Drog och Alkoholpolicy

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Drog och Alkoholpolicy"

Transkript

1 Drog och Alkoholpolicy LUNDS NATION LUND Upprättad Rev Lunds Nation är en av Lunds tretton studentnationer. Lunds nation är en studiesocial sammanslutning av studenter, vars främsta syfte är att tillhandahålla bostäder, en utvecklande studiesocial miljö och en rikare fritid för studenterna i Lund. Lunds Nation har cirka 3500 medlemmar, varav cirka 600 är aktiva inom något av nationens utskott. Nationen bedriver en stor variation av verksamheter i form av restaurang- och klubbverksamhet, lunchservering och en bred samling kulturaktiviteter. 1. Beskrivning av verksamhet Nationens verksamhet som innefattar alkoholservering ser idag ut på följande sätt: På torsdagar och lördagar driver nationen traditionella studentsittningar mellan och Därefter körs diskoteksverksamhet igång som stänger Utöver detta har nationen sina traditionella sexmästerifester som oftast hålls på fredagskvällar och innefattar bl a. Novischfest, Gåsamiddag, Oktoberfest, Julfest, tjänstemannafester samt jazzklubben Stardust. 2. Syfte Syftet med en drog och alkoholpolicy för Lunds nation är att samla de bestämmelser som finns i lagar och förordningar samt oskrivna och skrivna inom nationen och fullt ut implementera dem i nationens verksamheter. Policyn är framtagen för att vara gedigen, hållbar, klar och precis. De övergripande målen skall genomsyra hela dokumentet. Dessa mål ska vara svåra att ändra, men detaljbestämmelser ska kunna ändras allt eftersom verksamheterna förändras. Genom att följa policyn så skall Lunds nations verksamheter bedrivas på ett sätt som är välkomnande, roligt, entusiasmerande, tryggt och stabilt. Syftet med policyn är inte att förhindra drickandet hos de studenter som arbetar inom nationen eller besöker oss som gäster. Meningen och målet är att drickandet sker på ett ansvarsfullt sätt och att de negativa effekterna och problemen av en överdriven alkoholkonsumtion belyses och förhindras. Det har alltid varit och det ska alltid vara roligt att besöka nationen. Hela policyn kan sammanfattas av detta stycke; Lunds nations alkoholverksamheter skall präglas av ett sunt förnuft, ingen sprithets eller överkonsumtion får förekomma. Lunds Nations verksamheter är till för att sprida glädje och trevnad i kombination med ansvarstagande och stabilitet. Ett sunt förhållningssätt till alkohol leder till minskade negativa effekter och förebygger skador. Lunds Nation tar kraftigt avstånd från alla slags illegala droger.

2 3. Utbildning Alla ansvariga för klubb, sittning och festverksamheterna skall ha genomgått den grundläggande alkoholutskänkningsutbildning (A-cert) som arrangeras av kommunen, AF, KK och LUS. Dessa ska även uppmuntras till att gå vidareutbildningen B-cert om plats finnes. Samtliga förmän ska bli uppmuntrade till att gå A-certsutbildningen då de ofta jobbar utanför sitt eget utskott. Det skall alltid finnas minst två personer i kuratelet som har genomgått den C- certifierande utbildningen som ges av organisationerna enligt ovan. Dessa personer skall också ha kännedom om alkohollagen och andra relevanta bestämmelser. Det övriga kuratelet ska uppmuntras till att även de genomgå C-certsutbildningen. Klubb-, sittnings- samt festförmännen ska se till att de som arbetar under kvällen (tjänstemännen) är insatta i alkoholpolicyn och innehar grundläggande kunskap om alkohollagen. 4. Utskänkning En lathund skall finnas uppsatt i barer, kök, garderober och andra ställen där den är väl synlig, alkoholpolicyn skall även finnas tillgänglig på dessa ställen. Den skall också aktivt kommuniceras både igenom de mediala kanaler såsom hemsida, tidning och radio som nationen har till förfogande men också genom diskussion och information mellan de aktiva på nationen. De aktiva som arbetar under kvällen skall neka gäster servering om det är uppenbart att de inte mår bra av mer alkohol. Definitionen på överdriven berusning är att gästen inte kan kontrollera sitt tal eller sina handlingar, att gästen uppträder olämpligt gentemot andra eller inte kan ta vara på sig själv. Utskänkningen skall följa alkohollagens bestämmelser om återhållsamhet, ordning och nykterhet. Alla aktiva ska vara insatta i de problem som pubverksamheten kan ge upphov till, exempelvis buller, fylla och ordningsproblem. Detta skall uppnås genom brev, möten och ständig dialog mellan de aktiva inom nationen. För att säkra kontinuitet och samarbete mellan grannationer, tillståndsmyndighet och polis skall regelbundna samtal föras. Vid dessa samtal skall särskilt diskuteras samarbetet för att minska störningar i grannskapet och hur pass väl Lunds nation har följt sina åtaganden. Under varje verksamhet skall det utöver läsk, juice och vatten finnas attraktiva, billiga alkoholfria alternativ som klart och tydligt marknadsförs i drinklistor et c. Under hela kvällen skall gästerna erbjudas vatten. Detta skall vara friskt, gratis och tillgängligt. 10 minuter innan stängningsdags skall all alkoholutskänkning upphöra. Vi säljer inte under några omständigheter alkohol efter den tidpunkt som vårt alkoholutskänkningstillstånd anger.

3 Mat i minst 3 olika alternativ varav minst en mer tillredd form skall finnas tillgängligt under hela verksamhetskvällen. 5. Gäster 5.1. Insläpp Behöriga besökare är myndiga studenter som är medlemmar av Studentlund och innehar ett sådant medlemskort eller tillfälligt intyg för att styrka medlemskap. För att studenter från andra högskolor och universitet i Sverige eller utlandet skall ha tillträde till pubverksamheten krävs en så kallad giltig gästlegitimation. För att bättre kontrollera alkoholkonsumtionen inne i lokalerna skall entrévärdarna ha som uppgift att dels neka gäster inträde om de är överberusade och dels avvisa gäster som är för överserverade inne i lokalerna. De skall också meddela de ansvariga för kvällen om någon inte bör serveras mer alkohol. Det är sedan den serveringsansvariges skyldighet att förmedla informationen vidare till samtliga tjänstemän. Ingen form av dryck får medtagas in i nationens lokaler under verksamhet. Ingen alkoholhaltig dryck får heller medtagas in i nationens lokaler utanför verksamhet. Från och med kl fram till skall det alltid finnas minst två entrévärdar som har uppsikt över Agardhsgatan och Stora Tomegatan. De skall be högljudda gäster dämpa sig och ser också till att ingen urinerar eller på annat sätt beter sig olämpligt. Beter sig någon olämpligt utanför nationens lokaler kan denne bli avvisad från nationens verksamheter. Entrévärdarna skall ha en lugnande och tryggande effekt på kön utanför nationen. De skall ha en vänlig och välkomnande attityd, men ändå vara konsekvent bestämda så att irritation inte uppstår. I Lunds Nations gillestugor får besökarantalet vid pubverksamheterna aldrig överstiga den gräns som brandskattningen anger. Entrévärdarna kontrollerar detta, och förman för kvällen är ansvarig för att så sker. I entrén skall en positiv och välkomnande attityd råda Besöket Under sitt besök på Lunds Nation skall en gäst alltid känna sig välkommen, trygg och säker. Lunds Nation tar med kraft avstånd från varje form av trakasserier vad de än beror på. Miljön inne såväl som ute skall vara fräsch, ren och behaglig. Det skall särskilt läggas vikt vid ljudvolym, vilket kontrolleras av så kallade sound ears samt genom regelbunden egenkontroll av ljudnivåerna under klubbverksamheterna. Lokalen ska vara i ordnat skick under hela verksamhetskvällen genom att klubblaget plockar glas under hela kvällen. En professionell, vänlig och snabb betjäning skall om möjligt ges till varje gäst.

4 Öronproppar skall vara gratis och tillgängliga. Discjockeys på Lunds Nation skall vara införstådda med nationens önskade ljudvolym och efterfölja den. Gäster som uppträder olämpligt och är uppenbart berusade skall inte vara en olägenhet för andra gäster utan avvisas från verksamheten. I enlighet med lagen är all rökning förbjuden i Lunds Nations gillestugor Överkonsumtion För att undvika överkonsumtion skall inga förmånliga erbjudanden såsom spritpaket, happy hour och liknande ges till gästerna. I barerna skall inget mer serveras än en enhet per person. Vi säljer inte under några omständigheter alkohol efter den tidpunkt som vårt alkoholutskänkningstillstånd anger som brukar vara minuter innan stängningsdags skall all alkoholutskänkning upphöra. Vi säljer inte alkohol på kredit. Priser på dryck ska både avspegla inköpsvärdet och alkoholhalten i en proportionell skala. Personer som utgör en risk för sig själv och andra skall omhändertas på lämpligt vis, och om så behövs skall polis eller sjukvårdare tillkallas. Om så krävs skall Lunds Nation tillse att personen ifråga kommer hem på ett säkert vis Hemgång Lokalen i vilken verksamhet skett skall vara utrymd på gäster och personal senast en halvtimme efter det att serveringstillståndet har upphört att gälla. Lunds nation skall verka för att gästernas hemgång medför så små störningar som möjligt för närboende, bland annat genom att ha entrévärdar kvar en timme efter stängningsdags samt städning av de gator som ligger i direkt anslutning till nationens lokaler. Om någon efter stängningsdags uppvisar en sådan berusning så att man kan befara att personen försätter sig i situationer denne inte klarar av med fara för liv och hälsa så skall Lunds Nation göra allt som är möjligt för att personen antingen blir omhändertagen eller se till att personen kommer hem tryggt och säkert. Alkohol eller behållare med dryck får inte under några omständigheter tas ut från verksamhetslokalen. 6. Städning Skräp och glas skall städas undan från kringliggande gator utanför enligt den gemensamma för Citynationerna gällande städkarta. Detta ska ske under kvällen och efter verksamhetens slut.

5 7. Narkotika Lunds nation och Studentbostadshuset tar starkt avstånd från brottslig verksamhet och i detta innefattas även narkotika. Föreligger misstanke om narkotikabruk av nationens medlemmar, Studentbostadshuset hyresgäster eller personer som vistas i Lunds nations lokaler leder detta till en varning där medlemskap, hyreskontrakt samt lämplighet som aktiv kan förverkas. Utöver detta kontaktas även socialnämnd samt polis. Anabola steroider omfattas också av narkotikabegreppet varför användning av dessa skall avstås av samtliga medlemmar och hyresgäster. Samtliga medlemmar på Lunds nation skall avstå helt från användning av narkotika. 8. Externa relationer Ett organiserat samarbete skall finnas mellan Citynationerna d v s; Lunds, Östgöta, Malmö och Göteborgs nationer. Dessa nationer har ett gemensamt ansvar för nationsverksamheterna i området och har också en gemensam plattform för ansvar, alkoholpolicy och städområden. Inspektor och proinspektor skall ha en aktiv roll i kontinuiteten mot grannar, polis och tillståndsmyndigheten. 9. Problem och konflikt Vid en eventuell konfliktsituation som gäller alkohol och som involverar entrévärdar, aktiva eller gäster ska situationen lösas efter bästa förmåga och samförstånd. Nationsstyrelsen skall kontaktas om problemen kvarstår. Rör det sig om en isolerad händelse kan konflikten lösas under kvällen, men om det handlar om ett skadligt beteende skall ärendet rapporteras till nationsstyrelsen. Misstänker man att någon aktiv på nationen har problem med sin alkoholkonsumtion skall nationsstyrelsen kontaktas. En definition av detta är om man på grund av sitt drickande, gång på gång försätter sig i situationer som man inte klarar av eller inte kan fullfölja åtaganden mot sig själv och andra. Ansvaret för ärendet ligger därefter på styrelsen som har tystnadsplikt i ärendet. När en persons drickande skadar Lunds nations verksamheter, eller om en aktiv inte kan fullfölja sina åtaganden på nationen kan denne bli avstängd från i första hand alla verksamheter som förknippas med alkohol. Om problemet kvarstår kan personen bli avstängd från all verksamhet. Beslut om avstängning tas av styrelsen efter diskussion i seniorskollegiet. Lunds Nation skall samarbeta med Studenthälsan.

Drog- och alkoholpolicy LUND Upprättad Rev

Drog- och alkoholpolicy LUND Upprättad Rev LUNDS NATION Drog- och alkoholpolicy LUND Upprättad 2003-10-08 Rev. 2017-01-12 Lunds nation är en av Lunds tretton studentnationer. Lunds nation är en studiesocial sammanslutning av studenter, vars främsta

Läs mer

Alkoholpolicy. Samhällsvetarkåren vid Lunds Universitet. Antagen 20121210

Alkoholpolicy. Samhällsvetarkåren vid Lunds Universitet. Antagen 20121210 Alkoholpolicy Samhällsvetarkåren vid Lunds Universitet Antagen 20121210 Beskrivning av verksamheten Samhällsvetarkåren vid Lunds Universitet bedriver en mångfacetterad verksamhet som knyts ihop av en social

Läs mer

Alkoholpolicy framtagen för Kristianstads Nation

Alkoholpolicy framtagen för Kristianstads Nation Alkoholpolicy framtagen för Kristianstads Nation (Antagen av Nationsmötet 040323) Mål: Att all försäljning av alkohol vid nationen ska ske enligt de bestämmelser som anges i alkohollagstiftningen att verka

Läs mer

Alkoholpolicy för Kristianstads Nation Antagen av nationsmötet: 2004-03-23 Senast reviderad av nationsmötet: 2015-12-10

Alkoholpolicy för Kristianstads Nation Antagen av nationsmötet: 2004-03-23 Senast reviderad av nationsmötet: 2015-12-10 Alkoholpolicy för Kristianstads Nation Antagen av nationsmötet: 2004-03-23 Senast reviderad av nationsmötet: 2015-12-10 Mål Alla, såväl gäster som funktionärer, ska vara och uppleva sig trygga med anledning

Läs mer

ALKOHOLLAGENS REGLER VID SERVERING AV ALKOHOLDRYCKER. Information till Dig som arbetar med alkoholservering i Kronobergs län

ALKOHOLLAGENS REGLER VID SERVERING AV ALKOHOLDRYCKER. Information till Dig som arbetar med alkoholservering i Kronobergs län ALKOHOLLAGENS REGLER VID SERVERING AV ALKOHOLDRYCKER Information till Dig som arbetar med alkoholservering i Kronobergs län Alkohollagen bakgrund Alkohollagens regler som styr hur servering av alkoholdrycker

Läs mer

Försvarshögskolans studentkår Box 27805, 115 93 Stockholm karen@försvarshögskolan.se www.försvarshögskolan.se/karen

Försvarshögskolans studentkår Box 27805, 115 93 Stockholm karen@försvarshögskolan.se www.försvarshögskolan.se/karen 1 (6) Handlingsplan för studentkårens drog och alkoholpolicy 2015-05-11 Försvarshögskolans studentkårs handlingsplan för drog och alkoholanvändning fastställdes 2015-05-11 av årsstämman och omfattar kårens

Läs mer

TLTHs alkohol- och drogpolicy

TLTHs alkohol- och drogpolicy TLTHs alkohol- och drogpolicy TLTHs alkohol- och drogpolicy gäller hela TLTHs verksamhet, där inräknat sektioner och fria föreningar. 1. Bakgrund Teknologkåren vid Lunds Tekniska Högskola (TLTH) är en

Läs mer

Brandskyddspolicy. LUNDS NATION LUND Upprättad 2011-12-29 & Uppdaterad 2013-08-16

Brandskyddspolicy. LUNDS NATION LUND Upprättad 2011-12-29 & Uppdaterad 2013-08-16 Brandskyddspolicy LUNDS NATION LUND Upprättad 2011-12-29 & Uppdaterad 2013-08-16 Lunds nation bedriver en stor variation av verksamheter i form av restaurang- och klubbverksamhet, lunchservering och diverse

Läs mer

Översiktsbild ALKOHOLLAGEN (AL 2010:1622) SERVERINGSBESTÄMMELSER

Översiktsbild ALKOHOLLAGEN (AL 2010:1622) SERVERINGSBESTÄMMELSER Översiktsbild ALKOHOLLAGEN (AL 2010:1622) SERVERINGSBESTÄMMELSER ALKOHOLLAGEN (AL 2010:1622) SERVERINGSBESTÄMMELSER En kort presentation från enheten för serveringstillstånd Lite historik 1467 Brännvinet

Läs mer

Brandskyddspolicy. LUNDS NATION LUND Upprättad & Uppdaterad

Brandskyddspolicy. LUNDS NATION LUND Upprättad & Uppdaterad Brandskyddspolicy LUNDS NATION LUND Upprättad 2011-12-29 & Uppdaterad 2016-03-08 Lunds nation bedriver en stor variation av verksamheter i form av restaurang- och klubbverksamhet, lunchservering och diverse

Läs mer

AND-policy för studenter vid LNU

AND-policy för studenter vid LNU AND-policy för studenter vid LNU Fastslagen vid Medlemsmöte Växjö/Kalmar 121011 Vid Linnéuniversitet finns och har alltid funnits en god social miljö. För att bibehålla denna så ska frihet förknippad med

Läs mer

ALKOHOLLAGEN ÄR VIKTIG FÖR DIG

ALKOHOLLAGEN ÄR VIKTIG FÖR DIG ALKOHOLLAGEN ÄR VIKTIG FÖR DIG ETT MATERIAL ANPASSAT FÖR: HOTELL- OCH TURISMPROGRAMMET RESTAURANG- OCH LIVSMEDELSPROGRAMMET. 1 Elevmaterial - Risker med alkohol - Sida 1/7 Elevmaterial Alkohollagen är

Läs mer

Policy för alkohol och droger

Policy för alkohol och droger Policy för alkohol och droger 1 Formalia 1.1 Sammanfattning Denna policy beskriver hur Teknologkåren arbetar med frågor som rör alkohol och droger, ställningstaganden samt visioner med arbetet. 1.2 Syfte

Läs mer

Riktlinjer för serveringstillstånd i Håbo kommun

Riktlinjer för serveringstillstånd i Håbo kommun Riktlinjer för serveringstillstånd i Håbo kommun RIKTLINJER Gäller från och med 2012-12-01 och tillsvidare Antaget av fullmäktige 2012-11-12 124 RIKTLINJER 1 Riktlinjer för serveringstillstånd i Håbo kommun

Läs mer

Policy för alkohol och droger

Policy för alkohol och droger 1. Formalia 1.1. Sammanfattning Denna policy beskriver hur Teknologkåren arbetar med frågor som rör alkohol och droger, ställningstaganden samt visioner med arbetet. 1.2. Syfte Syftet med denna policy

Läs mer

ATT SERVERA ALKOHOLDRYCKER

ATT SERVERA ALKOHOLDRYCKER September 2017 ATT SERVERA ALKOHOLDRYCKER Karlstads kommun, Kontaktcenter, 651 84 Karlstad. Tel: 054-540 00 00 E-post: karlstadskommun@karlstad.se Webbplats: karlstad.se DET HÄR BEHÖVER DU VETA ANSVARSFULL

Läs mer

Riktlinjer för serveringstillstånd enligt alkohollagen

Riktlinjer för serveringstillstånd enligt alkohollagen RIKTLINJER SOCIALNÄMNDEN socialnämnden Riktlinjer för serveringstillstånd enligt alkohollagen RIKTLINJE antas av socialnämnden Riktlinjer säkerställer riktigt agerande och god kvalitet i stadens arbete.

Läs mer

Antagen av socialnämnden SN2012/0158

Antagen av socialnämnden SN2012/0158 RIKTLINJER FÖR SERVERINGS- TILLSTÅND I DANDERYD Antagen av socialnämnden 2012-12-17 SN2012/0158 1 Krogmiljön i Danderyd kan sammanfattas som angenäm och trevlig. Danderyds kommun kommer att arbeta för

Läs mer

En öl, tack! En berusningsstudie i centrala Göteborg 2011. Rapport 15. Pernilla Gilvad februari 2012

En öl, tack! En berusningsstudie i centrala Göteborg 2011. Rapport 15. Pernilla Gilvad februari 2012 En öl, tack! En berusningsstudie i centrala Göteborg 2011 Pernilla Gilvad februari 2012 Rapport 15 Sammanfattning Under tre helger i november 2011 genomförde RUS en berusningsstudie på 30 restauranger

Läs mer

TLTHs alkohol- och drogpolicy

TLTHs alkohol- och drogpolicy TLTHs alkohol- och drogpolicy TLTHa alkohol- och drogpolicy gäller hela TLTHs verksamhet, där inräknat sektioner och fria föreningar. 1. Bakgrund Teknologkåren vid Lunds Tekniska Högskola (TLTH) är en

Läs mer

Ansvarsfull. tillståndsgivning. Information till dig som fattar beslut om tillstånd att servera alkohol

Ansvarsfull. tillståndsgivning. Information till dig som fattar beslut om tillstånd att servera alkohol Ansvarsfull tillståndsgivning Information till dig som fattar beslut om tillstånd att servera alkohol Vad är ansvarsfull tillståndsgivning? Att som politiker fatta beslut enligt alkohollagen är en ansvarsfull

Läs mer

I FCC får ingen mobbning förekomma. Sann sportsmannaanda skall vara det intryck som förknippas med FCC. Vi hejar på och stöttar vårt eget lag.

I FCC får ingen mobbning förekomma. Sann sportsmannaanda skall vara det intryck som förknippas med FCC. Vi hejar på och stöttar vårt eget lag. Drogpolicy för FC CIMRISHAMN FC Cimrishamn, FCC, bildades 2006 och är en ideell innebandyförening som har som målsättning att vara en förening dit alla skall känna sig välkomna, känna glädje och kamratanda.

Läs mer

Uppförandekod. Inledning

Uppförandekod. Inledning Uppförandekod Inledning Kvinna till Kvinna stödjer och samarbetar med kvinnoorganisationer som kämpar för kvinnors rättigheter och tar en aktiv del i arbetet för fred. Våra samarbetsorganisationer utbildar

Läs mer

Riktlinjer för serveringstillstånd i Upplands-Bro kommun

Riktlinjer för serveringstillstånd i Upplands-Bro kommun Riktlinjer för serveringstillstånd i Upplands-Bro kommun Antagen av bygg- och miljönämnden 2016-04-16, 38 Dnr 15/0656-491 bygg-ochmiljonamnden@upplands-bro.se 08-581 690 00 Innehållsförteckning Bakgrund

Läs mer

Riktlinjer för serveringstillstånd och försäljning/servering av folköl i Piteå kommun enligt alkohollagen (2010:1622)

Riktlinjer för serveringstillstånd och försäljning/servering av folköl i Piteå kommun enligt alkohollagen (2010:1622) Riktlinjer för serveringstillstånd och försäljning/servering av folköl i Piteå kommun enligt alkohollagen (2010:1622) Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Riktlinjer för serveringstillstånd

Läs mer

KFUM Kristianstad Pingis Medlemspolicy

KFUM Kristianstad Pingis Medlemspolicy KFUM Kristianstad Pingis Medlemspolicy KFUK-KFUM (YMCA) är världens största och äldsta ungdomsrörelse. YMCA finns i 130 länder och har 70 miljoner medlemmar, varav 70 000 i Sverige. Bokstäverna i KFUK-KFUM

Läs mer

Alkohollagen (1994:1738)

Alkohollagen (1994:1738) Alkohollagen (1994:1738) Alkohollagen ska förebygga och Krav på lagad mat minska risken för sociala och med- I över 100 år har det krävts matservering för att få tillstånd att servera alkohol. Servering

Läs mer

Förslag till riktlinjer för alkoholservering

Förslag till riktlinjer för alkoholservering Styrdokument 1 (6) 2016-10-27 Fastställd: Kommunfullmäktige år-månaddag x Gäller för: Dokumentansvarig: Bygg- och miljöchef Dnr : 81714 Förslag till riktlinjer för alkoholservering Postadress Besöksadress

Läs mer

Strategi Program Plan Policy» Riktlinjer Regler

Strategi Program Plan Policy» Riktlinjer Regler Strategi Program Plan Policy» Riktlinjer Regler Borås Stads Riktlinjer för alkoholservering Alkoholservering 1 Borås Stads styrdokument» Aktiverande strategi avgörande vägval för att nå målen för Borås

Läs mer

POLICY FÖR ALKOHOL OCH DROGER

POLICY FÖR ALKOHOL OCH DROGER POLICY FÖR ALKOHOL OCH DROGER GULLSPÅNG KOMMUN Antagen av kommunfullmäktige 2015-01-26, 12 Dnr: KS 2014/619 Kommunledningskontoret Torggatan 19, Box 80 548 22 HOVA Tel: 0506-360 00 www.gullspang.se Innehåll

Läs mer

Hur gammal är du? En studie av ungdomars möjligheter att bli serverade starköl på restauranger i Göteborg. Louise Bergman Sara Reis.

Hur gammal är du? En studie av ungdomars möjligheter att bli serverade starköl på restauranger i Göteborg. Louise Bergman Sara Reis. Hur gammal är du? En studie av ungdomars möjligheter att bli serverade starköl på restauranger i Göteborg Louise Bergman Sara Reis Augusti 2004 Rapport 4 Förord RUS-projektet (Restauranger Utveckling

Läs mer

Samverka för att motverka

Samverka för att motverka En inspirationsskrift från Skånesamverkan mot droger Samverka för att motverka - om samverkan kring ungdomar i samband med risktillfällen Risktillfällen är ett samlingsnamn för kvällar, helger och perioder

Läs mer

Drogpolicy och handlingsplan för Fria läroverken i Malmö

Drogpolicy och handlingsplan för Fria läroverken i Malmö Drogpolicy och handlingsplan för Fria läroverken i Malmö 1 DEFINITION Med droger avses tobak (cigaretter och snu), alkohol, narkotikaklassade preparat samt medel som används vid sniffning. Det gäller även

Läs mer

Mindre fylla med större ansvar METODEN. Ansvarsfull Alkoholservering. Studentkårer i samarbete. Länsstyrelsen Kommunen Studenthälsan Studentkåren

Mindre fylla med större ansvar METODEN. Ansvarsfull Alkoholservering. Studentkårer i samarbete. Länsstyrelsen Kommunen Studenthälsan Studentkåren Vem har ansvaret? Mindre fylla med större ansvar Studentkårer i samarbete Länsstyrelsen Kommunen Studenthälsan Studentkåren Trollhättan Skövde Hur skall jag veta vad som är LAGOM? NEJ eller OK? Göteborg

Läs mer

Krokoms kommun. Alkoholpolicy. Antagen av kommunstyrelsen 2000-01-26 Ändringar i enlighet med ändringar i Alkohollagen Beslut 2010-02-23

Krokoms kommun. Alkoholpolicy. Antagen av kommunstyrelsen 2000-01-26 Ändringar i enlighet med ändringar i Alkohollagen Beslut 2010-02-23 Krokoms kommun Alkoholpolicy Antagen av kommunstyrelsen 2000-01-26 Ändringar i enlighet med ändringar i Alkohollagen Beslut 2010-02-23 Policy antagen av Kommunstyrelsen Serveringsbestämmelser, allmänna

Läs mer

Tillsynsplan enligt alkohollagen

Tillsynsplan enligt alkohollagen Datum 2013-01-02 Handläggare SN Tillsynsplan enligt alkohollagen En tillsynsplan är ett hjälpmedel för kommunen i en effektivare tillsyn av restauranger med serveringstillstånd. Den ska hjälpa till med

Läs mer

Antaget av Fullmäktige [Välj datum]

Antaget av Fullmäktige [Välj datum] Alkohol- och drogpolicy Antaget av Fullmäktige [Välj datum] Innehåll Innehåll... 2 Kapitel 1: Inledning... 3 Kapitel 2: Allmänna principer... 3 Kapitel 3: Ansvar... 4 Kapitel 4: Åtgärder... 5 2 Kapitel

Läs mer

Kommunen arrangerar en utbildning i ansvarsfull alkoholservering.

Kommunen arrangerar en utbildning i ansvarsfull alkoholservering. UTBILDNING Kommunen arrangerar en utbildning i ansvarsfull alkoholservering. För dig som redan har serveringstillstånd erbjuder vi möjligheten att skriva Folk hälsomyndighetens kunskapsprov gratis. Under

Läs mer

Ansökan tillfälligt tillstånd att servera alkoholdrycker

Ansökan tillfälligt tillstånd att servera alkoholdrycker Ansökan tillfälligt tillstånd att servera alkoholdrycker Den här blanketten används för: Tillfälligt tillstånd till allmänheten För att det ska vara fråga om ett tillfälligt tillstånd får serveringen inte

Läs mer

Onyktert på krogen. En berusningsstudie i centrala Göteborg. Rapport 6. Pernilla Gilvad Juni 2006

Onyktert på krogen. En berusningsstudie i centrala Göteborg. Rapport 6. Pernilla Gilvad Juni 2006 Onyktert på krogen En berusningsstudie i centrala Göteborg Pernilla Gilvad Juni 26 Rapport 6 1 2 Sammanfattning Under tre helger i mars och april 26 gjordes en berusningsstudie på 3 restauranger belägna

Läs mer

ANSVARSFULL TILLSTÅNDSGIVNING INFORMATION TILL DIG SOM FATTAR BESLUT OM SERVERINGSTILLSTÅND I KOMMUNEN

ANSVARSFULL TILLSTÅNDSGIVNING INFORMATION TILL DIG SOM FATTAR BESLUT OM SERVERINGSTILLSTÅND I KOMMUNEN ANSVARSFULL TILLSTÅNDSGIVNING INFORMATION TILL DIG SOM FATTAR BESLUT OM SERVERINGSTILLSTÅND I KOMMUNEN Din roll som tillståndsgivare Det är en ansvarsfull uppgift att fatta beslut om serveringstillstånd.

Läs mer

ALKOHOLSERVERING I MARK RIKTLINJER FÖR SERVERINGSTILLSTÅND

ALKOHOLSERVERING I MARK RIKTLINJER FÖR SERVERINGSTILLSTÅND ALKOHOLSERVERING I MARK RIKTLINJER FÖR SERVERINGSTILLSTÅND 1 INLEDNING Syftet med socialnämndens riktlinjer för serveringstillstånd är att begränsa alkoholens skadeverkningar, till exempel överkonsumtion

Läs mer

I Mark Socialförvaltningen

I Mark Socialförvaltningen I Mark ALKOHOLSERVERING I MARK för serveringstillstånd Inledning Varje kommun beslutar om tillstånd för servering och provsmakning som sker i kommunen. Kommunen ska informera om alkohollagen (010:16),

Läs mer

Riktlinjer. Riktlinjer för serveringstillstånd MBN Föreskrifter Plan Policy Program Reglemente. Strategi Taxa

Riktlinjer. Riktlinjer för serveringstillstånd MBN Föreskrifter Plan Policy Program Reglemente. Strategi Taxa MBN16-102 407 Riktlinjer för serveringstillstånd Föreskrifter Plan Policy Program Reglemente Riktlinjer Strategi Taxa Upprättad 2016-02-24 Beslutade av MBN 2016-03-10 5 Innehåll RIKTLINJER FÖR SERVERINGSTILLSTÅND...

Läs mer

Riktlinjer för. Servering av alkohol

Riktlinjer för. Servering av alkohol Riktlinjer för Servering av alkohol Riktlinjer för servering av alkoholhaltiga drycker Serveringstillstånd Den svenska alkoholpolitikens mål är att främja folkhälsan genom att minska alkoholens medicinska

Läs mer

Detta informationsmaterial vänder sig till dig som har serveringstillstånd i Täby, Vaxholm, Norrtälje, Vallentuna eller Lidingö.

Detta informationsmaterial vänder sig till dig som har serveringstillstånd i Täby, Vaxholm, Norrtälje, Vallentuna eller Lidingö. Serveringstillstånd Innehåll Inledning... 3 Servering av alkohol... 4 Serveringsansvarig personal... 5 Förändringar i ägande eller verksamheten... 6 Marknadsföring... 7 Tänk även på... 8 Utbildning i ansvarsfull

Läs mer

ansvarsfull tillståndsgivning Information till dig som fattar beslut om tillstånd att servera alkohol

ansvarsfull tillståndsgivning Information till dig som fattar beslut om tillstånd att servera alkohol Den här broschyren är tänkt som ett stöd för dig som är politiker/beslutsfattare i kommunen och har till uppgift att fatta beslut om serveringstillstånd enligt alkohollagen. Har du frågor eller vill beställa

Läs mer

MYNDIGHETSBESLUT Dnr: ÅMH-Mb 400/15. Verksamhet Indigo Restaurang & Bar Nygatan 1 Mariehamn

MYNDIGHETSBESLUT Dnr: ÅMH-Mb 400/15. Verksamhet Indigo Restaurang & Bar Nygatan 1 Mariehamn MYNDIGHETSBESLUT 21.12.2015 Dnr: 2015-0917-8 ÅMH-Mb 400/15 Verksamhet Indigo Restaurang & Bar Nygatan 1 Mariehamn Beslut Matkreatören i Mariehamn Ab beviljas förlängd serveringstid till kl 03:30 med öppethållningstid

Läs mer

ALKOHOL OCH ANDRA DROGER

ALKOHOL OCH ANDRA DROGER POLICY 1(5) ALKOHOL OCH ANDRA DROGER Användning av droger och arbete hör inte ihop. Eftersom vår arbetsplats ställer särskilt höga krav på säkerhet får inga anställda eller tillfälligt verksamma personer

Läs mer

ALKOHOLPOLITISKT PROGRAM. för servering av alkohol på näringsställen

ALKOHOLPOLITISKT PROGRAM. för servering av alkohol på näringsställen 1 ALKOHOLPOLITISKT PROGRAM för servering av alkohol på näringsställen BAKGRUND Alkohollagen trädde i kraft 1995 01 01 och ersätter lagen om handel med drycker (LHD) och lagen om tillverkning av drycker

Läs mer

DROGPOLICY FÖR OSBY ATLET & BROTTARKLUBB

DROGPOLICY FÖR OSBY ATLET & BROTTARKLUBB DROGPOLICY FÖR OSBY ATLET & BROTTARKLUBB 1 Om föreningen: Osby Atlet & BrottarKlubb bildades 1930 och är en ideell förening i Osby kommun. Vår verksamhet är att lära ut brottning i grekisk romersk stil

Läs mer

Plan för arbetet mot droger på Hjärupslundsskolan

Plan för arbetet mot droger på Hjärupslundsskolan 2010-11-30 1(5) HJÄRUPSLUNDSSKOLAN Plan för arbetet mot droger på Hjärupslundsskolan Målsättning/riktlinjer På Hjärupslundsskolan är målsättningen att det ska vara en drogfri miljö. Det innebär ett förbud

Läs mer

TLTH ALKOHOLPOLICY Kårhuset Lund, 6 maj 2008 Antagen kårfullmäktige 7-07/08 071114

TLTH ALKOHOLPOLICY Kårhuset Lund, 6 maj 2008 Antagen kårfullmäktige 7-07/08 071114 TLTH ALKOHOLPOLICY Kårhuset Lund, 6 maj 2008 Antagen kårfullmäktige 7-07/08 071114 EXPEDITION VX: 046-14 03 90 FAX: 046-14 26 14 EXPEN@TLTH.LTH.SE KÅRORDFÖRANDE 046-14 03 91 KO@TLTH.LTH.SE TLTHs alkoholpolicy

Läs mer

Ansökan tillfälligt tillstånd att servera alkoholdrycker

Ansökan tillfälligt tillstånd att servera alkoholdrycker Ansökan tillfälligt tillstånd att servera alkoholdrycker Den här blanketten används för: Tillfälligt tillstånd till allmänheten För att det ska vara fråga om ett tillfälligt tillstånd får serveringen inte

Läs mer

Svarsöversikt Länsrapporten 2013. Gotlands län

Svarsöversikt Länsrapporten 2013. Gotlands län Svarsöversikt Länsrapporten 2013 Gotlands län Kommunens del Tillståndsprövning och tillsyn enligt alkohollagen (2010:1622) 2 (54) Tolkningshjälp av tabeller Exempel 1: Fråga 8.2. Vilka områden omfattade

Läs mer

Riktlinjer för detaljhandel med folköl inom KAS

Riktlinjer för detaljhandel med folköl inom KAS Riktlinjer för detaljhandel med folköl inom KAS Kommungemensam Alkoholhandläggning i Skaraborg Riktlinjer är beslutade av: Kommunfullmäktige 114 i Gullspång kommun Datum: 2016-06-20 Innehåll Skyddslagstiftning...

Läs mer

HANDLINGSPLAN. mot droger på. Falkenbergs Gymnasieskola. 2004-01-29, rev 2006-11-01 Sidan 1 av 7

HANDLINGSPLAN. mot droger på. Falkenbergs Gymnasieskola. 2004-01-29, rev 2006-11-01 Sidan 1 av 7 HANDLINGSPLAN mot droger på Falkenbergs Gymnasieskola 2004-01-29, rev 2006-11-01 Sidan 1 av 7 Handlingsplan mot droger på Falkenbergs Gymnasieskola Missbruk av alkohol och narkotika leder till ohälsa och

Läs mer

Drogpolicy - med tillhörande handlingsplan

Drogpolicy - med tillhörande handlingsplan 2011-05-18 Idrotten som förebild - Drogförebyggande arbete som drivkraft! Vår Idrottsförenings Surahammars IBF Drogpolicy - med tillhörande handlingsplan Inledning Definition Följande definieras som en

Läs mer

POLICY DOKUMENT KÄVLINGE

POLICY DOKUMENT KÄVLINGE POLICY DOKUMENT KÄVLINGE DOKUMENTETS INNEHÅLL Förhållningssätt och agerande i föreningen gentemot Tobak, Alkohol, Narkotika, Jämställdhet och Sexuella Trakasserier. I huvudsak inriktning barn och ungdomar

Läs mer

Riktlinjer för servering av alkoholdrycker

Riktlinjer för servering av alkoholdrycker 1 (8) Typ: Riktlinjer Giltighetstid: Tills vidare Version: 1.0 Fastställd: SN 2012-05-02 Uppdateras: Riktlinjer för servering av alkoholdrycker Innehållsförteckning 1. Allmänt 2. Utredning och beslut om

Läs mer

MYNDIGHETSBESLUT Dnr: ÅMH-Mb 491/13. Verksamhet Hotell Arkipelag Strandgatan 31 Mariehamn

MYNDIGHETSBESLUT Dnr: ÅMH-Mb 491/13. Verksamhet Hotell Arkipelag Strandgatan 31 Mariehamn MYNDIGHETSBESLUT 18.12.2013 Dnr: 2013-0997-8 ÅMH-Mb 491/13 Verksamhet Hotell Arkipelag Strandgatan 31 Mariehamn Beslut Hotell Arkipelag Ab beviljas förlängd serveringstid till kl 03:30 med öppethållningstid

Läs mer

Tillsynsplan för avseende alkoholservering på restauranger samt folköl, tobak och kontroll läkemedel inom detaljhandeln

Tillsynsplan för avseende alkoholservering på restauranger samt folköl, tobak och kontroll läkemedel inom detaljhandeln 2012-10-29 1 (5) Tillsynsplan för 2013-2015 avseende alkoholservering på restauranger samt folköl, tobak och kontroll läkemedel inom detaljhandeln Tillsyn av serveringstillstånd Servering av spritdrycker,

Läs mer

MYNDIGHETSBESLUT Dnr: ÅMH-Mb 7/14. Verksamhet Indigo Restaurang & Bar Nygatan 1 Mariehamn

MYNDIGHETSBESLUT Dnr: ÅMH-Mb 7/14. Verksamhet Indigo Restaurang & Bar Nygatan 1 Mariehamn MYNDIGHETSBESLUT 08.01.2014 Dnr: 2013-1091-9 ÅMH-Mb 7/14 Verksamhet Indigo Restaurang & Bar Nygatan 1 Mariehamn Beslut Matkreatören i Mariehamn Ab beviljas förlängd serveringstid till kl 03:30 med öppethållningstid

Läs mer

Trafiksäkerhetspolicy

Trafiksäkerhetspolicy ÅSELE TAXISAMORDNING AB Trafiksäkerhetspolicy Syfte Åsele taxisamordning AB skall verka för en hög och varaktig trafiksäkerhet inom verksamheten. Alla transporter skall utföras med fokus på trafiksäkerhet

Läs mer

En sammanställning av uppföljande krögarintervjuer genomförda i Örebro län våren 2007.

En sammanställning av uppföljande krögarintervjuer genomförda i Örebro län våren 2007. Krögarintervjuer En sammanställning av uppföljande krögarintervjuer genomförda i Örebro län våren 2007. Bakgrund Sedan februari 2006 pågår arbetet med Ansvarsfull alkoholservering vilket är en arbetsmetod

Läs mer

Svarsöversikt Länsrapporten 2013. Blekinge län

Svarsöversikt Länsrapporten 2013. Blekinge län Svarsöversikt Länsrapporten 2013 Blekinge län Kommunens del Tillsyn enligt alkohollagen (2010:1622) 2 (86) Tolkningshjälp av tabeller Exempel 1: Fråga 8.2. Vilka områden omfattade denna samverkan? Tillsyn

Läs mer

Information angående. serveringstillstånd

Information angående. serveringstillstånd Information angående serveringstillstånd Alkohollagstiftningen är i första hand en skyddslagstiftning som kommit till för att begränsa alkoholens skadeverkningar. Därför får serveringstillstånd vägras

Läs mer

Riktlinjer för studenter vid Högskolan i Halmstad gällande droger Utbildningsnämnden ställer sig bakom dokumentet vid sammanträde 041216/050105.

Riktlinjer för studenter vid Högskolan i Halmstad gällande droger Utbildningsnämnden ställer sig bakom dokumentet vid sammanträde 041216/050105. Riktlinjer för studenter vid Högskolan i Halmstad gällande droger Utbildningsnämnden ställer sig bakom dokumentet vid sammanträde 041216/050105. 1. Bakgrund och definitioner Högskolan i Halmstad anser

Läs mer

Kommunens författningssamling

Kommunens författningssamling Kommunens författningssamling Riktlinjer för alkoholservering ÖFS 2013:14 Antagen av Kommunfullmäktige 2013-04-29, KF 4:19 Dnr KS 2012/506-702 2013-14 Riktlinjer för alkoholservering v 4 13-05-20 13:15

Läs mer

Ansökan om utsträckt serveringstid på restaurang Noors Slott KS-2010/78

Ansökan om utsträckt serveringstid på restaurang Noors Slott KS-2010/78 Göran Nilsson FÖRSLAG TILL BESLUT Kommunstyrelsens ordförande 2010-03-30 Kommunstyrelsen Ansökan om utsträckt serveringstid på restaurang Noors Slott Beslut Kommunstyrelsen beslutar att avslå Noors Slott

Läs mer

DPP. DrogPolicyProgrammet

DPP. DrogPolicyProgrammet DPP DrogPolicyProgrammet Förord I Drogpolicyprogrammet (DPP) lyfter Studentkåren i Skövde (SiS) särskilt fram alkohol- och drogfrågor ur ett studentperspektiv. Dokumentet är ett av SiS styrdokument och

Läs mer

HANDLINGSPLAN VID DROGANVÄNDNING OCH ALKOHOLMISSBRUK

HANDLINGSPLAN VID DROGANVÄNDNING OCH ALKOHOLMISSBRUK HANDLINGSPLAN VID DROGANVÄNDNING OCH ALKOHOLMISSBRUK Rytmus musikergymnasium ska vara en drog- och alkoholfri skola. Ingen elev eller personal ska använda droger eller missbruka alkohol under sin tid på

Läs mer

Samverkan och förebyggande ANDT*-arbete i Åre kommun Policy och handlingsplan

Samverkan och förebyggande ANDT*-arbete i Åre kommun Policy och handlingsplan Samverkan och förebyggande ANDT*-arbete i Åre kommun 2018-2022 Policy och handlingsplan * Alkohol Narkotika Dopning Tobak INNEHÅLL Policy...3 Inledning...3 Vision...3 Syfte...3 Åtaganden...3 Uppföljning

Läs mer

Drogpolicy. Älvsbyns Gymnasium och Vuxenutbildning

Drogpolicy. Älvsbyns Gymnasium och Vuxenutbildning Drogpolicy Älvsbyns Gymnasium och Vuxenutbildning Reviderad juni 2016 Förebyggande arbete samt handlingsplan vid misstänkt eller bekräftad användning av droger Älvsbyns Gymnasium och vuxenutbildning ska

Läs mer

Göteborgs nations likabehandlingsplan

Göteborgs nations likabehandlingsplan Göteborgs nations likabehandlingsplan 1 Policy för likabehandling Göteborgs nation har värdeorden Gemenskap, Hjärta och Fest. Detta innebär att vi är en nation med ett stort hjärta där alla välkomnas in

Läs mer

Information om anmälan vid försäljning och servering av folköl

Information om anmälan vid försäljning och servering av folköl Information om anmälan vid försäljning och servering av folköl Inledning I alkohollagen (2010:1622) regleras försäljning av folköl i butik liksom servering av folköl. Handlarna som säljer folköl måste

Läs mer

En berusningsstudie på Hisingen i Göteborg

En berusningsstudie på Hisingen i Göteborg En berusningsstudie på Hisingen i Göteborg Pernilla Gilvad Utredare RUS september 9 Rapport 11 Sammanfattning Under våren 9 genomfördes en berusningsstudie på Hisingen i Göteborg. Syftet var att undersöka

Läs mer

DROGPOLICY 2016 Musubi Dojo Kampsportsförening

DROGPOLICY 2016 Musubi Dojo Kampsportsförening DROGPOLICY 2016 Musubi Dojo Kampsportsförening Vår föreningsverksamhet är uppbyggd på ideell grund. Vi arbetar för gemenskap, kamratskap och social fostran. Det är viktigt att vi hjälper våra barn och

Läs mer

Handlingsplan mot droger för elever på Naturbruksgymnasiet Uddetorp

Handlingsplan mot droger för elever på Naturbruksgymnasiet Uddetorp Handlingsplan mot droger för elever på Naturbruksgymnasiet Uddetorp Planen har arbetats fram av skolans Elevhälsa och antagits av rektor 131001 Inledning Missbruk av alkohol och narkotika leder till ohälsa

Läs mer

Hyreskostnad: 1300:- Avdrag ges på hyreskostnad motsvarande 1/6 av kvällens omsättning 3, detta återfås efter arrangemang.

Hyreskostnad: 1300:- Avdrag ges på hyreskostnad motsvarande 1/6 av kvällens omsättning 3, detta återfås efter arrangemang. Sida 1/5 Avsändare: Pub & Eventkommittén vid Göta studentkår Datum: 2016-08-13 Bokningsvillkor för Kårkällar n Göta studentkårs kårföreningar och studentgrupper Hyreskostnad: 700 kr, 1/6 av kvällens omsättning

Läs mer

HANDLINGSPLAN FÖR EN DROGFRI SKOLA

HANDLINGSPLAN FÖR EN DROGFRI SKOLA HANDLINGSPLAN FÖR EN DROGFRI SKOLA DROGFRI GYMNASIESKOLA, GYMNASIESÄRSKOLA OCH VUXENUTBILDNING HANDLINGSPLAN FÖR EN DROGFRI GYMNASIESKOLA, GYMNASIESÄR- SKOLA OCH VUXENUTBILDNING Oscars verksamhetsområde

Läs mer

Drog och alkoholpolicy Policy för Eken IBK.

Drog och alkoholpolicy Policy för Eken IBK. Drog och alkoholpolicy Policy för Eken IBK. Detta dokument vänder sig till Eken IBK:s spelare, ledare och föräldrar. Alla med anknytning till klubben ska känna till dess innehåll. Bakgrund Som idrottsförening

Läs mer

RIKTLINJER FÖR SERVERINGSTILLSTÅND I MALUNG-SÄLENS KOMMUN

RIKTLINJER FÖR SERVERINGSTILLSTÅND I MALUNG-SÄLENS KOMMUN 1(6) RIKTLINJER FÖR SERVERINGSTILLSTÅND I MALUNG-SÄLENS KOMMUN ALKOHOLLAGEN Nya Alkohollagen gäller från och med den 1 januari 2011 och ersätter tidigare lagar om tillverkning av och handel med alkoholdrycker.

Läs mer

Division Social omsorg. TILLSYNSPLAN Serveringstillstånd NYKÖPINGS KOMMUN ÅR 2014. Division Social omsorg Socialnämnden 2013-12-19

Division Social omsorg. TILLSYNSPLAN Serveringstillstånd NYKÖPINGS KOMMUN ÅR 2014. Division Social omsorg Socialnämnden 2013-12-19 Division Social omsorg TILLSYNSPLAN Serveringstillstånd NYKÖPINGS KOMMUN ÅR 2014 Division Social omsorg Socialnämnden 2013-12-19 1 Innehåll Bakgrund... 2 Syfte med tillsynsverksamheten enlig alkohollagen...

Läs mer

Kroghandboken Student

Kroghandboken Student Kroghandboken Student En lyckad fest för alla! 1 n i Stockholms län. Foto: Marianne R Berlin, Länsstyrelse 2 För att studentfesten ska bli just så fantastisk och minnesvärd som den är tänkt att vara är

Läs mer

Riktlinjer för serveringstillstånd i Berg och Härjedalens kommun

Riktlinjer för serveringstillstånd i Berg och Härjedalens kommun Riktlinjer för serveringstillstånd i Berg och Härjedalens kommun Beslutade av Berg och Härjedalens miljö- och byggnämnd 2019 Berg och Härjedalens miljö- och byggnämnd ansvarar för tillståndsgivning, tillsyn

Läs mer

RAPPORT 2006 : 28. Legitimation, tack! En studie utifrån metoden Ansvarsfull alkoholservering SAMHÄLLSBYGGNADSENHETEN

RAPPORT 2006 : 28. Legitimation, tack! En studie utifrån metoden Ansvarsfull alkoholservering SAMHÄLLSBYGGNADSENHETEN RAPPORT 2006 : 28 Legitimation, tack! En studie utifrån metoden Ansvarsfull alkoholservering SAMHÄLLSBYGGNADSENHETEN Förord Antalet restauranger med serveringstillstånd har ökat de senaste åren och alkoholkonsumtionen

Läs mer

RIKTLINJER. Riktlinjer för serveringstillstånd i Upplands-Bro kommun

RIKTLINJER. Riktlinjer för serveringstillstånd i Upplands-Bro kommun RIKTLINJER Riktlinjer för serveringstillstånd i Upplands-Bro kommun 2 Innehåll Bakgrund... 3 Mål... 3 Inledning... 4 Servering av alkoholdrycker... 4 Ansökan... 4 Serveringstillstånd... 4 Kunskapsprov...

Läs mer

ANSVARSFULL ALKOHOLSERVERING

ANSVARSFULL ALKOHOLSERVERING Liter 100% alkohol per invånare 1 år och äldre ANSVARSFULL ALKOHOLSERVERING Alkohol på gott och ont Våren 2012 En utbildning anordnad av Länsstyrelsen i Västmanlands län Framtagen i samarbete med länets

Läs mer

NACKA HUNDUNGDOM. och poli

NACKA HUNDUNGDOM. och poli NACKA HUNDUNGDOM Värdeg rund och poli c y Nacka Hundungdom 2013 Vår vision är att: Nacka Hundungdom ska erbjuda trygg och meningsfull verksamhet för ungdomar och sträva efter att vara en förebild för andra

Läs mer

Tillsynsplan enligt alkohollagen (2010:1622)

Tillsynsplan enligt alkohollagen (2010:1622) Plan/Program Strategi Handlingsplan Policy Riktlinjer >>Regler/Föreskrifter

Läs mer

SITUATIONEN I SURAHAMMARS KOMMUN SAMT I LANDET

SITUATIONEN I SURAHAMMARS KOMMUN SAMT I LANDET SURAHAMMARS VISION BARN OCH UNGDOMSTIDEN 0-18 ÅR SKALL VARA FRI FRÅN ALKOHOL, NARKOTIKA OCH TOBAK ALKOHOL OCH DROGPOLITISKT HANDLINGSPROGRAM FÖR SURAHAMMARS KOMMUN 2007-2010 SITUATIONEN I SURAHAMMARS KOMMUN

Läs mer

Krav på utbildning mot trakasserier

Krav på utbildning mot trakasserier Socialförvaltningen Administrativa avdelningen Tjänsteutlåtande Dnr 1.7.2-492/2016 Sida 1 (5) 2016-10-19 Handläggare Carina Cutlip Telefon: 08-508 25 057 Till Socialnämnden 2016-11-22 Krav på utbildning

Läs mer

Information om att ansöka om serveringstillstånd

Information om att ansöka om serveringstillstånd Information om att ansöka om serveringstillstånd Detta är en information framtagen av Vingåkers kommun 2013-08-01 för dig som vill veta mer om att ansöka om serveringstillstånd för alkoholhaltiga drycker.

Läs mer

RIKTLINJER Serveringstillstånd

RIKTLINJER Serveringstillstånd RIKTLINJER Datum 2015-10-23 Antagen av KS den 18 juni 2013 Reviderad datum Paragraf 1(13) Serveringstillstånd 2(13) För att stärka Grums vision år 2020 där Grums ska kännetecknas som en kommun som andas

Läs mer

Karlskrona kommuns riktlinjer för folkölsförsäljning

Karlskrona kommuns riktlinjer för folkölsförsäljning Karlskrona kommuns riktlinjer för folkölsförsäljning Riktlinjerna är antagna av socialnämnden 2009-02-22 Riktlinjerna är antagna av kommunfullmäktige 2009-04-23 Innehåll Innehållsförteckning sid. 2 Inledning

Läs mer

Socialnämndens arbetsutskott

Socialnämndens arbetsutskott Sammanträdesprotokoll Socialnämndens arbetsutskott 2016-11-29 180 Tillsynsplan för utövande av tillsyn i Vallentuna kommun enligt alkohollagen och tobakslagen (SN 2016.184) Beslut Arbetsutskottet beslutar

Läs mer

Alkohol- och drogpolicy

Alkohol- och drogpolicy Alkohol- och drogpolicy Beslutad av kommunfullmäktige 2008-11-24 och framtagen i samverkan med samtliga fackliga organisationer Gäller från 2009-01-01 Uppdaterad enligt personaldelegationens beslut 2014-06-18

Läs mer

Tillsynsplan 2013. Alkoholservering

Tillsynsplan 2013. Alkoholservering Tillsynsplan 2013 Tillsynsplan för Eslövs kommuns tillsyn över servering av alkoholdrycker enligt alkohollagen, tobaksförsäljning enligt tobakslagen samt försäljning av vissa receptfria läkemedel. Alkoholservering

Läs mer

Varning enligt 9 kap. 17 alkohollagen, Vita Huset i Eskilstuna

Varning enligt 9 kap. 17 alkohollagen, Vita Huset i Eskilstuna Miljö- och räddningstjänstnämnden Datum Ärendenummer 1 (6) FÖRSLAG TILL BESLUT MRN/2017:67 Robert Janeling Miljö- och räddningstjänstnämnden Varning enligt 9 kap. 17 alkohollagen, Vita Huset i Eskilstuna

Läs mer