Inläggningsdatum: Kl: Hemgångsdatum:

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Inläggningsdatum: Kl: Hemgångsdatum:"

Transkript

1 Till dig Medicinsk som ska patientinformation få knäprotes Inläggningsdatum: Kl: Hemgångsdatum: Uppdaterad (12)

2 Innehåll Inför operationen... 3 Inskrivningsbesök... 3 Dusch inför operationen... 3 Fasta... 4 Tips... 4 Faktorer som kan påverka din operation... 4 Ta med till sjukhuset... 4 På sjukhuset... 5 SÄS hotell... 5 Vårdavdelningen... 5 Information från sjukgymnast och arbetsterapeut... 6 På avdelningen... 6 Ungefärlig planering dag för dag... 7 Att tänka på när du kommer hem... 8 Hjälpmedel... 9 Återbesök Hemgång Närmaste tiden efter operationen Tecken på infektion och/eller andra komplikationer Telefonnummer: Kvalitetsregistrering Kopia av din journal Egna anteckningar (12)

3 Välkommen till oss på ortopedkliniken i Borås och Skene, Södra Älvsborgs sjukhus (SÄS). Inför operationen Vi ber dig läsa igenom informationen, gärna flera gånger och gärna ihop med närstående, för att du skall känna dig väl förberedd och veta vad som förväntas inför din kommande operation. Det är till fördel om du skriver ned dina funderingar och önskemål inför inskrivningsbesöket. Då SÄS även bedriver akutsjukvård kan din planerade operation behöva skjutas upp för de akuta operationerna. Drabbar detta dig gör vi allt vi kan för att din operation skall bli snarast möjligt. Inskrivningsbesök Du kommer till vår preoperativa mottagning några veckor före operationen. Där kommer du att träffa planeringssköterska för samtal och provtagning och ev. nödvändiga undersökningar. Den medicinska bedömningen görs av narkosläkare och du kommer att få träffa en sjukgymnast som ger dig råd och visar hur kryckträning går till. Vissa mediciner skall du sluta med före operationen. Planeringssjuksköterskan eller läkaren ger information om vilka. Om du tar blodförtunnande medicin exempelvis Waran eller liknande skall du kontakta den enhet som ordinerar och kontrollerar medicineringen. Försök att vara i god kondition. Ta promenader och följ gärna träningsprogrammet (se det bifogade programmet som finns längre bak i patientinformationen) Är du rökare är det av stor vikt att sluta i tid, helst en månad före operation och sex veckor efter, eftersom det påverkar läkning och kan medföra komplikationsrisker. Prata gärna med rökavänjningssköterska, du får remiss till detta vid besök på ortopedmottagningen, för mer information var god se bifogad broschyr. SÄS är ett rökfritt sjukhus. Rökning är endast tillåten utanför sjukhuset på så kallade rökplatser. Dusch inför operationen För att förhindra infektioner är det viktigt med förberedelserna inför operationen. Du ska duscha vid två tillfällen (kvällen innan operation och operationsdagens morgon) med desinficerande tvål.(hibiscrub eller Descutan, köpes på apoteket, om du duschar hemma) Du ska även tvätta håret med denna tvål, därför är det onödigt att göra en permanent eller färgning av håret före operationen. 3 (12)

4 Fasta Du får äta och dricka fram till klockan dagen före operationen. Du får dricka klar vätska (till exempel vatten, sportdryck, kaffe eller thé utan socker och mjölk) fram till två timmar innan operation, på operationsdagens morgon. Därefter får du inte äta eller dricka någonting! Hör med personal vilken tid som gäller för just dig. Tips Meddela dina anhöriga att besökstiderna på vårdavdelningen är mellan 13:00-19:00 övrig tid efter överenskommelse. Lämpligaste tid för telefonsamtal är efter lunch. Bestäm gärna att en utsedd anhörig sköter kontakten med vårdavdelningen. På SÄS Hotell är besök tillåtna Det råder blomförbud på SÄS. Mobiltelefon går utmärkt att använda på patientrummet. Fast telefon finns att hyra på vårdavdelningen eller SÄS hotell. Hyran betalas genom räkning som kommer hem per post. När du planerar din hemresa kan det vara bra att tänka på att utskrivning/hemgång från vårdavdelningen och SÄS Hotell oftast sker under förmiddagen. Håll dig i så god kondition som möjligt innan du skall opereras. Ordna det praktiskt hemma för dig. Förbered genom att till exempel handla hem mat. Ordna läkarkontakt i primärvården. Faktorer som kan påverka din operation Sår, finnar, plitor, såriga eksem, riv/skrubbsår, bölder på kroppen, infektion, feber, maginfluensa, förkylning eller tandinfektion. Om du får detta eller annan förändring av ditt hälsotillstånd ring till ortopedklinikens planeringsmottagning Borås , Skene Rökning bidrar klart till ökad risk för infektion/sårläkningsproblem. Av denna anledning bör du absolut sluta röka innan du opereras. Ta med till sjukhuset Legitimation Pengar/betalkort för att kunna hämta ut förskrivna läkemedel. Du får en låsbar garderob på vårdavdelningen/säs hotell, men ta inte med värdesaker, lämna alla smycken hemma, då vi tyvärr inte kan ansvara för dem. Aktuell medicinlista och eventuellt Warankort och dina egna mediciner i originalförpackning Toalettartiklar och gärna något klädombyte. Tag med stadiga skor. Tag även med eventuella hjälpmedel såsom kryckor och rollator. 4 (12)

5 På sjukhuset När du kommer för inläggning till vårdavdelningen eller till SÄS hotell har du ett samtal med en sjuksköterska där ni går igenom förberedelserna, vad som kommer att hända under vårdtiden och du har möjlighet att ställa de frågor som har tillkommit. SÄS hotell Välkommen till SÄS hotell Receptionen finns vid hiss F, plan 6. I en trivsam och behaglig miljö erbjuder vi god service och medicinsk trygghet. Hotellavgiften är 100kr/natt inklusive mat. Denna avgift ingår ej i högkostnadsskyddet. Betalning sker genom betalkort eller faktura. Alla rum är enkelrum med en hotellsäng, dusch, toalett, TV, och ett skrivbord. Det är tillåtet att använda mobiltelefon. Före din operation: Det är din läkare som bestämmer om du skall läggas in på SÄS hotell kvällen före din operation. Du kommer då cirka kl till hotellet. Vi tar ett blodprov på dig och du får duscha både på kvällen och på morgonen. Innan operation kommer en läkare att sätta en markering med tuschpenna på det ben som skall opereras för att markera rätt sida. Det är inte säkert att det blir din operatör som kommer, men har du frågor som dykt upp kan även den läkaren svara. På hotellet finns inga läkemedel, så behöver du till exempel en sömntablett, ta med dina egna läkemedel till hotellet. Efter din operation: Det är din läkare som bestämmer om du kan vistas på SÄS hotell efter operationen och hur länge. Du kan få låna hjälpmedel till exempel knärulle och glidbräda för att kunna fortsätta din sjukgymnastik under vistelsen på hotellet. SÄS hotell är även bemannat av sjukgymnast vid behov. Vårdavdelningen Om de dagliga rutinerna på avdelningen kan du läsa i vår pärm som vi har på alla rum. Den ungefärliga vårdtiden är 2-3 dygn varav 1-2 på vårdavdelningen och vid behov ytterligare 1-2 dygn på SÄS hotell. På avdelningen i Borås finns 24 vårdplatser de flesta är enkelrum men det kan förekomma att du får dela rum med en annan patient. I Skene finns det 8 vårdplatser och det kan hända att patienter som opereras i Borås får eftervård i Skene. 5 (12)

6 Dagen efter operation Efter en operation är du nyopererad men inte sjuk. Det är vanligt att man får feber första dagarna efter operationen, att man eventuellt mår lite illa och känner sig medtagen. Att komma upp och röra på sig är viktigt för att få igång kroppens normala funktioner och för att undvika blodproppar och lunginflammation. Under dagen får du ett träningsprogram som du ska följa och information om eventuella restriktioner. Det är viktigt att du säger till inför träning om du tror att du behöver extra smärtlindring. Kontrollröntgen utförs alltid efter operation, oftast dagen efter. Information från sjukgymnast och arbetsterapeut Tänk på att innan inskrivning ordna med hjälp gällande till exempel städ, tvätt och inköp den första tiden efter operation. På avdelningen Vid sängläge kommer du att ligga mest på rygg, både när det gäller vila och sömn. Upplever du det som mycket påfrestande att inte få variera viloställning kan man ordna detta med viss hjälp av avdelningspersonal och sjukgymnast. Den inopererade ledprotesen tål mycket väl belastning men muskulaturen som styr benet kan vara hämmad och därför måste kryckkäppar användas vid gång och förflyttning. Viss värk speciellt vid träning finns nästan alltid. Detta är inte farligt och smärtlindringsmedicinerna som du regelbundet får minskar oftast smärta och värk. Av olika medicinska och fysiologiska skäl är det nästan omöjligt att vara helt och hållet absolut smärtfri. Obehagen lägger sig dock oftast efter de första dagarna. Smärtlindringskatetern som ligger kvar i leden efter operation tas bort efter påfyllningsdosen dagen efter operation. Prata med personalen så att vi tillsammans kan finna de viloställningar som passar just dig. Efter operationen kan det hända att du tappar aptiten. Det är viktigt att du dricker rikligt. Då brukar illamående och aptitlöshet försvinna inom någon dag. Trampa kraftigt med fötterna och ta djupa andetag varje vaken timme. Använd stadiga skor. Under vårdtiden, som beräknas till 3 dagar, får du stöd och hjälp av sjukgymnasten men du måste själv ta ansvar för din träning! Du bör sitta uppe i stol flera gånger per dag och vara så aktiv du orkar. 6 (12)

7 Ungefärlig planering dag för dag Operationsdagen och dagen efter operation bör du: Komma upp med gånghjälpmedel. Djupandas. Genomgång av liggande/sittande övningar. Träna på att komma i och ur säng med rätt teknik. Följande dag/dagar bör du: Rörlighetsträning släpcykling i sängen. Start av statisk träning av främre lårmuskeln. Fortsätt träna med kryckkäppar, alternativt annat gånghjälpmedel. Sitta i vanlig stol bland annat vid måltider. Genomgång av stående övningar. Utskrivningsdagen bör du: Träning enligt program, innehållande rörlighets- och muskelövningar för knäleden. Träna på att gå i trappa. Klara av att gå något längre sträckor. Klara av- och påklädning självständigt. Klara aktiviteter i det dagliga livet. Fortsätta träna enligt program. Innan hemgång Trappgång uppför: först det friska benet, sedan det opererade benet och kryckan, (kryckorna). Trappgång nedför: först det opererade benet och kryckan, sedan det friska benet. När du skrivs ut från avdelningen får du åka hem eller vid bedömt behov stanna en eller ett par nätter på SÄS Hotell. 7 (12)

8 Att tänka på när du kommer hem I badrummet: använd antihalkmatta i dusch för att minska halkrisken. Om du har enbart badkar, vänd dig till din distriktsarbetsterapeut för utprovning av badbräda. Allmänt: ta bort lösa mattor och sladdar för att minska snubbelrisken. Fortsätt att gå med två kryckor tills dessa att du kan gå utan att halta. Om du har besvär (hälta eller smärta) använd en eller två kryckor även fortsättningsvis. Rådgör med din sjukgymnast! Fortsätt träna enligt träningsprogrammet två-tre gånger/dag. Påbörja fritidsintresse och vanliga aktiviteter i hem och trädgård, rådgör med din sjukgymnast Lämpliga motionsalternativ är först och främst promenader. Även cykling, stavgång och vattengymnastik (då såret är läkt) är bra då rörlighet och smärta tillåter. När du återfått kontrollen i benet är det OK att själv köra bil. Ej lämpligt första veckorna efter operationen. Rehabiliteringsperioden beräknas till ca 3-5 månader, slutresultatet ses dock tidigast efter ett år. Det är vanligt att benet och knäleden är något svullet flera månader efter operation. De första veckorna är det bättre att träna lite och ofta. Patienter med förvärvsarbete kan vanligtvis återgå till sitt arbete ca.2-3 månader efter operationen, om det inte är påtagligt tungt fysiskt. Undvik regelbundna lyft mer än 25 kg under resten av livet. Det ökar protesslitaget. Iakttag försiktighet när det gäller att springa, hoppa eller sitta på huk resten av livet. 8 (12)

9 Hjälpmedel Tag med dig träningsprogrammet och kryckor till vårdavdelningen! Du får sitta som vanligt på stol och toalett efter operationen. Har du endast badkar kan du ha behov av utprovning av en badbräda vänd dig då till distriktsarbetsterapeuten angående detta. Om du har frågor angående hjälpmedel kan du vända dig till din distriktsarbetsterapeut eller arbetsterapeuten på sjukhuset för att få hjälp. Efter utskrivning kan du vända dig till distrikstarbetsterapeut för bedömning av eventuellt hjälpmedelsbehov. 9 (12)

10 Återbesök 2-3 veckor efter utskrivningen, beroende på vilken vårdcentral du tillhör, sker uppföljning av sjukgymnast. Hjälpmedel lämnas tillbaka till distriktsarbetsterapin på din hemort. Du kommer att få uppföljning via telefonsamtal med protessköterska på ortopedkliniken. Om du har onormala besvär efter operationen kommer du att få återbesök till ortopedläkare. Hemgång Om behov finns kommer du att få träffa en arbetsterapeut på vårdavdelningen. Tillsammans går ni igenom hur det ser ut i hemmet och om det eventuellt finns behov av hjälpmedel för att kunna sköta dagliga aktiviteter. Tillsammans med sjukgymnasten planerar du var din träning kommer att ske efter hemgång. Instruktion om skötsel av förband får du i samband med utskrivningen. Du kan ta smärtstillande läkemedel hemma för kontinuerlig smärtlindring Det är normalt att känna smärta och om du inte mår dåligt av tabletterna kan du ta dem så länge du har ont. Efter en tid när du upplever att smärtan minskar kan du trappa ned dina smärtlindrande läkemedel successivt. Börja med att trappa ned långtidsverkande morfinpreparat (till exempel Dolcontin, Oxy-Contin, Citodon och Tradolan) Läkaren skriver sjukintyg och recept. Receptet skickas elektroniskt till apoteket. Det betyder att du kan hämta medicinen på vilket apotek du vill genom att visa legitimation. Det finns möjlighet att hämta medicinerna på sjukhusets apotek innan hemgång. I Skene ligger apoteket Kronan mitt emot sjukhusentrén på andra sidan gatan. Tänk på att om en anhörig ska hämta ut dina mediciner behöver denne en fullmakt från dig. Rekommendation från arbetsterapeut/sjukgymnast se nedan. Om behov föreligger kan du få en sjukresa till din bostad kostnad 150 kr. Sjukskrivning är naturligtvis högst individuellt och beslutas av din läkare vid utskrivning. Efter sjukhusvistelsen ska du kunna klara din hygien, toalettbestyr och enklare göromål i hemmet, beroende på typ av operation. Eventuellt kan det vara bra att be om hjälp med att handla och städa första tiden. Fortsätt att äta smärtlindrande medicin så länge du behöver för att kunna vara uppe och röra dig. Var noga med de restriktioner du har fått. Närmaste tiden efter operationen Är du arbetsför är det helt individuellt när du kan börja arbeta, detta beror på arbetets karaktär. Diskutera detta med din läkare och arbetsgivare. Det är vanligt att patienter avbryter sin sjukskrivning för att gå tillbaka till arbetet, kanske på deltid under en tid. Att köra bil själv kräver att man har full kontroll och att man inte äter stark medicin. Har du frågor kan du ta upp det med din läkare eller sjukgymnast. Du bör vara observant för tecken på komplikationer. Risken är relativt liten. Ungefär 1 av 100 drabbas av infektion i anslutning till operation. Ta omgående kontakt med sjukvården om du märker tecken på detta såsom feber, svullnad, sårsekretion eller ökad värk. 10 (12)

11 Om såret de närmaste veckorna efter operation blir irriterat och du misstänker en infektion kontakta då alltid ortopedmottagningen Borås dagtid tele , Skene eller sjukvårdsrådgivningen under jourtid Tecken på infektion och/eller andra komplikationer Ihållande feber med tilltagande sjukdomskänsla. Rodnad och värmeökning runt operationsområdet. Svullnad, rodnad och eventuellt tilltagande vätskande operationssår. Blodpropp: kan kännetecknas av kraftig punktsmärta och svullnad samt eventuell värmeökning, rodnad, feber. Telefonnummer: Ortopedklinikens planeringsmottagning Borås , Skene Ortopedmottagningen Borås: , Skene Kvalitetsregistrering I Sverige registreras alla patienter som genomgått ledprotesoperation i nationella kvalitetsregister. Här samlas uppgifter som ger kunskap om bästa behandlingspolicier och operationsmetoder och används även för att studera data från olika sjukhus och regioner över hela landet. Personuppgifterna är sekretesskyddade och tas bort när de inte längre behövs. Du har rättighet som patient att avstå från att ingå i protesregistren och meddelar i så fall din behandlande läkare. På SÄS finns även ett lokalt komplikationsregister som bygger på uppgifter vid tre veckor respektive tre månader, efter protesoperationen. Kopia av din journal Om du önskar kopia av din journal kan meddela personal innan hemgång eller ringa till ortopedmottagningen efter hemgång. En sekreterare skickar dina journaler i rekommenderat brev, för att ingen obehörig skall ta del av dina uppgifter. 11 (12)

12 Egna anteckningar 12 (12)

Inläggningsdatum: Kl: Hemgångsdatum:

Inläggningsdatum: Kl: Hemgångsdatum: Till dig Medicinsk som ska patientinformation få höftprotes Inläggningsdatum: Kl: Hemgångsdatum: 1 (12) Innehåll Inför operationen... 3 Inskrivningsbesök... 3 Dusch inför operationen... 3 Fasta... 4 Tips...

Läs mer

Inläggningsdatum: Kl: Hemgångsdatum:

Inläggningsdatum: Kl: Hemgångsdatum: Till dig Medicinsk som ska patientinformation få knäprotes Inläggningsdatum: Kl: Hemgångsdatum: Uppdaterad 215-01-08 1 (12) Innehåll Inför operationen... 3 Inskrivningsbesök... 3 Dusch inför operationen...

Läs mer

HÖFTLEDSPROTES PATIENTINFORMATION

HÖFTLEDSPROTES PATIENTINFORMATION HÖFTLEDSPROTES PATIENTINFORMATION Inläggningsdatum: kl. Måldatum hemgång: INFÖR OPERATIONEN Inför din planerade operation kommer du på ett eller två besök hos planeringssköterska eller läkare för samtal,

Läs mer

Till dig som ska opereras på Ortopedkliniken

Till dig som ska opereras på Ortopedkliniken Till dig som ska opereras på Ortopedkliniken och som inte bor i Stockholms län DEN NYA TIDENS SPECIALISTVÅRD VARMT VÄLKOMMEN TILL ORTOPEDKLINIKEN DIN DELAKTIGHET. Alla har rätt att få en bra och modern

Läs mer

Till dig som ska opereras på Ortopedkliniken

Till dig som ska opereras på Ortopedkliniken Till dig som ska opereras på Ortopedkliniken DEN NYA TIDENS SPECIALISTVÅRD VARMT VÄLKOMMEN TILL ORTOPEDKLINIKEN DIN DELAKTIGHET. Alla har rätt att få en bra och modern vård. Vår mission är att ge bättre

Läs mer

Till dig som ska opereras på Ortopedkliniken

Till dig som ska opereras på Ortopedkliniken Till dig som ska opereras på Ortopedkliniken Datum: Tid: Övrigt: DEN NYA TIDENS SPECIALISTVÅRD VÄLKOMMEN TILL DEN NYA TIDENS SPECIALISTVÅRD. DIN DELAKTIGHET. Vår filosofi är att alltid ge ett professionellt,

Läs mer

Till dig som ska opereras på Ortopedkliniken

Till dig som ska opereras på Ortopedkliniken Till dig som ska opereras på Ortopedkliniken och som inte bor i Stockholms län Datum: Tid: Övrigt: DEN NYA TIDENS SPECIALISTVÅRD VÄLKOMMEN TILL DEN NYA TIDENS SPECIALISTVÅRD. DIN DELAKTIGHET. Vår filosofi

Läs mer

Till dig som ska genomgå en operation på Dagoperation/Avdelning 49 Ortopedkliniken

Till dig som ska genomgå en operation på Dagoperation/Avdelning 49 Ortopedkliniken Till dig som ska genomgå en operation på Dagoperation/Avdelning 49 Ortopedkliniken Datum: Tid: Övrigt: DEN NYA TIDENS SPECIALISTVÅRD VÄLKOMMEN TILL DEN NYA TIDENS SPECIALISTVÅRD. DIN DELAKTIGHET. Vår filosofi

Läs mer

TILL DIG SOM VÅRDAS AKUT

TILL DIG SOM VÅRDAS AKUT TILL DIG SOM VÅRDAS AKUT Välkommen till oss Inom verksamhetsområde Ortopedi har vi stor erfarenhet av att behandla sjukdomar och skador i rörelseorganen. Vårt mål är alltid att med god omvårdnad och rehabilitering

Läs mer

Till dig som ska genomgå en höftplastik operation på Ortopedkliniken

Till dig som ska genomgå en höftplastik operation på Ortopedkliniken Till dig som ska genomgå en höftplastik operation på Ortopedkliniken DEN NYA TIDENS SPECIALISTVÅRD VARMT VÄLKOMMEN TILL ORTOPEDKLINIKEN DIN DELAKTIGHET. Alla har rätt att få en bra och modern vård. Vår

Läs mer

Till dig som ska genomgå en knäplastik operation på Ortopedkliniken

Till dig som ska genomgå en knäplastik operation på Ortopedkliniken Till dig som ska genomgå en knäplastik operation på Ortopedkliniken Datum: Tid: Övrigt: DEN NYA TIDENS SPECIALISTVÅRD VÄLKOMMEN TILL DEN NYA TIDENS SPECIALISTVÅRD. DIN DELAKTIGHET. Vår filosofi är att

Läs mer

Till dig som ska genomgå en höftplastik operation på Ortopedkliniken

Till dig som ska genomgå en höftplastik operation på Ortopedkliniken Till dig som ska genomgå en höftplastik operation på Ortopedkliniken Datum: Tid: Övrigt: DEN NYA TIDENS SPECIALISTVÅRD VÄLKOMMEN TILL DEN NYA TIDENS SPECIALISTVÅRD. DIN DELAKTIGHET. Vår filosofi är att

Läs mer

PATIENTINFORMATION RYGG

PATIENTINFORMATION RYGG PATIENTINFORMATION RYGG Ortopedkliniken Länssjukhuset Halmstad Carl Öhlund 09-09-18 RYGGSMÄRTOR smärtor drabbas nästan alla av vid något tillfälle i livet. Besvären är i de flesta fall övergående, men

Läs mer

1. ta STÖD. 2. träna 3. HÅLL KOLL

1. ta STÖD. 2. träna 3. HÅLL KOLL Efter operationen Efter operationen svullnar knät och musklerna däromkring. Hur länge svullnaden varar varierar från person till person. För att motverka svullnaden är det väldigt viktigt att du rör på

Läs mer

Till dig som ska genomgå operation av din fot i dagkirurgi

Till dig som ska genomgå operation av din fot i dagkirurgi Till dig som ska genomgå operation av din fot i dagkirurgi Välkommen till den dagkirurgiska operationsavdelningen vid Akademiska sjukhuset På dagkirurgiska operationsavdelningen görs operationer som inte

Läs mer

Höftprotes. Höftfraktur som opererats med höftprotes ( främre snitt ) Patientinformation från CKOC/ortopedkliniken/Linköping

Höftprotes. Höftfraktur som opererats med höftprotes ( främre snitt ) Patientinformation från CKOC/ortopedkliniken/Linköping Höftprotes Patientinformation från CKOC/ortopedkliniken/Linköping Höftfraktur som opererats med höftprotes ( främre snitt ) Vad är en höftfraktur? Med höftfraktur menas ett brott i övre delen av lårbenet.

Läs mer

Information till dig som har opererats för höftfraktur

Information till dig som har opererats för höftfraktur Information till dig som har opererats för höftfraktur Höftfraktur Den här informationen vänder sig till dig som har ramlat och brutit höften. Namn:... Operationsmetod:... Operationsdag:... Operationsläkare:...

Läs mer

Information till dig som opererats med höftprotes efter en höftfraktur

Information till dig som opererats med höftprotes efter en höftfraktur Information till dig som opererats med höftprotes efter en höftfraktur Höftfraktur Den här informationen vänder sig till dig som har fått en höftprotes. Namn:... Operationsmetod:... Operationsdag:...

Läs mer

PATIENTINFORMATION VID HÖFTPROTESOPERATION

PATIENTINFORMATION VID HÖFTPROTESOPERATION PATIENTINFORMATION VID HÖFTPROTESOPERATION (Bakre snitt) 2013-07-16 1 Information vid planerad höftprotesoperation Vid operationen ersätts den sjuka leden med en protes som består av en metallkula med

Läs mer

Patientinformation om Din operation efter höftfraktur

Patientinformation om Din operation efter höftfraktur Länskliniken Ortopedi Gällivare sjukhus 0970-148 80 Piteå älvdals sjukhus 0911-755 42 Sunderby sjukhus 0920-28 39 91 Patientinformation om Din operation efter höftfraktur Du har opererats för: Datum.Operatör.

Läs mer

Information till Dig som ska få en knäledsprotes. Den friska knäleden

Information till Dig som ska få en knäledsprotes. Den friska knäleden Länskliniken Ortopedi Ansvarig: Tomas Isaksson öl Godkänd:Anders Sundelin Datum:20090601 Information till Dig som ska få en knäledsprotes Den friska knäleden I knäleden möts tre ben; lårbenet, underbenet

Läs mer

Information inför din. knäoperation. Välkommen till Nyköpings Lasarett

Information inför din. knäoperation. Välkommen till Nyköpings Lasarett Information inför din knäoperation Välkommen till Nyköpings Lasarett Innehållsförteckning Sida Allmän information Allmän information 3 Om knäleden 5 Att förbereda inför din operation 6 När du ligger på

Läs mer

Operation vid instabil knäskål (MPFL-plastik)

Operation vid instabil knäskål (MPFL-plastik) Operation vid instabil knäskål (MPFL-plastik) Knäskålen Då man böjer och sträcker på knäet löper knäskålen (patella) i en fåra i lårbenet. Knäskålens funktion är att förbättra kraften vid sträckning i

Läs mer

Kotfraktur. www.regionostergotland.se. Patientinformation från verksamhet CKOC/Ryggkliniken/Linköping. Revisionsdatum 2015-11-26

Kotfraktur. www.regionostergotland.se. Patientinformation från verksamhet CKOC/Ryggkliniken/Linköping. Revisionsdatum 2015-11-26 Kotfraktur Patientinformation från verksamhet CKOC/Ryggkliniken/Linköping Innehåll Vad innebär korsettbehandling?... 3 Vad görs vid en operation?...3 Förväntat resultat...4 Smärtlindring...4 På avdelningen...4

Läs mer

FRÖLUNDA SPECIALISTSJUKHUS Ortopedmottagningen. Till dig som ska opereras på. Ortopedmottagningen. Doknr 2845 Ver 1

FRÖLUNDA SPECIALISTSJUKHUS Ortopedmottagningen. Till dig som ska opereras på. Ortopedmottagningen. Doknr 2845 Ver 1 FRÖLUNDA SPECIALISTSJUKHUS Ortopedmottagningen Till dig som ska opereras på Ortopedmottagningen Doknr 2845 Ver 1 Välkommen till Frölunda Specialistsjukhus! I broschyren finner du information om hur du

Läs mer

ÖREBRO LÄNS LANDSTING Karlskoga lasarett. Att få ny axelled Patientinformation

ÖREBRO LÄNS LANDSTING Karlskoga lasarett. Att få ny axelled Patientinformation ÖREBRO LÄNS LANDSTING Karlskoga lasarett Att få ny axelled Patientinformation Information till dig som ska genomgå operation av axelled Allmän information I detta häfte informerar vi och ger råd till dig

Läs mer

PATIENTINFORMATION KNÄPROTES

PATIENTINFORMATION KNÄPROTES PATIENTINFORMATION KNÄPROTES Länssjukhuset, Halmstad Anders Wykman 2009-08-17 035-13 12 55 VARFÖR FÅR MAN KNÄARTROS? Artros är vanligare hos äldre än hos yngre och vanligare hos kvinnor än hos män. Forskarna

Läs mer

PATIENTINFORMATION - till dig som ska opereras vid ortopedkliniken, Gävle sjukhus

PATIENTINFORMATION - till dig som ska opereras vid ortopedkliniken, Gävle sjukhus PATIENTINFORMATION - till dig som ska opereras vid ortopedkliniken, Gävle sjukhus Allmän information regiongavleborg.se Det är naturligt att känna oro inför en operation Allt går bättre om man är väl förberedd

Läs mer

Patientinformation från CKOC/ortopedkliniken/Linköping

Patientinformation från CKOC/ortopedkliniken/Linköping Höftfraktur Patientinformation från CKOC/ortopedkliniken/Linköping Höftfraktur Med höftfraktur menas ett brott i övre delen av lårbenet. En höftfraktur orsakas oftast av att man faller mot denna del av

Läs mer

Informationshäfte till dig som ska opereras dagkirurgiskt vid Verksamhetsområde Ortopedi Malmö

Informationshäfte till dig som ska opereras dagkirurgiskt vid Verksamhetsområde Ortopedi Malmö Informationshäfte till dig som ska opereras dagkirurgiskt vid Verksamhetsområde Ortopedi Malmö Denna broschyr innehåller viktig information inför och efter din operation. Välkommen till Verksamhetsområde

Läs mer

Axelledsprotes. Region Skåne. Patientinformation. Axelledsprotes

Axelledsprotes. Region Skåne. Patientinformation. Axelledsprotes Axelledsprotes Patientinformation Region Skåne Axelledsprotes 1 Denna broschyr är framtagen av Ortopediska kliniken, Skånes universitetssjukhus 2 Axelledsprotes Innehåll Inledning... 4 Före operationen...

Läs mer

På universitetssjukhuset i Örebro utförs omkring 150 knäprotesoperationer per år.

På universitetssjukhuset i Örebro utförs omkring 150 knäprotesoperationer per år. Allmän information På universitetssjukhuset i Örebro utförs omkring 150 knäprotesoperationer per år. Det är naturligt att känna sig orolig inför en operation. Oron kan minskas och tillfrisknandet påskyndas

Läs mer

Information till dig som opererats med höftprotes efter en höftfraktur

Information till dig som opererats med höftprotes efter en höftfraktur Information till dig som opererats med höftprotes efter en höftfraktur Höftfraktur Den här informationen vänder sig till dig som har fått en höftprotes. Namn:... Operationsmetod:... Operationsdag:...

Läs mer

Information till patient och närstående Hej och välkommen till avdelning 12-25

Information till patient och närstående Hej och välkommen till avdelning 12-25 Information till patient och närstående Hej och välkommen till avdelning 12-25 Lite bra att veta.. 1 Beskrivning av avdelningen Avdelning 12-25 har 33 vårdplatser och därtill tillkommer 3 vårdplatser på

Läs mer

TILL DIG SOM SKA GENOMGÅ EN PLANERAD OPERATION...

TILL DIG SOM SKA GENOMGÅ EN PLANERAD OPERATION... TILL DIG SOM SKA GENOMGÅ EN PLANERAD OPERATION... Sammanhållen journalföring I journalerna finns hela din vårdhistora samlad men vård som du fått hos en vårdgivare syns inte per automatik hos en annan.

Läs mer

Information till vuxna patienter inför halsmandeloperation

Information till vuxna patienter inför halsmandeloperation Information till vuxna patienter inför halsmandeloperation Tanken med denna information är att ni som får era halsmandlar opererade ska må så bra som möjligt efter operationen och återgå till normal kost

Läs mer

PATIENTINFORMATION HÖFTPROTES

PATIENTINFORMATION HÖFTPROTES PATIENTINFORMATION HÖFTPROTES Länssjukhuset, Halmstad Anders Wykman 2009-08-17 035-13 12 55 KONSTGJORD HÖFTLED - HÖFTLEDSPROTES Normalt är ledytorna i höftleden, det vill säga lårbenshuvudet och ledskålen,

Läs mer

Information inför operation höftprotes

Information inför operation höftprotes Information inför operation höftprotes Allmän information Du skall genomgå en operation på grund av artros (ledsvikt/ledbroskssjukdom) i din höftled. Du kommer att få en protes där ledskålen i bäckenet

Läs mer

Välkommen till Dagkirurgiska enheten! I denna broschyr finns viktig information inför din operation.

Välkommen till Dagkirurgiska enheten! I denna broschyr finns viktig information inför din operation. Välkommen till Dagkirurgiska enheten! I denna broschyr finns viktig information inför din operation. Dagkirurgi innebär att du går hem samma dag som du blir opererad. Ring till dagkirurgiska enheten närmaste

Läs mer

Länskliniken Ortopedi Ansvarig: Jan Viklund överläkare Godkänd:Anders Sundelin Datum: Information till dig som ska få en knäledsprotes.

Länskliniken Ortopedi Ansvarig: Jan Viklund överläkare Godkänd:Anders Sundelin Datum: Information till dig som ska få en knäledsprotes. Länskliniken Ortopedi Ansvarig: Jan Viklund överläkare Godkänd:Anders Sundelin Datum: 2016-08-22 Information till dig som ska få en knäledsprotes. Den nya knäleden 2 Operation: Vid en knäledsplastik ersätts

Läs mer

Information från Ortopedkliniken

Information från Ortopedkliniken Knäprotes Information från Ortopedkliniken Mars 2010 Information inför planerad knäprotesoperation. Informationen vänder sig främst till dig som står på väntelista för att en läkare skall bedöma om du

Läs mer

ÖREBRO LÄNS LANDSTING. Karlskoga lasarett. Att få ny knäled. - Patientinformation

ÖREBRO LÄNS LANDSTING. Karlskoga lasarett. Att få ny knäled. - Patientinformation ÖREBRO LÄNS LANDSTING Karlskoga lasarett Att få ny knäled - Patientinformation Information till dig som ska genomgå operation av knäleden Allmän information I detta häfte informerar och ger vi råd till

Läs mer

Till dig som skall Genomgå Endovaskulär behandling av aortaaneurysm

Till dig som skall Genomgå Endovaskulär behandling av aortaaneurysm Till dig som skall Genomgå Endovaskulär behandling av aortaaneurysm Information till patient & närstående Dokumentet är skapat 2012-06-19 och är giltigt ett år från detta datum. Välkommen till Kärlkirurgen

Läs mer

Information inför operation höftprotes

Information inför operation höftprotes Information inför operation höftprotes Allmän information Du skall genomgå en operation på grund av artros (ledsvikt/ledbroskssjukdom) i din höftled. Du kommer att få en protes där ledskålen i bäckenet

Läs mer

Diskbråck/spinal stenos

Diskbråck/spinal stenos PATIENTINFORMATION - till dig som ska opereras för Diskbråck/spinal stenos regiongavleborg.se Det är naturligt att känna oro inför en operation Allt går bättre om man är väl förberedd och informerad.

Läs mer

PATIENTINFORMATION. - till dig som ska opereras med HÖFTPROTES. regiongavleborg.se

PATIENTINFORMATION. - till dig som ska opereras med HÖFTPROTES. regiongavleborg.se PATIENTINFORMATION - till dig som ska opereras med HÖFTPROTES regiongavleborg.se Det är naturligt att känna oro inför en operation. Allt går bättre om man är väl förberedd och informerad. Det är därför

Läs mer

Information till Dig som ska få en knäledsprotes. Den friska knäleden

Information till Dig som ska få en knäledsprotes. Den friska knäleden Länskliniken Ortopedi Ansvarig: Jan Viklund bitr öl Godkänd:Anders Sundelin Datum:20120426 Information till Dig som ska få en knäledsprotes Den friska knäleden I knäleden möts tre ben; lårbenet, underbenet

Läs mer

Välkommen till Dagkirurgiska enheten!

Välkommen till Dagkirurgiska enheten! Välkommen till Dagkirurgiska enheten! Dagkirurgi innebär att du går hem samma dag som du blir opererad. Ring till dagkirurgiska enheten närmaste vardagen före din operationsdag för att få den tid du skall

Läs mer

OPERERAS INFORMATION TILL DIG SOM SKA. VÄLKOmMEN TILL VÅRDAVDELNING 72

OPERERAS INFORMATION TILL DIG SOM SKA. VÄLKOmMEN TILL VÅRDAVDELNING 72 OPERERAS INFORMATION TILL DIG SOM SKA VÄLKOmMEN TILL VÅRDAVDELNING 72 Välkommen till vårdavdelning 72 Den här broschyren innehåller information om just din operation. När du har läst broschyren hoppas

Läs mer

VÄLKOMMEN. Information till dig som ska opereras på STOCKHOLM SPINE CENTER

VÄLKOMMEN. Information till dig som ska opereras på STOCKHOLM SPINE CENTER VÄLKOMMEN Information till dig som ska opereras på STOCKHOLM SPINE CENTER 2 Innehållsförteckning sid: Innehållsförteckning 3 Välkommen 4 Hur Du själv kan förbereda dig 5 Ordna hemma 5 Vissa läkemedel måste

Läs mer

Obesitaskirurgi. efter operationen. Ersta sjukhus en del av Ersta diakoni

Obesitaskirurgi. efter operationen. Ersta sjukhus en del av Ersta diakoni Obesitaskirurgi efter operationen Ersta sjukhus en del av Ersta diakoni Smärtlindring Värk och smärta från operationsområdet brukar kvarstå cirka en vecka för att sedan avta. Värk från axlar kan sitta

Läs mer

ÖREBRO LÄNS LANDSTING Karlskoga lasarett. Spinal stenos i ländryggen Information till dig som ska genomgå operation

ÖREBRO LÄNS LANDSTING Karlskoga lasarett. Spinal stenos i ländryggen Information till dig som ska genomgå operation ÖREBRO LÄNS LANDSTING Karlskoga lasarett Spinal stenos i ländryggen Information till dig som ska genomgå operation Information till dig som skall genomgå operation av spinal stenos i ländryggen Allmän

Läs mer

TILL DIG SOM SKA. Övernatta PÅ HÄSSLEHOLMS SJUKHUS

TILL DIG SOM SKA. Övernatta PÅ HÄSSLEHOLMS SJUKHUS TILL DIG SOM SKA Övernatta PÅ HÄSSLEHOLMS SJUKHUS TILL DIG SOM SKA OPERERAS OCH STANNA KVAR PÅ SJUKHUSET NÅGON DAG Före din operation kommer du till preoperativa mottagningen. Du får en kallelse hemskickad

Läs mer

Knäledsplastik. Knäleden

Knäledsplastik. Knäleden Knäledsplastik Knäleden Knäleden är leden mellan lårben, underben och knäskål och är en så kallad gångjärnsled. Ledytorna är klädda med ledbrosk och glider lätt mot varandra. Mellan lår- och underben finns

Läs mer

Information inför din. höftoperation. Välkommen till Nyköpings lasarett

Information inför din. höftoperation. Välkommen till Nyköpings lasarett Information inför din höftoperation Välkommen till Nyköpings lasarett Innehållsförteckning Sida Allmän information Allmän information 3 Om höftleden 5 Att förbereda inför din höftoperation 6 När du ligger

Läs mer

Till dig som ska opereras på centraloperation

Till dig som ska opereras på centraloperation FRÖLUNDA SPECIALISTSJUKHUS Ortopedmottagningen Till dig som ska opereras på centraloperation Hem samma dag (dagkirurgi) Stanna över natt Doknr 2839 Ver 1 Välkommen till Frölunda Specialistsjukhus! I broschyren

Läs mer

Information till dig som ska opereras

Information till dig som ska opereras Information till dig som ska opereras Välkommen till dagkirurgiska enhetens mottagning i Ljungby Vårt mål är att ge dig bästa möjliga vård och omhändertagande inför, under och efter din operation. Din

Läs mer

Robotassisterad radikal prostatektomi

Robotassisterad radikal prostatektomi Robotassisterad radikal prostatektomi Inskrivningsdagen Under dagen träffar du: Samordnaren som tar emot på avdelningen Sjuksköterskan som informerar dig om vad som ska ske under vårdtiden. Avdelningsläkaren

Läs mer

Margretelundskliniken Ortopedi & Idrottsmedicin. Din Operationsdag

Margretelundskliniken Ortopedi & Idrottsmedicin. Din Operationsdag Margretelundskliniken Ortopedi & Idrottsmedicin Din Operationsdag I Hemmet DESCUTANTVÄTT, FASTA, LÄKEMEDEL Det är viktigt att du läser igenom dokumentet Förberedelser inför din operation och att du följt

Läs mer

På Universitetssjukhuset i Örebro utförs närmare 200 höftprotesoperationer per år.

På Universitetssjukhuset i Örebro utförs närmare 200 höftprotesoperationer per år. Allmän information På Universitetssjukhuset i Örebro utförs närmare 200 höftprotesoperationer per år. Det är naturligt att känna sig orolig inför en operation. Oron kan minskas och tillfrisknandet påskyndas

Läs mer

Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Välkommen till Kardiologisk Vårdavdelning 13 Information till patient och närstående

Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Välkommen till Kardiologisk Vårdavdelning 13 Information till patient och närstående Sahlgrenska Universitetssjukhuset Välkommen till Kardiologisk Vårdavdelning 13 Information till patient och närstående Välkommen till Kardiologisk Vårdavdelning 13 Område 6 Med detta informationshäfte

Läs mer

Till dig som patient. Inför operation vid misstänkt eller konstaterad vulvacancer

Till dig som patient. Inför operation vid misstänkt eller konstaterad vulvacancer Till dig som patient Inför operation vid misstänkt eller konstaterad vulvacancer Med ett besked om misstänkt eller konstaterad cancer kommer oftast en rad olika frågor, tankar och känslor. I denna folder

Läs mer

kärlopereras i ljumske/ ben

kärlopereras i ljumske/ ben Till dig som skall kärlopereras i ljumske/ ben Information till patient och närstående Dokumentet är skapat 2012-06-19 och är giltigt ett år från detta datum. Välkommen till Kärlkirurgen på Sahlgrenska

Läs mer

Artroskopi knäled. Anatomi. Varför artroskoperar man knäleden? Meniskskada. Symptom 2015-08-10/JF

Artroskopi knäled. Anatomi. Varför artroskoperar man knäleden? Meniskskada. Symptom 2015-08-10/JF Artroskopi knäled Anatomi Knät består av lårben, underben samt knäskål. Lår- och underben samt knäskålen är beklätt av brosk som fungerar som glidyta samt stötabsorbent. Mellan lårben och underben ligger

Läs mer

Information till dig som ska operera bort dina halsmandlar, tonsiller

Information till dig som ska operera bort dina halsmandlar, tonsiller Information till dig som ska operera bort dina halsmandlar, tonsiller Vad har halsmandlarna för funktion? Halsmandlarna (tonsillerna) är en del av kroppens immunförsvar. Störst betydelse har halsmandlarna

Läs mer

opereras för förträngning i halspulsådern

opereras för förträngning i halspulsådern Till dig som skall opereras för förträngning i halspulsådern Information till patient & närstående Dokumentet är skapat 2012-06-01 och är giltigt ett år från detta datum. Välkommen till Kärlkirurgen på

Läs mer

Välkommen till Fyrklövern Ett boende för korttidsvård och platser i särskilt boende

Välkommen till Fyrklövern Ett boende för korttidsvård och platser i särskilt boende Välkommen till Fyrklövern Ett boende för korttidsvård och platser i särskilt boende Toftaängen Detta är Fyrklövern! På Fyrklövern finns 16 platser avsedda för korttidsvård såsom rehabilitering, växelvård

Läs mer

Efter artroskopin. www.medcentrum.se

Efter artroskopin. www.medcentrum.se Efter artroskopin www.medcentrum.se Du har i dag genomgått en knäledsartroskopi på grund av dina besvär. De fynd som gjordes vid ingreppet kan du se och läsa om på andra sidan. Du får också där beskrivet

Läs mer

KNÄPROTES i Hudiksvall

KNÄPROTES i Hudiksvall PATIENTINFORMATION Till dig som ska opereras med KNÄPROTES i Hudiksvall regiongavleborg.se Det är naturligt att känna oro inför en operation. Allt går bättre om man är väl förberedd och informerad. Det

Läs mer

Information inför din knäoperation

Information inför din knäoperation Information inför din knäoperation OBS! Faktorer som kan påverka din operation Om du har något av nedanstående, vänligen kontakta oss för konsultation. Telefonrådgivning vardagar kl 8 12 tel 08-546 20

Läs mer

ÖREBRO LÄNS LANDSTING Karlskoga lasarett. Diskbråck i ländryggen Information till dig som ska genomgå operation

ÖREBRO LÄNS LANDSTING Karlskoga lasarett. Diskbråck i ländryggen Information till dig som ska genomgå operation ÖREBRO LÄNS LANDSTING Karlskoga lasarett Diskbråck i ländryggen Information till dig som ska genomgå operation Information till dig som skall genomgå operation av diskbråck i ländryggen Allmän information

Läs mer

Artroskopisk rotatorkuffsutur

Artroskopisk rotatorkuffsutur Artroskopisk rotatorkuffsutur Axelleden Axelleden är en så kallad kulled där skulderbladets ledskål ledar mot överarmsbenets huvud. Leden är den mest flexibla av kroppens leder och stabiliseras främst

Läs mer

OPERATION MED DISKPROTES I LÄNDRYGGEN

OPERATION MED DISKPROTES I LÄNDRYGGEN OPERATION MED DISKPROTES I LÄNDRYGGEN Varför utförs diskprotesoperation? Diskprotesoperation i ländryggen utförs pga. långvarig rörelse- och belastningsutlöst smärta (segmentell rörelsesmärta), där orsaken

Läs mer

VID DAGKIRURGISKT CENTRUM

VID DAGKIRURGISKT CENTRUM VIKTIG INFORMATION TILL DIG SOM SKA GENOMGÅ EN UROLOGISK OPERATION VID DAGKIRURGISKT CENTRUM och få eftervård på avdelning 65 2 Välkommen till Urologiska kliniken och Dagkirurgiskt Centrum Vid de flesta

Läs mer

ÖREBRO LÄNS LANDSTING. Karlskoga lasarett. Höftfraktur. Information till dig som ska opereras

ÖREBRO LÄNS LANDSTING. Karlskoga lasarett. Höftfraktur. Information till dig som ska opereras ÖREBRO LÄNS LANDSTING Karlskoga lasarett Höftfraktur Information till dig som ska opereras 2 Personlig information Du har opererats för:. Operationsdatum:.. Operationsmetod:.. Opererande läkare: Sjukgymnast:

Läs mer

Nyckelben Skulderblad. Överarmsben

Nyckelben Skulderblad. Överarmsben Axelledsplastik Axelleden Axelleden är en så kallad kulled där skulderbladets ledskål ledar mot överarmsbenets huvud. Leden är den mest flexibla av kroppens leder och stabiliseras främst av fyra korta

Läs mer

Information till närstående

Information till närstående Information till närstående Tanken med den här informationen är att ge råd så att ditt barn ska må så bra som möjligt efter halsmandeloperationen och kunna återgå till normal kost och normala aktiviteter

Läs mer

PLANERAD KNÄ- PROTESOPERATION

PLANERAD KNÄ- PROTESOPERATION TILL DIG SOM SKA GENOMGÅ EN PLANERAD KNÄ- PROTESOPERATION... Sammanhållen journalföring Genom Patientdatalagen kan nu flera vårdgivare läsa uppgifter i dina journaler. Det kallas sammanhållen journalföring

Läs mer

Information av arbetsterapeut och sjukgymnast till dig som ska få en ny höftled

Information av arbetsterapeut och sjukgymnast till dig som ska få en ny höftled Sjukgymnast & arbetsterapeut tjänstgörande vid Ortopedklinken NLL Ansvarig för uppdatering; Kristina Larsson, Birgitta Frohm Godkänd av Anders Sundelin/Verksamhetschef Ortopedi Uppdaterad 2007-06-20 Information

Läs mer

till dig som ska opereras för Gallsten

till dig som ska opereras för Gallsten till dig som ska opereras för Gallsten Information till dig som ska opereras för gallsten Varför bildas gallsten? Gallan bildas i levern och når via den djupa gallgången sin lagringsplats, gallblåsan,

Läs mer

Höftledsplastik Höftleden

Höftledsplastik Höftleden Höftledsplastik Höftleden Höftleden är en så kallad kulled och består av en ledkula (ledhuvudet på lårbenet) och en ledskål (ledpannan i bäckenbenet). Leden omges av flera starka ledband och muskler som

Läs mer

Behåll detta häfte så att du kan titta i det vid behov. Märk det gärna med ditt namn.

Behåll detta häfte så att du kan titta i det vid behov. Märk det gärna med ditt namn. 1 Behåll detta häfte så att du kan titta i det vid behov. Märk det gärna med ditt namn. Detta häfte tillhör: TELEFONNUMMERLISTA Sjukhusets namn: Växel: Ortopedmottagningen: Vårdavdelningen: Sjukgymnastiken:

Läs mer

ortopediska kliniken hässleholm-kristianstad-ystad Till dig som ska övernatta på Hässleholms sjukhus

ortopediska kliniken hässleholm-kristianstad-ystad Till dig som ska övernatta på Hässleholms sjukhus ortopediska kliniken hässleholm-kristianstad-ystad Till dig som ska övernatta på Hässleholms sjukhus Broschyren är utformad av medarbetare på Ortopediska kliniken Hässleholm-Kristanstad -Ystad. Faktagranskad

Läs mer

Kirurgi. Till dig som ska genomgå en kirurgisk eller urologisk operation på Alingsås lasarett. (Slutenvård) Inläggnings datum: Operations datum:

Kirurgi. Till dig som ska genomgå en kirurgisk eller urologisk operation på Alingsås lasarett. (Slutenvård) Inläggnings datum: Operations datum: Ta med denna broschyr vid inskrivning & inläggning! Kirurgi (Slutenvård) Till dig som ska genomgå en kirurgisk eller urologisk operation på Alingsås lasarett Inläggnings datum: Operations datum: 2 Innehållsförteckning

Läs mer

INFORMATION TILL DIG SOM SKA STELOPERERAS (FUSION) I LÄNDRYGGEN PÅ GRUND AV RYGGSMÄRTA

INFORMATION TILL DIG SOM SKA STELOPERERAS (FUSION) I LÄNDRYGGEN PÅ GRUND AV RYGGSMÄRTA INFORMATION TILL DIG SOM SKA STELOPERERAS (FUSION) I LÄNDRYGGEN PÅ GRUND AV RYGGSMÄRTA Allmänt Ryggraden består av sju halskotor, tolv bröstkotor och fem ländkotor, samt korsrygg och svansben (figur 1).

Läs mer

Välkommen till Operationsenheten Lasarettet Trelleborg. Patientinformation. Dagkirurgisk Verksamhet

Välkommen till Operationsenheten Lasarettet Trelleborg. Patientinformation. Dagkirurgisk Verksamhet Välkommen till Operationsenheten Lasarettet Trelleborg Patientinformation Dagkirurgisk Verksamhet Ring klockan 15.00-16.00 två vardagar före din operationsdag på telefonnummer 0410 555 03 för att få veta

Läs mer

Välkommen. till Storören, korttidsplats och rehabilitering. Uppdaterad 2011-04-08. Design och layout: Marie-Louise Bescher

Välkommen. till Storören, korttidsplats och rehabilitering. Uppdaterad 2011-04-08. Design och layout: Marie-Louise Bescher Välkommen till Storören, korttidsplats och rehabilitering Uppdaterad 2011-04-08 Design och layout: Marie-Louise Bescher I 2000-talets Karlskrona skall äldreomsorgen präglas av valfrihet. Alla skall kunna

Läs mer

Till dig som patient. Inför operation vid livmoderhalscancer

Till dig som patient. Inför operation vid livmoderhalscancer Till dig som patient Inför operation vid livmoderhalscancer Med ett cancerbesked kommer oftast en rad olika frågor, tankar och känslor. I denna folder har vi samlat lite information och svar på de vanligaste

Läs mer

Välkommen till Infektion vid Östra sjukhuset!

Välkommen till Infektion vid Östra sjukhuset! Välkommen till Infektion vid Östra sjukhuset! Till Dig som är patient eller närstående på Infektion Visitkort Välkommen! Du är inlagd på avdelning: 3 Till dina närstående Meddela dina närstående så fort

Läs mer

PATIENTINFORMATION. Gävle. - till dig som ska opereras med KNÄPROTES. regiongavleborg.se

PATIENTINFORMATION. Gävle. - till dig som ska opereras med KNÄPROTES. regiongavleborg.se PATIENTINFORMATION - till dig som ska opereras med KNÄPROTES Gävle regiongavleborg.se Det är naturligt att känna oro inför en operation. Allt går bättre om man är väl förberedd och informerad. Det är därför

Läs mer

Information inför din knäoperation

Information inför din knäoperation Information inför din knäoperation Namn Foto: www.fotoakuten.se Besök hos narkosläkare (350 kr, högkostnadskort gäller) Dag och tid Informationsmöte med sjukgymnast och sjuksköterska (kostnadsfritt) Dag

Läs mer

Till dig som har höftledsartros

Till dig som har höftledsartros Till dig som har höftledsartros Nu kan han inte skylla på sin höft i alla fall DEN NYA TIDENS SPECIALISTVÅRD Tillbaka till ett mer aktivt liv. Att ha ont i höften påverkar din livssituation på många sätt.

Läs mer

till dig som är patient och närstående på Vårdavdelning 083-084

till dig som är patient och närstående på Vårdavdelning 083-084 till dig som är patient och närstående på Vårdavdelning 083-084 VÄLKOMMEN TILL VÅRDAVDELNING 083-084 Vi är en ortopedkirurgisk avdelning för främst akuta skador och sjukdomar i skelett, muskler, ledband

Läs mer

information till barn/ungdomar/närstående Inför sövning den / 20 på dagoperation, centralsjukhuset Kristianstad

information till barn/ungdomar/närstående Inför sövning den / 20 på dagoperation, centralsjukhuset Kristianstad information till barn/ungdomar/närstående Inför sövning den / 20 på dagoperation, centralsjukhuset Kristianstad Förberedelser inför operation För information inför operation besök eller ring oss några

Läs mer

Kommunens Rehabiliteringsavdelning

Kommunens Rehabiliteringsavdelning Kommunens Rehabiliteringsavdelning (KRA) KOMMUNENS REHABILITERINGSAVDELNING (KRA) Vård och omsorg Välkommen till KRA rehabilitering och vardagsträning Du har av din biståndshandläggare blivit beviljad

Läs mer

Till Dig som skall få en knäledsprotes

Till Dig som skall få en knäledsprotes Till Dig som skall få en knäledsprotes Innehållsförteckning INFÖR OPERATIONEN Förundersökning.. 4 En tobaksfri information... 5 Hjälpmedel 5 På ortopedavdelningen. 6 Att tänka på.. 7 Duschinformation.

Läs mer

Dagkirurgisk ryggoperaton

Dagkirurgisk ryggoperaton Dagkirurgisk ryggoperaton Patientinformation från verksamhet CKOC/Ryggkliniken/Linköping Denna broschyr skall läsas inför och tas med till inskrivningsbesöket och operation. Diskbråck... 3 Diskbråcksoperation...

Läs mer

Välkommen till avdelning 53 Information till patient och närstående

Välkommen till avdelning 53 Information till patient och närstående Sahlgrenska Universitetssjukhuset Välkommen till avdelning 53 Information till patient och närstående VÄLKOMMEN Denna information är tänkt som en vägledning för dig under ditt besök hos oss. Är det något

Läs mer

ÖREBRO LÄNS LANDSTING. Karlskoga lasarett. Hallux valgus och Hammartå. - Patientinformation

ÖREBRO LÄNS LANDSTING. Karlskoga lasarett. Hallux valgus och Hammartå. - Patientinformation ÖREBRO LÄNS LANDSTING Karlskoga lasarett Hallux valgus och Hammartå - Patientinformation Innehåll Hallux valgus Sidan 3 Hammartå Sidan 6 2 Information till dig som ska opereras för Hallux valgus eller

Läs mer

Kotfraktur Patientinformation från verksamhet CKOC/Ryggkliniken/Linköping

Kotfraktur Patientinformation från verksamhet CKOC/Ryggkliniken/Linköping Kotfraktur Patientinformation från verksamhet CKOC/Ryggkliniken/Linköping UTSKRIVNINGSKRITERIER Vid utskrivning förväntas du: ta på/av eventuell korsett självständigt klara att förflytta dig i och ur sängen

Läs mer