Under början av året genomfördes en av de största fastighetsaffärerna i landstingets historia då Ulleråkersområdet såldes till Uppsala kommun. Resultateffekten för Landstingsservice innebär ett underskott om ca 8 miljoner kronor med anledning av att Kronparkens sjukhem har hyrts tillbaka i sin helhet, detta för att ge möjlighet till behovsprövade evakueringar i samband med om- och nybyggnationer inom Akademiska sjukhuset. I övrigt så påverkas resultatet negativt av effekter från hyresmodellen med ca 11 miljoner

52 3 (10) kronor, effekter som endast gäller under Nämnda kostnadseffekter balanseras genom lägre kostnader för personal, energi och beräknad effekt från införande av komponentavskrivning fr o m Mnkr Prognos 2014 Budget 2014 Bokslut 2013 Progn jmf budget % Summa intäkter % Summa personalkostnader % Summa övriga kostnader % Summa avskrivningar/nedskrivningar % Resultat % Produktion Utfall maj 2014 Fastighetskostnad/m 2 BRA är knappt 2 procent lägre än budget påverkat av lägre kostnader för planerat underhåll, energi, avskrivningar och räntor vilket möts av högre kostnader för inhyrda lokaler och för kontanta avtal samt att basen för beräkning, förvaltad yta, minskat med drygt m 2 BRA i och med försäljningen av Ulleråkersområdet. Ovan påverkar även utfallet jämfört med föregående år, där merparten av avvikelsen kan hänföras till energikostnader som inte var korrekt reserverade 2013 respektive Mediaförbrukningen är drygt 21 procent högre än budget och föregående år. Budget är beräknad utifrån föregående års utfall. Utfallet för maj är beräknad på en ytbas som exkluderar Ulleråker medan budget innehåller densamma. Utfallet för maj är påverkat av att antalet graddagar var betydligt fler jämfört med föregående år, vilket resulterade i en värmeförbrukning som blev ca 20 procent högre än föregående år. Mediakostnad kr/m 2 BRA visar på ett negativt utfall p g a en återföring av reservationer från mars månad. Justerat för felaktig hantering så kan ett nyckeltal redovisas som motsvarar budgeterad kostnad. En jämförelse med maj månad föregående år är inte relevant i o m att felaktigheter i hanteringen förekommer såväl 2013 som 2014, däremot är den ackumulerade redovisningen per maj i fas så att jämförelse kan göras, se nedan. Driftkostnader är lägre än såväl budget som föregående år. Faktureringsgraden är inte i nivå med budgeterad plan eller vid en jämförelse med föregående års utfall. Landstingsservice Utfall månad Budget månad Utfall månad föreg år Utfall jmf budget % Utfall jmf föreg år % Total fastighetskostnad/kvm ,6-13,1 Mediaförbrukning egna fastigheter kwh/kvm 1) ,4 21,4 Mediakostnader egna fastigheter kr/kvm Irr Irr Driftkostnader kr/kvm ,0-27,3 1) Avser el och värme Ackumulerat utfall per maj 2014 Fastighetskostnad/m 2 BRA är 7 procent högre än budget påverkat av periodiseringsdifferenser för inhyrda lokaler, högre kostnader för inhyrda lokaler med anledning av försäljningen av Ullleråkersområdet, ej budgeterade kontantavtal reducerat för lägre energikostnader och räntor. Till detta kommer effekten av en förändrad ytbas i och med försäljningen av Ulleråkersområdet per februari Justerat för ovan är utfallet väl i paritet med budget. Jämfört med föregående år är kostnadsnivån knappt 13 procent högre. Justerat för periodiseringsdifferensen för inhyrda lokaler, ökade kostnader för inhyrda lokaler, högre kostnader för kontantavtal, ökade kostnader för avskrivningar reducerat för lägre energikostnader och räntor

53 4 (10) ges tillsammans med effekten från en annorlunda ytbas ett utfall som är i nivå med föregående år. Mediaförbrukningen är knappt 8 procent lägre än budget och knappt 10 procent lägre än föregående år. Budget är beräknad utifrån föregående års utfall. Utfallet per maj är beräknad på en justerad ytbas i o m att Ulleråkersområdet såldes per februari 2014 medan budget innehåller densamma. Utfallet per maj jämfört med budget och föregående år är dels påverkat av effekten från energieffektiviseringsprojektet och dels av en gynnsam väderlek. Mediakostnad kr/m 2 BRA är ca 2 procent högre än budget, vilket motsvarar en kostnadsökning med ca en miljon kronor och kan hänföras till en periodiseringsdifferens i budgeten. Jämfört med föregående år är kostnaden knappt 5 procent lägre, vilket ger en besparing med ca 3 miljoner kronor. Driftkostnader uppgår inte till budgeterad nivå p g av att faktureringsgraden inte kommit upp till budgeterad nivå. Jämfört med föregående år ger effekten av en högre faktureringsgrad ett något högre kostnadsutfall. Landstingsservice Utfall ackum. Budget ackum. Utfall ackum föreg år Utfall jmf budget % Utfall jmf föreg år % Total fastighetskostnad/kvm ,0 12,8 Mediaförbrukning egna fastigheter kwh/kvm 1) ,8-9,9 Mediakostnader egna fastigheter kr/kvm ,1-4,9 Driftkostnader kr/kvm ,3 2,4 1) Avser el och värme Medarbetare Utfall maj 2014 Förvaltningens timlönekostnad har ökat, från 2,47 procent per april till 3,54 procent per maj, vilket till största delen beror på att ny lön tillsammans med retroaktiv utbetalning har skett i samband med maj månads lön. Ökning av antalet årsarbetare har minskat med 4 jämfört med ackumulerat per april Antalet nyanställda specialister har saktat ner. Sjukfrånvaron ligger kvar på i stort sett samma nivå som föregående månad. Inriktning är att sjukfrånvaron under året inte kommer att överstiga målet på 4,0 procent. Antalet långtidssjukskrivna har ökat medan korttidsfrånvaron har minskat. Ackumulerat utfall per maj och årsprognos för 2014 Antalet årsarbetare har ökat med åtta jämfört med maj 2013, totalt har förvaltningen därmed 233 årsarbetare, vilket innebär en ökning med 3,5 procent. Den största ökningen beror i huvudsak på fler handläggare, vilket krävs för planering av stora byggprojekt. Antalet handläggare har ökat med sju årsarbetare, administratörer har ökat med två och ledning har ökat med två årsarbetare medan vaktmästare har minskat med tre årsarbetare och förrådsarbetare har minskat med en årsarbetare Timlönekostnaden uppgår till 197,68 kronor, vilket motsvarar en ökning med 3,54 procent jämfört med maj Förvaltningens sjukfrånvaro är 3,82 procent, vilket är 0,41 procent högre jämfört med maj Målet för sjukfrånvaron är 4,0 procent. Den längre sjukfrånvaron 60 dagar och längre, är 1,69 procent vilket är en ökning med 0,25 procent jämfört med maj Den korta sjukfrånvaron 2-14 dagar är 1,45 procent, vilket är en minskning med 0,10 procent jämfört med maj Ingenjörer har det högsta sjuktalet 6,19 procent, vaktmästare 4,99 procent, ledning 3,11 procent, tekniker 2,93 procent, handläggare 2,23 procent, administratörer 1,63 procent och förrådsarbetare 0,66 procent.

54 5 (10) Inhyrd personal avser genomförda inhyrningar av förvaltare och ekonom. Efter korrigering av felaktig bokföring beräknas utfallet uppgå till prognostiserad nivå. Kompetensnivån är föremål för prövning vid varje avgång. Kraven på specialistkompetens anpassas till den tekniska utvecklingen och planeras inför stora byggprojekt. Tabell: Landstingsservice Nyckeltal medarbetare Utfall 2014 Riktvärde/Mål/ Budget 2014 Prognos 2014 Timlönekostnadens proc. förändr jämfört med föreg. år, % 3,54 2,2 2,2 Förändr i antal årsarbetare jmf samma period föreg. år, antal Procentuell förändring, % 8 3,5% Total sjukfrånvaro, % 3,82% 4,0 4,0 Inhyrd personal, mnkr 1,0 0,2 0,8 Thord Hägg Förvaltningsdirektör Bilagor 1. Årsprognos Uppdelning av resultat mellan fastigheter och övrig verksamhet

55 6 (10) Bilaga 1 Årsprognos 2014 Årsprognos Landstingsservice tkr Utfall Budget Utfall Budget Bokslut 2013 Årsbudget 2014 Årsprog 2014 Budgetavvikelse årsprog Not Övriga intäkter Skatteintäkter Generella statsbidrag/utjämning Summa intäkter Lönekostnader läkare Lönekostnader övrig personal Övriga personalkostnader Summa personalkostnader Inhyrd personal Vårdval specialistvård Köpt vård Läkemedel Medicinsk service Köpt tandteknik och tandvård Medicinskt material Lokal- och fastighetskostnader Trafikkostnader Finansiell nettokostnad Övriga kostnader Summa övriga kostnader Avskrivningar/nedskrivningar Summa avskrivningar/nedskrivningar RESULTAT INVESTERINGSVERKSAMHET Fastighetsinvesteringar Investeringar i immateriella och investeringar i utrustning Försäljning av fastigheter

56 7 (10) Noter Avvikelser mellan prognos och budget 1. Intäkter (- 20,5 miljoner kronor) Avvikelsen domineras av minskade hyresintäkter avseende Ulleråkersområdet i och med försäljningen till Uppsala kommun per Personalkostnader (2,9 miljoner kronor) Lägre kostnader inom fastighetsdrift med anledning av försenade rekryteringar. 3. Övriga kostnader (1,7 miljoner kronor) Kostnaden för inhyrd personal beräknas bli högre för avdelningarna Fastigheter & Service, Administration och Teknik. Avvikelsen är föranledd av behovsprövade inhyrningar under rekryteringsfasen. Lokal- och fastighetskostnader ökar med 22,8 miljoner kronor där merparten avser ökade inhyrningskostnader i samband med återinhyrning av valda fastigheter inom Ulleråkersområdet. Ovan redovisade kostnadsökningar möts av lägre finansiella kostnader med 11,1 miljoner kronor som ett resultat av Ulleråkersförsäljningen, men också som ett resultat av en lägre beräkningsbas än vad som budgeterats. Till ovan prognostiseras lägre mediakostnader med drygt 14 miljoner kronor, där merparten kan tillskrivas försäljningen av Ulleråkersområdet. 4. Avskrivningar/nedskrivningar (15,5 miljoner kronor) Merparten av avvikelsen kan hänföras till försäljningen av Ulleråkersområdet. 5. Resultat (- 0,4 miljoner kronor) Se ovan! 6. Fastighetsinvesteringar (217,9 miljoner kronor) Total prognos uppgår till miljoner kronor jämfört med budgeterat miljoner kronor, vilket ger en avvikelse om 218 miljoner kronor. Den största enskilda avvikelsen består av förskjutningar i tid för projekt J-huset och B11 inom Framtidens Akademiska jämfört med budget (221 miljoner kronor). Produktion/mottagningskök, parkeringsgarage samt bussdepån i Fyrislund avseende komplettering av investering i gasanläggning ligger även de efter tidsmässigt jämfört med budget (57 miljoner kronor). Ombyggnationen av Akuten i Enköping, Rudbeckslaboratoriet och ombyggnationen av A1 har en högre prognos för 2014 än budget (53 miljoner kronor), vilket beror på en alltför optimistisk prognos för upparbetade medel 2013.

57 8 (10) Bilaga 2 Uppdelning av resultat mellan fastighet och övrig verksamhet totalt Resultaträkning Landstingsservice TKR Period Helår Utfall Budget Avvikelse Prognos Budget Föreg år BESKRIVNING RESULTAT LANDSTINGSSERVICE

58 9 (10) Bilaga 2 Uppdelning av resultat mellan fastighet och övrig verksamhet fastighet Resultaträkning Fastigheter BESKRIVNING Period Helår TKR Utfall Budget Avvikelse Prognos Budget Föreg år HYRESINTÄKTER AVTALSARBETEN ÖVRIGA INTÄKTER SUMMA INTÄKTER PERSONALKOSTNADER MATERIALKOSTNADER HYRESKOSTNADER LOKAL-/FASTIGHETSKOSTNADER PLANERAT UNDERHÅLL DRIFTKOSTNADER MEDIAKOSTNADER ÖVRIGA KOSTNADER AVTALSARBETEN SUMMA KOSTNADER RES. FÖRE AVSKRIVN. & FINANSIELLT AVSKRIVNINGAR FINANSIELLA POSTER RES FÖRE OVERHEAD ARVODESKOSTNAD FRÅN ÖVRIG VERKSAMHET RESULTAT FASTIGHETER NYCKELTAL Utfall Budget Avvikelse Prognos Budget Föreg år KR/M2 BRA FÖRVALTAD YTA BRA VARAV OUTHYRD YTA BRA OUTHYRD YTA % 4,5% 14,5% -10,0 4,5% 14,5% 7,2% HYRESINTÄKT 746,73 637,08 109, , , ,80 MEDIA -105,60-95,79 9,81-225,97-206,34-209,90 DRIFTKOSTNAD -44,85-48,62-3,77-126,31-116,70-109,15 PLANERAT UNDERHÅLL TOTAL YTA -19,96-35,48-15,53-102,06-85,15-116,03

59 10 (10) Bilaga 2 Uppdelning av resultat mellan fastighet och övrig verksamhet övrig verksamhet Resultaträkning Övrig verksamhet BESKRIVNING Period Helår Utfall Budget Avvikelse Prognos Budget Föreg år FASTIGHETSDRIFT TELE, TRANSPORT, TRYCKERI OCH PARKERING ENTREPRENADER ÖVRIGT SUMMA INTÄKTER PERSONALKOSTNADER MATERIAL-/VARUKOSTNADER HYRESKOSTNADER LOKAL-/FASTIGHETSKOSTNADER PLANERAT UNDERHÅLL FÖRBRUKNINGSINVENTARIER/-MATERIAL TELE OCH POST ÖVRIGA TJÄNSTER ÖVRIGA KOSTNADER SUMMA KOSTNADER RES. FÖRE AVSKRIVN. & FINANSIELLT AVSKRIVNINGAR FINANSIELLA POSTER RESULTAT FÖRE ARVODE INTÄKT ARVODE FRÅN FASTIGHET RESULTAT ÖVRIG VERKSAMHET

60 1 (7) Månadsrapport maj 2014 Landstingets resurscentrum

61 2 (7) Ekonomi Senaste månadens utfall Mnkr Utfall månad Budget månad Föreg. år månad Utfall jmf budget Summa intäkter Summa personalkostnader Summa övriga kostnader Summa avskrivningar/nedskrivningar Resultat Intäkter Resurscentrum har sammantaget ingen större differens mellan budget och utfall för maj månad. Personalkostnader Enheten för elektronisk patientjournal har utökat sin personalstyrka och det slår igenom på månadens resultat. Kostnader Övriga kostnader i maj överstiger budgeten något och det kan i första hand hänvisas till kostnaderna för tidigare perioder har legat långt under budget. Det är ingen enhet eller verksamhet som sticker ut. Ackumulerat utfall Mnkr Utfall ackum. Budget ackum. Föreg. år ackum. Utfall jmf budget Summa intäkter Summa personalkostnader Summa övriga kostnader Summa avskrivningar/nedskrivningar Resultat Intäkter Ackumulerade intäkter i maj är 3,1 mnkr mer i utfall än budget. Intäkter för verksamheten för asylsökande och tillståndslösa är 0,6 mnkr mer än det budgeterade beloppet. Intäkten beräknas efter en schablon efter antalet asylsökande i Uppsala läns landsting och betalas ut i efterskott och faktisk ersättning för viss typ av vård. Antalet asylsökande har ökat den senaste tiden vilket innebär att både intäkter och kostnader för denna verksamhet kommer att öka mer än det budgeterade värdet. Samordningsprojekt R7E, ett gemensamt elektroniskt arkiv för 9 landsting, har 0,8 mnkr i medel som förts över från 2013 prognosen är att motsvarande summa kostnader kommer att arbetas upp under Övriga intäkter som ej budgeterats är intäkter för smittspårning 0,5 mnkr, ersättning för Prator 0,7 mnkr och 0,5 mnkr är engångsersättning för scanning av journalkopior. Personalkostnader Ackumulerade personalkostnader i maj visar på ett utfall 0,8 mnkr mindre än budgeterat. Enheten elektronisk patientjournal har mer än 1,7 mnkr mer i utfall än budgeterat vilket avspeglar sig

62 3 (7) i prognosen för enheten. Resterande enheter på Resurscentrum har ett lägra utfall i förhållande till budget motsvarande 2,5 mnkr. Se vidare under Årsprognos och personalkostnader. Kostnader Ackumulerade kostnader i maj är 8 mnkr lägre i förhållande till budgeterad kostnad. Differensen kan förklaras av ett antal större poster: Elektroniskt journalsystem har 4,6 mnkr mindre i utfall jämfört med budget. Större delen av den summan avser kostnader till systemleverantörer vilket faktureras senare under året. Avdelningen för bild och informationssystem har 1 mnkr mindre kostnader i förhållande till budget beroende på att projekt har senarelagts samt viss fördröjning av fakturor från leverantörer. Projekt R7E arkivet har 0,8 mnkr lägre kostnader beror på en tjänst som ej blivit tillsatt istället ökar man konsultinsatserna under hösten vilket innebär att man beräknar att klara projektmålen inom utsatt tid. Köpta tjänster för porto och scanning av journaler motsvarar ca 1,2 mnkr mindre i utfall än budget och kommer att faktureras senare under året. Årsprognos Mnkr Prognos 2014 Budget 2014 Bokslut 2013 Progn jmf budget Summa intäkter Summa personalkostnader Summa övriga kostnader Summa avskrivningar/nedskrivningar Resultat Intäkter Prognostiserade intäkter för 2014 förväntas öka med 1,7 mnkr för Resurscentrum utöver budgeterat belopp. Enheten för elektronisk patientjournal får i sin förvaltningsplan ytterligare 2,2 mnkr i intäkter. 1 mnkr avser intäkter för Nationellt tjänstekontrakt 2013, 0,6 mnkr är dedikerade uppdrag från Hälso- och sjukvårdsstyrelsen för att arbeta med bland annat intygstjänster. Utöver detta får enheten för elektronisk patientjournal ersättningar från kommunerna för arbetet med Prator motsvarande 0,6 mnkr. Enheten för patientadministration får ytterligare 1,2 mnkr intäkter för verksamheterna Bårhustransporter, bårhus och smittspårning vilka togs över från Primärvården vid årsskiftet. Utöver budget är det 0,6 mnkr från smittskyddsenheten och 0,6 mnkr från Primärvården. Enheten för multimedia och bild- och informationssystem beräknas få minskade kostnader med 1,6 mnkr vilket ger minskade intäkter från förvaltningarna med motsvarande belopp. Personalkostnader Personalkostnaderna beräknas öka med 4,8 mnkr utöver budgeterade kostnaderna, förändringen består både av ökade och minskade personalkostnader. Enheten elektronisk patientjournal rekryterar och prognosen är att de ökar personalkostnaderna med med 6,6 mnkr. De ökade personalkostnaderna finansieras genom minskade konsultkostnader 4,5 mnkr samt dedikerade medel från HSS 0,6 mnkr och intäkter från kommunerna med 0,6 mnkr.

63 4 (7) Övriga enheter beräknas få minskade personalkostnader i förhållande till budget med 1,7 mnkr på grund av vakanta tjänster (0,7 mnkr) och på grund av att anställdas personalkostnader på utdataenheten bokförs direkt på datalagerprojektet (1 mnkr). Kostnader Kostnaderna beräknas minska i förhållande till budget med totalt 5,3 mnkr. 4,5 mnkr är förflyttning av budget från konsultkostnader till personalkostnader för enheten elektronisk patientjournal. 0,9 mnkr är neddragning av konsultkostnader för enheten multimedia och bild- och informationssystem, intäkterna för denna enhet minskar med motsvarande belopp. 1,1 mnkr motsvarar neddragning av faktiska konsultkostnader för ekonomienheten och Resurscentrum gemensamt. - 0,6 mnkr beräknas kostnaderna för enheten arkiv öka efter ett beslut i Landstinget om arkivering av Journal III för Produktion Senaste månadens utfall Landstingets resurscentrum Utfall månad Utfall månad föreg år Utfall jmf föreg år % Antal kundfakturor / årsarbetare Antal leverantörsfakturor / årsarbetare Antal lönespecifikationer / årsarbetare % Ackumulerat Landstingets resurscentrum Utfall ackum. Utfall ackum föreg år Utfall jmf föreg år % Antal kundfakturor** / årsarbetare Antal leverantörsfakturor** / årsarbetare Antal lönespecifikationer / årsarbetare % Antal årsarbetare för kund- och leverantörsfakturor bygger på antal timmar nedlagd tid för motsvarande bastjänster för dessa mått finns inga jämförbara värden för Måttet är justerat för att motsvara landstingets definition för årsarbetare. Antal årsarbetare lönespecifikationer hämtas från redovisningen i Diver. Medarbetare Senaste månadens utfall Antalet årsarbetare är 140 en ökning med 1 årsarbetare sedan föregående månad. Timlönekostnaden har ökat med 2,52 procent sedan föregående månad. Orsaken till det är att resultatet i löneöversynen har fått fullt genomslag under maj. Sjukfrånvaron har ökat med 0,04 procent. Ackumulerat utfall och årsprognos Den genomsnittliga timlönekostnaden har ökat med 3,93 procent jämfört med helår Utifrån planerade rekryteringar bedöms årsprognosen till en ökning med 4 procent. Uppföljningen visar att det genomsnittliga antalet årsarbetare till och med mars 2014 är 140, vilket är en ökning med 7 årsarbetare jämfört med samma period i fjol. Ökningen finns i huvud-

64 5 (7) sak inom enheten elektronisk journalhantering, ekonomienhetens systemförvaltning och vårdgarantin vid patientadministrationen. Utifrån det arbete som pågår med Resurscentrums handlingsplan och att enheten elektronisk journalhantering intensifierar sitt arbete med vårdsystemens funktionalitet, bedöms årsprognosen för ökningen av antalet årsarbetare till 8. Förvaltningen har en mycket positiv trend för sjukfrånvaron. Den totala sjukfrånvaron i förhållande till sammanlagd ordinarie arbetstid har minskat jämfört med 2013, från 3,54 procent till 2,77 procent. Minskningen har skett både för frånvaro 2-14 dagar och för den längre sjukfrånvaron 60 dagar eller mer. Administratörer är den yrkesgrupp som har den högsta sjukfrånvaron med 3,93 procent, en minskning med 2,40 procent jämfört med Riktvärdet för sjukfrånvaron är satt till 4 procent, samma nivå som för Personalkostnaden har ökat med 11,61 procent jämfört med Ökningen beror huvudsakligen på de satsningar som förvaltningen genomfört och som lett till att antalet årsarbetare har ökat samt på årets löneöversyn. Landstingets resurscentrum Utfall Riktvärde/Mål/ Prognos Nyckeltal medarbetare 2014 Budget Timlönekostnadens proc. förändr jämfört med föreg. år, % 3,93 % 4% Förändr i antal årsarbetare jmf samma period föreg. år, antal Procentuell förändring, % 7 5,5 % Total sjukfrånvaro, % 2,77 % 4 % 3,7 % Inhyrd personal, mnkr Bilagor 1. Årsprognos

65 6 (7) Bilaga 1 Årsprognos 1) Prognos: Intäkter för intygstjänster och VSS till enheten elektronisk journalhantering f- rån Hälso- och sjukvårdsstyrelsen. 2) Utfall: Köpt vård asylsökande, kostnader ombokade till ett kostnadskonto. 3) Prognos: Intäkter för bårhusorganisationen från Primärvården i anslag 572 tkr och 579 tkr bidrag från smittskyddsenheten. Ersättning från kommuner för Prator (579 tkr) till enheten för elektronisk journalhantering. Enheten för multimedia, bild- och informationssystem få minskade kostnader med tkr vilket ger minskade intäkter från förvaltningarna med motsvarande belopp. 4) Prognos: Enheten elektronisk journalhantering nyrekryterar och ökar sina personalkostnader med tkr (minskar konsultkostnader tkr). Minskade personalkostnader, personal på enheten utdata bokförs direkt på datalagerprojektet, Minskade personalkostnader på grund av vakanta tjänster på enheten bildoch informationssystem 350 tkr och enheten arkiv med 300 tkr. 5) Prognos: Kostnad för bårhusorganisationens labbprover flyttad från extern kostnad till intern kostnad tkr. 6) Prognos: Ökade kostnaderna för lokaler på grund av nyrekryteringar hos enheten elektronisk journalhantering. 7) Enheten elektronisk journalhantering minskar sina konsultkostnader med tkr. för enheten multimedia, bild- och informationssystem minskar inköpet av konsulttjänster med 890 tkr. Ekonomi och LRC-gemensamt minskar sina övriga kostnader med tkr i förhållande till budget. Landstingsbeslut om arkivering av Journal III ger ökade öv-

66 riga kostnader för arkivenheten med 500 tkr. Minskad övrig kostnad med 1857 tkr, bårhusorganisationen, tillkommande kostnad 572 tkr som övrig kostnad och 2429 tkr flyttas från extern kostnad till intern kostnad (punkt 5) 8) Minskade avskrivningar för multimedia beroende på att projekt senareläggs. 7 (7)

67 Produktionsdirektörens rapport Juni 2014 Landstingets ledningskontor

68 Agenda Vårdavtalsprocessen Status ledningssystemsprojektet KPP beräkning avseende 2013 Utvecklingen av informationsverktyget SAS. Landstingets ledningskontor

69 Vårdavtalsprocessen HSS tidplan gemensamt au möte HSS och PS HSS information om prel vårdavtal HSS beredning vårdavtal HSS beslut om vårdavtal Landstingets ledningskontor

70 Vårdavtalsprocessen Akademiska sjukhuset Förändrat uppdrag vårdval ögon & ÖNH Projekt/utredning förstärkt utskrivning utvärdering Projekt/utredning konsult/specialistläkare i PV och LIE Projekt/utredning vårdlotsar På gång - mål, uppföljning och målrelaterad ers Svårlöst - ekonomi Svårlöst - ägarfrågor Landstingets ledningskontor

71 Vårdavtalsprocessen Lasarettet i Enköping Projekt/utredning fortsatt utv mobilt sviktteam Projekt/utredning geriatrisk ssk på akuten Projekt/utredning utökning kir vårdplatser med AS Vårdval - ersättning vårdval höft- och knä skall lösas inom ramen för prissättningen för vårdvalet. ( LiE 7 mnkr ) Landstingets ledningskontor

72 Vårdavtalsprocessen Hälsa och habilitering Projekt/utredning närvårdsavdelning Ska 26 mnkr överföras för 13 vårdplatser? Hur många vårdplatser skall uppdraget omfatta? Projekt/utredning vårdval primär hörsel rehab Stänga audionommottagning i Enköping? Primärvården Akutmottagningarna Tierp och Östhammar Stroke- och neurosjukgymnaster i PV Vårdval mödrahälsovård ny ungdomsmott i Heby? Landstingets ledningskontor

73 Vårdavtalsprocessen Förvaltningstillhörighet 2015 diskuteras Ungdomshälsan Administration av beredskapsjour primärvård Placering av nuvarande PV-IT Konsultläkarmottagningar Tierp & Östhammar Osäkerhet om var frågor skall diskuteras Ägarfrågor kontra beställarfrågor Akademiska sjukhusets totalekonomi inkl RR Landstingets ledningskontor

74 Status ledningssystemsprojektet Utveckla och förbättra vårt ledningssystem för att Systematiskt och fortlöpande utveckla och säkra verksamhetens kvalitet Planera, leda, kontrollera, följa upp, utvärdera och förbättra verksamheten Ledningssystemet är grunden för kvalitet! Exemplet patientsäkerhet Landstingets ledningskontor

75 Vad består arbetet av Styrning av kärnprocessers prestanda Ledningens genomgång Kommunikationsplan Uppdatera & ta fram nya rutiner (GAP-analys) Ändamålsenlig & enhetlig modell för processtyrning Styr & ledningsmodell LUL Landstingets ledningskontor Ledningsprocesser Identifiera kärnprocesser, inför systematisk styrning mot värdeskapande Effektiv rutin & verktyg för dokumenthantering Struktur vprgrarbete Projplaner förvaltningar Projplaner LUL-delproj

76 Status ledningssystemsprojektet Projektplan för delprojekt Dokumenthantering - fastställd Projektplan för delprojekt Styr- och ledningsmodell för landstinget fastställd Projektplan för delprojekt Metodhandbok för processtyrning fastsälls under tidig höst Genomförande av baslinjemätning av managementkvalitet 1:a linjens chefer inom Landstinget under hösten Landstingets ledningskontor

77 KPP beräkning avseende 2013 KPP data rapporterats in till SKL i juni 2014 Nytt verktyg ( Prodacapo ) har för beräkningen vilket ger bra historik och säkerställer likartad hantering år från år. Jämförelsedata med andra landsting kommer att finnas då alla landsting rapporterat förra året var detta klar i oktober. Landstingets ledningskontor

78 Utvecklingen av informationsverktyget SAS Projektet datalager och informationsverktyg avslutas per Datalager och informationsverktyg övergår därmed i driftfas per Informationsverktyget börjar tas i drift under hösten (september) 2014 och då avse personal- och ekonomidata. Ny BI-chef rekryterad = Kerstin Högberg från Evry Landstingets ledningskontor

79

80

81

82 1(15) AS Statusrapport kömiljarden och vårdgarantin maj 2014 Den positiva trenden avseende köerna till sjukhuset är bruten. Sjukhuset klarar inte grundkravet (70% väntat mindre än 60dgr) eller prestationskravet (70% utförda inom 60dgr) för nybesök och operation/behandling i maj månad. Mäter vi mot vårdgarantin (inom 90dgr) ligger sjukhuset fortfarande över 80% i måluppfyllelse, även om sjukhuset backar ett par procentenheter jämfört april till 84% respektive 83%. På divisionsnivå ser det en aning bättre ut. Tre av fem divisioner klarar grundkravet och två av fem divisioner klarar även prestationskravet avseende Kömiljarden. Måluppfyllelse för kömiljardens Grundkrav och Prestationskrav samt antal väntande patienter i April och Maj. 1 Grundkrav andel inom 60 dagar Grundkrav andel inom 60 dagar Prestationskrav andel inom 60 dagar Prestationskrav andel inom 60 dagar Antal väntande patienter Antal väntande patienter April Maj April Maj April Maj Prognos antal väntande patienter Prognos andel inom 60 dagar Nybesök 73% 68% 69% 66% >70% varav C-län 73% 69% 71% 66% varav Riks och region 66% 62% 54% 63% Operation/åtgärd 71% 68% 64% 63% ca 70% varav C-län 73% 68% 64% 61% varav Riks och region 64% 70% 64% 56% Medicin- och Thoraxdivisionen når både grundkrav och prestationskrav för nybesök och operation/behandling, liksom Psykiatridivisionen också klarar grundkrav och prestationskrav avseende nybesök. Kvinna- barndivisionen klarar grundkravet, men inte prestationskravet, för besök och operation/ behandling. Kirurgi- och onkologidivisionen samt Neurodivisionen når inte måluppfyllelse sett ur något av perspektiven, även om det skiljer mellan verksamhetsområdena inom divisionerna. I motsats till föregående månad - då sjukhuset trodde att vi skulle lyckas upprätthålla tillgängligheten under hela andra kvartalet också - så är nu den sammantagna bedömningen att sjukhuset kommer få det svårt att klara grundkraven igen före fjärde kvartalet Under sommaren planerar sjukhuset mindre elektiv vård på grund av semesteruttagen, tillgängligheten sjunker markant. Andelen väntande patienter som får vård inom 60 dagar försämras tills vi kommer igång i full skala igen till hösten, vilket också tydligt syns i grafen nedan för både 2012 och Data för april är hämtat ur Business Objects den 15 maj Data för maj är hämtat ur Business Objects den 10 maj. Slutdatum för rapportering till Väntetider i Vården och SignE är den 20:e varje månad, detta blir därför en preliminär rapport.

83 Akademiska sjukhusets måluppfyllelse för kömiljarden avseende besök resp. operation/åtgärd. Jan 2012 Maj Ett antal initiativ har påbörjats för att effektivisera patientflöden och öka kapacitetsutnyttjandet i lokaler och personal, exempelvis genom att föra patienter till rätt vårdnivå, samarbeta mer över organisatoriska gränser och jobba med mer produktionsstyrning. Stängda vårdplatser och kritisk personalförsörjningssituation Kirurg- och onkologidivisionen har fortfarande 19 vårdplatser stängda jämfört med samma period föregående år, bemanningssituationen är fortsatt skör och sjukhuset har ett högt vårdtryck, sammantaget gör bland annat detta att sjukhuset är sårbart för små förändringar. Vi har under våren sett en viss ökning i personalomsättning och långtidsfrånvaro på nyckelpersoner och rekrytering av bland annat läkare till mindre kliniker pågår. Samtidigt har det noterats att intresset från externt sökande till sjukhuset har ökat något och rekryteringsläget av nyutexaminerade sjuksköterskor bedöms vara aningen bättre. Det är dock fortfarande svårt att rekrytera vidareutbildade sköterskor, exempelvis operationssjuksköterskor och intensivvårdssköterskor. Här har en satsning på vidareutbildning med lön lanserats för att få fler sökande till specialistsjuksköterskeprogrammen. Detta har fått ett gott mottagande och ett stort antal sjuksköterskor har anmält intresse för den här lösningen. Ytterligare ett antal långsiktiga projekt och aktiviteter pågår för att både attrahera och behålla våra medarbetare, och då inte minst sjuksköterskorna. Nybesök Antalet patienter som stod i kö till nybesök i maj var strax under 7 900, en minskning jämfört föregående period. Av de väntande patienterna var 900 utomlänspatienter medan cirka var c- länspatienter. I diagrammet nedan redovisas utvecklingen av antalet väntande patienter till nybesök. Antalet genomförda besök ökar stadigt under februari till maj och en del kan härledas till de kösatsningar som genomförs på mottagningarna. Trots att sjukhuset ökat sin mottagningsverksamhet inom vissa divisioner och träffat fler patienter så är remissinflödet stort och den totala kön sjunker inte i samma utsträckning som antalet genomförda besök ökat. Detta kan delvis förklaras av att sjukhuset har vissa årstidsvariationer, exempelvis allergimottagningarna har högsäsong på våren. De diagnoser som ingår i kömiljarden utgör underlag till diagrammet.

84 Utveckling av antalet väntande till nybesök och produktion av nybesök. Januari 2012 till maj 2014 Kirurg- och onkologdivisionen har framförallt bekymmer inom verksamhetsområde ortopedi, även om vi här kan se en förbättring med 9 procentenheter jämfört föregående månad delvis tack vare de kösatsningar som genomförts på extra mottagningstider. Verksamhetsområde handkirurgi har ett försämrat läge i maj jämfört april och divisionen som helhet klarar inte grundkravet för nybesök. Inom Neurodivisionen är det framförallt neurokirurgin samt neurologi och strokevård som har problem med att klara grundkravet för kömiljarden, men samtliga verksamhetsområden inom Neurodivisionen backar flera procentenheter på nybesök i maj. Divisionen producerar mindre delvis beroende på de omfattande ombyggnationerna, samt viss resursbrist. Övriga tre divisioner klarar grundkravet för Nybesök i maj, Medicin och Thorax- samt Psykiatridivisionerna klarar även prestationskraven i maj. Baserat på divisionernas redovisningar och statistik från tidigare år är den samlade bedömningen att sjukhuset inte kommer klara grundkravet för Nybesök igen förrän tidigast i oktober, med hjälp av de särskilt äskade tillskotten i finansiering till extrasatsningar skall de förhoppningsvis komma på banan snabbare efter sommaren och samtliga divisioner uppger att de räknar med att uppnå grundkravet senast vid årsskiftet. Från hösten kommer divisionerna även börja redovisa måluppfyllelse mot prestationskravet i Kömiljarden. Operation/åtgärd Antalet patienter som stod i kö till operation/behandling var preliminärt i maj Av dessa var ca 716 utomlänspatienter medan var c-länspatienter. Det är en ökning jämfört med april, vilket skulle kunna härledas till den ökade mottagningsverksamheten de senaste månaderna. Samtidigt så ökar inte kön till operation och behandling i samma utsträckning som vi sett ökningen i antalet genomförda mottagningsbesök. En anledning till detta kan vara det utökade samarbetet med Lasarettet i Enköping som innebär att ett mottagningsbesök på Akademiska sjukhuset kan resultera i en operation på Lasarettet i Enköping som då också får operationen förd i sin statistik. Delar av kösatsningarna har också gjorts med andra typer av resurser på sjukhuset vilka då mött patienter med medicinska indikationer av lägre prioritet som kanske inte i samma utsträckning resulterar i operationer eller behandlingar. Vad gäller genomförda operationer såg vi i mars det största antalet sedan oktober 2012, så ett återfall mot mer normala nivåer var att vänta i april och maj. Att mars i år var helt fritt från röda dagar medan april och maj innehöll ett antal sådana, kan också förklara delar av skillnaderna i produktion mellan månaderna.

85 Utveckling av antalet väntande till operation och produktion av operationer 2. Januari 2012 till maj Kirurg- och onkologdivisionen har framförallt ett ansträngt läge inom verksamhetsområde ortopedi, även om ryggsektionen den här månaden har ett bra läge jämfört årets början. Även verksamhetsområde urologi och kirurgi har bekymmer när det gäller tillgängligheten till operation och behandling. Divisionen brottas fortfarande med vårdplatsproblematiken och det saknas 19 platser jämfört föregående år. Det är svårt att se någon större förbättring före sommaren mot bakgrund av vårdplatsproblematiken, men det ser ljusare ut inför hösten då vi hoppas få se mer resultat av de optimeringsinitiativ som vidtagits inom divisionen under våren och i övrigt på sjukhuset. Samarbetet med Enköping kommer enligt beslut att fortsätta även under hösten och sjukhuset ser även över interna omfördelningar av operationskapacitet. Det förbättrade läget för vissa sektioner inom verksamhetsområde ortopedi har exempelvis resulterat i interna kapacitetsomfördelningar mellan ortopedens sektioner för att möta behoven. Neurodivisionen når tyvärr inte målet för operation/behandling i maj då bl.a. verksamhetsområde Ögonsjukdomar tappar 20 procentenheter mellan april och maj, främst beroende på ett ökat remissinflöde från regionen som enligt verksamheten kan vara tillfälligt. Arbetet med produktionsplanering och läkarscheman som matchar behovet fortsätter på divisionen, men delar av divisionen bedriver sin verksamhet i lokaler under ombyggnad i Hus 85, vilket minskar tillgängligheten. Under våren har divisionen även haft ett mer ansträngt läge avseende läkarbemanningen. Föräldraledigheter, långtidssjukskrivning och personalomsättning ligger bland annat bakom detta. Ett positivt inslag på divisionen ur perspektivet kömiljarden är att verksamhetsområde Öron Näsa Hals har en tillgänglighet till operation och behandling på 95% inom 60 dagar och 99% mot vårdgarantin. Medicin- och thoraxdivisionen når måluppfyllelsen mot kömiljarden i maj, även fast verksamhetsområde intern- och lungmedicin tappat 13 procentenheter sedan april, bland annat pga brist på allergologer. Thoraxkirurgi och verksamhetsområde Hud klarar måluppfyllelsen med mycket god marginal för de diagnoser som ingår i SKL:s ködefinitioner. Inom Kvinno- och barndivisionen fokuserar vi främst på Kvinnosjukvården som uppnår kraven med god marginal, 83% av kön har inte väntat mer än 60 dagar. Jan-Erik Sundquist Biträdande sjukhusdirektör

86 Statusrapporter per Division Statusrapport för kirurg- och onkologdivisionen maj 2014 Nybesök Nybesök KOD-divisionen Kömiljard andel inom 60 dagar apr Kömiljard andel inom 60 dagar maj Vårdgaranti andel inom 90 dagar apr Vårdgaranti andel inom 90 dagar maj Antal väntande patienter apr Antal väntande patienter maj Prognos antal väntande patienter Prognos andel inom 60 dagar Handkirurgi 64% 50% 85% 78% % Kirurgi 72% 72% 87% 87% % Ortopedi 54% 63% 77% 84% % Urologi 73% 74% 97% 91% % Onkologi 90% 90% 95% 92% Totalt kirdiv 66% 66% 85% 85% % Anledning till köns utveckling såsom ökad/minskad patientinströmning eller ökad/minskad produktion? Tyvärr har trenden varit något nedåtgående under året och divisionen ligger nu 4 % under grundkravet på 70 % (649 patienter har väntat mer än 60 dagar). I förhållande till maj 2013 ser vi en negativ utveckling och divisionen ligger i år 2% sämre än föregående år. Vi ser dock fortsatt förutsättningar för att klara det högre målkravet (80 procent) under senare delen av året. Ortopedens arbete med kön börjar ge resultat och vi ser en kraftig förbättring med 9 procentenheter från föregående månad. Arbetet här fortskrider och kommer kontinuerligt att ge resultat. Handkirurgen som liten klinik är extremt beroende av nyckelpersoner, just nu pågår en nyrekrytering som förväntas tillsättas till hösten för att komma till rätta med köerna. Inom urologin pågår ett arbete med att styra om remisser där patienten bor i Enköpingsområdet till Lasarettet i Enköping. Vilka åtgärder kommer att vidtas i de fall avvikelser finns i relation till gränsvärdena för kömiljarden och vårdgarantin? 1) Ortopeden har börjat med extra ST-läkarmottagningar på fredagar viket har gett en positiv effekt på produktionen. I nuläget är det inte aktuellt med extra mottagningar kvällar/helger. 2) Ökat arbete med genomlysning av väntelistor främst på ortopeden. 3) Fokus på mottagningarnas produktionsstyrning för att möjliggöra produktionsökningar. 4) Extra insatser inom ortopeden (rygg- och fotsektion), urologen samt kirurgen, extra pengar är beviljade för detta ändamål och extra mottagningar har startat i juni. När förväntas åtgärderna uppnå full effekt? 1) Ger löpande effekt utifrån antalet planerade extramottagningar. Ytterligare extra mottagningar är beroende av att särskild finansiering skapas för detta ändamål. 2) Genomgång av väntelista pågår kontinuerligt. 3) Produktionsstyrning pågår kontinuerligt och ger löpande effekt %

87 Föranleder köns utveckling någon permanent långsiktig förändring i vårdproduktionen - i så fall vilka? I nuläget ej aktuellt. Kommentarer till prognosen på antalet väntande patienter den 31 december 2014 Målet är att vi kommer att förbättra måluppfyllelsen för kömiljarden under Då utgångsläget är bättre än föregående år siktar divisionen fortsatt på att under 2014 även klara prestationskravet, som innebär att andelen patienter som faktiskt fått sitt besök inom 60 dagar skall uppgå till 70%. Operation/behandling Operation/behandling KOD-divisionen Kömiljard andel inom 60 dagar apr Kömiljard andel inom 60 dagar maj Vårdgaranti andel inom 90 dagar apr Vårdgaranti andel inom 90 dagar maj Antal väntande patienter apr Antal väntande patienter maj Prognos antal väntande patienter Prognos andel inom 60 dagar Kirurgi 60% 63% 78% 77% % Ortopedi (exkl rygg) 56% 55% 70% 74% % Urologi 68% 63% 80% 75% % Ryggkirurgi 83% 89% 94% 96% % Handkirurgi 71% 70% 90% 87% % Totalt kirdiv 64% 64% 80% 79% % Anledning till köns utveckling såsom ökad/minskad patientinströmning eller ökad/minskad produktion? Andelen väntande patienter ligger stadigt under de fyra senaste månaderna men har förbättrats med 3 procentenheter i förhållanden till maj Detta trots att divisionen fortsatt har stora problem med stängda vårdplatser (-19 vpl, 8,5 % jmf. maj föregående år). Den totala kön är konstant. Verksamhetsområde kirurgi har under månaden tvingats stänga en avdelning under en vecka pga magsjuka bland patienterna trots detta har man lyckats öka procentandelen som fått behandling inom 60 dagar, men kön har ökat. Verksamhetsområde Ortopedis ryggsektion, fortsätter att öka tack vare de extra satsningar som görs, samt samarbetet med lasarettet i Enköping. Samarbetet kommer att fortsätta under hösten. För att lösa verksamhetsområdets övriga problem har man nu beslutat om en omprioritering av operationssalar vilket förväntas ge en positiv effekt på den övriga kön. Vilka åtgärder kommer att vidtas i de fall avvikelser finns i relation till gränsvärdena för kömiljarden och vårdgarantin? 1) Samarbetet med Enköping pågår under hela året för att möjliggöra ett mer effektivt utnyttjande av hela landstingets operations- och vårdplatskapacitet. Enköping har en utökad operationskapacitet och kan med vår hjälp ta hand om en del av operationskön. 2) Väntelistan genomlyses kontinuerligt inom samtliga områden. 3) Fokus på produktionsstyrning för att få ut ännu mer produktion per sal och tillgänglig personalresurs. 4) Genom extra insatser på kirurgen kan vi minska köerna för patienter med åderbråck, genom serie av 13 schemalagda pass kvällstid, dock skulle ytterligare fyra extra pass krävas, pengar är beviljade för detta.

88 Föranleder köns utveckling någon permanent långsiktig förändring i vårdproduktionen - i så fall vilka? I nuläget ej aktuellt. Kommentarer till prognosen på antalet väntande patienter per den 31 december 2014 Målet är att förbättra måluppfyllelsen för kömiljarden under Då utgångsläget är bättre än föregående år siktar divisionen under 2014 på att klara grundkravet (70 %) i kömiljarden. Statusrapport maj för Neurodivisionen Nybesök Nybesök Neurodivisionen Kömiljard andel inom 60 dagar april Kömiljard andel inom 60 dagar maj Vårdgaranti andel inom 90 dagar april Vårdgaranti andel inom 90 dagar maj Neurokirurgi 53% 46% 74% 70% Antal väntande patienter april Antal väntande patienter maj Prognos antal väntande patienter Andel inom 60 dagar % Neurologi och strokevård 45% 44% 67% 60% % Plastik- och käkkirurgi 86% 82% 97% 96% % Smärtcentrum 65% 59% 85% 87% % Ögonsjukdomar 68% 61% 89% 84% % ÖNH 77% 70% 93% 91% % Totalt div 66% 61% 85% 82% % 1. Anledning till köns utveckling såsom ökad/minskad patientinströmning eller ökad/minskad produktion? Neurokirurgi: Det sämre utfallet jämfört med april beror till stor del på att en läkare med stort antal mottagningsbesök är sjukskriven. Neurologi och strokevård: Fortsatt samma remissinströmningstakt. April och maj har haft månad låg bemanning i läkargruppen inom neurologi. Trots låg bemanning har inte samtliga doktorer kunnat ha mottagning i önskad omfattning på grund av rumsbrist. Plastik- och käkkirurgi: Kömiljardsmålet uppnås med mycket god marginal. Arbete har sedan hösten pågått kontinuerligt för en ökad tillgänglighet genom gemensamma möten över discipliner vilket har givit resultat. Tydlighet finns också vad gäller när besök ska ske och för vilken läkare. Utmaningen för verksamhetsområdet är en stor del återbesök och ett antal besök inför operativa ingrepp. Tillgängligheten förväntas minska under sommaren på grund av reducerad verksamhet. Smärtcentrum: Vi har haft ökad tillströmning av inkommande remisser. Trots att produktionsplaneringen överskrids, har kön ökat. Ögonsjukdomar: Fortsatta svårigheter att hålla/behålla den bemanning vi önskar (läkare+övrig personal samt långtidssjukskrivning & uppsägning på nyckelpersoner) påverkar utfallet även för maj. På grund av vårdvalsinförande är det väldigt svårt att värdera vilka konsekvenser det får för kliniken och att förutsäga patientflödet resten av året. ÖNH: Kömiljardsmålet uppnås för maj.

89 2. Vilka åtgärder kommer att vidtas i de fall avvikelser finns i relation till gränsvärdena för kömiljarden och vårdgarantin? Neurokirurgi: Arbete pågår med omprioriteringar i väntelistan för att kunna reducera kön och resultat av detta arbete beräknas påverka utfallet senare i år. Neurologi och strokevård: För att råda bot mot rådande situation har öppenvårdsverksamhet startats i liten skala 1 juni i lokaler inom avd.170. I samband med detta utökas läkarbemanningen vid neuromottagningen och samtidigt utökas antal mottagningsrum enligt ovan. Något förändrat beteende i förhållande till remissinströmning och den första bedömningen kommer inte att genomföras. En förberedelse för 1 januari 2015 måste ske då patienter har rätt att söka specialistvård i vilket landsting de önskar. Det kommer att vara viktigt att denna neurologmottagning förbereds för den konkurrens som detta kan komma att innebära. Smärtcentrum: En läkare har anställts för att täcka föräldraledighet och planerad ALF (under hösten). Ytterligare utvidgning har diskuterats med divisionsledningen. Försök att rekrytera förstärkning pågår. Ögonsjukdomar: Extrasatsningar på mottagningar kommer att genomföras under maj och juni. 3. När förväntas åtgärderna uppnå full effekt? Neurokirurgi: Se ovanstående fråga. Neurologi och strokevård: Under hösten. Smärtcentrum: Senhösten 2014 om rekryteringarna faller på plats. Ögonsjukdomar: Efter genomförda extrasatsningar. 4. Föranleder köns utveckling några permanenta långsiktiga förändringar i vårdproduktionen - i så fall vilka? Neurokirurgi: Se ovanstående frågor. Neurologi och strokevård: Se ovanstående frågor. Smärtcentrum: Se ovanstående frågor. Ögonsjukdomar: Säkerställa god bemanning. 5. Prognos antal väntande patienter och andel inom 60 dagar 31 december 2014 De flesta verksamhetsområden beräknas klara målet på 70% och totalt för divisionen beräknas målet på 70% uppfyllas. Antalet patienter beräknas ligga på strax under på divisionsnivå. Operation/behandling Operation/behandling Neurodivisionen Kömiljard andel inom 60 dagar april Kömiljard andel inom 60 dagar maj Vårdgaranti andel inom 90 dagar april Vårdgaranti andel inom 90 dagar maj Neurokirurgi 68% 70% 81% 83% Antal väntande patienter april Antal väntande patienter maj Prognos antal väntande patienter Andel inom 60 dagar % Plastik- och käkkirurgi 66% 62% 83% 77% % Ögonsjukdomar 71% 51% 91% 78% % ÖNH 89% 95% 98% 99% % Totalt div 72% 64% 89% 82% %

90 1. Anledning till köns utveckling såsom ökad/minskad patientinströmning eller ökad/minskad produktion? Neurokirurgi: Målet nås för maj. Dock kan evakueringen som nyligen genomförts som ett led i renoveringen av 85-huset påverka överbeläggningsmöjligheterna framöver. Plastik- och käkkirurgi: Tillgängligheten har minskat något men fortfarande >60%. Trots intensivt arbete verkar det vara svårt att nå 70%. Den minskade tillgängligheten är ett resultat av akut inflöde från Brännskadecentrum men också annan akut plastikverksamhet. Ögonsjukdomar: Produktionen ligger över budget men ökat inflöde från framförallt regionen ger sämre utfall i maj jämfört med april. ÖNH: Målet uppnås med mycket god marginal för maj. 2. Vilka åtgärder kommer att vidtas i de fall avvikelser finns i relation till gränsvärdena för kömiljarden och vårdgarantin? Plastik- och käkkirurgi: Tillgängligheten monitoreras kontinuerligt men vi har inte resurser att operera mer än vad vi gör idag. Vi opererar mer/längre jämfört med 2013 men det är inte tillräckligt. Under våren har verksamheten opererat vid åtta tillfällen (18 operationer) i Enköping för att reducera köerna. Ögonsjukdomar: Avvaktar med åtgärder då nedgången kan vara av tillfällig natur. 3. När förväntas åtgärderna uppnå full effekt? Plastik- och käkkirurgi: Vi hoppas kunna nå en tillgänglighet på 70% vid årsskiftet men det kommer att vara väldigt beroende på resultatet efter sommaren då vi förväntar att tillgängligheten kommer att sjunka på grund av reducerad verksamhet. Ögonsjukdomar: Se svar ovanstående fråga. 4. Föranleder köns utveckling några permanenta långsiktiga förändringar i vårdproduktionen - i så fall vilka? Plastik- och käkkirurgi: Se svar ovanstående frågor. Ögonsjukdomar: Se svar ovanstående frågor. 5. Prognos antal väntande patienter och andel inom 60 dagar 31 december 2014 De flesta verksamhetsområden beräknas klara målet på 70% och totalt för divisionen beräknas 70% uppnås. Antalet patienter beräknas uppgå till på divisionsnivå.

91 MTH - Statusrapport vårdgarantin och kömiljarden maj Nybesök Nybesök MTH Kömiljard andel inom 60 dagar v.17 Kömiljard andel inom 60 dagar v. Vårdgaranti andel inom 90 dagar 17 Vårdgaranti andel inom 90 dagar v. Antal väntande patienter v.17 Antal väntande patienter v Prognos över antal väntande per Prognos över andel väntande < 60 dgr per Hematologi, hud % 84% 97% 96% reumatologi 83% Intern- och 82% 69% 94% 96% 263 lungmedicin % Kardiologi och 70 20% 81% 83% 90% 93% klin fys Specialmedicin 82% 88% 96% 95% % Totalt divisionen 83% 81% 96% 96% Anledning till köns utveckling såsom ökad/minskad patientinströmning eller ökad/minskad produktion? HEMATOLOGI, HUD OCH REUMATOLOGI Hud: Har ökat produktionen pga. bättre läkarbemanning och extramott samt strategiskt processarbete. INTERN- OCH LUNGMEDICIN Lung och allergi: : Kösituationen har avsevärt förbättrats jmf med Tyvärr sjunkande under sen våren klarar nu 68 % inom 60 dagar. Svårt att få till en jämn mottagning, få allergologer. KARDIOLOGI OCH KLIN. FYS Klarar målet. SPECIALMEDICIN I flesta fall av väntande som inte får komma inom 60 dgr rör sig om patientvald väntan. Vilka åtgärder kommer att vidtas i de fall avvikelser finns i relation till gränsvärdena för kömiljarden och vårdgarantin HEMATOLOGI, HUD OCH REUMATOLOGI Hud: Pågående process ang. remissflödet. Ssk-mott för psoriasispat har startat i april. Fortsatt diskussion om ytterligare ssk-mott under våren. INTERN- OCH LUNGMEDICIN Lung och allergi: Produktionsplanerar enl ProVer och har med det uppnått jämnare flöde. Ombyggnad är påbörjad för ytterligare ett mottagningsrum. KARDIOLOGI OCH KLIN. FYS Fortsatt god tillgång på läkare till arytmimottagningen har gett förväntad effekt.

92 SPECIALMEDICIN Fokus blir att bibehålla aktuella nivåer. Möjligen öka verksamheten till sommaren för att inte ha för stor bulk att ta hand om till hösten. När förväntas åtgärderna uppnå full effekt? HEMATOLOGI, HUD OCH REUMATOLOGI Effekten har uppnåtts. INTERN- OCH LUNGMEDICIN Effekten har uppnåtts. KARDIOLOGI OCH KLIN.FYS SPECIALMEDICIN Har uppnått effekt Föranleder köns utveckling någon permanent långsiktig förändring i vårdproduktionen - i så fall vilka? HEMATOLOGI, HUD OCH REUMATOLOGI Hud: Alla förändringar som gjorts, förutom punktinsatserna med extra mott och anställning av en underläkare, kommer att vara permanenta. Ytterligare ssk-mott kommer att börja planeras under VT Arbetet med remissflödet fortsätter och målet är att klara köerna på ett hållbart sätt. INTERN- OCH LUNGMEDICIN Lung- och allergi: Svårighet att ha en jämn läkarbemanning då ST-läkarnas placeringar och kurser är svåra att styra. KARDIOLOGI OCH KLIN. FYS Nej. SPECIALMEDICIN Nej Kommentarer till prognosen på antalet väntande patienter den 31 december HEMATOLOGI, HUD OCH REUMATOLOGI Når 80% INTERN- OCH LUNGMEDICIN Klarar KARDIOLOGI OCH KLIN. FYS Målet är 80 % om inget oförutsett händer. SPECIALMEDICIN

93 Att nå en högre andel än den vi har är inte möjligt eftersom en stor andel av de väntande utgörs av patientvald väntan. Operation/behandling Operation och behandling MTH Kömiljard andel inom 60 dagar v.17 Kömiljard andel inom 60 dagar maj Vårdgaranti andel inom 90 dagar v.17 Anledning till köns utveckling såsom ökad/minskad patientinströmning eller ökad/minskad produktion? THORAX: Minskad kö relaterad till återupptagen normalproduktion. KARD: För pat som väntar på ablationsbehandling har man slagit i kapacitetstaket. Vilka åtgärder kommer att vidtas i de fall avvikelser finns i relation till gränsvärdena för kömiljarden och vårdgarantin? THORAX: Ökat produktionen med 1 fall/vecka. Hud: Inga åtgärder i nuläget När förväntas åtgärderna uppnå full effekt? THORAX: Har uppnått effekt HUD: Återgår till normalproduktion Vårdgaranti andel inom 90 dagar maj Antal väntande patienter v.17 Antal väntande patienter maj Föranleder köns utveckling någon permanent långsiktig förändring i vårdproduktionen - i så fall vilka? THORAX: Oförändrad prognos. HUD: Nej Kommentarer till prognosen på antalet väntande patienter den 31 december THORAX: Har uppnått effekt. HUD: Förväntad effekt Prognos över antal väntande per Prognos över andel väntande < 60 dgr per % Kardiologi och 70% 65% 93% 80% klin fys Thoraxkirurgi 91% 98% och -anestesi 89% 100% 60 10% Hud 82% 86% 82% 93% ca % Totalt divisionen 79% 78% 89% 89%

FÖREDRAGNINGSLISTA. Produktionsstyrelsens sammanträde den 24 juni 2014 kl. 13.00 Konferenscentrum, Slottsgränd 1, Uppsala

FÖREDRAGNINGSLISTA. Produktionsstyrelsens sammanträde den 24 juni 2014 kl. 13.00 Konferenscentrum, Slottsgränd 1, Uppsala FÖREDRAGNINGSLISTA Produktionsstyrelsens sammanträde den 24 juni 2014 kl. 13.00 Konferenscentrum, Slottsgränd 1, Uppsala Nr Ärende Val av justerare. I tur: Johnny Svahn (S) Föredragande Dnr Tid för justering:

Läs mer

Bokslutsprognos 2011 Landstingsservice

Bokslutsprognos 2011 Landstingsservice sprognos Landstingsservice 2 (3) Preliminärt bokslut Nämnd/förvaltning: Landstingsservice Rapportdatum till Landstingets kansli 2012-01-18 Prognosen baseras på utfall t.o.m. december månad Ekonomi Resultaträkning

Läs mer

FÖREDRAGNINGSLISTA. Produktionsstyrelsens sammanträde den 25 november 2014 kl. 13.00 Konferenscentrum, Slottsgränd 1, Uppsala

FÖREDRAGNINGSLISTA. Produktionsstyrelsens sammanträde den 25 november 2014 kl. 13.00 Konferenscentrum, Slottsgränd 1, Uppsala FÖREDRAGNINGSLISTA Produktionsstyrelsens sammanträde den 25 november 2014 kl. 13.00 Konferenscentrum, Slottsgränd 1, Uppsala Nr Ärende Val av justerare. I tur: Johnny Svahn (S) Föredragande Dnr Tid för

Läs mer

Landstingsdirektörens ekonomirapport oktober 2012

Landstingsdirektörens ekonomirapport oktober 2012 1 (6) Ekonomiavdelningen, LLK 2012-11-15 Landstingsdirektörens ekonomirapport oktober 2012 Ekonomi Tack vare en engångsåterbetalning för AFA-försäkringar för åren 2007-2008 prognostiseras ett utfall för

Läs mer

Landstingsdirektörens ekonomirapport juli 2012

Landstingsdirektörens ekonomirapport juli 2012 1 (6) e Ekonomiavdelningen, LLK -08-22 Landstingsdirektörens ekonomirapport juli 2 (6) Ekonomi Trots förvärrad skuldkris i Sydeuropa och tecken på en försvagad konjunktur på flera andra håll i världen

Läs mer

FÖREDRAGNINGSLISTA. Produktionsstyrelsens sammanträde den 25 november 2014 kl Konferenscentrum, Slottsgränd 1, Uppsala

FÖREDRAGNINGSLISTA. Produktionsstyrelsens sammanträde den 25 november 2014 kl Konferenscentrum, Slottsgränd 1, Uppsala FÖREDRAGNINGSLISTA Produktionsstyrelsens sammanträde den 25 november 2014 kl. 13.00 Konferenscentrum, Slottsgränd 1, Uppsala Nr 118. Ärende Val av justerare. I tur: Sören Bergqvist (V) Tid för justering:

Läs mer

FÖREDRAGNINGSLISTA. 73. Förvaltningarnas tertialrapporter för april 2015 Dnr PS 2015-0001

FÖREDRAGNINGSLISTA. 73. Förvaltningarnas tertialrapporter för april 2015 Dnr PS 2015-0001 FÖREDRAGNINGSLISTA Produktionsstyrelsens sammanträde tisdagen den 26 maj 2015 kl. 13.00, Lasarettet i Enköping Nr Ärenden Val av justerare. I tur: Anna-Karin Klomp (KD) 71. Tid för justering: 2015-05-29

Läs mer

FÖREDRAGNINGSLISTA. Produktionsstyrelsens sammanträde den 25 mars 2014 kl Konferenscentrum, Slottsgränd 1, Uppsala

FÖREDRAGNINGSLISTA. Produktionsstyrelsens sammanträde den 25 mars 2014 kl Konferenscentrum, Slottsgränd 1, Uppsala FÖREDRAGNINGSLISTA Produktionsstyrelsens sammanträde den 25 mars 2014 kl. 14.00 Konferenscentrum, Slottsgränd 1, Uppsala Nr 17. Ärende Val av justerare. I tur: Johnny Svahn (S) Tid för justering: 2014-04-01

Läs mer

FÖREDRAGNINGSLISTA. Produktionsstyrelsens sammanträde den 29 april 2014 kl Konferenscentrum, Slottsgränd 1, Uppsala

FÖREDRAGNINGSLISTA. Produktionsstyrelsens sammanträde den 29 april 2014 kl Konferenscentrum, Slottsgränd 1, Uppsala FÖREDRAGNINGSLISTA Produktionsstyrelsens sammanträde den 29 april 2014 kl. 13.00 Konferenscentrum, Slottsgränd 1, Uppsala Nr 34. Ärende Val av justerare. I tur: Sören Bergqvist (V) Tid för justering: 2014-05-05

Läs mer

Förvaltningarnas ekonomi- och verksamhetsrapporter

Förvaltningarnas ekonomi- och verksamhetsrapporter LANDSTINGET I UPPSALA LÄN Föredragningspromemoria Sammanträdesdatum Sida Produktionsstyrelsen 2013-06-25 61 Dnr PS 2013-0001 Förvaltningarnas ekonomi- och verksamhetsrapporter Förslag till beslut Produktionsstyrelsen

Läs mer

Landstingets månadsrapport till produktionsstyrelsen

Landstingets månadsrapport till produktionsstyrelsen 1 (8) Ekonomiavdelningen, LLK -09-21 Landstingets månadsrapport till produktionsstyrelsen augusti 2 (8) Ekonomi Landstinget beräknar efter augusti månad att årets resultat kommer att uppgå till plus 201

Läs mer

Produktionsstyrelsens sammanträde den 25 mars 2014

Produktionsstyrelsens sammanträde den 25 mars 2014 2014-03-20 Landstingets ledningskontor Anna Sandström Tfn 018-611 60 12 Produktionsstyrelsen Produktionsstyrelsens sammanträde den 25 mars 2014 Översänder föredragningslista, handlingar och förslag till

Läs mer

Redovisning av utfallet av kostnadsanpassningsprogrammet

Redovisning av utfallet av kostnadsanpassningsprogrammet LANDSTINGET I UPPSALA LÄN Föredragningspromemoria Sammanträdesdatum Sida Produktionsstyrelsen 2013-09-24 81 Dnr PS 2013-0001 Redovisning av utfallet av kostnadsanpassningsprogrammet Förslag till beslut

Läs mer

Samlad rehabilitering och utlandsrehabilitering tillägg till tidigare uppdrag

Samlad rehabilitering och utlandsrehabilitering tillägg till tidigare uppdrag Bilaga. PS 2014-09-30, 105 2014-09-26 Dnr PS2014-0031 Produktionsavdelningen Produktionsstyrelsen Samlad rehabilitering och utlandsrehabilitering tillägg till tidigare uppdrag Förslag till beslut Produktionsstyrelsen

Läs mer

FÖREDRAGNINGSLISTA. Produktionsstyrelsens sammanträde den 23 februari 2015 kl. 13.00, landstingets konferenscentrum, Slottsgränd 1, Uppsala

FÖREDRAGNINGSLISTA. Produktionsstyrelsens sammanträde den 23 februari 2015 kl. 13.00, landstingets konferenscentrum, Slottsgränd 1, Uppsala FÖREDRAGNINGSLISTA 2015-01-21 Produktionsstyrelsens sammanträde den 23 februari 2015 kl. 13.00, landstingets konferenscentrum, Slottsgränd 1, Uppsala Nr 5. Ärenden Val av justerare. I tur: Anna-Karin Klomp

Läs mer

FÖREDRAGNINGSLISTA. Produktionsstyrelsens sammanträde tisdagen den 26 mars 2013 kl. 13.00 Konferenscentrum, Slottsgränd 1, Uppsala

FÖREDRAGNINGSLISTA. Produktionsstyrelsens sammanträde tisdagen den 26 mars 2013 kl. 13.00 Konferenscentrum, Slottsgränd 1, Uppsala FÖREDRAGNINGSLISTA Produktionsstyrelsens sammanträde tisdagen den 26 mars 2013 kl. 13.00 Konferenscentrum, Slottsgränd 1, Uppsala Nr Ärende Val av justerare. I tur: Johnny Svahn (S) Föredragande Dnr Tid

Läs mer

Ledningsrapport december 2017

Ledningsrapport december 2017 Periodens resultat är + 302 mkr, en negativ avvikelse mot budget med 10 mkr. Nettokostnaderna har ökat med 1,5 % jämfört med samma period föregående år vilket är 56 mkr högre än budget. Divisionerna redovisar

Läs mer

Sammanställning av förvaltningarnas årsredovisningar 2014 (T3)

Sammanställning av förvaltningarnas årsredovisningar 2014 (T3) BILAGA PS 2015, 7. 2014-02-23 Dnr PS 2014-0001 Ledningskontoret Ann Hammarstrand Tfn 018-611 60 71 E-post ann.hammarstrand@lul.se Produktionsstyrelsen Sammanställning av förvaltningarnas årsredovisningar

Läs mer

Landstingsdirektörens ekonomirapport augusti 2012

Landstingsdirektörens ekonomirapport augusti 2012 1 (7) Ekonomiavdelningen, LLK 2012-09-21 Landstingsdirektörens ekonomirapport augusti 2012 2 (7) Ekonomi Tack vare en engångsåterbetalning för AFA-försäkringar för åren 2007-2008 prognostiseras ett utfall

Läs mer

FÖREDRAGNINGSLISTA. Produktionsstyrelsens sammanträde den 18 december 2014 kl Konferenscentrum, Slottsgränd 1, Uppsala

FÖREDRAGNINGSLISTA. Produktionsstyrelsens sammanträde den 18 december 2014 kl Konferenscentrum, Slottsgränd 1, Uppsala FÖREDRAGNINGSLISTA Produktionsstyrelsens sammanträde den 18 december 2014 kl. 13.00 Konferenscentrum, Slottsgränd 1, Uppsala Nr 134. Ärende Val av justerare. I tur: Sören Bergqvist (V) Tid för justering:

Läs mer

Landstingets månadsrapport. maj 2012

Landstingets månadsrapport. maj 2012 1 (8) Ekonomiavdelningen, LLK -06-15 Landstingets månadsrapport maj 2 (8) Ekonomi Landstinget beräknar efter maj månad att årets resultat kommer att uppgå till plus 185 miljoner kronor. Jämfört mot budget

Läs mer

Ledningsrapport april 2018

Ledningsrapport april 2018 Periodens resultat är + 54 mnkr, en positiv avvikelse mot budget med 56 mnkr men en försämring med 36 mnkr jmf föregående år. Nettokostnaderna har ökat med 3,3 procent jämfört med samma period föregående

Läs mer

Månadsrapport oktober 2017

Månadsrapport oktober 2017 Redovisande dokument Rapport Sida 1 (12 Månadsrapport oktober 2017 Sida 2 (12) Innehållsförteckning Ekonomi... 3 Periodens resultat och prognosbedömning... 3 Periodens intäkter och kostnader... 4 Verksamhetens

Läs mer

Landstingets månadsrapport till produktionsstyrelsen. februari 2013

Landstingets månadsrapport till produktionsstyrelsen. februari 2013 1 (8) Ekonomiavdelningen, LLK 2013-03-12 Landstingets månadsrapport till produktionsstyrelsen februari 2013 2 (8) Ekonomi Landstinget beräknar efter februari månad att årets resultat kommer att uppgå till

Läs mer

FÖREDRAGNINGSLISTA. Produktionsstyrelsens sammanträde måndagen den 28 september 2015 kl. 13.00, landstingets konferenscentrum, Slottsgränd 1, Uppsala

FÖREDRAGNINGSLISTA. Produktionsstyrelsens sammanträde måndagen den 28 september 2015 kl. 13.00, landstingets konferenscentrum, Slottsgränd 1, Uppsala FÖREDRAGNINGSLISTA Produktionsstyrelsens sammanträde måndagen den 28 september 2015 kl. 13.00, landstingets konferenscentrum, Slottsgränd 1, Uppsala Nr 131 Ärenden Val av justerare. I tur: Anna-Karin Klomp

Läs mer

Förvaltningarnas ekonomi- och verksamhetsrapporter

Förvaltningarnas ekonomi- och verksamhetsrapporter LANDSTINGET I UPPSALA LÄN Föredragningspromemoria Sammanträdesdatum Sida Produktionsstyrelsen 2013-03-26 14 Dnr PS 2013-0001 Förvaltningarnas ekonomi- och verksamhetsrapporter Förslag till beslut Produktionsstyrelsen

Läs mer

FÖREDRAGNINGSLISTA. Produktionsstyrelsens sammanträde tisdagen den 21 maj 2013 kl. 13.00 Konferenscentrum, Slottsgränd 1, Uppsala

FÖREDRAGNINGSLISTA. Produktionsstyrelsens sammanträde tisdagen den 21 maj 2013 kl. 13.00 Konferenscentrum, Slottsgränd 1, Uppsala FÖREDRAGNINGSLISTA Produktionsstyrelsens sammanträde tisdagen den 21 maj 2013 kl. 13.00 Konferenscentrum, Slottsgränd 1, Uppsala Nr Ärende Val av justerare. I tur: Johnny Svahn (S) Föredragande Dnr Tid

Läs mer

Ledningsrapport september 2017

Ledningsrapport september 2017 Periodens resultat är + 283 mkr, en positiv avvikelse mot budget med 55 mkr. Nettokostnaderna har ökat med 2,0 % jämfört med samma period föregående år vilket är lägre 32 mkr lägre än budget. Regionens

Läs mer

Uppföljning av kostnadsanpassningsprogrammet för första kvartalet 2013

Uppföljning av kostnadsanpassningsprogrammet för första kvartalet 2013 LANDSTINGET I UPPSALA LÄN Föredragningspromemoria Sammanträdesdatum Sida Produktionsstyrelsen 20130426 35 Dnr PS 20124 Uppföljning av kostnadsanpassningsprogrammet för första kvartalet 2013 Förslag till

Läs mer

Ledningsrapport augusti 2017

Ledningsrapport augusti 2017 Periodens resultat är + 294 mkr, en positiv avvikelse mot budget med 100 mkr. Nettokostnaderna har ökat med 1,6 % jämfört med samma period föregående år vilket är lägre 78 mkr lägre än budget. Regionens

Läs mer

Ledningsrapport april 2017

Ledningsrapport april 2017 Periodens resultat är + 90 mkr, en positiv avvikelse mot budget med 69 mkr. Nettokostnaderna är oförändrade jämfört med samma period föregående år vilket är 2,2 % lägre än budget (56 mkr). Regionens prognos

Läs mer

Ledningsrapport december 2018

Ledningsrapport december 2018 Resultat före finansnetto är +220 mnkr vilket är 94 mnkr bättre än budget och 59 mnkr sämre än föregående år. Finansnettot är negativt med 70 mnkr vilket helt beror på orealiserad värdereglering av pensionsportföljen

Läs mer

Månadsrapport mars 2017 Region Norrbotten

Månadsrapport mars 2017 Region Norrbotten Redovisande dokument Rapport Sida 1 (10 Månadsrapport mars 2017 Region Norrbotten Sida 2 (10) Innehållsförteckning Ekonomi... 3 Verksamhetens intäkter... 3 Verksamhetens kostnader... 4 Personalkostnader...

Läs mer

Bokslutskommuniké 2017

Bokslutskommuniké 2017 Bokslutskommuniké 2017 Uppgifterna i bokslutskommunikén är preliminära och kan komma att ändras i den slutliga årsredovisningen. Landstingsfullmäktige behandlar den slutliga årsredovisningen i april 2018.

Läs mer

Ledningsrapport september 2018

Ledningsrapport september 2018 Periodens resultat är + 243 mnkr, en positiv avvikelse mot budget med 117 mnkr men en försämring med 40 mnkr jmf föregående år. Nettokostnaderna har ökat med 3,1 procent jämfört med samma period föregående

Läs mer

Bokslutskommuniké 2016

Bokslutskommuniké 2016 Bokslutskommuniké 2016 Uppgifterna i bokslutskommunikén är preliminära och kan komma att ändras i den slutliga årsredovisningen. Landstingsfullmäktige behandlar den slutliga årsredovisningen i april 2017.

Läs mer

FÖREDRAGNINGSLISTA. Produktionsstyrelsens sammanträde måndagen den 28 september 2015 kl. 13.00, landstingets konferenscentrum, Slottsgränd 1, Uppsala

FÖREDRAGNINGSLISTA. Produktionsstyrelsens sammanträde måndagen den 28 september 2015 kl. 13.00, landstingets konferenscentrum, Slottsgränd 1, Uppsala FÖREDRAGNINGSLISTA Produktionsstyrelsens sammanträde måndagen den 28 september 2015 kl. 13.00, landstingets konferenscentrum, Slottsgränd 1, Uppsala Nr 131 Ärenden Val av justerare. I tur: Anna-Karin Klomp

Läs mer

Förvaltningarnas ekonomi- och verksamhetsrapporter

Förvaltningarnas ekonomi- och verksamhetsrapporter LANDSTINGET I UPPSALA LÄN Föredragningspromemoria Sammanträdesdatum Sida Produktionsstyrelsen 2013-04-26 29 Dnr PS 2013-0001 Förvaltningarnas ekonomi- och verksamhetsrapporter Förslag till beslut Produktionsstyrelsen

Läs mer

Program vid hälso- och sjukvårdsstyrelsens och produktionsstyrelsens gemensamma information den 28 april 2015

Program vid hälso- och sjukvårdsstyrelsens och produktionsstyrelsens gemensamma information den 28 april 2015 2015-04-22 Anna Sandström Cecilia Lidén Hälso- och sjukvårdsstyrelsen Produktionsstyrelsen Program vid hälso- och sjukvårdsstyrelsens och produktionsstyrelsens gemensamma information den 28 april 2015

Läs mer

Periodens resultat -51,9 mkr och en budgetavvikelse på -51,5 mkr, se tabell i bilaga.

Periodens resultat -51,9 mkr och en budgetavvikelse på -51,5 mkr, se tabell i bilaga. 1 Datum Diarienummer Månadsrapport november Verksamhetsområde: Psykiatrin i Halland Period: Januari november 2016 Kort sammanfattning Under oktober månad har ytterligare två vårdplatser öppnat på beroendeavdelningen

Läs mer

Månadsbokslut Landstinget Blekinge September

Månadsbokslut Landstinget Blekinge September Månadsbokslut Landstinget Blekinge September 1 Landstinget Blekinge David Larsson -10-24 Dnr 2013/0100 Till landstingsstyrelsen Månadsbokslut september Sammanfattning Ackumulerat resultat per september

Läs mer

Resultat per maj 2017

Resultat per maj 2017 1 (6) Tjänsteutlåtande Datum 2017-06-15 Handläggare: Maria Gabrielsson-Fredrikson Telefon: 070-936 92 50 E-post: maria.gabrielssonfredrikson@vgregion.se Till styrelsen för Resultat per maj 2017 Förslag

Läs mer

FÖREDRAGNINGSLISTA. Produktionsstyrelsens sammanträde den 25 november 2015 Kl. 13.00, Landstingets konferenscentrum, Slottsgränd 1, Uppsala

FÖREDRAGNINGSLISTA. Produktionsstyrelsens sammanträde den 25 november 2015 Kl. 13.00, Landstingets konferenscentrum, Slottsgränd 1, Uppsala ÖREDRAGNINGSLISTA 2015-10-29 Nr 177 Ärenden Produktionsstyrelsens sammanträde den 25 november 2015 Kl. 13.00, Landstingets konferenscentrum, Slottsgränd 1, Uppsala Val av justerare. I tur: Anna-Karin Klomp

Läs mer

Fastställande av resultatmål och budgetar 2013

Fastställande av resultatmål och budgetar 2013 LANDSTINGET I UPPSALA LÄN Föredragningspromemoria Sammanträdesdatum Sida Produktionsstyrelsen 2013-02-12 6 Dnr PS 2013-0002 Fastställande av resultatmål och budgetar 2013 Förslag till beslut Produktionsstyrelsen

Läs mer

Landstingets månadsrapport till produktionsstyrelsen

Landstingets månadsrapport till produktionsstyrelsen 1 (6) Ekonomiavdelningen, LLK 2012-11-15 Landstingets månadsrapport till produktionsstyrelsen oktober 2012 2 (6) Ekonomi Landstinget beräknar efter oktober månad att årets resultat kommer att uppgå till

Läs mer

Dagens kostnad jämfört med ny modell

Dagens kostnad jämfört med ny modell Dagens kostnad jämfört med ny modell OBS ingen ekonomisk effekt av gemensam upphandling är beräknad! Landsting Nuvarande kostnad antal timmar Diff nuvarande kostnad och modell 50 yta/50inv Diff nuvarande

Läs mer

Landstingets månadsrapport till produktionsstyrelsen

Landstingets månadsrapport till produktionsstyrelsen 1 (6) Ekonomiavdelningen, LLK 2012-10-16 Landstingets månadsrapport till produktionsstyrelsen september 2012 2 (6) Ekonomi Landstinget beräknar efter augusti månad att årets resultat kommer att uppgå till

Läs mer

Program vid hälso- och sjukvårdsstyrelsens och produktionsstyrelsens gemensamma information den 28 april 2015

Program vid hälso- och sjukvårdsstyrelsens och produktionsstyrelsens gemensamma information den 28 april 2015 2015-04-22 Anna Sandström Cecilia Lidén Hälso- och sjukvårdsstyrelsen Produktionsstyrelsen Program vid hälso- och sjukvårdsstyrelsens och produktionsstyrelsens gemensamma information den 28 april 2015

Läs mer

Månadsbokslut Landstinget Blekinge Juli

Månadsbokslut Landstinget Blekinge Juli Månadsbokslut Landstinget Blekinge Juli 2014 1 Landstinget Blekinge Maria Gotthardsson 2014-08-14 Dnr 2013/0100 Till landstingsstyrelsens arbetsutskott Månadsbokslut juli 2014 Sammanfattning Ackumulerat

Läs mer

Månadsrapport November 2010

Månadsrapport November 2010 Månadsrapport Månadsrapport januari-november Ekonomiskt resultat Periodens utfall Resultatet för perioden januari-november visar ett överskott på 174 mkr före finansiella poster, vilket är 93 mkr bättre

Läs mer

KOMMENTARER MÅNADSRAPPORT FEBRUARI Uppdragsgrupp: Period: jan-feb Månad

KOMMENTARER MÅNADSRAPPORT FEBRUARI Uppdragsgrupp: Period: jan-feb Månad KOMMENTARER MÅNADSRAPPORT FEBRUARI 2014 Styrelse/Nämnd: Psykiatrin Halland Driftnämnden Psykiatri Uppdragsgrupp: HSS Period: jan-feb Månad 1-2 2014 : -8,5 mkr Helårsprognos orsaker till betydande avvikelser

Läs mer

Förvaltningarnas ekonomirapporter - sammanfattning och styråtgärder med fokus på kostnadskontroll och produktion

Förvaltningarnas ekonomirapporter - sammanfattning och styråtgärder med fokus på kostnadskontroll och produktion 2013-11-20 Dnr PS 2013-0001 Landstingets ledningskontor Produktionsavdelningen Andreas Endrédi Produktionsstyrelsen Förvaltningarnas ekonomirapporter - sammanfattning och styråtgärder med fokus på kostnadskontroll

Läs mer

Bokslutskommuniké 2013

Bokslutskommuniké 2013 Bokslutskommuniké 2013 Uppgifterna i bokslutskommunikén är preliminära och kan komma att ändras i den slutliga årsredovisningen. Landstingsstyrelsen och landstingsfullmäktige behandlar den slutliga årsredovisningen

Läs mer

Ledningsrapport januari 2018

Ledningsrapport januari 2018 Periodens resultat är + 32 mkr, en positiv avvikelse mot budget med 8 mkr. Nettokostnaderna har ökat med 5,3% jämfört med samma period föregående år. Periodens nettokostnaderna är 16 mkr lägre än budget.

Läs mer

Månadsrapport. Landstinget Blekinge oktober 2016 Ärendenr 2016/01466

Månadsrapport. Landstinget Blekinge oktober 2016 Ärendenr 2016/01466 Månadsrapport Landstinget Blekinge oktober 2016 Ärendenr 2016/01466 1 Landstinget Blekinge Christer Rosenquist 2016-11-14 Ärendenr 2016/01466 Dokumentnr 2016/01466-1 Landstingsstyrelsen Månadsrapport oktober

Läs mer

FÖREDRAGNINGSLISTA. Produktionsstyrelsens sammanträde den 23 juni 2015 kl , Landstingets konferenscentrum, Slottsgränd 1, Uppsala

FÖREDRAGNINGSLISTA. Produktionsstyrelsens sammanträde den 23 juni 2015 kl , Landstingets konferenscentrum, Slottsgränd 1, Uppsala Nr 90. FÖREDRAGNINGSLISTA Produktionsstyrelsens sammanträde den 23 juni 2015 kl. 13.00, Landstingets konferenscentrum, Slottsgränd 1, Uppsala Ärenden Val av justerare. I tur: Stefan Olsson (M) Tid för

Läs mer

Ledningsrapport december 2016

Ledningsrapport december 2016 Årets resultat är + 198 mkr, vilket är 438 mkr bättre än föregående år men avviker negativt mot budgeten med 124 mkr. Resultatförbättringen beror på att skatteintäkterna ökat med 852 mkr, där höjningen

Läs mer

Ekonomi- och verksamhetsrapporter

Ekonomi- och verksamhetsrapporter LANDSTINGET I UPPSALA LÄN Föredragningspromemoria Sammanträdesdatum Sida Produktionsstyrelsen 2012-12-20 160 Ekonomi- och verksamhetsrapporter Förslag till beslut Produktionsstyrelsen beslutar Dnr PS 2012-0001

Läs mer

Månadsrapport mars 2013

Månadsrapport mars 2013 Månadsrapport mars Ekonomiskt resultat -03-31 67,1 mkr Resultatanalys Det ekonomiska resultatet i månadsbokslutet till och med mars uppgår till 67,1 mkr. För motsvarande period 2012 var resultatet 3,4

Läs mer

Månadsrapport Hallands Sjukhus september 2013

Månadsrapport Hallands Sjukhus september 2013 MÅNADSRAPPORT 1(8) Kontaktperson Ingrid Kvist ingrid.kvist@regionhalland.se Datum 2013-10-10 Månadsrapport Hallands Sjukhus september 2013 Sammanfattning Den viktigaste avvikelsen under månaden var ökade

Läs mer

HSS. Period: -12,5 mkr. ±0 mkr. Köp LRV-vård. bemanning. Effekterna

HSS. Period: -12,5 mkr. ±0 mkr. Köp LRV-vård. bemanning. Effekterna Diarienummer: DN PS1411 KOMMENTARER MÅNADSRAPPORT Styrelse/Nämnd: Uppdragsgrupp: Period: Prognos: SEPTEMBER 214 Driftnämnden Psykiatri HSS Månad 1-9, 214-12,5 mkr Helårsprognos orsaker till betydande avvikelser

Läs mer

Kallelse till uppstartsmöte med produktionsstyrelsen den 20 januari

Kallelse till uppstartsmöte med produktionsstyrelsen den 20 januari 2014-12-15 Produktionsavdelningen Anna Sandström Tfn 018-611 60 12 E-post anna.sandstrom@lul.se Produktionsstyrelsen Kallelse till uppstartsmöte med produktionsstyrelsen den 20 januari Välkomna till ett

Läs mer

Hallands Sjukhus: januari - juli 2012

Hallands Sjukhus: januari - juli 2012 MÅNADSRAPPORT 1(8) Datum 2012-08-13 Kontaktperson Micael Nilsson Telefonnummer 073-6254480 micael.nilsson@regionhalland.se Hallands Sjukhus: januari - juli 2012 Resultatet för Hallands sjukhus (HS) efter

Läs mer

MÅNADSRAPPORT JULI 2013

MÅNADSRAPPORT JULI 2013 MÅNADSRAPPORT JULI 2013 Månadsrapport januari juli Ekonomiskt resultat Periodens utfall Resultatet före finansiella poster för perioden januari-juli visar ett överskott på 118 mkr, vilket är 33 mkr bättre

Läs mer

Förvaltningarnas månadsrapporter november 2015

Förvaltningarnas månadsrapporter november 2015 BILAGA PS 2015, 199 2015-12-15 Dnr PS 2015-0001 Produktionsavdelningen Tord Jansson Tfn 018-611 60 57 E-post tord.jansson@lul.se Produktionsstyrelsen örvaltningarnas månadsrapporter november 2015 örslag

Läs mer

Produktionsstyrelsens sammanträde den 20 december 2012

Produktionsstyrelsens sammanträde den 20 december 2012 2012-12-12 Landstingets ledningskontor Anna Sandström Tfn 018-611 60 12 Produktionsstyrelsen Produktionsstyrelsens sammanträde den 20 december 2012 Översänder föredragningslista, handlingar och förslag

Läs mer

Ledningsrapport januari 2019

Ledningsrapport januari 2019 Verksamhetens resultat är +5 mnkr vilket är i nivå med budget och 31mnkr sämre än föregående år. Nettokostnaderna har ökat med 6,8 procent jämfört med samma period föregående år medan skatter och statsbidrag

Läs mer

Månadsfakta oktober 2016

Månadsfakta oktober 2016 Ekonomi Resultaträkning Kostnadsutveckling 2016-2015 Resultaträkning (Mkr) 201610 201510 2010610-201510 Avvikelse mot budget 2016 Verksamhetens intäkter 1 039 976 6,5% 164 Verksamhetens kostnader -7 291-6

Läs mer

Handlingsplan för ekonomi i balans och förbättrad tillgänglighet

Handlingsplan för ekonomi i balans och förbättrad tillgänglighet TJÄNSTEUTLÅTANDE 2017-05-09 Dnr VS2017-0001 Primärvården Malin Uppströmer Eklöf Tfn 018-61 74 018 Vårdstyrelsen Handlingsplan för ekonomi i balans och förbättrad tillgänglighet Förslag till beslut Vårdstyrelsens

Läs mer

Sammanställning av förvaltningarnas årsrapporter 2013 (T3)

Sammanställning av förvaltningarnas årsrapporter 2013 (T3) Bilaga PS 2013-02-25, 2. 2014-02-25 Dnr PS 2013-001 Ledningskontoret Ann Hammarstrand Tfn 018-611 60 71 E-post ann.hammarstrand@lul.se Produktionsstyrelsen Sammanställning av förvaltningarnas årsrapporter

Läs mer

Bilaga till ekonomisk månadsrapport för omvårdnadsnämnden,

Bilaga till ekonomisk månadsrapport för omvårdnadsnämnden, Sid 1 (5) 2019-02-18 Dnr 18ON63 Tjänsteskrivelse Handläggare Rolf Hammar Tfn 026-17 93 05 rolf.hammar@gavle.se Omvårdnadsnämnden Bilaga till ekonomisk månadsrapport för omvårdnadsnämnden, december Resultaträkning

Läs mer

Månadsrapport januari februari

Månadsrapport januari februari Månadsrapport januari februari Ekonomiskt resultat Periodens utfall Resultatet före finansiella poster för perioden januari-februari visar ett överskott på 21 mkr, vilket är 25 mkr bättre än budget. Grafen

Läs mer

Ledningsrapport mars 2017

Ledningsrapport mars 2017 Periodens resultat är + 54 mkr, en positiv avvikelse mot budget med 14mkr. Nettokostnaderna är 2,2 % högre än samma period föregående år men ca 1,4 % lägre än budget (27 mkr). Divisionerna redovisar ett

Läs mer

Mats Fernström CPK/EpC/SoS. VAD ÄR DRG? Fördjupning

Mats Fernström CPK/EpC/SoS. VAD ÄR DRG? Fördjupning MDC Major Diagnostic Category 1 Sjukdomar i nervsystemet 2 Sjukdomar i öga och närliggande organ 3 Sjukdomar i öra, näsa, mun och hals 4 Andningsorganens sjukdomar 5 Cirkulationsorganens sjukdomar 6 Matsmältningsorganens

Läs mer

Förvaltningarnas månadsrapporter oktober 2015

Förvaltningarnas månadsrapporter oktober 2015 BILAGA PS 2015, 179. 2015-11-25 Dnr PS 2015-0001 Produktionsavdelningen Tord Jansson Tfn 018-611 60 57 E-post tord.jansson@lul.se Produktionsstyrelsen Förvaltningarnas månadsrapporter oktober 2015 Förslag

Läs mer

Periodrapport OKTOBER

Periodrapport OKTOBER Periodrapport OKTOBER 2013 l Resultat januari oktober -102 mnkr (219 mnkr) l Nettokostnadsökning 3,0 % (2,7 %) l Skatter och statsbidrag 2,3 % (3,3 %) l Helårsprognos -190 mnkr (136 mnkr) Omvärldsanalys

Läs mer

Månadsfakta september 2016

Månadsfakta september 2016 Ekonomi Resultaträkning Kostnadsutveckling 2016-2015 Resultaträkning (Mkr) 201609 201509 2010609-201509 Avvikelse mot budget 2016 Verksamhetens intäkter 936 873 7,2% 149 Verksamhetens kostnader -6 544-6

Läs mer

Månadsrapport division Länssjukvård

Månadsrapport division Länssjukvård Redovisande dokument Rapport Sida 1 (14) Månadsrapport division Länssjukvård 201803 Sida 2 (14) Innehållsförteckning Sammanfattning... 3 Verksamhet... 3 Produktion... 3 Tillgänglighet... 4 Andel som fått

Läs mer

Förvaltningarnas månadsrapporter september 2015

Förvaltningarnas månadsrapporter september 2015 BILAGA PS 151027, 162 2015-10-27 Dnr PS 2015-0001 Produktionsavdelningen Tord Jansson Tfn 018-611 60 57 E-post tord.jansson@lul.se Produktionsstyrelsen Förvaltningarnas månadsrapporter september 2015 Förslag

Läs mer

MÅNADSRAPPORT 2013 MAJ

MÅNADSRAPPORT 2013 MAJ MÅNADSRAPPORT Månadsrapport januari maj Ekonomiskt resultat Periodens utfall Resultatet före finansiella poster för perioden januari-maj visar ett överskott på 6 mkr, vilket är 49 mkr bättre än budget.

Läs mer

Ekonomisk prognos Hälsa-, vård- och omsorgsnämnden

Ekonomisk prognos Hälsa-, vård- och omsorgsnämnden Ekonomisk prognos 2019 Hälsa-, vård- och omsorgsnämnden Innehållsförteckning Sammanfattning...3 Ekonomisk utveckling under året...4 Budgetavvikelse...4 Verksamhetsmått...4 Analys av avvikelse i förhållande

Läs mer

Månadsrapport per juli 2018 för landstingsstyrelsens förvaltning

Månadsrapport per juli 2018 för landstingsstyrelsens förvaltning Landstingsstyrelsen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2018-08-29 SLL Ekonomi Jonas Parkeman 1 (3) Landstingsstyrelsens arbetsutskott per juli 2018 för landstingsstyrelsens förvaltning Ärendebeskrivning Godkännande av månadsrapport

Läs mer

ERSÄTTNINGSSYSTEM FÖR RESULTAT. Målrelaterad ersättning inom specialistvården. Nätverkskonferensen 2012

ERSÄTTNINGSSYSTEM FÖR RESULTAT. Målrelaterad ersättning inom specialistvården. Nätverkskonferensen 2012 ERSÄTTNINGSSYSTEM FÖR RESULTAT Målrelaterad ersättning inom specialistvården Nätverkskonferensen 2012 kerstin.petren@lul.se niklas.rommel@lul.se LANDSTINGET I UPPSALA LÄN 2012 Uppsala medelstort landsting:

Läs mer

Hallands Sjukhus: januari - oktober 2012

Hallands Sjukhus: januari - oktober 2012 MÅNADSRAPPORT 1(9) Datum 2012-11-13 Kontaktperson Micael Nilsson Telefonnummer 073-6254480 micael.nilsson@regionhalland.se Hallands Sjukhus: januari - oktober 2012 Resultatet för Hallands sjukhus (HS)

Läs mer

FÖREDRAGNINGSLISTA. Produktionsstyrelsens sammanträde den 28 april 2015 kl , Landstingets konferenscentrum, Slottsgränd 1, Uppsala

FÖREDRAGNINGSLISTA. Produktionsstyrelsens sammanträde den 28 april 2015 kl , Landstingets konferenscentrum, Slottsgränd 1, Uppsala FÖREDRAGNINGSLISTA Produktionsstyrelsens sammanträde den 28 april 2015 kl. 13.00, Landstingets konferenscentrum, Slottsgränd 1, Uppsala Nr Ärenden Val av justerare. I tur: Anna-Karin Klomp (KD) 54. Tid

Läs mer

Foto: Danish Saroee och Johnér. Verksamhetsrapport. Oktober 2017 LS

Foto: Danish Saroee och Johnér. Verksamhetsrapport. Oktober 2017 LS Foto: Danish Saroee och Johnér Verksamhetsrapport LS 17 9 17-11-17 Innehållsförteckning Hälso- och sjukvård Hälso- och sjukvårdsnämnden 1 Stockholms läns sjukvårdsområde Karolinska Universitetssjukhuset

Läs mer

samt tandvård. De har även hand om kultur, kollektivtrafik och regional utveckling. Dessa ansvarsområden omfattar en större

samt tandvård. De har även hand om kultur, kollektivtrafik och regional utveckling. Dessa ansvarsområden omfattar en större Månadsrapport Januari 2015 Månadsrapport Juli 2015 Månadsrapport Februari 2015 Månadsrapport Augusti 2015 Månadsrapport Mars 2015 Månadsrapport September 2015 Månadsrapport April 2015 Månadsrapport Oktober

Läs mer

FÖREDRAGNINGSLISTA. Produktionsstyrelsens sammanträde den 25 februari 2014 kl. 13.00 Konferenscentrum, Slottsgränd 1, Uppsala

FÖREDRAGNINGSLISTA. Produktionsstyrelsens sammanträde den 25 februari 2014 kl. 13.00 Konferenscentrum, Slottsgränd 1, Uppsala FÖREDRAGNINGSLISTA Produktionsstyrelsens sammanträde den 25 februari 2014 kl. 13.00 Konferenscentrum, Slottsgränd 1, Uppsala Nr 1. Ärende Val av justerare. I tur: Sören Bergqvist Tid för justering: Fastställelse

Läs mer

Totalt landstinget Budget 2015 Bokslut Avvikelse. Verksamhetens nettokostnader Återbetalning av AFA

Totalt landstinget Budget 2015 Bokslut Avvikelse. Verksamhetens nettokostnader Återbetalning av AFA Årsrapport 2015 Totalt landstinget Budget 2015 Bokslut Avvikelse Verksamhetens nettokostnader -6 953-7 245-292 Återbetalning av AFA 50 +50 Skatteintäkter 5 496 5 490-6 Generella statsbidrag 1 608 1 618

Läs mer

Rapport över personalrörlighet och produktionsförändringar vid de landstingsägda akutsjukhusen

Rapport över personalrörlighet och produktionsförändringar vid de landstingsägda akutsjukhusen Doc ID Rapport över personalrörlighet och produktionsförändringar vid de landstingsägda akutsjukhusen Januari 215 Bakgrund och sammanfattning Under 214 redovisar de landstingsägda akutsjukhusen negativa

Läs mer

Prognosen för 2014 är beräknad till ett underskott på 700 tkr.

Prognosen för 2014 är beräknad till ett underskott på 700 tkr. MÅNADSRAPPORT Driftnämnden Öppen specialiserad vård Hälsa och funktionsstöd November 2014 UPPDRAG FRÅN HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSSTYRELSEN Produktion Sammanfattning och analys Produktionen ligger, totalt sett,

Läs mer

Månadsrapport division Folktandvård

Månadsrapport division Folktandvård Redovisande dokument Rapport Sida 1 (8) Månadsrapport division Folktandvård 201803 Sida 2 (8) Innehållsförteckning Sammanfattning... 3 Medarbetare... 3 Anställda och arbetad tid... 3 Sjukfrånvaro... 5

Läs mer

Blekingesjukhuset. Hälso- och sjukvårdsnämnden

Blekingesjukhuset. Hälso- och sjukvårdsnämnden 1 Blekingesjukhuset Hälso- och sjukvårdsnämnden 2014-06-26 2 Vårdproduktion Jan-Maj 2012-2014 2012 2013 2014 Diff - Antal Diff - Procent Vårdtillfällen 9873 10250 10192-58 -0,6% Vårddagar 59016 61380 60407-973

Läs mer

Månadsrapport - Ekonomi, personal och kvalitet. Nybro kommun Okt 2016

Månadsrapport - Ekonomi, personal och kvalitet. Nybro kommun Okt 2016 Månadsrapport - Ekonomi, personal och kvalitet Nybro kommun Okt 2016 Driftsredovisning... 3 Driftsredovisning per område/förvaltning... 4 Investeringsredovisning... 6 Avtalstrohet... 7 Hälsotal - total

Läs mer

1 September

1 September September 2019 2019 1 1 Sammanfattning Befolkningen uppgick efter vecka 39 till 162 728 vilket är 1 694 fler jämfört med årsskiftet. För september månad görs nu en helårsprognos och det är små förändringar

Läs mer

Månadsrapport Maj 2010

Månadsrapport Maj 2010 Månadsrapport Månadsrapport januari maj Ekonomiskt resultat Periodens utfall Resultatet för perioden januari-maj visar ett underskott på 2 mkr före finansiella poster, vilket är 89 mkr bättre än samma

Läs mer

Förvaltningarnas ekonomi- och verksamhetsrapporter

Förvaltningarnas ekonomi- och verksamhetsrapporter LANDSTINGET I UPPSALA LÄN Föredragningspromemoria Produktionsstyrelsen 2012-03-14 38 Dnr PS 2012-0001 Förvaltningarnas ekonomi- och verksamhetsrapporter Förslag till beslut Produktionsstyrelsen beslutar

Läs mer

Månadsrapport Hallands sjukhus januari 2014

Månadsrapport Hallands sjukhus januari 2014 MÅNADSRAPPORT 1(8) Datum 2014-02-10 vers 2 Kontaktperson Ingrid Kvist ingrid.kvist@regionhalland.se Månadsrapport Hallands sjukhus januari 2014 Sammanfattning Verksamhet Tillgänglighet Beläggningen på

Läs mer

Förhyrning av lokaler vid Palliativt centrum

Förhyrning av lokaler vid Palliativt centrum LANDSTINGET I UPPSALA LÄN Föredragningspromemoria Sammanträdesdatum Sida Produktionsstyrelsen 2013-09-24 93 Dnr PS 2012-0037 Förhyrning av lokaler vid Palliativt centrum Förslag till beslut Produktionsstyrelsen

Läs mer