Bokslut 2011 , UJ. SKOLFÖRVALTNINGEN Benny Wetterberg

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Bokslut 2011 , UJ. SKOLFÖRVALTNINGEN Benny Wetterberg"

Transkript

1 SKOLFÖRVALTNINGEN Benny Wetterberg Bokslut 2011 Bokslutet för 2011 är vid utskicket av kallelsen till nämnden 1 februari ännu inte färdigskrivet. Bland annat saknas avsnittet med den ekonomiska analysen. Vi översänder dock det material vi har för tillfället, och ber att få återkomma med kompletteringar som sänds till nämndens ledamöter med epost och även kommer att finnas tillgängligt för utskrift vid nämndsammanträdet. Benny Wetterberg Kanslichef, UJ SALA KOMMUN Skolförvaltningen Box SALA Besöksadress: Drottninggatn 5 Växel: Fax: skf@sala.se Benny Wetterberg Kanslichef Benny.Wetterberg@sala,se Direkt:

2 Skolnämndens verksamhetsberättelse VERKSAMHETSANSVAR Förskolan Förskolorna i Sala har mer än full beläggning, utifrån de planeringstal som nämnden beslutat. Om vi utgår från en fördelning i de kommunala förskolorna på våren, med ett planeringstal på 20 barn på syskonavdelningar och 14 på småbarnsavdelningar, så är belastningen betydligt högre. Större födelsetal och inflyttning påverkar efterfrågan med mycket kort varsel. I en organisation där det inte finns någon ledig kapacitet att ta i anspråk får sådana variationer snabbt kännbara följder, bland annat i form av försämrad arbetmiljö och måluppfyllelse. Under de närmaste åren fortsätter därför utbyggnaden av förskolan. Samtidigt påverkar förändrad lagstiftning förutsättningarna för planering. Efterfrågan av kommunala förskoleplatser kan snabbt ändras. Idag finns exempelvis helt andra möjligheter för privata entreprenörer att konkurrera med de kommunala förskolorna. Det är i praktiken de kommunala förskolorna som måste anpassa sin verksamhetsnivå till utbud och efterfrågan. Totalt finns cirka 1000 barn inskrivna i förskolan fördelat på 46 avdelningar på 15 enheter plus fyra enheter i enskild regi. Ett 70-tal av de inskkrivna barnen finns i pedagogisk omsorg (familjedaghem). Nattomsorg bedrivs vardagar i en enskild förskola med cirka 5 platser. Planer finns att under 2012 utöka antalet platser inom nattomsorgen och även införa helgomsorg. Cirka 50 procent av den pedagogiska personalen i förskolan är förskollärare. Ambitionen är att öka andelen till 60 procent. Skolbarnsomsorg Skolbarnsomsorgen (fritidsverksamheten) har tillsammans med förskoleverksamheten en dubbel uppgift. De ska dels bidra till goda uppväxtvillkor genom att stödja och stimulera barns utveckling och lärande och dels möjliggöra för föräldrar att förena föräldraskap med förvärvsarbete eller studier. Kommunerna är skyldiga att erbjuda fritidshem eller pedagogisk omsorg till skolbarn till och med 13 år vars föräldrar förvärvsarbetar eller studerar. Kommunen ska ta skälig hänsyn till vilken omsorgsform föräldrarna vill ha.

3 För barn i åldern 10 till och med 13 år kan skolbarnsomsorgen även bedrivas som öppen fritidsverksamhet. Sådan finns inte i Sala. Totalt finns cirka 750 skolbarn inskrivnai skolbarnsomsorgen. Fritidshem finns på alla skolor med årskurs f-6. Skolbarnsomsorgen i Sala har jämfört med riket i snitt en relativt låg andel personal med relevant utbildning, det vill säga examen som fritidspedagog. Detta är ett utvecklingsområde i Sala. Grundskolan och förskoleklass Elevtalen i grundskolan har minskat från cirka 3000 till cirka 2000 elever mellan 2003 och 2010, för att därefter ha stabiliserats. I förskoleklassen för sexåringar, är det frivilligt att delta. Men alla Salabarn deltar ändå. De är totalt drygt 200 spridda mellan alla 12 f-6-skolor. Årskullarna kring 1990 var runt 350, medan de på senare år bestått av drygt 200 barn. De ökar nu svagt och verkar enligt prognoserna nå ett maximum runt 250 per kull, för att om cirka 10 år börja minska igen. Personal- och lärartätheten i Sala kommuns grundskolor är något högre än i riket i snitt. Den högre personaltätheten kan nästan uteslutande förklaras med det kvalitetssäkringsstöd som används för att förstärka personaltätheten på små enheter. Detta görs för att mindre enheter skall kunna upprätthålla kvaliteten trots att elevgrupperingarna inte kan göras optimalt inom den ordinarie ekonomiska ramen, exempelvis på grund av ålderspridning. Särskolan Heby kommun placerar inte längre sina särskolebarn i Sala, vilket tillsammans med att barnkullarna blivit mindre på senare år, gjort att verksamheten minskat avsevärt. Inom förvaltningen har det i flera år diskuterats om integration av särskoleelever i grundskolan. Verksamheten ser dock att det inte bara finns fördelar med integration. En nackdel är exempelvis att den speciella kompetens som behövs sprids mellan flera enheter. Särskoleverksamheten kan behöva vara så omfattande på varje enhet att särskoleeleverna av inte minst sociala skäl kan bilda en egen gemenskap. Särskoleverksamhet kan därför inte byggas upp på alla 13 enheter, utan koncentreras till några enheter. I särskolans regi finns även skolbarnsomsorg och fritidsklubbsverksamhet för grundsärskolan. Kulturskolan Kulturskolan administrerar idag kulturgarantin, som innebär att olika kulturyttringar används som metoder att möta olika lärstilar i undervisningen i grundsko-

4 lan. Syftet är också att generellt sett öka intresset för kultur bland barn och ungdomar, för att berika deras uppväxt. Kulturgarantin är beroende av att statsbidrag ges genom Kulturrådets bidrag för Skapande skola. För att permanenta och säkerställa satsningen behövs en utökad ram för att kunna anställa kulturarbetarejkulturpedagoger i skolan.

5 MÄLAVSTÄMNING Nämndens bidrag till kommunfullmäktiges målsättningar ur tre perspektiv Fullmäktigce"s~m"åc.I~~~-=S~k"ol=nämnden bidrar genom att PERSPEKTIVET SAMHÄLLSUTVECKLING Bedömning av måluppfyllelse Ett växande Sala En långsiktig hållbar social utveckling Handläggningstiden för en förskoleplats inte överstiger fyra månader. Antalet inskrivna barn per avdelning understiger 17 (mäts i oktober) Ingen vårdnadshavare nekats möjlighet att välja den skola de önskar för sitt barn. (Baserat på formella ansökningar) Inga mål finns. Målet är uppfyllt. Kommunen kan alltid erbjud en plats inom fyra månader. Den som önskar plats på en särskilt förskola kan dock få vänta längre. Målet är uppfyllt I oktoberfanns 778 barn i 50 avdelningar, dvs 15,6. Målet är uppfyllt. Ingen formell ansökan har avslagits. Däremot vet vi genom muntliga kontakter att alla önskemål uppfyllts. En långsiktig miljömässig hållbar utveckling Samtliga enheter har en aktuell Skoiverkets utmärkelse för hållbar utveckling. Målet är delvis uppfyllt. Samtliga enheter utom en, Kyrkskolan j Möklinta, samt nyöppnade förskolan Gärdesta har erhållit utmärkelsen. Ansökan från Möklinta väntas inlämnas under våren 2012.

6 PERSPEKTIVET VERKSAMHET Nöjda medborgare och brukare Nöjdhetsindex bland vårdnadshavare geom enkätundersökning överstiger 75. {Procenttal helt nöjda enligt SKL:s standardfrågor NöjdFöräldralndex (NFI) baserat på ett snitt aven värdeskapa på l-lo Högst 5 procent av eleverna i åk 1-6 i enkät svarar att de upplever att skolans personal sällan eller aldrig bryr sig om vad de tycker. (Mätt i årskurs 2) Måluppfyllelsen ar inte mätt, Målet finns inte med i verksamhetsplanen för Målet är uppfyllt. O procent av eleverna i årskurs 2 uppger att personal sällan eller aldrig bryr sig... Högst 10 procent av eleverna i årskurs 7-91 enkät svarar att de sällan eller aldrig bryrsig om av de tycker. (Mät i årskurs 8), Målet är inte uppfyllt. 14 procent av eleverna i årskurs 8 uppger att personal sällan eller aldrig bryr sig... God service av hög kvalitet prodent av eleverna lämnar grundskolan med fullständiga betyg procent av eleverna lämnar grundskolan med behörighet att söka gymnasieskolans nationella program (2010 års rkiterier, dvs minst betyget godkänt i svenska, engelska och matematik. Målet är nästan uppfyllt. 79,5 procent av eleverna Jämnade grundskolan med fullständiga betyg. Målet är uppfyllt. 94,2 procent av eleverna Jamnade grundskolan med betyg i svenska, engelska och matematik, PERSPEKTIVET MEDARBETARE Trygg, säker och utvecklande arbetsmiljö Skolnämnden har en trygg, säker och utvecklande arbetsmiljö nar det totala sjuktalet understiger fyra procent. Målet är inte uppfyllt. Det totala sjuktajet är x procent. Delaktighet och inflytande för medarbetarna Tydligt och bra ledarskap 90 procent i arbetsmiljöundersökning uppger att de upplever delaktighet och inflytande 75 procent i enkätundersökning upplever att det finns ett tydllgt och bra ledarskap, Måluppfyllelsen är inte mätt. En kommungemensam enkät är under framtagande. Måluppfyllelsen är inte mätt. En kommungemensam enkät är under framtagande.

7 SAMMANSTÄLLNING AV MÅLUPPFYLLELSE Mål Indikator Mål för perspektivet Samhällsutveckling Ett växande Sala handläggningstiden för 100% 100% 100% en förskoleplats inte överstiger fyra månader. En långsiktig hållbar social utveckling antalet Inskrivna förs ko- 15,6 17,1 16,2 lebarn per avdelning i (prel) snitt understiger 17, (Mäts i oktober) ingen vårdnadshavare O st O st O st nekats möjlighet att välja den skola de önskar för sitt barn. (Baserad på formella ansökningar), En långsiktig miljömässigt hållbar utveckling samtliga enheter har en aktuell Skolverkets utmärkelse för hållbar utveckling. Förskola 14/15 9/14 3/14 Skola 12/13 5/13 2/13 Särskolans enheter 3/3 1/3 1/3 Nöjda medborgare Nöjdhetsindex bland iu 53% 72% och brukare vårdnadshavare geom (SCS) (egen enkät) enkätundersökning {snitt hos överstiger 75. (Procent- andra deltatal helt nöjda enligt gande kom- SKL:s standardfrågor muner index NöjdFöräldralndex (NFI) 57) baserat på ett snitt aven värdeskapa på 1-10 Högst 5 procent av O 2 1 eleverna i åk 1-6 i enkät svarar att de upplever att skolans personal sällan eller aldrig bryr sig om vad de tycker. (Mätt i årskurs 2) Högst 10 procent av eleverna 1 årskurs 7-9 i enkät svarar att de sällan eller aldrig bryr sig om av de tycker. (Mät i årskurs 8).

8 God service av hög prodent av ele kvalitet verna lämnar grundskolan med fullständiga betyg procent av ele verna lämnar grundsko~ lan med behörighet att söka gymnasieskolans nationella program {2010 års rklterier, dvs minst betyget godkänt i svenskar engelska och matematik PERSPEKTIVET MEDARBETARE Trygg, säker och Skolnämnden har en lu iu utvecklande arbets.. tryggf säker och utveckmiljö lande arbetsmiljö när det totala sjuktalet understiger fyra procent. Delaktighet och infly- 90 procent i arbetsmii- Iu iu tande för medarbe- jöundersökning uppger tarna att de upplever delaktighet och i nflyta n de Tydligt och bra ledar- 75 procent i enkätun~ lu iu skap dersokning upplever att det finns ett tydligt och bra ledarskap. iu iu iu iu = ingen uppgift. Två av målen för perspektivet medarbetare förutsätter att enkätundersökningar regelbundet görs. En sådan är under utarbetande, men fram till och med 2010 finns inga uppgifter att redovisa.

9 ÅRET SOM GÅTT En ny förskola som totalt kommer att ge (2x14) + (2x20) platser = 68 platser har uppförts på Gärdesta. Ytterligare en förskola i samma storlek är under projektering, med väntad start tidig höst En ny skollag, nya läroplaner och kursplanet har beslutats och ett omfattande implenteringsarbete har inletts. Ett databasystem för redovisning och kommunikation av elevernas resultat har införts (UNIKUM). Säker inlogg för digital kommunikation mellan hem och skola har införts. Samtliga rektorer har genomgått en kvalificerad utbildning i processledarskap, i regi av Umeå Universitet. En ny organisation där ledarskapet för förskola och skola skiljts åt har introducerats och kommer att vara helt genomförd våren Den nya organisationen skall stärka utvecklingsarbetet inom respektive område, för att skapa bästa möjliga förutsättningar för implementering av nya skollagen, samt förbättra rektorernas arbetsmiljö. Resultaten i grundskolan, mätt i betyg och resultat på nationella prov, förbättrades avsevärt 2011 jämfört med 2009 voh Sala ligger nu bättre till än riket i snitt när det gäller de flesta nationella jämförelsetal. Den sammanlagda betygspoängen ligger dock strax under rikssnittet fortfarande. Grundskolan får för perioden hösten 2011 till och med våren 2013 totalt cirka 1 mkr i bidrag från länsstyrelsen, för att genomföra ett omfattande projekt som skall stödja det entreprenöriella lärandet. En utbildningssatsning för att stärka kompetensen inom skolbarnsomsorgen (fritids) har inletts. Vårdnadsbidraget avskaffades vid årsskiftet. En successiv avveckling av redan beslutade vårdnadsbidrag inleddes. Vid årsskiftet fanns fem kvarvarande vårdnadsbidragstagare. Senast i september är bidraget helt avvecklat. Kulturgaranti har införts, med stöd av Kulturrådets bidrag för Skapande skola. Alla årskullar i grundskolan omfattas av garantin. Den innebär att grundskolans lärare och elever med stöd av främst lokala kulturarbetare får stöd i arbetet att tillmötesgå olika lärstilar.

10 EKONOMI Tabell! Sammanställning av nämndens nettoutgifter för investeringar Investeringar Bokslut ~09 Bokslut~10 Bokslut-H Budget Avvikelse Nettoutgifter Tabell 2 Sammanställning av nämndens kostnader och intäkter Driftbudget Bokslut -09 Bokslut -10 Bokslut -11 Budget Avvikelse Kostnader Intäkter Nettokostnad Verksamheternas nettokostnader M Nämnd- och styrelseverk samhet Kulturskola Central förvaltning Förskola Särskola Grundskola Summa

11 EKONOMISK ANALYS Driftbudget Nämnd- och styrelseverksamhet Kulturskola Central förvaltning Förskola Särskola Grundskola Investeringar

12 FRAMTIDEN Skolnämnden skall under 2012 etablera en utvidgad nattomsorgsverksamhet och ny helgomsorgsverksamhet. Ramen för 2012 har förstärkts för detta ändamål. Inom skolverksamheten pågår ett intensivt implementeringsarbete av den nya skollagen, läroplanen och kursplanerna. Det ställer stora krav på väl genomtänkta kompetensutveckingsinsatser. Kraven på dokumentation av bland annat elevernas lärprocesser har samtidigt ökat betydligt. Salas skolor har under senare tid förbättrat den tekniska standarden betydligtoch för närvarande står förvaltningen inför valet att antingen fortsätta med datorer till högstadieeleverna, eller att övergå till digitala läsplattor. Det är en fråga där kvalitet, användbarhet och kostnader måste vägas mot varandra. Barnantalet i förskolan kommer att öka ytterligare något de närmaste åren. Under 2012 beräknas fyra nya avdelningar starta, och ytterligare 3-4 avdelningar behöver starta Därefter beräknar förvaltningen att balans uppnåtts, det vill säga utflödet av barn till skolan blir ungefär lika stort som inflödet. Det förutsätter dock att SCB:s prognos för födelsetalen i Sala inte avviker allt för mycket från verkligheten. Skolverksamheten påverkas bara mariginelit av ökningen. Det finns 12 skolenheter för yngre skolbarn i Sala och ökningen ryms i de flesta fall i befintlig organisation. Västerfärnebos högstadium har minskat snabbare än väntat, och kommer enligt förvaltningens bedömningar att fortsätta minska något. Skolnämnden måste ta ställning till var smärtgränsen går för en kvalitetsmässigt acceptabel organisation och kostnad per elev för att upprätthålla verksamheten. Särskolan har nått den verksamhetsnivå som är anpassad till Sala kommuns underlag - sedan Heby numer "tagit hem" sina elever. Kulturskolan fortsätter att utveckla kulturgarantin - med stöd av Kulturrådets bidrag för Skapande skola. Det är en satsning som Sala kommun kan vara mycket stolt över, och som förutom det kulturella egenvärdet även bidrar till att stimulera olika lärstilar i undervisningen. Under senare år har kostnaderna för kostverksamheten ökat kraftigt och vi får signaler om att de kommer att öka ytterligare i snabb takt. Det skapar en del oro, särskilt då prisförändringarna sker mitt i ett redan budgeterat verksamhetsår och dessutom nivåmässigt ger påtagliga följder för kärnverksamheten.

13 VERKSAMHETSFAKTA

Verksamhetsplan Skolna mnden

Verksamhetsplan Skolna mnden Verksamhetsplan 2018-2020 Skolna mnden 3 (10) INNEHÅLL SKOLNÄMNDEN... 4 Verksamhetsansvar... 4 Uppdrag... 4 Organisation... 4 Verksamhet 2018-2020... 5 Ekonomi... 5 Mål och indikatorer... 6 Perspektiv

Läs mer

DELÅ RSRÅPPORT Skolnä mnden Bärn och utbildning

DELÅ RSRÅPPORT Skolnä mnden Bärn och utbildning DELÅ RSRÅPPORT -08-31 Skolnä mnden Bärn och utbildning 3 (8) INNEHÅLL SKOLNÄMNDEN/KONTORET... 4 Perioden som gått... 4 Ekonomi... 4 Målavstämning... 6 Framtiden... 7 3 (8) 4 (8) SKOLNÄMNDEN/KONTORET Perioden

Läs mer

Bokslut 2014 BILDNINGS-OCH LÄRANDENÄMNDEN

Bokslut 2014 BILDNINGS-OCH LÄRANDENÄMNDEN BILDNINGS-OCH LÄRANDENÄMNDEN 3 (18) INNEHÅLL... 6 Verksamhetsansvar... 6 Målavstämning... 7 Året som gått... 11 Ekonomi... 11 Framtiden... 14 Verksamhetsfakta/Nyckeltal... 14 5 (18) TABELLFÖRTECKNING

Läs mer

Verksamhetsplan Skolna mnden

Verksamhetsplan Skolna mnden Verksamhetsplan 2019-2021 Skolna mnden 3 (10) INNEHÅLL SKOLNÄMNDEN... 4 Verksamhetsansvar... 4 Uppdrag... 4 s uppdrag till verksamheten under planperioden... 4 Organisation... 5 Verksamhet 2019-2021...

Läs mer

Budget 2018 samt plan för ekonomin åren FÖR- OCH GRUNDSKOLEVERKSAMHET

Budget 2018 samt plan för ekonomin åren FÖR- OCH GRUNDSKOLEVERKSAMHET Budget 2018 samt plan för ekonomin åren 2019-2020 FÖR- OCH GRUNDSKOLEVERKSAMHET Innehållsförteckning VERKSAMHETERNA... 3 Driftbudget... 3 Verksamhetsbeskrivning... 3 Förändringar i verksamheten... 3 Framtid...

Läs mer

Budget 2020 och plan för ekonomin FÖR- OCH GRUNDSKOLEVERKSAMHET

Budget 2020 och plan för ekonomin FÖR- OCH GRUNDSKOLEVERKSAMHET Budget 2020 och plan för ekonomin 2021-2023 FÖR- OCH GRUNDSKOLEVERKSAMHET Innehållsförteckning 1 VERKSAMHETERNA... 3 1.1 Driftbudget... 3 1.2 Verksamhetsbeskrivning... 3 1.3 Förändringar i verksamheten...

Läs mer

Barn och personal i fritidshem hösten 2009

Barn och personal i fritidshem hösten 2009 1 (6) Barn och personal i fritidshem hösten 2009 I denna promemoria ges en översikt av fritidshemmens utveckling när det gäller barn, personal och grupper 2009. Jämförelser görs framför allt med förhållandet

Läs mer

Budget 2019 samt plan för ekonomin åren FÖR- OCH GRUNDSKOLEVERKSAMHET

Budget 2019 samt plan för ekonomin åren FÖR- OCH GRUNDSKOLEVERKSAMHET Budget 2019 samt plan för ekonomin åren 2020-2021 FÖR- OCH GRUNDSKOLEVERKSAMHET Innehållsförteckning VERKSAMHETERNA... 3 Driftbudget... 3 Verksamhetsbeskrivning... 3 Förändringar i verksamheten... 3 Framtid...

Läs mer

Tjänsteutlåtande Utfärdat 2013-11-08 Diarienummer 0070/13 Repronummer 316/13

Tjänsteutlåtande Utfärdat 2013-11-08 Diarienummer 0070/13 Repronummer 316/13 Tjänsteutlåtande Utfärdat 2013-11-08 Diarienummer 0070/13 Repronummer 316/13 Stadsledningsstaben Avdelningen för Utbildning, Barn och Unga, Folkhälsa Claes Strand Telefon 031-368 02 92 E-post: claes.strand@stadshuset.goteborg.se

Läs mer

Barn och personal i fritidshem hösten 2010

Barn och personal i fritidshem hösten 2010 1 (6) Barn och personal i fritidshem hösten 2010 I denna promemoria ges en översikt av fritidshemmens utveckling när det gäller barn, personal och grupper 2010. Jämförelser görs framför allt med förhållandet

Läs mer

Bokslut 2010 UTBILDNINGS- OCH ARBETSMARKNADSFÖRVALTNINGEN MISSIV

Bokslut 2010 UTBILDNINGS- OCH ARBETSMARKNADSFÖRVALTNINGEN MISSIV UTBILDNINGS- OCH ARBETSMARKNADSFÖRVALTNINGEN 1 (10) 2011-01-24 MISSIV JAKOB FJELLANDER DIREKT: 0224-556 27 DNR 2011/7 UAN NR 11/6 Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden MISSIV Bokslut 2010 FÖRSLAG TILL

Läs mer

Skolplanen. Uppdrag. kommunalt styrdokument

Skolplanen. Uppdrag. kommunalt styrdokument Skolplan 2009 2 Skolplanen kommunalt styrdokument Enligt skollagen ska det i varje kommun finnas en skolplan som visar hur kommunens skolverksamhet ska formas och utvecklas. Av skolplanen ska framgå hur

Läs mer

STI SOLLENTUNA KOAAMUN Barn- och utbildningskontoret

STI SOLLENTUNA KOAAMUN Barn- och utbildningskontoret STI SOLLENTUNA KOAAMUN Barn- och utbildningskontoret Halina Jankowska Tjänsteutlåtande 2011-09-05 Sidan 1 av 2 Dnr 2011/52 BUN.104 Barn- och ungdomsnämnden Resultatprognos inkl. delårsrapport 2011 Förslag

Läs mer

Verksamhetsplan (Barn- och utbildningsnämnd) sid 1

Verksamhetsplan (Barn- och utbildningsnämnd) sid 1 Verksamhetsplan - 2016 (Barn- och utbildningsnämnd) sid 1 Danderyd ska erbjuda sina invånare stor valfrihet i den kommunala servicen utifrån individens önskemål och förutsättningar. Föräldrar i Danderyd

Läs mer

Lomma kommun Barn och utbildningsnämnden 2016 NÄMNDSPLAN

Lomma kommun Barn och utbildningsnämnden 2016 NÄMNDSPLAN Barn och utbildningsnämnden 2016 NÄMNDSPLAN NÄMNDSPLAN Barn och utbildningsnämnden Lomma kommun 2016 1. INLEDNING Nämndsplanen uttrycker den politiska viljan för nämndens verksamheter. Nämndsplanen avser

Läs mer

Återrapportering av måluppfyllelse i kommunplan och nämndplan, april 2013

Återrapportering av måluppfyllelse i kommunplan och nämndplan, april 2013 TJÄNSTESKRIVELSE Tyresö kommun 2013-05-21 Barn- och utbildningsförvaltningen 1 (9) Marika Lyman Klicka här för att ange text. Klicka här för att ange text. Klicka här för att ange text. Diarienummer 2013/BUN

Läs mer

Månadsrapport. Utgåva: Månadsrapport. Rapportperiod: Organisation: Barn och skolnämnd

Månadsrapport. Utgåva: Månadsrapport. Rapportperiod: Organisation: Barn och skolnämnd Månadsrapport Utgåva: Månadsrapport Rapportperiod: 2019-02-28 Organisation: Barn och skolnämnd Könsfördelning År: 2019 2 God ekonomisk hushållning År: 2019 Nyckeltal Kön Målvärde 2019 Prognos Helår 2019

Läs mer

BOKSLUT 2009 BARN- OCH UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN. torsdag, 2010 mars 18

BOKSLUT 2009 BARN- OCH UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN. torsdag, 2010 mars 18 BOKSLUT 2009 BARN- OCH UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN Organisation Resultat Måluppfyllelse Kompetensutveckling God ekonomisk hushållning Likvärdighet IUP med skriftliga omdömen Nätverk Inspektioner Go BOKSLUT

Läs mer

2014-xx-xx NÄMNDSPLAN FÖRSKOLA GRUNDSKOLA GYMNASIESKOLA KOST

2014-xx-xx NÄMNDSPLAN FÖRSKOLA GRUNDSKOLA GYMNASIESKOLA KOST 204-xx-xx NÄMNDSPLAN FÖRSKOLA GRUNDSKOLA GYMNASIESKOLA KOST 205 . INLEDNING... 3 2 VISION... 4 3 NÄMNDSMÅL... 4 3. FÖRSKOLA, PEDAGOGISK OMSORG, FÖRSKOLEKLASS, FRITIDSHEM OCH GRUNDSKOLA... 4 3.2 KOSTVERKSAMHET...

Läs mer

2014-xx-xx NÄMNDSPLAN FÖRSKOLA GRUNDSKOLA GYMNASIESKOLA KOST

2014-xx-xx NÄMNDSPLAN FÖRSKOLA GRUNDSKOLA GYMNASIESKOLA KOST 2014-xx-xx NÄMNDSPLAN FÖRSKOLA GRUNDSKOLA GYMNASIESKOLA KOST 2015 1 1. INLEDNING... 3 2 VISION... 4 3 NÄMNDSMÅL... 4 3.1 Förskola, pedagogisk omsorg, förskoleklass, fritidshem och grundskola 4 3.2 Kostverksamhet

Läs mer

Delårsrapport 2015 FÖR- OCH GRUNDSKOLEVERKSAMHET

Delårsrapport 2015 FÖR- OCH GRUNDSKOLEVERKSAMHET Delårsrapport 2015 FÖR- OCH GRUNDSKOLEVERKSAMHET Delårsrapport 2015 Sammanfattning För perioden januari till och med augusti visar för- och grundskola sammantaget en positiv budgetavvikelse om 2,0 mnkr

Läs mer

Resursfördelning 2019

Resursfördelning 2019 1 (7) 2019-01-29 ÄRENDE 10 BILAGA 2 DNR 2019/164 BARN OCH UTBILDNING Henric Sjöblom Skolchef Resursfördelning 2019 Medel till förskolan Sala kommun har ambitionen att på sikt sänka antalet inskrivna barn

Läs mer

Elever och personal i fritidshem hösten 2015

Elever och personal i fritidshem hösten 2015 1 (6) Elever och personal i fritidshem hösten 2015 Nedan presenterar Skolverket officiell statistik om fritidshemmen när det gäller elever, personal och grupper. Dels presenteras resultatet för 2015, dels

Läs mer

Verksamhetsplan 2012 för barn- och ungdomsnämnden till Kommunplan 2012 och utblick

Verksamhetsplan 2012 för barn- och ungdomsnämnden till Kommunplan 2012 och utblick Rev 2011-10-12 Sid 1 (6) Dnr 11BUN108 Handläggare Sinikka Pisilä Verksamhetsplan 2012 för barn- och ungdomsnämnden till Kommunplan 2012 och utblick 2013-2015 Inledning Kommunfullmäktige har fastställt

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Skolinspektionen Dnr 44-2016:5173 Föreningen Hemgårdar i Malmö Org.nr. 846000-9460 Beslut för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Malmö Montessoriskola belägen i Malmö kommun 2 (9) Dnr 44-2016:5173

Läs mer

Elever och personal i fritidshem hösten 2014

Elever och personal i fritidshem hösten 2014 1 (7) Elever och personal i fritidshem hösten 2014 Nedan presenterar Skolverket officiell statistik om fritidshemmen när det gäller elever, personal och grupper. Dels presenteras resultatet för 2014, dels

Läs mer

Verksamhetsplan 2019 Utbildningsnämnden

Verksamhetsplan 2019 Utbildningsnämnden Verksamhetsplan 2019 Utbildningsnämnden Dnr: UN2018/494 Antagen: 2019-01-31 Verksamhetsplan 2019 Utbildningsnämnden - antagen_2 2 (10) Innehåll 1. Inledning... 3 2. Utbildningsnämndens uppdrag och verksamhet...

Läs mer

Verksamhetsplan 2009 för barn- och ungdomsnämnden

Verksamhetsplan 2009 för barn- och ungdomsnämnden Verksamhetsplan 2009 för barn- och ungdomsnämnden Inledning Kommunfullmäktige har beslutat om kommunledningsmål för planeringsperioden 2008-2011 i form av kommunövergripande mål som gäller för all verksamhet

Läs mer

Nämndsplan Barn- och utbildningsnämnden

Nämndsplan Barn- och utbildningsnämnden Nämndsplan Barn- och utbildningsnämnden 1 Inledning Barn- och utbildningsnämnden ansvarar för förskola, pedagogisk omsorg, öppen förskola, förskoleklass, grundskola, grundsärskola, fritidshem, gymnasieskola,

Läs mer

Elever och personal i fritidshem läsåret 2017/18

Elever och personal i fritidshem läsåret 2017/18 Enheten för förskole- och grundskolestatistik 1 (11) Elever och personal i fritidshem läsåret 2017/18 I följande PM redovisas officiell statistik om elever och personal i fritidshemmen för läsåret 2017/18.

Läs mer

UTDRAG UR KVALITETSANALYS

UTDRAG UR KVALITETSANALYS UTDRAG UR KVALITETSANALYS för förskola och skola i Nacka 2018 KVALITETSANALYS 2018 utvärdering skapar utveckling! I din hand håller du en kort sammanfattning av Kvalitetsanalysen 2018. Kvalitetsanalysen

Läs mer

VERKSAMHETSBERA TTELSE 2017 Skolnä mnden Bärn och Utbildning

VERKSAMHETSBERA TTELSE 2017 Skolnä mnden Bärn och Utbildning VERKSAMHETSBERA TTELSE Skolnä mnden Bärn och Utbildning 3 (8) INNEHÅLL SKOLNÄMNDEN... 4 Sammanfattning året som gått... 4 Verksamhetsansvar... 4 Viktiga händelser året som gått... 5 Ekonomi... 5 Målavstämning...

Läs mer

Beslut för grundskola, grundsärskola och fritidshem

Beslut för grundskola, grundsärskola och fritidshem Beslut 2013-06-14 Lunaskolan Rektorn vid Lunaskolan Beslut för grundskola, grundsärskola och fritidshem efter tillsyn av Lunaskolan i Stockholms kommun Skolinspektionen, Box 23069, 104 35 Stockholm, Besöksadress:

Läs mer

Verksamhetsplan för Utbildningsnämnden 2015 UN-2014/8

Verksamhetsplan för Utbildningsnämnden 2015 UN-2014/8 Ordförandeförslag Diarienummer 2015-03-30 UN-2014/8 Utbildningsnämnden Verksamhetsplan för Utbildningsnämnden 2015 UN-2014/8 Förslag till beslut Utbildningsnämnden beslutar att anta förslaget till verksamhetsplan

Läs mer

Ekonomisk uppföljning per april för Skolnämnden

Ekonomisk uppföljning per april för Skolnämnden Ekonomisk uppföljning per april för Skolnämnden Driftsredovisning per slag (belopp i tkr) HELÅR Budget Prognos JANUARI-APRIL perioden Periodbudget Förbruk at av helårsb udget % Verksamhetens intäkter Avgifter

Läs mer

Verksamhetsplan 2011 för barn- och ungdomsnämnden till kommunplan 2011 och utblick

Verksamhetsplan 2011 för barn- och ungdomsnämnden till kommunplan 2011 och utblick Rev 2010-09-01 Sid 1 (6) Dnr Sinikka Pisilä Verksamhetsplan 2011 för barn- och ungdomsnämnden till kommunplan 2011 och utblick 2012-2014 Inledning Kommunfullmäktige har fastställt kommunövergripande mål

Läs mer

Budget 2016 samt plan för ekonomin åren FÖR- OCH GRUNDSKOLEVERKSAMHET

Budget 2016 samt plan för ekonomin åren FÖR- OCH GRUNDSKOLEVERKSAMHET Budget 2016 samt plan för ekonomin åren 2017-2018 FÖR- OCH GRUNDSKOLEVERKSAMHET VERKSAMHETERNA Driftbudget Tkr Utfall 2014 Prognos 2015 Budget 2016 Plan 2017 Plan 2018 Intäkter 49 772 50 073 50 588 50

Läs mer

All verksamhet i förskola och skola skall bedrivas så att barn, elever och studerande har möjlighet att nå de nationella målen. (Nybro vs.

All verksamhet i förskola och skola skall bedrivas så att barn, elever och studerande har möjlighet att nå de nationella målen. (Nybro vs. Under vårterminen 2014 genomfördes nationella prov i grundskolans åk 3, 6 och 9 liksom betygssättning i grundskolans åk 6 och 9, gymnasieskolan. Här redovisas skolkommunens resultat på nämnds- och verksamhetsnivå

Läs mer

Delårsrapport 2015 FÖR- OCH GRUNDSKOLEVERKSAMHET

Delårsrapport 2015 FÖR- OCH GRUNDSKOLEVERKSAMHET Delårsrapport 2015 FÖR- OCH GRUNDSKOLEVERKSAMHET Delårsrapport 2015 Sammanfattning För perioden januari till och med augusti visar för- och grundskola sammantaget en positiv budgetavvikelse om 2,0 mnkr

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Skolinspektionen Dnr 44-2016:5038 Hyllie Park Aktiebolag Org.nr. 556491-8356 Beslut för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Hyllie Park Grundskola belägen i Malmö kommun Skolinspektionen, Postadress:

Läs mer

VERKSAMHETSBERA TTELSE 2018 Skolnä mnden Bärn och utbildning

VERKSAMHETSBERA TTELSE 2018 Skolnä mnden Bärn och utbildning VERKSAMHETSBERA TTELSE Skolnä mnden Bärn och utbildning 3 (10) INNEHÅLL SKOLNÄMNDEN... 4 Sammanfattning året som gått... 4 Verksamhetsansvar... 4 Viktiga händelser året som gått... 5 Ekonomi... 5 Målavstämning...

Läs mer

Nämndsplan Barn- och utbildningsnämnden

Nämndsplan Barn- och utbildningsnämnden Nämndsplan Barn- och utbildningsnämnden 1 Inledning Barn- och utbildningsnämnden ansvarar för förskola, barnomsorg på obekväm arbetstid, pedagogisk omsorg, öppen förskola, förskoleklass, grundskola, grundsärskola,

Läs mer

REGLER FÖR GODKÄNNANDE OCH BARNOMSORGSPENG (BIDRAG) FÖR ENSKILD FÖRSKOLEVERKSAMHET OCH SKOLBARNOMSORG

REGLER FÖR GODKÄNNANDE OCH BARNOMSORGSPENG (BIDRAG) FÖR ENSKILD FÖRSKOLEVERKSAMHET OCH SKOLBARNOMSORG REGLER FÖR GODKÄNNANDE OCH BARNOMSORGSPENG (BIDRAG) FÖR ENSKILD FÖRSKOLEVERKSAMHET OCH SKOLBARNOMSORG Antaget av kommunfullmäktige den 22 april 2010, 30 Förskoleverksamhet är ett samlingsbegrepp för förskola,

Läs mer

Resursfördelning 2018

Resursfördelning 2018 1 (7) 2018-01-17 BARN OCH UTBILDNING JuneAnn Wincent Skolchef SKRIVELSE Resursfördelning 2018 Medel till förskolan Sala kommun har ambitionen att på sikt sänka antalet inskrivna barn i varje förskolegrupp.

Läs mer

Årsbudget 2018 för barn- och grundskolenämnden

Årsbudget 2018 för barn- och grundskolenämnden 1(5) KOMMUNLEDNINGSKONTORET Jonas Vehmonen Barn- och grundskolenämnden 2017-12-14 Årsbudget 2018 för barn- och grundskolenämnden Sammanfattning Barn- och grundskolenämndens budget för år 2018 uppgår till

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Skolinspektionen Segrande Liv Grundskola Org.nr. 843001-7593 Beslut för förskoleklass och grundskola efter bastillsyn i Segrande Liv Grundskola belägen i Höörs kommun Skolinspektionen. Postadress: Box

Läs mer

Budget 2014 samt plan för ekonomin åren 2015-2016 FÖR- OCH GRUNDSKOLEVERKSAMHET

Budget 2014 samt plan för ekonomin åren 2015-2016 FÖR- OCH GRUNDSKOLEVERKSAMHET Budget 2014 samt plan för ekonomin åren 2015-2016 FÖR- OCH GRUNDSKOLEVERKSAMHET VERKSAMHETERNA Externbudget Tkr Utfall 2012 Prognos 2013 Budget 2014 Plan 2015 Plan 2016 Intäkter 46 058 47 634 45 384 45

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Beslut Dnr 43-2018:6865 Sjöbo kommun Beslut för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Sjöbo kommun Skolinspektionen Box 156, 221 00 Lund, Besöksadress Gasverksgatan 1 Skolinspektionen Beslut Dnr

Läs mer

Elever och personal i fritidshem läsåret 2016/17

Elever och personal i fritidshem läsåret 2016/17 1 (10) Elever och personal i fritidshem läsåret 2016/17 I följande PM redovisas officiell statistik om elever och personal på fritidshemmen för läsåret 2016/17. Statistiken om fritidshem ingår i Sveriges

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden. Verksamhetsplan

Barn- och ungdomsnämnden. Verksamhetsplan 2014 Barn- och ungdomsnämnden Verksamhetsplan 2014-2016 Nämndens verksamhetsplan Denna verksamhetsplan bygger på den av kommunfullmäktige beslutade kommunplanen för 2014-2016. Inledning Kommunplanen är

Läs mer

Vilket var/är det roligaste ämnet i skolan?

Vilket var/är det roligaste ämnet i skolan? Barnomsorg Vilket var/är det roligaste ämnet i skolan? Religion var det roligaste ämnet eftersom jag lärde mig så mycket om andra kulturer. Annika, 31 år Svenska är roligast för då kan jag läsa böcker

Läs mer

Ekonomi- och verksamhetsuppföljning efter april 2011

Ekonomi- och verksamhetsuppföljning efter april 2011 Handläggare Datum Åsa Ottosson -05-02 0480-45 30 32 Ekonomi- och verksamhetsuppföljning efter april Verksamhet Barn- och ungdomsnämnden ansvarar för kommunens verksamhet inom förskola och fritidshem samt

Läs mer

Budget 2015 samt plan för ekonomin åren FÖR- OCH GRUNDSKOLEVERKSAMHET

Budget 2015 samt plan för ekonomin åren FÖR- OCH GRUNDSKOLEVERKSAMHET Budget 2015 samt plan för ekonomin åren 2016-2017 FÖR- OCH GRUNDSKOLEVERKSAMHET VERKSAMHETERNA Driftbudget Tkr Utfall 2013 Prognos 2014 Budget 2015 Plan 2016 Plan 2017 Intäkter 50 498 48 247 49 113 49

Läs mer

Verksamhetsplan 2014-2017. Utbildningsnämnd

Verksamhetsplan 2014-2017. Utbildningsnämnd Verksamhetsplan - Utbildningsnämnd 1 Mål inom respektive perspektiv 1.1 Medborgare och kunder Medborgare och kunder har förtroende för verksamheten och våra kunder är delaktiga och har inflytande i verksamheten

Läs mer

Beslut för grundsärskola och fritidshem

Beslut för grundsärskola och fritidshem Beslut 2013-06-12 Nora kommun nora.kommun@nora.se Rektorn vid grundsärskola med fritidshem ewa.lindeh.bjorkman@nora.se Beslut för grundsärskola och fritidshem efter tillsyn av grundsärskola och fritidshem

Läs mer

Barn- och utbildningsnämndens målbilder 2016

Barn- och utbildningsnämndens målbilder 2016 Sida 1(25) Datum Diarienummer 2015-11-18 B-2015-128 Barn- och utbildningsnämndens målbilder 2016 Mål antagna av barn- och utbildningsnämnden 2015-12-10, 123 Gränsvärden antagna av barn- och utbildningsnämnden

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Dnr 44-2016:11209 Thoren Framtid AB Org.nr. 556749-7051 för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Thoren Framtid Kalmar i Kalmar kommun Skolinspektionen Box 3177, 903 04 Umeå, Besöksadress Nygatan

Läs mer

Godkännande av fristående förskola, fritidshem och annan pedagogisk verksamhet

Godkännande av fristående förskola, fritidshem och annan pedagogisk verksamhet Godkännande av fristående förskola, fritidshem och annan pedagogisk verksamhet Dokumenttyp Riktlinjer Fastställd/upprättad 2011-08-17 av Kommunstyrelsen 114 Senast reviderad - Detta dokument gäller för

Läs mer

Till förvaltningens uppgifter hör att bereda ärenden som ska fattas beslut om i BUN.

Till förvaltningens uppgifter hör att bereda ärenden som ska fattas beslut om i BUN. I Kristianstads kommun har Barnoch utbildningsnämnden (BUN) det samlade ansvaret för utbildning av barn, elever och studerande från förskola till vuxenutbildning. BUN fattar beslut om kommunal Skolplan.

Läs mer

Tertialbokslut 1 jan-apr 2014 för utbildningsnämnden

Tertialbokslut 1 jan-apr 2014 för utbildningsnämnden 2014-04-17 1 (6) TJÄNSTESKRIVELSE Dnr UBN 2014/133-049 Utbildningsnämnden Tertialbokslut 1 jan-apr 2014 för utbildningsnämnden Förslag till beslut Utbildningsnämnden beslutar fastställa tertialbokslut

Läs mer

Verksamhetsberättelse delårsbokslut augusti 2019 Förskole- och grundskolenämnden

Verksamhetsberättelse delårsbokslut augusti 2019 Förskole- och grundskolenämnden Verksamhetsberättelse delårsbokslut augusti 2019 Förskole- och grundskolenämnden Nämndversion Ordförande: Hampe Klein Förvaltningschef: Kerstin Johansen Innehållsförteckning 1. Viktiga händelser januari

Läs mer

Nominering till Kvalitetsutmärkelse i Danderyd Bästa förskola Bästa skola

Nominering till Kvalitetsutmärkelse i Danderyd Bästa förskola Bästa skola Nominering till Kvalitetsutmärkelse i Danderyd 2017 Bästa förskola Bästa skola Utbildningsnämndens kvalitetsutmärkelse i Danderyd 2017 Kvalitetsutmärkelsen riktas till förskolor och skolor som med nytänkande,

Läs mer

Pedagogisk vision och utvecklingsstrategi för Eskilstuna kommuns fritidshem

Pedagogisk vision och utvecklingsstrategi för Eskilstuna kommuns fritidshem Barn- och utbildningsnämnden 2015-08-24 1 (9) Barn- och utbildningsförvaltningen Förvaltningskontoret Anna Landehag, 016-710 10 62 och utvecklingsstrategi för Eskilstuna kommuns fritidshem Eskilstuna kommun

Läs mer

Riktlinjer för godkännande och rätt till bidrag

Riktlinjer för godkännande och rätt till bidrag Barn- och utbildningsnämnden 2018-12-20 SID 1(8) Riktlinjer för godkännande och rätt till bidrag Fristående förskola Fristående fritidshem och annan pedagogisk verksamhet Kontaktcenter Postadress 251 89

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola ein B Skolinspektionen Dnr 44-2016:11369 Stiftelsen Umeå Waldorfskola R Karlsson M.fl. Org.nr. 894001-2076 för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Umeå Waldorfskola, grundskola i Umeå kommun Skolinspektionen

Läs mer

Verksamhetsberättelse och årsbokslut 2012 UN-2013/71

Verksamhetsberättelse och årsbokslut 2012 UN-2013/71 Utbildningsnämnden Ordförandeförslag Diarienummer Klas Bergström (M) 2013-02-04 UN-2013/71 Utbildningsnämnden Verksamhetsberättelse och årsbokslut 2012 UN-2013/71 Förslag till beslut Utbildningsnämnden

Läs mer

Beslut för grundskola och fritidshem

Beslut för grundskola och fritidshem Beslut 2013-08-13 Löa skola margareta@bergslagen.com Rektorn vid Löa skola richard.linder@loaskola.se Beslut för grundskola och fritidshem efter tillsyn i Löa skola i Lindesbergs kommun Skolinspektionen,

Läs mer

Beslut för fritidshem

Beslut för fritidshem Dnr 43-2014:8004 Knivsta kommun Beslut för fritidshem efter tillsyn i Knivsta kommun 2(11) Tillsyn i Knivsta kommun har genomfört tillsyn av Knivsta kommun under våren 2015. Tillsynen har avsett det samlade

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Dnr 44-2014:8517 Södertälje Friskola AB Org.nr. 556557-0149 Beslut för förskoleklass och grundskola efter bastillsyn i Södertälje Friskola belägen i Södertälje kommun 2(8) Tillsyn i Södertälje friskola

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete

Systematiskt kvalitetsarbete Systematiskt kvalitetsarbete Grundskolan/förskolan styrs av nationella styrdokument som skollag (2010:800) och läroplaner, vilka är kopplade till respektive skolform. Dessutom styrs verksamheterna av kommunala

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Dnr 43-2016:10888 Härnösands kommun för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i grundskolan i Härnösands kommun Skolinspektionen Box 3177, 903 04 Umeå, Besöksadress Nygatan 18-20 2 (6) Skolinspektionens

Läs mer

Kvalitetsredovisning. för förskola, förskoleklass, skola, fritidshem, mm. Sala kommun

Kvalitetsredovisning. för förskola, förskoleklass, skola, fritidshem, mm. Sala kommun Kvalitetsredovisning för förskola, förskoleklass, skola, fritidshem, mm i Sala kommun kalenderåret 2008 Beslutad till de delar som berör Skolnämnden (förskolan, grundskolan och särskolan) 2009-04-14. Beslutad

Läs mer

Beslut för förskola. Skolinspektionen. efter tillsyn i Nord malings kommun. Beslut. Nordmalings kommun

Beslut för förskola. Skolinspektionen. efter tillsyn i Nord malings kommun. Beslut. Nordmalings kommun Dnr 43-2014:8216 Nordmalings kommun Beslut för förskola efter tillsyn i Nord malings kommun Box 3177 903 04 Umeå 2(10) Tillsyn i Nordmalings kommun har genomfört tillsyn av Nordmalings kommun under våren

Läs mer

(PN. Beslut för förskola. Skolinspektionen. efter tillsyn i Åmåls kommun. Beslut Dnr :8683. Åmåls kommun.

(PN. Beslut för förskola. Skolinspektionen. efter tillsyn i Åmåls kommun. Beslut Dnr :8683. Åmåls kommun. (PN Beslut Dnr 43-2014:8683 Åmåls kommun Bam.utbildning@amal.se Beslut för förskola efter tillsyn i Åmåls kommun 2 (8) ]syn 2v iförrskoleverksamheten i Åmåls komrrun har genomfört tillsyn av Åmåls kommun

Läs mer

Dnr :5302, :5303, :5305, :5306, :5307, :5308, :5310

Dnr :5302, :5303, :5305, :5306, :5307, :5308, :5310 Skolinspektionen 2018-01-08 Dnr 43-2017:5302, 43-2017:5303, 43-2017:5305, 43-2017:5306, 43-2017:5307, 43-2017:5308, 43-2017:5310 Bollebygds kommun kommunenabollebygd.se för förskolan, fritidshemmet, förskoleklassen,

Läs mer

SALA KOMMUNS KVALITET I KORTHET (KKIK) 2012

SALA KOMMUNS KVALITET I KORTHET (KKIK) 2012 1 (5) SALA KOMMUNS KVALITET I KORTHET (KKIK) Tillgänglighet i kommun SALA3000, v 1.0, 2010-06-09 1. Hur många medborgare får svar på en enkel e-postfråga inom två arbets? 2. Hur stor del av medborgarna

Läs mer

Grundskola, förskoleklass och fritidshem

Grundskola, förskoleklass och fritidshem Grundskola, förskoleklass och fritidshem Nyckeltalen som används är hämtade ur databasen Kolada och är utifrån deras försök att bedöma effektiviteten i framför allt grundskolan. Nyckaltalen hämtas och

Läs mer

Verksamhetsplan Barn- och utbildningsnämnden

Verksamhetsplan Barn- och utbildningsnämnden Verksamhetsplan 2019 Barn- och utbildningsnämnden 1 Styrkort och mätetal Nämnder 1.1 Uppdrag Barn- och utbildningsnämnden har ansvaret för Luleå kommuns skolväsende från förskola och grundskola till gymnasieskola.

Läs mer

STRATEGI. Strategi för att öka kvaliteten i förskolan

STRATEGI. Strategi för att öka kvaliteten i förskolan STRATEGI Strategi för att öka kvaliteten i förskolan Inledning I Solna stads verksamhetsplan och budget för 2017 har barn- och utbildningsnämnden och kommunstyrelsen fått i uppdrag att ta fram en strategi

Läs mer

Nyckeltal. Barn och utbildningsförvaltningen

Nyckeltal. Barn och utbildningsförvaltningen Nyckeltal Barn och utbildningsförvaltningen Sammanfattning BUN Förskola/fritidshem Kvalitet Resurser Slutsats Antal inskrivna barn/ årsarbetare i förskolan Antal barn/förskoleavd Personal med förskollärarexamen

Läs mer

SALA KOMMUNS KVALITET I KORTHET (KKIK) 2011

SALA KOMMUNS KVALITET I KORTHET (KKIK) 2011 SALA3000, v 1.0, 2010-06-09 1 (5) SALA KOMMUNS KVALITET I KORTHET (KKIK) Tillgänglighet i kommun 1. Hur många medborgare får svar på en enkel e-postfråga inom två arbets? 2. Hur stor del av medborgarna

Läs mer

Beslut för förskolorna och annan pedagogisk verksamhet för förskolebarn

Beslut för förskolorna och annan pedagogisk verksamhet för förskolebarn Danderyds kommun epost: kommunen@danderyd.se för förskolorna och annan pedagogisk verksamhet för förskolebarn i Danderyds kommun Skolinspektionen, Box 23069, 104 35 Stockholm, Besöksadress: Sveavägen 159

Läs mer

Barn och personal i förskolan hösten 2010

Barn och personal i förskolan hösten 2010 1 (7) Barn och personal i förskolan hösten 2010 I denna promemoria ges en översikt av förskolans utveckling när det gäller barn, personal och grupper hösten 2010. Jämförelser görs framför allt med situationen

Läs mer

Årsredovisning Skolområde VÄST 2014

Årsredovisning Skolområde VÄST 2014 1 Årsredovisning Skolområde VÄST 2014 2 Årsberättelse 2014 SKOLOMRÅDE VÄST Beskriv kortfattat vilken typ av verksamhet och service ni har till kommuninnevånarna Skolområde VÄST bedriver verksamhet i Rumskulla.

Läs mer

9. Barnomsorg. Tillgänglig statistik om barnomsorg

9. Barnomsorg. Tillgänglig statistik om barnomsorg 9. Barnomsorg Tillgänglig statistik om barnomsorg När det gäller statistik om barnomsorg finns ett antal olika källor. SCB har från 1980 till 1986 genomfört enkätundersökningar på uppdrag av Socialdepartementet.

Läs mer

Kvalitetsredovisning för förskola, förskoleklass, grundskola, skolbarnsomsorg och särskola 2005

Kvalitetsredovisning för förskola, förskoleklass, grundskola, skolbarnsomsorg och särskola 2005 Avdelningen förskola-skola Enskede-Årsta stadsdelsförvaltning Handläggare: Katarina Höök Tfn: 508 14 021 Tjänsteutlåtande Sid 1 (6) 2006-05-30 Enskede-Årsta stadsdelsnämnd Kvalitetsredovisning för förskola,

Läs mer

Utbildningsinspektion i Ingaredsskolan, grundskola F 6

Utbildningsinspektion i Ingaredsskolan, grundskola F 6 Utbildningsinspektion i Alingsås kommun Ingaredsskolan Dnr 53-2005:1533 Utbildningsinspektion i Ingaredsskolan, grundskola F 6 Innehåll Inledning...1 Underlag...1 Beskrivning av skolan...2 Sammanfattande

Läs mer

Kvalitetsredovisning 2005/2006 Dalhem, Barlingbo, Endre

Kvalitetsredovisning 2005/2006 Dalhem, Barlingbo, Endre 1(8) Barn- och utbildningsförvaltningen Kvalitetsredovisning 2005/2006 Dalhem, Barlingbo, Endre Förskoleklass-grundskola-fritidshem (sid 1-5) Förskola (sid 6-8) Beskrivning av verksamheten Dalhem, Barlingbo

Läs mer

Antagen av kommunfullmäktige 2004-06-21 45

Antagen av kommunfullmäktige 2004-06-21 45 Antagen av kommunfullmäktige 2004-06-21 45 Inledning Kommunens skolor och förskolor skall erbjuda en bra arbetsmiljö och lärandemiljö för elever och personal. De nationella målen för förskolan och skolan

Läs mer

Barn- och utbildningsnämndens nämndsplan år 2018

Barn- och utbildningsnämndens nämndsplan år 2018 Barn- och utbildningsnämndens nämndsplan år 2018 Barn- och utbildningsnämndens ansvarsområden Förskolan Grundskolan Fritidshem Grundsärskolan Integrationscentrum Moravägens HVB-hem Planeringsförutsättningar

Läs mer

Revisionsrapport Granskning av målstyrning.

Revisionsrapport Granskning av målstyrning. Revisionsrapport Granskning av målstyrning. Nämnden för Bildning, Fritid och Kultur Härjedalens Kommun 23 januari 2013 Innehåll Sammanfattning... 1 1. Inledning... 2 2. Granskningsresultat... 3 3. Bedömning

Läs mer

Verksamhetsplan Grundskola, förskoleklass och fritidshem Tibro kommun

Verksamhetsplan Grundskola, förskoleklass och fritidshem Tibro kommun Barn & Utbildning Verksamhetsplan 2018-19 Grundskola, förskoleklass och fritidshem Tibro kommun Reviderad och fastställd 180920 Tibro kommun, 543 80 TIBRO, Barn & Utbildning, Besöksadress: Centrumgatan

Läs mer

Uppföljning samt sammanställning av skolnämndens beslut år 2011.

Uppföljning samt sammanställning av skolnämndens beslut år 2011. 1 (16) RAPPORT SKOLFÖRVALTNINGEN Benny Wetterberg RAPPORT Uppföljning samt sammanställning av skolnämndens beslut år 2011. Skolnämnden fick i samband med årsskiftet 2010/2011 en ny sammansättning, som

Läs mer

Beslut för förskola. Skolinspektionen. efter tillsyn i Malmö kommun. Beslut. Malmö kommun Dnr :4548

Beslut för förskola. Skolinspektionen. efter tillsyn i Malmö kommun. Beslut. Malmö kommun Dnr :4548 r% Skolinspektionen Beslut Malmö kommun Beslut för förskola efter tillsyn i Malmö kommun Skolinspektionen Box 156, 221 00 Lund Beslut 2(8) Tillsyn i Malmö kommun Skolinspektionen har genomfört tillsyn

Läs mer

Beslut för grundskola och fritidshem

Beslut för grundskola och fritidshem v Beslut Skolinspektionen 2014-11-12 Stiftelsen Islamiska skolan in fo@islamiskaskolan.com Beslut för grundskola och fritidshem efter tillsyn i Islamiska skolan i Stockholms kommun Skolinspektionen, Box

Läs mer

Kvartalsrapport mars och prognos 1. Utbildningsnämnden

Kvartalsrapport mars och prognos 1. Utbildningsnämnden Kvartalsrapport mars och prognos 1 Utbildningsnämnden Innehållsförteckning 1 Periodens resultat... 3 1.1 Driftredovisning... 3 2 Viktiga händelser i verksamheten... 3 3 Prognos med ekonomiskt utfall för

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Dnr 43-2016:4384 Järfälla kommun för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Järfälla kommun Skolinspektionen Box 23069, 104 35 Stockholm, Besöksadress: Sveavägen 159 2 (5) Skolinspektionens beslut

Läs mer

Beslut för förskolorna och annan pedagogisk verksamhet för förskolebarn

Beslut för förskolorna och annan pedagogisk verksamhet för förskolebarn Götene kommun för förskolorna och annan pedagogisk verksamhet för förskolebarn i Götene kommun Skolinspektionen, Box 2320, 403 15 Göteborg, Besöksadress Kungsgatan 20 Telefon: 08-586 080 00, Fax: 08-586

Läs mer

Beslut för förskola. efter tillsyn i Karlskrona kommun

Beslut för förskola. efter tillsyn i Karlskrona kommun j Skolinspektionen Karlskrona kommun Beslut för förskola efter tillsyn i Karlskrona kommun Skolinspektionen. Postadress: Box 156, 221 00 Lund, Besöksadress: Gasverksgatan 1, 222 29 Lund Telefon: 08-586

Läs mer

Huvudmannabeslut för fritidshem

Huvudmannabeslut för fritidshem Dnr 43-2016:10985 Uppsala kommun Huvudmannabeslut för fritidshem efter tillsyn i Uppsala kommun Skolinspektionen Box 3177, 903 04 Umeå, Besöksadress Nygatan 18-20 2 (6) Skolinspektionens beslut Föreläggande

Läs mer