Koncernkontoret Koncernstab HR

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Koncernkontoret Koncernstab HR"

Transkript

1 Koncernkontoret Koncernstab HR Vivianne Sahlin enhetschef Datum Version Dnr (10) Kompetensförsörjningsplan genomförda aktiviteter under 2016 Inledning Kompetensförsörjning handlar om att attrahera rätt medarbetare, rekrytera och introducera dessa genom effektiv process, skapa möjligheter för utveckling samt avsluta anställningen på ett professionellt sätt. Uppföljningen av Kompetensförsörjningsplan för följer den indelning av aktiviteter som gjordes i planen, efter huvudområde: Strategisk kompetensförsörjning Attrahera Rekrytera Introducera Utveckla och motivera Avsluta s utbildningsuppdrag Strategisk kompetensförsörjning Strategisk omvärldsanalys, statistik och prognoser kring personal och kompetensförsörjningsbehov nationellt och för Skåne, inklusive på kort och lång sikt. Kompetensförsörjningsplan är utarbetad och ska behandlas i personalnämnden Den nya kompetensförsörjningsplanen har bl. a. utvecklats till att omfatta fler yrkeskategorier och fler specialiseringsinriktningar för läkare och sjuksköterskor. Den årliga Läkarbemannings- och ST-planen har genomförts, kvalitetssäkrats och hat utgjort underlag för prioritering av ST och för budget. Postadress: Kristianstad Organisationsnummer: Telefon (växel): Fax: Internet: skane.se

2 2 (10) Fortsätta arbetet med att implementera och följa upp strategin för kompetensmixplanering rätt använd kompetens. En handlingsplan har tagits fram för att sätta fokus på kompetensmixarbetet och säkerställa ansvar och engagemang i ledningssystemet. Förvaltningarnas samordnare/motsvarande har fortsatt pågående arbete framför allt på enhetsnivå. Initiera och genomföra arbetsmarknadsinsatser/projekt med fokus på ungdomar, utanförskap, integrations- och jämställdhetsfrågor Under året har nära 500 långtidsarbetslösa ungdomar haft en tremånaders anställning i, varav cirka 450 inom vården. Målet är också att attrahera och uppmuntra ungdomar till att söka vårdutbildningar för en långsiktigt säkrad kompetensförsörjning. 20 % av de anställda ungdomarna har en känd funktionsnedsättning och minst 20 % är nyanlända ungdomar. Arbetet med att öka rekryteringen av personer med funktionsnedsättning har varit framgångsrikt och under året anställdes 26 personer, sex fler än Bland de anställda fanns yrkesgrupper som exempelvis biomedicinsk analytiker, medicinsk sekreterare, köksbiträde, arbetsterapeut och kommunikatör. Omfattningen på respektive anställning varierar och utgår från individens önskemål och arbetsförmåga. Utveckla metoder för kompetensplanering och utifrån dessa upphandlar ITstöd för kompetenshantering IT-stöd är upphandlat men överprövning pågår. Pilotprojekt pågår på förvaltningarna och en gemensam metodik framtagen. Inventering av de regioninterna resursteamen och förslag till fortsatt utveckling Befintliga resursteam har under året inventerats och därefter har gemensamma modeller för fortsatt utveckling utarbetats och beslutats. Resursteamen ska attrahera erfarna medarbetare med hög kompetens till ett mer flexibelt arbetssätt, ge fler medarbetare tillsvidareanställning, stärka i rollen som attraktiv arbetsgivare samt minska beroendet av bemanningsföretag. Genomföra förändringsledningsutbildning för chefer och stödfunktioner Från och med hösten 2016 ingår en tvådagars utbildning i förändringsledning i s utbud av chef- och ledarutveckling och utbildningen har genomförts åtta gånger. Utbildningen ger verktyg och insikter om ledarskapets betydelse i en förändringsprocess och kan vid behov genomföras som en specialbeställning för t.ex. en ledningsgrupp. Utreda förutsättningar för s.k. arbetsrotation och rotationsprogram Under hösten 2016 har förutsättningar utretts för arbetsrotation i syfte att utveckla och stärka i rollen som attraktiv arbetsgivare. Implementering av systemet kring arbetsrotation ska påbörjas under första halvåret Under första kvartalet 2018 ska en utvärderingsrapport presenteras för personalnämnden.

3 3 (10) Utveckla processtöd för arbetssättsinnovationer och organisations- och verksamhetsutveckling. Enhet för strategisk kvalitetsutveckling bedriver arbetet med utgångspunkt i den strategi som tagits fram. Attrahera Vidareutveckla samarbetsformerna med Arbetsförmedlingen och Migrationsverket, för att attrahera och anställa medarbetare med utländsk bakgrund med erfarenhet av framförallt vård- och teknikyrken till exempel genom fortsatt arbete med snabbspår för läkare och sjuksköterskor En uppskalning av Snabbspåret gjordes under 2016 för hela. Under 2016 har 11 läkare gjort provtjänstgöring för svensk legitimation, 6 sjuksköterskor gjort praktisk tjänstgöring för svensk legitimation och ytterligare 25 personer har gjort språkauskultation inom s verksamheter. Kompletterande svenska- och uttalsutbildning har getts för personer som behövt förbättra sin svenska för att kunna nå svensk legitimation. Samarbetet med Arbetsförmedlingen är nära och utvecklas fortsatt positivt. I november månad gav personalnämnden i uppdrag att utreda förutsättningarna för ett kompetenscentrum för utlandsutbildade. Syftet är att ytterligare tydliggöra erbjudandet för sökande som vill arbeta inom och som har behov av komplettering/praktisk tjänstgöring för att erhålla kompetens motsvarande eller svensk legitimation. Utveckla metoder och modeller som stärker dialogen i att vara en god ambassadör för och som bidrar till att levandegöra Region Skånes värderingar så att varje medarbetare gör skillnad varje dag, där medarbetare känner stolthet och är motiverade Att rikta och målgruppsanpassa annonserna på sociala medier har haft fortsatt prioritet; arbetet har även fortsatt med att identifiera och ta fram nya berättelser till Medarbetare berättar, där medarbetare beskriver sitt arbete och sin arbetsplats. Berättelserna har fokus på medarbetarnas arbete med att göra skillnad varje dag och det unika med den aktuella arbetsplatsen. s värderingar har tydliggjorts i rekryteringsprocessen, och samtliga rekryterings-annonser och hemsidan Jobba hos oss har kompletterats med värderingarna. Utveckla former och förutsättningar för traineejobb och extratjänster i samarbete med Arbetsförmedlingen Traineejobb innebär arbete på halvtid medan resterande tid ägnas åt gymnasiestudier för att efter cirka två år vara utbildad undersköterska. Planering har inletts med Arbetsförmedlingen, Helsingborgs stad och Malmö kommun med målsättningen att framöver kunna erbjuda traineejobb.

4 4 (10) Arbete med att utreda förutsättningar för att inrätta extratjänster i vårdnära service har inletts. Hälsostaden har med mycket gott resultat anställt fem personer på extratjänst. Fortsätta och utveckla arbetet med att marknadsföra som en attraktiv arbetsgivare på sociala medier via våra medarbetare som goda ambassadörer Genom att vara en attraktiv arbetsgivare kan locka till sig och behålla den kompetens som är nödvändig, idag och i framtiden. Under året har ett flertal insatser gjorts för att marknadsföra och beskriva s verksamheter. Arbetet har fortsatt med att vidareutveckla en behovs- och målgruppsanpassad rekrytering för s yrkesgrupper. Att rikta och målgruppsanpassa annonserna på sociala medier har haft fortsatt prioritet. Teckna en avsiktsförklaring med Försvarsmakten i syfte att stärka en framtida gemensam kompetensförsörjning, t ex rekrytering av militär personal med tidvis tjänstgöring. En avsiktsförklaring har tecknats med Försvarsmakten. Samarbetet är inlett med kontinuerlig kontakt och dialog kring möjliga samarbetsformer vilka är tänkta att stärka parternas långsiktiga kompetensförsörjning med fokus på ungdomars insteg på arbetsmarknaden, mångfald på arbetsplatserna och möjlighet till karriärväxling genom hela yrkeslivet. Implementera upphandlad medarbetarservice en sk förmånsportal Försenat införande av medarbetarservice (förmånsportal) då upphandling blev överprövad. Rekrytera Målgruppsanpassa och differentiera rekryteringsinsatser för ett flertal yrkesgrupper exempelvis biomedicinska analytiker, medicinska sekreterare och undersköterskor. Arbetet med att målgruppsanpassa och differentiera rekryteringsinsatser avseende biomedicinska analytiker, medicinska sekreterare har genomförts under året. Arbetet med att målgruppsanpassa och differentiera rekryteringsinsatser för undersköterskor pågår. Samverka med olika utbildningsanordnare inom hälso- och sjukvården kring innehåll i utbildningarna så att de stämmer med framtida behov. Samverkan sker via styr- och ledningsgrupp VFU gällande högskoleutbildningar. Ledamöter i nämnder och programråd på högskolorna diskuterar innehåll i utbildningar. Samverkan har skett med YH-utbildare inför ansökan till YHmyndigheten, gäller både pågående utbildningar och helt nya utbildningsbehov. Samverkan sker också via vård- och omsorgscollege, både regionalt och lokalt.

5 5 (10) Fortsatt central prioritering och styrning av ST till definierade bristområden. Styrning och regional prioritering av ST-tjänster (specialisttjänstgöring) till definierade bristområden fortsatte under året och har utvecklats med inriktningen att konsekvent och långsiktigt lösa bristsituationen. För att ytterligare säkra kvaliteten i den årliga Läkarbemannings- och ST-undersökningen har enkätundersökningens frågor förenklats och förtydligats. En särskild beredningsgrupp för ST inom allmänmedicin har inrättats för att säkerställa nulägesbilden vad gäller tillgång till allmänmedicinsk kompetens, bedöma tillgång och behov av allmänmedicinsk kompetens i ett tioårsperspektiv samt ge förslag till åtgärder för att säkra tillgången till allmänmedicinsk kompetens på såväl kort som på lång sikt. Satsningen på ST inom akutsjukvård fortsatte enligt regional plan och 18 nya STutrymmen inrättades och tillsattes. Successiv utökning av antalet AT enligt SKL:s nationella plan. Under året utökades antalet AT-läkarutrymmen (allmäntjänstgöring) med 15 tjänster. Utökningen följer en femårig nationell överenskommelse genom SKL. För att möjliggöra ytterligare framtida utökningar av AT har förfrågan gjorts till Socialstyrelsen om alternativa former för AT. Fortsätta att utveckla och skala upp introduktionsprogrammet, det sk snabbspåret, för läkare och sjuksköterskor utbildade i utlandet. Det pilotprojekt som inleddes under 2015 med att på ett aktivt sätt tillvarata kompetensen hos de utomeuropeiskt utbildade med legitimationsyrken har under 2016 skalats upp. Under året har 11 läkare gjort provtjänstgöring för svensk legitimation, 6 sjuksköterskor gjort praktisk tjänstgöring för svensk legitimation och ytterligare 25 personer har gjort språkauskultation inom s verksamheter. Syftet med språkauskultation är att få möjlighet att träna svenska språket i hälso-och sjukvårdsmiljö samtidigt som man får en inblick i hur svensk sjukvård är organiserad och få ett nätverk i professionen. För arbetsgivaren är det en insats för att tidigt kunna fånga upp dessa personer, som efter att de erhållit svensk legitimation kan erhålla anställning och bidra med sin expertis i våra verksamheter. Utveckla former för att tillvarata kompetens hos utlandsutbildade som inte har läkar- eller sjuksköterskeutbildning exempelvis genom att en av målgrupperna i jobbsatsningen för arbetslösa ungdomar är nyanlända ungdomar. I satsningen med att anställa nästan 500 långtidsarbetslösa ungdomar med mål att attrahera och uppmuntra ungdomar till att söka vårdutbildningar, så har minst 20 % av dessa varit nyanlända ungdomar I samarbete med Arbetsförmedlingen erbjuda kompletterande utbildning för undersköterskor inför anställning inom sjukvården

6 6 (10) Under våren 2016 erbjöds ett antal arbetslösa undersköterskor kompletterande kurser riktade mot sjukvård för att vara anställningsbara i, vilket ledde till att sex undersköterskor anställdes till verksamheter vid Ystad lasarett. Processen för en liknande satsning inför sommaren 2017 inleddes i slutet av Fortsatt arbete med att utveckla chefsförsörjningsprocessen. Koncernstab HR har under 2016 genomfört utbildningsdagen Nyfiken på att bli chef inom vid tre tillfällen. Utbildningsdagen riktar sig till medarbetare som har intresse och förutsättningar för en framtida chefsroll. Utbildningsdagen är ett första steg innan chef och medarbetare går vidare med planering av fortsatt kompetensutveckling. Koncernstab HR överlämnar regelbundet namn till deltagarnas hemmaförvaltning. Habilitering och hjälpmedel, Sund, Skånetrafiken och Regionservice har program dit chefer kan nominera potentiella chefer. Under 2016 startade arbetet med ett nytt omarbetat RUFF-program (Regionernas utvecklingsprogram för framtidens förvaltningsledning) Introducera Uppdatera det regiongemensamma digitala introduktionsprogrammet Ny på jobbet. Uppdateringen genomfördes under året och ligger nu i Utbildningsportalen. Följa upp hur verksamheterna arbetar med att utveckla och genomföra introduktionen för olika yrkeskategorier. Arbetet påbörjades under 2016 och fortsätter Utveckla nya former av lärande genom t ex IT-stöd i basutbildningen för chefer och i det kliniska basåret för sjuksköterskor. Analyser av tänkbara lärandeformer är genomförda. Utveckla och motivera Fortsätta att utveckla kompetensstegar och koppla anställnings- och lönevillkor till dessa. Nästa yrkesgrupp där arbete med kompetensstegar ska påbörjas är fysioterapeuter. Kompetensstegar för fysioterapeuter och arbetsterapeuter påbörjades och var klara mars Pågående arbete med kompetensstegar för medicinska sekreterare, kuratorer, psykologer och chefer. En kompletterande bild till kompetensstegarna har tagits fram i syfte att belysa och förtydliga sambandet mellan kompetensstegar och lönesättning. En workshop för förhandlare och kompetensförsörjningsansvariga vid sjukvårdsförvaltningarna

7 7 (10) anordnades i januari 2017 för att skapa en samsyn kring den kompletterande bilden. Information och uppföljning av möjliga åtgärder för att stimulera till arbete efter uppnådd pensionsålder. Befintligt regelverk för att främja att medarbetaren kvarstår som yrkesverksam har lyfts fram i olika sammanhang ex. i HR-chefsgrupp och kompetensförsörjningsnätverk. Personalnämnden har under året fattat beslut om att fortsatt utveckla handledarrollen och att genomföra insatser för äldre medarbetares möjligheter till handledaruppdrag. Anpassa och utveckla kompetensutvecklingsaktiviteter för chefer utifrån de nya Chefs- och ledarkriterierna. Dessa finns samlade i ett övergripande dokument. En genomgång har gjorts för att säkerställa att den kompetensutveckling för chefer som koncernstab HR erbjuder är i linje med chefs- och ledarkriterierna. En översikt är under utarbetning, så att målgruppen kan se vilka utbildningar som stödjer vilka kriterier. Ett samarbete har startat med avdelningen för hälso- och sjukvårdstyrning för att samla all kompetensutveckling för chefer på samma ställe och med utgångspunkt i kriterierna Säkerställa att samtliga chefsnivåer erbjuds utvecklingsinsatser både i chefsrollen och i ledningssystemet. Arbete har påbörjats för att erbjuda riktade utvecklingsinsatser områdeschefer och verksamhetschefer med utgångspunkt i chefs- och ledarkriterierna och med perspektivet att leda genom andra chefer. Påbörjade insatser i ledningsgruppsutveckling fortgår i flera förvaltningar. Målgruppsanpassa och differentiera arbetsvillkor Enheten för arbetsvillkor medverkar kontinuerligt i arbetet, såväl lokalt som på nationell nivå, med att se över och anpassa medarbetarnas arbetsvillkor så att dessa bidrar till förbättringar av verksamhetens effektivitet, produktivitet och kvalitet och genom flexibla lösningar bidrar till att nå verksamhetsmålen. Ett omfattande arbete pågår för närvarande med att genomföra samtliga delar av den avsiktsförklaring som tecknades mellan och Vårdförbundet i december Vidareutveckla det hälsofrämjande arbetsmiljöarbetet med utgångspunkt i handlingsplanen för en hälsofrämjande arbetsplats och sänkt sjukfrånvaro. Under hösten genomfördes en regiongemensam medarbetarundersökning. Medarbetarna ska, enligt plan ha fått resultat för arbetsplatsen senast 31 dec Arbete pågår nu i förvaltningar. En vägledning för hälsofrämjande schemaläggning för tjänstgöring blandad dag natt har publicerats på vårt regiongemensamma intranät och kommunicerats med förvaltningarna.

8 8 (10) Årlig uppföljning av SAM 2016 genomförd. Regional introduktionsutbildning för nya HR- specialister genomfördes inom ämnet hälsofrämjande arbete, stöd till verksamheten i att minska sjukfrånvaron samt att öka frisknärvaron. En regional överenskommelse om samverkan med försäkringskassan har tecknats. Övrigt arbete sker enligt fastställd handlingsplan för hälsofrämjande arbetsplats. Handlingsplanen har en tydlig målsättning sjuktalen ska minskas och frisktalen ska ökas. Ett antal aktiviteter har redan genomförts eller påbörjats, t.ex. ett förbättrat och mer användarvänligt rehabiliteringsverktyg samt reviderade och nya verktyg för rehabiliteringsarbete samt för riskbedömning. Fortsätta de särskilda utvecklingsinsatserna för sjuksköterskor för att öka andelen specialistutbildade. Antalet utbildningsförmåner under specialistutbildning utökades genom att personalnämnden tog beslut om en ökning med 100 stycken utbildningsförmåner från höstterminen. Under 2016 har totalt 170 sjuksköterskor som erhållit utbildningsförmåner under specialistutbildning. Antalet utbildningsanställningar har varit 52. En klinisk funktionsutbildning inom onkologi/hematologi med 10 deltagare avslutades våren 2016 och en ny utbildnings med 14 deltagare startade hösten Vidareutveckla likarättsarbetet för lika rättigheter och möjligheter för Region Skånes medarbetare. Med anledning av förändringar i diskrimineringslagen från och med den 1 januari2017 har även ett utvecklingsarbete initierats för att i samverkan med fackliga organisationer och förvaltningar säkerställa att s arbete med aktiva åtgärder överensstämmer med de nya bestämmelserna. Säkerställa årliga utbildnings-/utvecklingsaktiviteter riktade till alla chefer i lönebildningsfrågor med syfte att öka inslaget av styrning med hänsyn till kompetensförsörjning samt öka chefers förmåga att identifiera kompetensbehov inom vissa yrkesgrupper. I basutbildningen för nya chefer ingår ett längre pass och lönebildning och lönesättning som hålls av enheten för arbetsvillkor. Utbildningspasset utgår ifrån s lönepolitik samt lönepolitiska ställningstaganden och genomförs i dialogform i syfte att koppla lönen som styrmedel till de utmaningar som cheferna har i vardagen med bl.a. kunna bibehålla och rekrytera personal. Utbildningar för chefer genomförs även årligen på förvaltningsnivå. Säkerställa att innehållet i Vård- och omsorgscollege motsvarar våra behov av kompetens t ex genom utbud av kurs i akutsjukvård. arbetar aktivt för att kursen i akutsjukvård ska bli obligatorisk inom vård- och omsorgscollege.

9 9 (10) Avsluta Årlig uppföljning av resultat från avgångsenkäter. s gemensamma avgångsenkät infördes under våren Resultatet kommer fr.o.m att följas upp årligen och användas som underlag till förbättringsarbete. Resultatredovisning sker på förvaltnings- eller som lägst på divisionsnivå eller motsvarande. Ta fram förslag på hur fördjupade insatser ska utformas utifrån Region Skånes totala resultat. Förslag till insatser kommer att tas fram i början på 2018 i samband med att det första hela årsresultatet är klart. Kontinuerliga avgångssamtal och uppföljning genomförs på förvaltningsnivå. Regiongemensam mall för avgångssamtal har tagits fram och introducerats på förvaltningarna. s utbildningsuppdrag Öka handledarkompetensen i vår organisation genom att erbjuda grundläggande pedagogisk utbildning till medarbetare. Den regionala satsningen på att erbjuda både en 4-dagars handledarutbildning och särskilda temadagar för handledare fortsätter. Ta fram och implementera nya pedagogiska modeller/metoder för verksamhetsförlagd utbildning. Peer-learning testas och implementeras på olika vårdavdelningar i hälso- och sjukvården. Kliniska lärarfunktioner växer fram där det inte tidigare funnits några. Inrätta kliniska utbildningsavdelningar/mottagningar/salar. Förvaltningarna arbetar med att utveckla utbildningssalar inom somatiska vårdavdelningar. Arbete har påbörjats med att utveckla en utbildningsvårdcentral inom primärvården. Tydliggöra handledaruppdraget samt inrätta specifika handledartjänster för olika professioner. Arbete startade att tillsammans med förvaltningarna och högskolorna i Skåne ta fram tydlig beskrivning av kompetenskrav och arbetsområde för handledare på olika nivåer. Arbetet färdigt först under våren 2017.

10 10 (10) Göra en översyn/analys av s utbildningsuppdrag inom hälsooch sjukvården. En genomlysning av utbildningsuppdraget genomfördes våren 2016.

Koncernkontoret Koncernstab HR

Koncernkontoret Koncernstab HR Koncernstab HR Enheten för kompetensförsörjning Lisa Davidsson HR-strateg 044-309 33 21 lisa.davidsson@skane.se Datum 2016-02-18 1 (7) Kompetensförsörjningsplan 2015-2018: genomförda aktiviteter under

Läs mer

Region Skånes handlingsplan för kompetensmixplanering rätt använd kompetens

Region Skånes handlingsplan för kompetensmixplanering rätt använd kompetens Region Skånes handlingsplan för kompetensmixplanering rätt använd kompetens Fastställd av regionstyrelsen 2016-12-08, 2 Inledning Hela arbetsmarknaden och inte minst hälso- och sjukvården står inför stora

Läs mer

YTTRANDE. Datum Dnr Granskning av Kompetensförsörjning - uppföljning (rapport nr )

YTTRANDE. Datum Dnr Granskning av Kompetensförsörjning - uppföljning (rapport nr ) Personalnämnden Ronny Wain 040-675 31 16 Ronny.Wain@skane.se YTTRANDE Datum 2015-11-30 Dnr 1500586 1 (5) Granskning av Kompetensförsörjning - uppföljning (rapport nr 7-2015) s revisorer har översänt granskningsrapport

Läs mer

Datum Dnr Rapport - Genomförande av strategi för minskad inhyrning från bemanningsföretag

Datum Dnr Rapport - Genomförande av strategi för minskad inhyrning från bemanningsföretag Personalnämnden Ann-Sofi Bennheden HR-direktör Ann-Sofi.Bennheden@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2016-03-16 Dnr 1502570 1 (6) Personalnämnden Rapport - Genomförande av strategi för minskad inhyrning från

Läs mer

Datum 2015-09-15 Dnr 1502570. Strategi - Begränsa beroendet av bemanningsföretag

Datum 2015-09-15 Dnr 1502570. Strategi - Begränsa beroendet av bemanningsföretag Personalnämnden Ann-Sofi Bennheden HR-direktör Ann-Sofi.Bennheden@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2015-09-15 Dnr 1502570 1 (5) Personalnämnden Strategi - Begränsa beroendet av bemanningsföretag Ordförandens

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden

Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsnämnden Ronny Wain 040-675 31 16 Ronny.Wain@skane.se YTTRANDE Datum 2015-11-17 Dnr 1500586 1 (5) Revisionsrapport. Granskning av Kompetensförsörjning - uppföljning (rapport nr 7-2015)

Läs mer

Datum Dnr Lägesrapport arbetsmarknadssatsningar. 1. Lägesrapporten läggs till handlingarna.

Datum Dnr Lägesrapport arbetsmarknadssatsningar. 1. Lägesrapporten läggs till handlingarna. Personalnämnden Maria Ingvarsson Handläggare 040-625 72 13 Maria.Ingvarsson@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2016-05-25 Dnr 1601577 1 (5) Personalnämnden Lägesrapport arbetsmarknadssatsningar Ordförandens

Läs mer

Datum Dnr

Datum Dnr Personalnämnden Maria Lindborg Handläggare 0768-87 13 20 Maria.Lindborg@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2016-10-27 Dnr 1500978 1 (7) Personalnämnden Snabbspåret - lägesrapport Ordförandens förslag 1. Lägesrapporten

Läs mer

Koncernkontoret Koncernstab HR

Koncernkontoret Koncernstab HR Koncernstab HR KOMPETENS- FÖRSÖRJNINGSPLAN Datum 2016-04-11 Dnr 1 (18) Kompetensförsörjningsplan för 2016-2019 1. Inledning Kompetensförsörjning är en av s stora utmaningar. Bara genom att vara en attraktiv

Läs mer

Koncernkontoret Personalstrategiska avdelningen

Koncernkontoret Personalstrategiska avdelningen Personalstrategiska avdelningen Lisa Davidsson Personalstrateg 044-309 33 21 lisa.davidsson@skane.se HANDLINGSPLAN Datum 2013-08-23 Dnr 0900843 1 (11) Kompetensförsörjningsplan för 2013-2016 1. Inledning

Läs mer

Koncernkontoret Koncernstab HR

Koncernkontoret Koncernstab HR Koncernstab HR Lisa Davidsson HR-strateg 044-309 33 21 lisa.davidsson@skane.se KOMPETENS- FÖRSÖRJNINGSPLAN Datum 2015-03-09 Dnr 0900843 1 (14) Kompetensförsörjningsplan för 2015-2018 1. Inledning ska vara

Läs mer

Personalnämnden Verksamhetsplan/internbudget samt internkontrollplan för år 2017

Personalnämnden Verksamhetsplan/internbudget samt internkontrollplan för år 2017 Personalnämnden Verksamhetsplan/internbudget samt internkontrollplan för år 2017 PERSONALNÄMNDEN 2016-12-07 Personalnämndens verksamhetsplan och internbudget för år 2017 Innehåll Personalnämndens uppdrag

Läs mer

Datum Dnr Extratjänster volymer och ekonomiska effekter

Datum Dnr Extratjänster volymer och ekonomiska effekter Personalnämnden Maria Ingvarsson Handläggare 040-625 72 13 Maria.Ingvarsson@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2017-09-21 Dnr 1602350 1 (5) Personalnämnden Extratjänster volymer och ekonomiska effekter Ordförandens

Läs mer

Kompetensförsörjningsplan på 3-5 års sikt för Östermalms stadsdelsförvaltning

Kompetensförsörjningsplan på 3-5 års sikt för Östermalms stadsdelsförvaltning Dnr: 2017-761-1.1. Bilaga 8 Kompetensförsörjningsplan på 3-5 års sikt för Östermalms stadsdelsförvaltning Enligt anvisningarna för nämndernas arbete med verksamhetsplan 2018 ska nämndens kompetensförsörjningsplan

Läs mer

Regiondirektören. Chefs- och ledarkriterier i Region Skåne. Regiondirektörer beslutar i enlighet med bifogat PM. Alf Jönsson Regiondirektör BESLUT

Regiondirektören. Chefs- och ledarkriterier i Region Skåne. Regiondirektörer beslutar i enlighet med bifogat PM. Alf Jönsson Regiondirektör BESLUT Regiondirektören Alf Jönsson Tfn: +46 44 309 31 21 Mail: alf.jonsson@skane.se BESLUT Datum 2016-03-29 Dnr 1600180 1 (6) Chefs- och ledarkriterier i Regiondirektörer beslutar i enlighet med bifogat PM.

Läs mer

Personalnämnden. Verksamhetsplan/internbudget samt internkontrollplan för år 2018 PERSONALNÄMNDEN VER

Personalnämnden. Verksamhetsplan/internbudget samt internkontrollplan för år 2018 PERSONALNÄMNDEN VER Personalnämnden Verksamhetsplan/internbudget samt internkontrollplan för år 2018 PERSONALNÄMNDEN 2017-12-06 VER 1711113 Personalnämndens verksamhetsplan och internbudget för år 2018 Innehåll Personalnämndens

Läs mer

Personalpolitiskt program. Motala kommun

Personalpolitiskt program. Motala kommun Personalpolitiskt program Motala kommun Beslutsinstans: Kommunfullmäktige Diarienummer: 12/KS0167 Datum: 2013-10-21 Paragraf: KF 90 Reviderande instans: Datum: Gäller från: 2013-10-21 Diarienummer: Paragraf:

Läs mer

Kompetensförsörjningsstrategi för Stockholms läns landsting

Kompetensförsörjningsstrategi för Stockholms läns landsting Kompetensförsörjningsstrategi för Stockholms läns landsting 2016 2021 BESLUTAD AV LANDSTINGSFULLMÄKTIGE 2016-11-15 (LS 2015-0998) Långsiktig och hållbar kompetens försörjning är en förutsättning för att

Läs mer

SKRIVELSE 2014-02-19 LS 1311-1475. Håkan Jörnehed (V) har lämnat en skrivelse om personalbemanning.

SKRIVELSE 2014-02-19 LS 1311-1475. Håkan Jörnehed (V) har lämnat en skrivelse om personalbemanning. Stockholms läns landsting 1(2) Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 2014-02-19 LS 1311-1475 LANDSTINGSSTYRELSEN Landstingsstyrelsen 14*03-0 4 0 0 0 1 2 * Skrivelse från Håkan Jörnehed (V) om personalbemanning

Läs mer

Plan för Kompetensmix Skånevård Sund

Plan för Kompetensmix Skånevård Sund Plan för Kompetensmix Skånevård Sund 2016-11-15 1 Inledning Kompetensmix handlar om att på ett strukturerat sätt uppgiftsväxla arbetsuppgifter mellan yrkeskategorier och att föra in nya kompetenser i verksamheterna.

Läs mer

Datum 2010-05-07 Dnr 0900843. Handlingsplan för att stärka Region Skånes varumärke

Datum 2010-05-07 Dnr 0900843. Handlingsplan för att stärka Region Skånes varumärke Carina Wirth Personalstrateg 044-309 3058, 0768-87 06 59 carina.wirth@skane.se PM Datum 2010-05-07 Dnr 0900843 1 (5) Handlingsplan för att stärka s varumärke Vad är ett arbetsgivarvarumärke? Förstärkning

Läs mer

PERSONALNÄMNDEN Verksamhetsberättelse samt uppföljning av internkontrollplan för 2017

PERSONALNÄMNDEN Verksamhetsberättelse samt uppföljning av internkontrollplan för 2017 PERSONALNÄMNDEN Verksamhetsberättelse samt uppföljning av internkontrollplan för 2017 Personalnämnden 2018-03-01 0 Innehållsförteckning Förord... 3 Inledning... 4 Året som gått viktiga händelser... 4 Redovisning

Läs mer

PERSONAL- STRATEGISKT PROGRAM

PERSONAL- STRATEGISKT PROGRAM PERSONAL- STRATEGISKT PROGRAM 2017 2019 Dokumenttyp Fastställd Program Av kommunfullmäktige 2017-04-10, 18 Samtliga nämnder Detta dokument gäller för Giltighetstid 2017 2018 Dokumentansvarig Personalchef

Läs mer

Kompetens- och chefsförsörjningsstrategi

Kompetens- och chefsförsörjningsstrategi Kompetens- och chefsförsörjningsstrategi SDF Askim-Frölunda-Högsbo Denna strategi är plattformen för förvaltningens arbete med att attrahera, rekrytera, introducera, utveckla och behålla rätt kompetens

Läs mer

Kompetensförsörjningsstrategi för Försäkringskassan.

Kompetensförsörjningsstrategi för Försäkringskassan. STRATEGI 1 (6) Kompetensförsörjningsstrategi för Försäkringskassan. Inledning Försäkringskassan mål är att vara en organisation som har medborgarnas fulla förtroende när det gäller service, bemötande och

Läs mer

Personalnämndens verksamhetsberättelse

Personalnämndens verksamhetsberättelse Personalnämndens verksamhetsberättelse för perioden Januari augusti 2016 Personalnämnden 2016-10-05 0 Innehåll Inledning... 2 Sammanfattning... 2 Viktiga händelser under januari augusti 2016... 2 Måluppfyllelse

Läs mer

Kompetensfo rso rjningsplan

Kompetensfo rso rjningsplan Sida: 1 av 7 Kompetensfo rso rjningsplan Arbetsförmedlingens utmaningar inom kompetensförsörjning under 2016. Sida: 2 av 7 Innehåll Inledning... 3 Syfte... 3 Långsiktig kompetensförsörjning... 3 Utmaningar

Läs mer

Datum Dnr Regioninterna resursteam inventering och utveckling. Beskrivning av ärendet och skälen för förslaget

Datum Dnr Regioninterna resursteam inventering och utveckling. Beskrivning av ärendet och skälen för förslaget Personalnämnden Maria Ingvarsson Handläggare 040-625 72 13 Maria.Ingvarsson@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2016-05-25 Dnr 1601576 1 (5) Personalnämnden Regioninterna resursteam inventering och utveckling

Läs mer

MedarBetarskap MÅngfald KompetenS ArbeTsmiljö Lön & Anställning Delaktighet LedarSkap Personalpolitiska program

MedarBetarskap MÅngfald KompetenS ArbeTsmiljö Lön & Anställning Delaktighet LedarSkap Personalpolitiska program MedarBetarskap MÅngfald KompetenS ArbeTsmiljö Lön & Anställning Delaktighet LedarSkap Personalpolitiska program Ett övergripande dokument för kommunens samtliga arbetsplatser i syfte med att skapa en ändamålsenlig

Läs mer

Kompetensförsörjning - Karriärvägar Äldreomsorg och Hälso- och sjukvård. Maria Tuvegran och Margaretha Häggström

Kompetensförsörjning - Karriärvägar Äldreomsorg och Hälso- och sjukvård. Maria Tuvegran och Margaretha Häggström Kompetensförsörjning - Karriärvägar Äldreomsorg och Hälso- och sjukvård Maria Tuvegran och Margaretha Häggström Kompetensmodellen, hur började det? Uppdrag från kommunstyrelsen 2007 Arbetet startade 2008

Läs mer

Plan för gemensamma aktiviteter 2014. Strategi för den statliga arbetsgivarpolitiken

Plan för gemensamma aktiviteter 2014. Strategi för den statliga arbetsgivarpolitiken Plan för gemensamma aktiviteter 2014 Strategi för den statliga arbetsgivarpolitiken Är du medlem och vill veta mer? På Arbetsgivarverkets webbplats kan du läsa mer om den arbetsgivarpolitiska strategin

Läs mer

Personalnämndens verksamhetsberättelse

Personalnämndens verksamhetsberättelse Personalnämndens verksamhetsberättelse för år 2016 Personalnämnden 2017-02-15 Innehåll Måluppfyllelse i sammandrag... 4 Personalnämndens ansvarsområde... 6 Året som gått viktiga händelser... 6 Övergripande

Läs mer

Fördelning av medel för kompetensförsörjning och utbildning

Fördelning av medel för kompetensförsörjning och utbildning Regionstyrelsen Regionledningskontoret Kristina Pesula 1 (5) Arbets- och personalutskottet Fördelning av medel för kompetensförsörjning och utbildning Ärendebeskrivning I budget 2019 för Region Stockholm,

Läs mer

Utbildningsanställningar för sjuksköterskor som studerar till specialistsjuksköterska

Utbildningsanställningar för sjuksköterskor som studerar till specialistsjuksköterska TJÄNSTESKRIVELSE 1(3) Datum Diarienummer 2017-01-04 RS160616 Regionkontoret HR-avdelningen Jennie Tingblad HR-strateg Regionstyrelsens arbetsutskott Utbildningsanställningar för sjuksköterskor som studerar

Läs mer

Grundläggande granskning 2017

Grundläggande granskning 2017 Grundläggande granskning 2017 Barn- och utbildningsnämnden Vård- och omsorgsnämnden Socialnämnden Kommunstyrelsen Revisionsrapport 2017-11-21 Sammanfattning I rapporten sammanfattas resultat från granskning

Läs mer

PERSONALNÄMNDENS VERKSAMHETSBERÄTTELSE för verksamhetsåret 2018

PERSONALNÄMNDENS VERKSAMHETSBERÄTTELSE för verksamhetsåret 2018 PERSONALNÄMNDENS VERKSAMHETSBERÄTTELSE för verksamhetsåret 2018 Personalnämnden PB 2019-03-08 1 Innehållsförteckning Inledning... 4 Året som gått viktiga händelser... 4 Redovisning av mål: Serviceinriktad

Läs mer

Personalpolitiskt Program

Personalpolitiskt Program Personalpolitiskt Program Landskrona kommuns personalpolitiska målsättning Kommunens personalpolitik är ett strategiskt medel för att kunna ge kommunens invånare omvårdnad, utbildning och övrig samhällsservice

Läs mer

STRATEGI. Dokumentansvarig Monica Högberg,

STRATEGI. Dokumentansvarig Monica Högberg, Dokumentansvarig Monica Högberg, 0485-470 11 monica.hogberg@morbylanga.se Handbok Personal STRATEGI Beslutande Kommunstyrelsens 257 2015-11-03 Giltighetstid 2015-2019 1(6) Dnr 2015/000275-003 Beteckning

Läs mer

Systematiskt arbete med kompetensförsörjning i VGR sedan 2009

Systematiskt arbete med kompetensförsörjning i VGR sedan 2009 Systematiskt arbete med kompetensförsörjning i VGR sedan 2009 Utgår från Ledningssystem för kompetensförsörjning (SS 624070) Gemensamma begrepp, struktur och arbetssätt IT-stöd i arbetet och gemensam databas,

Läs mer

Datum Dnr Lägesrapport handlingsplan hälsofrämjande arbetsplats. Beskrivning av ärendet och skälen för förslaget

Datum Dnr Lägesrapport handlingsplan hälsofrämjande arbetsplats. Beskrivning av ärendet och skälen för förslaget Personalnämnden Charlotta Tinghammar HR-strateg 040-675 30 63 Charlotta.Tinghammar@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2017-05-29 Dnr 1701924 1 (5) Personalnämnden Lägesrapport handlingsplan hälsofrämjande arbetsplats

Läs mer

Gemensamma riktlinjer för chefsförsörjning

Gemensamma riktlinjer för chefsförsörjning Landstingsstyrelsens förvaltning SLL Personal och utbildning Kerstin Jungstedt Gemensamma riktlinjer 1 (6) Gemensamma riktlinjer för chefsförsörjning Inledning Stockholms läns landsting har gemensamma

Läs mer

Strategisk kompetensförsörjning

Strategisk kompetensförsörjning Strategisk kompetensförsörjning Snabba bollar att springa på eller en långsiktig sammanhållen strategi Helena Svensson HR-strateg /HR-staben på Regionkansliet Region Örebro län Febr 2015 på www.regionorebrolan.se

Läs mer

Lönekriterier för sjuksköterskor och specialistutbildade sjuksköterskor

Lönekriterier för sjuksköterskor och specialistutbildade sjuksköterskor Lönekriterier för sjuksköterskor och specialistutbildade sjuksköterskor Generella utgångspunkter Lönebildningen och lönesättningen ska bidra till att arbetsgivaren når målen för verksamheten. Lönen ska

Läs mer

Redovisning personalförsörjning. Landstingsstyrelsen 6 oktober 2014

Redovisning personalförsörjning. Landstingsstyrelsen 6 oktober 2014 1 Redovisning personalförsörjning Landstingsstyrelsen 6 oktober 2014 2 Uppdrag till personalpolitiska beredningen Inhämta kunskap, diskutera och lägga förslag kring landstingets personalrekrytering i syfte

Läs mer

Lönekriterier. för sjukgymnaster och arbetsterapeuter. Generella utgångspunkter för lönebildning. Syftet. Metod. Viktning

Lönekriterier. för sjukgymnaster och arbetsterapeuter. Generella utgångspunkter för lönebildning. Syftet. Metod. Viktning Lönekriterier för sjukgymnaster och arbetsterapeuter ÖSTERSUND VÅRD- OCH OMSORGS- FÖRVALTNINGEN Generella utgångspunkter för lönebildning Lönebildning och lönesättning ska bidra till att arbetsgivaren

Läs mer

Vad innehåller handlingsplanen?

Vad innehåller handlingsplanen? Vad innehåller handlingsplanen? Hur/Vad - Hur kan vi göra för att bli mera attraktiva för våra medarbetare och dem vi ska rekrytera för att bli oberoende av inhyrd personal Aktivitet Exempel på aktiviteter

Läs mer

Koncernkontoret Koncernstab HR

Koncernkontoret Koncernstab HR Koncernkontoret Koncernstab HR Helen Sjöberg HR strateg 076-8870184 helen.sjoberg@skane.se Rapport Datum 2017-11-17 Version 2.0 Dnr 1 (6) Nulägesbeskrivning samorganisation och arbetssätt kring kompetensutvecklingsinsatser

Läs mer

Förslag till Lönepolitisk plan för Eskilstuna kommun

Förslag till Lönepolitisk plan för Eskilstuna kommun Kommunstyrelsen 2016-12-12 Kommunledningskontoret HR KSKF/2016:625 Ulrika Jonsson 016-710 73 01 1 (2) Kommunstyrelsens personalutskott Förslag till Lönepolitisk plan för Eskilstuna kommun 2017-2019 Förslag

Läs mer

Sommarplaneringen i vården 2017

Sommarplaneringen i vården 2017 PM PM 2017-04-27 1 (5) Sommarplaneringen i vården 2017 Stärkt samverkan med primärvård och kommun och tidigarelagd planering av bemanningen är några av de insatser som landsting och regioner nu genomför

Läs mer

Personal- och arbetsgivarutskottet

Personal- och arbetsgivarutskottet Personal- och arbetsgivarutskottet Lisa Davidsson Enhetschef 044-309 33 21 lisa.davidsson@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2013-05-22 Dnr 1101776 1 (3) Personal- och arbetsgivarutskottet Specialistutbildning

Läs mer

Riktlinjer för personalpolitik

Riktlinjer för personalpolitik Riktlinjer för personalpolitik Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Riktlinjer för personalpolitik Riktlinjer 2018-08-27 168 Kommunstyrelsen Dokumentansvarig/processägare Version

Läs mer

Plan för gemensamma aktiviteter 2013. Strategi för den statliga arbetsgivarpolitiken

Plan för gemensamma aktiviteter 2013. Strategi för den statliga arbetsgivarpolitiken Plan för gemensamma aktiviteter 2013 Strategi för den statliga arbetsgivarpolitiken Är du medlem och vill veta mer? På Arbetsgivarverkets webbplats kan du läsa mer om den arbetsgivarpolitiska strategin

Läs mer

HR-strategi. Personalstrategi för arbetet med medarbetare och organisation för att nå verksamhetens mål

HR-strategi. Personalstrategi för arbetet med medarbetare och organisation för att nå verksamhetens mål HR-strategi Personalstrategi för arbetet med medarbetare och organisation för att nå verksamhetens mål Policy, riktlinjer och HR-processer För att förtydliga och förenkla arbetet för chefer, medarbetare

Läs mer

Bastjänstgöring för läkare Ds 2017:56

Bastjänstgöring för läkare Ds 2017:56 YTTRANDE Vårt ärendenr: 2018-01-26 Avdelningen för arbetsgivarpolitik Anna-Clara Olsson Avdelningen för vård och omsorg Michael Bergström Socialdepartementet 10333 STOCKHOLM Bastjänstgöring för läkare

Läs mer

Mål/handlingsplan VO-College Värmland under certifieringsperioden 1 juli juni 2021

Mål/handlingsplan VO-College Värmland under certifieringsperioden 1 juli juni 2021 Mål/handlingsplan VO-College Värmland under certifieringsperioden 1 juli 2016 30 juni 2021 KRITERIE 1 a. Vård- och omsorgs college Öka attraktionskraften för branschen och utbildningar inom vård och omsorg

Läs mer

Kompetensförsörjningsstrategi för Valdemarsviks kommun år

Kompetensförsörjningsstrategi för Valdemarsviks kommun år Kompetensförsörjningsstrategi för Valdemarsviks kommun år 2019-2021 Innehållsförteckning 1. Bakgrund...3 1.1.Kompetensförsörjningsstrategi...3 2.Analys av nuläge...3 2.1.Avgränsning...4 3.Roll och ansvarsfördelning...4

Läs mer

Samverkan mellan länets kommuner och lärosäten med vårdutbildningar på högskolenivå Rekommendation från Kommunförbundet Stockholms län

Samverkan mellan länets kommuner och lärosäten med vårdutbildningar på högskolenivå Rekommendation från Kommunförbundet Stockholms län Utlåtande 2017:14 RVI+VIII (Dnr 111-1067/2016) Samverkan mellan länets kommuner och lärosäten med vårdutbildningar på högskolenivå Rekommendation från Kommunförbundet Stockholms län Kommunstyrelsen föreslår

Läs mer

Handlingsplan kompetensförsörjning, Kristianstads kommun

Handlingsplan kompetensförsörjning, Kristianstads kommun Handlingsplan kompetensförsörjning 2018-2021 1 (5) Handlingsplan kompetensförsörjning, Kristianstads kommun Antaget av Kommunstyrelsen 2018-02-14 31 att gälla från 2018-02-16. Kontaktperson: Kajsa Sjögren,

Läs mer

Åt samma håll Nationella insatser för stärkt ledarskap i hälso- och sjukvården. Stockholm 2019

Åt samma håll Nationella insatser för stärkt ledarskap i hälso- och sjukvården. Stockholm 2019 Åt samma håll Nationella insatser för stärkt ledarskap i hälso- och sjukvården Stockholm 2019 Innehåll Regeringens uppdrag till Vårdanalys och våra utgångspunkter Svar på regeringens frågor om förutsättningar

Läs mer

Välfärdsförvaltningens kompetensförsörjningsstartegi

Välfärdsförvaltningens kompetensförsörjningsstartegi Datum 2016-10-03 Välfärdförvaltningens kompetensförsörjningsstrategi 2016-2020 Antagen av: Humanistiska nämnden 126/2016 Omsorgsnämnden 86/2016 Dokumentägare: Välfärdsförvaltningens förvaltningschef Ersätter

Läs mer

Region Uppsalas väg att skapa hälsofrämjande arbetsplatser. Mariette Veideskog HR-strateg arbetsmiljö

Region Uppsalas väg att skapa hälsofrämjande arbetsplatser. Mariette Veideskog HR-strateg arbetsmiljö Region Uppsalas väg att skapa hälsofrämjande arbetsplatser Mariette Veideskog HR-strateg arbetsmiljö 12 302 anställda Ca 140 yrken Antal chefer Ca 500 chefer med fullt ansvar Ca 750 med begränsat ansvar

Läs mer

4 Lönepolitisk plan för Eskilstuna kommun (KSKF/2016:625)

4 Lönepolitisk plan för Eskilstuna kommun (KSKF/2016:625) Kommunstyrelsen Protokollsutdrag Sammanträdesdatum 2017-01-24 Sida 1(2) 4 Lönepolitisk plan för Eskilstuna kommun 2017-2019 (KSKF/2016:625) Beslut Förslag till kommunfullmäktige Kommunledingskontorets

Läs mer

Koncernkontoret Koncernstab-HR

Koncernkontoret Koncernstab-HR Koncernkontoret Koncernstab-HR Vinko Mikulic HR-strateg 040-675 30 18 Vinko.mikulic@skane.se PM Datum 2016-11-14 Version 1.0 Dnr 1301358 1 (6) Framtagande av uppföljningsmått Bakgrund Regionstyrelsen beslutade

Läs mer

Med Tyresöborna i centrum

Med Tyresöborna i centrum Med Tyresöborna i centrum 2 Innehåll Vår arbetsgivare 4 Personalpolicyn 5 Delaktighet och samverkan 6 Hälsa och arbetsmiljö 7 Jämställdhet och mångfald 8 Förbättring och utveckling 9 Lön, lönebildning

Läs mer

Kompetensförsörjningsstrategi för Norrbottens läns landsting

Kompetensförsörjningsstrategi för Norrbottens läns landsting Kompetensförsörjningsstrategi för Norrbottens läns landsting Norrbottningen ska leva ett rikt och utvecklande liv i en region med livskraft och tillväxt. En fungerande och effektiv kompetensförsörjning

Läs mer

Ett spännande yrkesliv. Karriärvägar och utvecklings möjligheter för sjuksköterskor i Region Örebro län

Ett spännande yrkesliv. Karriärvägar och utvecklings möjligheter för sjuksköterskor i Region Örebro län Ett spännande yrkesliv Karriärvägar och utvecklings möjligheter för sjuksköterskor i Region Örebro län Grattis till dig som har utbildat dig till sjuksköterska! specialistutbildning för sjuksköterskor

Läs mer

LINKÖPINGS PERSONALPOLITISKA PROGRAM

LINKÖPINGS PERSONALPOLITISKA PROGRAM LINKÖPINGS PERSONALPOLITISKA PROGRAM 2 >> Hos oss finns Sveriges viktigaste jobb >> Linköping där idéer blir verklighet Linköpings kommun är en av regionens största arbetsgivare och har en bredd bland

Läs mer

Socialdemokraterna i Region Skåne tillsammans med Kommunal avdelning Skåne. Personalpolitik för Region Skåne 2010-2014

Socialdemokraterna i Region Skåne tillsammans med Kommunal avdelning Skåne. Personalpolitik för Region Skåne 2010-2014 Socialdemokraterna i Region Skåne tillsammans med Kommunal avdelning Skåne Personalpolitik för Region Skåne 2010-2014 Vår personal, verksamhetens viktigaste resurs Medarbetarna i Region Skåne gör varje

Läs mer

PERSONALNÄMNDENS VERKSAMHETSBERÄTTELSE Januari augusti 2017

PERSONALNÄMNDENS VERKSAMHETSBERÄTTELSE Januari augusti 2017 PERSONALNÄMNDENS VERKSAMHETSBERÄTTELSE Januari augusti 2017 Personalnämnden 2017-09-20 0 Innehållsförteckning Inledning... 2 Året som gått viktiga händelser... 2 Redovisning av mål: Serviceinriktad verksamhet

Läs mer

UPPROP FRÅN BRANSCHRÅD VA

UPPROP FRÅN BRANSCHRÅD VA Våga rekrytera smartare! Branschråd VA vill uppmuntra dig att tänka både kreativt och strategiskt vid rekrytering. Det finns väldigt många människor med kunskaper som du inte har råd att bortse ifrån,

Läs mer

HR-strategi. HR-strategi

HR-strategi. HR-strategi HR-strategi HR-strategi 2017-2020 1 Dokumenttyp Dokumentnamn Fastställd Giltighetstid Strategi HR-strategi 2016 2020 Dokumentansvarig Senast reviderad Beslutsinstans Dokument gäller för Personalchef 2016-11-11

Läs mer

Personalpolicy för Laholms kommun

Personalpolicy för Laholms kommun STYRDOKUMENT PERSONALPOLICY 2017-09-05 DNR: 2017 000146 Antagen av kommunstyrelsen den 12 september 2017 17 Gäller från och med den 13 september 2017 och tillsvidare Personalpolicy för Laholms kommun Innehåll

Läs mer

2011-11-21. 1 Inledning

2011-11-21. 1 Inledning 2011-11-21 Särskild bilaga till reglemente för Gemensamma nämnden vård, omsorg och hjälpmedel (VOHJS-nämnden) avseende regionalt Vård och omsorgscollege Sörmland (VO-College) 1 Inledning Vård och omsorgscollege

Läs mer

Täby kommun Din arbetsgivare

Täby kommun Din arbetsgivare Täby kommun Din arbetsgivare 1 4 Ledar- och medarbetarskapspolicy 6 KOMPETENSPOLICY 8 Hälsofrämjande policy Täby kommun en arbetsgivare i ständig utveckling att arbeta i täby kommun 10 Lönepolicy Antagen

Läs mer

Arbetsgivarfrågor. Agneta Jöhnk. Avdelningen för Arbetsgivarpolitik 19 maj 2017

Arbetsgivarfrågor. Agneta Jöhnk. Avdelningen för Arbetsgivarpolitik 19 maj 2017 Arbetsgivarfrågor Agneta Jöhnk Avdelningen för Arbetsgivarpolitik 19 maj 2017 Summering Avtal 17 - framgångar Långa avtalsperioder eller tillsvidareavtal: 3-åriga avtal AKV och Läkarförbundet, förlängning

Läs mer

Åtgärder med anledning av det ekonomiska läget. Regiondirektören beslutar i enlighet med bifogat förslag.

Åtgärder med anledning av det ekonomiska läget. Regiondirektören beslutar i enlighet med bifogat förslag. Regiondirektören Alf Jönsson +46 44 309 31 21 alf.jönsson@skane.se Datum 2016-04-20 Dnr 1600180 1 (5) Åtgärder med anledning av det ekonomiska läget Regiondirektören beslutar i enlighet med bifogat förslag.

Läs mer

HR strategi. politikerutbildning 2014. Landstingets ledningskontor

HR strategi. politikerutbildning 2014. Landstingets ledningskontor HR strategi politikerutbildning 2014 Stor bredd på verksamheter Medarbetare Här växer kunskap och människor Medarbetare Länets näst största arbetsgivare Cirka 11 000 anställda 130 olika yrkeskategorier

Läs mer

Personal- och arbetsgivarutskottet

Personal- och arbetsgivarutskottet Personal- och arbetsgivarutskottet Carina Wirth 040-675 30 64 carina.wirth@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2013-05-22 Dnr 0900843 1 (8) Personal- och arbetsgivarutskottet Handlingsplan Sveriges ledande arbetsgivare

Läs mer

Dnr KK12/384 POLICY. Personalpolicy. för Nyköpings kommun. Antagen av Kommunfullmäktige 2012 12 11

Dnr KK12/384 POLICY. Personalpolicy. för Nyköpings kommun. Antagen av Kommunfullmäktige 2012 12 11 Dnr KK12/384 POLICY Personalpolicy för Nyköpings kommun Antagen av Kommunfullmäktige 2012 12 11 Dnr KK12/384 2/6 Personalpolitisk viljeinriktning Nyköpings kommun är en attraktiv arbetsgivare som behåller

Läs mer

Kompetensförsörjning i VGR. Regionala pensionärsrådet

Kompetensförsörjning i VGR. Regionala pensionärsrådet Kompetensförsörjning i VGR Regionala pensionärsrådet 2012-04-13 Hälso- och sjukvård 43 600 anställda Sjukhus: 18 sjukhus Primärvård: Ca 200 vårdcentraler Tandvård: 170 folktandvårdskliniker Habilitering

Läs mer

Strategisk kompetensförsörjning - ny bilaga till Riktlinje för medarbetarskap

Strategisk kompetensförsörjning - ny bilaga till Riktlinje för medarbetarskap Kommunstyrelsen 2016-01-20 Kommunledningskontoret KLK HR KSKF/2015:297 Annika Tjernström 016-710 72 79 1 (1) Kommunstyrelsen Strategisk kompetensförsörjning - ny bilaga till Riktlinje för medarbetarskap

Läs mer

Jämförelse mellan Löneavtal HÖK 11 och LÖN-Nulägesrapport om medellön, lönespridning och livslön för VF yrkesgrupper 2015

Jämförelse mellan Löneavtal HÖK 11 och LÖN-Nulägesrapport om medellön, lönespridning och livslön för VF yrkesgrupper 2015 Jämförelse mellan Löneavtal HÖK 11 och LÖN-Nulägesrapport om medellön, lönespridning och livslön för VF yrkesgrupper 2015 Löneavtal HÖK 11 Bilaga 1 till HÖK 11 1 Grundläggande principer för lönesättningen

Läs mer

Lön, Statistik, politik KARRIÄR

Lön, Statistik, politik KARRIÄR Lön, Statistik, politik KARRIÄR 2017 04 20, 21 Vårinternat, Blekinge 1 Karriär Varför har du valt ditt yrke? Hur har ditt yrkesliv sett ut? Har du gjort karriär? Vad innebär karriär för dig? Vad

Läs mer

Kompetensförsörjningsstrategi 2022

Kompetensförsörjningsstrategi 2022 Kompetensförsörjningsstrategi Antagen av kommunstyrelsen Antagen av: Kommunstyrelsen 116/2019 2019-06-04 Dokumentägare: Dokumentnamn: Kompetensförsörjningsstrategi Dokumentansvarig: Personaldirektör Ersätter

Läs mer

Personalpolitiskt program

Personalpolitiskt program Personalpolitiskt program Antagen av kommunfullmäktige 2005-08-23, 79 Reviderat av kommunfullmäktige 2006-11-28, 107 Reviderat av kommunfullmäktige 2009-04-21, 31 Reviderat av kommunstyrelsen 2009-08-12,

Läs mer

Kompetens som specialistsundersköterska och valideringsprocessen i VGR. Information i personalutskottet 2015-02-18

Kompetens som specialistsundersköterska och valideringsprocessen i VGR. Information i personalutskottet 2015-02-18 Kompetens som specialistsundersköterska och valideringsprocessen i VGR Information i personalutskottet 2015-02-18 Begreppet Specialistundersköterska Begrepp som används av YH-myndigheten för att visa att

Läs mer

Kompetensförsörjning Arbetsmiljö

Kompetensförsörjning Arbetsmiljö Kompetensförsörjning Arbetsmiljö Statistik Utmaningar Aktiviteter Kia Ronnhed HR Direktör Region Västerbotten Kompetensförsörjning inom Region Västerbotten Vår verksamhet bygger på medarbetare med engagemang

Läs mer

PERSONALPOLITISKT PROGRAM

PERSONALPOLITISKT PROGRAM PERSONALPOLITISKT PROGRAM Antagen av kommunfullmäktige: 2011-09-12 Kf 127 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 Vision 2 Svedala kommuns personalpolitiska program 2.1 En jämlik arbetsgivare 2.2 En flexibel arbetsgivare

Läs mer

Åtgärder för friskare arbetsplatser i kommuner, landsting och regioner

Åtgärder för friskare arbetsplatser i kommuner, landsting och regioner Åtgärder för friskare arbetsplatser i kommuner, landsting och regioner Kristina Folkesson Sveriges Kommuner och Landsting AFA Försäkrings regionala dagar, hösten 2018 Parterna Sveriges Kommuner och Landsting

Läs mer

Organisationsenhet: 44 Socialförvaltningen Vald fas: Internkontrollplan och uppföljning Internkontrollplan - uppföljning

Organisationsenhet: 44 Socialförvaltningen Vald fas: Internkontrollplan och uppföljning Internkontrollplan - uppföljning Organisationsenhet: 44 Socialförvaltningen Vald fas: Internkontrollplan och uppföljning 2018 Internkontrollplan - uppföljning Ändamålsenlig och kostnadseffektiv verksamhet Ledning och styrning Risk Riskvärd

Läs mer

Kompetensförsörjningsstrategi

Kompetensförsörjningsstrategi Datum Kompetensförsörjningsstrategi Antagen av kommunstyrelsen 2016 Antagen av: Kommunstyrelsen 2016-04-05, 73 Dokumentägare: Ersätter dokument: Dokumentnamn: Kompetensförsörjningsstrategi Dokumentansvarig:

Läs mer

Tjänsteskrivelse. Utredningsuppdrag socialt hållbart Malmö Kommungemensam långsiktig strategi för kompetens- och personalförsörjning STK-2015-394

Tjänsteskrivelse. Utredningsuppdrag socialt hållbart Malmö Kommungemensam långsiktig strategi för kompetens- och personalförsörjning STK-2015-394 SIGNERAD 2015-04-30 Malmö stad Stadskontoret 1 (5) Datum 2015-04-30 Vår referens Carina Funeskog Enhetschef carina.funeskog@malmo.se Tjänsteskrivelse Utredningsuppdrag socialt hållbart Malmö Kommungemensam

Läs mer

Personalpolicy. Laholms kommun

Personalpolicy. Laholms kommun Personalpolicy Laholms kommun Personalenheten Laholms kommun April 2018 Inledning Personalpolicyn är ett kommunövergripande styrdokument som gäller för kommunens samtliga arbetsplatser eftersom Laholms

Läs mer

Avrop strategiska personalsatsningar och schemaläggning 2/5

Avrop strategiska personalsatsningar och schemaläggning 2/5 TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1(3) H A N D L Ä G G A R E D A T U M D I A R I E N R 2015-03-30 LS-LED15-0253-1 Ä R E N D E G Å N G Landstingsstyrelsen M Ö T E S D A T U M Avrop strategiska personalsatsningar och

Läs mer

Vad är Vård och Omsorgscollege? - och varför är det viktigt?

Vad är Vård och Omsorgscollege? - och varför är det viktigt? Vad är Vård och Omsorgscollege? - och varför är det viktigt? Vård och omsorgscollege; är en samverkansform för kvalitetssäkring och kvalitetsutveckling mellan utbildningsanordnare, arbetslivet och de fackliga

Läs mer

Remiss - Motion från (SD) om att införa en lönetrappa för socionomer

Remiss - Motion från (SD) om att införa en lönetrappa för socionomer TJÄNSTEUTLÅTANDE 1 (1) IFN 2019/00319-1.7.1 Individ- och familjeförvaltningen Anna Kropp Epost: anna.kropp@vasteras.se Kopia till Kommunstyrelsen Individ- och familjenämnden Remiss - Motion från (SD) om

Läs mer

Personalpolitiskt program. Hos oss finns Sveriges viktigaste jobb!

Personalpolitiskt program. Hos oss finns Sveriges viktigaste jobb! Personalpolitiskt program Hos oss finns Sveriges viktigaste jobb! 1 Syfte med dokumentet I detta dokument beskrivs kommunens personalpolitik. Syftet med det personalpolitiska programmet är att tydliggöra

Läs mer

Lönestrategi 2016-2018

Lönestrategi 2016-2018 LULEÅ KOMMUN 1 (6) 2015-11-13 Lönestrategi 2016-2018 Lönebildning i Luleå kommun Lönebildningen i kommunen ska bidra till att nå målen i verksamheten. Lönen ska stimulera till förbättringar av verksamhetens

Läs mer

Lönsamt Inför lönesamtalet

Lönsamt Inför lönesamtalet Lönsamt Inför lönesamtalet Vårdförbundets lönestrategi är individuell löne sättning och lokal lönebildning. Det innebär att din lön ska vara individuell och baseras på din kunskap, kompetens, erfarenhet

Läs mer

Personalpolitiskt program

Personalpolitiskt program Personalpolitiskt program Kalix kommun 2018 2020 Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Personalpolitiskt program Program 2018-06-18, 93 Kommunfullmäktige Inledning Det kommunala

Läs mer